Nekem még hála Istennek nem kellet a lengő villámat szétszedni, de olvasván a Te módszeredet, biztos én is hasonlóan csinálnám. Azt hiszem, nálad jobbat még eddig senki nem ajánlott közülünk.
jaja miko,gondoltam,ezért nem estem neki a samuval:-)))inkább előbb kérdezek ha elakadok,mert én csak"friss babettás"vagyok Ti meg általában nagy ÍZIRÁJDERek,régi babisok.majd már lassan télleg szerzek digitgépet,hogy láthassátok ezt a "csodát":-)))))))))))
nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat.azthiszem ez az alkatrész kiszedése kimarad az életemből.esetleg kiragasztom az úgy egyszerűbbnek tűnik.így is sok gond lessz mire előkészítem "fényezésre",mert nagyon sok karc meg hiba van benne,de nem fogom vasig csiszolni,inkább kap gittet.szerintetek a 207-es nagyon csúf lenne nagyon sötét szürkésfeketén?a lengéscsillapítók tetejét és a sárvédőket meg a lámpát szürkére akarom.hülye egy párosítás,mi?a króm(legalábbis az volt valamikor)részeket felcsiszolom(a kipuff kivételével)2000es vizespapírral(kormány,kerekek,üléscső,hajtókarok)aztán kap egy hajszálvékony lakkot hagy csillogjon.sok idő,de az anyagok ingyé vannak:-)ilyen helyen dolgozok!ja és nem tud valaki véletlenül eladni nekem NAGYON OLCSÓN egy kipufogót kompletten?postán vagy valami?lécci lécci.Balassagyarmaton lakok Nógrád megyében
Ha jól emlékszem, én annak idején úgy csináltam, hogy a vázat befogtam satuba, majd azt a csövet csőfogóval tekergettem, hogy megmozduljon. De előtte a gumi szilentekhez olajat csepegtettem, úgyhogy vékony csavarhúzót szúrtam a cső és a gumiszilent közé ebbe ment az olaj és ezt körbe és mindkét szilentnél. Tehát hogy a cső és gumiszilent könnyen mozduljon egymáson. Aztán a csőfogóval megmozgattam és finoman ütögetve a csövet lassan, de kijött. Az összerakásnál meg zsírt kell használni, mert szárazon nem fog menni. Még így is nehezen ment, a végére már alaposan kibővül az embernek a szókincse, mire sikerül.:)
FONTOS:
1. A gumiszilentekre vigyázni, nem szétb..ni, mert nincs másik. ( bár van utángyártott, de az még vastagabb, azt berakni szerintem impossible mission)
2. A csövet ha kivetted, azt nem kell polírozni, csiszolgatni (mint én), hanem megtörlöd oszt jó van, max. lefested a végét. Ugyanis ez a cső ha lötyög a vázban akkor a hátsó villa is mozogni fog, akkor pedig ugye a kerék is. (tapasztalatból mondom)
Ne is keress csavarokat! A pedáltengelyt a súrlódás tartja a helyén. Ez egy sima acélcső, a két végén pedig gumi szilentek vannak. A probléma a szereléssel az, hogy ez az egyetlen olyan része a motorkerékpárnak amit nem mezei eszközzel raktak össze... Kell hozzá egy sajtó, célszerűen erre kialakított pofával. Jó keresgélést!
Valahol Gúta (Kolárovo) környékén még lehet hogy megvan az eszköz, de szerintem már rég kiselejtezték.
Sziasztok.eljött az ideje egy friss festésnek!csak közben elakadtam.Ezért újra segítségeteket szeretném kérni.szóval:a betekerőpedálokat leszedtem,és leszedném a tengelyt is az tartja a lengővillát is ahogy láttam,de nem tudom hogy jön az ki.csavart nem látok,ezért gondoltam,TI tudtok segíteni ebben(is)ütni nem akartam,mert félek,több kárt csinálnék mint hasznot.szóval hogy lehet kiszedni?SOS sürgős,mert haladnék tovább.Előre is köszönöm a GYORS VÁLASZT!!!!
Szerintem ha kitisztítottad már akkor nem ez lesz a gond,én először azthittem túl erős lett a keverékem,öntöttem hozzá benzint,de a teljesen szétszedett zuhanycsővel nagynyomáson kitisztított karburátor lett a nyerő,a főfúvókát pumpával fújtam ki(nehogy tűvel piszkáld!)
nekem is ugyanez volt,karbipucolás kellett neki a főfúvóka volt beszűkülve
Másik motoromon a karbik alján van egy kitekerhető rész és egy kézi bicajpumpával befújhatnék a főfúvókába,bár eddig nem koszolódott el soha.
Úgytervezem mivel a babimnak a tankja rozsdás volt (állítólag) mielőtt mégegyszer előjön menet közben ez a dugulása (a szűrő ellenére) szóval fogok készíteni egy csavarral zárható furatot a karbi aljára(márha van hely?) közvetlen a fővúvóka alá,nemszeretném folyton szétszedegetni amikor eldugul,csak kitekerem a csavart és párszor belefújok majd a pumpával.
Ma sikerült összerakni és beindiitani a babettámat az innen és tölletek kapott infok alapján, ezt köszönöm is nektek. A moci pöc röf fél fordulatra indul. Egyetlen problémám van és ebben szeretnék tölletek gyorsba segiitséget kérni. A motor megy babetta szinten jool huuz, viszont elér egy bizonyos fordulatot és az istennek nem pörög tovább és fullad is ha nyél gázt huzok. Stenderdre állitva leforogja simán amit kell csak terhelve nem. Mi lehet a baj? Választ elöre is köszönöm, sürgöös lenne. :S
Megin kb. az "álomhatár" 5 km. után a szokásos, már ismertetett hibajelenség. Lefullad gázadásra a kereszteződésben, persze pont akkor amikor egy autós jófejkedik, lemond az elsőbbségéről. :P
Rárúg, neimindul. Rárúg,nemindul.
Valami szikra egyszercsak kipattant a fejemből, s levettem a bajonettzáras tank tetejét. Egy olyan hang volt hallható, mint amikor a kólásüveg tetejét lecsavarod.
(Szép kis gumitömítés van körbe!)
Na, szerintetek beindult harmadikra, és utána tökéletes volt? :):)
Tegnap este elmentem egy karikára... megállt .... :(
szétszedtem, és van egy ütődés a dugótetőn...meg összevan baszkodva a henger... sajnos fényképem nincsen róla... mondom sebaj... összerakom, megnézem megy-e még... És MEGY :):):):) egy babi sosem hagy cserben...
a gyertyából tört ki valszeg egy picike darab, ami miatt volt ez az egész... Ez csak egy érdekesség volt .
Esetleg 5 km után próbálj ki egy másik gyertyát! lehet hogy azzal van neked is a gond. Nekem is fulladozva állt le és a gyertya tűzforró volt....kicseréltem és rögtön szép és jó volt minden. ;)
Azért ez a Fecske nincs éppen hú de szép állapotban. Ilyeneket lehet venni 25 ezertől (megnéztem egy jó párat már), tehát pont annyiért,mint egy jobb fajta 207-est. Szóval reális a csere.
Én Babetta-buzi vagyok, de ezt akkor sem értem! Egy ilyen jó állapotú Schwalbe nem érdemli meg hogy elcseréld egyel kisebb kategóriájú mocira! Inkább vegyél 30-ért egy tip-top 207-est és akkor mindkettőt élvezheted, vagy ha az egyik gyengélkedik akkor mindjárt ott a másik hogy használd.
Meg aztán ami a JAWA-nál a Babetta volt, az a Simsonnál a Schwalbe. Nem egy motor, hanem egy fogalom!
Üdv! Az enyém dettó ezt csinálta! Miután leállt elzártam 1 ből a csapot,hazatóltam és karbi szét és benzin alig volt benne(szint oké volt előtte).Tehát elfogyott a benya, szűrő pedig a tangban levő résznél van gyárilag is.
Sziasztok! Pilisvörösvárról jelentkezem,ugyanis itt nyaralok most egy hétig:-) A helyzet a következő:Láttam két gyönyörű 207-est!:D Amugy minden laza,még 6 napig figyelgethetem itt a gyönyörű tájat és a babettákat!:D Na jóccakát mindenkinek! Nekem most menni kell...
Akkor 4837 m. megtétele után, mikor érzékeled, hogy kezd egy kicsit fulladozni, azonnal zárd el a benzincsapot, és figyeld mit csinál! Ha ezután felélénkül a moci, akkor magas a benzinszint. Ha még rosszabb lesz, akkor kevés neki a benya!!!
Igen, a jikov korszakot már elfelejtettem!! (Két éve próbálom felejteni!! :D )
Eredeti benzincsap van, és sima benzincső.
Eredeti benzincsapban ha mindenigaz nincsen szűrő.
Akkor min csodálkozunk????
Bár az nekem továbbra is érdekes, hogy ezt mindig kb. 5 km megtétele után csinálja a gép, és tökéletes menettulajdonságokkal ezt az 5 km-t nem tudnám megtenni, ha az úszó akadna, ill. koszos lenne a szűrő (ami szerintem nincs is....)
Én arra tippelek, hogy magas 1 kicsit a benzinszint, és amikor már fullosan bemelegszik a motor, akkor már sok neki az a benya, ami hideg, illetve félig meleg motornál még pont jó....
Bármi is a hiba, szét kell kapni a rendszert, mert így nem megbízható a motor.
Victor94 barátunk összerakta a blokkomat, ha jó idő lesz akkor holnap felműtöm a vázra, és próba!!
Az mitől van, hogy az új babim (Jikov karbival...) tökéletesen működik, hideg motorral szivatóval rúgásra indul, majd bemelegedett motorral is megy 5 km-t, majd egyszercsak elkezd fulladni, és le is fullad??? Ezek után nem lehet újra beindítani, esetleg alapjáraton pöfög néhányat, de utána gázadásra rögtön fullad. Fél óra elteltével ismét tökéletesen működik. Egy darabig, kb. megint 5 kilométerig, aztán ismét ez van. Én pedig bicajozhatok vele haza....
Egyáltalán nem biztos, hogy az üresjárati levegő beállító csavar tekergetésével érsz el látványos eredményt!
A több levegőhöz több üzemanyag kell! Ezt eléred úgy, ha a részterheléstű rögzítő lemezét a legalsó horonyba teszed. Ha ekkor is "szegény" keveréket produkál a motorod, akkor főfúvókát kell(lene) benne cserélni nagyobbra. Így viszont eléred azt, hogy a motor nem képes adott fordulaton annyi üzemanyagot elégetni, amennyit beszív!!!
Az ilyen jellegű beavatkozásokat csak a tuningolt motork esetében kell meglépni!
Mint mondtam, a Jikovhoz legjobb, ha az eredeti levegőszűrőt használod!!!
Az, hogy most Arol is, meg egyéb 2T olaj is van a benzinben, nem okoz teljesítmény csökkenést csak akkor, ha nem megfelelő, túl olajos a keverési arány.
Persze, az általam leírtaktól függetlenül, Te döntöd el, hogy mit variálsz a motorodon. Azt azért vedd figyelembe, hogy rajtam kívül már Sturmi és miko?barátaim is leírták, hogy a sport levegőszűrő felszerelése önmagában semmit nem javít egy alap motor teljesítményén, a változás csak negatív irányú lehet!!!
Elvileg úgy van, hogy a porlasztón az alapjárat állító csavar az kerek alakú, a keverék állító pedig szögletes. (nálam legalábbis így van) A keverék állítót 1,5 fordulatra kitekered, ez a gyári érték, de ez csak egy "mutató" érték, minden Babettánál más mértékben kell kicsavarni. Ha a sport légszűrőt hagyod fent akkor inkább 2-2,5 fordulatra tekerd ki, ez is csak egy tippelés.
A beállításd csináld úgy hogy, használd ki vagy ereszd le a bene lévő keveréket. Vegyél bele benzint és egy jó minőségű szintetikus (az már drága de megéri), vagy félszintetikus 2Tolajat. Keverd be 1:40-re, melegítsd be a motort üzemi hőmérsékletre, utána szépen próbálgatod, hogy melyik állásban, hogy megy a motor.
Ha sikerül, akkor szépen fog menni a Babetta, főleg ha a benyaszint is tökéletes.
Ha jól állítottad be akkor 30km/h utazósebességel 2,5litert fog enni maximum 100km alatt, és jól is fog menni.
Ha meg nem akkor meg 100km-er alatt akár 3,5 is megehet, és csak 35km/h fog süvíteni.
Nekem amikor jól volt belőve akkor 125km-er után kelett legközelebb keveréket beletenni.
De hát itt meg megint sok minden függ, pl.: tiszta-e a kipuff könyököd. stb...
Más: 7:45-kor kigurulok a kertből, látom, hogy villámlik meg minden, mondom magamban, nem baj csak egy 5 perces videt sikeresen hozzak össze, 50 métert se tettem meg, erre elkezdett szakadni az eső... Ez a hét már csak ilyen....
Halóóóó! Hétvégén az egyik szomszédom adott nekem egy BABÓKÁT! INGYÉR! Meg akarom menteni a kis csüllőt! 1977-es kiadás, Krómok jók rajta(kerekek) :)! Majd a felujitás közben rakokfel képeket!
Persze, am motor motorikusan is jóállapotban van, pöcre indul, a sztenderd kivan hajolva(majd hegesztek alá valamit), egy deszkára szoktam kitámasztani mert onnan lehet berugni és akkor nem ér le a hátsó kerék.
Amugy azon a csavaron kell állítani ami az alapjárat mellet van??
Így van ahogy Tóni bácsi is írta, attól még, hogy feltettél egy sportlégszűrot a motorra még nem fog jobban menni, ahhoz tökéletesen be kell állítanod a karbit.
