Ez a topik azoknak a modellezőknek szól akik elsősorban modellvasuti járművek építésével vagy átépítésével foglalkoznak. Hogyan, miből, milyen megoldással, hogy áll most stb..
Keresek, vennék ROCO 63984 DB V100 mozdonyt. MÁV M43 gépet szeretnék építeni, ez ideális lenne hozzá /hajtás/ . Aki esetleg tud dácsia forgóváz maszk beszerzési forrást, valakit, aki gyárt, az információt megköszönöm!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy V43 1346-os mozdonyom eredeti festés. Még világos kék aminek nem tudom a szín kódját. Gondolkoztam az átfestésen mivel a sötétebb kék (RAL 5009) jobban mutat. Festést ecsettel is meg lehet csinálni szépre vagy inkább csak pisztollyal. Aki jártas az ilyesmibe kérném a véleményét. Előre is köszönöm.
Talán most már tényleg szerkezetkész ez a poggyászkocsi is. sikerült a kapaszkodókat is viszonylag egységesre hajlítgatni. Persze itt is kellett csalni egy kicsit, mert a középső lépcsőfokba kellett volna szúrni a kapaszkodó alját, de akkor az alváz levételekor akadtak volna gondok. Meg a lyukak fúrásánál. (Még az sem biztos, hogy az alsó két lépcsőt nem fogom-e egyszer lecserélni, mert igazából rövidebbek, mint az eredeti kocsin - csak most ilyet tudtam rábarkácsolni.)
Sziasztok! Van egy H0 TRIX 22798 sínbusz+mellékkocsim, VT798+VS998. Tudja valaki hogy jön le a kasztni az alvázról? Nekem sehogy se akar. Az alváz közepén engedne, de az elején végén valami fogja. A kerekeket és a két egység közti vonórudat már kiszedtem. Köszönöm a segítséget.
Üdv. Az igazság ami nem látszik. Nincs alapja. Egyszer règen elkezdtem most jött el az idő a befejezèshez. Ez volt a legelső amit kezdtem. Akkor nem akartam működő gèpet. Csak legyen egy ilyen is. Majd a következő. Minden kèzzel kèszült. Kivève a kerekek ès az ütközők. A szegecsek is. A fákhoz használt fatapasz. Tűt használtam ès pöttyökben felraktam. Majd festès. Sajnos nem sok anyagom van hozzá. Így lassan kèszül.
Tök jó olcsók és azért is akciózzák,mert a nyomtatási felbontása éppen elegendő egy kocka cukor nyomtatásához :)
Egy valamire való nyomtató az minimum 1 millió forintba kerül,de inkább többe kerülősek azok amiknél nincs utólagos munka.
Na meg a garanciát érvényesíteni elég nehéz lesz ha nem Magyarországon van,de azért a vámot se felejtsük el hozzáadni az ÁFA-val együtt.
Az utolsó gondolat:A 3D nyomtatással a modellkészítés olyan,mint a számítógépen dallamszerkesztőben készített zene---jó-jó még az is meg tudja csinálni Akinek nincs zenei érzéke a kezében,de az igazi amit a zenész a hangszerével csinál--úgy mint a modellező a saját kezével :)
Próbálgattam a hajtást mikor kézzel forgattam kicsit darabosnak éreztem. Jobb mint az eredeti de nem a legjobb szerintem a két meghajtott tengely között is volt némi kis szorulás. Majd egy próba alvázon tesztelgetem. Ha valamire rájövök megosztom. További szép napot mindenkinek.
Ez így van. 3D nyomtatás legfeljebb öntőmintának, annak is csak kompromisszumokkal. A szálhuzogatós még oda se... Jelenleg nem létezik olyan technológia ami teljes mértékben kielégítené az igényeket. Gondolok itt a tartósságra, felületminőségre-részlet vissza adásra, megfizethetőségre, ill mechanikai szilárdságra. H0-ban a DLP ami elfogadható, de egyrészt elképesztő drága, másrészt korlátozott a nyomtatható terület mérete, viszont elképesztő részletgazdagságra képes. Itthon sajnos nincs komolyan vehető cég aki dolgozik vele.
Egyre többen vásárolnak 3D nyomtatót és PLA anyagból nyomtatgatnak :)
Gyakorlásnak jó,mert nem ártalmas az egészségre és még aránylag sima felületet lehet nyomtatni vele.
De a legnagyobb baja,hogy 18 hónap múlva újra lehet nyomtatni a tárgyat--ugyanis mivel növényi cellulóz a PLA--így a tesco szatyorként lebomlik :)
Így ha valaki nem szeretné hogy a mozdonykasznija vagy vagonja repedezve szét essen még a vitrinben vagy dobozban,akkor nem éli bele magát a "jó minőségű,tartós 3D nyomtatott jármű" tudatába.
Szép munka! Látom Te le másoltad. Nekem nincs gyári Eas kocsim, jellegrajzokra hagyatkoztam, igaz amiket árulnak az Ep V-től van én meg Ep III. és IV-ben modellezek. Az én kocsijaim jelenleg így állnak:
Nem rég vettem egy proxxon gyártmányú koordináta asztalt, úgyhogy van maró gépem :-), Most azzal akarok pár darabot készíteni.
Ami benne van az egyenlőre proto típus, ismerkedés a géppel.