Keresés

Részletes keresés

Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12454

Sokadszor csinálja a fórum, hogy a kétoldalas válaszom nem jelenik meg és nincs kedvem újra írni.

 

Előzmény: Törölt nick (12453)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12453

Engem is erdekelne a mikroszkopos kerdesre adott valasz.

A neten azt olvasni, 25x-ös a nagyitas, de sok jo fogorvos nem hasznalja a GYK-hez.

Vajon miert? Koltségvonzata miatt, vagy mert "macerasabb" a vele valo munka?

Ezáltal a páciens rosszabbul jarhat, ugy ertem, kevesbe lesz jo a GYK?

Előzmény: mirla (12449)
mirla Creative Commons License 2013.09.05 0 0 12452

Ismételten köszönöm a választ!

Tegnap egyébként írtam már ide, de most döbbenten látom, hogy nem jelent meg...:(

 

A fájdalom csökkent, de megvan, én is a gyökércsúcsra tippelek, az orvos szerint ott lehet fájdalom, hiszen el lett tépve az ideg. Csak nyomásra érzékeny a fog.

A kezelés (gyökértömés) nagyon fájdalmas volt, újabb érzéstelenítőt nem kaptam, amit nagyon FÁJLALTAM... Emlékezetes marad, nemcsak az elszenvedett kínok miatt a kezelés alatt, hanem mert utána "bedurrant" a fél fejem, fülem, még a lenti állkapcsomon a fogak egy része is fájt. Gondolom, ez az ideg/csonthártya megpiszkálása miatt.

Az orvos szerint a kofferdamot ilyenkor leszedni fertőzésveszélyes, ezt elhiszem. Azt viszont nem, hogy hatástalan volt az injekció (állítólag az utánam következő 2 páciensnél is, az inj. rossz minősége okozhatta tehát azt, hogy mindent éreztem).

 

VAN ILYEN, HOGY NEM JÓ EGY ÉRZÉSTELENITŐ?

Olyant elismerek, hogy a páciensek másképp reagálnak, vagy gyull. miatt kevésbé hat, de hogy eleve "rossz" legyen???

 

Holnap a visszalévő (korona?) rész is be lesz fejezve.

Szabad ezt   úgy, hogy nyomásra érzékeny a fog?

 

Hálás vagyok Önnek, hogy foglalkozik aggályaimmal és megnyugtat.

Holnap rákérdezek az excentrikus fotóra:), köszönöm a fogalmat, fogok villogni laikusként:).

De ezt az orvosnak is tudnia kellett volna. Vagy ő annyira bízik magában, hogy a 2. csatornát már nem is akarja ellenőrizni.... Vagy még egy fotót készíteni, az már az ő külön költsége... Az ember mindenfélét gondol, amit talán nem kellene....

Előzmény: Pipicz Sándor (12451)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.09.04 0 0 12451

Ezt úgy szoktuk megoldani, hogy excentrikus felvételt készítünk. Azaz a tubust nem úgy kell a fogra célozni, hogy merőleges legyen a röntgenfilmre, hanem kb 35-45 fokos szöget zárjon be a fog keresztirányú tengelyével. Így a két csatorna nem fogja takarni egymást, külön külön látszanak. Ha beszkenneli és felteszi ide akkor szívesen megnézem.

 

A fájdalommal kapcslatban. Egyrészt remélem azóta elmúlt. Ha már a gyökércsatorna ki van pucolva, akkor elvileg végezhető érzéstelenítés nélkül is a művelet. Emellett lehet érzéstelenítőt adni magába a gyökércsatornába is és akkor nem kell eltávolítani a kofferdámot sem. Ez erősen gyuladt, nehezen érzésteleníthető fognál általános technika. Szerintem a fájdalom nem magábóla  fogból, hanem a gyökércsúcs körüli területekről származott, remélhetőleg hamarosan lecseng. 

 

Előzmény: mirla (12450)
mirla Creative Commons License 2013.09.03 0 0 12450

Doktor Úr,

ha nem veszem nagyon igénybe az idejét és türelmét, még kérdeznék.

A fotón csak az egyik gyökér látszik. A mögötte lévőben a tömés akkor hogyan ellenőrizhető?

A tömés szerintem nem ér teljesen a végéig, de kérdés, hol a gyökér vége....

Mennyi mm a megengedhető a végéig, illetve én, laikus nem látom világosan a felvételen, meddig tart a gyökér.

Az orvos megnézte, nem mondta azt sem, hogy jó, azt sem, hogy nem, csak hogy a 2. csatorna takarásban van.

