Megtettem az első lépéseket a már említett információs oldal és "wikipedia"-szerű tudásbázis létrehozásával kapcsolatban. Lefoglaltam egy domaint. Lehet nem a legjobb, de viszonylag egyszerű és valamelyest illik a pálinka témaköréhez.
Felraktam egy portál kezelőt (Joomla) és egy wikimedia motort, amit a wikipedia is használ.
Zsuzska60 elkezdte szervezni a szervezetbe tömörülés, akár lehetne ez a hivatalos honlap is.
Ahhoz, hogy egy igényes és jól használható oldal jöjjön létre, mindenképpen szükség van a segítségetekre, ezért szeretnék összetoborozni egy kis csapatot, aki szívesen foglalkozna az oldal karbantartásával, cikkek írásával, a wiki szócikkeinek feltöltésével, stb. Ötleteket is szívesen fogadok. Van már pár konkrét elképzelésem, de szerintem sokatoknak volna igen hasznos ötlete az oldalhoz.
Szóval akit érdekel, szívesen segítene, vagy akár csak ötleteket szeretne adni, az írjon nekem a paduc77@gmail.com címre.
Kőműves, Nyulica: az:) idén meglesem milyen lesz,(erjesztett gyümilé formában:) aztán talán jövőre szedek sokat lefőzni is:) ma már szépen rotyog, az illata is nagyon jó...jaaaj mé' nincs semmi időm mos szedni belőle pár vödörrel :'-(
Na valami ilyesmivel találkoztam pár hete én is, csak az szilva volt. Mindent ugyan csináltam, mint máskor. Egy dolog változott. A főzést kint az udvaron, szokatlanul hideg környezetben végeztem. Ezért a sisak és páracső jobban lehült, mint máskor, így a lejövő alkoholkoncentráció eltolódott a főzés elején, magasabb irányba. Lehet, hogy ez a magas alkoholtartalom másféle ízeket old ki az elején. Próbálj meg egy kis mennyiséget összekeverni az elejéből és a közepéből és pihentesd. Ha 2-3 hónap múlva visszahigítva 48-50% környékére még mindig rossz az íze, akkor a réjtély még mindig talány marad.
Csipkebogyóból két technológia létezik. Az egyik szerint keményen szeded a csipkebogyót (azaz most), ilyenkor cefrézés előtt vagy főzni, vagy fagyasztani kell, hogy megpuhuljon. Ha megvárod, amíg a bokron megpuhul, akkor nem kell főzni-fagyasztani.
A csipke egyébként elég változatos, fajtól-alfajtól-változattól és termőhelytől függően máskor kezd szottyadni, lehet már most szottyadtat találni, de sok még decemberben is kemény marad.
1 liter cefre? Ez komoly? Én egyébként nem használok sütőélesztőt. Nyár óta folyamatosan cefrézek az újat, mindig az előzővel oltom be. Van olyan is, hogy a jól sikerült cefre sűrűjét megszárítom, vigyázva, hogy meg ne penészedjen és ezzel oltom be a következőt.
Teljesen igazad van - a tölcsér illusztráció csupán a csapon egy cserélhető csonk van s oda természetesen egy nagyobb saválló vagy ahogy írtad pet palack -literes is mehet de akár közvetlen a lejövő pálinákra is csatlakoztatható ami a szűrt rész réz mentesítését illeti az most csak szükség megoldás mivel nem kaptam mást ! üdv: norris 53
Kettő dolgot csináltam volna másképpen. Az első az, hogy én a szűrt gyanta oldalon tudatosan alkalmaztam saválló, illetve műanyag fittingeket, ugye, ha rezet cserélek ki a pálinkából akkor az már ne érintkezzen ismét rézzel. Lehet, hogy a hatás minimális, de az elméletem ezt diktálta. Másodikként és ez már tapasztalat volt, a tölcsér nagyon kicsi, eléggé macerás után töltögetni, ezért a tölcsér helyére egy PET palack kupakot szereltem. Így egy kettő literes visszaváltható kólás palackból, azt kilyukasztva, készítettem el a betöltő tartályt. Ez a régi képen még nem úgy szerepel, de gondolom elképzelése nem okoz gondot. Ha gondolod lefotózom.
