Keresés

Részletes keresés

Marcipán86 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32890
Nekem vasárnap lesz kelés hivatalosan, de remélem azért lesz egy két koraszülöttem, főleg hogy olyan tojás is van bent ami ki sem pottyant szinte a tyúkból és már ment is be a gépbe. Már nagyon várom, mindig alig bírom kivárni azt a 21 napot. :-)
Marcipán86 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32889
Nagyon szépek! :-)
Előzmény: Szepi bá (32879)
Omosimama Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32888

Sok évvel ezelőtt volt a portán tyúk és lakott a padláson egy nyestcsalád. A zajokat hallottuk és alkonyatkor láttuk is őket. A tyúkokban sose tettek kárt, legalább is a saját portájukon. Viszont mikor a padlást takarítottuk, ott találtunk épségben levő tyúktojásokat. Ebből arra következtettünk, hogy nyest volt a "tettes".

Előzmény: Gina68 (32868)
PRINC. Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32887
Előzmény: Törölt nick (32865)
Gina68 Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32886

Olyan helyen találtam tojást,ahová tyúk nem juthat el.Ráadásul ezek nem is saját tojások voltak,jóval sötétebb,mint amilyet az enyémek tojnak.
A csali tojásokból sem maradt egy kis darab sem,sóderrel voltak töltve,abból sem találtam egy szemet sem.
Macskára azért gyanakodtam,mert elég sok van a környéken,és a tyúkok nem tartanak tőlük,a gyöngyösök sem ricsajoznak rá.
Akkor marad a talány,vagy az ufók vitték el :)

Előzmény: Törölt nick (32883)
Solido Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32885

Egyébként azt, hogy melyik állat milyen színhordozó (lesz), miből lehet tudni? Vannak olyan színek amik dominánsabbak és van ami csak ritkán bukkanhat fel?

Előzmény: Marcipán86 (32877)
Solido Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32884

Mintha ikrek lennének csak épp más színben :) Nagyon szépek! Még , még, még kérünk szépen képeket :)

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32883

A tojást szinte minden ragadozó megeszi.

Mégsem hinném hogy nyest, kutya, vagy róka , mert ezek szinte biztosan megölnének pár tyúkot is.

A nyest többnyire amúgy is éjszakai állat. (Egyébként ők jellemzően elhordanák a talált ételt)

Macska és patkány szintén lehet, de szerintem ők nem tudják elvinni a tojást. Talán görgertni egy kicsit, de

messzire biztosan nem, és valószínűleg helyben vagy nagyon a közelben fogyasztanák.

Lehet még kígyó (többnyire sikló, sokkal gyakoribb mint gondolnánk, de rejtőzködő életet él, ezért ritkán

látható).

Illetve lehet még menyét is (a nyestnél kisebb termetű, bár többnyire ez is éjszakai állat) bár ő képes lenne

megölni egy tyúkot is,de többnyire a felnőtt baromfit nem bántja, a tojásokat viszont előszeretettel lopja.

Nem lehet még az, hogy egy tyúkod eltojik az udvaron arra a helyre, és egy állat felfedezte, most meg

rájár lakomázni? Mert ha ez nem kizárt, akkor akármelyik lehet....

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32882

Hát ez a két tyúk gyönyörű, tuti hogy nálunk családi kedvencek lennének!

Se az sem lenne jó, ha minden tyükunk ilyen szép lenne, mert akkor tuti hogy sosem ennénk tyúkhúslevest..... :)

subigalamb Creative Commons License 2014.03.18 0 0 32881

Szombaton nálam is érkezik az első kelés!

