Keresés

Részletes keresés

JPmiaou Creative Commons License 2013.08.20 0 0 11641

A Dvorzsák-féle (1877-es) helységnévtár szerint Bezőn helyben volt a görög katolikus, református, és zsidó templom; csak a római katolikusok jártak máshova (Jenkére). Tehát a reformátusokat Bezőn kéne keresni...: http://www.radixhub.com/radixhub/gazetteers/1877

Előzmény: mamu66 (11640)
mamu66 Creative Commons License 2013.08.20 0 0 11640

Én is hasonlóan jártam. Én Ung megyében kutakodnék,Bezőn(Bezovce).Római katolikusokat  teljesen máshol anyakönyvezték(Jenkovce) mint a reformátusokat és egyszerűen sehol sem találom a családot,pedig a neveket és a körülbelüli évszámot is tudom. Teljesen meg vagyok lőve!

Előzmény: rkyra (11639)
rkyra Creative Commons License 2013.08.19 0 0 11639

Köszönöm, de sajnos én voltam pontatlan: az 1700-as évek végén keresgélek. Már az összes környező települést végignéztem, de semmi. Pedig az apa Pohorela-ból való, így azt már minimum háromszor rágtam át. Arra tippeltem, hogy az volt a legközelebb római katolikus templomként amúgy is, de így sincs. Márpedig, ha jól tudom a római katolikusok nem keresztelkedtek máshol.  

Bezzeg az evangélikusaim milyen rendesek voltak. Nekik teljesen mindegy volt, hogy milyen templomban, csak legyenek megkeresztelve. :)

Előzmény: JPmiaou (11638)
JPmiaou Creative Commons License 2013.08.19 0 0 11638

Az 1913-as helységnévtár szerint Garamfőn helyben volt az anyakönyvezés. A görög katolikus templom szintén helyben, a római katolikus Királyhegyalján volt.

(Az 1877-es helységnévtár Telgárton szintén helyi görög katolikus egyházat sorol, de a római katolikusokat Vereskőre küldi -- ami azt hiszem, ugyanaz, mint Királyhegyalja: régebbi neve Sumjác vagy hasonló.)

Előzmény: rkyra (11636)
rkyra Creative Commons License 2013.08.19 0 0 11637

Esetleg van itt valaki, akinek megvan a Királyi Könyvek DVD-n? Érdekelne belőle egy Bekeő Ferenc nevű adományozott (1687 Pozsony vármegye).

rkyra Creative Commons License 2013.08.18 0 0 11636

Korábban már kérdeztem, de hátha most... Hol anyakönyvezték a rom. katolikusokat, akik Telgárt/Garamfő/Svermovo településen laktak?

Olyan bosszantó, hogy hiába van beírva, hogy honnan származnak a szülők, vagy nem született ott olyan nevű gyermek (az apa), vagy mint Telgártnál (az anya) fogalmam sincs hol keressem. Pedig már az összes gyereküket megtaláltam (vagyis szerintem az elsőt nem), akik jóformán mind máshol születtek, és ilyen apróságon bukom el a további kutatást.

Ami ellensúlyozza ezt a hónapok óta tartó küzdelmet Felvidékkel, a minap megkaptam Erdélyből két anyakönyvi másolatot egy másik ágról, amin fellelhető az anya származási helye. És bár az is egy erdélyi település, de a lelkiismeretes szászok által kimenekített anyakönyvek megtalálhatók a Mormonoknál. Így azon ritka szerencsém van, hogy Erdélyben is tudok haladni. Néha kellenek ilyen jó hírek is, a sok-sok küzdelem mellé.

Prelleg Creative Commons License 2013.08.18 0 0 11635

Kedves eszterec!

Itt érdemes megnézni, Csak fontos, hogy a keresett település nevét pontosan írd be a keresőbe. http://csaladfa.palmai.eu/felvidekiak/

Előzmény: eszterec (11584)
Prelleg Creative Commons License 2013.08.18 0 0 11634

Tisztelt JPmiaou!

Köszönöm válaszát. Akkor nemsokára beteszem a linkeket a lofsii.com „Indexelés közben felmerülő problémák” mappájába. Én is észrevettem, hogy a régi Familysearch fórum megszűnt, nagy kár érte, sok fontos információ veszett el. (A projekt szó helyett nem igazán jut eszembe más, ami teljesen lefedné a jelentését.) 

Előzmény: JPmiaou (11626)
God:Boy Creative Commons License 2013.08.18 0 0 11633

Megdobnál egy maillal?

