Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Sziasztok, üdvözlök mindenkit aki ide szokott látogatni, az okosakat és kevésbé okosakat is. Régóta böngészője vagyok e fórumnak, van olyan, akivel már álmodtam is, és olyan is van akivel ébredek, ha begyújtani akarok. Szóval olyanok vagytok mint egy nagy család, igazán klassz. És ha befogadtok, szeretnék rögtön kérdezni valamit. Éger-fa 12500-ft erdei köbmétere,mint ár jó e. Természetesen tüzelni szeretnék vele, vagy két év múlva.Tud e segíteni valaki, aki már fűtött vele. Milyen?
Hála az égnek, szűnjön csak meg, mocskos egy dolog lehet, szerencsére a közelben nincs bánya. Persze az is lehet, hogy csak egy-két ember fűt vele rosszul, és ezért van ilyen rossz visszhangja.
Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy egyrészt csak a társadalmi osztályok elszakadását látod. Akinek van pénze, egyre több, az másra már nem tudja költeni. Ugyan így vannak akik tele vannak pénzzel, mégis szrnak rá hogy kéne fűteni. Errefelé inkább az a divat, hogy tele vannak pénzzel (rendőrség meg a NAV valahogy nem akar közbelépni, hogy ugyan honnét futja minderre segélyekből...), aztán értelmetlenűl szórják, mert nem dolgoztak meg érte, így nem is tudják értékelni. Az idősebbek talán még emlékeznek milyen volt pénz nélkül, a fiatalok meg már ebbe az áránymárvány családba születnek bele, így még kevésbé fogják értékelni a pénzt. Ugyan úgy megfigyelhető a gazdag nívós családoknál is, a gyerek ugyan eljár egyetemre, de kedve nincs dolgozni, mert minek, anyagi gondjai még az unokáinak sem lesznek.
Másrészt az a baj, hogy maga a tananyag nincsen sehol sem leadva. De legalább másod-harmadfokú egyenletet meg tud oldani a gyerek az iskolából kikerülve, meg fejből nyomja a leghíresebb magyar írók és költők életrajzát és műveit :D se pénzügyi, se gazdasági, se normális technikai oktatást nem kap a többség, és nem is kapott soha ezekből. Egy térkövezéssel foglalkozó cég hírdetését olvastam, ott leírták, az a baj, hogy bár vagy 30 éve megjelent a térkő, semmi infó, és semmi oktatás nincs arról, hogy mégis hogyan kéne vele szakszerűen dolgozni, így a legtöbben saját kútfőből próbálkoztak, és jobb esetben viszonylag szakszerűen le tudják rakni.
El nem hiszem, hogy ha a szelektív gyűjtést egy-két órás tananyag formájában néha egy-egy helyen le tudják adni, akkor normális gyakorlati ismeretek miért nem. De még a szelektív gyűjtést sem erőltetik annyira, volt egy időszak, amikor úgy látszik beindul valamiféle oktatás, de elhalt. Meg ugye a kormány erősen gázpárti, minek is erőlködjön azzal, hogy általános iskolákban oktassa azt a minimális tananyagot, ami a hatékony fűtéshez kell gázzal vagy fával...
Azért olyan hosszú a pótkocsi, hogy tele lehessen pakolni, nem? :D mi a tanulság? Ki kell szárítani rendesen, aztán szárazon kell fuvarozni, úgy könnyebb a rakomány, kevesebb az útdíj, stb.stb. A gyakorikerdesek.hu-n olvastam egy válaszban, hogy egy asztalos szerint a friss fa víztartalma 120-140% :D persze a válaszoló is mosolygós ikont tett az idézet után :D
Üdv mindenkinek. Köszönet a reakciókért. Az jutott eszembe, hányan lehetnek még akik úgy tüzelnek ahogyan én előtte, korszerűtlenül. Bár én legalább tudtam h. nem jó így a (megörökölt) rendszerem. Sajnos tuti nem mindenki engedheti meg magának, hogy rövid időn belül szigeteljen, kéményt és kazánt is cseréljen +cullangok (pl. ha másik füstcső kell 1-1,5 m az is drága dolog lehet). Persze nem muszáj mindenhol mindezt együtt cserélni/javítani, de akinek szándéka/minimális zsozsója van erre, tapasztalatból javaslom: neki kell állni. Én sem 1-2 havi fizuból hoztam össze ezeket (sajna), erre is gyűjtöttünk sokáig, nem mentünk helyette mondjuk hitelből nyaralni/telelni -nem Szöcsire gondoltam:-). Egyszóval: megtérülő beruházás, a nagyobb komfortról nem is beszélve. Sokan használják még errefelé is pl. a 30 éves megmaradt szeneskazánokat fával fűtve, gyakran lefojtva, láncos és/vagy füstpillangó, netán minimális vezérlés sincs -legalább egy pontatlan csőtermosztát (gumi+petpalack+rossz ruha és társai hála égnek szintúgy nincs). Keverőszelep, mi az? Aki harmincadikán az utolsó kiló kenyeret meg a 10 deka párizsit veszi meg persze nem kárhoztathatom ha nem modernizál, hiába is szeretne -feltéve h. nem hitelből ment mellette nyaralni, ugye. Aki picit is tovább tud ennél lépni és akarja, csinálja egész apránként, nézzen utána, magának lesz jobb. Aki meg tudná de nem akarja, annak úgyis mindegy. És mindezek mellett: ahol szándék és zsozsó is volt meglepően sok frankó rendszer akad a környéken. Utóbbi azért örömteli, mert nem még-még-még drágább kocsira miegymásra költöttek hanem -a példánál maradva, egy jó kocsi mellett- egy jó fűtésrendszerre akár HMV-s pufival, faelgáz kazival, szünetmentessel stb. Dehát ők a tehetősebbek, bárcsak mindenki megcsinálhatná. Megint sokat írtam, a most gondolkodóknak a lényeg: a pici/olcsó fejlesztés is hasznot hajt.
