Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot noir 2018: illatban közepesnél nem erősebb fajtajegyek, amelyek ízben még visszafogottabbak. Ellenben a hordó és az alkohol ráül az ízképre. Másnap pinot noirként nem, inkább vörösborként értelmezhető. Most nem vennék még egy üveggel belőle.
Alföldi Merlot is el van tévedve, ezt írja a témáról (F. Attila bordocens és holdudvara a 2015-ös Bock Ermitage-t választotta a legjobb magyar vörösbornak):
"Gondolkodtam, honnan lenne érdemes megfogni a témát. Az első ötletem az volt, hogy vajon mit mond ez a mai magyar borászat helyzetéről. A második, hogy mit mond a mai magyar felsőbb ízlésről."
A dolog pont ezekről nem mond egyáltalán semmit, ellenben van egy harmadik aspektus: ez a történet kizárólag F. Attila kompetenciájáról és komolyan vehetőségéről mond bármit is.
Ja es jartunk a Jasdi vinotekaban is Csopakon, tudom o itt feketelistas :) de elvonatkoztatva attol hogy idonkent hulyesegeket beszel, egyikmasik bora igen jo volt. Nekem tetszett az alap sorozatbol a 2019es chardonnay, a cserszegi, es a hegybor olaszrizling is, de mondjuk ezek ilyen bonyodalommentes iszogatos borok. A Loczedombi Olaszrizling 2017 kellemes kesernyet hozott de kisse savas, lehetnek akik szamara mar citromle. Ellenben a Nagykuti Chardonnay 2017 igen kellemes meglepetes volt, reg ittam igazan jo magyar chardonnayt ami tulmutat a hordo-vanilia vonalon es megis van ize, tartalma. Na ez ilyen. Hoztam egy palackot, hogy a hely szellemetol fuggetlenul is megnezzuk. A vegen egy Ranolder voros jott, evjaratra nem emlekszem, ez mindig finom de az ara tulzo.
Tegnapelott etteremben kerult elem Weninger Steiner 2016, tobb mas bor kozott. Bevallom nem ittam Weninger bort sok eve, parszor en is lukra futottam mint itt jonehanyan, de ez most hibamentes volt, kozepes testu, enyhen fuszeres kekfrankos, igaz nem volt nagy klasszis de finom volt.
Akadt ott meg Sebestyen Kadarka meg Pannonhalmi Infusio 2017 es ket olasz voros, egy Nero di Troia nevu es egy Coste di moro Montepulciano 2016, ezt az utobbit emelnem ki mert ez zsenialis volt. Olasz biodinamikus cucc, a cimke szerint spontan erjedt es alacsony kennel keszult. Voros gyumolcsos illat enyhe vaniliaval, izben is hasonlo, plusz kicsit beleborult a keleti fuszerpolc, leginkabb kardamomot tudtunk azonositani. Konnyed, de tartalmas es izgalmas bor, nagyon jol esett inni, szivesen innam maskor is.
megtenned hogy leirod miket fogsz kuldeni Zolinak? kulonosen erdekelne ha van 20 euro alatti magyar rajnai ami nem kenmentes es jobb mint a Sabar, de adott esetben akar dragabb tippek is jol johetnek
Már rég túltettem magam a Villa Sandhal régi dolgain. Egyrészt mert rég volt, másrészt mert egyszer találkoztam és boroztam a svéd tulajjal és alapvetően egy kedves, ártalmatlanul naiv fazon.
A Babarczi kellemes cucc az áráért, de ilyen kontextusban híg/rövid és a savai tompák.
A Sabar aktuális, 2018-as válogatásában (1229) picit több a cukor és kevesebb az intenzitás, mint az előző éviben - nem érzem jobbnak, mint az alap (Leszner) rajnaijukat. Jó hír, hogy legalább az árát nem nyomták feljebb.
Összességében pedig úgy mutatnak az említett osztrákok mellett, mintha az aldis tokajit odatennénk a Gizella Szil-völgye mellé... pedig nem a sztratoszférikus árkategóriából válogattam.
Tegyük hozzá, hogy árban is legalább kétszeres szorzó van a labancok és a Sabar között, de ezzel együtt tény, hogy bár a hazai rajnai mezőnyből kiemelkedik, a világklasszis szint még odébb van (ha egyáltalán cél persze). A Sandahloknál az árazás már nagyjából megvan, és valóban időnként a stílus is, de azért német/osztrák rajnaikból nem nehéz összeszedni egy marokkal amik jobbak.
Cseritől én is csak a PH értéket ismerem, az nem rossz anyag de nyilván egy alap tétel. Babarczi nekem kimaradt, mit kell tudni róla?
Bár minden magyar borász fehérborai ilyen középszerűek lennének, mint Szentesié. De az újabb rajnaik tényleg nem tetszettek különösebben, annál inkább a száraz és édes zengő. Igazán nagyot pedig szerintem vörösben gurít Szentesi.
Akármit gondolsz a Villa Sandahl viselt dolgairól, alapnál jobb osztrák cuccok mellé odarakható magyar rajnait kizárólag tőlük kóstoltam. Az más kérdés, hogy a fura nevű Chicken Year 2016 már árban is ott van - eredetileg 7500 pezeta volt, és annyit nem adnék érte (kifutó tétel a Bortársaságnál, leárazták 5 rugó környékére).
Semmi. Mint tulajdonos majd kötök egy újat azzal aki a feltételeimet teljesíteni tudja. Lehet, hogy ugyanazzal a céggel, lehet, hogy mással. Majd meglátjuk.
Én is voltam őstermelő, de vagy nem volt még ki az öt év vagy volt valami apróbetűs feltétel ami miatt nem tudtam alkalmazni. De a lényeg az az, hogy megoldható sokféleképpen ez a probléma is. Az sosem baj, ha van egy jó jogásza az embernek :)
Szerintem ugyanazt a mintát vettük legutóbb és már akkor megegyeztünk :) hogy ameddig én fantasztikusnak addig te középszerűnek tartod a Józsibá fehéreit. A Sabart majd megnézem alkalomadtán.
A Villa Sandahl-nál nekem az indulásuk környékén túl sok ellenszenves dolog szúrta a szememet. A weboldalukon arról írtak, hogy ezt meg azt a területet megvették, holott ezt legálisan ők nyilván nem tudták megtenni. Aztán jött az a tőkecsonkítás botrány ami nagyon abszurd volt és én a mai napig nem tudom, hogy ők abban a mesében tényleg áldozatok voltak vagy kevésbé. Szerintem kevésbé. Mindenesetre túlságosan nagy marketinget csináltak az ügy köré.
Bocsánat, rosszul mondtam, örökléskor természetesen nem, de ha pl. egyenesági rokonnak ajándékozza valaki, akkor viszont van ez a kitétel, ugyanúgy, ahogy a tihanyi gyümölcsös esetében is volt.
Földbérletet meg lehet hosszabbítani, a gond ott keletkezik, ha öröklödik/ajándékozódik a terület, mert akkor a ljáró földbérletet nem lehet meghosszabbítani, se helyette más földbérletet létrehozni, amit én kifejezett disznóságnak tartok, pláne a tihanyi gyümölcsös fényében.