Tudom, ezt igy nehéz megválaszolni....

mirla Creative Commons License 2013.09.03 0 0 12449

Doktor Úr, nagyon köszönöm a választ!

 

Miután az egész hétvégén fájt a fogam, hétfőn de. soron kivül mehettem, kitisztitották, ismét gyógysz. tömés került bele. Mintha érzéstelenitő is, mert szinte egy csapásra megszüntek a panaszaim. Ma délután, alig 24 órával ezután a 2 gyökérbe bekerült a gyökértömés.

Attól a perctől kezdve, hogy először elérte az orvos a gyökércsúcsot, nagyon elkezdett fájni a fogam, a teljes kezelés fájdalommal telt. Ezt többször jeleztem, az orvos nem adott ismételten érzéstelenitőt (előzőleg is állitólag csak egy kis adagot..??!!) Talán azért, mert jelen volt egy orvostanhallgató, és az kellemetlen lett volna, ha le kell szedni a kofferdamot. Viszont ilyen fájdalmas az idegek eltávolitása sem volt, ezt nagyon FÁJLALOM minden szempontból.

Jelen pillanatban (kb. 3 órája volt a kezelés) 1000 mg paracet. mellett is fáj és lüktet.

Megnyugszik ez még, ugye? Van, aki a gyökértöméshez már nem is kap érzéstelenitést, akkor nekem miért fájhat ennyire?

 

Egyébként tapasztalt szakember az orvosom, jónevü, jól felszerelt a klinika.

A fenti kérdésen kivül még egy lenne: én azt vártam, hogy mikroszkópon keresztül végzi majd a gyökérkezelést. Nem. Van ennek jelentősége? Az orvos viselt egyfajta nagyitós "szemüveget", ez elegendő ahhoz, hogy mindent lásson?

Előzmény: Pipicz Sándor (12448)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.09.03 0 0 12448

Szia!

 

Az idegszövet, mivel lágyszövet nem ad röntgenárnyékot, így nem is látszik a röntgenen. 

Ha a fogadat a két ülés között lezárták egy ideiglenes töméssel (ami helyes és szakszerű), akkor az említett tünetek előfordulhatnak akkor is, ha egy molekula ideg se maradt a fogadban. A fájdalmat ilyenkor általában a fogad belsejében lévő, a melegre táguló gázok által a gyökércsúcs körüli területekre ható nyomás okozza. 

Előzmény: mirla (12447)
mirla Creative Commons License 2013.08.31 0 0 12447

Help, S.O.S!

Újabb gyökérkezelésem (jobb felső 5.) folyamatban, vérzés miatt nem tudta véglegesen betömni az orvos. Az, hogy a csonthártyánál fájdalmat érzek, tudom, normális. Viszont melegre is érzékeny, egy állandó feszitő, "viszkető" érzés van a fogban, sajog. Kicsit a fülemnél is érzékeny lett, a nyirokmirigy környékén. Fájd.csillapitót még nem kellett bevennem.

Ez normális, hogy egy frissen gy.k. fog melegre érzékenyen reagál? Vagy arra utal, hogy még maradt ideg a gyökércsat.-ban?

Régen volt egy olyan gy.k-m, ahol egy mellékcsatornában bújt meg egy ideg, csak a 2. feltárás után találták meg, 4 évig szenvedtem vele.

Második kérdésem: látszik-e a röntgenen, hogy van még ideg egy kis járulékos csatornában, vagy nem?

 

Köszönöm a gyors választ (elvileg kedden megyek újra, remélem, 3 nap alatt nem súlyosbodik a helyzet. No meg azt is remélem, hogy erretéved egy "szaki", mivel már hónapok óta leült ez a fórum. Most hét vége van, orvosomat keddnél előbb nem érem el...:(

acmilan1899 Creative Commons License 2013.06.30 0 0 12446

Sziasztok!
25 évesen sikerült végre egy kisebb vagyont összekuporgatni, hogy végre rendbe rakhassam a korábbi, helytelen szájhigiéniás nevelésnek köszönhetően tizenéves koromban megszerzett problémákat. Valószínűleg (sajnos) kellene húzni 2-3 fogat, koronákat (2-3db), hidakat betenni (2-3db szintén), tömni, fogkövet eltávolítani és szabályzást is csinálni, tehát olyan helyet keresnék, ahol mindenre kínálnak minőségi megoldást. Mivel a fogaimról van szó, ezért nem sajnálnám rá a pénzt, mert ez nem játék és szerintem ha megtehetné itt senki nem választana szíve szerint kompromisszumos megoldást. De persze nem szeretném persze azt sem, hogy feleslegesen szórjak el vagyonokat, az ár nem mindig mutatja meg a minőséget. Gyanúm szerint milliós nagyságrendet alulról fogja karcolgatni a projekt vége, de javítsatok ki, ha tévednék.
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségeteket. :)

mirla Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12445
Jaj! Akkor nekem megint annyi, illetve a fogamnak.... GYK lesz megint?!?!!  Amit írtál, Sándor, akkor teljesen logikus, hogy a töméscsere nem változtatott a helyzeten semmit.... Máris megnőtt az adrenalinszintem.... Szép hosszú, görbe gyökerű bölcsességfogról van szó, 45 fokban bedőlve.... Sosem fog sikerülni...:( .
Előzmény: Pipicz Sándor (12443)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12443

