Keresés

Részletes keresés

Tybald_ Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81168

"Ha találnék egy olyan családot akiből az apu-anyu ilyen dolgos alkat akkor én saját pénzből vennék nekik egy házat Borszörcsökön és simán alkalmaznám őket főállásban, teljes munkaidőben ugyanannyiért mint bárki mást."

 

Egyedül kevés leszel:)))

 

 

Zoli annyiból téved, hogy vidéken élni nem biztos, hogy lényegesen olcsóbb, mivel a szolgáltatások, ellátás (boltok) terén nincs verseny (a választék is kisebb, minőség is néha gyengébb), így magasabbak az árak. 

 

Nyáron néhány napig Pest megyében voltunk "vidéken" (~25 percre Bp. határától) volt 2 gyatra és 1 közepes étterem kb. pesti középkategóriás árakkal, a boltok (Coop , CBA, KisTesco) árai 20-30%-kal magasabbak azonos termékeknél mint pesten és a speciálisabb termékek esetén a választék is szűkös, vagy nincs. De még a benzin is drágább volt.

 

De már nagyon elmentem OFF-ban, be is fejezem.

Előzmény: naivkezdo (81165)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81167

Alapvetően napi 10k körül kapnak a munkások nálunk. A környéken 3-5 millióért már lehet venni házat. Például ezt De ilyenből van még a környéken több tucat.

Előzmény: naivkezdo (81165)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81165

Jól értem, ha jelentkezek hozzád dolgozni, veszel nekem egy házat?

Mennyi a fizu?

Előzmény: BZoltan (81154)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81164

8-10 órát sehol nem kell naponta kapálni. Nem is szokás és nem is érdemes. Nyári időszakban napi 3-4 óra az amit érdemes kapálni, mert ennyi az az idő amikor már világos van, de még nincsen életveszélyesen nagy meleg és uv. 

 

Én sajnos nem találtam hiteles statisztikát a rajnai menti borvidékekről. De feltételezem, hogy te sem írnál hasból vagy feltételezésből semmit. Szóval kérlek segíts ki engem, hogy milyen forrásokat ismersz.

Előzmény: menut (81161)
Hepci Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81163

Az arab és a néger azért nem kapál a Rajna mellett, mert meredekek a dűlők, szédülnének.

Az egyetemen a líbiai aspiránsunk azért nem dolgozott velem Kecskeméten a saját kísérletében nyáron, mert túl meleg volt.

Hát ez van, de a Kőszeg Ferenc biztos meg tudná magyarázni, miként is van ez.

Előzmény: menut (81161)
menut Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81162

Nem az Origóba mennek újságírni, hanem a IX. kerület új médiacégébe. Ott van hely és igény most rájuk.

Előzmény: BZoltan (81160)
menut Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81161

Amennyit BZoli fizetne nekik, azért egy cigány sem fogy napi 8-10-ben a szőlőben kapálni. Amennyit szeretnének, annyit meg a gazda nem tud fizetni nekik.

Kényelmesebb a kocsmában, ilyen-olyan alkalmi és illegál módon szerzett pénzből lustulni. Ki is röhögnék a többiek, szó szerint, azt, amelyik elmenne a hegyre dolgozni.

Persze, tudjuk, tele vannak a Rajna-menti szőlők arab és fekete munkásokkal, sorban állnak ott is a kapáért. Ez lenne Somlón is a megoldás. Ja, nem, a rasszista lengyel meg román napszámosok nem engedik őket oda a tőkék közé.

Előzmény: naivkezdo (81146)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81160

Amúgy érdekes, hogy tavasszal amikor beindult a kovid balhé akkor megjelentek azért többen munkára jelentkezni. Gondolom bezártak az éttermek ausztriában és elbocsátások voltak jópár osztrák és német üzemben ahol addig dolgoztak. Szóval egy komolyabb gazdasági válság akár vissza is terelhetne némi munkaerőt az agráriumba. De azért az sem úgy megy, hogy gyere buci hamm bekaplak. A látszat ellenére az agrármunkát is tanulni meg gyakorolni kell. Aki nem tud kapálni annak sok hónap gyakorlásba kerül mire megtanul úgy kapálni, hogy ne sérüljön le és ne legyen túl lassú. Mondom, a békési cigány brigádomban is két olyan srác volt aki tudott kapálni... mindketten 40-es srácok voltak akik 30 éve kapások. Na, rájuk bármikor bíznék munkát. De a többi diszkószökevény roma srác az a focista hajával jobban el volt foglalva mint a melóval. Meg már reggel 9-kor azon járt az eszük, hogy a meló után a csajukkal mennek a Balcsira :) A két rutinos róka meg leszegett fejjel, fölösleges mozdulat nélkül mint a pinty végigmentek a sorokon.

