Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.09.27 0 0 70433

Biztos előfordult már, de nem emlékszem.

Kb. 3 dl az éves fogyasztásom rozéból (a sörhöz hasonlóan).

Előzmény: naivkezdo (70432)
naivkezdo Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70432
Pn rozét szoktál kóstolni?
Előzmény: Hepci (70418)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70431

Nyilván a migránsok miatt, mi másért.

Előzmény: krezilkeek (70407)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70430

Hát igen, BZoli spontán erjeszt. A többi átfedi egymást.

Előzmény: bajnár (70426)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70429

Túl nagymellű nő?

Előzmény: BZoltan (70424)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70428

Erre emlékszem. Korábban a túlérettség fogalmának létjogosultságát is megkérdőjelezted, pont ugyanezekkel a hasonlatokkal, azt tartod még?

Ismételten értő jó szándék. Zéró kén, narancsosítás, kezeletlenség megvannak? És még én kötözködöm...

Előzmény: BZoltan (70424)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70427

Nesze neked, értő jó szándék. Lásd Hepci válaszát.

Előzmény: BZoltan (70416)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70426

Értettem, az egyetértési közös halmazt próbáltad felskiccelni, de azok közt volt olyan elem, ami nem mindhármunk számára az.

Előzmény: Hepci (70417)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70425

Nem volt szerencsés? Ez ismerős valahonnan. 

 

Ügyes próbálkozás. Százegyedszerre, mert sose elég: "Bor esetén a talaj milyenségére hivatkozni vegyszeres mezőgazdaság mellett, kevés értelmet hordoz."  

Ebből marhára nem derül, ki hogy bármilyen más szemponttal tisztában lenne, ezt te társítod hozzá csupán. A tagadás ellenben vastagon ott van.

 

Az analógia tőled származik, így ilyesmi nem is olvasható ki emberünk állításából, azzal csak te ruháztad fel.

Előzmény: BZoltan (70415)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70424

A túlzott be nem avatkozásról nekem a túl magas kilátó és a túl messzíről lőtt gól, meg a túl gyors ász jut az eszembe :D

Előzmény: Hepci (70423)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 1 70423

Szerintem nem szerencsétlen/dehonesztáló a "túlzott be nem avatkozás" kifejezés, van ilyen.

Ha az eredmény szar lesz, ott túlzott be nem avatkozás történt (pl. bor).

De gondolhatsz arra is, hogy nem törlöd meg a segged szarás után - ez is 1 túlzott be nem avatkozás, bár kétségtelenül természetközeli. :)

Előzmény: BZoltan (70421)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 1 70422

Höhö, a Kamocsay Prémium széria 1400-1500 forintokat ér a piacon, bár nyilván nagyobb példányszámban fogy, mint a kicsi termelők 3-4000 forintos borai.

Egyébként egy kedves (hölgy)ismerősöm hatására, hosszú szünet után vettem két Hilltop-bort, mindkettőn szerepelt Kamocsay neve, de csak az egyik volt prémium. A pozicionálást nem nagyon értem - a nem prémium Irsai úgy 1200 Ft és eléggé vízszerű gyenguci kis semmi, a prémium chardonnay viszont mindössze 1500 Ft, és abban van is tartalom, bár valahogy tompa és túl édeskés, ami szerintem nem áll jól egy sándornénak. Talán nem köllene Kamocsay nevét mindenen koptatni, hanem tényleg jó borokat kellene marketingelni vele, valahol 2-3000 Ft környékén, ha van rá ott igény.

Most úgy tűnik nekem, a másik technoóriás, a Nyakas előrébb jár, a sándornéjuk pl. egészen kiválónak tűnt legutóbb étteremben, és az Aligvárom nevű küvéjük is nagyon rendben van az áráért (2-300 forinttal a Hilltopok felett).

Előzmény: BZoltan (70421)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70421

Magát a terminust nehezményeztem. Ugyanis a "túlzott be nem avatkozás" a be nem avatkozást mint szemléletet dehonsztálja amit én nem tartom helyesnek.

 

A be nem avatkozás az esetek többségében (például nálunk) nem azt jelenti, hogy kőbaltás módszerekkel szarunk bele abba, hogy milyen lesz a bor.

 

A be nem avatkozás nálunk azt jelenti, hogy nincsen klíma a pincében, nem hűtjük gépekkel a mustot, nem oltjuk be élesztővel, nem tápsózzuk a mustot. Deríteni, szűrni és kénezni persze szoktunk. Ezek nélkül a mi pincénkben a mi boraink nem lennének eltarthatóak. 

De én a derítés, szűrés és kénezés nélkül dolgozókat sem "túlzott be nem avatkozóknak" nevezem.

