Skacok ...
Volna egy elborult kérdésem ..
Wartból lehet nyitott változatot építeni? ..
Úgy mint kabrio ...
Másik ... a 22. kerületben keresek alkatrész boltot, és szerelőt ... vagy esetleg fanatikust aki segítene nekem szerelni ... Persze anyagiak ellenében ...
Így van, ráadásul ravaszul felül ázik be, befolyik a gumi alá, körbe lecsurog, és alul-belül a kalaptartó mögött le a csomagtartóba. Ha a hátsó ablak cserélve volt, (és nem volt korrektül benyomkodva tömítőpasztával), akkor szinte tuti ott ázik be.
A csomagtartóra nincs tipped? :)
Nekem az ázik be, de nagyon. :(
Középen, a sebváltó töve előtti kis műanyag vályúban is áll a víz, egy kiadós zuhi után.
Ha lenn a zár saruját egyébként jól van beállítva, és fönt még befolyik, az attól szok lenni, hogy amikor lent zár az ajtó, akkor fönt az ablakkeret kicsit már eláll sokezer ajtóbecsukás után.. Ekkor a következő precíziós módszerrel be lehet az ablakkeretet állítani: beülsz, lábaddal kifele, a térdeddel megtámasztod az ajtót, és erősen, de érzéssel meghúzod befele a keretet, de azért nem olyan erősen, hogy a tövében a festés megtörjön...
Hátsó ajtóknál is előjön a probléma, csak azokat kevesebbet használod, így később jelentkezik.
Eredmény újabb 1000 ajtóbecsukásig garantált, mosóban tesztelhető!
A benzinszag azért érezhető mert a tankolásnál vagy túltöltöd a tankot azaz csurig tankolsz és ezt nem szereti a tanksapkád tömítése. A másik ok az lehet, hogy amikor a pisztoly kiveszik a csőből, akkor melléfolyik egy pár csepp. Próbáld meg a tankolásnál, hogy csak a pisztoly első kioldásáig tankolsz, és nem töltesz rá többet.
Ha már igy a benzincsö témánál tartunk akkor egy kérdés:
Szerintetek miért van az hogy tankolás után és körforgalomban (az ugyebár nálam erös bal kanyar) benzinszag van az autóban. Már vizslattam a beömlö csövet de semmi különös. Lehet hogy ki kéne cserélni?
Szerintetek megérte egy jó állapotu használt akksi 5 ezerért? Mert kaptam hozzá egy üzemképes Wartburgot :)))))
Megvan az alaktrész müszakira :)))))))))
Nagy vonalakban, a hőérték (HÉ) a hőelvezetőképessége a gyertyának a középső elektródától a gyertya teste felé. Minél nagyobb annál jobb a hővezetés (legalábbis az isolátornál) Ha túl kicsi a HÉ akkor nem tudja elvezetni a hőt -> felizzik -> öngyulladás -> kopogás -> teljesítménycsökkenés. Ha túl nagy, akkor nem éri el a gyertya az üzemi (öntisztulási) hőmérsékletet, azaz viszonylag hideg marad a túl nagy hővezetés miatt, így olajos/kormos lesz "elázik" a gyertya, esetleg beköpi.
A gyertyák hőértékéhez nem sokat értek, ezek már nekem is elvont dolgok, de azért valamit tudok róla. A 15Y-os hőértékü az átlagos érték ami téli és nyári üzemre jó. Az isolator másként jelöli nekik 175 ös az átlagos érték. Télen magasabb hőértékü kell, nyáron alacsonyabb, de hogy pontosan miért, ezt már én sem értem. Ha jó az elképzelésem akkor a hőérték a szikra hőmérsékletét határozza meg. (ha hülyeséget írtam akkor nyugodtan javítsatok ki)
Az bíztos, hogy a motor optimális üzemi hőmérsékletéhez kell megválasztani a gyertyát.
Megjegyzem, hogy nekem az isolator nem jött be, állandóan kihagyott egy egy henger, nekem a bosh gyertyák válltak be.
:-) Ez azért van, mert túl közel volt időben egymáshoz a két hozzászólásod!
Egyébként lehet, hogy olajban dúsabb volt a keverék, mint máskor, mert most én kevertem 95-ösből és valami régebbről maradt AROL2T motorolajból. Biztos túl sokat tettem bele, vagy nem keveredett el rendesen. 1:40, 10 literenként adtam neki kb. 2,5 decit.
hm, akkor mégse olyan egyszerű ez a Warbi, mint gondoltam. :-)
Végigkerestem a topikban a "hőérték" szót, de nem lettem okosabb. A jó hőérték az mennyi? És a hőérték mit befolyásol és hogyan? Nekem is vannak Brisk 15Y gyertyáim, meg Isolatorok is...
Ez a hener kihagyás a gyertya illetve megszakító hézag rossz beállítása miatt is lehet, illetve a hibás hőértékü gyertya miatt is. Az olajban dús keverékből az olaj nem ég el rendesen és így be tudja köpni a gyertyát. Ha utána sikerül a szikra akkor leég róla, de ez a jelenség többszőr elő fog jönni. Nekem volt egy gyertya készletem amivel mindig ezt csinálta, igaz ennek még a hőértéke is más volt mint ami kellett. Amióta rendes hőértékű gyertyák vannak benne azóta nem jelentkezett a hiba.
Érdemes egyébként a csomagtartóban lév? dolgokat összeláncolni egy vastag biciklilánccal, és a benzincs?höz kötni. Az is + macera nekik. Pótkerék + szerszámtáska + kanna + akármi. Jó vastaggal!
Köszi az ötleteket, szerintem is elég, ha csak elmegy a tolvaj bácsinak a kedve a szereléstől.
ja, meg ki kellene írni a kocsira, hogy 'időzáras tank' mint a széf a bankokban, vagy hogy 'ebben a kocsiban csak akkor van 5 l-nél több benzin, ha én is benne ülök...' vagy hasonlókat.
Ja, és soha ne álljatok egy másik Wartburg seggének szorosan seggel. Mert a enyém így volt az éjjel, és ez már kínálta is magát, kicsit félárnyékban, távol a lámpától, kedvező alkalom, hogy 2-őt egy csapásra...Ezt a tettenért koma mesélte, mármint, hogy azért az enyémet csapolta meg... Persze a csomagtartóban meg ott lapult az 5L-es kanna tele lötyivel, de azt nem bántotta...
Nekem pl. van egy olyan szorulós tanksapkám, hogy soxor még én is alig bírom kinyitni a saját kulcsával. :o)))
Meg üres a tankom most pl.
Szerintetek, ha az els? gumijaim kívül kopnak, hol állítják be a futóm?vet reális áron?
Lereszelném a csavar sarkait. Esetleg imbusz csavart raknék bele, és meghúzás után kifúrnám a hatszöget belőle. Ha nagyon muszáj, svédfogóval még mindig ki lehet tekerni, de a tolvaj nem fog vele bajlódni, szerintem.
Szegény warbim ma éjjel rosszul járt.
Leengedték a benzint a leeresztőcsavaron át...
Volt benne vagy 5 liter, de a rendőrök elkapták a csókát, és egy órás helyszínelés az éjszaka közepén...
Tud ez ellen valaki jó megoldást?
Mármint, hogy azt a csavart ott ne lehessen csak úgy letekerni, vagy valami. Mert ez állati kényelmes, alátol egy kannát, meglazítja, senkinek nem tűnik fel, sétál egyet, visszamegy és van 20 liter benzine kapásból...
Eléggé felbosszantott a dolog.
Persze a benzinsapkazár se egy nagy durranás, azt is szétszedhette volna...
Viszont nekem van megint egy problémám: tegnap a nagy dugóban fölmelegedett a motor, és az egyik henger kihagyott. Aztán ahogy elhagytam a kritikus részt, megint működött. Azóta is minden megy.
Értetlenül állok .. a JIKOV karbi miben más mint a SEDR? ..
(Épp csak szinte semmit nem értek a dolohoz és érdekelne)
Meg tud-e valaki a 22. kerületben valami nagy Wart buherátort?
Megjöttem a nyaralásból, leírtam mindent az "Utazzunk autóval!"-ba. Ha gondoljátok, olvassátok el (de előbb készítsetek be kétnapi hideg élelmet), hátha méltó a túra egy Wartburghoz! :)
kösz fiúk!
vettem "jó minőségű" benzincsövet. Ez kétrétegű, feliratos, viszont kívül nincs rajta szövet, csak a két réteg között. Vettem jobban tartó bilincseket is (az eladó szerint ez köralakúbb). Egyelőre (30 km) a cső kívül száraz. Eddig jó.
Igen írtam is, hogy az átlátszó csövet évente cserélni kell. A benzinnél csak a fékfolyadék rohadtabb, az szinte minden csövet képes szétmarni. Ezért is illik a hajlékony fékcsöveket legalább 2 évente cserélni, de vizsgára mindenképp.
A helyedben én kicserélném azt a csövet. A benzin két dolgot csinál a nem benzinálló dolgokkal. Vagy megkeményednek vagy teljesen feloldódnak! Ezért nem jó pl az átlátszó szilikoncső. A tank és a fémcső közé tettem 2 éve. Nyáron a vizsga előtt az addig laza cső teljesen megfeszült, a leszedéskor el is szakadt!
Sopánka!
A kivül szövettel boritott gumicső lehet eredeti, mert az is ilyen volt.
Nekem a Warbin vastag müanyag csö van, a szine
kb sötét borostyánsárga. Ami érdekes, az az állaga. A csQ falvastagsága kb. 3 mm, de az egész csö olyan mint a kocsonya, hidegben is teljesen rugalmas, puhább mint a radir. Nem tudom, mi lehet, de már többször szemeztem vele, hogy kicserélem textiles eredeti német gumicsöre.
A lustaság ngy úr, de ha kiszakad a csö, akkor annyi.
Az AC pumpa és a karbi közötti csőről van szó. Direkt warbiboltban vettem benzincsövet (így adták), fekete és szövettel fedett, de egyrétegű. Kívül nincs rajta semmi jelzés.
Akkor mégsem olyan jó az a bolt (a pestimrei). :-(((
A cső legyen benzinálló szövetbetétes. A bilincsek sem mindegy milyenek. Az univerzális bilincsek soxor nem tudnak felvenni ilyen kis átmérőjű kört (nem szorítanak egyenletesen). Egy teherautós ismerősőm ajánlotta, használjak a légcsövekre méretre gyártott bilincseket. Csak pár forinttal kerül többe, mint az univerzális, de sokkal jobbak.
Nekem a jól megcibálom a bilincset módszer nem jőtt be. Csak érzéssel, mert szétnyilik a gumicső.
Nem bíztos, hogy a benzincsövek eresztik a naftát. Előfordulhat, hogy kilyukadt az úszód, vagy megszorult, és emiatt a karbit túltölti a rendszer és a felesleg kifolyik.
Azt nem írtad le, hogy melyik benzincsőnél látod a folyást, így csak feltételezem, hogy itt kellene keresni a bajt.
Alapos motormosás után 1-2 nappal lehet igazán meglátni, hogy hol ereszt a rendszer, ugyanis a tiszta motoron ez még nem terült szét.
Lehet kapni egy halványkék, átlátszó műanyag benzincsövet ami nagyon jó, de minden tavasszal ki kell cserélni, mert a téli hidegben nagyon megkeményedik. Ez a cső nagyon jó, évek óta használjuk repülőgépeknél éves cserével, pedig ott aztán nem játék egy üzemanyag folyás, ott az életünkkel játszunk, ha nem jó.
A fekete duplafalú gumicsőből van 2 fajta. Az egyiket a benzin igen hamar megeszi, ezen a csövön kívül nincs felirat és festékcsík. A jobbikon vannak feliratok és ha jól emlékszem piros csik van rajta. Egyrétegű gumicsövet nem szabad használni mert nagyon veszélyes. Csak olyan jó aminek a metszetét nézve látsz a gumi falvastagság közepén is egy szövet réteget és kívül is.
- Tűszelep kiverődik, nem zár, ekkor nagyon füstöl, leáll.
- Úszószint nem jó. Habosított úszó 10mm, belül üreges úszó 12mm ha jól emléxem.
- Át van fúvókázva versenymotorhoz; meg kell nézni, min használod, szériamotoron: I.fő 130, I. féklev: 210, II. fő 125 v. 122, II. féklev: 210.
- Pliiangószelepek beállítása: I. 0,59mm, II. 0,19mm esetleges tengely-szorulások, akaások kiküszöbölése.
- Gyorsítómembrán szakadt, hiányzik a működtetőrudazata, fúvóka eldugult, vagy nem 70-es a furata ill. elveszett a vasgolyó belőle.
- karburátorház talpa nem sík - ez kalapáccsal és reszelővel helyrehozható - falsot szív talptömítésnél : új tömítéseket vékony zsírral összerakni, szorosan meghúzni.
Kérdésem lenne, hogy kéttorkú karbin mit kell bűvészkedni, hogy kevesebb naftát lökjön a hengerekbe, mert induláskor kegyetlenül füstöl szivató nélkül is, az viszont igaz, hogy bitangul gyorsul meg halad a hegyekben is. Nem mértem még, de gondolom a fogyasztás is durva így. Egytorkú karbival nem lenne gond, azt be tudjuk lőni, öcsém 312-esén olyan van, kéttorkúhoz nem értünk. Help plíz.
Részemről az ötös váltó csak elméleti vita, 10-20ezer Ft-ért szívesen beszereltetném, de annyiért úgyse kapni, többet meg nem szánnék rá. (Nem vagyok eléggé nagy rajongó :-( ...)
Már megint meggyűlt a bajom a benzincsövekkel és bilincsekkel. Időről időre újra elkezd valahol szivárogni a nafta, és csupa olaj lesz ott minden. Most miután mindent 5x jól meghúztam és új bilincseket tettem föl, megint csupa olaj. Mi a fenét lehet ezzel csinálni??
El kell, hogy keserítselek, a botváltós belseje is ua. fogszámokra, csak a rudazata más. Egyébként a botváltósok már némileg csendesebbek voltak, főleg az orrhűtősök, mert a motorzajt nem kavarta a vent állandóan az utastér felé. Amit leírsz az valószínűleg 1986 utáni padlóváltóssal tapasztaltad, ugyais akkor ismét bevezették a sonkás főtengelyt, ami JIKOVval bitangul ki tud forogni, viszont csak így ad nagy teljesítményt. Ez okozza a csendesebb érzést, ha nem huzatod, csak mész.
Régebben igen sokan alakították át a kormányváltóst botváltósra. Közelről nem láttam ilyen átalakítást, de egyszer vezettem egy ilyen járgányt. Az 1-ben nem volt olyan ugrós, sőt a többi sebességben is jobban kellett pörgetni, hogy gyorsuljon, de a 4-ben viszont igen kellemessen hosszú volt a váltó. Sajnos már nincs meg az ismerősömnek ez a járgánya úgyhogy megnézni sem tudom már miként alakították át.
Sopi ... ha jól tudom az öt sebességesnél, ugyan az az ötödik, mint "nálunk" a negyedik ... csak verseny célra van kitalálva a dolog és más az áttételsor ....
már régóta szeretnék tuningolni, csak nem jutok hozzá. Végülis egy jól működő verdába miért nyúljon bele az ember, ha nincs sok ideje vacakolni vele, nem igaz?
Ez a váltó is tökizgalmas, 5-sebességes váltóról (JoPi-féle) nem hallottál hogy gyártják v. forgalmazzák? Nekem pont jó ez a négy fokozat, csak jól jönne hozzá még ráadásnak egy ötödik. 100-nál berakom, és akkor nem lesz 130-nál üveghang, no meg a fogyasztás sem fog az égig szökni.
Ha már kicseréled a membránt akkor célszerű a két pici szelepet is kicserélni, mert az is okozhatja a hibát. pár forintba kerül csak, így mindenképpen megéri kicserélni azt is
Megpróbálom, de az a kis fuvóka akkor is bosszant. Azért köszi, szerencsére cseremembránom van is kéznél otthon.
Csak idegrendszerem kezd egyre kevesebb lenni, mert egy kicsit unom már, hogy ez a dög 200km-enként ad valami bütykölnivalót, és állandóan attól tartok, hogy mikor talál ki valami újabb hibát magának. Pedig amikor jól megy, akkor kimondott élmény vele a "száguldás".
Felb@ssza az agyamat, és egy szép nap odaadom valami téglahordó kisiparosnak, aztán nézheti magát. :o(
Ezt a nehéz indulást okozgatja ám az Ac is ha kezd átrepedni-átszakadni a memrán. Ilyenkor még nyom, de álló helyzetben elereszti a naftát, és ezért kell sokáig önindítózni, hogy újra felkapja. Már egy párszor jártam így, és a membrán illetve az ac-ban a szelep csere megoldotta az indulási problémát.
Különben ez a tünet, hogy utána megy rendesen eléggé ac hibára utal, azaz ha már felkapta a naftát, és kimentek belőle a buborékok, akkor nyom rendesen.
Egy membrán és két darab műanyag szelep nem túl drága, érdemes lenne kicserélni elsőre. Egy karbi javítás sokkal többe kerül ennél.
ennek a hibának van még egy hátulütője, hogy mivel az induláskor szárazon megy a motor, nincs kenés mivel nincs nafta, így a kopás is többszörösére növekszik.
Próbáld ki, hogy indító spay-el fújj be a légszürő házba az első indítás elött, és ha azonnal beindul akkor egyértelműen ac hiba.
Köszi az ötletet. Egyébként hétvégén sikerült eltörnöm az ülésemet, és qrva nehezen indult be valamiért a bringa. Szerintem a már lentebb emlegetett fuvóka az oka, ami miatt megint szétkaptam a karbit, ki akartamm cserélni a fuvókát, de az utángyártott szarnak az első bedugás után sikerült elnyírjam a túl kövér gumitömítését, úgy hogy maradt a régi, amivel nagy nehezen beindult, aztán gyönyörűen működött, de ez a nehézkes indulás nagyon zavar, mert ilyet soha nem csinált azelőtt.
Nincs valami ötletetek?
A gyújtással nincs gond, az AC is adagol ahogy kell. A fuvóka alatt van egy golyó, de nem tudom, hogy ennek a fuvókának mikor hogy kell működnie. Régebben csöpögött, nagyjából állandóan. Most már gázadásra se fúj. Arról már nem beszélek, hogy az új, utángyártott fuvóka belső átmérője kisebb, mint az eredetié, és egy horonnyal kevesebb van rajta. Lehet még egyáltalán eredeti Jikov javító kittet kapni valahol?
Sziasztok!
Az iránt érdeklődnék, hogy hogyan lehetne átalakítani egy kétütemű Warbit különolajzásúra?
Ha valakinek van tippje vagy tapasztalata az lécci ossza meg velem/velünk.
üdv: szpidro
Már elég régen irtam, de most alkalmam nyílik rá! Fontos dolog Wartburg tuning témában! A Jopi féle motortuninggal semmi baj, csak az, hogy a motor kipufogóval eggyütt nem bírt ki nálam 4-5 versenynél többet, aminek kb össztávja 200 Km. De ezt átlagosan 2., 3. fokozatban nyűttem Azért néha tudtam rakni négyet is, de akkor már nagyon ment... :) Lényegében a motornak nem lett nagy baja, viszont a dugókat cserélni kell kb 200 km-ként, különben leszakad a szoknyájuk. Nekem a középső dugóé szétmorzsolódott, a másik kettő pedig öszze-vissza repedt. Amikor kettőben, üveghangon ez bekövetkezett... ...hát a hangját nem fogom elfelejteni! :)
A másik! Érdekel-e valakit Járay-féle tuning váltó Pécsről. A difi maradt a régi, viszont a fokozatok az eredetihez képest változnak, így is fogom leírni:
Első fokozat: 3/4 2
Második fok.: 1/2 3
Harmadik fok.: 3
Negyedik fok.: 1/2 4
Remélem érthető mindenki számára. Ezt valahogy úgy kell elképzelni, hogy az eggyes hoszabb, mint az eredeti, a többi sebesség pedig jobban fedi egymást, ezért sportcélokban kíméli a motort. Az ára Kb. 60-70 liba. Készítenek még hoszabbított házzal hatos váltót is, a hátramenet is benne van, ez így már hét!:) Annak az áráról nem tudok sok mit, de csak az anyag része 100 liba fölött táncol. Az első négy fokozat megfelel a négyesével. Mindkettőböl készíthető egyenes és ferde fogazásu is. Én az egyenes fogazásút juttatom előnyben, már csak azért is, mert nagyon szép a hangja, és gázelvétellel már lehet váltani véle.
No ennyi, valakinek kérdése van, ide tegye, egy héten egyszer biztos megtekintem.
Sikerült végre összekalapálnom a Wartburgot, épp ideje volt, mert holnapután indulunk vele nyaralni. A főfékhenger egyelőre remekül működik, az új karmantyúknak köszönhetően még jobb is, mint volt. Viszont a szabadonfutóval egyelőre befürödtem: még annyira se működik, mint előtte. Ugyanis azért cseréltem ki, mert időnként megszakadt a hajtás, leginkább még hidegen. Most viszont egyáltalán nem hajt. Lehet, hogy nem kellett volna bezsírozni? Ugyanis beszereléskor nem dróttal fogtam össze a görgőket, hanem egy kis zsírral. De már nem volt idő szarakodni vele, mert indulni kell.
Cseréltem a féltengelyek gumiharangjait is, mert az egyik kettős kardáncsuklóból folyogatott az olaj. Én eddig nem is tudtam, hogy olaj van benne, de nem is tartom igazán jó dolognak. A gumiharang elég könnyen sérülhet, és akkor kifolyik az egész. Én inkább zsírral raktam tele, bár így meg elég nehéz volt ráhúzni a középső tárcsára a gumiharangot, mert ha sikerült is, igen könnyen lecsúszott.
Hali!
Lenne egy kis gondom: a szabit úgy, ahogy átvészeltük, az 1500 km alatt gyakorlatilag csak a már meglévő hibákat kellett megjavítani (hátsó kerékagy-csapágy, szakadt kipufogócső, olaj a tök száraz váltóba :o), rendszeres hangolása a sebváltó-karoknak (már nagyon profin csinálom!:o) ), és egyéb apróságok), de a fővárosba érkezéskor a drága egy hangos visítással fejezte ki örömét, amit azzal fejelt meg, hogy a felső szíjtárcsa meg-meg akadozik.
Most azt kéne tudnom, hogy mit, és hogyan szedjek szét? Hátúl a vízpumpát, vagy előszőr vegyem le elől a szíjtárcsát? Én inkább a vízpumpa csapágyára gyanakszom, gondolom vízköves, vagy mittudomén.
Ha ez utóbbiról van szó, akkor hogyan álljak neki a szerelésének, hogy ne folyjon el a magzatvizünk, és hogy ne dolgozzak pluszban?
Lehet-e külön cserélni a vízpumpában csapágyat, vagy megint ki kell dobjak egy valag pénzt az ablakon?
Egyébként amikor felvisított, félreálltam, motorháztető fel, zaj meghallgat, majd jól megrugdostam szegényt, mondván, hogy nem lehet ilyen gané, hogy a lakás előtt 5 km-rel hagy cserben! Kihívtam a családomat vontatni, kijött, motor újra beindít, és láss csodát: egy mukk ki nem jött a torkán! Ezek után biztonsági kísérettel sikerült hazajutnunk, és most pihi van. :o(((
Más: a múltkor szétszedtem a karbit, és azt tapasztaltam, hogy az egyik torokba behajló kis fuvóka gyakorlatilag szép finoman és folyamatosan köpködi a benyát. Normális dolog ez, vagy csak gázadáskor kéne spriccoljon? Nincs ebben valami kis golyósszelep, aminek alapjáraton zárnia kéne, vagy valami?
