Kívülről megoldom, van ilyen viaszos bőrápolóm, amit azzal bekentem, már nem penészedett többé. De az összes ruhám belülről is penészes, pedig ott bélés takarja el. Nem tudom lemosni! Penészszaga marad, és újrapenészedik. Nem tudom, mit tehetnék. :
Mit gondoltok, ha mondjuk penésszel fertőződik a tej, akkor hány fokra melegítve pusztulnak el a penészgombák? Erről van valakinek információja? a 64 fokos, fél órás hőn tartás megöli a penészt is?
(Kicsit hátulról mellbe kérdés ez, mert nem is tejhez kell - bár ahhoz is hasznos, ezért bátorkodtam itt kérdezni -, hanem a bőrkabátomat akarom kitisztítani, de nem tudom, hogyan tegyem. Egyelőre nem tudom, mennyit bír egy átlag bőrruha, és mennyit a penész...)
Kultúrátóll függő idő, és hőmérséklet szúkséges a kisavanyodáshoz.
Az alapsajt ph-jának 5,2 körúl kell lenni, ha ezt elérte, hűtés, sólé, ez megakasztja a további savanyodást.
Ha ez nem történik meg, a cukor bennmarad, késóbb bomlik, a sajt levedzik, és túlsavanyodik.
Ellenórzés:70 fok körúli vízbe teszel egy sajtdarabkát, feljön, gyúrod, ha szallagot tudsz belöle húzni, mehet a sóba . Nosza, akár paranyicát is tudsz már csinálni!
Érlelés ide vagy oda, meg akartam kóstolni a sajtot. Egy picit levágtam a széléből. Szerintem finom, viszont bitangul sós. Ez normális itt a sajt szélén? Persze gondolom itt éri legjobban a só, de nem akartam tovább szeletelgetni. :-))
Legalább hét végéig várni kellene vele....
A sóoldatot így csináltam: 2l víz, 300g tengeri só(csak ilyen van, mert amúgy nemigen sózunk). Kb. 8-9 órát állt ebben. Egyszer megfordítottam.
Ja, még az jutott eszembe hogy lefedem folpack-al, hogy nem száradjon ki, és felteszem a szekrény tetjére. Ez így jó?
Köszi az infót elefada, hasznos oldal, érdemes tanulmányoznom!
Ma megcsináltam az első sajtomat. Becsúszott 1-2 baki de végülis összejött. Végülis csak 5l tejjel kezdtem kisérletezni... Ennek viszont egy picit nagy lett a szűrő, amit csináltam. Tehát egy picit lapos lett a sajt. :-))
Ilyen lett:
Az orda:
Hát ilyen lett. :-)))
Most áll a sóoldatban. Holnap délelőttre megyek dolgozni, úgyhogy 5 óra körül kiveszem belőle.
Nos, végre volt egy kis időm, és útjára indíthattam a blogomat: tisztaszo.blog.hu. Már fölkerült egy régebbi novellám, és sorban jön majd több is. Szeretnék a tejtermékekkel, meg a kapcsolódó témákkal, állatokkal stb. foglalkozó írásokat is, úgyhogy ha a ezekhez kapcsolódót töltök föl, szólok majd itt is, hátha érdekel valakit. Természetesen lesz nekik külön címke, így ezeket összesítve is át lehet majd tekinteni.
Indapass/Blog.hu felhasználóval hozzá lehet szólni, tehát ha az Indapasson belül ezt összekapcsoltátok az indexes felhasználónévvel, akkor bejelentkezés nélkül, potosabban az indexes bejelentkezéssel tudtok kommentelni, még ha más is az ottani nicketek. (Az én blog.hu-s nickem pl. az eredeti nevem.)
Egyszer beruháztunk egy adag Ceresit páragyűjtőbe, de kétnaponta elfogyott a tablettája és egy-egy liter vizet öntöttünk ki a kettőből amellett, hogy párásak maradtak az ablakok, hát nem tudom, akkor mennyi faszén vagy só kellene. :D Az egyetlen félmegoldásnak eddig az bizonyult, hogy 20-22 foknál nemigen engedjük lejjebb a hőmérsékletet, pedig egy 15 fokot sokkal könnyebb és olcsóbb volna tartani, de ott és azalatt már nagy a páralecsapódás mértéke. Amelyik évben 7-9 fok volt a lakásban télen, akkor burjánzott el nagyon a penész.
Ha rákattintasz a képre, kinagyítja és akkor jól lehet látni a méréshatárt. 0.01g - 200g . Az ára 3000 ft, ahogy írtam. Szerintem a postaköltség nem lehet túl sok, de majd utánnanézek.
Sok egyébre is tudom használni a precíziós mérleget, úgyhogy meg fogja érni. Pl. kikísérleteztem, hogy 1 kg barna rizsbe pont 17 g tengeri só az ideális, és azóta mindig pontosan ugyanolyan sós rizst tudok készíteni. :) Ez fontos, majdnem minden nap ugyanez a kaja... A sajt fűszerezésekor is nagy hasznát vettem.
Köszi :) Alkalmas vagy nem alkalmas, amelyik nem lett colis, az nagyon-nagyon finom lett, sőt, ettem egy-két teljesen trappista ízűt is, nem tudom, hogyan lett olyan. De sajnos nagyon sok felpuffadt. Jövőre jó lenne már mindent termizálni, hogy az ilyet elkerülhessem, kéne már az a hőmérő.
Egy kicsit úgy érzem összezavarodtam a sok infó miatt de gondolom az első 1-2 próba után már másképp fogom látni az egészet. Vasárnap fogom tudni megcsinálni az elsőt. Majd jelzek, hogy sikerült.
Ja, rájöttem, mi volt a baj a képbeillesztéssel. Most szerintem menni fog. Szóval ez az a kütyü amit fogok (fogunk) kapni. Jól néz ki, remélem jól használható ilyen célra.