ehhh, schogor, két nyelvet beszélünk: belinkelsz itt barbár afrikaiakat, amikor én holisztikus, ősi távolkeleti-tibeti gyógyitókkal példálózom, ez a süketek párbeszéde...
meg élettartam duplázódásról beszélsz, amikor már Marcus Aurelius, a legbölcsebb római császár kétezer éve arra intett, nem az élethez való görcsös ragaszkodás boldogit, hiszen az
időfolyamban mi különbség is van 3 nap vagy három emberöltő között, s az elnyújtott öregség mennyi nyomorúság forrása...túlnépesedett bolygó, felhigult és kemikalizált egészségügy, inség - ezt nyerjük az életkor kitolásával, no meg tengernyi szenvedés, ezért is folynak viták az orvosi hivatás kivánatos szerepéről: sokkal inkább a méltóság megőrzése és a szenvedések enyhitése, meg a lehetséges gyógyitás volna fontos, mint a minden áron való életbentartás, akár a betegek emberi méltóságának teljes lepusztitása árán is, olvasd el a mostani narancsban a Vadász Gábor nyugalmazott anaszteziológussal készült irást a passziv eutanáziáról.....
a hasad meg ne műtesd, a késesek már ügyesen bánnak az öltésekkel, a csövekkel, gyomorral, de a beidegzéssel nem számolnak, eltelik pár év, a korral az idegrendszer változásai, az öregedés újrarendezi a pályákat s egyszercsak nem tudsz majd büffizni, egy jót hányni, vagy akár nyelni...:/ jobb esetben, rosszabban azonnal kiderül, hogy elszúrták...
Mar akartam kerdezni, hogy van a mutott gyomrod? En tavaly meg gondolkoztam a muteten, de kozben mar eleg hosszu ideje, nem szedek gyogyszert es nagyjabol okes a dolog. Nyilvan nem tunetmentes, de kibirhato. Ugyhogy jegeltem a temat egyelore:)
"de nem szabadna elfelejteni azt a fajta gyógyászatot, amihez a szervezet évezredek alatt idomult, évezredek tudásán alapszik, gondolok a kinai és tibeti orvoslásra, amely éppenhogy nem szelektiv hanem az egész ember gyógyitására törekszik.."
ERRE az evezredes kinai gyogymodra gondoltal, amikor a felkegyelmuek azt hiszik, hogy a porra orolt orrszarvu szarva gyogyir mindenre, legfokepp a potenciara? VAgy esetleg arra amikor a ketrecben tartott medvek epejet csapoljak le, mert az is nepgyogyaszat. Esetleg a frissen levagott kigyo veret felespoharbol idva gondolod, hogy az egesz ember gyogyul?
Estleg ERRE, ezekre a holisztikus szerekre gondoltal?:)
"Olyan növényi származékokat találtak az elemzésnél, mint például az arisztolsav, amely húgyúti- és veserákot okozhat, vagy a potenciálisan mérgező ephedra.
A helyzet az, hogy miota az evidence-based orvostudomany mukodik, kb. megduplazodott az ember "elettartama". Erre az evezredes "tudas", evezredek alatt sem volt kepes. Lehet legendakat gyartani, de aztan jonnek a tenyek es peklapattal vagjak fejbe az embert..:)
Semmiképpen nem jó a szénsav, mert megerőlteti a gyomorszájat.
Tegnapelőtt túl sokat ittam, aminek erős másnaposság és a velejáró hányinger lett a vége, mütőttem úgyebár a hányás kifejezzetten problémás, azt hittem, hogy meg fogok halni.
