Nos először is, egy postáról a működésének vizsgálata nélkül kijelenteni, hogy menthetetlen és be kell zárni, az komoly hiba. Azt látni, hogy veszteséges (már ha ez igaz, mert ki lehet ám mutatni mindent, csak könyvelő kérdése), de ezen lehet segíteni, ha akar valaki.
Másrészt ez a "bezárjuk-utcára teszünk néhány embert" ez nem kifejezetten közigazgatásos buli, de nem ám, sőt! Az a nagy multik biznisze. Okos befektető olvassa újságban, hogy x cégnél átszervezés van és kirúgnak 10ezer embert, már rohan is a részvényekért. Mert felmegy az árfolyam rögtön.
Pedig a bezárás és kirúgás dolgoktól még senki sem lett gazdaságos (csak kevésbé veszteséges), ui. a problémákat, amelyek a balhéhoz vezettek, azokat nem szokták kirúgni. Legtöbbször fel sem ismerik azokat...
A bezárás résszel vagdalkozó ellen tényleg gáz. De hagyjuk azért meg a gyanúpert, hogy a 'karcsúsítás' a szó nemes értelmében hasznos. Értem ezalatt, a csúf gonosz veszteségektől - a felesleges kilóktól - való megszabadító tevékenyéséget, ahogy azt Te is írtad.
Végeredményben mégiscsak a 'karcsú'-t jelenti maga a szó is...
A többivel természetesen messzemenőkig azonosulni tudok. Sajnos a cégünk közelében is volt még tegnapelőttig egy 'kisposta'. Gyermekkoromban oda szalajtott apám a lottót feladni....igaz ugyan, hogy kicsi volt, lassú kiszolgálással, (1-1 ablakocska: 2 személy + egy főnök + 1 biztőr), de mégiscsak a miénk!
Van egy rossz előérzetem: 0. Piacnyitás - 2009-től - tény 1. Outsourcing jő - ez is ténykérdés 2. Eladják a bezárt helyiségeket - ez is 3. Vannak, akik már tudták melyiket 3 hónapja - ez már felvetés (de azért tán nem olyan rosssz) 4. Aki tudta, hogy melyiket adják ocsóért, meg hogy, hányan jártak oda, már holnap beköltözik (ez teljesen alaptalan felvetés) 5. ....Találd ki hány éves a kapitány...
'...mint az közismert'
Már csak abban reménykedem, hogy egy kicsit gyorsabb lesz, két ablakkal+ főnök + biztőrrel.
mielőtt még megütne a guta, közlöm, a posta nem lean-ezik!!!!!!!!
én kötöttem össze a két dolgot... a posta karcsúsít!!!! (pontosan ezt a szót használták a híradóban...)
viszont:
A lean filozófia segítségével egy vállalat, megszabadítva magát a veszteségektől, gazdaságosabban képes működni és kapacitásokat szabadít fel újabb piacok, újabb ügyfelek megnyerésére. (mondta vala Holden;))
ha a posta bezárja a gagyi, veszteséges dolgait, ezáltal gazdaságosabban képes működni, ráadásul teszi ezt azért, mert jövőre vagy mikor megnyitják a posta által uralt piacot (nemtom hogy híjják ezt idegen szóval...), akkor az miért nem lean???
lean-nél is vannak ilyen kötelező lépések, mint a 6S-nál?
(látszik, hogy nem értek hozzá, de bevállalom:)) )
Na attól ütoget a gutman, ha valaki azt mondja, hogy a lean az karcsúsítás meg bezárás. A rossebet, aztat! A lean filozófia segítségével egy vállalat, megszabadítva magát a veszteségektől, gazdaságosabban képes működni és kapacitásokat szabadít fel újabb piacok, újabb ügyfelek megnyerésére.
Aki mást mond, az semmit sem ért ehhez.
A postahivatal bezárás rossz válasz. mert ugye van az az idézet, miszerint "minden bonyolult problémára van egy egyszerű megoldás, ami rossz."
Sajnos egyész hétvégén nem volt netem állítólagos műszaki okok miatt, így sajna nem tudtam fórumolni! Már kezdtek is jelentkezni az elvonási tüneteim....
