Tudom, hogy van már Lancia topik, csak ott nincsenek Kappa tulajok, akikkel meg lehetne vitatni a típust. Tervezem egy Kappa vételét, de szeretnék tulajdonosokkal értekezni róla, tesztek/népítélet alapján nagyon jó lehet, és nincs annyi hibája, mint amennyit egy olaszról gondolna az ember(egyébként imádom az olasz autókat), ugyanakkor több tulajdonos megkérdezése nem ezt támasztja alá.
Szóval Kappa tulajdonosok, légyszi segítsetek! Vegyek? Ne vegyek? Jöhet minden info! Képek eladó Kappák is jöhetnek, bármi, ami a típussal kapcsolatos!
Kösz előre is.
Biztosan tudod, hogy réges-rég egy távoli galaxisban "elkövettem"egy V6-os Bravát is. Na, az alá "beköltözött" hátra a Multi-link is. Olyan szinten besza-behu lett, hogy leírhatatlan. Sokat olvastunk utána hajdan, ami fellelhető a témában, és megjegyezhető, hogy nem véletlenül született. Első körben a GTV tulajdonképp egy V6-os Coupé volt, a söprűnyél hátsó futóművel. Szerencsére a felelős vezető mérnökig is eljutottak a teszt eredmények, és Ő nem kis pénzért, az alapokról újra csináltatta az egészet, és létrehozták ezt a passzív kormányzású mérnöki csodát, amit minél jobban terhelsz, annál inkább teszi a dolgát. Zseniális. Anyagilag tuti, hogy nem érte meg nekik, de, ha egy Coupéből átülsz egy GTV-be, akkor elképedsz, ezt garantálom. Én épp a Pannónia-ringen tapasztaltam meg, hogy mekkora fejlesztés is ez valójában. A Brava minimum 100 lóval gyengébb volt mint az enyém, utcai gumikon, kisebb fékekkel, plusz mellettem ült a gazdi. Egyetlen mért kört tudtam vele menni, NULLA gyakorlással, és csak 6 mp-el voltam lassabb, mint a saját ismert kocsimmal. Meg merem kockáztatni, hogy 10 kör után tudtam volna vele ugyanolyan időt, mint a sajátommal, ha nem kell rá "vigyázni". Gyakorlatilag így is, az összes (!) kanyarban gyorsabb voltam vele, első nekifutásra is. Tényleg elképesztően jó. Ezért is álltam le a sajátom fejlesztésével, mert a motor/hajtás olyan szinten túlhaladta a futóművet, amit csak iszonyú faragás/anyagiak árán tudtam volna nagyjából party-ba hozni, és úgy már utcán használhatatlanná vált volna. Szóval a GTV Multi-link hatalmas királyság!
Egy zömök, de nem túl könnyű (1300 kg) autó volt a 3 ajtós 147, a 150 ló, vagyis a 2.0 TS kellett is bele. Azzal a futóművel (gyári ületetés) egy átlag autóhoz képest eszünkbe juthat a sokszor citált "gokartszerű" kifejezés, jó volt vele kanyarodni és az ember úgy érezte, hogy biztosan is fekszi az utat. A Selespeed számomra nagyon élvezetes volt. Azzal csak egy bajom van, hogy nem kíméli a kuplungot, mert megálláskor és utána sokáig kiemelve tartja. De ez most csak így eszembe jutott.
Szóval kellemes és sokoldalú szerintem, lehet krúzolni city módban, meg állatkodni kéziben, visszaváltás - automatikus gázfröccs is milyen élvezetes volt már. A tempomatot is úgy megszerettem benne, hogy még a faluban is bekapcsoltam (a Mareába is be akarom építeni majd) ha volt előttem pár száz méter üres út.
Én gyári heggesztettet használtam. A turbó súlyától nem tehermentesítik megfelelően a gyáriak, ezért repednek el. Az enyém profin meg lett heggesztve, aztán a felületek síkköszörülve, majd egyedi tartó gyártva tehermentesítés gyanánt, és a jóval nagyobb gólyóscsapágyas turbó alatt sem repedt el újra. Egyébként van egy hibátlan gyári csonkom "rossz időkre" félre téve, hátha építek még valami elmebetegséget ebben az életben..... -)
"Akkor elviekben maga a kopasz motor sz megegyezik. "
Elviekben. Kívülről. Ha komplett szeretnétek "belógatni" akkor kopaszra kell vetkőztetni, és MINDENT át kell csavarozni, szívó-kipufogócsonkot, rail csövet, stb. tényleg mindent. A belsejük is eltér, mások a dugattyúk, a hengerfej tömítés, de ez abban az esetben nem érdekes, ha amúgy komplett megy át. A porlasztók minden esetben a sajátjaik maradjanak, mert a másik dugattyúkamra kialakítás miatt más a porlasztási sugárkúp, viszont a 105-ös vezérlő gyönyörűen megvezérli a 110-es porlasztókat is, és az a tapasztalat, hogy a 105-ös nyitvatartási időkkel a 110-es porlasztókkal, eleve nyerésben vagy. Kvázi kapsz egy alap chip tuningot is. ;-)
Az automata váltó váltókarján levő gombot csak félig lehet benyomni (eddig teljesen bement). Ez az, ami reteszeli a kart, hogy ne lehessen véletlenül elmozdítani.
Látott már valaki ilyet szétszedve, hogy mennyire javítható?
Bizony. Még a Giulietta is azon a felfüggesztésen van ami messze elmarad egy 156-os Alfa felfüggesztéstől 97-ból. Érthetetlen ez pláne egy olasz autónál.
A fehérnépnek az alsó fordulatszám tartományban kell a próbakörön teljesíteni. A többi meg az ember dóga. Vagyis a lúhajtás, ahogy régen mondták errefelé. :)
Igazán a felfüggesztés a gátja itt az örömfaktornak. Különösen fájó ez a Bravo II vagy a nagy Delta esetében amelyek azért már korszerű autóknak tekinthetők.
De ide sorolható az Alfa Mito meg a Giulietta is amelyeket meg még mindig gyártanak.
Azért egy korabeli 147 156 ebből a szempontból nagyobb élményt ad.
De érdekes, hogy a lyukasgéptetős GTV aminek az első felfüggesztése szinte tök ugyanaz mint pld. egy Bravoé mégis mennyivel klasszabb ilyen szempontból. És ennek a magyarázata az hogy sokkal igényesebb hátsó felfüggesztése van.
Most van itt egy Bravo turbo 150 lovas motorral, 6 fokozatú man. váltóval.
NEM azt állítom, hogy ez egy jó autó. Örömfaktora viszont sokkal magasabb, mint az "F1" csodaváltós úttorlaszoknak. Némi sportosságra törekvés van pl. az üléskialakításban, a 150 ló pont jó ehhez a kis autóhoz.
Én olyat is hallottam, hogy valaki azért vette meg a Corolla TS 1.8 méregzsákot, mert az 5 ösben is felment az emelkedőn. Néha azért az unokák elvitték kikormolni.
Üregbácsi autó volt. Neki mindig FIATja volt, így maradt a márkánál, méretben megfelelt neki. A kereskedés kézi gázzal vette meg, azt kiszereltették belőle.
Hidegen dadogott egy kicsit, gyertya, kábelek stb cseréje megtörtént, de a jelenség maradt. Jelenleg szervizben áll, ECU csere lesz. Km valós.
Ha érdekel, küld egy üzenetet E-mailbe és elküldöm haver számát.
Hogy bevállalható darab-e? Amúgy véletlenül akadtam rá böngészés közben. A ha-hun van fenn 3 db, azok ehhez képest bontószökevények. A km az vajon valós lehet benne?
Valószínű, levették az ajtókárpitot , és ugye az ablakkéder az ott maradt, és nem tűzték vissza normálisan. Az a gumi kis fém karmokkal rögzíti a kárpitot.
Akkor elviekben maga a kopasz motor sz megegyezik. Elviekben áttehető a JTD 105-be a JTD 110-es motor, csak rá kell mókolni a 105 leömlőjét, meg a turboját.
Maga a hengerfej megegyezik, de a feltöltő az eltér. A vezérlő az külön történet 110 lovasból van ugyanolyan potis gázpedálos mint pld. Kappa JTD-ben és van már pedál egységes amilyen a fl-es 156-osoké, aztán van EOBD-s és nem EOBD-s, van EDC-s annak megint más, erdő....
Nekifutásból el kell menni egy klímáshoz lefejtetni a klímagázt.
A radiátor kint is van meg bent is,a szélvédő alatt,ahová vezet a két vékony gumicső a tűzfalba.Kintről kell cserélni.
Le kell venni az ablaktörlő karokat,a nagy műanyag tálcát alatta. Ki kell szerelni a komplett ablaktörlő szerkezetet. Pollenszűrőt kivenni,szétkötni a klímacsövet. Ott az elpárologtató is az útban...aztán majd belátni a fűtőradiátorhoz. Nem nagyon lehet leírni,de adja magát majd látni fogod.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy a JTD 105 és 110 LE-s változata mechanikailag nagyon eltérőek? A blokk ugye az ugyanaz. Kérdés, hogy a hengerfej az egyezik-e, és csak vezérlő, és esetleg a turbo más rajta?
Szerelőnél van a Kappa. Nincs semmi komoly baja, csak a futóművet rakatom rendbe, kap új műszakit, meg pár apróságot, mert a munkám miatt most én nem tudok foglalkozni vele. Olyan kérésem lenne, hogy le írná valaki a fűtőradiátor csere menetét nagy vonalakban? Tudom, hogy már le volt írva többször is, de jelenleg külföldön vagyok és a mobilomról nem működik a fórum keresője.
Ha lehet, akkor e-mailben küldje már el a kedves fórumtárs, mert sajnos a mobilnetem korlátozott és szeretném a leírást továbbküldrni a szerelőmnek. A fűtőradiátor cserét nem szívesen vállalta el, mert Kappában nem cserélt még, de megoldja, és a felesleges pluszmunka elvégzését, illetve felém történő kiszámlázását szeretném elkerülni.
Szerintem ott lesz a kutya elásva, most égeted ki az olajat a dobból, ami dízeles korában oda lerakódott... :) A benzines szerintem jobban felmelegíti a kipuffot...
Ha nincs valahol a motor környékén olajszivárgás, ahonnan rácsöpög a kipuffra, akkor az lesz.
Nekem az elosztónál volt elöregedve a tömítés, onnan csöpögött az olaj a kipuffra, én is élveztem egy ideig az égett olajszagot.
Én már régen írtam talán ,hogy már jó pár éve egy ismerősömnek repedt el a kipufogócsonkja más márkájú autónál. Beadta akkor egy helyi mesterhez - aki hegesztés után elvitte egy helyben működő ipari kerámia gyártó céghez ismerősön keresztül újraedzeni kemencében és neki sem volt vele gondja utána.
Szóval az a lényeg, hogy ez a gond a PPG festékek használatával jött elő ami már egy vizes bázisú anyag.
Arra emlékszem, hogy az 146-nál 96-ban vezették be az enyém 95-ös volt az még a régi, oldószer alapú Herberts festékkel volt festve. Itt nem messze a sétálóban volt egy 145-ös ugyanabban a színben és arról is hámlott hátul oldalt. Egyszer szóba elegyedtem a tulajjal és akkor néztük, hogy az övé PPG-vel volt festve. Ha jól tudom a Kappa az már elejétől mind PPG volt.
Nem lehet, hogy a feszítő miatt a szíj szaga? Meg azt se írod, hogy hol lehet érezni. Ha olaj cseppen a kipufogóra, akkor azt az utastérben is meg lehet érezni.
Nekem mindkettő kék, és mindkettő lakkhibás. A JTD kevésbé, és ez a világosabb kék. A TDS katasztrófálisan. Tető, géptető, csomitartó, és minkét oldali első sárvédő is. Fentről lefelé halad.
Mondjuk az én tapasztalatom az, hogy akkor szúrtam el, de rendesen, amikor letakartam a TDS-t ponyvával. Olyan autóra valóval. Gondolván, hogy ez majd védi a napsütéstől. Na most ez az első télen gyakorlatilag összefagyott a fényezéssel. A ponyva és a lakk. Tavasszal a ponyva darabokban jött le a lakkal együtt.
A JTD-nél pedig azt látom, hogy van néhol repedés a lakkon. Oda beszivárog a víz, megfagy, és szépen pereg le róla a cucc.
Nekem szegeden komplett autó átfényezésére 600ezeret mondtak, és csak kívülről festenék.
Az tény, hogy gyönyörűen dolgoznak, tényleg a jobb, mint új kategória, de ez (nekem) megfizethetetlen.
Nekem a tetőn van (a Mareán), a közepén hosszában. Meg a hátsó ajtó felső, fényezett részén. A Black Ink Braván meg pl. van a hátsó 'dombor'-okon is. Olyan, mint az ember arca, a kiálló részek égnek le először.
Így van :) ! A Punto Cabrio-n is a motorháztetőn és a csom.ajtó tetején van csupán - sehol máshol. Lassan el kell kezdenem nekem is gyűjtögetni egy telifényre :(..
Mert nekem van egy olyan elméletem hogy ez azokon a darabokon fordul elő amelyek fokozottan ki voltak téve a napsugárzásnak. Ezért is fordul elő olyan elemeken amelyek a nap sugárzásra merőlegesek (tető, géptető) ha mondjuk sárvédőn van annak is a felső élén, a függőleges közeli részeken sosem. És a sötétebb szín jobban magába húzza és tartja a hőt.
Az én donorom méregzöld gépteteje (az egyetlen karosszériaelem amit meghagytam belőle) is alámart, az is vagy 8 évet állt egy bizonyos telepen bizonyos okokból.
Nem könnyű valóban jó munkaerőt találni itt sem. És a külföldi fizetésekkel lehetetlen versenyezni. Juttatásokat lehet adni és egy jó munkahelyi légkör egy jó összetartó kollektíva az komoly megtartó erő. Nyilván erre áldozni kell nem is elsősorban pénzt (azt is), de időt és energiát.
Kicsit visszatérve a topic eredeti témájára:-) Ez a fényezés alámaródás jó az én megfigyelésem, hogy ez elsősorban sötét árnyalatú fényezésnél fordul elő?
Itt is az a gond, hogy ember még csak lenne, de nagyon kevés az értelmes munkaerő. Leegyszerűsítve akinek volt esze, már rég kiment, vagy jó helye van valami itteni cégnél.
Szerintem a munkáltatók pont ezzel tudnak visszaélni, hogy a magyarok nehezen mobilizálhatók. Nyugaton erős az ipar, keleten nem - nyugaton brutális a szakemberhiány sok helyen, keleten nem annyira. Itt kényszerülnek sokat fizetni a munkásoknak, Nálatok nem - legfeljebb a pestről lecsábított nagyfőnököknek, mérnököknek stb..
Egyébként őszintén szólva én is nehezen vagyok mobilizálható. Másfél óra az osztrák határ, egy óra a főváros, 20 perc a legközelebbi strand a balcsin, 5 km-re otthonról már a bakonyi erdőkben vagyok - idehaza alig akadna pár város, amibe hajlandó lennék innen elmenni és nem a rokonok miatt, hanem mert szeretek itt élni. Ha már el kéne mennem, akkor viszont én is külföldre mennék.
A másik gond, hogy óriási különbségek vannak az ingatlan árak között is. Hiába adnád el a házad, jóval alacsonyabb színvonalút kapnál errefelé valószínűleg, vagy esetleg nem is kapnál. Nálunk pl 20 millió alatt csak közel bontandó állapotú házat kapni, a normálisabbak 30M felett mennek. Hiába keresnél többet, elmenne a törlesztésre..
Annyira nem értek hozzá - egy ismerős sofőr mondta -aki a nagy veszprémi tartályos kamionos cégnél sofőr- hogy azok a fiatalabb bevállalósok, akik hajlandóak mondjuk egy hónapig folyamatosan kint lenni náluk megkeresnek millió felett is. Ő szolidabban keres, mert nem vállal be ilyen cigány életet - családja van..
Amúgy a feleségem is logisztikus a szakmáját tekintve és éppenséggel az egyik nagy veszprémi kamionos cégnél is dolgozik jelenleg a nemzetközi részlegen, de mivel lusta volt nyelveket rendesen megtanulni ifjú korában, ezért ő csak a sofőrök adminisztrációját végzi jelenleg asszisztensként.
A másik nagy veszprémi nemzetközi kamionos cég tulaja viszont konkrétan a szüleim szomszédja - családi jóbarátunk is. Ők éppenséggel az út túloldalán székelnek a feleségem munkahelyéhez képest. Igy szoktam hallani mindkét oldalról a panaszokat a sofőrökről, a sofőr hiányról és azt is tudom, hogy ide-oda vándorolnak a sofőrök a környékbeli cégek között, mert a jobbakat próbálják a cégek átcsábítani - illetve ugyanez van a jó nemzetközi fuvarszervezőknél is.
Sajnos ez elott 9ik evvel volt egy baleset a csaladban.
Jo munkahelyem volt 3muszakban akkor kerestem 120-140eft kozott.
Ez ment addig mig egy reggel en munkabol hazaerve nem tudtam a gyerekeimet elvinni az iskolaba igy busszal mentek.
Nagyobbik lanyomat a zebrarol elutottek ugy hogy a kisebbik lanyom is majdnem vele ment.
1honap komaban volt i tenziven 4honapig a rehabon majd 1evig hordtam vissza heti 3alkalommal kezelesekre.
Kozben paromat es kisebbik lanyomat fel evig hirdtam pszihologushoz es minden napom a korhazban kellett toltenem lanyom mellett.
Innentol gyokeresen valtozott meg az elet es hidd el nagyon nehez 9evet visszasporolni.
Kozben a szuleim is azert csak oregednek stb stb.
Nem panaszkodom mert en meg most is azt mondom hogy mig van mit enni es van teto a fejem felett addig hallgatok.A tobbit meg igy is igy is kigazdalkodom.
Hogy miert nem akarok dunantulra koltozni?
Itt a hazam itt szulettem stb.Eladni itt hazat nagyon nehez es nem is akarom.Ott venni nem szeretnek mert ugye itt van egy.
Anglia vagy barmely orszag valasztasa is csak azert masabb mert en csak fel ev vagy 1ev tavlataban gondolkodom.Nem ott akarok megoregedni.Bar ahol kisebbik lanyomek vannak ott megoregednek...
En szeretek Szabolcs megyeben elni.Itt vannak a barataim rokonaim nagyobbik lanyomek.Mindkettonek szeretnek segiteni.Jelenleg is lanyomek kis hazikojan ugykodunk.
Itt leginkabb az a legnagyobb problema hogy orszagon belul ekkora elteresek vannak.
Dolgoztam anno a Praktikerben mint elado.(2002-2004) akkor kerestem ott 59eft...Mig a Pestiben mar akkor majdnem a duplajaert dolgoztak ugyan azt amit mi Nyiregyen.
Ez a Lidl-Aldi-Spar-OBI és többiek itt is megvannak, csak az a kegyetlen valóság, hogy nem ugyanazokat a béreket fizetik ugyanazokra a munkakörökre, mint ott. Ez már nekem nem új, a '90-es évek végén dolgoztam a (talán más megvilágításból emlékezetes) Hajdú-Bét csoport egyik szabolcsi kirendeltségén, mikor jöttek az ország többi depójából betanítani minket az ő rendszerükhöz, aki minél nyugatabbról jött, az annál többet keresett. Persze, itt meg lehet tenni hogy a minimumot fizessék ugyanazok a cégek, mert annyiért is van munkavállalójuk, ott pedig kénytelen az ottani munkaerő piaci helyzethez alkalmazkodni a bérszínvonalban. Ahogy ti is.
Azért ha lassan is vagy késve, biztos vagyok benne hogy itt is elindul ugyanaz a folyamat. Mert egyszerűen itt sincs igazán minőségi munkaerő kínálat...
"Több nagy kamionos cég is van a városban, a kevésbé bevállalós nemzetközi sofőrök is 500 felett keresnek, a bevállalósabbak egy milliót is."
Győrben(mellett)dolgozom nemzetközi fuvarszervezőként,régebben kamionoztam is 10 évet,aztán jött az iroda,most már 13 éve.
Két öcsém jelenleg is sofőr.
Maradjunk annyiban,hogy a második szám,amit leírtál,az már inkább csak legenda.....
Az 500-600 realitás,bár tény,hogy egy JÓ sofőrért két kézzel kapkodnak,csak sajnos nagyon sok a ROSSZ sofőr.
