Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Igen-igen, kérem nem elfelejteni, hogy írtam a plusz nem kevés hőszigetelést is (és még nincs 100%-ban befejezve, egy részen maradt az eddigi 4 cm). Ettől függetlenül az eredmény szinte sokkolt, legalábbis engem. Persze pozitív értelemben... De ezeken az oldalakon is elhangzott, hogy a jó kazán egy alap, de nem minden a gazdaságos fűtéshez. Remélem, kielégítően pontos adatokat prezentáltam.
"De már sokadszor oda lyukadok ki magamban, hogy bizony fordítva lenne jó működtetni ezt a belimo-sestos párost... azaz legyen egy minimum érték amire lezár, alapból, ahol még nem jön vissza a füst, és ha csökken a füstgáz hőmérséklete, akkor adjon neki egy kis levegőt. Ne pedig akkor korlátozza, amikor túl magas. Jó lenne ha így is be lehetne programozni. De ha a rex tud ilyet, akkor felmondok..."
Ne mondj fel a rex nem tud ilyet. Ezt a sestos tudja :)
4700*1,75= 8225 Ft / erdei m, vagy 6-7 ezerrel olcsóbb, mint ha erdészetnél vennél fenyőt. Ebből ugye mínusz a szállítási díj.
Pont ma gondolkodtam ezen is, Nagykunságinak ugye máshogy megy, de nekem sehogy sem érné meg a fenyő, mert m3-enként fizetsz a fuvardíjért, így ha többet rendelsz, a fuvardíj is több lesz... 12-19 ezer, fuvardíj 4-5 ezer, akkor ha csak 1,5x kell annyi fenyőből, máris pl. 8*(19+4,5) vagy 12*(12+4,5) (10+4,5 másik helyen) ezer forintok... 188-198(176) ezrek...
Tehát +-10 ezer, annyit nem spórolnék, cserébe 1,5-szer annyi a meló...
A kerámiákkal szokott gond lenni, de hát ha olcsó volt és sikerült jól bekötni, akkor nincs vele gond. Normál esetben a szerelt a legolcsóbb, bár megnéznék mennyibe kerül egy akciós kerámiabetétes 9 méteres d200-as :D
Puffer nem lesz? Én is gondoltam ilyesmire, csak marha messze lenne a fürdő a kazánháztól, vagy 8-10 méter, vagy kicsivel több, sok idő lenne amíg odaér a melegvíz.
Írni muszáj, mert nem fog emlékezni az ember az összes adatra :D lehet hogy ha forintosítva mutogatod ezt az előtte-utána arányt, sokan egyből rohannak fejleszteni :D
Szia, a rápakolt mennyiséget digitális kampós horgászmérleggel mérem, előkerestem a napi adataimat (kazán mellett toll, papír, ott még nincs XXI. század :-) és tavaly -11 fokban ment el egy fűtésnap 81 kg, most -11 fokban 26 kg. o foknál 69 kg versus 23,3 Kg. január 11-én idén most volt erre a leghidegebb, éjszaka (Zala) -20 fok, 6 óra fűtéssel 14 kg -tavaly ilyen hideg nem volt, régebben ugyanennyi idő alatt ugyanígy -20 fokban elment közel 50 kg. A fa beszerzési helye/össszetétele/szárazsága ugyanaz, még mindig az a csőtermosztát kapcsol mint régen (erre nem vagyok büszke) de mint írtam, megvan a digit verzió, érzékelők, hozzá vezérlés a szivattyú (régi Wilo 25/70 volt és van) csak időm nincs annyi. Eddig az abszolút értékű mennyiség 31 kg/naap volt most jan. 6-án rendes mínuszokban abban a q...a nagy szélben 13 óra 30 perces égésidővel. Most dec. 29-én 25 kg fogyott 17 óra 45 perces égésidőnél, régen ugyanolyan időben egész napos tüzelésnél (nálam ez az amikor van parázs és nem kell újragyújtani) 80-90 kg fogyott.
