Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Sajnos annyira tele volt , hogy még a fára mászni is nehéz volt úgy hogy ne legyen a ruhánk is olyan. Állandóan csöpögött róla a nedv a tetvek által. Egy 33 éves nagy fát nehéz lett volna kezelni.
Meg annyit, mintegy felmenteskent, hogy a klimavaltozas ketsegtelenul hatassal van a novenyvedelemre. A kemeny fagyok korabban jelentosen ritkitottak az attelelo kartevoket. A fagyok elmaradasaval a sok attelelo kartevo hamarabb es erosebb rajzast eredmenyez, sot van olyan, ami az evi ketto helyett akar 3-szor is rajzik!
Azok akik korabban hagytak a termeszetre a dolgot, azok most meglepodnek es vagy megprobaljak vedeni a fat, vagy kivagjak.
Minden evben mas a kartevok nyomasa. Ha nem teszel ellene, akkor evrol-evre rosszabb lesz. Aztan eljon a pillanat, hogy tarthatatlanna valik a helyzet. Ezt altalaban jol lekovethetjuk az ugyn. biogazdalkodoknal. Par evig megy a bolt, veri a mellet, aztan besul a modszer.
A leveltetu ellen tenyleg konnyu vedekezni. Tobb kofele szer van ra. Mondjuk az igaz, a boltban egyszerubb megvenni azt, amit mas permetezett, mint magunk megtenni.
Meg annyit -banto szandek nelkul-, hogy az olyan szomszedot, mint Te, na azt nagyon szeretjuk, folyamatos utanpotlasa van a kartevoknek a keritesen tulrol.
Igen ez igaz! Én is nagyon szeretem a kajszit , az egyik kedvenc gyümölcsöm, ezért is sajnálom!
De nem akarok moníliákkal bajlódni, se vegyszerezni.
Volt egy nagy öreg kajszifánk 89 ben volt ültetve , állandóan tele volt nagy szemű lédús gyümölccsel , nem győztünk eladni meg enni belőle annyi volt rajta. Anyám 40 üveg lekvár befőttet tett el belőle egy szezonba , plusz még ami lepotyogott ,meg folyamat ettük. De annak soha semmilyen baja nem volt egyszer se! És nálunk soha nem volt permetezés. Végül 2007 környékén megszakadt az állandó sok terméstől.
Volt még mellette 1 májusi nagy szemű ropogós cseresznye , 3 körtefa , 2 alma!
A cseresznyefát 2022 januárban kivágtam ,mert előző 3 4 évben állandóan tetves volt . előtte semmi baja nem volt annak se , kiegyensúlyozottan sokat termet.
Ezt most csak azért írtam le ,mert marhára nem értem, hogy most mi ez a sok betegség állandóan?!
Ennyire gyenge ellenálló képességük lett valamitől! Talán a túlságosan megnövekedett repülő forgalomtól ami nagyon szennyezi a levegőt...?! Vagy a klímaváltozástól ?!
Egy ősszel ültetett magyar kajszi metszésével kapcsolatban szeretnèk kérdezni:
Konténeres csemete, aminek a koronàját már elkezdték alakítani. (2-3 éves lehet.) Vázának indították, ha jól gondolom. A sudarat kivágták, van 4 szép, jóállású vessző, amikből vázágakat lehet nevelni. Két gondom van csak:
A törzsmagassàg majdnem 130 cm… Azon kívül, hogy magas lesz a fa, nehezebb lesz leszedni a termèst, okoz ez valami problèmàt? Másik: azt olvastam, hogy ennek a fajtának jobb lenne a szórt állású sudaras forma…
Érdemes lenne újraindítani, és valahol 100 cm-nèl elnyisszantani a sudarat, hogy aztán legyen egy 80 centis törzsmagassàg?
Mindegyik fotón moníliás fertőzés tünetei láthatók. Virágzáskor a csapadékos időjárás nagyon kedvez a fertőzés kialakulásának és ez szinte minden évben így van. Ha nem szeretne legalább monília ellen permetezni, akkor a kajszibarack sikeresen nem nevelhető.
Valahol olvastam vizsgálták a fákon megjelenő sárga ill kékes zöldes színű zuzmókat az előbbi azért sárga mert szimbiózisban él egy alga fajtával megállapították hogy hosszabb távon károsítja a fát azért mert állandóan nedvesen tartja a környezetét gondolom ezáltal felpuhul a kéreg innentől kezdve szabad az út a kórokozok számára bejutva a fa szöveteibe nincs más el kell távolítani őket erre alkalmas egy fúróba befogott drót korong v flexre óvatosan le lehet munkálni a fáról a zuzmókat természetesen ez is majdnem lehetetlen küldetés egy nagyobb ültetvényben , de egy két fánál ami csúnyán be van rakódva tehetünk valamit észre vettem idősebb fák esetében ( 10-15 éves v öregebb )a törzsön és a vázágak belső felületein jóval nagyobb számban vannak jelen ahová nem nagyon jut el a növényvédő szer nem szereti a lúgosabb hatású réz -mész kombi szert kb 30db fát tisztítottam így le .