Segíccség! :o))
Nem tudom mennyire érdekel ez benneteket, de ha akartok egy kis pénzt keresni a wartbitokkal, akkor nézzétek meg a http://autoreklam.jodolgok.hu címet.
A teszthez fűzött képgalériában ismerős autót fedeztem fel :))) (62-es kép)
A mi családunkban is van egy 88-as fehér, orrhűtős wartyogó, pont olyan, mint Repülőgép Építőé. Sajnos, nem hibátlan (koccanások), de szép állapotban 85000 km-rel.
Pedig ez 14 éves járgány, és a festése is eredeti. Még a motortér is fel van polírozva :)))
54000km -el vettem 2 hónapja, most már 3000-el több van benne.
Köszi szépen ...
Van amúgy valami szaki ember aki (akár nem túl bagóért, de nem is túl drágán) de esetleg át tudná futni a gépet ...
Alvázat mennyiért lehetne szerezni? ..
Tud valaki ilyet? ...
>Végső megoldásként az is felmerült, hogy kéttorkú leugrik, egytorkú rátesz. Van valami előnye a kéttorkúnak?
Amennyire ki tudtam tapasztalni a különbséget az főleg a fogyasztásban érezhető. A 2 torkú sokkal kevesebbet eszik, ha jól be van állítva. A második torknak az a lényege, hogy csak akkor nyit ki ha nagy gézadás miatt ez szükséges, természetesen ilyenkor jóval több levegőt is kap a moci, és jobban ugrik is. Ha a második torok kinyitott, akkor viszont a kéttorkú igen rendesen tud zabálni, tehát érdemes úgy beállítani, hogy lehetőleg csak tényleg akkor nyisson ki amikor padlózol.
Az a bizonyos török exportból visszamaradt gép nem tartalmazott még egyéb különlegességeket?
Mit jelent a 7 x 353? Esetleg egy új modell volt:
Wartburg 2471 de luxe?
Díszléc: Sajnos öcséd beállt abba a nem kis táborba, aki díszlécet keres.Ennyi embernél talán már rentábilis lenne az utángyártás, nem?
Öcséd meg sasolja a 311 fórumot.Ime: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=1000804&uq=11
Jelentemalássan vettem egy '85-ös 353-ast, kicsit romos, első tulajtól, garázsban tartott, ittott rozsda, luk, de nem veszélyes :) Kellaz.
Sokadik Wartburg ez már a környezetemben, apám jóóórégen egy '62-es nagykerekű pingvinnel (fekete-fehér) kezdte, ami egy 5 darabos török exportból visszamardt széria egyike volt, annyira emlékszem belőle, hogy nagyon jó minőségű volt a kárpit, szal valami extra kivitel lehetett. Aztán később egy '7x 353 jött. Öcsém folytatta a hagyományokat egy '66-os kiskerekűvel, éppen most újítódik, KHERÁLY LESZ! :) Meg volt még neki egy '79-es 353, alkatrésznek jó lesz az nekem.
Szal kérdés: a vasamon kéttorkú karbi van, nemérteni hozzá, fogyasztást kellene állígatni. Egytorkú karbi állítgatása megy már odavissza kisujjból, de kéttorkúhoz még nem volt szerencsénk... Végső megoldásként az is felmerült, hogy kéttorkú leugrik, egytorkú rátesz. Van valami előnye a kéttorkúnak?
Más. Öcsém keres díszléceket a 312-esre, ha vki tud helyet, esetleg porosodik pár darab a polcon, ne kíméljen.
Kellene szerezni valahonnan egy erősebb rugót a II. fékkörbe. Az tuti tartós eredményt hozna. De még nem sikerült kipróbálnom, mert épp a szabadonfutó cseréjével próbálkozom, szét van szedve a kocsi.
Pár napja az egyik ismerősöm elhozta hozzám a warnyúját, hogy segítsek neki, hasonló fék hibája volt. Ha ment vele pár kilómétert akkor el kezdett fogni a fék, hidegen nem.
Fél napot kerestem én is a hibát, mire rájöttem, hogy a fékbetét valami ócska utángyártott anyagból készült, úgy szívta magába a nedvességet mint a szivacs. A felmelegédés következtében a benne lévő víz-gőz miatt bedagadt a fékpofa, és egyre jobban fogott.
Mint utólag kiderült, a srác az árvízes területen hagyta a kocsit pár óráig amíg ő a gátakon dolgozott, és a kocsi tengelyig víz alá került mire észrevette.
A fékbetéteket hőlégpisztollyal alaposan kiszáritottuk, azóta nem jelentkezik a hiba nála, igaz csak pár nap telt azóta.
Már volt szó erről a fékproblémáról a topicban korában. Én magam írtam, mert több hónapig szívtam ugyanígy a fékkel. Játszottam mindennel (felújítókészlet, kormantyúk, rugók, több utángyártott és új főfékhenger, azok kombinálása, csövek, pofák, stb...) mindig visszajött ugyanaz a hiba. Még akkor is, amikor már szinte a teljes rendszer le volt cserélve. Vagy 1 hét után vagy 1 hónap után jött vissza a hiba, de visszajött.
Most éppen megy. Nemtom miért, de nem szidom, örülök, hogy gurul, mert lelke van...
A hétvégén új tapasztalatokkal gazdagodtam, hátha érdekel valakit.
Szombat délelőtt kezdődött, hogy elindultam a Wartburggal. Rövidesen feltűnt, hogy egyre erősebben fog a fék, méghozzá anélkül, hogy nyomnám a pedált. Megálltam egy parkolóban, hogy kivizsgáljam az esetet. A lényeg: a II. fékkör valahogy eldugult, kezdetben egy kicsit hozzáértek a fékpofák a féktárcsákhoz, és ahogy mentem, melegedtek. Mivel ettől a fékolaj is melegedett, a hőtágulás miatt egyre erősebben nyomta a fékpofákat, amitől csak még jobban melegedtek, stb... Miután az egyik légtelenítőcsavaron keresztül kiengedtem a fölösleges nyomást, visszafordultam.
Szombat délelőtt lévén még sikerült szereznem egy főfékhenger felújító készletet, hátha attól megjavul, bár még egyáltalán nem volt várható, hogy efféle gond legyen. Mindegy, kicseréltem a karmantyúkat, de a helyzet nem változott.
Ezek után némi agymunka következett, mert úgy véltem, hogy e téren egyébként is vannak hiányosságok. Nem volt világos ugyanis számomra, hogy felengedett fékpedál esetén hol van a főfékhengerben a légzőnyílás, amin a fékolaj szabadon áramolhat a fékolajtartály felé vagy felől. A befolyónyílásokat ugyanis elzárják a rugós szelepek. Némi agyalás után rájöttem, hogy azért mégse, mert amikor a dugattyúk hátrahúzódnak, a dugattyú ferde éle felnyomja a reteszelőgolyót, ami megbillenti a szelepet, ezáltal kissé kinyílik a befolyónyílás. Ha a fékpedált benyomom, a dugattyúk előretolódnak, a reteszelőgolyók lejjebb csúsznak, a szelepek zárnak.
Bocsi, ha valaki már ismeri ezt a folyamatot, nekem ez teljesen friss felismerés.
Szóval egy a lényeg: a II. fékkör rugós szelepe nem nyit ki. Ezt a kiszerelt főfékhengeren próbálgattam, ez volt a helyzet. Mi a gond? Próbáltam cserélgetni a csonkokat, a szelepeket, a golyókat, minden létező kombinációt kipróbáltam, de az eredmény ugyanaz. Még a dugattyúk visszanyomó rugóit is megcseréltem (nem pont egyformák), de az se segített. Már kezdett bosszantani, hogy egy ilyen primitív szerkezeten se tudok segíteni. Talán nem nyomódik fel eléggé a golyó? Végül miután csak a II. fékkör dugattyúja volt bent, és azt nyomogattam, elkezdett működni. Megvolt a megoldás: a II. fékkör visszanyomó rugója nem tudja eléggé visszanyomni a dugattyút. Illetve vissza tudja, de csak akkor, ha az I. fékkör dugattyúja nincs bent, mert annak a rugója a II. rugó ellen dolgozik, előrefelé nyomja a II. dugattyút. Végül az segített, hogy összeszerelés előtt nem csak a karmantyúkat, hanem a főfékhenger belső falát is jó bőven bekenegettem ricinusolajjal. Így már könnyebben csúsztak a karmantyúk, működött a rendszer. Legalábbis légteleníteni sikerült, remélhetőleg tartós lesz az eredmény.
Számomra elég tanulságos volt az eset, mindenesetre semmi kedvet nem éreztem ahhoz, hogy másik főfékhengert vegyek, amikor szétszedve nem látszik rajta semmi rendellenes.
Eme jótanácsokat én is köszönettel vettem. Új légszűrőbetétet vettem (700 Ft), és újraállítottam a gyújtást, a gyári 3.6 mm helyett most kb. 3.0 mm-es előgyújtást adtam neki. Lényeges eltérést nem nagyon érzek rajta menet közben, egyedül a csörgés csökkent érezhetően. Azt hiszem, teljesen megszűnni csak akkor tud, ha magam keverem. Úgyis van két liter 2T motorolajom (kaptam a járgánnyal), na majd azt keverem 95-össel, biztos jó lesz.
Hidegen ANNYIVAL jobban húz a kocsi, és EGYÁLTALÁN NEM CSÖRÖG. Nem lehet valahogy hidegen tartani??? :-o
Fékdob felszabályozást egyszer csináltattam eddig. Ha a Örs vezér felől jössz a Népstadion Stadion felé, a vasúti felüljárónál, elötte (balra a BNV) jobbra kell lefordulnod visszafele, de a sarkon kinn van egy nagy tábla, a fékdob szabályozáshoz.
Nekem akkor a helyszínen megcsinálták, teljes szereléssel együtt ha jól emlékszem valami 500huf/db áron. Ez azért már jó néhány éve volt, most bíztos drágább.
Sziasztok,
meg elek, es a verda is egyben van. Eddig 9.5 ill. 8.5 l-es az atlagfogyi, es csak egy kis zaj aggaszt, amit a valtobol hallok, de lehet, hogy egy kis olajcsere megoldja a dolgot. Majd kedden tobbet, addig drukkoljatok, hogy hazaerjek.
Csovaz!
Ez nagyon soknak tűnik nekem, ez ellen kell valamit tenni.
Első javaslatom, hogy alaposan nézd át a kocsit, a szokásos gyújtásbeállítás menetét leírtam lejebb. Ellenőrizd a légszürőt és cseréld ki ha kell, a koszos, poros, poriszapos légszűrőn keresztül alig kap levegőt a motor, ezért nem akar húzni amit nagyobb gázadással kompenzál az ember. Ez természetesen jelentős fogysztás növekedéssel jár. egy új légszűrő betét pár száz huf, és 1-2 ezer kilóméter alatt behozza az árát.
A kocsit emeld fel (ne fél kézzel mint Supeman, hanem emelővel) és ellenőrizd, hogy könnyedén forognak-e a kerekek, ugyanis ha valamelyik féked kicsit is fog, be van rohadva az önbeállító, vagy a kerékcsapágy szar, akkor nagyon durván megemeli a fogyasztást.
Ha a motortérben olajos a karbi környéke, az azt jelenti, hogy ott tömítés hiba van, (hengerfej, karburátor, üzemagyagcső) vagy nagyon magas az úszószint, ami mind a fogyasztás rovására megy. Egy 27 éves gépnél már érdemes lenne kompresszió mérést is csináltatni egy szerelőnél, olcsón megcsinálják, nem nagy dolog, de nagyon sokmindere lehet belőle következtetni.
A tapasztalatom szerint ha a kerékben az előírt 2atm helyett csak 1.5atm van az kb 1 literrel emeli a fogysztást.
A gézpedál helyes nyomásával-visszaengedésével is jelentősen lehet csökkenteni a fogyasztást, főleg hosszú utakon éri meg, de városban is használ, ha gyorsítás után amikor elérted a megfelelő sebességet + 5km/óra akkor annyit enedj vissza a gázpedálból, hogy az a +5 km/óra visszaessen szép lassan. Ez országúton jól alkalmazva fél-1 literes fogyasztás csökkenést okoz.
Ha a motor túlmelegszik az is okoz fogyasztás növekedést, egy ilyen öreg autónál már fennáll a veszélye ennek. Erről pár hozzászólásommal előbb részletesen írtam, keresd vissza, mit kell tenni.
Nemnem 8)
Bár nem tudom ez hány lóerős, de eredetileg egytorkos karbi volt rajta, meg a nem bowdenes gáz meg hátulhűtő, meg ilyenek, oszt barátaim ráraktak nekem kéttorkos karbit, egyből légszomja lett a kicsinek, úgyhogy került rá úja légszűrő .. bár ez is kicsit "vékony", mert fullad padlógáznál ...
Legközelebb ne felejtsd otthon a fényképezőt!! ;-)
Hogyne lehetne tenni ellene. Kismillió dologtól függ az autó fogyasztása. Kezdve a jól beállított gyújtáson, a jól záró tömítéseken, folytatva a karbi beállításán, aztán ha a gumik nincsenek rendesen felfújva... bár ezek többségét gondolom ismered. 1975-ös? ... hm, akkor az már az 50 lóerős, kéttorkos karbival, 60-as AC pumpával? mert akkor elvileg nincs lényeges különbség az én 15 évesemhez képest. Elölhűtős, az nem hiszem hogy számít a fogyasztásban.
Ma basszus láttam egy teljesen fekete 1000-s wartyút, sötétített üveggel .. ahh ..
Kurvajólnézettki .. 8)
Nekem 11.7 a fogyasztásom külvároson ..
27 éves a gép .. lehet ez ellen tenni valamit?
(mármint ebben a gépben, motor és/vagy kocsi csere nélkül) 8)
Légszűrőt? Hm, azt még nem. Megnézem a szervízkönyvben, mikor cserélték utoljára. Idén még tuti nem, az pedig 6000 km. Kösz, jó tipp.
Ez a mostani fogyasztás részben autópálya (M7 BP-Siófok meg vissza, vagyis néhol 100-110 kmh, néhol csak 70-80), részben város (külváros, Nagykőrösi út, tehát jócskán van benne 60-70-es tempó is), részben meg vidék (Pomáz-Budakalász-Szentendre). Szóval ez így ideális 80-as tempónál sem megy 8.0 alá.
Ez sajna csak egy buherált kép, aki ért egy kicsit pl. az Adobe Photoshop képbuhernyákoló progijához az rögtön felismeri...höhöhö, de azé' jó az ötlet!
Mint írtam a Trabi topicba is, rendezünk Miskolcon egy kötetlen Trb-Wb talit augusztus 19-én hétfőn.
Sajnos az időpontok kcisit szerencsétlenül alakultak, mert üti a balatoni bulit, de mivel az más jellegű parti, és nem mindenki tud elmenni oda (olyan messze), több napra, ezért meg merjük kockáztatni a miskolci talit is.
A programok eléggé kötetlenek lesznek. ELsősorban a szép autók megbámulása, egymás kifaggatása technikai trükkökről, zenei berendezések halk tesztelése, és a végén egy nagy közös felvonulás Miskolcon!
TEhát, akit érdekel a dolog, 2002.08.19. Miskolc, Andrássy úti DVTK stadion parkolója, 14:00-tól.
REmélem most több Wartburgos lesz, mert általában mindig alulmaradnak az eisenachi járgányok.
TEhát, aki tud és érdekli a dolog, az jöjjön el!
Gyárilag 1 db rézalátét van az olajleeresztő csavar alatt (nekem is az tört ketté a múltkor). A gépkönyv szerint kb 1, 1,1l megy bele. A típusát így hirtelen nem tudom, de ha kell utána tudok nézni.
Hölgyek és Urak!
Némi segítségre lenne szükségem: 1,3-as Vargányából kiesődött a váltótartó csavar és a váltóolaj szökésben van. Felleltem a csavart és 2 db alátétet, de érdekelne hogy tömítés van e ezeken kívül, vagy az alátétek és a menet hivatott az olajat a helyén tartani. A probléma megoldása után pótolnám az olajat is. A feltöltési mennyiség érdekelne még.
Csak emlékeztetöül. Augusztus 9-11-ig VII. Nemzetközi Zala menti Veterán Auto-Motor Talakozo és Turaverseny Zalaegerszegen. Részvételi dij szŕllŕssal, kajŕval együtt 7500 Ft, kiséröknek 6500 Ft. Kérdésekre szivesen valaszolok a voros.kalman@drotposta.hu cimre irjatok! A forumot net hiŕnyŕban ritkŕn olvasom!
Köszönöm mindenkinek a hasznos ötleteket és az alkatrész-listákat, remélem meg tudom majd oldani a problémát, és sikerül végre egy 2 hetes gondok nélküli örömautózást produkálnunk a Szarnyúval. :o))
Nem kell a dobot feltétlen leszedni. Lejön az aggyal együtt is. Majd egyszerüen le kell tenni a föndre és kicsit ütögetni. Sokkal kevesebb szenvedés, mint a helyén leütni (ezért célszerű megzsirozni az illesztést-nekem nem kell ütlegelni)
Lábra vigyázni, amikor az agy kiesik!!!(saját tapasztalat...)
Én pont tegnapelőtt szedtem szét, mert a szimering mögül kifolyt valami olajszerű lé, és telefröcskölte a féket. Mivel úgy tűnt számomra, hogy a kerékagy nem pont kör alakú, ezért inkább körben beleragasztottam-tömítettem egy kis FBS-sel az új szimeringet. Így már atombiztosnak kell lennie.
Ha a dob nem akar lejönni, akkor egy jó nagy kalapáccsal kell a dob közepénél a kúpos részt megnevelni, úgy hogy közben forgatjuk a dobot, azaz körkörösen kell püfölni. Nem szabad sajnálni, nem fáj neki. :))) Álltalában ez szokott kegyetlenül felszorulni.
A koronás anyát először célszerű csavar lazitóval kezelni, majd 10-15 percig pihentetni és utána kalapáccsal meg kell kocogtatni, utána könnyen le lehet tekerni.
Csak két 24-es kulcs, 8-as inbusz, csavarhuzo, kalapács és valami dorni kell hozzá.
Auto megemel, kerék leszed, a lengőkarból belső gumidugó kiszed, 24-dugo rátesz, kint 24-es kulccsal nagy konás anya lazit (sasszeg!!!), kerékagy hátulról kiüt, 4 inbusz kiteker, pohár szétszed, csapágy csere.
Összerakás foditva, de a koronás anyát rendesen meg kell húzni! Ha nincs összerohadva, kb egy óra.
Cserélt már valaki közületek hátsó kerékagy csapágyat? Kell hozzá lehúzó, vagy megoldható házilag is a művelet? Kicsit búg, és már vettem újat hozzá, és a hosszú út előtt lecserélném, de túl sokat azért nem költenék az akcióra, ha nem muszáj.
Bár mondjuk én láttam Szíriában olyan Skoda Favoritot, mely az első szélvédőtől kezdve mint Wartburg kombi folytatódott.Meghökkentő látvány volt.
Ja meg volt egy vasalólámpás Skoda (faros 120as) melynek ELÖL volt a motorja, s HÁTUL a csomagtere.
Tegnap láttam egy eladó Wartburg 1000MB típusú, gyönyörüen felújított példányát. Amikor megláttam, akkor képes voltam visszatolatni, és kiszállva körüljárni a fehér csodát. Tényleg csoda szépen meg volt csinálva. Egyedül a kormánykereke nem volt eredeti, az eredit a hátsó ülésen volt. Az ár nem volt kiirva rá, cska egy telefonszám.
A járgányt alsónémediben láttam a Bp felöli végén lévő parkolóban.
"milyen pótalkatrészeket tennétek be egy hosszú, több száz km-es túra esetére a csomitartóba?"
Én az ilyen kérdések méregfogának kihúzásához mindig segítségül hívom a szakirodalmat, onnan is a legismertebb szerzőt, Hors IHLINGet.
Most hétvégén sokerült megvennem 1967-es kiadású, Így gondozd a Wartburgodat c. könyvét, mely természetesen kitér e témára is.
Az idevágó fejezet címe: Külföldre megyünk.Ráhangolásként álljon itt néhány amolyan szabad gondolat:
" A Wartburggal az idegen országokba való utazás ma már nem kockázatos kaland, és nem is sportteljesítmény.Anélkül, hogy komolyabb zavaroktól kellene tartanunk, 2000 és 3000 kilométeres távolságokat nehézség nélkül megtehetünk..."
Innen megtudhattuk, hogy szeretett Wartburgunk 2-3000 kilométerenként komolyabban meg fog hibásodni.
Most végre következzen a javasolt készlet:
"- 3 gyújtógyertya
- 3 gyújtógyertya-csatlakozó
- 1 komplett beállított megszakítólemez
- 1 feszültségszabályozó
- 1 gyújtótekercs
- 1 ékszíj
- 1 hengerfejtömítés
- 1 tartalék benzincső
- 1 fékcső
Nem szabad megfeledkeznünk olyan apróságokról sem mint a szelepbetétek, biztosítékok, gyűrűs tömítések gázosítóhoz, szigetelőszalag, és lehetőleg elég sok kötözőhuzal, amelyet sokféle célra lehet használni.Nem kell hangsúlyoznunk, hogy a felszereléshez két műanyag szivacs is tartozik.Célszerű, ha magunkkal viszünk 1/2 liter sebességváltó-olajat és fékfolyadékot."
Idáig az idézet.nagyon remélem, hogy szakszerűen tudtam még segíteni.
Ha jól látom Repépítő is előlhűtősre tippel, ba'r a 86 miatt nem vagyok biztos (bár a felforrás miatt valószínű :-))
+1 tipp,
Ha előlhűtős (gondolom), akkor lehet, hogy azért nem fog spriccelni a légtelenítő csövön a víz a tartályba -- ez az, ami a pumpa tetejétől jön a kiegyenlítőtartályba -- mert a pumpa fölött eltömődött a dzsuvától. Ellenőrzés/megoldás: a pumpa felett gumicsövet lehúzni, járó motornál spriccelni kell a víznek (vigyázz, ne meleg motornál...). Ha nem spriccel, akkor a kis csatlkozót letekerni, ha úgy sem spriccel, akkor lapát leszakadt, stb., ha viszont úgy spriccel, akkor a csatlakozót kipucolni. Lehet, hogy fúróval fog csak menni, úgy be tud égni a dzsuva.
Nem akarlak elszomoritani, de amikor én magyar szelencével probálkoztam, kb. 8-szor szedtem szét mindig pár nap elteltével. A magyar és a lengyel tömités is müanyagból van. Nekem egyszer szoszerint elolvadt a probajáratás (5 perc se volt!!!) alatt. Rákenödött a rotorra. Régebben a magyarok is csináltak szeneset, csak a szén mérete nagyon szórt és a felülete nem volt sima. Több vizpumpát is raktam össze ilyen szenessel ( van ami 4 éve üzemel folyás nélkül), csak finomitani kellet rajta. A vastag szén miatt annyira be kellett nyomni, hogy megroppant a szelence rugoja. A sokadik szerelés után elővettem két ilyen régi megroppant, szenes darabot. A szenet méretre és sikra csiszoltam, a megroppant rugot cseréltem az elovadtbol. És kapott egy uj rotort is. Az eredmény: azota több ezer km folyás nélkül.
Én a külső vizpumpát nagyobb hibaforrásnak látom, mint az eredetit. Egyszer kell jol összerakni, azzal elmegy sok tizezer km-t is. Ha tényleg rendszeresen akarod használni, akkor rá kell szánni 5-6 ezret a Gergely félére. Az garantáltan jo.