Előzmény: atandi (32880)
atandi Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32880

Szepi Bá, nem csoda, hogy kedvencek, nagyon szépek! :)

Nekem még egy sincs, de ma kezdtek el kitörni az első tojások! Csipognak is rendületlenül, már nagyon várom a kis pelyheseket, jó lesz újra csibézni...:)

Szepi bá Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32879

Pár kedvenc mixem:

Előzmény: Solido (32875)
Marcipán86 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32878
Elmentem ma az állatorvoshoz és megkérdeztem ezeket a szereket, de azt mondta ha fogyasztjuk a húsukat vagy a tojásokat vagy mindkettőt akkor nem létezik olyan szer amit a tyúkon kell alkalmazni csak a környezet permetezésével lehet visszaszorítani őket, de ő is azt mondta hogy bele fog telni pár hónapba.
De köszi ezt a sok infót tuti lesz sok amivel próbálkozni fogok.
Előzmény: Törölt nick (32857)
Marcipán86 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32877
Ahhoz látnod kellet volna naposként őket.
Az amelyik piros a képen, a fekete utódja kiskorában az is fekete, ill hamuszínű volt, tehát mindhárom utód az anyjára ütött még akkor is ha nem 100%-ban örökölték azt a színt. Mondjuk az is igaz hogy a kakas is hordoz fekete szín gént. Szóval ezek csak nagyjáboli következtetések amire jutottam, de igyekszem minél jobban belemerülni a témába. Mindig is érdekelt, de ha az összes felmenőt tudnám akkor is csak kB tudnám hogy mi várható annyi mindent hordoznak. Ezért olyan izgalmas minden keltetés. A keverékek előnyei :-)
Előzmény: Solido (32871)
zsoltialeveli Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32876
Én múltkor a liba tojását találtam meg vagy 20 méterre a fészektől.Felbontva.Szomszéd szerint nyest!
Előzmény: Gina68 (32868)
Solido Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32875

A saját mixekről nincs fenn valahol fotó? Kíváncsi vagyok milyenek .. tudom aki kíváncsi hamar megöregszik :) de szívesen megnézném őket, mégha ezzel is jár :)

Előzmény: Szepi bá (32873)
Solido Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32874

Nem minden fotóhoz volt viszonyítási alap, és annyira nem vagyok hozzáértő hogy első ránézésre megtudjam állapítani, sajnos ... esetleg lesz tőlük eladó tojás?

Előzmény: Szepi bá (32873)
Szepi bá Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32873

Nem , miből gondoltad ?

Előzmény: Solido (32872)
Solido Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32872

Kedves Szepi bá! Gyönyörűek az orpingtonjaid! Ők törpék? Nagyon szépek :)

Előzmény: Szepi bá (32869)
Solido Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32871

Nagyon köszönöm Marcipán!

Tanulságos számomra ahogy levezetted képekkel is, miből mi lett. Egyébként vannak ilyen oldalak ahol ahogy Te, mások is levezetik képekkel mellékelve a tapasztalataikat? Nagyon érdekes ez az egész .. kicsit misztikus is számomra :)

Az miből következik hogy a fekete tyúknak erősebbek lehetnek a színgénjei ha egyik utód sem örökölte az ő színét?  Bocs ha nagyon kézenfekvőt kérdezek, de szőke vagyok hozzá :)

Előzmény: Marcipán86 (32867)
Solido Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32870

Kedves Szepi bá! Nem is válaszra vártam, hogy milyenek lesznek a pipik utódai, tudom hogy azt lehetetlen megmondani....csak véleményt, találgatást, tippelést .. saját tapasztalatok megosztását stb... nevet nem tudnék mondani, hogy kik, de genetikáról vannak akik írogatnak itt a baromfis topikokban  és nagyon érdekes számomra amiket írnak az öröklődésekről .. állám leesik mikor rátalálok visszaolvasva a topikok között, tiszteletem nekik!

Előzmény: Szepi bá (32869)
Szepi bá Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32869

Nézd aki képben van a genetikával az a kérdésedre nem fog tudni pontos választ adni .

Aki pedig a faj és a fajta közt sem tud eligazodni , az talán megadja választ .

Előzmény: Solido (32863)
Gina68 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32868

Szerintetek milyen állat hordhat el tojást? Csináltam csalitojásokat,egyik a másik után tűnt el.A kertben találtam 3 teljesen idegen tojást,semmi sérülés nem volt rajta.Létezik,hogy macska vinné el?

Marcipán86 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32867

A genetika rejtéjei :)

Ez a nyolc csibém lett tavaly úgy hogy látod az anyát és az apát.

Egy kakasom volt és rá kettőshasznú sima piros hibrid tyúkok ill ez a fekete tyúk aminek biztosan tudom az utódait mivel zöld tojást tojik.