Ezt csak azért tettem hozzá,mert ebbe elég jól belelátok,és azt is el tudom mondani,hogy 10-ből 2-3 ember marad meg azokból,akik belekezdenek,mert egy forintot sem adnak ingyen ebben a munkakörben.
Amúgy,én sem értem,hogy miért kell egyből Angliáig menni,ha 300 km-el arrébb az országban is meg lehet élni,de mindenki maga tudja,mit-miért.
Szerintem óriásiak a lehetőségbeli különbségek a keleti és nyugati országrész között. Nálunk Veszprémben pl brutális már a munkaerőhiány.
Emlékszem, hogy öt éve a feleségem jelentkezett egy sima titkárnői állásra egy helyi multihoz és 60 fővel irattak tesztet az első fordulóban. Most meg jelentkezik öt ember és abból három alapból alkalmatlan. Három éve bruttó 130-al ment el szülni a feleségem ügyviteli asszisztensként, aztán annyian mentek el a cégtől és olyan kóros emberhiány volt, hogy 210-et ajánlottak neki tavaly összel a visszatéréskor, de rögtön talált olyan más állást, ahova még tízezrekkel többel vették fel nyelvtudást nem igénylő asszisztensi állásba.
Nekünk asztalosipari családi vállalkozásunk van, egy év alatt fel kellett vinnünk a képzett asztalos fizetést 140-ről 200 körülre, mert egyszerűen elszipkázzák a helyi multik a munkaerőt és ez még a budapestihez képest alacsony is, mert ott sok helyen nettóban adnak 200 felett egy asztalosnak.
Nyáron sima kézügyességet igénylő betanitott munkára kerestünk női munkatásat. Először jelentkeztek hárman - mind kuka, másodszor tizen - amiből egy értelmes ember volt. Kényszerülünk 150et adni neki, mert még így is alacsonyabb, mint a multiknál a gyártósoron - csak épp nálunk egy műszak van. A boltosunknak most emeltük 170-re, mert ott is továbbállnak az értelmesebb emberek, mert Lidl -Aldi, de már a Spar OBI és társai is többet fizetnek.Szenvedünk is rendesen, mert a nagy munkaerő igényű profilunknál nehéz egy az egyben tovább háritani ezeket a költségeket a fogyasztókra.
Több nagy kamionos cég is van a városban, a kevésbé bevállalós nemzetközi sofőrök is 500 felett keresnek, a bevállalósabbak egy milliót is.
Itt a városban a helyi hirdetési újságok hirdetéseinek már legalább a fele álláshirdetés. Az egymás mellett fekvő Coninental és Valeo ölik egymást szinte az emberekért - főleg a mérnökök és a betanított munkások terén. A legócskább pozícióban is 150 feletti fizetések vannak a tudomásom szerint a gyártósorokon és a többi még felette. képesek 50-60 km-ről becipelni busszal az embereket a gyárak. Tőlünk 20 km-re Zircről pl már hordják a népet a győri Audiba, mert ott is állandó az emberhiány - pedig 50km onnan és szomszéd megye.
Vagy a városunktól pár km-re van az Alcoa repülőgép alkatrész gyára .Az apósom kb 10 éve az alapításkor ment át oda a Videotontól - ahol 3 műszakozott bagóért. Elvégzett egy CNC tanfolyamot és folyamatosan léptették előre ilyen műszakvezetőnek, csoportvezetőnek. Fél éve ment nyugdíjba, de a cég visszacsábította részmunkaidőban, mert annyira nincs CNC-s esztergályos, marós munkaerő vagy olyan rossz. 300 körül keresett a nyugdíj előtt és úgy megdobta az utóbbi 10 év a nyugdíját is, hogy azon sírt, hogy nem lett végül 200e felett a nyugdíja - csak 195e körül :) ..
Persze sokszor járok erre-arra az országban és azt látom, hogy itt a Balatontól északra, illetve a főváros környékén olyan, mint ha egy más ország lenne, mint az ország többi része. Somogyban, Baranyában és az Alföldön ott szoktam szörnyülködni, hogy milyen putrikból állnak a falvak. Ahhoz képest itt egy falu házak, autók színvonalát tekintve szinte svájci..
Aham, én ragaszkodnék a 225-höz, de majd még megszülöm addig akkor :)
Nem győri a szaki. Keszthelyen van egy nagyon megbízható ember, csinált már nekünk két autót eddig és elég alaposan dolgozik. Forintosítva annyit jelent ez a mutatvány most nálam (+ tető teljes fényezése), hogy ca. 250e. Ebből a tető 40, a többi ugye a lakatos meló, meg maga ugye az alváz és üregvédelem, szóval nem olcsó, de nekem megéri, hogy ne legyen vele gondom.
Mi a varost es a varoshoz csatolt kis telepuleseket gepi kaszaljuk.
Igy mas feladat esik rank.Autok parkolok buszmegallok emberek kozott.
Amugy a tobbiben egyet ertek.
Nekem a 29emberbol ha 10re ra lehet bizni olyan dolgokat ami tobb 100eft akkor sokat mondok.Es a megbizhato emberek mind a mi korosztalyunk.Az osszes tobbi kb tenylegesen csak arra jo hogy szedje a szemetet mert kb azon a szinten vannak.(nem altalanositom ezzek azokat az embereket de aki benne van latja)
Napi szinten kb altalanos iskola 1 osztaly szintjen a szajukba kell ragni mit hogy merre csinaljon Es ezt teszi nap mint nap tobb eve.
Anglia pedig kb tenyleg olyan mint ahogyan leirtad.Nem beszelve arrol a temerdek szemetrol ami ott van.
Bar Londonban csak 1estet toltottem de az boven sok volt :)
De kar is ezen lovagolnunk.
Teszunk es probalunk tenni a jobbert.
Elobb utobb meghozza a gyumolcset csak ki kell varni es taposni azt az utat.
Angliával én sem voltam mindig boldog, Londonban pl. egy motelben hideg januári nyirkos időben a fűtés csak pont arra volt elég, hogy az éjjelt túléljük (megfagyott ember nem tudja kifizetni a számlát) Budi, tusoló a jéghideg folyosó végén, vagy csak baromi hideg, vagy forró víz jön a csapból, "very british". Nem biztos, hogy szeretnék ott élni.
Más. Közmunka. Ez rettenetes gyenge fizetség, de a közmunkások egy része még ezt sem igen dolgozza le. Egy töltésre járok nyáron bringázni, a "kaszáló" embert már elég jól ismerem, beszélgettünk párszor, de állva még nemigen láttam. Vagy fekszik, vagy üldögél, kasza pihen. Ha már nemigen mozdít elő semmit, legalább árt, az eldobált sörösüvegek, dobozok jól jelzik a felségterületét. Tudom, persze van másféle közmunkás is, (a Te embereid bizonyára dolgoznak is) de ez azért a teljesítményért nem lenne szabad még két forintot sem fizetni.
Szvsz. jobban meg kellene fizetni, és számonkérni a teljesítést.
Azon kivul van 3 OKJ es tanfolyamos papirom illetve elektromos targonca vezetoi engedely.
Hazajovetelemkor beregisztraltam munkanelkulibe hogy a kinti munka utan legyen azert nyoma.Tavaj julius ota most januarban kaptam meg az utannajaro munkanelkulit...Szoval fel ev.Kozben munkanelkuli kozvetitett ki par helyre mire odaertem betelt.
Badogoskent dolgoztam sokaig.Nem sajnalom magam es tudom masfele is sok hasonlo helyzet van.Igy maradnak a maszek es egyeb mas dolgok.
Nehez de ha az ember nem adja fel meg fent is tudja tartani a dolgait.
16evig neveloszuloskodtunk 16gyereket neveltunk fel.De azert mar korban mi sem ott tartunk hogy evente 1-2hetes csecsemoket neveljunk.
Pl kikuldetes is jarna mivel sajat autoval jarok Nyiregyhaza Borbanya Nyirjes ellenorzese es az emberek nyilvantartasa vegett.Plussz egyeb mas pl eszkozok kivitele zsak kesztyu so bla bla bla kivitele...4honapja nem kaptam uzemanyag teritest.Ugye januartol az is 15ft/km.Eddig volt 9ft.
Aztan most elviekben mar megvan a km nyilvantartasom.Visszamenoleg semmi nem igenyelheto stb stb.
Nem beszelve a sok logos folyamatos hercehurcaja.
3igazolatlan utan sem teszik ki oket a programbol mert db szamra vannak.Kell a kimutatas miatt.
Szoval elegem van mar a folyamatos harcolasbol amit csak szoban adnak hogy tobb maradjon nekik.
Ettol fuggetlenul nem panaszkodom.Csak szegyen hogy mi mindent kell azert tenni hogy meg mellette egy valamire valo fizeteskiegeszitest osszehozz.
Mas Anglia vagy barmelyik EUS orszag.Viszont az Angolokhoz valoban nagy kitartas kell.
Lehet nem jo helyen kezdtuk ezt alahizom.Most Londontol nyugatra lenne lehetoseg lanyomektol ugy 100km...Meglatjuk.Viszont az a kornyek Playmout Bodmin Padstow eg es fold Leverpoolhoz.
Ez a módszer nem csak ott dívik. A híradásokban elég sokat lehetett hallani erről a foglalkoztatási módszerről. A munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási garantált bér 2017-ben az 117.245 Ft/hó; 26.988 Ft/hét; 5390 Ft/nap.
Nem nagyon akarok ebbe belemenni nem tolt el buszkeseggel.
Miota hazajottem Angliabol es sajnos elotte is kozmunka programban voltam es vagyok.
A varos egy reszenek a fukaszasait es a sima kozmunkasokat iranyitom.Sajnos mint kepesitessel rendelkezo munkavezeto vagyok nyilvantartva es jelenleg meg a 111eft os minimalberrel.Varom a fizut hogy kideruljon erintetz vagyok e a beremelesben.
Nyiregyhazan rengeteg ( rendorseg,tuzoltosag,ovodak,iskolak ) szerzodest kotottek a NyirVV vel, minek kovetkezteben az a trendi a fent sorolt intezmenyek elengedik az embereket es visszaveszik oket ugyan oda kozmunkaskent es havi 101eft os bruttoert. Sajnos parom is belekerult ebbe a csapdaba.Jelenleg irodai munkan 67eft nettoert galyazik.
Szoval van indok a kimenetelre de bevallom a tavaji Liverpoolban eltoltott ido nem tartozik a kedves emlekek koze.
Vagy inkább csak azt mondják és közben más munkakörben vagy foglalkoztatva. Szakképzett munkavezetőnek garantált bérminimumot kell adni az 8 órában jan 1-től brutto 161.250 netto 107.231Ft legalább.
Nyilván kint egy munkavezető 10x ennyit is megkeres.
Ezt figyelgetem én is hogy hogyan van megépítve mennyire igényesen. Nemcsak az ár a fontos.
Érdemes pld az anyagot is figyelni.
A T304-est nem tudom hova tenni. De az a fényes ezüstös anyag az egy más kategória.
Azt látom, hogy igazán komoly gépeken a 1.4301-es vagy hasonló anyag van ahol a nikkeltartalom több mint 2,5% (azért ilyen matt) az komolyabb anyag ám!
Bar nem ismerem a Kappat de annyira csak nem kerulne lentebb a toldo miatt.Kerdes mennyi a hely.Bar ha kozvetlen ala kerul a turbo akkor az altalad linkelt kepen a felfogatas lehet ugyan az.Nekem legalabbis egy cso kivetelevel egyformanak tunt az egesz leomlo.
De ha gondolod en szivesen odaadom neked osszehasonlitasra legalabb kiderulnenek meg dolgok hogy osszehozhato e vagy sem.
Ekkora talpra valamennyire mindenképpen össze kell szűkíteni a csöveket, de arra érdemes törekedni, hogy a keresztmetszet csökkenés nagyjából azonos legyen minden hengeren. Ez itt nem annyira jött össze. Azért hasonlítsd össze amit linkeltem, hogy ott hogyan van kialakítva.
Egyébként a tintácska leömlője a hengerfej oldalon jó lenne csak a kat. felét kéne levágni vagy készíttetni rá egy pót-elemet aminek T25 talp a vége. Csak az a baj, hogy akkor nagyon le kerülne a turbo szóval az már komoly átalakítás.
Aha, azt néztem én is hogy fura. Amúgy biztos nehéz azt az öt db csövet összehozni erre a turbó talpra. Az az egy pont úgy néz ki, mint ami kilóg az egészből és csak kényszerből van valahogy mégis odabiggyesztve ilyen módon.
Akkor leveszem a fengerfejet ha elviszed a blokkot legalabb te nezegesd takaritgasd torjed a fejed hogyan tovabb :))))) Hatha vizualisan tobbet latsz mint gondolatban :))) Na meg most kaptam egy Angol melo ajanlatot erossen torom a fejem vissza menjunk :) Ez a Szabolcsi 73brutto nagyon sovany vigasz :D
Mondjuk én nem tudom ott mennyi a keresztmetszet csökkenés ahogy az 1-es lemegy a talphoz egy egyenes lemezzel van lezárva ez nem annyira jó úgy nagyon nagy a keresztmetszet csökkenés.
Azert ha valaki szeret szerelgetni es atalakitgatni elvihetne ezt a 2.4es benzines motort 6os valtoval ecu val stb.Nekem felesleges mar mas meg talan hasznalhatna.Papirja megvan motorszam nem latszik mar csak ugyes kezekre var :))) De van 2.4es diezel motor is 5os valtoval :))) Csak egy jo arajanlat kerdese hogy mindenki jol jarjon :))
Hát ez durca a Kappán 20vt-n is volt külön 2-féle olyan cső és a Coupen is kétféle megoldás. Szóval ugyanazon a motoron 4-féle vízelosztó cső. Durca:-((
De öntvény az egyforma minden. Szóval minél jobban hasonlít a leömlő az eredetihez annál nagyobb az esély, hogy jó lesz rá.
Na várjál az nem Coupe meg Kappa függő az egy gyártói módosítás és mindkét megoldás előfordul Kappában is Coupeban is. De az öntvényt magát az a változás nem befolyásolta. Nyilván ha szerencsétlenül van elkészítve egy utólagos leömlő (mint ez a kínai) akkor előfordulhat, hogy bizonyos darabokra nem lesz jó.
Ahogy nézem az ePer-t, a Fiat Coupé 20Vt-n van keresztben az az alu hűtőcső a leömlő felett, amit a reklamáló vevő a kínai szerkezet miatt nem tud a helyére fogatni. A Kappán viszont ilyen nincs, mert a hengerfej kivágásából szemből nézve nem a hűtő jobb oldalára van elvezetve ezzel a közdarabbal, hanem a bal oldalára egy másik fajtával, aminek nem lenne útban.
2,4es de Thesis.Kinalgattam en de ha jol emlekszem te irtad hogy ez nem jo vagy legalabbis atalakitassal jo mas motorhoz.En adnam csak vigyek :) Azert is probalom megbontva eladni mert egyben nagyon nem erdeklodik ra senki.Bar tudom mindennek eljon az embere csak ki kell varni
Egyébként érdekes a leömlő. Látszik hogy próbáltak tenni az öntvényrepedés ellen. A szélső henger rezgéscsillapítóval csatlakozik így csökken az öntvény szélessége.
Ez akkor ha jól tévedek egy 2,4 benya motor. A váltót miért nem kínálgatod, 6-os nem?
Igen most vitattuk meg telefonon. Nekem csak az 5henger matadt meg a tudatban es nem az EURO besorolas :) Igy a leomlo a Kappa forumon targytalan hirdetes :)
Igazan ezeket is csak azert tettem fel mert vissza kellene menni Angolba dolgozni es jo lenne elmenne par dolog ne az ido vagja szet :(
Hát a leömlőre nyilatkozok az egy EUR3 leömlő a végére jön a katalizátor. A Kappa EUR2 ott a katalizátor hátrébb van az autó alatt szóval ez a leömlő nem Kappa kompatibilis sajna.
Pár db alkatrész erről a 2,4es Thesis motorról eladó.Hátha valakit érdekel valami. Leömlő,szívótorok,gyújtótrafók,katalizátor,olajszivattyú,generátor,ékszíjtárcsák.Ezek ha jól tudom egyeznek az 5hengeresekkel.(ha nem javítsatok ki)
Tényleg aki látta az mind azt mondta ezt bűn szétbontani.
Jó, talán az a bordó ami nálatok volt mostanában (nem tudom mi lett vele szerintem meggondolta magát az eladó) meg a Iulius Caesar Coupe-ja szebb talán de azok 2,4 ek. De a úgy a hazai kínálat felett van igencsak állapotra. CCA egy fényévvel szebb pld. a most fenn lévő 1,6mft-os (cca harmadát sem érő) Coupe-tól. És hát ugye egy 20vt mégiscsak 20vt még repedt kipu.öntvénnyel is.
Azért én nem szeretek bele akárkibe hát azért válogatós vagyok ám!
Az érzés ismerős, mielőtt nekiálltam az 1.8 Mareát bontani, még én is meg akartam csinálni a nem működő komfortelektronikát...
TalánKappát kivásárolod és jó lesz az. :D
Engem nem hívott a gyerek azóta se, de várom az alkalmat hogy összefussak vele és megtudjam az új szélvédő forrást. Nagy horderejű a dolog az biztos, nem felejtem el.
Jelenleg valóban fosok vannak fent, ez igaz sajnos. Te nyilván naprakész vagy ez ügyben velem ellentétben, de az emlékeimben él egy szekszárdi limo nem túl régről 600 körül volt akkoriban, mikor árulták. Olaszországi volt, rozsdamentes. Ha veszel egy bármilyen budit 200 körül, az is elnyel ennyi pénzt, és sosem lesz olyan, amilyent elképzel magának az ember. Szerintem egy vállalható Kappát 6-700e ft alatt nem igazán lehet üzembe állítani, hiába az "alacsony" bekerülési költség. Innen nézve viszont egy kintről behozott példány simán életképes lehet. (JTD természetesen)
Idejött két mobil autóüveges nem sokkal a vétel után akik kivették belőle a szélvédőt hála istennek nagyon profin óvatosan sikerült egyben kivenni még a keretet is eg lehetett menteni. A bontott szélvédő átment TalánKappa autójába a megbeszéltek szerint. Ezt követően le is vizsgáztatta a ő Coupe-ját, így a projettel az egyik fő célom egy másik Coupe megmentése és forgalomban tartása sikerült!!:-)
Annyi rossz hír, hogy próbáltuk egyben az Ő sérült üvegét is (aminek az állapota akkor még azért nem volt katasztrófa) de sajnos a bolygatás hatására a repedés persze továbbterjedt ahogy a szakik sejtették 5%esélyt adtak látva az elhelyezkedését, de megpróbálták sajnos nem sikerült. Mindegy azért az üveg így is egyben maradt így azt beletettük azért az ukrán Coupe-ba, hogy legalább a portól védve legyen.
Aztán a nyáron egyszer nekiálltam a szétszedésnek. Ehhez vettem egy motorkiemelő zsiráfot meg egy tök jó kis motorforgató szerkentyűt. Na a nagy bontásnak az lett a vége, hogy megjavítottam rajta az alapjárati részt, pótoltam az egyetlen hiányzó alkatrészt, a szívócső rezonátort, szereztem és beépítettem egy pár xenon fényszórót, szétszedtem a kormányoszlopot kicseréltem a törött oszlopperselyt amit egyébként korrekten adtak hozzá illetve a hibás gyújtászárat is kicseréltem. Mindzekhez vettem egy kormánylehúzó célszerszámot meg RIBE készletet is.
Szóval a nagy bontás vége az lett, hogy most jobban egyben van az autó mint amikor idekerült (kivétel szélvédő) Pláne hogy tomsojer nemrég meghozta a váltórudazat perselyezés javító készletet is mert az még hibádzik rajta. Szóval aggasztóan épül a bontandó tárgy. Ezen kívül egyre jobban bele vagyok szerelmesedve ebbe:
Jah arra gondolsz hogy a motormosó adalék megváltoztathatta a motorolaj viszkozitási képességeit és ezért vannak bajok?
Amúgy érdekes hogy ez a lámpa azóta jött vissza, hogy rátöltöttem az olajat. Félig lévő nívópálca mellett csak indítózás után tartott picit tovább hogy felálljon az olajnyomás.
Ne felejtd el, hogy a hazai aktuális kínálatból lett kiválasztva két darab. Abból látható, hogy benzines terv van és nagyjából mi a keret.
Legyen jtd..
A papírok nélküli darabtól tekintsünk el. Van fönn egy JTD 279eft-rt. Nem hinném, hogy az sokkal nagyobb reményre okot adó autó lenne mint a 2,4 benyás aminek egyébként közben 199eft ra szállt le az ára.
