Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Például azért, hogy amennyiben baleset ért egy katonai járművet (mondjuk teherautót), akkor a helyszínre kirendelnek egy katonai darus kocsit és egy rendész/forgalomirányító rajt, amely biztosítja a helyszínt, a sérült járművet és annak rakományát. Mivel a szabályzat értelmében kötelesek átvenni ilyenkor a helyi rendőröktől a feladatokat. Hogy érthető legyen mire kell - mondjuk a felborult teherautó fegyvert, lőszert vagy robbanóanyagot szállított, vagy egyéb katonai felszerelést nagy értékben. Másik eset: találnak egy II.VH-s bombát vagy roncsot. Ha akkorák a méretei, akkor nem csak a daruskocsi megy a helyszínre és a rendész mikrobusz, hanem a tűzszerészek is (+1-2 jármű). Teljes mértékben indokolt.
A közútkezelő bizonyos eszközök közúti mozgatására előír bizonyos óvintézkedéseket. Ez alapesetben lehet a kíséret, lehet az időbeni korlátozás, illetve kötött útvonal. Az óvintézkedések alapja lehet a túlsúly, túlméret, esetleg a szállított anyag jellege.
Hogy a jármű elfért a sávban, az nem jelent semmit. A sáv szélessége alapesetben 350 cm, amit esetleg le lehet vinni 300 cm-ig.
És a túlméret 240 cm felett kezdődik. Ha hiszed, ha nem, az Ural már túlméretes. Tehát már az Ural mozgatásánál is csinálni kell bizonyos óvintézkedéseket. Lehet, hogy a menetnek nem a teljes szakaszán, csak egy részén, de már akkor is célszerűbb végig kísértetni, mint az adott időre az adott szakaszra odaállítani valami kísérő járművet, aminek valahogy oda is kell mennie. Mert akkor bármi adódik, mindig ott van a biztosítás.
Egyébként ha jobban figyelsz, civilben is látsz túlméretes meneteket, és azok előtt - mőgőtt is ott van a biztosító jármű, aminek akár az elejét, akár a hátulját fantáziadúsan ki szokták festeni. De néha - bár azok inkább éjszaka szoktak közlekedni - rendőri kíséretet is láthatsz.
Én személyesen részt vettem néhány érdekes darab mozgatásában. A legelső egy 15,3 méter átmérőjű ciszterna tető volt, amit szerencsére két részletben vittek. De volt 8,3 méter átmérőjű csődarab, ami miatt még nagyfeszültségű távvezetéket is le kellett bontani. A 35 kilomkéteres út javát szántóföldön tettük meg, el is tartott 3 napig.
Szerintem ne becsüld le azt az egy szem kísérő kocsit.
Én a múltkor láttam az M0 új szakaszán egy nagy honvédségi darus teherautót (olyan KATO méretű, de Merci volt, ha jól emlékszem.) A daruskocsi nagy volt, de elfért a sávban, nem volt különleges jármű kategória. És mögötte ment egy 9 személyes VW mikrobusz, mint kísérő kocsi, egyetlen sofőrrel a fedélzetén, ha jól emlékszem, talán honvédségi rendész felirat volt az oldalán.
Kérdés: Ez költségtakarékos?
Minek egy daru mömé még egy mikrobusz is? Minden nagyobb építkezésen használnak ilyen darukat, mégsem kísérgeti azokat se senki. Akkor a honvédségi budgetből erre miért van szükség (békeidőben)? Nehogy valaki megtámadja? Szerintem ez plusz egy ember és plusz egy mikrobusz, tök fölöslegesen. Ha meg már kísérőautó, akkor miért nem egy személykocsi, fele akkora fogyasztással, miért egy mikrobusz, egy emberrel. Ez persze csak kis dolog, de a mentalitást jól tükrözi.
Katonai vonalát néztem meg a hangtompító kérdésnek csupán. Az ottani szakemberek csak annyit mondtak a dologról, hogy bármilyen MOUT területen sokkal kellemesebb a hangtompítós feladat végrehajtás, mint a hangtompító nélküli. Hatékonyabb a kommunikáció a feladatvégrehajtók között, kissebb a stressz, stb. Valószínüleg a hegyek között/barlangokban is kényelmesebb lehet. Végül is vagy a fegyvert teszed halkká, vagy olyan fülvédő eszközt alkotsz, amely megvédi a hallásodat. Van belőlük egy rakat, Táborfalván próbáltam is egyet.
Mindegyik nyugdijbiztositasom, eletbiztositasom, egyebb ertekpapir befektetesem progressziv alapban van. Sokat vesztettem az biztos. Viszont azon nem gondolkodtam, hogy sorban atrakatom oket konzervativ alapba, mivel: Van egyebb konzervativ ( ingatlan ) befektetesem, tehat nincs kockan minden megtakaritasom, Ha most atmennek konzervativ alapba, akkor az tortenik, hogy gyakorlatilag a vesztesegeimet elkonyveltem, elismertem, de legalabb meggatlom a tovabbi vesztesegeket. Viszont ha ezt meglepem, akkor tutira lemaradok a nagy bummrol. Rengeteg reszveny alularazott a valsag miatt. Ha ujraindul a vilaggazdasag, akkor ezek ki fognak loni. Ha ezt sikerul elkapni, akkor remelhetoleg visszanyerem az elvesztett osszegeket.
