Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3887

Kívülről megoldom, van ilyen viaszos bőrápolóm, amit azzal bekentem, már nem penészedett többé. De az összes ruhám belülről is penészes, pedig ott bélés takarja el. Nem tudom lemosni! Penészszaga marad, és újrapenészedik. Nem tudom, mit tehetnék. :

 

És bocs az offért... 

Előzmény: Törölt nick (3886)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3885

Mit gondoltok, ha mondjuk penésszel fertőződik a tej, akkor hány fokra melegítve pusztulnak el a penészgombák? Erről van valakinek információja? a 64 fokos, fél órás hőn tartás megöli a penészt is?

 

(Kicsit hátulról mellbe kérdés ez, mert nem is tejhez kell - bár ahhoz is hasznos, ezért bátorkodtam itt kérdezni -, hanem a bőrkabátomat akarom kitisztítani, de nem tudom, hogyan tegyem. Egyelőre nem tudom, mennyit bír egy átlag bőrruha, és mennyit  a penész...)

genziana Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3884

ANOBIUM!

Küldtem emilt!

elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3883

Folpak igen, oltó nem.

Spontán alvadással, vagy kultúrával, vagy tejföllel kapsz savanyü alvadéKot (hosszü idő az alvadás)

Ekkor savanyü kazein keletkezik. Ha kimelegíted, türó. Nincs érlelési idő.

 

Oltos alvadék édes,(rövid alvadás), ekkor parakazein keletkezik, ennek bomlani kell, tehát érlelni, rövidebb-hosszabb ideig.

Ha termoval kultúráztál, 35 fok felett és elég meleg volt a csepegtetésnél, aZ 5-6 óra alatt, a sajt jó lehet.

Ha mezóval (pl CHN) akkor ez az idő kevés volt a savanyodáshoz, a sajt nedvedzeni fog.

Előzmény: Anobium (3882)
Anobium Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3882

Hát ez kimardt! Legközelebb mindenképpen letesztelem. Kösz. A paranyicát is ki fogom próbálni egyszer.

A folpack-os lefedés rendben van?

Egyébként ha csak aludt tejet szeretnék enni, akkor is használhatom a tejoltót?

Előzmény: elefada (3881)
elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3881

Kultúrátóll függő idő, és hőmérséklet szúkséges a kisavanyodáshoz.

Az alapsajt ph-jának  5,2 körúl kell lenni, ha ezt elérte, hűtés, sólé, ez megakasztja a  további savanyodást.

Ha ez nem történik meg, a cukor bennmarad, késóbb bomlik, a sajt levedzik, és túlsavanyodik.

Ellenórzés:70 fok körúli vízbe teszel egy sajtdarabkát, feljön, gyúrod, ha szallagot tudsz belöle húzni, mehet a sóba . Nosza, akár paranyicát is tudsz már csinálni!

 

Előzmény: Anobium (3880)
Anobium Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3880

Valamit figyelmen kívül hagytam? Kisavanyodott? Melegvízpróba?

Hát én csak kipréseltem(kb 5-6 órát), maj beletettem a sóóldatba.

Előzmény: elefada (3879)
elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3879

Nem írtál a sózás elötti időről.

Kisavanyodott, leellenőrizted a melegvíz próbával?

A só majd bevándorol a sajt belsejébe.

20% sóoldat:8dl víz+20 dkg só. Ha alacsony a sókoncentráció, nyálkás lesz a kéreg.

 

 

Előzmény: Anobium (3877)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3878

Úgy két hét múlva kóstold, addigra a héja megkérgesedik és a közepe is sósabb lesz.

Előzmény: Anobium (3877)
Anobium Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3877

Érlelés ide vagy oda, meg akartam kóstolni a sajtot. Egy picit levágtam a széléből. Szerintem finom, viszont bitangul sós. Ez normális itt a sajt szélén? Persze gondolom itt éri legjobban a só, de nem akartam tovább szeletelgetni. :-))

Legalább hét végéig várni kellene vele....

A sóoldatot így csináltam: 2l víz, 300g tengeri só(csak ilyen van, mert amúgy nemigen sózunk). Kb. 8-9 órát állt ebben. Egyszer megfordítottam.

Ja, még az jutott eszembe hogy lefedem folpack-al, hogy nem száradjon ki, és felteszem a szekrény tetjére. Ez így jó?

 

Köszi az infót elefada, hasznos oldal, érdemes tanulmányoznom!

elefada Creative Commons License 2010.11.29 0 0 3876

Hajrá!

További infó :
kisshazisajt.hu/index.php?page=sajtismerteto(Ó írta az említett 512 hszt is)

 

Előzmény: Anobium (3875)
Anobium Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3875

Na csak várjuk ki a végét! :-)) Majd holnap jelzek...

Anobium Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3873

Sziasztok!

 

Ma megcsináltam az első sajtomat. Becsúszott 1-2 baki de végülis összejött. Végülis csak 5l tejjel kezdtem kisérletezni... Ennek viszont egy picit nagy lett a szűrő, amit csináltam. Tehát egy picit lapos lett a sajt. :-))

Ilyen lett:

 

Az orda:

 

Hát ilyen lett. :-)))

Most áll a sóoldatban. Holnap délelőttre megyek dolgozni, úgyhogy 5 óra körül kiveszem belőle.

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3871

Nos, végre volt egy kis időm, és útjára indíthattam a blogomat: tisztaszo.blog.hu. Már fölkerült egy régebbi novellám, és sorban jön majd több is. Szeretnék a tejtermékekkel, meg a kapcsolódó témákkal, állatokkal stb. foglalkozó írásokat is, úgyhogy ha a ezekhez kapcsolódót töltök föl, szólok majd itt is, hátha érdekel valakit. Természetesen lesz nekik külön címke, így ezeket összesítve is át lehet majd tekinteni.