A másik a jó ideje 600eft-ért kínált JTD SW aminek szerintem ül a fara, a JE ajtófogantyú kiszakadva, a váltógomb ugyanúgy szétesve, hiányzik. Legalábbis ha 600eft-ért gondos gazdira számítunk hát az ott sincs meg.
Ennyi per pillanat a hazai JTD kínálat. Nem gondolnám itt jobb a helyzet mint benyás fronton.
Egyszerű: Decemberben az olajgomba mellett kapott egy esedékes olajcserét is. Ez a lámpát nem oldotta meg, kapott még valami motormosó adalékot is. Januárban szétkapták, a 0km-es olajat leszűrve, az utolsó 1L híján visszaöntötték a motorba.
Nem csaj, a keresztségben a Sanyi nevet kapta. Toyota klubbon belül Ancsának becézik, de az ugye keverhető az Antonov repülőgépek becenevével (mint kiderült nem csak az An-2-est becézik Ancsának).
Mondogatták hogy így fogom majd az olasz kocsival megszívni meg úgy fogok állandóan az út szélén állni, meg a 3F szabály. A Sanyi név tehát az Indul a Bakterházból jön :)
Alapvetően MINDEN szavaddal egyet kell, hogy értsek. De ettől még, ha ide téved valaki, hogy Kappában gondolkodik, elmondhatjuk Neki, hogy ezen okok miatt, a modular benzinesek, nem életbiztosítás kategória, ellenben, ha meg tud barátkozni a diesel-séggel, akkor egy JTD már semmivel sem rosszabb (sőt!), mint egy bármilyen hasonló korú autó. Szerintem.
Mondjuk érdekes, hogy ezek szerint fekvőt is cseréltek? Hogyan volt elég csapágycsere után 1l olaj mindössze? Vagy nem 1db motorolaj akar az lenni, mert ha 1db 5l-es motorolaj ment bele akkor érthető. Aztán nem olajszűrő sem lett volna kicserélve? Mindegy nem gondolkodom ezen elég ha te gondolkodsz rajta nem az én dolgom.
Én Kedvesemnek hívom mind a kettőt. Két Kedvesem van.. mondjuk tudnak egymásról. De nem állnak egymás mellett. Annyira azért nincsenek jóban:-)
Amikor beültem Kisvárdán a 20vt-ba a két eladó visszamentek a házba az ukrán forgalmiért becsuktam magamra az ajtót elhelyezkedtem az ülésben kicsit körülnézem tapogattam nyitogattam nyomkodtam a gombokat (a külső mustrán már túl voltam) de akkor már mondtam neki: Na Kedvesem nem maradsz Te itt, jössz velem szépen Pestre.
Na ma kicsit még járkáltam a kocsival, minél melegebb az olaj annál magasabb fordulaton villan fel a lámpijon. De elvitt, visszahozott. Nem fulladt le a motor, nem érzem hogy kihagyna a teljesítmény, nem hallok fura hangokat (leszámítva a műszerfal ropogásait). Szerintem maga a motormosás nem volt eredménytelen, nincs amit megszorítsa a főtengelyt.
Méltósággal haldoklik. Következő útja már szerelő lesz számításaim szerint. Jövő héten visszakérem a kölcsön Astrát.
Jó tudom ez már az én hülyeségem, de tudja amit a Toyota nem: Azzal úgy jöttem el fékbetét cseréről, hogy már megint szerelőnél volt ez a sz*r, ezzel meg úgy hogy megint működik cuncika :D
Szerintem ha valaki a 2000-es évek közepe vége felé vett Kappát az akkor még sanszos volt, hogy lesz vele pár jó éve. Ha figyelembe veszed, hogy akkor még a Fiat 1 év garit adott (ma 4+2 dívik) akkor is el lehet mondani hogyha nem nyúltál valami iszonyat mellé akkor 10 évesen ezek java még teljesen használható és megbízható autó volt. Azóta eltelt újabb 10év.... Én azt állítom egy 10-éves Kappa vétele akkor kisebb kockázat volt mint egy ma 10 éves használt autó megvásárlása.
Lönci ha kidugjuk a fejünket fölfelé a Kappa imádat lila ködéből és pusztán matematikai perspektívából nézzük ha ma valaki vesz itthon egy 20 vagy 20+ korú Kappát hogyan alakulnak az esély arányok, hogy iszonyat szívás avagy hatalmas happy jön ki a dologból? És most ezt súlyozzuk azzal ha valaki nézegeti a ha.hu-t és egyszerűen megtetszik egy autótípus amiről nulla amúgy az ismerete az merre rontja tovább az arányokat?
Szerintem egy ilyen kaland igen egészségtelen mind a tulaj idegrendszerét mint a pénztárcáját tekintetbe véve. Ráadásul egy adott márka/modell megítélését is rossz irányba viszi egy csalódott/elkeseredett/átvert/kizsebelt tulaj amikor a hazai kínálatból próbálunk arra következtetni milyen autó is volt (a maga idejében) a Lancia Kappa. Na nem mintha külföldön is annyira sokkal jobb lenne a helyzet.
Továbbá ha a kedved mellet még időd is van erre és elfogadod hogy men 100%-hogy el tudsz indulni vele amikor szeretnél szóval ha van mellette legalább egy másik járgány.
Most látom, hogy a 2.4 műszakija is lejár márciusban, feltételezem komoly összeget kell rákölteni az újravizsgáztatáshoz. Meg milyen igényes tulaj már, akit nem zavar hogy nincs pedálgumi a kuplungon, a váltógombról ne is beszéljünk, két kézzel kell felhúzni a gyűrűt alatta. :D
Kb. valaki betolta ebbe a kereskedésbe, egy 100-asért meg beszámították, ez mindent elmond.
De a turbós belsejéről sem véletlenül nincs kép, lyukasra kopott alcantarára lehet számítani, viszont az még a legkevesebb egy 20 éves autónál, ha műszakilag rendben (a mihez képestet itt is vegyük figyelembe) van.
Amikor tesóm Mazda 5-ében utazok a combomat csak háromnegyedig támasztó ülőlapon, mindig körülnézek, hogy mi kerül itt 15-ször annyiba mint a Kappám? A csend az egyedüli.
Mindig van valami baja. Hol egy gátló elszáll, hol az állófűtés folyik, aztán egy szilent szakad szét, beáll a hátsó fék munkahenger, szétesik a szellőző rostélya.
Elmentünk fürdőbe, kijöttünk 3óra múlva, mindkét hátsó tolóajtó befagyott pedig nem esett semmi, nem volt lemosva sem. A csomagtartóból másztam be, úgy ültem be hátra.
Nem eget verő dolgok, de Ő sem ezt a minőséget várta ellenőrzött 60 ezer km-nél.
Nem akarlak a Priusra rábeszélni - csak eszembe jutott, hogy öcsém első dolga a Prius II vásárlás után az volt, hogy elment a főváros környékére valami fő-fő prius szakihoz - akihez minden fórumozó jár - és berakatott vele valami egyedi indításgátlót, amit sok priusos is berakatott már korábban. De régről emlékszem, hogy BmS-ék is építenek be nagyon spéci egyedi indításgátlókat :) ..
Amikor mobil (3G/4G) internetet használsz akkor ún. CGNAT mögött vagy. Emiatt az IP címed (és esetleg a TCP portok) is eltérnek a helyi hálózatos (pl. Wifi) esettől. A mobilszolgáltatód elvileg tud segíteni; alapesetben az SMTP (TCP 25) porton történik az email küldés (email fogadás TCP 110).
Az egész storyd-ban az a legszörnyűbb számomra, hogy normális szerelői hozzáállással, simán menthető lehetett volna a motorod, minimális összegből. Picit lentebb BmS1 MESTER győnyörűen összefoglalta, hogy miért tart ott az autós szakma, ahol. Általam (is) nagyra tartott, egykor önálló műhelyt működtető VALÓBAN SZAKEMBEREK hagytak fel odahaza a javítással, akik egy ilyen "műtétet" a kisujjukból kiráztak volna anno, aki pedig ma szerelőnek tartja magát az csak ennyire, vagy még ennyire sem képes. Szomorú, és sajnálatos.
Még egy kérdés a netes szakértőktől. Szóval mondtam, hogy a telefonokon hibátlanul működik az új e-mail cím. Igen, de csak ha wifi-n kapcsolódok a nethez. Ha mobiladattal akkor nem hajlandó elküldeni, csak fogadni.
Ráadásul azt írja ki, hogy az IP cím szerepel valami spam adatbázisba....
Persze, én is a szüleim agyára megyek vele, mert náluk ácsorog. Azt lenne az egészséges, ha kipróbálható motort tudna venni Balázs, de én mindenképpen a berakás előtt legalább a teknőt levenném...
Igen, csak a te esetedben egy csapágysor csere már nem segít, így valóban gazdaságtalan ezzel a motorral foglalkozni, mert ilyen toldozgatás-foltozgatással elég ordenáré szopás kerekedhet ki belőle
Update: vettem a bároságot és írtam ismerősnek aki szerelést végezte: állítása szerint visszaszerelés előtt ki lett tisztítva sűrített levegővel és féktisztítóval.
Nem vagyunk egyforma helyzetben. Nem biztos hogy megoldható egy donor kiállítása egy utcára és ott cincálni belő le az alkatrészeket. A legegyszerűbb megszabadulni tőle és átülni egy mások autóba különösen hogy a javítás eredménye is erősen kétséges. Az a gond, hogy egy motorhibás Kappa szinte eladhatatlan akármennyi pénzért. A legegyszerűbb betolni egy bontóba és és átvenni azt amit ott adnak érte az megy gyorsan. Nem árulod az autót százezerért 1 évig stb..
Ha meg motordonor akkor biztosan nem néznék külföldi motort amikor az országban is van donor biztosan. pld. a Weilandnál mindig van egy Kappa, szerintem a Rolandnál is van motor Tatán. Szegeden is biztos van. De a Paulovicsnál is lehet stb. stb....
Ez az említett akció is csütörtöki napon kezdődött, péntek délelőttre az egyik áruházban már nem volt akksitöltő, kora délután egy másikban sikerült venni. Kipróbáltam és sípolt az elektronika benne...úgyhogy vissza, de a péntek délutáni vásárlótömeg már rég kifosztotta a maradékot, így nem tudtam kicserélni. Egy vásárlói kártya elkészítése árán visszakaptam a pénzt...kár, mert érdekelt volna.
Ezt valószínűleg a mostani motorral is meg lehetne csinálni, szétszedni, méricskélni, takarítani. Lehet meglenne a ludas. Sajnos ez így az én helyzetemben munkadíjban gazdaságosan nem kivitelezhető. :(
Szerintem bármilyen motort szerzel, legyen az így "raklapon" vagy kipróbálható autóban, mindenképpen szét kell szedni és megvizsgálni illetve kicserélni a csapágyakat, megtisztítani az olajpumpát, amíg kint van, mert úgy egyszerű művelet. A többi sallang cseréje meg ugye természetes...Kérdés, hogy mennyire nőtt a szívedhez a verda.
Én 150+valamennyi szállításért megvettem azt a kéket, amit itt linkelt is valaki a fórumon neked múltkor. Nekem megérte, mert egy az egyben olyan, mint az enyém, néhány apró dolgot leszámítva. Ha egyszer odajutnék, hogy kell a motorja, biztosan be nem tenném csak így lazán, hanem szétszedném előtte, hogy lássam mi a helyzet. Nyilván nálam is megeshet, hogy lebontom róla a teknőt, aztán találok benne egy valag olajsarat... ez egy ilyen játék, de nem kell megvárni a lámpát, mert az már nyilván késő ár-érték arányban.
Az, hogy a lyukak nincsenek ledugózva rajta, szerintem nem egy kardinális probléma, az olajkörnek így is zártnak kell lennie, a vízkört át lehet mosni, de olyan nagy dolgok azért így nem kerülhetnek oda, ahogy az égéstérbe sem, maximum egerek :D
(Bár egyszer vettem egy Scorpio 2.3-as motort és szétkaptuk, egy csavar volt az egyik hengerben, állítólag játszott vele a gyerek...)
Evvan, megint volt egy kicsit forgolódosabb éjszakám a hogyan tovább miatt.
Van ugye ez a motor, be lehetne heggeszteni, forgalmiban motorkód van úgyhogy papírmunka sem lenne. De a képeket nézve nem tudom mennyire lehet szakszerűen tárolva (lukak nincsenek rajta befedve), ugyanolyan lutri mintha vennék egy másik autót motorcsere árban, illetve nem tudom utána mennyire tudnék megbízni a kocsiban. Két forumtársunknak is van karbantartott eladott kappája, mindkettő power drive-os, comfort drive nagyon a szívemhez nőtt.
Vagy eljárkálok pár hónapot kölcsön/bérelt autóval (havi egy miskolci kiruccanás), aztán 1,5 misiért veszek egy T25 Avensist, azt már szabták inkább europid testalkatra és a kormány is lehet állítani tengelyirányban az előd T22-vel ellentétben: Már Euro3-mas, van hozzá supportom, ismerem a VVT-i buktatóit, ha enné az olajat kap egy gyűrűzést 150-200e Ft értékben és éjjel azon aggódom hogy lopják vagy táncparkettnek nézik e itt a belvárosban.
Van egy idős rokonunk akit etetünk/ápolgatunk, oda mondjuk szintén nem árt egy kocsi, úgyhogy kacérkodom egy Prius II vásárlásán is, az is 2 misiben állna meg és ugyanúgy lopják, autópályára meg majd veszek füldugót.
A "felújítás" nem fedi a lényeget, tisztításról van szó, három lépcsőben szállítási mennyiség / sugárkép ellenőrzés, becsöpögés ellenőrzés, ha indokolt akkor szűrő csere, O gyűrűk cseréje.
Facebook közösségben már megosztottam, de gondolom ide is felteszem.
Szóval elvittem a Kappát egy durva alváz és üregvédelemre. Az én autóm kívülről elég jó képet mutatott, szóval ki lehetett jelenteni róla, hogy jó állapotban van a karosszéria. Decemberben voltam a szakinál felmérésen, akkor egy alapos alvázmosás után átnéztük és nyugtáztuk, hogy azért lesz munka, de nem veszélyes. Ezen a héten sikerült nekiállni, elkezdték lepucolni az előző alvázvédő réteget, az eredményét itt láthatjátok :) Egyébként annyira nem meglepő, szóval én számítottam azért rá, mert ugyanez volt a helyzet a Scorpio esetében is előzőleg. Meg a lényeg az, hogy innentől rendben lesz. Egyébként megfújatom a lakkhibás tetőt is. A motorháztetőmön vagy egy horpadás, de azt megkapja a donortól.
@Bms:
Arra gondoltam, hogy a donorom injektorait kiszedném és felújítattnám, el tudjátok vállalni valamikor?
Nem jól állítottad be a fiókod adatait az Outlook-ban. Valszeg a név mező üresen maradt. (A fiók felvétele ablakban a legfelső sor az Outlook 2013-ban.)
De én már nem kínlódok évek óta az Outlook-al amióta a Gmail szinkronizácó lehetősége megvan a Gmailba tolom be többi mailfiókomat is. Azt aztán tényleg bárhonnan meg tudod nézni.
Urak, vannak itt ugye informatikusok. Na most segítsetek.
Igényeltem egy e-mail címet a digitől. Létre is hozták. A webes felület működik, telefonokon automatikusan beállítódott, működik. De én azt szeretném, hogy az outlook-ban is működjön. Most a céges levelezésem azon megy, és új fiókot hoztam létre. Automatán létrejön titkosítás nélkül. Levelet tudok küldeni, de nem fogadja. Manuálisan próbáltam már beállitani, de nincs semmi változás.minden szükséges dolog meg van, de a szolgáltató szerint a gépen van vmi, ami bekavar. Egy hibakódom van: 0x800c8101
Ezt én nem értem.
A googli a winthruster-t javasolja, de erről azt is irják, hogy virus....
Pont tegnap tettük át BmS mesterrel a találkát. De legalább tesztelhetem tovább a vasat, amibe bruttó 3 nap alatt beleöntöttem fél liter olajat hogy szinten legyen.
Feloldották a riadót, vége. Lehet évekig nem lesz újra. Sok okos úgy rugózott ezen, mintha kéthavonta szmogriadó lenne Pesten. -Miért nem ingyenes a közlekedés? Aztán ingyenes lett, akkor az volt a baj.
Ja, de attól még vontatva, vagy tolva beindulhatna is akár. De nyilván az indítómotort törölték le a képről a kép bal oldalán az alternator (generátor) alatt volt a
"start solenoid" -ból kiinduló vízszintes fekete vonal végén az indítómotor.
De ennyi erővel viszont a trafó szekunder kimenetéhez (4-es) meg nincs gyújtókábel és később gyertyapipa és gyertya sem rajzolva.
A válasz nagyon érdekes. Azért mert az autónak nincsen önindító motorja. A generátor alatt kellene lennie a rajzon és szándékosan lett letörölve, mert az indító kapcsolóról ráinduló fekete vastag vezeték megvan de egyszer csak eltűnik a semmibe.
Érdekes mert ha el is fogy akkor is ott maradna a cikk csak nincs jelöléssel. Lehet egy telefont megérne. A másik a Miraglio az nincs is, de ha lenne sem jó, mert azok hátsók, nincs bennük helye a zárbetétnek.
A "csicsakilincs" az 2db négyzet profilú konzollal kapcsolódik a házhoz fém a fémen az a része örök élet, szóval a nem csicsakilincsedet könnyen áttehetitek azt új házba.
Az LTI TX4 volt az ha jól tudom egy ideje nem gyártják már.
Érdemes elmélyedni a VM Motori történetében hihetetlenül izgalmas. Nem is gondolná az ember mi mindenbe gyártottak/gyártanak motort a London Taxin kívül is..
A gazdasági szerkezet ilyen, el lett szúrva már rögtön rendszerváltáskor. Nincsenek erős hazai nagyvállalatok akik komoly nyereséget termelnek a hazai tulajdonosoknak akik azt aztán itthon is költenek el, fektetnek be ami az itthoni gazdaságot erősíti. Szerintem ez az igazi nagy baj. Igazából a MOL, OTP és a Richter lényegében ennyi. Legalább 40-50 ilyen kategóriájú magyar cégre lenne szükség. Vannak a külföldi nagyok, akik igazából pontosan az alacsonyabb munkabérek miatt vannak itt a nyereséget pedig végső soron mindenképpen kiviszik. Igazából ezen túl marad a zöm, a kkv szektor ami meg olyan amilyen. Nem is látom hogyan lehet ebből kitalálni. Értem én, hogy kellene nemzeti burzsoázia, mert az hiányzik és nincs is valóban, de annak ki kellett volna alakulnia magától, az elmúlt 25 év alatt, verseny ki a jobb alapon. Nem mint az előző időben, amikor maguk a politikusok voltak a burzsujok Kapolyi, Gyurcsány, Kóka stb.. most meg, hogy kijelölünk rokonokat, haverokat, mert ezekből soha nem lesznek versenyben megedződött, nemzetközileg is kipróbált vállalatok csak mesterségesen növesztett tákolmányok amelyekről ha lekerül majd egyszer a védőbúra hamar semmivé válnak.
Értem én, szerintem sem volt normális dolog, hogy még az állami eredetű pénzek, pld. az infrastruktúra, út és hídépítési pénzek is külföldi cégekhez Colas, Swietelsky stb. ment vagy pld az étkezési utalványok nyeresége is francia cégek zsebébe landolt, de ezek a megoldások és oly módon kivitelezve ahogy ezek tették... ez így nem megoldás. Azt sem tudom azóta sem megérteni, hogy mi értelme volt eltörölni a magánnyugdíjpénztári rendszert, az első dolgot ami tényleg egy kicsit önállóságra, felelősségvállalásra nevelte volna ezt a népet a saját későbbi sorsával kapcsolatosan. Vagy a bankok ilyen módon történt megsarcolása aminek az lett a vége, hogy a készpénzforgalom aránya nemzetközi mértékben is kimagasló, ennek minden hátrányával (feketegazdaság, pénzkezelés költsége stb.) és ennek a hatalmas hátrányait most már ők is látják és el is ismerik. És az oktatásról meg pláne az egészségügyről ne is beszéljünk... Szóval a problémákat jól meglátják, de ezek a megoldások... na azt inkább hagyjuk...
az jövedelmi viszonyok általánosságban nem megfelelők arra, hogy ezekhez a költségekhez és tárgyi, szellemi felkészültséghez szabott szolgáltatási díjat képesek legyenek fedezni.
