Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Uj hir. Szlovakianak sikerult tobb mint 2 ev targyalas utan megegyezni a Transpetrol kissebbsegi reszvenycsomagjanak ( 49% a Jukosz kezeben ) a visszavasarlasarol. Kissebb aron, mint amilyenen el lett annak idejen adva. A Transpetrol ceg vegzi az olajtranzitot Szlovakia teruleten. Ugy nez ki, hogy most jo lepest tett a kormany.
Az a véleményem, hogy mára eljutottunk oda, hogy ha hétfőtől feloszlatnák a honvédséget, minden katonát hazaküldenének, mint annak idején Linder Béla, és a katonai budgetet kiadáscsökkentés címszó alatt adócsökkentésre fordítanák, akkor sem lennénk védtelenek a mai állapotnál. Ennek a honvédségnek nincs semmi értelme, mert kurva drágán nem nyújt semmit.
Nem tudom mennyire gondoltad komolyan a fentieket, de ugy valaszolok ra, mintha komolyan gondoltad volna:
1. Amilyen tamadas erte az orszagot az elmult 50 evben*, annak visszaveresere alkalmas a jelenlegi honvedseg.
2. Es ez a sokkal fontosabb: hatalmas vedelmet jelent az, hogy Magyarorszag a NATO tagja. Termeszetesen senki sem varja el azt, hogy nemet es amerikai katonak szazezrei fognak meghalni ezert az orszagert, de egyreszt a NATOnak sikerult elernie azt, hogy ne legyen gorog-torok haboru (pedig igeny az lett volna ra!), masreszt egy kulso tamadonak nagyon nem hianyzik az, hogy a kozepkorba visszabombazzak, es erre igen komoly esely lenne. A NATOtagsag minimalis (nem jogi!) felteteleinek a jelenlegi honvedseg megfelel.
Abban az esetben, ha nem komolyan mondtad a fent idezettet, hanem csak tuloztal annak erdekeben, hogy a honvedseg alacsony koltseghatekonysagara felhivd a figyelmet, akkor egyetertek veled, szerintem is toredeke (fele?) penzbol ki lehetne hozni ugyanekkora vedelmi kepesseget, es ami sokkal fontosabb: ennyi penzbol SOKKAL nagyobb vedelmi kepesseget el lehetne erni.
*: legter sorozatos megsertese, maganyos gep bombazasa, aknavetouteggel tamadas, felkatonai csapatok rendszeres atvonulasa, terulet elaknasitasa.
Szerintem szépen elbeszélünk egymás mellett. Nem tudom, hogy honnan veszed azt, hogy pl. én megelégednék a tüzérség fejlesztése helyett a "tűzkoordinátorok" képzésével!? Jaaaaaa! Nem én döntök a témában!? :)
A lényeg az, hogy a szó eredeti értelmében vett honvédelem esetén sem mellékes, hogy vannak-e jól képzett tűzkoordinátoraink. A fejlesztés első lépcsője (igaz, a legolcsóbb is!) az ő képzésük, de képességük akkor is használható, ha nekünk nincs elegendő saját tűztámogató képességünk, de van legalább halvány remény arra, hogy a szövetségeseinktől kapunk. Azt ugye tudod, hogy nem csak a szlovákok tagjai a NATO-nak!
Ui: a magyar hadtörtértenelem tükrében én is legikább a saját tüzérségünk erejében bíznék, de a mellékelt (aktuális) ábra szerint arra egy darabig csak igen-igen korlátozottan számíthatnánk akár itthon, akár misszióban!
A tűzkoordinátorok képzésének szükségessége tehát közel sem "egyetlen" Afganisztánban szolgáló szakasz "stratégiai" bázisán alapul! Mellesleg ott, akár még ma is szükség lehet rájuk!!!!!!