Aha! Az más így, hogy maga az ideg. Ami tuti, hogy valamitől szépen lassan elhalt az ideg abbana  fogadban, és elmeszesedett, és amint írtam, ennek a kiváltó oka lehetett hőhatás pl. 

Ha hidegre egyáltalán nem reagál a fogad, viszont ráharapásra fáj, akkor az tipikus tünete a fogbél elhalásának. Ilyenkor ugyanis a gyulladásos folyamat a gyökércsatorna kimenetén jelenik meg, és mindig, amikor ráharapsz, a fogat tartó rugalmas szerkezet enyhe nyomás alá helyezi ezt a gyulladt területet, innen van a fájdalom. De ez nem klasszikusan a fogad belsejébő ered, hanem a gyökércsúcs körüli területekről. 

 

Előzmény: mirla (12442)
mirla Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12442
Sándor, ismét köszönet és   virtuális BIG HUG!!! Akut problémám nincs a foggal, de ugyanúgy nyilall ráharapásnál, mint a tömés előtt, szóval elvileg semmi nem változott azzal, hogy a tömést kicserélték... (most tekintsünk el attól, hogy mennyi egyéb bajom lett a töméscserétől....)                                                                                           A meszesedésről amit írtál, értem, de nálam maga az ideg volt annak idején elmeszesedve, nem a gyökércsatorna, teljesen merev darabokat szedett ki a rugalmas ideg helyett, meg is mutatta. Nos, ha jól értem, akkor az az ideg már egy ilyen fogban nem működik, nekem mégis az elmeszesedett ideget adta meg a fájdalom okaként az endodontus. Szóval itt nem értek valamit akkor. Viszont ezért gondolom most is, hogy ha kívülről semmi nem látható, hidegre melegre nem érzékeny, nem gyulladt, csak erős ráharapásra reagál, akkor csak az ideggel lehet valami mégiscsak...  Kezdek kicsit besokallni, hogy ennyi kalamajka után mégiscsak rossz vége lesz....
Előzmény: Pipicz Sándor (12441)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12441

Kifejtem érthetőbben. Ha caries miatt befertőződik egy fogbél, annak általában markáns tünetei vannak, éjszaka nemalvás, duzzadás, erős fájdalom. Ez az akut szak. Ha ez lecseng, akkor krónikus lesz a folyamat, esetleg panaszt sem okoz, de belülről már nem él a fog. 

Ezzel szemben, ha egy fog pl sterilen hal el hőtől, vagy kis bemeneten keresztül (tömés nem zár) kis mennyiségű baktériummal fertőződik, akkor az akut szak okozhat más tüneteket, az agónia lassabb. Ez gyakrabban okozhat meszesedést, de ha és amennyiben az endodontus rendesen el tudta látni a fogadat, akkor annyira nem lehetett elmeszesedve, mert annak a lényege pont az, hogy a csaronák a fogadban beszűkülnek, átjárhatatlanná válva akár. 

Ilyen panaszok esetén, mint amit mondtál első körben kiszedem a tömést, ideiglenest rakok bele, várunk. Ha javul, akkor a tömés volt a hibás, valami nem jól sikerült, betömöm újra. 

Ha nem javul akkor gyökértömés. 

 

Előzmény: Pipicz Sándor (12440)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.19 0 0 12440

A meszesedésnek, kalcifikációnak az lehet a tünete röntgenen, hogy a gyökércsatorna elvékonyodik, esetleg már nem is látszik a gyökérben. 

Ez lehet életkor miatt, vagy ha a fogban előzetesen elhaltak az ér-ideg képletek. Ez utóbbit okozhat bakteriális fertőzés, de a fúrás közbeni hőhatás is akár. 

Kopogtatással, hidegingerléssel és esetleg egy röntgennel kiegészítve meg lehetne állapítani, hogy mi a fogad baja 90%.

