A rozsdát eltávolítani mivel kéne? Drótkorong? És mit kéne rákenni, hogy tartós legyen? A "rozsdaátalakító" festékeknek van értelme, vagy fémtisztára kell pucolni mindent?
> Még annyi hasznos infó hogy valamikor 2004-ben variáltak valamit a kasznik festésével, és az azóta készült autók sokkal kevésbé rohadnak állítólag.
>10 éve elbontottunk Zotyáékkal egy totálkáros 110-est, annak kritikán aluli minőségű volt a fényezése. Szinte körömmel le lehetett kaparni. Akkor egy pillanatra el is álltam a vásárlási terveimtől, aztán 2004 végén vettem végül a mostanit (a csomagtarójában talált papír alapján 2004 júliusban készülhetett el), a kereskedő (Katona Laci bácsi) mondta ezt az új festési technológiát, és kipróbáltam, valóban nem lehetett könnyen megkarcolni kulccsal sem. De azért annyira tökéletes ez sem volt, mint a mellékelt ábra mutatja, 10 év után már kezd csúnya lenni, és beavatkozást igényel, anélkül még két év alatt rommá rohadna valószínűleg. De feltehetőleg a régebbiek még rosszabbak. Sajnos ez mindig gyenge pontja volt az oroszoknak. Cserébe tényleg szétüthetetlen erős konstrukció, ezt továbbra is tanúsítom, nem csak legenda :)
A 2006-os gyártású már lehet 1.6-os 16V is, ami mindenképpen még jobb, ott elvileg megint megoldották, hogy nem akadhatnak össze a szelepek sem, és abban hengerenként külön-külön gyújtótrafó van (mindjárt a gyertyák tetején), vagyis nincs az az egyben fekete kocka gyújtásmodul, aminek sokféle baja tudott lenni.
A konkrét motortipusoknak itt lehet jól utánanézni (sajnos orosz, de google fordító azért segít)
Elvileg mindegyik változat (110-111-112) mindhárom motorral létezett, más kérdés, hogy felénk miket vettek.
Szervót is elvileg mindegyikhez lehetett volna venni, nekem a 2006-os 1.6i16V alapból szervós volt.
A projektoros/nem projektoros lámpát volt szerencsém összehasonlítani, a projektoros jóval kevésbé világít ugyanazzal az izzóval, de pontosan oda világít ahova kell (előre és jobbra). A sima lámpa erősebb, de leginkább mindenfele világít, és ha jobban meg van pakolva az autó akkor elég rendesen vakítja a szembe jövőt (teljesen alulra tekerve is).
Még annyi hasznos infó hogy valamikor 2004-ben variáltak valamit a kasznik festésével, és az azóta készült autók sokkal kevésbé rohadnak állítólag.
Szia! Ezek nem olyan veszes hibak en festo vagyok nálunk itt Veszprem megyebe elemenkent olyan 25 ezerbe kerül. De lehet csalni is rajt fel elemenkent! De az aljat is festesd le mindenképpen. Nekem az ajtok alja az also törésvonalig kalapacslakkal vannak lefolyva meg a belso felenek az alja is, es az nagyon birja. Mert sajnos a mai festékek vizes higitasuak es nem tartalmaznak olmot amitől jobban bírná. Üdvözlet :Laci
És ha már itt tartunk: korrózió megállítására tudnátok egy szépen dolgozó kontárt javasolni lehetőleg Budapesten? Nincs még szarrá rohadva a gép, szerintem még ott tart, hogy itt-ott le kéne csiszolni-rozsdátlanítani, meg festeni, hegesztés megúszhatónak tűnik, ha időben beavatkozom. De azért jó lenne, ha a gyárival nagyjából egyező aranymetál színre le lehetne fújni a javított részeket, az egész kocsi újrafújása nélkül. Csatolok képeket is, ha már úgyis körbefotóztam eladásra készülve :)
Mennyire tűnik ez súlyosnak? Reális lehet, hogy ezt 100eFt nagyságrendjében úgy ki lehessen javítani, aminek értelme is van? (mondjuk hogy még 3-4 évig ne rohadjon szét)
Elnézést mindenkitől, aki érdeklődött, végül úgy döntöttem, hogy mégsem cserélem le a Zsigulit, inkább megcsináltatom rendesen :) Tulajdonképpen most is úgy gondolom, hogy mivel sokminden egyszerre "elfogyott" benne, jó pillanat lett volna kiszállni belőle akár fillérekért is, de valójában nem akarok annyira kiszállni belőle. Egy 165 lovas kockavolvó jó játékszer, biztos élveztem volna, egy gyönyörű példányt találtam, de 600e + 112e átiratás + 200-250e gázosítás azért nem kis kiadás egy 19 éves autóért (még ha az tényleg jó állapotú is). Meg azért a fogyasztása, szervizelése is jóval több. A Ladát meg úgy számolom, kb. 3-400e-t beletolva lesz rajta rendben minden, ami lényeges. Elsőre persze meggondolja az ember, hogy egy épp kb. semmit nem érő autóba beletol-e ennyi pénzt, de meggondolva arra jutottam, hogy több értelme van. Csak egyenletesen kell mindent szintre hozni, nem szabad megismételnem azt a hibát, mint a Samarával, hogy a mechanikába öntöm a pénzt, a kasznit meg hagyom rohadni :)
Vezérműszíj szakadás esetén 16v-nél összeakadhatnak a szelepek a dugattyúkkal és a legrosszabb esetben az összes szelepet cserélni kell. Nagyobb hibalehetőség nem tudom, hogy van-e, én még nem tapasztaltam komolyabb hibát. Nekünk 16v van. Magával a motorral nem volt eddig nagyobb baj, csak a gyújtótrafóval(csak 2 henger ment) és a légtömegmérővel(egyenetlen/nincs alapjárat), de ezek ugyanúgy megvannak a 8v-en is. Nekem azért tetszik az erősebb motor, mert ha úgy adódik meg lehet lepni vele egy-két autóst vagy éppen utast :D Egyébként hozzánk elég gyér felszereltségű autókat hoztak be sajnos. Nyugatabbra elérhető volt pl. a szervókormány, ABS, el. tükrök, légkondi, ülésfűtés, alufelni. Én azt olvastam, hogy a projektoros lámpa fénye egy kicsit élesebb, mint a simáé, de nincs túl nagy különbség a kettő között(projektorost még nem vezettem).
Nálam az ajtó kapcsoló jó, látszik is a visszajelző a műszerfalon. Ennek ellenére nem ég a lámpa. De csak néha, valami kontakt hiba lehet az időzítős világításnál.
Szia! Én idestova 14-eve használom az autot az enyém 8V és szerintem azt valaszd mert kevesebb a hibalehetoseg. Szerintem! Kisseb hibak szoktak csak lenni pl:ablakemelők beragadnak, a kipufogódob kb 3-evet bir, ki ingadozo alapjarat. De soha nem alt meg útközben!!!!!!!!! A fogyasztasa is jo a méretéhez kepest 6 liter kb. Általában a ket hatso ajtónál szokott alul rozsdasodni es a hátsó kerekeknel is, de nem veszes. Alkatrészt lehet hozza szerezni szinte mindent en Szegedrol vagy Debrecenből szoktam, de a volt lada kereskedok is szivessen segítenek amelyik meg mukodik en Zalaegerszegre jarok. De jobban inkabb az elejen voltak vele hibak mig azok ki nem forrtak. Üdvözlet: Laci
Igen az a fehér gomb lesz az. Elég egyszerűen működik. Ha kinyitod az ajtót, akkor ugye kijön az oszlopból a műanyag része(belül fém) és letestel->felkapcsol a világítás és jelez a kis fedélzeti számítógép. A műanyag részét lehetne módosítani(fejleszteni), hogy csak teljesen becsukott ajtónál jelezzen a fedélzeti, így még biztonságosabb lenne. Nem is értem, hogy miért nem így csinálták meg gyárilag.
Én ilyenkor kiszerelem az oszlopban lévő kapcsológombot, polírpapírral megcsiszolom az érintkező felületeket, esetleg rákenek egy pici szilikonzsítr. Visszaszerelés után megint jó legalább egy évig...
Ma reggelre a vezető oldali ajtó nyitásánál nem gyulladt fel a tetőtérvilágítás, a többi ajtó esetében jó. Mit is kell cserélnem, hogy újra jó legyen (már cseréltem, de elfelejtettem)?
Nekem is alacsonynak tűnik, de teljesen egyenletesen és erőlködés nélkül jár a motor. Könnyen is indul. A hőgombám biztosan jó, mert a Gammán mutatott érték általában mindig egyezik a külső hőmérséklettel indítás előtt. A pillanatnyi fogyasztásom 2,5 l/óra körül van, a légtömegmérő pedig 20-22 kg/óra levegőt mutat. A léptető helyzete 120 lépés. Ebből kiderül valami?
Le tudod ellenőrizni a hőgombát, a könyben szerepelnek a hőmérsékletekhez tartozó ellenállás-értékek. Elég alacsony szerintem a fordulatszámod hidegen.
Érdekes, nekem a mostani 0-5 C körüli hidegindításoknál 1000-1100-as fordulattal kezd el járni a motor. Alacsonynak is találom az értéket, pedig a egyenletes a motor járása, nem erőlködik. 20-40 C között már csak 900, 70 C körül pedig már 800. A múltkori -15 fokban indított kb. 1300-as fordulattal.
Az ECU-nak van egy vész üzemmódja, ha valamelyik érzékelője meghibásodik akkor egy előre megadott értéket vesz figyelembe. "Szerencsére" nem tilt le, mint más autók. Ezért járhatok rossz katalizátorral vagy ahogy korábban, 2 hengerrel :D
a wd40 gyakorlatilag pertóleum, nem párolog el nyom nélkül és nem is tul erős oldóhatású. A féktisztitó ennek pont az ellentéte, pillanatok alatt eltűnik és hatékonyan tisztít.
A wd-40 ha jol emlékszem olajos es az nem jó mert kepez rajta egy reteget inkább valami tiszta alkohollal kellene szerintem mert az elparolog maradéktalanul. Ha jól tudom az autó nak van egy vesztartalek rendszere es amikor kihuzod a legtomegmerot arra áll at. A CE nem egett soha?
Befujtam WD-40-el aztán vártam 1-2 percet utána kompresszorral átfujtam ezt megcsináltam 3x is , JOBB!!! de még mindig nem az igazi :) lehet ,hogy tényleg a légtömegmérő lesz a ludas tényleg tehát veszi a fordulatot ha padlózok akkor torpan de hallani ,hogy erölködné felfelé magát fordulatra , de ha visszább engedem a pedált kb 1/3-ig akkor viszont felugrik kb 3000/min-re.. ,ha viszont alapjáratrol padlózok akkor meg olyan mint a gyujtáskihagyás vagyis gyujtásbeállitásnál a zsiguli ... oda-vissza lő... természetesen megvártam mig bemelegszik ilyenkor az alapjárat hibátlan stabil (óraszerint kb 700/min) ,na és amin csodálkozok ... ezután lehuztam a csatlakozót kivettem a légtömegmérőt ,úgy inditottam gyönyörűen indult stabil alapjárat ,6300-nál szabályoz minden fordulat tartományban stabil nem ejti a fordulatot (magas"dadogós" fordulaszámon csak pillanatnyilag volt) , de szerintem ha reggel ujrainditanám akkor mintha hozzá sem nyultam volna... amúgy a légtömegmérő nél a (csatlakozójával lefelé) fent az a függőleges lemezkeszerűség eléggé retkes volt, az oldalán kis lapocska az csak poros volt, és van az oldalán egy dióda féleség az tiszta volt...
Köszönöm ! Na most olyat mondtál/Írtál amire magamtol azéletbenemjöttemvolnará De komolyan ;) :) Izzik? tehát ott kell lennie egy izzószálnak valahol? gondolom ha kiveszem azt a 2db "speciális"csavart amivel a légtömegmérő van rögzitve a házba? ott kell lennie? :)
Szia! Én ugy hasznalom az autót mar 14eve,hogy mikor reggel beinditom. Mindig meg varom, hogy a szivato automatikusan vissza álljon, nekem addig cigi szunet van es csak utána indulok el vel. Persze ha sürgős akkor nem, de en ezt az időt mindig belekalkulalom. Üdvözlet :Laci
Sz ívesen! De én se vagyok autószerelo csak egy picit után érdeklődtem. Megkerdeztem a volt Lada szervizbe is ott végül is azt mondtak nekem, hogy a legtomegmero meri a beszivott levegő mennyiségét es valamilyen jelet kuld tovább a befecskendezo fele és az ez által adagolja hozzá a benzin mennyiséget. Azt meg mondtak, hogy probald meg kivenni a helyerol azt a részt ahová csatlakoztatni kell
a vezetekeket es ha kiveszed lenni kell rajta egy vekony szalnak. Lehet hogy csak az koszosodott el mivel ez működés közben izzik es ra eghet a por es rossz jelet kold tovabb!
Hidegen kb. 1500-as fordulattal jár a motor, a hűtővíz-hőmérséklet emelkedésével fokozatosan csökkenti az ECU a motor fordulatszámát. 70 foknál már 800rpm körüli fordulatszámon jár a motor.
Ha csak a CE világít, akkor elég, ha elviszed az autót egy szervízbe, ahol foglalkoznak autódiagnosztikával. Ott jó eséllyel ki fogják olvasni a hibakódtárolót. Vagy ha van ismerősöd, akinek van OBD II csatlakozós hibakód olvasója(pl. ELM327), akkor még egyszerűbb.
Hogy tudom átverni a 110-es szabályozását, gyakorlatilag melyik hőfok érzékelőt kell a kettő közül ( testre vagy 12 V-ra) kötnöm, hogy ne pörögjön nekem a piros lámpánál hidegen 1500-as fordulaton üzemmeleg állapot eléréséig? Köszönöm.
Hát akkor kezdjünk hozzá. Az alapjárat állító motort (köznyelven alapjárati motor), több okból kifolyólag használják a mai autókban. Pl, ha bekapcsolod a klímát, akkor a motor nagyobb terhelést kap, ezáltal lejjebb esik a fordulatszám, de ez nekünk nem jó, így kell valami ami "odaadja a fordulatot". Ugyanez a probléma, mikor alapjáraton indulsz el, a hétköznapi sofőr csak annyit vesz észre, hogy az "autó odaadja magának a gázt". De hogyan is működik ez? Az alapjárat álltó berendezés, több alegységből áll. Van maga az alapjárat-állító, egy fojtószelep-kapcsoló, előírtérték-kapcsoló, hőmérséklet érzékelők, és a szabályozókészülék. Vegyük hát sorba. Az alapjárat állító a fojtószelep megkerülő tömlővezetékbe van beszerelve (a pótlevegőretesz helyett), és nyíláskeresztmetszetével határozza meg az alapjárati fordulatszámát a motornak. Mivel a légmennyiség vagy légtömegmérő az alapjárati-állítón keresztül beszívott többletlevegőt is méri, a befecskendezett üzemanyag-mennyiség is ennek megfelelően változik. Ezáltal elérjük ezt, hogy a kipufogógéz-kibocsátási értékei hosszú időn át nem változnak. A hőmérséklet érzékelő azért kell, mert a hideg motor lényegesen jobban veszi a fordulatot, ha az alapjárati fordulat magasabb. Az ehhez szükséges jelet, a hűtőközeg körfolyamába elhelyezett hőmérséklet szenzor szállítja. Aztán ahogy melegszik a motor, az alapjárati fordulatszám vagy fokozatosan, vagy pillanat szerűen visszaesik a normál értékre, ez típusfüggő. Aztán a fojtószelep-kapcsoló szerepe. Ugyebár ha a fojtószelep nyitása következtében a fordulatszám nő, akkor a vezérlőegység megpróbál az előírt fordulatszámra szabályozni, vagyis az állító az elektromosan korlátozott "zár" véghelyzetéig fut. Ezt azonban meg kell akadályozni, mert különben a fojtószelep zárásakor és többletterhelés (ugye amiről az elején beszéltem automata váltó, klíma, szervók) egyidejűleg fellépésekor a fordulatszám átmenetileg erősen lecsökkenne. A fojtószelep-kapcsoló jele ezért nyitott fojtószelep esetén az állító minimális nyíláskeresztmetszetének növelése irányába hat. Ezáltal megindul a szabályozási folyamat nyitott állítóval, és így a fordulatszám zuhanás elkerülhető. Az előírt érték kapcsoló felel azért, hogy ha csökkenne a fordulatszám pl klíma, szervő, vagy éppen növekedne pl automata nyomatékváltóval szerelt autóknál, már egy előválasztást megadtunk "sebességet kapcsoltunk" akkor ez az előírt értéket küldi a szabályzónak. És elérkeztünk a szabályzókészülékig. Az előírt fordulatszámra a szabályzókészülék szabályoz, amely a tényleges fordulatszámról a gyújtásberendezéstől kap infót. A fordulatszám-impulzusokat szabályzó feszültségjellé alakítja, majd összehasonlítja az előírt fordulatszámnak megfelelő feszültséggel. A feszültségkülönbségből a szabályozó jelet a képez, az állító számára, amelyet impulzussorozatként (itt oszcillátor és impulzusszélesség-modulátor működik közre) az alapjárati-állítóhoz küld. Az előírt fordulatszám közelében a szabályozás erősségét az "érzékenységi tartomány" blokk csillapítja. A szabályozó PI-típusú (arányos-integráló). Ez azt jelenti, hogy az eltéréseket a szabályozó P része idő és mennyiség tekintetében arányos állítójellé alakítja, mialatt az I részre a bemenő mennyiségnek ugrásszerű változásait időben elnyújtott kimenőjelekké dolgozza fel. Az állítójele ezen két jelfeldolgozó jelleggörbe eredője. A szabályozókészülék kivitele olyan, hogy a motorváltozatnak megfelelően elektromosan korlátozott az állító minimális nyíláskeresztmetszete, úgyhogy általában egészen nem zárható le. A szabályozó többi bemeneti, mint a hőm. érzékelő és fojtószelep-kapcsoló, arról gondoskodnak, hogy hibás működés még különleges esetekben sem (pl. extrém hidegben hirtelen gázadás) se fordulhassanak elő
Nagyon valószínű. Nekem is B/G, sajnos sima keverőfejes a gáz, de ennek köszönhetően működött gázzal, amikor a légtömegmérőm rossz volt. Benzinnel semmi reakció.. Vettem egyet 17-ért (TSN orosz) a szegedi boltból, jó lett.