Kordina, a 40 p nagyon jó, csak rendszeresen, ha esik, ha fagy akkor is, az megváltás...ez az ára az egészséges és hosszú életnek, amúgy Ilrich Strunz, az osztrákok "futópápája" :) is 30+1 perc minimumot javasol, minimumként, de napi szinten, megeröltetés nélküli tempóban, úgy ráadásul iszonyúan zsirégető is....s meditációs futás a jó, természetre figyelni, nem hétköznapi múló problémákra gondolni, hanem a tisztulásra, kiürülésre, a mindenségből felénk áradó határtalan energiára, de vannak más medi-technikák is...... ezek sokat számitanak! zajban, porban futni, stresszelni közben - az egészségtelen...elterelés? legyél pl szerelmes, az a legerősebb betegség eltéritő, a szerelmesek sosem refluxolnak:) de erről senki nem beszél beteg és orvoskörökben...
...én 6-8 km-t futok, erdőben, nem vizszintesen, s kb 6p/km-rel, de kényelmesen, nem combemelésekkel, inkább magam alatt fogok talajt s onnan tolom magam, ez lényeges, fej vizszintesen mozog, igazi hosszutávfutó styl, (lsd még: tarahumara futóstilus, a világ legjobb ultramaratonfutó indián törzse Mexikóban, Christopher McDougall: Futni születtünk), igy bármennyit futhatok, ha van időm, alig lihegek...:)) valóban a futók általában refluxosok, tudják vagy nem, de nem ebben a stilusban futók, hanem az eröltetett tempóban és versenyzők, vagy időre futók.hangsúly a rendszerességen van és hajlamos vagyok elhinni, hogy valóban az üldözéses (és nem eszközös) vadászat révén emelkedett ki ausztrál (és nem neándervölgyi) ősünk az állatvilágból 2,5 millió éve: órákig üldözte nyomolvasással a vadat halálra fárasztva azt és aztán ejtette el. az ember a legkitartóbb futó a világon, s ez annyira zsigeri képessségünk, hogy holmi mirigyeket játszva visszaállithatunk futással! meg izomfunkciókat: zárásokat-lazitásokat is a gyári értékekre:)
H2-ből quamatelt, mostanában Ranitidint, a kisebb adagot (20mg, vagy 150 mg) s azt is tördelem mostanában, jobban vagyok. PPI felé nem kanyarodok vissza, mert nagyon megbontja a kémiát s nem is szükséges nekem mostanában, viszont délben rendszeresen eszem, mert az étel kell a nyákképződéshez és a gyomor savköpenye ilyesmiből áll össze...
sajnos sógor megint szétcincálja majd a fentieket, de én nem vagyok tudományhivő, sokkal inkább bizom az érzések, a lélek erejében, hiszek a mágiában...inkább olvasok Szepes Máriát, Hamvas Bélát és Márait, mint a legujabb kutatások eredményeit: hova vezet a világ tudományos megismerése...sok jót hozott, de alapvetően a végtelen növekedést szolgálja, igy önmagunk és a bolygónk kifosztását, kizsákmányolását...őriznünk kellett volna az ősi civilizációkat,(köztük a gyógyitást is) s nem odadobni a fejlődés, a tudomány oltárán...:/
Na akkor ez nagyon jó, mert én olyan 6.30-as km-eket futok átlagba (tudom elég lassú, de ez van), igaz errefele nem teljesen vízszintes a talaj. Megálltam 6 km-nél, amit úgy 40 perc alatt futok le, de legalább, így minden másnap van erőm menni.
A többi eszmefuttatásodban is van sok igazság. AZ ELTERELÉST sem felejtettem el! ;-) Hát azért ma este bevettem egy ppi-t, heti 2x még be fogok venni, a H2blokkoló mellett. MOst kicsit több a stressz is, de jön az elterelés...
Ez jól hangzik, de nálam pont rendszeres futás mellett jött elő a reflux két éve, igaz én egy kicsit gyorsabban futottam a " kocogás"-nál. Sőt az utolsó futásaimnál kifejezetten éreztem, hogy jön fel a sav, pedig nem teli hassal csináltam. Azóta nem is merek futni. Ennek ellenére leht, hogy van valami igazságod.