Egy közgazdász veszett el benned:-) (Vagy nem is veszett el...)
Messzire menne ennek a boncolgatása, ehhez mélységeiben nem is értek. Véleményem persze van, ami (itt) hosszú, és off.
Nyugatra persze kicsit más a helyzet, jónéhány éve a német ligában (is) játszunk, látható mennyiségű alkatrészt újítunk fel, több cégnek is.
Amit el kell fogadni: ott nincs sumák, a határidő az szent, egyáltalán nem érdekli, mi a sirámod. Pontosan, hibamentesen, gördülékenyen kell, hogy menjen a dolog, a megrendelő kívánsága szent és felülírhatatlan. A legkisebb linkség egyenlő azzal, hogy ez a piac neked kakukk. Szevasz tavasz. Bekerülni ebbe a körbe nehéz, kiesni ebből nagyon könnyű. Átlag honfitársunk ezt nemigen tudja helyén kezelni. Ez van. Szerintem jól van, nem hagy a kapcsolat (ha bekerülsz) senkit a dagonyában áztatni magát.
Cserébe pontosan, megbízhatóan, minden huzakodás nélkül fizetnek, ami nem általános idehaza. Az egy másik dolog, hogy a hazai elfogadott árakból (ami jóval alacsonyabb a németnél!) még engedményt kérnek (mert nem hülyék kihagyni), és kapnak is módjával. A profit az profit, és ebben ők sokkal régebben benne vannak, mi.
Most dobok ki az államkasszának 350k sarcot a Marea 20V-re, meg jövő héten érkezik egy 1.8 projekt alany...attól tartok, nem tartozom a fizetőképes kereslet halmazába. :\
Én értem a gazdasági oldalát és biztos vagyok benne hogy szóról szóra így is van, ahogy írod.
És itt jön az ellentét, amit nehéz feloldani: az jövedelmi viszonyok általánosságban nem megfelelők arra, hogy ezekhez a költségekhez és tárgyi, szellemi felkészültséghez szabott szolgáltatási díjat képesek legyenek fedezni.
Nem értem, mi a rosseb van elbaszva ebben az országban, hogy a bérszínvonal nem képes felzárkózni semmihez és senkihez? Hogy Magyarország jobban teljesít, az egy nyomorult kormánypropaganda, ha tényleg így lenne, fel sem merülnének ilyen érthetetlen kérdések.
Jól ismerem az itthoni helyzetet sajnos. Forr is az agyam mikor itthon vagyok és látom a különbségeket. Azt,hogy itthon teljesen hülyének néznek. Meg kiszolgáltatott vagy. Pedig itthon is tudna rendesebben működni minden. Csak bizonyos körök lehet nem akarják. Talán....
Én is de szeretnék egy gyári állapotú még króm lökhárítós és díszcsíkos meg kilincses 353-as Wartburgot meg egy "musztánglámpás" 125-ös Polskit pedig...
Mázlid van!!! A barátom pont most akar az egyik "kislámpás" OT-s Polski-tól megválni. :-)
jó kis vitát indított el ez a Brava-javításos eset. A szitut persze mindenki a saját értékrendje szerint kezeli.
Azért az biztos, hogy a szaki a legfontosabbat ennyi év után sem tanulta meg: "Sose kakálj arra az asztalra, amiről eszel". Rutinosan fúrogatta a zárhidat, az asztalán nem egy akkus fúró volt bevetésre készen. Vidáman rugdosta a földre ledobott alkatrészeket, ezt semmivel sem lehet mentegetni. Gt szépen összefoglalta. Szakmailag sem igen képezte magát, érdekes volt a befszelep működésének a magyarázata. Csak nehogy továbbadja ezt a tudást... A műhelyt láttátok.
Mitől tart itt a szakma? Néhányszor már érintettük.
Egy tehetséges szerelőnek jelentős hátszél nélkül esélye nincs arra, hogy a kor igényének megfelelő műhelyt nyisson. A műhely maga -mire minden előírásnak megfelelően kialakítja- tizen.... millió. Legalább ennyi az elégséges berendezés. Sacc per kábé ez egy harmincas, millióban elbeszélve, lehet nagyon sokkal több is. Mire visszafizetné a kölcsönöket, mondjuk ötven misi. Lehet bérelni is, errefelé 300e / hó körül van a bérleti díj. Meg persze a rezsi.
Ami nem kevés. Ti otthon a sarokban nyugodtan futtathatjátok az illegális szoftvereket, épeszű szerelő ezt nem vállalhatja be. Mondjuk Autodata. Mondjuk 200+ ezer / év. És ezzel még sehol nem vagy.
Műszerek. A két zsák krumpli áráért vett / letöltött kis programok itt nem játszanak. Millió körüli, vagy jóval fölött beszerzési árú műszerek kellenek, de nem egy, azzal semmit sem ér, aki az Auditól a Volvóig szinte mindent vállalni akar. Mondjuk öt. Ezeknek a szoftvereire éves költség rakódik, ami ugye ismert, hogy nem kis pénz. Lenyúlt szoftver nem tanácsos, sok
műszeren már ez a játék évek óta nem is megy.
Aztán: képzés, könyvek, nyelvtudás, ezek megintcsak pénzbe és időbe kerülnek.
Ha mindezt szépen számbavesszük, az fog kijönni, hogy képtelen olyan alacsony áron dolgozni, hogy ÁtlagJános ettől boldog legyen, mert három hónap alatt becsődöl. Kénytelen az áraival azon a keskeny mezsgyén lavírozni, hogy még legyen megrendelője, de még három hónap múlva is ki tudjon nyitni.
El ne felejtsük: VastagJános, aki nem az "ócsó" megoldásokat keresi, a márkaszervizbe jár, nem lehet ész nélkül számlázni, ha nem akarja elveszíteni az ügyfeleit.
Nagyon sok autószerelőt ismerünk (közte jónéhány jó szerelőt is), egyik sem vastag. Itt a kollégáimnak meg nekem összesen öt autónk van, egy nagyon öreg Astra, egy öreg Escort, meg három Peu, átlag életkoruk úgy 13 év körül van, és nem azért, mert jobbat nem tudnánk elképzelni.
A sok lerobbant, lepukkant, minősíthetetlen műhely azért tud megmaradni, azért ilyen az általános színvonal, mert az említett költségek miatt nagyon kevesek vállalják a legális vállalkozást, a kor elvárásainak megfelelő felszereltséggel, tapasztalt, jó szakmai szinten álló kollégákkal, mert nem tudnának talpon maradni, főleg az ország szegényebb részein.
A megrendelőt baromira nem érdekli a szerelő siráma a költségeiről: a legtöbben az ÓcsóJánost választják, akkor is, ha az azt a "szolgáltatást" tudja nyújtani, amit a klipp mutatott.
A kör be is zárult: marad a fúró, meg a belső kerékdob rugdosása...
Itt tartunk, Urak, 2017-ben. Ugyanott, nem előbb és nem hátrébb, mint ahol az egészségügy, az oktatás, a kifőzdék, és még ezernyi más.
Az lenne a legkézenfekvőbb. Csak ugye általában pont az a kilincs használódik mindenkinek el. Az a baj hogy és szétszedtem, de nem is emlékszem, hogy a persely átcserélhető-e illetve megoldás-e egy bal hátsó persely áttétele. Mondjuk azon egyszerű oknál fogva nem tudtam megnézni, hogy nekem nincs hátsó ajtóm:-))
Bocsi a hibakert de telefonrol irok es orvosi rendelobol.Itt is ami folyik az mar gaz. Egy egesz delutan a varakozassal megy el pedig kontrolra hivtak.Es meg a csuszo is bement a zsebbe. :)
Konkretan nem a videoban dorgo szemely hozzaallasara ertettem.
Nekem sem tetszett ahogyan pl veregette a hutoracsot stb.Sot maga a megnyilvanulasa sem tettszett.
Erre pelda a minap 2autoszerelo srac kiberelte a vezerlesrogzito keszletet egy Fiat 1.8as motorhoz.
Mikor visszahoztak elkezdtek kopkodni az Olasz motorr.
Kerdesemre mikor felhoztam hogy ha ez gondot okoz akkor mit szolnatok egy soros vagy V6os motorhoz es neg megtetozve mondtam hogy ha nem lennetek a tomeggyartott autok hive lehet maskeppen gondolkodnatok.Es ezek itt Szabolcsban a "szerelok".
Visszaterve en csak azt akartam kozolni hogy ha meg nem is olyan felszereltseggel de igenyesebben kialakitott muhellyel is ha rendelkezik egy szerelo lehet jobban megbiznek benne mint mar emlitettem azt a szerelot aki minden igenyt kielegito muhellyel szerszamozottsaggal rendelkezik de meg ugy sem tud vagy ert a szakmalyahoz.
Nem feltetlen kell a jelen videoban szereplot venni alapnak.
Downerral eleg sokat beszelunk sot hol O hol en de megyunk egymashoz.
Tanyan lakom ugy ahogy de pl a bontott autoimbol csak ugy adok el alkatreszt ha feltakaritom lefestem stb.De egy takaritas tuti megcsinalok az adott alkatreszen.
Szoval igen legyen igenyes figyeljen oda dolgokra ez alap.A tobbi meg velemeny reszemrol.
Azon kivul le a kalappal minden hozzaerto szerelo elott akik tenyleg szivvel es nem csak egyeb vagybol csinalja amit csinal.
Ide Nyiregyhazara is elkelne egy akiben meg lehetne bizni.
Teljesen igazatok van abban, hogy egy normális, tiszta rendezett műhely még nem garancia arra, hogy ott normális munka is folyik. De én azt tapasztalom, hogy aki a környezetére igényes az a munkájára is az, valószínűleg. Miért van az, hogy amikor a NÉBIH közzétesz videókat, hogy hogyan, milyen körülmények között működnek pékségek, konyhák, húsfeldolgozók, cukrászatok stb. Patkánytetemek, ürülék, dögök, betonkeverőben gyártott húspogácsa stb. felháborodunk, hogy talán innen étkeztünk mi is??
Ez itt ugyanaz a tömény igénytelenség.
Nehogy már azt gondoljátok, hogy ez vidéki jelenség pld. a legtöbb NÉBIH video Pest megyében készül.
Tintácska nem tudom elhinni, hogy Te, aki számára az autó azért jóval több mint egy szimpla közlekedési eszköz elnéznéd, elfogadnád, hogy egy ilyen kendácsoló mint ez az ember azt tegye mondjuk a Thesiseddel mint amit ez az ember tesz. Vagy rólad beszélne így a hátad mögött vagy az autódról. Én nem tudom elfogadni, hogy ez az ember jól végzi egyáltalán valamennyire elvégzi, végezte a munkáját.
Az maga egy probléma, ha elfogadjuk, hogy ez egy munka amit ő csinál. Pontosan ez a probléma szerintem és itt hatalmas a lemaradásunk, ez a fásultság, elfogadás, reménytelenség, hogy ez így van jól. Ez a társadalom egy szelete, metszete. Erre mondjuk, hogy morális válságban vagyunk ez egy tökéletesen jó példa erre.
Már ilyen "korszerű" dolgokra nem is gondolok mint ügyfélbarátság vagy hasonlók. Gondolom majd egyszer az a valaki is látni fogja ezt a videót akié ez az autó volt. Azért érdekes lehet hogyan beszél róla a háta mögött az a valaki akire az autóját rábízta akinek a pénzét adta és fordítva ezt engedi meg magának a vevőjével, az ügyfelével szemben. Odabaszkodja az alkatrészeket a doblemezhez belerúg a sárvédőívbe ott a földön többször is. Ugyan már Urak, ne már..... Vagy ezt a tulaj is elfogadja, hogy ja ez tényleg, ez oké, felénk ez így szokás, mert felénk sok a csóró ez nálunk így megy??
Az én anyám Fülöpszálláson nőtt fel, egy tanyán, egy szobában 7-en voltak testvérek. Mikor mindenki kirepült ott maradtak ketten a Mamáék. Egy vályog tanya volt, a szoba földes, vert padló a Mama 2 naponta fellocsolta reggel hogy a ház is tavasszal rendesen kimeszelve, az udvar rendben tartva a szőlő, az istálló az ólak is rendezetten, az állatok rendben tartva, a kecske, disznók sem marig a szarban. Szegények voltak, igen, de azért minden szépen rendben volt tartva. Szerettem ott lenni. Nekem senki ne mondja, hogy a szegénység meg az igénytelenség feltétlen kéz a kézben jár. Az csak és kizárólag annak az embernek a szegénységi bizonyítványa meg azé a társadalomé aki ezt elnézi.
Nem hiába emlegeti a Zsigulit meg a Trabantot, mint értékmérőket. :)
Pedig azok már jó ideje egyre értékesebbek, egy eredeti, megőrzött állapotú többszöröse is lehet ennek a Bravo-nak.
Én is de szeretnék egy gyári állapotú még króm lökhárítós és díszcsíkos meg kilincses 353-as Wartburgot meg egy "musztánglámpás" 125-ös Polskit pedig...
En a munkajarol beszeltem.Azt megcsinalta.Mindegy hany eves technika.
Lehet neki nem a kapzsisagrol szol az elete.(Ezt senki ne vegye magara.En csak totozok magamban.)
Az elobbit is csak ezert irtam hogy lehet szep mindennel felszerelt muhelye a faluhelyen annak az embernek ha nem ert sem a mostani sem a 40evvel ezelotti tecnikahoz.
A tobbi igenyesseg teren egyet ertek kicsit szebben is kinezhetne a muhelye.
Na de nem okoskodom mert en sem szerelo sem mas nem vagyok.
Itt az a gond, hogy ez a Bravo ez maga egy 20 évvel ez előtti szint. Tehát ez az ember nem a 20 évvel ez előtti szinten van hanem kb. a 40 évvel ez előtti szinten, a szocializmus szintjén minden tekintetben.
Nem csak ez alapján ítélünk, de azért valljuk be, bizalomgerjesztő egy igényes környezetű, tiszta és rendezett szervízbe belépni és ijesztő egy ilyenbe. Ellenpéldák persze lehetnek mindkettőnél, de nem az a jellemző szerintem.
Nem kell azért olyan összegeket beruházni egy igényes helyiségre, amit ki ne lehessen termelni a jóérzésű ügyfelek autóival, ha a szerelő egyébként jó szakember.
Van,aki be nem tenné a lábát egy ilyen műhelybe,és meg is értem....neki ott van mondjuk BmS1 műhelye,komoly szaktudással,és műszerezettséggel.
Viszont,ez már túlmutat a Swift fékbetét cserén,ámde valakinek azt is meg kell csinálni,mégpedig annyiért,amennyit a megrendelő ki tud fizetni.
Nem lenne itt baj,ha korrekten megmondaná mindenki,mire képes,és azt vállalná el.
A gondok ott kezdődnek,amikor "majdcsak lesz valahogy " alapon belevágnak valamibe,amihez nincs meg a háttér.
Ebben azért sokszor a kuncsaft is hibás....
Hány példa volt itt is a körünkben,hogy egy-egy szerelő hosszas unszolásra bevállalt valamit,ami nem neki való volt.....csak "próbáljuk meg" alapon....és ezek a dolgok a legritkább esetben szoktak mindkét fél elégedettségével zárulni.
Abban mondjuk tökéletesen egyetértek,hogy aki a környezetére igénytelen,az a legtöbb esetben a munkájára is az,de az ügyfelek nagy része is abból a társadalomból való,ami ezeket az embereket kitermelte,és ők nem is értenék,hol itt a gond...ez műhely,hát olajos,és kész. :-)
Ismerek faluhelyen olyan szerelot akinek csili vili szuper felszerelt muhelye van de alig van ugyfele mert amit es ahogyan csinalja nem jo.
Es ismerek olyat is mit a videoban szereplo emberke.Lelkiismeretes hozzaerto kezekkel.Es amit megcsinal nem viszik vissza 1het utan az autot hogy rossz.
Bármilyen kormány van hatalmon, mindig lesznek gazdag és szegény emberek.
A gazdag nem megy be egy gyros büfébe ebédelni, nem megy a Tisza-tóra nyaralni, és be nem tenné a lábát ilyen autószerelőhöz. A szegény rétegnek pedig az említetek tökéletesen megfelelnek.
Amíg van erre igény lesz is sok ilyen. Az öreg szaki valószínűleg jól érti a szakmát csak megmaradt a 20évvel ezelőtti szinten vele együtt a díjazási szint is amire meg van és lesz is hazánkban kereslet.
Nézd, csodák elég ritkán vannak. Ha egy gyártó "olcsón" tudja adni a portékáját, akkor nincs mese, abban kevés "minőségi" anyagot fogunk találni, kopogósak, silányak a műanyagok, az alkatrészek élettartama nem az igazi, a festékréteg vékonyka, spórolnak mindenen, amin csak lehet. Nincs kivétel, a japán gyártó ugyanúgy nem fog veszteséget termelni, mint a francia vagy az olasz. (Pontosabban: egy-egy gyártó néha presztízs okokból bevállal veszteséget kisszámú sorozatnál, pl. a VW a Phaeton esetében.)
Nem láttam még ilyet, a leírásában négy választható idővel lehet meghajtani a kiszerelt befszelepet.
Finom dolgokra nem alkalmas, egyszerre csak egy bef. szelepet vizsgálhatsz. Nem tudod a bef.időt sem tetszőlegesre, fokozatmentesen állítani, ami pl. nagyon kellene ahhoz, hogy megállapítsd pl. azt, hogy a szelepek mikor nyitnak. Az összehasonlító mérés (több szelep egyidejű vizsgálata) meg ugye teljesen kizárt.
(A most készülő próbapadunknak csak a tartálya közelíti a 40 rugót, ez a kis kütyü meg aprópénz, az árát megéri, ha valaki csak az alapfunkcióval beéri.)
Egyszerűen kettészakad a világ azt látom. Egyre magasabb szintű tudásra van szükség most már egy sor szakmában szinte alig lehet nemcsak az autószerelésben hanem amivel állandóan példálózok, az épületgépészetben pld. az elmúlt 20 évben a technológiában a berendezésekben legalább ugyanolyan forradalmi változások zajlottak le mint az autószerelésben. Egyszerűen a szakembergárdában minden tekintetben magasabb képességekre van/lenne ehhez szükség. Ez az emberi tényező, és mit hoz a jövő an-e remény hogy egyáltalán rendelkeznek-e ezekkel a képességekkel azok a fiatalok akik ma autószerelőnek jelentkeznek. Sajnos azt hallani inkább nem. Aztán az oktatás színvonala, aztán a hajlandóság, hogy van-e kedv egy szakiban arra, hogy letegye a szerszámot és elmenjen egy 3 napos tanfolyamra 40-50 éves fejjel pld.
Most éppen a gumisom mondta, hogy volt TPS tanfolyamon kiesett a melóból, de muszáj megcsinálni hogy tudják azt is vállalni és ő volt a legidősebb 45 éves fejjel. Pedig még ott van cca 25 év amit munkában kellene tölteni pont a mai világban amikor naponta jönnek szinte az új, bonyolultnál bonyolultabb megoldások, alkatrészek, szerelési fogások diagnosztikai módszerek eszközök.
Ez az 1,6-os Torque blokk EUR2 egyébként, amit itt hernyákolnak a videón egy rendkívül egyszerű motor különösen a mai kínálatot tekintve.
De nem is ez a lényeg, mert ami engem megdöbbent az mindig a környezet azok az állapotok, hogy milyen putrikat mernek egyesek autószerelő műhelynek nevezni.
Én ezt sem értem meg, hogy ezt senki nem ellenőrzi? Hát nálunk van az ÁNTSZ, a munkaügyi felügyelet, a NAV, a tűzoltó, a polgári védelem, az önkormányzat, és még a fene tudja de ide mindig betalál valaki és ilyen helyek hogyan lehetnek az országban?
Miért nincsenek feltételei annak hol, milyen körülmények között létesíthet és tarthat fenn valaki egy autószerelő műhelyt? Vannak tisztasági előírások pld. miért nem lehet számon kérni, hogy egy műhelyben mikor volt festés? Hát nehogy már az természetes legyen, hogy 30 éve mondjuk nem volt kifestve. De az is felháborít, hogy egy műhely ablaka ugyanúgy 30 éve nem volt megpucolva és ez természetes. Ez egy piszkos munka egyrészről, de ugyanakkor van olyan része amikor patikatisztaság kell, mert anélkül nem lehet jó munkát végezni.