Bár nem néztem az esti híreket, de a Postánál lehet hallani mindenféle karcsúsításokról, ami néhány hivatal megszüntetésében nyilvánul meg!
hát igen, mikor sok okos ember vesz körül, akkor én totál hülyének érzem magam:))
de legalább be is vallom, így van helyen valahogy az egóm;))
de ez nagyon érdekes, amit mondtál, hogy:
Jártam már én is olyan helyen, ahol előszőr teljesen hülyének éreztem meagam, mert rengetek olyan "szakmai" kifejezést használtak amiről azt sem tudtam eszik e vagy isszák. Aztán mikor elkezdtünk komolyabban beszélgetni, kiderült, hogy tudom miről beszélnek, csak nem tudtam hogy így hívják!
Sőt a végén még el is kápráztattam sok embert, mert kiderült, hogy ők csak beszélnek róla, nekem meg gyakorlatom is van benne, és ismerem a mögöttes tartalmakat is....
Overall Equipment Effectiveness kb. Általános berendezés-hatékonysági mutató ként fordítható. A TPM alapszáma - egyesek szerint.
A gép rendelkezésre állási/termelési hatékonyágát mutatja. Számítása: OEE= A x PE x Q, ahol A: Rendelkezésre állás, PE: Termelési hatékonyság, Q: Minőség
ezt még lehet kicsit jobban is bontogatni, de azt majd legközelebb. Most kicsit ki- lemerültem...
A reggeli hozzávetésem csak azért volt, mert már hiányoztatok, ja, és mert Holden rámszólt, hogy lemaradok egy csomó mindenről, ha nem nézek be hozzátok :)
Nem, dehogy én szerkesztem a lapot, csak néha mindenféle bővítményeket merészelek javasolni oda (is)!
Ma nagyon önbizalomhiányban szenvedsz.....
Miért lennél kevesebb, ha nem tudod mit jelentenek a rövidítések.
Jártam már én is olyan helyen, ahol előszőr teljesen hülyének éreztem meagam, mert rengetek olyan "szakmai" kifejezést használtak amiről azt sem tudtam eszik e vagy isszák. Aztán mikor elkezdtünk komolyabban beszélgetni, kiderült, hogy tudom miről beszélnek, csak nem tudtam hogy így hívják!
Sőt a végén még el is kápráztattam sok embert, mert kiderült, hogy ők csak beszélnek róla, nekem meg gyakorlatom is van benne, és ismerem a mögöttes tartalmakat is....
Szóval fel a fejjel, vagy ahogy mifelénk mondják: Gambatte! :-)
ja, és az meg miaz, hogy most nappal vagy?;) lógsz?:)))
ööö... ha most megfordítanám a laptop-ot, azzal kockáztatnám, hogy megszakad a letöltés, és akkor a férjem csúnyán nézne rám:)))
gondolom made in kína:D
na, azért is megnézem.... basszus... taiwan!!
:))))
pedig régi cucc.... hmm...
és akkor még büszkék vagyunk a magyar termékre:S
hát van abban valami igazság, hogy nem kullogni kéne hátul, hanem robogni elől....
nem akarok politizálni, (ezügyben máshol élem ki magamat), de amíg ez a legégetőbb probléma fél éve, hogy ki monnyon le, meg ki húzzon a francba, meg március 15.én lesz-e balhé, hát addig siralmasnak itélem a helyzetet:((
bocsi, ne is beszéljünk róla többet;)
amúgy nemtom észrevettétek-e, nem igazán vagyok egy észkombájn, nem tudok ilyen frankó rövidítéseket, meg fogalmakat, de nagyon jól szórakozom itt köztetek:)))
hja, dacia-n meg is lepődtem:O istenem, ha nem lenne ennyire ronda:PPPPP
ja, meg van "leányvállalatunk" kb 6 éve romániában... hagyjuk, hogy még mai napig támogatjuk őket, mindennel... legfájóbb az, hogy embereket kell kiküldeni, oktatni, meg hasonlók...
hozzánk, mikor idetelepült a cég, nem jöttek 6 évig a spanyolok...:P
nya, mindegy, ma negatív vagyok;)))
A suzuki a legjobb?
dehogy a legjobb!!! a legkedveltebb!!!! (tulajok körében!)