Mennyit futsz alkalmanként és mennyi és milyen H2 blokkolót szedsz?
sört azt lehet inni, akár fél litert, vagy egy egészet., meg a lassú futás, az ugynevezett joggolás az relaxáló a gyomoridegeknek, beinditja a szimmetrikus reflexpályákat, igy jó hatású a bolygóidegre, ami az egészben ludas, ugyanis irányitja a gyomor, bél és tüdő működését (mint a legnagyobb szimpatikus idegtörzs, amely az agyból közvetlenül fut le)...visszarezetálnak ezek a dolgok a gyári értékek felé
DE:
AZ EGYSZERI KÚRÁTÓL NE VÉRJ CSODÁT!
kB 1 HÉT UTÁN FOGOD ÉREZNI A VÁLTOZÁST, ÉSZREVÉTLENÜL ZÁRÓDIK A CARDIA, MAJD OLDÓDIK A NYELŐCSŐMEREVSÉG, VAGYIS A GÖRCSNEK ÁTÉLT ÉRZÉS...egy hét napi futás, ahpogy én csinálom, meg mellette kamilla-körömvirág-tea, kis H2 blokkoló...
Édesség: sajnos egyértelműen rossz, savassá teszi a gyomrot, újra nyelőcsőgörcsöket, gombócérzést eredményez, nálam is igy volt decemberben, ugymond teszteltem a gyomromat, s minden nap csináltam egy görbe kanyart a cuki felé, a legfinomabb francia, meg vanilin-krémeseket, tortákat, puncs-desszerteket nyomtam magamba, karácsony után begörcsölt a nyelőcsövem, persze gyomorpanaszom nem volt, a savköpeny tartott, a nyelőcső lugositó mirigyei dolgoztak, de a gégetájék védtelen volt, s az egész nyelőcsőre visszahatott. Vagyis az édességet hanyagolni kell, csak kis keserűcsoki a megengedett, az illuzió kedvéért. A gely tobzódást hagyjuk meg a vasgyomrúaknak...:)
Leteszteltem, 2 dl sört aminek ráadásul 2 hónapja lejárt a szavatossága, meg bírtam inni. Előtte futottam 6 km-t. Akkor jól esett, most ugyan olyan mint napközben, kis émelygés. Tegnap este nem tudtam ellenálni és kicsit több édességet ettem, mint amennyit a szemem kívánt...talán ez nyomta rá a bélyegét a mai napra, no meg a héten már egyáltalán nem vettem be ppi-t, talán csak 3 alkalommal a héten Quamatel 20 mg-ost.
persze, ezek vegyi anyagok, kémia...én pedig, amikor a sör, az alkohol áldásos hatásáról beszélek a reflukszosok esetében, akkor az endorfinról, pontosabban érzésekről beszélek...a kakaó, meg a csoki úgy kell a betegnek, mint egy falat kenyér...:)még ha káros is...
Ez megint csak felinformacion alapulo paleo marketing.
A kakao teobromit es koffeint tartalmaz. Ez az ami izgatolag hat a gyomornyalkahartyara es fokozza a reflux tuneteit. Es ez az amit a kutyak (emberere is) idegrendszerere izgatolag hat es csak nagyon lassan uritenek ki a szervezetukbol. Ezert adott mennyiseg a kutyakra mergezo.
A teobromin tartalom pedig a kakaotartalommal no. Ergo ami a leheto legrosszabb a reflux (es a kutyak mergezese) szempontjabol az magas kakotartalmu csokolade ill. kakaopor bevonat vmin. A legkevesbe rossz pedig a feher csoki, abban csak kakaovaj van a kakaobabbol es minimalis a teobromin/koffein tartalma.
Ettol fuggetlenul kutyanak semilyen KAKAO es KAVE tartalmu elelmiszert nem szabad adni, refluxra meg probald ki! A reflux elegge hullamzo tuneteket tud mutatni. Egyaltalan nem biztos, hogy fog barmilyen tunetet okozni, foleg ha mindezt mertekkel teszi az ember.