 

Ez a Kamocsay féle fikázás egyébként, hogy aki nem technózik az nyilván vagy hülye, vagy szegény, vagy mindkettő és emiatt szar is lesz a bora.

Előzmény: Hepci (70419)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70420

Egyébként pont a fajélesztők témájában voltak komoly változások az elmúlt évek során. A Bakó Ambrus írt róla sokat, hogy konkrétan bemérték, hogy az erjesztésért felelős élesztők túlnyomó többsége (talán 85% vagy 95%) az erjesztőtérből származik, vagyis a hordókból pincefalakról, munkaeszközökről és csak az elenyésző kisebbsége jön be az ültetvényről.

Vagyis a spontán erjesztés esetében egy pincespecifikus élesztőkoktélről van szó ami persze valahol a terroir része.

 

Amúgy valaki egyszer aki nagyon vehemensen védte a fajélesztős erejsztést a beszélgetés végén csak elmondta, hogy ő azért használ fajélesztőt, mert nincsen elég erjesztő edénye és nem ér rá megvárni a lassabb spontán erjesztést. Az illetővel előtte napokon át vitáztunk... mennyi időt spóroltunk volna meg ha első körben elmondja, hogy nincs ideje tökölni és helye sincsen elegendő. De hát a lét meghatározza a tudatot :)

Amúgy nekem a kedvenc polarizáló témám az a biodinamikusok által használt preparátumok amiket sok pénzért vásárolnak messze országokból és amikkel szépen beoltják a termőhelyüket. Szóval ez mennyire terroir hamisítás?

Előzmény: Hepci (70418)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70419

Nem hinném, hogy nem érted,  akkor viszont - értő olvasás helyett :D - miért kötözködsz?

Nyilván arra gondol, hogy annyira nem avatkozunk be, hogy kifingik a bor, vagyis záptojásszagú-ecetes fos lesz a végeredmény, á la S. Zsolt.

Előzmény: BZoltan (70416)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70418

Pont ezért vetettem fel, nehogy kifogyjunk a témákból. :)

Tegnap pont egy semleges fajélesztővel készült, viszont szűretlen remek magyar pinót kóstolgattam, ha 3/4 palack bor vacsorához történő rapid ledöntését ennek lehet nevezni.

Előzmény: naivkezdo (70411)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70417

Lehet, hogy BZolinak van igaza mégis: nem kellően jól értelmezel szöveget, vagy - a teljes (verbál)harci felajzottság állapotában - nem olvasol elég figyelmesen. :)

Azt írtam, hogy ezek számomra legitim beavatkozások: semleges fajélesztő használata, derítés, szűrés, kénezés.

Előzmény: bajnár (70414)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70416

"a túlzott be nem avatkozás"

Hogyan lehet túlzottan be nem avatkozni. Vagy beavatkozunk vagy nem. Ha nem akkor azt hogyan lehet túlzottan nem?

Ha nem szeretem a karfiollevest akkor nem eszem karfiollevest. Hogyan lehet túlzottan nem enni karfiollevest?

 

 

Előzmény: bajnár (70414)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70415

"Szerintem elég világosan levezettem a 70279-ben, az érdemi része pont nem érdekelt."

 

Ha azt szeretnéd, hogy a hozzászólásod érdemi tartalmára is reflektáljak akkor lehet, hogy szerencsésebb kevésbé személyeskedő és kevésbé sértegető bevezetéssel nyitni.

 

"Ha elveszel az alkotói közül egyetlen összetevőt, már bajosan nevezhetjük annak, ezt állítod."

Nem. Ilyent én nem állítok. Hogy én mit állítok azt sokszor leírtam már.

 

 

"a kereskedőd meg azt állította, hogy a halászlének csak és kizárólag egyetlen érdemleges alkotóeleme van"

 

Nem, nem ezt állította. 

 

Logikailag hibás az állításod. Igyekszem elmagyarázni. Biztos emlékszel rá középiskolás matematikából a konjunkció logikai műveletére. Az aminek a ∧ jele. Az (A ∧ B) állítás akkor és csakis akkor igaz, ha mind A mind pedig a B igaz állítások. 
Vagyis amennyiben akár a B akár az A  nem igaz úgy az (A ∧ B) állítás attól függetlenül lesz hamis, hogy a másik állítás igaz lenne. Általános iskolában technika órán ezt a villamos kapcsolókkal tanították. Ez a sorba kötött kapcsolók esete. Vagyis a lámpa csak akkor gyullad fel ha mindkét kapcsoló pozitív állásban van. Vagyis bármelyik kapcsolót ha kikapcsolod akkor a lámpa elalszik.

