Keresés

Részletes keresés

Anobium Creative Commons License 2011.01.18 0 0 4020

Sziasztok!

 

Azt hiszem kezd kialakulni a technika! :-)

De lenne még egy két kérdésem:

Most préselés nélkül hagytam a sajtot, ahogy javaoltátok. Így lágy maradt, nagyon meg voltunk vele elégedve. minden nap legalább 1x megfordítottam és lekentem vékonyan(ecsettel) sósvízzel. Most eltelt már 5 nap, persze ettünk már belőle, de nem szeretném, ha tovább száradna. Írtátok, hogy tekerjem be folpack-ba? Ezután már nem kell kenegetni? Ez az egyik kérdésem.

A másik, hogy a kisavanyodást csak úgy tudjuk mérni, hogy mérjük a PH-ját?

genziana Creative Commons License 2011.01.18 0 0 4019

Sajkészítés.hu szerint készítettem. Kultúra Chn22, de csak 4 göböcskét raktam a 6 liter tejhez . 1 liter savó, bele 11 deka só. Jól elkavargattam, ráöntöttem, bár eleve nem is olyan színe volt, mit amilyen a laeírtaknál szerepelt, hanem kicsit fehéresebb.  Lehet, hogy a savóba sok "sajtpehely" maradt. Csak nem tudom, hogy miért. Ja és nem először jártam már így. Amikor a gomolyát készítettem is volt olyan, hogy fehéres volt a savó, aztán utánna meg nem. Pedig ugyanúgy csináltam mindent, és egyszerűen nem jöttem rá, hogy miért.

Tényleg vennem kell ph csíkot...

 

Amúgy, valami angol szöveg jön ki, nem tudom felrakni a képet, a múltkor is ez volt, aztán jött a szerelő...

Előzmény: elefada (4017)
elefada Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4018

Jobbgomb..kijelöl...társítás-Photó Editor...image--resize

Az ablakban csökkented a méretet. becsukod, megkérdezi, mented-e.  yes

Tulajdonságnál megnézed, ha 500 alatt, jöhet.

Előzmény: genziana (4015)
elefada Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4017

Mi volt az oldat? Bár gyanítom, hogy a fehérjebomlás azért indult meg, mert nem savanyodott le, 5,2 felett volt a ph.

Előzmény: genziana (4013)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4016
Előzmény: genziana (4015)
genziana Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4015

Nem tudom felrakni, mert nagy a méret, hogyan kell kicsinyíteni?

Előzmény: genziana (4014)
genziana Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4014

A csudába, ez nem is az a kép..

Ez a tavalyi.. Tényleg rendet kéne raknom a képek között, át kellene már neveznem őket.

Előzmény: genziana (4013)
genziana Creative Commons License 2011.01.17 0 0 4013

 

Feta. Remélem nem olyan lesz, mint a múltkori, az "elfolyt" az üvegben egy hónap után. Nyúlós, ragadós, büdike volt. Bár tehén....

genziana Creative Commons License 2011.01.16 0 0 4010

Jah, jut eszembe...

Gratulálok a férjedhez, micsoda lovag. Van aki gyémántgyűrűvel fejezi ki érzéseit, van aki tehes kecskével:))))

Előzmény: genziana (4009)
genziana Creative Commons License 2011.01.16 0 0 4009

Én is nagyon örülök a kicsiknek. Olyan édesen futkárosnak ki be, hogy csak na.

A szomszédom, már kitárgyalta egy másik falubelivel, hogy:

- Ezeknek már megint van gidája.

Ezeknek....(hát én az állataimmal is szebben beszélek), majom....

Ma reggel is ment a férjem dolgozni, mág ki se értünk a kapun, már kinn állt az utcán, aztán azt nézte, hogy hogyan adunk egymásnak puszit. Biztos irigykedett.....