Friss hir. A szlovakok tamogatjak Banfi Ferencet az Europol elere valo kinevezesere. Azzal indokoltak, hogy a Dnyeszter videken a szlovak rendorok mar egyutt dolgoztak vele, es szakmailag nagyon nagyra ertekelik. Remelik, hogy o lesz az uj Europol fonok, es ez segit majd a szlovak rendorseg es az Europol kozotti egyuttmukodes fejleszteseben.
Egyebbkent ezt a belugyminiszter mondta, aki az egyik legnagyobb "magyarkalapalo". Ugyebar a dunaszerdahelyi rendorattak, Malina ugy, az mind az o haza taja.
Tobbek kozott ezert is mondom, hogy nem minden az aminek latszik. Meg hogy a valosagban nem rosszak annyira a szlovak-magyar viszonyok, mint az tunhet.
Alljunk csak meg. Volt egypar misszio, amibe mindket orszag kuldott katonakat. Voltak szituk amikor egyutt is dolgoztak. Nem hinnem, hogy az egyuttmukodes rossz lett volna. De talan jobb lenne kerdezni olyat, akinek konkret tapasztalata van - e teren. Ha jol sejtem Hamburger dolgozott egyutt szlovak katonakkal, minimum az afganisztani magyar PRT-be delegalt megfigyelokkel.
Egyebbkent a szlovakok az europai gyors reagalasu erokbe a csehekkel neveznek kozosen dandart. Az ebben reszt vevo egysegek kepzese mar jo ideje folyik. Hogy volt-e kozos gyakorlatuk is mar, azt nem tudom, de kolcsonosen megfigyelok vannak ezeknel a gyakorlatoknal.
Ez azt jelenti szerintem, hogy a szlovak sereg akkor fog komolyabban kooperalni a magyarral, ha misszioban mondjuk egymas melle kerulnek, vagy borul a bili, mondjuk Ukranban, es az eleri az EU-t is.
Amugy tuzerseg temaban. Magyarorszag szomszedai kozul asszem csak Szlovakianak van 227 milis MLRS-e. A cseheknek meg van Arthur-uk.
Félreértesz, de nagyon. Nem az a bajom, hogy kiképzik a katonákat erre (is). Az a bajom, hogy ezzel a tüzérség kérdését elinézettnek tekintjük, mondván, hogy a katona majd kér a szövetségestől tűztámogatást, mert most már tudja, hogy hogyan kell. De mi van, ha a szövetséges nem ad? Mert esetleg az érdeke nem úgy kívánja, vagy az övéinek kell segítenie? Megnézném én azt a tűztámogatást, amit a szlovák tüzérség ad a magyar kérésre...
Igaz. De ha a honvédelem fejlesztési elveit és a fő csapásirányt egy szakasz Afg-ban harcoló katonára szabjuk (minden tiszteletem ez övék, de ők "csak elenyésző kisebbsége" a Magyar Honvédségnek), akkor óriási, adott esetben végzetes stratégiai hibát vétünk, pedig még el sem kezdtünk harcolni. A Honvédség elsőrendű feladata a haza területének védelme, minden más csak ezután jön, beleértve a missziózgatást is. Az a baj, hogy ezzel megint papíron kipipálnak valamit, ami igazából semmit nem tesz hozzá a honvédség valódi feladatának elvégzéséhez szükséges képességeihez. Az a véleményem, hogy mára eljutottunk oda, hogy ha hétfőtől feloszlatnák a honvédséget, minden katonát hazaküldenének, mint annak idején Linder Béla, és a katonai budgetet kiadáscsökkentés címszó alatt adócsökkentésre fordítanák, akkor sem lennénk védtelenek a mai állapotnál. Ennek a honvédségnek nincs semmi értelme, mert kurva drágán nem nyújt semmit.
Arrol nem is beszelve, hogyha lassan is, de ( remelhetoleg ) ki lesz fejlesztve a CAS kepesseg a Grippenekhez, + meg ott vannak a Mi 24-ek. A Grippenekbol meg meg felajanlas is van. Szoval orvendetes dolog, hogyha kapnak kepzest a fiuk. Abban meg szerintem itt mindenki egyetert, hogy ez meg messze nem a Kanaan. Viszont a semmitol nyilvan tobb.