Atomi!
110-nél negyedikbe? Én nem mertem 100 fölé menni harmadikban. Ja és nekem a harmadik főtengelycsapágy kosara esett szét egyszer egy adag olajozatlan mol (ez itt a reklám helye) benzintől.
1 nem működik a ventillátor, esetleg oxidált az érintkezője. Contact spray-el be kell fújni az érintkezőket. Ha a hűtőn alul a hőgombán az érintkezőket rövidre zárod, akkor ellenőrizheted hogy működik-e a venti, ilyenkor ugyanis el kell indulnia. Célszerű ezt a két pontot egy kapcsolóra bevezetni a műszerfalra, mert így dirrektbe is lehet kapcsolni a ventit pld városi dugóban nyáron.
2. A vízpumpa lapát leszakadt. Ezt a legegyszerübben úgy lehet ellenőrizni, hogy a viz feltöltö tartály sapkáját leveszed, és járó motornál belenézel felülről. Ha a viz sugárban jon a felső gumicsőből, akkor rendben van.
3. Levegős a hűtő rendszer. Megoldás : alaposan légteleníteni kell a termosztátnál és a fűtötestnél is. A légtelenítés alatt az utastérben állítsd fűtés állásra a szabályzót, különben a fűtőtestben levegő buborékok maradnak.
4. híbás a hűtőn a hőérzékelő gomba. Ajánlatos ilyenkor kicserélni. Az előírt 85/93 fokos helyett be lehet rakni a skoda hőérzékelőjét, ami alacsonyabb hőmérsékleten kapcsol. A warnyú eredeti hőérzékelő ha egyszer megfőtt, akkor előfordul, hogy csak 100 fok felett fog már csak bekapcsolni, ezért is érdemes a hőgombát kicserélni ilyenkor, illetve bevezetni kapcsolóra ezt.
5. Szennyeződés, vízkö rakódott a hűtő rendszerbe.
A hűtőrendszer tisztításra lehet kapni mindenféle igen drága vegyszert. A legegyszerübb és a legolcsóbb a 20%-os ecet. Egy liter be kell önteni a meleg motornál a hűtörendszerbe és járatni kell 10-15 percet, majd le kell engedni a hűtüvizet és többször át kell öbliteni az egész rendszert, úgy hogy minden öblítés kötött meg kell járatni a motort. Az ecet igen jól ki tudja tisztítani a rendszert, de ha napokig benne marad a hűtőkörben akkor kimarhatja a hütőt. Ezért kell igen alaposan és többször öblíteni. Régi hűtöszerelők is ezt a módszert használják.
6. A termosztát hibás, ilyenkor forró motor esetén sem nyit ki. Úgy lehet megállapítani, a hibát, hogy először is légtelenítesz, majd utána a termosztát és hűtő közötti vastag csöv hőmérsékletét hasonlítsd össze más vízcső hőmérsékletével járó motornál. Ha jóval hidegebb, akkor a termosztát leragadt, vagy hibás.
7. Kivülről nagyon elkoszolódott a hűtő. Kisebb elkoszolodás esetén elölről le lehet slaggal csapatni, de öreg autónál ez már nem járható mert beleégnek a bogarak. Ilyenkor sajnos ki kell szerelni a hűtőt, és úgy kell megtisztítani RÉZ DRÓTKEFÉVEL, és közben slaggal igen nagy nyomással kell átveretni a hűtöt.
8. Nagyon koszos a motor. Ha az olajiszap lerakódott a motorra, és az szépen be is fedi, akkor igen jól höszigeteli is, ezért ajánlatos lemosni az iszapot. Vegyél a benzinkútnál Brigicolt 1-2 litert és azzal permetezd át az egész motort egy kézi permetezőből. Ecsetelés is megteszi, de úgy pazarlod a brigicolt. Ezt hideg motornál csináld, ha nem akarsz felgyulladni. Hagyd rajta kb 10 percig a motoron, hogy oldja, majd nagyon erős vízsugárral mosd le. Addig ismételd az áztatást, öblítést amig tiszta nem lesz a moci.
9. Állítsd be a gyujtást. Ha nagy az utógyujtásod, akkor az erőteljes motor melegedéshez vezet.
10. Szorulnak a kerekek, esetleg fog valamelyik fék és ezért erölködik a motor, ez is felforráshoz vezethet. Emeld fel az autót és kézzel forgasd meg a kerekeket, hogy ezt meg tudd állapítani.
11. Szorul a vízpumpa vagy a generátor. Vedd le az ékszíjat és kézzel forgad meg őket hogy megállapítsd ezt.
12. Ha ezek egyike sem segít akkor vidd el szerelőhöz :)))), vagy add el a járgányt, kínlódjon vele más.
Van egy tippem. Meg kell tisztítani a hűtőt! Fogsz egy slagot és erős nyomással (de a hűtő lemezei ne görbüljenek!) kimosod a beleszorult bogarakat, dzsuvát.
Nekem is ilyen gondom volt, aztán kislagoztam es azóta semmi baja.
Van egy 86os padlóváltós Wartárim és olyan gondom van vele hogy néha rájön a vízforralás.
Lemegyek vele 1000km-t hiba nélkül tegnap meg 2x is felforrt a hűtővíz. A tömszelence 3x lett már cserélve az egész vízpumpa rendszerrel együtt.
Ha valaki tud segíteni írjon!
Címem: mfh@egon.gyaloglo.hu
Esetleg ha valakinek akad jókinézetű Wartburgról képe vagy link, azt is megköszönném.
Jaj, bocsi, közé keveredett néhány szerszám és egyéb felszerelési tárgy is! :-)
Mellesleg kimaradt az ékszíj, néhány pár dolgozós kesztyű és egy tubus FBS nevű szilikonkaucsuk.
Amúgy az én elvem az, hogy mindenféle legyen a kocsiban, ami
1. törhet, szakadhat, elfolyhat, kiéghet, megsemmisülhet,
2. nem tudok nélküle továbbmenni,
3. ki tudom cserélni az út szélén,
4. és el is fér a kocsiban.
Egyébként meglepően sok minden befér az első ülések alá, csak a megfelelő dolgokat kell oda pakolni. A gumipókok pl. a két első ülés közé vannak besuvasztva, a kézifékkar és a biztonsági övek csatjai társaságába. Az összes tömítés a hátsó szélvédő előtti kalaptartó takarója alatt van. Ha kell a hely a csomagtartóban, a szerszámosládát a két első ülés elé állítom hosszában. Ilyenkor a csomagtartóban a kanna foglalja a legtöbb helyet.
Fogyasztás csúcs megközelítése :
5,3-as átlag Bp.-Nyírád-Tárnok-Bp. útvonalon '88-as Tourist-tal (1994-ben). Bp-Nyírád végig közepesen erős hátszélben, és egyfolytában 80-85 körüli tempóban sok szabadonfutóval, lejtőkön gáz nélkül. Tud keveset enni a cucc, csak akkor elég lassan ér oda az ember bárhová. Mostanában ritkán megyek 9 alá Lim-al.
Tibinek :
6209, kisebb helyen elfér, és nem kell kifűzni a dugókat se ( sager-fogót nem tartalmaz az úti közepes szerszámkészletem ) a cserekor. Saját tapasztalat, hogy mindig az ékszíjtárcsa melletti 6209 szokott megszorulni ( egyszer Adorjánháza közelében jártam így, egy másik alkalommal a Gyáli úti felüljárón felfelé 110-el épp 4.-be tettem volna...azt nem a helyszínen javítottam).
Gömbfejkinyomó : Pl. ha gödörbe huppanva eltörik a kormánygömbfej, akkor cserélni kell nincs mese, de néha jól jön féltengely-cserekor is.
Ez neked mind pótalkatrész? Akkor mi a szerszám? :)))
Ennyi mindenből már egy autószervíz is elüzemel.
Alkatrésznek én nemsok mindent tennék be, de a legfontosabb : gyertya, komplett alaplap, trafó, gumicsövek, termosztáthoz alkatrészek, ékszíly, feszültség szabályzó, 10m vezeték, izzók, bíztosítékok, tömítés készlet, kuplunk tárcsa, kuplng bovden, gázbovden.
Szerszám viszont nem sok kell, mivel bárhol meg lehet állítani valakit akitől lehet kérni. (mondjuk a Hungaroringen verseny közben nem fognak megállni Sumiék :)))) )
"milyen pótalkatrészeket tennétek be egy hosszú, több száz km-es túra esetére a csomitartóba?"
Nekem van egy villáskulcs-, egy csillagkulcs- és egy csillag-villás sorozat, 6-24. Van sima és keresztcsavarhúzóból mindenféle méret, imbuszkulcsok, kombinált fogó, papagájfogó, patentfogó, kis kombinált fogó (amivel saruzni szoktam), próbalámpa, kalapács, gumikalapács, drótkefe, gyertyakulcs, hézagmérő, 1-2 vasdarab, ami jó pl. tüskének, keresztkulcs a kerékanyákhoz (de van rajta egy szabad 1/2'' hajtókocka is), egy 52 darabos dugókulcskészlet, egy darab vascső, amivel a 1/2''-os hajtószárat hosszabbítom, 2 feszítővas (gumiszereléshez), szigetelő szalag, teflonszalag. Van egy doboz zsír, egy flakon hajtóműolaj, fékolaj, pár liter víz. Van egy vontatókötél (drót), egy 10 m-es 5 tonnás spanifer, egy kézicsörlő, néhány sekli és karabíner, egy gyalogsági ásó (fűrész és balta is egyúttal), egy 5 literes kanna, pumpa, indító kábel, poroltó (vagy hab, már nem emlékszem, sose használtam), kézilámpa (szivargyújtóról), egy halom gumipók, 5 m-es 200 kg-os spaniferek, kétféle vastagságú 10 m-es kötél, kötöződrót, 1.5 mm2-es vezeték, saruk, mindenféle csavarok, bilincsek. Van az összes méretű vízcsőből tartalék, 1-1 hajlékony fékcső előre és hátra, 5 mm-es szilikoncső (benzin), 8 mm-es PVC cső. Hengerfejtömítés, termosztátház-tömítés, vízszivattyúház-tömítés, kipufogóöntvény tömítések, tartalék benzinszűrő, tápszivattyúhoz membrán és szelepek, egy majdnem teljes pótgyújtás (trafó csak egy, mert az drága), egy teljes tartalék égőkészlet, szénkefék a generátorba, kuplungbowden, gázbowden, motorháztetőt nyitó bowden, kézifékkötél, egy belső gumi. Lehet, hogy van még ez-az, de fejből ennyi jut most eszembe.
Tegnap este újra kicseréltem a tömbszelencét a vízpumpában. Amit kb 2 hete raktam be az is kék gumis volt, a mostani is az, mert nem kaptam mást. Ahogy levettem a rotor lapátot, akkor láttam, hogy a tömbszelence szén csúszó része eltünt. Szó szerint eltünt. Pár apró darabkát találtam a fedélben ebből egyértelmű, hogy összeroppant. Valószínüleg lehetett benne valami repedés vagy levegő buborék zárvány és emiatt széttört és ledarálta a rendszer.
A tengelyen lévő távtartóval szívtam most, mert megpróbáltam úgy beállítani, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva, azaz kb 2mm nyomódjon be a töbszelence az anya meghúzása után. Ez igen érdekes játék mivel a tengelyen a hosszabb fajta távtartónak kellene lennie, azzal viszont a rotorlapát nagyon belefekszik a fedélbe. Ha a rövid távtartót teszem be akkor pedig kb 4-5mm nyomódik be a tömbszelence ami viszont túl sok. (lehet hogy emiatt roppant össze az előző)
A rövid távtartó 18.6mm hosszú a hosszú pedig 22mm. Most úgy sikerült bejátszanom, hogy a rövidet tettem be és egy 2mm vastag alátéttet tettem be a töbszelence és a rotor vályatába és erre fekszik fel a távtartó. Remélem ez jó lesz, habár gyanum, hogy ha a tömbszelence lekopik majd akkor az alátét miatt fog ereszteni. Lehetséges, hogy a távtartó másik végéhez kellene rakni az alátétet a csapány felöli oldalához.
A fedél alá két darab vastag tömítést kellett felraknom még így is, hogy ne érjen bele a rotor a fedélbe.
A warnyún ez a vízpumpa úgy ahogy van egy szar konstrukció, mert minden egyes járgánynál másként kell beállítani ezt, ami valószínüleg az utángyártott alkaltrészek szórásából ered. Egyébként a kétféle tömbszelence létezik az elölhűtőshöz, az egyiknek kb 2.5 mm a széncsúszó vastagsága, a másiknak pedig 4mm. A hátulhűtősnek teljesen másként néz ki a tömbszelencéje, annak van egy plusz tányérja.
Nagyon gondolkodom azon, hogy átalakítom az egész rendszert egy másfajta vízpumpásra. Ezt úgy képzelem el, hogy egy hosszab tengellyel (ide csináltatok egyet) kivezetem a meghajtást. Egy fenék fedelet csinálok amin átmegy az új tengely, ebben kettős szimering lesz, a tömszelence kimarad, és egyböl a rotort rakom fel, majd az eredeti víztelosztós fedelet. Az új fenék fedél rögzítése is egyszerű ha csinálok neki egy olyan nyakat ami a mostani tengelyház kiszélesedő részébe csúsztatok be és egy-két pici csavarral rögzítek. A kettős szimering mindenképpen kell, mert igen meleg víz miatt a belső könnyen kilágyulhat és ereszthet. Ennél a konstrukciónál nincs különösebb beállítási gond, mert úgy lehet majd beállítani a rotor helyzetét, hogy az egész szerkezetet aszerint tolom beljebb a tengelyházba, hogy még éppen ne érjen be a rotor a fedélbe, és utána rögzítem a csavarokal.
Mi a családi autóval (2T) többször jártuk körbe europát nagyobb galiba nélkül.
Mint már irtam, nekem egyszer sikerült 6 liter alá küzdenem a fogyasztást. Nyáron, egyedül, az M7-esen egyenletes 80-al balatonrol pestre.
Valami találka érdekelne. Bár a kaszni pupos, a lelke 353-as.
RepülőgépÉpítő!
Ha a magyar (kékgumis) vagy a kicsit jobb lengyel tömszelencét teszed be, akkor ne csodálkozz. Én hetekig próbálkoztam, de semmilyen trükk nem állitotta meg a folyást. Egyetlen megoldás az igazi szenes szelence. Drága és ritka. Nekem hozott egy párat az egyik szerelő. Megesküdött rá, szerinte német. Nem tudom, de a magyarhoz képest ég és föld. Csak 2000/db és nincs korlátlanul...
Atomi!
6209 C4 csapágy?! Nem egyszerűbb egy komlett főtengely?
És minek a göbfejkinyomó?
6.5 L/100km ? Az nem csupán igen jó, az egyenesen FANTASZTIKUS érték!! Nekünk 7.26 volt a rekord. :-(, nekem magamnak pedig még 8.5 alá nem sikerült vinnem. Igaz, főleg városban használom, na nem a belvárosban, hanem nagyobb utakon, ahol 70-es a korlátozás.
Köszi fiúk mindenkinek, aki hozzászólt a gyújtásbeállítás-témához! Ma reggel 2 óra alatt lerendeztem a beállítást. Az 1. henger kb. 2 mm-nél gyújtott, a 2. kb. 3.2 mm-nél, a 3. pedig 4.6mm-nél. Most mindegyiket beállítottam a standard 3.6+-0.3 mm-re. Határozottan jobb. A fogyasztást meg majd meglátom.
Nem vettem műszert 10ezerért, a tolómérő TÖKÉLETESEN megfelel. Az állítócsavart úgysem tudom tizedmilliméternél pontosabban tekerni!
ó, a vízpumpa... nekem is után kell töltenem a hűtővizet, csak nem néztem meg, hogy milyen víz kell bele. Sima vagy deszti?
Elméletileg az aug. 20.-a jó lenne, de akkor mindenki a kis családjával szokott többnapos progikat szervezni, ezért javasolnám inkább az utána következő 7végét, és mindezt úgy, hogy elautózzunk valami kis csendes Dunapartra is esetleg azon a 7végén, úgy kb. 30-40 km.-re a várostól. Pl.Esztergom-Párkány, vagy hasonlók.
Egyébként műszerfalat én is módosítanék, már csak azért is, mert sötétben nem látom rendesen (asszem kiégett 1-2 izzó) másrészt meg feldobnám mondjuk egy fehér számlappal, meg valami érdekesebb világítással.
Valami LED-es megoldást nem lehetne kihozni belőle szerintetek? Az tök jól nézne ki.
Egyébként 2.-ától 2 hétre elviszem a Szarnyút világot látni, remélem nem b@szik ki velem az úton, mert ha igen odaadom a tótoknak vagy az oláhoknak, hogy éljék ki rajta a magyar-gyülöletüket, és szedjék szét darabjaira. :o)) Remélem a fenyegetésem használ majd, mert mostanában már egy kicsit sokat költöttem rá, és kezdem unni a drágát. :o))
Megvolt a tankolás, így most már pontos fogyasztást tudok írni. 6.5liter/100 vegyes fogyasztásban (60-70%országút) 80km/h sebesség körüli az érték, 100 feletti nincs benne. Szerintem ez igen jó érték egy 14 éves 2 ütemütől.
Alig 2 hete újítottam fel a vízpumpámat teljesen, azóta kb 500km-t tettem meg és megint szétment de annyira, hogy 10-15kmenként 1.5 liter hűtővizet kell utántölteni. Jó kis magyar utángyártott alkatrészek :((( Most megint szedheem szét.
Nem kell szétszedni a műszerfalat ha elég kicsi a kezed. Be lehet nyúlni és ki lehet húzni az égőt a foglalattal.
Ha nem fér be a kezed, akkor a sebmérőt kell kivenni és a lyukon már kényelmesebben lehet benyúlni.
A sebmérő seggén van a bovden anyája azt kell először letekerni és kihúzni a bovdent, majd a U alakú tartó lemezen a nagy anyát kell levenni, ezután kivehető a sebmérő. A sebmérőhöz bal kézzel lehet beférni bal oldaláról alul.
Lenne egy kérdésem: Hogyan kell megbontani/szétszedni egy 353-as műszerfalát? Izzót kéne cserélnem egy visszajelző lámpában. (a reflektorét)
Nemrég volt szervízben: új feszszab., új akku, gyújtásállítás, zöldkártya = 17,000Ft.
Több száz km-re elég a gyári szerszámkészlet.
Több ezer km-re:
Féltengely
Hengerfej+víz
Trafó
Gyertya
EBZA-jeladó
Úszó+tűszelep+1jó AC
6209 C4 csapágy
Pótkerék
Pumpa
CroWa+közepes szerszámos+!GÖMBFEJKINYOMÓ!
Gyertya menetnek felhasználhatsz egy hibás gyertyát is, ha a menetes résztől felfele levágod, majd hosszában átfúrod, és egy tüskét raksz a furatba. Egy betekerő részt is rá kellene heggeszteni a menetes részre, hogy ne csak betekerni lehessen, hanem ki is :))
Nem tudtok egy jó és olcsó kipufogóst? Az elsó dob utáni egyenes szakaszom el van törve, és most csak egy 4 bilinccsel leszorított és többszörösen rátekert fémlelemez tartja össze az egészet, de ez azért nem az igazi.
Más: ti milyen pótalkatrészeket tennétek be egy hosszú, több száz km-es túra esetére a csomitartóba?
Kösz! Fel is hívtam őket mindjárt. Jó tipp volt, van is nekik mikrométeres műszerük. Viszont erre még rá kell szerelnem a gyertyamenetet, hogy be tudjam csavarni, és 7800+ÁFA. (Amúgy 10mm-es tartomány, mutatós, századmm pontossággal, és úgy hívják, hogy indikátoróra vagy mérőóra.) Még nem adom föl, hátha máshol olcsóbb.
Elég a hajtott (első) kerekekre téli gumit szerelni.
Nem elég. Próbáld ki egyszer négyel a kettő helyett, ég és föld. Én próbáltam a Wartburggal mindkettőt. Elindulni elindul kettővel is, de néggyel már a segge sem repül világgá a kanyarban. Csak egyszer próbáld ki igazi hóban, soha többet nem próbálkozol kettővel.
egy tolómérőt már lehet kapni 100-200 ft-ért, egy mikrométer viszont 4-6000 ft is lehet. Ha magad akarod a gyújtást belőni akkor célszerű egyet beruházni, hamar megtérül az ára. ekkora fogyasztás mellett.
Kösz! Jó tipp! az okos könyvem (Horst Ihling: Hogyan tovább?) azt írja, 3.58 +- 0.31 mm. Nekem sajnos olyan műszerem sincs... :-(
Amúgy kénytelen vagyok gyújtást állítani, mert most 300 kilométeren elfogyott 42 liter... :-(((
na nem is húz jól a verda.
Én a gyújtás beállítást nem mikrométeres műszerrel szoktam csinálni mert nincs nekem sem ilyen műszerem. (Egyébként az OMKER-nél a Deák tér-től nem messze lehet kapni)
Nekem a tolómérő is tökéletesen megfelel, amelyiken digitális kijelzés van, vagy kerek óra. A sima tolómérő is jó, de nem annyira pontos.
Kiveszem a gyertyát, a tolómérő lyukmérő pálcáját beledugom a gyertya helyére és megkeresem a felső holtpontot a tolómérő segítségével. Figyelni kell nagyon rá, hogy a tolómérő pont középen álljon és függőlegesen.
A gyujtást bekapcsolom, és az adott hengerhez felrakom a kontrol lámpát, ami mutatja, hogy a megszakító zárt vagy nyitott.
A felső holtpont elé állítom 4mm-el a lámpa kigyulladását, azaz a zárás pillanatát.
Ez nem a legtökéletesebb módszer, de álltalában jól be lehet állítani így a gyújtást.
A pontos értékre én most nem emlékszem, hogy a szervízben a mikrométeres műszerrel mennyire állítják a felső holtpont elé.
AC membrán átszakadásról már volt szó a topikban. Éppen hogy sok benzin jut be, mert átszivárog a repedt membránon a hengerbe.
A felső holtpont méréséhez létezik eszköz, a gyertya helyére csavarod, és mutatja a dugattyú helyzetét, majd a felső holtponton lenullázod, és a kívánt helyre belőni a megszakítót.
Gumikérdés: gondolom, már megoldottad, de az optimális megoldás a következő: 6db gumid legyen, 4 nyári, 2 téli. Elég a hajtott (első) kerekekre téli gumit szerelni. És akkor marad pótkeréknek nyáron 2 téli, télen 2 nyári. A nyárit meg cserélgeted, hogy egyformán kopjanak. Hú, nekem is már át kellene cserélgetni. Egyébként 4évszakos Matador gumijaim vannak, 165/70.
Egyre jobb itt a forgalom! Mindig érdemes benézni!
(Ez dicséret volt.)
Köszi LMair a képeket! Nagyon tetszenek a tuningolt wareszok!
Nagyon tanulságos dolog történt velem, azért írom le, nehogy ti is így járjatok. A 3. henger megszűnt működni. Eleinte csak néha állt ki, és magától abbahagyta, aztán egyszer csak leállt teljesen, és az Istennek sem akart működni. Nézem: gyertya jó, szikra van. Gyújtásállítás. Vért izzadtam, mire leszedtem az előlapot, tekintve hogy buherált lökhárítóm van, és ennél a szériánál ('87) a hűtő is az előlaphoz van erősítve, tehát azt is külön kell választani, hogy az előlapot levehessem. Na de a lényeg most jön. Bárhová állítottam a gyújtást, a 3. henger (a kocsi orra felőli) csak nem akart menni. Megkérdeztünk egy szakit, aszongya, ez már őt is sokszor átverte: az AC membránt kell kicserélni, mert ha nem jó, akkor a 3. hengerbe nem jut elég benzin. Na és tényleg ennyi volt az egész, AC pumpa ki, membrán csere, vissza, és minden megy.