Ha vmilyen "sor orszagaba" mesz, ott velhetoleg nem csak a helyi lager es pils lesz elerheto a sarki kricsmiben. Van egy rakas sor, ami nem kifejezetten szensavas. Sot.. Alkoholok kozzul egyebkent szerintem a sor az ami a leginkabb toleralhato refluxos gyomorral. A bor/pezsgo pedig a legkevesbe! A tomenyek vhol kozepen. Ha koktelozol, akkor a savas dolgok szinten eleg rosszak.
namost a csoki, az megintcsak rizikó, kivéve talán a paleo által is elfogadott nagy kakaotartalmú (80-85 %) tehát jó minőségű keserűnek titulált finom fekete csokit, az IGEN! az nagyon jó, a turós muffinokba is beleszoktam nyomni sütés előtt egy-egy darabot...sajna a geil, édes csokik, meg a nutella, amit mindig magában szoktam kanalazni élelmiszer-hulladék, tiszta cukor, ami amúgy is káros, pl ha kiskutyának adják (értsd: öleb) az eccerűen megdöglik tőle kellő mennyiség esetén, ugyanis emészthetetlen számára....jó hvg-t!
Akinek refluxa van, annak minden erősen szénsavas ital problémás. De vannak ellenpéldák is. Volt egy kollégám, refluxos volt, de állandó egyéb gyomorproblémái is voltak. Már olyan sovány volt mint az agár, éjszakánként aludni sem tudott a különböző változatos gyomortünetektől. Ez már vagy 10-15 éven át tartott, orvosról orvosra járt és semmi és senki nem segített rajta. Egyszer a háziorvos mondta neki, hogy nincs veszíteni valója, igyon meg minden este lefekvés előtt egy pohár sört. Nem többet, csak egy pohárral. Ez több mint 20 éve volt, (most 70 év körül van az illető) minden emésztési és alvási problémája megszűnt és azóta is rendben van. Az esti sörre teljesen rászokott és imádja.
Cs. / Mondták, ne hagyjam ki a sört...hát legfeljebb belekortyolok. Amúgy egész jól vagyok, még heti 2-3 alkalommal beveszek egy quamatelt, ennyi. Nekem életemben először volt ez a mizéria, ami gyakorlatilag tartott jó 6 hónapig, most próbál lecsengeni a dolog. A tavasz másnál is ilyen jótékony hatással bír? Vagy ahogy olvasom, ez ki szokott újjúlni? Remélem nem törvényszerű, vagy nem is refluxom volt? UGye, mert nekem nem is gyomorégésem volt, hanem a hányinger, toroktünetek!!!, az állandó krákogás (nem dohányzom)... Hát passz, próbálok annak örülni, hogy most sokkal jobb, mint a télen volt. Remélem így is marad!
Tegnap ettem csokit is , hosszú kihagyás után, kicsit égette a torkomat, így abba is hagytam, de más gond nem volt.
meg még egy anekdota a SÖR-ről: tavaly a második gyomortükrözésemre azért került sor, mert 3 hónap masssziv emuzol kezelésre (2X40) sem javult a hasam, vagyis amikor csökkentettem az adagot kis fájások jelentkeztek, nosza bepánikoltam, biztos eddig csak elnyomták a kapszulák a tüneteit "egy komolyabb betegségnek", s amikor megtükröztek, kéthetes para után, akkor úgy megnyugodtam, hogy este lecsúszott két sör...no én olyan jól és mindenfajta gyomor-érzés nélkül hónapok óta nem aludtam, alighanem az alkohol és a komló együttes hatása miatt, meg az általános relax, mindenesetre aki teheti igyon kis vörösbort, sört, ha nem sebes az emésztőrendszere, mert az alkoholnak megvan a maga stimuláló hatása, s nem foglalkozunk annyit a betegséggel...a pszichoszomatikus tüneteket mindenesetre jól kiszűri, lehet hogy mégis divatbetegség a reflux????:))
melyik a sör hazája? N.o? Cs.o? amúgy a szénsav sajna szükséges a sörélvezethez én is szeretem, de amig kis gyulladás van a gyomornál, addig a szénsav nagyobb mennyiségben felejtős (>3dl)
Nem igazán ajánlott a szénsav és a hidegsége miatt. Én néha megkockáztattam szobahőmérsékleten és kikevertem belőle a szénsav nagy részét. Pár éve ilyen sörrel ki lehetett volna kergetni a világból, de akkor a refluxot még hírből sem ismertem.
