Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3918

"a kicsi nem bírta, mert nem vettem időben észre."

Mázli, vagy sem, de ilyen még nem volt.  Az elsö ora a kritikus. Ha akkor  le van szárítva, csecsre van téve, szopik, gond nem lehet. Amelyik a soros lesz -18 fokban szúletett anno, ez a harmadik ellése lesz, s még soha nem volt beteg, sem ö, sem a kicsinyei.

Előzmény: Törölt nick (3917)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3917

Hát akárhogy is, de nekünk tavaly a -15 fokban ellett az egyik kecskénk, pedig fél méterbnyi trágya volt alattuk, körbe voltak falazva, és hát a kicsi nem bírta, mert nem vettem időben észre. A többi gyereket már behordtam éjjelre, mert még jópár napig ennél hidegebb is volt (február eleje). Csak eztán meg két kicsit a kb. tízből nem fogadott vissza az anyja, csoda, hogy a többivel nem volt gond. Akkor megfogadtam, hogy márciusnál előbb sosem elletek többet. :D Úgyis csak a 100%-os legeléstől számítva lehet jó ízű tejet fejni tőlük, a szénával mindig van valami nem kívánatos mellékíz, úgyhogy nem kell annyira sietnünk.

Előzmény: elefada (3916)
elefada Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3916

Á dehogy! Szénabála szigetelés, hordóbungi, déli tájolás és hatalmas szénarács adja a komfortot.

Előzmény: Törölt nick (3914)
faqkac Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3915

Az emil címem megváltozott, az adatok elvesztek!

 

Ezúton köszönöm meg a mérleget!! Nagyon jól működik! Még 1* köszi!!!!

 

Mindenkinek boldog karácsonyt kívánok!!!!!

 

Előzmény: Anobium (3863)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.21 0 0 3914

Fűtött istállótok van? o.O

Előzmény: elefada (3913)
elefada Creative Commons License 2010.12.20 0 0 3913

Boldog békés karácsunyt mindenkinek. Nálunk mikuláskor elfogyott a centi,a karácsony is tartogat meglepetést:-)))))))))))

Előzmény: Törölt nick (3911)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.20 0 0 3912

Én is várom már, legalábbis afféle, és remélem, hogy ezúttal nem -15 fokba születnek...

Előzmény: Törölt nick (3911)
genziana Creative Commons License 2010.12.19 0 0 3910

Látom már mindenki karácsonyozik!

 

 

Minden fórumozónak, és olvasónak, és minden emberneK NAGYON SZÉP, ÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK!

 

Genziana

trebook Creative Commons License 2010.12.19 0 0 3909

Köszi az infót

Előzmény: Törölt nick (3908)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.18 0 0 3908

Két évig is nyugodtan lehet használni, később kicsit többet kell beletenni és kész. (Lehet, hogy tovább is, addigra már nem maradt. :D)

Előzmény: trebook (3907)
trebook Creative Commons License 2010.12.18 0 0 3907

Üdv. minden kedves fórumtagnak!

A héten rendeltem 1liter chy max pluss-t,de az én kecskéimhez viszonyítva ez a menyiség nekem sok.Felét eladnám.!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.05 0 0 3906

Igen, mindkét könyvvel  tisztában vagyok, hol s miként lehet kapni, de továbbra sem rajtam múlik, nekem nincs pénzem.

Előzmény: lódri1 (3904)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.04 0 0 3905

Ajánlom: Wolfgang Sholz Sajtgyártás házilag Juh-, kecske- és tehéntejből.

 

Előzmény: elefada (3902)
lódri1 Creative Commons License 2010.12.03 0 0 3904

A könyvet én az Anivetnél vásároltam, akik a nyáron kiköltöztek Mogyoródra

Előzmény: Törölt nick (3903)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3903

Köszönöm, így már világos... Ezt a sajtkészítős szakkönyvet is meg kéne szerezni, akkor nem kérdeznék ilyen triviális dolgokat. :) (Ha rajtam múlna...)

Előzmény: elefada (3902)
elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3902

Molnár kecskefronton az egyetlen ász máig a felhozatalban, így igaz.

De: a kecsktenyésztés könyvben csak felvázolta a pasztörözést.

Akkor folytatom, amit ezek után a sajtkészítés ÁBC-jében ír, bár itt a 63-65 fok 30 percet kíméletesnek írja, a 71-76 fok 37-40 másodperc gyorsnak, 85fok hőntartás nélkül pillanatpasztörözésnek, de folytatja:

Magas hőmérsékleten a tej elveszti nyers jellegét, ezért a sajttej hevítését kíméletesebb hőfokon végzik, mint a TÖRVÉNYESEN ELÖÍRT pasztörözést 68 fokon 40 másodperc,70 fokon 15 másodperc 72 fokon hőntartás nélkül.