Tudod az a baj egy csomó ember berohan a fórumba, elejt egy két adatot és azt várja hogy mások gondolkodjanak helyette adjám meg neki a kész rajzot radiátorokkal méretezve. Kérdez, kérdez ami épp eszébe jut. Sokszor már azt is nehéz megérteni amit kérdez . Arra lusta hogy egy ESBe katalógusra rákeressen a neten. Én mielőtt hozzáfogtam SK a fűtés rendszeremhzt előtte fél évig olvastam jegyzeteltem. Kiírtam melyik topicban hányas számú HSZ-t kell keresnem ha valami gondom van. STB STB sokan voltak a régiek kőzül így. A nick név melletti 3 év ne tévesszen meg, más néven kb 6 éve járok ide ha kedvem van.
Ja, én le szoktam írni ha egyetértek, nem eltűnök két hétre, de nem gond, abból is tudom hogy egyetértesz :D
Puffert viszont lehet mérni, most az tökmindegy azon mennyit nem spórol. Persze az is egy jó nagy pirospontos kérdés, hogy puffer nélkül hoz-e nagyobb megtakarítást az adott fejlesztés ahhoz képest, mint ha pufferhoz szerelték volna be ugyanazt.
Szerintem meg ha 12kg fa kell hozzá, hogy bent egyáltalán megmozduljon a hőmérő higanyszála, akkor ha csak szinten kell tartani pufferral, és ehhez maxon járhat a kazán, biztos nem fogyna több fa, mint ha óránként egész nap teszek rá 3-4kg-ot.
A kémény/kazán alapból nem füstölög vissza, csak ha le van korlátozva. Tehát ha visszafüstöl, akkor nem megfelelően van működtetve, ez lenne az alapgondolat szerintem, amiből ki kéne indulni. Nekem ma pl. rögtön begyújtás után, kirángatta a papírt a tűztérből :D csak annyit hallottam, hogy koppan a kéményben :D
De már sokadszor oda lyukadok ki magamban, hogy bizony fordítva lenne jó működtetni ezt a belimo-sestos párost... azaz legyen egy minimum érték amire lezár, alapból, ahol még nem jön vissza a füst, és ha csökken a füstgáz hőmérséklete, akkor adjon neki egy kis levegőt. Ne pedig akkor korlátozza, amikor túl magas. Jó lenne ha így is be lehetne programozni. De ha a rex tud ilyet, akkor felmondok...
Amikor még nem volt pótlólagos szigetelés a házon, egy szál C-21-es tolta az energiát a házba, évi bő 2000 köbmétert elhasználva+főzés és meleg víz 4főre, akkor valahogy elég volt 20-22 fok is.
Most van vegyes+ gáz+ szigetelés, de ha kinéz az ablakon a külső hőmérőre és látja hogy közelebb van a -10-hez, mint a -5-höz, rögtön rak vagy rakat a kazánra néhány hasábot!
Megjegyzem a lányom szerint nála jó a hőmérséklet (26 fok), anya sem fázik most már (25 fok), a tetőtérben ahol most vagyok (25 fok), odakint meg -5 fok van!
Nappal is van itthon valaki de az alszik, ezért elég a 20 fok, ha kell indul a gázkazán automatikusan /az elmúlt 12 nap átlaga 6 köbméter, főzés+ melegvíz/, de délután 3 óra körül már indítani illik a vegyest mert beindul az élet úgy este 11-ig.
No akkor hogy adjak hiteles képet a fogyasztásról, a vegyes kazán üzemanyagának viztartalma 21-47% között változik, igaz van 14%-os szalma még 6 gurigabála.
