Keresés

Részletes keresés

Goldman Emma Creative Commons License 2021.02.14 0 0 55988

Mivel én nem 5, hanem 23 éve lakom itt, természetesen rengeteg változást látok, és szívből remélem, hogy most a Klauzál tér felújítása sem puszta terv marad, mert az nagyon sokat segíthetne. Boldogabb időkben az önkormányzat sok pénzt adott külső-belső felújításra, a mi házunkban abból lett a csatorna- és a lépcsőházi ablakcsere, a homlokzatfestés, egy csomó dolog. Rengeteg házat újítottak fel az évtizedek során, persze maradt lelakott is bőven.

Itt most szerintem az a fő gond, hogy karamboloztak a különféle területfejlesztési irányok, kioltották egymást, de a romokon csak összevisszaság terem. A nagyon helyes, hogy az eszetlen bontást 2005-ben leállították, mert a Holló utcai lakótelep mutatja, mi maradt volna a belvárosi hangulatból, ha ez megy tovább. De a leállással a romokat (romkocsmákat + homlokzatig visszarohasztott házakat) is konzerválták, az üres telkeken meg háborítatlanul épülnek az irdatlan kaptárak az Airbnb-t célzó minilakásokkal. Ha isten megsegít, ezekre már nem sok szükség lesz, de most kéne valahogy az építést átfordítani egy józanabb irányba.

A méltó, a múltat megőrző, egyben XXI. századi megoldás persze az olyasfajta tömbrehabilitáció lenne, amit a nyolcvanas évek elején feladtak, lévén túl drága. A Dob-Kazinczy-Klauzál tér között látszik az eredménye: kibontott udvari szárnyak, kellemes belső kertek, tetőtérbeépítés, komfortosítás. Ez lenne az ideális út.

Előzmény: Boszorka (55962)
tehtube Creative Commons License 2021.02.10 -1 0 55982

Ez ide nagyon off, eltévedt. Javaslom kérje adminoktól a törlését.

Előzmény: minoritások (55979)
Némedi László __ Creative Commons License 2021.02.10 -1 1 55981

Én is szerettem itt olvasgatni, maradjon meg szaktopiknak, a politika épp elég teret foglal el...

kösz

Előzmény: Boszorka (55980)
Boszorka Creative Commons License 2021.02.10 -1 2 55980

Abba kellene hagyni itt ezt a politikai dumát. Ez egy ősrégi topic, békés és érdekes volt eddig. Jó lenne ha senki se igyekezne tönkre tenni, amit mint a legöregebb topiclakó ezúton előre is megköszönök.

Csokis Creative Commons License 2021.02.10 -1 0 55978

_Soha_ nem lehet eleget lopni. Legfeljebb, aki már megszedte magát, hátrább lép, és odaengedi az új generációt is a húsosfazékhoz.

Előzmény: minoritások (55977)
Csokis Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55976

Igazából ott valami olyan történt, hogy eladták asztalról, tervek alapján a lakásokat, de a házakat iszonyúan sz... minőségben húzták fel. Utána a kivitelező/beruházó gyorsan becsődölt, és nem volt kin behajtani a garanciális javításokat. Ettől még simán lehetett ugyanaz a kör, aki kifizettette a lakókkal a saját elcseszett munkájának a helyrehozatalát. Így megy ez a vadkeleten.

Előzmény: minoritások (55973)
Csokis Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55972

A IX. még istenes, azok emberléptékű házak, és a minőségre sem nagyon panaszkodnak a lakók. De a VII-ben van pár mára már botrányosan lerobbant ház. (Vagy csak volt, mert a lakók újbóli megfejésével már felújították őket?)

Előzmény: Divrotcé (55968)
Ády (Lemezárugyár) Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55971

Természetesen lehet az is.

Előzmény: málnaszószos_csokis_hekker (55970)
málnaszószos_csokis_hekker Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55970

A boltokban nem voltak székek.

Talán valami cégnél termékbemutató.