Én egyébként előírnám, hogy a falakon mosható burkolat (leginkább csempe), olajálló, csúszásgátló padozat, megfelelő elektromos hálózat, világítási rendszer meghatározott fényerővel legyen ez is megdöbben, hogy 20-30 éves megmattult búrájú armatúrákon centis por áll az eredeti fényerő 30%-a van és inkább ott vaksiskodnak, tönkre teszik a szemüket, de föl nem mennének egy létrán rendbe tenni vagy netalán kicserélni. És én ezeket a szerelőaknákat is betiltanám. Legyen benn legalább egy csápos és kész. Jó, tudom van ahol nincs meg a kellő belmagasság, de ahol adottak a feltételek ott mindenképpen kellene. Egyrészt a leesés miatt is balesetveszélyes az akna, de elsősorban a dolgozók egészségét, izületeit, gerincét, derekát is védi, kíméli egy csápos ahol be lehet állítani az ideális munkamagasságot.
És tényleg aki nem képes rendbe tenni egy ilyen okádék műhelyt mint ez itt a videon az menjen a fenébe, zárjon be a francba és kész. Vagy az amit múltkor én tettem be.
A mostani szerelőm igazából már haverrá vált.Babát vártunk ők is.Asszonyok összeismerkedtek.Tudod hogy van ez.Emberileg tök jó srác.Az előzőt aki nagyon jó haver volt akkor hagytam ott amikor mindent összekent tömitővel vagy vártam h megjöjjön a patronos szíjfeszitő mert tudok olcsón de ö már hivott h foglalja a helyet .De persze az összes haverjának ott áll hetekig a gépe ráadásul én fizettem is .Na ekkor váltottam.
Amúgy megcsináltam volna mindent a gépen.Műszakira minden szilentet én cseréltem(első lengőkart legközelebb megvenném),féket,telót meg kitudja.Csak nincs időm meg annyira nem vagyok felszerelt.Arról nem is beszélve h egy olyan garázstelepen van garázsom ahol az öregek szerint Daciara méretezték hiába aknás.
A videora visszatérve.A másik autóm 2 hónapig tartott mig telibe lett fújva.Nem volt gáz a kamrába,kompresszor kuka,beteg vagyok vagy csak nem vette fel.Kicsit megfolyt 1 helyen az 2 éven át polirozta ki.A kasznisnál nem lett visszapreparálva az egyik emelési pont meg utána soha.
Fater melósautójánál (Agila)biztitábla csere után nem lett visszarakva a hűtő biztije.1 hónap múlva hengerfejes lett.
Fater Note-ján H7es izzo a H4 helyett(a lényeg h mozgott a fényszóróba).
Haver Lybráján szét lett verve vezérléscserekor a vez.jeladó tartója.Néha nem indult.
A városban lévő elismert gumis az új Barum gumira( Fater Note)ami 2 hét múlva 1 pici(tényleg nem nagy) puklit eresztett azt mondta ott van összeeresztve az jó.
2es 45000kmes mama Puntoján cseréltem olajat nert odahozta a fia.A Tescoba a legolcsobb olaj szinvonalú volt amit hozott h ilyet raknak bele a Fiatnál.Meg minden műszakin lehúzták 50ezerrel.Full patika volt az autó.Aztán nálam is vizsgáztak amikor 2 hétre adtak volna időpontot a Kappa kiolvasásra ami10 perc.Akkor rendeltem is egy kábelszettet.
De kivétel erösiti a szabályt ezt aláirom.Például BMS aki tartsa meg jó szokását és irjon ide gyakran meg az injector.hu ra is .
És szerintem ezzel sajnos nagyon sokan vannak így!
Meghibásodik, ember elviszi szerelőhöz és lásd a lentebbi videót...
Aztán a felhasználó örül mikor végre el tudja passzolni, csere talicskáért, disznóért, takarmányért csak menjen a háztól.
Pedig csak nem megfelelő a szerelő színvonala/tudása ehhez az autóhoz.
Valamelyik nap átjön a szomszéd: VW Bora, benzines automata váltós amivel már egy ideje szívnak.
Azt mondja, hogy műszakira cserélni kell:
mindkét oldali külső féltengely porvédőt
minkét oldali lengőkar hátsó szilentjét.
A szerelője elvállalta neki 10ezer Ft munkadíj, és 10ezer Ft alkatrész árért.
Na ezen a szomszéd fel volt háborodva, hogy van képe elkérni munkadíjba 10ezret.
Én meg mondtam neki, hogy ugyan nem tudom, hogy egy VW-hez mennyibe kerül az alkatrész, de szerintem ennyiért lehetetlen megvenni is és megcsinálni is. Ha mégis sikerülne akkor én is szeretnék megismerkedni ezzel a szerelővel, hátha tudnánk együtt dolgozni.
Kíváncsian várom az eredményt. Miért érzem én azt, hogy a végén majd 50-70ezer lesz a számla végösszege.
A legnagyobb dráma, hogy ez az ember a saját közegében ismert / elismert ember lehet, nem hiszem, hogy az égetés lett volna a cél, amikor ezt az anyagot feltették.
Vsz. meg van győződve az éleslátásáról, nincsenek kétségei a hozzáértéséről. Erről a hűtőfolyadék "kalibráció" (egy udvaron talált, meghajlított lemezcsík) elég meggyőző.
Nem mentsége, de vsz. kevés igényesebb javítóműhelyt látott, a környékén élők színvonalába meg szépen belesimul. Így-úgy megélt (vsz. jobban, mint a környezete) a szakmából.
Hát az Arna az megint ugyanez a koncepció volt hogy ugyanezt a motort váltót kormányművet akarták egy Nissan-ba applikálni. Az is gazdasági kényszer volt pár évvel hamarabb.
Annyi érdekesség, hogy az ARNA ugyanott készült ahol később a Modular motorokat gyártották.
Magyar valóság, realitás. Mértéktelen csóróság, primitívség, igénytelenség. Végigvezet ezen az autón, a tulajdonos, a szerelők és mások akik hozzányúltak, a tuning, minden. Az az oldal küszöb toldat,.... az a kipufogó.....
Kis magyar szociológia egy szerencsétlen autón keresztül amelynek ebben az országban kellett leélnie az életét....
Ennek ellenére nem tartottam egy igazán jó autónak. Különösen, mert már a maga idejében is azt éreztem vele kapcsolatosan, hogy a 60-as években még reform koncepció eléggé megkopott már 30 évvel későbbre. Túlságosan sok maradt belőle a Sud-ból. Engem sosem foglalkoztatott, hogy hol tartott ekkor a konkurencia, azok milyen (esetleg még elavultabb) megoldásokat alkalmaztak akkoriban, csak abszolút értelemben véve én többet vártam tőle. Bár a csík33 már a Fiat-éra alatt született, de annyira mélyreható változásokat nem lehetett meglépni rajta amire szükség lett volna.
Én azt gondolom, hogy a Rudolf Hruska, akire anno lényegében az egész Sud projektet bízták az Alfánál (tervezés, új gyár építése szinte a nulláról, Nápoly mellett, azóta is nyögik az olaszok ezt a döntésüket) egy zseniális motortervező volt, de egy teljes autó megtervezése plusz ez a gigantikus szervezési feladat túl nagy falatnak bizonyult az Ő számára. Egy valóban fantasztikusan jó motor és egy olasz viszonylatban egészen jó váltó, egy remek kormánymű köré épült koncepcióról beszélhetünk és bizony érezhetően benne volt, hogy az Alfa a 80-as évek elejére/közepére erős pénzszűkébe került, egyszerűen nem maradt erőforrás egy, az alapoktól teljesen új Sud utód kifejlesztésére. Különösen gondolom ezt egy olyan zseniális kortárs fényében vagy ahhoz viszonyítva amilyen az Alfa 75-ös volt. Különösen elmaradt a helykínálat, az aktív és passzív biztonság, a karosszériamerevség és a felfüggesztések vonatkozásában. Igazán a Punto1 első próbaútján lepődtem meg, hogy az elől tágasabbnak bizonyult a maga kisautó kategóriájában (pedig én egy kisebb méretű ember vagyok) mint a 33 amelyet pedig a középkategóriába sorolva árultak tovább masszívabbnak merevebbnek is érződött a Punto legalábbis kevésbé csavarodott az biztos, ráadásul a Puntonak még egészen kényelmes futóműve volt mindezek mellett bár az tény, hogy az Alfa futómű ha söpörni kellett kiválóan teljesített. De a karosszériája nyiszergett, nyögött a gyors kanyarokban és emiatt az egyenesfutása sem volt tökéletes.
Aztán mikor megjelent a Bravo/Brava hát azok meg pld. helykínálat tekintetében fényévekkel előzték a 33-at. A 145/146 az ekkor még kimaradt a számításból, mert pont mikor azok megjelentek a Mercator visszatért a kaptafához, az utaztatáshoz és pár évig nem is volt Alfa képviselet Magyarországon csak a TS motorok eljövetelével mikor a Fiat Magyarország saját maga behúzta az Alfát talán 97-ben, ha jól rémlik. Jegyzem meg hasonló szitu volt a Lanciával, nem tudom ki emlékszik még az Autoelit Kft.-re a Róbert Károly körúton az egykori Domus melletti épületben volt a szalonjuk. Jajj meg ilyen cégekre pld, hogy Rair Peugeot, Mitsubishi Contrex, a Neményi BMW stb...
Szóval az lett a vége, hogy elcsábított a Néróban egy a szalonban ácsorgó 1,2 16V Fire számomra még mai szemmel is tetszetős, bár kevéssé praktikus 2 ajtós Bravo karosszériában és beszámíttattam a 33-ast abba.
A 146-om ami volt ugyanezzel a 16 szelepes boxermotorral az egy sokkal kiforrottabb, sokkal jobb, finomabb, komolyabb autó volt véleményem szerint. Sokkal jobban szerettem. Azt bánom is kicsit, hogy már nem az enyém. Dehát elcsábított egy nagykőrösi garázsban ácsorgó 16Vt Lampredi egy még mai szemmel is megosztó, kevéssé praktikus 2 ajtós Kappa Coupe karosszériában......
Aktakukac vagyok, hobbiból szerelek, de ezerszer igényesebben mint ez a több évtizedes szaki, meg az összes többi aki előtte hozzányúlt ehhez az autóhoz. És ez nem az én fényességem, hanem az ő szégyenük.
A tényleg Euro3-as 1.6 16V-t (mert ez nem az és tele van tárgyi tévedéssel a beszélgetés) "hengerfejeztem" úgy, hogy egyetlen műanyag bilincs tört el a 15 éves autón. Még ma is fáj kicsit amúgy. :)
A youtube gyöngyszemei közül egy kihagyhatatlan mestermű: "16 szelepes 12 éves autó befecskendező javítása....." Végig néztem mind a 41 percét és 17 másodpercét, és soha nem tudtam, hogy a hangosan zokogás, a fejhangon sikítás, vagy a nyerítve röhögés illik-e jobban a tartalomhoz.
Egy Fiat Brava a szenvedő alany, a "mester" nemigen nyitott az újabb (?) dolgokra, ám minden problémára van "megoldása".
Szándékosan riogatnak a 150 ezerrel a híradások, hogy ezt lebegtessék az emberek feje fölött és hatékonyabb legyen az akció...pedig mondhatnák azt is, hogy legalább 15 eFt bírsággal sújtható...
Az első 33-as ahol nemcsak arra figyeltek, hogy felgyorsuljunk hanem arra is, hogy meg is tudjunk állni. ATE fékrendszer, Bosch ABS, elől belső hűtésű tárcsa és már hátul is tárcsa, 132 ló és tonna alatti tömeg.
Olyan volt nekem. 1,3-as motorkóddal, katalizátoros, lambdaszondás, 94 évi gyártású. Eredetvizsgán vakarták is a fejüket, módosítottak is rajta, véleményük szerint 1,4 IE volt.
Igazán már a gyárilag katalizátor nélküli modellek szerintem kikoptak a fővárosban a közlekedésből. Az olaszoknál valamikor 90-től jöttek a katalizátorok emlékszem 93 őszétől az Alfa pld. már nem gyártott katalizátor nélküli modellt az utolsó karbis a csík 1,3-as 33-as volt. da már 90-től ebből is elérhető volt ugyanz a motor befecskendezéssel Mondjuk az Alfa a 33-nál átlépte a központi befecskendezéses időszakot és egyből hengerenkénti befecskendezéssel indított, gondolom a hengerelrendezés miatt.
Más kérdés, hogy mondjuk egy 1995-ben gyártott modell még esetlegesen eredeti katalizátora vajon ma hogyan teljesít.
Az a baj, hogy nagyon sok ember/család az egyik napról a másikra él. Azok nem nagyon tudnak előre raktározni. Viszont az sem elfogadható, hogy volt olyan év, amikor a kukorica felvásárlási ára nem érte el a kemény tűzifa eladási árát. Akkor a beregben nagyon sokan a csöves kukoricával fűtöttek. :(
Jaja, így megy ez faluhelyen manapság...a szomszédom minden nap az aznapi tüzelőt dolgozza felfelé, fűrészel meg hasogat még este 11-kor is. Felelősségteljes családapa...no nem véletlen a részben cigány vér miatt se. Ahelyett hogy nyáron-ősszel gondolkodnának előre. Most meg legutóbb egy utánfutónyi hántolt kéregnek látszó tüzelőt hozott...két évet tárolt és szárított tűzifa haha...még két hónappal se tárol be előre a legtöbbje, nemhogy két évet.
Nem biztos, hogy egy 30 éves 800ccm-es Fiat Panda többet árt a levegőnek, mint egy 5-10 éves sokezer köbcentis benzinfaló luxusautó- amikkel tömve van a belváros Budapesten.
Ezzel azért óvatosan kell bánni.
Egyrészt a kis lökettérfogatú, kis teljesítményű autónak a fojtószelepe ugyanolyan sebességet és vezetési stílust feltételezve sokkal jobban nyitva van, mint -mondjuk- a 4 literes batáré. Ez azt jelenti, hogy nem annyival több kipufogógáz keletkezik, mint a lökettérfogat aránya.
Ráadásul pl. a CO térfogat %-ban megadott értéke egészen elképesztő eltérést mutat: egy kat. nélküli autónál 1,5 vagy éppen 3%, egy korszerű, rendben lévő autónál meg mondjuk 0,05%. Az eltérés harmincszoros, vagy éppen hatvanszoros! (Elég gyakran mérhető 0,01....0,03 % CO is)
Egy kat nélküli / kiütött katalizátoros autó szvsz. egyetlen esetben tud környezetbarátabb lenni, mint a nagy motorú korszerű: ha áll a motor :-D
Én a járműveket nem az alapján tiltanám ki, hogy milyen környezetvédelmi osztályba vannak sorolva, hanem a ténylegesen kibocsátott szennyező anyag alapján. Nem biztos, hogy egy 30 éves 800ccm-es Fiat Panda többet árt a levegőnek, mint egy 5-10 éves sokezer köbcentis benzinfaló luxusautó- amikkel tömve van a belváros Budapesten.
Viszont én is Jamie véleményét osztom - főleg, amióta faluban lakok és naponta tapasztalom :). Amikor 20-30 éve télen elmentem vidékre nagyanyámhoz, akkor ha éreztem is füst szagot az utcán, annak olyan kellemes keményfás füstillata volt - már-már hozzáképzeltem a füstöltszalonna illatát.
Most elmegyek ugyanoda. Minden második-harmadik ház okádja a messziről is feltűnő kormos büdös füstöt, mert az emberek azt égetnek, ami épp a kezük ögyébe kerül.
Sajnos a saját falumban is ez van. A szomszédságomban lakók legalább fele minden sz@rt eléget és emiatt nem lehet kint megmaradni. Szerintem csak azért nem vagyunk mi a legszennyezettebbek a térképen, mert itt nem mérik a légszennyezettséget..
Az a baj, hogy, hogy sokan még akkor sem gázzal fűtenek, ha be van vezetve - hanem a munkahelyről, innen - onnan elkommunizált éghető anyagokkal, mert az olcsóbb.
Az EU ugye 2020-tól fokozatosan rá akarja kényszeríteni a tagországok lakóira a hagyományos fatüzelés beszüntetését - a neten legalább is több helyen ezt olvastam. Az viszont más kérdés, hogy nálunk mikor lesz ilyen bevezetve - már csak azért is, mert sokan nem is tudnak más fajta fűtésmódot megfizetni.
De legalább az ECU is dobhatott volna szinkronitás hibát
A láncos motoroknál a láncok nagyon durván meg tudnak nyúlni, ennél sokkal nagyobb vtengely szinkronitási problémát okozva. Már duplex láncot szinte csak öreg járgányon találsz :-(
Van a szellőző alatt mögött egy mikrocsati ahol a LED két vékonyka szála felcsatlakozik. Nem egy NASA standard megoldás, talán szétcsúszott. Vagy a LED behalt. Vagy az immovezérlő ezen része adta be a kulcsot.
Mit kéne cserélni, ha az probléma, hogy az ajtókilincs csak az utolsó miliken nyit, ott is van, hogy csak harmadikra? Kapott "tuningolgatást", de nem sok sikerrel.
Ez a harmadik a legegyszerűbb, de legrosszabb megoldás is. Jól értem, hogy pl valamelyik hátsó hangszóró vezetékeit megcsapolom, bekötöm ebbe a kütyübe és már van is rca kimenetem?
Hát akkor utána kell érdeklődni, hogy van-e. Akor meg ha van rajta úgyis ki kell venni.
Olyan is lehet hogy van rajta, de nem RCA szabványú aljzatok hanem az ISO csatijában vannak érintkezők amin kijön vonalszintű kimenet.
HA nincsen akkor az egyik lehetőség hogy kiveszed és hozzáértővel csináltatsz rá. Ő belül az elektronikán megkeresi azt a pontot ahonnan ki tudja vezetni esetleg ehhez egy illesztő áramkör is kell.
Az utolsó lehetőség valamelyik hangszórókimenet felhasználása. Erre vannak eszközök amelyek az autórádió belső erősítője által egyszer már végerősített szintet visszaosztják a külső erősítőd által emészthető mértékűre.
Ennek a megoldásnak hatalmas hátránya, hogy mivel a rádió hangszórókimenetét osztod vissza az autó beépített végfokának összes torzítását és egyéb hibáit is vele erősíted a külső erősítővel a jel mellett ezért a hangminősége minimum kétséges.
Eddig én is eljutottam, csakhogy régen fogtad és kihúztad a fejegységet és kerested a hátulján a kimenetet. De az oktáviában egy akármekkora érintő képernyős kijelző van. Azt lehet tapicskálni össze vissza. Én kiszerelem azzal nincs gond, csak nem tudom vissza is tudom-e rakni.
Ezekbe az új verdákba, amikben már beépített gyári rádió van akárhány hangszóróval. Szóval ezekbe hogyan lehet beleépíteni a csomiba egy erősítőt a hozzá tartozó mély nyomóval.
Hova dugjam az rca kábelemet a műszerfalnál. (octávia lenne a donor)
Csak azért raktam be ide, mert modular, habár annak is ugye a legszerencsétlenebb tagja, az 1.4 12V.
Nekem mikor leesett, egy döbbenetes basszameg érzés volt...szerelő fronton ettől már nem hiszem hogy van lejjebb.
A húzóágra fűzte be a vízpumpát és a feszítőt. Az se semmi, hogy az amúgy szemből nézve jobbról balra ható rugóerő a feszítőben most kiszállt a játékból és csak úgy fixen balról jobbra tart ellen a szíjnak a terhelt ágon...a lefutó ágon meg csapkodja a csillapítatlan szíjat a burkolatnak, aminek nem is itt kéne futnia...ez egyszerűen elképesztő! És a szerelő szerint rendben van a feszesség. Még lehet igaza is van! És lefutott már így 30 ezret a gép, az a pláne.
Ezt rosszul tudod, most lesz (ha lesz) az első alkalom amikor valóban alkalmazzák. Bár már lett volna rá példa decemberben, de akkor végül tisztult a levegő és hétfőn reggelre lefújták.
A múlt télen még más előírás volt akkor az EUR2 még mehetett.
Mindenki a saját álláspontját védi. Aki egy karbis 1.3-as autóval jár, véli hogy sokkal kevesebbet szennyez mint egy pár éves 6 literes V12, egy hasonlóan fiatal dízel. Akinek gondot okoz a fűtés és kénytelen elégetni a bálás ruhát, PET palackot, az természetesen az anyagi helyzetét védi, nem lehet büntetni, úgysem tudja befizetni (inkább Kelet Magyarországon gond ez). Aki agglomerációból jár be a fővárosba dolgozni és pont nem telik neki egy Euro 3+-ra, az megint húzza a száját. Van aki orvosi vizsgálatra vinné a barátnőjét, majd szülni a héten a 323F Mazdájával szintén ki van akadva. Abban sem hiszek, hogy egy hibrid kevesebbet bocsájt ki, a most divatos zöld rendszámos német prémium SUV-okról meg nem is beszélve.