Szia! Igen jol érted valóban 5éve így járok.... vele ... én inkább valami zárlatféleségtöl tartok... anyi hogy ugye a sok rángatástol a motor/váltótartó bakok már cserések
Esélyes hogy a légtömegmérő rossz. A motorvezérlés egyik legfontosabb érzékelője, ahhoz képest hogy lassan 5 éve anélkül jársz, ha jól értem, elég jól bírja a kocsi. Örülhetsz hogy a folyamatos rossz keverékképzéstől nem lett baja a motornak.
Tuti hogy az a baj!! Nem hiába biggyesztettek oda! Nincs esetleg egy ilyen autó a kornyekeden amiből próbára at lehetne rakni! Nekem is hasonlo probléma volt, melegen nem volt alapjarat, valamikor meg rendesen működött, hidegen meg minden rendben volt. És kicseréltem az összes vakumcsovet, meg fojtoszelepjeladot, es igy szerencsére jol működik. udv:Laci
akkor gyönyörűen egyenletes az alapjárat aztán lassú gázpedál mozdulattal felpörgethető kb 3000/-min ig... aztán igy alapjáratrol kuplungot csúsztatva szépen rángatásmentesen indul ... de hirtelen gázadásra leful...
Lehúzott csatlakozóval:
indul kb 2.-3. próbára... ,aztán alapjárat kb 300-800között ingázik de csak tartot gázpedál mellett nagyon ritka mikor véletlenül van alapjárat ford. mérő szerint kb 400/min. nem tudom mennyire pontos de benzinesnek ettöl magasabb kéne ,hogy legyen nem dizelmotor... aztán gázadásra lyukak keletkeznek fordulat felvétele közben , elengedett gáznál pedig alapjárat szintén nincs na ilyenkor játszani kell vele hogy le ne álljon... (pl egy piros lámpánál milyen jó:/ ez ) , de mikor megtartom kb 2000/min ig a gázpedált akkor szépen pörög veszi a forudlatot lyuk nélkül... de 2000/min alol hirtelen gázadásra torpan ... vagy csak "pumpált" gázpedállal pörög fel...
lehetséges ,hogy a légtömegmérő okozná ezt a kalamajkát?
mert mikor megvettük 2010 márciusban akkor se volt már rádugva a csatlakozó a légtömegmérőre és úgy járok vele már mondhatni 5 éve lassan
Igen a rángatás a bizonytalan alapjárat ami néha van néha nincs ,akkor gyorsításkor lyuk van .. aztán ilyenkor kinyomott kuplungnál hirtelen gázfröccs kb 4000/min pillanatnyilag ... aztán megint jol megy kb 2-3 km-ig...
tegnap néztem az injektorhíd végén a szelepet alapjáraton (csatit rádugtam a légtömegmérőre úgy van alapjárat de viszont gázadásra nem reagál vagy leful...)
és kb 25-30cm-re lőtt szerintem a nyomással nincs gond...
Igen ezt emlitetted régebben is csak még nem jártam arra fele azóta sem :/
ÉRtem de az akkor közvetlenül gondolom ott ahol a porlasztókeretre csatlakozik... belelátni felülröl már közben megtaláltam (legalábbis szerintem az ilyen fehéres színű) másik injektort néztem ... :) van itthol 4db talán Opel 2.0 injektorom az jó lenne bele?
tudom ez nem ilyen egyszerű .. 2 lyukas mindegyik kattan áram biztatással ... tudom ez sem elég ,akkor úgy kérdem hogy próbaképpen megérné kicserélni? fogyasztás változna? vagy azt az elektronika határozza meg a befecskendezendő benzinmennyiséget? gondolom az injektorok nyitásának idejével ,hogy meddig legyen nyitva... na jó ez a része nekem magas :D
Etanol helyett inkább tankolj egy tank prémium-benzint. Többet érsz vele.
Az injektor mikroszűrő az injektorban van benne (nekem Bosch injektoros), kicsit macerás kiszedni. Vaterán találsz 500ft/db áron ilyen mikrofiltert hozzá. Youtube-on találsz a cseréjéről videókat.
Tény, hogy vannak negatívumai a ladaparts-nak, de nekem több a pozitívum. Eddig amit tőlük rendeltem, mindig elég gyorsan megkaptam, 2-3 napon belül. A hátsó lengéscsillapítókat is tőlük vettem, de gyárilag nem voltak hozzá a szükséges kiegészítők(alátétek, persely). Megkérdeztem tőlük, hogy hol tudnám beszerezni az alkatrészeket, amire az volt a válasz, hogy megkeresik és elküldik nekem. Pár napon belül már meg is érkezett a levél. Szóval a csomagolás nem az erősségük, de én örülök, hogy legalább van még rendes Lada alaktrészbolt.
ismerős :D én az őszön rendeltem 1db kézifékkötelet és egy benzinszűrőt a tank melletti... aszt be volt csomagolva a képen látható dobozba :D még az nem is gond ,hogy a doboz mérete 30x30x40cm de az egyik oldala szabadon volt és benne volt a számla is mármint amit nevemre álitott ki a Ladaparts de nem a Ladaparts mint feladó hanem más na édesanyám volt itthol(Ő a Ladapartstol várta a csomagot mondtam neki onnan fog jönni) aztán mikor hiv ,hogy jött egy csomag valami xyz.-töl mondom neki kérdezze meg legaláb azt hogy a feladó Lakíme/Székhelye hát Szeged volt mondjuk igy is találomra vette át fizette ki... mert Ha én Megrendelem a Ladapartstol akkor elvárom hogy a Ladaparts legyen a feladó is... (legalábbis én igy vagyok vele) ez olyan ,hogy feladok egy csomagot xyz nevével magam helyett.... aztán az átvevő rosszebbik esetben nem veszi át...
linkben a doboz amiben küldték:
remélem látható a hiba! ezért is tettem el :)
(tényleg van náluk minden legalábbis eddig ami nekem kellett az volt... de csomagolás szempontjábol hanyag...
Értem akkor az etanol azt inkább olyankor mikor nem készülök előreláthatólag következő nap hosszabb útra :D
viccet félretéve ahogy néztem a nyomásszabályzót az körbe van peremezve vagyis rá van hajtogatva azaz használat után eldobandó... :/ rendben át fogom nézni ezeket de nem tudom ,hogy Te irtad vagy valaki ,hogy az injektorok előtt is van közvetlen szűrő minden injektornál? az hol található? de lehet keverek valamit valamivel :)
arra is gondoltam már hogy nem e a gyújtótrafó de az szerintem nem játszik ilyet az vagy működik vagy nem ... (szerintem) a most bent levő gyertyák NGK BP6Es tipusúak ez esetleg nem lehet gond? mert arra emlékszek annak idején Zsigulihoz mindig vagy a Denso vagy a Magneti Marellit vettük... az nem szeretett mást... (2101 és 2105)
Pont az a nyomásszabályzó amit mondasz. Lényegében véve egy membránszelep az egész, elvileg nem kéne hogy elromoljon, dehát ki tudja. A szétszereléséről ne kérdezz, arról nincs tapasztalatom. Az etanollal óvatosan, ha a rossz benzintől nagyon koszos az üzemanyagrendszer, akkor a felvált mocsok akár az injektorokat is eltömítheti. Próbálkozz a Spuri adalékkal, szinte minden autósboltban kapni, nem drága, és tényleg jó.
Értem én maszak kúton tankolok általában "olcsóbb" de ugyeolcsóhúsnakhígaleve/ócsóbenzninekszaraminősége... :(
Náluk jártam így már valameik éven ,hogy a benzinböl kiülepedő víz belefagyott a benznicsőbe... :((( Akkor lehet ez lenne a gond ?
a múltkor tankoltam Nyiregyen az OMW-nél Na az jó volt nem tudom milyen oktánszámmal rendelkezik de talán 100asbenzin "nem vagyok benne biztos"? észrevehető volt hogy rátankoltam a molosra amit a maszekkutasra tetem ... és elkeveredett akkor kapott abbol 10 litert a kb 10-15 lityi előzőleges anyagra...
gondoltam egyszer úgy lesz pénzem és "0'-oh közel lesz a tank ... akkro leugrok és akkor legalább félig megtankolom ott aztán ha jó akkor jó lesz ,
De kipróbálom az E85.-öt mondjuk az itt legközelebb talán Hernádkakon(kb 30-35km) van , vagy Agip-nál van? mert az csak 18km (Szerencsen)
Értelek! Na ki fogom próbálni ezt is ,hátha :) De ööö a nyomássszabályzó az hol van? mert én gondolok egy alkatrészre ott a központi nyomócső végén ahová a nyomó és visszafolyó ág csatlakozik ott van kb 30mm átmérőjű és kb 60-80mm hosszú glavanizált házas porlasztó keretre egy ponton rögzitett patronszerű valami :) ennek a rögzitésnél egy ága a keretre akkor van rajta talán valami vákum cső is de igy fejböl nem nagyon tudom mi hová megy de ez lenne a szabályzó? A Tankban a a szivattyú előtti szűrő tiszta a szivattyú utáni serélve volt azóta kb 500-600km van benne
Esélyes, hogy az előszűrő elkoszolódott, de kiszedéskor/tisztításkor valószínűleg sérültni fog a vékony filter-rész. Idővel ugyanis megeszi az üzemanyag a műanyagokat.
Ha sérül az előszűrő, NE tedd vissza, ugyanis a beszívott kosztól az AC beáll (tapasztalat).
In-line filter volt cserélve? Illetve az injektorban lévő előszűrő is eltömítődhet a kiváló adalékoktól/kosztól. Együttesen ezek okozták nekem is az alacsony üza. nyomást.
MP7.0 ECU esetében kb. 5mp-ig kap feszt az AC gyújtás ráadáskor.
A 80eFt-os árban benne van 4 használható téli + 4 használható nyári gumi, egy tartalék önindító, négy tartalék ajtókárpit, meg a nem működő ablakemelők helyére is megvan a cseredarab :)
Legkönnyebben a zsfelfoldi kukac gmail pont com címen vagyok elérhető.
Egyre közeleg nálam az autócsere időpontja, és továbbra is szívesebben adnám a 111-est valakinek, aki értelmesen fel tudja használni, mint egy neppernek, aki majd rágógumival és neoluxszal feljavítva továbbadja háromszoros áron.
Egy mechanikailag jól működő autóról van szó, benzinnel hibátlanul üzemel, gázra átkapcsoláskor kicsit lassan áll be a helyes keverékképzés, volt már ilyen egyszer, akkor csak újra kellett programozni a gáz computerét. Mindenesetre (ütött-kopott külső meg kisebb hibák mellett) egy legjobb tudomásom szerint hibátlan motor-váltó van benne, és 80eFt-ért bármikor elvihető az egész (legjobb lenne jövő hét vége felé túladnom rajta). Ennyit szerintem még alkatrésznek is megér.
Jan. 31.-ig van rajta műszaki, én nem akarok már költeni rá, hirdetgetni sem akarom, szóval ha innen valaki nem viszi, el, január utolsó hetében beadom bárhová, ahol 0-tól különböző összeget ajánlanak érte :)
Ha a relé hibás, akkor egyáltalán nem működik a szivattyú. Az első két egymás utáni gyújtás ráadásra bekapcsol a szivattyú, de ha 2 másodpercen belül nem kap jelet a főtengely jeladótól (nem indítózol), akkor le is kapcsol. A harmadik gyújtás ráadásra nem kapcsol be a szivattyú, csak akkor ha indítózol. Akkusaru levétel utáni első gyújtásráadáskor szintén nem kapcsol be, csak ha a főtengely már forog.
Próbáld meg úgy megnyomni úgy a szelepet, hogy alapjáraton jár a motor. Ha akkor is csak csurog, akkor közbe túráztasd meg egy kicsit. Növekvő fordulat esetén a porlasztóknak ugyanis nagyobb üzemanyag nyomásra van szükségük, amit a szívócsőben keletkező növekvő nyomás segítségével állít elő a nyomásszabályzó. A nyomásszabályzó is lehet hibás, nem csak a szivattyú. Ha túráztatásra sem növekszik a nyomás, akkor előbb a nyomásszabályzó környékén érdemes szétnézni.
A szivattyúnál pedig az előszűrő is lehet koszos, ez tisztítható.
nekem annyi jött ami ugye a megtartott nyomás de az sem spriccelve hanem csak épp hogy pisilt :/ de emlékszek régebben talán 2010 nyarán volt az akkor csak úgy kiváncsiságbol benyomtam akkor elég szépen spriccelt... úgyhogy azon gondolkodtam ,hogy vagy a szivattyú nem nyom eleget a másik meg ,hogy elengedi a rendszer a nyomást "de hol?" nem folyik szemmel láthatóan sehol ... tehát valahogy visszakerül a tankba (szerintem) vagy tényleg a szivattyú lesz a ludas mert 2000/min "tartós" fordulatnál harap mint az itélet ,de mondjuk "kérdéses" alapjáratrol hamarab leful mint felpörög hirtelen gázadásra,alapjárathoz közeli fordulatrol csak pumpálva a gázdpedált úgy pörög fel... tartósan viszont ha megtartom a pedált akkor szépen esik a fordulat aztán odalépve neki egy lyuk aztán úgy pörög..
nekem pl álló motornál egyáltalán nem jön semmi azon a szelepen, nem indul el gyujtásra a pumpa csak indítózásra.
Tényleg, korábban írta valaki, hogy lehet áramot adni a pumpára ECU csatlakozón keresztül. A régi téglalapalakú csatlakozóm van, ezzel hogy lehet megcsinálni?
Tudom ez nem nekem szól :) ,hogy ide írom a problémámat ,csak valahol témához kapcsolódó megpróbáltam amit irtál Kormoss' kolega a közös nyomócső végén benyomtam a szelepet és épphogy pisil álló motornál gyujtással... de indul amúgy csak gonodltam megpróbálom ...
a pillangószelep-léptetőmotor páros tiszta ... (még akkoriban kitakaritottam) ez lehetséges akkor ,hogy a szivattyú? probléma lenne? vagy valameik relé nem lehet? mert van a magnóbox hátamögött egy üresség ahol a kábelek barátkoznak és van simán letéve egy kábelkorbács amin van 3relé+3 biztosíték ezek közül szokott kattanni valamelyik mikor ráadom a gyujtást de most nem hallottam és a szivattyú sem zg létezik olyan ,hogy a relé nem mindig húz be vagyis behúz csak takaritást igényelne nem e be van égve a zárt áramköri érintkezője? és azért csinálná ezt?
A névleges alapjárati fordulat 800, +/- 40 ingadozással, szóval nem hinném hogy olyan nagy baj lenne az alapjárati fordulattal. Ilyen értéken a karosszériát sem szabadna nagyon ráznia, hacsak a motortartók nincsenek olyan rossz állapotban, dehát 60e km után nem nagyon szabadna.
A benzinszűrőt ezektől függetlenül cseréld ki, illetve ha elhanyagolt volt, mindenképpen érdemes lenne lekapni az egész fojtószelepet (nem nagy dolog levenni, szerintem még 16 V-nél sem), és jó alaposan minden pontját fémtisztára pucolni (benzin+ecset), beleértve az alapjárati léptetőmotor csatornáját és a tengelyét is. Nézd át az összes levegő csatlakozót a légtömegmérő után, nincs-e lelazult bilincs, sérülés rajtuk. A kartergázcsöveket is jól meg kell nézni rendben vannak-e.
Köszi szépen, kipróbálom. Lehetséges, hogy még sose cseréltek benzinszűrőt az autón, 60e-el vettem a nyáron, de eléggé elhanyagolt, az olaj is koromfekete, sűrű volt benne.
Az alapjárat hidegen okés, melegen rezegteti a kasznit, gamma szerint 740-850 között ingázik.
Alapjáraton hirtelen padlógázra slukkol egyet, mint a karbisok...
Szűrőt, gyertyát cserélek. Milyen gyertya való a 16V-be? És milyen kulcs? :D Köszi!
Lehet hogy alacsony a benzinnyomásod. A koszos benzinszűrő lehet a legegyszerűbb oka, ha nem volt mostanában, vagy 10 km-en belül cserélve, akkor azt mindenképp. A benzinnyomást egyébként úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, ha a porlasztókeret végén, álló motor, és ráadott gyújtás mellett benyomod körömmel az ellenőrző szelep tűjét. Ha nagy erővel spriccel akkor nagy gond nem lehet.