Szeretném kérdezni, a tapasztaltabbaktól,hogy sört lehet inni? A reflex óta egy korty alkoholt nemittam, szilveszterkor sem. Most sokkal jobban vagyok és a sör hazájában töltök pár napot. ITthon nincs kedvem letesztelni....
jajaja, Ana, a doki biztosan arra gondolt szegény feje, nemistom miért mondott implantátumot...:))) alighanem plasztikai sebész másodban....köllene neked is nagyobb máj? vagy jobb?:D
a betegeknek üpre-hopra irják fel a vérhigitót, az antidepresszánst, a vérnyomicsökkentőt mega savcsökkentőt, s ezek a legnagyobb piaci szeletet kihasitó gyógyszerek, mindössze 20-40 éves szerek, amik súlyos mellékhatásokkal járnak...a vérhigitók (sztatinok) szedésekor máris feliratkozhatsz a májimplantátumra várók listájára - ezt orvos súgta nekem), a szelektiv szerotonin visszavétel gátlók melléktünetei között szerepel a szuicid hajlam erősödése, akad ismerős aki 5 éve kisérletezik a leszokással, már nyolcadolta is a tablettákat, de sikertelenül...a vérnyomáscsökkentőket, amik ma már "szuper-szelektivek" úgy irja fel az orvos, hogy csak ránéz a 120 kilós betegére, vállat von és emeli az adagot, életviteli tanácsot kevésbé osztogat.....a savcsökkentőkről Baczonaynak is megvan a véleménye, ismert gégész, aki korábban napi 4 szer 40 mg PPgátlót szedett, majd Szendi-hivő lett és a paleot ajánlja a betegeknek refluxos gégepanaszokra....szóval belenyúlni a szervezet kémiájába, egy ponton, szelektiv jelleggel nem lehet büntetlenül, pláne nem 20-40 éve alkalmazott gyógyszerekkel, amikor a palora éppen azért nyergelnek át sokan, mert az emberi szerevezet 8-10 ezer éva alatt sem tudott kellően alkalmazkodni a gluténhez, ahozz évmilliók összes nagyforgalmú modern gyógyszer történelme 15-20 másodperc az emberiség órányi múltjához képest....
a másik: a tudomány-technika és a gazdaság olyannyira kényszerpályásan (és elkerülhetetlenül) növekedésorientált, hogy folyamatosan változtatja az emberi környezetet és létfeltételeket, látszólag a kényelem és védetség irányába, valójában a káros hatások emelkedése felé, ami új és új kihivásokat, egészségi ártalmakat zsül... az alkalmazkodás elkerülhetetlen, ez szüli a modern gyógyászat kémia-orientáltságát, ez is szükségszerű, de nem szabadna elfelejteni azt a fajta gyógyászatot, amihez a szervezet évezredek alatt idomult, évezredek tudásán alapszik, gondolok a kinai és tibeti orvoslásra, amely éppenhogy nem szelektiv hanem az egész ember gyógyitására törekszik....a helyzet xar....
a Gyuri bácsi petroleum, meg belsőleg alkalmazott nadálytő- tanácsa alighanem a nevével visszaélők műve, ahogy nagyon okosan felhivtad rá a figyelmet, amúgy a f. nadálytő (csontkötő a rómaiak szerint) kiváló volt nekem térdre, húzódásokra külső borogatás formájában
az orbáncfű áttételesen nyugtató hatású és a refluxra igy lehet hatással, de irhatott volna a füvesember pl citromfüvet vagy galagonyát....