 

Indapass/Blog.hu felhasználóval hozzá lehet szólni, tehát ha az Indapasson belül ezt összekapcsoltátok az indexes felhasználónévvel, akkor bejelentkezés nélkül, potosabban az indexes bejelentkezéssel tudtok kommentelni, még ha más is az ottani nicketek. (Az én blog.hu-s nickem pl. az eredeti nevem.)

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.28 0 0 3870

Egyszer beruháztunk egy adag Ceresit páragyűjtőbe, de kétnaponta elfogyott a tablettája és egy-egy liter vizet öntöttünk ki a kettőből amellett, hogy párásak maradtak az ablakok, hát nem tudom, akkor mennyi faszén vagy só kellene. :D Az egyetlen félmegoldásnak eddig az bizonyult, hogy 20-22 foknál nemigen engedjük lejjebb a hőmérsékletet, pedig egy 15 fokot sokkal könnyebb és olcsóbb volna tartani, de ott és azalatt már nagy a páralecsapódás mértéke. Amelyik évben 7-9 fok volt a lakásban télen, akkor burjánzott el nagyon a penész.

Előzmény: genziana (3867)
faqkac Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3868

Benzinkútról!!!

Előzmény: genziana (3867)
genziana Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3867

Szia!

 

Tudod mit hallottam?

Nem tudom, hogy így van e, de lehet, hogy egy próbát én is benyomok.

Egy tálba faszenet kell rakni, és felrakni, mondjuk a szekrénytetejére. És állítólag úgy működik, mint egy páragyűjtő.

Csak épp azon gondolkodtam, hogy honnan szerzek ilyenkor száraz faszenet?

Előzmény: Törölt nick (3787)
genziana Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3866

Küldtem emilt!

Előzmény: Anobium (3864)
apca Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3865

Azért legyetek szívesek küldeni nekem az email címemre egy üzenetet (hogy kell a mérleg). Azt jobban átlátom. :-)

Ment.

Előzmény: Anobium (3863)
Anobium Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3864

Szia!

 

Ha rákattintasz a képre, kinagyítja és akkor jól lehet látni a méréshatárt. 0.01g - 200g . Az ára 3000 ft, ahogy írtam. Szerintem a postaköltség nem lehet túl sok, de majd utánnanézek.

Előzmény: genziana (3861)
Anobium Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3863

Sziasztok!

 

Örülök, hogy tetszik a mérleg. Szívesen segítek akinek tudok. Ti is sokat segítettetek nekem a sok hasznos infóval.

Azért legyetek szívesek küldeni nekem az email címemre egy üzenetet (hogy kell a mérleg). Azt jobban átlátom. :-)

genziana Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3862

Nincs digi fényképezőm, a blucim meg nem működik a gépen.

De majd próbálkozom.

Sok puszika!

Előzmény: Törölt nick (3851)
genziana Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3861

Szia!

Köszi a képet!

Akkor ez a mérleg mér grammot is, mármint pici grammot.

És akkor kb. 3000 ugye?

 

Amúgy amint olvasgatom, nagy rá a kereslet, nyiss egy nagykert:))))

Megbeszélem az urammal, és mindenképpen jelentkezek.

Még egyszer nagyon köszike!

Előzmény: Anobium (3855)
faqkac Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3860

A cukordiétám miatt van szükség a mérlegelésre! :-((

Előzmény: Törölt nick (3859)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3859

Sok egyébre is tudom használni a precíziós mérleget, úgyhogy meg fogja érni. Pl. kikísérleteztem, hogy 1 kg barna rizsbe pont 17 g tengeri só az ideális, és azóta mindig pontosan ugyanolyan sós rizst tudok készíteni. :) Ez fontos, majdnem minden nap ugyanez a kaja... A sajt fűszerezésekor is nagy hasznát vettem.

Előzmény: faqkac (3856)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3858

Köszi :) Alkalmas vagy nem alkalmas, amelyik nem lett colis, az nagyon-nagyon finom lett, sőt, ettem egy-két teljesen trappista ízűt is, nem tudom, hogyan lett olyan. De sajnos nagyon sok felpuffadt. Jövőre jó lenne már mindent termizálni, hogy az ilyet elkerülhessem, kéne már az a hőmérő.

Előzmény: elefada (3852)
apca Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3857

Mérlegileg csatlakozom az előttem szólóhoz.

Nekem is, nekem is!

Előzmény: Anobium (3855)
faqkac Creative Commons License 2010.11.27 0 0 3856

Mérleg ügyben. Felvennél a táncrendedbe?

Előre is köszönöm!!!!!

Előzmény: Anobium (3855)
Anobium Creative Commons License 2010.11.26 0 0 3855

Egy kicsit úgy érzem összezavarodtam a sok infó miatt de gondolom az első 1-2 próba után már másképp fogom látni az egészet. Vasárnap fogom tudni megcsinálni az elsőt. Majd jelzek, hogy sikerült.

Ja, rájöttem, mi volt a baj a képbeillesztéssel. Most szerintem menni fog. Szóval ez az a kütyü amit fogok (fogunk) kapni. Jól néz ki, remélem jól használható ilyen célra.

 

Ha kell még valakinek, jelezze!

elefada Creative Commons License 2010.11.26 0 0 3854

Jut eszembe:itt a topikban menj vissza 512- re, ha elovastad, menj a névre, s gyűjts ki tölle az infókat. Többet ér, mint egy tanfolyam.

Előzmény: Anobium (3822)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!