A gyári légszűrővel is nehéz tökéletesre beálítani, nemhogy a sportlégszűrővel...
Ráadásul az sem mindegy hogy-hogy állítod be, mert ha csak egy negyed fordulattal állítod arrébb mint ahogy azt kellene, rögtön nem 2 litert hanem 3 liter benzint eszik majd a motor...
Nekem 2 heti! kísérletezgetés után sikerült úgy beállítanom a karbit, hogy 48-at vigye, persze nem széllel szembe... 1 hétig használtam úgy, aztán már nem tudom, miért de szétszedtem, a karbit, utána már csak 43 volt a max sebessége, ami egy Babettához képest egész jó. (szerintem) :)
Más: Ma végre szép idő van, nem esik az eső, csinálok képet a motorról, meg egy videót is össze akarok hozni...
Az a nagy harci helyzet amikor felszereltem a sportlégszürőt nem is lehetet csutkán húzni a kecske szarvát mert fulladt a gép, arra tippeltem hogy sok levegőt kap ezért egy félcolos slagdarabot raktam a szürőnek a könyökébe, na akkor lett fasza, többet pörgött mint a gyári szürővel:D. Ki is égtek az izzóm(már öregek voltak) vettem bele újakat azok már bírják az ampert. Szerintem azért megy most lassabban mert most rossz keverésű benzin van benne(félig 2T félig 2T stíll láncfürész olaj), tudom nagy hiba de nem volt más, legközelebb oda figyelek erre.
Amúgy hol lehet a karbit a légszürőhőz kallibrálni?
A gépem egy 210-es vázon egy 207-es motorral......szeretem:)
Ha valakinek van eladó 210-es blok, az engem érdekel!
Jaja miko?-nak van igaza, olyna mint a bicikli váltó, de ha nagyobb van hátul kevésbé terheli a motort és engedheti nagyobb fordulatra?? Mind1 egyórás munka és kiderül.
Tudom hogy lefogja a motort, de elött ilyen 43-44-eket mentem vele, nem tudom mitől lehet ez, üzemanyag keverési arány, motorolaj típus/minőség...nem tudom. Lehet ha hátra nagyobb lánckereket rakok jobban gyorsul kevésbé terheli a motrot és még több is kihozható belőle??
1. Kb. 40-et tudnak max. az alap 207-esek. 2. A "sport" légszűrődtől még nem lesz sportmotorod. 3. Ugye nem kérdezted komolyan,hogy a levegőben pörgő kerékkel miért forog többet,mint terhelve menetközben?!
Mért van az hogy a 207-esem stenderden leadja a max fordulatot, aszfaltos úton meg csak 37-38-at megy? Pedig még sportlégszürő is vanrajta, a röpsúly pofák meg még szinte újak?
Szombat -Legidősebb- motoros, -motor verseny -tetoválás verseny -motoros bemutató -motoros felvonulás -gumi füstölés -motorszépség verseny -sörivó verseny -díjkiosztó -Buli ..
vasárnap -vizes-póló verseny -díjkiosztó -búcsú a motoros barátoktól
Sátrazási lehetőség biztosítva, szombaton a motorral érkezőknek az ebédet biztosítjuk (menü: vadpörkölt)
Motorosok jelentkezését várjuk az alábbi telefonszámon: 06 30/ 733 9661
Egész jó program, kár, hogy nem tudok elmenni... :(
Remélem meg is találod a számításod a szakmában és nem egy vagon szén lapátolása mellett fogunk egymásra találni itt a nagy válság idején!
Bár amilyen lumbágót beszereztem, most erre van a legkisebb esélyem. Motorozzatok helyettem is, én még erőt gyűjtögetek.
A gyújtásfedél fotója engem is érdekelne! Az olcsó utángyártottból nem is baj hogy nem vettél, az szokás szerint nem mérethelyes. Emitt tágas, amott szűk, de alakítás nélkül sehogy sem lehet felrakni.
tegnap nagyon megdöbbentem!nézegettem neten a gyújtásra müanyag takarót hát mondom olcsó akkor az autósboltba se sokkal drágább.bementem,megkérdeztem mennyibe kerül,hát majdnem leültem!1200forint.nem baj ma munkába üvegszálas paplanból és műgyantából lamináltam eggyet.szuper lett szebb mint a gyári.ezzel felkerült a babszira az utolsó alkatrész is.
Igen, sörrel/borral a kézben az agy is jobban működik! :-)
De szerintem amit mondasz,az a megoldás kulcsa: a rezgőkőr. A kisülő kondi a primer tekercsben egy rezgőkőrt indít be. De ezt már tényleg csak találgatom...
Dehogyis!!! Az úttörő ott segít ahol tud! :-) És szerencsére ez a kis babettás topikunkra nagy átlagban igenis jellemző. Persze voltak kivételek,de már nincsenek is itt...
Én még itt skiccelgettem magamnak, de azok után is 99%-os biztonsággal mondhatom, hogy csak neked van igazad. :)
Azaz: a Babetta tirisztor egy harmadik változat. Amiből az is következhet, hogy a mi elektronikánk egyenáramú szikrát ad. Így ez lenne logikus.
Csak akkor magyarázatra szorulok az általam bemutatott egységek működését illetően. Affelől nincs kétségem, hogy azok a tirisztor egységek úgy működnek, ahogy le vannak rajzolva.
Arra gondolok, hogy azok kondiját mindkét esetben nem egyenirányított váltakozó, hanem egyenfeszültséggel töltik fel. Sajnos az nincs jelölve. De akkor azt nem értem, hogy egy egyenfeszültséggel feltöltött kondi hogy produkál váltóáramú szikrát. Bejön itt az a "kedves" rezgőkör, aminek a kialakulását még nem tanulmányoztam át tüzetesen.
Na mindegy ebbe most ne menjünk bele, ha találkozunk személyesen, jobban át tudjuk beszélni.
Tehát azt akarom mondani,hogy a mi diódánk az egész más,mint az ábráidon a hely cserélgetős dióda. Nekünk olyan nincs, a mi diódánk a kondi feltöltéséhez egyenirányítja az áramot.
Ez nem annyira off, de nem is érint sok Babettást: a Fichtl Krámek árul 1.90×1.25"-os felnit 850 koronáért és kapható náluk 195 mm-es küllő is. 28-as Babetta felújításához jól jöhet. Én előtte azért kiderítem az újrakrómozás árát is.
Te meg azt vedd le,hogy bár az ábrádon a dióda valóban a kondi elé van bekötve,de a másik lába meg nem a tirisztor másik kivezetésére megy,hanem a töltőtekercsre! Nézd csak meg... (a te ábrádon a tirisztor két kivezetésére van kötve a dióda, és ez a babettán nem így van)
Egyszer, mintha ebben a topikban mutatta volna valaki, hogy lehet a kezdetektől megjelent összes Ezermester című remekművet a monitorunkra csalogatni. Vajon itt van még velünk az a lakótárs???
Én úgy emlékeztem, lementettem magamnak az elérhetőséget, de most sehol nem találom. :( Ha beírom a keresőbe az Ezermestert, csak 1998-tól találok lapszámokat. Pedig ez a mű már a '60-as években is létezett.
Azt vedd le, hogy az egyenáramú változatnál a dióda a kondi és a trafó primer tekercse között van! Nem ez a Babetta változat.
A váltakozó áramú bekötésnél dióda a kondi előtt, azaz a töltő tekercs és a kondi között leledzik. A "ménkű" balról jön, gondolom ezt látod! Ez a Babetta változat.
Az, hogy a vonalakat hogy húzigáják egyik, illetve másik ábrán, az ne zavarjon!
Nem feltétlenül gond ha kicsit forog a hátsó kerék sztenderen. Ha leveszed sztenderről és alapjáraton fék nélkül állva tudod tartani, akkor semmi gáz. Egy egyhengeres motor alapjáraton többnyire nem egyenletes sebességgel forog, így el-elkapja a kuplungot a röpsúly. Többezer kilométeren keresztül sem okoz gondot.
Más a helyzet ha csak a féket behúzva tudod álló helyzetben tartani a mocit. Ekkor vagy túl vastag a kuplung pofáin a ferodol vagy elgyengültek a kuplung rugói. Biztos van még pár lehetőség erre a hibára.
horvszil!bocs hogy beleszólok,de szerintem egy kissé magas lehet az alapjáratod.nekem207esem van de ugyanezt csinálta.gondolom azért azt tudod hol kell állítani a karbin az alapjáratot,mert ha nem akkor inkább........
alapméretűt raktam bele,mert kilométer vastag volt a korom a régin,azért cseréltem,és a gyűrűk is kopottak voltak kicsit.főtengelycsapágyat meg szimeringeket is cseréltem,belőttem a benzinszintet,és szerintem nagyon jó lett.hangja halk,motorja ütemesen jár.
Szia Tóni bácsi! Természetesen nem volt szándékomban a motort kínozni. Sztenderen beindítottam ,ahogy írtam, pörög a kerék. Hátsó fékkel megállítottam. Nekem csak az a fúrcsa hogy röpsúlyos kuplungos motornak alapjáraton miért forog a kereke. Csak gázadáskor, ahogy a röpsúlyok kilendülnek, akkor kellene hajtásnak lenni, de javíts ki, hogyha nem jól gondolom, mert nincs nagy műszaki tapasztalatom.Vagy ennél a mocinál ez miért van másképpen, magyarázd el légyszi,hogy megértsem a működést. De folytatom a tapasztalatok írását. Levettem sztenderről ,motor jár, fogom hátsó fékkel a gépet mert már vinné is alapjáraton. Fék elenged, gázt húzok megy a masina. A 2 fokozatot hogy kapcsol? Egy bizonyos sebesség, fordulat után?
Kérdés, hogy milyen méretűre kopott hengerbe, milyen méretű dugót és gyűrűket raktál. Ha érezhetően könnyen mozog a dugó a hengerben, akkor nem igényel hosszú bejáratást.
De arról tudjál, hogy az ilyen cserék hosszú távon semmit sem érnek!!!
Már többször elmondtuk, hogy dugót, gyűrűket úgy érdemes cserélni, hogy a henger is fel van fúrva!!! Csak ezesetben lehet a gépalkatrészeket pontosan összepászítani!
Üdv Mindenkinek! Hozzájutottam egy 210-es 2 sebességes Babettához. Ez a moci nekem teljesen ismeretlen, ezért kérdeznék, és kérnék tőletek tanácsokat a működését illetően. Sztenderen elindítom a mocit , szépen indul, de forog a hátsókerék. Behúzva tartom a hátsó féket egy pár másodpercig és elengedem a fékkart, van hogy nem forog a kerék, akkor sem ha gázt húzom( még sztenderen áll a motor). Pedált megmozdítom előlre ránt egyet és újból forog a hátsó kerék. Így a működés megfelelő, vagy esetleg probléma van a motorral? Ezt az elindítás utáni azonnali kerék forgásra értem. Kérném ,és köszönöm a segítségeteket.
Ma nem volt kedvem csinálni semmit!! :-) De az összes alkatrészt megvettem, és a melegített blokkba beraktam az összes csapágyat. Holnap nem tudom mennyit foglalkozom vele, de a hétvégére pöfögni fog sztem. :-)
A műhelyben tudok bütykörészni a gépeken, kint a kertbe a veteményeknek és a kukoricámnak viszont nagyon kell a csapadék! :)
Csak ugye pont ma akartam visszahozni anyámtól a zöld 210-est, amit neki csináltam. Erre talán még emléxel. :))
Egyszer kipróbálta és rájött, hogy nem tudja megtanulni hogyan kell használni. Le is nyúzta vele a lábát rendesen. Szólt, hogy nyugodtan vigyem el, mert neki ennyi volt a Babettázás...
Sebaj, én majd felváltva tudom húzni a gázt, a faluban a sok suttyó meg les, hogy tegnap még szürke volt, ma meg már zöld... Hi-hi-hi...
....A memóriám nem az igazi, így sokszor megveszem ugyanazt az alkatrészt és így van tartalék bőven....
Én is soxor így járok, és nem csak Babetta alkatrésszel!!! Megveszek egy újizét, aztán lemegyek a garázsba, hogy beszereljem a rosszizé helyett. Miközben keresek hozzá még egy miskulanciát a bal oldali alkatrész tároló szekrény középső fiókjának hátsó részében, találok 4 vadi újizét!!! És ilyenkor mérgemben jól kőrbe röhögöm magamat. :-)))
Úgy látszik az is elég volt az egymáshoz történő hasonlításhoz, hogy jó pár évig szomszédok voltunk!!!
Dehogynem került többe. De a váltópofák megvoltak már. Annyi alkatrészt sikerült már felhalmoznom hogy sokszor meglepődöm, milyen különlegességek is vannak raktáron. A memóriám nem az igazi, így sokszor megveszem ugyanazt az alkatrészt és így van tartalék bőven. De kell is, mert a terveim több évre, ha nem évtizedre mutatnak, mire az utolsó Babettához fogok addigra már nem is nagyon lehet kapni hozzá semmit.
A váltódob csere pedig már nagyon kijárt, hiszen teljesen el volt kopva és az indítás a váltópofák nagy holtjátéka miatt nem jöhetett létre. De azt nem gondoltam volna hogy a zsír új váltópofák lemezei bele fognak érni! Még jó hogy csak két napig használtam így.
Tegnap elmismásoltam a dolgot, kimentem inkább a Tiszavirág Fesztiválra. Ittam finom borokat, és hallgattam jó zenét. :)
A váltóra majd később visszatérek. Rengeteg rugóm van, valszeg találok köztük megfelelőt. Láttatlanból azt mondom, hogy egy kis átmérőjűt biztosan be lehet a pofák közé applikálni. Hiszen csak egy minimális húzóerő kell, egy akkora rugónak még el kell férnie a vezérműben!
