Háááát, 7,5-9 millió között ezek vannak, ami valamennyire a Duster méretéhez hasonlóak:
Nissan Juke
Ford Puma
Suzuki S-cross
Suzuki Vitara
Opel Mokka
Renault Capture
Ssangyong Korando
SSangyong Tivoli
Citroen C5 Aircross
Citroen C4
Jeep Avanger
MG ZS
Peugeot 2008
Ford Tourneo Courier
Seat Arona
Skoda Kamiq
Toyota Proace Verso
VW T-cross
VW Taigo
És amúgy még az Opel Astra, Ford Focus, Toyota Corolla, VW Golf is elérhető.
Egyébként a Korando egy elég erős alternatíva lenne a Duster helyett. Csak én most lehet, hogy inkább teszek még rá az összegre és egészen más lesz a Duster helyett.
Nekem az az érzésem, hogy A Dacia elindult azon az úton, amin a Skoda: Túl jó lett, többet lehet érte kérni, keresni szeretne rajta a konszern.
Én a konkurrenciát mondjuk a Suzuki (is) értem ott az S-Cross már ( Sz.f-vár Szabó akciózik ) 7.8M-tól kezdődik, Egy GL+ 8,07M Ft, GLX 8.9 M, amit írtam közepesen felszerelt Duster 9.5-től indul, hová is lett az árelőny?
Egy GLX 4WD 9.8 M, a TCe Journey Duster ott kezdődik.....
Mikor autót kerestem pont akkor kezték piacra dobni az S-Crosst, ha kicsit korábban jön lehet azt vettem volna.
Ha most "kellene" autót vennem biztosan azt vennék nem Dustert majd 1-1.5 millióval drágábbért.
Szerintem nem véletlen, hogy pl. nálunk is a cégnél a hosszú évek óta használt Caddy-k helyett Citan-ra váltanak.
A beszerzés biztosan nem véletlenül "engedi", hogy VW-k helyett Mercedes vásároljanak, vmit biztosan jobban tudnak a kedvező áraik mellett.
A VW nagyon elszállt árban, jóval kevesebbért jóval többet ad esetünkben a Citan még ha "átcimkézett" Renault is.
A korábbi nagy dobozos VW LT-k helyett már jó ideje MB Sprintereink vannak, gondolom az sem véletlen.
A Duster is azért sikeres egész EU-ban mert "kevés" pénzért aránylag "sokat" elfogadható áron.
Igaz az "elfogadható" ill. kedvező ár lassan már múlté lesz, ha mostani árlistát nézem egy közepesen felszerelt modell 10 M körül van, és ennyiért már a konkurrenciánál is van hasonló kategóriás autó, ráadásul mostanában már megint akcióznak nem úgy, mint a covid alatt/után mikor az emberek fejtveszve akartak bármi áron minél előbb autót venni, és annyiért adták amennyiért akarták több hónapos ill. éves szállítási idővel.
Ja még egy gondolat az asszony választotta Citanhoz mert ugye az egy Mercedes, igen majd a szevízeléskor is Mercedeshez illő lesz a számla végösszege, nem Renaultos.$$$
Hiába "átcimkézett" autóról van szó a két márka nem azonos órabéren dolgozik.
A presztízs a márkanév sokaknak sokat jelent, főleg a nőknél.
Párom kolléganői is hasraesnek ha vki merdzsoval vagy vmi őskori lelet Audival áll be a parkolójukba, az nekik edesmindegy, hogy mondjuk egy Duster árából kijönne 3-4 db
olyan kenyere javát már megevett merdzso vagy 4 karikás.
Aki volt már nős és nem 5 évig hanem 15-25-35 évig az egyből megérti a szembe szomszédot.
Ő szeretett volna egy automata DUSTER-t.
Ok.
Nézegette, beszélt róla, velem, másokkal és gondolom a feleségével is.
De a zasszony beszélt erről a barátnőivel is.
És amikor 3-4 fő 50+-os asszony kupaktanácsot tart új autó ügyben................
A barátnő barátnője áradozott, hogy amióta nekik ilyen (Citan) van azóta őt nem zavarja a férje sok pecás cucca/szarja amit szíve szerint kidobna a kukába, de nem meri mert :
- több mint 1 millióban van már az a sok szemét,
- mégiscsak 29 házasok,
- ..........................
És valamelyik kimondta a varázs szót : ez mégis csak egy MERCEDES.
Nők egymás között.
Elmagyarázod 3-4 fő 50+-szos hölgynek hogy az a nem MERCEDES hanem egy átcimkézett akármi ?
Meg se értenék, hogy miről beszélsz.
Szomszéd azt mondja a végső tőrdöfést az Ő lesz egy automata DUSTER-rem álmaiba az vitte be mikor a neje megnézette a fiúkkal, hogy mennyibe kerül ez a Mercedes ?
A fiú meg talált egy világvége kereskedőnél egy szalon bemutató autót 9,9 millióért 2100 km futással.
Ezüst.
Szerintem nem túl szép.
De valóban új autó (kb. 8 hónapos lehet ??)
Beleférnek az unokák, a fél háztartás meg ők.
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy benzines vagy dízel?
Diesel helyett van (ha ló nincs szamár is jó ) hibrid, mindenki arra esküszik, és főleg minden gyártó azt tolja mertazkevesetfogyaszt, városban valóban, de hosszú távon?
Ja, az S-Cross tényleg jó, csak nálunk a Suzuki ki van zárva. A Duster előtt még kipróbált a feleségem egy 1.6B Vitarát, és sírva menekült. Azóta meg se lehet említeni Suzukit...
A Bigster meg már túl nagy, nem akarok nagyobbat, mint a Duster. Az én autóm elég hatalmasra sikerült, azzal bárhova elmegyünk 5-en.
És ha már felfelé mennek az árak, akkor már képbe kerülnek az elektromosok is. Nincs rá cégautó adó, és vagy állami támogatással vagy lizing áfa visszaigényléssel kb ott lennék, mint egy benzines vagy diesel autóval. De valahogy nem visz rá a lélek, hogy elektromost vegyek.
Elszaladtak az árak a néhány évvel ezelőttiekhez képest, de ugyanezt mondta valószínűleg 2-3 éve aki még korábban mondjuk 5-6-7 éve vásárolt Dustert.
Jónéhány éve még 2-3 millió Ft-ért volt Duster mostanra ez már 9 M-től kezdődik, de ezen áron semmi erőgép+csilló extra.
Maradok a házam táján egy TCe 130 Journey kivitel 9.3-tól indul, a metállfény már 200 ezer + néhány extra, és már 10M fölött vagyunk, nem beszélve a magasabb felszereltségűekről" a 4x4-esekről, és persze ott van még az árlista tetején az 1.6-os hibrid is "jó pénzért".
Az olcsó, "megfizethető dácsia" szlogen már a múlté, persze akármilyen drágák is lettek így is viszik őket, ezekszerint a pénz nem számít.$$
Én is azt néztem, hogy a 4,5 millióért 2018-ban megvásárolt turbós-benzines Duster mostani ára a ráncfelvarrott kivitelben, ugyanazokkal az extrákkal (bőr ülés kivételével miden benne van) már 8 millió. Azaz majdnem 80%-kal több.
És még az easy szervizzel is rosszabb a feltétel. Akkor nekem benne volt 5 olajcsere, 1x fékfolyadék csere, 1x gyertya csere.
Az biztos, hogy ezt a cserét nem lépem meg, nem éri meg kb ugyanazért az autóért +3,5 milliót kiadni. Az "öregen" csak első féktárcsát+betétet kell cserélni, és mehet tovább. Komfortban meg semmi előrelépés...
Az új Duster meg már 9 millió körül van a kb hasonló motor teljesítménnyel és felszereltséggel. (Egyik ismerősöm ennyiért vett most egy VW Taigo-t, ami méretben egyébként kb akkora, mint a Duster.)
Nekem annyit változott az alapvető kritérium az új autóra, hogy az automata klima és a kulcs nélküli nyitás-indításon felül, hogy csak automatát vennék. Ez meg csak a hybrid Dusternél van, az meg felextrázva inkább 11 millió.
Ekkora összegnél meg már bejön sok más típus, lehet válogatni. Eltűnik a Duster árelőnye a többi típussal szemben. 2018-ban az automata kulcskártya feltételrendszerem miatt 1-2 millióval többe kerültek a versenytársak, azaz akkori áron +20-30% felár volt... Most meg hasonló árban elég nagy a választék.
Például nem hittem volna, hogy egy hybrid Duster ára kb azonos lesz egy hybrid Corolla Cross árával.
Ráadásul engem nem is érdekel túlságosan az autó színe kívül, hiszen belül ülök :) A fényezés tehát a logikát követve a szomszédnak/többi közlekedőnek szól :)
Amelyik 5ezret, arra nem, mert összesen 2x cserélnének benne olajat, vagy annyiszor sem.
Hajómotorban pl nem szoktam lecserélni a motorolajat, a rendkívül alacsony évi kb 3-5 üzemóra miatt. Jellemzően melegben van, a szívató miatt az olajba kerülő benya szerintem magától kipárolog belőle, téliesítés előtt pedig járatom fél órát, hogy ez biztosan megtörténjen. Köszöni jól van, pöcc-röff.
Már biztosan írtam, de nem tudja mindenki más autója adatait fejben tartani, így nálam az van, hogy Easy szervízcsomag van a TCe-hez ami a 3 év gari helyett 5 év garancia+80 ezer km-ig karbantartással (210 ezer volt anno ).
Most ha vennék Dustert már ki tudja több, mint a duplájáért megvenném-e megint az Easy szervízcsomagot hozzá?
Igaz most a 100 ezer km az alap 5 év garanciával,
" EASY SERVICE karbantartás 5 év / 100 000 km 525 000 Ft EASY SERVICE karbantartás 6 év / 100 000 km 735 000 Ft EASY SERVICE karbantartás 7 év / 100 000 km 855 000 Ft "
A mostani szervízárak mellett lehet, hogy az 525 ezer is "megérné", vagy ki tudja.
"mire kell így figyelnem?" ===>> ha 'ablak' -ot gyártotok a haspáncélon, célszerűen akkora legyen, hogy a szintén alulról cserélhető olajszűrő-höz is hozzá lehessen férni....
Német Dacia fórumon egyből kiderült miről van szó, és adtak linket is.
Haspáncél:
Offos autóm motortere is alulról teljesen zárt, és mivel nem vagyok magam ellensége minden olajcserekor "ezer" db csavart kiszedni majd olajcsere után megint az egészet visszaszerelni, ezért kis elhúzható ablakot szerkesztettem az olajleeresztő csavar alá, igaz csavarom sincs csak olajleeresztő szelepem ahol az ellendarab ( rövid tömlő menettel ) becsavarása után már folyik is az olaj, se tömítés se olajleeresztő ki/becsavar nincs.
Ha nem lenne garanciális én is magam cserélném az olajat ahogy az offosnál is teszem, Mann filter+Castrol olajat használok én is.
160 ezer az nem kevés, gyertyákat miért cserélnék 20 ezer után?
Gugliztam en ki is adott egy ket atmerot de volt mar felreertes a vasarlaskor,hiaba alvazszammal mentem a masik autommal kapcsolatban
Aztan ahogy irtam,alafekudve elokeszulve leszedve a haspancel ,ne akkor deruljon ki:).
Nekem most lesz 20ezer km benne de cserelem artani nem fog neki 160ezres ajanlatot kaptam szurocserekre+olaj illetve gyertyakra XD gyertyat szerintem 30ezernel fogom,most meg a tobbi 35ezerben van postaval
Én csak azért írtam a garanciát mert igazából nem tudtam mi kell, milyen biszbasz kell az olajleeresztő csavarhoz mert 5 évig nem cserélek olajat a TCe-n, de a gugli mindig segít.:)
Sokszor németül egyszerűbb a keresés, természetesen van magyar link is, és utóbb már megvan a magyar neve is:
"kolbászzsir metálnak hivják" ===>> az még véletlenül se, amit Te mondasz az a 'metál - narancssárga', hogy mi volt Renault-éknál a fantázianeve, arra már nem emlékszem....
Ebben az egészben az a szomorú, hogy tudják nem megfelelő gumival járnak az egész téli időszakban, mert nem csak a havas úton közlekedésről van szó nyári gumival, de vannak hideg napok reggelek is amikor mínuszok vannak, akkor sem éppen előnyös a nyári gumival közlekedés.
O.k. nem olcsó egy garnitúra akármilyen téli vagy éppen költségkímélő 4 évszakos gumi amelyikkel ugyanúgy lehetne biztonságosabban autózni télen is.
A puccos táskákra+ilyen olyan drága csizmákra, és még milló férfiszemmel haszontalan hülyeségre telik, de a biztonságos napi (!) autózásra nem áldoznak, inkább csúszkálnak.:(
Erre mit mondanak a kolléganői, ők is csúszkáltak a városban a nyári gumijaikkal, egyiknek sincs téligumija, természetesen 4 évszakos sem hiszen az is "drága" vagyis pénzbe kerül.....:-(
Simán lehetne gyakorlat: a hatóságok elrendelik, hogy csak az évszaknak megfelelő abroncsokkal lehet közlekedni mondjuk a.) b:) c.) vármegyékben, vagy x.) y.) z.) utak 34. és 47-ik km-e között. Vagy a Dunától keletre.