Esetleg még az alapjárati motort és a csatornáját is érdemes lenne kitisztítani, vagy akár a komplett pillangószelepet levenni, és jó alaposan átmosni. Az indításon kívül jó az alapjárat? Gázadásra jól reagál az autó?
A burkolat megérkezett, köszönöm, ha felszereltem majd csinálok egy képet, de pillanatnyilag lyukas a fűtőradiátorom, úgyhogy a kocsi eleje darabokban van, amíg nem jön meg az új radiátor :)
Ősszel vettem észre először, hogy fékezéskor enyhe "recsegést", de inkább rezgést (műanyaghoz hasonló) lehetett hallani, amikor benyomtam a fékpedált. Amíg nyomtam a pedált, ez a rezonancia végig hallatszott, ha közben a motort leállítottam akkor elmúlt. A fékszervo gyengélkedésére gyanakodtam.
Ma meg már párszor szerintem kihagyott a szervo, a fék néha felkeményedett - és utóbbi esetben a motor működése is egyenetlenné vált, fuldokolni kezdett. Fékolaj nem fogyott a tartályból. Meghalt a szervo vagy "csak" egy cső lehet a ludas? Van valakinek tapasztalata? Ha jól tudom a 110es szervo különbözik a Samara-tól. De 10es szériákon belül változott a szervo?
2 perc kicserélni őket, de amíg megkeresed az árát az anyag költségnek, na az húzos.
Felső 8-as alakut 8 KHUF-ért vettem, ha jó emlékszem. Ezt öregedés miatti törés miatt cseréltem kb. 2 éve.
Alatta lévő és a generátor mellett lévő alu tömbök összesen 14 kHUF. Ezeket tavaly cseréltem baleset miatt, amikor állóra fékezett kerekekkel eltaláltam a patkát és kiszakadt a motor és kiugrott a hosszú féltengely.
Eddig mindig szidtam az oroszokat kuplung cserekor, a féltengely "zégergyűrűs" rögzítése miatt.
Azóta áldom őket, mert ez a megoldás megmentette a váltómat, a féltengely elgörbült, de így sem üt, ( még ).
Szia! én 2011 január közepén motort váltót kivettem (blokkbafagyott víz végett vezérműászijszakadás volt... ) nem bonyolult a bakokat levenni visszarakni a váltótartó a tűzfal előtt kicsit nehézkesen hozzáférhető de megoldható alábújással vagy aknárol még jobb ... Én a garázs előtt big-bag zsákon bujkáltam :D
az enyém indult 44Ah-s(Trabi akkuval) 3nap állás után kicsit nehézkesen hajtott de kb 3mp után elkapta :) Bár alapjárat az egyenlő a nullával... De Örülök ,hogy leglább beindult :)
Igen. Hideg-melegen is ugyanolyan. Próbáltam gázt adni közben, az se javít rajta, kicsit nehezen épül is fel utána az alapjárat. Neked megérkezett a burkolat? Majd tehetnél fel képet róla, milyen a kocsidon. ;)
Ha van egy multimétered otthon, azzal pár jeladót egyszerűen meg lehet mérni, egyébként hibakód olvasás. Felesleges újra resetelni, mert ha a hiba továbbra is fennáll, akkor a hibakód ismét beíródik, a vezérlő pedig átáll vész üzembe.
Elsőnek a benzinszűrőt és a gyertyákat ellenőrizd. Hidegen és melegen is nehezen indul? Próbáld meg úgy beindítani, hogy indítózás alatt kicsit nyomod a gázpedált, mintha karburátoros lenne. Úgy könnyebben indul?
jelenleg aránylag mondhatni a motorikus dolgok nem az igaziak de kb akkori állapotúak mint legutóbb irtam ...
most egy újab kérdésem lenne ,hogy olyan létezik 111 hez ,hogy komplett első-hátsó futómű szilent garnitura? ha igen kb mennyi?
és olyan ,hogy komplett küszöb (balos-jobbos) mégis milyen árban lenne?
ezeket az éven szeretném kicserélni és kialakatoltatni ,csak azért érdeklődnék most ,hogy mi mennyire számithatok
a szilentekkel kapcsolatosan meg olyan kérdésem lenne ,hogy ami a samaráé csereszabatos azt is leirnátok?
motor-váltótartó bakok? egyeznek a szamaráéval? (a jobbelső kerék felöli gumibak át van szakadva ,és mikor "berángat" alagyony sebességnél nagyobb seb.fokban ki akar ugrani a motor a helyéröl :(
Tudom sokan mondtak olyat,hogy vegyek másik autót. :/ az ötlet nem rossz elméletben,de azt nem!!!!! "egyenlőre" mert ha megvennék is valami más tipust 1. nem ismerem 2. lehet többet költenék rá mint amiböl ezt rendbeteszem ezt meg legalább ismerem alig 5 év alatt ,és ha rendbeteszem akkor még 5-10 évig autó ! :)
A fűtést egy külön radiátor szolgáltatja, (ugyanúgy néz ki mint a motor előtt lévő hűtő, csak kisebb) ami a műszerfalba van beépítve. Ritka nagy szívás kiszerelni, ráadásul 13e Ft körül mozog az új az ára (úgy néz ki jövő hét közepére sikerül beszerezni). További tapasztalat, hogy a későbbi modellek fűtőteste eltér a korábbiaktól, úgyhogy még típuson belül is lehetnek eltérések.
A benzinszűrő csere elég egyszerű, én aknáról csináltam, kb. 10 perc volt. Ha nincs aknád, szerintem még úgy is megoldható, ha orral lejtő felé parkolsz, vagy megemeled a kocsi hátulját mind a két oldalról, ha van két emelőd (valami farönköt azért tegyél alá, mielőtt befekszel alá). Leoldod két oldalt a két anyát, ami a benzinvezetékhez rögzíti a szűrőt (kb. 1 dl benzin fog kifolyni, ami a rendszerben maradt), aztán lelazítod a szűrőt fogó bilincset, kihúzod belőle, be az újat, a csöveket vissza, és kész is. 10 ezer km-enként érdemes cserélni, mert hamar eltömődik. Nekem 17 ezer után elkezdte játszani azt, hogy első hidegindításnál egyszerűen lefulladt a motor. Miután kicseréltem a benzinszűrőt abbahagyta. A használtat kíváncsiságból szétvágtam, tele volt már kosszal.
biztosan az én ismereteim hiányosak, vagy félreértettem, radiátornak gondoltam a hütöt (ez is volt ráirva a karonra) amire a ventillátor van szerelve és a hütést és fütést is kiszolgálja, ezen van csonk (8 mm) ami a kiegyenlítötartályhoz megy.(+ 2 db 32 mm csatlakozás alul ill. felül)
Kérdeznélek viszont, hogy a benzinszürövel/csere mi a tapasztalatod?
Nekem fűtőradiátorra lenne szükségem, nem hűtőre :)) Sajnos az viszont nem passzol a Szamarással, mivel hiányzik róla a kiegyenlítő tartállyal összekötött csonk, egyébként teljesen jó lenne.
Én most vettem egy Samara hütöt, ami kb 10 cm-rel keskenyebb minden csatlakozás (32, 8 mm) ugyanaz, valamivel praktikusabban elfér, mint az eredeti:-) a ventillátorral kell kicsit trükközni, holnap cserélem a cuccot.
A szegedi Kovács Auto-nál most 6.454 Ft, Valeo. (730317).
A csöbilincsekre és a csövekre figyelj. A leeresztö csavart érdemes kicserélni pár 100 ft-os golyós-szelepre.
Sok hütöben müa. leeresztöcsavar van, szerintem direkt kibaszás.
A légtömegmérő, vagy egyéb jeladó hibára általában hamar kigyullad a hibalámpa. Először nézd át alaposan a vákuumcsöveket, nincs-e sérülés vagy egy laza bilincs valahol. Próbáld meg átfújni az adszorber mágnesszelepét is, mert ha nyitott állapotban ragad meg, ott is tud falsot szívni.
Ha az alapjárati motor lenne hibás, nem is tudtad volna beindítani. Szerintem is a légtömegmérő a legesélyesebb, esetleg pillangószelep potméter, vagy fals levegő. Check Engine ég?
Lehet akár a légtömegmérő is. Egyszer légtömegmérő nélkül indítottuk el az autót és egyből lefulladt. Másodszor már nem állt le, de szinte nem volt alapjárat, csak hullámzott a fordulat 600-2000 között. Nem volt olyan, hogy menet közben kupplung benyomásra leállt a motor vagy az alapjárat 600 körüli volt és ingadozott?
Sziasztok! Megint gondom van az alapjárattal, mert fel-le ugrál 0 és 3000 között. Tegnap reggel, a hidegindítás után kezdte az autó el. Csak az alapjárati léptetőmotor lehet a hibás?
A legegyszerűbb, ha bemásolod google-ba a linket és lefordítod az oldalt. Külön vannak linkek a leírásban hogy mit kell még leszerelni külön. Remélem ez már elég részletes így :)
Szia! Ilyen képes doksiban tudnál linkelni kuplungcserét? Elég részletes kéne, már én is kerestem, de nem elég konkrét, amiket találtam. Köszi előre is!
Ezen a szép napon szétkaptam az egyik lámpabúrát (mégegyszer köszi a linkelt fényképes útmutatóért), sikerült összerakni a szétugrott állítócsavart és letörölgettem belül a lencsét. Ég és föld a tiszta és a nemtakarított lámpa fénye, ha nem jön durva havazás szétkapom a másikat is.
Az év utolsó napját sikerült ebben a kellemes időben autószereléssel eltöltenem. Észrevettem hogy a radiátor felől folydogál a hűtővíz, nagy kedvvel neki is láttam a bontásnak, és arra jutottam hogy valószínűleg a radiátor lyukadt ki.
Kérdés: hogy kell kiszedni a radiátort? Korábban mintha olvastam volna itt a fórumon, hogy volt aki kiszerelte. Elvileg már csak a záródó ajtókat tartó műanyag burkolatot kéne kiszedni, és ott lenne a fűtőtest (kézzel már érzem is), de az istennek nem találom hol kell kipattintani, vagy kicsavarozni, nagyon feszegetni meg nem merem, mert félek hogy törni fog.
Köszönöm a segítséget,megnézem mert 1db-ot akartak ennyiért adni. Ha esetleg még tudnátok abban tanácsoz adni,hogy hol nézzünk lengőkar kitámasztó gumit,mert ma minden pesti címet végigjártunk és sehol nincs. A szamaráé nem jó. Köszi.
Szerencséd volt :) Egyébként, ha eltörik, akkor az a része pattanik le, amelyik a kilincsbe megy. Én a műanyag méreteit használtam, amikor meguntam a töréseket, eddig még nem esett szét.
Szia pptom. Ma felbosszantottam magam, hogy ilyen szarul működik, ezért szétkaptam. Képzeld az esőelvezőt kapta be és emiatt ugrott le a műanyag alkatrész amit mondtál. Egy tiplihez hasonlít csak hosszába be van vágva és a vége lyukas. Kicsit elreccsent de nem tört szét. Volt itthon hőre kötő műanyag ragasztó azzal megragasztottam, majd szépen belefűztem, most újra jó (talán még jobb is)!
Ha már szétszedtem beolajoztam a központi zárat, meg az elektromos ablakemelő rudazatát, most könnyebb lett az is. Úgyhogy most boldog vagyok, köszi a segítséget!
Szia pptom! Köszi az infókat, tegnap voltam is a Rákóczi úti (Bp.) Ladabolt-ba. Néztek rám, mint a sülthal. Kérdezték, hogy cikkszámot nem tudok, mert ilyen alkatrészük nincs. Külső kilincs volt csak készleten. Ja és olyan jól megy a bolt, hogy idén már ki sem nyitnak...:-)
Esetleg nem tudod a paramétereit, nem jegyezted fel mikor legyártottad? Nekem nincs eszközöm ehhez, de nagybátyám esztergályos, vele meg tudnám csináltatni... Köszönöm
A zárat és a belső kilincset egy vékony rúd köti össze, amelynek a kilincs felöli végén van egy műanyag alkatrész, ami bele van pattintva a kilincsbe. Nekem már kétszer is eltört, de csináltam helyette fémből egy hasonló formájút. Azóta nincs vele gond. Talán még képet is csináltam róla, majd megpróbálom megkeresni. Átmenetileg szerintem vedd le a kárpitot és a kilincset, majd kézzel húzd a rudat. Vagy esetleg egy másik ajtóról átrakhatod a műanyagot.
Ma eléggé megszívtam, ki akartam szállni és egy kisebb reccsenés útján valami eltört/ megment, mostmár nem tudom a vezető felőli oldalt kinyitni az ajtót. Csak a műanyag tört el? Most elég hideg van, nem merem szétszedni, ilyenkor a műanyag gombok eléggé könnyen törtnek, nem tudom átmenetileg valahogy megoldani?
Légszűrőház csövestől megvan, nem törött, nem repedt. Légtömegmérő már nincs meg hozzá. Kompletten 5 ezer forintért odaadom. szellőzőrostélyokat már lefoglalták.
Fűtésvezérlő szerintem 0,1,2,3,4 lesz, de mindenképpen lefényképezem holnap.
Helló! Érdekelne a légszűrőház, ha nem törött. Árat írj légyszíves. Illetve a középső szellőzőrostélyok, ha az újabbik fajta. A fűtés vezérlő milyen? A,1,2 vagy A,1,2,3 vagy 1,2,3,4 ? :D
Szia! Oké. Rendben van akkor kellene nekem!! Megadom a tel szamom légyszi csörgess meg ės én vissza hìvlak téged 06302174786.igy könnyebben meg tudjuk beszélni a reszleteket mert meg kellene nekem màs is! Üdv. Laci
Rendben. Igazából nem olyan fontosak a képek, csak gondoltam, ha szállításkor történne valami, akkor össze tudjam hasonlítani. E-mailben elküldöm a címemet.
A mai napon kiszereltük, mellékelem a képeket. Ára folytószelep-potméret, illetve alapjáratmotor nélkül: 3000 Ft. A hűtéscső-csonkok nem lyukasok, levételkor kifejezetten odafigyeltünk, hogy ne törjük/lyukasszuk.
Bocsi, kimaradt, hogy a 4 felnit 12000 forintért adom. 14"-os, van rajta 4 vredestein nyárigumi, ami talán egy szezont kibír még. Gyári Lada felni, jó állapotban.
Van egy Lada 112 1.5 16V bontásra, rengeteg alkatrésszel. Ami nincs meg, az a "csupasz" motorblokk (a rajtuk lévő szenzorok, érzékelők, injektor, stb stb megvan.
A hétvégén megpróbálok összedobni egy emberi árszabású alkatrész listát árakkal, igény esetén fényképet tudok csatolni. Az autó még jelen pillanatban egyben van, a bontása folyamatos.
Gyors információgyűjtés után innen onnan némi előzetes árlistát adnék:
-Üzemanyagtank: 5000 Ft
-Első, hátsó lámpák: 5000 Ft/db
-Hűtő: 7000 Ft
-Hűtőfolyadék kiegyenlítő tartály: 2000 Ft
-Szélvédőmosó tartály motorral: 3000 Ft/db
-Bal oldali elektromos ablakemelő motor: 2500 Ft/db
-Jobb első elektromos ablakemelő motor kicsit szoruló csapággyal: 1000 Ft
-AC pumpa, generátor, önindító: 7000 Ft/db
-Váltó ~15e-ret futott Valeo kuplunggal: 25000 Ft
Természetesen ott van még egy komplett beltér, a motortérből is van még jó pár alkatrész, folyamatosan írom össze ezeket, teszem közzé majd valamilyen mindenki által olvasható formában. A nem-kopó alkatrészek 99%-a eredeti, amelyik nem, azt jelezni fogom külön.
Csomagküldés megoldható utánvétellel a vevő terhére, szerintem a DPD-nek egész jó árszabása van, persze súlytúl/mérettől függően szóba jöhet más futár is, sőt, PikkPakkPont is (mivel már elérhető magánszemélyeknek is). Viszont sima postai csomagküldés NEM játszik (akkor már inkább vaterafutár...)
Érdeklődni szabad, emailem publikus, itt is válaszolok kérdésekre/privátokra.
Csendben megjegyezném, hogy az itt feltüntetett árak fixek, és - szerintem - elég barátiak, attól függetlenül, hogy nem sok alkatrész mozog használtan. Amit engedni tudok: 10e felett a futárköltség felét állom, 20e felett pedig én állom. Szerintem ez így korrekt.
Helyileg Kazincbarcika, a kisebb darabok (ami egy táskában elfér kb) Sajószentpéteri átvétele megoldható, máshova nem viszem el.
http://nagycsavar.unas.hu/spd/11111021234/Tortcsavarkiszedo-M3-M14-ig-4r- Ehhez hasonlóval szerintem sikerülne. Vagy megpróbálhatod megfúrni a bent maradt műanyagot, de nem teljes hosszában(nehogy belemenjen a hűtőbe a forgács) és egy balmenetes csavart belehajtva ki kell jönnie. A hűtő kiszerelésével szerintem könnyebb megcsinálni. Arra kell figyelni, hogy a balmenetes csavar tudjon magának menetet fúrni a műanyagba.
A hütövizleeresztö /müanyag/ csavar menete beleszakadt (a 3 cm-böl kb 2 maradt benne).
Átmenetelig ragasztóval belehajtottam egy önfúró lemezcsavart a bennmaradt müa. csavar-darabba (amiben 2 mm asszimetrikus lyuk is van, de nem végig) , ami 1 napja tart, de nem sokat remélek töle.