Amúgy a gyerekek jól vannak. A nagynak síszünet van a suliba, majd csak szerdán mennek, meg gyakorlunk kürtön, mert kedden, bemutatkozás lesz a zeneiskolában. A kicsi meg beteg, nem mehettünk oviba, a betegségéből kifolyólag, ezt a tanévet bölcsibe kell tölteni. Meg járunk továbbra is a korai fejlesztőbe. Csak az a legtutibb az egészbe, hogy nem írták meg a hosszabított gyesről a papírt. Mondtam is a doktornéninek, hogy nézzen már utánna, hogy miért nem lehet megírni. Ovis nem lehet a kicsi, meg hetente 3* járjunk korai fejlesztőbe, hát megnézem ki az a munkáltató aki engem felvesz így dolgozni, hogy én csak hetente 2 napot tudnék bejárni a munkahelyemre, hát senki. És tele is lett a hócipőm ezzel a bürokráciával....

Előzmény: Törölt nick (4006)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.16 0 0 4007

Én eddig csak egyszer készítettem fetát, állagra jó lett, a friss nyers alapsajt is ízlett, de a végére valami undorító ízt kapott. Majd még próbálkozom, még ha nem is lesz már fölösleg...

Előzmény: Törölt nick (4005)
elefada Creative Commons License 2011.01.14 0 0 4004

folytatom: amit felraktam, szept elején készítettem. Volt egy kontrol is, aminek nem állítottam be a pH-t.

Azt megettük dec-ben. Az sem nyálkásodott.

Lényeges a sokoncentráció.

Mikor sóoldatba teszed a sajtot,és gyenge a sólé, akkor is feloldodik a felülete.

Persze a fetának nem kell 20% a könyv szerint 5-8%(de sólé elött darabolva, porsózva)

Előzmény: elefada (4003)
elefada Creative Commons License 2011.01.14 0 0 4003

Szagán, ízén is érzed, savót ereszt később is, acetonos íz és szag pár nap múlva.

A hütés és a só megakasztja.

Nem szabad rajta lenni, ez fehérjebomlást jelez. Mosd le csap alatt, vágd le a külsö nyálkás részt, kostold meg. Nekem a savóban elrakott ízhibás lett tavaly, egy idö után.

Előzmény: Törölt nick (4002)
elefada Creative Commons License 2011.01.13 0 0 4001

Ha kultúra nélkül, vagy Chn22 -vel  készítetted, holnap estig csepeghet, szobahön.

Ha valamilyen termoval, vagy joghurttal, kicsit elöbb dolgozik.

Előzmény: Anobium (4000)
Anobium Creative Commons License 2011.01.13 0 0 4000

Sziasztok!

 

Remélem online valaki...

Délután elkeztem sajtot csinálni. Hát mot végeztem. Szerintetek hagyhatom honap délutánig csöpögni, mert reggel 5-kor indulok dolgozni. Ha reggel teszem a sóoldatba, 8-9 órát állna benne és akkor nagyon sós lenne.

Csöpöghet holnap 14.00-ig?

kicsitibi Creative Commons License 2011.01.12 0 0 3999

köszönöm a választ akkor belevágok

Előzmény: elefada (3998)
elefada Creative Commons License 2011.01.11 0 0 3998

Üdv kicsitibi!

Nem kell várnod tavaszig, A téli tejnél kicsit jobb a kihozatal. Ha legel az állat tavasszal több lesz a teje, de u.a tejböl kicsit kevesebb a sajt.

Mivel vásárolod a házi tejet, eszközök nélkül az erjedési készségét alvadáspróbával ellenörzizheted.

Veszel 1 l tejet, 25 fokra felmelegíted, szobahömérsékleten 24 óra után megvizsgálod.

Ha májasan alvadt, kis savó a tetején, s az ize kellemesen savanykás, mellékíztól mentes, akkor valószínű jó sajtkészítésre.

Megkérdezed a tulajtol, mikor ellett a tehén.Persze, ha csarnokban veszed a házi tejet, akkor ennek nem sok értelme van, mert mindíg más az elegy.

Azért számíts arra, hogy érhetnek meglepetések.