Nem minden évben, most. (pedig jó lenne, bár a %-os csökkenéssel soha nem érhető el a nulla, tehát matekból egyes :) )
Tavaly parkolóval spóroltam ennél többet. De ha 4 abroncsot másutt veszed párezerrel olcsóbban, megint csak megcsináltad :)
Nem (csak) az üzemanyagra kell szerintem odafigyelni.
Pl ha köztes olajcserét (én ragaszkodom hozzá) másutt csináltatod, azzal is "kereshetsz".
Műszakin is van 10e difi mifelénk pl a renault és a ford szerviz között.
Nekem most 4 járművem van, szóval foglalkozós.
Holisztikusan szemlélve pedig a régi irodánál fizettem külön a parkolásért. Elköltöztünk, ez messzebb van de van parkolónk ingyé'. Kicsivel több üzemanyag, de szumma kedvezőbb. Tehát megint nem csak a fogyasztás szabja meg kizárólag az autózás költségeit.
ui: autószabónál jártál már? Minden ugyanolyan, ugyúanazok az arcok, csak más a cégtábla és a pulóverükön a felirat :)
Az előző Duster-szériákhoz elérhető, ún. nyércbarna metálszínben az új modellt nem gyártják, ezért nem elérhető. Sem itthon, sem Németországban, semennyiért. Ha ez a szín kell, le lehet fóliáztatnivagy át lehet fújatni akár eltávolítható spraywrap-pel.
"Példa: Egy éves biztosítás átkötéssel spórolsz mondjuk egy húszast. "
Persze ha vmi noname senki sem ismeri óccsó biztósítóról van szó, a nevet meg kell fizetni, én megteszem mert szeretem ha momdjuk fizikailag is elérhetőek ha arról van szó, vagyis van irodájuk mifelénk.
Minden évben nem tudsz átkötéssel spórolni 15-30 %-ot mert néhány év után már 0 Ft lenne a díjad.:-)
Nem ma volt, de megtörtént velem asszem 93 decemberében:
Ha jól emlékszem 92-től gyártottak Opel Astrát Szentgotthárdon, amelyek olcsóbbak voltak (full fapadosan keleti piacra) , mint a németországi gyártásúak.
Székesfehérváron az Opel Szuna márkakereskedésben rendeltem egy 5 ajtós 1.6 SI 100LE-s Astrát, néhány extrával, közp zár, színezett üveg, el. ablak elől, rádió, napfénytető, ködlámpa, bordó színben.Anno a szentgotthárdi színkínálat 4 színből állt, és no metáll.
A kereskedésben mindenáron rá akartak beszélni a készleten lévő autókra amelyek mindegyike full fapados verzió volt, sima ablaküveg, kurblis ablakemelő, sehol semmi extra, de legalább olcsók voltak, és csak 1.4-es 60 LE-s motorral.
No nekem egyik sem kellett se fapadosan sem pedig nyamvadt 60 gebével.
Megrendelés felvéve, extralista kívánság szerint beixelve, előleg befizetve dec. 28-án aláírva lett pont téve a rendelésre.
Náhány hónapra ígérték az autót, teltek a hónapok, semmi hír, márciusban bementem a kereskedésbe, hogy érdeklődnék ugyan lesz-e vmikor is autó a rendelésemből?
Akkor közölték velem, hogy nagyon sajnálják, de ezt a full extrás (!!!) autót nem tudja legyártani a szentgotthárdi gyár így visszakapom a befizetett előleget, és ennyi volt a kopel astra utáni vágyam.
Később megkaptam mindezt írásban is, feltehetően a kereskedés nem azért nem akart nekem autót adni mert nem akart hanem mert végülis a gyár miatt nem tudott.
Előleg vissza, oszt erős felindulásból megvettem az első diesel 1.9 D 309-es PUG-omat kőkemény 64 LE-vel.
Persze. A baj akkor van, ha ezt nem veszik tudomásul. Amikor az első utólagos parkradart beszereltettem, akkor is mondtam otthon: olcsóbb mint akár egyetlen elem fényezése.
Én az esetek többségében simán megtehetem: ha olyan az idő, akkor nem megyek sehova. Eleve van egy qva hosszú behajtónk amit el kéne lapátolni, hordani - aztán mire kiérnék a kapuig, már jöhetnék is haza 😎
Másik megközelítés az ittmindenszar hívőknek: én azért nem szeretnék több adót fizetni, hogy 4 évig álljanak a hókotrók Ausztriával azonos számban a közútkezelőnél, mert 5 évente 3 napig szükség van rájuk. Pont optimális ez így erre az éghajlatra.
Az autó fenntartási költségeiből nálam csak 50% az üzemanyag.
Példa: Egy éves biztosítás átkötéssel spórolsz mondjuk egy húszast. 3-3500 km-t kell autóznod egy liter/100 km spórolással ugyanezért. Napi ezresért parkolsz, az aznapra másfél liter túlfogyasztás, nem igaz?
Az új autóra 80e-el fizetek majd több biztosítást, mert új. Fenti példa szerint 13ezer alatt jön össze ennyi költség egy liter többlet fogyival. Nem is fog annyit menni egy év alatt!
Ezek miatt mondom, nem fogyasztás miatt választok autót költség oldaltól, az csak egy tétel.
Ráadásul ebben most semmi racionális megfontolás sincs, egyszerűen ez tetszett neki, ebben a színben 😎
A márkaker csak a hazai importőrtől tud venni, rendelni.
A hazai importőr adott piacra, adott konfigban, adott áron alkuszik a gyártóval. Azért olyan és annyi, mert megállapodtak. Előre, tervezetten. A világ legdrágább dolga belenyúlni és embereket mozgatni minden pontban (60-300 logisztikai beavatkozási pont van alsó hangon a a gyáron belül, + a beszállítói lánc)
De próbáld meg: menj be a mediamarktba és kérd ugyanazt az LG TV-t rózsaszínben, hátha.
Na reggelre esett néhány cm hó + mínusz fokok, és már közlekedési káosz lett egyből mifelénk.
Párom 1 óra alatt ért be a munkahelyére a 10-15 perc helyett, alig ment ki a településről már baleset miatt hosszú sor....kiderült 4 autó az árokban....., jó nagynehezen túljutott rajtuk, kifordulva a főútra megint dugó...teherautó keresztben......túljutva lépésben araszolt a városban a munkahelyig.
Erre mit mondanak a kolléganői, ők is csúszkáltak a városban a nyári gumijaikkal, egyiknek sincs téligumija, természetesen 4 évszakos sem hiszen az is "drága" vagyis pénzbe kerül.....:-(
Persze csak akkor ha nem üzletelhárítónak alkalmazták hanem kereskedőnek.
Ha a német vevő megveszi olyan színben a DUSTER-t, akkor rendelje meg a magyar vásárlónak is
Sőőőt.
Tovább megyek.
Nem akarok ilyet venni de.............
Ha bemegyek holnap egy magyar Dacia kereskedésbe, hogy kérek egy DUSTER-t pink rózsaszín színben oldalán zöld csillagocskákkal akkor az eladónak az legyen a válasza, hogy :
- Természetesen uram.
- Örülünk, hogy nálunk vásárolt.
- Mivel egyedi színben kérte nem 28 nap alatt hanem 128 nap alatt tudjuk szállítani.
- Egyedi kérése miatt az az autó ára 222.222 forinttal magasabb.
Majd szerződést kötünk.
És ha a 129.-ik napon bemegyek hozzá, akkor ott álljon a DUSTER pink rózsaszín színben oldalán zöld csillagocskákkal levizsgáztatva, rendszámmal.
Ha kijövök tőle a DACIA kereskedésből tőlem nyugodtan odafordulhat a társaihoz:
- hogy képzeljétek el ez a vevő jelölt milyen hülyeséget kért.
Én is úgy gondolom, hogy jól el van az az 1.5 dCi találva, igaz nem egy erőgép, de legalább takarékos (hiszen ha olyan kedve van akár nullás fogysztást is produkál ).
"A fogyasztás 50%os súlyú, van jócskán egyéb fenntartási költség."
Nofene foglalkozós autó van jócskán ráköltenivaló?
Ez miben nyilvánul meg?
A TCe-re nem kell semmit sem költeni a benzinpusztítás kezelésén kívül.:-)
--->> 20.-án én is tettem egy (jééé) ~730 km-es kunkort a kis 1.0 tCe-vel... (nyírség)
A megtehető távolság-om műszer szerint még 300 km. Másnap Gödöllőre menvén, kigyulladt a 'tankolni kén' lámpa, start után ca. 20 km-múlva.... Ennyit a tartály szintjelző hihetőségéről.... (azt eddig is konstatáltam, hogy tele-tankolva ~ 200 km-ig meg se moccan a szintjelző --->> de a 'vége felé' igen hirtelen 'esik'. Ez tényleg ilyen.... (az asszony Captur-ja is pont ezt játssza, 1.5 dCi-vel)
El van találva ez a motor, pont nekem. Ha máshol, más tempóval mennék, akkor nem munkapont(ok)on üzemelne. Lásd rögtön a tiéteket :)
Pálya, autóút 200km, utána úttalan utak kb 80 km. Utána még száz, de olyan helyeken, hogy én voltam ott, meg pár vadkan rajtam kívül. Esetleg medve. 100km 2 óra alatt, elvileg országúton, a gyakorlatban kanyarokból épült kátyú és foltgyűjtemény :) Duster igazán elemében van ott, kivéve a kanyarokat :). Aztán Alföld bazi hosszú egyenesek, 30 km-enként egy mezőváros. Aztán megint autóút, pálya.
A fogyasztás 50%os súlyú, van jócskán egyéb fenntartási költség.
Valszeg (azaz biztos) úgyis áthárítóm a kiszállási díjban a költségeket, tehát 'tonképp mindegy is lenne, ha nem b'ná a csőröm.
Egyébként a 2021es picit jobban fogyaszt és jobban megy mint a 2018as, pedig papíron ugyanaz a moci, kaszni, minden.
Van ahova (műszakilag) az a jó. Máshova meg nem. A baj ezzel a csakdízel, csakhibrid, csakbenzin, csakelektromos hozzállással van, illetve a belsőégésűt tiltsuk ki trenddel. Van ahova az való.
Mint kiderült Skandináviába télen nem való e-busz. Külön nyárit, külön télit legyártani pedig irdatlan pazarlás, kibocsátás. Mi marad?
"Nem vagyok oda az automata váltós megoldás-okért, de a JÓT azt hiszem, könnyű / lenne / megszokni.."
9 évig volt automata váltós autóm, az azt következő autónál szóba sem jöhetett az automata, mindaddig jó még jól működik.
Ha vmi baj van vele no akkor kezdődik a szívatás, lenyúlás, és társai $$$$.:(
Anno megfogadtam akkor lesz megint automataváltós autóm legközelebb ha levágja a bal lábamat a villamos.....(kivétel villanyautó mert annál nincs kézi váltó.:)
(Munkálatok ideje alatt módom volt próbakört menni egy új DusteR-rel (1.6 - hybrid )....
Nem vagyok oda az automata váltós megoldás-okért, de a JÓT azt hiszem, könnyű / lenne / megszokni....
Élmény volt benne utazni, és állatira élveztem, hogy a rekuperáció miatt határozott "motor-fék" érezhető, amint lelépek a sebesség-szabályozó /---->> nyilván nem gáz / pedálról !!!
"Mert majd lepörög a leasing, új lesz helyette akkor.."
Lesz helyette vmi hibrid mert diesel már úgysincs szinte egyik gyártónál sem, az meg pont "megfelelő/ideális" lesz hosszútávú autózáshoz diesel helyett.
Ráadásul még trendi is mertugyeazkörnyezetbarát......
Ami jó azt érdemes inkább megtartani, a mostani családi 11 éve van meg, még nem szándékozok megszabadulni tőle, már 499 ezernél jár, maholnap meglesz az 500 ezer km.
"...aztán ha kell rendbe tenni.."
Ha jól meglenne csinálva nem kellene néhány 100ezer km után "rendbetenni", az örök + egy életre tervezett autók ideje már régen lejárt, manapság az elvárt élettertam 2-300 ezer km.
Mert majd lepörög a leasing, új lesz helyette akkor...
Hát ezért.
Ami sajátom volt - és jó volt - azt megtartottam 11 évig.
Divatból ültem át SUV-ba. Najó, meg az a fránya térdem...
Tűnődős, az biztos. Gazdaságilag ez érné meg: megvenni, félretenni rá 2 misit, aztán ha kell rendbe tenni futóművet, nagynyomásút, befecskendezőket, kéttömegűt, stb x százezer km után. Meglátom...
Nagyon fogom sajnálni ezt az autót ha kipörög majd.
Pont eltalálták ezt a motort, rám van szabva. Nem szoktam száguldozni, pörgetni, pont ott húz ahol nekem jó, gps szerinti 130 fölé sem szoktam menni.
Mentem megint egy karikát, M6, köd miatt elég szolidan, Pécs, majd vissza a Mecseken keresztül utána főúton.
4,4et rajzolt ki, a végére 420 km után 880km még megtehetővel. Szóval szerinte 3,8-at evett országúton az utolsó nemtom' mennyi km-en amiből becsülhette :) Átlagseb 70 km/h fölötti, téli abroncsokkal.
"Azt találtam, hogy H1 típusú izzó kell bele," ---->> sajna nem jól nézted: a Duster-nél a fényszóróban van H-1 (55 W), a tompított H-7 (55 W), s az első ködlámpában vagy H-11, vagy H-16....
" A legfőbb LED-es tapasztalatom a háztartási LED-ekkel van, ami nem túl biztató. "
Nekem pont ellenkezőek a tapasztalataim a háztartási LED-ekkel, tartósak nem kell őket cserélgetni.