Ha jól értem akkor shiraz azt állítja, hogy hiába van sok-sok kapcsoló... ha a vegyszeres szőlőműveléssel kikapcsolunk valamit akkor a lámpa elalszik. Ő nem tagadja, hogy lenne sok másik kapcsoló. Legalábbis én ilyen tagadást tőle nem olvastam sehol.

Az egyes termőhelyet alkotó komponensek itt szükséges de nem elegendő feltételnek tekintjük

 

"szarnak pont nem neveztem"

Elnézést kérek ha ezt a mondatodat félreértettem: "A szar díszdobozban, flancos masnival átkötve se válik értékké."

 

 

 

"a megengedő és elbagatellizáló hozzáállásod,  végett kattogunk még mindig ugyanazon az egy mondaton"

 

Egyrészt ez megintcsak felesleges személyeskedés.

Másrészt én nem kattogok azon a mondaton. Te kattogsz rajta. Én megmondtam az első hozzászólásomban, hogy nem tartom szerencsésnek a megfogalmazást és később is leírtam, hogy én nem értek vele egyett.

Én ugyanis a fentebbi kapcsolós analógiával élve én nem kapcsolónak tartom a termőhely komponenseit hanem potméternek. Amikkel a lámpa fényereje csökkenthető vagy növelhető. Ez azért eléggé más álláspont mint shirazé.

Előzmény: bajnár (70413)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70414

Ezzel mondjuk én pont nem értek egyet. Szétválasztanám a szőlőtermesztés és a borkészítés. A szőlőből származó, azaz a primer illatok és aromák minél hívebb megőrzése némi technológiai fegyelmet igényelnek. Ebben pedig épp hogy megakadályozza a túlzott be nem avatkozás, a kőbaltás módszerek. Pl. az általad zárójelben említettek elhagyásával amit a réven nyersz, elveszted a vámon. A végeláthatatlan hitviták meg pont ezen törésvonalak mentén alakulnak ki, kinél hol van az a bizonyos láthatatlan határ és ebből sajnos manapság extremista versenyeket szerveznek mindkét szélen...

Előzmény: Hepci (70410)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70413

Szerintem elég világosan levezettem a 70279-ben, az érdemi része pont nem érdekelt.

 

Megfordítanám a dolgot a halászleves (ez lehetne csak igazán vérre menő hitvita, mi kerülhet egy halászlébe!) analógiáddal, talán úgy jobban átmegy. Ha elveszel az alkotói közül egyetlen összetevőt, már bajosan nevezhetjük annak, ezt állítod. Na most képzeld, a kereskedőd meg azt állította, hogy a halászlének csak és kizárólag egyetlen érdemleges alkotóeleme van, a többi nem játszik.

 

Hát, szarnak pont nem neveztem (de egyébként osztom), ki is szokott azon nagyokat pörögni, ha nem szó szerint idézik?

 

És előrébb vitte a témát? Szemlátomást épp ellenkezőleg, a megengedő és elbagatellizáló hozzáállásod végett kattogunk még mindig ugyanazon az egy mondaton.

 

Akkor próbáld ezt a gyakorlatban is alkalmazni.

Előzmény: BZoltan (70409)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70412

Én tizennyolc éve erre koncentrálok. Tíz éve pedig kimondva is: https://juhfark.hu/a-termohely-avagy-a-terroir-jelentosege/

Úgy képzeld el a borászatot mint amikor egy hangerőszabályzó potmétert tekergetsz. Minél jobban tekered le a hangerőt annál kevésbé fogod hallani a zenét. Aztán van az a szint ami alatt nem hallod már.

 

Az, hogy ki milyen hangerősséget érzékel még az egyéni adottság.

 

Na és vannak akik számára ez egy kapcsoló, aminek vagy on vagy off állása van. Vagy olyan aki azt mondja, hogy egy bizonyos decibel alatt elveszik a zene mert túl halk lesz és szerinte nincs értelme zenehallagtásról beszélni ha tölti be a zene a helységet.

 

Ez szerintem magától értetődő. 

 

De egyébként nekem egyre jobban tetszik a bajnár analógiája a szervekről. Melyik szervet engednéd kivágni? Melyik szerved nélkül maradnál életben vagy maradnál önmagad? Vesék nélkül dializisre járva még az lennél mint előtte? Műszívvel esetleg az igazi helyett? A heregolyók hiányát kevés ember kivételével észre sem venné senki. A májad nélkül bekrepálnál napokon belül. A tüdőd esetleg helyettesíthető egy lélegeztetőgéppel, de a teniszt max tévén nézhetnéd. Műláb, műkéz esetleg?