Tehat en igy spekulalok, mert most meg nyugodtan megtehetem. Nekem nyugdijig valoszinuleg meg 40 evem lesz ( beszamolva, hogy mire odajutok, meg emelik a korhatart, ami mar most is 65 ev ), tehat meg nem kell feltenem a nyugdijamat. Masik dolog, hogy szerintem nem surun fogom megerni a nyugdijat. :))) Fo az optimizmus;)
Tehat ajanlom hogy mindenki merlegelje, hogy milyen a sajat helyzete, mikor lesz szuksege a nyugdijaa, es aszerint lepjen.
Én szóltam hetekkel ezelőtt, senki sem reagált. Aki 10 évnél régebbi tag, és esetleg plusz pénzt is fizet, az legalább a plusz befizetéseit szüneteltesse. Tehetetlenek vagytok. Valamit javít a helyzeten, ha kéritek a classic portfólióra váltást, de az is csak 6 hónap múlva realizálódik.
Off: Tartottak egy beszámolót a minap. Röviden: ekkora. Majd küldenek valamit arról, hogy miképp számolták ki a forintjaidból az elszámolási alapegységeket.
Tisztelt aktív állomány, vagy mindenki, aki Honvéd önkéntes magánnyugdíj pénztári tag! Csak én szembesültem azzal, hogy szinte lefeleződött az összeg a számlámon? Ekkora lenne ez a válság? :))
Bocs az off-ért, csak a döbbenet hozta ki belőlem...
A "Kaiser" vezényelte őt/őket? Tehát harcolt az 1.vh-ban? És most meg ide ír? Khm ez kicsit hihetetlen. Ugye olyan 120 évesen nem sokan fórumozgatnak...
Van egy "tag" aki egy másik topicban azzal jött hogy ő az alant említett gróf és itt meg it szolgált. Én a OMM katonai történetéhez technikájához nem értek. Van valaki aki ezt megtudná szakérteni ???
"A hadiállapot kihirdetését követően, mint frissen végzett tábori ágyús tüzér 23. honvédhadosztályhoz kerültem, elsőzör a szerb harctérre majd ksi idővel később az orosz frontra vezényelt minket a Kaiser. 8 cm-es tábori ágyus üteget használtunk, típusát tekintve a 8 cm FK M 99 -e, amelyet Szent Borbála napján - javaslatomra- Rozi névre kereszteltünk.
Habár emlékeim homályosok, a Rozi még máig őrzi, -minthogy belevéstük nyugodalmasabb idők alatt- gróf Lsonczy Alfonz tábori tüzér hadnagy nevét."
Uraim! Még egy finom kis adalék a táborfalvai ügyhöz.:-) Amit a lelkiismeretes honlaposok fotóztak, az falván egy magáncég beruházása: www.apartmanszallas.hu Sunrise apartan neven most futottam ossze veluk a kecskemeti turisztikai borzen. Lenyegeben egy szovjet tiszti lakastombot ujitottak fel fullosan.
Őszintén mondom bármennyire hihetetlen Koszovó ,Afganisztán és Bosznia -Hercegovina nem a pénzért volt.Nem is számoltam anno. Nem érdekelt.Csak a meló. Most viszont azt kell mondanom Svájci frank alapú lakáshitel , három gyerek..... :-(
Valóban, a PA-63 9,21X18 lőszere acélmagvas VOLT. Viszont az a lőszer, amit a rendőrség a fegyvereibe kap, ólommagvas. A sárgaréz hüvelyről lehet megismerni, meg a BM MFS fenékjelzésről. A rendőrségen már az AMD-k lőszere is ólommagvas. Egyedül a géppuskákhoz és a távcsöves puskákhoz van acélmagvas lőszer.
Minden egyes rendőr, akinek fegyvere van, kétszer vesz részt lőgyakorlaton. A második a vizsga, amin a lőszámok miatt 37 darab lőszert kell ellőnie. A másik egy felkészítő lövészet (természetesen az van előbb) a vizsga lőfeladatokra szokás gyakoroltatni az embereket. Olyankor a lehetőségek függvényében 50 - 100 darab lőszer jut.
Na persze ez kb. 2 éves információ, amikor én utoljára a rendőröknek lőkiképzést tartottam, akkor így volt.
Egyre kevesebb rendőr mert nem részt venni, ugyanis a parancsnokának jelentést kellett írnia minden egyes távol lévő beosztottjáról. Na már most egy főkapitánynak írandó jelentés senkit nem lelkesített.
Mivel ez a rendszer már kb. 10 éve folyamatosan megy, egyre kevesebb a nem megfelelő lövő. Akiket addig gtyakoroltattunk, amíg ki nem jött belőlük valami.