Na azért segített az a gyújtásállítás is, mert az sem volt egészen a helyén... a már többször említett csörgés határozottan gyengébb lett. Nem tudjátok, a felső holtpontot hogy lehet a legpontosabban meghatározni? Mert úgy érzékeltem, ez a legkritikusabb pontja a beállításnak!
SZiasztok ...
Kérdés ...
Felkerült a Wartimra egy sedr kéttorkos karbi.
Eddig az originátos egytorkos volt.
Le lett cserélbe a karbi elől minden (légszűrő meg az összes cucc), de még mindíg mintha légszomlyas lenne a kicsim.
Jelenség: Nagyobb káz, hörgő hang, majd fokozatos gyorsulás, de előtte teljesítményvisszaesés ....
Mit lehet ellene tenni?
Hát igen, ilyen darabok beszerzése nem triviális. Ha elmész az Egressy úti Wartburg boltba, ott készséges a srác, szerintem megnézheted a gyári állapotú rugót feszesség szempontjából összehasonlítási alapnak.
Amúgy én a kuplungvisszahúzó rugóval jártam így, nem kaptam Wartburghoz, de egy kispolszkis hasoncélú rugó pont jó volt... Skoda boltban is nézelődhetsz, ha 14 éves autóról van szó, mert akkor Jikov a karburátor...
Ahogy megnéztem azt a rugót a karburátoron, szerintem rendben van, mert végig feszes marad, de lehet hogy túl gyenge már. 14 éve van ott, úgyhogy volt már ideje kifáradni, elgyengülni. Sajna nem tudom kicseréléssel kipróbálni mert nem kapok ilyen rugót. Ezekután marad a másik rugó a bovdennél amit hibáztathatok.
Gyanítom, hogy már kissé fáradt az említett rugó, de nem tudom kitesztelni sem, mert nincs viszonyítási alapom sem.
A WRT könnyűfémfelnit (IRMSCHER)nézegesd meg az apronetet.Ott szokott eladó lenni van amikor gumival együtt 40-50 eFt.
Áprilisban ez a hirdetés volt:
Irmscher aulfelni elado Trabant Warburghoz 185/ 65 R14 Michelin Energi 80 % - os gumival együt vagy külön is ár megegyezés szerint érdeklödni: 06- 20- 352- 00- 84
Hely: Budapest Feladás dátuma: 2002-04-13
Feladó: Nyerges Péter Lejárat dátuma: 2002-05-28
Telefon: 06-20-352-00-84
A segítségeteket szeretném kérni.
Egy ismerősöm totál rendbehozatta a Wareszát (kétütemű). Kéne neki könnyűfém felni. Az ami Wartburgokra való. Mostanában Trabikon is láttam. Hol lehet ilyet szerezni/venni?
A kilométerora szétszedésnél a mutató leszedése a köv:
Lepattintod a közepéről a kis fehér védőkupakot.Megkeresed a földön s magad mellé veszed.
Valamilyen fogóval (rádiós fogóval-az amelyik előrekeskenyedik) alányúlsz a mutatónak úgy, hogy lehetőleg felfeküdjön rá, s óvatos mozgatással felfelé lejön.Vigyázz a tengelyt ne görbítsd el.
A bovden olajozás már megvolt, a pedál sem szorul, az is meg lett olajozva a tisztítás után.
A véleményem szerint el lett tervezve ez a rugó bekötés, mert amikor a rugó visszahúzza a bovdent, akkor kb 45-50 fokos szögben áll a bovden végéhez képest és így nem tudja teljesen visszahűzni, mert akkor már lefele húz és nem a blokk irányába. Ezért gondoltam az új rugó tartó lemez elkészítésére.
Én jobban szeretem a közép kemény gézpedált, a túl kemény nekem se jó főleg amiatt, hogy napi 200km alatt nagyon elfárad a lábam ha kemény. Úgyanez a helyzet ha túl puha, akkor meg a lábamat kell szinte görcsösen tartanom. Én úgy szoktam meg, hogy a jobb lábfejem szinte ki van fordítva jobbra és letámasztva a cipő jobb oldala, a sarkam is letámasztva és a gázpedált a
cipő bal oldalának széléval nyomom. Ez hosszú vezetés alkalmával nagyon kényelmes, főleg ha egyenletes tempóban megyek. Városi forgalomban ez persze nem jó akkor normálisan taposom a gázt.
Én lazitottam a rugón, nem szeretem, ha kemény a gáz. Nekem a következő segitett:
bovden kiakaszt a karbin és magasra emel, majd annyi olajat lassan csepegtetni (közben mozgatni), hogy a tuloldalon is olajos legyen!
Ha ezek után nem lesz olyan, mint a vaj, akkor csere!
Nekem rugó nélkül is müködött, csak télen kellett visszaakasztani. (magán a karbin is van rugó)
A motortérben a gázpedál rugót a bakon 2 helyre lehet beakasztani, 2 pici furat van. Ha az elsőben van akkor a motor nayon nehezen pörög le, ha alányúlok a gézpedálnak lábbal és megemelem, akkor hamarabb lepörög. Ha a másik lyukba akasztom a rugót, akkor valamit javul a helyzet, de még mindig lassan pörög le a motor.
A bovden és a pedél tiszta, laza, nem akad. A karbin a gázkar is jó, az sem akad. Elég egyértelmű, hogy nem jó szögben áll a rugó a karbi karon, ezért nem tudja teljesen visszahúzni.
Ha a rugóból leszedek egy-két menetet, akkor talán valamit javulni fog, de akkor viszont sokkal keményebb lesz a gázpedál ami viszont fárasztó.
A gázpedál holtjátéka is jó, és mégis ez a bajom.
Azon gondolkodom, hogy csinálok egy lemezből egy beakasztót amit a szívótorok utolsó csavarja alá rögzítek, körülbelül ebben a szögben kellen állnia a rugónak azza a blokk felöli végének kb 2-3cm-el magasabban kellene lennie.
Ahogy nyomod a gázt, fél és kétharmad állás között érezni, hogy jobban ellenáll. Ha tovább nyomod, csak ugy szücsöli a benzint befelé! A mindennapos használatban nekem elég szokott lenni az első torok. Ja és a hangja is morgosabb lesz olyankor.
A km/h szétszedése nem gáz, csak türelemjáték. A peremét minnél ovatosabban hátulról körbe kifeszegetni. Persze csak akkor, ha nem akarod, hogy látszon a szétszedés...
De jó hogy mondtad ezt a két torkos állapotot, erről jut eszembe a következő kérdés:
Menet közben miről lehet megállapítani, hogy a második torok kinyitott 3 ütemünél? (szív szuszog és nagyon megy :))) )
Én álltalában 80-90-el szoktam járni országúton még akkor is, ha nincs forgalom, mivel a 31-esen járok haza melóból és ott mindennapos a lézeres 3 lábú. Már többször megcsíptek pld 64km/h-val lakott területen. A lézeres 63km/ó kapcsol be, úgyhogy igencsak vigyáznom kell ezen az úton.
A Wartburg ledes műszerei érzékenyek a feszültségre (fesszab), felvehető amperre (generátor belső ellenállása) -- felgyújtott lámpával pl. gyakran felmegy zöldre a vízhőmérő ledje, leoltva vissza sárgára.
Szóval, elképzelhető, hogy a generátor felújítás után (ha pl volt tekercselés, fesszabcsere), megváltoztak a viszonyok, és más tankállásnál fognak a ledek kialudni.
Majd a tankolás(ok) után elválik.
Ja, szolgálati közlemény: eladtam a Touristot... Ledes és előlhűtős problémákat továbbiakban már nem tudok elsőkézből kommentálni....
Természetesen a 311-008 (Wartburg 1000) maradt, úgyhogy azért Wartburg Topic tag maradhatok...
Kicsit kevésnek tünik az 5 liter. Bár egyszer kényszerből max 80-al kellet az M7-esen hazajönnöm, akkor kicsit 6 alatt volt. A múlt hétvégén a teljes Akali túra alatt 7.5-re jött ki. Ez kb 20% város, 45% országút, és a maradék 35% 120-130-cal autópálya. Jól ment a gép, sikúton egy torokkal 130 körül volt a vége (két személlyel és csomagokkal)
"A felújítás óta 202km-ert tettem meg és csak most kezdett kialudni. Ez 5 l-es fogyasztást jelent!"
Ekkora csodát azért ne várj ettől. Sokkal valószínűbb, hogy a szénkefék cseréje miatt megváltozott a töltőfeszültség, és ettől többet mutat a műszer, mint eddig.
Valami nagyon fúrcsát vettem észre a járgányon amióta felújítottam a vízpumpát és a generátort.
Edig 140km-t tudtam megtenni mikorra elkezdett kialudni a teli tank utolsó ledje. ez kb 10l jelent ami olyan 7.1-es fogyasztást jelent országúton. Több tankolás eredménye is ugyanez volt.
A felújítás óta 202km-ert tettem meg és csak most kezdett kialudni. Ez 5 l-es fogyasztást jelent!. Még nem ürült tovább a tank, úgyhogy most kíváncsian várom, hogy mi lesz a végeredmény.
A felújítás óta érezhetően jobban húz a kocsi, nagyon csendes lett, és vártam is hogy ez jelentkezni fog a fogyasztásban is, de ennyire nem számítottam. Ha tankolni fogok akkor megírom az eredményt, mert ez nekem is elég hihetettlen.
Lenne egy félig kész eladó Waresz főleg fanok részére. Aki szeret legózni viszonylag olcsón összerakhat egy szinte gyári állapotú járgányt. Részletesebben:
- Kilakatolt, rozsdátlanított, lefestett alváz + kilakatolt, rozsdátlanított, alvázvédett, belűl lefestett kasztni, festésre majdem előkészített állapotban + részben felújított futómű + teljesen új réz ill. gumi fékcsövek + felújított fékrendszer + felújított váltó + felújított kormánymű, mindez összeszerelve, nagyon jó, szinte gyári állapotban.
Teljesen szét volt szedve a járgány, minden rozsdátlanítva, lefestve, kitisztítva, zsírozva, javítva. Mindez, csak egyben: 50.000 Ft.
- 2db részben szétszerelt motor felújításra vagy alkatrésznek,
- 1db szétszedett váltó felújításra vagy alkatrésznek,
- 2 db vadiúj, gyári ajtó, csak lemez + 9 db különböző állapotó ajtó komplett,
- 2 db gépháztető, 2 db csomagtértető,
- komplett műszerfalak, fényszórók, lökhárítók, ülések, felnik, az összes egyéb alkatrész ami 2db szétszedett Wareszből kitermelhető.
Az árak megegyezés szerint, de biztos megegyezünk. Minden cucc Nyékládházán található. Akit valami érdekel írjon magánban e-mailt vagy a következő telefonokon érdeklődhet: 46/591-238, 46/504-863, 20/466-3156.
Kisebb javításon esett át a varnyúm, mert egyik pillanatról a másikra elszállt a vízpumpája, sugárban köpte magából a vizet a vizpumpa tengely ház tetején lévő lyukból.
A rendszerben lévő hűtóvíz kb 10km-re volt elegendő, így egy kanna vízzel felszerelkezve idultam a szomszéd faluba alkatrészért.
Vettem egy vizpumpa tengelyt, rotort, távtartót, zeeger gyűrűt, tömítő tömbszelencét, csapágyakat. Egykalap alatt vettem a generátorhoz is csapágyakat és szénkeféket, meg új vízcsöveket bilincsekkel.
Cirka 15 ezer volt az alkatrész. Egy napig dolgoztam rajta mire mindent kicseréltem, most tökéletes a vízpumpa, úja a vízcsövek, a régiek már kezdtek kirepedezni. A generátort is felújítottam, mert már kicsit nyöszörgött, új ékszílyat is felraktam. Most olyan halk lett a motor hogy alig hallani. Jót tett neki ez a kis felújítás.
Egy alapos brigeciolos motormosás után csillog villog a motortér.
Szervízben bíztos hogy egy 50-es alatt nem úsztam volna meg.
Vannak még képek, csak ma már utazom a Balatonra. Majd a jövő héten.
Közületek jön valaki Akaliba a nosztalgiaautó-találkozóra? Tavaly ez a csikos gép is lent volt.
Nem tud véletlen valaki egy 2T Wareszt eladót, ami jó, szép, megbízható állapotban van? Ötlet szinten merült fel, hogy esküvőre ajándéknak vennénk egy Wareszt. Megköszönném, ha írnátok néhányat ármegjelöléssel!
Köszi
LMAir
Szevasztok!
Új vagyok a topikban. Segítség kellene. Haveromnak van egy 1,3as gépe, aminek a karbija khmm... itat. Állítólag valamellik fócvágen karbit fel lehet tenni, hogy 8 litert egyen városban és 6 körül országúton 80-nál. Segítsetek hozzászólásaitokkal please.
Pite
Egyelőre hófehérre fújtam a hűtőmaszkot, és kapott egy piros csíkot a motorháztető elejére, ami elhatárolja a hófehér és a törtfehér részt. Még valahová fogok piros csíkokat produkálni, de még nemtom hová.
A kollégám múlt héten megvásárolt 1.3-as gépén az a szitu, hogy gyújtás rá -olajnyomás jelző nem ég. Indítózáskor felvillan, majd utána rendben kialszik.
Mi lehet ez? És pontosan hol is van az olajnyomás jeladója?
Nos: én a múltkor egy púpost láttam. Fehér volt meg némi világoszöld, ha jól láttam króm díszcsík is volt rajta. Túlzás nélkül állíthatom, szebb volt mint amilyen egy gyári új lehet.
Duck tape the interior and/or the exterior of a car. The most creative designs have a chance to win:
1st Place: $2,500
2nd Place: $1,000
3rd Place: $500
3 Honorable Mentions: Duck Tape Gear Package valued at $100
Judging takes place on August 28, 2002
Winners will be announced on, or before, September 4, 2002
Ezen a dupla csikozáson már én is gondolkodtam, de egy kicsit már uncsinak találom, hogy mindenki ezzel dobja fel a verdát. Most valami új design-on gondolkodom, de ezt a törtfehér színt elég nehéz feldobni. Csak a piros segít rajta.
Ehhe ...
Tegnap az andrásy-n láttam egy Wart1000-est ..
Gyönyörű kékre lefújva a jellegzetes két fehétr "dodgeviper-es" csíkkal 8)
Fenébe, hogy ilyenkor nincs egy fényképezőgépem ..
Columbo felesége. Mindig csak emlegetik, de még soha senki nem látta. :o)))
Pedig már feldobhatná valaki a topic esztétikai részét valami szép kis darabbal. Az én fehér felnijeim nem hiszem hogy sokat dobnának rajta.
Ma megint láttam a közgáz előtt azt a brutál sárga 4ütemű kombit. Most a tulaját is láttam: nos egy csinos fiatal hölgy volt éppen bevásárlásból jött (Nagycsarnok) központizárral szolidan nyitotta ajtókat... Nyam-Nyam....
Alul végig szolid króm szegély húzódik a verdán, de valami állati jó minőségű!
Asszem ez a legszebb kkockawart, amit eddig láttam, azt a fehéret is beleértve, amit lőrincen láttam. A kombi kasztni amúgy is szebb szerintem így kicsit tuningolva.
Igen jól értetted, első lépésben csak az elosztó elötti csővezeték és elosztó cseréjét javaslom, ugyanis ez viszonylag olcsón meg lehet úszni, és mivel ez az első szükület a rendszerben.
A régi rendszer kimosása, átöblítése nemigen szokott segíteni, mert ez a lerakodó rozsda nem nagy szemekből áll, hanem szinte mikrószkópikus méretű apró darabokból, ami aztán szépen beszűkíti a rendszert mégjobban. Ezek az apró szemcsék szinte beleégnek a felületbe, az átöblítés nem szedi ki onnan.
Én az új elsztó beszerelését javaslom, igaz nagyon nehéz beszerezni, pedig fillérekbe kerül.
Az már jó jel, hogy tiszta marad a karbid környéke, és nem tocsog az olajban, de ettől még lehet magas az úszószint, igaz ilyenkor már nem sokat lehet levenni belőle, mert erőtlen, csörgős lesz a motor. Érdemes lenne egy kompresszió méréssel ellenőrizni a hengerek állapotát. Ha 7 atm körül van az nagyon jó, 6 atm környékén már kopott a motor, 5 alatt pedig szinte semmi erő nincs benne csak zabálja a naftát. Egy nagyon alapos és rendkívül precíz gyújtás beállítás sem árt ilyenkor. Minden kétütemü rendszeresen elvárja, hogy a gyujtását beállítsák, mert különben a fogyasztáson fogod megérezni az apró hibákat.
Ha a hengerek között 0.5atm eltérés van akkor már kezdődő kopás van ami valami más hibának az eredménye. A warnyúknál álltalában a középső henger szokott a legerősebb lenni és legsűrübben a hátsó hengerben esik le a kompresszió.
A fékek szabadon futását főleg az első kerekekét érdemes ellenőrizni, felemelt állapotban, Erősen meg kell pörgetni a kereket és mérni, hogy hány másodpercig forog a kerék magától. Első kerék esetén az 5 mp alatti érték nagyon rossz, akkor vagy a féltengely vagy a fék fogja le a kereket. A féket álltalában hallani is lehet ilyenkor.
Ha a féltengely a gyanus, akkor először a váltóban kell olajat cserélni és a váltó-féltengely találkozásánál a "köcsögöt" alapos kitakarítás után friss zsírral kell feltölteni, mert az öreg zsír besűrűsödik, és nem is ken eléggé. Elég húzós ennek a köcsögnek a cseréje ha elkopik, a zsír sokkal olcsóbb.
A hátsó kerekeknél a 10mp körüli forgás már jónak mondható. A kerékcsapágyakat is érdemes kb 50 ezer km-enként kimosni tiszta benzinben és újra zsírozni. Ez kicsit nehéz, mert eléggé meg kell bontani hozzá a kerekeket. Igen sok apró pici surlódás is jelentős üzemanyag többlet fogyasztást tud okozni a warnyúnál és a trabinál, mivel relatív gyenge a motorjuk a kasznihoz mérten.
Természetesen ennek a rendszeres szétszedésnek az a haszna is megvan, hogy az ember folyamatosan nyomon tudja követni a fékbetétek állapotát, ami viszont már bíztonsági kérdés. 50 ezer km alatt igen el tud kopni egy fékbetét még átlagos használat esetén is, tehát egyáltalán nem árt az átvizsgálás.
Én minden tankolásnál kiszámolom zsebszámolóval a fogyasztást, mivel ebből lehet a legelőször észrevenni a járgányon, hogy valami nincs rendben. Sokszor előfordult már, hogy ilyenkor még 1-2 ezer km-t is szépen megtett az autóm, de a fogyasztás folyamatosan emelkedett a hiba tényleges bekövetkezéséig. Szóval ez egy nagyon jó előrejelző rendszer lehet ha figyelmesen csináljuk.
>magam szereltem, mert nem bízok a szerelőkben.
Jól teszed. Én sem. Főleg hogy kiveszőben vannak a Wartburghoz még értő, tapasztalt szakik. Nem marad más hátra, mint ez a topic.
Fék tekintetében köszi a tanácsokat. Meg fogjuk próbálni. Ha jó értem a javaslatod csak a főfékhengertő az elosztóig menő fékcső kicserélését javaslod, nem az egészét.
Egyébként amikor felujítottuk, végignéztük, többször átöblítettük és kiváncsiságképp átszűrtük az olajat, amit többször átmozgattunk a rendszeren, de egy darabka rozsdát sem találtunk.
Na mindegy azért egy próbá megér.
Ha esetleg nem segít az elosztó takarítása, akkor honnan célszerű beszerezni? Újat vegyek, vagy inkább bontottatt? Az utángyártott főfékhengerek esetében ismert gondok miatt kérdezem ezt.
> Kicsit soknak tartom a fogyasztásodat,
Ez már a kezdetek óta ilyen. Gyakorlatilag nem változott kicsit sem a fogyasztás. Most mikor gyakran köpte a gyertyát, próbáltuk álítani, de vagy csak szarabbúl ment tőle a gép, vagy füstőlt mint állat, úgyhogy visszaállítottuk az eredeti állásra.
> nem nagyon trutymós a karburátor környéke?
Az előbb említett köpködős probléma okának keresésekor a teljes karburátor, AC, stb... benzinutat payolattisztára takarítottuk, a régi papírtömítéseket kicseréltük, stb., úgyhogy a karburátor és környéke bizony nagyon csicsa.
A fogyasztást ilyen állapotban mértem.
> Ha igen akkor az azt jelenti, hogy nem zár jól
> a karbi (ez warnyú tipushiba) és magas az
> úszószint, ezért igen sok nafta elmegy a karbi
> mellé.
Nem volt nagyon olajos, vagy koszos. Az út porát ugyan összeszedte, de az nem jelentős.
Ilyen benzin árak mellet megéri beállítani. Akár 1 litert is lehet nyerni 100-on, arra viszont számíts, hogyha lejebb állítod az úszó szintet, akkor a végsebesség lecsökken egy kicstit, és a gyorsulás is kisebb lesz. Valamit valamiért.
Nekem most 7.2 a fogyasztás, 100-as tempónál országúton, de még ezt is tudnám picit csökkernteni, mert egyáltalán nem csörög még.
Kb 6.8-7 literre le tudnám vinni még normális teljesítménnyel. Az úszó szinten miliméterek is sokat jelentenek. ha az úszó kilyukad, akkor pedig nagyon megnő a fogyasztás, tehát érdemes néha ellenőrizni is. Ilyenkor a beállítás sem érdemes kihagyni.
A hivatalos úszószintet itt is cigivel kell beállítani?
Az én karbim is elég dzsuvás maga körül, és mivel pont ki van kapva a motor esetleg állíthatnék rajta. Bár nem szivesen teszem, mert a motor most nagyon szépen ment, még akkor is, ha nem a legtakarékosabb.
Köszi a bíztatást, a kedvemet nem tudod elvenni a warnyútól, mivel eddig már közel 10 évig volt egy másik warnyúm, amit mindig magam szereltem, mert nem bízok a szerelőkben.
Különben gratula a járgányodhoz, jól néz ki. Az enyim is kb így néz ki, csak fehér. Még állapotra is kb ugyanilyen megkímélt, csak most egy nap alatt kaptam két defektet hátulra, úgyhogy ideg vagyok egy kicsit. Mindkét hátsó kerékben szög volt.
Amit leírtál a fékrendszer hibájáról, azzal én is találkoztam a régi járgányomnál, mielőtt felújítottam a fékrendszert. Én is rendszeresen a főfékhengerre gyanakodtam, de a nagjavítás során jöttem rá, hogy nem az okozta a hibát. Én kicseréltem a régi vas fékcsöveket is, rézre. Nem kis meló volt, mert gyakorlatilag mindent kicseréltem a fékrendszerben, csak azt az elosztót nem ami a motortérben van és te is említetted. A felújítás után a hiba igen hamar nekem is újra jelentkezett, így már nem volt más amit nem cseréltem ezért kiszedtem ezt az elosztót és kicseréltem. A hiba megszünt. A hibát az okozta, hogy a főfék munkahenger után ez az első szűkítő pont, és az öreg vas fékcsövekből a rozsda ide rakodott le és eldugította a szűkületet.
Javaslom, hogy ezt vedd ki te is és alaposan tisztítsd át, vagy cseréld ki, és a főfékhengertől jövő fékcsövet is cseréld ki rézre.
