MC a bevonat. 3ast meg próbáld annyiért, amennyiért, aztán ki tudja, nagyon ritka, én nem nagyon láttam eladót, így ki kell próbálni mit bír el a piac.
Csak mert a haver azt mondta, hogy a 3-as az ritkaság számba megy és legendásan éles a képe, emiatt 1-2 nap alatt elviszik és 15 ezer alatt ne áruljam, ha azt szeretném eladni. Ebből mennyi igaz?
A válaszokat köszönöm, és a tanácsokat is, megfogadom.
A 2-est a rajza, mosása miatt szeretik, szeressük.
A 3-as MC-s? Viszonylag ritka, rajza szintén elég jó.
A 4-es szerintem átlagos, 6os meg vszinű a legélesebb köztük.
Én a 2-eset és a 6osat meghagynám magamnak, nem gondolom hogy annyira hiányozna az az 4-6e forint amit az obi eladásából származna. 3-ast havernak adnám, a 4-est adnám el.
Ha a 3-as mégsem Mc-s, akkor azt is és a 4-eset is eladnám, 2-es meg 6-os közül az egyiket megtartanám, másik havernak.
44-2 kell, mert klasszikus. 44-3 kis tank-forma, de jó képe van. Akárcsak a 6osnak. Talán a 4estől szabadulnék, az ugyanúgy 6 lamellás, míg a 6os azért nyitva is élesebb. Passz, bár elfogult vagyok, mert legalább kettőt megtartanék, de tán a 3ast is a ritkasága miatt és a fokozatmentesen állítható preset rekesz miatt...
Arról szeretnék érdeklődni, hogy melyik a legjobb/leg értékesebb Helios 2/58 44M objektív? Van egy 2-esem (szokásos külső kopások, tökéletesen máködik), egy 3-asom (a rekeszállító gyűrűje minimális mértékben kotyog, azon kívül tökéletes állapot és működés), egy 4-esem (A/M kapcsolós, élességállító gyűrűje nehézkesen mozog) és egy 6-osom (ez szinte tökéletes állapotban, kis mértékű kopás található a külsején, de tökéletesen működik). Fontos lenne tudni melyik mennyit ér és melyik adja a legjobb rajzolatot, mert a 4 közül meg szeretném tartani a legjobbat, egyet elajándékozni haveromnak a másik kettőt pedig eladnám.
Válaszokat előre is köszönöm, további kellemes napot!
Másik csoportban van egy eladó Helios 77M-4, ami még érdekelne is, csak viszonylag borsos az ára. Most kivételesen eltekintek a gyűjtői szenvedélytől. Gyanítom csak a fényerő miatt magasabb az árfekvése, de képi világban van valami számottevő különbség az 1.8-as Pancolarhoz vagy a többi "szokásos" Helioshoz képest?
Megjött a chipes kínai konverter gyűrűm, amit a 350 d-hez vettem (helios és industar). Eddig egy "chiptelent " használtam, most erre cseréltem le. Tényleg működik, de azért nem tökéletes. Egyrészt most már csippan a gép, ha fókuszálok, másrészt elég tág határok közt csippan, tehát a "kb. éles" tartományban már jelez. Ez azért nem olyan nagy segítség, innen még a keresőben simán lehet finomítani a dolgot. A másik bajom, hogy szobai fél-fényben egyszerűen nem lát, tehátott nem is jelez, hacsak nincs valami élesebben bevillanó kontraszt.
Éppen ezért vettem volna meg, mert 44-2 és -7 közt ezen kívül minden van. Eddig nem is nagyon néztem az 5öst, de ha már egyszer beleillik a sorba, akkor illene.
A Takumar/Pentax vonalon az 1.4-nél élesebbek az 1.7/50 és az 1.8/55 (optikailag azonos a 2/55 is, csak nem lehet rekeszelni 1.8-ra).
A Helios 44-3, 44M-6, 44M-7 is éles már nyitott rekeszen.
De van Yashica, Tomioka, Cosina is, stb ami jól szuperál. Rendszerint nem az 1.4-ek az élesebbek, még rekeszelve sem, hanem a kevésbé fényerős társuk 1.7-nél mondjuk.