 

Hogy a budai ficsúrokkal mi lesz? Bevallom leszarom :)  Sosem érdekelt ez a réteg. Szerintem az ilyenek odatartják a seggüket bárkinek csak ne kelljen elfáradni. Majd mennek az Origo-ba "újságírónak" 

Előzmény: Hepci (81156)
Hepci Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81156

Sajnos aki nem akar dolgozni, az a szőlőben sem találja fel magát, meg a teszkóban sem.

A cigányokra kevés a rálátásom, inkább az foglalkoztat, hogy mi lesz ezekkel a környezetemben látható, kisportolt budai gyerekekkel, ha például a vírus még nagyobb gazdasági gebaszt okoz, vagy az unió végképp berág a fényességes padisahunkra és elzárja a pénzcsapokat. Utána némi időbeli spéttel majd a szüleik már nem tudják őket eltartani 30-40 éves korukban és alájuk tolni egy fasza kocsit, miközben nem dolgoznak.

Azt valahogy nem tudom elképzelni, amint megjelennek Somlón metszeni...

Előzmény: BZoltan (81154)
kifli Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81155

a migráncsok nem akarják megenni a nagymamát 

 

legfeljebb megbaxni akarják:)

 

bár lehet hogy a magymuter ennek örülne:)

 

de az is lehet, hogy nem

Előzmény: BZoltan (81149)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81154

Úgy értettem, hogy ha lennének akkor alkalmaznék menekültet vagy bevándorlót. Ha lenne a környéken egy menekültbefogadó állomás ahonnan kijárhatnának dolgozni az ott lakók akkor én ott lennék a kapuban egy kapával, hogy ki az akinek megmarad a kezében. Minden további nélkül. Még jól is bánnánk velük és ha egy szezon után azt látnám, hogy dolgos, szorgos emberek akkor esetleg betanítanánk őket kaszálásra, zöldmunkára és később bármire ami érdekli őket. Szerintem pár év után már magyarul is tudnának. Ha találnék egy olyan családot akiből az apu-anyu ilyen dolgos alkat akkor én saját pénzből vennék nekik egy házat Borszörcsökön és simán alkalmaznám őket főállásban, teljes munkaidőben ugyanannyiért mint bárki mást.

Ha egy ilyen projekt bejönne akkor simán bevállalnék plusz egy hektárt a szőlőn és növelném a kapacitásunkat 20-30%-kal. Ami röhögve le is fedné a frissen szörcsökivé vált menekülteket/bevándorlókat. Tőlem akár le is borulhatnának Mekka felé naponta ötször.

 

De nem vagyok naív sem meg hülye sem. Pontosan tudom, hogy a bevándorlók küzül is pont olyan kevesen alkalmasak erre az életmódra mint a natív honfitársaink. Sőt, nyilván arra sincsen garancia, hogy közöttük több a becsületes, megbízható és szorgalmas mint bármely más emberek között. De én már rúgtam ki magyar munkást is azért mert nem tudott viselkedni... ez benne van a pakliban.

Mondjuk attól agyfaszt kapok mindig amikor nézem a közmunkásokat a faluban... többszörösét kereshetnék alig 3-4km-rel arréb lényegében ugyanazzal a típusú, csak egy kicsit intenzívebb munkával.

Előzmény: naivkezdo (81153)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81153

Én csak komolyan vettem a megállapításod, miszerint a migránsokat alkalmaznád. De ahogy írod, csak fricska volt, úgy ok.