Legrosszabb esetben lemarad a nagy porvédő lemez, de ha az "újítás" beválik, ennyi áldozatot megér!
No és nem utolsó sorban jó eséllyel megszűnik az a kissé zavaró alapzaj is, ami jellemzője a mocijainknak.
Csak azon töröm a fejem, hogy ezek a kisérletezgetések nem kerülnek-e többe, mintha megfogadtad volna a tanácsomat, és felkereseted volna az öreg Velkeit!!!
Vagy ezek a pofák már neked korábbról meg voltak, csak még nem próbálgattad ki egyiket sem?
Üdv. Segítségeteket szeretném kérni a 207-es babettám problémájával kapcsolatosan. Ha a benzincsapot nyitva hagyom kis idő múlva a motor alat benzin tócsa halmozodik fel, ami a karbiból származik, de nem a tömítés hibájából. Megnéztem a légszürő fedél alól csöpög ki, szerintem a tűszelep akadhatot fel de nem tudom miért, most vettem, tök új.
Aha,szóval túl jó! :-) Ez a visszahúzórugós dolog, ez ha beépíthető úgy hogy nem zavar semmit,akkor én ezt próbálnám. Máskor is hangot adtam már annak,hogy nem értem miért lefegnek a vezérlőpofák csak úgy alaphelyzetben. Ha sikerül beépíteni egy megfelelő erejű rugót,akkor szerintem jobb mint az eredeti konstrukció.
A váltópofáknál az vezérelt hogy kipróbáljam a piros ferodolt is. Azzal nincs is gond, de a méretpontossággal annál nagyobb.
Az indítópofákat szintén visszacseréltem pirosra, mert a szürke csapnivaló volt. Ha így sem lesz jó, akkor bizony ostromolni fogom Tóni bácsit az újraferodolozás miatt.
Nekem tudod az az isteni szerencsém, hogy a mocimon még minden az eredeti. És ezt az állapotot igyexem megtartani, amíg csak lehet. Rengeteg rosszat hallottam már tőletek az utángyártott szar alakatrészekről.
Te miért is vettél új pofákat ferodoloztatás helyett?
Amikor megrendeltem nekem azt mondták hogy már nem tudnak hozni. Ha valakit érdekel, hát egy telefonba kerül csak rákérdezni hogy tényleg így van-e.
Ilyen jó lett a váltó és ez a baj? Én pont fordítva jártam. Kicseréltem mindent: indítópofákat, lendkereket (szegmensdobot), váltódobot, váltópofákat. Hogy jártam? Az új váltópofák kapásból felszántották a dob tapadófelületét, a csőtengelyen pedig szorulnak mert annyira pontatlanok. Rosszabb lett mint előtte. Tegnap reszeltem és reszeltem, holnap remélem lesz idő kipróbálni. Már tudom hogy a legtöbben az utángyártott vacak alkatrészek miatt adnak túl a Babettákon!
A főtengely elrepesztéséhez, vagy ahogy a szerelő fogalmazott "kiveréséhez" kb. milyen erő kell?
Csakmert mikor rakta fel a dugattyút, nem volt eléggé kitágulva a hevítés után, a szerelő pedig az improvizáció híve, megfogta és kalapáccsal beleverte a dugattyúba az azt tartó hengert. Minden esetre nem éppen mérsékelte magát, mikor ütött (és így törött el két gyűrűt is a dugattyúról)... :S
Remélem a főtengelyt nem tette tönkre. :S
Amúgy szerintem akinél most van, valószínű észrevenné, de ha nem, azé' még megemlítem neki ha találkozunk, hogy nézzen rá arra is.
Jól hallottad, a szimeringek arra valók, hogy abban a térben tartsák az olajat, ahová való.
Csakhogy abban a térben (forgattyús ház) alig van olaj, amivel a kuplung dobod érintkezik a főtengelyen keresztül!
A forgattyús házba mindíg csak annyi olaj kerül, amennyit a rajta átáramló keverék tartalmaz. A főtengely szimering valami picikét átengedhet, ha szar, de tocsogásról nem beszélünk.
Ahogy mondtam, a Te kuplungodba a porlasztóból folyt bele az olaj!
Én mindjárt megyek a Tiszavirág Fesztiválra, mert ez városunk egyik kiemelkedő rendezvény sorozata. Már csütörtökön kezdődött. Vagy 15 sátorban árulnak finomabbnál finomabb borokat, minden féle csecsebecsét, világító kutyaszart, többfunkciós zenélő bilit, több helyen szól a zene.
"Belépés dítalan, kilépés bizonytalan! Esténként az úri közönség táncol."
Hát vazze tényleg rossz lóra tettél. A kuplung pofák rögzítő csapjairól hiányoznak az alátétek és a zéger gyűrűk!!!
Így motort, csak egy dilettáns rak össze!!!
Te meg jó lenne, ha pontosan megtanulnád mi, micsoda, mert a képeken az látszik, hogy az olaj nem a kuplungodban, hanem a karburátorod szívó oldalán gyülemlett össze!!! A "kuplungban" egyébként sem gyűlhet össze olaj!!! Ezért nem értettelek már tegnap sem!!!
Ha most tényleg egy ügyes emberhez viszed, kérd meg, hogy a porlasztódat is állítsa be!
Ha új kuplung pofákat raktál be, ne csodálkozz a rángatózáson! Ezeknek a pofáknak is "alkalmazkodni kell" az indító dob belső felületéhez, ami elméletileg szabályosan kőrkörös.
Vagy leveszed a dobot még eccer-kéccer a ferodolok becsiszolása céljából, vagy megvárod, amíg használat közben szépen bekopnak!
Sziasztok! Lenne egy 207-es piros babettám eladó sok alkatrésszel+ vázzal, a motor nem indul, illetve nem megbízható sajnos nagy baja nincs neki az biztos, beállításra gondolok.Kompresszió minden megvan.Kinézetre se rossz állapotú.Akit érdekel írjon ide! 15ezer forintos árra gondoltam.
Ugye nekem nehézpofás vezérművem van. Gyárilag a pofák lelapolt felületének csak a középső harmadára vannak a ferodolok felragasztva. Amikor nekem a druszám bátyám újra betétezte a pofákat, a teljes lelapolt felületet telibe ferodolozta. Ebből következően mindkét pofán közel kétszer akkora a ferodol, mint gyárilag!!!
A felszabályozást esztergapadon csináltam, tehát már az első kilómétereken sokkal tökéletesebb volt az illeszkedés, tapadás, mintha kézzel reszelgettem volna a ferodolokat. Pár 10 km. megtétele után, meg nyilván ez az illeszkedés még tovább javult.
Mi következik ebből? Most elindulás után, szinte azonnal (10 km/ó alatt!!!) átvált egyesből kettes fokozatba.
Egyszóval, én sem tudom egyesben megfelelően (legalább 20 km/ó-ig) kihúzatni a mocit.
Három dolgon töröm a fejem:
1, Levágom a ferodolok két szélét, és csak a gyári méretű darabokat hagyom a pofákon.
2, Mindkét pofa gyors kilendülését megpróbálom kordában tartani egy-egy befőttes gumival. :-)
3, Szükség szerint mindkét módszert bevetem.
Azért a befőttes gumi helyett talán inkább két kis gyenge rugóval próbálkozom. :-)
Sziasztok.reggel7:kávé cigi szerelés volt.megtisztítottam mindent,a két mittoménmilyen pofán már alig van ferodol.na mind1,azé összeraktam.megtekertem,beindult.gyönyörűen csengett a hangja.kicsit bemelegedett,mondom:majd most.ráhúztam a gázt,lefulladt.állítottam a benzinszinten,már jó,csak megint van egy kis baj,amiben szeretnék segítséget kérni.:amikor jár a motor,és elindulnék,csak rángatózik meg furcsa hangja van a kuplungrésznél amíg egy kicsit fel nem gyorsul.ez mitől lehet?tuti jól raktam össze a 3 pofát.előre is kössz a segítséget
Azthiszem ez is volt az utolsó nekik - ha azóta nem hozattak újakat.
De ezen a rajzon is már olyan öreg volt a gumi, amivel be volt tekerve, hogy mikor megvettem, leszedtem róla a gumit, már szétt is szakadt.
Az üzletben a falon van még egy darab, kicsit kiszíva már a nap a színeit, de használható.
Mindenesetre nem vettem volna meg, vagy nem is kérdezek rá, ha nem tűnik fel a rajz a falon. Azon mutattam el, mi is kell nekem a kuplungba még.
Amikor megvettem mindent, az eladó sunyin odaszólt nekem, hogy van még egy ilyen rajza. Kérdeztem, mennyi? Azt modta, 1. Mondom, ha már ígyis kifizettem közel 100-t az új alkatrészekre, akkor ez az egy már nem tesz semmit, és megvettem. :D
Vaterán is lehetett kapni egyszer egy ilyen rajzot, bár azon volt némi firka is. Azt is valaki nagyon gyorsan megvette, most az én műhelyem falán díszeleg minden hibája ellenére. Lefóliázva, bekeretezve, ahogy egy ilyen kincshez illik.
No de 1 Euroért? Közel sem... El ne kótyavetyéljétek ennyiért! Szerepel az Extreme Trader árlistáján még, de beszerezni már nem lehet!
Nemrég sírtam a Vatera új üzletpolitikája miatt. Nos ilyen Babettás nyalánkságokat már azóta nem kapni ott, a változás pedig pont a regisztrációs díj bevezetésével esik egybe... Szerintem lehet összefüggés.
A videón lehet picit hallani is, az egész motor szó szerint, úgy, ahogy van tocsog az olajtól. Ahogy az első kuplungot áttfordítom a videón hallani lehet ahogy fröcsög az olaj benne... :S
Most viszem pár perc múlva egy tényleg hozzáértőhöz, remélem ő megcsinálja - gondolom most ki kell pucolnia az olajat az egészből, ami nem lesz olcsó, de remélem már működni fog. :S
Hát, én meg ebéd után szundítok egy hangyányit, aztán elkezdem törni a fejem, hogy a lassan egysebességessé átalakuló gépsárkányomat hogyan tudnám visszaalakítani normál kétsebességesre.
Megerősítem! (mármint a fenével kapcsolatos megjegyzésedet) Itt is tiszta ősz van, esik az eső, úgyhogy én sem nyargalok ki a paripával a garázsból. (nem baj,legalább haladok más munkával is picit)
Igen,a levegőszűrő marad,mert egyrészt én csináltam, másrészt kell a szívászajt tompítani. Most légszűrő nélkül próbáltam ki,ha esetleg fojtaná a légszűrő,akkor lazítok kicsit a betét sűrűségén.
Igen,emléxem,hogy láttunk már hibásan rajzolt ábrát. Ezen is fordítva van a 3 kuplungpofa nyitási iránya. Az indítópofáké viszont jó. Fene se érti hogy csinálhatnak ekkora szarvashibát.... Mindenesetre nekem is tetszik ez a szép színes ábra!
55-ös fúvókával feltámadt a gép! :-) Nem hörög,nem röfög,hanem kapja fel azonnal a fordulatot. Sajnos esett az eső,így nem mentem ki az utcára,csak bent az udvaron húzatgattam ki egyesben, és biztatóan reagált. Holnap kipróbálom az utcán is,hogy mit megy!
Majd akkor holnap napfényben, mert ez a képet setétben készítettem, lámpafény mellett pedig vacak a minőség (főleg, hogy gyenge 40W-s égőt használok, mert nekem ide felesleges nagyobb).
Amúgy 1-ért vettem, szerintem totál megérte, annak ellenére, hogy én nem valószínű, hogy valaha is hasznát venném. :S
Jelenleg csak ilyen életlen, maszatos, setét kép sikerült: KÉP
Holnap, ha nem lesz borult az idő, csinálok jobbat. :)
babetta tvl 210es motorom új gazdát keres, akár valakinek donormotornak is jó csak szerintem az alaplapon a gyújtó tekercset vagy a jeladót kéne cserélni.Egyben van még bejáratni sem járattam sztenderen pörgött amikor sikerült bepöffentenem. A felújítási munkát faterral csináltuk aki már 30éve motorozik és autószerelő szakmája van szóval nem igénytelen szerelő csinálta. Szinte minden ki lett cserélve rajta szerintem a szabadonfutó is jó állapotban van nem szorult. Ferodolok jó állapotbn vannak főleg a 2. sebességé. Bővebb infók itt: http://kepesmotor.hu/babetta-segedmotor/p211308 fórumozóknak 1 kis kedvezmény belefér csak sajnos eléggé sokba van már nekem.Moped 91nél vásárolt alkatrészek vannak benne. Akit érdekel írhat e-mail címemre is: beckham2@freemail.hu,msnen:aggeszka@msn.com
Szerelő is rajz után rakta, úgyhogy nekem esélyem sincs...
Ellenben van egy rajzom, a komplett motorról, abban az üzletben vettem, ahol az alkatrészeket is. Direkt Jawa-kra specializálódott üzlet és szerviz. Ezzel csak az a baj, hogy így ha leírom, hogy 12 km, még nincs messze, csak az a baj, hogy nem tudom mivel és kivel bevitetni a motrot. Ott tuti megcsinálnák olyanra, hogy az életnben nem menne tönkre többet, csak megint az a rohadt távolság. :S Házhoz pedig nem jönnek. :'(
Ellenben itt a rajz: (A fénykép eredeti méretben: ITT )
Ellenben erről a képről fénymásoltam le a kuplung részt, és elvileg az szerint is rakta össze - de nem úgy néz ki.