Köszönöm és Neked is Dolmar_fan! Amikor a kéményt vettem, a kazán kiléte még ismeretlen volt számomra, ezért úgy kalkuláltam (utánaolvasgattam annak is) hogy egy kb. ekkora kémény elég lesz egy kb. 20kw-os kazánnak. Pápáról rendeltem végül, bak.... termék. A 20 cetis kéménybe így a 18-as füstcsőkivezetéses kazi lett bekötve, gyakorlati végeredmény: jól működnek együtt, nyitott füstcsőpillangónál pedig túl sok a huzat, süvít a rendszer, így azt fülre/szemre/tapintásra/vudura alapozva, nem teljesen, visszazárom. Füstpillangóból gyárilag van a "Hőerőművön" is egy, az az egyenes/keringetett kilépést szabályozza. Ide jön majd be a füsthőmérő, ennél a típusnál 230 foknál ad meg a gyártó maximális hatásfokot. Használom a szekunder levegő és a kazi saját füstpillangó-állítási lehetőségét. Rexem is van már, de a zsalumozgatónak jó ára van, sajnos. Ide keresem az alternatívát, láttam Ganz-szekrényes kombi rendszert (láncos+füstpillangó), tetszik... A nikecell-lapos hőszigetelés kőműves által is elismert színvonalú felrakása elszántság, idő és energia kérdése -én végignéztem/kérdezgettem előtte egy szomszéd házon dolgozó profi csapatot, vettem szerszámokat és hajrá. Profi gyorsabb lett volna, ez meg anyagárban van. A táblákat hálózás előtt muszáj igen rendesen összecsiszolni, különben a glettelés sem fogja elfedni a síkbeli eltéréseket. Nincs műszaki végzettségem, csak sok terv amihez korlátozott a büdzsé, de így lépésről-lépésre...találékony a magyar, ha el akar érni valamit, nem? A fűtés-projeknek sincs még vége, folytatnom kell a kazánházon belüli és a pincén (is) áthúzó fűtéscsövek szigetelését (eddig ott ez sem volt), csak ezzel nyertem eddig már több fokot a visszatérő hőfoknál (van kazánvédő keverőszelep, régen az sem volt): olcsón vettem egy tiszta belsejű nem lukas duplapalástos 200 literes hőcserélőt vagy 2 éve, eddig pihent nálam, terv: kazi felfűti azt is, onnan megy a HMV a villanybojlerbe ami így szinte be sem fog kapcsolni. Nyarakra gondolva a duplafalúra előbb-utóbb kerül (pénzkérdés, ugye) egy napkollektor is, még átgondolom hogyan. Ez sem a spanyolviasz, sokaknál megvan már. A kéményes gondolatod azért érdekel, bár így utólag.... de kíváncsi vagyok és mindig kész a tanulásra. Összességében egy még kényelmesebb, gazdaságosabb házat szeretnék csak én is a kiccsaládomnak, ahogy más is. Lehet máshogyan is csinálni, én így tudom. Mindenesetre ez a meglepő mértékű fafogyás a ti érdemetek is, a fórum olvtársaié -csak megpróbálom megvalósítani a hasznos tanácsokat. Ja, még a kémény: ismerős tapasztalata alapján lett végül téglaköpenyes, neki a könnyűbetonos verzió nem jött be.
Úgy kell lennie. Két napja áramszünet volt este a szünetmentes áthidalta de a router áram nélkül maradt és újra konfigurálta a DHCP kiosztást 192.168.0.19 ről 192.168.0.100 ra. vezeték nélküli wi fin megvolt a kapcsolat, De a maginon menüból A DDNS eltűnt. Ma reggel vettem észre mikor válaszoltam. AQ beállítások menüben alul az tolsó fogaskerék ábra az újraindítás megától rendbe rakta. Na de most akkor látod mobilon vagy nem ( a wi-fit ne felejtsd el kikapcsolni)
szerintetek mennyire olcsó vagy drága a fenyő széldeszka bruttó 4700ft-os áron? Ez az ár 1m3-re vonatkozik 1mx1mx1m és 1 méteres darabokban van. A szállítás nincs benne, de nem is lenne gond, mert nincs nagy távolságra és van kocsi is hozzá.
