Nincs idő és lehetőség a tudományosságra hagyatkozva készíteni a galambokat. Megérzések vannak, amik vagy bejönnek, vagy nem. Tudományos akkor lennél, ha egyértelmű vizsgálatokat tudnál végezni a hazaérkezéskor, és céltudatos irányított kezelést alkalmazni. Kivétel nélkül vaktában lövöldözünk.
És láttál bajnokot, aki lemondva mindenféle próbálkozásról, a legszikárabb tudományosság jegyében nyert? Mert akkor megértem hogy változtál, és talán én azért nem, mert én még nem láttam ilyet. De akárhogy is, mindenkinek be kell járnia az útját. A hobbiját tekintve az embernek erre lehetősége is van, meg joga a hibáihoz.
Az elbizonytalanodás az nagyon ül a postagalambsportban. Úgy tűnik, mintha minden igaz lenne és az ellenkezője is, legalábbis az összecsúszó félinformációk alapján, amik eljutnak hozzánk. Mégha egy bajnok igazán nyíltan beszél is a módszeréről, sokszor vannak ott félig tudatosult módszerelemek, amik minden egyéb technológia-részletet más megvilágításba helyezhetnek. Nem tudok másra gondolni, ha azt látom, hogy a bajnokok sokszor mindent eltérően csinálnak. Szóval nem látszik messziről, hogy min is állnak azok az elefántok :)
A tudományossággal kapcsolatban vannak kétségeim. A publikált dolgok mindig csak annak a mércéi, hogy az adott témában eddig mit sikerült megérteni, de még annak se, mert igazolni is kell. Bármennyire is a korrekt megismerést tükrözi a tudományos szóhasználat, valójában óriási a szubjektum szerepe, hogy a szerző milyen meredek következtetést enged meg magának, vagy egyáltalán mit mer leírni. Az igazolt mindig kevesebb, mint a működő.
Veled ezúttal nem teljesen egyetértve azt gondolom, hogy a tudományos eredményeket jobban ismerő galambász nagy eséllyel emelkedik ki a sereghajtók közül, de... Az, aki csak a tutit alkalmazza, nem kisérletezik, nem vesz át olyan beválásra sanszos dolgokat, amelyeknek az okát, hatásmechanizmusát nem igazán ismeri, az sosem kerül a bajnokság közelébe. A gyakorlati ember versenyhelyzetben mindig előrébb jár, mint az elmélet, ami utólag igazolja. Még akkor is, ha elmagyarázni csak félig-meddig tudja.
A vert mezőnyben vergődő galambász (tudom milyen érzés) számára úgy tűnik, hogy az élmezőnyt megverni kilátástalan. A galambjaik érthetetlen módon 20 perccel előbb jönnek. Pedig van egy értelmes technológia kevésnek látszó hibázási lehetőséggel. Más szemszögből nézve viszont látszik, hogy a legjobbak is hibáznak. Az az érzésem, hogy nem a legkevesebb hiba visz előre, hanem hogy a sikeres és sikertelen kockáztatások szerencsés egyenlege, amiből jó esetben egyéni technológia lesz. Ez aztán több ponton cáfolódik az elméletben, de sokáig működik a gyakorlatban.
A két készítményre vonatkozó ismereteid sokkal alaposabb az enyémeknél. Nekem csak halvány emlékképeim vannak. A két készítménytő függetlenül, úgy vélem, hogy túl sokszor és túl sok mindent adunk. Ráadásul sok esetben úgy, hogy halvány fogalmunk sincs az adott hatóanyagok egymással szemben kifejtett hatásairól. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a tudomány is újra és újra megkérdőjelezi, majd sok esetben felülírja az addig megkérdőjelezhetetlennek vélt ismereteket, talán kijelenthetjük, hogy meglehetősen merész emberek vagyunk mi postagalambászok. Galambjainkat varázsszerekkel tömjük. Csodaszereket, kezelési terveket hirdetünk. Se felkészültségünk, se megfelelő rálátásunk. Nekem az egész olyannak tűnik, mint amikor a majom kezébe adjuk a borotvát, s nekiáll hadonászni vele. Mondom ezt úgy, hogy valószínűleg az átlag galambásznál, nagyságrendekkel jobb iskolám lehetett ezen a téren. A "kiegészítő" anyagok a kisebbik gondunk. Az átlag galambásznak fogalma sincs, hogy mit ad (one kontra marketing), ha olvassa sem tudja értelmezni. Fogalma sincs az állatgyógyászati szempontból ajánlott hatóanyag koncentrációkról, ha látja is a dobozon, nem tudja értelmezni (pl. g/ttkg). Jobb esetben nem képes időben felismerni a tüneteket, ebből kifolyólag időben cselekedni sem tud... Rosszabb esetben roszzul értelmezi, s cselekszik... Ebben a szövegkörnyezetben értelmezhetőnek tűnnek Szappanos mester szavai: A fiziológia szintjén sokkal gyorsabban lehet előrejutni, mint a "tenyésztéssel." Az adott területen óriásiak a lehetőségeink. Frici írta, hogy az nyer, aki kevesebbet hibázik. Valamikor egy Versele-Laga füzetben olvastam ugyanezt. A cukros elektrolit készítményektől azért félek, mert érkezéskor adagolva, sok esetben többé-kevésbé "elcsúszott" bélflórát etetek. (Ez is csak az én félelmeim egyike. Ezt se kezeld dogmaként!) Hogy nem mondtam konkrétumot, s csak elbizonytalanítottam az olvasók egy részét? Nem titkolom, az utóbbi volt a célom.