Különben a lefénymásolt rész, ha valakinek kellene:
Informatikus vagyok, csak a számítógép és a hozzá a hozzá tartozó periférfiákat tudom összerakni. A motor kicsit más tészta, amihez nem értek, inkább nem nyúlok hozzá. :)
Az autószerelés terén csak annyit tudok, hogy a legfontosabb alkatrészeket meg tudom nevezni, esetleg keveset tudok arról is, hogy mire vannak, de ennyi. A kuplungban speciel van egy rakás kis vacak, aminek az üzletben, ahol vettem a kuplungot sorolták a neveit, de annak a felét nem tudtam. Tudom, hogy van benne indító pofa (első kuplungon az a két nagy darab), hármas pofa (szintén az első kuplungon), zéger (fogják a hármas pofát), szimering (szigetel, nem engedi az olajat a kuplungba), kuplung dob, ékszíj, kuplung maga (az a csattógós izé a hátó kuplungban). Tudom kb. hogy mi alapján működik a röpkuplung (centrifugális erő), de azt, hogy hogyan már kevésbé.
Ennyi. Ennyi tudással inkább nem nyúlok bele. Féltem a Babettámat, nekem (a fórumon sokakkal ellentétben), csak ez az egyetlen egy darabom van, ennek vannak papírjai meg minden, vagyis minden félelem nélkül kimehetek az útra vele. Kávédarálót (rotyogó) eszem ágában sincs venni, semmit sem érnek... Á... és már márciustól rosz. :'(
Én úgy emléxem, a múltkor már megbeszéltük, hogy ezt a "szerelőt" a továbbiakban nagy ívben elkerülöd. Persze, úgy rémlik, olyan helyen lax, hogy a közelben nem sok rendes szerelőt találsz. Ezesetben magadra vagy utalva. Nem kellene saját kezűleg rendbe hozni a gépet???
Ha a mocit sem tolni, sem tekerni nem lehet, akkor ott valami nagyon szarul lett összerakva.
Rengeteg robbantott ábra van, amin látszik mi, hová való, mit, hogy kell összerakni. Én azt mondom próbáld meg!
nna mégis vettem csapágyakat,1700volt a kettő meg szimeringeket.nemtom milyen márkájú,de a csapágy az ksb vagy kbs?na mindeggy.még nagytakarítás alatt áll a henger meg a hengerfej,utána összerakom.már várom a végeredményt nagyon.KÖSZÖNÖM SZÉPEN a segítségeteket,majd jelentkezem ha készen vagyok.
Az egész abból a közmondásból indul ki, hogy a baj nem jár egyedül.
Mikor felrobbant a hengerben a gyűrű, akkor valami oknál fogva a kuplungom is "el ment". A szerelőhöz elvéve széttszedte a kuplungot, és látván, hogy szinte minden repedt és kopott volt benne (jó, minden még eredeti 20 éves volt benne), akkor mondta, vegyek újat.
Vettem lényegében teljesen új kuplungot, mikor felszerelte a kuplungból szó szerint ömlött az olaj. Ott hagytam nála, mert már késő volt, nem volt kedve szétt szedni újra. Amikor most nemrég visszahoztam tőle kiderült, hogy új szétt szedte, felrakta. Az olaj már nem ömlik, de a kuplung szorul. Egyszerűen nem lehet sem tekerni, sem tólni, sem semmi, ha motor módban van, annyira szorul a kuplung.
Valamit elsz@rt rajta, nem kicsit... Azthiszem hozzá sem viszem többet (mondjuk mikor eltördelte a gyűrűket a dugattyúról, már akkor tudtam, hogy nem ide kellett volna hoznom).
....Amikor felrakta a kuplungot, akkor ömlött az olaj a kuplungból. Szétt szedte. Az olaj már nem ömlik, de a kuplung sem megy. Legalábbis nagyon nehezen, mert iszonyatosan szorul.....
Még csak egy üveg sört ittam meg az unokám kitűnő bizonyítványának "méltó" megünneplésére, de ennek ellenére az idézett szöveget nem igazán értem.
Jól mondod, egy tökéletesen "behangolt" tuning mentes 210-esnek tudni kell rövid távon 55-60-at. De, ha rám hallgatsz, tartós menetben 40-nel mész vele!!!
Ez az a tempó, ahol a teljesítmény és a nyomaték görbe metszi egymást!!! Én mióta meg van a moccom így használom, az egyhuzamban megtehető távolságnak kizárólag a seggem teherbíró képessége szab határt!!!
Jah, amúgy ha már a sebességet is megemlítetted a távolságnál. Én úgy 40-45 utazó(sebesség)ra gondoltam útközben.
Te mennyit ajánlasz?
(Amúgy mindegy, mert jelenleg ha már végre normálisan helyreteszik, akkor úgyis "félgázon" kell lemennem 500km-t, úgyhogy 30-nál nagyon nem mehetek majd gyorsabban egy darabig.)
A hengerrel az volt a probléma, amit Tóníbá' márciusban mondott, a felső gyűrű belerobbant a hengerbe, de olyan mélyen, hogy inkább vettünk újat.
A kuplung pedig " el volt menve" és szétt szedte. A kuplungban a hármaspofák megvoltak repedve, és még sok dologgal volt probléma, ezé' lényegébe a kuplungot is vettünk újat.
Amikor felrakta a kuplungot, akkor ömlött az olaj a kuplungból. Szétt szedte. Az olaj már nem ömlik, de a kuplung sem megy. Legalábbis nagyon nehezen, mert iszonyatosan szorul.
Amikor visszakaptam a motrot, akkor azzal kifogásolta, hogy "Nem értek a röpkuplungokhoz!", amikor elvittem még az volt, hogy össze tudja rakni.
Jelenleg csak az új alkatrészeket sajnálom, mert nem voltak olcsók, úgyhogy remélem tönkre nem tett semmit.
Mindenesetre akkor a Pincsi gyűrűk maradhatnak rajta? (ahogy össze lett mérve a kettő, egyformák.)
Ha tényleg rendben van a babettád,akkor nem gond a kilométer,ha türelmesen pöfögsz vele,és nem csutkagázon akarod minnél elöbb lenyomni a távot. Kérdés az,hogy mennyire lehet rendben a motor amibe ilyen "szerelő" nyúlt bele...
Szimeringek a főtengely szárainál: 17X28X7 Szegmens dob alatt: 15X24X7 Az egész kuplung alatt: 28X38X7 A lánckeréktengely száránál: 20X30X7
A szimeringek márkájánál azt tudom mondani hogy a legjobb márka az SKF lenne,de az nagyon drága.Viszont megne merd venni a huber márkájú szimeringeket!
Főtengelynél nekem már lassan egy éve KBS csapágyak vannak.
Rég írtam errefelé, de lenne egy olyan kérdésem, hogy egy (valószínűleg) jól összerakott (minden tuning nélküli) Babetta, egyhúzomban úgy kb. 70-75 km-t le-é tud menni?
Csak mert a nyáriszünetre beiratkoztam egy logisztikai tanfolyamra, és innen az "Isten hátamögül" nem nagyon járnak buszok. Nyáron pláne nem, és hát valamivel be kellene jutnom, itt gondoltam a jó öreg Babettámra.
Igaz, egyszer hagyott csak cserben, még márciusban, de akkor rútul - azóta is használaton kívül van, mert a szerelő csak jobban elcseszte, mint volt -, de úgy néz ki, hamarosan végre valaki tényleg hozzáértő is ránéz végre.
Jah és igen: a dugattyún a gyűrűk "negyedik furatos" pincsi gyűrűk, az nem fog problémázni? Vastagságra mindenre pont ugyan olyan, csakhát a szerelő volt olyan ügyes, hogy az összes új dugattyúhoz kapott gyűrűt eltörte. (Hármat kaptunk mellé, egyet felhúzáskor tört el, a másik kettőt pedig akkor, amikor a dugattyút rakta fel a főtengelyre.)
ja és a mofakerből kéne rendelnem mert itt horror árak vannak.mien csapágy kell a főtengelyre?(MÉRET)kéne.meg mien tipus vagy tudomisén,ehhez nem értek.ja és mien méretü szimeringek.Előre is kössz az infókat,meg utólag is.
kívül-belül.meg lehet hogy fényezni is fogom szép piros akrilfestékkel,csak előtte halálra kell csiszolni.de megéri szerintem.az enyém lessz a legszebb és legjobb moci Balassagyarmaton.:))Ja és egy kérdés!Mennyi píz körül van most a biztosítás?
nagy lóizét a berényiszakinak a fenekébe.lejött egy ismi mondta hogy a szaki síkhüle mert csak a főtengelyt nézte meg a géppel.kicsit konyít haver a mocikhoz,beindította(nagynehezen)és megszületett a diagnózis:szétszedtük,hát negyed millit kotyogott a főtengely.írtam hogy hüle hangja van,és ez a mágnestől jön.HÁT MAGÁTÓL KIESIK A SZIMERING!!!!!!BÉNA VAGYOK DE NAGYON.most nincs rá píz,de fizikor alkatrészvásárlás és ízirájder:)))addigis teljes brigécolos tisztítás mindenütt.
15km-re otthonról a határban a 3 golyót ami fogja az első lánckereket ledarálták a lóerők :) haver kijött utánam bringával hozott golyókat egyik sem lett jó,kivétel a bicigli első kerekében lévők :D
rá lesz heggesztve egy 15mm-res csőtoldat és egy bazi nagy csavar lesz áttolva a tengelyen ,soha többet nem akarok ilyen helyzetbe kerülni pl 50km-re a semmi közepén.
Most ez a része egy kicsit pihen mert vasárnap megyek Bp.-re ott leszek egy hétig és személyesen bemegyek a mo-fa-ker-be s megveszem komplett mert itt nálunk mindent lehet kapni csak aza a baj hogy 3szor annyiért mint ott!! Itt egy Karbi is 16e ft, egy db teleszkopszár 5700ft.
Kipróbálhatod, de úgy tudom kell egy kis átalakítás hozzá, különben nem tudod összerakni a váltót. De kb. 2500-ért kapsz új csőtengelyt, szerintem nem érdemes bajlódnod vele. A váltót különben is sokkal egyszerűbb cserélni kompletten... Kiszeded-berakod, mehetünk is.
Arra kell figyelned hogy a nehézpofás csapokon csak egy horony van, a zéger a csőtengely és a nehézpofa közötti résbe kerül.
Szia Tóni bácsi! Egy próbát csináltam az én mocim tirisztorjával,hát Jó volt! Nem gondolkozott egy percet sem azon hogy beinduljon. De viszont elég szar hangja volt a kevés kompresszió miatt,illetve nemis az a baj hogy kevés a kompi,hanem az hogy ahogy tekerem a lendkereket,úgy érződik hogy ereszti el a levegőt.
Ez elég baj,de hiába jelentettem a gazdájának,még mindig nem szerzett tirisztort sem,és arra pedig várhat hogy én vegyek,mert ugysem lenne kifizetve sosem.
Köszönöm az infót Tóni bácsi!:) De,necsak a kezem járjon,hanem mutassam is be a kicsikét!:) Elég lepukkant állapotba van,de a gazdája sajnos magasról tesz rá:S
Annyit még hozzá kell hogy tegyek,30wattos világitás tekercsek vannak rajta.
ahogy elnézegettem,néha írjátok hogy hol laktok,mindenki nagyon messze van!!!Én Balassagyarmaton leledzem.és Te?Tuti az ország másik felén!Egyébként többet tudnátok segíteni ha feltennék a youtubera videót,hogy milyen hangja van?
Ha arra a F. A. Gy. tirisztorra gondolsz, amiben a trafó is benne van, akkor ugyanazt a jelet kapja, amit a külön trafós-tirisztoros. Ergo: kösd be azt a sárga drótot az "I" pontra, és gázt neki!
Sziasztok! Régen irtam már ide,talán olyan régen hogy már elis felejtettetek:D Remélem jólvan mindenki!:) Remek nyáriszünetem van,minden nap motorokat hoznak ide(főleg babikat),és azokat szoktam csinálgatni! Nomeg az én mocim is fejlődik felfelé,ugyanis kaptam egyik ismerőstől egy jó állapotú kipufogót kompletten.Megcsináltam most reggel azt,hogy levágtam azt a részt a könyökcsőből ami beér a dobba.Felültem kipróbálni,hát sokat változtatott pozitiv irányba a mocin!
Az még a harcihelyzet hogy van nálam egy 207.500-as gép. Namost azon a gépen átszeretnénk cserélni a a tirisztoros+trafós gyujtást egy kombinált tirisztorosra. A kérdésem a következő: Fog működni a kombinált tirisztoros egység úgy,hogy a jeladónak nincsen 2,csak 1 kivezetése,azaz nincs külön testelése?
A válaszokat nagyon várom!:) További kellemes délutánt,és hideg sört kivánok ezen a forró napon!:D
Üdv mindenkinek! Szétkaptam a 210-es Babót mert az olaj folyásból már elegem van! Szimeringeket cseréltem meg csapágyakat, meggyűrűztem valószínű kopott volt mivel beégés volt a dugó oldalán. Most már csak a váltópofák 2.sebesség cseréje van hátra de nem tudom hogy jobb lenne-e ha a lemzpofát nehézre cserélném!! mi a külömbség?? A csőtengelyt azt honnan tudom hogy ami benne van az lemez vagy nehéz, és azt muszály cserélni ha váltani akarok lemezről nehézre?? Köszike előre is a tippeket!!
Üzenem a "szakinak", - mert úgy látszik nem vette észre - hogy a motoron több forgó gépalkatrész is elhelyezkedik, melyek közül bármelyik kiegyensúlyozatlansága, deformáltsága, nem megfelelő stabil illeszkedése, berázza a motort!!!