Előzmény: Törölt nick (11627)
MireQ Creative Commons License 2013.08.18 0 0 11632

Mától én is, mint arbitrator tevékenykedem. Annyit szeretnék kérdezni, hogy a keresztnevek esetében, ha az illetőnek több volt, mindegyiket indexelni kell, vagy csak az elsőt?

Ezt kérdezi az arbiter???

Keresztnév...

Kérdezem én: Zoltan, Zolton, Zoltann, Zoltán esetében mit kell indexelni?

Én mindig a mostani nevet használom...

Nem Ferencz - csak Ferenc

Nem Julliánna és nem Júlianna - csak Julianna.

Nem Rozsa - csak Rózsa, nem Roza - csak Róza...

és nagy ívben le...... az arbitert aki  Rozsát és Rozát jóváhagyja...

Nekem 99%...

Még 2 éve a 3 éves fiú az nem volt férfi csak FIÚ...

Mindig ki lettem javítva, hogy 3 éves fiú az nem férfi...

Én pedig tovább fiút jelőltem... 

Előzmény: Kolibri1830 (11609)
gabkagabka Creative Commons License 2013.08.17 0 0 11631

Sajnos nálam se megy. Gondolom változtattak a link szerkezetén azért nem menti le a jó képet.

Előzmény: mamu66 (11593)
vörösvári Creative Commons License 2013.08.17 0 0 11630

Hogyha tudsz németül talán érdemes lenne írnod, a dunai svábok családfakutató szervezetének, az AKdFF-nek, talán van olyan tagjuk aki tud segíteni. http://www.genealogienetz.de/vereine/AKdFF/akdff-en.html, ez az internetes oldaluk.

vörösvári Creative Commons License 2013.08.17 0 0 11629

A másik ágon.

Előzmény: vörösvári (11628)
vörösvári Creative Commons License 2013.08.17 0 0 11628

Ott mi a probléma ?

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.17 0 0 11627

Talán egyszer a goldbach-i anyakönyvek is felkerülnek, vagy egy távoli helyi rokon is családfakutatásra adja a fejét és szerencsém lesz. Addig is megpróbálok a másik ágon továbbhaladni, ami szintén teljesen reménytelennek látszik

Előzmény: vörösvári (11606)
JPmiaou Creative Commons License 2013.08.16 0 0 11626

A http://www.lofsii.com/ -on szivesen fogadnak minden indexeléssel foglalkozó linket és hozzászólást. A régi FS fórumról (ami azóta teljesen megszünt!) odamásoltam az egész "fonalat" a Magyarország - Szabolcs projekt-ről, de eddig még senki sem szólt hozzá semmi újat.

(A témáról egy kicsit letérve: nincs valami jobb magyar szó a "projekt" helyett? Majdnem annyira fájó, mint a "fájl"...)

Az angol nyelvű utasitásban úgy emlékszem, mindig ott volt a nyelvi jelző és a rokoni kapcsolat alapján való következtetés, de a magyar nyelvű utasítást határozottan bővítették tavaly óta. (Ritkán nézem magyarul, tehát nem tudom, mikor változott.)

Eddig még nem találtam olyan megjegyzést, ami alapján az elhunyt nemét lehetett volna megállapítani -- a bejelentő nemét tudtam csak meg belőlük. ("Bejelentő az elhunytnak nagyapja/nagynénje/stb.")

Az "or"-ral kapcsolatos zűrzavar a lofsii.com-on elég gyakori téma. Az utasítások ellentmondanak egymásnak: egy helyen azt írják, hogy minden névváltozatot indexeljünk, "or"-ral elválasztva, máshol (például az örökbefogadó vagy fogadott szülők pont alatt) meg azt írják, hogy csak a jelenlegi vagy legújabb keletű nevet índexeljük. Én a több információ mellett szavazok, és "or"-t használok a névváltoztatásoknál stb.

Prelleg Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11625

"Ez korábban még nem volt benne." Korábban alatt 2012. augusztusát értettem.

Előzmény: Prelleg (11622)
Prelleg Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11624

Fényképek állagmegóvása: http://www.arsalba.hu/pdf/kiskate.pdf

(Ne használj fóliát)

Előzmény: rkyra (11617)
Prelleg Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11623

Ahogy most egy kicsit utánanéztem, az osztály egy katonai egység, ami a lovas egységeknél volt jellemző és két századból állt. Ezek szerint az ősöd lovas nemzetőr lehetett. Visszaolvasva a hozzászólásaidat láttam, hogy a fénymásolaton lévő adatokat már ismerted. Talán a könyv utal egyéb forrásra is, ami előbbre visz a kutatásodban.