Ebben mindkettőben zsírban oldódó vitaminok találhatóak, amit szerintem érkezés napján nem szerencsés adni. Az amúgy is elraktározódik, meg a magokból is elő tudják állítani maguknak. Repülés alatt lebomlott fehérje/protein pótlása az elsődleges, amihez aminosavakra van szükség, ehhez meg a B-vitaminokra. Ezért kell könnyen emészthető takarmánnyal is fogadni őket, hogy ne terheljük rögtön a szervezetet. Az elektrolitok meg a víz háztartás helyreállításához kell. Nem vagyok biológus, (vagy minek is kell ehhez lenni) csak olvasataimból ez maradt meg bennem, és a tapasztalat is ezt mutatják. A Vitaminas -TT t talán előnyben részesíteném a mikro- és makroelemek miatt.
Tévedtem, nem ugyanaz a gyártó. A gazdagabb összetétel már a vitaminokban is jelentkezik.
Promotor összetétele (1 kg): - A-vitamin: 5.000.000 NE - Aszparaginsav: 11 gr - D3-vitamin: 625.000 NE - Cystin: 0,8 gr - E-vitamin: 3.000 NE - Glutaminsav: 60 gr - K3-vitamin: 4 gr - Glycin: 1 gr - Nikotinsav: 12 gr - Histidin: 6 gr - Folsav: 200 mg - Hydroxiprolin: 0,5 gr - Pantoténsav: 2,5 gr - Iso-leucin: 17 gr - B1-vitamin: 700 mg - Leucin: 26 gr - B2-vitamin: 1,2 gr - Lysin: 25 gr - B6-vitamin: 600 mg - Methionin: 200 gr - B12-vitamin: 2.500 mcg - Fenil-Alanin: 10 gr - Biotin: 2.000 mcg - Prolin: 20 gr - C-vitamin: 7,5 gr - Szerin: 1 gr - Vízoldékony adalék ad: 1.000 gr - Treonin: 11 gr - Aminosav tartalom: 43 % - Triptophan: 6 gr - Alanin: 5 gr - Tyrosin: 17 gr - Ariginin: 10 gr - Valin: 21 gr
Szerintem nem rossz cuccok ezek. Az összetétel nem ad elég információt nekem annak eldöntéséhez, hogy a promotor tényleg megfelel-e úgy is, mint aminosav-készítmény, és hogy a vitaminas TT sótartalma megfelelő e ahhoz hogy ténylegesen versenyzők fogadására használjuk. Ahogy nézem, az elektrolitokat kétféle filozófia mentén készítik. Az egyik, ahogy te is írtad, hogy a só az első. Ehhez szőlőcukrot szoktak még adni. Ilyen pl a Verhellen, és ha jól tudom a Giantel cégé. Aztán ugyanezen megközelítés részeként szoktak glicint is tenni bele, ami a vizháztartás helyrehozásábasn nagyban segít. A Natural és a Herbots elektrolitja tartozik ebbe a kategóriába. Az utóbbit drágállom. A másik megközelítés, hogy a galamb egyből kapjon szabad aminosavakat, amiből egyből képes a károsodott szöveteket újraépíteni. Viszont ha fehérjeszintézis van, B vitaminokra is szükség van. El tudom képzelni, hogy nem lezsarolt galamb esetében működik is. A Belgasol ilyen és jó tapasztalatokról hallottam az alkalmazásáról hőség idején. Viszont az árát se felejtsük el. Mindent összevetve a Vitaminas TT szölőcukorral nem tűnik rossz megoldásnak a verseny napján, vagy kosarazás előtt. Ha nem jól jönnek a galambok, akkor biztos nem ez lesz a fő hiba.
Beült hozzám egy sérült galamb(faroktőben vágott seb), keresem a gazdáját a száma HUNG 2008 08-99682 északi tagszövetség madara szerintem...kap enni meg inni, de jelentkezzen a gazdája...