Ezt a linket mar anno beraktam ide. Egy Gyuribacsi TV szereplos ajanlasbol kiemelt tevedesek. Aki a fekete nadalytot ajanlja belso fogyasztasra, annak a tovabbiakban 1 szavat sem szabad elhinni, mert feltudason alapul es veszelyes lehet.
Az elozo linkhez kapcsolodoan meg kimaradt, hogy nemcsak az orbancfu nem jo refluxra, de a feherakacvirag sem.
"ja, amúgy a füvesemberek tapasztalata élethosszan tartó és önzetlen gyógyitó szándékon,gyüjtögetésen, vélhetően családból öröklött filantrópián alapszik, (hasonlatosan a papi hivatáshoz) ez a népi gyógyászat egyik fő hajtóereje, s nagyon jó, ha végre profin marketingolják, ahogyan a Gyuri bácsi könyveivel teszik, s nem ingyen szórják szét, úgy nem is lenne értéke... az általad jogosan méltatott gyógyszerkutatásokba fektetett tudás és pénz egyszerűen érdekmotivált. ez is fontos, becsülendő, de anyagi és előrejutási érdekek motiválták, ennyi a különbség."
Ertem, tehat Gyuri bacsi 15000Ft-os babavaro csomagja a sok suletlen marketinggel, az nem erdekmotivalt. A gyogyszergyarto az pfujj:) Valoban logikus ervek.
Gyuri bacsi egy "termek". Ezt jelenti a marketing. A lanya, unokaja arulja. Gyogynovenyekkel 150eves tudassal nem nagyon lehet tul okosnak lenni. Hatoanyagok feltartak, ismertek. Mellekhatasokrol, kereszthatasokrol meg annak hiszek aki egy laborban ul es azt kutatja. Nem annak akinek az allitolagos nagymamaja mondta. Ha a nagyinak hinnek, innam a fekete nadalyto teat:) Ami igazoltan maj-rakkelto. (Allitolag, nem tudom lehet csak le akarjak jaratni, eloadasokon meg mindig ajanlja a levelet teanak. A neveben szuletett listakon is ez szerepel. A weblapjara nyilvan nem irja ki, mert kuruzslasert buntheto lenne)
Arrol, hogy ki csusztat, arrol koszonom, eleg volt elolvasni a nemetorszagi ertekezesedet.
Nem mellesleg egy percig sem vitatom a gyogynovenyek jelentoseget, sot! Nagyon is fontos en is hasznalom oket:) De a legenda keltes es az az alapjan torteno felretajekoztatas az nem tetszik.
Refluxra pl. az orbancfu. Nincs klasszikus nyugtato hatasa, hanem az agyi szerotonin szintre hat. Depresszioellenes igazolt hatasa van. Nem kell a hatasahoz fuvesember. A kodpiszkalo blogon kifejezetten ajanlja is a kollega gyogyszer helyett DEPRESSZIo kezelesere (ugye ha elolvastad volna:) ). A kulonbseg annyi, hogy a tudo kollega leirja a mellekhatasokat. Tisztaban van a majenzimekre gyakorolt hatasaval es tudja, hogy orbancfu tea fogyasztasanal egy szimpla lazcsillapito bevetele is veszelyes. Ill. kereszthatasa van sok mas betegsegre szedett gyogyszerrel, de akar etelekkel! Alkalmazasa szakerto felugyeletet igenyel, nem olyat akinek sejtesei vannak a kereszthatasokrol.
Nem mellesleg a depresszio es az idegesseg nem rokon fogalmak. Amit a lugositasrol, citromlerol irkal a sajat weboldalan az meg tomeny hulyeseg es altudomany. (De jol eladhato teoria)
(Es nem vitainditonak szantam. Korrekcionak:) Bar felesleges. Felevet kibirtam, hogy csendben vagyok itt, valszeg most is befejezem:))