A gyárak is folyton váltogatják a beszállítóikat,köztük az AVTOVAZ és leányvállalatai is. Aki olcsóbban tudja beszállítani ugyanazt terméket, attól veszik az adott alkatrészt/részegységet. Ez látszik is az elektromos alkatrészeik minőségén, illetve az adott alkatrész sok variánsán.
Egyébként már szinte mindegyik alkatrészmárkát hamisítják, méghozzá egész jól.A nagykerek is sokszor bevásárolnak a hamisított alkatrészekből, valószínűleg nem tudva persze).
Sajnos sok alkatrésznél nincs nagyon választási lehetőség, örülünk, ha egyáltalán találunk itthon.
Kintről próbáltam több webshopból rendelni kisebb alkatrészeket(Ukrán, Orosz), de egyik sem törte magát, nem postáznak az EU-ba. Nagyobb dolgok pedig a posta/futárköltség miatt felejtősek.
Ebay-en, aliexpressen is vannak utángyártott cuccok, viszonylag drágán.
AC pumpát pl. jó árban( 18USD volt összesen) lehet aliexpress-en venni. Nekem is az van, eddig semmi gond vele.
Köszi, de tudom, hogy nem azonos, csak tőlük kértem egy árajánlatot a cserére, 25.000 Ft-t mondtak.
Az üllői szerelő véletlen nem Gulyás Pál? Minden lehetséges találat a Kistemető utcában őt nevezi meg autószerelőként. Mindenesetre köszönöm a tippet, fel fogom keresni.
Jelentéktelen funkciójú alkatrészeknél én sem foglalkozok annyira az alk. márkával, azonban vezérlésnél, futó/kormányműnél stb, ahol fontos a megbízhatóság, ott inkább nem spórolok az alkatrészen.
(Ha kipufogódobot akartok venni, akkor ajánlom a lengyel gyártmányú ferroz dobokat.
Hátsó dobot vettem nemrég, sokkal jobb, mint az előző utángyártott, ami 4 év után teljesen szétrohadt.
Felfogató-fülek is félre voltak hegesztve, a kasztniba is beleért a dob.
A gyári alkatrész azt jelenti, hogy egy gyárban készült:-)
Az eredeti meg azt, hogy eredetivel megegyezö -külsöre.
Aztán van a Lada Original (mindegy hol gyártották, melyik beszállító mert pl. az elektromos rendszer Bosch), ez van a kék-fehér csomagolásban, ez mindig OK.
Hogy megosszam a tapasztalatomat, 2 hónapja vettem a neten Bosch wr7dc gyertyákat.
Elsöre megörültem, mert a dobozon Made in russia volt.
500 km után 2-t cserélni kellett, mert szénné égtek...
Nem kell mindig original (ami szó szerint eredeti.)
A légszürö ua mint az Audi 100.
Most cseréltem hütövíz-csöveket, a Saab 9-5 volt a legolcsóbb és passzol.
Ezt hívják Lada-feelingnek...és egy állandó kreativitás, inspiráció:-)
A Ladabolt a XVI ker.ben van Rákóczi út 60A, gyakorlatilag van minden /lengéscsillapító nem ajánlott./
ladaszerviz.hu
A Ladaszervíz III. ker Csillaghegyen van, Fésüs u.
Jó a honlapjuk, kedvesek, a nyáron voltam náluk, de félmunkát végeztek, 2 gumival átbasztak, olyan lenyúlós érzésem volt, de lehet, hogy asvéd rendszám miatt, mert arról nagyon érdeklödtek, nem megyek oda többé.
Ha vezérmüszíjat + vízpumpát cserélnél, van egy Kovács Pál, Üllön, Kistemetö u., jó szakember korrekt árakkal és X. ker.-hez egy 15-20 perc.
Én a ladaparts.hu-ról rendeltem(szegedi ladabolt) gyári görgőket és vízpumpát szállítással együtt 15e forint volt. Vez. szíjat szintén Szegedről, de a Kovács Autóalkatrésztől(alkatreszek.hu) vettem Gates márkájút 2500 forintért. Az autóba még nem kerültek be, de mivel a szíj kivételével gyári, ezért gondolom nem olyan rossz választás. Hova valósi vagy, ha lehet tudni?
Lehet, hogy az ablaktörlő mechanikája kezd szétesni a műanyag borítás alatt. https://imageshack.us/i/f3dscf19081j Ez az én mechanikám, aminek az egyik csatlakozása volt eltörve, ami látható is a kép jobb szélén.
Hát a fene tudja szerintem nem csúnya a Granta színrefújt lökőssel főleg :) bár a Kalina 2-es sem rossz. De egyenlőre én sem akarok autót cserélni. Csak azért hoztam szóba mert /szerintem!!!/ jobb vétel lenne mint egy 1000 éves nyugati kocsi...
Azért a 940-es Volvóra megemlítem, hogy rendesen fogyaszt jó 12 l felett és Mo.-n (szerintem) csak leharcolt példányok vannak 3-400 eKm fölött, ha egyáltalán megbízható a km-óra és akkor már húzós az alkatrész költség is...
Ha találsz egy jót 200 ezer Km alatt, arra érdemes beruházni, én is kerestem a nyáron 2 hónapig de nem találtam ilyet...2 literes felejtös.
Hát egy Kalinát inkább Kalina 2-esre cserélnék... A Granta egy ócsósított Kalina, sztem rondább, ócsóbb 1 színű belsővel, kihagytak belőle ezt-azt (pl. a gázos csomiajtó kitámasztást), én inkább visszafejlődésnek tartanám. Igaz, kicsit frissebb külsőre, már nem a fekete lökösös alapkivitel :D
Mondjuk én a saját szemszögemből indultam ki /mert már! nincs az az ember aki rá tudna beszélni még egyszer valami 10-en 20-on éves nyugati! autóra/
Mink is napi szinten használjuk a Kalinákat (2db van) de egyenlőre nem cserélném le őket,max a Grantára amit leírtam. Szerintem azt megérné megvenni durván 1,5éves aztán "csak" 3900euro.
Egyrészt ennyit most nem is költenék épp autóra, másrészt meg ennek azért a töredékéből egy jó szintre fel lehetne hozni a 111-esemet is. Szóval nekem most épp nem érné meg :) És szeretem a Lada-feelinget (15 éve Ladázom), de miután már megvolt a lájtos tuning buherálós feeling, az öreg hátsókerekessel csapatós feeling és a "vettem egy zsír új Ladát szalonból" feeling is, szerintem kimerítettem a lehetőségeket :) Nem fogom később sem lenézni az oroszokat, sőt, csak most épp Volvózni támadt kedvem. Végülis az is a messzi és hideg északról származik :)
Én meg a WWW.mobile.de-n láttam Lada Grantát 2013 03. havi 2200Km-et futott 3900euróéert /kb.: 1180000Ft/ Igaz ez az alaptipus. -Szerintem- ezt jobban megérné mevenni.
Lehetne egy kérdésem tudom nem szükségalkatrész de, Ti hová raknátok az autórádió méretű equalizeres erősítőt :) mert zsigulinál hilti szalag 2 csavar azt tudom ,de nem szeretném vagdalni a műszerfalat az kókánymunka... :)
mert én konkrétan helyet nem nagyon találtam ahová beépithetném vagy csak legalább rögzíthetném :/
gondoltam arra hogy a kormányoszlop aljára rávarázsolni de akkor a magasságállítónak lenne útban vagy a vezető oldal jobb oldalra a lábtér oldalfalára de akkor meg olyan rehabos gázpedálállás van tehát ott is útban van :)
de legvégső esetben marad a jobb oldali kinyitható kesztyűtartó :D
A 940-es jó választás lehet, nekem van egy 93-as (98-ig gyártották, ha jól tudom) de nem akarom eladni és amúgy is Svédországban élek.
Viszont gondoltam felhívni a figyelmed a sok motorvariánsra 111 és 200 Le között.
A POLAR-verzióval vigyázni kell, mert az csak Olaszo., Japán, Németo. és Angliába készült és nem olyan az alvázvédelem mint a többinél, legtöbb a 2,0 literes BF200, BF 200FT, talán a kombi ok, Svédo.-ban a 2 literest nem is árulták.
A dieselekben meg VW-kisbuszmotor van.
Ha most vennék akkor BF230FK motorral vennék 134 Le.
Automatát nem vennék, csak ha féláron tudok benzint szerezni.
Köszi az ötleteket tankügyben mindenkinek, egyenlőre nem jutottam előrébb. Ha valaki esetleg bontásra veszi meg Fefe 111-ét, akkor a tankra vevő vagyok, ha meg tudunk egyezni.
Szívesen megvenném én az egész kocsit, de sajnos már nem tudom hova tenni, pedig akkor meglenne a sorozat. Bár most a 110-es beteg, de van mellette egy 112, aki dolgozik helyette a gyógyulásig.
Komoly hibája amúgy nem volt sok, megadta magát a hf tömítés, kipurcant a gyújtásmodul (először házi barkáccsal, aztán egy teljesen lábkompatibilis Daewoo modullal oldottam meg), meg egyszer eldurrant egy vízcső, ami önmagában nem nagy cucc, csak éppen Németországban történt, és a szétfröcskölő víz még az imént említett házibarkács gyújtást is kinyírta :) De még ezt is sikerült helyben, szerelő nélkül megoldani.
Komolytalan, visszatérő hiba még az ablakemelő, meg egyszer az ablaktörlő mechanikája is szétesett. Más most nem jut eszembe, szóval a régi samarás emlékeimmel összevetve nem volt szopóroller :)
Ár tekintetében ilyen nagy elvárásaim nincsenek, illetve ha nekiállnék kicsinosítani, akkor lehet, hogy lennének, de akkor meg az is lehet, hogy megint nem lenne kedvem kiszállni belőle :) Szóval most úgy vagyok vele, hogy ha ezért az egészért valaki megad 150 ezret és kipofozza (vagy az alkatrészeivel egy másikat kipofoz) és boldog lesz vele, akkor én is teljesen boldog leszek. Nekem az egész ügyön megspórolt idő is pénz. Ezért is írtam először ide, hátha valakinek lenne ilyesmire affinitása.
Abszolút szerettem a verdát, orosz mércével egész megbízhatónak és autószerűnek bizonyult, de tartósabbnak nem mondanám a régi Ladáknál. Kellemes része volt az életemnek, néhány esetet leszámítva mindig örömmel ültem bele és örömmel szálltam ki belőle :) Igaz, hogy az újkori vételáron bukik az ember, de utána még az 1-2 hibájával (gyújtás, hengerfejtömítés) együtt is keveset kellett rá költeni, plusz a gázüzemen vagy másfél millát visszahoztam, szóval amellett, hogy egy meglehetősen egyedi és a különc stílusomhoz passzoló verdával járhattam, gazdaságilag sem érzem rossz döntésnek egyáltalán. Közben viszont a kocsi is öregedett tíz évet, meg én is, és míg ez nálam kevesebb szerelgetési vágyban és jobb anyagi lehetőségekben manifesztálódik, addig a kocsi esetében megnövekedett törődésigényben és (jelenleg) csökkent komfortszintben. Így aztán most azt érzem, hogy szép volt, jó volt (tényleg), de fölösleges tovább erőltetni, mégiscsak egy használati tárgyról van szó. Persze most sem valami uncsi átlagautót szeretnék... pl. újabban elkezdtem vágyni egy klasszikus hátsókerekes kockavolvóra, szóval ha valaki tud egy eladó szép 940-est, mindenképp szóljon :)
Én szintén hasonló helyzetbe voltam. Újonan vettem én is 2004-ben. Enyém 112-es 180Km-el 16V metál fekete színű volt. Kp.zár az nekem is rosszalkodott,jobb hátsó ablak emelő nem működött,más gond nem volt vele. 300ezerre tartottam végül 280ezerért számolták be a másik autóba.
Ha már eladod, leírnád, hogy milyen érzéssel válsz meg tőle. 10év/160e km annyira nem sok. Mik voltak a drágább hibái, amit ráköltöttél, mennyire volt megbízható? Tudom, újonnan vetted, megérte? Azt tudom, hogy kaszni gyenge pont, de motor/injektor/futómű/elektromos alkatrészek mennyire voltak megbízhatók? Sok sikert az eladáshoz, elnézve a használt árakat, szerintem 3-400e Ft-t érhet, bár én megcsinálnám előbb a villanyablakokat, zárakat, mert az a vevőnek riasztó plusz lehet olcsón lekezelném a rozsdákat.
Szerintetek egy 16V 2111-es (gázüzemű) bontásra/felújításra eladva mennyit érhet? Érdekelne itt valakit? Igazából nem roncs a kocsi, lehet, hogy érdemes egy kicsit rákölteni, de 10 év és 160ekm után már lehet, hogy más autó után néznék, ebbe meg több ponton is lassacskán tolni kéne a lóvét, így reálisan nézve a piaci értéke eléggé alacsonyan járhat. Én meg úgy gondolom, mivel nekem ezzel nincs időm vacakolni, inkább eladnám úgy, hogy akár bontásra, akár némi törődéssel további használatra. Február elejéig van még rajta műszaki.
Előnyei: - olcsón odaadnám, minden hibájáról részletes felvilágosítást adok (első tulaja vagyok) - 16V motor, 160ekm van benne, mindig kapott rendesen olajat (5w40-nel ment egész életében, keveset fogyaszt belőle), nem volt sosem szétfőzve, hf tömítést kellett rajta egyszer cserélni a fene tudja, miért - hibátlan Lovato gázrendszer van benne, az üzemeltetési költségein majdnem az újkori vételárát visszahozta már :) - nem új, de még bőven használható téli+nyári kerékgarnitúra - tartalék alkatrészek (belső kárpitok, önindító, villanyablak-mechanikák)
- elől toronymerevítő, hátul plusz kanyarstabilizátor Hibái: - küszöböknél, kerékíveknél, első ajtók alján van rozsda, nincs szétrohadva, de már igényelne némi kezelést/festést - motorháztető csúnyán össze van karcolva - most épp a 2-es henger hidegen egy fél percig kicsit dadog, aztán jó - 4 villanyablakból 3 rossz - bal hátsó ajtó alig nyílik, központi zár is hol megy, hol nem - kipufogó kissé kifúj - szélvédőn repedés
A váltó testelése lehet szar, mert letesteltem az indítót és jó lett... Vagyis már lemerült az akksi addigra.. Szóval az akku jó, fél éves kb. De hallatszott egyből, hogy ott lehet a hiba. A 110-en is ott van a váltó testelése, ahol a csacsin? Kicsit túlzsúfolt ez a motortér, nehéz észrevenni. :)
Minden be lett mérve nekem is (nem szemrevételezéssel) és az hozta ki hunyónak a vez.tengelyt. Bár nekem ez a hiba nem 110-esnél hanem Kalinánál /1,6 L 8V /volt 130Ezer Km-nél. Lada szervízben csináltattam és azóta /mióta vez.tengely csere megvolt/ nem eszi az ékszíjat.
Tiszták a felfekvési felületek erre direkt vigyáztunk!
A görgök tengelyét magyarul a blokkban lévő tőcsavarokat kihajtottuk de igaz csak szabad szemmel és fúróval megforgatva nem láttunk semmit. Viszont az hogy a vezérműtengelyek lennének a hibásak ez megrázó....
Azért az megdöbbentő hogy egyik szerelőnek sem jutott eszébe mérőórával kimérni , hogy hol melyik görgőn van ütés. Lehet valamelyik görgő tengelyét sértették meg. Elég neki pár tized deformitás és hajlamos megenni a szíjat. A vízpumpa illetve a görgők felfekvési felületei tiszták ? Általad először megbontott szíj meg volt rágódva?
Én is így jártam anno,hogy ki lett cserélve minden. Nekem végül is úgy szűnt meg a szíjevés,hogy végül ki kellett cserélni a vez.tengelyt mert minimális "ütése" volt. Tény és való azóta nem eszi a szíjat pedig 40ezret mentünk vele azóta.
Egy egészen furcsa és igencsak bosszantó dologgal kapcsolatban írok most nektek amire sok-sok szerelő sem tudott rájönni sajnos. A helyzet az, hogy 112-es 2004-es évjáratú ladám eszi a vezérműszíj belső részét. 40.000 Km-el vettem most tartok 74.000 Km-nél és túl vagyok lassan 5 vezérműszíjon spanoló és vezetőgörgőn vizpumpából a 3. van benne most. Vezérműszíjakból vagy gates vagy contitech volt rajta mint két félét megkezdte elég rövid idő alatt. Mikor megvettem mint minden jóérzésű ember vezérlést cserél közel 9 ezret mentem még azzal amivel megvettem gates szíj volt rajta még az eredeti orosz spanoló és vezetőgörgővel hibátlan volt. Gondoltam itt az ideje vezérléscsere contitech szíj breda görgök akkor a vízpumpa maradt a gyári gondoltam nem lehet baj, de lett. Pár száz km után a vízpumpa elkezdett folyni szó szerint hiba volt nem kicserélni. Ismét szétszedés doltz vízpumpa gates szíj új spanolók összerakás nemsokkal utána ismét enni kezdete a belső részét. Gondoltam a vizpumpa a rossz vettem egy heput bele ismét új szíj mivel megkezdte nem rakjuk vissza szettbe lett véve a gates 5539-es tehát minden új összerakás majd ismét eszi a belsejét a szíjnak. A szíj feszességet már minden féleképpen állítottuk volt egészen feszes akkor elvileg befelé mászik a szíj a blokk felé volt olyan laza hogy szinte súrolta a műanyag burkolatot akkor elvileg lefelé kellene jönnie ez akkor is befelé mászott.