A tény hogy fuldoklunk. Jobb, benyújtott ötlet híján marad a jelenlegi szabályzás, amit meg kell jegyeznem évek óta alkalmaznak, persze mindenki előző nap akad ki :D
HA mindenki betartja, a BKK-Volán-MÁV képtelen lesz ennyi embert elvinni.
Ki kellett volna jelölni azokat a város széli helyeket, ahol még letehető az autó. Például délről ott van a rengeteg P+R a 4-es metrónál. Addig miért nem lehet bemenni? Mennyivel lesz jobb, hogy az amúgy is zsúfolt 40 éves Ikarus buszokon nyomorognak majd az emberek?
Mi van azokkal akiknek nincs más lehetőségük? Olyan helyről járnak be, ahonnan nincs megfelelő tömegközlekdés? Meddig menjenek? Budaörsig, Érdig? Északról még kacifántosabb a városhatár. Pl. a 11-es úton Békásmegyernél hol tegye le a kocsit a szerencsétlen?
Én megnéztem az összes kocsi papírját. Mindjuk nem értem, hogy a már katalizátoros Kappa miért 04 (tudom Euro2), de tudomásul veszem. Érdekes, hogy a Chrysler is az. Mindegy még itthon van a fiam Alfája, az 09. Megyünk azzal :-)
Érdekes, a lányom bogara gázos, (45 éves). Azzal mi van? Azt nem néztük meg, de szerintem annak a forgalmijában semmi sincs.
sokan nem tudják megkülönböztetni a Védát és a HU-GO-t. Ugyan úgy néznek ki, csak a VÉDA előtt pár száz méterrel ki is van téve a tábla, illetve a véda kameráin körbe piros ledek vannak, és mintha mosolyognának. A HU-GO-n nincs ilyen led és nincs előtte tábla. A HUGO alá akarnak mérési pontokat is. Ez pl nagy szívás nekem is, mivel az iveco 2960kg és ugye így már csak 540Kg-ot vihetnék. Annyi meg majdnem befér a személykocsiba is. Ráadásul az enyém még svájcban 4.5T-ás volt. Most is ha megrakom 2t-val, meg sem kottyan neki.
Az biztos, hogy a VÉDA sem mobilt, sem bizti övet nem néz. 150-ig nyugodtan mehetsz alatta. Egyébként is marha közelről talán valami 50-100 méter közötti távról tud fényképezni.
Mióta ez van azóta sokkal kevesebb a gyorshajtási csekkem. Korábban azért évente volt 3-4, de 2016-ot megúsztam egy biztonsági öves csekkel. Nem volt gyorshajtás. Mondjuk ebben szerepet játszik a Trafi Hunter is.
Azt hiszem abban nem lehet vita, hogy a közlekedés környezetkárosító. Én csak arról beszélek vajon ezeknek a szerencsétlen autóknak a kitiltása megoldást jelenthet-e erre a problémára. ha ezek az autók nem közlekednek 1-2 napot jelent-e az olyan mértékű javulást amely ellentétes azzal, hogy ezekkel az autókkal emberek járnak munkába vagy épp vállalkozók iparosok stb.
Szépen és egyértelműen látszik, hogy egyáltalán nem Budapesten a legrosszabb a helyzet és még csak azt sem lehet állítani, hogy csak a nagyvárosok érintettek a problémával. Ld. Veszprém, Szombathely, Győr stb. Sokkal inkább az látszik, hogy a lakosság anyagi helyzetével összetételével lehet egyértelmű összefüggéseket felfedezni.
Ha pedig a Budapesti térképre tekintünk ott is az látszik, hogy a dél-pesti terület ahol a fővároson belül a legszegényebb kerületek helyezkednek el a szennyezettebb. Például Kőbányán és Csepelen is jóval szennyezettebb mint pld. a széna tér.
Én is dél-pesti, pesterzsébeti vagyok, ez a főváros egyik legszegényebb kerülete és több utcányira lakunk a főbb utaktól (Soroksári út, Nagykörösi út, M5 bevezető) Ennek ellenére majd megfulladunk. Nekem megvan a magam ötlete a hatékony szennyezéscsökkentésre akár itt a mi utcánkban is csak végig kell sétálni és látni kinek a kéménye füstöl feketén árad belőle elviselhetetlen égett bűz. Be kéne csengetni és megkérdezni ugyan már jóember mi a jóistennel fűt maga? Csak nem műanyag hulladékkal, flakonokkal rossz ruhákkal UHT dobozokkal? Én az ablakcserés cégeknek is a körmére néznék, hogy hová kerülnek az ezeréves bontott ablakok esetegesen tizen vastag réteg olajfestékkel olcsón (vagy ingyen) megszabadulnak tőle azt égetik itt zsákszámra mi meg inhaláljuk a kipufogógázoknál is sokkal rákkeltőbb fenolokat oldószer származékokat.
Nem kéne a gyereknek recsegő Abercrombie&Fitch télikabát, havonta hófehér új Nike cipő meg okostelefon, az asszonynak bőrkabát meg 4cm -es műköröm. Először normális tüzelőanyagot kéne venni esetleg venni egy rendes kályhát, hogy ennél többet már ne is várjunk el.
És erről évek óta senki nem beszél most végre lehet olvasni róla én már ennek is örülök.
Mi ennek az egésznek a hivatalos tájékoztatási módja?
Én nem nézek tévét, nem hallgatok rádiót. Holnap meg pestre megyek kappával. (nem megyek, de ez most mellékes)
Szóval megállít a rendőr, hogy ez van, én meg tényleg nem tudok róla. Akkor mi van? Vagy ki lesz téve a Budapest tábla mellé egy ilyen tájékoztató tábla. Nálunk a madárinfluenza miatt vannak kitéve táblák, hogy "védőkörzet".
Ismerősöm ilyen csíkos plexivel takart rendszámmal jár évek óta. Ha érdekelné a rendőröket, már rég levetették volna vele.
Én is ismerek olyat aki a VÉDA kap alatt a telefonját leveszi a műszerfalról és eldugja, a kormányt meg 10óra 10percnél fogja "mert azt is figyelik". Mondjuk ez a cél, hogy féljenek az emberek.
Engem legalább 5 éve nem igazoltattak, én ebből indulok ki, pedig katalizátorom sincs, retteghetnék a KPM-es ellenőrzésektől.
Rendőröktől, büntetéstől pánikolva nem lehet élni (szerintem)
Bizony, a VÉDA össze van kötve a központi adatbázissal. Ott pontosan tudják, hogy milyen rendszámhoz milyen környezetvédelmi osztály tartozik. Mint ahogy tudják, hogy az autó hány személyes, hogy teherautó vagy személyautó-e (megyei matricánál nem mindegy) Rendőrt nem is látsz csak jön a csekk postán. Sőt most friss hír, hogy nem is tudom mennyiért a VÉDA-k alá az úttestbe tömegmérő szenzorokat is szerelnek. Leolvassák a rendszámot lemérik az autót, összevetik az adatbázisban a megengedett össztömeggel és már jön is a csekk.
Gt, nem vitatva a cikk tartalmát összességében, azért a kép árnyaltabb, mint a leírtak.
A közlekedés igenis nagyon jelentős környezetkárosító, ebben súlyozottan része van a korábbi, kiöregedett típusoknak ugyanúgy, mint az újabb, de buherált, kiherélt daraboknak is.
1952 dec, London. Napi 900, smog miatt meghalt ember, itt nyilván rendesen része volt a korszerűtlen fűtésnek is.
De az 50-es években, Kaliforniában (pl. Los Angeles) tarthatatlanná vált környezetszennyezésért, sok áldozatért nem lehetett alapvetően a fűtést okolni, a sok halott riasztó hatású volt az amerikai társadalomra: valahogy szabályozni kellett a közúti járművek károsanyag-kibocsájtását. Meg is történt, ez a "Californian test". Ez volt az alap, amire épült az egyre szigorodó emisszió-kibocsájtási limit. Ma hiába tartunk (rendeleti szinten) egy magas fokon, ha a (jellemzően öregebb) autók jó része még a rájuk nézve enyhébb határértéket is messze, sokszorosan meghaladják.
Elég, ha 10 percet állsz egy forgalmas (esetleg lámpás) csomópontban, a levegő minősége már csak érzékszervi szinten is nagyságrenddel rosszabb, mint 200 méterrel távolabb, ahol ugyanaz a fűtési gyakorlat. Elég meggyőző :-(((
Szinte az összes autó hátsó rendszámáról már le vannak törölve a matricák. Kizárt, hogy egy Kappát kiemelnének emiatt a reggeli csúcsforgalomból. A rendőrök lent vannak határt őrizni, nincs az ilyesmire fölösleges ember.
Örülök, hogy "rábeszéltél" a 27 "-os nagyfelbontású monitorra. Kapott még egy jobb videokártyát, egy csöves fejhallgató erősítőt, egy AKG fülest. Jobb anyagokon pazar kép és meglehetősen jó hangzás.
Mi minden reggel a M4 P+R parkolóig megyünk. kb. 1 km-re van a város határát jelző tábla. Ha jól olvasom az Index cikkét, akkor odáig sem mehetek be :-(
Igen. Van néhány kiemelkedő tudású magyar, ilyen a "dízelpápa" is. A saját területén Havassy Péter is, vele többször is beszélgettem szakmai kérdésekről.
Szmogriadóról teljesen függetlenül nyugodtan büntethető lenne az autósok (mondjuk) negyede.
Műszaki vizsga után két héttel mért 1,5%-os CO elég beszédes, amikor jól működő normál állapotban ez mondjuk 0,05%. Ez harmincszoros eltérés.
Kiütött katalizátor, teljesen hatástalan katalizátor, kiütött részecskeszűrő, három éve szakadt kábelű lambda szonda, húgyagyúan "tuningolt" dízel, ami egy kicsit nagyobb gázadásnál szinte átláthatatlan fekete felhőt ereszt ki. Senki ne mondja erre azt a baromságot, hogy "joga van hozzá".
Nincs hatékony közúti ellenőrzés, ez hiba. Nincs komoly következmény. Ez is hiba. Van viszont (tisztelet a kivételnek!!) vizsgabiztosi lezserség (inkább: cinkosság, korrupció). Ez a legnagyobb hiba.
És persze van sok buherátor, kevés szakismerettel és nulla gátlással, akinek teljesen mindegy, hogy mit ereget ki a motorja.
Nem ő szívja, hanem Te, aki mögötte haladsz.
A forgalmasabb helyek meg szinte élhetetlenné váltak, itt nőnek fel a gyerekek.
Nem lesz olyan szakibácsi aki ne azt javasolná, hogy a maradék olajaddal gyorsan töltsél utána az előírt szintig. Ennek az is az előnye, hogy biztosan tudod, rendesen feltöltötted és végre egzakt módon, segítők nélkül is láthatod mennyi olajat fogyaszt az autó a következő időszakban.Ha egy fél flakon akkor az cca fél liter akár az is lehet a vége az mind kell bele, de ne borítsd bele mindet egyszerre, csak a felét/harmadát. Min. 10 percet várj, mert ilyenkor különösen nehezen jut le a karterba és aztán nézzél pálcát.
Nem tudom figyeltétek-e a híradásokat, de ha a helyzet nem változik holnaptól szmogriadó lesz szeretett fővárosunkban.
Imádott Főpolgármesterünk javaslatára az elmúlt évben olyan javaslatot fogadtak el, mely szerint nemcsak a korábban fekete és vörös címkés (miután a címkék megszűntek) hanem a forgalmi szerint a V9 mezőben 1-től 4-el jelölt járművek vannak kitiltva ilyen esetben, azaz pld. minden létező Kappa is. Ezt a változást valamiért kevéssé kommunikálják, de biztos vagyok benne ha elrendelik, rendünk minden mozdítható éber őre az utcákra rajzik majd a könnyű pénzbeszedés reményében. Büntetés maximum 150eft.
Persze azzal senki nem törődik hogy ezeknek a szerencsétlen autókak szinte alig van kőzük a szmoghoz és a tulajdonosok szívatásán kívül semmi értelme nincs az egésznek.
Még véletlenül sincs semmi problémám sem veled, sem senki mással itt a fórumon. Néhány kollégát személyesen is ismerek, szerintem még jóban is vagyok velük.
Nekem inkább azzal van problémám, hogy:
Nyilván ezek az autók is alkalmanként javításra szorulnak. És az átlag felhasználó elég könnyen félrevezethető a szerelők által. Sajnos ott tartunk, hogy mindennek maximálisan utána kell járni, és résen kell lenni, nem szabad hinni szinte senkinek. Na ezt az utána járást sokan megspórolják maguknak. Aztán fizetnek, meg sajnos szívnak.
Sajnos sok személyes tapasztalatom van, na meg a környékemen is sok a negatív tapasztalat. Az egyik szomszédom most kapta vissza a renault kangóját a szerelőtől, egy év után..... már azt hittem rég eladta, de nem, csak szerelőnél volt. Vagy egy másik, opel vectra 1.9. Többször cseréltek befecskendezőket, meg ezt meg azt. 600ezer ft-nál adta fel és az autó most sem megy.
De végül is ki birta fizetni.
Fő gondom a kókányokkal van. Illetve azzal, hogy ezek megélnek, mert mindig találnak újabb kuncsaftot.
Még egy kis idő és tényleg meg fogom azt csinálni, hogy az ilyen autókat mint a tiéd, elhozom, megcsinálom és visszaviszem. Munkadij nincs, alkatrész beszerzési áron, azt is majd kifizeti a kuncsaft egyszer apránként.
Igen, én is ebben reménykedem. Mondjuk nekem a színe is kicsit furcsa, a 100km-hez képest sötét, nem ilyenre emlékszem, hanem teljesen átlátszóra, bár az lehet a Toyotába tölött 5W30 volt. Van itthon még egy fél lityó maradék a tavalyi olajcseréből sötét helyen volt, talán még ráönthető, majd megkérdezem szakibácsit, meg azt is hogy most jelen szituációban milyen futás után illene megejteni egy olajcserét (bekopás, maradék homok).
Amúgy betettük mikroszkóp alá is a csapágyakat, cuki képek születtek, de nem mondok semmit, amíg Bms mester nem vizsgálta meg őket.
Valószinüleg eltört a tengelye vagy elgörbült passz.Az hogy azért mert kuka volt a turbo vagy egyébb ok miatt azt nem tudom.A kipifogó oldal még valószinüleg pörög azt hallom.Egyáltalán nem füstöl.Amúgy ennél a konstrukciónál h felszippantson idegen tárgyat az esély egyenlő a 0val.Tudom volt az előzőnél példa ami végül ki is nyirta a turbot.Ha kell az autó elmesélem h hogyan haltak meg a turbok.
A tulajtól igy vettem h van előszűrő.Nemtudom neki miért volt szüksége rá.Valószinű kannából tankolt.Nem szűk keresztmetszet mert akkora mint a cső átmérője.Hasznos mert láttam h levegős a gázolajszűrő valahol,sőt 1szer bár a mutató szerint kellett volna lennie gázolajnak a rendszerbe de az tök üres volt az előszűrő.Igy nem inditgattam feleslegesen. 😉
Amúgy van Velem valami problémád mert a hengerfejes történetemnél is nagyon kritikus voltál.
Ha turbó hiba van akkor az lábon nem vihető. Be sem lenne szabad indítani nem? Letört belőle darab? Csapágyazási gond? Vagy mi?
Ha darabhiányos, belekerülhet a kipufogóba, vagy a töltő levegő hűtőbe. Extrém esetbe azon túljutva vissza a motorba)
Ha csapágyazási gond van akkor hangja is van, na meg elillan az olaj, esetleg nincs is elegendő nyomás. Olaj a kipufogóba kerülve meg nagyon füstöl.
Egy észrevétel a képek alapján: Minek van a gázolajszűrő előtt egy utólagosan beépített plusz szűrő?
Szerintem felesleges, ja és még azt is el tudom képzelni, hogy "nyúl" tempónál nem megy annyi gázolaj a szűrőbe, ami biztonságosan ellátná az adagolót elegendő üzemanyaggal. (csökken a szállítási mennyiség, mivel ez egy szűk keresztmetszet).
A 16Vt-n meg hagyományos ékszíjak vannak, nem hosszbordás. Attól a szivattyú lehet csont ugyanaz, hogy az egyiken ilyen tárcsa van rajta, a másikon olyan, a harmadikon meg amolyan.
Sajnos 2 hobbiautó fenntartása sok lenne jelenleg.Ezért eladóvá vált a TDS-em.Van egy rakás maradék cucc a donorból azt is adom.Turbo hibája van ismét.Ha rákattintotok a nevemre ott látjátok miket bibelödtem Vele meg mennyi pénzt öltem bele.Ennyi volt.1 féltengelygumiharang van kiszakadva(adom) a másik három új.
A szervoszivattyú hidegen hangos(lóg a tengelye).Azt is adom.Meg a jobb hátsó rugó eltörött.Az sajna nincs.Nektek akár donornak is ha valahogy lekerül a nevemről.
Amit osztrákból vettem kappát az forgalmi szerint A7000 volt. Fél autót már kicserélték, vagy felújították, mire feladták és megvettem én.
Pár nap alatt sikerült is beindítani. Rossz hangja volt a szervo felől, ezért megnéztem. Ami rá volt szerelve puma az a helyén volt, de a szíjtárcsa beleért a motor oldalába egy kicsit, ennek volt hangja. Leszereltem, és beleraktam az én meglévő motoromról (A3000) a szervot. Ezzel jó volt, ez nem ért bele a motorba, van elég hely, azóta is ok.
Tovább nem is foglalkoztam vele, pláne nem hasonlítgattam. Aztán kiderült, hogy hiába van a forgalmiba A7000, valóságban az is egy A3000 motor.
Na ebből gondolom én, hogy az A3000 és az A7000-en más a szervó. Lehet vettek egy szervót A7000-hez berakták, aztán rájöttek, hogy nem jó, de foglalkoztak vele, mert egyébként se megy az autó.
Sajnos ennek semmi tudományos alapja nincs, csak egy észrevétel. Az is lehet, hogy a beleérős szervó már volt szerelve, szétszedve és esetleg nem megfelelően volt összeépítve. Mondjuk nem látszott rajta barkács, ettől még lehet.
Onnan nekem is van valami hang, amikor hideg a motor. Régi szíjjal is volt, most az új szíjjal kicsit más.
Update: nem akarok megint hangulatot kelteni és fotelfizikázni egy kép miatt, járok még majd az autóval és meglátjuk. Ma néztem egy olajszintet, olajcsere 90km-re ezelőtt történt
No, tegnap este Madosfalvi úr meghozta a Kappát, amit facebookon hirdetett. Teljesen ugyanaz, mint az enyém, csak az üléskárpit más meg nincs benne sötétedő tükör, utasoldali légzsák. Alig 200e km van benne. Az enyémnek hidegen a szíj környékéről van valami kotkoda hangja, hogy úgy mondjam, szóval ilyen magas pak-pak-pak-pak...:D Ennek nincs, tehát rájöttem, hogy ez nem normális. A segge nem ül, jobb ajtaja meg van húzva, elektromos cuccok működnek, check nincs, kp zár nem oké teljesen. Úgy egyben van az egész, biztonsági mentésnek tökéletes
Az ePer szerint volt egy váltás a szervó szivattyúban, de az helyettesítője a korábbinak. Használható a JTD és a 2.0, 2.4, 16Vt szivattyúja mind elméletileg.
Persze, hogy érdemes belefektetni. Csak ne a 2.0-ba. Azért az mára már szerintem kiderült, hogy 20éves korukra ezek a motorok megadják magukat. (Nyilván a km-ek miatt)
Ez a motor mára már bevégezte, mindegyik más még mindig ok.
Kellene egy td-re való szervoszivattyú. Ha van valakinek elfekvőben jutányos áron, érdekelne. Mint ahogy az is, hpogy melyik típusé passzol a td-be? a benzinesé, jtd-é esetleg?
Vagy inkább újíttassam fel, ha igen, hová vigyem. Ha kicsit csökken a hideg le kell vennem az adagolót, akkor már a szivattyút is kiműtüm, addig kell megoldást találnom rá.
Ja és ha van vákuumszivattyúja valakinek az sem lenne rossz. Itt az a kérdés, hogy a JTD-é passzol-e a td-re?