Ha megnézed akkor szín szempontjából egyik sem ütött egyik  szülőre sem. Viszont a fekete anyának valószínüleg erősebb a színgénje a kakasnál, a másik párosításnál viszont a kakas színei bizonyultak dominánsnak.

Ha a tarajat nézzük akkor 3ütött a kakasra 5 a tyúkokra, de igazából mindegyiknek másmilyen lett.

Ha a szakáll gént nézem akkor a fekete anyás párosításban mindkettő szakállas a középső tyúk mégsem lett az. a 8 csirkére nézve 50-50%

A kopasz nyak szintén 50-50% pedig csak a kakas kopasznyakú, tyúk egy sem.

Ennyire nem lehet kiszámítani.

Bár te egyszerűbb helyzetben vagy mert ha fajtiszta akkor az össze gént ismered, nekem viszont a piros tyúkok kivételével teljesen ismeretlenek a felmenők.

Már nagyon várom a mostani kelést, mert a kakas és a tyúkok maradtak + kiegészültek búbosokkal, vörös-szürke kendermagosokkal, lábtollasokkal sok kopasznyakúval és van olyan tyúkom is ami az összes extra kinézet egyben. + A saját kakasaimból meghagytam a fekete anyától az utolsó képen lévőt meg még egyet de az még nem aktív és van egy brahma keverék kakas is pluszba. Szóval nagyon várom mi fog kisülni belőlük. Elvileg vasárnap kelnek ha nem rontottam el a gép kalibrálását.

Előzmény: Solido (32863)
teknosbaka Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32866

Csütörtökön kelnek a csibéim. Már nagyon várom,sajnos a nővéremre hagytam a keltetőt 3 napra és teletöltötte vízzel az alját,mert felülre rakta a szellőzőbe a páramérőt,és mondtam neki,hogy 50-60% között legyen, de ott fent ugye nem sokat mutat, remélem nem lesz bajuk, ahogy néztem nem fulladt be egyik egyik sem, de biztos rontja a kelést. Szerencse a szerencsétlenségben,hogy megült múlt héten a krédlim és raktunk alá 10 tojást,meglámpáztam és mindegyik fejlődik. Remélem a másik krédlim is megül hamarosan, jobban szeretem mint a keltetőt,kevesebbet kell figyelni őket :)

Ti hogy álltok a keltetésekkel?

Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32865

Kedves barátom!

Hátha ez segít a problémádon:

Illetve diesel olajjal ecsetelhetünk. (Ez a cserepek illesztési közei közt is hatékony lehet, mert
a cserép pórusos felületű, és beszívhatja az olajat. A diesel olaj hatása tartós és könnyen és
olcsón beszerezhető! Hatása 1-2 hónapig is eltart, és nem alakulhat ki rezisztencia!
(Csak az ól fel ne gyulladjon)

Előzmény: Marcipán86 (32862)
Törölt nick Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32864

Tudom azt írtam hogy már kifejtettük a témát, de olyan jót találtam,
hogy ezt közzé kell tennem!!!

A kifejlett atka a vérszívás után fél nappal, de leghésőbb két nappal petét rak.
3 nap alatt lesz a petéből lárva. Abból 2 nap alatt protonimfa, majd ismét
2nap múlva lesz belőle neutronímfa ami már vért is szívhat.
Ha sikerül nehi vért szívnia, akkor 3 napon belül kifejlett atka vállik belőle.

Tehát 12 napos életciklusban szaporodik.

Az ellenük való vegyszeres kezelések többnyire csak a kifejlett atkákra hatnak
(és esetleg a köztes állapotúakra), de a petékre nem!
(Kivétel a hosszan elnyúló hatású készítmények.)

Ezért a vegyszeres védekezést /ha találunk is 100%-ban hatékony módot/
kb. 2 hetente ismételni kell- a teljes atka mentességig.

Ha nem ilyen gyakorisággal végezzük a kezeléseket, vagy csak kiritkítjuk
az állományt, de nem írtjuk teljesen ki, akkor idővel hozzászokhatnak a vegyszer hatóanyagához,
és rezisztensé vállhatnak rá (immunissá).