Tegnap ismét szétszedés új főtengely fogaskerék új vezérműtengely kerekek a hepu szivattyú maradt gates vezérműszíj ami elvileg erősített 5468XS a cikkszáma nameg amit szettbe kaptam gates görgőket a blokkból kicsavartuk a görgők tőcsavarjait hogy nem-e görbék de semmi ilyesmi nincs. Most várjuk a csodát nemtudom mihez fogok kezdeni most hogy minden lelett cserélve és ígyis enni fogja a szíjat....
Vettem a kocsiba másik önindítót, ugyanaz a helyzet, mint a régivel. Az akksi nincs lemerülve, mégis úgy indítózik. Mi a franc lehet? Kontakthiba, lendkerék megragadt?
Egy hengerfejpakolás-csere egy 16V Ladamotornál nagyságrendileg mennyi lehet? A félig lévő hűtőlötyitartály szintje leesett a minimumra, a légszűrőház tetejénél a szelepházon lévő kb. 2cm-es kupakot meg kiköpte a motortérbe, utána meg rengeteg olajat. Most nagyon nincs öjömbódottá'
Miután izomból megszívtam azt a csövet ami a nyomsásszabályzóra megy, szinte pöccre indult a kocsi (ami semmit nem jelent, majd ha többször próbáltam akkor esetleg)
Aztán ahogy ott turkáltam, látom, hogy az a cső ami abba a jobblámpa mögötti fekete dobozba megy lyukas (nem repedés, mm-es lyuk volt rajta). Gyakorlatilag az a gumicső szét van porladva és ez a szövetborítás alatt nem igazán feltűnő. Lehet valahol olyan gumicsövet kapni ami nem rohad el 1-2 év alatt? Amiket itt a környező autósboltokban vettem az évek alatt azoknak ennyi az élettartama.
Szerintem ennek nincs különösebben nagy jelentősége, ha nincs hiba az üzemanyag ellátó rendszerben, akkor az indítózás alatt is egy pillanat alatt létrejön a kívánt nyomás. Pl. ha beülsz a kocsiba, és azonnal indítózol, anélkül hogy várnál ráadott gyújtással pár másodpercet, akkor is könnyen be kell indulnia.
Igen kivéve, ha az már a harmadik indítózás nélkül, ahogy Kormoss írta.
Hamarosan vezérlés csere lesz az autón. Szegedi Ladaboltból rendeltem gyári vízpumpát és görgőket. Szállítással együtt kb. 15 ezer ft lesz. Szintén Szegedről a Kovács autósboltból rendeltem fékpofákat és fékbetéteket. Már eléggé elhasználtak a fékek. Hiába lassan 81 ezer km lesz autóban és ez lesz az első, hogy hozzá kell nyúlni a fékhez.
MP7.0-s ECU-nál kb. 5mp-ig megy az AC-pumpa gyújtás ráadásakor. Nincs üza- nyomásmérő szenzor.
Legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni a nyom. szabályzót, hogy tápot adsz az ac-re (kikapcsolt gyujtásnál)
OBD csatira ki van vezetve közvetlenül (11. láb), akksi + rá, - pedig a kasztnira. A nyomásszabályzó vákkumcsövét ha erősen megszívod, akkor hallatszódik, ha változik a nyomás. Más hanggal csorog benne a benzin.
A gyújtás rákapcsolásakor a vezérlés bekapcsolja a szivattyút, de ha 2 másodpercig nem indítózol le is állítja. Most nem tudom hogy van pontosan, de azt hiszem ezt kétszer lehet eljátszani, harmadszorra már csak akkor kapcsolja be, ha indítózol is. Említetted hogy nem a gyári szivattyú van benne. Biztos hogy nem kapcsolja be gyújtás ráadásakor? Nem lehet hogy csak nem hallani? A Lada szivattyúja elég hangos, ez enyémben még járó motornál a kocsi mögött állva is hallani ha megy, de pl. a Fiatomban abszolút semmi hangja nincs.
Az üzemanyag nyomást egy membránszelep szabályozza a levegő szívócső nyomásának segítségével, semmilyen elektronika nincs benne. Nagyjából a fojtószelep alatt van, kis rézszínű henger, az elosztókeretre van szerelve egy bilinccsel, megy rá elölről egy kis levegőcső. Elképzelhető hogy ez van beragadva, és nem enged át elég nyomást. Álló motornál 3 bar körüli benzinnyomásnak kell lenni. Ha járó motornál ad ennyit a szivattyú, akkor szerintem nem abban van a hiba.
megnéztem. Ha csak gyujtás van ráadva, semmi benzin nem jön, nem kevés hanem semmi. Ha már jár a motor akkor spriccel a benzin is.
Feltételezem a gyújtás ráadásakor az ac nem indul be (nincs rövid zizegés hátulról) ezért csak indítózás közben jön meg a benzin az meg elsőre kevés a motornak?
vagy van valahol egy nyomásérzékelő ami azt mondja a kompjuternek, hogy megvan a nyomás és nem kell elindítani a szivattyút miközben nincs meg a benzinnyomás?
Sajnos csak szétszedni lehet összerakni már nem :-) Anno én is ugyanígy jártam,hogy "széttekertem" aztán semerre nem lehetett állítani. Új lámpákat kellett vennem.
Van eladó 55Ah-s JászAkku márkájú, bal pozitívos akksim. A Bárdi Autónál 2016. január 24-ig garis. Számlát/garilevelet természetesen adom hozzá. Ár: fix 10e.
Ugyanitt 4 darab normál állapotban lévő acélfelni 4×100 ET49 14", egyben fix 10e-ért.
Tudna valaki segíteni, hogy a 110 lámpáit hogy kell szétszedni, vagy legalább javítani, mert az állító csavarok túl lettek tekerve /szerintem/.Most az van, hogy nem lehet állítani egyik irányba sem és persze nagyon lefele van billenve amivel szinte semmit nem látni.
Az elosztókeret jobb kerék felé eső végén van egy szelep, ahol a nyomást mérni lehet. Vedd le róla a kupakot, és körömmel vagy egy csavarhúzóval óvatosan nyomd be a szeleptűt ráadott gyújtás mellett. Pontosan nyomásmérővel lehetne megállapítani elégséges-e a nyomás, de ha erősen spriccel, nagy baj nem lehet, ha viszont csak csurog, akkor biztos hogy kevés a nyomás.
Mostmár sejtem ,hogy mi is az a Gamma nevű eszköz :)))
Tehát én is csak láttam Miskolcnak azon a helyein az előzőben leirtakat nem tudom ,hogy Miskolciak vagy sem :) de jut eszembe láttam a 37-esen is többször egy ezüst szinű 110-est és ma Szerencsen az egyik helyen szintén egy 110-est és az pedig sötétkék :)
a jó multkorában pedig itt az utcánkban is egy méregzöld 112-est na hogy az e amit miskolcon láttam anno vagy másik nem tudom de 112 volt :D
Nincs akadálya, nem sokból tart megnézni, csak szólj jó előre, hogy tudjunk egyeztetni.
A Gamma egy fedélzeti számítógép, tudja olvasni és törölni a vezérlő hibakódjait, és képes megjeleníteni az érzékelők pillanatnyi értékeit is (és még sok minden másra is képes).
Miskolcon nem nagyon járok mostanában de ha úgy lesz utam akkor megkereshetlek? természetesen ha neked is jó lesz! Adigis köszönöm a lehetőséget :)
a gamma tulajdonképpen mit foglal magába? mi az? (furán hangizk ,de csak olvasom ahogy irjátok gamma-gamma de nem tudom hová tenni hogy hogy is nézhett ki,bár gondolom valami elektromos dolog ezekszerint :)
Miskolcon nem sok 11x-est láttam egy sötétkék 111 az apech előtt(kb 2év) egy bordó 110 a metro utáni benzinkútnál (asszem shell) a körforgó előtt(szintén kb 1-2éve) egyet menet közben az egy méregzöld 112-volt ezt is kb akkorriban :)
Nincs valakinek ötlete, hogy hol lehet venni 8v-s 110-hez benzintankot? Az enyémet kirepesztette valami, a ragasztásban pedig nem bízok. Esetleg ha valaki bontottról tud, az is érdekelne.
Én is inkább így venném meg, de a mostanival sincs semmi bajom :) Egyébként itthon ilyen szárnnyal nem láttam még, de a mobile.de-n most is van. Pár hónapja szintén a mobile-n volt egy holland bordó, full extrás(ABS, klíma, ülésfűtés, elektromos visszapillantók stb.) 112-es kb. 900 ezer ft-ért. Azt nem értem, hogy ezeket az extrákat itthonra miért nem hozta be a Hungarolada. Talán egy kicsit nagyobb sikere lett volna a típusnak.
Akkor jól rémlett valamelyik korábbi hozzászólásodból hogy környékbeli vagy. Én miskolci vagyok, annyit tudok segíteni hogyha elhozod, hogy megnézem neked Gammával.
OK, köszi. De hátulnézetből látnom kellene, hogy ez a "12V 1,2W illetve W2x4,6D" tipusú izzó? Lehet, hogy nincs hozzá szemem, de nekem ebből nem derült ki... :) :) :)
Az ecut inkább ne piszkáld, nem hinném hogy baja lenne, meg aztán elég érzékeny tud lenni elektromágneses kisülésre (szabad kézzel "földeletlenül" a tűihez hozzányúlni nem szabad).
Az alapjárati motornál egy kis kotyogás minden irányba megengedett, sőt kell is. Ha szorulna, az nagyobb baj lenne. Kérdés hogy mekkora ez a kotyogás.
Ha jól tudom az amit írtál, de nem vagyok benne biztos. Egyébként engem is érdekelne pontosan, mert szeretném kicserélni én is a műszerfal ill. a szellőző rácsnál az izzókat kékre.
Halihó! Nekem még mindig az lenne a kérdésem, hogy ugyanaz a 12V 1,2W illetve W2x4,6D izzó kell a műszerfal világításhoz mint a fűtéskonzolnál amit cseréltem?
(sürgős lenne, mert a jobb alsó fele és a tompított visszajelzője nem világít)
Mire vigyázzak ha a műszerfal mögötti izzókat cserélem? El tudok cseszni valamit?
Memgozgattam/kifujtam az aludobozon(ECU?) a százlábú csatlakozót ,na meg mindent ami a motorhoz kapcsolódik... az alapjárati motor tuti cserés lesz mert átszivta rajta a levegőt... a műanyagnál ahol a csati is van ... szétszedtem és megkentem vékonyan pasztával és úgy raktam össze... de amúgy maga a tengelye is lóg nem kicsit oldalirányba is :/
tehát most jó!
legalábbis olyan mint azelőtt volt mig nem játszott ilyen nemakarokindulnisat ....
mert gondoltam beázásra is vagy a pára ?
De igen ezen én is gondolkodtam nem az a drága ami annak tűnik hanem az mikor végérvényesen hulladékká fejlődne szegény (Azt meg nem szeretném ) Nagyon Szeretem ezt az autót... :)
A nem indulás szerintem valami önindító hiba lehet, ott néznék körül legelőször (pl. mágneskapcsoló hiba).
Az alapjárat és a menethibák biztosan valamilyen szenzor problémára vezethetők vissza, ahogy írod szerintem már jónéhány szenzorod hibás lehet, amik miatt egyre csak romlik az autó használhatósága. Tippelgetés helyett el kéne vinni egy autót egy elektronikushoz, hibakód olvasásra, és élő adatok vizsgálására, aztán pedig ki kell javítani/ cserélni a hibás alkatrészeket, addig amíg még használható az autó.
Nem szervós, de eddig nem is hiányzott. Viszont most sokkal jobban örülnék ha az lenne. Én a kormányműre gyanakszom, mert ma álló helyzetben terhelt első tengellyel(lejtett az út) eléggé morgott valami. Olyan, mintha szorulna valami. A hétvégén muszály lesz körbenéznem.
Egyébként ma volt egy 360 km-es túránk kb. 80% főúttal(110-120 km/h-ás tempóval), törött katalizátorral(CE világít, "vész" üzemmódban van), hátsó dob nélkül, 5 személlyel. Az autó kb. 22-23 liter benzint fogyasztott, az átlagfogyasztás nekem elég meglepő 6.1-6.5 liter lett. Ami szerintem nem is olyan rossz. Alig hittem el, hogy ennyi :) Nem is tudom mennyi lett volna, ha hibátlan a kipufogó rendszer. Talán 1-1.5 literrel lehetett volna kevesebb.
Ezt a leírást kerestem 2 órán keresztül, de most végre megvan :D http://zsiguli.hu/index.php?action=cikk&id=362 Neked is ez a fajta rendszer van. Remélem sikerül így már kezdeni vele valamit.
http://lada110atricom.ru/index.php?content=remoont&id=21&number=1 Ezt az oldalt találtam. Elég sokat segített nekem. Az utolsó oldalon a 8. pontnál szerintem a meleg levegő terelőlemeze látható, fehér vastag lap. Ha az, akkor neked vízszintesen kell állnia, mert alatta van a fűtőradiátor, amit lezár. Talán nálad is megszorult vagy megadta magát a motor, de ha sikerülne megemelni, akkor talán lenne fűtésed.
Az a baj, hogy neked más fajta fűtésboxod van, mint nekem. https://www.youtube.com/watch?v=2Ci9giL3p88 Ebben a videóban pont az enyém látható, szerintem hasonlítania kell rá a tiédnek is.
Nálam kb. 20 cm mélyen van a meleg levegő terelőlemeze. Nem kemény műanyag tapintása van, hanem szivacsszerű. Ja és nem fekete, hanem fehér/sárga. Holnap megpróbálok képet csinálni róla, úgy talán könnyebb lesz megkeresni.
Igen, nálam így van, ahogy mondod. Köszi, azon túl vagyok már 3 napja. Szépen mozog a kar fel-letolására a két terelő lemez, de szerintem van egy harmadik, amelyet a motor mozgat, ez maradt nálam zárt állapotban feltételezem, mert egy csepp meleget sem enged ki.
Na ezt nem látom és el sem érem, dróttal sincs esélyem valami száloptikával kellene benéznem.
Még megpróbálom hétvégén a műszercsoport kiszedése után, hogy látszik-e valami a működtető motorból vagy a zsalúból, amit mozgat.
Sziasztok! lehetne egy kérésem az előző hsz.-ra valaki tudna valami megoldást? :/ Nagyon Megköszönném :$ :) mert ma is megcsinűálta velem ugyanazt mint akkor
gondol egyet és nem indul
az alapjárat stabil de ha bemelegszik akkor ingadozik kis idő mulva leáll!
vagy mint irtátok is többőtöknek az alapjárat nálam is szokta ,hogy kuplung kinyomásra leesik ... óra szerint 0-és 500/min közt játszik a mutató (ez valós lenne? )
Dieselnél van ilyen De benzinesnél is lenne?
vagy az óra csal elméletben igen de gyakorlatilag a benzinmotorok alapjárati fordulata legalább 600körül kell hogy legyen ...
na az újabb gond...
mikor elindulok és hirtelen vagy óvatosan húzatom/nám akkor fogja magát és mintha nem menne valameik henger!
ilyenkor lendületben van az autó és kinyomom a kuplungot határozott padlógáz "tiltásig" aztán megint jó kb 1-2 km-ig utána kezdi előröl...
a gyertyákat kivettem (májusban kapott újat) és a porcelán szigetenél ahol a "pozitív" elektróda van ott fehér mintha új lenne!
de a "negatív" fém része is majdcsak fényeg vékony koromréteg van rajta...
én arra gondolok lehet hogy nagyon benzinszegény lenne a keverék?
mi lehet a gond ?
szűrő ki lett cserélve , a tanknál
a csőrendszer nem enged dugulás nincs az injektor hídba még nem bonyolódtam bele ...
amire ezen a részen gyanítok az maga a szivattyú létezne? hogy nm szállít elegendő mennyiséget?
az alapjárat is olyan "mikor van" mint az ezerkettes zsigulié szokott lenni olyan jár-jár-jár-pukk-nemjár-pukk-pukk------- tehát egyenletlen olyan mintha a kipufogóban apró-pici "berobbanások lennének" szelephézag nem lehet vagy mégis? a hidrotőkék lennének megkopva?
vezérlés az helyén van mert akkor állandóan egyformány járna ... mondjuk a vezuérműszíj "sétál a tárcsán :/ kb 1-1,5mm hiányzik a szélességéböl lekopott :(
a múltkor emlitette valaki ,hogy a jeladók is csinálhatnak ilyen üzemzavarokat ...
az olajgombánál a hengerfejben a vezérműkerék felöl az olajgomba átenged tehát maga a gombábol folyik az olaj nem mellette ... ez lehetséges lenne?
teli vann vele t*k*m de nem adom fel! :)
Nagyon szépen megköszönném ha valaki tudna valami gyors megoldást irni a fő problémára a "nem akar indulni egyáltalán részre"
Nekem ezt hosszabb motorfék után csinálja. Olyankor teljesen szünetel az üzemanyag befecskendezés, gondolom kell egy kis reakcióidő a befecskendezőknek.
Nálam szinte mindig, ha pl. lejtőn benyomom a kuplungot v. üresbe teszem 850-1000 között ingadozik az alapjárat. Mostanában elég sokszor fennakad az alapjáratom 1500-on meleg motornál is. Az alapjárati motort már megtisztítottam, de úgy látszik nem volt elég.
