Nekem úgy tűnik, ebben el vagy tévedve - a nemzetközi borakadémikus címet nem hogy egy - akármilyen - doktorihoz, de egy sima egyetemi diplomához is vicces hasonlítani.
Értem, de kicsit olyan ez a megjegyzésed, mint a magyar foci válogatott sikertelen mérkőzései után az értékelés: túl sok volt a tészta, a magaslati levegő, a páratartalom, stb.
Így van.. a dr. címe sem, meg a nemzetközi borakadémikus címe sem kamu. Függetlenül attól, hogy ezeknek milyen súlya is van és ki mennyire értékeli. Én amúgy a nemzetközi borakadémikus címet többre tartom mint egy gagyi közgáz doktorit. A közgát doktori az nnyit jelent, hogy a frissen végzett közgazdász talált magának egy jól nyalható segget az egyetemen aki mellett néhány évet elalibizve eljutott a doktori címig és írt egy közepesen komolytalan dolgozatot. De legalább ezek igazak.. ellentétben a professzorsággal és az MW aspiránssággal.
Én a nyáron valakitől azt hallottam, hogy már rászóltak az IMW-től emiatt. Nem értem miért van erre szükség. Bőven van elég címe FA-nak ahhoz, hogy egy élelmiszerlánc marketing anyagában kellően hiteles legyen.
És visszatért az MW aspiráns címe is. Pedig az Institute of Masters of Wines kimondottan hisztis szokott lenni azért ha valaki megelőlegezi magának ezt a címet.
Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot noir 2018: illatban közepesnél nem erősebb fajtajegyek, amelyek ízben még visszafogottabbak. Ellenben a hordó és az alkohol ráül az ízképre. Másnap pinot noirként nem, inkább vörösborként értelmezhető. Most nem vennék még egy üveggel belőle.
Alföldi Merlot is el van tévedve, ezt írja a témáról (F. Attila bordocens és holdudvara a 2015-ös Bock Ermitage-t választotta a legjobb magyar vörösbornak):
"Gondolkodtam, honnan lenne érdemes megfogni a témát. Az első ötletem az volt, hogy vajon mit mond ez a mai magyar borászat helyzetéről. A második, hogy mit mond a mai magyar felsőbb ízlésről."
A dolog pont ezekről nem mond egyáltalán semmit, ellenben van egy harmadik aspektus: ez a történet kizárólag F. Attila kompetenciájáról és komolyan vehetőségéről mond bármit is.
Ja es jartunk a Jasdi vinotekaban is Csopakon, tudom o itt feketelistas :) de elvonatkoztatva attol hogy idonkent hulyesegeket beszel, egyikmasik bora igen jo volt. Nekem tetszett az alap sorozatbol a 2019es chardonnay, a cserszegi, es a hegybor olaszrizling is, de mondjuk ezek ilyen bonyodalommentes iszogatos borok. A Loczedombi Olaszrizling 2017 kellemes kesernyet hozott de kisse savas, lehetnek akik szamara mar citromle. Ellenben a Nagykuti Chardonnay 2017 igen kellemes meglepetes volt, reg ittam igazan jo magyar chardonnayt ami tulmutat a hordo-vanilia vonalon es megis van ize, tartalma. Na ez ilyen. Hoztam egy palackot, hogy a hely szellemetol fuggetlenul is megnezzuk. A vegen egy Ranolder voros jott, evjaratra nem emlekszem, ez mindig finom de az ara tulzo.
Tegnapelott etteremben kerult elem Weninger Steiner 2016, tobb mas bor kozott. Bevallom nem ittam Weninger bort sok eve, parszor en is lukra futottam mint itt jonehanyan, de ez most hibamentes volt, kozepes testu, enyhen fuszeres kekfrankos, igaz nem volt nagy klasszis de finom volt.
Akadt ott meg Sebestyen Kadarka meg Pannonhalmi Infusio 2017 es ket olasz voros, egy Nero di Troia nevu es egy Coste di moro Montepulciano 2016, ezt az utobbit emelnem ki mert ez zsenialis volt. Olasz biodinamikus cucc, a cimke szerint spontan erjedt es alacsony kennel keszult. Voros gyumolcsos illat enyhe vaniliaval, izben is hasonlo, plusz kicsit beleborult a keleti fuszerpolc, leginkabb kardamomot tudtunk azonositani. Konnyed, de tartalmas es izgalmas bor, nagyon jol esett inni, szivesen innam maskor is.
megtenned hogy leirod miket fogsz kuldeni Zolinak? kulonosen erdekelne ha van 20 euro alatti magyar rajnai ami nem kenmentes es jobb mint a Sabar, de adott esetben akar dragabb tippek is jol johetnek
Már rég túltettem magam a Villa Sandhal régi dolgain. Egyrészt mert rég volt, másrészt mert egyszer találkoztam és boroztam a svéd tulajjal és alapvetően egy kedves, ártalmatlanul naiv fazon.
A Babarczi kellemes cucc az áráért, de ilyen kontextusban híg/rövid és a savai tompák.
A Sabar aktuális, 2018-as válogatásában (1229) picit több a cukor és kevesebb az intenzitás, mint az előző éviben - nem érzem jobbnak, mint az alap (Leszner) rajnaijukat. Jó hír, hogy legalább az árát nem nyomták feljebb.
Összességében pedig úgy mutatnak az említett osztrákok mellett, mintha az aldis tokajit odatennénk a Gizella Szil-völgye mellé... pedig nem a sztratoszférikus árkategóriából válogattam.
Tegyük hozzá, hogy árban is legalább kétszeres szorzó van a labancok és a Sabar között, de ezzel együtt tény, hogy bár a hazai rajnai mezőnyből kiemelkedik, a világklasszis szint még odébb van (ha egyáltalán cél persze). A Sandahloknál az árazás már nagyjából megvan, és valóban időnként a stílus is, de azért német/osztrák rajnaikból nem nehéz összeszedni egy marokkal amik jobbak.
Cseritől én is csak a PH értéket ismerem, az nem rossz anyag de nyilván egy alap tétel. Babarczi nekem kimaradt, mit kell tudni róla?