" Nekem nincs bajom a hagyományos izzókkal. Lehet, hogy nem él addig, mint egy LED, de legalább ki lehet cserélni."
Ki lehet cserélni egy hagyományos izzót az igaz, de nem is világít úgy, mint egy LED-es fényszóró.
Anno a sima izzós autóimnál nekem minden fény kevés volt, raktam beléjük ilyen+olyan emelt fényű izzókat (írtam erről korábban ) jobbak voltak a hagyományosnál, de előbb kiégtek.
Aztán lett xenonos autóm egyból lett elég fény nem volt szükség erősebbre, még az "ezer" éves őskori lelet xenonja is tökéletesen elegendő fényt adott.
Aztán jött fiatal autó szintén xenon villannyal, tökéletesen elegendő fényerő, aztán lett a LED-es ami még jobban világít, mondjuk csak azért döntöttünk a Duster mellett mert már széria volt a LED lámpa, gyufalámpával nem kellett volna hiszen a konkurencia már szériában adta LED-es fényszórót.
A legfőbb LED-es tapasztalatom a háztartási LED-ekkel van, ami nem túl biztató. Soknak a dobozán rajta van a 10000-20000 óra élettartam, de annak is örülök ha a tizedét megélik.
A LED is csak egy műszaki termék, az sem tart örökké, számítani kell a kiégésére, cseréjére. Ezzel minden fejlesztőnek tisztában kell lennie.
Nekem nincs bajom a hagyományos izzókkal. Lehet, hogy nem él addig, mint egy LED, de legalább ki lehet cserélni. Csak zárójelben jegyzem meg: a Berlingoba 2x cseréltem bal oldali H4 izzót, a jobb oldaliban soha. Úgy adtam el 16 évesen ahogy kijött a gyárból.
"Az első fényszóróból pl. kiég egy (az 1 db) lámpa (ami a vizsgán bukási ok) és az egész lápatestet cserélhetem 70-80eFt-ért (a 3000 Ft-os izzó helyett)! Bravó!!!"
Azért egy LED fényszóró nem összehasonlítható egy hagyományos izzóval, és annak élettartamával.
Én gyakrabban látok félszemű régebbi autót, mint újabbat ami mondjuk LED-es félszemmel.
Csak megemlítem igaz ( offos autón ) xenon lámpa/izzó, de idáig az általam megtett 310 ezer km alatt 1x azaz egyetlenegyszer égett ki egy xenon izzó amit természetesen párban cseréltem.
De az nem LED ami elméletileg modernebb, hosszabb életű, mint az előtte használt xenon technika.
Bosszantott ez a pislákoló ködlámpa, úgyhogy ma egy kicsit utánanéztem az interneten. Azt találtam, hogy H1 típusú izzó kell bele, ami 17, 18 és 19W-os teljesítménnyel kapható csak. Szóval megbukott az ötletem, hogy majd teszek bele valami erősebbet, mert nincs ilyen. Ezek szerint ez nem olyan, mint a H4, hogy mindenféle teljesítményű változat kapható.
Aztán - ha már úgy benne voltam - rákerestem az összes többi lámpára is. Gyakorlatilag a LED-es lámpák mind bele vannak integrálva a lámpatestbe már a gyártás alkalmával, így cserélni csak az egész lápatesttel együtt lehet. Ezt a baromságot! Az első fényszóróból pl. kiég egy (az 1 db) lámpa (ami a vizsgán bukási ok) és az egész lápatestet cserélhetem 70-80eFt-ért (a 3000 Ft-os izzó helyett)! Bravó!!! Érdekes, hogy a reklámokban ezt nem elfelejtik közölni, az új autó vásárló meg mással van elfoglalva.
Nem kell visszamenni évtizedekkel, vannak még ma is gyufafényű, ráadásul "modern" autók.
Kollégám V60-as Volvója vmi 2015-ös évjáratú mindenféle extrával, oszt látom anno este sötétben szemből vmi kegyetlenül gyenge sárgás fényű lámpával fordul be a parkolóba.
Nem is tudtam megállni, rákérdeztem basszus neked meg milyen gyufalámpád van nem igaz, hogy ezzel látsz vmit is.
Nem valóban nem ezzel semmit nem látok sötétben, de mivel ezer Ft-os sima izzó van benne így olcsón tudom cserélni ha kiég mondta.
Na, ez szép mondom neki nemhogy LED lámpa, de még xenon villany sincs ilyen kategóriájú autóban, ráadásul állandóan azon sír, hogy milyen kényelmetlen az ülése, erre is rákérdeztem ...te, mielőtt megvetted nem próbáltad ki, de igen de akkor erre nem figyelt.
Ezekszerint anno az sem érdekelte, hogy sima lámpás az autó.
Annyit tudok tenni az előttem haladó vakító ködlápája ellen, hogy elémegyek, és felkapcsolom neki én is hátha rájön miért tettem.
De az esetek többségében nincs változás, igaz vasárnap délután megelőztem egy külföldi rendszámú autót, égett neki elől hátul, elé mentem felkapcsoltam addig amíg előtte voltam, vakuljon meg ő is, mikor már más mellé értem ill. megelőztem lekapcsoltam a ködzárófényt.
Később jónéhány 10 km után látom a tükörből jön a ködlámpás, szép napsütéses idő, de csak ég neki elől, mikor mögém ért felkapcsoltam neki én is, és láss csodát vmit észlelhetett mert egyből lekapcsolta a ködlámpáját majd elhaladt mellettem.
A Duster LED tompítottja nagyon jó, a ködlápa pedig csak alibinek jó, mert igaz van, de szinte csak gyetyafényességet ad.
Jogos. Ködzárófény ami zavar, de az rettentően. Néha el is fogy a türemlem és felb@om a távfényt, ha egy ilyen beelőz és kiégeti a szemem km-eken keresztül. Az elülső ködlámpák nem zavarnak.
Egyébként nem csak az a lényeg, hogy láss velük, hanem hogy téged lássanak, alacsonyan az aszfalt fölött hamarabb kicsapódik a pára ée sokszor "vékonyabb" ott a köd. Ilyenkor előrébb vetíti a fényt és hamarabb látják hogy jössz.
Jó, ez is igaz, van bőven zavaró tényező autózás közben van akit a hátsó ködlámpa zavar van akit meg a minden lámpánál folyamatosan világító, egyre erősebb fényű féklámpák, főleg este.
Sajnos nem csak a (első/hátsó) ködlámpák vakítanak és zavarnak, hanem a véletlenül felkapcsolt hosszúfény és az állandóan világító féklámpák (és nem a ködlámpákra gondolok) is.
Ha ködlámpás vakításról van szó azt akkor általában a hátsó ködzárófényre vonatkozik, engem speciel nem zavar a szembe jövő első ködlámpája, de ha vki előttem égeti ki a szememet a hátsó ködlámpájával főleg indokolatlan esetben az vakít.
Ma is szikrázó napsütésben is égette 1-2 sült hal autós a ködlámpáit( természetesn elől hátul, hiszen ha már lúd legyen kövér ), őket biztosan nem zavarta hiszen bent ültek az autóban, és valószínűleg jobban láttak előre (is) a bekapcsolt ködlámpájukkal.
"..."Ködlámpát csak ködben és sűrű hóesésben szabad használni, amikor az időjárási viszonyok nagyon lassú haladást tesznek lehetővé."..."
Ezt honnan szedted?
A hatályos KRESZ így fogalmaz:
"Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják."
A köznyelvben használatosak a ködlámpa, ködfényszóró ködzárófény fogalmak is amelyeket gyakran tévesen értelmeznek.
---->> a Duster ködlámpáiról: ha megnézed a Kezelés Könyv-et, ott már gyanút ébreszthet, hogy a "köd-fényszóró"-t 19 W-os halogén-lámpa 'hajtja' meg.... ez +a "köd-fényszóró" ca. 6 cm-es átmérője már sejteti, hogy kb. mire számíthatsz....
Életemben nem volt még ködlámpás autóm. A Duster most az. Be is kapcsoltam a ködben. A véleményem lesújtó: egy gyertya jobban világít, mint a Duster ködlámpája. Ez biztosan nem vakítana el senkit köd nélkül sem. Lehet ebbe valami erősebbet beszerelni utólag?
csak előre kellene nézniük: ha látják rendesen az előttük menő normál lámpáit
---------------------------------------------
Nem látják jól.
Látják. de nem jól.
Ezért bekapcsolják.
Ez a biztos.
Az autóvezetés sokaknak nem szórakozás.
Jó 30 éve döbbentem meg amikor először jöttem rá, hogy a nálam akkor kb 20 évvel régebben vezető lakótárs úgy vezeti a Skoda 120 L autóját (ami nem volt egy bonyolult autó), hogy a kapcsolók, gombok kb. feléről azt se tudja mire való.
És mivel még csak 10 éve volt nála az autó, az elmúlt 10 évben ezért azt a kapcsolót (Használjon is bármire az) nem kapcsolta be, nem fordította el.
Megkérdeztem tőle, hogy a 10 év alatt nem olvasta el az autó kezelési könyvecskéjét?
azt válaszolta = Nem. Nem érdekel.
Hidd el, hogy nem csak önmagamnak de vizsgabiztosi énemnek is releváns felismerés amolyan aha pillanat volt.
Az autó vezetéséhez megtanult a vizsgára kb. 200 szabályt.
Amiből őt 150 nem érdekli.
Neki annyi maradt meg, hogy a ködlámpát ködben be kell kapcsolni.
Ma volt egy kis köd.....oszt a sok magyar autós zseni a több 100 méteres látótávolság ellenére is természetesen ködlámpával közlekedett, hát már miért is ne vakítsa a hátul jövőt hiszen "köd" van ( a fejében ), és neki van hátsó ködlámpája is.:(
Sűrű köd sehol sem volt, pályáztam M6-Ferihegy+vissza... a sok sülthal még napsütésben is szinte a világ végéig látótávolságnál is csak tolta a ködlámpát a mögötte jövőnek.:(
Aztán a hivatalos használatra vonatkozóak pedig így szólnak:
"Ködlámpát csak ködben és sűrű hóesésben szabad használni, amikor az időjárási viszonyok nagyon lassú haladást tesznek lehetővé."
Hiába van mondjuk casco, és úgy van számlázva, hogy "jó legyen" vagyis nullásra jöjjön ki a matek, akkor is rombolják az ember autóját, és főleg jobb nem tudni hogyan (rúgják ki ) szedik ki a szélvédőt.
Persze legfőképp a cirkusz az egésszel ami a legrosszabb, többször cseréltettem már cascora szélvédőt....
De, van minden. Pont az arcom előtt van a sérülés, látómező közepén. Kráter és repedés. Mihamarabb újat akarok.
(Céges autónál kicsit másképp van, Áfát mindenképp le kell perkálnom a javításért és szgk-ra nem igényelhető vissza - tehát nem nulla Ft,- a cascos javítás.)
Nálam nagyon túlnyomóan pálya, országút, sok követ kaptam márA követési távolság sem számít, egyszerűen belerongyolsz 100-200 km sebességgel egy kavicsba. Ez most betörte.
P-hez mentem én is. Megrendelték, intézik.
Nekem fizetnem kell csak és autót nélkülözni egy napra :(
Saját szemmel láttam, ahogy két harci kutya előtt kóborolt a nyest, pont leszarva őket. Kétségeim vannak abban, hogy a kutyaszőr visszatartaná-e, amikor a hús-vér kutya sem. Persze egyedenként eltérő a nyestek beszarisága.
Nekem a korábbi autómban szétrágta a benzincsövet, közvetlenül az eladás előtt, aztán pár hétre rá a Dusterben meg otthagyott egy fél karéj kenyeret. Azóta ilyet teszek a motortérbe:
Kutyaszőrrel töltött zsákocska, amit vegyileg is kezeltek. Nem büdös, kb. 3-6 hónapig hatásos. Én nem dobom ki azonnal a régit, amikor újat veszek. 3 db. van itt-ott a motortérben, és csak a legrégebbit dobom el. (de 1 db. is hatásos)
Amióta használom, békén hagyják a kis görények a kocsit.
Miután néha nyest jár a motorteremben, s miután az üveggyapottal töltött hő és hangszigetelést a géptetőn tönkretette, mostanság 'csak' elhelyez itt-ott valami 'ajándékot' (liba-fej, tojáshéj-darabok, stb.)
Legutóbb az alábbi gumi? műanyag? alkatrészt helyezte el a fékfolyadék-tartály kupakja tetején....
Ismeri valaki ezt az alkatrészt??? Egyáltalán, a Duster-ből ered???
Én is a dieselt kedvelem igazából, harminc valahány éve csak azt használok saját magam, közben volt benzines is második, harmadik, hobby autóként.
Egyébként nekem is TCe Dusterem van, dieselt nem akartam venni anno a sok rövid táv miatt ezért lett benzines.
"Hátrányai:
- főként a modern, DPF-es konstrukciók kimondottan nem viselik a rövid távokat, városi tötymögést, mama-taxi üzemmódot
- esetleges motor meghibásodás drágábban javítható"
-DPF-es dieselem van, 497 ezer km-el, originánál DPF, originál turbo+kupplung+kettőstömegű, volt sok rövid távos életszakasza is, de még bírja, és természetesen meg sem akarok válni tőle.
Amelyik ilyen tartós+megbízható attól nem szabad megválni.