Előzmény: Ády (Lemezárugyár) (55969)
Ády (Lemezárugyár) Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55969

Sziasztok!

Találtam egy ritka Erdélyi Miklós fotómozaikot, ami majdnem biztos, hogy elpusztult már. Szeretnék csinálni róla egy műlapot, de nem tudom, hogy hol volt.
Talán valami Amfora üzlet vagy ilyesmi lehet. Hátha valaki ráismer!

Köszönöm!

Divrotcé Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55968

A hozzám legközelebb álló (ülő) fog ezért elsőként elküldeni a melegebb éghajlatra (mennék is rögtön!) de rövidke öt esztendő alatt itt lakva arról győződhettem meg, hogy a belső Erzsébetvárosnak nevezett rosszhírű negyed épületeinek legalább a fele már évtizedek óta bontásért esdekel.

Akár magán, akár önkormányzati vagy vegyes tulajdonú épületekről legyen szó, senkinek sincs a

felújításra pénze, ami sokkal többe kerülne, mint helyettük újat építeni.

És ami helyette épülne, az jobb lenne? Érdemesebb? (Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy IX. kerület...)

Előzmény: andreas19 (55958)
edesviz Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55965

Szép gondolatok, de amíg a plazákat be nem zárják, és nem ültetnek fákat a helyükre semmit se ér az elgondolás. Addig az emberok oda mennek bevásárolni. Hol van azaz idő, amikor már szinte egy mai homeless szintjére legatyásodtam, és Margit hídtól az Üllői útig végre befutó szerzői jogdíjamból tetőtől talpig átöltöztem. az előző boltban vásárolt fehérneműt a következő bolt öltözőjében cseréltem. Cipő, kabát, felsőruha a következő kapu alatt lett új, a régi meg ment a kukába. 1981-82 telét írtuk.

Boszorka Creative Commons License 2021.02.10 0 1 55963

Vissza kellene hozni a villamost. Kár volt felszedni a sineket.

Előzmény: Csokis (55959)
Boszorka Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55962

Volt egy idő, mikor neki kezdtek az említett környéken a tömbrehabilitációnak. Amit megcsináltak, azóta is rendesen néz ki. Nem lebontani kellene hanem felújítani, modernizálni stb. Persze van biztos olyan is, ami már menthetetlen állapotban van, az az elmult 30 év szégyene.

Nem tudom a hozzád legközelebb ülőnek mi a véleménye, de nagyon érdekelne.

Előzmény: andreas19 (55958)
málnaszószos_csokis_hekker Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55960

Csak a 9-es busz jár itt.

Előzmény: Csokis (55959)
Csokis Creative Commons License 2021.02.10 0 1 55959

A Bajcsynak nagyon béna a tömegközlekedése. Mindkét végén egy aluljáró komplexum van, ami több perces séta ki- és beszálláskor, ráadásul közben csak egyetlen megálló van. Az is 850 méterre a Nyugatitól, hogy rossz legyen odasétálni. Se a troli, se a villamos, semmi nem megy rajta végig. Mitől lenne jó bármire is, a dugógyártáson kívül? Merthogy a "nemtömeg" közlekedése is el van szúrva, mert az is csak egy Belvárosba bevezető autópálya. 

Előzmény: Divrotcé (55952)
andreas19 Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55958

A hozzám legközelebb álló (ülő) fog ezért elsőként elküldeni a melegebb éghajlatra (mennék is rögtön!) de rövidke öt esztendő alatt itt lakva arról győződhettem meg, hogy a belső Erzsébetvárosnak nevezett rosszhírű negyed épületeinek legalább a fele már évtizedek óta bontásért esdekel.