Előzmény: mirla (12439)
mirla Creative Commons License 2013.06.18 0 0 12439
Sándor, nagyon köszönöm a gyors és számomra is érthető választ! A lényeg: "a savazás, ha betartják a szabályait, akkor majdnem teljesen veszélytelen művelet." Az én fogorvosom nem olyan szabálytisztelő és gondos, mint te lehetsz, sajnos, ez a tapasztalatom. A fogamat egyébként egy évig nem bántotta, mert szerinte jó volt még az amalgámtömés, nekem mégis nyilallt. Laikus véleményem szerint "eresztett", fogromlás nem volt (talán). Az orvos nem közölte, mint ahogy semmit...   Most van még egy gyanúm, mivel már volt olyan esetem, hogy a nagy gondossággal kompozittal betömött fogam egy évig nyilallt, fájt, GYK lett annak is az ereménye. És akkor derült ki, hogy az ideg el volt meszesedve benne, az endo specialista szerint ez okozta a problémáimat. Most tehát a kérdésem hozzád, ha még van türelmed: mi az esélyem, hogy most is ez a probléma? Lehet-e látni az ideg elmeszesedését a röntgenen? VAn-e ennek valami speciális tünete, amiről észre lehet venni, mielőtt kinyitják a fogat teljesen? Ha már volt egy ilyen fogam, nagyobb az esélyem, hogy a többiben is ez keletkezik?És miért fáj, ha már elhalt az ideg benne? Vagy az idegmeszesedés nem elhalás???               Láttam, más fórumon is válaszolsz a fogaikkal kínlódóaknak, minden elismerésem, hogy ennyi időt szánsz ránk. Én is végzek egyébként önkéntes munkát, jó érzés! 
Előzmény: Pipicz Sándor (12438)
Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.17 0 0 12438

Majdnem mindegyik üvegionomerhez van kondícionáló, ami gyakorlatilag gyenge sav (citromsav, almasav). Ezzel írják, hogy előtte kezeljük az üreget, vagy kompozitoknál használt foszforsavval, de csak 5 mp-ig. Vannak önsavazó ragasztók, de azokban is van sav, csak gyengébb, de ott kicsit más a mechanizmusa is a ragasztásnak, ebbe most nem akarok belemenni. 

Iszonyat sok fogat savaztam már életemben, elenyészőnek lett utána pusztán a savtól baja. Sőt csak a savtól szerintem egynek sem. Valószínűbb ilyenkor, hogy szuvasodás maradt a fogban a tömés alatt, vagy légbuborék van a tömésben, az egyik csücsök is el lehet törve, vagy már eleve a elérte a bakteriális folyamat a fog belsejét. Nehéz ezt így megállapítani.

Az alapkérdésedre válaszolva: szerintem a savazás, ha betartják a szabályait, akkor majdnem teljesen veszélytelen művelet. 

Előzmény: mirla (12437)
mirla Creative Commons License 2013.06.17 0 0 12437
Korábban már írtam a bölcs.fogamba tett üvegionomer tömésről. Sándor megnyugtatott, hogy az jó és tartós is lehet. VISZONT!!! Most, mióta megpróbálok azzal a rágófoggal is normálisan enni, kiderült, hogy ugyanúgy nyilall a keményebb falatoknál, mint amikor még az amalgám volt benne. Kérdés: mi lehet az oka? 1. Nem jól csinálta meg a doki? 2. Nem alkalmas az üvegionomer nagy megterhelésre? Lehet, hogy az alámaratástól van? Azt olvastam, hogy ez alá nem kell savval megmaratni a fogbelet, de ez a doki a "biztonság kedvéért" mégis ezt csinálta, a számlán látom (hollandul etsen, magyarul nem tudom, hogy hívják).Most akkor kell vagy nem üvegionomer alá ez az előkészítés? Ha nem, és mégis így csinálta, akkor az káros lehet?Ezt nagyon szeretném tudni. Pont ezért választottam részben ezt a tömőanyagot, merthogy ez alá nem kellett elvileg maratás. Vagy rosszul tudom?  Lehet, hogy ez az oka mindennek, és nem a kompozitok miatt lettek  rosszul csinálva annak idején a fogaim hanem a maratás miatt lett a sorsuk gyökérkezelés???? Kicsit sok kérdés, remélem, érthető, mit is szeretnék tudni. Előre is köszönöm a választ!
mirla Creative Commons License 2013.06.17 0 0 12436
Sándor, Köszönöm a választ! Most jutottam ide újra, látom, hogy kaptam ismét választ!Ezek szerint a fogorvos ezt a módszer választotta, hogy középen kikerekítette a fogamat.. Viszont mivel nem lett így szimmetrikus, ezért hozzányúlt a mellette lévőhöz és azt is átalakította.... Még mindig bele vagyok betegedve, olyan, mintha nem a saját fogaim lennének, és nagyon sajnálom az egészséges fogszövetet, amit ezzel a jó kis művelettel elcsiszolt... Szerintem nem ezt és nem így tanulta annak idején... És idáig egy fogorvos sem csinálta ezt ilyen durván, mindegyik meg tudta tartani a fogaim eredeti alakját (tényleg szorosan zártak középen... a múltban...)
Előzmény: Pipicz Sándor (12431)
osztani tudni kell Creative Commons License 2013.06.10 0 0 12435