Előzmény: Hepci (70410)
naivkezdo Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70411
Na végre, fajeleszto.
Azért szerintem ezt a témát tisztázzuk a következő napokon.
Előzmény: Hepci (70410)
Hepci Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70410

Az organikusan termesztett szőlőből - bármilyen módon - készített bor nyilván jobban fejezi ki a termőhelyet, mint a 12 permetezéssel termesztett szőlőből - bármilyen módon - készített bor. Legjobban pedig az organikusan termesztett szőlőből minimális beavatkozással (legitim beavatkozások szerintem: semleges fajélesztő, derítés, szűrés, kénezés) készített bor fejezi ki a termőhelyet.

Mivel ebben teljesen egyetértetek, mi lenne, ha erre koncentrálnátok?

Előzmény: BZoltan (70409)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70409

"Mégis mit lehet érteni rajta? "

Én leírtam korábban, hogy mi az amit én érteni vélek rajta. Megeshet tévedek.

Hogy az állítás hamis lenne azt szerintem nem igazoltad.

Abban egyeztünk meg, hogy a gyomirtó, rovarirtó és felszívód szerek használata mindenképpen rongálja a termőhelyet. Abban is meg tudtunk egyezni, hogy ezen rongálás mértékét nem tudjuk tudományos igényességgel megállapítani.

Te azt állítod, hogy nem végzetes ez a rongálás, más pedig azt állítja, hogy szerinte pedig igen.

Te azt állítod, hogy marad még ott bőségesen olyan komponens amik kifejtik a hatását. Ugyanakkor te magad dobtad be azt a - szerintem nagyon is találó - analógiát, hogy melyik szervemről mondanék le. Nos, vannak akik szerint a termőhely egy olyan test aminek bármelyik komponensét mint szerver eltávolítva az egész test életképességét tennénk tönkre. Ez egy valid elképzelés amivel lehet egyet nem érteni, de szerintem hülyeségnek nevezni túlzás.

A halászlének is melyik komponensét lehet úgy csökkenteni/kivenni, hogy a halászlé még halászlé maradjon? Vagy elég az ha a halízből meg a paprikás színből arra következtetünk, hogy ez halászlé? Főleg egy halászlémániás embert próbálj meggyőzni, hogy halászlé marad az a halászlé mondjuk hagyma nélkül is.

Te hülyeségnek, szarnak nevezet ezt az álláspontot. Szíved joga, bár én egy asztaltársaságnál a másik véleményét így egyenesben leszarozni nem tartom szerencsésnek.

"Viszont értő jó szándékkal olvasva könnyen megállapíthatnád, hogy ez az állandóan visszatérő "nem azt mondtam, nem úgy értettem" kategóriáját jelöli. "

Ne haragudj, de ezt most nem bírtam követni. Én akkor mondom azt, hogy nem azt mondtam ha tényleg nem azt mondtam.  Erre olyankor szoktam felhívni a figyelmedet ha a vita szempontjából jelentősége van a dolognak.

 

 

"Lehet? Nem, ez az egyetlen logikai olvasata annak a mondatnak, amit amúgy érteni véltél."

Simán lehet. Sőt egészen biztos. Én ezzel együtt a békesség és a progresszív diskurzus érdekében én azt az olvasatot választottam amivel a témát előre visszük. 

 

"Az az értő jó szándék amúgy nálad alkalmi jellegű és egyénre szabott?"

Nem, semmiképpen nem.

Előzmény: bajnár (70405)
kifli Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70408

just do it szekrénykém:)

Előzmény: bajnár (70406)
krezilkeek Creative Commons License 2019.09.26 -1 4 70407

Mi miért nem csinálunk színvonalas likőrborokat??

bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70406

Szekrény én, majd megpukkadok. Valójában szívesen ismételgetem, hogy hamisat, hiteltelent állít, maradjon minél több nyoma.

Előzmény: kifli (70400)
bajnár Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70405

Kicsit elkanyarodtál az eredeti témától...

 

Mégis mit lehet érteni rajta? Egy hamis állítás akkor is az marad, ha egyébként nemes cél érdekében fogan (amúgy nem) vagy akármilyen szent meggyőződéssel bír az illető, nem változtat semmit a végső megítélésen, az se hogy ki mondja. A szar díszdobozban, flancos masnival átkötve se válik értékké.

 

Meglehet, hogy nem értő olvasást írtál, ezt elfogadom. Viszont értő jó szándékkal olvasva könnyen megállapíthatnád, hogy ez az állandóan visszatérő "nem azt mondtam, nem úgy értettem" kategóriáját jelöli. 

 

Lehet? Nem, ez az egyetlen logikai olvasata annak a mondatnak, amit amúgy érteni véltél. Az az értő jó szándék amúgy nálad alkalmi jellegű és egyénre szabott?

Előzmény: BZoltan (70383)
kifli Creative Commons License 2019.09.26 0 0 70404

de hol van itt a forradalom kérem szépen?

Előzmény: shiraz3 (70402)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!