Na mi történt egyet értesz velem?Pezsgőt bontok !:D A Belimo&Sestos talán egy kis megtakarítást hoz,de mérés határon belül van ,hátránya ,hogy a ciklus első idejében nálam mind a kémény ,mind a kazán ki/vissza fűstől egy kicsit,persze ha a barometrikust átállítanám nagyobb szívóerőre ,akkor talán csökkenhetne a ki/vissza füstölés!:-) A pufi sem a spórolásról szól,mivel ,akkor gondolom nem 16-26 c ok között lifteztetnéd a szobahőmérsékletet,hanem egész nap egy nagyjából egyenletes hőfokot tartanál ,és ezzel a komforttal együtt az amúgy tüzelésből fakadó megtakarításod el is úszott!:-) Szerintem.
Nekem már csak a mérgelődés marad ,mert nálam meg sok fa fogy, és sajnos ha diagramba rajzolnám töretlen magas fogyasztást mutatna a tavalyi évhez képest !:-)))
Egyetértek, engem pl. az érdekelne, mennyit segít csak a belimo+sestos páros, vagy más hasonló apróság, pl. füstgázterelő lemezek. Puffer esetén írtak talán pár %-ot, max 5-öt ha jól emlékszem.
Mázsát vagy erdei m3-t, vagy valami mértékegységet írjál kérlek, hogy mégis mennyi volt és mennyi lett. Mert mondjuk ha 18 erdei ment el régen, akkor úgy már akár elég karcsú is lehet az a -70%...
Üdv Olvtársak ! Mindig örülök ha valakinek sikerül kevesebb fával kihúznia a telet,de legalább annak tükrébe tegyük ,hogy a "hardver"ugyan az legyen mit amihez képest írjuk/értjük a megtakarítást ! Akinek a tavalyi +5 c fokos "hideg tél"után az idei -5 c fokos "tényleg hideg tél"után spórolt csak gratulálni tudok, persze az előbb emlegetett azonos hardver&szoftver(szobatermosztát) felállásban!:-)
Az tényleg jelentős fafogyás, bár volt honnét leadni :) de ettől függetlenül szép eredmény, egyedül a kéménybe tudnék belekötni, én mást választottam volna ;)
Én most húzom a szám, mert a zasszony szerint szakit kell hívni hőszigeteléshez...
Szia tgwh8! Hasonlókat tapasztaltam, sőt, a fafogyasztásom elképesztő mértékben....... -csökkent! Később gondoltam megírni Nektek, fórumozóknak a tapasztalataimat, de már most megosztom. Előtte viszont: köszönet illeti mindazokat, akik a minél hatékonyabb, biztonságosabb és a lehető legkörnyezetkímélőbb vegyestüzelésű kazánhasználati szokások irányába próbálják terelni egymást és az itt segítséget kérőket. Magam már vagy 2 hónapja olvaslak Titeket, eddig tán csak 2-3 hozzászólásom volt. Viszont rengeteg tippet, ötletet, hasznos tudást lestem el itt, sőt konkrét kérdésre is kaptam választ (kösz Kapocska), pedig bugyutácska kérdés volt és a választ én is szinte biztosan ugyanúgy gondoltam, ahogy megkaptam. De ettől függetlenül feltettem, mert nem játékról van itt szó, hanem veszélyes üzemről. Biztosra akartam menni, tapasztalva a kevésbé 'naprakész', oldstyle típusú régimódi szakik jelenlétét is a környékünkön. Másrészt kérdezni nem szégyen. De a lényeg: -annyira nem lesz meglepő, max a végeredmény, ezeket javasoljátok Ti is- plusz utólagos hőszigetelés és kéménycsere, kazáncsere után (ilyen sorrendben) a tüzifafogyasztásom az eredeti 30 (!) százalékára esett vissza. Na? Persze volt honnan esnie... Eredetileg 4 cm cell volt a kisméretű tömör tégla falakon, minimum 50 éves 4 téglás öreg kéménnyel (azért karbantartva!) és egy 5 tagos ruszki öntvénykazánnal láncos, szekunder levegő és miegymás nélkül egy szál csőtermosztáttal vezérelve (hiszterézis úgy 15-20 fok Celsius). Mennyi lehetett a hatásfoka? 