 

Csakhogy mi nem vagyunk nagyüzem, nincs hőcseréló pasztörözönk, ezért, lényeg a lényeg jobb, ha csak max 63 fokig hevítünk(ha muszály) sajtnál, mert a fenti hőfokokon, az idő fűggvényében elkezd a savófehérje kicsapodni.( Túrónál mehet a 85 fok)

Egy dolgot nem szabad elfelejteni.  A könyvek űzemi technologíára íródnak javarészt.

Nem olvastam még egyetlen sajtoskönyvet sem, amit gyakorló sajtkészító írt a tapasztalatairol. Pedig az lenne az igazán tanulságos

Előzmény: Törölt nick (3899)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3901

Már számítottam rá, a gyerek tiszta láz, köhög..

Már a fél iskola kiütötte magát.

Hála Istennek, végre elaludt..., valószínű elnyomta a láz..

Már az is tuti, hogy két nap múlva a kicsi is beteg lesz...

genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3900

Köszönöm!

Előzmény: elefada (3898)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3899

Akkor még egy kérdés: a Kecsketenyésztés című, dokik által írt könyv miért írja a pasztőrözésnél a következőket:

 

Tartós pasztőrözés: 63-65 °C, 30 perc;

Perc-pasztőrözés: 74-76 °C, 40-60 másodperc;

Pillanat-pasztőrözés: 85 °C, azonnali hűtés.

 

Most néztem meg, ezt írja, és nem említi, hogy ezek közül bármelyik alkalmatlanná tenné a tejet a sajtkészítésre.

 

elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3898

Persze ! Az oltót és kultúrát is  bármilyen kazeintejhez, azaz,kérődzö tejéhez használhatod.

A  kultúra kiválasztása attol függ, mi a cél, milyen sajtot akarsz csinálni. A CHN 22 mezofil aromatermelö és széndioxid termelö kevert kultúra. Túró, krémsajt, lágy és félkeményhez is jó, bármelyik tejhez. A jó tehéntej pasztörözés nélkűl simán műkódik a  benne levó mikroorganizmusoktol is. Pl:gomolya.

Készíts kultúrával, s a nélkül is, más más sajt fog keletkezni.

Előzmény: genziana (3895)
elefada Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3897

Túró igen, sajt nem. Túrónál a kihozatalt javítja, sajtnál az érlelést gátolja, mert vízkötöbb lesz az alvadék,a a mikroorganizmusok hatására ez a rész ,nem érik, nem sajtosodik.

Előzmény: Törölt nick (3893)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3896

Persze, a használati utasítás adatai eleve tehéntejre íródtak. Oltóból kicsit több kell, mint a kecsketejhez (1,7-2 ml 10 literhez), de hamarabb alvad; a vajkultúrából szerintem azonos mennyiségű kell.

Előzmény: genziana (3894)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3895

Mármint úgy értem, hogy relatív nincs különbség, hogy a kultúrát milyen tejhez használom?

Legalább is én így gondolom, de lehet, hogy hülye vagyok, és nem jól tudom.

Előzmény: genziana (3894)
genziana Creative Commons License 2010.12.02 0 0 3894

Kedves Elefada!

 

Bocsi, ha most hülyeséget kérdezek..

A tehéntejhez is tudom használni a CHN22-es kultúrát?

Mert ugye amikor megrendeltem, kecsótejhez kértem, és most úgy néz ki, hogy lesz naponta tehéntej, amiből sajtozhatnék.

 

Köszönöm a válaszod!

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3893

Értem... Tehát a joghurt párologtatásához fölmelegített tejből már semmi szín alatt, kalciummal meg kultúrával  sem lehetne sajt, ha mégis meggondolnám magam... :)

Előzmény: elefada (3892)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3892

72 fok/pillanat

Felette savöfehérje kicsapodik.

Előzmény: Törölt nick (3891)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3891

Hát, pech, ahhoz ki kellene dobnunk az egész berendezésünket, legalábbis ami pozdorja, a konyhabútort, és egyszerre újra kellene mosnunk a ruháinkat, meg kétmilláért kellene szigetelni a házat is. Pech. De köszi.

 

Melyik pasztőrözési mód amúgy a legmagasabb hőfokú, amit sajtoknál alkalmazni lehet? 74 fok/1perc?

Előzmény: elefada (3890)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3890

"És a magas hőfokú pasztőrözés?"Nem ez a megoldás, mert akkor nem tudsz sajtot készíteni.

Van egy pár oldal és topik ami a penésszel foglalkozik, próbáld a megoldást megkeresni.

pl:/peneszedes.lap.hu/

Előzmény: Törölt nick (3889)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3889

Az durva. És a magas hőfokú pasztőrözés? Elég penészes az egész lakás, és lehet, hogy csomószor emiatt ennek tönkre a tejtermékeim...

 

(A bőrcuccokat megpróbálom ecetes vízzel kitisztítani...)

Előzmény: elefada (3888)
elefada Creative Commons License 2010.12.01 0 0 3888

Nem!

Spórás, hőstabil, a pasztörözés sem pusztítja el.

Előzmény: Törölt nick (3885)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!