De, igen! Ezért nem értem, hogy mit kell most azon akadékoskodni, hogy felkészítünk ilyen feladatra katonákat. Ennyire nehéz felfogni, hogy a tűztámogatásnak jelenleg - sajnos - leginkább olyan esetben van realitása a MH számára, ahol a tűztámogatást adó erőket a szövetségesek adhatják? Én örülnék a legjobban, ha a tűztámogatás minden elemét magunkt tudnánk biztosítani. :) Tartok tőle, hogy ebben a gazdsasági helyzetben ez még nagyon sokáig nem lesz realizálható! :(
Egy példa: Afganisztánban a leghatákonyabb tűztámogatási forma a CAS. Ugyebár nincs kint ilyen csapásmérő képességgel rendelkező erőnk. Ez most az kéne, hogy jelentse, hogy lemondunk a szöveetségesektől kapható ilyen lehetőségéről is és nem képezünk ki TACP-t? Elég érdekes felfogás!!!!
bocs, hogy belevau (lajikussként :)), de nem kerülhetünk véletlenül olyan helyzetbe, hogy (mivel sajátunk nincs) a kintiek tüzét kellene vezetnünk a sajátjaink érdekében, és ezért talán kéne ismernünk a kintiek módszerét (is?!) ?
Erdélyi Sanyiék eredeti oroszból eszkábált Tü/1-e még mindig veri a NATO-t? Sanyi, büszke lehetsz rá!
Büszke is vagyok. Mellesleg az "eszkábálást" az akkori tüzérség krémje végezte, egy egész tanszék az összes háttérmunkával, az elkészült, de soha ki nem adott ún. magyarázófüzettel együtt. Mellesleg az 1995-ös kiadása előtt az akkor még élő ceglédi tüzérdandár bázisán minden hadtest tüzérfőnökségéből, a tüzérdandárokból, a dandártüzérfőnökségekből és az akkori KLKF tüzértanszékéről kijelölt bizottság a hm tüzérfőnöksége vezetésével pontról pontra átvizsgálta, és elfogadta.
(Laikusok kedvéért: ez az a szabályzat, amely leírja, hogy egy cél felbukkanásától pusztításáig milyen lépéseket kell tenni a lövés kiváltásáig, majd ha az mellé megy, hogyan kell helyesbíteni. Ezt hívják technikai tűzvezetésnek.)
Namost Gyulla durván 2000 táján megvilágosodott, hogy a művelt nyugat a maga korszerűbb (és a mi a lényeg: (MINDEN ELEMÉBEN PONTOSABB, MINDEN ELEMÉBEN KISEBB SZÓRÁSÚ) eszközeivel más lőszabályokat alkalmaz. Ettől kezdve telekiabálta a világot, hogy a lőszabályzat monnyon le.
Mivel az is kiderült, hogy meglepő módon a művelt nyugat ugyan azokat az elméleti alapokat használja a lőelmélethez, mint a barbár kelet /lásd: Carl Friedrich Gauss (Gauß)(1777. április 30. – 1855. február 23.) http://hu.wikipedia.org/wiki/Gauss /
ezért visszakiabálás helyett nekiálltunk (-tam) számolni, hátha igaza van Több, mit egy hónapi kemény munka és néhány ezer számítás után kiderült, hogy a barbár orosz képletek igazolják Gyullát.
Azzal az apró kitétellel, hogy ha a lőelemelőkészítési mód közepes hibája (beméréstől a ballisztikán és az idájárásjelentésen keresztül mindaz, ami befolyásolja a gránát repülését) NEM HALADJA MEG A LŐTÁVOLSÁG 0,5%-át.
Namost a magyar tüzérség elméletileg tud (-ott) 0,7%-ot, gyakorlatilag kb. 1%-ot.