Elvileg a fékcsövekben nem lehet víz ami korrozíót okozhat, de a tapasztalat alapján mondhatom, hogy egy öreg rendszerben idővel a párából is összejön egy kevés ami aztán szép lassaan megteszi a hatását.
Kicsit soknak tartom a fogyasztásodat, nem nagyon trutymós a karburátor környéke? Ha igen akkor az azt jelenti, hogy nem zár jól a karbi (ez warnyú tipushiba) és magas az úszószint, ezért igen sok nafta elmegy a karbi mellé. Pár miliméterrel lejebb kell ilyenkor állítani az úszót, és ez a fogyasztásban is észre lehet venni. Ha nagyon leállítod, akkor a motor sőrőg erős gyorsításnál.
Akkor jó a beállítás, ha csak nagyon meredek emelkedőn kezd el csörögni a motor.
Riff-Raff :
Jól van na! Azért gondoltam, hogy az nem csak egy foglalat. Hiába hát, nem vagyok szerelő. Faterommal szereljük mindig közösen. Neki van némi ilyen múltja. Már csak annyi kellene, hogy ne csak 2 hónapra sikerüljön mindig megoldanunk a problémákat.
Jól tudod, de csak az I. fékkör nyomására reagál, mert abba van becsavarva a kapcsoló.
"szembő nézve a motor jobb oldalán, a két légtelenítő vagy milyen csavar foglalatában, amiken fékkörönként van egy piros ill. fehér műanyag kupak, de nem vagyok benne biztos)."
Az nem arra szolgál, hogy a légtelenítőcsavarok foglalata legyen. Az a fékelosztó. Onnan ágaznak szét az egyes munkahengerekhez a főfékhengerből jövő csövek, és egyúttal az egyik a féklámpakapcsolót is tartja. És mivel magas ponton vannak, légtelenítő csavar is kell rájuk.
RepülőgépÉpítő: Nem akarom elvenni a kedved a Warnyúdtól, de ne igyál előre a medve bőrére.
A fórum régi olvasói talán fejből is tudják, hogy én 1 éve használom (óvom, kímélem ;-) a család 87-es 2T Wartburgját. Tehát most 15 éves és valószínűleg ugyanabból az utolsó sorozatból való, mint a Tied.
Nem verseny, de talán még jobb állapotban is van, mint a Tied. 14e km volt benne tavaly ilyenkor, most 21e. Szintén garázsban volt hosszú ideig, eredeti fehér a tetőkárpit, de még a külső fényezés is fényesen csillog. A gumikat most télen lecseréltem (165/80 Matador MP55Sibir Silika).
2001.07.10-én 14:55-kor a 307-es hozzászólásban még képeket is csatoltam a gépről, ha akarod nézd meg.
A lényeg viszont az, hogy rengeteg bajom volt/van vele. Eléggé haragszom rá, ugyanis 'Ő' bizony nem az a jószívű fajta. Hagyott már szarban is, igaz nem nagyban. A család tulajdona élete eleje óta, és ismerem minden múltját, bár az évek számát kivéve nem nagyon van neki. Egyszerűen nem tudom elképzelni mitől ilyen problémás.
Az 'adatok' oldalon kattints a hozzászólásaim gombra és olvasd el az összeset, hátha neked is előfordulnak ezek a gondok, és akkor kapásból találhatsz is egy-két jó ötletet, mivel mindig gyors választ kaptam ebben a topicban. (Ezt köszönöm is mindenkinek!)
Más!
Ha már többen írtátok a fogyasztást leírom én is.
60% város (de nem belváros), 40% országút (de nem autópálya) mellett 9.1 liter/100km-t mértem MOL-os 91K-kel. Én ezzel meg vagyok elégedve.
Végül ha már itt járok leírom az aktuális problémámat a kocsival, merthogy majdnem mindig van valami.
Korábban gondom volt a főfékhengerrel, miszerint non-stop fogott a fék kisebb nagyobb mértékben. A teljes fékrendszer felujítása/kicserélése után azóta a 3. főfékhenger van benne. Volt már benne egy utángyártott, egy eredeti bontott, és szintén egy bontot, de felujítókészlettel (lábszelepek, gimik) felujított. 2-3 hónap után mindig visszajön ugyanaz a hibajelenség. Felkeményedik a fék és fog (az első fék), a felni tűzforró. Hagyom állni, javul egy kicsit, aztán újra.
A mostani főfékhenger 1 hete van benne, de ez is problémás. Igaz most nem fog a fék, csak folyamatosan ég a féklámpám. Na nem már induláskor, mert az úgy túl egyszerű lenne! Csak ha megyek vele egy darabig. Egyszer csak kitalálja és elkezd égni. A távolság meg teljesen mindegy. Múlt héten 15km után csinálta, babráltam az olajmennyiséggel (kicsit magas volt a szint a tartájban), amitől tegnap 170km-t mentem vele gond nélkül, már-már azt hittem megjavítottam, de ma reggel megint nem bírt ki 3km-t és már megint ég a féklámpám. Ilyenkor egyébként olyan meleg a lámpabúra, kész csoda, hogy nem olvad el.
Lehet, hogy pont főfékhenger cserekor döglött be az érzékelő (ha jól tudom az a nyomást méri a rendszerben, szembő nézve a motor jobb oldalán, a két légtelenítő vagy milyen csavar foglalatában, amiken fékkörönként van egy piros ill. fehér műanyag kupak, de nem vagyok benne biztos). Szóval ha most egy hiba javításakor jöt egy újabb, főbe is lövöm magam.
Egyébként a felnik hőmésékletét kissé túlzottnak érzem. Amikor igazán fogott, akkor mondjuk forróbbak voltak. Most viszont kicsit sem foghat, mivel lendületből nagyon sokáig képes gurulni.
Na, szóval ennyi. Jelenleg ezzel van tele a tököm.
Lenne néhány eladó alkatrészem a Wartburgos időkből, hátha valaki pont ilyeneket keres. Plüss ajtókárpitok!, motorháztető, és csomagtértető, (fehér színben, kétüteműhöz), és két első ülés.
Szerintem jobban jársz ha veszel valami normális téli meg normális nyári gumit, pld. nekem a 175-ös barum nagyon bejött. Nem hinném hogy túl sokba kerül 4 felni meg 4 akciós téli gumi. Érdemes keresni nagy gumisoknál használt gumit is, mert nagyon olcsón ki lehet fogni jó gumit. És ha egyenletesen jársz télen nyáron, akkor ugyan most két menetben többet költesz gumira, de utána nagyon sokáig elfelejtheted ezt a gondot.
A vezérlést is meg lehetne oldani, bár az drágább, éshát ahoz sokkal komolyabb software és hardware kell mint amit házilag biztos kézzel meg lehetne csinálni. (Nem lenne jó, ha egy fagyás miatt a vezérlő véletlenül benne hagyná a gépet 50-ben és a piros lámpa meg a kocsisor, csak jön .. csak jön 8)
Kérdés, fontos!
Hol érdemes gumit venni a werdára? ..
Én ilyen téli-nyári gumit vennék rá szivesen, de ne annyiért amennyibe a gép kerül ..
Jelenleg 4 illetve már csak 3 Matador gumi van rajta (most volt szálszakadás miatt defektem, autópája, 90-nél) ...
A gumis aszonta az összes gumim szálszakadt, úgyhogy most vennék 4-et egyszerre, de azt hol vegyem és milyet vegyek? ..
Véleményekkel, ellenvéleményekkel segítsetek kicsit légyszi.
AWE! Miért nem tesz jót neki a 50-nél a 4-es?
Én már valamikor 40-45-nél is beteszem 4-be.
Eddig ezt még nem tudtam...írja má' le valaki.
Hétvégi kalandom, egy hátramenet kapcsolásnál eltört a sebváltónál az a kis villa, ami elforítja azt a tengelyt, ami fel-le mozog. (bocs fog.sincs a pontos, szakmailag helyes megfogalmazásáról)
Éppen Y-ban akartam fordulni, de nem sikerült :-))
Aztán felhívtam a szerelőmet, ő mondta, hogy kézzel tegyem be 2-esbe, és akkor a saját lábán hazajön a kicsike...
Babra-babra és láss csodát! Most má' gyógyítják.
Megtaláltam az első hibát a warnyún, 2 napot szívtam vele, majd elvittem a villanyszerelőhöz és ő is 1 napot eljátszott vele.
A jelenség a következő volt: Ha a tompított vagy a fényszóró be volt kapcsolva, és dudáltam egyet, akkor a világítás átválltott. Tompítottról-refire, refiről-tompítottra.
Először zárlatot kerestünk, nem volt, elkötést kerestünk, nem volt. világítás elektronikát cseréltünk, a hiba maradt.
A végén elkezdtük kiszakaszolni a vezetékeket, hogy hol lehet a gond. Pár órás keresés után meg is találtuk a hibás vezeték szakaszt, amely a világítás kapcsoló és az index kapcsoló között volt. Ez a vezeték a világítás vezérlő szála.
A műszerfalon kívül egy új vezetékkel kiválltottuk ideíglenesen és láss csodát, jó lett.
Erre gyorsan az új vezetéket befűztük a műszerfal altti kábelkorbácsba és bekötöttük a helyére rendese. A hiba megint előjött. Utána a kábelkorbácson kívülre tettük a vezetéket és így már jó. A hiba így már egyértelmű lett, a kábelkorbácsban akkora zajt szedett fel amikor a duda megszólalt, hogy az elegendő volt az elektronikának a válltásra, pedig az elektronika jó.
Kellemes kis szívás volt ebben a dög melegben autót szerelni :))
Magának az üzemanyag fogyasztásnak az elemzése nem túl érdekes, hacsak nem használod fel a mért adatokat valami vezérlésre. Én pld arra gondolok, hogy egy olyan elektronikus gyorsítót kellene vezérelnie, amellyel a fogyasztás gyorsítás alatt is a lehető legkisebben tartható, és ha szükség van rá akkor ki lehessen lőni nagy gázzal. Erre már csak egy ráadás lenne egy tempomat funkció, ami országúton hamar be is hozná az árát.
Nekem országuton 100 as temponál 7.3 volt legutóljára. városban olyan 9-10 körül van.
Fordulatszám? Hát én a városban 50nél be szoktam tenni négybe és néha finom gázzal kompenzálom a surlódást és a légellenállást :)
persze gyorsittani ott a hármas.
Álitólag nem tesz jót neki az ötvennél négy, de szerintem igy kevesebbet eszik. Persze idönként kell neki az országúti 100 (esetleg 130 utánégetövel) hogy kiégjen a kipufogó rendszer.
(PALM-os témában csak annyit tudok hozzáfüzni, hogy az tegnap voltak gondok a flash beültetéssel, de megoldódott :)) )
Sziasztok ..
PALM tulajdonosoknak tudom ajánlani a következő progit: Automobile Grafikont rajzol, adatokat ad .. nagyon faja.
Kinek mennyi az átlagfogyasztása? ..
Nekem 11 körül megy most, lehet-e lejebb vinni? ..
Melyik válltóállásban melyik a legkedvezőbb sebesség? .. (Ugye nincs ford.szám mérőm és így nem tudom belőni, de hátha valaki tudja)
ja egy Projekten töröm a fejem, de kellene hozzá pár nagytudásu arc is.
Fogyasztás elemzőt akarok kendácsolni, ami a következő képp nézne ki:
- Jeladók (Kerékfordulatszám, Motorfordulatszám, Üzemagnyagátfolyás, Motorhőmérséklet, etc)
- PIC vezérelt jelfeldolgozó és kommunikációs interfész
- PALMtop az adatok feldolgozására.
Elvileg el tudom mindet készíteni (Jeladók, PIC Program és áramkőr, Adatátviteli kábel, PALM program) de jó lenne, ha ilyen téren tapasztallt emberek segítenének, akár némi anyagi ellenében is.
Érdekes lenne kifigyelni pl az álltalam feltett kérdésre a választ (a PALM kijelzőjén megjelenne egy fordulatszám/fogyasztás grafikon és lehetne látni, hogy épp milyen fordulatszámon mész, és mennyi most a fogyasztásod, így lehetne kicsit takarékosabban vezetni, és könnyebb lenne finomhangolni a motort.
ha nem visszük túlzásba az alkatrészeket, akkor szerintem az alkatrészek 3-4-5 ezer forintból kijönnének, és azért mégis valami hightech kerülne a werdába amivel lehet kicsit akár villogni is 8))))
Nincs lelkierőm ebben a rohadt melegben a polírozáshoz. A műhelyemben hűvös van, de az most tele van, úgyhogy nem tudok oda beálni. A polírozás még várat magára így.
Bár nekem sohasem volt 2T-m, annyit azért összeszámoltam, hogy én ennyinél csak az idén többet költöttem a 4T-re.
Ebben volt vizsga, zöldkártya és sok-sok szerviz is, javarészt annak a helyrehozása, amit az utóbbi években a Wartburghoz (vagy bármi máshoz...) nem értő szerelők elbasztak (kellett 2 új meghajtóház, féltengely, automata szívató belső szerk., bowdenek, váltó full kapcsolószerkezet meg sook-sook más is). Még mindig nem vagyok maradéktalanul elégedett a géppel, de ilyen kellemes utoljára 5-6 éve volt. A szervizek előtt is ment (amikor kicseréltem az elosztórotort), csak nem volt kellemes. Még egyszer köszönet snowmannek az Urbán-tippért, bevált az öreg!
Másnak is szívből ajánlom, ha kell egy Wartburghoz igazán értő szerelő!
Új vagyok itt ezen a topicon, de azt hiszem rendszeres látogatója leszek :)) mert pár napja újra vettem magamnak egy 353-as warnyút.
Régebben is volt, de azzal nagyon sok bajom volt mindaddig, míg teljesen fel nem újítottam. (új motor, új váltó, új futómű elölre stb..) A felújítás után 1 évig hozzá sem kellett nyúlnom, majd eladtam sajnos.
Amit most vettem az egy igazi mesebeli történet.
Autó után rohangáltam már 2 hónapja rengeteg kereskedőnél, warnyút akartam venni, de mind annyira le volt szakadva, hogy nem érte volna meg.
Pár napja betértem Jászberénybe egy kereskedőhöz, és már csalódottan jöttem kifele, amikor egy nagyon idős bácsi állt befele a telepre egy nagyon csicsás kinézetű 353-assal. Teljesen egyértelmű volt, hogy nem ott dolgozik, és hogy most hozza leadni a kocsit. Gyorsan le is csaptam rá. A bácsinak ez volt az első és egyetlen autója, 74 éves volt az öreg. A warnyú 14 éves, és teljesen gyári állapotban van. Minden eredeti rajta, még a gumik is. 45000km van a kocsiban, garázsban tartotta az öreg, és ha esett az eső akkor ki sem állt vele. Elképzelhetitek milyen állapotban van :)))) A mennyezet kárpitja hófehér, ennyire fehéret még nem is láttam. A warnyúban semmi extra nincs, teljesen gyári állapotban van.
A telepen azt azonnal láttam, illetve nem láttam a füsttől amit magából engedett a warnyú. Kérdésemre az öreg elmondta, hogy 2 éve nem volt beindítva, és hogy 70-nél gyorsabban sohasem ment a kocsival. Elmentünk egy próbaútra ami kb 5km volt, és egy kicsit megnyomtam a gépet. Odafele alig akart menni, de visszafele már 120-al jött, és nem is füstőlt. szépen kezdett kiégni a kipuffogóból a lerakódott dzsuva.
Gyorsan meg is vettem a járgányt 155-ért. Nem is alkudtam.
Otthon alaposan átnéztem, sehol egy rozsdafolt, a festés is eredeti igaz egy kicsit már matt, de fel lehet polírozni. (fehér a szine) Sehol egy karcolás rajta. Egyedül a hátsó lökhárító jobb oldala van kicsit előrébb, mert bíztos nekitolatott valaminek, de alig észrevehető.
A saját bíztonságom végett, szétszedtem a fékrendszert és még a gyári betétek voltak benne.
A hátsó dobok még le voltak blombálva.
Alulról is átnéztem, semmi rohadás, lötyögés nincs. A kocsiban még macskaköves úton sincs zörgő hang, csak a gumik, meg a motor hangját lehet hallani.
A járgány teljes zsír és olaj hiányban szenvedett, a két év állás nagyon meglátszott rajta, az ajtók nyikorogtak a sebváltó karja a beszáradt portól szorult. Egy napig dolgoztam rajta, és olyan lett mint az álom. Persze gyertyát is cseréltem és a gyújtást is beállítottam rendesen.
Van egy 6 éves Fiatom is, de aztt most el fogom adni, mert olyan sokba kerül a fentartása alkatrész ügyben. Ennek a warnyúnak nagyon örülök és boldog vagyok vele, mert újra szerelhetek :)))
Már rádiót is szereltem bele, most a polírozás jön majd.
öö nem tudom mikor nézted, de nézd meg a tipuslistát, ott már vannak cuccok a Wartburghoz (kerékjárat) tehát alakul a dolog.
Ha jól láttam dolgoznak egyedi megrendelésre is, tehát ha több embert érdekel érdemes lehet megrendelni a fenéklemezt is.
Eszméletlen dolgot találtam.
Van egy hazai cég aki teljesen beburkolja a kocsik alját, mint a gyárak a luxus gépeknél. Jó sok típussal foglalkoznak, és nem hanyagolják el a kétüteműeket sem!
Naggggyyyon jó!! Akarok ilyet. Csökken a fogyasztás, télen nem marja szét a cuccot a só, a kipufogó nem rozsdásodik el (olyan hamar), stb...
Sajnos Wartra még nincs full burkolat, de most újdonság a Trabira, úgyhogy biztos lesz egyszer Wartburgra is.
mi okozhatja azt, hogy az elosztóban a rotor állandóan kifingik? Akár gyárit kap, akár utángyártottat, 1-2 hónap, és kész. Mi a szar? A gyújtótrafó, vagy az elosztófejet próbáljam meg kicserélni? Utóbbiból van egy bontottam. Ötlet?
Nekem eleve szilikonos kábellel lett összerakva a gép. Nem gyujtáshoz való, de nagyfeszültségű a drót. Két év alatt nem volt vele probléma. 5e egy kicsit sok érte...
Sajnálom, Victoare, de nem tudok hozzászólni, nem is hallottam erről sose. Látod, az én egyszerűbb kérdésem is megválaszolatlan maradt. Amatőrök vagyunk mi mindnyájan, én is csak ahhoz értek, ami már történt velem, az pedig fél év alatt (első kézből), ill. 60ezer km alatt (másodkézből) igazán nem sok.
Hát azt én sem mondom, hogy tökéletes ez az utángyártott darab, de mindenesetre csendesebb, mint az előző volt. Egész simán bement a helyére, csak az a baja, hogy túl közel van a merevítőhöz, és működés közben néha finoman nekiverődik, kongó hangot adva eközben. Próbáltam a dobot hátrébb löködni, de nem akar hátrébbmenni, lehet, hogy a csőből kellene levágni, de annyira nem komoly, hogy emiatt újra szétszedjem az egészet.
Nem tudjátok, mivel kell tömíteni, hogy ne ázzon be? Eddig valami szilikongumit javasoltak, de még nem kaptam olyat.
Nekem a bontott kipuval is elszakkörözött a mester...mondta is a magáét, még jó hogy haver :-))
Még véletlenül sem egyeztek a felfüggesztések, seholsem, úgyhogy ezermester és úttörőbolt előre...!
Ja. Egy a baj, hogy ez utángyártott, bár az előző is az volt. Hangosabb/vékonyabb, mint az eredeti, és nem teljesen passzol. :( Egy helyen gumilemezzel betekertem, mert hozzáérne a kasznihoz és zörögne. Ha korrektül akarnám megoldani, akkor szét kéne vágni legalább a középső csövet, és igazítani rajta, és úgy összehegeszteni. A tartfülek egy részét is arrébb kellene hegeszteni 1-2 cm-vel, leginkább a leghátsó fület, csak lusta voltam rá, meg elég fárasztó az ki-beugrálni az aknából és le/felszerelni az egészet. Érdekes, hogy az előző kipuff-rendszer is ugyanilyen csálé volt, amit évekkel ezelőtt vettem. Ez a baja az utángyártott cuccoknak, úgy általában, hogy némelyiket fúrni/faragni kell, hogy be lehessen építeni, és akkor a minőségéről még nem is esett szó.
Gyerekek, segítsetek már. Hamarosan összerakom a Warnyút, de nem szeretném az elején viszontlátni azt szar, szétrohadt spojlert, ami minden 10 warnyúból 9-nek szét van rohadva. Szerintetek be lehet oda szerelni a 4taktosnak az ütköző+spojlerjét?
Más: szerintetek manapság mennyiért fényeznek át egy ilyen járgányt, főleg, ha valami szép festést szeretnék rá?
Akkor nekem nagyobb szerencsém volt, ugyanis ma reggel leesett az egész hóbelevanc (első dob+cső+hátsódob), mire beértem a munkahelyemre. Úgyhogy nem volt nehéz leszedni. Aztán még le is állt a parkoló közepén, és meg sem nyekkent (önindító is szakodik(ott?) néha). Az utolsó pár métert már toltam, mindezt szakadó esőben. Égett a pofám, mint az állat, majd az egész kipufogót belöktem a kocsi alá, hogy ne csúfkodjon ott egész nap. :)
Délután apám jött a szerszámokkal. A hátsó dobot szinte szétvertem, de nem jött le a csőről, az első könnyen lejött, miután sikerült eltörni a bilincset. :) Az anya rá volt nőve, így a csavar tekeredett kb 1 fordulatot, majd eltört. Szerencsére fűrészt is hozattam (éreztem, hogy kelleni fog, a hátsót csak azzal tudtam leoperálni) Aztán betoltuk, és irány haza. Olyan hangja volt, mint egy rossz traktornak. Egyébként 12 éves a wartyogó (1.3), és egyszer már volt egy komplett kipuffancs-csere, ma megtörtént másodszor, épp most fejeztem be. Ha már bemásztam az aknába a behúzó-tekercset is kicseréltem, mert már untam a reggelenkénti tologatást, sőt újabban már melegen sem húzott be mindig. Most nagyon kíváncsi leszek, hogy ez volt-e a baja.
14e Ft-ot hagytam ott az autósboltban. :( kipufogó első/középső/hátsó, behúzótekercs, 3 bilincs, 6 gumibak + egy illatosító.
Hahaaaa eltüntem de ittvagyok.
ThunderStorm 1.1 Born!
SEDR kéttorkos karbi a régi egy helyett, új kuplungtárcsa, Új ülésalj mert már a padlón vezettem 8) ... Úgyhogy fasza a gép.
Ja nincs légszűrőm, csak egy harisnya amíg nem szerzek valamit, de így olyan garat hangja van mint valami megveszekedett rallyautónak 8)
Szóval .. kérdés:
Haver mesélte, hogy érdemes szilikonos gyujtáskábelt venni bele (5e a készlet) ..
Nemtom ki mit hallott róla, vélemények, ellenvélemények? ...
Segítsetek!
Milyen szerrel lehet tömíteni a karosszérián a beázós réseket (elsősorban csomagtartóban)? (Eredetileg valami fekete gumi volt ott, néhány helyen sajnos már kikopott.)
Van egy eladó Wartyogónk, 1988-as kétütemű padlóváltós, fehér színű, tavaly lett felújítva és újrafényezve. Pöccre indul, nagyon jó műszaki állapotban van, a 3 és fél év alatt nem volt sok gondunk vele. Ha valakit érdekel, küldjön egy emilt vagy érdeklődjön a 06-70/215-8755-ös tel. számon.
Nem meguntuk, csak mást veszünk, és ennyi autó már sok...
