Igazad van, meg nem lattam, de a sajatombol indultam ki. Nalam az elszivoban van zsirfogo, amit idokozonkent cserelek. A beszivason pedig csak egy sima uvegszalas halo van, ami tavoltartja a rovarokat. Miota mukodik(kilencedik eve) ,nem vettem eszre, hogy tobb por kerulne a hazba. Az elszivotorkot a konyhaban szokom ellenorizni, amikor cserelem a zsirfogot es abban sincs szamottevo lerakodas ennyi ido alatt. Ebbol kovetkeztettem arra, ha egy jominosegu szurokkel ellatott szelloztetot uzemeltet valaki, akkor 4-5 evet biztosan kibir nagyobb tisztitas nelkul. Termeszetesen nem agyba-fobe szelloztetesnel, amikor direktben menetem non-stop optimalisnal magasabb legcserevel. Ez az en velemenyem es lehet, hogy tevedek.:)
U.I.: azert megneznem, hogy mondjuk egy Bartosz hocserelojet hogyan mossak ki.:)
Erre a kérdésre az ablakot cserélők 99 százaléka nem tud értelmes választ adni :)
Bárkit megkérdezhetsz, hogy mekkora éves nyereséget remélt ettől a beruházástól, a legtöbb esetben a válasz: őőőőő...izé... hát nem is tudom... a szomszéd is cserélt ablakot...
A páratartalomról:
hideg téli időben 50% körüli páratartalom a lakásban = rossz a szellőzés
hideg téli időben 60% feletti páratartalom a lakásban = nagyon rossz a szellőzés
Tisztelet a kevés kivételnek,
pl ahol tényleg baromi sok növény van (6-10 m2 levélfelület felett), az helyettesíthet egy párásító berendezést.
Már régóta olvasgatom a fórumot, és igen sok hasznos információt találtam benne.
Egy családi ház tetőterébe (kb 120m2) szeretnék egy hőcserélős szellőztető rendszert beépíteni. Tavaly télen nem figyeltük még a páratartalmat és rendszeresen be is penészedtünk. Állatába 70% felett volt a páratartalmunk. Idén már folyamatosan résszellőzőn vannak az ablakok, így 50-60% között tudjuk tartani (teregetés nélkül) és úgy tűnik hogy nem jelenik meg a penész, csak hát akkor minek is cseréltünk ablakokat. A következő kérdésekre azért még szeretnék választ kapni.
1; A rendszer kiépítése után 40-50% között lehet tartani a páratartalmat egy szakaszos működtetéssel vagy ahhoz külön kell párásítani.
2; A fűtettlen padlástérbe szeretném elhelyezni a gépet és a csöveket is. Milyen mértékben kell leszigetelni hogy a pára ne csapódjon ki a gépen és a csövekben. Milyen csövezést ajánlotok hozzá.
3; Át tudnátok küldeni nekem is a BB-Vill anyagát. Igen jónak tűnik az általuk készített rendszer az itt olvasottak alapján.
Szerintem ha ragaszkodsz az entalpiashoz, akkor ha par evente cserelni fogod a hocserelot nem lesz gond. Csak annyival dragabb az uzemeltetese. Nekem a cso a csoben van es most is 40% a relativ paratartalom. Igaz, nem folyamatos a szelloztetes, hanem idoszakosan szelloztetek. De mint multkor mar irtam, ha valaki valoban ilyen precizen akarja vezereltetni, akkor egy higrosztatot es egy levegominoseg erzekelot kell beszerelni az automata vezerleshez. Az igyekszik majd a beallitott erteken tartani a levego parametereit. Foleg nem pazarolja az energiat.
A papírhőcserélős ellenérveként jött a tisztíthatóság, de kétlem hogy bármelyiket lehetne korrekt módon tisztítani. Így viszont a papíros is pont annyira jó lehet mint a más anyagból készült.
Athos27: Itt van két kép. Az első képen amit látsz ott sehol nincs profil vagy tömítés. A két szűrőt (oldalról) kívül L alakú profil, középen meg U alakú profil tartja, szorosan. Ez jól látható a képen. Átmenő csavarral rögzítve, mert a ALU kasírozott PUR lemezbe macerás csavarozni. Én ezzel nem nagyon tököltem. De a csavar legyen rozsdamentes anyagból.
A második képen a doboz levehető oldala van. Erre van felragasztva a D alakú tömítő profil, hogy jól zárjon. A kitömendő rés nagyságától függően kell a profilt kiválasztani.
Sehol máshol nincs tömítés. A hátsó falnak neki van nyomva. Szerintem ez bőven elég.
Azt korábban akartam írni az építőknek, hogy FONTOS, HOGY CSAK ROZSDAMENTES ANYAG KERÜLJÖN A GÉPHÁZBA.Tehát a csavarokig bezárólag minden rozsdamentes vagy pl. ALU lemez. A kondenzvíz és a pára miatt szinte azonnal rohadni kezd egy sima csavar.
Csak most nyitottam meg és ez "csak" az első reakcióm, DE ez már tényleg az a kategória, hogy az barkácsoljon aki szeretne! Megfizethető profizmusként jellemezném, kérdés hogy győzik e kapacitással és nem e kapnak vérszemet....
jé, fel se tűnt hogy már harmadik télen megy a kis aranyos....
Párakicsapódással gondom azóta sincs.
Mostanában fogok csinálni egy másikat valakinek, ugyanezzel az technikával, kíváncsi leszek ott hogy fog működni. Pont ezért érdekelne a bbvill féle gép, hogy érdemes e barkácsolni vagy van már elérhető áron rekupi :)
a bbvill honlapján nincs semmi, a ti hszeiteket bogarászom visszafele, az adatlapja alatt gondolom az rs160 adatlapját érted de nekem a bb komplett készülékéről kellene adatlap...
Megpróbálom a 2-es lehetőséget :)
Milyen motorok vannak benne, milyen a vezérlés, típusa, hány programot bír, fokozatmentes e a fordulatszám-szabályzás?
Ez a 260+áfa ez már motorral, szűrökkel együtt értendő komplett rekupira vagy ez csak egy doboz benne a 160assal?
en meg azt csinaltam, hogy kifurtam 4es furoval a gipszkarton tiplit, igy konnyeden belement a 4.2-es GK csavar, nem forgatta el, de megis tart.
En az oldalfalakat purhabbal is osszeragasztottam, csak a teteje nyithato, azt legalabb 2x8 csavar fogja, igy nem gondolom, hogy fel tudna emelni a nyomas. de a menetes szar egyebkent jo otlet!
Én már olvastam véleményeket ezekről a higrós résszellőztetők-ről, és senki sem volt elájulva tőle, viszon egy olcsó megoldás. Amit én leszűrtem mások véleményéből, az az hogy ettől még nem szünt meg teljesen a probléma, pedig ez lenne a feladata, és a légcsere. Én is ezt gondoltam elsőnek magamnak, de miután nem győztek meg a vélemények, így inkább a hővisszanyerős gépeket nézegetem, sőt biztos hogy veszek is.