Előzmény: BZoltan (81149)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81151

Pontosan így látom én is. Tőlem lehetne Borszörcsök 100%-ban cigány ha a cigány férfiak jönnének szőlőmunkát végezni a cigány asszonyok meg tolnák a vendéglátást és annak a háttérmunkáit. Amúgy fun fact, hogy az ország egyik legmenőbb autentikus roma zenekara a Fáre Beás tagjai szörcsökiek. 2015-ben ők zenéltek nálunk a diófa alatt :)

 

Előzmény: barkócza (81148)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81149

Érdekes etnográfiai és szociológiai kérdés, hogy kiket is tekintünk és mi alapján milyen kultúrkörbe, etnikumba tartozónak. Kis túlzással a franciaországi cagotok történetére hasonlít ez a téma. Hogy egy ilyen falubejáráson ránézésre kikre tudnánk rámondani, hogy cigány és azok közül hányan vallanák magukat annak az egy érdekes kérdés. Én nem tudom és engem nem is igazán érdekel. Én mondjuk nem hiszem, hogy ez egy etnikai kérdés. Sokkal inkább gazdasági, kulturális és társadalmi problémakör az ami miatt nincsen elegendő munkaerő vidéken. De ha nem 7% hanem 14% a cigányok aránya akkor sem az a kérdés merülne fel bennem, hogy miért nem dolgozik a hegyen az a 600 cigány, hanem, hogy az a 2400 másik miért nem dolgozik a hegyen :)

 

Én amúgy nem mondom, hogy bevándorló vagy menekült munkaerőt találnék. Nyilván nem találnék. Ellentétben a hatalom szerintem végetlenül káros és cinikus propagandájával én pontosan tudom, hogy a migráncsok nem akarják megenni a nagymamát és nem akarnak minaretet csinálni a templomainkból... sőt szerintem marhára nem akar egyetlen menekült vagy bevándorló sem Borszörcsökre költözni, mert neki ott pontosan ugyanaz lenne a problémája mint annak a magyarnak aki már letiplizett onnan.

 

Amúgy az az etnikai homogenitás amiről a propaganda beszél és a Szent Istváni örökség amit meg akarunk védeni a nem is tudom kiktől egy nagy baromság. A Somló környékén az elmúlt kétszáz évben vagy háromszor teljesen lecserélődött a népesség. Annak a háromezer embernek aki most a Somló körül él a 99%-a erősen gyütment... de még akinek a helyére ők jöttek azok is gyütmentek volta. Volt itt gyüvés menés az elmúlt párszáz évben. Ha lenne időgép amivel idehoznánk egy 1910-es évekbeli vásárhelyi parasztot akkor még a szavát sem értenénk. De a meséit, dalait, zenéjét, történeteit, hitét, aggodalmait, örömének forrásait, ételeit és a borát sem értenénk.  Lehet, hogy magyarul beszélne, de kultúrálisan idegenebb lenne mint bármelyik menekült akin ugyanaz a ruha van mint rajtam, ugyanazt a facebook-ot használja mint én, ugyanazt a Google térképet nézi mint amit én szoktam és ugyanazon a Youtube-on nézi jó eséllyel ugyanazokat a csatornákat mint én. A nyelve más, de a globalizáció miatt a kultúrája meglepően hasonló lenne.

 

Emlékszem amikor 2015-ben előszőr megláttam az első kék táblákat, hogy "Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat" elkezdtem röhögni... Egyrészt az első reflexem az volt, hogy anyádat tegezd te gyökér. A második meg az, hogy milyen kultúrnkat? Azt, hogy 3+2-re csápolunk? Vagy, hogy milliók bambulják a Maunikasót? Azt, hogy a színmagyar falusiaknak a töredéke sem gazdálkodik  mert mindenki a teszkóban költi el a pénzét?

 

Én imádom a magyar kultúrát, kőkemény lokálpatrióta vagyok és rajongok mindenért ami a szülőföldemmel kapcsolatos. De bevallom, hogy olyan mocskosul nem vagyo szétcsúszva attól a tömegkultúrától amit annyira féltenek sokan a migráncsoktól... akik mint mondom, pont annyira nem akarnak ide jönni mint amennyire a helyiek sem akarnak itt maradni.

Előzmény: naivkezdo (81146)
barkócza Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81148

Az a probléma, hogy virtuális térben folyik a vita a bevándorlásról, és - legalábbis a vita szintjén - mindenki elkerüli a tényeket. Az érkező menekültek/migránsok u.i. mind gazdag nyugat-európai országokba akarnak menni, elsősorban Németországba. Azokból a térségbeli országokból, akik formálisan vettek át menekülteket, 99%-uk szinte másnap Németországba ment. Vagy azok a menekültek, akik M.o.-n megfeleltek a doublini kritériumoknak, és oltalmazotti státuszt kaptak, azok is jórészt továbbáltak. Innen értelmetlen a szétosztásról beszélni.