Előzmény: iater (11616)
Prelleg Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11622

Üdv!

Bajdó: Azzal, hogy megszüntették a Familysearch fórumot nagyon nagy kárt okoztak, főként a nem angol nyelvű projektek számára. Fél megoldásnak tartom azokat, amiket helyette kitaláltak, beleértve a Facebook oldalt is. Az egy projekten belüli arbitrátorok egyszerűen nem tudnak egyeztetni egymással, mindenkinek a saját szabályértelmezése alapján kell, hogy ítéljen, és az indexelők is hasonló cipőben járnak. A lofsii.com elméletileg tökéletesen megfelelne erre a célra, csakhogy azt az oldalt nagyon kevesen ismerik. Az indexelők (és az új arbitrátorok) vagy azért nem olvassák el az FS fórumok korábbi bejegyzéseit (ahol jó néhány megegyezés alapján létrejött, de a hivatalos projektszabályzatba be nem került szabályt lehet találni), mert nem tudnak angolul, vagy pedig azért, mert nem tudják, hol keressék. Az a kevés arbitrátor is, aki a projekteinken dolgozik, más-más fórumon van.

Én is számos alkalommal találkoztam olyannal, hogy az egyeztetők egymásnak ellentmondó döntéseket hoztak. Volt olyan is, mint a tiéd, de a legújabb az, amit JPmiaou is írt itt, 1% mínuszt okozott. Ami engem idegesít, az az „Or” használata. Miért csak egy személyre lehet használni? Elméletileg az örökbefogadott gyermeknél csak az örökbefogadó szülők nevét lehet beírni, ami adatvesztést okoz, hiszen onnantól fogva, ha valaki az édes szülők alapján keresné, nem fogja megtalálni. Nyugodtan be lehetne írni „Or”-ral mindenkit. Már csak azért is, mert a Szabolcs megyei indexelt adatokhoz kép is jár. Ha a családfakutatónak nem világos, hogy miért szerepel ott annyi név, megnézi és rájön.

Az utónevekről csak annyit, hogy nem mindig olyan egyértelmű a nemek meghatározása, mint  József és Erzsébet esetében (pl:

184. számú esküvő, 4. számú esküvő, 56. számú esküvő)

JPmiaou: Azért a vitája nem volt teljesen eredménytelen, már a hivatalos szabályzatban is le van írva, hogy ha egy név végén szerepel az asszonynévképző, az nőnek számít. Ez korábban még nem volt benne. Van arra lehetőség, hogy azoknak a hozzászólásoknak a linkjeit, amik az indexeléssel kapcsolatosak és az indexelőket segítik, a lofsii.com-ra egy helyre betegyük, vagy az ilyen ötletekért ott nem „rajonganak”? Ugyancsak a szabályzatban olvastam, hogy „rokoni kapcsolatot jelző kifejezésből” is következtetni lehet a nemre. Tehát, ha a „Megjegyzés” rovatba az van írva, hogy a bejelentő az elhunytnak felesége, férje, vagy az elhunyt a bejelentőnek nagynénje esetleg unokahúga, bátyja, akkor be lehet írni a nemet? Ez is új szabály vagy csak én emlékszem rosszul? Mert ha régi, akkor egy kicsit figyelmetlen voltam.

Előzmény: Bajdó (11592)
kis várday Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11621

Neked is ezer köszönet. Meg fogom nézni.

Előzmény: 19marcsi77 (11560)
kis várday Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11620

Kedves canonfan_448 és MireQ!

Nagyon köszönöm Nektek a gyors válaszotokat, de sajnos csak most jutottam gép közelébe.

Előzmény: canonfan_448 (11552)
rkyra Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11619

Újra én. :)

Az itt található mikrofilmeket csak a Tihany térre megkérve lehet kutatni? Vagy esetleg fent van valahol neten?

Az erdélyi Kocs János útbaigazításával sikerült adatokat kapnom, és Berethalom evangélikusaihoz visz az utam.

rkyra Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11618

Nekem is van egy katonai fényképem, amin minden bizonnyal rajta van az ükapám, de sajnos nem tudom melyik lehet ő. :) A másik két ősöm pedig gyárban dolgozott, ahol is az 1880-as évek körül készült egy csoportkép. Na ezen meg pláne nem tudom melyek lehetnek ők, pedig nagyon érdekelne.