Összesen ennyit tudok hozzáfűzni: Megint egyetértünk, de gondolom ezzel sokan vagyunk így. A Promotor jó adag aminosavat is tartalmaz, tehát bizonyos szinten akár regenerálásra is alkalmas lehet. Mivel, úgy gondolom ezt érted gazdagabb összetétel alatt, ezt I bandi 13-nak fűztem hozzá.
Ha már szóba kerültek a versenyről érkező galambok: Hallottatok már olyasmiről, hogy a galamb begyének átmosása? Félszavakból úgy tűnik, hogy érkezés estéjén használják/használták néhányan, eredményes versenyzők. Fertőtlenítésről beszéltek, de nem hinném, hogy valóban fertőtlenítőszert mert volna bárki használni. Valaki talán még dimetridazolt is kevert az oldatba, de annyira vadul hangzik, hogy kételkedem ennek a brutális eljárásnak a létezésében.
Viszont ha vitaminpótlásra használjuk, akkor talán jobb választás a Promotor43. Ugyanaz a cég, gazdagabb összetétel. A sópótlás első pillantásra csak melegben, vagy nagyobb megterhelés esetén látszik szükségesnek. Azon gondolkodom, hogy rövidebb utakon se lehet butaság, mert bár a galamb gond nélkül visszaépíti magát takarmányból és jobbfajta emésztőből, csakhogy az lassabb folyamat. A sóoldattal időt nyerünk és pár óra is számít, ha az a kérdés, hogy galamb sikeresen ellenáll-e az autóból hozott és eleve vele élő kórokozóknak a megterhelés után.
Megint egyetértek Neonnal. "Vegyészkedés" nélkül: az elektrolit kifejezés sót, sóvegyületetet, illetve ezek kombinációját jelenti. A Vitaminas különböző sók mellett vitaminokat is tartalmaz (arányaikat tekintve talán fordítva). Komolyan azért nehéz erre válaszolni, mert minden út más és más igénybevételnek teszi ki a galambot. Ha szükség van elektrolitra (többnyire van), akkor - véleményem szerint - jobb lenne, ha először "natur" sóoldatot kapna a galamb, míg az ionegyensúlyát rendezi ("sóháztartása" helyreáll). Az érkezést követő vitamin adagolás nagyon ritkán felel meg a galamb igényeinek. van der Espt, majd később Delbár híres "négy só keveréke" is natur elektrolit (só) készítmény volt. Ma, egyre többen kezdik "újra felfedezni". (Nincs új a Nap alatt.) Talán a Pakuts Károly - Kertész Attila által szerkesztett Versenyszárnyak magazin első (barna színű) számában, a Delbár riportban megtalálod az összetételét. Szerencsés esetben egy gyógyszerész fillérekből összállítja. (A TT-nél is olcsóbban.) A TT-t talán célszerűbb lenne vitaminpótlásra használni, míg, ha elnevezéséből másra is következtethetünk. Tehát - véleményem szerint - először natur elektrolit (só), s minden más csak utána.
Tisztelt fórumos Társaim, és fórumot csak olvasó érdeklődők!
Biztosan vannak akiket érdekelnek az eredeti dokumentumok, fotók, egyebek. Most ezekből közölnék - sorozatszerűen - néhányat. Az eredeti Anker fotókat, Katona György kaposvári sporttárs bocsátotta rendelkezésemre, és jóváhagyásával, egyetértésével teszem közzé. Katona Gyuri bácsi neve országosan ismert. Tenyésztési- és versenyzési sikereivel (melyet Delbár vérű galambokkal ért el) a Repülő keresztrejtvény-ben is szerepel. Anker Alfonz, írásával örök emléket állított neki - megérdemelten.
A fotókon olyan galambok láthatók, melyek nevét sokan ismerik. (Azok mindenképpen akik a Repülő keresztrejtvényt olvasták.) De egyik-másikat sem ott, sem tudomásom szerint máshol, nem közölték.
Az első fotó: LEGÉNY. Egy Fábry vérű hím, rokontenyésztve az Argenté x Criquet párra. A fotó alatt a galamb származása látható Anker kézírásával (fénymásolat). Ez a lap azokból a bizonyos félbevágott párosító füzetekből van (forrás: néhai Sikter László, Kaposvár).
Most este berepült a következő számu galamb:2007 13 89654 KKh.Tavaly késő őszi fiatal hat gyerektollal jó kondiban és egészségben.Ha érdekli a gazdáját akkor tel:30 581 9785 .Pénteken vagy szombaton továbbküldöm.Azaz elviszem az enyémekkel egyet edzeni.