Amúgy szerintem félrevitte nagyon ez a kompressziómérés a szerelőt, utána már nem tudott teljes körűen gondolkodni az egészről. Talán akkor előbb nyúlt volna a kompjúteres diagnosztikához is.
Nincs mit, pár kellemetlenség adódhat a fiat szűkös háttértámogatás miatt, én már második autómnál szívom ezt végig. A lényeg, hogy előbb legyen egy szerelőd, aztán egy autód.
Azért,ezektől a nyomásértékektől a motornak simán indulnia kell.
Nekem a motoromon 110 Psi mind a négy henger(91-es Yamaha FJ1200)és első gombnyomásra mindig indul,olajat nem eszi,kartergáza nincs.
A benzines autó sokkal kevésbé érzékeny erre,mint a dízel,és ha a 4 henger egyforma,akkor mennie kell.Legfeljebb zabálja az olajat,gyenge,és nyomja a kartergázt,de az inditást nem befolyásolhatná...
Esetleg a motorhőmérséklet jeladót még érdemes volna megnézni.
Ha az kifekszik,akkor az indítás bizonyos üzemállapotokban nehézkes,és az ECU sem dobja hibának,mert a normál működési tartományban van az érték....csak nem felel meg a valós körülményeknek.
Öreg prémium autó. Már csak olyantól érdemes venni, aki kicsit fanatikusan törődött a sajátjával. Nem lehetetlen dolog, nekem is sikerült.
Olyan szerelőd van, aki Fiat-os? Futóművéhez még hozzá tud bárki nyúlni, gond akkor van, ha a motortérbe kell mélyebbre nyúlni (vezérléscsere, vagy valamelyik szivattyú kezd el vacakolni). Olyankor jön elő hogy a mezei szerelő felnyitja a motorháztetőt, belenéz, majd a lelkiismeretesebbek közlik hogy nem vállalják be, a kevésbé lelkiismeretesek végtelen pénzért több kevesebb sikerrel nyúlnak hozzá.
Nem tudom sajnos, eszközökkel hogy áll. Megmérte a végnyomást és szerinte le vannak ragadva a gyűrűk. De ennyiből tényleg nem szabadna már egyből ilyen következtetést levonni és egy még eddig bontatlan motort szétszedni. Nem is gazdaságos, mikor bontott motor van dögivel.
Persze annyit is megtehetne legalább, hogy otthoni módszerrel olajat fecskendez a hengerekbe és ha nő a végnyomás akkor igaza lehet, ha meg semmi nem változik akkor más elmélet után kell nézni.
Üdv a tagoknak! :) Szerintetek érdemes még egy Kappába belefektetni? 2.0 motorra gondoltam, ilyen 5-600ezer forint körül. Mire kellene odafigyelni, vagy mi az ami rendesen tudja vinni a pénzt olykor? Csak azért kérdezem, mert olyan autóra lenne szükségem, amit nem kell állandóan szerelőhöz vinni. (Tudom, "vegyél Suzukit" stb. de pont ezért nem a Suzuki fórumba írok, mert az nem kell., új generációs autó sem kell.) Előre is köszönöm a válaszokat!
A vezérlés a helyén, annyi kiderült. A szerelő szétszedné a motort, de szerintem továbbra sincs fatális probléma vele. A kitámasztó hidrotőkékben jobban hinnék inkább...na mindegy, beszereli az új injektorokat, aztán jöhet a féktisztítós indítási kísérlet. Vagy a behúzási kísérlet.
No a tegnapi ottlétem első látható következménye, hogy lett ára a Coupe-nak.:-))
Igazán szépen látszik, hogy a nepperre a rajongásom ragadt át illetve az az info melyen láthatóan meglepődött, hogy ebből az autóból mindössze 3263db készült. Nagy biznisz szag terjedt el:-))
Igazán szép napsütés volt és az erős a remény, hogy mostantól naponta több hozzám hasonló figura keveredik majd oda és egyikük alig várja, hogy végre övé legyen álmai autója álomáron. Nyilván ennek megfelelően fogott a ceruza:
A tudásom szerint mindkét egység önállóan is szabályoz. Én azt tenném a helyedben, hogy kiszerelném az anyósülés alatti egységet és a tenyeredben tartva ha a hosszanti tengelye mentén vízszintesből billented akkor is kéne a lámpának bólogatni. Ha az sem megy akkor ott valami probléma lesz. Ha esetleg szétszeded azt a dobozt látni fogod, hogy abban is van egy hengeres érzékelő modul. A bekapcsolási rutinnak nincs köze a valódi szintállításhoz igazán az csak azt jelzi, hogy az áramkör a motorok felé zárt.
Ott ugye általánosságban a Kappáról van szó. A Coupe pedig helyesen megfogalmazva nem Kappa csak egy Kappának látszó tárgy.
Komolyra fordítva ott is zárójelben megemlítik, hogy a Coupe esetében egy évvel korábban már rendelhető volt a xenon.
Illetve azt kell tudni, hogy a modellév az mindig a korábbi év őszével kezdődik. Azaz a példánál maradva a 2000-es modellév 99 szeptemberétől 2000 augusztusáig tartott. Ennek az a magyarázata, hogy a gyárak a nyári időszakban leállnak, szabadságolások vannak, illetve ekkor zajlik a gyártósori nagyjavítás éves karbantartás illetve átszerszámozás a modelleken bevezetett újítások számára és az új modellek is zömmel ekkor készülnek fel. Így tehát a limókon a xenon a 99 ősztől gyártott modelleken jelent meg a Coupe-n ettől egy évvel hamarabb azaz 98-ősztől Coupe-nál az pont a facelift kezdete.
Erre az állításomra élő bizonyíték ez a bizonyos Coupe amely pontosan 98 őszi darab és van benne xenon így az első olasz gyártmányú kocsik egyike amelyet gyárilag xenon fényszóróval szereltek. Ahogy én áttekintettem az autón a dolgokat gyári a beépítés.
Nem gondolnám, hogy ennek egyébként lett volna annyira elvetemült a gazdája, hogy tökéletesen gyári kivitelben készít el egy utólagos xenon beépítést. Előszöris hajlandó néhány kábel és alkatrész kiemelése miatt keresni egy Coupe donort, mert az kell, mivel a hátra menő kábel a limón 12cm-el hosszabb illetve az anyósülés alatti vezérlő eltér a limóétól miután a Coupe felfüggesztése másképp áll ezért a szintállító beavatkozási tartománya eltér, máshol aktív és más a mértéke is mivel a Coupe-k felfüggesztése valamivel keményebb. Aztán lényegében atomjaira szedi ezt a donort (mert nincs a világon bontós aki ezt maga megtenné ilyen alapossággal, már aki csatlakozót hajlandó levágni kábelről az is ritka). Aztán hasonlóképpen atomjaira szedni a saját autóját, hogy a kábeleket pontosan a gyári módon vezesse el, majd motorteret műszerfalat szintén erősen megbontja, aztán a gyári motortéri kábelkorbácsot kifűzi, szétszedi és a xenon kábelezését belefűzi majd a gyári módon a bandázsolást elkészíti újra, vegyesen poliamid szalaggal ahol az volt gyárilag, textil szalaggal ahol az és hasított gégecsővel fedéssel ahol meg az van. Nyilván ha repedezett a gégecső akkor abból is újat vesz/tesz és ha bármelyik csatlakozón a gumimandzsetta sérült/elöregedett/repedezett akkor azt is cseréli, ehhez egyesével speciális AMP csatlakozó szétszedő célszerszámmal elemeire szedi a csatlakozót kifúzi a csatlakozó tűket, előtte természetesen feljegyzi/fényképezi a kiosztást. Persze ehhez rendel új gumiharmónikákat azok gyártójától horror árakon.
De is lehet ennyire sérült már csak én vagyok???:-))
Azért azt tegyük hozzá úgy általánosságban, miközben megemeljük meg kalapunkat a Wikipedia előtt mint a kollektív tudás gyűjteménye (jómagam is apró részt vállalok a patronációban), de azért ott sem 100%-ám minden. Magam is írtam kiegészítéseket szócikkekhez és nyilvánvaló blődségeket át lehetéges írni vagy pont ellenkezőleg be lehet írni valótlan infókat amelyek idővel kiszerkesztődnek. Aztán lehet hivatkozást is kérni egy kétséges infóval kapcsolatosan (ezt az állítást követően egy "citation needed" felső megjegyzés jelöl) Namost itt jön a gond, hogy ekkor ha egy hivatkozást fel tud tenni a témában ahol szerepel ugyanez az infó akkor azt elfogadják nyilván a szerkesztők képtelenek elmélyülni egy bizonyos témában annyira, hogy képesek minden esetben megfelelő döntést hozni. Csak példaként nagyon sokáig szerepelt hogy a Tupe Four padlólemezre épült a Peugeot 605 is és ma is lehet olvasni erről máshol a Wikipedián már évek óta helyesen szerepel de máig lehet bizonyos helyeken olvasni ezt a helytelen infót.
Persze el kell különíteni a a helytelen ismeretekből fakadó és a szándékos félrevezetéseket a Wiki-n és sajnos vannak akik a wikipedia ezen szerkesztési hiányosságát
Ha azt gondoljuk autós témában nem létezik ilyen akkor görgess le rajta és számodra még érdekes is lehet az az eset amikor valaki(k) egy valójában soha nem létező Toyota modellt, a Canarado-t alkották meg a Wikipedia-n. (nyilván szándékosan).
Az arcívban olvashatod a korábbi bejegyzést ahol még ott a kamu modell.
Erről az ülés alatti dobozról van esetleg valami bővebb infód,esetleg személyes tapasztalatod?
Mert,az én hátsó szintállítóm bármilyen állásban van is,az semmilyen hatással nincs a lámpa magasságára.
Bekapcsolásnál előírás szerint fel-le mozog mindkét fényszóró,de aztán nagyjából legalsó állásban megáll.
Lehet,hogy önmagában a hátsó érzékelő nem is képes a fényszóró magasságát állítani,és ezért nem reagál arra,ha kézzel fel-le mozgatom,miközben ezek szerint a másik érzékelő - amiről írtál - nem mozdul?
Xenon a facelift után volt rendelhető ez pedig már faceliftes darab csak korai faceliftes. Ha facelift előtti lenne nem lehetne benne még xenon, de nem lehetne ez a motor sem, mert előtte 4 hengeres volt a turbomotor mint az (én black storm Coupe-mban) aztán nem lehetne benne oldallégzsák sem pld. meg navi sem.
Az elektronikus felfüggesztés nem függ össsze a xenon világítással. A xenon lámpáknak egy saját szintérzékelő rendszere van az természetesen minden xenonnal szerelt autóban benne van így ebben is a hátsó futóművön van egy szintérzékelő és az anyósülés alatt van egy másik illetve ugyanabban a dobozban van az égész szintállító holmi vezérlőegysége is.
Az elektronikus felfüggesztés egyrészt magukból a gátlókból nyer információkat az útviszonyokról, aztán van egy perdület érzékelő az ablaktörlők alatt van egy kormányelfordulás szög és sebesség érzékelő a kormányoszlopra szerelve ezen kívül kap sebességjelet a műszeregységből és van ugye az üzemmódkapcsoló a km óra nullázó gomb tükörképén a kormánytól balra ahol a hagyományos felfüggesztésnél egy vakkapcsoló van. Az egész számítógépe a csomagtartó bal oldalában a nyitható fedél alatt van és ennek van diagnosztikai csatlakozója is ami Examinerrel kiolvasható. Szóval ez a két dolog nem függ össze. Szerencsére öreg autó itt nincs CAN-busz és hasonló nyalánkságok.
Xenon hogy lehet benne, amikor hivatalosan az csak az utolsó évjárattal került bele a kocsiba, illetve gondolom kell hozzá az elektronikus felfüggesztés is?
Igen, ez így van. A józan tőbbség számára ez is csak egy autó, olyan mint a többi, így a Coupe-k szerencsétlen többségének, így ennek a darabnak is az a hagyományos autósors jut melyet az imént ecseteltél.
Ilyenkor sajnálom, hogy nem lehet lekérdezni a korábbi tulajdonosoknak legalább a számát. Aki 2003-ban behozta, aztán még szélvédőt is cserélt nyilván aranyáron, annak még sokat jelenthetett az autó. Szerintem utána indult el a lejtőn, valaki csak gyarapította a km-eket benne, de gondoskodást már nem kapott többet. Szóval hétköznapi igásló lett, mint egy tucatautó.
Az eladó a nepperséghez képest szimpatikus, együttműködő mikor tudatosult benne, hogy nem vevő vagyok még legalább +30 percet foglalkozott velem, kikérdezett pár dologban, hogy van mit javaslok.
Bebizonyosodott, hogy az autó azonos azzal amit cca. 1 éve fedeztem fel a XX. Vágóhíd utcában árválkodva és valszeg azzal is amelyet nemrégiben Csubakka car-társ is nézegetett magának.
98-as Coupe 20vt. 2400 valahányadik darab, korai faceliftes Coupe.
Különlegesebb extrák: xenon, Poltrona Frau, oldallégzsákok, gyári navigációs rendszer (amely teljes mértékben üzemképtelen). Elektronikus felfüggesztés nincs.
A motortér egyben, nincs széthernyákolva. Pici olajfolyás a szelepfedél alól. Szélvédő ép, cserélt, gyárira 2005-ben. Órában 280ekm. A bőr enyhén repedezett, néhol erősen szennyezett, de menthető. Kárpitozás rendben szétgyilkolva széttörve nincs. Minden kárpitelem megvan. Bal hátsó sárvédőn tenyérnyi horpadás amely nem éles határvonalú húzható, első hátsó lökös egyaránt fényezésre szorul. Jobb és bal hátsó sárvédőn felületi húzott sérülés, nem fémig hatoló, nem horpadt, fényezendő ajtóéleken rányitások miatti 5-6db lepattanások, a fényezés egyebekben nem rossz alámaródás sehol (egyébként Coupe-n még nem láttam alámaródást), polírozást igényel. Korrozió a karosszérián nincs. Motorcsónak effektus, a hátulja fekszik, de nem használhatatlan ám már javítást igényel. Kormány kopott, sebváltógomb ép váltókulissza jó. Gyári felnik mind a 4 kupak hiányzik.
Ebben az állapotban 1mft most a mondás rá illetve mivel van saját műhely esetlegesen javítva bőr rendbe téve 1,5mft
Négy szegecs fogja oda a szerkezethez, tovább nem bontottam, úgy látom már nehézkes, a fém búra két füle van ráhajtogatva a fogaskerekes részre. Biztos szétszedhető, cserélhető a belseje és valahogy össze is rakható.
Az ablakemelő (bal első) motor cserélhető? Külön kiszedhető valahogy vagy egyben van a szerkezettel?? Bátyám szétbombázta az ajtót, azt mondja, hogy odáig elmegy az áram, ezért nyilván a motor kakukk.
Az egész hisztéria a belsőégésű motorok teljes kiszorítása miatt van,véleményem szerint.
Cél a tisztán elektromos hajtás,és ezt már ki is nyilatkoztatták sok helyen,és így a világ összes gépjárművének lecserélése,mondjuk 50 év alatt.
Abban van potenciál,lehet beruházni,fejleszteni,újat építeni....töltő állomásokat,gyárakat,erőműveket(akár atomot is,hiszen az hosszú távon hatalmas biznisz az államnak,aki az adóforintokból felépíti,majd azoknak eladja az áramot,akik pénzéből épült)és ez mozgatja az üzletet.Mindegy hogy mi változik,csak változás legyen,azon lehet keresni.
Arról nem beszélve,hogy 50 év múlva az arabok elkezdhetik megenni a homokot,amin ülnek,mert az olaj nem lesz folyékony arany.
Nem hiszem,hogy mondjuk a dubai sejk véletlenül kezdi olyan dolgokba fektetni a most még számolatlanul befolyó dollárjait,amik 50 év múlva is pénzt hoznak.
Aztán ezt be lehet csomagolni "környezetvédelem" díszpapírba,arra hivatkozva mindent meg lehet magyarázni....ha szükséges,még az ellenkezőjét is....
Még jó. Hiszen a pénzünkre. Csak egy indok az áremelésre, hogy a haszonrés meglegyen, növekedjen.
Soha, semmilyen feltételek mellett nem lesz másképp, mindig a profit-maximalizálás lesz a cél. Semmi más. Felejtsd el a szabályozást, kit érdekel?! Ha akarnának változást, akkor tennének érte, de nem tesznek, mivel ott is csak a lobby számít, semmi más.
Sokat fogyaszt, többet, mint az ígért? Ok. Sok adó lesz belőle.
Drágák az alkatrészek és hamar tönkremennek? Ok.
Sorolhatnánk. Szerintem pát hozzáértő egy hét alatt megreformálhatná a sarkalatos pontokon ezt is. De ez sem történik meg. Miért? :D (De majd mikor a fehér furgonokat betiltják, mert azzal terrorcselekményt lehet elkövetni... Vicc, nem szabad logikát keresni.)
Nem hiszem, hogy a sajnálatunkra vágynak. Inkább arra, hogy hallgassák meg őket is mielőtt valamilyen hülye előírásokat hoznak.
Én azt látom, hogy ezek a motorok soha az életben nem lesznek tiszták hiába hoznak akármilyen bürokraták akármilyen előírásokat. Ezt kellene megérteni, ennek megfelelően tenni és akkor minden sokkal jobb lenne.
Szóval azt gondolom most egykét szerencsétlenen elverik a port az emisszióbotrányok miatt és itt lényegében minden tömeggyártó sorra kerül talán a prémiumok kivételével akik eddig is képesek voltak a nagyobb db/haszon elve miatt alkalmazkodni az előírásokhoz. Ez a trükközés variáció évek óta tudott dolog volt legalábbis műszaki téren állandó beszédtéma volt Az, hogy pont a VW esetben bukott ki ez az ügy az az ő szerencsétlenségük, de ezt inkább az USA autópiacán dúló kereskedelmi háború egyik kardcsörtéjének látom.
A műszakiak hiába mondták évek óta, hogy ezeknek az elvárásoknak egyszerűen lehetetlen megfelelni a gyártási költségek nagymértékű emelkedése nélkül különösen ezekkel a határidőkkel amelyekkel ma szigorodnak az előírások. Ha megnézitek a "tisztasági listát" szépen látszik, lényegében ott csak hidrid vagy valamilyen nagyon speciális technológiájú (így drága) hajtásokkal lehet jól teljesíteni az előírásokat (vagy azzal sem). Nyilván a lista első részében álló drága modellek esetében nem gond ezen technológiai költségek magas volta hiszen a magas vételárból bőven kitelik, de ha megnézzük a lista végét akkor ott vannak a nagy tömegben gyártott motortípusok lényegében ott helyezkednek el, ott van egy kemény árharc és ezen egyszerűbb felépítésű motorok tisztábbá tétele csakis egy magasabb vételárral kompenzálható. Márpedig ahogyan egyik gyártó figyelte a másikat egyértelmű volt, hogy ha valaki komolyabb erőforrásokat szán az előírások teljesítésébe akkor elveszíti az árversenyt ráadásul a járműve műszaki és emocionális jellemzői leromlanak. Ki vállalja ezt be miközben a feje fölött lesi a menedzsment a részvényesek a befektetők minden lépését? Egyszerűen nem maradt más mint a trükközés. Most persze mindenki mossa kezeit fel van háborodva stb... Erről a szlovák tej meg az étolaj meg a cukor jut eszembe. Mindenki fel van háborodva, hogy mocskos szemét ügyeskedő áfacsaló banda, de azért csak bekerült a kosarakba az ilyen termék vitték a szlovák cukrot mint a cukrot. Na mindegy.
Ha valóban előírássá válik az új mérési ciklus nyilván ott is az első az ügyeskedés (vagy szebben megfogalmazva: harmonizáció) lesz amely bár olcsó, de mindenképp mérhető eredményt hoz. Ettől nyilván egyik motor sem lesz valójában tisztább, de a papíron jobban majd mutat. Viszont az látszik, hogy ez kevés lesz. Kérdés az valójában a piac hajlandó lesz-e megfizetni ezt a jelentősen magasabb vételárakat. Ennek kapcsán most több olyan véleményt lehet olvasni, hogy ezekkel a szigorú előírásokkal lényegében a diesel technológia sírját ássák meg. Kérdés az, hogy van-e, lesz e az elkövetkező néhány évben olyan technológia amely a diesel motorok helyébe léphet miközben kellően gazdaságos alternatívát nyújt nemcsak az üzemeltetés/javítás hanem a beruházási költségek tekintetében is. Ne felejtsük el azt sem, hogy a közösségi közlekedés, az ipar, a szállítás, építés stb. iparágakban milyen alapvető ma a diesel meghajtás, nem lehet itt csakis a személyi közlekedést figyelembe venni. Ha lesz valódi alternatíva akkor örömteli, ha nem akkor talán mégis teljesül az autógyártók, a műszakiak óhaja, hogy megengedőbbé váljanak az előírások vagy legalább a szigorítás üteme valamelyest lelassuljon és itt visszatértünk ahhoz a ponthoz ahonnan az egész ügy kiindult.