Kérdezz bátran, ha tudunk segítünk.

Előzmény: kicsitibi (3997)
kicsitibi Creative Commons License 2011.01.11 0 0 3997

szerbusztok!

hetek óta olvasom a topicot(sajtosferitől kezdve)és az összes linket amit itt találtam.

asszem már nagyon profi elméleti szakember lehetek:-))

de hát a legnagyobbak is életük végéig tanulnak:-)

segitsetek nekem abban a kérdésben,hogy a jelenlegi takarmányozás mellett nyert tejjel érdemes e kisérleteket kezdenem vagy várjak tavaszig(tehéntej)

ha ez az időszak nem megfelelő tudhatom,hogy miért is?

meg aztán lehet hogy még sokat fogok kérdezni ha nem zavarok.

(ja!!nincs saját állatom,venném a tejet.mire figyeljek?)

köszi

krnemarika Creative Commons License 2011.01.11 0 0 3996

Szépen gyarapodik a család!

Nálunk csak március elején várhatóak.

Előzmény: genziana (3993)
genziana Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3994

Köszi, na erre mondom én, hogy mindig tanul az ember.

És azért bírom az ide írogatókat, mert tanácsokkal segítik (segítjük) egymást.

 

KÖSZÖNÖM!

Előzmény: elefada (3991)
genziana Creative Commons License 2011.01.10 0 0 3993

Tegnap este két újabb lányka született:)))

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3992

Ehj, igen, elfeledtem off-színűre állítani a hozzászólást. :)

Előzmény: elefada (3989)
elefada Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3991

Húú....ezt még muszály! Abrakba korpa. mellé lucerna.

Hát az nagyon gyenge teljesítmény. miért nem váltod le?

Előzmény: genziana (3985)
elefada Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3989

Nem csak egynél, kettönél is kozmetikázni, és igazítani kell öket az elsö három hétben. Még a hármas ellésnél is pakolgatni kellet, mert mindeggyik egy csecset akart szopni.

Ha azt akarod, hogy jó tejelő legyen, felváltva egy tögyet napi2-3 * fejd ki teljesen. Minél több ürül, annál több termelödik.

 

 

Jól szétoffoltuk itt a topikot takarmánnyal, kecskével, de végülis a sajthoz tartozik, mert e nélkül nincs tej, s abbol sajt.

Előzmény: genziana (3985)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3988

Ne haragudj, nem akartam senkit bosszantani ezzel, de kicsit értelmetlen is ezen fölkapni a vizet, mert csak elbeszélünk egymás mellett. Úgy 10 km-es körzetnél tovább nem foglalkoztam a helyzettel, annál messzebbről már úgysem éri meg sehogy a szállítási költség miatt szénát hozatni. Tehát én mindvégig a helyi takarmánytermelő gazdákról írtam, akiknek még talán egyenként is belelátok a dolgaikba. Azért sem jöhetnének szóba ezek a pontok, amiket fölsoroltál, mert itt közvetlenül takarmányról van szó, nincs semmiféle malomipar meg bonyolítás, és itt mindenkinek csak egy kis mellékes (talán ezért is hanyagolják el), mittudomén, az egyik autógumis, a másik hivatalnok, ilyenek. Ezeknél az a probléma, hogy ha bejön egy évben egy módszerrel, a következőben is azt használják, nem igazodnak az aktuális időjárási viszonyokhoz, pedig ez erről szól. (Mint mikor az egész falunak lerohadt a paradicsoma, nekem meg annyi volt, hogy nem tudtunk vele mit kezdeni; vagy mindenki sírt a rossz és alig derékig érő kukoricatermés miatt, én meg a háromméteres sorokban mászkáltam.) Nem is a ráfordított pénzzel volt a gond, hiszen mondom, elvégeztek itt minden gépi munkát, csak nagyon nem a megfelelő időben - eredményképpen állandóan használhatatlan árut akartak rámsózni, és kidobtak egy csomó pénzt az ablakon. Pedig a jó gazda, ha kell, kimegy hajnalban kaszálni; ha akkor van idő rá, hát akkor. Persze, úgy tűnik, ha nem saját föld, nincs sok motiváció arra, hogy jó munkás is legyen az illető. Ezért mondom, elébb kell párszor tíz hektár, amit maga (vagy egy intéző) felügyel, hogy biztonságban tarthasson (vagy tartathasson) az ember állatokat. Felelősséggel tartozom szegényekért, és nevetséges, mikor ilyen abszurd külsős hibák miatt ha keresek, sem találok nekik takarmányt. Megjegyzem, egyetlen gazda volt is, aki jól tette a dolgát - bizonyítva, hogy lehetett volna így is -, nagyon szép és zöld szénát csinált, jól is tárolta, nem is kaszált bele mérgező vagy tejszagosító növényeket, de persze hamar elkapkodták az igen magas ár ellenére is, nekünk már csak úgy 25 kisbála jutott. Azon kívül csak muharszénát sikerült szerezni, eltartott egy ideig, míg a kecskék ráfanyalodtak, de legalább az sem penészes.