Ez a szerkezet eredetileg egy mosógép elé köthető vizlágyító volt -csapok nélkül a szűrő ami benne volt igaz durva nagy szemcsés volt de alapos mosás savazás után vissza tettem s tettem még bele egy réteg festékszűrő betétet ami még a nitró hígítót is ki bírja így gondolom az alkohol sem fogja roncsolni - a tetején szintén az eredeti záró szita van és tömörítetten szárazon tetem bele a gyantát s csak össze szerelt állapotban engedtem rá a vizet ! s így duzzadás után fejre állítva sem mozdul a gyanta benne !
Hogy oldottad meg a granulátum bent tartását? Ha felülről lefelé egyenletesen halad a pálinka akkor szuper. Nem szabad a golyóknak lebegni. A gyanta ágynak tömörnek kell lenni.
Igen igazatok van----- -a méretezés le maradt ! Hát mindenképpen elmarad az 1 literes mennyiségtől s mivel csak azért raktam össze hogy teszteljem milyen különbség van szűrt és szűretlen pálinka íze között ! kb 1,5 liter gyanta fér bele 8 cm magasan ! Az átfolyás sebessége attól függ milyen magas a "tölcsérbe" férő folyadék magassága ! A készülék akár 5 bár nyomást is ki bírna !
Mivel "hiányoltak" ezért itt is elmondom, amit priviben már elmondtam neked: nekünk 10 dkg is elég bőven, azon ha átfolyik az éves termés akkor sem fog megkékülni. A tiéd meg különösen nem, ha a saválló hűtődet használod.
Az "eszköz" meg a rád jellemző szakszerű megoldás, gratulálok !
Amióta nem csak közönséges"földműves"-ként főzőcskézek, mérek :fokot,időt,egyebeket ,részidőt,de hogy is van ez?Mikor azt mondjátok hogy mondjuk 4 óráig tartott a tisztázás,azt honnan kell számolni?amikor felteszem, vagy amikor megjelent az első csepp?
Nem tudom mekkora a gyanta mennyisége így fogalmam sincs mennyi pálinka regenerálására elegendő. Még megsaccolni sem tudom, mert a fittingeken nem látok méretjelzést, hogy abból következtessek. Viszont be tudom idézni Snapszmester nemrég beírt szentenciáját: "1 L gyanta kb. 500 L pálinka kezelését tudja, de ha már elég kék érdemes kezelni." Na, ebből Te már tudsz számolni, Viszont a leírás egyértelmű, ha kékül, akkor kell felújítani. Úgy emlékszem a részletes (Snapszi) kezelési utasítást elküldtem, ha nem szólj!
A sparban minden év végén szokott lenni vödrös narancs akció. Egy vödör 999,- forint és kb 6 kilót tudsz belepakolni. Én tavaly bementem és mondtam a csajnak dobjon meg 8 vödörrel meg 50 kiló naranccsal ha akar bizniszt, mert tuti nem cipelem ki vödrönként.
Ok -látom el szakadtunk már egy kicsit a témától de ha már el készült gondoltam felteszem -spontán reakció 0- ezért akkor kérdés ! Szerintetek egyszeri 8-10 liter pálesz szűrésére elegendő e ez a méret ?
Konkrétan tényleg nem, de mit csinál a több mint 20-on literes üstben a 6 L alszesszel? Igaz én is finomítok 250L-esben 60 L alszeszt is. Akkor csatlakozom, öntsd össze az elejét meg a végét és találd ki mikor lesz jó az összes szeszfoka.
A haját nem , de a héját igen :-) Gyilkos dolog 50-60 kg (vagy több) narancsot megpucolni, de megéri. 50 kg narancsból megpucolva kb 30 liter cefre lesz. Én az alszeszbe beleaprítottam 5-6 megpucolt narancsot és egynek a héját (már ennek az egynek is lehetett érezni a kesernyés ízét). Pár nap áztatás, majd az egész mix főzése. Nagyon jó lett.
Csak kérdeztem, mert nem értem minek kéne a középső részt újra lepárolni. Annak nincs semmi baja. Az előpárlatot muszáj kivenni, meg nálam a 40 fok alatti is már majdnem utópárlat, legalábbis itt már kezdem mérlegelni, hogy mehet-e a közepébe. Úgyhogy szerintem elég az elejét meg a végét újra. (Na, ez a javaslat.)