Most már nem gyullad ki a lámpa hálaisten!Az alapjárat egy picit megint ingadozik,szerintem a visszarakott régi benzinszörő végett.Majd egyik nap visszavarázsolom az ujjat.Most egyébként akkor ingadozik mikor nagyobb sebességnél lassítok és benyomom a kuplungot!De nem áll le!Ez is már haladás!
Kedves Tom és Dobsa köszönöm a válaszokat, holnap megnézem én is ezek mentén.
A rajz rám sem lesz tökéletes, mert nekem emlékeim szerint csak függőleges kar létezik a rostély közepén, vizszintesre nem emlékszem a rostély alatt.
( Ha mindezt tudom már 5 évvel ezelőtt is, mármint, hogy ilyen "modern" az autóm, köthettem volna a gáz reduktor fűtését egyszerűen sorba is párhuzamos helyett a fűtésradiátorral. ) Samarán csak parallel játszik, mert ott még van fűtéscsap.
Szia! Nekem is így müxik, de időbe telt mire rájöttem.
Pedig én cseréltem fűtés ellenállás/ tetőkárpiton lévő érzékelőt, ki is tisztítottuk a középkonzolt, a pollenszűrőt minden évben kiszedem, mosom, de nem gyógyult meg.....ezekszerint emiatt, ez a baj! :)
http://zsiguli.hu/files/cikk253_TECHNIKAI_ALBUM_Lada110.pdf A 45. oldalon látható, hogy hogyan van megoldva a fűtés. Kettő féle fűtésbox van, nekem pont nem ez a fajta. Szerintem nincs külön fűtéscsap, a terelőlappal és a motorral helyettesítették, mert ha vízszintesen áll a lap akkor olyan, mintha el lenne zárva a csap. Egyébként egy új motor 7800/13 ezer forint Szegeden.
Én voltam az :) Már megoldottam a problémát. A középső rostélyt levéve(oldalanként 2 helyen kell kipattintani) megnéztem először a terelőlemezeket, de azokkal nem volt semmi gond. Véletlenül jöttem rá, hogy a meleg-hideg levegő terelőjével van gond. Vízszintesen állt, próbáltam mozgatni, de a motorja nem engedte. Ráadtam a gyújtást, próbáltam tekerni a hőfokszabályzót és szépen elindult a függőleges állás felé, ahogy feljebb csavartam. Viszont ha az alsó kék körre állítottam visszaállt a vízszintesen állásba, sőt a motor még egy kicsit ráhúzott és ismét beszorult. A kék körön kívül működik, oda nem szabad állítanom és lesz fűtésem. Ha neked is ez a gond, akkor egyszerű a megoldás. Szóval nekem is haldoklik a motorja, mert már régebb óta hallható volt, mintha megszorulna.
Valószínűleg neked is a terelőlemez-motorja döglődik. Sok esetben szorulnak, aminek az a következménye, hogy a motorban lévő műanyag fogaskerekek elrágódnak.
Az enyém is ilyen, általában működik, de ha olyan pozíciót talál el, akkor nem mozdul.Ilyenkor rá kell segíteni a terelőlapátra manuálisan. Pl. fémpálcával benyúlni a rácson.....
A középső rácsot ki kell pattintani, 2-2 fül tartja asszem oldalt.
Nem a P1602-es hibakód volt? Ez az akkumulátor saruinak levételekor íródik be, de a CE lámpa nem gyullad fel miatta, ha csak nem állandó a hiba. Ha megint csinálja nézd az aksi vezetékeit, nem sérültek-e, és a generátor szíj feszességét is ellenőrizd. Az alapjárat milyen?
Ma elvittem az autót szervizbe,a hibakód szerint fedélzeti áram ingadozás volt.Nálam ez úgy jelentkezett,hogy pár kilométer után elkezdett rángatni az autó
és olyan érzés volt mintha egy henger nem menne.Megnéztem a gyertyák rendben,még a régi üzemanyagszűrőt is visszaraktam hátha az a baj.Egész addig tartott ez a jelenség amíg a maszek benzinkúton tankolt benzin ki nem fogyott.És nem tankoltam rá normális benzint(Shell).Azóta semmi rángatás se lámpa kigyulladás!
A szerviz szerint is a benzin lehetett rossz, elég érdekes színű benzin volt majdnem barna!
Nálam is előjött. Gázüzem miatt már hütő takaró van a kocsin, üzem meleg, a motortérben lévő venti már el-elindul, beltérbe mégsem jön meleg levegő semmi sem. Amikor a fűtés szabályozót melegre állítom és a jobb oldali kapcsoló is valamelyik nullától különböző fokozatban van hallani, hogy néhány másodperc múlva fordulatszámot vált, tehát szerintem az érzékelő működik, de a beavatkozó nem tudja kinyitni a fűtéscsapot. Hozzátartozik a dologhoz, hogy néhány napja a gyújtás ráadától szokatlan berregést hallatott.
Mi a gyógymód? Középső rosta kiszereléséval férek hozzá a fűtés csaphoz, inkább nyitva lenne állandóan, most télen, mint zárva.
Jajj megint a gond... nem első jelenség szintén 111... :/
ma olyat csinált,hogy leállítottam inditottam volna sekép-se hang szószerint semmi hajtott az önindító aztán egyszer csak megtorpant onnastol pedig mintha lemerült volna az akku és nem hajtott tovább...
na akkor az apósnak telefon a kispócki akkut beleraktuk avval mint az óra úgy járt elértem a célba leállitottam visszatettem a lada akkuját avval is gyönyörűen indult tehát nem volt lemerülve én arra gondolok ,hogy valami gondol egyet és leveszi az áramot :/
a gyujtáskapcsolóbol az inditó szálat lekötöttem kb 2 éve mikor előtte is már jelentkezett párszor ez külön gombra direktbe az önindítóhoz ...
az önindítóba is akkor vettem vadiuj kefetartót keféstöl..
az akku rendben van savszint jó savsűrűséget nem tudom de az M22-es multicaromat is szépen inditja tehát jó az akksi 20mp. izzitás és inditózás kb 8-10mp.-n keresztül az 54Ah-s akksival 3,2kw-os öninditón keresztül...
Na ugye a ladáé talán 800w körüli a hajtóműves?
Tehát nem tudom ,hogy hová tünhet el az áram?
vagy mi lehet mert én csak valami elektronikai bibire tudok gondolni ...
vagy szorulna a motor? de akkor azt észrevenném olajszint jó olajnyomás van mert elalszik a lámpa de ha nem lenne nyomás akkor már rég megragadt volna és ha szorulna ugye akkor másik akkuval nem indulna rögtön ...
Erre még tippelni se nagyon tudok mit, a legbiztosabb megoldás az, ha elviszed kiolvastatni a hibakódokat. Ha nem is ég a lámpa, az ECU tárolja a hibakódokat, egészen addig amíg ki nem törlik a memóriájából, vagy le nem húzod az akkumulátor sarut.
Hálaisten most úgy néz ki,hogy jó lett az alapjáratom.Köszönöm a segítséged! De
most meg előjött egy érdekes hibám.ha városon kívül megyek vele kigyullad a CE
lámpa,egy pici benzin szagot is éreztem miközben kigyulladt! De mikor városon belül
megyek vele egy idő után elalszik és ki se gyullad.De mihelyst megint megyek vele kint közúton kb 3km-után megint világit!! Ezt tegnap előtt este kezdte el! Na ez most mi lehet???????????Ha esetleg valaki járt már igy kérem segítsen nekem!
Értem akkor lényegében elkoszolódás is idézhet elő ilyesféle jelenséget?
ezeket is át fogom nézni :) Köszönöm! :)
Amúgy elmondható ,hogy az alapjárattal nincs gondom
ma meg olyat csinált,hogy elindultam vele semmi gond... kis idő mulva kb 5-6km után
4.-be ugye szép lassan gyorsítottam "volna" és mintha meg akarna torpanni...
na ilyenkor kuplung ki akkor szépen pörög kb 50km/h-nál...
aztán kuplung vissza 3.-ba ugyanez... 50km/h asszem 2000/min?...
de kb 3-4km-n keresztül csinálta ezt... 750es ráfutós utánfutóval kb 3,5mázsával..
vagy ez normális? de lehet,hogy azért volt ilyen fura mert kicsit tovább szoktam fokozatonként húzatni de most ezt nem tettem és ugye a lendület... na mind1 majd meglátom ,hogy szólóba csinálja e ... :)
Szerintem simán lehet ennyi az ingadozás oka, még akkor is ha nem mindig csinálja. Nekem hasonló volt a nyáron, amikor a nyomáskiegyenlítő gumicsöve repedt szét meg. Meleg motornál néha 1100-1200 volt az alapjárat, de aztán egy idő után abbahagyta. Aztán újraindítás után megint kezdte, majd az 5-6 alkalommal, amikor alapjáratba kerül abbahagyta. És így tovább. Szerintem az ECU menet közben öntanulása is benne van a dologban, ami kiterjed az alapjárati szabályzásra is.
Ha 8 szelepes a kocsid, akkor a kartercső ugyanaz mint a Samaránál, kb. egy olyan 1000-1200 Ft-s tétel, nem is nehéz hozzájutni.
Gyakorlatilag igen,ha beindítom és megvárom míg a szívató is visszaáll.És úgy
pörgetem fel a motort melegen is bármekkora fordulatszámra mindig visszaáll és nem ingadozik
vagy legalábbis alig. De menet közben lassításkor már egész más a helyzet,az
alapjárat mint ha nem is lenne.Én arra kartercsőre gondoltam ami a motor elején
van és lentről az olajnívópálca mellöl jön fel a szelepfedélhez! Ezt most betekertem
átmenetileg szigetelőszalaggal mig nem tudok egyet szerezni valahonnét.Tegnap
mentem vele pár kört a városba,most nem csinálta.Csak egyszerűen azt nem értem
,hogy egyszer jó néha meg nem.Mert szerintem ha falsot szívna,mindig rossznak
kellene lennie,vagy nem? Sajnos mást nem tudok csinálni,hogy most majd még a tél előtt kicseréltetem a fojtószelepházat egy újra,mert azt mindenképp ki kell a kilyukadás végett.És akkor kapna próbára egy új fojtószelep jeladót és az általad írt légtömegmérőt is.Egyébként nektek mi a véleményetek a Lada Kalináról mert erősen gondolkozok hogy hozok egyet be Németországból?Ott egész jó áron vannak,és talán jobb minőségűek mint a 110-es Üdv!
Tehát jól értem, hogy amikor menet közben lenyomod a kuplungot, akkor annyira leejt az a fordulat, hogy le is állhat a motor? Ha áll a kocsi, akkor beáll normális értékre?
Fals levegőt bármilyen olyan helyen szívhat, ami a légtömegmérő után van, mert az ott beszívott levegő méretlenül jut a rendszerbe. Úgy veszem ki a kartergázcsőre gondolsz, ami a szelepfedélben lévő szűrőn keresztül az fojtószelep elé és mögé van bevezetve, tehát ott is szívhat falsot, ha lyukas a cső. Érdemes lenne megnézni az összes többi csövet is, és a bilincseiket.
Elektronikus hiba is lehet az ingadozás oka, ezeket a szenzorok élő adatainak vizsgálatával lehet a legegyszerűbben ellenőrizni, a műszaki könyvben benne vannak az alapjárati referencia értékek, össze kell hasonlítani őket. De ha van egy multimétered, akkor pár érzékelőt otthon is könnyen le tudsz ellenőrizni.
Hát nálam elég érdekesen mutatkoznak a hibák! Jobbára menet közben csinálja
csak,mikor áll az autó,nem vagy csak ritkán.Ami számomra picit érdekes,hogy ha garázsban alszik
és úgy megyek vele semmi probléma szinte.De mikor szabad ég alatt van éjszaka és párás nyirkos az idő akkor nagyon gyakran ingadozik az alapjárat vagy meg is áll.
Volt mikor reggel Zalaegerszegről jöttem haza Sümegre (ez kb 50 km) vagy 20-szor
kellett újra indítanom.És mikor hazaértem bejártam a garázsba vele leszáradt róla a víz,és egész nap használtam akkor már semmi probléma nem volt,vagy legalább is
alig.Szerintem az alapjárati motor tömítés rendbe,a légszűrő is oké. De viszont az
egyik vákumcsövön ami a motor elején van az ami kb 3-4 cm átmérőjű találtam
külső repedéseket,a szelepfedél felől,a bilincs előtt.Ott is tud falsot szívni?Ma én is
kicseréltem az üzemanyagszűrőt,szerencsére nem volt rárohadva a csavar 14-év után.A Zalaegerszegi volt Lada-márkakereskedésbe szoktam vinni általában,ott nem
találtak hibakódot sajnos!Mondjuk már meg beszéltem velük egy új folytószelepházat
is,hátha az lesz a baj,ami most rajt van azon sajnos kilyukadt a hűtővíz be és ki
Sajnos elég sokminden okozhatja, akár alig észrevehető apróságok is. Nekem is volt alapjárati bajom, nálam a gyári hibás légtömegmérő, és egy - szerelői javaslatra - feleslegesen kicserélt, és a típushoz nem passzoló lambdaszonda okozta.
Neked pontosan mik a tünetek? Hibakód van?
Pár rutin ellenőrzés:
- alapjárati léptető tömitőgyűrű nem sérült?
- kartergázcsövek eldugulva?
- levegőszűrő nem túl koszos?
- akkumulátor feszültség
- gyertyák, gyertyakábelek
- a szenzorok és az aksi kábelek nem sérültek valahol?
Találomra szerintem semmi értelme kicserélni egy 10-12 eFt-os alkatrészt. Egyébként ha az alapjárati motor elromlik, akkor nem néha-néha rossz az alapjárat, hanem mindig. A fojtószelepházat viszont érdemes leszerelni, és szépen kitisztítani, mert az is okozhat alapjárati bajokat, ha a léptető megkerülő csatornája elkoszolódik. Ezen kívül még a kartergáz vastagabb és vékonyabb csövét és levenném (a szelepfedélből jönnek, a vékonyabb a pillangószelep mögé ágazik, a vastagabb pedig a szívócsőbe csatlakozik) és megnézném azok nincsenek-e eltömődve.
A Szűrő csere valóban segített hááát átfujni nem tudtam rajta csak nagyonnehezen "nem irigylem szegény szivattyú kínlódását"
igaz néha néha még meg meg inog az alapjárat de az már másra vezethető vissza kérdeztem pár helyen a léptetőmotort szerintem ebben az esetben Ő lesz a ludas "az előzőekböl kivéve" arra 6-és 12e forint közti ajánlatokat kaptam na meg olyat ,hogy állítólag 4 féle létezik? minőségben pedig a "noname-tol a gyáriig"márkákra nem emlékszek
ROZSDA mindig aktuális kérdés, többen írtak már ajtó, küszöb, torony, doblemez, stb.
Az ajtóknál a gumikat leszedtem és egy svéd haverom tanácsára a külsö fekete ca 10 centis védösávval együtt (10 cm-es szörös hengerrel) lefestettem fekete sima /tehát nem a márványos kalapácslakkos/ Hammarite-tel, az a kerékívek peremét úgyszintén, az eredmény teljesen OK. Persze az alapos elökészítés fontos, de alapozó nem szükséges. A haver 3 éve csinálta, azóta sincs semmi rozsdásodási jel. Nyilván mély rozsdánál már más a helyzet. A torony már macerásabb lehet.
Egy biztos: ha Budapesten szívom meg estleg még egyszer így, már nem fogom megcsináltatni, mert túl drága (tudod Pesten tud annyi lenni a munkadíj, amennyi az anyagdíj). Durván 160e HUF volt, ebből csak 70e a munkadíj. Jó mi?
Ha vidéken rohadok így le, akkor elgondolkodnék rajta, mivel legalább egy 50e Ft-tal kevesebb lenne...
Hiába van süllyesztés a dugattyún a kokszosodás miatt összeakadhatnak a szelepek a dugattyúkkal. Volt már sajnos korábban valakinek itt a fórumon szíj szakadása és cserélni kellett szelepeket a motorban.
Szerintem a rozsdásodás kényes pontja az autónak gyártási évtől függetlenül. A miénk is 2004-es gyártás, de a hátsó kerékjárati ívek, az első és hátsó torony illesztése rozsdásodnak. A küszöb és az ajtók alja (hála a műanyag küszöbborításnak) szintén elkezdett rozsdásodni, de talán még nem olyan vészes. Érdemes leszedni a burkolatot vagy legalább alánézni, hogy milyen állapotban van a küszöb.
Érdeklődnék, hogy 1.5-ös, 16 szelepes ladánál haelszakadt a vezérműszij, akkor a szerelőnél mennyi káromkodásra számithatok? Olvastam, hogy a 8 szelepesnél védve van a dolog (nem tud összeakadni, mert süllyesztettek a szelepek), de ez a 16 szelepsnél is megvan?
Még mielőtt valaki belekötne: 70e-nél lett cserélve, 107e van benne.
nekiálltam az immo-s leirás szerint áttenni a kocsit szerviz módba. végigmegyek a leiráson, menet közben ránézésre jól, aztán a végén nem indul a motor. se bigyóval se bigyó nélkül. Piros bigyóra semmit nem csinál, csak villog az a nyomorult led meg a CE lámpa. Aksi levétel, marad a villogás. Végül leszedtem az ecu csatlakozót, visszaraktam és onnantól már a fekete bigyót elfogata és ujra indul. asszem nem kísérletezek vele többet
Ezután már egy kacagó kéjhömpöly volt alámászni a gépnek és benzinszűrőt cserélni.