Egyáltalán hogy nézte meg a főtengelyt??? Rápislantott, oszt mondta is a cáfolhatatlan diagnózist??? Tudja vajon, hogy lehet egy főtengelyt ellenőrizni???
Kérdezd meg victor94 lakótársat mennyire lakik hozzád, ő iskola szünetben lehet, hogy megcsinálná a mocidat!
ja amúgy az a szaki csak főtengelyek beszabályzásával meg hengerfúrással foglalkozik.le is rövidített egy ezressel:(15 perc munkáért.(addig szétszedte,összerakta,feltette vmi gépre azis forgatta,aztán mondta hogy:nem üt,ezer lessz:)
áhh elegem van.szétszedtem a blokkot egy szakihoz elvittem,megnézte,mondta hogy a csapágyak is és a főtengely is jó. kipucoltam mindent,összeraktam,már remegtem,"hátha majd most",ugyanolyan xar.már lövésem sincs mit tegyek.szimeringek is jók,karbi is jó,gyújtás is jó,mégis csak zörög és nincs semmi"babettahangja"teljes fordula felejtős,mert csak rázkódik az egész,menni se akar.lehet hogy jobb lenne túladni rajta,de NEKEM KELL EZ A XAR:)
Nem tudja valamelyiktek véletlenül, hogy a 28-as nagykerekű első villát hogyan lehetne felújítani? Nincsenek benne cserélhető perselyek, a robbantott rajz szerint sem, a villaszáraim meg most már nagyon lógnak.
Egy 1000 ccm-is Suzuki Splash kerül 2 millába. És nem kategóriányi,hanem fényévnyi különbség van a kettő közt... Szóval fiatal az a S60 és nagyon jó az ára, csak hát aztán azt tankolni is kell! :-)
van egy eladó s60, benzines 3000ccm..twinturbos,egy idős sebészé volt a felesége árulja,2007es 62000km-el,a neje elmondása szerint csak zürich be járt vele az öreg,2milkot kérnek érte...............szted?
Először is azt kell megállapítani, hogy mivel van a baj!
Vedd ki a spirált az óránál, és tekerd meg a kereket! Ha a spirál forog, akkor az órában van a baj. A javítás leginkább óra cserével oldható meg.
Ha nem forog a spirál, akkor vedd ki alulról is, és a két végét ellentétesen megtekerve meg tudod állapítani, hogy szakadt-e, vagy sem. Ha nem szakadt, akkor a meghajtásban van a baj. Vagy a tányérkerék, vagy a csigakerék, vagy mindkettő leamortizálódott. A javítás ezesetben is cserével oldható meg.
Sziasztok! Egy Dellorto 6000 HUF-ot nekem is megérne!!! Várom a telszámot!!!!
Más: Nem megy a kilométer-órám. Találok valahol ehhez vmi leírást, segítséget? Teljesen analfabéta vagyok az egészhez, de az akarat megvan bennem hogy megcsináljam.
Nahh, így vagy úgy, de túlvagyok a vizsgaidőszakon:) Úgyh most már visszatérek a kb 600 szor kissebb űrtartalmú pajtásainkhoz:)
Miko?! Még régebben volt róla szó, hogy vennék tőled egy működő jikovot. Az egyik ami nekem van, az Istenért se akar rendesen szuperálni. Szegény keverék szindróma, de szétszedve csordultig van benne a benya. Tuti hogy a karbival van zűr, mert másik karbival jó a gép (á lá nem kap falsot). Ezt is odaadhatom.
Hát azé mondom!! De fordítva is igaz,mert én sem fogok kocsikázni,amikor légkondis vonatra szállok fel a kapum elött!! (remélem nem lax messze a szolnoki vasútállomástól,mert gyalogolni nem szeretek)
Stuttgarti A-Classe. :-) Nem egy erőművész,de hihetetlenül praktikus. És sokkal nagyobb a hely benne hátul,mint az S 60-amban.(viszont az meg erő/nyomaték művész) :-))
Részemről szívesen benne lennék egy ilyen találkában és személyes eszmecserében! Helyszíntől függően babszival, vagy más közlekedési eszközzel, akár egy napra, akár kettőre.
Én Győr-Moson-Sopron megyében leledzem, pontosabban Győr mellett 6 km-re.
Hát az hogy mindenki ott legyen az télleg nehéz lenne kivitelezni... de aki szeretne és tud egy vagy két napra időt szakítani a hobbijára az szerintem eljön és jól fogja érezni magát :) Hát ennek meg örülök hogy sokunknak több gépe van :) Hát erre meg csak annyit hogy a kedvencét hozza el és azt amelyik a legmegbízhatóbb. Ha meg nagyon be akarja mutatni az összeset akkor TRAILER WAZZE :-D ;)
Hát ez nem jó hír hogy eddig nem nagyon jött össze :((( De ez ellen tenni kellene ;) hát moci nélkül télleg nem sok....de ez úgyse lesz így mert én már azzal megyek meg (te is) ön is és aki nem teheti meg hogy motorral jöjjön az ugyanúgy eljöhetne egyéb közlekedési eszközzel. A helyszínre meg arra gondoltam hogy felmérném hogy ki jönne el és ezután szépen elővennék egy térképet és berajzolom a lehető legoptimálisabb távolságot, hogy ne kelljen sokat utazni a kollégáknak. Sztem kellemes egy nap lenne...mindenki megismerkedi egymással, új barátságok születnek a régi pedig megerősödik, bemutathatjuk a motorjainkat, bográcsolnánk egy igazit ;) (ennek vannak mesterei a fórumon) És aki tehetné az hozna sátrat is mert ha 2 napos lenne az lenne a legjobb sztem. Tanácsokat és ötleteket várok :)
A feleségemnek meg olyan ótója van, amiből kiveszem a hátsó üléssort,és sztenderre állítva szállítom benne a Babettákat. Még a Jawa Mustang is elfért benne.
Nekem van ótóm azon van kampó és kérek egy utánfutót flrakom rá a mocikat és elmegyek Szolnok határáig ott leveszem a mocit ami müködik és elgurulok a megbeszélt helyre. Jó?
Pedig meg lehet oldani a találkozót csak akarni kell. Egyszer Lehetne Szolnokon utána Budapesten azután meg a következő helyszínen. Egy kis bográcsozás beszélgetés. Aki közel van az Babettával jön aki messze az meg amivel tud. Utánfutón hozza a kedvenc ki gépét.
A kormányosnál van az első fék, ahogy láttam és a leghátsó húzza a gázt!
Ha a kommunikáció akadozik, akkor van a gond. Képzeljétek el, hogy a hátsó tökig húzza a gázt, miközben az első meg tökig húzza aféket... Mi sülne ki belőle?? :)
Nem lenne rossz egy ilyen találkozó, de szerintem elég kivitelezhetetlen, hogy minden kedves fórumozó ott legyen. Sajnos!
Eléggé szétszórtan vagyunk az ország területén.
Arról nem is beszélve, hogy sokunknak több gépe is van. Nomármost egy seggel csak egy lovat lehet megülni! Akkor a többit hogyan tudnánk közcsodálatra tenni?
A szürke gépemen pont ilyen kuplungdob van! Anno beszéltünk is róla itt a topikban, mert azt hittem minden 210-esen ilyen. Akkoriban kérdeztem, hogy a zöld 210-esen levő nem lehetséges, hogy nem 210-es kuplungdob? Na akkor meg is kaptam a magamét, :) hogy miket kérdezek.
Az egyik váltópofa-csap vége érdekes, szerintem nem gyári csap lehet benne.
A kuplungpofáid közül pedig az egyikről hiányzik az alátét és a zéger. Érdemes orvosolni mert ha valami úton-módon elszabadul menet közben, akkor a kuplungod teljesen odalesz!
Hát most már elég sok mindent megtudok csinálni, és ez a babettás kiszolgálás nem is rossz ötlet ;)
Az lenne a kérdésem hogy a fórum élete során eddig nem zajlott le ilyen nagyszabású fórumos találkozó, ahol találkozhattak a "villalakók" egymással és bemutathatják a kedvencüket? Mert ha eddig nem történt meg akkor most nyáron megtörténhetne, és akár el is vállalnám ennek a megszervezését ha lennének rá jelentkezők!! :)
Nem tartom rosz motornak a 125ccm-et, abból is csak a váltós jön be a robogó nem.
125-kel az a gond, hogy pl.: egy MZ ami jó, nem ál meg alattam, nem kell rajta cserélgetni az alkatrészeket, az 130-150 ezer, akkor átírás, eredetiségvizsgálat, vizsga/zöldkártya, biztosítás meg még egyéb és más, és 300ezernél vagyok, hogy tudjak menni a motorral.
Inkább maradok a Babettánál, mert az "kicsit" gazdaságosabb mint a 125-ös. Persze hazafele jövet az M0-on jó volt kihuzatni az EMZÉ-t 80-ig. :-)
Azért ne legyél 100%-ig biztos abban, hogy a fém schúber jobb mint a műanyag!
Igaz, arra sincs bizonyíték, hogy a műanyag lenne tartósabb, mert annyit még egyikőnk sem használta, hogy lennének gyakorlati tapasztalataink.
Engem egyáltalán nem zavar, hogy az enyém műanyag. A nagyobb szívó fedél meg nekem jobban tetszik, mint a kicsi. De, ahogy mondani szoktuk, izlések és pofonok....
Mintha azt vettem volna le a korábbi beírásaidból, hogy már "láttál Babettát".
Akkor bizonyára nem kell elmagyaráznom, hogy ha magas a benzinszinted, az a hideg motor kiszolgálásához jó lehet, de melegen már fulladozik a sok benyától a gép.
Mi van, ha elzárod a csapot? Ekkor az történik, hogy egyre fogy a benzin az úszóházból, tehát a beszívott keverék kezd elszegényedni. Ilyenkor a mocc természetesen felpörög, mert ez az állapot egyenlő a falslevegős szindrómával!!!
Azt elfelejtetted megírni, hogy hány lábára sántított a korcs, illetve mekkora kolonc volt a nyakában!!!
Ne légy pesszimista! Vagy nem szereted a 125-ösöket?
Egyébként meg az a vicc ezzel a kategórával kapcsolatban,hogy az EU tagállamokban személyautó kategóriával lehet 125-ös motort vezetni. Na most mi is Eu-tagország vagyunk, és a nyáron tárgyalja az országgyűlés a jogszabályi módosítást. Valszeg nálunk is lehet majd,így aztán megszaporodnak a 125-ösök az utakon. A robogók mellett/helyett.
Igen, 125-re teszem le... De 125ccm motorom min. 10 évig nem lesz... Nem is hinném hogy lesz, de ha már motorra teszem le akkor ez legyen és ne az M kategóriás...
Nem, hála istennek. (Tudtommal) az új dellortokban fém a súber, és rövidebb a szívatókar(ami viszont hátrány sztem), és a légszűrő fedele sem háromszor akkora mint a hengerfej. :D
Már csak a fazon telefonszáma kellene aki 6 rugóért árulja, mert amíg nem hívtam fel addig nem hiszem el!! :D Pénzem egy szál se, de elférne még a mobilom telefonkönyvében...
Jelentem megvan a forgalmi vizsga is. 2x el kelett elhalasztanom sajnos, 3 hete mentem volna elsőnek, de akkor OKÉV mérés volt, amiatt ki kelett hagynom, multhéten sajnos nem értem rá, de a mai napon sikeresen letettem, kicsit xar volt, 4órát ültünk ott mire mehettünk vizsgára... EMZÉ-ről szereztem néhány keserves tapasztalatot. 3x mentem vele forgalomba, mind a 3 alkalommal történt egy kis affér a motorral ami miatt szerelni kelett...
Más: elkezdtem összerakni a 28-asomat. 2 hét múlva készen lesz elméletleg, a másik meg a 210-rel szuperül megy. A gyári hengerrel a 207-es ből 1x kihoztam 48-at, de csak 1x sikerült, azzal általában mindíg egy 43-45 volt a max sebességem, de a 210-es hengerrel 25-ös keverékkel, úgy hogy 15km van benne 45 simán megy, és még nem is húztam neki oda.
Holnap teszek fel képet a 2db Babettámról, meg egy videót is össze akarok hozni.
Itt megtalálsz mindenfélét. Ajánlom figyelmedbe a 207-es műhelyi kézikönyvét. Asszem hogy itt a 28-as könyve van bescannelve, de történetesen a 28-as motorblokkja ugyanaz mint a 207-esé. Ha minden igaz, itt találsz robbantott ábrákat! Nézd végig!!
Dokumentumok > letölthető dokumentumok > Típus szerint > B-207 > Szervíz > Műhelyi kézikönyv.
ma mentem egy csomót szétrázta a mindenemet is,de egyszer kb.fél kilométeren keresztül babettahangja lett aztán megint visszatért a régi"xar"kerékvágásba.lehet hogy a főtengely vagy a főtengelycsapágy?nem tudom.hogyan lehet ellenőrizni a főtengelycsapágyat hogy jó-e?a szétszedés még nem okozna olyan nagy gondot,de azt se tudom,mit hogyan ellenőrizzek.a főtengely milyen,ha nem jó?amúgy a mánesizé is be van maródva kb.2centi hosszan.állítólag jól működött régen,nem volt rezgés sem.csak azóta sokat állt.Azthiszem hétvégén nekiállok és darabokra bombázom a kis 207-est,csak kéne valami rajz a motorról,mert akárhogy is kerestem,csak a 210-eshez találtam .ha tud valaki 207-es motor rajzot,vagy van neki,lécci küldje el nekem a baskatibor@freemail.hu ra.ha lehet még péntekig,mert szombaton már szerelném.előre is köszönöm.