 

Több helyről hallottam, hogy a második világháború előtti ántivilágban igazi hozzáértő szőlőmunkás cigány dinasztiák léteztek. Nagy probléma, hogy nincsenek többé.

Előzmény: BZoltan (81130)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81146

A vidék elnéptelenedése valóban szomorú, de elég sok oka van.

Azért ha bejárjuk együtt a somló hat faluját és nem találunk 2x annyi cigányt, mint amennyi népszámláláskor annak vallotta magát, akkor fizetek egy szepsy bort.

Szerintem munkára alkalmas is sok van, de ez csak feltételezés.

Ha elfogadjuk mindkettőt, akkor releváns, hogy miért nem találsz munkaerőt, és mitől találnál ugyanennyi arab, afrikai migránsból megfelelőt?

Előzmény: BZoltan (81141)
Hepci Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81145

Ebben semmi irónia nincs, de viszont elakadtam a forgatókönyvben.

Tehát Natasa letérdel, előhalássza Kunta-Kinte műszerét és egy nagy levegővételt követően megpróbálja bekapni.

Nem jár sikerrel, de Kunta-Kinténél van ilyen estekre 1 segédeszköz, a csuka-szájfeszítő.

Ezt bevetve Natasa némi szájsarokvérzéssel abszolválja a műveletet, majd lélegeztetésre szorul, amit a külügyminisztérium által beszerzett 16000 gép egyikével végeznek.

Miközben bódult állapotban van, K-Kinte becsúsztatja az iszonyú lompost az ánuszába.

Innen már a szokott úton megy tovább a dolog, egy darabig gimnasztikáznak, majd K-Kinte ráveri az éledező Natasa szempillájára.

Kölcsönös öröm.

Függöny.

Előzmény: altimus (81138)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81141

A Somló hegynek hat faluja van. Ezen falvaknak az összlakossága  cirka 3000 fő, ebből úgy cirka 200 vallja magát cigánynak.
Részletesen:

  • Vásárhely - 1100 - 50
  • Szörcsök - 360 - 60
  • Jenő -  290 - 34
  • Szőlős - 670 - 38
  • Doba - 448 - 1
  • Oroszi - 134 -6

A jelenlegi trend az, hogy ez a háromezer fős népesség évente 50-60 fővel csökken. A lakosság öregszik és a fiatalok elvándorolnak. Ráadásul ez csalóka mert ugye a nyugaton dolgozók töredéke jelentkezik ki hivatalosan, szóval ez a fogyás a valóságban még több is lehet.

Évente hatvan fő, ha egy háztartásba átlag két főt számolunk is 30 házat jelent. A Somló-hegy környéki hat faluban amit 3-4 óra alatt be lehet gyalogolni (18-20km az egész kör) minden évben kiürül cirka 30 lakható, élhető és zérus piaci értékű családi ház, kerttel. Ezekből a falvakból gyalog be lehetne járni a munkahelyére annak aki szőlőmunkát, pincemunkát, vendéglátó munkát és kapcsolód munkát vállalna.

Azt tudjuk, hogy 1960 óta Vásárhely például elvesztette népességének a 30%-át.  A többi faluban is nagyjából ez helyzet. Az elmúlt 60 év során a kistérségek népessége elvándorolt a városokba. Ez nem helyi specialitás hanem országos trend.

Csak ugye a városokban drágább az élet, onnan bejárni is drágább. Vagyis nem biztos, hogy gazdaságos a borvidék munkaerejét a környékbeli városokból toborozni. A gazdaságos az lenne, hogy a borvidék gazdaságaival és vendéglátó vállalkozásaival szövetségben élő közeli falvakban lakó emberek dolgoznának olcsóbban a hegyen... olcsóbban, hiszen az élet is olcsóbb itt mint a városban.

Előzmény: naivkezdo (81134)
altimus Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81140

> félnek az azbeszttól:)

 

biztos. erre latod nem gondoltam.

