Egy szakadek ket pereme kozt a szintkulonbseg 100m,a ket sziklafal kozott a tavolsag 9m.
Az also szintrol szeretnek a felso szintre egy lepcsot epiteni a kovetkezo modon:rendelkezesemre all 10000 db egyforma,2m hosszu,0.5m szeles es 1cm magas lec.Az epites soran a leceket egymashoz nem rogzithetem (csak egymasra tehetem a leceket),es a leceket egymashoz kepest nem forgathatom el,azaz a lecek elei egymassal parhuzamosak.Vajon megvalosithato-e igy a lepcso?
Sajnos nem sikerült használható formába hoznom ezt az egyenletrendszert. Tudnátok segíteni abban, hogy számítógépes program számára emészthető legyen?
Előre is nagyon köszönöm!
Legyen P egy tetszoleges n-ed (n>1) foku polinom (valos) ennek megpermutaljuk az egyutthatoit az osszes lehetseges modon.Igy kapunk legfeljebb (n+1)! kulonbozo polinomot (P1,P2,P3,P4,stb.).
Bizonyitsuk be,hogy letezik olyan c valos szam amelyre P1=c,P2=c,P3=c,P4=c,...stb. egyenleteknek letezik legalabb egy kozos gyoke.
Asszem kezdünk offba átmenni, ezér feltenném itta kérdést:
Hány bizonyítását ismerjük annak az állításnak, hogy a prímszámok reciprokösszege végtelen? Mostanában megjelent egy számelmélet-tankönyv, (Sárközi-...) amiben van 3 : Euler, Erdős, Nemtomki. Van-e még?
Mérne beszélgethetnék magammal? Még mindíg jobb mint a szomszéddal. Korábbi alternatív energia (ejtsd NRG) hozzászólásaimban szintén éltem ezzel a lehetőséggel. Mikes Kelemen se a nénjének írta a leveleit.
télleg tökegyszerű, csak éppen nem jó.
az általad javasolt pont, és az origó által meghatározott egyenes meredeksége y/x=(H/W)*tg G.
Nem pedig tg G, ami a feltétel. Marad a Dr. Lecter által javasolt megoldás. Legközelebb nézz utána legalább a függvénytáblában...
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Már néhány év eltelt, mikor ezeket tanultam, és a matekkönyveim sincsenek már meg. :-))
Próbáltam képleteket keresni az interneten, de mintha a matekról kevesebb szó esne ezen a hálón.
Szerintetek miért van ez így?
De tényleg, ti azért tudtátok ezt, mert mindig is ilyesmivel foglalkoztok, foglalkoztatok, vagy megjegyeztétek anno? :-))
Még egyszer nagyon köszi!
Egy kis matematikai segítségre lenne szükségem. Hogyan tudom trigonometrikus módszerekkel megadni egy elipszis körvonalának pontjait?
Tehát miként lehet kiszámolni egy adott W széles és H magas elipszis körvanala és a középpontból induló G fokba tartó egyenes metszéspontját?
A lényeg, hogy egy olyan kördiagrammot szeretnék rajzolni php-ben, amely százalékos adatokat tortaszeletekkel jelenít meg, mint általában. :-)) Elipszist könnyen rajzol, de az elipszis egyes pontjaihoz szeretnék vonalakat húzni a középpontból, ezek lennének a tortaszeletek szélei.
az f(x) = x^x fuggvenynek letezik e az {1/e - es a vegtelen) kozott inverz fuggvenye? Ha igen ennek mi a neve? Elo lehet e ezt allitani nem iteracioval?
Koszi
Bubo
Nem lehet valami kerulo uton, nem az integralasos modszert es az ellipszis egyenletet alapul veve, valami zart kepletet talalni az ellipszis keruletere?
Egyaltalan meghatarozhato egy a,b tengelyu ellipszis kerulete tetszoleges pontossaggal? Mi a legpontosabb kozelito keplet?
Koszi
Bubo
ui: olyanra gondoltam, pl. egy fuggveny, k, amire igaz:
lim k(a) = 2 * b * pi
a->b
de nem geometriai uton eloallitani egy explicit k fuggveny...