Most nincs pénzem mert ez a sárga babi elég szépen lenullázott, de majd később szerintem kelleni fog a telszáma ennek a kollegának aki 6 egységért osztja a dellorto-t!!! :)
Egyébként én is emléxem arra a készletre. A fém súber az életmentő, mert szerintem a műanyag súber az egyik dellortomban a leggyengébb láncszem!!
Szóval: az új sárga motoromra (amit nagyon imádok!!!!!!!! (L) ) majd később lesz véve dellorto
Gratula a sikereidhez! Akkor most már cigánypecsenye készítésével egyidőben madártejet is tudsz kotyvasztani? Miközben nem öntöd a ragulevest a vendég nyakába? Az aperitívet Babettával viszed ki az asztalhoz?
OFF Nagy örömmel bejelentem hogy túl lettem minden vizsgán és most már a végzettségem: Szakács Cukrász pincér ÚR :D Szóval most már több időt tudok foglalkozni a drágasággal :) További szép napot!!
Nem lehet, hogy valahol egy másik fórumon keltetted fel a moderátorok érdeklődését? Mert itt valóban semmi olyat nem mondtál, amiért kiradírozhattak volna. Meg azt emilben is szokták közölni. Sajnos tudom, mert a múltkor, mikor kissé én is elragadtattam magam, és kaptam egy 24 órás letiltást, azt emilben is megírták.
Persze, ahogy az index az utóbbi időben műxik, már semmin sem csodálkozhatunk.
NAAAAAAAAAAA!!! :-) Mind a kettőtöknek örülnék,de azt tudnom kell mikor,mert be kell elötte vásárolnom a főzéshez! Nyáron lepattan a család Balcsira nyaralni, és akkor csinálhatnánk egy kis ereszd-el-a-hajam hepajt!
Dehogynem segítünk: tessék nekilátni és szétszedni a motort, megkeresni a rezonancia forrását. Csak te találhatod meg, mi találgatunk messziről. Olyan sokminden lehet: csapágy, főtengely, törött gyújtásalaplap, sérült mágneses forgórész...
Amúgy meg csak türelem! Mi ingyenesek vagyunk, cserébe marha lassúak.
hahóó segítségeteket kértem,vagy nem ért itt senki a babettákhoz?vagy egyszerűen csak nem vagytok valami segítőkészek egy bajbajutott friss babettással?lécci lécci !!!!!!már majd be motorozok és nem tudok.pedig már vettem bukósisakot is 4000ért.pont illik a babettához.kérlek segítsetek ki a tanácsaitokkal.Előre is köszönöm.a hibák leírása lejjebb.
Igen. Azóta is örömmel használom a készletet. Ugyanettől a sráctól vettem a Tábori-tuning hengert is.
Túlzás hogy használom... Tóni bátyám! Mennem kell ferodoloztatni mert akármit is csinálok az új indítópofa ferodolja egy kalap szart sem ér... Majd csörgök és megtudakolom az úriember címét, telefonját.
El ne feledd, ÚJ DELLORTO KARBIT NEM A MOFAKERBEN KELL VENNI!!!
Ba701 barátunknak, de azt hiszem másnak is megvan annak a pesti eladónak a telefonszáma, aki 6.000.- Ft-ért árulja. Tudod őt vártam én is a szolnoki börzére, csak nem jött el valamiért. Még mindíg töröm a fejem, hogy én is vennék egyet tartalékba.
Emléxem, eccer láttam a Vaterán javító készletet, azt ötezerért(!) árulták.
Átlátszó úszóház, tömítések, 3 db. különböző méretű fúvóka és fém schúber volt a készletben. Qrva gyorsan elvitte valaki.
Hála és köszönet,hogy foglalkoztál a kis ügyemmel! Néhány telefon után képzeld már 1000 ft.-ért is rendelhettem volna! Csak arra gondoltam,nem vagyok akkora mutogatni való vadbarom,aki 1000 ft.-ért vesz egy 50 ft.-os fúvókát. Ezért ezt tettem:
Sziasztok van egy babettánk és segitséget szeretnék kérni a tipusazonositásban mert most nézzek a neten oldalemezt és van 210-es meg más fajta. Csak annyi van ráirva az adatáblára hogy 1978-as. 49cm3 280075 a motorra is ez van irva meg ez 50 S vagy valamilyen betü. Képet majd hozzok róla valamikor elfelejtetem lefotózni. Tegnap nem akart beindulni meg nehéz volt hajtanni elég hiányos a szerkezett mert kaptuk a fuvarért szép sárga a váz az első lámpa is téglalap alakú ma a kuplungut tettük rendben valaki rosszul rakta össze és a rugok nem úgy müködtek ahogy kelett volna igy már lehet biciklizni is vele és könnyeben fog beindulni is. Kézzel lehet váltanni a 2 üzemód között biztos hiányzik valami szerkezett onann. A karbi az kuka hiányzik belőle a tűrűl aza kis lemez meg akik összarakták csoda hogy nem üzemel már 4 éve szegény. Olaj milyen kell bele a motorjába és mennyi? Üdv.
Napok óta figyelem a mofaker weblapját..de semmi hire a dellorto készletnek:(((
Holnap megyek pestre,és személyesen érdeklödöm,hogy lessz-e eggyáltalán!
Ha netán nem járok sikerrel..képtelen leszek venni 1et...és mégpedig ujjat mert ha a használtat megveszem 7-8 ezeré..olcsobban nemhiszem ,hogy találni fogok még,lehet azis tönkre megy pár hónap alatt:(
Nemrég vettem egy Grimeca alu kereket..ha 5réteg festék(kályha ezüst) nem volt rajta akkor egyse...na meg multkor vásárba láttam egy antik Gustav Becker falióra tokot...azis kályhaezüstre festve..az ablak üveghelyélre meg tükröt vágtak és fürdőszobai szekrénynek használták áááá......
Bizonyos Jawa Mustangokon is volt iylen kapcsoló, fényváltó gyanánt, a szekrényemben találtam is egyet amit mustangról vettem le, ez is eredetileg krómozott volt csak valami barom leködölte gondosan kályhaezüsttel, Betiltanám a kályhaezüst festék árusítását.
Nem is olyan rég a 28-206-207-es Babetták kürtkapcsolós bilux kapcsolójáról értekeztünk és feltételeztük hogy megegyezik a Romet kapcsolójával. Találtam is egy fotót róla az ebay-n, és tényleg ugyanaz a kapcsoló volt:
Ohh... De rendes vagy hogy megnézted, köszi! Hát lehet hogy a festést újra kell kezdenem még ezen a keréken is mert nem lett túl szép. fel drót korongoztam amennyire csak tudtam, de sajnos nem a fémig. Ráfújtam az első réteg szórógittet és hagytam száradni, mire visszamentem a kevés festék ami nem akart lejönni a szórógitt hatására kicsit itt ott megoldódott és elmozdult a lemeztől, amennyire tudtam leszedegettem a további rétegek előtt, de nem lett tökéletes, készen megszáradva még nem láttam mert benn van apu munkahelyén, a héten meg is nézem. A Kerékagyakat meg úgy döntöttem fel polírozom tükörre, ugyna gyárilag nem volt, de szerintem jól fog kinézni.
Ja és természetesen ezt megteszem majd az első kerékkel is.
Így állnak a dolgok. A Csőkönyökből van mit levágni, nagyon belóg a dobba, a dob rettenetes állapotban van ahogy a képen is láthatod, ezért is akartam kicserélni, a felni ilyen állapotba volt ezért festettem át, hófehérre.
Sziasztok! Már régen jártam erre! Lényeg a lényeg: vettem a szomszédomtól egy 210-es jószágot! Lényeg a lényeg hogy Riga karburátor van rajta, mentem vele a városba és elég lomhának tűnik, elképzelhető hogy le kellene cserélnem egy normális jikov karbira? Köszönöm előre is tanácsaitokat!
a betét tiszta minden ki van takarítva pöpecül.amennyire tudtam,behatároltam a hang forrását.a gyújtásrész mögül jön.nem mindig hallani.lehet hogy a főtengelycsapágy?meg ha be is indul,nagyon rezonál az egész.majd szétesik.legközelebb valószínű hogy csak hétvégén állok neki szerelni.
Hát igen. A 2.000.- Ft-os fúvókából kiindulva, nem egy olcsó társaság. Nem ismerem őket, csak miko? barátunk miatt próbáltam szerencsét.
210:
Az indító pofáidat mindenképpen VelkeiTóni bátyánkkal ferodoloztasd újra, puha betétekkel!!!
207:
Azt nyilván tudod, hogy bejáratni nem a városban, hanem kint az országúton, állandó, egyenletes sebességgel ajánlott!
Ha tudunk időpontot egyeztetni, megyek veled gurulni egyet. Petike unokám az apjánál tölti a nyár első felét, tehát ilyenkor többnyire szabadok a hét végéim. A mini manó még kicsi ahhoz, hogy a papával járjon a kocsmába, tehát vele nem kell annyit együtt lennem.
Ilyen részletekbe menően nem ismertem a sztorit, de igazad lehet. A cseheknél kb. 8000 koronáért tip-top Mini Hoopereket lehet kapni. Gazdag Babetta rajongóknak nem lehet akadály kimenni érte.
Bingo! Az a bolt a Fehér Holló. Mindent be tudnak szerezni, de sokkal olcsóbb a neten rendelni plusz postaköltség...
A váltóm jó lett, de most az indító pofák adták meg végleg magukat. Ez van ha nincs pénz mindent egyszerre rendbe hozni.
A 207-es hősiesen várja hogy legyen végre egy fél napom csak vele foglalkozni. Remélem hétvégén a család engedni fogja a dolgot. Biztosítás már van, szóval ha beállítottam akkor lehet vele cammogni a városban.
Igen ezeket mind tudtam, sőt a végén csinálták Puch blokkal is. De reménykedtem hogy volt olyan babetta amin gyárilag ilyen vastag leömlő volt a 134-en kívül. Amúgy nem a ZVl-ben készült már hanem a Gútai üzemben, a ZVL-ben már rég nem gyártottak Babettát amikor megkezdték a 134-est. Riga motorral készült verziók azok már csak nagyon a végén készültek amikor is a Riga összerúgta a port a Babettával, és nem tudták elszámolni a blokkokat, ekkor a Riga beintett és a saját blokkjukkal kezdték gyártani. Ismerősöm mondta hogy tud nekem szerezni mini hooper idomzatot Szlovákiából, gondolkodom rajta erősen, csak minden pénz, pénz, pénz...
Én is szereltem tegnap: végre kicseréltem a 210-esem komplett váltóját és megszűnt az indítási nehézségem, tökéletes a váltás is, bár kicsit hamarabb vált 2-be mint én szeretném, de majd kikopik idővel.
A vicc hogy a váltócsere (a csőtengelyre való váltópofa szereléssel együtt) kicsit kevesebb mint 20 perc volt. Miért nem gyártanak már ilyen barátságos robogókat?
Úgy tudom van közöttünk ékszerész mester is... Talán a fúrásban tud segíteni, bár a bronz keményebb az ötvözött aranynál és lehet hogy nem használ a fúrószárnak.
No hát viccből bementem a helyi motoros boltba érdeklődni. Azt mondták, bármilyen karburátorhoz, bármilyen fúvókát be tudnak szerezni, csak adjam meg a pontos típust, és hogy melyik fúvókára van szükség. Kérdeztem mennyibe kerül, azt mondja a srác, kb. 2.000.- !!! Kérdem, miből van az a fúvóka vazze, aranyból??? Nem, dehát egyedi rendelés, meg szállítási költség, bla-bla-bla...
Hát, eddig jutottam. Mit szólsz hozzá?
Egyébként az esztergályos barátommal is tudnánk ilyet csinálni, csak az a baj, hogy 1 mm alatti fúrója neki sincs, meg nekem sincs. :(
Amíg nevetgélsz a vicceimen, ezt is fontold meg!!!
A kipufogó eltérése valószínűleg nem teljesen véletlen: más könyök és dob volt a 134-esen mint a többi Babettán, ráadásul a te modelleden a kormány és a fényszóró is Riga gyártmányú. Lehet hogy a kipufogót is oroszok készítették, ez okozhat méretkülönbséget. Ugyanis a 134-es Babetta forgalomban volt Stella, Star és végül Mini Hooper néven is, az alkatrészek egy része a Riga gyárban, más része a ZVL-ben készült. Létezett Riga motorral szerelt verzió is, de nyilván mi azt nem csípjük annyira!
Nemakarok dicsekedni de nembirom megállni.Vettem ma 4db üzemképtelen B207-est 10eft-ért.2egyben van 2darabokban de minden alkatrészük megvan.(és elég szép állapotuak.Ja meg van egy eladó 210-esem 26eft-ért (1990-évj,fekete) hibátlan állapotu.
Na szombaton játszottam egy picit 134-el. lemostam, levakargattam a krómjairól a kályhaezüstöt a műanyagjait is lekezeltem hogy jobban nézzen ki. Ki akartam cserélni a hátsó gumit is de a felni olyannyira korrodált volt hogy inkább nem raktam össze, lecsiszoltam és ma lefújtam. ki akartam cserélni a kipufogó dobot is de nem tudtam feltenni azt ami itthon volt mert a 134-es könyökének a külső és belső átmérője is 2 milliméterrel nagyobb a sima könyöknél azaz 22 milliméter, ti találkoztatok már ilyennel?
Nincs rossz napom de,ha egy kicsit gondolkozna is szerelés közben,akkor talán rájönne erre az egyszerű dologra.Amikor elsőnek szereltem akkor már figyeltem ilyen dolgokra mindent vissza raktam még akkor is,ha esetleg fölösleges volt.(működés szempontjából)És aztán kérdeztem.
"nna meg is találtam a hibát.ráraktam a levegőszűrő burkolatot,aztán egy kicsit még akaratoskodott,aztán már szivató nélkül is indult."
