Nem kell nagyon görcsölni, bár az elején én is átestem ezen. Elsö zacsit 10literekre szétporcióztam. Kb szemre láttam, mennyi esik 10 literre, mondjuk,( 30 szem) Semmi tragédia nem történik, ha e helyett akár 20, akár 40-et teszek. Legfeljebb a kevesebb késöbb lesz jó.
A tejsavbacik fél óránként osztodnak, de csak addíg, míg van tejcukor, utánna elpusztulnak.
Ha folyamatosan készítesz sajtot, megoldás lehet az is, hogy készítesz 1l tejböl anyakultúrát, azt hűtóben tartva 2-3 napig felhasználhatod. Ezt már könnyebben mérheted, 0,5-1% kell belöle.
Coliveszély normál esetben a meleghez kötődik. Szereti a 30 fok körűli hömérsékletet, de tapasztalatom szerint 63 fokos termizálás elpusztítja, vagy annyira gyengíti, hogy már nem zabálja el a tejcukrot a tejsavbaktériumok elöl, s az utobbi győz.
Nyáron szoktam úgy segíteni ,hogy lehűtőm a sajtot mikor csepegtetem, a coli fázik, a tejsavbaci dolgozik.
Másik lehetöség, termo kultúrával, vagy joghurttal kultúrázni, (akkor 38 fokon kultúrázok)mert az erősebb, mint a mezó. Ezért sikerűlt jobban a joghurtos sajtod.
Lényeg az hogy a savanyítást a tejsavbacik írányítsák.
Ilyenkor, szezon végén már változik a tej ősszetétele, nem igazán alkalmas sajtgyártásra.
Ha minden igaz, van a munkahelyemen egy nagyon pontos mérleg, amin le tudom mérni ezt az első adagot. Ettől függetlenül akarok saját mérleget, mert nem igazán van kedvem mindíg szivességet kérni. Megkérem a cimbit, hogy küldjön egy képet a mérlegről. Ha elküldte, átküldöm. :-)
Hát ha tényleg ilyen mérleget szerez akkor engem is érdekel:) mert ez vagy tára vagy analitikai... és épp nézegetem, használtan is 35-40k ... mert nekem is jól jönne kúltúra méregetéshez :) mert annyiért nem veszek... inkább belógok egyetemre és szép bociszemekkel kikönyörgök magamnak egy félórát a kémia terembe... :) és használom az ottanit... :) szóval ah megérkezett küldhetnél egy képet róla, vagy egy tipus számot és az alapján megmondom hogy élek e az ajánlattal:) ha még aktuális lesz akkor is üdv
Köszönöm szépen a válaszodat!És meg fogadom mert van egy Alpesi vagy annak,mondhatnók kecském a ki legjobb tejelő időszakában,le adta minden nap a 1,5 L.
Szakkönyv szerint mondom, nem szóbeszéd alapján. Tapasztaltam is, hogy az alpesi kecskéimnél, amelyiket botor módon tovább fejtem és csak egy hónapja volt összeszednie magát, annak vagy egy egész literrel kevesebb lett következő évben (idén) a teje, mint vártam. A téli tejelőknek valószínűleg elég az egy hónap is, hiszen az a legelési idővel esik egybe, de a szegényesebb téli hónapokra biztosan nem véletlenül írják a kettőt.
Egyenlőre nincs ilyen mérlegem, de utánnakérdeztem és az egyik cimborám tudna nekem hozni 3000 Ft-ért preciziós mérleget, ami 0.01g-200g ig mér. Hozatok vele egyet, de ha valakinek szüksége lenne ilyenre szívesen segítek és tudok vele többet is hozatni.
Addig is megpróbálom úgy, hogy teszek 10l tejbe 8 szemet a kultúrából. Mert már nem bírok magammal. :-)
Az oltót jól ki lehet mérni injekciós tűvel, igen. Én 2 ml-eset használok, mert ugye 1,6-ot teszek a 10 l kecsketejbe. (Sokáig próbálgattam, ez a mennyiség vált be, 0,1 ml-el kevesebb, mint amit írnak.) Számológéppel számold ki mindig, pontosan mennyit kell az adott tejmennyiségbe.