Nem hinném hogy az ECU a hibás, nem kell egyből a legrosszabbra gondolni. Sokkal valószínűbb hogy egy vagy több szenzor tönkrement. A leírt tünetek alapján lehet rossz a lambdaszonda, a légtömegmérő, a fojtószelep potméter, de akár meg a hűtővíz jeladó is. Ezeket biztosra csak úgy lehet megállapítani, ha elviszed egy autóelektronikushoz (esetleg találsz a környékeden egy Gammával rendelkező márkatársat, aki hajlandó megnézni neked) és kiolvassa a hibakódokat, és megnézi az élő adatokat.
Értem akkor ez nem csak nekem fordult meg a fejemben :)
báár én úgy gondoltam akkoriban (csak nem mertem belefogni) ,hogy zártszelvény ha befér arra a helyre és a tetejét megnyitni :)
Tehát nem megoldhatatlan :)
mert amit lehet kapni "H" alakú gumituskót az is csak 2-é vágva,faragva fért el a rugó közt,lehet hogy a rugó lenne elgyengülve? vagy gyárilag olyan kb 2,5-3cm a menetek közti táv?
Tehát arra gondolsz hogy lehet az 'agyánál' lehewt valami gond? ilyen pl amit régebben is irtam a légtömegmérő csatit lehúzva működik rendesen bár tuti hogy az is szerepet játszik az alapjárati ,inditási problémákban ,de csak néha, szerintem annak állandóan ugyanúgy kéne jelentkeznie...
a csati pwedig ha rá van dugva akkor alapjára gyönyörű tiszta füstmentes kb 600-800/min...
de hirtelen gázadásra leful ...
de fokozatosan adagolva a gázpedált neki akkor felpörög kb 2000-2500/min-ig aztán ha ott megtartom a pedált akkor leesik a fordulat alapjáratra vagy szintén leáll...
én akkor a benzinszegész keverékre gyanítok ,de ha jol emlékszek nem minden esetben a légtömegmérő a ludas régebben irta valaki ,hogy a computerje is csinálhat ilyet?
ma megérkezett a szűrő 800ft és a kézifékötél... sérült csomagolásban!
tehát úgy ,hogy kb 30x30x40-es kartondobozba a kötél fel volt tekerve (még ez oké) de a szűrő is csak bele volt "lökve" és esetleg postai rakodásnál akár ki is eshetett volna a dobozon akkora nyílás vol az oldalán hogy a kéz kezem egymásra téve nyugodtan átfér...
(ezt a csomagolási dfolgot azért irtam ,hogy ha rendeltek figyeljetek oda ha ilyesmit észleltek nézzétek meg hiánytalanul érkezik e meg ) ide hiánytalanul megjött csak belegondolva egy két apróságot pl ha kárpit bolhát rende valaki azt is ömlesztve rakják gázkonvektoros dobozba hiába csak pl10db-ot rendel az illető?
Én megemeltem 4,5 centivel.Egy H-alakú kengyelt készítettem meg két távtartó gyűrűt alulra a futóműbe a lengéscsillapító helyére,és persze ki kell cserélni a csavarokat hosszabra.Nagyobb emelést nem javaslok, mert nem lehet betenni a rugó miatt.
3 éve így használom, semmi gond nem volt vele.A menet tulajdonságok sem változtak meg.
Érdemes lenne elvinned egy hibakód olvasásra, és egy jó alapos elektronikai karbantartásra, mert ki tudja mennyi csontváz van a szekrényben. Egy olyan előző tulajdonostól is sok jót lehet várni, aki kiköti a hibajelzőt... Egyébként újra lehet kábelezni, ha érdekel megszerzem a kapcsolási rajzát.
Kivettem az AC-t, de pozitív meglepetés fogadott: a szűrő egy-két szöszt leszámítva teljesen tiszta, ahogy a tank belseje is. Ezek szerint több problémát okoz a benzin tisztasága, mint a tankból leoldódott rozsda.
Benzinszűrőről: én a közeli autósboltból vettem, 1100 Ft-ért, valami univerzális, de teljesen jó.
Ma dél körül volt pár perc kiállási időm aztán fel hívtam ,és meg is rendeltem kézifékkötéllel együtt ,a szűrőt talán 800ft körül mondta,a kézifékötél az 3ezer valahányszáz forint +posta ezervalamennyi ,időhiány végett más megoldásom nem nagyon van állitólag holnap itt lesz édesanyám át veszi aztán este (valahogy ilyen tájban ) hazakeveredek aztán kicserélem bááár este nem nagyon szeretek szerelni mert ugye a megvilágítás sem olyan jó lehet hétvégére halasztom úgy is vizsgára készítem lassan (november vége) addig még van mit csinálni :/
tényleg a 2108-as samara féltengelycsuklója passzol a 111-hez?
és még olyan kérdésem lenne ,hogy hogyan lehetne a hátulját megemelni vagy gyárilag így meg van ülve?ültetve?a hátsókerék a kerékjárati ív vonalátol kb 3-4 cm-vel feljebb van ez normális?
mi lenne a megoldás,hogy ehhez viszonyitva kb 6-8cmt-emelni a hátulján?(utánfutó végett ) sokat futózok 750kg-sal...
Na igen az valódi tény hogy a benzin is csak egy kutyult vegyszer... :/
Régen írtam már ide az ülés-problémámról: milyen autómárka melyik modelljének az ülése lehet csereszabatos egy 2004-es 111-es vezetőülésével? Amikor az ötödik bontott is ugyanott van eltörve, ahol az enyém, már nem akaródzik eredetit keresnem, maximum az üléshuzatot utólag átműtöm.
A benzinszűrőt alul találod az üzemanyag-tank mögött. Kis kereséssel találsz 600-700Ft-ért is üzemanyagszűrőt. illetve 2-3E ft-ért is. SCT ST-330 vagy helyettesítői jó árban vannak.
Üzemanyag-nyomás az injektorsorban 2,5-3bar között kell lennie, vákuumtól függően.
Az üzemanyag szivattyúhoz lehet előszűrőt kapni? Én most 20e km után cseréltem benzinszűrőt, kíváncsiságból kettéfűrészeltem a dobozát, hogy megnézzem mennyire volt elkoszolódva. Tiszta fekete volt benne a papírfilter... Szerintem érdemesebb 10 ezerenként kicserélni azt is. Amióta kicseréltem, elmúlt az a hibája az autónak, hogy hidegen első indításra néha lefullad.
Ertem Köszöönm Akkor lényegében úgy döntöttem először átnézem az apróságokat amik a motort veszik körül :)
A benzin szűrő helye hol van mert én még nem találtam csak a tankban a szivattyút aminek végén van az a durva szűrő ami a képeden is látszik
a köztponti nyomócsőben mekkora nyomásnak kell lenni?
tényleg még annyi ,hogy szokott olyat is csinálni igaz ezt tényleg ritkán ,hogy mikor leveszem a gyujtás vagy ráadom van mikor a kulcs sincs benne és a "léptetőmotor" ami ha szemböl nézzük az autót akkor a tűzfal kárpit előtt kis szürke motorocska 4eres kábel megy rá (ha jol emlékszek) nas lényeg ez a kis motor gondol egyet és "dolgozik" kattog recseg,... vagy valami hasonló hangot ad .....
Arra a fekete biccbaccra gondolsz a "gázpedál helyzetérzékelő szenzor" alatt? :)
Na a kilométeróra mögött nem néztem mert gondoltam esetleg valami testhibára is
de akkor szerintem más része a km órának nem úgy viselkedne ahogy kellene...
a CE lámpában izzó sincs az előző gazdája(vagy "szerelője") vehette ki...
de tettem bele égőt akkor sem világitott még régebben ...
De a lényeg ,hogy reggel is ugyanazt csinálta mint előző hsz.-omban irtam de most ahogy jöttem vele hazafelé akkor kutya baj nem volt vele ,jó a szokásos alapjárat ingadozás meg van na meg néha felpörög 2000/min ig aztán leesik "0"-ra utána pedig 300-600közt lassan ingadozik
Az üzemanyagos sztorihoz még annyit tennék hozzá, hogy a tank 2 éve kapott egy gyors-tisztítást. Benzin leszív, alja tisztára töröl. Az AC-pumpa új előszűrőt kapott. Pár hete a képeken látottak fogadtak.....
Először is érdemes megméretni a kompressziót, az megmondja az állapotát.
Fojtószelep jeladó jó esetben kibír 50-60e-t, vagy annyit se. 3E ft Pesten a ladaboltban. Okozhat emelkedő, instabil fordulatszámot.
Km-óránál valószínűleg a váltóba becsavart jeladó lesz a hibás (16 szelepes esetén), nekem 50e után behalt, hol mért, hol leesett a sebesség nullára. Jeladó csere megoldotta. 4E körüli összeg.
Diagnosztika is sokat elárul. Fuel trimet megnézni, stb.
Esetleg üzemanyag-nyomást mérni az injektor-sor végén (elkoszolódott AC előszűrő, üzemanyagszűrőt is 30E-ként nem ártana cserélni, lásd kép, az enyém így nézett ki 40E után....az AC pumpa előszűrő is érdekesen nézett ki.....összeszedi a tankból a rozsdát, illetve az üzemanyagból kiváló adalékokat.
Nekem az első tippem a gázpedál helyzetjelző szenzor halála lenne. A fojtószelep házon van felszerelve két csavarral, csigaszerű műanyag házban, egy két vezetékes csatlakozóval. A legolcsóbb módszerrel úgy lehet kimérni, hogy két gombostűt beszúrsz a csatlakozónál a vezetékekhez, és egy multiméterrel figyeled a feszültségét: add rá a gyújtást, és kézzel mozgasd a bowdennél a fojtószelepet, és figyeld a reakciót. Nulla gázpedál állásnál az érték max 0,7 V lehet, teljesen nyitottnál olyan 5 V körül. Azonos állásnál a feszültségérték nem változhat nagy tartományban. A CE lámpa nem ég?
A kilométer órádnak pedig szerintem vagy kilazult a csatlakozója a műszerfal mögött, vagy a sebesség jeladó csatlakozója laza. Ez utóbbi A váltóházba van függőlegesen beépítve, 3 vezetékes csatlakozóval.
olyan jelenség jött elő ma ami kb 3-4 havonta előjön de most valahogy nagyon fur az egész....
tehát alapjárat "nulla" gázadásra darabosan reagál ...
csak a gázpedált pöcögtetve pörög felfelé és egy pontban ha tartom a pedált ugyanúgy leáll de vagyis luful mintha sok anyagot kapna mert érezni a fülkében azt a "jellegzetes mint az ezerketteseknél" igazi zsiguli benzintöbblet illatot...
a kipufogón pedig pára jön de olyan enyhe kénes szaga van meg olyan mint az akkusavszag...
mi lehet a gond?
napi szinten használom az autót munkába járáshoz (kb 40km/nap) átlag 60-70km/h-s tempóval de száz fölött nem non járok vele ... váltás 1500-2000/min közt történik,
gondoltam arra ,hogy nem e meg kellene már gyűrűzni (lehetséges segítség ezeknél a csacsi mociknál ez a házilagos "feljavítás"? tehát a gyűrűcsere segítene rajta? november végén vizsgás és nem szeretnék megválni tőle... :((( (hozzámnőtt) :))
a km óra 155900nál áll jelenleg de ettöl jóval több van benne mert a km-óra kb fél év után indult el újra pár napja... :/ (ennek is mi lehet az oka? )
Tehát a fent leirt jelenség okozója konkrétan mi lehet?
Szerintetek mi lehet a gond, ha az injektorsoron elmegy a benzinnyomás? Ha leveszem a gyújtást, elmegy a nyomás is. ( az ellenőrző szelepet benyomva nem spriccel, éppen csak csöpög.
Az AC megy, ha a gyújtás rajta van, de ha leveszem, akkor a tankba spriccel vissza az üzemanyag fél percig (hallani lehet)
Mi lehet a gond? Az AC-nek a visszacsapószelepe vagy a nyomásszabályzó?
Köszi a javítást igazad van, nem is tudom,hogy honnan jött az EGR szelep :D Akit érdekel a pontos működése olvasson vissza a fórumon az 1800 körüli kommenteknél.
Az a kopogó hang lehet még az EGR szelep is, amely a motor burkolat bal felső sarkára van ráhúzva. Egyszer én is azt hittem, hogy a vezérlésnél kopog valami, de csak a szelep volt.
Nincs eldeformálódva a fedél? Esetleg az is hozzáérhet a vezérmű valamelyik részéhez. Vedd fel a fedelet (három csavar fogja),és kézzel feszegesd meg a görgőket, nem-e kotyog valamelyik (csapágy). Levett fedéllel járó motornál megpróbálhatod kiszűrni honnan jön a hang.
tippet, tanácsot szeretnék kérni, ha vkinek van tapasztalata kopogó hanggal kapcsolatban, mely a vezérmüszíj fedél felsö része felöl érzékelhetö. Más szimptóma nincs, de alapjáraton kvára zavaró.
A vez.müszíj + görgö és a vízpumpa 6 ezer km ezelött lett cserélve.
Szia! Jó hogy mondtad, mert így tegnap én is nekiláttam. Nekem már más problémám van, addig nem akarom a szellőzőrácsot visszaraki : hihetetlen egyszerű kis izzó van benne, amit a 3 autósbolt egyikében sem találtam. Te hol vettél ilyen izzót?
Köszi, ezt már ezelőtt is láttam. Most ahogy nézem nálam két alkatrész rohadt el. A porvédő teteje és a felette lévő persely(316. oldal). Perselyt tudok csinálni, de a porvédő tetejét vajon be lehet szerezni?
ARRA GONDOLTAM, HOGY JÖVÖ NYÁRRA KELLENE SZERVEZNI EGY LADA 110 TALÁLKOZÓT, AHOVA MEG LEHETNE HÍVNI ÉS/VAGY ALAPON A BP.-I ILLETVE A SZEGEDI LADABOLTOST (IS).
NEKEM UGYAN NINCS KÖZEL SVÉDORSZÁGBÓL, DE KÉSZÉGGEL JÖVÖK.
ALKATRÉSZILEG EGY KÖZVETLEN TALÁLKOZÁS, UGYANAKKOR SZEMÉLYES, AKÁR EGYMÁSSAL, AKÁR A LADABOLTOSSAL.
MEGJEGYZEM, A SZEGEDIVEL VMI JOBB TAPASZTALATOM VOLT.
TAPASZTALATCSRE SZERELÖKRÖL IS, A BP ÉS PEST M KÖRNYÉKIEKNEK MEG LEHETNE HÍVNI AZ ÜLLÖI KOVÁCSOT IS.
Körberöhögnének totalcarék minket, hogy egy Ládával szeretnénk fenntartási költségrekordokat állítani....:D Pedig mi se költünk benzinen kívül szinte semmire. Bár nem is megyünk 5 ezer km-nél többet. :) Fel van újítva a kicsike, kasztni, motor meg minden patent állapotú. A szükséges törődést megkapta, 20 éves koráig még eljárunk vele. :)
Hát igen! Itt Pesten velem is így bántak, mikor a Bosch "márkafüggetlen" szervízébe bementem vele. Csak hümmögtek nagyokat és kijelentették, hogy ők ehhez nem nyúlnak, mivel egyáltalán nem ismerik és nincs benne a "szoftver készletükbe" sem.
Szerintem hazudtak, csak nem akartak "leereszkedni" erre a szintre. Szabály szerint csúnyán néztek rám, mikor hasonló megjegyzést engedtem el mint te. Majd finoman kitessékeltek a szervízből....
Egyébként pont olcsó és használható autózásról van szó a Totalcar cikkébe:
A 110 széria nem arról szól, hogy mennyi a piaci használt érték.
A használati, praktikus érték miatt veszik, és/vagy nosztalgiából.
Az én 111-met 12 ezer SEK-re (420 eFt) tették ki, aztán 3,5 ezerért (100 eFt) vettem meg idén márciusban. (itt ingyenes az átírás)
Most az autó eddig 950 ezerben van, igaz fél év alatt 15 eKm-t hajtottam, teljesen elégedett vagyok és semmi szándékom eladni.
Egy Ford Fiestám (1,25 -97 eddigi legrosszabb autóm) átlag 9 literrel ment, nagy nehezen nyáron adtamel friss vizsgával, 130e Ft-ért, de vizsga elött 150-et költöttem rá.
A tanácsom vételnél (nekem több autónál bejött): ajánl 10%-kal kevesebbet, mint amennyit adnál érte, vagy 60%-ot a hirdetési árnak, akkor komoly vevönek tekint az eladó. Az "utolsó ár", meg hasonló, macerásak, nem müködnek.
Abból kell kiindulni, hogy ma óriási a túlkínálat és ahogy a mondás tartja: 2x ad aki a gyorsan ad.
Mo.-on persze van egy fóbia a keleti autókkal szemben.
Szerelök lenézik.
A nyáron bementem 1-2 pesti szervízbe, látták a svéd rendszámot, nyafogtak.
Mondom a faszinak, ha ilyen egyszerü autóhoz nem értenek, mit kezdenek egy komoly géppel, köpni-nyelni nem tudott.
Aztán találtam Üllön a Kovácsot, egy o.k. hapsi, profi és reális áron.
Megnéztem, úgy tűnik rendben van a szelep. Az alapjárati léptetőhöz menő csövet is leszedtem és ledugóztam, ugyanaz. Viszont egy gázfröccsre rögtön életre kel, amikor le akarna állni. Alapjárati léptető és a pillangószelep nemrég lett tisztítva.