Igazábóil még a blue -előtti (euro 5) Ad Blue "mentes' , (( és méginkább a még régebbi DPF - mentes....)) lenne igazán OK, mondjuk 20 - 25 kKm-rel.... / álmodik a nyomor/....
Egyébiránt a 3 éves nyérc - barna, Comfort felszereltségű, 1.0 tCe - járgányommal maximálisan elégedett vagyok, mint már korábban írtam is volt.
Kereskedő: ebben az égegyadta világon semmi rossz nincs. Kiszolgálta azt, amire a vevő vágyott. Divat, vallás, vagy mert tetszik.
Emberek vesznek mondjuk almás telót, bömöst, már gyárilag eleve kidobásra ítélt ruhákat (t.i. szakadt) amik egy életérzés, felekezethez tartozás, divat, akármi. Nem jók, csak vannak :)
(akinek nem tetszik nyugodtan töröltesse ki a moderátotokkal)
Kb 1996-tól 2004-ig biztosan, lehet, hogy tovább is működött Brüsszelben egy FIAT, Lancia, Alfa, stb.olasz új autó kereskedő.
A FIAT-nak már akkor is rossz híre volt, csak a furgonjai fogytak.
az Alfa Rómeo meg kb. onnatól lett Európa leggyengébb minőségű autója.
De az öreg felfedezett (vagy valaki súgott neki) egy piaci rést.
Elkezdett árulni női autót.
így is hírdette.
Csak kettő típusból állt a női készlete.
- Lancia Y,
- Lancia Musa.
Mindegyiket - különböző - pasztell színekben rendelte és mindegyik fehér tetős volt.
A beltér színe más és más volt de mindíg de világos, sosem bőr, és a kocsi színétől eltérő szintén pasztell szín.
(gondolom többen láttatok már ilyen autót)
Minden kocsi automata váltós volt, a kézi váltósért plusz pénzt kért.
A vezető űlés környékét, a műszerfalat úgy alakíttatta át mint a vadászpilóták ülését.
Öleljenek a körbe a műszerek, illetve aki ismeri mint amilyen az akkori SABB 9000 Griffin volt.
Minden kézre esett.
Már akkor volt benne telefon tartó, jobb kézre eső kihajló smink asztalka, zsebkendő és rúzs tartó rekeszecskék és annyi tükőr mint a hófehérke gonosz mostohájának szobájában.
Nem gumiszőnyeg volt benne, hanem szövet szőnyeg.
Szart a lóerőkre, meg gyorsulásokra de helyette olyan halkak voltak a kocsijai mint egy trolibusz.
Satöbbi.
A 2000-2003-as év Őróla szólt:
Hatalmasat kaszált.
Nem mindenki dícsérte.
Egy-két feminista szövetség feljelentette a nők megengedhetetlen beskatulyázása miatt.
Az volt esetleg a terv, hogy itt felkínálod annak a maroknyi Duster tulajnak aki idejár a topikba, és ők majd egymásssal versengve, egymást túllicitálva mennek ölre az autódért?:-)
Mondjuk kényelmes elgondolás, igaz ha abból indul ki az ember, hogy aki már amúgy is Duster tulajdonos az nem nagyon fog hajlandóságot mutatni még egy vásárlására.
Persze soha nem mond, hogy soha.
Nekem még talán sosem volt egyszerre két egyforma autóm......., ja, de 1x......
Van akinek státusszimbólum, és van akinek csupán használati eszköz az autó.
Én valahová a kettő közé sorolnám magamat.
" Érkezik lassan az új, kéne a hely... Valaki esetleg? "
Hely nincs ?
Ha nincs a portán az utcán van mindig elég hely.:)
A zseniális szomszédaim mindkét autójukkal az utcán parkolnak, az asszony nem tud tolatni, mivel ha beáll az udvarba onnan már nem képes kitolatni, a kapu előtt állva az a néhány méter még megy.
Valaki esetleg?
Rajtad kívül szerintem itt nincs más Duster halmozó, abból elég egy is.:-)
Ninc hirdetve, nem viszik, akkor nincs "jól" beárazva.
Jó ideje nézelődök a ha.hu-n, ha tényleg jó áron van hirdetve egy akármilyen autó a többihez képest, ráadásul (valódi ) magánszemélytől, neadjisten első kézből, az hamar ( 1-3 hét )eltűnik az oldalról.
Persze ez gondolom nem érvényes minden árkategóriára, nagyjából azonban igen.
".. ha nincs olyan autóm, ha meg hozzászólok akkor biztosan van.:-)"
Vagy volt, vagy tervezel venni . De a "sohase", eléggé kizáró tud lenni, amikor megszakérti mondjuk a tapasztalati izzócserét, meg hogy mikor ég ki. Biztos profi a generátorból, töltőfeszültségből városban és pályán, - látatlanban megérzi te épp hogyan használod - a lámpák hűtési elégtelenségeiből, minden gyártó, típus, évjárat esetében IS. Na hagyjuk inkább...
Ja, szóval ne szóljuk le, ha valakinek másért és másra kell az autó, vagy akár szín szerint választ. Ez így van jól.
Érkezik lassan az új, kéne a hely... Valaki esetleg? 😎
Én sem megyek mondjuk a merdzsós topikba észt osztani ha nincs olyan autóm, ha meg hozzászólok akkor biztosan van.:-)
Egyébként a TCe-vel még mindig semmi gond sincs, naponta bolygó hollandi.....jön megy a párom vele, őt sem érdeklik a különböző extrák, nyáron jól hűtsön a klíma télen fűtsön az ülésfűtés, és tudjon telefonálni kihangosítva, ennyi kell neki.
Ja, meg a rádió is szóljon vagy pedrive-ról hallgatja a zenéit.
Neki a magasra ülés úgyis csak "divatból" kellett mert a kolléganőinek is beülős autója volt anno, neki úgyis fel kell mászni az ülésbe hiszen "mélynövésű".:-)
Hivatalosan beülős autója van a valóságban pedig felmászós.:-)
A nejével együtt kapott egy kacsalábon forgó kis (240 m2) palotát is Dabason.
A múltkor panaszkodott, hogy nincs miről írnia.
Mondom írj a szomszédaidról.
a szomszédaid autóiról.
hogyan élnek, milyen autót hogyan használnak?
Azt válaszolta mit írjak arról?
- Az egyik már a második Ford Focus kombival jár mert a cégnél ahol dolgozik, Ford a cégautó.
- a másik KIA Ceed kosival. Ő pecázni is azzal jár.
Mit írjak róluk ?
Helyette ír majd Lamborghini TLX-BTZ- hármas turbó lófüttyről amiből idehaza vagy nincs egy se, vagy csak 1 db, drága, még drágább fenntartani és 26 dologra nem alkalmas amire egy Duster igen.
a valóság nem érdekli őket.
Eszükbe se jut meginterjúvolni 5 olyan Duster tulajdonost tapasztalataikról, akik már 200.000 km-t vagy többet mentek saját DUSTER kocsijukkal.
Azért jó a példa, mert kb ez érdekes egy átlag használónál. Elindul, megáll, elvisz A-ból B-be értelmes összegért, ennyi a karbantartás, annyi a költség. Ne rohadjon. Arra legyen alkalmas, amire használom. Kisgyerekkel nagy kombi, térd/derék baj esetén magasabb autó, városba ilyen, pályára/országútra amolyan, tanyára meg emilyen. Fűtsön, hűtsön.
Párom pl alig telefonál kocsiból, neki csak érdekes bizbasz a navi, a kihangosító. 1 rádiót hallgat azokon a rövidebb távokon. Mobilt nem is veszi elő, retikülben hordja, teló töltő neki nem is kell. A holttér figyelőt, parkolássegítőket intenzíven használja. A vonóhorog meg teljesen felesleges neki.
Mosolygunk, hogy nem izgatja a nőket a felszereltség, csak az autó színe. Mert a többségét nem is használják, akkor meg minek?
Nekem meg kell a navi is, a teló tükrözés is, jó hogy felolvassa az üzeneteimet, tudok hanggal diktálni, válaszolni, stb.
A futás teljesítmény 3x-5x nagyobb/kisebb lehet - bármilyen autónál - a használattól és a karbantartásból függően.
Írtam ide régebben a Selypi ismerősről aki "hivatali" Dacia Dokkerrel jár.
Már a másodikkal.
Most közelít a másodikkal a 140.000 km felé.
A neje, saját magán Dustert használ.
De már Ő is túl van a 100.000 km-n.
S ami fontos, egyik kocsival se volt eddig semmi komoly bajuk.
Mindketten országúton járnak dolgozni.
Ő ugye a Selyp-Budapest napi 2x + egyéb napi futások.
A neje meg a Selyp-Salgótarján napi 2x (Dusterrel) + egyéb napi futások.
Nagyon szigorúan 10.000 km-ként olajcsere + szűrők cseréje házilagosan, saját kezűleg.
Kb. 60.000 km-ként akku és gumik cseréje.
Minden szeptemberben ablaktörlő lapát gumi csík cseréje.
Slussz.
Mit írjon ide ?
Meg volt elégedve.
Meg van elégedve.
Egyikük se próbálta még ki, hogy mennyi a végsebesség, hogy mennyi másodperc alatt gyorsul fel százra és milyen érzés ha teljes terheléssel padlógázzal mennek fel Pásztóról Gallyatetőre .
Mert elmeséltem, hogy ha élőben hazugoz le másodszor valaki azzal mit szoktam tenni.
A folyamatosan hazugozót is pont annyi időre tiltották ki.
Indok: flamming
Másodszor a fórum nevét adó autó hiányát jegyeztem meg az okoskodás hiteltelenségére utalva, illetve személyes kérdést intéztem, miszerint milyen forrásból táplálkozik az ő véleménye az én tapasztalataimat illetően , merthogy ő nem én.
Eredmény ugyanaz volt, kettős kiállítás sportnyelven.
Amúgy pont nem hat meg, a közösség látja kárát, ha ittlétemmel nem emelem a fórum fényét :) :) :) :)
Indoklás: ugyanaz mint fent.
ui: ilyenkor a hozzászólás folyamot is törlik, mert nagyon pc-k vagy nem tudom, nehogy más okuljon belőle, miért mi jár. Hülyeség de gondolom ez a szabály, szokás, akármi.
Valóban sok Duster tulajdonos van, de az még nem azt jelenti, hogy ide is jönnek "csevegni" szintén Duster tulajokkal, sokan f@szbukolnak ide szinte csak őskövületek járnak.
Nézz be a Közlemények-Közlekedésmoderalátor topikba ott olvasható a kitiltottak listája.
A keréknyomás-ellenörző szenzort Bp-en hol tudom kicseréltetni? Folyton világít, nem tudom elfogadtatni vele az aktuális nyomást, nyilván az egyikben lemerült az elem. 2015-ös 1.6-os benzines Duster.
Ha közlekedek az autóval, akkor nem szól a duda. Ha áll az autó és a motor is, akkor működik. Akku 65%-os, amikor pár napja megvettem a Dustert, a szervizben azt is megnézték.
Egyébként 2014-es gyártású, 1.5-ös dízelről van szó.
Az Index fórummotorja ezer éves és amikor átírták sem lett jobb. Az itteni elképzelés az volt, hogy a felhasználódhoz kapsz postafiókot, fotó tárhelyet, blog lehetőséget és a franc sem tudja mit, linkelj onnan. A fórummotor nem kezel 2,5MB-nál nagyobb képet, ennél nagyobbra egyébként nincs is szükség webes megjelenésben egy fórumon.
És szerintem van elég lehetőség így is:
Ha mégis nagyobb képeid vannak, akkor nem kell semmi plusz, a Win-nek van saját beépülője átméretezésre is, PowerToys néven.
Firefox használat esetén a sütivédelmet kell enyhébbre venni.
""én őskori lelet vagyok így csak a régi megszokott dolgokat szeretem alkalmazni" --->>> én detto, de pl. a 'NetBoard' -on tudom, hogy műkszik, itt meg (még) nem....
Más fórum-ban úgy szoktuk, hogy a post-ban csak egy thumbnail kerül, mire ha kettintunk --->> jön az eredeti, nagy felbontású kép,valmely tárelyről....
Mielőtt a faragókéses kaszabolást elkezded, nézd meg a szakirodalomban, hogy a ködfényszóró mire való és hogyan használandó.
A műszaki vizsgát nem is említem, ott is gondjaid adódhatnak.
Azt, ugyebár, Te is "nagyon szereted", amikor egy baromállat, a rosszul beállított vagy idióta módon "megbarkácsolt" fényszórókkal, éjszaka "kiégeti" a szemeidet.
Nos, sötétben, a közutakon, nem csak Te szeretnél látni, hanem a többi, körülötted közlekedő is.
Ehhez minden joguk megvan...
Többek között, ezért határozza meg a szabály az izzók teljesítményét valamint a lámpák fizikai elhelyezésének és beállításának a mikéntjét.
Az izzók élettartamára külön hatással van az autó gyártója. Oh, wait.
Megint okos akartál lenni, de ez megint lyuk. De csak gondolt végig, hátha rájössz, mert megint hisztizni fogsz ha levezetem a szélsőérték szempontjából miért hülyeség és lényegtelen amit leírtál.
Egyébként az izzók és szinte majdnem minden műszaki termékre ráhúzható a normál eloszlás és nem tudsz nagyot tévedni, sokkal kisebbet, mintha 3 literes gázolajos fogyasztással hadakozik valaki 4,8-5 literes átlagú autókkal. Ha érted...