Összegezve: ahhoz, hogy átvegyük a nyugati szabályokat, az kell, hogy a lövegen kívűl (egyetlenként elemként a szórása ugyanis pariban van a nyugati átlaggal) ki kell cserélni a tüzér rendszer összes elemét korszerű, nyugati szintűre (bemérő és felderítő eszközök, időjárásjelző állomások, ballisztikai lokátorok, melyek nekünk még ma sincsenek). EZEK Együtt biztosítják a 0,5 alatti értéket.
Namost ha egy sebességváltóban az egyik fogaskereket kicseréljük egy sokkal szebb, csilivili krómozottra, amelyiknek semmi köze a többi fogaskerékhez, az autó bizony helybenmarad, nem fog F-1 -et nyerni.
Gyulla pedig, a MHTT szakértője, mint ilyen tudományos szakember, véletlenül sem számolt utána, hátha elszámoltam valamit, pedig nemegyszer kértem, cáfoljon, ha tud, hiszen így megy előre a dolog.
Összes reakciója ennyi: a lőszabályzat monnyon le!
Gyulla, monnyá le!
ui.: a NATO lesz@rja, milyen szabályok szerint lövünk. Akkor és amikor kérik, az adott célban elérjük-e a meghatározott pusztítást. Oszt annyi.
Erről egy Hofi idézet jut eszembe: "-Megalakítjuk a Tengerészügyi Minisztériumot. -De hát nincs is tengerünk!!! -Na és? Népjóléti Minisztériumunk is van...".:))
kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor nekünk nem is kell tüzérséget kivinnünk (pl tudja valaki az a bizonyos afgán harcos szakaszunk/századunk(?) mit visz, mit kap kint, és mire szorul rá ott kint). Ekkor, ha semmit nem tudnak, akkor elég látványosan vérezhetnek el, akár blueonblue...
hiába a célfelderítés, ha nincs mivel lőni. Márpedig ma nincs mivel. Sem helikopter, sem aknavető, sem semmi, a kalasnyikovokon kívül. Csak akkor van értelmi ilyen szakembereket képezni, ha utána lesz kit irányítsanak. Tengeralattjáró felderítőket sem képzünk (ha létezik ilyen egyáltalán), mert nincs tengeralattjárónk. Ha nincs semmilyen tüzérségünk és nem is tervezünk beszerezni, akkor ennek sincs sok értelme, hacsak nem valaki más tűztámogatására számítunk, ami viszont öngyilkosság.
A szd tűztámogatóknak, és az un. COLT csoportoknak rendelkezniük kell olyan járművel, amelyben van GPS, lézertávmérő, lézergiroszkóp, célmegvilágító lézer sugárvető, olyan adattovábbító rendszerrel, amely képes a tűztámogató erőforrások teljes skálájával (tüzérség, csapatrepülők, haditengerészeti tüzérség, stb.) adatforgalmat lebonyolítani.
Alakítottak át erre a célra nálunk BTR 80-ast, eleve halálraitélt vállalkozás volt, mert nem terveztek, nem tervezhettek bele nagypontosságú tüzérségi lőszerek, helikopter rakéták célravezetéséhez szükséges lézer sugárvetőt. Ilyet nem lehet népi kohó mozgalomban előállítani, ismerni kell a sugárzási paramétereket. Ez ugyanolyan NATO titok, mint az IFF berendezések kódjai.
A zászlóalj tűztámogató csoportnak nincs tűzvezetési, tűzmegfigyelési feladata, ők már tűzkoordinációs feladatot látnak el, nem kell látniuk a harcmezőt.