Nagy élményem volt a hétvégén: beújítottunk egy első kipufogódobot. Órákig tartott, mire sikerült a régit kivenni és az újat a helyére tenni, de az élmény leírhatatlan. A régivel hangos volt a verda, alapjáraton az egész kasznit rángatta, az újnál meg 70 km/h felett szinte nem is hallom a motorzajt! Mintha egy másik autóban ülnék! Lefogadom, hogy amikor néhány éve egy szerelő cserélte ki a dobot, valami bontott dobot tett bele. Ez most egy magyar utángyártott darab, 4800 Ft-ot fizettem érte itt Pestimrén egy jófajta Wartburgboltban (Szigeti Kálmán utca). Nagyon élvezetes így vezetni! A régi dobban teljesen szétégtek már a lemezek, a kivétel után megráztam egy kicsit, zörgött benne minden. Ejnye.
Trafót is cseréltem, meg a benzincsövön is megszüntettem a szivárgást, így most már teljesen kulturált a járgány. Nagyon élvezem!!
Tanulság: semmilyen szerelőben sem bízhat úgy az ember, mint saját magában.
A verda fehér színű. A Minolta afekete 3xi digitális gépet csak tükörreflexest vagy legalábbis tükörreflexes-utánzatot vagyok hajlandó venni, azok pedig nagyon drágák még:)
Ismerem, én is régi Minoltát használok, csak már ritkán, mert a sok digi-gép elvette a kedvemet tőle. :o(
Sebaj, majd egyszer hátha belefutunk.
Milyen színű?
Más: szerintetek mennyibe van manapság egy új színre történő fényezés egy Szarnyúnál?
pestlőrinc, Lőrinc center-Baumax-MOL kút-MC Dögonalds óriási parkolójában igen sűrűn látható a verda. Ninc sdigitális masinám sajna, illetve a városban nem hordom magammal a fotógépemet, mert nehéz (minolta tükörreflex de még régi építésű, azaz nem habból van:)
Nos, tegnap újr aláttam azt a fehér waartot, odaálltam mellé, és meginterjúvoltam a srácot.
Nos: lökhárító spoilerek: bontóbál származnak, egyszerűen át vannak kicsit szabva hogy ráférjenek a wartra (szerintem zseniális ötlet)
Alufelni: ez eg ymárkás cég egyik legkisebb alufelnije. 185-ös gumi.
Futómű: ültetve van, hátul 123-as merci rugóval.
Oldalspoiler, egy hosszú hasáb, aluminiumból hegesztve.
Ülések: Golf 3-ból
Műszerfal: 3 óra volt benen, fehér számlappal. állítólag Lada 1500-ből
Kipufogó: Írdatlan nagy kályhacső, de nem annyira feltűnő, mert takarja a spoiler.
Motortér még nem volt tuningolva, az lesz a következő lépés.
Az autón két légterelő is van, azokat elfelejtettem megkérdezni. Szerintem amúgy a tetőn lévő az már csicsa.
Ha jól emlékszem, csak a küszöbhöz van igy erősitve. A hátsó ülésnél egy T-alakú gumis vas van. A tank mellett pedig átmenő csavaros.
De nem egyforma minden évjáratban. (75 előtt a küszöbhöz is T-vas volt.
Lenne egy kérdésem hozzátok hátha valaki tud segíteni.
A kétütemű(lehet hogy a többinél is így van)Warbi alváz és kaszni között található 8db gumi tömb és ezek felett egy olyan alátét amire egy kis cső van hegesztve.Alulról szintén egy gumi és egy sima alátét.Az egészet egy csavar rögzíti a kasznihoz.
Szóval az lenne a kérdés hogy a felső csöves alátét megtalálható-e mind a 8 helyen?Elég régen lett ugyanis szét szedve és nem emlékszem rá,viszont kevesebb van belőle.A gyári könyvből(nagy kék) meg nem derül ki pontosan.Ha valakinek van alkatrész katalógusa meg tudná nézni?
Egy kedves ismerősünknek a napokban lovasították meg a család fő vagyontárgyát, egy 4 ütemű, könnyűfelnis, tűzpiros Warnyút. Ha valakinek kínálnak hasonlót, kérem szóljon. Köszi.
:-) én is ezt élvezem a legjobban, hogy egyre inkább megismerem. Ha bármi gond van vele, egyre gyorsabban megtalálom. :-)
Kipufogódobot bontóból? Nincs már utángyártott? Már ez a mostani sem az eredeti, alig néhány éves, szeretnék olyat beletenni, amit nem kell hamar újra cserélni. Érdekes, hogy a másik kettő dob még az eredeti, 15 éves, mégsem kellett cserélni.
Menj el bontóba, és újíts be egy másikat. Kár várni vele, mert csak pocsékolod a benzint.
Na, az enyém meg most darabokban van, kiszedtük a motort, szétszedtük a kuplungot, de minden jó benne. Azért ha már szétszedtük, most már cserélek benne kuplungtárcsát, és lehet, hogy egy új kinyomócsapágy is befigyel majd. Lehet, hogy csak utána kellett volna állítanom? Hmm, nem tudom, de most legalább megismertem belűlről is a Szarburgot. :o))
Jó ez a Wartburg, mindig történik vele valami.
Most például az első kipufogódobból hallatszik fémes zörgés. Meg lehet ezt javítani, vagy dobot kell cserélni?
Aztán egy érdekes jelenség: néha kihagy egy henger. Megnéztem, az egyik trafóból valami olajszerű anyag szivárog. Szabad neki? Várjak még a cserével? Végülis csak ritkán hagy ki, és akkor is hamar abbahagyja...
1-2 óra után ez is begyullad, mert addig "lehül" a motor. Nekem az a bajom, hogy rögtön leállítás után nem gyullad be. (volt olyan, hogy lemerítettük az akkut) Ezen is segít a padlógáz?
Úgy néz ki fény derült az annyira rejtélyesnek hitt problámám okára. Mégiscsak megnéztük a megszakítókat és egyszerűen csak az egyik megszakítóhézag volt túl kicsi (ehhez a megszakítóhoz korábban nem nyúltunk).
Persze még bármi kiderülhet, még hátra van a komolyabb, hosszú távú, városi tesztelés.
> ez a sorozat mindig nehezen indul, ha a
> leállítás után 1-2 órával akarsz újra
> elindulni vele
Ezzel egyet értek. Tényleg így van. Persze csak akkor ha az a bizonyos leállítás egyben több km előbbi megtételét jelenti. Minél többet megy vele az ember, annál több idő kell a leállás után, hogy szépen induljon.
Ugyanakkor rövid időn belül sem szabad olyan nagyon-nagyon nehezen indulnia, mert mindentől függetlenül azért az már egyéb hiba lehet. Szerintem csak az természetes, ha tesz pár fordulatot az önindító mire bepöccen.
Csak hosszabb leállítás esetén éri meg némi üresben való felpörgetés után lekapcsolni a gyújtást.
Ennek nyáron, melegben, rövid leállás esetén simán az az eredménye, hogy 1-2 órán belül szenved induláskor.
> Ilyenkor szivató nélkül, letaposott
> gázpedállal szoktam indítani, és úgy
> megy.
Bizony-bizony! Ez a teendő akkor, is ha túl lett szivatózva.
Ez a sorozat mindig nehezen indul, ha a leállítás után 1-2 órával akarsz újra elindulni vele. Azt mondják, a porlasztó más, mint a 10 évvel korábbi típusban, és emiatt van ez.
Ilyenkor szivató nélkül, letaposott gázpedállal szoktam indítani, és úgy megy. Ha úgy sem, akkor valaki okosabb segítsen.
Van egy 88-as Wartburgunk (2T) és mostanában rendetlenkedik. Hidegen pöccre indul, de ha meleg a motor akkor a világért sem indul be önindítóval. Ha van egy lejtő, akkor ott még megoldható, mert szabadonfutó ki, aztán 2-es, de akkor is 5-6 másodpercig forgatja magát, amíg begyullad. Alapjáraton ránézésre semmi baja sincs.
Sziasztok!
Nekem is van egy kis problémám, hasonló mint az előző. Ez is 353as, csak 22 éves... 72000kmel.
Egy bizonyos fordulaton 3-ban 40 körül, 4-ben 60 körül, elkezd rámgatni a kocsi. Álitottam, állíttattam gyujtást, cseréltem megszakítokat, légszűrőt, takarítottam porlasztót, cseréltem ac-t és még mindig rángat. Raktam bele Isolatort, zsír újjat. Akkor 1-2 km-ig nem volt baj, de utána megint rángatott. Az utolsó reményem az, hogy kicserélem a gyujtókábeleket, de nem tartom valószínünek, hogy ez a baja.
Ha tudtok valamit mondani kérlek segítsetek! Jöhet ide is, emilbe is.
Esetleg az úszó tűszelepét is érdemes szemügyre venni, lehet, hogy nem szabályoz rendesen. Ha olyan, mintha menet közben ráhúznád a szivatót, akkor a tűszelep nem zár rendesen kosz vagy beállitási hiba miatt. Én egyszer a kőbányai úti aluljáróból toltam ki az autót emiatt.
Ja az állás tényleg többet árt. Nekem berozsdásodtak a főtengelycsapágyak.
Lehet, hogy nem hiszed így elsőre, de mindössze az acpumpa membránját kell(et volna) kicserélni. Nálam is volt ez a hiba, tökéletesen írtad le, az egész 20 perces munka, párszáz forint, ha nem akarod magad csinálni. Diagnosztika nem segít, még akkor se, ha netán épp közben produkálja a gép a hibát, ez ugye kizárt :)))
Ronyx: így látatlanban nem merek jósolni, de nagy a gyanúm, hogy az üzemanyagellátás környékén lehet a baj. A hosszú állás miatt akár kerülhetett egy kis rozsda is a rendszerbe, ami valahol a porlasztó tájékán fejtheti ki "jótékony" hatását. Az éveken keresztül használatlan autó soxor jobban amortizálódik, mint az, amelyiket legalább hetente egyszer elvisznek a tanyára családot, cementet meg vetőmagot szállítani.
Más: szedett már szét valaki közületek kuplungot? Úgy fest, hogy a villa ment szarrá a kuplungnál, és felmerült, hogy házilag megmatatjuk egy jóbarátommal. Tudtok ötleteket adni, hogy mire vigyázzunk a barmolásnál?
Szedd ki a fúvókákat és mindegyiket alaposan fújd ki, valamint fúvasd át mindegyik kiszerelt fúvóka helyén lévő üreges járatokat is. Remélhetőleg megoldódik a dolog.
Nálam típushiba volt, félévente előjött a jelenség, attól függően, hogy melyik fuvóka volt elszennyeződve, volt egy lyuk a fordulatszám tartományban. (95 óta nincs meg a gépem, de akkoriban nagyon szerettem).
Van egy problémám a 1987-es (utolsó) kiadású kétütemű 353-asommal.
A segítségeteket szeretném kérni.
A hiba: néha menet közben kihagy a henger. Persze azért ennyire nem egyszerű.
Igyekszek mindent leírni, ami számíthat.
Anyagi okok miatt több évig garázsban állt, ezért jó állapotban van és csak 22000 kilométer van benne. Esetleg ez a hosszú állás is bele szólhat a mostani viselkedésbe, mint ahogy pl. az ismételt forgalomba helyezés után fel kellett újítani a fékrendszert, mert rendszeresen magától felkeményedett (ekkor már a 14 éves eredeti gyári fékolaj volt benne, de a szimpla csere nem használt, kellett a főfékhenger cseréje is).
Egyébként még minden (benzin szint, levegő csavar, stb..) gyári beállítású. A levegőt zöldkártya csináltatáskor sem állították el.
Eredeti gyertyakábelek burkolata már pár év után megrepedt, ezért ezek le lettek cserélve.
Tavaly ősszel rendszeresen kihagyott egy henger, beköpte a gyertyát, a fogyasztásjelző megugrott, stb. Ekkor az adott hengerben lévő gyertya másikra való megcserélése, vagy újra cserélése sem segített. Az adott henger gyújtásához tartozó trafó, kondenzátor valamint megszakító cseréje viszont hosszú távra segített. (Sajnos azonos geometriai méretű trafót nem kaptunk, ezért az egyik mérete eltér a többitől. Akkor a kereskedőre bíztuk, de tulajdonképpen az sem biztos, hogy ennek elektromos paraméterei azonosak a többivel. Továbbá a kondenzátor is pár tizeddel kisebb átmérőjű volt az eredetinél, ami miatt lötyögött a helyén, ezt házilag szorítottuk be a helyére. Esetleg ezzel is lehet probléma, vagy kívánatos lenne ezen alkatrészek teljes azonossága.
Idő közben téli hőértékű gyertyák kerültek bele, amikkel lényegesen könnyebben indult télen. Egész télen semmi probléma nem volt.
A meleg idő lassú beköszöntével indulás után sokáig akadozott a motor, amikor is az eredeti (azt hiszem télen nyáron egyaránt használható) Champion gyertyákat tettük vissza. Ezekkel ismét gond nélkül ment a motor. (Most is ezek vannak benne.)
1 hónapja mindig nehezebben indul, mint korábban és néha ismét kihagy a motor. Ilyenkor 60-nál többel nem lehet vele menni, kisebb terhelésnél is úgy kezd el ciripelni, mint korábban 110km/óra körül. Az emelkedőt ilyenkor abszolút nem bírja, le is lassul.
A FŐ GONDOM: A jelenség bekövetkezése a korábbival ellentétben rendkívül következetlen. Például a gyertyákat megnézve azok egyike sincs beköpve. Igaz a peremük koszos, de a kerámia rész és a szikra pólusok szépen világosbarnára égnek. (Éppen ezért nem tudjuk melyikkel van gond.) Ugyanakkor a fogyasztásjelző a korábbihoz hasonlóan megugrik. Régebben a jelenség csak városi forgalomban jött elő, de most autópályán való meghúzatás után is, gyér forgalom mellett is. Illetve van amikor melegben, belvárosban, lépésben haladva sem jön elő. Amikor kihagy, az estek 50%-ában visszahozható a henger működése úgy, hogy minimálisan lenyomva a gázpedált (úgy hogy a fogyasztásjelző semmit sem jelez) sík terepen haladva lassan magától felpörgetjük, és egyszer csak elkapja a ritmust, újra van ereje, stb. Egyetlen állandó helyzet, amikor biztosan előjön a hiba, ha hosszabb út után LEJTŐN (pl. kocsibeállóban) állok meg, majd 1-2 percen belül újra beindítva lassan megyek vele pár métert (udvarra beállás). Ilyenkor mindig erőtlenül viselkedik. Miután 2-3 órát áll a kocsi, beindítva ismét rendben minden.
Ezúttal már nem próbálkoztunk trafó, gyertya vagy megszakító (egyébként újak) cserével, csak ellenőriztük a légszűrőt (tiszta) és a benzinszűrőt. Utóbbi ugyan tartalmazott 1-2 kisebb darab szennyeződést, de nem tartottuk katasztrofális mennyiségnek. A benzinben való átmosása sem segített.
Szerintetek?
(Én komplett motordiagnosztikára akarom elvinni, csak nem tudom, kihez, hova.)
Én spoiler témában a Rati nevü céget említhetem, ami Komlón van(nem ott lakom!!!! :)), de Baranyában Pécsen biztosan található még pár ezzel foglalkozó cég. Pesten meg aztán főleg.....
Hali!
Jöhet a spoiler info!
Meg minden, ami kimeríti a tuning tárgykör fogalmát...
Ne fukarkodjunk a birtokunkban levő információkkal!
Pl. én leegyeztettem a Ninausz Györggyel, hogy a komplett ninausz-kipu system kb. 40000.- és egyedileg bárkinek megcsinálják (ha lesz zsírom rá és is beleugrok)...ha kell a cím, telefonszám az is megvan...
:-)))
Állami támogatás a katalizátorra van, és az is csak az elsőre. A küszöb, meg efféle elemeket meg lehet csináltatni, de csk ha van az illető(k)nek elég pénzük ahhoz, hogy a formákat is kifizessék. Ha érdekel, tudok szerezni spojlerező cég név, tel, cím miegymás. Tudom ajánlani, hogy többen kell összeállni, úgy kevesebbe jön a minta elkészítése.
engem meg az érdekel, hogy az én 2T-met hogyan tudnám ugyanígy "felöltöztetni" optikailagossan...felnit még csak-csak tud szerezni az ember, de spoiler, küszöbelem...stb...? nem tudja valaki a megoldást?
Most láttam a közgáz főépület előtt egy sárga 1.3-as kombit. Nagyon tuti kívül belül. Sötétített ablak, küszöbspoilet, fordulatszámmérő, normális vízhőfok mérő, sportkormány...
Nagyon állat a gép!
Már én is azon gondolkoztam, hogy a fék-rendbetétel után elkezdem csinosítgatni az enyémet, mondjuk kezdve azzal, hogy kijavítom a felületi rozsdákat, átfújom a felniket, erre ez a dög elszarta magán a kuplungot. Ráadásul a jövő hónapban kellene vizsgáztatni is, úgy hogy most haragszom rá. :o((
Az ajtónyitásra van egy tippem: kis elektronika, plusz mechanika egy motorral, és az ajtó egy gombnyomásra kinyilik pár centire a kasztnitól...
Ilyet láttam már egy bogáron.
Legjobb tudomásom szerint az első katalizátorok "állami"!! támogatással 50 libába kerülnek majd, a következőt rá kb 30-50 000 km (ez nem biztos!) után esedékes rá felhelyezni. Tekintve, hogy kétütemü, és olajzik.... Hogy az mennyi, azt nem tudom, de hogy drága lesz, az biztos.
Ős-Wartburgos vagyok, családunk első 2T gépét (használtan) apám vette úgy '80 körül. A rohadó kasztnit lecseréltük egy vadonás újra, így 24 éves koráig szolgált a verda, ebből az utolsó 4 évet már kizárólag az én fennhatóságom alatt. Természetes volt, hogy amikor eladtam, szintén egy 2T Wartbit vettem helyette. Ez egy '88-as gyártmány, tolótetős (frankón beázik), de még húzza az igát, bár keveset használom (most lépte át a 100 ekm-t), többnyire pecázni. Ehhez ideális: megjárta már a Duna és a Dráva ártereit is, de még a legszélsőségesebb körülmények között sem hagyott ott. Hálás jószág.
Viszont öregszik, és a tavalyi rendelet értelmében 2005 júliusától már csak katalizátorral közlekedhet. Tekintettel arra, hogy hattyúdalként egy építkezés kisegítő haszongépjárművének szerepét szeretném rá kiosztani, viszont erre lehet, hogy csak 2006-ban kerül sor, felmerül a kérdés: vajon mennyibe kerül egy katalizátorozás egy 2T Wartbira? Van valakinek ilyen irányú tapasztalata/ismerete?
Szeretnék néhány rozsdafoltot kijavítani a verdán. Szerintetek hol lehet az eredetihez hasonló festéket kikevertetni? És van valakinek tapasztalata ilyen munkákkal kapcsolatban?
A szeretett pupos Wartburgomra sajnos gumikat kell vennem, mert az ígért használt Firestonokat lemondta a kellégám.Most van az AUCHAN-ban nagy akció:
Armstrong márkájú (Pirelli csoport tagja) gumikat lehet venni 6500 Ft környékén.
Mi a véleményetek / tapasztalatotok a fenti márkával?
Milyen méret kell a WRT-re.
A gyári az 165SR13.
Az Auchanban lehet kapni: 165/70 R13 ill 165/80 R13 gumikat.
Melyik felel meg az eredeti méretnek?
van benne egy toreses horpadas is Na az más, akkor tényleg jobb.
Sajnos nem tudok jót ajánlani. Mi Ninauszhoz jártunk (Sasadi út alja), de ilyen problémánk nem volt.
Tanácsot szeretnék kérni... Gyönyörűséges négyütemű Wartburg bal szeme környékének behorpadása okán keresek megbízható, olcsó (szép, okos stb. stb.) karosszérialakatost.
Előre is köszönöm!
Csak azt szeretném mondani,hogy nekem egy olyan problémám van,hogy van egy Wartburg motoros Trabantom és ennek motorját szeretném "izmosítani",csak nem tudom hogyan!! Ötletek vannak,csak a megvalósításhoz rajzok is szükségesek lennének!! Ha bárkinek lenne v.mi jó és használható ötlete nagyon szívesen fogadnám a rs-ronisport@freemail.hu címre!!
Ja!! Ha valaki tudja azt is,hogy és milyen tárcsaféket lehet felrakni a Trabira kérem szóljon!!
Nekem trabis tapasztalatok alapján az a véleményem, hogy ezek a motorok inkább érzékények az üzemanyagminőségre, illetve lehet hogy amotorikus oktánszámra is - amit nyilván részben indokol a hengerszám illetve lehet hogy a konstrukció maga is.
Próbáld ki a 98-ast, a Jetnél vannak akciók, amikor ugyanannyiba kerül mint a 95, általában hétvégén.
Az enyémmel hónapokig csak araszolgattak. Azután 500 km-t kellett menni vele, hogy rendesen kiégjen. Most megy is, mint a meszes.
A csörgés továbbra is érdekel. Az természetes, hogy nagyobb gázadásnál 4-esben 80 körül csörög? Emelkedőn hangosabb. Kis gáznál teljesen eltűnik. Itt írta valaki, hogy hajtsam kevés gázzal, akkor is ugyanúgy gyorsul, de sajnos nem jött be a dolog: igaz, hogy nem csörög, de lassabban gyorsul.
Mennyire járattad meg mostanában hosszú úton? Nem lehet, hogy nincs kiégve rendesen a motor? Nem araszolgacc túl sokat a városban? Menj el egyet autósztrádázni, hajtsd ki belőle a gilisztát, aztán ha akkor se múlik el a csörgés, füst, meg hasonlók, akkor gyújtásállítás, kompresszió-ellenörzés, karburátorban keverék-állítás, gyertya-kontroll, és üzemanyagra odafigyelés.
Skacz, kérdéseim lennének, hátha tudtok valamit:
adott egy 27 éves külsérelmektől megkímélt wart 353W ...
Mitől lehet, hogy hegynek felfelé füstöl, de úgy mint egy diszkós ködgép?
Másik kérdésem az elektromos gyujtóval kapcsolatban lenne.
Érdemes-e ilyet belerakni, és ha igen, akkor mit lehet tapasztalni a használatakor? ...
EBZÁ-hoz 3,3mm(+,-03mm) az előírás. Ha csörög, akkor lehet még ebből is visszavenni, de csak 2,5mm-ig (nagysürítésű motor).
Váltókérdésben :
A púpos váltó diffije gyenge és nem csereszabatos, csak az 1966-os kockákéval. A kocka váltó diffije viszont többfajta is volt.
Széria kivitel : 38/9-es áttétel,
Rallye-ban kezdetben: 43/9-es áttétellel mentek, de ez rendszeresen megette a kúpkereket, ezért ezután 38/8-as áttételt homologizáltak. Létezett még egy hosszúáttétel a 38/10-es, de itt a fokozott végsebesség a kapaszkodóképesség és a gyorsulás rovására ment.
Erre nem tudok válaszolni, talán Atomit kéne kifaggatni. Ha már itt tartunk, csináltam egy tranzisztoros gyujtást a kocsiba. Idáig rendben megy a tesztüzem.
Atomi!
Mennyi kéne legyen az előgyujtás ilyenkor?
Nem csak a difi, az egész váltó más, a rudazat és a féltengely is különböző.