Én egy szóval sem mondtam, hogy normál eloszlást mutatna az izzó kiégése. Mi van ha exponenciális eloszlású? Nem dolgozom lámpagyárban, fingom sincs milyen. Tőlem aztán lehet student-eloszlású is...
Nem kéne ide a haranggörbét keverni, csak ha ért is valaki a valszámhoz.
Ezt magyarul várható értéknek és szórásnak nevezik.
A valszámban ezt eloszlásként ismerjük, ami egy függvény, melyet a fenti paraméterek befolyásolnak.
Egyikünk sem tudja, hogy mi a szórásképe az adott izzónak, max a gyártó, vagy aki rengeteget cserél és mindnek ismeri az üzemidejét.
A "melyik oldal ég ki" összefügghet számos dologgal, pl a rázkódással is. Meg azzal, melyik lámpatestnek milyen a hőleadása, mennyire jut oda levegő menet közben, vagy keveredik rá a hűtők mögül forróság, milyen hosszú a vezetékezés (feszültségesés mondjuk duplája az egyik oldalon, mint a másikon), vagy szarabb testpont, vagy összetapizta-e a jóember beszereléskor, stb, stb, stb.
A 16 éves Berlingo-mban kétszer kellett fényszórót cserélnem: mindkétszer a bal oldalit. A jobb oldali soha nem égett ki, így is adtam el.
A motoromban 6 évig a gyári izzó volt, majd fél év alatt 3x kellett lámpát cserélnem benne.
Akár milyen pontos is ma már a gyártási technológia, attól még van különbség az egyes izzók között (ugyanazon gyár, ugyanazon tipusú terméke között is). Bár nem verik nagy dobra, de az izószálas lámpáknak nincs élettartama csak üzemidő/túlélési valószínűsége, amely - értelem szerűen - az idő előrehaladtával csökken.
A vadonat új 6V 45/40W-os H4 Trabant izzóm fél óra alatt kiégett, pedig névleges feszültség alatti terhelésnek volt kitéve.
Legalábbis szerinted. Sokadik autókban emelt fényű izzók vannak, és évek telnek el, mire a párját cserélem. Nem titok, jobb oldal fogy gyorsabban, hála az utak minőségnek.
Az autóban nem nagyon tudok olyan páros alkatrészt, amit nem párban kellene cserélni. Persze lehet egyenként és mindig van magyarázat is, de ahogy nem cserélsz egy féktárcsát, úgy izzót sem, mert vélhetőleg a másik is ugyan annyira használódott el...
Különben jómagam nem hiszek a + 30-50-100 % marketingnek....
Pedig a fizikának hinni kellene. Ha valamire dupla akkora áramot adsz és megpróbálsz belőle dupla akkora teljesítményt kivenni, akkor az látható lesz. Igaz, ezzel nőni fog a hőterhelésed(foncsor elolvad...) és a formai kötöttségek miatt az avulásod is gyorsabb lesz, mert nem tudsz kétszer olyan vastag izzószálat beletenni és kétszer akkora hűtést alkalmazni. A teljesítmény sosem volt ingyen.
Anno az emelt fényűek mikor divatba jöttek még bírták akár több hónapig is. Aztán ahogy teltek az évek, és egyre drágábbak lettek ezzel egyenes arányban csökkent az elettartalmuk.
A végen már volt mikor 1 hetet bírt ki az izzó igaz az utolsók már + 100%-osak voltak, tényleg jobban világítottak, mint a sima izzók.
Aztán jöttek a xenonos autók, és megoldva a sötétben jól látás esete.:)
De. Párban. Ha már nekiálltam szerelni, koszolni magam, akkor kicseréltem mindkettőt.Mondom: miért legyen az egyik fényszóróban új, a másikban egy élete vége felé járó régi, a csomagtartóban meg egy tartalék új?
"Én azért nem használtam, mert éjjel a qva sötétben egy elszálló világítás nem poén pályán nagy tempónál. Még félre sem tudsz állni 10-20 km-en keresztül. Szóval inkább a kiszámítható kiégés. "
Ugye ezt nem gondoltad komolyan?
Egy történetesen kiégő izzó miatt nehogy már megálljon az élet akár autópályán is, hiszen 2 azaz két darab tompítottad világít, és ha az egyik kiég az nem azt jelenti, hogy kuka sötétben maradsz azonnal.
Azzal az autóval ahol emelt fényű izzókat használtam, és ki tudja hányszor égtek ki akár menet közben is azzal az autóval 400 ezer km-t futottam, és még mindig élek, ezt pedig én nem minősíteném csodának.:-)
"Ja, izzót rendszerint párban cserélünk, két oka van:"
Ugye ezt nem gondoltad komolyan?
- ez amit írtál xenonra érvényes, ott szokás (persze nem mindenki ) ezért ott én is párban cseréltem igaz a 11 év alatt egyetlenegyszer.
Igaz. Én azért nem használtam, mert éjjel a qva sötétben egy elszálló világítás nem poén pályán nagy tempónál. Még félre sem tudsz állni 10-20 km-en keresztül. Szóval inkább a kiszámítható kiégés.
Ja, izzót rendszerint párban cserélünk, két oka van:
a.) Ha az egyik kiégett, várható a másik is.
b.) A másik fényszóróban legyen egy használt és a csomagtartóban egy tartalék új?!?!?! Nem sok teteje van...
Az izzó értékét NEM (csak) az ára határozza meg.... Ízléseken nem érdemes vitatkozni, én speciel a sárga fény mellett jobban látok, de itt sokan a 'cool blue + különféle 'felhúzott' (emiatt lényegesen rövidebb életű) megoldás/okat kedvelik....
Különben jómagam nem hiszek a + 30-50-100 % marketingnek....
Téged meg az nem érdekelt, magamról beszéltem, az én tapasztalataimról. Azonnal felülbíráltad, okoska. Ugass csak bele mindenbe itt is. Duster birtoklása és vezetési tapasztalata nélkül. Jogod van hozzá. Hajrá.
Én csak annyit fogok minden hozzászólásod mellé tenni: Nincs is Dusterja, soha nem is volt. Mert jogom van hozzá!
A kérdezőt nem érdekli a dízel, mivel nincs újként. Az sem érdekli, hogy neked mi van. Arról érdeklődött, hogy literes és 1,33 között mi alapján döntsön és valós tapasztalatokra volt kíváncsi.
Megint ki fognak vágni egy napra miattad, pedig csak a tényekhez próbálok ragaszkodni.
Ha te egy traktort le tudsz fullasztani, megint nem az én problémám.
Esetleg hidegfényű LED-est? Nem mondom, kérdezem. Nekem van egy garnitúra, ha télen, erdőben, akkor rengeteget számít, még a halogénlámpásba vettem. Vizsgán, ellenőrzéskor nem jó. Ha nem használom, visszateszem az eredetiket. Azok sz@rt sem érnek.
Az okoskára szerintem ne hallgass, nincs is Dusterje, fingja sincs az autóról. Típusismeret 0, leírja nekem, hogy 130 lovas verda....
Ha már megint szóbajött a dieselautó, családból hirdeti vki a ha.hu-n az 1.6-os VW CRTDI-jét április óta, volt vagy majdnem 4 ezer megtekintés, de komoly vevő akinek pénze is van, na olyan nincs.......voltak többen is megnézni, de cserélni akartak drágább autójukba számították volna bele a hirdetett autót.
Aki árulja az meg elani akarja, és majd eldönti ha elmegy, hogy mit vesz helyette.
Az o.k., hogy ez pfújjdiesel, de azért korábban néhány hónapon belül el lehetett adni mindent még a hulladékot is, most meg?
Aztán az már csak hab a tortán, hogy én meg vennék vmi lomot persze dieselt tartalékautónak, ha valamelyik elromlik, most is volt az egyik 2 hétig javítás alatt a családban, oszt körülményes volt az illetőnek autó nélkül munkábajárnia.
Nézegetem a ha.hut-már jó ideje, hát azt nem lehet mondani, hogy nincs választék, de nehéz venni is, és eladni is.
ja, meg "a kibocsátási normák miatt kellett elengedniük ezt a technológiát"
Persze ez csak a papírforma szerint igaz. Én a korszerű benzinessel csak úgy tudtam a WLTP normát megközelíteni, ha idióta döntésekkel éltem együtt. Például nem az 5 km-es utat választottam a munkahely és az otthon között, hanem a 15 km-es kerülőutat, mert ott 80-90-es tempóval lehetett menni, nem városban araszolni. Tehát megvolt a WLTP forma, de naponta +20 km-t tettem meg alacsonyabb fogyasztással, de összesen több CO2-t bocsájtott ki az autó. És mindez egy viszonylag optimális felhasználás mellett, nagyon tudatos vezetéssel, és nem egy SUV-val, hanem egy Passattal.
Ugyanez már egy 2 tonna körüli vassal nem lehet megcsinálni. Ezeknél már a diesel valós(!) fogyasztása sokkal jobb, mint a benzinesé.
Nem vagyok gázolja hívő. Egyszerűen azt lehet mondani, hogy mindkettő üzemanyagnak van létjogosultsága. Ezért is nem értem, hogy miért csinálnak egyesek hitvitát a benzin vs gázolaj kérdésből. Mindkettőnek megvan a helye. Ez kb olyan kérdés, hogy melyik festék a legjobb. Nyilván egy beltéri falfesték nem lesz jó autóra.
És akkor még az is árnyalja a képet, hogy a Skoda Elroq ára közel lesz a hibrid Duster árához. És most olvastam, hogy 2026-ra jelentősen csökkennek az akkumulátorok árai.
Na, szuper! Nincs cégautóadó, így lizingelve már jobban kijövök, mint egy hibrid Dusterrel.
Most itt tarok a Duster lecserélése kérésben. Alig várom, hogy legyen kipróbálható autó.
De:
Meddig nem lesz cégautóadó?
Sőt, meddig nem lesz adóztatva az elektromos áram, amit az autóba töltök?
Amint eléri a kritikus tömeget az elektromos autók mennyisége, és az államháztartásba nem folyik be elegendő adó a folyékony üzemanyagokból, biztos lesz valami adó.
Ha most számolok egy nettó-nettó üzemanyag költséget, akkor az látszik, hogy az elektromos autó üzemeltetés nem is olcsóbb, csak nincs rajta annyi adó. Főleg, ha nem otthon, vagy saját cégnél (nettó!) áron tudok tölteni, hanem nyilvános töltőn. Ebben az esetben sokkal többe van az elektromos autózás, mint a fosszilis üzemanyagokkal. Tehát egy társasházban lakó ember, aki nem tud céges lizinget, az szarul fog járni hosszútávon egy elektromos autóval.
És ugye Magyarországon bármikor jöhet egy jogszabály módosítás... Lásd plug-in hibridek, vagy éppen KATA...
Nem akarom leszólni mert akár jó is lehet, 963Ft-os izzó igaz világít, de az erősségét én azért biztosan kevésnek érezném.
Anno mikor még nekem is kevés volt minden fény ( xenon,LED lámpák előtt ) emelt fényű izzókat vásároltam, amelyek tényleg jóval több fényt adtak a sima izzóknál, igaz ezek drágábbak, és sajnos az élettartamuk is rövidebb volt.
De legalább láttam velük sötétben.
Ezek pl. nem ezer Ft-os izzók, de azért nem is annyira drágák:
Igen sok a rövid táv, párom napi munkábajárós autója ami ca. 25-30 km-t jelent naponta.
Ebben pl. városon belül is van ide-oda szaladgálás, hosszú táv a TCe-vel nincs arra ott a családi diesel.
Néhány hete autópályán mentem vele ca. 110 km-t óra szerint 140 km/h-val, előtte, és utána teletankolva, 7,8-ra jött ki a fogyasztása.
Előtte a kiskutas tankolásoknál 9.5 ill. legutóbbinál már 9.7 l.
Szerintem nem az autóval, és az OPF-el van a gond hanem vmi a kiskútnál nem frankó.
Mióta MOL-nál tankolok lement az átlag fogyasztás, vasárnap tankoltam megint tele 7.4-re jött ki csak a megszokott rövid távú használattal.
Ugyanaz a felhasználási mód között volt 9.7 literes átlag ill. 7.4 liter is, nagyon nem az OPF-el van a probléma, szerintem.
Diesel nekünk is van közel 500 ezer km-el, még originál a DPF ( sosem volt tisztítva ), turbo, kettőstömegű, kuplung stb....., régen még tudtak nem kényes autókat gyártani hosszú távra.
Ha jól emlékszem, ezt írtad, hogy jellemzően rövid távokat mentek. Ha ez a felhasználási mód, akkor elég sokáig fogja a részecskeszűrőt tisztítani. Nekem amikor a passatnál először előjött a jelenség (városban 10-12 literes fogyasztás), akkor pont egy karácsony előtti időszak volt, a márkaszerviz nem tudott fogadni, meg én se értem rá. Már le akartam tenni az autót, hogy majd januárban megnézik. De mivel semmi hibajel nem volt, benzinszag se, elkezdtem utánanézni a részecskeszűrőnek.
A benzines részecskeszűrőnél rengeteg oxigénre van szükség, hogy ki tudjon égni. Ez pedig jellemzően csak motorféknél van. Tehát kell kellően forró részecskeszűrő (ez rövid távokon nehezen jön össze), és minél több motorfékes állapot. Mivel a szoftver nem tudja, hogy mennyit fog menni indítás után, állandóan próbálkozik felforrósítani a részecskeszűrőt. Ez eltarthat akár hetekig...
Nekem az első ilyen állapot egy hosszú vidéki úton jött helyre, kb 100 km után. Ez egy városi felhasználásnál nem tudom mikor jött volna rendbe.