Sziasztok! Nem tudom, hogy valaki találkozott-e már ilyennel? Almát előírás szerűen cefréztem, majd lefőztem. Tisztázásnál valami olyan förtelem jött le mintha tiszta penészt főztem volna. Szaga is íze is olyan volt, vagy legalább is hasonló. Kb. 60 fok után mintha elvágták volna és isteni illatú és ízű pálinkám lett, csak így nagyon kevés. Ami az elején jött le azon a szenes szűrés sem segített. A cefre három hordóban volt, mind a három ugyan olyan lett, a cefre nem volt penészes, legfeljebb nem forrt ki teljesen. Ha valaki tudja/sejti, hogy mi lehetett a hiba kérem írja meg!
Majd télen a narancspárlatomat, "na majd azt kóstold meg öcsém" :-D
Tavaly igen nagy sikere volt, remélem idén is lesz rá alkalmam. Egyébként idén télen szépen, lassan elkészítem az álomfőzőmet, úgyhogy majd a mostani megy a piacra. Kinőttem :-D
Kedves Mester! Nyitott ajtókat döngetsz, ugyanis az ZD-n látott "infúziós" szerkentyűmet megfeleztem, Ugyanis Zsuzskának készítettem egy ugyan olyat mint az volt. Emlékezve tanácsodra nem tettem bele új gyantát, hanem megfeleztem a benne lévő anyagot, csövet. Lehet még így is több mint 20 centi, de a tendencia javul!
Sziasztok! Ne alkossatok véleményt más pancsersága felett, de kérlek segítsetek! Volt 28 liter 25 fokos alszesz, mely fel lett téve finomításra, viszont elfelejtették levenni elején az előpárlatot és 5 liter pálinka így kifolyt, majd edény lett cserélve és kijött további 6 liter pálinka 40 fokig, majd ismét edénycsere és 3 liternyi még 20 fokig, aztán le lett állítva a főzés. Kérdés, hogy ebben az esetben mi a teendő? Az első 5 litert újra 25 fokosra be kell állítani és kifőzni? Vagy össze kellene önteni az egészet és befokolva újra kifőzni? Vagy mi legyen? Köszönöm előre is a segítséget!
Ha már a rezezésről van szó akkor megkérdem. Rezes lett az alszeszem eleje (amit különveszek a többitől egy befőttes üvegbe, hogy leszedjem a tetjéről kozmaolajat). Szóval itt történt egy kis baki elfolyt a hűtőviz és olyan fél deci anyag hűtés nélkül jött le. Hozzáöntsem ezt a többihez vagy ne? A tisztázást ez befolyásolja-e vagy nem?
nekem pontosan ilyen vastag csövem van, de egy kicsit hosszabb, talán 40 cm. A feleségem azt mondja, ha egy kicsit hosszabb, az nem árt:-) Az éves mennyiséget meg igyekszem kihasználni.
Nem reagált senki az 500 L-re. El kell mondanom hogy a rézmentesítőtök általában eltúlzott. Elég elég lenne 20 cm hosszú 20-30 mm vastag átlátszó cső, 10cm gyantaréteggel. A cső egész keresztmetszetében kellene szűrőt alkalmazni. Ha kezd kék lenni ki kell cserélni a granulátumot. Ha elfogyott az 1 L granulátum akkor kell regenerálni. De ezeket már leírtam és még is készültek az infúziók.
Egy kedves barátomtól kaptam egy 5 literes eperfa hordót megtöltve nagyon finom barack pálinkával. Az lenne a kérdésem, meddig tárolhatom a pálinkát eperfa hordóban minőségromlás nélkül? Azzal tisztában vagyok, hogy párolog, és a szeszfoka is csökken, csak az íze maradjon meg.
Nálam is véget ért a szezon, bár ezt soha nem merném tutira mondani, elvégre bor ha más nem bármikor kerülhet. Az én szerkómon a duplikálás eleve az üstrész fölé ér, tehát mindig sok levegő van a hőközlő víz felett, egyszóval kipróbálom én is még kevesebb vízzel. Ha a jelenlegi hatékonyságot még növelni tudom az nagyon jó lesz, hideg üstről sokallom a felfűtési időt.