Múlt héten még volt egy nagyon megkímélt, szinte szalon állapotú 16 szelepes, azt úgy látom már el is vitték. A legelső 140 ezres, és a 249 ezres eredeti állapotúként hirdetett példányokat láttam élőben, borzasztóan lelakott állapotban voltak, és szerintem a többi példány sem sokkal jobb. Így nem is csoda hogy nincs értékük.
Néha csak 2. vagy 3. indításra indult be, akkor is egyenetlen alapjárattal, gázadásra sem volt jobb a helyzet.
Ha szembe állsz a motortérrel, bal felül találod felül a motortakaró műanyag sarkán.
Ez egy elektromágneses szelep alapból zárt állapotú, nem tudsz a 2 csonkon átfújni. Feszültséget ráadva nyitnia kell. Hibakódot nem ad, csak ha szakadás/rövidzárlat van.
Mit tapasztaltál hidegindításnál? Csak nehezen indult? Nekem hidegindításnál könnyen beindul, de néha azonnal lefullad, pedig minden paraméter rendben van a Gamma szerint. Aztán 2 indásra minden oké. Már én is gondoltam az adszorberre. Hogy lehet ellenőrizni?
Amióta (ezév márc.) megvettem a 111-et, 12 ezer km-et mentem vele (ebböl Sv.o-Bp. Sv.o = 5 eKm) és fele annyiba sem került, mint a 940-es Volvom, ami azóta csak áll, mert akármilyen jó és rozsdamentes és csak áll, talán valami fiatal csávónak jó lesz, akinek a szülei fizetik a benzint, biztosítást meg adót a 2,3 literes motorra.
Aki nem ismeri annak elmondom, hogy a 110 széria eléggé hasonlít a korábbi Volvo 240 és 360 (2,0 lit) feelingre.
Igen, az is megfordult a fejemben, sajnos a magyar üzemanyagok elég gyenge minőségűek.
2 éve kitakarítottam a tankot, mivel amúgy is ki kellett szednem az AC-pumpát. Utána egy hónap múlva ismét ki kellett szednem ( az utángyártott kínai AC ennyit bírt) és adigra az Ac pumpa, a tank belseje ilyen zöldes bevonattal lett ismét tele, ami megszáradva porrá alakult...mindez egy hónap alatt......
Csáó! Visszatérve a napellenzőre: hétvégén volt időm, így csesztettem megint.
Azt csináltam, hogy leszedtem, majd újra felraktam és elkezdtem "hajtogatni/ tornáztatni" nagyon-nagyon sokszor.....most elértem odáig hogy a bal oldali jó, de az anyósülés oldali még nem az igazi.
Lehet jót tett neki ez a pár nap jobb idő is, mert kicsit "lágyabb" mozgása lett....
Az 1,5 injektoros samara önindító biztos jó a 8v-be.
Ha eleged van a kocsiból, add el.
Sokszor nem maga a széria, tipus a problémás, hanem kifig az ember egy ún. hétföi példányt (mikor Ivan v Szása másnaposan dolgozott).
Egyébként a 110 széria - szerintem - gazdaságosan jó.
Tavasszal vettem a 111-et 140 ezer km-rel, amivel 15 ezret mentem 6 hónap alatt (közben Svédo-Mo-Svédo.) probléma nélkül. Na jó, kell egy kis szerencse minden autóhoz...
A 10W/30 kombi v traktor olaj nem sima motorolaj, mivel GL-4-gyel azonos adalék van benne.
Sima motorolajat én sem tennék váltóba.
Egyébként a 10W/30 motorolajnak és a 80W/90 hajtómüolajnak azonos a viszkozitása, fajsúlya és az alsó folyékonysági hömérséklete, csekkold a táblázataikat. A motorolaj API, a váltóolaj SAE-táblázat...
GL-5 olajjal vigyáni kell, mert feloldja a tömítéseket!!!
Van ú.n. (nehézgépekhez, és traktorhoz) kombi 10W-30 olaj API GL-4 minösítéssel (benne van a hipoid-adalék) teljesen o.k. mint váltóolaj és télre motorolaj is.
A GL-5 váltóolajat más anyagú tömítésekhez találták ki.
60.000km-enként javasolják a váltóolaj cserét. kb. 3,3L megy bele, nem kell túltölteni, elég a MAX jelzésig. 75W90-es GL4-es vagy GL5-ös olaj kell bele.
Hány km-enként kell váltóolajat cserélni és hány litert érdemes beleönteni? Gondolom egy kis túltöltés kell, ahogy a Samaránál is az 5. kenése miatt. Kicsit félve cserélnék olajat, mert az én kocsimnak szerencsére egyik fokozatban se sír a váltója. Aztán nehogy utána kezdje el...
Hali, ezévig ilyen gumim volt, nekem 2.1-et tanácsoltak télen, így is használtam! A tapadás és a fogyasztás is jól alakult, gumirepedést nem vettem észre, 5 évig használtam.
Kivétel ha hosszabb útról és mepakolt kocsiról van szó, akkor 2.2-őt alklamaztam - szintén tanácsra - de utána visszaengedtem 2.1-re.
Egy kis segítségre lenne szükségem, már régóta találgatjuk hogy hány bar nyomás lenne az ideális egy Lada Samarán lévő Matador 175/70 R13- as gumikra. Megtudná mondani valaki hogy mennyi az ideális levegőnyomás?
Felmerült a kérdés, hogy a kuplungon lehet-e állítani ha csúszik? Illetve alapból nem csúszik, de vontatni akartuk vele a másik ladát és nem tudta elhuzni a kuplung csúszása miatt. Párezer km-el ezelőtt volt cserélve, lehet rosszul összerakva vagy gyárilag szar vagy rosszul beállított?
Nem egy bonyolut szerkezet, talán erős a rúgója vagy egy csepp olaj kell rá, de ehhez ismét ki kell szerelned, ha nem akarod eröltetni az oldalablak felé.
Amit a ladabolt.hu-ba vettem napellenző egy kalap szar.,,
Azt gondoltam csak pár nap kell neki, hátha "beáll"amolyan orosz módra....de akárhogy próbálom cseszegetni, csak egy pozícióba hajlik: egyenesen be középre!!! Így meg semmi sem lehet látni az útból!
Ezért kérdem: nincs valakinek eladó bal első napellenzője?
Nem hinném hogy az immoval lenne gond, mert ha az indításgátló menet közben ki is megy, attól a motor nem áll meg. Pl. ha járó motorral egyszerűen lehúzod az immo vezérlőegységről a csatlakozót, semmi nem fog történni. A másik az, hogy ha indítózáskor durrant el, akkor másban lehet a hiba, mert az indításgátló folyamatosan üzemben van, akkor is ha a gyújtás nincs rákapcsolva.
A relék és a biztosítékok sorrendje az ECU mellett sajnos össze-vissza van (legalábbis eddig két autón két különböző féleképpen voltak sorban), abból nem annyira lehet megállapítani, hogy melyik mihez tartozik. A 15A-es biztosíték elvileg a benzinszivattyúé, a másik kettő meg 7.5A-es eredetileg és azok az ECU-hoz meg az immobilizerhez tartoznak. Ha a 15-öset cseréltétek ki és az ment ki, akkor inkább a szivattyúnál vagy annak a vezetékében kellene keresni a hibát és nem az ECU-ban.
A szegedi Ladaboltból küldtek mind a 4 kerékjáratba műanyag dobbetétet, gyönyörűen illeszkedik, teljesen befedi az egész kerékjáratot, nem csálé sehol se. 15-20 ezer Ft közötti árra emlékszek, egyik nap rendeltem, másnap itt volt a csomag. :) Nagyon megérte szerintem, gond nemigen lesz a rozsdára néhány évig. Javítóívet pedig nem árulnak, sárvédőt adnak szíves örömest, a két hátsó lemez 70 ezer Ft. Köszönöm, a fényezés, lakatolás volt alvázvédelemmel, anyaggal együtt 80 ezer.
Menet közben állt le az autó és nem indult el. A szerelőnk cserélte ki a biztit az ECU-nál, azt hiszem a bal oldalit a két fekete közöttit. Azt mondta zárlatos, mert berakott először egy 15-öst, de azt indításkor eldurrantotta.
A 99-es szerintem biztos hogy euro2-es MP7, a 2001-es pedig szintén nagy eséllyel MP7, de euro3-as. A kettő között az a különbség, hogy az euro3-asnak a katalizátor mögött is van lambdaszondája. Az E2-es tehát szerintem gond nélkül betehető az E3-asba, és fordítva is, csak az E3-as kompi fogja dobálni a hibakódokat, mert nem találja a másik lambdaszonda jelét. A immobilizer bonyolítja a dolgot, mert akkor az adott komputerrel összetanított immo vezérlőegységet is át kell tenni a kocsiba (a kikódoltnál nem) Illetve csak akkor ha be is akarod indítani, mert amúgy egy gyújtásráadásos teszttel meg lehet nézni, hogy megvan-e az 5 V a hűtőfolyadék érzékelő áramkörében.
Előbb nézd meg a feszültséget. Ha nincs meg az 5 V akkor lehet kísérletezgetni a vezérlők cseréjével, de előbb meg kell nézni mindkét autóban, hogy pontosan milyen típus van benne, milyen szoftverrel. Ehhez a pedálok melletti műanyagburkolatot le kell kapni, és egy fényképzelővel lefényképezni, vagy egy tükörrel le kell olvasni az ECU címkéjét.
Mindkét 110 8V a rossz az 99-es a másik 2001-es. Ha átteszem az ecu-t és valami miatt nem kompatibilis azzal tönkre lehet tenni a jót, vagy csak nem fog működni? Ja igen, a rosszban az immo ki van kódolva, a jóban aktív, akkor ha átteszem az ecu-t és müködik akkor kell a beindításhoz a kulcstartóbizbasz is gondolom.
Kormoss' remélem nekem is tudsz segíteni elektronikai ügyben. Az indításgátló úgy néz ki, hogy zárlatos valahol, a 15-ös biztosítékot eldurrantotta. Most egy 30-as van benn, de szeretném megkeresni a problémát. Egy multiméter elég ehhez?
Közvetlen az ECU kimenetnél kell rámérni a két tűre amire a hűtővíz jeladó kábelei csatlakoznak. Az ECU-nak 5 V folyamatos feszültséget kell biztosítani a jeladónak, ha ez ott sincs meg, akkor a belső ellenállással lehet a gond. A 26. és a 45. számú csatlakozók között kell mérned. (a képen az ECU foglalata van)
A fent leírtak csak akkor érvényesek ha a kocsiban Bosch MP7 komputer van. Csak akkor cserélhetőek fel hibátlanul egymással a vezérlők, ha ugyanarra a motorra való szoftver van rajtuk (8 v 16 szelep), illetve ugyanaz a környezetvédelmi besorolásuk. A Bosch kompik kompatibilisek egymással, de a Janvarnál asszem vagy 8 vezetéket át kell kötni az ECU csatlakozóján, de azon kívül minden más passzol. A GM ECU semmivel nem cserélhető fel. A tiédben milyen ECU van?
ezt az ecu megbolondulást le lehet tesztelni valahogy? Ezek a cuccok mennyire cserélgethetők az autók között? A másik 110-emből át lehet tenni kipróbálásra vagy ha egy autóba bekerült akkor arra betanítja magát és máshova nem mehet utána?
Egy elég ijesztő dolog történt. Fura hang jött a jobb hátsó kerék felől és bizonytalan lett a kocsi úttartása. Először azt hittem a toronnyal van valami, de miután leszedtem a kárpitot nem volt nehéz kideríteni a problémát. Felülről nem látszott semmi rendellenes, de amikor megnyomtam az autót lefelé, a lengéscsillapító teteje kiemelkedett. Alul szétrohadt vagy eltört a rögzítés, amire kíváncsi lennék, hogy hogyan is van megoldva, mi tart ellent a felső anya meghúzásakor. Sajnos a rozsdásodás miatt nem tudtuk kiszedni a lengéscsillapítót, de csináltam pár képet, talán segíteni fog valakinek. Ilyenkor mit kell kicserélni? Képek: http://s1371.photobucket.com/user/pptom/slideshow/Futomu%20gond
Szerintem az ECU hülyült meg. Gondolom Bosch MP7... ha meggondolnád magad a kocsival kapcsoltban, a Bosch webáruházánál kiárusítás van, 20 ezerért árulnak teljesen újat, immo nélkül, csak bele kell tenni és megy. Szerintem ennyit még megér a kocsi.
Szerintem nem ez a gond, amikor visszatettem az eredetit amivel korábban nem kapcsolt be azzal is folyamatosan megy és amire először kicseréltem az eredetit és ugyanugy nem indult be vele a venti azzal is folyamatosan megy.
Viszont befejeztem a hibaakeresést a hétvégén, a drágalátos útban hazafelé úgy döntött, hogy csak alapjáraton hajlandó menni, gázadásra lefullad, alapjáraton harmadikban még a kapuig elhozott de onnantól sehova tovább.
Amit a másik 110-be fel tudok használni azt kiszedem belőle, a maradék meg megy a roncsfelvásárlónak.
Na most az új hőérzékelőkkel az lehet a gond hogy fordítva kapcsol. Én is beszoptam mert a 110 és a kalina érzékelője fordítva működik, egyiknek megemelkedik az ellenállása a másiknak meg lecsökken. Lehet nekem pont jó lenne ami neked folyamatosan bekapcsol.
Nézd hogy a vezetéken nincs-e valahol sérülés, vagy hogy nincsenek-e kihúzódva a vezeték a csatlakozóból. Ha semmi, akkor kösd le az akut, bontsd ki az anyósülés felől a műanyag falat, és nézd meg az ECU csatlakozót, hogy nincs-e lelazulva. Ott is nézd meg a vezetékeket, nincs-e kilazulva a foglalatból valamelyik.
Nekem már kétszer is volt ilyen vízkinyomós dolog, egyszer a tartály sapkája mellett volt elég hosszan felrepedve a tartály teteje (->új tartály), másodszor pedig a fűtőradiátorról a borítás mögött a tartályba visszafele jövő vékonyabb gumicső a radiátor felőli végén volt elrepedve (->új gumicső). Mindkét esetben szerintem az volt a baj, hogy elvileg a rendszernek nyomás alatt kéne lenni, hogy ne forrjon fel a víz, de ugye így elszökött a nyomás, mert valahol lukas volt a rendszer. Amúgy ha járó üzemmeleg motornál leveszed a sapkát (de inkább ne csinálj ilyet), akkor is egyből elkezd forrni a víz. Ez is ezért van.
Ráadott gyújtással meg meg kell nézni a jeladó csatlakozóján lévő feszültséget egy multiméterrel. 5 V-nak kell lenni.
A jeladókat is lehet tesztelni, meg kell mérni az ellenállásukat, amikor pontosan tudod milyen hőmérsékletű (ezt akár az autón kívül egy pohár vízben is lehet csinálni). A Ladás könyvben megvannak az értékek, hogy milyen hőmérsékletnél milyen ellenállása kell, hogy legyen, ha végképp nem boldogulsz majd kikeresem és bemásolom.
Kicseréltem azt a szenzort, aktuálisan van itthon 3db, a régi amivel nem kapcsolt be a venti és két új. Most bármelyik van bent a venti folyamatosan megy. Azt le lehet ellenőrizni valahogy, hogy a csatlakozó vagy drót hibás-szakadt? Mert olyan mintha nem is venné észre, hogy rá van dugva az érzékelőre vagy sem.
Ha egy percre leveszem az aksisarut utána hidegen is pöccre indul aztán pillanatok mulva beindul a hütöventilátor.
Nekem is rotyogtatta a vizet a tartályban, amikor csak 90-et mutatott az óra.. Szerintem még a gyári folyadék volt a 14 éves autóban, olyan foslé jött ki belőle :D. Mióta lecseréltem, nincs forralás.. kopp-kopp.
az a felső pár hete volt cserélve, akkor az volt a baja, hogy soha nem inditotta be a hűtőventilátort, viszont ez tényleg teljesen logikus következtetés, hogy melegnek hiszi a motort HAL2000 ezért járatja hajszárítót és nem ad elég benzint. Visszateszem a régit, megnézem mi történik.
Feltételezem 8 szelepes motorról van szó. Kettő van összesen, az egyik csak a műszerfali mutatóhoz tartozik, a másik jelét viszont az ECU használja fel a keverékképzéshez. Ez utóbbi közvetlenül a termosztát előtt van becsavarozva a hengerfej elvezető csatornájába (lásd a képen).
Ha meghibásodik, akkor a motor beindítása óta eltelt időből és a légtömegmérő jeléből próbálja meg kikalkulálni a vezérlés, hogy mennyi lehet a motor hőmérséklete, ezért is a nagyon nehéz hidegindítás. Ha a motor meleg, akkor ott a lambdaszonda jele, ami alapján már könnyedén kiszámítja a vezérlés, az ideális keverékarányt. A ventilátor folyamatos járása pedig normális ebben az esetben, ugyanis az ECU folyamatosan járatja, amíg valamilyen hibakód áll fent a hűtőfolyadék érzékelővel kapcsolatban (gondolom ég a CHECK ENGINE lámpa). A másik lehetőség az, hogy az érzékelő folyamatosan túl magas hőmérsékletet észlel, így nem dúsítja eléggé a keveréket a hideg motornál, melegen viszont nem feltűnő.
Egyébként olyan 2-3 e Forintos tétel az egész, kicserélni pedig nem tart tovább mint 3-4 perc.