A következő irreális magas fogyasztáskor már megoldottam kb 30 km alatt. Kivittem az autót városon kívülre, mentem vele magas fordulaton pár km-t, utána kb180-ig felgyorsítottam, aztán motorfékkel mindig magasan tartva a fordulatot visszalassítottam. Ezt párszor megcsináltam, és visszaállt a fogyasztás.
A Dusterben nekünk még szerencsére nincs OPF. Csak riogattak vele. Mondjuk így is kb 9 liter körül eszik. Csak város, és csak rövid távok. Most 6 éves. Már 4-5 éves korában el akartam adni, csak nem tudom mit vegyek helyette. Benzinest nem fogok venni. Túl komplikált lett. (OPF, kokszolódás...)
Értelmes dieselt kinyírták. Az én autóm diesel, de V6 3.0 liter, azt anyának nem veszünk :-) A tartalék autó meg 356 ezer km-rel egy 7-es diesel golf. Tegnap el kellett vele menni 45 km-re. Oda-vissza megjárva 3,7 literes átlagot hoztam össze. (100-as tempomattal.) De városban se megy 6 liter fölé. A részecskeszűrő meg városban is teljesen jól kitisztul, nem úgy mint a benzines.
Szóval kb hasonló felhasználással a golf 6 liter gázolajjal, a Duster (1.2Tce) 9 literrrel jár el.
Elektromost kellene venni erre az üzemmódra, mert ráadásul otthon tudom tölteni még a 40 Ft-os árammal is, de: használt autót nem veszek, az új iszonyú nagyot veszít az értékéből. Pl egy audi Q4 16-18 milliós új árából 3 évesen lesz 11-12 millió.
Ha bele veszem a képletbe az értékveszést is, akkor a legjobb matek (nekem) egy diesel. Csak ebben a méretosztályban már nem nagyon van...
A hibrid Duster meg olyan árban van, hogy egy Toyota Corolla Cross is kb annyiba kerül... És az még nagyobb is.
"Szfv-n fejlemények vannak a márkaszervizzel/kereskedéssel kapcsolatban, majd jelzem, ha konkrétumot tudok. "
Megtörtént, ezt kaptam ma e-mailban:
"Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2024. október 1-től cégünk, az Autócentrum Szabó Csoport vette át a Renault és Dacia márkaszalont és márkaszervizt Székesfehérváron.
Csak a nevet kell átírni a telefonban, minden maradt a régi csak a név változott.
Két évig vezettem felváltva naponta 3 és négyhengerest. Nem érezni a különbséget, sőt a 3 hengeressel soha senki nem fulladt le, míg a hagyományossal pár év alatt 1x, 2x mindenki.
Az 1.3 TCE motoros autóknál van annak szerepe, hogy spirál alakú a nívópálca, vagy csak azért van, hogy minden alkalommal úgy kelljen visszaszenvedni? 😁
Van benne részecskeszűrő? Nekem a benzines Passat okozott fejtörést, kb 300 km-en iszonyúan megnőtt a fogyasztása, aztán "magától" megjavult. Utána jöttem rá, hogy csak regenerált. 10 liter felett evett óvatos vezetéssel.
Igen érdekes, hogy ugyanolyan felhasználásnál a fogyasztása kiskúton tankolva az utóbbi hónapokban drasztikusan megnőtt, volt 9.5 ill. mielőtt a MOL-kútra váltottam volt 9.7 liter is.
No ekkor lett feltűnő, hogy jelentősen megnőtt a fogyasztása...csak úgy...mert csak.
Írod: "mert bárki bármit is mond, a 3 hengeres motoroknak van egy bántó rezonanciája"
Vezettél már 1.0 tCe-t ??? Én a sz@r hangokra háklis vagyok, a rezonancia meg idegesít, de ha nem néztem voln' meg, mielőtt teszt-körre mentünk vele, nem mondom meg, hogy nem négy-hengeres. Ez komoly, mások is tapasztalták, igazából csak: - hideg motor esetén és -nyitott géptetőnél utal némi remegés arra, hogy három henger játszik....
Bár alapból hazudsz 😎, azért hozzáteszem: és még a fogyasztás sem lesz kevesebb, ha alacsony fordulaton gyilkoljuk ezeket a kis motorokat. Nyugodtan lehet autózni velük pörgetve. Szerintem utoljára a zsigulik mentek tönkre attól, hogy fordulaton használtuk őket.
Amennyiben új autót veszek, az első időkben azért ránézek a fogyasztásra.
Ugyanakkor, amíg nincs egységes fogyasztásmérési rendszer, addig a számolt/mért fogyasztási adatoknak csak tájékoztató jellegük lesz.
Az én módszerem: azonos töltőállomás, azonos kútfej, teljesen, azaz kicsordulásig töltött tartály (tehát kiszorítom belőle a levegőt), megteszek X kilométert, vissza az adott kúthoz/kútfejhez és ismét kicsordulásig töltöm a tartályt. Az adatokat feljegyzem, otthon számolok.
" Az 1,33-ra volt több panasz és a 999 cm3-re kevés."
No akkor ma a panasz helyett dícséret illeti a TCe 130-at, reggel teletankoltam, már gyanús volt, hogy 620 km után szólalt meg a tartalékvisszajelző síp/lámpa, ill. a még megtehető hatótávra pedig kereken 100 km-t írt a BC.
Sejtettem ez vmi "rekord" átlagfogyasztás lesz, csurigtankoltam megint MOL-nál, és az átlag 7.4 l-re jött ki.
Nem tudom mi történt, a felhasználás módja nem változott, párom napi szaladgálós, munkábajárós autója, nincs hosszú táv.
Neadjisten, most már nincs kánikula, és klímázni sem kell mindig, de ettől én sosem várok el fogyasztáscsökkenést mert a családinak oszt eben guba, hogy megy-e a klíma vagy sem, átlag mindig ugyanannyi vele/nélküle.
No sebaj, a 7.4/100 km az már nagyon rendben van egy benzinestől sok várossal..
Ha ilyen problémád van, akkor tényleg tesztkör, mert bárki bármit is mond, a 3 hengeres motoroknak van egy bántó rezonanciája. A németeké rosszabb, a francia kicsit kulturáltabb, de ettől még megvan.
Aztán van akit ez nem zavar, de élőben jobb előtte meghallgatni.
Még nem vezettem az új Dasrtert, és a Joggert. A tesztekben csendesebbnek írták az előző modelleknél. Hallássérült vagyok, a technika úgy felerősíti a gumi zúgását, hogy egy 2-300 km-es út után egy órát alíg hallok egy darabig a fejzúgástól (mert az legalább zúg).
Nézz meg egy nyomaték-lóerő görbét és felül fogod bírálni a váltási szokásaid. A dízelnek sem tesz jót a túl alacsony fordulat, de ezeket a varrógép motorokat kinyírod a 2000 és alatti autózással.
A literes, három hengeres pont úgy jár, mint egy dízel, nem csalódhatsz. :-)
Ha rendes motort akarsz, akkor 1,33 mindenben jobb és modernebb, mint a félmegoldás literes. Spritmonitor 6,74l.
De ahogy írták is, ha neked öregurasan az 1,6 elég volt, akkor a literes is jó lesz, csak engem a Dusterben és a Joggerben ülve is idegesít a zakatolás, ha ezzel együtt tudsz élni, akkor vágj bele a literesbe.
Köszönöm! Én is disellel járok 3-4 típussal a munkahelyen. Talán ezért az alacsany fordulat. Úgy hallóttam, hogy a kicsike igényli a fordulatot. Ezért is tarottam tőle. Kis motor, turbó, nagy fordulat ki kell nyomni a szemét....így bírja a terhelést. Itt a fórumon megtudtam, hogy ez nem teljesen igaz. Egyellőre még nem tudtam dönteni : Új Duster 1.0, 1.33, Vitara lágyhibrid GLX, S-Cross GL+. Közel egy az áruk. Indúl az időpont egyeztetés a próbakörre! +a párommal is egyezkedni kell, hogy Suzukiba űljön, a Sokdába nem sikerűlt becsalni, ...szerintem Ő döntött...:)
Detto. --> öregesen, 2-2,5 ezer között járok egy 2021-es 'varrógép'-pel....
Gond eddig semmi (elkopogom), a nyest más tészta, korábban írtam, hogy 'megette' a géptető hő & hang-szigetelő burkolatát, szerencsémre csak azt....
Fogyasztásom 5,6 - 5,8 között, a fed.comp. szerint. Nyomatékos, kedvelhető motor, de kell neki a 6 sebesség (nyomaték) fokozat...
Ugyan 4x2 meghajtású, de hihetetlen terepen is könnyedén elboldogul. Gumi azért nem mellékes....
Összességében használatomhoz megfelel, 'álmom' egy 1.5 dCi (volt) sajna az már új nincsen, nekem pedig egyre több a rövid-távom (10-0 km) így talán nem is kell az annyira ---> bár én szeretem a DÍZEL-t, ezen belül céges autóval (D. Dokker 1.5 dCi) temérdek + tapasztalatom volt...
Használati leírásod alapján nem nagyon van szükséged az 1.3TCe-re. Persze a "csak", meg az "ez kell" mindent überel. A döntés a tiéd: érzelmi, vagy gazdasági alapon döntesz. Egyébként az 1.0 TCe kb úgy megy, mint az 1.6 SCe. Ha az 1.6 elég volt, ez is elég lesz.
Érdemes megfontolni az LPG-s változatot. 70% város, 25% országút, 5% autópálya használat mellett 7,5 l/100km az átlag (10000km-re vetítve). Évi 20000 km futás mellett elég sokat lehet spórolni 315-350 Ft-os gázzal.
Az én Dusterem is jelzi, hogy 2000 1/min felett váltsak feljebb. Ezt én figyelmen kívül hagyom és jellemzően 2000-3000 1/min között használom. Ebben a tartományban működik a legjobban a turbó is. Nem mellesleg az alacsony fordulaton járatás mellett kisebb az olajforgalom: rosszabb a kenés, rosszabb a belső hűtés. Az alacsony fordulaton járatás nem feltétlenül jelent alacsony fogyasztást is.
Első életévében (2021) pont fordítva volt, sok autópálya.
Tegnap tankoltam egy 450 km után.
Sok városi rövid út és egy Bp-Győr-Bp pálya (csúcsban) így 7,4 lett az átlagfogyasztás.
Kopogjam le eddig az égvilágon semmi nem romlott el.
Minden év februárban olaj és szűrők cseréje.
Egyetlen javítás volt a 3,5 év alatt.
Fél éves korában egy vasúti felüljáró alatti áthajtás közben valaki felülről (szórakozott ?) egy vasúti ágyazat követ (40 dkg) dobott az első szélvédőre.
Öregesen :) 6 év 110.000km. Rövid táv és pálya. Nem pörgetem a motort 2000es fordulat után váltva. Négyezret még nem látott a motor... Évente 3-4 alkalom full csomagtér kettesben. Szigoruan betartva a sebesség korlátoka.
Lassan érik az idő a Duster 1,6 SCe prestige eladására. Nagyon meg vagyok elégedve vele, de 6 éves, és újra vágyom. Van esetleg valakinek 1.33-as gépe magas futás teljesítménnyel? Szeretnék véleményt kérni. Az ezrestől félek.
Számlával meg teor számmal meg minden legális cuccal is :)
És végre nem töröl az ablaktörlő hátul fölöslegesen, kanyarkövetés és óra, hőmérséklet kijelzés. Az ember azt kapja a pénzéért amit szeretne mindezt gyorsan pontosan dokumentálva. Köszönöm Mester és Köszönöm a tippeket az ajánlóknak is.
A full hibrid természetesen automatás, söt városi forgalomban -úgy tudom, ez a hibridek között egyedülálló- ugyanúgy egy pedállal vezethetö, mint a villanyautók. A mild hibrid TCe 140 egyelöre csak kézi váltóval rendelhetö, ez késöbb esetleg változhat még. A hibrid árszintjén viszont szerintem már nem biztos, hogy Daciát érdemes venni, mert az összehasonlítható méretü, de jobb kidolgozású, finomabban megcsinált Renault-ok már nem sokkal kerülnek többe.
Be + az árlista elejét is...10-12 miska alapár verziótól függően, néhány extrácska + ilyen olyan + motor, oszt lesz a vége vagy 13-15 miska, no annyiért kevesen fognak Dácsiát venni mégha Bigsternek is nevezik akkor sem.
Megemlítettem egy - azóta törölt hozzászólásban- , miszerint testi fenyítésnek vetném alá személyes érintkezés esetén azt, aki másodszor is hazugnak nevezne. (Elsőre mindenkinek fel szoktam hívni a figyelmét a kulturált érintkezés alapelveire,a vélemény és nézőpont különbségek sokszínűségének csodálatos világára.)
A rendreutasítást elfogadom.
Érdeklődöm ugyanakkor, hogy a nemtisztelt fórumozó vajon nem veri-e ki a moderálási küszöböt, amikor effektíve a "ne hazudj", "hazudsz" megszólalásokkal illeti az itt hozzászólókat?
Nagy örömmel látom, hogy ebből nem spórolták ki az új Duster összes változatából hiányzó hátsó utastér-szellőzést (ami az előző modellben a közepső felszereltségtől már mindegyikben benne volt).
Eltávolítottam a járművet az alkalmazásból, majd újra felvittem. Így megint megjelent a gazdaságos vezetés menüpont alatt a jellemzők menü. Itt már újra látható a kód.