Wartburg váltó áttételek (szervizkönyvből):
púpos kocka
1. 15,14 15,92
2. 10,04 9,11
3. 6,44 5,68
4. 4,5 3,83
Saját tapasztalatból tudom, hogy jobban gyorsul a púpos a rövidebb áttételek miatt. De az a váltó a kockáénál is sokkal gyengébb szerkezet. ( A nagykerekű púposé a 15colos kerekek miatt még nagyobb áttételell rendelkezik.)
Érdeklődni szeretnék, hogy tud-e valaki olyasmiről, hogy a pupos Wartburg difije más mint a kocka Wartungé. Úgy tudom, hogy a puposé rövidebb, tehát jobb a gyorsulás, de végsebességre kevesebb, mint az ujabb Wartburgoké.
Off:
Sajnos meg kell válnunk egy kedvenc családtagtól.
Trabika, nem éppen fiatal, de hála a garázsnak, az 1 db. eddigi tulajdonosnak, a nagyon kevés km.-nek és a rendszeres bejáratásnak tulajdonképpen kifogástalan egészségnek örvend. Egyetlen apró hibája van (fékpofákat kellene cserélni elől, mert a munkahengerekkel együtt nem cseréltek a lámer, alkoholista szerelők), de az pillanatok alatt korrigálható egy jó szervizben, és nem is nagy költség, csak nekünk nincs most rá érkezésünk.
És akkor most kapaszkodni: a km.óra állása, alig most lépte át a 24.000-et!!! És ez nem kamu emberek! Ráadásul egy új aksi is van benne. Rozsdának szinte sehol nyoma sincs, és harap a kicsike rendesen. Ha csavarogni akarsz a nyáron egy klasszikus "autócsodával", akkor ne kímélj, és írj.
A kikiálltási ár : 100.000 Ft.
u.i.: van hozzá két Pirelli téli gumi is.
Egyébként az eladás oka: költséget kell csinálni egy vásárolandó új cégautóval, és sajnos a kicsike képezné a kezdő részlet egy hányadát. :o(((
On.
Én tényleg nem lebeszélni szeretnélek titeket erről a dologról, de a Recognita nem olyan tuti program, hogy erre tökéletesen alkalmas legyen. Arra jó, hogy a szöveget elolvassa. Ennnyi. Ha jót akartok, akkor a képeket egy normális grafikai progival vadásszátok ki a szövegből. Én csináltam ilyet fent is van a weben 15 oldal körüli anyag, de eszemntül sok idő kell hozzá, hogy jó is legyen, meg ki is nézzen valahogy. Én a következőképp csináltam:
1. a könyvet nagyfelbontásban bescanneltem. (egy A4-es oldal 4-5Mb JPG-ben!!!)
2. ráengedtem minden oldalra a Recognita 5-öt
3. a Recognitából Word-be mentettem a szöveget
4. Wordben a maradék helyesírási hibát kijavítottam
5. Frontpage-ben csináltam egy sablont és a Word-ből áttettem ide a Frontpage-be a szöveget
6. Grafikai progival kivágtam az oldalon látható képeket, átméreteztem őket (hogy a weben is elférjen) elmentettem mindegyiket külön fájlba
7. ezeket a képeket betettem a szövegbe a Frontpage-ben
8. A Frontpageben a maradék formázási hibákat kijívítottam
És ez csak egy oldal volt!!! Az eredményt meg lehet itt nézni. HA simán egyből Recognitából mondjuk .HTML-be mented, akkor egy okádék az egész.
Én is úgy gondoltam, hogy fekete fehér gif vagy Jpg, és külön a szöveg, kereső felülettel ..
több könyvet is fel lehetne vinni .. esetleg majd később e-book ba konvertálni és akkor a junkerok a palmjukon is nézhetnék 8)
Vartburg szerelési könyv(ek) palmtopon 8)
ez olyan amikor a szerelési segédezköz kétszer annyiba kerül mint a szerelendő gép 8)))
Naszóval ...
Red, te tudod a rekognitát kezelni? ...
vagy tudsz valami kis tanítást, hogy mit érdemes beállítani ... stb stb ...
a Recognita egy nagyon jó kis progi (saját tapasztalat, de díjat is nyertek vele ezek az ügyi magyar srácok!!!)
Sz'al én évekkel ezelőtt a 4.0-ást használtam a szakdolgozatom írását mintegy megkönnyítve :-)))
és akkor gond nélkül lehetett vele több 10 oldalt szkennelni, persze jol be i kell tudnoi állítani, sőt olyat is tudott, hogy a beszkennelt szöveget folyatta ugyanabba a word doksiba, ha jól emléxem.
A kép az egy másik kérdés...szerintem ami nygaon eccerű lenne az az, hogy html formátumban felrakni, persze a képekkkel együtt, ami fekete fehér kép esetén lehet akár gif is...tudom, hogy ez nagy munka de szerintem megérné...
Üdv Wartburgosok ! Az 1,3-ba 10es v. 15ös motorolajat használtok ? Eddig én 15-sel mentem, de állítólag gyárilag 10-eset kellene használni. A 2ütemű főfékhengere jó-e az 1,3-hoz ?
Nem olyan egyszerű az a Recognita ám! Nekem megvan az egyik könyv scannelve .jpg-ben, de iszonyat lassan lehet feldolgozni. Először is sokmindent nem jól olvas el, és a formázás se valami csúcs. Sajnos minden részt szövegdobozokba rak és azokat pozicionálja :-( elég kezdetleges (5-ös verzió) De, ha valakit érdekel megvan a Recognita töréssel együtt.
Szabocls
Sopánka válasz erre | adatok | e-mail 2002-04-05 13:05:04 (676)
Képzeljétek, a héten valami f*sz betörte a jobb hátsó ajtómon a kis háromszögablakot, és elcsórta a tök régi, ócska 700 Ft-ért szerzett kis lengyel rádiót. Miért kellett az neki??? Az ablaküveg többe került (bontott). Mire az üvegcserepeket kitakarítottam, csak az félóra volt.
:-((( nagyon dühös voltam.
Victoare válasz erre | adatok | e-mail 2002-04-05 12:06:47 (675)
Hawk, Van egy jobb megoldás is ...
Ha jól tudom a Rekognitával frankón szét lehet ütni egy scannolt oldalt kissebb képekre és szövegre, úgy hogy a formázás megmarad ...
Így faszányosasm meg lehetne csinálni, csak mojolós ...
Nameg kellene szerezni valahonnan egy Jogtiszta(?) 8) Rekognitát .. (Vagy bármit ami tudja a fent említett opciót)
Uraim,
a Recognita erre nem jó. Ez olyan, hogy van mondjuk egy robbantott rajz átlósan az oldalon, körbe a szöveg, hogy mi micsoda. Ettől a Reci biztosan beszarik, az fix. Meg aztán, nem csak a tárhely, de >400 oldalt scanneljen be, akinek két anyja volt :)
Sopi, akárhogy kitakarítod az autódat, üveget még 2 év múlva is fogsz találni... Mennyi volt a lepke? Amúgy együttérzésem!
Nem olyan egyszerű az a Recognita ám! Nekem megvan az egyik könyv scannelve .jpg-ben, de iszonyat lassan lehet feldolgozni. Először is sokmindent nem jól olvas el, és a formázás se valami csúcs. Sajnos minden részt szövegdobozokba rak és azokat pozicionálja :-( elég kezdetleges (5-ös verzió) De, ha valakit érdekel megvan a Recognita töréssel együtt.
Képzeljétek, a héten valami f*sz betörte a jobb hátsó ajtómon a kis háromszögablakot, és elcsórta a tök régi, ócska 700 Ft-ért szerzett kis lengyel rádiót. Miért kellett az neki??? Az ablaküveg többe került (bontott). Mire az üvegcserepeket kitakarítottam, csak az félóra volt.
:-((( nagyon dühös voltam.
Hawk, Van egy jobb megoldás is ...
Ha jól tudom a Rekognitával frankón szét lehet ütni egy scannolt oldalt kissebb képekre és szövegre, úgy hogy a formázás megmarad ...
Így faszányosasm meg lehetne csinálni, csak mojolós ...
Nameg kellene szerezni valahonnan egy Jogtiszta(?) 8) Rekognitát .. (Vagy bármit ami tudja a fent említett opciót)
az 5let teccik, csak nem tudom, technikailag hogyan lehetne kivitelezni. Pl. az én vastagabbik Warci könyvem vagy 400 oldal tömény adat. Begépelés nem jön szóba, ezt valszeg be kell szkenölni, akkor meg -- ha még olvashatóra akarom megcsinálni -- az minimum 600 megabyte. Pillanatnyilag nem látom, hogy hova lehetne feltenni, ahol békénhagyják.
Pillanatnyilag az az ajánlatom, hogy ha vkinek kell egy-két alkatrész leírásra-rajzra szüksége, akkor jelzi, én meg felrakom az aktuális oldalt, vagy küldöm e-mailbe.
De távlatilag érdekes lehet a könyv felrakása is, ha megoldható.
Mindhárom boltnak elég normális arukészlete van, általában meg tudják szerezni a cuccokat. Az áraik is elég elfogathatóak. Persze van egy-két dolog amivel elszálltak. Általában elég segítőkészek az eladók is.
Ezeket a boltokat járom már évek óta. Mindent meg lehet kapni, ami kell.
Nincs véletlenül egy 4T-s szervizkönyvetek?
Hali Hawkeye!
Cooper-el közösen már egy könyvnek neki fogunk álni ...
Lehet, hogy több embert be kellene szervezni és akkor több könyvet felvinni a Netre ...
Nekem is van egy szervízkönyvem, és azt scanneli be majd Cooper, ha hajlandó leszek végre elküldeni neki 8) (napersze mondjuk én keveset használom, de még kell)
1. Javítási kézikönyv Wartburg W353 típusú személygépkocsihoz
(lezárva 1977-ben, mondjuk ledekről semmi sincs benne)
2. Alkatrészkatalógus Wartburg 353
Ha tudok, szivesen segítek adatokkal, képekkel, szerelési leírással, robbantott rajzokkal stb., valamilyen konkrét kérdésben, bár nemcsak, hogy nem vagyok autószerelő, sőt műszaki se, még utálom is a Wartburgomat bütykölni.
(Ez a két könyv még a szerelők nagy részének sincs meg - sajnos.)
A 30-i rally versenyünk jól sikerült. 8 Wartot - amik között volt 3 karbis is - ,és egy Skoda 110 -et utasítottam magam mögé. A vezetési stílusom nem változott, ezért valszinű a tuningnak köszönhető a sikerünk. Egy Wartung előzött csak meg időben:
Kaptam tőle 4 Km-en kevesebb mint 1 mp-t. Ez azért nem olyan rossz, mi?
Szerintem a GA GA az egyik legdrágább hely Erzsébeten. Például 4T ikercső ott 3700 pár utcával odébb 3000. Meg az ipsék is néha összevissza beszélnek. Mondjuk nekem is lóg az egyik ajtó, elmentem vettem csapszeget (80Ft/db volt tavaly),persze, hogy nem volt yó. De az is igaz, hogy egy-két cucc csak náluk van.
Ha valakit érdekel még Erzsébeten 2T és 4T -vel foglalkozó autósbolt, szóljon írok még címeket + van egy bontó is.
Mondjuk azért érdemes megnézni, hogy az ember ilyenkor mit kap, hiába profik, ők se tudhatnak mindent ..
Az egyik helyen vettem 4 ajtó tömitést, oszt akkor vettem észre, hogy a hátsó ajtóba való nem stimmel mikor kivettem az eredetit 8)
Fasza kis huzat volt a werdában egy ideig, de kicserélte az arc gond nélkül ...
A másik helyen meg vettem egy új zárszerkezetet mert az enyémnek már nagyon lógott a fogaskereke, oszt mondom nekik, ide egy bal elsőt, odaadja, nézegetem, nagy B batü rajta, mondom hajrá .. de olyan ismerős érzés fogott el, ugyanis otthon is találtam zárat, de csak jobbost ... oszt addig forgattam meg néztem, míg kiböktem, El van írva .. ez a jobbos .. oda adta a másikat és most jobb az ajtóm 8) ...
Skatzok .. ajánlat Budapesten találtam egymás melett két boltot (kifejezetten wart) .. Erzsébeten ... ha kell a cím leírom, csak nem akarnám reklámozni ..
Bármit megszereznek, az egyik kicsit tré hely a másik korrekt és olcsó is, de vészmegoldásnak ott a másik ..
én ott vettem új csapszegeket (ha ezek azok amik az ajtó zsanérban vannak) 125 forint/darab áron ...
nem azt mondom hogy gyorsabb az autóm meg kevesebbet fogyaszt, de legalább valamivel jobb az ajtó 8)
A csapszeget (rugós csapszeg) meg kell lesni mert lehet hogy csak ki van csúszva a helyéröl. Ekkor vissza kell csak ütni. De lehet hogy ki van kopva ekkor csere.
Emlegettek valami zsiguli szelepszárat is csapszeg helyett...
Az ajtónál az oszlopon lévö idom belövésével lehet manipulálni 2csavar fellazitt benéz hogy merre kell állitani, beálitt meghuz, próbál. A csúszófelületnek meg a forgó fogaskeréknek kis WD40.
Kb fél méterröl enyhén meglökve patentul be kell csukódnia. Én se hittem csak miután beálitottam.
Még valami: Ha nem tudod már az idomot belöni az oszlopon, akkor a csapszegeket meg kell nézni mert lóg az ajtó!
Tegnap hihetetlen profizmussal zárcserét hajtottam végre munkahelyem felé menve egy parkolóban 8)
Ma pedig zsanér-pöcök csere volt látható ugyan azon a helyen ..
Látványszervíz 8)
Sziasztok!
Szomoru vagyok, de meg kell valnom szeretett Wartburgomtol... Szegenykem mar tobb mint egy fel eve all a nagyanyamek udvaraban (mar rendszama sincs),eladnam vki(k)nek alkatresznek, ha lehet egyben, mert az oregek kinyirnak, ha bontot csinalok az udvarukbol. Szoval az adatai: 81-es feher kombi, jo allapu kasztni, a felujitas ota kb 500 km-t hasznalt motor (kettorku karbi), osszessegeben jo allapotban van, viszont nem jarokepes, mert a benne levo elektronikus gyujtas megadta magat. Ezert is nem volt hasznalva nagyon reg, nem volt idom/energiam foglalkozni vele (no meg azert mert kozben az osok megleptek egy ujabb gepereju szerkezettel...). Ha vki hoz bele egy hagyomanyos gyujtast, sajat laban fog menni a gep, igaz rendszam nelkul:-) Adok hozza egy marek mindenfele alkatreszt (az uj auto nem Waresz, nincs rajuk szuksegem), bontoba nincs szivem vinni... Mennyit lehetne ezert kerni? En ugy 20k korul gondoltam... Ha vkit erdekel, email pls a luxi@camelcom.hu cimre!
Udv: Lucas
én beugrottam egy órára úgy 1/2 11 - 1/2 12 között, de majd szétfagytam, úgyhogy hazajöttem.
Ha valaki látott egy abszolút közönséges, alig karbantartott matt piros 2T-vel, na az voltam én.
Ajtóállítás: nem az ajtón, hanem a vázon van egy sín, 3 csavarral van fölrögzítve, kb. így néz ki:
---
Na ezt kell kilazítani, aztán jobbra vagy balra tolni addig, amíg jó nem lesz. Nekem - mivel nagyon erősen kellett csapni, hogy csukódjon - egy kicsit kifelé kellett állítani ezt a sínt.
Szerintem ott valami fényérzékelő dióda van, ha jól emléxem, amitől sötétben magától haloványabb lesz a műszerfal mint világosban, de lehet, hogy nem jól tudom. Mintha. Vagy valami hasonló, de a figyelmeztető LED az magában a benzinmutató LEDsorban van legbaloldalt. (asszem piros sárga zöld zöld zöld, teli tanknál a három zöld ég, sorban elfogynak, aztán a sárga, majd a piros).
Ha elküldöd a cuccot én beszkennelem, de nem fog nagyon gyorsan menni, de elöbb utób csak meg lesz...
más
A gép akkor "csörög" amikor parton meg van kinálva. Vedd vissza a gázt addig hogy ne csörögjön, Ha padlózod akkor sem megy fel gyorsabban. A Wartburgnak lenület kell az emelkedö leküzdéséhez.
Nekem is van egy jó vastag szervízkönyvem: Horst Ihling: Wartburg, hogyan tovább? (Műszaki Könyvkiadó, Bp., 1980) 300 oldal, keménykötésű. Most kezdem olvasni.
Amúgy én is elsősorban programozó, másodsorban elektronikus beütésű vagyok, de nem riadok vissza a wartburg belsejétől. A biciklimen is az egyszerűbb dolgokat magam csináltam. Ez is olyan, csak nagyobb. :-))
Nekem a leendő apósom volt nagy wartburgos, tőle lesem el a fogásokat. Két pillanat alatt megigazította a jobb első ajtót, hogy ne izomból kelljen becsukni... csak lestem.
Van egy eredeti Wartos szervízkönyven 353W-hez (Kifelyezetten szervizekbe ajánlja magát a könyv) ... ha valakit érdekel és van kedve be lehetne szkennelni, Rekognita oszt fel a netre, csak nekem sajna nem nagyon van rá időm ...
Érdekesebb fejezetek: Hogy szedjük ki és szét a motort, hogy újítsuk fel .. és ugyan ilyen szisztémával a gyujtáskapcsolótol a kaszniig minden le van benne írva, sok képpel és infóval ..
Gondolom van itt olyan emburka aki esetleg elvállalná és akkor sok emberhez eljuthatna ...
(antikvárban még lehet, hogy be lehet szerezni, de minek, ha már megvan .... )
Apumtól kaptam a Wartihoz, de nekem inkább elektronikai meg programozói vénám van, és nem autoszerelő ... bár nagyon szivesen ott vagyok ha berhelik és tanulok ...
Szeretném én is "felhozni" a vasat, mert hát 27 éves, de 18-nak simán mondhatja magát 8) ... Garázsban volt ...
csak faterkám nem nagyon vitte szervízbe és ez megbosszulja magát .. bármit elkezdenek rajta csinálni valami mindig bedöglik ... ha valaki nagy szervizes, akko ahoz szivesen betársulnék néha barkácsolni ... (értem ezalatt, hogy ha valaki otthon bütyköli a sajátját akkor szívesen odatolnám az arcom és szerelnék én is szivesen, de csak úgy, ha van szakértelem ...)
Esetleg jófejség lenne valahol Bp-en szerezni egy helyet ahol lehetne összejárni berhelni ... tagsági díjnak mindenki hozhatna szerszámoat, tudást, vagy bármit amit tud)
Persze bizalmi alapon ...
Mégegy: egy jó hely a Bp-i Wartos talihoz:
Tétényi fensík ... elég könnyű megtalálni, bár kissé hepeupás földutas, de messze van a lakóktól, és marha nagy terület van ...
Fateromnak van némi ismerettsége és lehet, hogy el lehetne intézni, hogy ott is legyen valamilyen összejövetel ...
na mindegy felvetettem itt 1-2 ötletet lehet rajta gondolkodni ... és reagálni 8)
Rally és Oldtimereseknek találtam a német oldalak között pár érdekességet: http://www.die-besten.de/wartburg/filme/filme.htm itt régi púposokról lehet találni filmeket, láttam ott egy érdekességet, egy kétüléses sportváltozatot, aminek feltünően hosszú a motorházteteje.
A másik : http://www.rallye-aktuell.de/Rallye_200/rallye_200.html itt a fotók között lehet találni az EVO VII-esek között pár 2 és 4 ütemü rally vasat.
A csörgés a trágya benzintől és néha a túlzott gázadástól van. Ha én keverem 98-asból a naftát, akkor nem csörög annyira, de ez is kúttól függ. Egyébként nem árt utána nézni a gyújtásnak is.
Hát persze, hogy megy valaki a vasárnapitalira. Pl. én. Meg egy csomóan a 311 fórumból.Meg csomóan a Trabi-WRT listáról.Szóval jó kis társoság jön össze.
Wartburg tuningról az alábbi címeken olvasgathatsz:
Az én hű szolgám 1987-es, kétütemű, és csak 60ezret ment. Én 1997 óta vezetem, most kaptam meg teljes joggal. Jött az ötlet, hogy ki kellene szépíteni a kicsikét. Még gyűjtöm az ötleteket, hogy hogy tegyem széppé, vagánnyá. Különben minden széria rajta. 353W Speciál változat.
Minden ötletet szívesen veszek!
Egy kis optikai tuningra, meg egy kis motortuningra vágyom.
Mondjátok már, rendben van az ennél a típusnál, hogy úgy 70-80 km/h-nál négyesben csörögni kezd, különösen nagy gáznál ill. emelkedőn? Ha nem, min kell állítani?
A Trabant-Wartburg klub szervezésében Tavaszi Találkozó.
Idemásolom...
"Ezúton hívunk meg benneteket a 2002. március 24-én vasárnap a Budai Skála áruház parkolójában (Budapest, XI. Október 23.-a utca) tartandó Tavaszi Találkozónkra. Megkérünk benneteket, hogy - úgy mint tavaly osszel a környékbeli lakókat ne zavarjuk hangos zenével és csikorgással. Elore is köszönjük. Nadapon minden ilyesmit bepótolhattok! A parkolóba Való behajtáskor jegyet kell tépni, amellyel a Trabant és Wartburg gépkocsikkal ingyen lehet távozni. A találkozó programja a következo: 9 órától: Gyülekezo, 10 Óra körül Megnyitó, utána folyamatosan zajlanak a különbözo versenyek, díjazások: Alkatrész felismerési verseny, legeredetibb-, legszebb-, legszakadtabb-, legidosebb-, !egfiatalabb-, legszebb belso teru-, legszebb fényezésu-, legjobban átalakított autó (amelyet tavaly a szukszavú Prokee barátunk nyert) valamint a legmesszebbrol érkezett résztvevo és a leghuségesebb tulajdonos."
(from www.extra.hu/twk)
Tegnap szétnézelődtem kétütemű Wartburg elektronikus gyújtás ügyben.
Nagy meglepetésemre találtam egy boltban 1 db bontott EBZA-t.Az ára 18 000 Ft. volt.A srác ajánlott mellette egy magyar gyártmányút, melyet csak a gyújtásházba kell beépíteni (nincs külön vezérlődoboza) amely ára újonnan 14 000 Ft.
Van tapasztalatotok a fentiekkel kapcsolatban.
Az eladó szerint a magyart pizzafutárok, meg ételhordók suokták venni a fogyasztás és a megbízhatóság miatt.
Más: Kicsit leültem:WRT 2 ütemhez Ford. szám mérő (motorhőfokkal és benzinszinttel) 17 000 Ft.
Ugyanennyi négyüteműbe is.
Hol élnek ezek???
Német árszinttel dolgoznak.
Márc 30-án amatőr rally (Baranya) Pécstől 10 km-re Kővágószőllősön, lessz sok Wartung (köztük én is :) ),meg minden. Ha valakit érdekel, kb 9.00-kor kezdődik a muri.
Remélem van valaki aki tud segíteni rajtam. Kétségbeesetten keresek valahol elfekvő fehér színű Waresz első indexbúrát. Már végigjártam pár boltot, és Muczán Gábort is, nincs.
Akinek esetleg lenne valahol odahaza már szükségtelenné vált darab, azt szívesen átvenném.
Vagy valami ötlet is jól jönne, hol érdemes még keresnem.
24-én megyek ki a talira, akár oda is lehet hozni valahogyan megoldjuk a találkát.
Hy Skacok!
Ki jön Nagykariba? Több konvoly is indul. pestieknek találkozó a Campona melletti művház parkolójában 8.30 tól mx 9.00 ig.
ehhez a rángatózós témához: Nekem az 1.1 trabi produkálja ugyanezeket tüneteket. DE csak hidegen és ha nagyon kövér gáz nyomok neki vagy nagyon alacsony a fordulatszám. Ha bemelegszik utána ok minden de alacsony fordulatszámon még érezhetően megtorpan.