A pengeéles nem egy egzakt meghatározás. Vannak objektívek, amik teljesen nyitva nagyon babák, mások meg rekeszelve faszábbak lesznek a babáknál.
A különbség pedig olyan kicsi köztük, hogy nem tudod megmondani melyikkel készült egy felvétel, ha csak a képet látod.
Ha nem ragaszkodsz az M42-höz, akkor valamelyik oberkocheni Zeiss Planarral, vagy Voigtlander vezetéknevű Palanrral érdemes próbálkozni, de egyik sem lesz jobb az aktuális modern alapobjektíveknél, talán olcsóbb sem.
hat az 58 es 135 kozt eleg keves a valasztek ugye. nem sok elado peldany rohangaszik a piacon.
es ha igen nem occsok. 70bol kijonne egy 105 takumar, meg egy 85 jupiter kb. lealkudod oket picit, veszel egy macskat a megmaradt pezbol es bevagod a pincebe, hogy az uj jovevenyeket elkapja, mellekesen meg takaritsa fel a pincedet is. te meg elmesz kiprobalni az obikat Azt kesz.
Hajajj, most 58-135 közt semmim nincs, lassan kellene... Mindig szembejön a Jupiter és társai, csak most tisztítószerre költök, mert pincémet tavaly megszállták az egerek. Pár polc, haeroknak sör, purhab, sok napnyi pakolás, oszt csókolom, már 70ezres a számla. Inkább ittam volna el és akkor 1-2 jó obi is kijönne belőle.
Nem mondom hogy élesebb mint az 1.4 semmiképp, nem szoktam kukkolni az élességet, de kibaéles az 55/1,8 az tuti. Szindús, kontrasztos, erőteljes remek képe van
és nekem jobban tetszett, mint amit az 1.4-nél láttam. Ennyi, ez meg szubjektiv természetsen.
A lenti oldalon van 1.4 kép is. DE fene se hasonlitgatja. :)
Nyugodtan nézhecc hosszabb takumarokat is, 105 is remek, volt szerencsém hozzá, szerintem a többi is jó lehet, 135, 85, ez persze kiba drága már monnyuk.
Majd jönnek akiknek van is és tapasztalatokkal is tud nyilatkozni ezekről. Nekem 28/50/55/105 volt szerencsém csak.
Ismerős a story. Minek megint ilyen fekete? Mondom ez más, és nagyon jó áron jutottam hozzá. :)))
Ezeket láttam. Gondoltam is, hogy most hirtelen mindenki csinált valami Face csoportot, ott elég jól odaírjuk a rekeszt, vázat, egyéb adatot, ha éppen érdekel, akkor linkelem. Vagy ha már mondom és Pest könnyen megközelíthető, esetleg mást is érdekelhet, Április 25re éppen kiscsoportos M42es sörözős/nyomkodós találkozót szervezünk a ligetbe...
Pár tesztfotóval én is megszórtam a csoportot, csak ilyenkor jövök rá, hogy a Revuenont sem szeretném eladni, mert nyitva teljesen másképp pöttyöz, mint a többi, viszont fakó a színe. Minden obinek külön albuma van, oda szórjuk be a cuccokat, már csak az album borítókat kellene valahogy lecserélni, de nem jöttem rá :-)
No, szóval azt mondod, hogy az 1.8/55 akár élesebb is? Teljesen hülyét kapok, de lehet a végén még nézek egy Takumar vonalat hosszabb obiban is. Aztán elég legyen már :-D Vagy mégis le kell ülnöm beszálni az zasszonnyal, ha elütne a villamos, akkor véletlenül se annyiért adja el a cuccaim, amennyit odahaza bevallottam :-D
Még nem aggódom, én is el szoktam tűnni akár hetekre, csak 1-2 bizniszt már így beszoptam, hogy jajj közben ez, meg amaz. Akkor is ráizgultam a K bajonettes valamire, csak éppen hangom nem volt, hogy meg bírjuk beszélni :-D
Még barátkozom vele, Takumar 1.4/50esem van, elsőre nem tűnt akkora bummnak. Másik csoportban elvileg lecsaptam egy 5ös Heliosra, aztán remélem jelentkezik a hirdető.