20% ? Bírta a házat az is (bruttó 120 m2 nettó 107 m2, 289 m3 fűtött tér), tudtam vele akár 26 fokot is varázsolni, de a fogyasztása... Most is megvan, semmi baja. Szeneskazán eredetileg, ezért lábszárvastagnál nagyobb fa nem ment bele az ajtón pedig vagy 70 cm magas a tűztere, emiatt akadtam ki rá először, mindent gyufaszálra hasítani, dupla munka... Most van össz. 20 cm nikecell (sk), utsó falsík befelyezése a fagyok után, kerámiás szerelt kémény (d=200 mm, 6 m magas, nyári akció) és szép állapotú osztrák 10 éves kétaknás 'új' kazi (gyári ígéret 92% hatásfok). Mérleggel mért fafogyasztás csökkenése az előzőhöz képest: 70%. Nektek is köszönhetem, úgyhogy: köszönöm. Ja, ha bemelegedett a rendszer, látható füst nincs a kéménytetőnél, csak azt látni hogy izzik a levegő... Pedig a szintén itt ellesett -kínából rendelt, naná- digit. füstgázhőmérőt, arra kötött vezérlőt, tervezett motoros füstpillangót még be sem üzemeltem. Most pufira gyűjtök, olvasva a tapasztalatokat. Gázkazán van, ha nyaralni mennénk a -20 fokban (nincs "kedvünk"). Gravis fűtéssel hetek óta elkering a fűtés az álló szivattyún is (persze ha kell bekapcsol, előremenőn van), anno tényleg tapasztalt szaki rakhatta össze a rendszert, 2" csövezéssel indul és tér vissza, megvannak az eredeti dögnehéz öntöttvas radiátorok és tettem fel mellé ide-oda acél lemezradiátorokat is (Felülreprezentált hőleadó felület lett belőle, sebaj. Talán minden fontosat leírtam. Üdvözlettel: Kornél
A gyertyán nekem nagyon bejött, igaz 5 évig biztos nem tudnám szárítani :D 2 éves tölgy vs. 5 éves gyertyán esetén egyértelmű a különbség. Gyertyánból hidegebb időben is kevesebb kellett magasabb (ház)belső hőmérséklethez úgy emlékszem :D
A tölgy kérge sem rossz ám, enyhébb napokon elég azzal fűteni, már ha el tudod égetni normálisan :D de gyújtósnak pocsék.
Na most ha hasogatni kell és erős géped van, akkor tökmindegy. Én speciel jobban rühellem a cseresznyét a gyertyánnál, utóbbi nekem hasadt normálisan, bár ami ágas-bogas, az tökmindegy milyen fajta, szenvedős lesz.
Nem mindegy, hogy hol nőtt az a fa. Más lesz a sűrűsége egy alföldi, meg egy egri fának is - persze ugyan az a fafaj :D -. Úgy emlékszem a tengerszint feletti magasság is számít, meg a talaj minősége is, meg még gondolom több minden.
Ez a zárás érdekes lehet. De nagyon nehéz puffer nélkül mérni a különbséget. Ugye más a külső-belső hőmérséklet, az időjárás sem mindegy, sőt, még ugyan abból a farakásból is jöhet elő nedvesebb fa.
Volt olyan, hogy a kazán elgyújtása után a hőmérséklet emelkedett 2-3°C-ot a házban, máskor meg semmit sem, csak a második rakattól.
Üdv !" akik csak a füsthőt veszik alapul ",Mert csak az hangzott el ,hogy az EGYIKlegfontosabb paraméter !És érdekes amit írtál az utolsó bekezdésben ,mert ott is a felsorolt dolgokba szinte mind a füstgáz hőfokot veszed alapul a fűtésed beállításába !:-)
Én már legalább 4 éve bükkel fűtök és nagyon változó hasítás szempontjából. Volt olyan elvileg szlovákiából ami olyan volt mint a beton, következő évben meg itthonról s olyan volt mint a vaj. A mostanit még nem dolgoztam fel, de rokon aki csinált belőle azt mondja cumi.