Akár magán, akár önkormányzati vagy vegyes tulajdonú épületekről legyen szó, senkinek sincs a

felújításra pénze, ami sokkal többe kerülne, mint helyettük újat építeni.
Se nem szépek, se nem jók, csak régiek, setétek, lelakottak, 45 óta csak annyi történt velük, hogy 

a közös WC- k nem a függőfolyósó túlsó végén vannak.
Ami a várost átszelő autópályát (Rákóczi út) illeti, bizonyára önmagában nem lehet "megrendszabályozni".
Mi (egy-két tucat hivatásos hőzöngő kivételével) legalább annak örülünk, hogy sikeres a város Erzsébetvárosi forgalomcsillapítási kísérlete a Dohány, Wesselényi, Dob és Király utcákban,

akár "spacírozni" is lehetne bennük, ha lenne miért, de még ne induljatok ide, mert nincsen és ha így folytatódik, egyhamar nem is lesz.
:((

bad will hunting Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55957

jah, kár volt hozzászólni, azóta fáraszt kamu email címekről, mocskolódik, zs*dózik, b*zizik, tényleg nagyon unatkozik :D

Előzmény: Törölt nick (55945)
bad will hunting Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55956

Sajnos nemhogy fogyna az udvari kaszárnyák száma, 2020-ban is tömegével épültek szűk gangos házak, kettő ami nálam is kiverte a biztosítékot az Kispest és Újpest földszintes részén egy-egy sokszintes, az apró telket teljesen körbeépítő tűzfal monstrum. A kispesti esetében két kisebb családi ház helyére 46! lakás épült, a telken egyetlen centiméter zöld sincs, van két szűk gang és némi térkövezett parkoló. 

Előzmény: Divrotcé (55951)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55955

Ez még a Vilmos császár körúti korában is így volt... valahogy az a szakasz csak úgy lebeg a levegőben. Sőt így visszagondolva, a 60as évekre, sőt még a 70esek elejére is, én csak akkor jártam arra, amikor a Megyeri úton vendégszerepelt a Fradi. Még a Bazilikát sem arról közelítettük meg...

Valami oka kell legyen, hogy ennyire odébb került a kitaposott ösvénytől... talán mert nem kanyarodott vissza a Duna felé?

Előzmény: Divrotcé (55952)
scsabi Creative Commons License 2021.02.10 0 0 55954

Napocza ötlete alapvetően nem rossz. Ha csak az elmúlt 120 évben épült emeletráépítéseket bontanák vissza, már sokkal kellemesebb lenne a körúton belüli terület. Nem vagyok a téma szakértője, de az 1894-es építési szabályzat az I. és II. építési övezetben a legkisebb telekméretet 70, saroktelek esetében 120 négyszögölben határozta meg. Ez nem tűnik kiemelkedően nagynak.

Előzmény: Divrotcé (55951)
Blindmouse Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55953

Nincs azzal baj, az elfojtott indulat ártalmas. :)

Előzmény: Boszorka (55929)
Divrotcé Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55952

Érdekes, hogy a Bajcsy Zsilinszky út - annak ellenére, hogy a műszaki adottságai azonosak - sohasem vált olyan nagyvárosias főúttá, mint a Nagykörút. Értem alatta főleg az üzleteket, és azok ritkasága miatti gyér gyalogosforgalmat.

A minap levettem a polcról a mára anno Budapest folyóirat 2005. évfolyamát. 3. lapszám, kinyitom. mit látok? Jolsvai András visszajáróban a Bajcsy-Zsolinszky úton. ;-) S mit írt 2005-ben? ugyanazt mint mi 2021-ben - ritkán fordul meg erre a járókelő, legfeljebb ha valamelyik különlegességi üzletet, hivatalt látogatja - csak éppen az általa sorolt üzletek fele is mára bezárt.

Pedig. Pedig. A Nyugati és Deák tér közt mégis erre a legrövidebb az út, bár lehet sokaknak már a kényelmes gyaloglási távolságon túl van. A Deák tér és a Bazilika (Podmaniczky Frigyes tér?) között még talán elérte a túristahadak széle, olyan is lett az a környék.