Előzmény: karancsijudit (11613)
rkyra Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11617

Az én legrégebbi fényképem (a rajta lévő személyek és a kisbaba életkorából adódóan) 1882-ből származik. Mivel nem vagyok egy fotózseni, így nem tudom megítélni, hogy milyen eljárással készült. De mivel a szélein erőteljesen elkezdett leperegni a fotó (aminek az alapja megmaradt, tehát nem az egész kép sarka tűnt el, és egyébként még egy vastagabb karton is van a hátulján), ezért kénytelen voltam fóliával bevonni. Bár lehet ezzel nem tettem jót neki, de beszkennelve így is megmaradt, mint egy igazi régi kép. A másik régi fényképem kb. 1920-ból származik. Ez egy nagy méretű kép, és erősen vannak rajta kézi retusálások (hajtincsek rajzolva, szájak kicsit kihúzva). Ha esetleg érdekel "közelebbről is" szívesen megosztom, hátha még több infót megtudok én is róluk.

Előzmény: vaclav (11614)
iater Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11616

Nem. A Bács Megyei az egyik másik vonal :)

De a linken az első oldalon (Kőtelek) meg is találtam a keresett személyt. Köszönöm szépen. Az osztályok mit jelentettek?

Előzmény: Prelleg (11601)
JPmiaou Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11615

A FamilySearch-féle indexelésben minden keresztnevet be kell írni. (Ez eltér a MACSE-féle adatfeldolgozástól, ahol csak az elsőt kell beírni.) Hasonlóan a vezetéknévnél is minden nevet vagy névtöredéket indexelünk: "Cs. Nagy László, Elek" vezetékneve Cs Nagy, keresztneve pedig László Elek.

Az ékezeteknél én is igyekszem mindig a kép szerint indexelni, még ha az eltér is a mai írásmódtól, de persze általában a rövid és hosszú ékezeteket nem igazán lehet megkülönböztetni, és vannak családnevek, amik manapság mindkét formában előfordulnak... (Szücs/Szűcs, Biró/Bíró, stb.) Ilyen esetben általában a rövid ékezetet választom, hacsak nincs az í, ű vagy ő mellett egy tisztán-látszó i, ü vagy ö. Kivétel az egyeztetésnél, ha mindkét indexelő Szűcsöt írt, nem javítok rajta, még ha karikákat írt is az anyakönyvíró az u fölé.

Előzmény: Kolibri1830 (11609)
vaclav Creative Commons License 2013.08.15 0 0 11614

Ha már a fényképeknél tartunk, szeretném pusztán fotós szakmai érdeklődésem miatt  megkérdezni a tisztelt családfakutató kollegákat, hogy kinek milyen felmenői fokig vannak fényképei az őseiről, illetve vannak-e közöttük különleges fotóeljárásokkal készültek?

Nekem egyetlen dagerrotípiám van az 1840-es évekből, illetve további három személyről van vélhetően valamilyen nedveseljárással készített pozitív képem az 1860-as, 70-es évekből. (A fotótörténészek az ismert hazai dagerrotípiák számát nagyjából néhányszáz és egyezer darab közöttire teszik, így akinek ilyenje van, vigyázzon rá, ügyeljen szakszerű tárolására, megőrzésére!)

Van egy felmenőm, akiről fiatal korából (~1820) festmény, idős korából (~1880) fénykép maradt fenn. A századfordulón viszont már a zselatinos szárazeljárás olcsóvá és gyorssá tette a felvételkészítést, így az 1800-as évek második felében született generációból már nem ritka legalább egy-egy időskori fénykép. Nekem az ide eső 16 felmenőm közül ötről van fényképem, egyikükről még az üvegnegatív is megvan. (Ez utóbbi egyértelműen zselatinos szárazeljárással, lényegében a közelmúltig használatos, ma is létező kémiai eljárással készült.)

Akit érdekelnek a régi fotóeljárások, esetleg ez alapján szeretné meghatározni egy ismeretlen fotó vélhető készítési idejét, látogasson el a fotomult.c3.hu oldalra, ahol az egyes eljárások magyarországi alkalmazása mellett arról is írnak, hogy miként őrizhetjük meg szakszerűen a ránk maradt régi fotográfiákat.

Üdvözlettel,

Vaclav

Előzmény: Matirko1 (11612)
karancsijudit Creative Commons License 2013.08.14 0 0 11613

Matirko, ez egy igazi kincs :)

Úgy szeretek ilyeneket találni egy régi padláson vagy régi könyvek között

Előzmény: Matirko1 (11612)
Matirko1 Creative Commons License 2013.08.14 0 0 11612

Előzmény: Matirko1 (11611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!