Apríték adagagoló építése .Ide lehet írni tapasztalatokat kérdéseket ebben a témában.Sok embert foglalkoztat a kérdés .hogyan lehet kiváltani a gázfűtést ,hogy a komfort azért megmaradjon.
Köszönöm a válaszod. Egy kertészetet kell fűteni. Nem probléma ha cserelgetni kell a tűztérben az alkatrészeket, csak az utóbbi időben nagyon megdrágult. Majdnem egymilliót kellett volna kifizetnem a két kazanhoz csak alkatreszekre. Tűztengely, égetotegely, samot kupola (es ezzel még mindig nem tudom kifűteni a kertet)
ezek helyett szeretnék egy olcsóbban cserélhető konstrukciót összerakni, amivel több anyagot tudok elégérni. Számomra valóban ez a 400 kW indokölt. A 100 kilowattos kazánokat is csúcsidőben 120 kilowatton használjuk, de nem bir többet eltüzelni az égőfej.
Jelenleg szezononként 2-3 tűztengelyt használunk el, ha egy másik konstrukcióban szintén ennyit bírna a tengely, az elégséges, csak működjön, majd csinálok tengelyt.(eddig is volt hogy kettőt összehegesztettünk és bírta addig mint az új) De ha meg lehet oldani egyszerűrben, érdekelne, mert én ezen a biotomat típuson kívül nem ismerek mást, csak bonyolultabb rendszereket, amik egy egyedi építésénél túl sok hiba forrást jelentenének. (a léptetőrostélyra gondolok)
Ha megkérlek, tudnál küldeni egy képet/ rajzot esetleg arról az égőfejről amit csináltál? Nagyon érdekelne. Előre is köszönöm.
Kimerem jelenteni nincs olyan anyag ami hosszú távon ki bírja ezt a hőt.
Ha az 5mm lemez el megy 4-5 évet akkor már jó.
Csináltam már 1000 fokig hőálló lemezből is fejet az sem bírja tovább.
A fej kialakítás két csigás nem hiszem hogy jó lehet mert nem eggyenletesen viszi a két csiga nem fog jól égni.
Hosszú fej hátránya nem tudod végig égetni. Teszel bele bolygatót illetve lapátot ami tolja előre felé az anyagot a fejben, jó esetben egy szezon alatt szét ég.
Bennem az is fel merül hova kell ekkora teljesítmény?
A 300kw kazánba ragaszkodott a tulaj hogy legalább 60cm hosszú legyen mert kell a teljesítmény.
Az első szezon után vissza vágta 40cm-re mert mint mondtam neki elötte semmi értelme.
Szerintem az 5mm lemezből készült fej noncs horor áron.
Azt kell kitalálni hogy lehet egyszerűen cserélni ne keljen vagdosni hegeszteni.
Jelenleg 2db 100 kilowattos kazánunk üzemel, Biotomat markájú. Problémájuk hogy rendszeresen elhasználódnak az alkatrészeik, noha nem csoda a 24 órás padlógáz mellett. 4-5 évente az 5mm vastag lemezt megeszi az ocsu, es drága a csere. szeretnék egy jóval egyszerűbb konstrukciót építeni, a Biotomat előtolórendszerének a felhasználásával. Jelenleg tízszeres tartalék van a behordó rendszerében, ahogy nézegettem, tehát elméletileg 1000kwot is ki lehet fűteni vele, csak tudja az ember elégetni az anyagot. És ez a kérdéses jelenleg. milyen égetőtégelyt csináljak, ha csak 3-400 kilowattot szeretnék kihozni belőle? Inkább hosszút, aminek egy csiga van a közepén, vagy szélesebbet, két csigával? Esetleg valami mas megoldás? Milyen anyagokat hasznaljak? A gyári öntvény égetőtégely 2-3 évet bír, de az ide kicsi. Van aki már épített ilyen nagyot?
a hamuzas tok jol meg van oldva, de nem hazi barkacs kategoria.
nekem emelos fejem van, igy mindig alulrol jon a friss anyag, ez segit, de nem tokeletes. a fustgaz nagy resze nekem a langon keresztul tavozna es el is eg, de a "kobor" fustcsovak elszallnak.
egyebkent agyaltam, valszeg eleg lenne felulre egy "kupola" a fejre amibe befujom a masodlagos levegot ha mar eleg meleg a fustgaz. ezzel parhuzamosan valszeg a primer levegot le kell venni
Nekem 100-as átmérőjű csiga van, a fordulatszámot nem tudom, de a folyamatos adagoláshoz biztos, hogy túl gyors. A vezérlés szögegyszerű, idő alapú. Mivel a tüzelő minősége konstans, ezért be tudom lőni az adagolási időt.
A füst igazából akkor látszik, ha az időjársi körülmények olyanok, hogy mondjuk lecsapja a füstöt a szél az udvarba. Szerettem volna magasabb kéményt, de a kéményesek húzták nagyon a szájukat. Szerelt kémény, nem tégla.
Én ugye, napraforgó és repce ocsúval. Én is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy kevésbé füstöljön. Szerintem ez az elgázosítós dolog nem fog menni. Én pont azt látom, hogy amikor betolom az anyagot és még nem ég az egész "kupac", addig füstöl igazán. Aztán ha már átég az egész, akkor csökken a füstölés...de akkor meg be kell tolni a következő adagot. Próbáltam sűrűbben, kisebb adagokat adagolni, de akkor meg nem tolta ki a hamut, nem tisztult a fej megfelelően.
Amire gondoltam a következő: Nem betolni kellene a tűzbe (nekem vályús fej van), hanem a tűzbe, felülről beleejteni, szépen lassan, akár folyamatosan is. Ahogy láttam, ekkor rögtön meggyullad az anyag, nagy lobogó, szinte fehér lánggal ég. Jöval kevésbé füstöl. Aztán ha összejön alul annyi hamu, akkor csigával kitolni a fejből.
Az elgázosítást nagyon bonyolult megvalósítani. Szerintem légtömör kazántest kell hozzá, sehol ne kapjon fals levegőt.
Nálam repce betárazva. Még jön hozzá az ősszel némi naprforgó aztán Leyen, Putyin meg az összes idóta politikus bekaphatja :) 25 fok lesz a házban! Gáz nélkül! :D