 

Egyébként... Bár koromnál fogva ekkora időbéli előnyöm nem lehet, de kérlek, ne alapozz a gazdasági járatlanságomra. :) Egyszerűen csak ha személy szerint látom az egyes eseteket, mint rontják el, nem szükséges találgatásokra és lehetséges okokra hagyatkoznom. A mezőgazdaságunk szervezetlenségébe (megszűnt TSZ-ek, nem mezőgazdasági szakember tulajok) és technológiai hiányosságaiba sem szeretnék jobban belemenni, pedig volna miről értekezni. Akárhogy is, nem ismeretlen terület ez számomra, ebben élek. A közgazdaságról nem is szólva, azt még iskolában is tanultam.

 

(Ami a parlagfüvet illeti, ez mindig önkormányzat-függő. :) Itt akkor van a határban lekaszálva a peremterületeken, mikor én kaszálom frissen a kecskéknek. Ilyen szempontból szeretem, könnyű elvágni, bár nem túl tömeges.)

Előzmény: B1114 (3986)
B1114 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3987

Még valami:

1;Statisztikába ne higgyél :) vagy csak abban amit te hamisítasz... 

2;Nem azért van elsősorba drágulás mert rossz lett a termés, sőt!!! gabonából , olajnövényekből elég jó évet zárt az ország... csak éppen még a szomszédfaluban lévő malom is minden felvásárolt, ki nem fizetett gabonát már pakolt is a vagonra és vitte külföldre!!! mert ügyesek, meg okosan nyugaton... csak éppen ehető minőségű gabonát nem tudnak termelni :) így viszik a mienket:) mi meg megkapjuk az övéket... de legalább nem mondhatjuk hogy nem kapunk semmit nyugatról... dehogynem:) majd jó fúzáriumos búzát.. aranyáron :)
3; nem tudom... lehet csak felénk de büntetik a parlagfüves terülteket... így minden gazd permetez... nem is láttam gazos búzát, árpát... sehol... pedig járok sokfelé... ne tessék álltalánosítani... 

Előzmény: Törölt nick (3971)
B1114 Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3986