Ps: biztonságra ügyelni! És visszaolvasni a fórumot. randa ügy a kazánrobbanás, nálam nem volt, másnál se legyen. Mindez egy nem szakmabeli, érdeklődő 'civil' tapasztalata.
Irigyellek, bárcsak nekem mondana ilyet az asszony, hogy túl meleg van :D de én inkább még tegyek rá, mert 24 meg 22°C-ról is ugyan úgy lehül reggelre...
Megérkezett a Somlóhegyi borszállítmány, sajnos benneteket nem érint.
Viszont a nálam megjelent "léhűtőket" igen.
Viszont semmi nincs ingyen, a holnapi napon az egyik S33-ast, megpróbáljuk átalakítani Úgymond "Stroupova" üzem módra.
Magyarul tűzrácsok ki, tömör lap (6mm)be, közepén teleszkópos levegő bevezetővel, csak pont fordítva, minta névadónál. Igaz hogy a a bepakolásnál kézzel kell felemelni és tartani a levegő bevezetőt, de a kazánt maradandóan átalakítani tilos.
Mi a célja az egésznek, nagyon megfogott a relatíve hoszú égési idő, alcsony de környezet barát teljesítmény, ez gyakorlatilag szükségtelené teszi a puffer tárolót.
Nehogy kidobja akinek már megvan!:-))
A hepening célja az hogy van e valós lehetőség a hagyományos vegyes kazán úgymond igazi környezet barát átalakítására.
Ez legalább egy kannába fog nekem kerülni!
MINDEN JAVASLATOT ÉS ÖTLETET KÖSZÖNETTEL FOGADOK!!!!
A 6-os lemezt a tűzrács helyére már kivágtam, a 3 tagú teleszkóp cső is már összeállt.
Jo a gyertyan, jol szarad, papirforma szerint talan az egyik legnehezebb fafajta, de borzaszto hasgatni, az utolso szalka is ossze akarja tartani a ronkot.
Erről két dolog jut az eszembe. Az egyik friss: ma a szentenderi uton nyitott ablaknál mellém állt egy volán busz, induláskor akkora adag kormot lökött be a lehúzott ablakon hogy köpni nyelni nem tudtam,
A másik két éve az új szomszéd 2 napig égette az előző tulaj otthagyott lomjait , bútor , ujságok szőnyegek rosz ruhák cipők, se önkormányzat se tűzoltó se rendőrség senkit nem érdekelt a dolog. Az udvar közepén vashordóban Budapesten
Nekem az első nagy változás az első szezonba a házibarkács barometrikus hozta meg. (túl nagy a kémény a kazánomhoz) Ezt számszerűsíteni nem tudom még akkor nem méregettem, de feltűnt, hogy jóval kevesebb fa kell. Majd jött a pillangó és annak autómatizálása. Sokat vártam tőle, de igazából semmit pluszt nem hozott mindegy hova állítottam a füsthőt. Ugyan az volt a képlet mint simán a baromtrikussal: amennyi fát bele teszek kilóra annak a 2x-ét emelte a puffer hőfokán (1000l a tartály). Majd próbálkoztam mindenféle terelőkkel a kazánba, de ezzel is arra jutottam, hogy jó úgy ahogy van.
De azért lett haszna a kütyüknek (igaz a rex hamar beadta a kulcsot) most sütőtermosztát van helyette és elég is. Mindössze annyi a vezérlés lényege, hogy két fix állapot van:
- amikor tombol a tűz akkor hagyom hogy égjen, de csak annyira, hogy a láng ne nagyon menjen a füstcsőbe (van egy kis lyuk rajta amin látom). Pillangó kb 45°-ban zárva, több secunder kevesebb primer.
- mikor már jó felére összeesik a rakat, nem lángol annyira akkor szinte teljesen zárom a pillangót és csak a primer van nyitva.
Így használom már közel 2 éve, és elvileg 10%-ot hozott a hatásfokon. (a barometrikust nem használom, igy a kémény is jó meleg a nappaliban).
Köszönöm az infót. Igazából a szüleimet terveztem meglepni egy adag fával, mert egy barátom szólt, hogy a fűrészüzem ahol dolgozik szokott ilyen „hulladék fát” eladni, relatív jó áron.
Azt még meg tudnád nekem mondani, hogy nagyjából 1m3-nek mennyi lehet a súlya. Én 500kg körülire saccolom, de nem akarok nagyon mellélőni.
Pufi még nincs, de gyűjtök rá, megoldaná a napközbeni munkábajárós napokat is. Most munkanap a gázkazán tartja a szintet 19-20 fok körül, hazaérés után begyújtok, tartom kb. 23 fokot. Fölötte asszony szól, hogy sok. A kerámiabetétes téglaköpenyes (szigetelt) kéménybe Kapocska segítő fotója alapján kerámiazsinórral tömítve kötöttem be a füstcsövet, nem fog megrepedni ha erre gondolsz. Még akkor vettem nyáron akcióban, amikor az 'új' kazi sehol sem volt. A pufi nekem sem fog a kazánházba beférni, de a fal túloldalán ott a garázs, beteszem oda és körbeszigetelem min. fél méter szigeteléssel. A kazánházba a 200 l duplafalú hőcserélő fog beférni.