Ma nem fogok tudni menni, mert le vannak zárva az utak:(

fivex Creative Commons License 2013.06.10 0 0 12434

Köszi a választ! Már aznap takarítottam óvatosan :)

Előzmény: szaguldo kacaj (12433)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.06.07 0 0 12433

A "vérdugóra" igen, vigyázni kell, de mosni is kell a sebet már másnaptól, természetesen nagyon óvatosan. Úgyhogy ma már semmiképp ne hagyd ki!

Előzmény: fivex (12432)
fivex Creative Commons License 2013.06.07 0 0 12432

hello! Kedden húzták ki 4 fogamat és szépen gyógyulgatnak is a sebek, de most felmerült bennem, hogy a sebeket is lehet, takarítanom kellene így 3 nappal később? Vagy hagyjam békén őket? Eddig csak a körülöttük levő fogakat mostam elkerülve a sebet, hogy ne csináljak bajt, nem szerettem volna kimosni a vérdugót. De a neten összevissza mindenféle információk vannak, hogy már másnap mosni kell sebet vagy nem kell. Mi a helyes eljárás? köszi a választ! :)

Pipicz Sándor Creative Commons License 2013.06.01 0 0 12431

Az előző tampon se volt szilinkonos, csak nedves és nem ragadt hozzá az ínyedhez ezzel ellentétben. Be kell nedvesíteni kivétel előtt, akkor nem húzza le magával a nyálkahártyát. 

A metsződ nyaki részén, szimmetrikusan meg kell kicsit kerekíteni a tömést, ettől kisebb lesz a rés, jobb esetben ki se kell szedni a tömést, elég kicsit felérdesíteni és megfelelő adhezívvel hozzá lehet tömni kicsit. 

A tömőanyagok más más esztétikájúak, van amelyik nem képes visszaadni élethűen a zománc optikai tulajdonságait, van amelyik igen, illetve azon is múlik a végső esztétika, hogy milyen polírozó anyaggal és eszközökkel végzik a végső polírozást. 

Apróbb ínysérülések keletkezhetnek egy tömés során akkor is, ha gondos az ember, de az általad vázolt eset figyelmetlenségből adódott, száraz, nyálkahártyához tapadt tampont nem illdomos kirángatni. 

 

Előzmény: mirla (12422)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12430

Ilyenen elbukni? ;) :)

Legközelebb majd te is csak bólogass! :)

Előzmény: fáj a bokám (12429)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12429

Megbuktam, nem tudtam, hogy a fluorisis kiváltó oka, hogy az ameloblastban gátlódik az enoláz-enzim aktivitása, máshol viszont nem. =(

Nem is mentünk tovább a tételben,a másik tételmre meg át se tértünk. =(

Az előttem lévő 2 csaj bezzeg kettest meg hármast kapott, pedig szerintem ennél jóval alapvetőbb dolgokat sem tudtak .:S

Aki kettest kapott, az jóformán végigbólogatta az egész vizsgát...

szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12428

Majd gondolok rád erősen. :D Mikor kell?

Előzmény: fáj a bokám (12427)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.05.28 0 0 12427

Jaj, kacaj, nagyon szépen köszönöm! :) :) :)

Azt nem tudod elintézni, hogy ezt a tételt is húzzam ki? :D

Előzmény: szaguldo kacaj (12426)
szaguldo kacaj Creative Commons License 2013.05.27 0 0 12426

kilopond?

Előzmény: fáj a bokám (12425)
fáj a bokám Creative Commons License 2013.05.27 0 0 12425

Mentse meg valaki az életem légyszi!

Lehet, hogy ciki kérdés, de rágőerőnél mi az a "Kp"? Hogy kell azt kiejteni?

Anna778 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 12424
Kedves hopepe61!

Olvastam egy hozzászólásodban, hogy több éve jól funkcionáló amalgám töméseid vannak.
El tudnád nekem küldeni a fogorvosod elérhetőségét?
Nagyon hálás lennék érte.
Köszönöm előre is!
Előzmény: hopepe61 (12396)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!