üdv
nem akartam beleszólni a témába de... 
Nem állhatom meg hogy szóvá ne tegyem hogy igen csekély rálátással mellyel rendelkezel a mai gazdaságra, növénytermesztésre nem tudom hogyan ad alapot hogy bíráld?.. Több mint 20 éve dolgozok gazdaságba, nem nagy igaz de épp elég ahhoz hogy munka legyen vele bőven... szóval:
-igen régen megoldották gépek nélkül is a művelést... : de akkor az ország 90%-a a mezőgazdaságban dolgozott!!!! és nem a gazdaságilag aktív népesség 5%-a ... de még a rendszerváltás előtt is majd 30%-volt ez az érték!!! pedig akkor már voltak gépek... sőt nagyrészt azok amik ma is, jelen vannak és dominálnak a gazdaságok többségében...
-a másik! tudod nem tudom végig gondoltad e hogy ahhoz hogy géppel ki lehessen menni és kaszálni, bálázni, aratni tudjanak, nem feltétlenül elég az időjárás megléte... hanem kell üzemanyag is a gépekbe, és rá ember... ami pénzbe kerül.. és a mai világba amikor a malom ahova beszálítja az ember a megtermelt gabonát... csak azért kezdeményez maga ellen csődeljárást hogy még meg toldja 6-hónappal a kifizetések határidejét, és addig tudjon nyerészkedni a gabonán... akkor néha igen igen gyakran előfordul hogy amikor minden más feltétel adott ez gátolja meg a gazdát a munka elvégzésében... 
-emellett még azt sem gondoltad át hogy lehet hogy volt 3-hét jó idő amikor az általad látott munkát elvégezni lehetett volna... de abba már nem gondoltál bele hogy a csapadékos időjárás, földek állapota miatt amíg nem lehetett más munkákat elvégezni... azok nem eltüntek, hanem csak összetorlódtak!!! és azt el kellet végezni amikor lehetett!!  és sajnos néha kell fontossági sorrendet felállítani mert akárhogy is szeretnénk , se időből se pénzből nem futja mindig minden munkára...
-ja és külföldel ne példálózunk... szerintem... mert azt kifejteni hogy milyen hatással voltak a különféle történelmi események melyik melyik országra, és hogy ebből hogyan alakult ki a mai helyzet... nem az én dolgom... de elgondolkozni lehet rajta... esetleg

Félre értés ne essék nem személyed elleni támadásnak szántam ezt a levelet, csak igenis felháborodok azon amikor egy külső szemlélő, aki nem hogy átlátná, de még csak rálátása sincsen a részletekre, állapotokra melyek ma alakítják, formálják a gazdaságot és ítéletet mond felette... háát nem tudom nem tartom teljesen korrektnek... tessék előtte kérdezni! az nem baj!! de még azután sem ítélkezni kell! hanem esetleg véleményt formálni!... szerintem...

 

üdv

Előzmény: Törölt nick (3977)
genziana Creative Commons License 2011.01.09 0 0 3985

Köszönöm a jó tanácsot!

 

Figyelem is rendesen, de eddig úgy vettem észre, hogy mind a kettőt szopizza, mert úgy elég neki a tejci. Érdekes, alig van valami kis tőgye az anyának, pedig tavaly egy fejésnél (tavaly szült először)7-8 decit adott. Talán most közrejátszik az is, hogy a szénában nem sok minden van, megy mellé az abrak is, hátha...

Amúgy, egy életre megjegyeztem, hogy az egygidásoknál figyeljem, hogy szopja e rendesen mind a két tőgyet a gida. Tavaly, a legjobban tejelő anyámnak egy gidája lett, mindig csak az egyiket szopta a gida, és észre is vettük, mert egész évben, amikor fejtünk, az a tőgye amelyiket nem, vagy nem igazán szopizta, sokkal kevesebb tej termelődött benne, mint amelyiket rendesen szopta a gida.

Mindíg tanul az ember.

 

Mégegyszer köszönöm!

Előzmény: elefada (3984)
elefada Creative Commons License 2011.01.08 0 0 3984

Vigyázz! Nem fogja mind a két tögyet szopni, ki kell fejned!

Előzmény: genziana (3983)
genziana Creative Commons License 2011.01.08 0 0 3983

Na most van egy kis időm, egész nap tortákat sütöttem, meg díszitettem. Holnap főzök, nagy vendégsereg lesz, a gyermekeim szülinapját tartjuk. Ilyenkor (is) összejön a család,kb vagyunk 20-an. Lassan már ki is házasíthatnám őket, ekkora vendégsereggel:)))

 

A Hófehérke nagyon szépen fejlődik, tutin szopizza az anyját, a többit is skubizom, hogy nem szülnek e, de még úgy látom még nem érett meg a kicsik körme...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!