Te csodálkozol azon,hogy légszűrőburkolat nélkül nem ment normálisan a gép? Ha ilyen hibákat követsz el akkor szerintem ne nyúlj hozzá többet a babettádhoz,mert több kárt csinálsz mint hasznot.
Én meg azzal szívok,hogy hiába telefonálgatok, sehol nem kapok a Bingembe fúvókát. (M3.5) Elég vékonyka ez a fúvókatartó, de úgy láccik fel kell fúrnom 4-esre. Így,vagy úgy de holnap befúvókázom!
Az egyik teljesen gyári állapotú,be kell üzemelni,mert 9 éve áll. A másik is gyári festésű,de azért már nem gyári állapotú, és fúratni kellett a hengerét. (3000 ft) Erről raktam is fel videót,demonstrálva,hogyan vált egy jó 210-es.
Sok sikert! Nem baj hogy nemet mondasz,legalább nem gyűlnek tovább a motorok itthon... :-) A két 210-esemet egyébként darabonként 15 ezerért vettem. (hibátlan váltóval)
nna meg is találtam a hibát.ráraktam a levegőszűrő burkolatot,aztán egy kicsit még akaratoskodott,aztán már szivató nélkül is indult.megpróbáltam elindulni,nagynehezen sikerült aztán eggyik pillanatról a másikra bejött a ménes:))Örülök mint majom a frkának2napom ment rá és él!BABETTALOVE FOREVER!!!!!!!
sziasztok.Újra segítségeteket szeretném kérni.Van egy 207esem.nemnagyon ment csak köhögött,ezért úgy döntöttem hogy kicserélem a dugót meg a gyűrűt.Ez tegnap meg is volt.azóta csak kinlódok.
csak szivatóval indul,akkor is csak gyéren aztán ráhúzom a gázt és ez történik:
-vagy leáll rögtön
-vagy nem akar felpörögni
-vagy felpörög,de akadozik nagyon aztán leáll.
A lényeg hogy sehogysem akar ütemesen felpörögni,sőt eggyáltalán nem pörög fel úgy ahogy kéne.Vajon ezek a "tünetek"mitől lehetnek?Elöre is köszönöm a segítségeteket.
Úgy tűnik a te súlyoddal valóban küszködik alul a motor. De nehéz ezt egy videó alapján pusztán vizuális visszacsatolásra alapozva véleményezni. Ráadásul ha jól láttam,akkor földút volt,és az emelkedő mértékét sem lehet igazán megsaccolni így kamerán keresztül korrekten. Ha mindenképpen fogadnom kéne,akkor arra tennék,hogy kevés ami benne van. (de a kuplungod az jó!) :-)
Nekem a 125ös sportgépemen is ilyen nicasil-os henger van. Ez egy réteg a henger falán ha ez összekarcolódik akkor kuka az egész henger nem lehet fúrni max honolni de az én hengeremnek az alap dugója 53.95 és ezt fel lehet honolni max 54.01ig. Ennek a rétegnek a jó tulajdonsága sokkal kopásállóbb mint a vashengerhenger sokkal jobb a siklási tulajdonsága mint a vasnak és járatni is kevesebbet kell. Csak ha baj van mélyen zsebe kell nyúlni használtan is vagy 30 hozzá egy henger hálaistenek még ilyen problémám nem volt. Ezt a nicasilozást nagy fordulatú 2 ütemű motoroknál alkalmazzák. Ezen a képen látszik ahol a nicasil meg van patanva a kipufogónyílástól jobb oldalra:
Sokkal inkább valószínű, hogy miután eladták az épületet, akik megvették, elkezdték kirámolni a sufnit, és felbukkant ez a babetta, de eléggé viharvert, de a tranzimo egységet szívesen bebúrnám róla!!
Kiderült ami hozzám került 210es babetta is meg van kokányolva le van hegesztve a 2.sebesség hogy 2.ba induljon :S Csak arra nem gondoltak az okosok hogy ezáltal elindulásnál sokkal jobban terhelődik a röpsúj és hamarabb el fog kopni:@ Menyibe kerülhet ezt az alkatrészt kicserélni ami után megint venné az 1est is és nem baszná szét 2.ba a röpsújt?
Ha kopott a motor,akkor az fokozottan érezhető az alacsonyabb fordulatszám tartományokban. Ennek az az oka,hogy alacsonyabb fordulaton a kopott gyűrűk mentén nagyobb a résveszteség mind a sűrítés,mind a munkaütem során. Magas fordulaton sokkal kevesebb idő áll rendelkezésre,hogy a gyűrűk mellet elszeleljen aminek nem kellene,így kevesebb a résveszteség,ezáltal nagyobb a kompresszió, és a munkaütem is hatékonyabb.
Ebből azt érzed,hogy nehezen gyorsul,de amint kezdi felvenni a motor a fordulatot,úgy hasonlít egyre jobban a null-kilométeres önmagához.
50 cm3-es motorhoz elég ritkán keresnek ilyen célszerszámot mert általában a dugattyú melegítése után kézzel vígan lehet szerelni a csapszeget akár ki, akár be az irány. De bennem is felmerült (mivel célszerszám-buzi vagyok) hogy kéne egy ilyet szerezni. Van rá lehetőség: www.fichtlkramek.cz Pontos linket most nem tudok adni, mert jelenleg nem él a lap, de a Babetta alkatrészek között valahol a végén 550 koronáért (kb 6000 Ft)
A csapszeg kiszerelése amúgy tényleg nem nehéz:
Fel kell fektetni a blokkot és dugattyút lehetőleg fa vagy valami hasonlóan puha munkafelületre úgy hogy a csapszeg alatt egy furat legyen. Elő a melegítő eszközt (gázégő, hősugárzó) és a dugattyút nagyjából 80 °C-ra kell melegíteni. Nincs gond ha eléri a 100 fokot, azt lehet a legegyszerűbben leellenőrizni. A csapszeget ilyenkor kézzel ki lehet nyomni (célszerű azért némi védőfelszerelés), ha nem megy, akkor egy gumikalapács és egy csapszegkiütő (csapszegnél kicsit kisebb átmérőjű cső, legrosszabb esetben csőkulcs) segítségével óvatosan kikocogtatható.
A visszaszerelés pont így működik, csak fordítva. A nehézséget a tűgörgők behelyezése okozhatja, de ezt írja le valaki aki már tett be tűgörgőt. Én tűgörgős kosarat alkalmaztam annak ellenére hogy ismerem a hátrányait.
Nem nicasil!!! Próbálj összefüggést keresni a Nikkel, a Kadmium és a Szilicium mint ötvöző anyagok vegyjelei között!!! Aztán, ha rájöttél, azt írd be a keresőbe!!!
Ha végig gondolod, magad is rájössz, hogy a motornak a legnagyobb energiát az elinduláskor és a kigyorsításkor kell kifejteni. Miután elérted a 40 km/ó-t, annak megtartásához sík úton már sokkal kisebb motor teljesítmény is elég, mert a mozgó járműben és utasában is felhalmozódott mozgási energia nagyban rásegít a motor teljesítményére!!!
Az én egyik 207-esem végsebessége majdnemhogy tökéletes, de mire felgyorsul, addigra kinőll a szakállam.
Lehet hogy kopott a motor, de akkor mér jó(nak mondható) a végsebi??
Sajnos lepkefing ereje van a motornak, és azt is sejtem hogy mért: a hengerfej és a henger illeszkedése nem tömít rendesen. Jónak hangzik a csiszolóporos módszered, de azt tényleg csak kivett hengerpersellyel lehet megcsinálni! :( (Ha rajtavannak a hengeren a hűtőbordák, akkor nem tudod a hengerfejet forgatni, valamitől akad!)
Viszont azt még mindig nem értem, hogy a 38-40 körüli végsebit akkor hogy tudja tartani vízszintes úton????
Ne vágd rá azonnal,hogy rossz a kuplung. A kuplung kopottsága,avagy olajossága ugyanis nagyon egyszerű tünetet produkál: Bőg a motor,de nem viszi a gépet és utasát megfelelő tempóban. Tehát gázt adsz,a motor felpörög de a gép csak vánszorog.
Ha nem ez a helyzet jelen esetnen,hanem csak annyi,hogy a gép az utasával csak vánszorog, emekkedőn folyamatosan esik a motor fordulatszáma,akkor a kuplungnak kutya baja,csak a motor gyenge mint a lepkefing. Ennek aztán számos oka lehet...
Nézd meg ezt a dugattyút,csutkára kopott gyűrűstűl,szanaszét égett,mert a kopott gyűrűk mellet átfújt a munkaütem. Sejtheted mennyi ereje volt ennek a motornak.
Ha nagynehezen eszeveszettül pedálozva (vízszintes úton) sikerült felgyorsítanod a gépet, és amolyan "babettához méltó" végsebességet TUDSZ TARTANI FOLYAMATOSAN, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a kuplungod rendetlenkedik.
Több dolog lehet a hiba. Vagy kopott a 3 darab röpsúly, vagy öreg és rossz a szimmeringed, ezáltal olajosodik a kuplungod. Az olaj pedig ugyebár nem tapad, sőt...
Pedig a röpsúlyok kitapadása indítaná el a motort...
Le kell venni a lendkereket, és meg kell nézni, mi a helyzet. Ha nagyon nagy dzsuva van ott, akkor szimmering csere...
Azt hogy mennyire kopott a motorod, a kompresszió alapján KÖRÜLBELÜLRE meg lehet állapítani. De ha leveszed a hengerfejet, és megtapogatod a henger belsejét a dugattyú felső holtpontjánál, és érzel egy gödröcskét, akkor bizony tényleg kopott a henger!!
"már vettem hozzá alapméretűt az jó lesz hozzá?"
Ez az amit nem lehet tudni. Hogy az előző tulaj fúratta-e már a hengert.
Ha igen, akkor nem lesz jó hozzá az alapméretű!!
INKÁBB A KUPLUNGOT NÉZD MEG, szerintem az a gyakoribb hiba!
Nos, próbálkoztam a dugattyút fogó csapszeg újbóli kiszedésével.... Kudarc... Egy jó darabig most ki tudtam ütni, de utána úgy megszorult, mint az állat. Tovább meg nem is erőltettem, mert hátha még valami megsérül. Ötlet esetleg?
Azzért ,azt hozzáteszem,hogy ez 12éves koromba történt.Ma már szinte mindent megjavitgattok magamnak.Ha van hozzá szerszámom és türelmem.(És már tisztába vagyok a hengerfurás fogalmával is :-)))
sziasztok.a segítségeteket szeretném kérni.Szóval:vettem egy 207est a minap és nincs benne semmi erő.a kuplung vagy mi az izé az jó mert mondták,de egy kisebb emelkedőn már agresszívan pedálozni kell.szerintetek egy dugó és gyűrűcsere megoldja a problémámat?(már vettem hozzá alapméretűt az jó lesz hozzá?)előre is köszönöm a segítségeteket.
"Elvittem egy öreg motoroshoz,hogy furjon egy lyukat a hengerbordák közé :-)))"
ez sokkolt :D :D :D
Én elsőnek babival motoroztam és most a végén szintén nála kötök ki,így kerek a történet. Közben ültem kishondán,simsonon pár kört,volt RD250-em ,XR500-am,most a babi van hobbizni meg a Cagiva(ducati) ha alkar tréningre vágyom :)
Mindenki,igykezdte :-) Nekem a legelső motorom egy Romet pony-volt,amikor mondták,hogy megkel furni a hengert.Elvittem egy öreg motoroshoz,hogy furjon egy lyukat a hengerbordák közé :-)))
Köszöntelek szerény hajlékunkban! Mindazonáltal tájékoztatlak, hogy hetek, hónapok óta, szinte egyfolytában a sebességváltóról beszélünk. Én magam már több százszor leírtam, mikor, mi a teendő. Öreg ember vagyok, elunom, hogy minden nap ugyanazokat megismételjem.
Légy szíves keress kicsit vissza, és olvasgasd el a sebességváltó hibáiról leírtakat!
-Az ülés szakadt, újra kellene kárpitozni. -Az első gumi új. -2 hónapja kötöttem rá biztosítást... szóval az is van rajta. A héten jött meg a matrica. -Km spirál nincs benne. -A hátsó tárolódoboz egyik fedelét menet közben elhagytam.
Rájöttem, hogy ez a sok szerelés nem fekszik nekem. Egy robogót fogok venni, szóval kihasználatlanság és persze pénz szűke miatt adom el.
Kinek mennyit ér meg? 210-es, korhű állapotban. Motorikusan rendben van, csak a szabadonfutó egyik alkatrészét kell cserélni, mert most nincs 1-es sebesség. 2-esben szépen megy. Amikor vettem működött mindkét sebesség, de egyik utam alkalmával 1 pillanatra megszorult a lánc, és akkor törhette el a szabadonfutót. Dellorto karburátor van rajta! És ajándékba adom a Jikovot is hozzá. Csak össze kell rakni, és az úszó horpadásait megszűntetni. (A rossz benzinszint miatt cseréltem porlasztót amúgy, tökéletesen működött a karbi, nem volt türelmem naponta állítgatni)
Ja és még annyi hiba van, hogy szorul a kuplungdob az indítótárcsán... ezt alátételéssel javítom.
Szóval ki mennyit adna érte?
Pofátlanul alacsony ajánlatokat várok! :) Inkább nektek adom el barátibb áron, mint a Vaterának fizessek jutalékot!