Szia akkor megvan hol lathattam,az alkalmazasban szaladtam bele en is,meg a felszereltseg is fel volt sorolva stb stb,most meg teljesen ki van uritve az alkalmazas,atneztem es azutan irtam.
Nekem most kellett a 6 éves akkut cserélni. Hirtelen nem találtam a márkakereskedőtől kapott dokumentumot. Letöltöttem a myDacia alkalmazást, beírtam az alvázszámot, és ott látható volt a kód. Most beléptem újra az alkalmazásba (azóta meg se nyitottam...), de nem látom, hogy hol láttam. Lehet, hogy levették ezt a funkciót? Esetleg próbáld ki.
Sziasztok navigacio kodjat hol talalom,kuplung miatt meg mindig szerelonel van mar lassan ket hete,alkatresz a marsrol jon kb,es az akksit levettek ugy tudom
valahol mar belefutottam de nem emlekszem hol lattam 21-es duster
Minden értékesítő így dolgozik, régen is így volt.
Amikor rácsodálkozunk, hogy az értékesítő másra akar rábeszélni, akkor az mindig cuki.
Amikor a Jogger bejött, 30e forint volt a jutalék rajta, de árulni kellett, mert az éves forgalmat és ezzel a gyártói kedvezményt növelte. Éljen az állami szabályozás ;-)
A többi, meg a kislány megteheti meséről, hagyjuk.
Szervizben kiolvasták, hogy a NO érzékelő hibajelet küld vagy 10.000 km óta, meg még valami gumicső?? szintén cserés. Az NO érzékelő az húzós árban... Még nincs ajánlat a javításra. Eddig ennyi...
Tizen+ évvel ezelőtt volt egy rövid időszak amikor a hölgy orvosok között hirtelen népszerű lett a Hyndai Matrix típusú autó.
Kicsivel magasabban ülsz, jól látsz ki, takarékos motorok, kényelmes, jó felszerelés, praktikus, jó minőség.
Ok.
A zuglói Mogyoródi úton volt egy Hyndai márkakereskedés az Emil Frey Toyota mellett, külön telken, külön épületben.
Már nincs meg tehát megírható a történet.
Közepesen működött a kereskedés, nem pörgött az üzlet de szépen adtak el autókat.
Egy doktornő a kereskedéstől kb. 300 métere lakott és Ő is akart egy MÁTRIXOT (újat) venni de kora miatt kikötötte, hogy Ő automata váltóval kéri.
Semmi gond.
Árulták automatával is kicsi drágábban meg csak 1,6-1.8-as benzines motorral, holott a dízel és a normál benzines modellek általában 1,4 motorral futottak.
Tehát kapható volt automatával bár keveset adtak el belőle mert hát drágább is.
Ok.
Bejött a vevő és kért egy ilyet.
Az eladó kislány könyökből elzavarta. hogy ők ilyen nem árulnak.
A vevő hölgy oda hívatta a kekec kislány főnökét aki közölte, hogy de igen árulnak ilyet, de mivel igen keveset sok hónap mire a gyár szállít.
A vevő közölte, hogy kivárja.
Kitöltötték a papírokat mire az eladó kislány kitalálta, hogy abban a színben amiben a vevő kéri, a gyár nem szállít automata váltós Mátrixet.
Újabb akadály.
Az eladó kislány még két akadályt felállított és ezzel elment három hónap.
Meguntuk.
Beszéltünk a nem nagyfőnökkel hanem a közép főnökkel.
Ő őszinte volt.
Az eladó kislány addig fog akadékoskodni amig el nem állunk az üzlettől.
Mit csináljunk kérdezte a vevő jelölt?
A középvezető kivett a fiókjából egy névjegyet.
Egy szlovákiai Hyndai kereskedés volt rajta.
Ott előttünk felhívta.
Tudnak e fogadni?
Tudtak.
Két nap múlva átgurultunk.
Ott jött a meglepetés.
Kiválóan beszéltek magyarul.
Vlot magyar nyelvű megrendelő űrlapjuk.
Akármilyen színben megtudták rendelni az automata MÁTRIX-t a hölgynek.
Nem hat hónak hanem 2 hónap alatt szállítanak.
S a végére jött a slusszpoén :
- hogyan kéri a vevő :szlovák rendszámmal ?.
...(akkor futottak idehaza a szlovák rendszámos magyar autók)
- magyar rendszámmal?
- hol akarja átvenni odakint Szlovákiában?
- vagy hozzák neki házhoz a Róna utcába?
A hölgy haza hozatta.
Kb. 1,5 hónap múlva kapta magyar rendszámra vizsgáztatva, kicsivel olcsóbban, mint ha a lakásától 300 méterre lévő magyar Hyndai márka kereskedéstől rendelte volna.
Ennyi a történet.
Amikor felszámolták a céget (pár évvel később) elmeséltem ezt a sztorit a felszámolást irányú kereskedés vezetőnek.
Az autókereskedők lelki világa - számomra - örök talány.
érdektelenséggel, üzletelhárítással, nem törődömséggel, pikírtséggel ugyanúgy találkoztam már mint udvariassággal és lelkiismeretességgel.
van gy-kettő akinek küldetés tudata van, vagy hite.................:-((
Hisz az elektromos autóban vagy valami eszmében és mindenki szeme láttára, füle hallatára beszéli le az ügyfelet arról az autóról amit az illető épp meg akar venni, neki meg az lenne a dolga, hogy eladja a vevőnek.
2018-as Duster 1,6 SCE -ben a minap volt fékfolyadék és hűtőfolyadék csere. Eddig a gyárilag feltöltött sárgászöld volt benne. Otthon nézem, most a hűtőfolyadék sötétzöld színű. Tudom közben változott a szabvány rx type e -re, ami ha jól tudom kék színű. Lehet, hogy a rendszerben maradt sárgás keveredett a kékkel, és ettől lett sötétzöld? (kis apró sárga pöttyök úszkálnak a felszínen).
A szervíz szerint a gyárilag előírtat öntötték bele, de a kapott számlán nem szerepel a pontos megnevezés.
Ha nem öblítették ki jól a régit, nem okoz gondot a keveredés? Ha valakinél cserétek mostanában szevízben nála milyen színű?
mert nincs diesel. Ugyanis mindenkinek kötelezően a benzin, vagy az elektromos a jó.
Ja-ja, Németországban is már ingyen adják azt az utolsó pár darabot. A maradék 17e meg majd elmegy valahol raktárról :-D
mert a benzines kevesebbet, vagy ugyanilyen keveset fogyaszt, ez is megtudhattam itt a fórumon :)
Jaj, legalább ne hazudj, mert nem ezt tudtad itt meg. Bár cserébe amikor elfogyott az a minimális érv, ráerősítettél egy pillanatnyi fogyasztással, mint egy bohóc.
Nincs diesel....tovább kell lépni a Dustertól, oda kell menni ahol még van ha mindenáron az kell.
Nálunk a cégnél néhány éve próbálkoztak CNG-s "keveset" fogyasztó Touranokkal, nem jöttek be, visszaálltak dieselre ez bevált a hosszú távú hasznnálatra.
Hatalmas járműpark csak diesel, még a felső szintű vezetés is dieselautóval jár, nálunk még nem jött el az elektromosautó korszak valószínűleg mert még nem éri meg.
Mennyi idős? Gari idő alatt van assistencia, csak fel kell hívni, éjjen-nappal, hétvégén, bármikor, EU-n belül. Küld trélert, kellő rámenősséggel esetben ad csereautót.
De a legtisztább, ha felhívod a szervizt és bemondod: a beszélgetést minőségbiztosítási okból rögzítem, majd megkérded. :)
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, az 1.5 dci dusterben kigyulladt a STOP lámpa és megjelent a "Motor meghíbásodhat" felirat. Mitől jöhet ez elő? A szervizig még el mehetek vele? kb. 4-5 km. Köszönettel.
Tűnődöm: a kereskedőnek vajon miért nem mindegy mit ad el? Pláne ha a duster már bent állt nála X éve... Lehet valami kvóta, befizetendő "büntetés", ha nem adja el, akkor y idő múlva a gyárnak/importőrnek vissza kell vennie, vagy valami ilyesmi?
Nem tudom a hivatalos titulusukat, de feltételezem igen, hiszen csak első ülések vannak utána elválasztó lemezfal, és igény szerint hátul "bebútorozva".
Eddig ebben a ( méret) kategóriában Caddyk voltak, de már egyre több a Citan a korábban leírtak miatt.
A Rákospatak mentén egy Citan gyakorlatilag a megtévesztésre jó, hátha azt hiszik, hogy jól menő vízvezetékszerelő vagy. Az ott élők kicsit komolyabb autókkal járnak már.
Előtte Caddyja volt, most meg csak azért lett a Citan mert sokkal jobb felszereltséggel is jóval olcsóbb volt, mint egy új Caddy hasonlóan felextrázva.
Mondata . A rákospatak mentén én leszek a legmenőbb !
Hát ha valaki arra büszke mint életteljesítmény, hogy a Rákospatak mentén élők kb. 10%-a már 100-150 méterről felismeri majd, hogy Ő jön szembe akkor furcsa életcéljai lehetne.
Most készül átfóliáztatni, alma zöld gyöngyház metál színt választott.
Jobb nem lesz az autója de feltűnőbbnek feltűnőbb lesz az biztos.
Lehet még kapni nem csak VW-t, kisfőnök Caddy helyett Merga Citant rendelt magának hiába Mercedes a végen kivansaglistaval, automata váltóval is olcsóbb volt, mint Caddy lett volna.
Természetesen diesel, és főleg városi használatra lett véve, alig 1 hónapos.
De ha már a németek már megint éhenfagynak, akkor megnéztem a mobile.de népszerű, de alig ismert oldalt. 17000, 2024-es dízel hirdetés van. Az a szerencse, hogy a két ismerős még tudott valamit venni, már majdnem kifogytak.
20 éve vettem az első Thaliam, a dízelesek ugyanezzel jöttek, durvábban Imádom. Amíg nem mondasz 3,5 litert főútra addig sehol nem leszel :-D
1.5 benya turbós suv: 200-250 kg-al könnyebb a hajója mint az enyém, de égeti a kuplungját amikor kihúzza a vízből. Odajön, kérdi, ebben milyen moci van, hogy csak így kirántom? Mondom diesel és csak 115 lovas.
Most leírtad, hogy a traktorral lehet szántani? Az MTZ80-as, azért 80-as, mert 80 lóerő és elhúzza a 3 fejes ekét egész jó tempóba, terepen. Te a 115 lóval mekkora ekét húzgálsz általában?
El ne felejtsem: haaaaaaazudunk mind
Nem, ti bólogattok a legnagyobb hülyeségre is, ha beleillik a világotokba, ha nem igaz, akkor is.
Mindig okosabb, ezért nem neki írom: főúton az 1.5 dci kb 4-4,4 liter kajál nekem, néha kevesebbet.
Pályán 5,3-5,5. Ha ezt német pályán teszem akkor felmegy 7-ig is akár.
Ma mentem a 8-ason Szombathely-Fehérvárt és vissza, 320 km. 4,3-at evett, előztem ahol lehetett, autóút részen nyomtam neki. Nem szoktam de egy 86 évessel a fedélzeten nem szarakodik az ember dokitúrán, pisilési lehetőség nélkül. Miután 5:30-as ébresztővel 6,5 órán keresztül tartózkodtunk az egészségügyi intézményben, melyből az ellátás cc 20-40 percet vett igénybe. Fiatal egészségesnek is megterhelő, leginkább az "embertelen bánásmód" jutna eszembe róla.
1.5 benya turbós suv: 200-250 kg-al könnyebb a hajója mint az enyém, de égeti a kuplungját amikor kihúzza a vízből. Odajön, kérdi, ebben milyen moci van, hogy csak így kirántom? Mondom diesel és csak 115 lovas. Hja, persze, az övé 160+ ló, de majd valahol 6000-es fordulaton jön meg. Utálja, átbaszás a jó kis diesel volvója után :(
Nem hinném, hogy ugyanazon a távokon ugyanazon sebességgel megtett utak átlaga, történetesen magyar gázolajjal 6.6l /100km, osztrákkal pedig 6.7/100 km között ez jelentős különbség lenne.
Ez nem egyszeri eset hanem rendszeres történet, kiféle teletank, hazafelé teletank, átlag szinte mindig ugyanannyi, + - 1-2 tized eltéréssel.
Aztán lehet olyan autó is amelyik érzékenyebb az üzemanyagra, és emiatt lehet fogyasztásbeli különbség pl.a magyar ill.külfoldi nafta között.
Lehet hogy pont fordítva van, mint rozsdamentes kollégánál:
szar helyen tankol az érintett folyamatosan, majd amikor külföldre megyen az ember, megveszi a normál minőséget. Aztán lehet, hogy otthon is csak kutat kellene váltani
Azért van ez, mert nincs különbség az üzemanyagok között. Nekem sincs hibahatáron kívüli eltérés sohasem az itthoni és a külföldi tankolások átlagfogyasztása között AZONOS HASZNÁLATI KÖRÜLMÉNYEK esetén.
Az autot pesti kereskedotol hoztam,en miskolci vagyok..nem targyalok vele,mert feltetelezem sajat szerelovel akarja majd megcsinaltatni ha egyaltalan hajlando es meg ha a szallitas es a javitas felet alja akkor is tobbre jon ki mint ahogy most all a tortenet:
beszeltem a szerelommel,a kuplung munkahengernel esett szet valami amiben az a gyuru van amit lentebb mutattam.