A vajkultúrát és a joghurtkultúrát én mindig precíziós mérleggel mérem ki. Lehet elvileg szemre is, de az igazat megvallva az egyik gömböcske hatszor akkora, mint a másik, hát sosem lesz ugyanolyan. valami 6000-ért rendeltem az internetről egy 300 g-ig mérő precíziós mérleget, ez 0,01 g pontossággal mér. A kibontott kultúrát megmértem egészben - nagyon gyorsan kell és sterilnek kell lennie mindennek, amihez hozzáér - és utána töltöttem kis műanyag üvegcsékbe, amiket ételhordóba tettem, úgy fagyasztom. A megmért összsúlyt elosztottam annyival, amit a kultúra papírján írnak az adagolandó mennyiségre. Tehát ha veszel egy 2000 literre elegendő dolgot, akkor 2000-el kell elosztanod. Bár szerintem ha kicsit túladagolod, az nem gond, ha szemre megy bele, inkább többet tegyél bele.
elefada: Egyébként nem tudod, a colinak mi az ideális hőmérséklet? Mert úgy vettem észre, mióta 20 fok van a lakásban, alig sikerült sajtom, hiába fertőtlenítettem mindent, mint az őrült. Amíg pedig nyáron 30+ fok volt, szinte az összes elég jól sikerült, mindenféle hercehurca nélkül, még a fertőtlenítéseket is elfelejtettem. (Joghurtkultúrás, termizálatlan tej, ugye.) Az utolsó idei sajtjaim ha finomak is lettek és nem puffadtak föl, akkor is több volt bennük a lyuk már a sózáskor, mint a nyáriakban. Csak arra tudok gondolni, hogy a nagy nyári melegben álló sajtban a joghurtkultúra könnyebben elszaporodott, ez a hőmérséklet pedig a colinak kedvez jobban.
Ha februárban kezdődnek az ellések, akkor már igencsak el kellene kezdeni az apasztást, mert MINIMUM két hónapnak kell lennie közte. Az apasztás pedig, hacsak nem apasztottak el maguktól, legalább 1-2 hét.
Köszönöm szépen. Akkor most le írom mit írtak a röngene!Az L.gerincen enyhe balra CONVEX SCOLIOSIS és kezdődő SPONDYLOSIS látható. A lumbalis lordosis és a sacrum dőlésszöge fokozódott.És bocsánat a latin szavakért,de így írták le.
Holnap adventi koszorú kötés lesz az iskolában, hát én megvettem hozzá a dolgokat, csak össze tudok dobni valamit.
Amúgy nem tudom, hogy csak én vagyok- e így, de semmi karácsonyi behangolódásom nincs:(
Tavaly ilyenkor, már készítettem üvegfestést, meg ajtódíszeket, meg egy csomó mindent..
De most valahogy nem tudok ráhangolódni, az se tud meghatni, hogy látom este az üzletek kirakatát, a villódzó fényeket, meg a többi ilyen karácsonyi ingyom bingyomot..
Talán majd rámjön a karácsonyi mizéria, és akkor már azt is tudni fogom, hogy milyen kaja legyen, meg milyen süti..
De azt mondom, hogy ez azért már komoly dolog, hogy zsibbad is a lábad.
De csak mondank valamit az orvosok (vagy nem, mint nálunk, hogy 8 év alatt nem sikerült rájönni, hogy mi is a gyerek baja), és kitartás.
Nekem is fájt, és fáj is a bal mellem, már én is temettem magam, az uarmnak is a lelkére kötöttem, hogy milyen asszonyt hozhat a házhoz a gyászév letelte után:)
Na de viccet félretéve, te is nyugodtabb leszel, ha kivizsgálnak...
Holnap délelőtt nekiállok, ha semmi nem jön közbe. Egyébként még el sem gondolkodtam rajta, hogy tényleg hogyan mérem ki a tejoltót és a kultúrát. A tejoltót úgy gondolom hogy injekciós tűvel, de a kultúrát nem tudom hogyan. Elefada valahol azt írja, hogy 10l tejhez 8 szem.