A "CSőVET" dugattyú csapszegnek hívják.A csapszeget mindkét irányba ki lehet venni.Óvatosan kell kocogtatni és akkor kijön.A dugattyún a gyűrűk azért lazák mert amikor bemennek a hengerbe akkor összenyomódnak,úgy már ugye nem lazák:).Ha volt még ereje a motornak akkor inkább ne cserélj külön gyűrűt,mert jobban kikoptatod vele a hengert és a kopott dugattyú rezegni fog(persze lehet,hogy nem rögtön),de azért így is elmegy kb egy évig."Ha a blokkot szétkapom arra figyelni kellek, hogy a dugattyú mozgása és a tengely forgása megmaradjon?"
Ez elég fura kérdes,ha átgondolod akkor rájössz,hogy ezzel nem tudsz semmit elállítani.
A gyújtást csak azzal tudod elállítani,ha rosszúl teszed vissza az alaplapot. A dugattyú leszedéshez még annyit,hogy úgy ragd vissza a dugattyút ahogy ott volt,ha nem látszik a jelölés akkor jelöld meg (ez fontos)mivel a már a hengeredhez illeszkedő dugattyút fordítva rakod vissza akkor az nem éppen jó.
Ma nagy szerelésnek néztem elébe: leszedtem a blokkot a mociról meg minden egyebet ami rajta volt. Letisztítottam, félretettem minden egyes alkatrészt. A közeljövőben tervezem a blokk széthúzását, mivel már nagyon nehezen kapja el az egyest induláskor. Na most a dugattyú leszerelésénél elakadtam, mert mindenképpen le akarom kapni a hajtókarról, nehogy esetleg széthúzáskor megsérüljön. Láttam, hogy a két szélénél fogja 1-1 drót. Azt kiszedtem sikeresen, de van bent egy cső, ami egy darabig ha nyomom kimegy, de egy ponton mindkét irányban elakad. :( Hogy lehetne egyszerűen leszerelni, esetleg rossz helyen kapizsgáltam? A másik megfigyelés: a dugattyún a gyűrűk elég lazák, mondhatni tök könnyen le lehetne szedni őket róla, mert vagy 1-2 mm-t kimozdulnak. Ez normális vagy vegyek rá új gyűrűket? Ha a blokkot szétkapom arra figyelni kellek, hogy a dugattyú mozgása és a tengely forgása megmaradjon? (ugyanúgy legyenek szinkronba, mint a szétszedés előtt) A gyújtás elállítódása végett. Vagy nem is tudna elállítódni?? Segítségeteket előre is köszönöm! (mrc)
Múltkor írtam, hogy a Bóbi már indul rendesen, nem tartott sokáig az öröm. Kellett bele olajat önteni , mert már nem volt benne semmi. Kicsavartam a szintjelző és beöntő csavart és öntöttem az olajat, de már sok belement és nem akart megjelenni a megfelelő szintnél ezért öntöttem még, egyszer csak elkezdett folyni lennt. Megvártam hogy kifolyjon és becsavartam a két csavart, ezután meg már az Istenért sem akart indulni. Mi lehet a gond?
Sziasztok! Nem rég került hozzám egy 210es masina:) Az a probléma azt mondták hogy nem veszi a 2est de végre nem is megy csak 35öt:( Az lenne a kérdésem hogy hogy mi lehet a probléma vele mért nem vált fel 2be?
Köszi szépen miko?, nagyon sokat segítettél, pont ilyesmi megoldásról hallottam, csak a részletek hiányoztak. Bár szeretném eredeti állapotban tartani, de sürgős lenne, hogy működjön, így inkább holnap bevásárolok és átszerelem. :) Majd később visszaalakítom, ha találok valahol egy bontottat.
Hali, Újat valóban nem lehet szerezni,a vaterán elő szokott fordulni egy-egy éltesebb darab. Ha korhűnek akarod,akkor onnan szerezz bele transimo egységet,ha meg praktikum a szempont,akkor alakítsd át tirisztorossá. Kell hozzá: 1. jeladó tekercs,ez alaplappal együtt van (a transomos gyújtásé nem jó,ne hagyd meg) 2.töltő tekercs 3.FAGY kombinált tirisztoros egység
Mofakerben mindez beszerezhető.
Kapcsolási rajz alant (ne zavarjon meg a "3"-as leállítógomb a rajzon,mert neked arra nincs szükséged,mert dekompresszorral állítod le)
Kedves Babetta guruk! A segítségetekre lenne szükségem. Jó öreg 28-asom gyújtása elszállt, megméregettem ezt-azt és az derült ki, hogy elszállt a tranzimo egység. Próbáltam pár nagyobb helyen újat szerezni (Mofaker, Huber), de ilyen típus (30-6500) nincs nekik és nem is tudnak szerezni. Kérdésem hozzátok, hogy érdemes-e kutatnom egy ilyen 30 éves alkatrész után vagy inkább alakítsam át a gyújtását valami újabbra. Ha pedig át kell alakítanom, akkor ahhoz hol tudnék találni leírást? Köszönettel, Krisz
Hát nemjó bizony! Az én mocimnak is ez volt a baja. Úgy tudtam orvosolni hogy vettem új csapágyakat,és azt mondták hogy pontozzam meg egy pár helyen finoman a főtengő szárait.Aztán rá a meleg csapágyak. A többi az már megy faszántosan ha ez megvan:) És annyit még elmondanék,hogy azóta is így megy a babi!
Vettem ma egy 207-es blokkot.Leszereltem a lendkerékmágnest,hogy hozzáférjek a főtengely végéhez.Mozgattam le-fel,jobbra-balra semmi kottya,de ki-be 1-2mm-t mozog az egész főtengely.Gondolom ez nemnagyon jó?
Ne keseregj, lesz az még jobb is!!! Lehet, hogy már ideges vagy a nem megfelelő működéstől, ezért valami elkerüli a figyelmedet. Én bizony már jártam így. Igaz, nem a Babettával, de azt megtanultam, ha valamit tudom, hogy tudok, de felbosszantom magam a sikertelenségen, akkor abbahagyom a kisérletezést, majd lecsillapodva újból nekilátok, és azonnal észre veszem, mit rontottam el.
Helló Fórumtagok! Új vagyok a fórumon és máris segítségre szorulok. Nemrég hozzákeveredtem egy 210-es Babettához és sajnálttal vettem észre, hogy az 1-es fokozatot elég gány módon direktre hegesztették és a dob alól szivárog a hajtóműolaj. Még nem próbáltam szétbontani, de gyanítom, hogy az alatta lévő szimeringet nem fogom tudni kicserélni. Ezen okból, aki tudna segíteni egy 210-es blokközéppel, melyben még érintetlen a meghajtás(az sem baj, ha nincs a blokkon a henger, dugattyú, karbi, gyújtásrész), minden megoldás érdekel. Üdv mindenkinek !!
Egyre több a bajom az elméleti tudásom gyakorlatba való átültetésével. A 207-esemmel bajlódom, nagyon úgy tűnik hogy sok benzint kap és még mindig nem sikerült belőnöm a porlasztót. Gyanakszom hogy a keverék sem sikeredett jól, szerintem rengeteg lett benne az olaj (próbáltam az 1:25-öt összehozni, de nem patikamérlegen).
Füstöl mint a gyárkémény, erőtlen és ilyesmi... Még adok magunknak egy hetet, aztán ha nem szeretjük meg egymást akkor megint szétdöntöm és rárakom a 210-esem régi porlasztóját és azzal is próbálkozom egy darabig.
Amúgy elindultam Tóni bácsihoz, de szétszakadt a hátizsákom és úgy nem akartam végigpöfögni a városon. Mai táv: 30 m.
De kellemes meglepetés is ért: egy úr nem bírt magával és lelkesen segített porlasztót állítani, meg mesélt az ő régi Babettájáról. Eddig kétszer toltam ki az utcára a 207-est és két csodálót már begyűjtöttem annak ellenére hogy egy óvodást sem érnék utól vele a háromkerekű biciklijével...
Sajnos pontos értéket én sem tudok neked mondani. A legjobb ha az ember elmegy egy esztergályoshoz és gyártat pár hézagolót, különböző vastagságban. Természetesen ilyenkor vinni kell a kuplungdobot is, vagy megméred otthon a főtengely átmérőjét, kuplungdob méretét. De a legtöbb mester csak annak hisz, amit ő mér. Még akkor is ha már másodjára vág belőle, de még mindig rövid.
Ugyanis semmi garancia arra, hogy mindnyájunk mocijánál ugyanolyan méretű távtartókat, hézagolókat kell alkalmazni, a "vegyes méretű" alkatrészek, illetve a kopások különbözősége miatt. Épp ezért, a megfelelő távolságokat mindenkinek magának kell kikisérletezni!!!
De azért annyit hozzáfűznék hogy a kuplungnál is és a váltónál is érdemes távtartókkal (jobb híján alátétekkel) variálni a jó működés érdekében. Elméletileg erre nem lenne szükség, de a jópofa utángyártott vagy kopott alkatrészek miatt elkerülhetetlen néha. Nekem is van egy plusz távtartó gyűrű az indítódob és kuplungdob közé iktatva...
Ha a leírt szorulást tapasztalod, akkor valószínű, hogy a kuplung dob a főtengely anya meghúzása után nekifeszíti az indító dobot a forgattyús háznak, ezért szorul. A fémreszelékből erre következtetek. Nem hiányzik onnan a hézagoló gyűrű???
A szabadonfutódon nem teszteltél semmit!!!
A moci indítása a 2-es fokozatnak megfelelő áttétellel történik, tehát a vezérlő pofák közvetlenül hajtják meg a vezérlő dobot, nem a rögzült szabadonfutós áttételen keresztül!!! Te csak ezt ellenőrizted! Továbbra is fennáll tehát annak a lehetősége, hogy a szabadonfutód nem tud rögzülni!!!
Sziasztok babettások! Nagy segítség kellene. Van egy babettám amit nem sikerül beinditani mivel nincs szikra. Bekötési ábrákat már szereztem az alapján jól van bekötve minden. Arra lenne nekem szükségem hogy valaki árulja már el nekem a tirisztor on mit jelentenek az egyes lábak G,I,1,15? Milyen áramnak kell menni rajta és hasonlók. Sajna nagyon láma vagyok a tirisztorhoz most szerelnék elösször babettát is. Odáig eljutottam hogy ami a G re megy abban van feszültség naggyábol 6 volt. viszont a trafora már nem érkezik semmiféle áram. Szoval segitségeteket kérem és előre is köszönöm.
Ma volt időm és türelmem szétkapni a váltót a múltkor leállós, majd be nem indíthatós próbakör után.
Kivettem az indítópofákat, lecsiszoltam őket, visszaraktam, ugyanaz a hiba... kivettem a vezérlőpofákat, lecsiszoltam, plussz a dobot is benzinnel letisztítottam, visszatettem, ugyanaz a hiba... szorul valami, ezért nem lehet berúgni a motort.
És ez a szorulás a kuplung dob és a főtengely között van... Először kipróbáltam, hogy a levett indítópofatárcsát beletettem az indítódobba, simán elforgott egymáson... mondom ez jó.
Majd visszatettem a főtengelyre indítótárcsát, ráapplikáltam az indítódobot, ráhúztam az anyát, és kézzel alig tudtam megforgatni a dobot ezután, annyira szorult... lábbal pedálozva is nehezen tudtam csak a pedálon fordítani... de persze nem az erős kompresszió miatt! Valami gebasz van a főtengely és a kuplung dob találkozásánál! De mi a fene? Miniatűr fémreszeléket is találtam a főtengely és a kuplungdob találkozásánál.
MÁSIK DOLOG - SZABADONFUTÓ:
Teszteltem a sokkal visszább leírt módon a szabadonfutót... ha hátrafelé tekertem a kereket csak a vezérlődob belseje forgott, ha előrefelé tekertem (már amennyit engedett a felül már ecsetelt hiba miatt) akkor a vezérlődob belseje és külseje továbbá a kuplungdob is forgott. Ezekszerint nem hibás a szabadonfutó??? Nem emiatt nincs egyes tehát??
Ú,basszus! Ennek biza annyi! Talán maga a váz,sztender még jó,meg a kormány! Ehhez már nagyon elszántnak kell lenni,hogy ezt felújítsa valaki! Szegény.....
Megbízhatóan működik a géped? Ráfizetéses csere nem érdekelne? :) Az enyémben egy szabadonfutó csere kellene és úgy néz ki még egy indítópofa ferrodoloztatás. Annyiszor szedtem szét az utóbbi időben, hogy inkább egy jól működő darabbal közlekednék. :)
Lenne egy szép puch maxi 15-ért,állítólag a gyújtótrafója vagy tekercse rossz(eszi a gyertyákat),próbáltam itthon árakat nézni de nemkapni csak rendelni lehet németből osztrákból svájcból,és postával 10 felett lenne az ára.
Én általában mindent megoldok és megszerelek biztosan nem lenne nagy nehézség egy babetta teljes gyújtását átszerelni,vagy mégis?Tetszik a kis puch elférne még nálam :)
Van egy 89 körüli Babettánk,de felújításra szorulna. 10 éve néhány suhanc úgy törte meg a borospincék közti hangulatos gulyáspartin,hogy csak törtek az elemek.
Szóval törött a lámpa üvege,rossz a hátsó fék,elhajlott egy-két lemez.A motort még nem indítottuk be,de csak nagyon keveset futott,szóval ha lesz is vele gond,az a bukás miatt elképzelhető.
Szóval mennyi az a legnagyobb összeg,amiért még érdemes megcsináltatni és nem egy másikat venni? Szívem szerint menne tovább,mert tényleg csak keveset futott,viszont azt régen.
A ferde csiga az benne van a fedélben és a filces gyűrű is. Akkor csak a csapos fogaskerék hiányzik. Szerencsére, mert az pótolható. :) Köszönöm a fényképet és a leírást. A rajzokat néztem, de nem sok derül ki belőlük.