Muszaki beallitottsagu es vegzettsegu vagyok de ennek a nevet nem tudom illetve a kornyezetet sem lattam csak kuldott egy fotot rola.
Ebbol csak gyari letezik ami kb. 30ezer ft.
Most jelenleg abban tudok remenykedni,hogy ez mas gyartasu es remelhetoleg nem dobja le 10-20-100ezer km-nel ismet.
Illetve,hogy nincs utangyartott vagy mas marka ebbol gondolom nem is megy tonkre gyakran.
18e km után ez szerintem sem fér bele a természetes elhasználódásba.
Beszélni kell vele, írásban, mielőtt bármit javíttat az ember.
Nem kéne emlegetni a típushibát, az kibúvó.
Ajánlatot azért kérnék a javításra.
160e pénz: a gyertya pl GDI motornál kifejezetten drága. Egy alap szerviz olaj, szűrőcserék is üti a 100ezret. Óradíj 20-30e Ft, közelebb a 30-hoz szerintem.
Ha én most vettem volna az autót, akkor először az eladóval beszélnék. Szerintem ez a szavatosság keretein belül lehet. Ha az eladó vállalja a szavatosságot, akkor ő választja a szervizt.
Az autó fog jelezni, ha a szerviz esedékessé válik. Következő revízió alkalmával (4 éves) átvizsgálás, olaj, olajszűrő, levegőszűrő, és gyertyacsere lesz esedékes.Ennek az aktuális ára kb.160.000 Ft.
Ket dolgot nem ertek,gyertya csere 30ezres szerviznel minek (kb annyi lesz benne)illetve a 160ezret gyakorlatilag minden automon en csereltem minden olajat/szurot evente/10ezer km.
ennel sem lesz maskepp .Gyakorlatilag csak a pecset miatt megyek majd?
Én nem vagyok benzin szakértő (sem), de azt gondolom, hogy Mo-on bizonyos minimum "ilyen-olyan-amolyan" szintet el kell érni a 95-ösnek, a 100-asnak, mindegyiknek.
Gondolom ha néha be is csúszna ez alá valamelyik kút, hosszú távon nem menne, dolog.
Azt meg elképzelni sem tudom, hogy szeretetből, meg jófejségből pl: az OMV majd jobb üzemanyagot ad, mint muszály.
Több adalék, több költség.
Miért jótékonykodna bármelyik cég.
Mo-on belülre gondolok, nem külföldi országok üzemanyag minőségére.
"Elegge csalodottak vagyunk,mert igy hogyan uljek be a csaladdal biztonsagosan viszonylag uj autoba.."
Megértem a csalódottságot, de ebből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy minden Duster ilyen állapotban van, te kifogtad.....:(
Az én TCe-m lassan 2.5 éves, néhány hónaposan váltókulisszacserén cserén ( garancia ) egyébb baja sosem volt, semmi nem zörög, ciripel, minden műkszik rendeltetésszerűen.
Eddig a 2.5 év alatt semmit sem költöttem rá, nekem 5 év garanciám van Easy szervízcsomaggal.
Szia magyarorszagon lett forgalomba helyezve penteken hoztuk haza,de mar masnap a bal oldali kamera sem mukodott most meg a kuplung..mas csoportban irta az egyik tulaj,hogy neki ketszer volt gond a kuplung pedallal eloszor egy cso nyomta szet magat,azutan ra egy honappal a munkahenger
Elegge csalodottak vagyunk,mert igy hogyan uljek be a csaladdal biztonsagosan viszonylag uj autoba..
egyelore szerelore var mert irtak kulfoldon,hogy a vezetesi stilus miatt ment szet a tulajnak es nem garis 1000-1500 euros javitasi koltseggel.
Megint MOL-nál tankoltam tele a TCe-t, most sem lett sokkal kevesebb az átlagfogyasztás, de mégsem annyi, mint az utóbbi időben a kiskútnál tankolásokkor, most 9 literre jött ki.
Mégsem 9.5-9.7l.
Más....külföldi csudaüzemanyag......az én autómnak szerintem lövése sincs, hogy milyen üzemanyag van éppen a tankjában mert ha éppen magyar vagy mondjuk osztrák mindig majdnem tizedre ugyanannyira jön ki az átlag.
Ugyanazon a távokon ugyanolyan sebességgel, kifelé itthon teletankolva vissza pedig kint teletankolva, az átlag 1-2 tized eltéréssel mindig ugyanaz.
2021-es 1.3 tce motoros Duster prestige-t vasaroltam ket napja,az autoban 18ezer km van es tegnap hazafele tartva beesett a kuplungja.
kulfoldi forumokon olvastam ezzel a gyartoi hibaval kapcsolatban,hogy a Renault tud rola es 3.6 millio autot erint de az anyagiak miatt nincs visszahivas.
Feltetelezem erre a kopo alkatresze nincs is garancia?
mivel hetvegen tortent ezert meg a szervizt nem tudtam felkeresni.
gyakorlatilag a fekfolyadekot kipumpaltam haromszoru kuplunhozasra amikor probaltam sebessegbe tenni,motorter alja uszik benne.Illetve a ventilator lapathoz beszorulva talaltam ezt a gyurut is.
Magamnak dolgozom, enyém a cég, már csak egy. Ha tehetem, mindig kihasználva az időt. Általában nem többet mint havi 80-100 óra, igaz azt néha soXor sok órás munkanapokban, vagy folyamatosan.
Most épp konjunktúra van az én területemen, így többet melózok és rengeteget utazom.
A fő cél tehát most a szabadidő biztosítása, nem a gürizés.
Hát, inkább távolodom a populáris disco zenétől, így ritkábban hallgatok Metallica-t 😎Néha azért belefér, mert kell a tánczene is néha 😁
Az ignisben akkor is szar a gyári hangrendszer, főleg a hangszórók. Egész ipara van a gyárik cseréjének normálisra. Én sem cseréltem, mert gari, meg mittudomén, aztán meg elajándékoztuk.
Munkaidőben, munka ügyben repül és közben dolgozik. Skandalum.
Informatikus.
Üzemeltetőként én 0-24-ben dolgozom, napi 7 napot, kötetlen munkaidőben. Van akinek ez működik, van aki csak kisvakond nadrágos mesteremberként tud dolgozni, napi 8 órában, hétköznap.
A félelem soXor nem racionális. Nekem is volt/van, az volt az első "suv" a családban. Rengetegszer lenyúltam a nejemtől az én nagy nagy kombi dieselemhez képes fürge, virgonc városban könnyű parkolni, jó magasról jobban látok autót.
A fedélzeti zenét leszámítva jól átgondolt praktikus autó, pl pollenszűrő csere 'zopelben minimum egy óra, ignisben szó szerint 1 perc volt, azonos gyártási év.
Ismerek pár sebészt és patológust is, köszönik, egész jól eldolgozgatnak a havi 4-5 külföldi útjukon szezonban is, igaz az egyszerűbb elmék szerinti boncoláson és műtéten kívül tudnak mást is csinálni.
"A mai generáció már nem szívesen autózik 1500-2000 km-t egy irányba."
Nekik ez lehet szempont: Egy korszerűnek mondott airbus a320 átlag 3 liter/100 km/fő kerozint éget el. Ez olyan, mintha 4-en 12 literes fogyasztással autóznátok, vagy hárman 9 liter/100 km-el, vagy ketten 6 l/100 km-el.
Általában a benzin C5-10, a petróleum C11-12, a gázolaj C13-20 szánláncú, tehát valahol a kettő között van CO2 kibocsátásban.
Egy itteni klasszikust idézve, többek között azért, mert elköltségelik és nem számít rendes céges környezetben.
Mellesleg egy Duster kényelmét csak 1 órát kellett élvezniük, ami a fapados volt. Közben ittak egy-egy Martinit a reptéren, taxiztak és nem nyomorogtak egymás mellett 4 órát, plusz a nem várt megállók.
Ha beleszámítom azt az időt is amíg kiverekszik magukat a városból és hozzá adom azt az időt is amíg Belgrádban autóval megtalálják a Hotelt, akkor sem értettem miért kellett repülni.
A gép 15,30-kor szállt fel Ferihegyről de 13,30-kor találkoztak a reptére.
Minek?
nem Izraelbe mentek, hogy dupla biztonsági átvilágításon essenek át.....................:-((
Este 18,30-kor voltak a szállodában.
Autóval ez 379 km kb. 4 óra.
A DUSTER-rel kb. 20.000 Ft.-ból levittem volna** 3 főt, autópálya matricával, tokkal vonóval, háztól házig.
Érdemes az együtt utazók számát is figyelembe venni: az utasok számával arányosan nő a repülő út ára, míg autóval nem jelentős az üzemanyag fogyasztás növekedése. Továbbá váltott vezetéssel (ha van rá mód) tovább lehet növelni az autós utazás átlagsebességét. Az esetleges csomagokról, cuccokról nem is beszélve.
További szempont lehet, hogy hogyan mozogsz a célvárosban. kiszáll az ember a repülőből és vakarózhat, hogy hogyan jut el pl. a szállásra. Ez nyilván további költség és további idő.
Szóval egyetértek veled: 1000 km alatt jobb (gyorsabb, olcsóbb) autóval menni.
Végülis mindegy volt, hogy évente hányadik hosszabb utunkon járunk a ca. 2 óránkénti megállás mindig aktuális volt.:-)
Sebaj, ha az ember nem egyedül utazik akkor alkalmazkodik a másikhoz vagy a többiekhez, igyekszik a lehető legjobbat kihozni az utazás idejét illetően.
" A repülés már olcsó."
Igen aki a reptér mellett lakik annak megéri, aki pedig mondjuk 70 km-re lakik, és majd 4 óra alatt ért fel a repülőtérre, ezer szerencse, hogy nem késte le a járatát annak hiába "olcsó" ha sokkal több időt vesz igénybe a háztól házig út+repülés, mint mondjuk akár autóval.
Nyilvánvaló másik földrészre el sem indulok autóval, de repüléssel vagyis az oda jutással már többször megjártam.
Ha csak nincs a közúton valamilyen extrém akadály (például Röszkén +3 óra a határátlépés, vagy valami hasonló)akkor szerintem az autó jobb választás.
Tegnap ismerős repült Belgrádba.
Hivatalból.
A budapesti munkahelye kapujából (belváros) indulva szerintem autóval is bőven ott lettek volna annyi idő alatt mint amennyi időbe a repüléssel sikerült a belgrádi szállodához jutni.
otthonról reptéri transzfer, ott parkolás, kutyagolás a reptéren, chek-in, poggyász, repülés, csomag, transzfer, városon belüli közl + általánossá vált 1-3 óra késés együtt nekünk EU-n belül min 8 órát jelent (1,5-2,5 óra repülőút, 2 órával hamarabb légy kint a reptéren, az helyből 4 óra, stb). Szóval szumma idegörlően lassú , pl 1000 km-en 8 óra ráfordítás 125 km/h átlagnak felel meg :) Autóval kb 100-as átlagot autózunk háztól házig ilyenkor, tankolás, kaja, pisi, first/last mile cammogás. Tehát 25%-al gyorsabb a repülő :):) :)
Amúgy ma már a korom miatt eleve nem vállalok (csak rendkívüli esetekben) 1000 km feletti utakat.
Minek.
A repülés már olcsó.
A Budapest-Brüsszelnél egyszer volt (szerencsés körülmények között) 10 óra 50 perces utam.
Az esetek 90%-ban 12-14 óra alatt tettem meg.
sose voltam száguldozós típus.
Voltak körülöttem akik arról regéltek, hogy a német pályán 150-160 körül mennek, de megálltak többször, tankolni, pisilni, stb. és majdnem ugyan annyi idő alatt értek ki vagy haza Magyarországra.
Én sem tudtam sosem egy seggel levezetni 1000 km-t ( más se ) vagy amennyi a megtehető hatótáv volt telitankolás után.
Régen még "fiatalabb" koromban simán ment a 3-4 óra vezetés megállás nélkül, de az ember öregszik, és ezzel egyenes arányban csökken a megtehető távok hossza.
2 óránál sokkal többet már én sem vagyok képes megtenni egy seggel, ha ki kell állni hát kiállok, ca. 600 km 2 megállóval ebből egy tankolással megvan.
Idővel ( az még soká lesz) mire kikopnak a dieselek majd nem lesz más opció, mint a különböző benzinesek, addigra úgyis mindegyik hibrid lesz, nem lesz más választási lehetőség vagy átáll az ember elektromosra.
Hát ja. De ott sem mindig, kell vele araszolni 20e km-t vagy annál többet évente. Ez nekünk nem jön össze. Ingázni jó lehet sima országúton, de akkor is több mint 80 km-t kell menned naponta (100e km/5év/250munkanap).
Sehogy nem jön ki nekem a matek.
Az egyetlen igazi érv az automata.
Gondolom a hybrid szervize is magasabb a simánál, vagy ki tudja...
Ezt szoktam mondani a páromnak mikor hosszabb úton vagyunk, és egy idő után elkezdi, hogy.....álljunk meg mert pipilni kellene.....utána......kávézunk?......kávézzunk.......megint pipi.....esetleg eszünk vmit.....oszt aki mondjuk "kerékpárral" van úton vagy neadjisten pályán 100 körül "hasít" az is gyorsabb nálunk, kamionosról nem is beszélve mert az ugye üvegbepisál esze ágában sincs kiállni mosdóba menni.
Hiába megyünk gyorsabb tempót a sok kiállás miatt az éti csiga is gyorsabb nálunk.:)