Van egy fordulatszám-tartomány ahol semmit nem gyorsul pl.: 2-be 30-40 között. Az enyém is ezt csinálja már kb.5-6 éve. Már szétszedtem jó párszor a porlasztót, de nem találtam semmit. A gyújtás is be lett állítva. A múlkor próbálkoztam a főfúvókával 130-as, aztán 120-as és vissza a nem gyári 110-es. Az első kettővel elég jól ment, a 110-essel megint ugyanazt csinálja. Miért van akkor benne gyárilag 110-es ha nem megy vele az autó?
Itt a szaki neve a Suzuki (Wartburg) szervizből: Urbán László, tel: 06-23-425-590. Budaörs, Felsősor u.
A tesóm 1,3-asát elég szakértő módon gyógyította, és ő is Waresz tulej vót anno.
Nohab hidegen és melegen is csinálja? Alacsony fordulatszám-tartományból rángatás nélkül gyorsul?
Hidegen nem érzem, de lehet, hogy azért, mert hidegen nagyon nem nyomom neki. Pont alacsonyból rángat! De nem is a rángat a jó szó rá, hanem az, hogy megtorpan hirtelen. A berázást persze csinálja, de az a féltengely, vagy a rózsakerék lesz.
Nohab hidegen és melegen is csinálja? Alacsony fordulatszám-tartományból rángatás nélkül gyorsul?
Ya szerviz az én 1.3-asomnak még anno garanciába csinálták a váltóját, azóta dől belőle az olaj, hiányzik egy csavar a váltóházból, el van repedve egy helyen az öntvény, asszem ennyi.
van az 1.3-asomnak egy kehéje, de nem akarok megint vagyonokat költeni rá, mert most sikerült nemrég vizsga+egyebek keretében. Alacsonyabb forulatszámnál kövérke gázt nyomva fulladozik a gép, rotor és elosztófedél frissen cserélve, a Hall-IC-re gyanakszom egy kicsit, de azzal elvileg sima haladáskor is ki-kihagyna. A Dózsa György útra nem akarom vinni, mert úgy 5-6 éve elvittem oda rückwärts-hibával, és visszakaptam egy jól működő, de érzésre sokkal szarabb autót. Persze elvileg ők értenek hozzá Esetleg egy tisztességes szaki valahol, aki tudja, mi az a Wartburg? Vagy egy jó ötlet? Ránézésre inkább elektromos hiba
Féltengely + differenciálmű ügyében mit javasoltok? Bontó, felújítás? Milyen összegekre számítsak?
Sziasztok!
Érdekelne valakit egy üzemképes Wartburg alkatrésznek?Egyben szeretném eladni!Van benne sok egészen új alkatrész is(fél évesek).Van rajta még több mint egy év vizsga is.Ha valakit érdekel írjon egy mail mennyit adna érte.
Üdv mindenkinek!
vagy ki kell cserélni kisebb égéshőjű (remélem így híjvák) gyertyára azt ami az 1-esben van...
Télen nekem is volt bajo,m vele, egy gyertgyámat meg is öltem így, kicseréltem és jelentősen javult az állapot (bár drótkefére és gyertyakulcsra volt szükség egy párszor)
A 353W szereti beköpni a leghátsó (1-es) hengert.
Legalábbis sokan panaszkodnak amiatt, hogy a 3-as henger (elölről az első) gyertyája száraz, míg az 1-es hengeré olajos. Megoldás: a karburátor csonkot a felfogató lukaknál (8 db) hátrafelé 4-5 mm-t ki kell reszelni gömbreszelővel, így a karburátor előrébb csúsztatható. Ez a gyártó miatt valamiért hátrébb került (talán még szemmel is látható, hogy a karburátor nincs egy síkban a középső hengerrel felülnézetből). Ez kivitelezhető 1 és 2 torku karburátoroknál is.
Hát ennyi.
Ja valószínűleg utángyártott. Még egyelőre lusta voltam szétszedni, reggel apám kocsijával mentem dolgozni. Most az előbb kíváncsiságból kipróbáltam, és láss csodát, pöccre beindult! :)
Na majd kíváncsi leszek rá, hogy reggel hogy fog viselkedni. Ha nem indul, az sem nagy baj, szerencsére dombtetőn lakom. :)
Ez a T betű igen nagy valószínűséggel a német nyelvből ered.
pl. zwei Takt, vier Takt = 2T, 4T
Megragadva az alkalmat mégegyszer megosztom mindenkivel, hogy a miskolci Trabant-Wartburg klub talit szervez márc. 9-én szombaton 15 órától Miskolcon, a DFC stadion parkolójában. Elég fiatalocska a klub, ezért sajnos a programok sem olyan fergetegesek, de azért lesz kötetlen dumcsi, egymás autóinak megbámulása, sztorizgatás, és a nap fénypontjaként felvonulás Miskolc belterületén...a helyi lakosok nagy-nagy örömére.
Mivel előreláthatólag a Trabantok többségben lesznek, ezért aki tud jöjjön el, és ne hozzon szégyent a Wartburgosokra!
Én az esélyegyenlőséget szem előtt tartva 2 autóval megyek, 1 Waresz és egy Trabi.
Tehát ha tudtok, gyertek el!!!
Evvel már én is soxor szívtam, tipushiba. Két dolog lehet.
1. A bronzkefék vörösréz vezetékei gyárilag az aluminium házba vannak sajtolva és ha vizet kap akkor agyő. (valószínűleg a német konstruktőröknek nem tanították anyagismeretből, hogy réz és al. vezekékeket nem lehet csak úgy összekötni) Megoldás, új kefe amin saru van + a házat kifúrni és egy M4-es csavarral felerősíteni, nekem így megy már 6 éve.
2. A behúzó tekercs utángyártott és a behúzómagon lévő rúd, ami a főérintkezőt zárja sárgarézből van, tehát nem vonza a mágnes, ilyenkor időnként azért beránt, de nem mindig. Cseréld ki eredetire, ahol az a csap is lágyvasból van.
Soxerencsét!
Ja tényleg elég xar helyen van, de nekme már rutinból megy :-))
Ma reggel csütörtököt mondott a warnyúm(4T), pedig még csak szerda van. :-D
Kitt-katt, de nem indult. Vaószínűleg a behúzótekercs. Már egyszer cseréltem. Csak ne volna olyan szar helyen, hogy alig lehet hozzáférni. :(
Trabis vagyok de látom felröppent itt is a II. Nagykarácsonyi TRabi-Wartbi találkozó híre. Tavaly rendezték először, nagy sikerrel. idén is lesz minden ami szem szájnak ingere, FElvonulás, vetélkedők, szlalom, gyorsulási verseny, gumifüstölés :-))) (Ezen pl magam is rész veszek), 2T-kkel Füst terítés a sportpályán. Programok 16. szombaton 10 órától késő estig.
akit érdekel, dobjon emilt szívesen válaszolok
A fogyasztás a legkisebb karbival (Jikov) úgy 20 l körül mozog, a legnagyobbal 30 alatt nem hiszem, hogy megáll. csoda, hogy az AC-m nem száradt ki:). A főtengelysonkák(mármint amelyiken két lyuk van)nem tökéletesek ebben a formában tuningra, a likakat be kell tömni valamivel. Mindegy, hogy mivel, csak 4 feltételt elégítsen ki:-70-80 C fokot
-olajat
-benzint
-akár 7000-s fordulatot.
Erre a célra nagyon megfelel pl. a két komponensü műgyanta, ami 24h alatt csontszilárdságú lesz, és csak a vésőnek nem tud ellenálni(beszerezhető műszerész-, villanyász kollégáktól). De van aki a parafára esküszik, nekem ez utóbbi drágább lett volna.
A képeket majd aki kéri, jövő hét elején küldöm, csak valaki rakja fel ide is.
volt itt a fórumon nemrég 2 totálkáros 1.3-as gép, érdekelne, hogy valaki megvette esetleg őket bontogatni? Kellene egy pár dolog, de inkább házon belülről venném, mint bontóból, viszont az egész roncsokat nem tudom megvenni, mert se helyem, se technikám nincs velük mit kezdeni.
A tárcsás(bal oldali) főtengelytípus 1969-től 1986-ig volt gyártásban. A sonkás (jobb oldali) az 1986 utáni kivitel, 1969 előtt pedig szintén ilyen volt, csak a hajtókarszemmel szemben még egy horony is volt marva a sonka részbe (JOPI oldalán láthatóak a darabjai is). Púposba jobb nem rakni tárcsást, mert a H362-es és a 36F karburátor nem díjazza és mindig túlpörög vele. Persze JIKOV32-höz és 40F-hez lehet tárcsást is, de akkor nem eredeti a púpos.
A lehető legjobb elősűrítés és a masszív átömlés érdekében mindenféleképpen ajánlott, a régebbi típusú forgattyútárcsával (bal oldali kép) szerelt főtengely beszerelése...." Most mi az igazság? Én úgy tudtam, hogy fordítva van, bármint a BAL oldali az új. Azért kérdezem mert nekem egy 311 (púpos) gépem van még 1963-ból és abban a jobb oldali van. Melyik a régi, melyiket szabad beletenni a 312-es motorba?
Látom felkeltettem az érdeklődést!:)
Kétütemü a kicsike, de még nem teljes. Hiányzik róla még két karbi, ugyanis hármat akarok rakni rá. Most egy Jikov 32 SEDR van rajta, próbáltam már 35-ös dupla-, egyszerre nyíló torku Ford Granada (Solex)karbival is, meg Zuk 34-es, vagy Polski 1500-as duplatorku karbival. Az utóbbi is jól működött, de a Solexet csak akkor ajánlom, ha jól felfúrt motorja van valakinek, nekem alapméretü dugók vannak benne :). Jó sok karbi illik rá, ugyhogy lehet válogatni!:)
Haverjaim azt mondták, kívülről olyan a hangja 1,2,3-ban, mint egy Easter-é.Nem akartam elhinni nekik.
A váltó maradt az eredeti, nem szeretném kihegyezni, így is elég instabil a szerkezet.
A honlap címe:http://www.mgvac.sulinet.hu/trabi/index.htm
, de vannak tervek németből is, csak kevés.
Mégvalami!
Valaki irja meg, hogy lehet felrakni a Topicra képet, mert akkor a hétvégén csinálunk pár képet a vasról, és belsejéröl. Vagy kinek küldjem el.
Ui.:Ha valaki élőben is szeretné látni, jöjjön el márc. 23.-án Kövágószőlősre(Pécs), amatőr rallyra.
Egy kicsit régen irtam, el voltam foglalva, de megérte. A tél folyamán tuningolgattam egy kicsit, és azt hiszem nem lett rossz.
A segítségetekre lenne szükségem. Irjátok meg légyszi, hogy mi a véleményetek eme adatokról, ami a Wartungomé (előre jelzem, nem nagyzolásként irtam, csak nincs hasonlítási érzékem, az adatok természetesen reálisak.): 0-100Km/h-ra 10,5 mp a gyorsulás, a vége pedig kb 165 Km/h. Mégegyszer írom, nem seggrázásról van szó, egyszerű kiváncsiság.
Amúgy a tuning nagy része megtalálható Jopi oldalán.
Akit érdekel, a miskolci Trabant-Wartburg klub talit szervez március 9-én Miskolcon.
Mivel még elég gyerekcipőben jár a klub, eddig 1 találkozónk volt, úgymond alapítóbuli, sokat egyelőre nem tudunk nyújtani. Ami lesz, kötetlen dumcsi, sztorizás, egymás autóinak megbámulása, felvonulás, enyhébb fokú randalírozás Miskolc belterületén :)))
Pontos infót emilben tudok küldeni.
Ha tudtok, gyertek el!!!
Múltkor kisebbségben voltak a Wartburgok, ne hagyjátok!
Van egy elado totalkaros 1.3 (4utemu) wareszom.
A bal eleje es bal hatulja erosen serult.
75EKm van benne, 89-es. Mi kb. harom evig hasznaltuk, folyamatosan karban volt tartva. A motorja tokeletes allapotban volt, most sem hinnem, hogy komolyan serult volna. Uj indexkapcsolot nemreg vettunk bele (13EFt... kar volt).
Fogalmam sincs mennyit er (mondjuk 50EFt?), alkatresznek biztos jo, felujitani nem hinnem, hogy lenne ertelme.
Ha tudtok vkit akit erdekel, az jo lenne.
Amugy nagyon meg voltunk elegdeve vele, kb. 30EKm-t tettunk bele 3 ev alatt, soha nem allt meg, igazabol csak gondoskodasbol vittuk evente 1szer szervizbe. Kar hogy igy lett vege... (lehetett volna rosszabb vege (vegunk!) is persze...)
Udv: altf4@freemail.hu
Victoare!
11-12 lityi (ha nincs tuningolva) akkor egy kicsit sok. Az enyém kb 9-10 közöt eszik városban.
Országuton 7.5 öt is kihozott. Persze hidegben sok szivató+túráztatás akkor lehet. De jó idöben nem szabadna annyit ennie szerinte.
Ilyeneket nézz meg rajta hogy:
-alapjárat
-gyertyák
-gyujtás beállitás
Én vettem meg dez1 Wartburgját.
Tegnapelőtt kicseréltem a gyertyákat, tegnap megvolt az olajcsere és a zöldkártya, azóta frankón megy a gép bár úgy néz ki hogy nem úszok meg egy kuplungszett cserét.
Nem tud valaki egy 1.3-as Wartburg tuning oldalt.
Márciusban szeretném kicserélni az első szélvédőt ugyanis sikerült berepeszteni.
Ha esetleg van valakinek eladó akkor szóljon.
Sziasztok ..
Egy ide illő kérdésem lenne .. (mármint nem a heggesztéshez, hanem a warthoz)
Egy kétütemű wartnak mennyit kellene ennie? ...
Az enyém most 11-12 között eszik városban ...
Valami gáz van vele, vagy nyugodjak meg mert a Wart az ennyit eszik? ...
Persze lehet folytonos varratot csinálni, de nehezebb, szaritnem amit te láttál, azt egy profi csinálhatta argonnal, vagy lánggal. 0,8-as lemezt már én is össze tudok varrni elég szépen.
A palackot a régi Csepel művek területén szereztem, de már nem emléxem, hogy hogy kerültem oda. A nyagobb palackkal az a gond, hogy nem rakaható fel a trafó hátuljára és emmiatt nem lesz mobil a trafó (lásd kép). Nekem egy kis asszem 10Kg-os palack van fent a trafó hátulján, de még ez is elég nagy, nem tudom, ahol megálmodták ezt a klészüléket, milyen palackra számítottak, lehet, hogy külföldön más szabványok vannak. A trafóban nekem 0,6-os huzal van, de eléggé nem fogy, bár nem túl sokat dolgozok vele. Szerintem napi 0,5-1 órás munka mellett kb. 0,5-1 évig elég. Hasonlóan a CO-hoz is. Bár egyik sem túl drága dolog a palack töltés,3-5 eFt, huzal 4-6 eFt.
Még az érdekelne, hogy mennyi ideig elég a drót és a palack. És az árakra is kiváncsi lennék, ha van infód. Ja és hogy hol, kitől lehet ilyen cumót venni. Most hirtelen ennyi. Esetleg peremező fogóról tudsz valamit?
Bocsi a sok kérdésért, előre is köszi
Köszi az infót! A Co val folytonos varratot nem lehet csinálni? A kasztnis hogy tudja megcsinálni hogy kb egy 1cm vastag csík van a két lemez csatlakozási felületén?
A könyv címét megtudod adni?
Voltam szomszédolni és kérdezősködtem CO ügyben. Szóval olyan cuccot kell venni, főleg kasznihoz (vékony lemez) amibe belemegy a 0,6-os drót, és a huzal előtolását, valamit a feszültséget egymástól függetlenül lehet szabályozni. (nekem is ilyen a cucc, majd megnézem a márkáját) Valaki kérdezte, hogy be szokott-e ragadni a huzal. 1-2 szer már előfordult, de ez álltólag természetes, ha van kéznél egy csípőfogó akkor ki lehet húzni a csúcsból, de mondom nem jellmző ez) Azt is mondta, hogy egy jó tanfolyam nem olcsó (60-70e) és nem is rövid, sokat kell gyakorolni. Én bevallom nem tanultam, de mikor először a kezembe vettem (a sima ívheggesztő után) azt hittem, hogy rossz és akartam visszavinni. Aztán tekergettem, csavarhgattam bénáztam és akkor más sikerült pöttyöket csinálni :-) de igazán vékony lemezt nagyon nehéz varrni, de már úgy ahogy megy. Van egy könyvem abban benne van, hogy kell csinálni.
CO palackot is elég nehéz volt hozzá szerezni, mert már nem szabványos a kicsi palack, ami a trafó hátuljára megy (5Kg-os)
Én új vagyok ezen a fórumon de erre gondolom rájöttetek.
Van egy eladó Wartburgom 353-as 1981-es kiadású de jó állapotban. Garázsban tartott és kevesett hajtott, kímélt. 2002. augusztusági van rajta műszaki. Nem túl fontos, a színe olajbarna.
Az irányára 70.000.-Ft, (talán ez még belefér ebbe a fórumba.)
Akit érdekel az a Forita@pro.hu emil címre írjon.
Szóval.A törött 1.3 még megvan Bodrogkeresztúron, de valami biztosítós bibi van (új szemle lesz), addig nem adhatják el.Amint megvan a szemle értesíteni fognak, s akkor kikérdezem őket.
Wartburg tuninggal kapcsolatban aki tud Günterül, akarom írni németül annak irány:
http://www.schreibfaulheit.de/wartburgtuning/
Ha valaki lefordítgatná, akkor szívesen venné - gondolom mindenki - ha közzétenné valahol.
Egy kérdésem nekem is akad a tisztelt házhoz:
Egy kollégám felajánlott egy garnitúra alig használt gumit, mely adatai a
következők:
175/70 R13.
Most a Wartyin 165 SR13 van. A fenti felajánlott gumikat szabad/lehet a
WRT-n használni.
Ha én tuningolnék, akkor inkább a belbecsre koncentrálnék - mondjuk sima 1.3-as de luxe wartba egy jó kis 1.4-es vagy 1.6-os VVTI-s Honda motor. Persze kellene valami jobb gumi is legalább 185-ös, hogy tapadjon.
Persze ez nem olcsó játék. De nagy érzés lenne állva hagyni sok mezei BMW-t golfot, meg főleg tuning suzukit!
Nincs valakinek egy 312-es kezelési/javitási utmutatója? (egy fénymásolatot szivesen vennék..)
Redsultan!
Alufelni: háááát... gyárit nemtom engem is érdekelne, de ha jól tévedek az opel corsának van valami olyan(vagy ugyanolyan?) felnije... Ha itt nem tudja senki kérdezd meg a trabi topicban mert ök is használják azt a felnit.
Kipuff: Valahol (jóval) lejjebb megvan a Ninausz cime ott érdeklödhetsz (kb 15eHuf)
Homlokfal: a hátulhüttösre fel lehet ám bigyeszteni az elölhüttös homlokfalát mert csak a lámpák kialakitása különbözik+nincs benne zsanér. (max télen karton parirt rax bele...)
De az se rossz optikai tuning, ha eredeti álapotba hozod a gépet (szép krómok+jó kis festés) alant valahol van egy szép kék járgány azt is tekintsd meg)
Ha minden igaz itt egy király verda:
Nna ez Atomi gépe optikailag nincs agyontuningolva (bezzeg motorikusan!) de szerintem jól néz ki. Ilyenek azok a felnik amiröl beszélek!
Bjanó!
Valahol volt már szó itt a topikban róla kicsit olvass vissza...
Egy barátomnak kétütemű Wartburgja van, amiben LED-es műszerek vannak.(Nekem régebben volt egy kombim.) Van-e valakinek kapcsolási rajza erről a műszeregységről (átfolyás+vízhőfok+üzemanyag).
Előre is kösz:
Janó
köszinger...a gyári alufelni jól hangzik (de hol lehet beszerzni, be lehet-e 1általán?)
a ninausz cucc hol elérhető vidéken és kb. mennyibe van egy komplett rencer (én pl. debreceni vagyok.)
Még 1szer kösz, hogy érdembem foglakozol a témával...
A zöld a 4ütemü homloklemezéböl a kék a kétütemü elülhütöséböl készült. Valami alkalmas lemezböl vágd ki a formát (szemöldökök+hüttötakaró) vágjál bele egy ilyesmi trapézt (vagy ami teccik) hegeszd fel, csiszolás, gitt, fösték, oszt kész :)
A lökhárittóhoz kell valami müanyagos bácsi...
Atomival próbálkozz csak mert gondolom kicsit elfoglalt oszt ritkán kukkantja meg az emileket...
De hogy addig se unatkozz néhány tuning tipp ami nekem teccik a Wareszon:
- gyári alufelni
- ültetés (elöl skoda 120spirál háttul nemtom)
- Ninausz sport kipuf (isteni hangja van)
- szélvédöre Wartburg motorsport matrica :))))
Optikai ügyben nézd meg az 523-as hozzászólásomat...
(a zöldnek megvan a hátulja is de az csak egy lökhárittóval lett gazdagabb.)
Tecnikai tuning ügyben kérdezd Atomit...
Castlakoznék redsultan társamhoz ...
Engem is nagyon érdekelnének ezek a dolgok, de ami még nagyon ...
Hova érdemes vinni a Warbimat, ha szereltetni akarnám?
Tehát hol van valami ilyen specifikus szervíz Budapesten ...
Eddig a Magyar Rádió Garázsba vittem, és jó az a hely, csak érdekelne, hogy létezik-e olyan ami kifelyezetten Wartburgal foglalkozik ...
Értem ezalatt, hogy esetleg kipufogó csonktól melső rostélyig mindent meg tudnak nézni ...
Már jó régen ugyan, de érdeklődtem, tud-e vki wartihoz tuning tanácsokat adni (optikai és teljesítmény), de semmi válasz (ill. tisztelet a kivételnek...).
Lökesssetek vmit a témában, pl. felni, spoiler...akármi. Csak wart legyen.
Van egy 88-as Wartburgunk (2ü) és mostanában rendetlenkedik. Hidegen pöccre indul, de ha meleg a motor akkor a világért sem indul be önindítóval. Ha van egy lejtő, akkor ott még megoldható, mert szabadonfutó ki, aztán 2-es, de akkor is 5-6 másodpercig forgatja magát, amíg begyullad.
Mi lehet a baja?
Egy kollégám falubelije birtokol egy 1.3 Wartburgot.
A hétvégén hátulról beléjük jöttek, aminek a vége árok lett.A biztosító totálkárra vették a gépet, de elmondásuk szerint csak hátulról törött a gép.
A bontó 50 ezerért bevette volna, de annyiért nem adják a bontóba, inkább (valszeg 50e körül) annak adnák akinek tényleg szüksége van rá.
kene ket darab szeles Wartburg fekdob, az jo ha lestrapalt, de meg esztergalhato, mert Felian bacsival felesztergaltatnam...
Trabira kene, elol Wartburg dobfek van.
Rhantos : Írtam egy emilt .. 8) ... Yo .. Baross Rulez!
Másik .. Skacok lenne olyan kérdésem, hogy hol van itt budapesten Wartburg specialista? .. vagy hova érdemes vinni a gépet ...
kicsit fel lett újítva, megy mit golyó, csak a víz hőfoka mindíg pirosban van (bár nem forr fel) ... ThermoPatront cseréltem, de még mindíg ugyan úgy áll a műcer ...