Megyek levágom a beteg részeket. Vegyszerekkel nem szeretnék permetezni , ha csak nincs valami bio megoldás erre. Ha minden évben ez lesz , akkor inkább kivágom , és ültetek a helyére indián banánt.
jelenleg 7napig elég jók az előrejelzések, de természetesen nem pontosak még így sem, lehet hogy -1et mondanak és -3 lesz belőle, ráadásul nagyon sok a helyi mikroklimatikus sajátosság, amit nyilván nem tudnak figyelembe venni (pl. domboldalon 300 méterre a domb aljától óriási különbségek lehetnek hajnalban). Ezen az időtávon túl kb 10-15 napig a trendeket tudják látni, azon túl nagyjából nulla az előrejelző képesség, magyarul ha vesszük az elmúlt 10 év átlagát akkor kb ugyanolyan jó előrejelzést készítünk, mint a modellek (ez 15 napon túl igaz)
Nàlunk csak összejött a -3. A terméskezdeményeknek szinte ugyanaz a fagy, ami előtte egy héttel nem okozott nagy kàrt, màr nagyon sok esetben végzetes volt. A tsunamit lenullàzta. A többi fajta hozta a kötelezőt. A mandulakajszi, a gönci, a kioto, a big red szinte hibàtlan. A bergarouge sem örült a hidegnek,ami meglepett. Az előrejelzésről pedig annyit, hogy a szelet igérték hozzànk is 4 óra körüli időponttól. Semmi nem lett belőle. Ha lett volna szél, megàllunk -2-nél. Szóval nem nagyon làtnak 30 napra sem. Trendet talàn.
A vírusrezisztencia (az Anegat fajta ilyen kategória) azt jelenti, hogy hiperérzékeny a vírusra. Azaz a vírus nem tud a sejtbe behatolva saját sokszorosításába kezdeni, mert a "fertőzött" sejt elpusztul még ezt megelőzően a vírussal együtt.
Ezt végig gondolva lehetséges opció, hogy egy vírusos alany és a rezisztens nemes között nem tud létrejönni kötés.
"Nagy általánosságban elmondható, hogy márciustól májusig körülbelül 15-20 olyan napra lehet számítani, amikor a talajfelszíntől két méteres magasságban (szabvány szerint itt kell mérni a léghőmérsékletet) 0 C-fok alatti hőmérsékletre számíthatunk."
A termőhely kiválasztására nincs hatásunk (az van ami van), tudunk fajtákat választani (esetleg), kondicionálhatjuk növényeinket már rügydifferenciálódásnál, bevethetünk mikroelem-koktélokat, biostimulátorokat, füstölhetünk, vizelhetünk ;-), kavarhatjuk a levegőt és persze szorgosan imádkozhatunk.
Tanulunk a "hibáinkból", majd jövőre úgy csináljuk és néha elmegy a kedvünk az egésztől. Na olyankor a fügére, kiwire gondolunk mint megoldás de annak sosem lesz olyan ize mint a kajszinak... ;-)
Nálunk is -1 környékén volt most hajnalban. Ez csak ritkítja, ami még előnyös is lehet (ha túl sok kötött, amire van esély). Reméljük idén több fagy már nem lesz.
Valahol azt olvastam, hogy vírusos alanyon a rezisztens nem ered meg.
Saját tapasztalat is ez, de kevés próbálkozásból.
Rezisztenciából is van több féle. Van ami úgy rezisztens, hogy szuper érzékeny. Ha vírussal találkozik mindjárt elpusztul, így az nem tud továbbterjedni.
Van egy kajszifa a kertemben. Illetve tobb is, de ez egy specialis eset.
Szilvara oltottam ra. Tehat a torzse valamilyen szilva, azon van mgyar kajszi.
Sajno, mint minden fogekony fa a kornyeken, ez is sharka-s lett. Terem-terem, de a beeres elotti veszteseg mar eleg magas es optikailag se nez ki jol a termes.
Sajnalom kivagni, inkabb egy oreg cegledi oriast aldoznek be (ketto van belole).
Azon agyalok, hogy ha az egesz fat atoltanam a fiatal rezisztens Anegat famrol vett vesszokkel a jovo tavasszal. Mi fog ebbol kisulni?
Probalkozott mar valaki hasonloval, hogy rezisztens fajtaval oltotta at a fertozott fat?