Előzmény: gumidani (55866)
Divrotcé Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55951

Azzal teljesen egyetértek, hogy sok ház és lakástípus felett eljárt az idő és nem szabadna hagyni, hogy az emberek a 21 sz. Budapestjében sötét lukakban lakjanak. Többek között sokat kellene bontani is, főleg udvari traktusokat és jelentősen javítani a benapozási mutatókat.

Néha magam is álmodozom egy ilyen fellazított, újraosztott-mégis-megőrzött belső Budapestről. Végül is az építőipar foglalkoztatása amúgy is nemzetstratégiai cél, hátha egyszer erre is eljutunk. Az azért érdekelne, hogy a meglévő épületek állapota mit kívánna, mennyire kéne visszabontani őket? Mondjuk ha nem csinálunk valamit, akkor ez a XIX. század végi állomány előbb-utóbb még a nyakunkra dől, s ha szerencsénk lesz, nagyjából egyszerre. :-(

Szerintem nem a párkány-magasság emelkedése volt a fő gond, bár az is gond és nagyon aktuális is, hanem, hogy Béccsel és Berlinnel szemben túl nagyok lettek a pesti telkek, ezért a telekuzsora során elterjedtek a körbeépített, belsőudvaros bérházak

Izé, a bérkaszárnya a szakirodalom szerint pont berlini találmány. De az biztos, hogy Budapesten a komótos szabályozásnak köszönhetően nem kellett agyonkényeztetni a lakókat.

Előzmény: napocza (55927)
Divrotcé Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55950

Van ötleted?

És akkor miért nem használják ezt a lehetőséget a kedves városlakók?

Először valamiféle hagyománytiszteletre gondolnék. (Nm tudom mióta van éves bérlet, de gyanakszom rá, hogy sokkalta régebb óta van havi. És éppen ezért aki abban a tudatban él, hogy hó elején megveszi, az nem biztos, hogy magától föltétlenül az éves után futna.) Illetve. Emlékeim szerint ~10 éve még biztosan nem 12 szelvényben adták ki, hanem egyben, ezért hát sokan félhettek tőle, mégis csak kellemetlen dolog elhagyni egyszerre 12 havi bérletet. Szerencsére ma már havi szelvényekben köpködi kép a pénztárgép, ennyivel is kevesebb az aggodalom.

Előzmény: Boszorka (55930)
Boszorka Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55949

Mikor én Svédországba kerültem, az összes általam megismert magyarnak háza volt, valahol jól kivűl a városon. Persze gyerekeik is voltak. Aztán ahogy nőttek a gyerekek és elköltöztek otthonról, az összes ismerős eladta a házát és a városban vett lakást. Mert idősnek ott se pálya a ház meg a kert messze mindentől.

Előzmény: Goldman Emma (55947)
andreas19 Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55948

Miből gondolod, hogy ez a poszt itt hitelesnek tűnhet?

Goldman Emma Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55947

Tesómék ezt pont végigcsinálták. Gyerekként laktunk a Ferenc körúton, ő házasként Körtér-belváros, aztán első gyerek Óbuda, második-harmadik-negyedik Piliscsaba, közben a téboly az araszoló kertvárosi forgalomban vagy a vonaton, aztán amikor a nagy gyerekeknek már nem kellett annyira a zöld, visszajöttek a belvárosba.

Aztán az egész család maradéktalanul kiment külföldre, de ez már egy másik történet. :-(

Előzmény: Boszorka (55935)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55946

...és sem mínusz, sem plusz... mert, ugye, az is visszajelzés. Hanyagolni kell az arra rászorulókat.

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.09 0 0 55945

Ne etessétek a barlangi trollt!
Felismerhető arról, hogy személyeskedik, provokál, belerángat politikai témákba, alattomos, agresszív takony.
Több topikot szétvert már. Sok nickje van. Időnként saját magával "beszélget". A "jó" nick csali, amivel eléri, hogy benne maradj.
Vedd semmibe, dühöng a moslék, nem bírja sokáig.

Használd a menüsorban a ... hozzászólásainak elrejtése gombot.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!