8-án lesz az egyetemen a MHTT tüzér szekciójának ülése, Berta Gábor főhadnagy fog beszámolni a tűztámogató tanfolyamról, vélhetően egy darab lövész nem lesz ott. Téma lesz még a NATO stanagok integrálása a MH rendszerébe. Még időben, 10 évvel a NATO csatlakozás után. Az A ARTY P-1-et 98-ban kaptam meg egy olasz kollégától, azonnal fénymásoltattam, megküldtem Ceglédre, Tatára, Vásárhelyre, Debrecenbe. Akik nemzetközi feladatban vettek részt, eredményesen használták az angol nyelvű példányokat. Budapesten valaki lefordíttatta 2000 körül. Nekem már nyugdíjasként került a kezembe, ingyér elvégeztem a fordítások korrektúráját. Pl. a "mortar"-t mozsárágyúnak fordította az a csaj a HTI-ben, aki az adott stanag első egyharmadát fordította. Minősíthetetlenűl szar volt a fordítás, három csaj, háromféleképpen fordította ugyanazt a fogalmat, a végén nem egyeztettek. 2004 körül Ruszin Romulusz ismét nekifutott az aktuális A ARTY P 1fordításának, elült a dolog. Ez vezetett oda, hogy amikor tavaly Somogyi János alezredes, ÖHP J3 kiemelt főtisztje beszámolt a 3 és féléves NATO tűzkoordinátori tapasztalatokról a szekció előtt, rákérdeztem, hogy kerül ez be az egyetemi oktatásba, Szabó Tibi jelenlegi főcsővezető válaszolhatta azt, hogy "bennünket kötnek a hazai szabályzók!" Te jó ég! Erdélyi Sanyiék eredeti oroszból eszkábált Tü/1-e még mindig veri a NATO-t? Sanyi, büszke lehetsz rá!
Érdeklődéssel várom hogy Soma tud-e ezügyben 2009-ben valami bíztatót mondani.
Nekik nem az a dolguk, hogy lőjenek. Hanem az, hogy bárki - aknavetőtől helikopteren keresztül a haditengerészetig - képes legyen a szd., z. érdekében használni a tűzerejét. célfelderítés, tűzmegfigyelés, stb.
Valami megindullt a témában! Az "első fecskék már kirepültek nyugatra" és hamarosan vissza is térnek. Tervezett a "saját" és szövetségi képzés felfuttatása is témában.
A külföldi képzésnek az a nagy gondja, hogy a szd-, z-szintű tűztámogatással foglalkozó tisztek és tts-k koruknál és beosztásuknál fogva csak ritkán rendelkeznek az előírt nyelvi követelményekkel, amelyek nagyon magasak! :(
Nos, ha szekeres elvtársat beállítanám egy általam kialakított negatív rangsorba, akkor "szomorúan" kell megállapítanom, hogy eddigi hagyományoktól eltérően nem volt korruptabb (ebben a csúcs juhász) sötétebb(nos ebben fürlala a mélypont) és hozzánemértőbb(ezért versenyez szabó keleti előtt egy hajszállal) mint elődei, hanem (jó)párat felülmúlt közülük. "Mentségére" szóljon, hogy már nem nagyon maradt lerombolni-ellopni valója. Terhére írom (némi elfogultsággal), hogy a HTI-t kipusztította mérnököstül-rajztárastul (horváth kezére juttattva azt), és zászlóaljjá butította a műszakiakat Szentesen és Budapesten is (Okucani és egy sikeresen megvívott árvízi csatát követően).
A hatalomgyakorlása érdekes volt: gyakorlatilag az apparátusnak (szeredi vezetésével) engedte át, és az ő döntései nem látszottak, látszanak, csak sejthető(?), hogy bármit aláírt amit szeredi előterjesztett....
De összességében nem sajnálom, hogy távozni kényszerülnek, pusztítsanak máshol. Bár lesz még lejjebb is, mert ő csak kivétel volt a hosszú sorban, mely erősíti a szabályt.
Az M109 A GE egy jól modernizált löveg, és főleg jók voltak a hozzá csatlakoztatott tűzvezető, tűztámogató rendszerek. Sajnálom, hogy valaki irigységből, hozzánemértésből, vagy a franc tudja miért megakadályozta ezt a segélyakciót. Lehet hogy ennek a kezdeményezésnek lett kollaterális hatása a későbbi német gépjármű csomag.