Előzmény: kifli (81139)
kifli Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81139

félnek az azbeszttól:)

Előzmény: altimus (81138)
altimus Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81138

Kulonosebben se gunyolodni, se ironizalni nem erdemes ezen. Az, hogy videken nincs munkaero, a videk elneptelenedik az tenykerdes. Az a kerdes kell-e, lehet-e, erdemes-e ezen valtoztatni? Es ez nem is olyan egyszeru kerdes. (Persze megjegyzem, hogy kies fovarosunkban sem egyszeru olyan tetofedot talalni aki hajlando felmaszni a viszonylag magas tetonkre, hogy ott kicsereljen par palat.)

Előzmény: Hepci (81136)
Hepci Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81136

Megpróbálom elképzelni ezt pornófilmben.

Tehát Kunta-Kinte egy könnyű shortot visel, amiben ígéretesen domborodik a 23 centis farka. Éppen egy somlói szőlőültetvényben fürtöt válogat.

Ekkor turistacsoport érkezik a gazdához, benne a nagymellű Natasával.

Natasa pár pohár juhfark elfogyasztása után kisétál a szőlőbe és összetalálkozik Kunta-Kintével.

Mivel bizonytalan az egyensúlya, rögtön letérdel...

Előzmény: BZoltan (81130)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81134

Tehát van egy jelentős cigány réteg, aki tud magyarul, munkát ajánlottál nekik és mégsem dolgozik nálad?

De az arab, afrikai migránsokkal szerinted jobban járnál?

Előzmény: BZoltan (81133)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81133

Semmilyen munkaerő nincsen a környéken. Közmunkánk támasztják a lapátot  meg a kocsmában ülnek sokan. Aki tud és akar dolgozni az etnikai hovatartozástól függetlenül vagy foglalt vagy már elment.

Tavaly dolgoztattam egy békési cigány brigádot. Jó fejek voltak és elvégezték a munkát, de az ilyen brigáddal műveltetés nekem nem igazán jön be. Kapáltatni meg szőlőt kivágni jó, de komolyabb melóra csak állandó emberrel érdemes. 

Előzmény: naivkezdo (81131)
kifli Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81132

 neki neger kell. Nekunk meg mohacs

Előzmény: naivkezdo (81131)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.08 0 0 81131

Nincs a környéken elég cigány, akiknek munkát adhatnál?

Őket foglalkoztatod, vagy csak szeretnéd, de ők nem dolgoznak?

Komolyan érdekel.

Előzmény: BZoltan (81130)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.08 0 1 81130

Sok email-t megspórol nekem ezzel, hiszen pontosan ez az igazság. Ha rajtam múlna akkor a Somló környéki falvakban üresen álló és semmilyen ingatlanértékkel nem bíró több száz házba és simán beköltöztetnék menekülteket, bevándorlókat és ha rajtam múlna akkor egész évben munkát is adnék nekik az utolsó emberig a Somló hegyen.
A farokméret pedig állítólag egy városi legenda :)

Előzmény: Hepci (81126)
Hepci Creative Commons License 2020.10.07 0 1 81126

[Ahogy látom az automatikusan törölt leveleimből, hamarosan az összes magyar borász megtudja, hogy nagyfarkú négereket telepítenél Somlószörcsökre, te lófarkas buzi.]

:DDD

Előzmény: BZoltan (81125)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.07 0 0 81125

Az elmúlt 16 évben RAMBO 266 alkalommal tette tiszteletét itt a topikban. Bigup olvtárssal ellentétben :) én biztosan tudom, hogy senki nem tett olyan sokat a magyar hobbiborászkodásért és a borászkodásba komolyabb célokkal beszálló kezdő gazdálkodókért mint ő. Konkrétan ától-zéig a szakma minden buktatóját, nehézségét, örömét és kihívását a telepítéstől a pincetechnológiai döntésekről részletesen és őszintén írt sok-sok éve, sokat és alaposan. Ha valakinek díjat kellene adni a sok operettbalfasz helyett akkor az ő.

 

Ja.. és szerintem kimondottan fasza borokat csinál.

Előzmény: menut (81122)
menut Creative Commons License 2020.10.07 0 0 81124

Vagy úgy! :)

Nem emlékeztem erre, biztonság kedvéért idetoltam :)

Előzmény: bigup (81123)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!