Én is fázok tőle használtan, újonnan meg esélyem se lenne rá. Úgy hogy inkább két lábbal a földön. Különben élvezetes, nagyon rövid gázreakció időkkel.
Van is fenn erről cikkünk, meg lassan már áttekinthetetlenül sok anyag van az injektor.hu-n.
Bömmös fan ismerős mesélt még ilyen kis apró megoldásokról a bajoroknál: van valami kis tengely, ami arra hivatott, hogy hideg motornál elállítsa a vezérlést, csökkentve a kibocsátást. Minden szép és jó, amíg el nem kopik, de legalább akkor fulladással járó tüneteket okoz. Az orvoslás prózai: stekkert le kell húzni a vezérlő motorról, vagy hat számjegyű összegért cserélni a szerkezetet.
Ha érdekel a téma, a neten bőven van anyag róla. Ez a Valvetronic, itt teljesen másként működik a szelepvezérlés, mint a közismert. Zseniális innováció, amíg jó, addig nagyon jó. Ezredmilliméter tűrésű alkatrészek, sajnos nem örök életűek.
A kipufogó oldal az tiszta sor, nekem a szívóoldalon tűnt fel, hogy a lánc meghajt egy bütykös tengelyt, ami mellett fut párhuzamosan még egy, igaz keskenyebb bütykökkel.
No múlt Péntek óta nem kellett az autó, ma este ültem bele egy hétnyi -20 fok után a szokásos bevásárlás, ide oda szaladgálásra. Az indulás pöcc röff ahogy eddig is. Hidegen volt mindig is valami kis surrogó hangja (szerintem ékszíj környékén), az most az új szíjjal inkább ilyen ketyegés szerűre módosult. Amúgy jön, megy teszi a dolgát, nem éreztem semmi torpanást, bizonytalanságot.
Ha nagyon szőrszál hasogató, túlaggódó szeretnék lenni, akkor megjegyezném hogy meleg indítás után van még egy fél másodperc olajnyomás lámpa, meg kikuplungolásnál egy pillanatra leesik az fordulatszám 500-ra, megremeg a kormány, a feszmérő kicsit kilendül és szépen beáll az alapjárat. Egyszer vettem csak észre, mintha 1/10 mp alatt bevillant volna egy check aztán egy olajnyomás menet közben, mintha valami kontakt lett volna, világosban észre sem venném. Na mindegy, nem foglalkozom vele, Toyotás csoportban is sok anomáliáról olvastam az elmúlt héten.
Most először vezettem ezt a kocsit latyakos csúszós úton. Régen mindig csodálkoztam amikor azt olvastam hogy ha csúszik a kocsi, kettesben kell elindulni, 86 pacis Corollával sose volt ilyen gondom.
Nos Kappán már csúsztatott kuplung-óvatos gáz mellett is ment szépen fel magától a fordulatszám ha úgy adódott, úgyhogy majd szépen megszokom hogy szúrni kell egy kettest. Az ABS is gyorsabban kattog, mint a Corin.
De nézzük reálisan. Ez egy idén 21 éves autó, de mivel 13 éve nálunk van és előtte egy német tulajdonosa volt, az átlagostól jobb állapotban van, kár lenne lemondani róla. Az már kiderült hogy a 20 éves bontott gyári Marelli injektorokban nem lehet bízni. Az új injektorok ára 100 eFt / szett, kínai szett 45 dollár.
Mondhatjuk, hogy ez egy kísérlet is, hol tart a kínai alkatrészipar. Lambda szondát cseréltem már benne, az is kínai. Jól megnéztem a Bosch lambda katalógust, annak a cikkszámára kerestem, úgy rendeltem meg. Amíg működött mind a 4 injektor, a kínai lambdával, előtte kicserélt üa. szivattyúval és szűrővel nagyon jól ment az autó.
Ebben ennyi van, ennyit érdemes anyagilag szerintem.
Persze, ez csak kapaszkodó. Nem tudom, hogy a szerelő mért-e nyomást, de a gyújtásráadás után mikor felépül az üzemi nyomás az üzemanyagrendszerben, akkor a nyomásszabályozó jellegzetes hangját ugyanúgy lehet hallani, mint azelőtt.
Ennél még nem a tankban a van az üa. szivattyú egységben.
Három hengernél. Mert ugyan cseréltem 1 db injektort, most tönkrement egy másik...miért is ne ugyebár. Szóval úgy lett leállítva az autó november vége felé, hogy működött és indult három injektorral. Meg tavaly is működött három injektorral.
Rendeltem négy új kínai injektort, vártunk rá, most jött volna az hogy ki kell cserélni, de az egész miatt nem bírt lábán eljutni a szerelőhöz.
Ez a baj a távolsággal, ha itt lenne nálam, akkor addig próbálkoznék, míg rá nem jönnék. Így meg ő kiszolgáltatott sajnos.
Persze, nagyon sok a kérdőjel, a befecskendező impulzusok megléte igazán szaxerűen oszcilloszkóppal állapítható meg, ami nem valószínű, hogy ott kéznél van. De az "üzemanyag nyomás van" sem annyira biztos, ha nem műszerrel van mérve, akkor inkább a "valamennyi üzemanyag nyomás van" lenne helytálló.
Amit vsz. mértek (mert pontosítva van az értéke) az a kompresszió végnyomás, ami karcsú, így ez az első kapaszkodó.
Ezen logikázok magam is. Az a baj, hogy az autó nem nálam van, hanem az öcsémnél. Illetve már azóta elvitette szerelőhöz. A féktisztítós dolgot azért megjegyzem. Bár egyedül nem tudta volna megcsinálni a próbát vele, de a két akksis megoldással sokáig próbálta indítózni, de semmi. Nyár elején volt egy injektor hiba, akkor volt kompresszióvizsgálat és mindent rendben találtak, azóta csak nem romlott így le minden henger állapota.
Ha korábban kiüttették szervizben a füttyöt ami a biztonsági öv be nem kapcsolása esetén szólna akkor bejöhet ez a nem publikált járulékos turpisság.
Sajnos a jelenlét érzékelőket gyakorta elspórolják. A Kappán is elspórolták. A nagy facelifkor bevezették, de a 2000 ősztől (ha jól emlékszem az időpontra) már elspórolták.
Én az (egyformán) alacsony kompresszió végnyomásból indulnék ki a helyedben. Normál esetben ez (szívó motornál!) 12.....15 bar, az elfogadott legalacsonyabb érték 9...10 bar környéke, bár vannak kivételek.
Az alacsony kompresszió egyik oka éppen az átugrott vezérlés is lehet. Beégett szelep nemigen jöhet számításba, mert minden henger koki.
Lehet még persze más is, pl. a dermedt olaj miatt valamennyire kitámasztanak a hidrotőkéid (persze, ha nem hézagolós a motor), ilyenkor -akár két párhuzamosan kötött akksival- forgatni kell a motort, az ilyen esetekben, ha nehezen is, de beindul a motor. Próbálj féktisztítót fújni indítózáskor a szívócsőbe! Ha nincs fatális hiba, van esélyed, hogy beindul.
A megkopottság miatt alacsony kompresszió végnyomású motor még húzhat viszonylag jól, az alapjárat egyenetlen, téli hidegben az indítás problémás.
BmS, mint abszolút járatos szakember mit gondolnál, ha egy benzines autó leállítás után pár héttel már nem indulna be, még csak egy kósza robbanás sincs, és a kompresszió végnyomás minden hengerben egyformán 7-8 bar? Üzemanyag nyomás és gyújtás van. Nem ugorhatott el a vezérlés? Nekem nincs más ötletem.
Haver bmw e60 kombi. Szerencsétlen kialakítású utcában, ónos esőben, nekiment a nővéréék háza falának. Biztonsági öv nem volt bekötve. Kinyílt mindkét légzsák, de emellett mindkét övfeszítő patron is elrobbant. Vajon miért?
Nem értek a bmw-hez de ez már egy egész új típus, ráadásul prémium autó, miért nyílik a lufi, ha nincs bekapcsolva az öv?
Viszont ha bejön a "majdnem csoda", egy tényleg megkímélt, ápolt, keveset futott, sérülésmentes autó "személyében", az meg szinte eladhatatlan azon az áron, amit tényleg érne. A kinn olcsón megvett autók tízezrei olyan mértékben uralják a használtpiacot, hogy esélytelen reálishoz közeli árat kapni ezekért.
Némelyik kívülről még mutatós, frissen behozott, csikófogát már kihullatott presztízsautóról a "cifra nyomorúság" jut az ember eszébe.
Nem azt mondom, hogy nincs ilyen, csak szkeptikus vagyok. A használtautón hirdetett húsz év körüli 100 e. km.-t futott autók közül, mennyi lehet valós? :)
Nézd meg a mobile-t mondjuk most. Van fenn 20.000 db olyan autó amelyet 2000-ben vagy attól korábban gyártottak és max 60.000 vagy attól is kevesebb km van bennük.
Ebből vajon mennyi a kamu? Nem hiszem, hogy mind az lenne.
Elképzelhető, hogy valamelyik szenzorod hibás. Néhány hiba esetében az ECU idővel megtanulja, hogy az adott jel nem megbizható és megpróbálja a többi értékből behelyettesiteni az adott paramétert. Teljes áramtalanitás - a akku levétele - esetén a tanulási folyamat is újraindul, a rejtett hiba jelentkezik. ECU kiolvasás.
Mellesleg akku töltési problémák esetén érdemes megvizsgálni a váltó támasztóbakján található földelési pontot. Ha korrodált szinte pontosan a generátor hibával megegyező tüneteket fog produkálni az autó, saját tapasztalat.
Hát ilyeneket én sem szoktam persze elhinni, de van nepper haver, néha hoznak be hozzá érdekes autókat, amiket persze nekem elárul, mert tudja hogy úgysem veszem meg
-Most van egy 320d E46-osuk valós 150e km-rel, garázsban állt több évet. Abban a kocsiban van még gondtalan 50e km.
-Egy Opel GT-t most próbálnak talpraállítani, az is tipikus pincében felejtett autó.
-Amivel Decemberben jártam, meg most is itt parkol az ablakom alatt: 98-as F Astra, full fapad, 70 éves ismerősé, 85e km van benne, 10 éve vette egy barátjától, sajnos alacsony nyugdíja miatt nem igazán tudja rendszeresen használni.
-Na és azért a Kappából sem a tipikus magyar prémiumautót vettem, amit valaki olcsón megvett, aztán csak 1900Ft-ért tankolgatott bele és vakarta a fejét.
Akkor megnyugodtam, Bms mondjuk azt írta, hogy neki a futóműbe lóg bele valahol, bár a turbónak nem tudom mennyire más a kiképzése. Az enyém kis fékes, szóval akkor talán stimmel. Amúgy teljesen egyszerű a dolog, mert megvannak már a kerekek, csak most így kényelmesebb elméleti síkon agyalni, mint próbálgatni :D
helyettesíteni kell az akkut, hogy a kapcsolat ne szakadjon meg és a program ne szálljon el.
Csak az adaptációs értékek vesz(het)nek el, (lásd pl: hosszútávú keverékillesztés), az eredeti, gyári program megmarad. Emiatt még nem kell tréler, az adaptációs értékek idővel visszaállnak.
Ami viszont kellemetlen lehet: elveszik a rádió programozása, esetleg security kódot kér, órát kell újra állítani, stb.
Aksi tökéletes, megelőzés miatt volt garázsban töltésen, nagyon keveset járok a géppel akkor is leveszem a sarukat. a multheti kuplung munkahenger csere miatt a légtömegmérő csatijára gyanakszom hátha az mozdult ki majd megnézem.
A régebbi technikámban meg a lefogatópánt 190 mm magas akksihoz van, a tálca meg 175x208-as alapterülethez. Ha akksit akarok combosítani, akkor ki kell venni vagy cserélni a műanyagtálcát. Kicseréltem dízelesre, az 278 hosszú. Kinéztem az Exide Premium 64 Ah - 640A akksiját, kb. 21-ért meg lehet venni.
Biztos jó az akksid? Feszültségesés hatására tippelnék elsőként.
Most azért jó ez az idő hogy előhozza az akksi témát.:-)
Érdekesség, hogy a "modern technológia" miatt nagyob erőfeszítéssel kerestem akksit. Namost a méret 210x175x175 50Ah 390A(EN) elég fura pöttöm akksi ilyesmi tudásban a Varta Silver ben találtam ami 53Ah 25eft-ért. A többi gyártó ebben a méretben 45Ah-t kínál. Azán észre vettem, hogy az akksitálca végében van egy cca 3cm széles 3cm magas műanyag "dudor" beépítve ami meggátolja, hogy 242 hosszú akksit lehessen betenni viszont rájöttem, hogy a dudort ki lehet szerelni a helyéről és lám lám a tálca pontosan 242 méretű így befér az a méret amiben már általános ez a kapacitás. Kis rafkós digók:-))
Értem. Generátor javítással foglalkozó fórumtárs írta máshol, hogy minden évben jó néhány generátort javít, amik a bikázás következtében mennek tönkre.
De érdekes, hogy minél később kell levenni a kábelt. Mikor most télen egyszer bikáztunk, akkor a Brava nem tartott emelt alapjárati fordulatszámot hidegen és a MIL lámpa is kigyulladt, amíg le nem vettem a kábelt. Ebből pont az ellenkezőjére következtettem volna.
Az egy feszültségmérés alapján csak azt nézi milyen az akksi töltöttségi állapota illetve járó motorral nézi mi a töltés. Nem kell a sarukat levenni csak rádobod, mérsz egyet, beindítod még egy mérés, látod a töltést. Ennyi pénzért ennyit tud...
Nemrég akkut vettem, az üzletben szívességből kicserélték, utána el sem indult.
Tréler, szakműhely. Állítólag a csere rövid idejére helyettesíteni kell az akkut, hogy a kapcsolat ne szakadjon meg és a program ne szálljon el. ( Állítólag ehhez egy kicsi akku is elegendő)
Érdekes dolog ez a Magyarország-Ótómata váltó kettős. Szerintem csak azért drága mert kevesen értenek hozzá. Ahogy elnézem egy automata sokkal egyszerűbb szerkezet, kevesebb alkatrész, kevesebb meghibásodási lehetőséggel (más is osztja ezt a nézetet, de majd cáfoljátok). A kézi váltóra tekinthetünk egy nagyon elavult szerkezetre, aminek a kezelése ráadásul bonyolult, sok figyelmet elvon vezetés közben.
Igaz én javarészt autópályán használom az autót, városban akkor ha valamit szállítani kell valahova, vagy nagyon későn megyek/jövök (és nem iszok), amikor BKV már nehezen megoldható.
Pályán úgyis felrakom 5-be aztán csókolom, városban pedig araszolásnál nem a legjobb megoldás. Összességében nem tudok elképzelni olyan szituációt a hétköznapi életben, amikor a kézi váltó jobb lenne mint az automata.
Sokszor fordul elő városban, hogy már azelőtt ki kell kuplungolni, mielőtt teljesen felengedtem volna a pedált, vagy egyszerűen a forgalom tempójához nehéz megfelelő fokozatot találni. Pláne hogy a forgalom többi résztvevője újabb autókkal jár, amiket alacsony fordulaton már lehet terhelni (vagyis úgy érződik): zöld lámpa, elindul, 10-nél már kapcsol egy 2-est amitől neked már vissza kell lassítani mögötte, aztán padlógázt ad és elhúz. Ez a motornak sem túl jó.
Persze ez csak egy megközelítése a témának, meg hát manapság már az automata fogalma is elég széles, a CVT-től a kétkuplungos, meg a fülecskés F1 váltókon keresztül. Persze mind megbolondítva számítógéppel és mesterséges intelligánciával.
Bar igazan nem rolam van szo.Nekem manualis valto van a Thesisben.
Csak felvetodott egyik markatarstol hogy az automata javitasa nem illetve nem sokkal dragabb mint a kezi valtoe...
Velemenyem nekem is az hogy a kezivalto szerelese ertem ez alatt kuplungtarcsa kinyomocsapagy es a 2tomegut egyszerubb es hamarabb talal ra valakit az ember egy esetleges cserehez mint egy automata javitasahoz megfelelo szakit...
Sot jo esetben akar maganak kicsereli valaki es meg a motort sem kell leengedni erte.
Legalabbis en ugy csereltem ki magamnak.Egyedul a kulisszat kellett kivennem hogy a valtor kintebb lehessen huzni...
Ettol fuggetlenul lehet kenyelmesebb az automata de nekem a vezetesi elmenyt az a 3ik pedal es a sebvalto osszesege adja meg igazan.
Ha meggondolatlanul veszed le a bikakábelt, (esetleg jól látható) villamos ív keletkezik, ami rövid lefolyású, viszont több száz Voltos, ami számtalan gonoszságra képes, néha meg is teszi, ami sokba kerülhet. Éppen ezért van minden komoly, autóelektronikával foglalkozó könyvben feltűnő helyen feltüntetve: lehetőleg ne bikázz, de ha igen, akkor viszont tartsd be a legfontosabb szabályt: ha a bikázott autó beindul, ne vedd le azonnal a bikakábelt, várni kell, amíg a gyenge akku kapocsfeszültsége közelebb kerül a másik akkuéhoz, nem lesz óriási a potenciál különbség.
Mindezek mellett sok bikázásra esik egy károsodás, ami viszont általában nagyon jól látható összegbe kerül.
- Váltókiszerelés: ki kell venni hozzá a motort, illetve ha nem, akkor is rettentő küzdelmes munka. Az enyémmel kettő napig (!!) szoptak a műhelyben. Az ára ennek megfelelő.
- Váltó megbontása: a Kappához 100eFt a tömítéskészlet, ha megbontod, ezt muszáj cserélni
- Munkadíj: 100eFt körül (ebben minden benne van a váltóval kapcsolatban)
- Lamellák, tengelyek, szelep...stb. attól függ, mi ment tönkre - komoly összegekről van szó, szerencsés esetben mondjuk 100e-ből kijön, de simán felmehet 2-300-ra is.
- Olaj: kb. 20eFt
Azt hiszem ennyi. Nekem kb. 400-ra jött ki a vége, úgy, hogy kaptam egy bontott váltót INGYEN (!!!) amiből egy komolyabb darab alkatrészt át lehetett tenni.
Kizárt dolog, hogy egy manuális váltó ennyibe kerüljön és ilyen problémás legyen. Automata váltót (szerintem) jelenleg egyetlen helyen javítanak megbízhatóan és hozzáértően Budapesten (vagy Magyarországon), a XIV. kerültben. Emiatt nagyon hosszú a várakozás is.
ismét egy bosszantó hiba. Ma reggel aku töltés után mikor visszatettem a sarut indítás után motorvezérlő hibát ír ki, bemelegedés után ingadozik az alapjárat néha le is áll. Mi lehet az oka?
Egy olyan kerdesem lenne,persze csak erdeklodes...
Melyik valtonak egyszerubb es olcsobb a javitasi koltsege...
Automata illetve manualis.
Jelen esetben 2.4JTD...
Tudom hogy ezen teren mindenki elfogult a sajat valtojaval de most azokat az embereket kerdeznem akik nap mint nap benne vannak illetve mindket valtotipus szereleseben volt van tapasztalata.
Jelenkeg a Thesis csoportban hozodott fel ez a tema egy leendo vasarlo kerdesere.
Ugye mint mindig mindenki a sajatjat tartja olcsobnak illetve jobbnak.
A sok vizsgálati módszer (megfizethető) legjobbika vsz. a Pico programmja adja. Az akku paramétereinek bepötyögése után egy részletes analízist ad, élőben a diagramm tetszés szerint nagyítható.
Az akkuk nagy része kb. ennyit (vagy még ennyit sem) bír. "A jó az drága" fordítottja nem igaz itt: "A drága az jó"
Töltő: ez a max. 3,8 A érték azért elég karcsú, reggel kiderül, hogy lemerült az akku, majd valamikor délutánra lehel bele annyi kraftot, hogy el tudj indulni.