Ezért előfordulhat, hogy az évek óta bevállt és régebben hatékony vegyszerünk
teljesen hatástalanná vállik. Ilyenkor váltani kell, de ne csak a márkanevet nézzük.
Semmit sem ér ha más márkájú de ugyanolyan hatóanyagtartalmú készítményt veszünk.
A hatóanyag nevét is figyeljük!

Védekezhetünk még ellenük váltakozó világítási programokkal ( 15 perc sötét után 45 perc fény)
Illetve diesel olajjal ecsetelhetünk. (Ez a cserepek illesztési közei közt is hatékony lehet, mert
a cserép pórusos felületű, és beszívhatja az olajat. A diesel olaj hatása tartós és könnyen és
olcsón beszerezhető! Hatása 1-2 hónapig is eltart, és nem alakulhat ki rezisztencia!
(Csak az ól fel ne gyulladjon)

Néhány adat, érdekességképp:

A madárházakban általánosságban előforduló madártetűatka mennyisége 25000-50000 db/tojó

Minden nőstény atka 0,2 mg vért szív egy alkalommal.
Ha egy tojón esténként 20000 atka szív vért, az napi 4 grammnyi vérveszteséget okozhat (ez egy 1,8 kg-os
tyúk esetében aminek 125 ml vére van , a teljes vérmennyiség 3%-a!
A hatása lassuló növekedés, tojáshozam csökkenése, vírusokkal való megfertőződések (a harapásokkal),
legyengülés, illetve 15000-200000 atka/tojó esetén akár vérszegénység miatt beálló
hirtelen halál. (Az egyébként egészségesnek tűnő tyúk egyszer csak összeesik, és meghal)

Solido Creative Commons License 2014.03.17 0 0 32863

Kaptam olyan tojásokat keltetni, ahol a kakas itáliai, ( sötétbarna nyak, világosabb barna test, nem tudom ez melyik szín ) a tyúk sárga ill. fekete orpington .... nah ebből vajon mi lesz? :) Mintha valaki azt mondta volna nekem, hogy a kakastól öröklődik a szín nagyrészt, a tyúktól pedig a forma. ( én semmit nem értek a genetikához, amit mondanak elhiszem ) Vajon ebből mi jöhet ki? Van aki genetikailag képben van? Tudom rengeteg mindentől függ az utódok kinézete mégha látszólag ugyanolyan színűek és fajtájúak is a madarak, nemhogy ebben az esetben... esetleg aki genetikailag képben van, kíváncsi lennék a véleményére.

Marcipán86 Creative Commons License 2014.03.16 0 0 32862
Köszi ezt a sok infót. Kiírtam a tyúkra való szerek nevét holnap elmegyek egy itteni állatdokihoz hogy mi szerezhető be nála.
Előzmény: Törölt nick (32859)
titamita Creative Commons License 2014.03.16 0 0 32861

oh, higy ez mennyire aktualis nekem is.... Kaptam

vkitol egy kotlos tyukot, gyanusan vekony volt, ma reggel megneztem (nem

volt egyszeru, mert nemnagyon akarta), a hatanbmaszott

valami tetu.... Brrr... Allitom, igy kaptam... Volt itthon 'diacotemous earth' (tutira nem

jol irtam, valami termeszetes anyagu por), azzal kicsit megszortam a pipit, de leginkabb magamat, es szortam a tojasok korul levo alomba es kicsit osszekutyultan az egeszet. Fuh, az elso ilyenem, undorodom a dogoktol... 

Meg amikor az araucana csibeket vettem, mondta a tenyesztojuk, hogy Frontlinet hasznalnak tetu ellen, igy raraktam egy macskanak valo adagot (nekem nem

mrgy ez a tyuk porozgatas, ezt konnyebbb volt racsoppenteni). viszont

csak siman a nyaka tetejere raktam, nem a fenekehez... Remelem, eleg hatekony ez igy is. Erosebbet meg nem mertem, olyan pici ez a pipi.

holnap jo moka lesz kivenni szegenyt a feszekbol

tojasostul, kimosni az egesz helyet, almoy a kukaba es visszakoltoztetni. Remelem, ez igy eleg lesz....  Nem szeretnem, ha a kicsiket kezdesnek megennek a tetvek.

Előzmény: Törölt nick (32858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!