Keresés

Részletes keresés

Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40927

Ez a fajta "tudatlanság" egy kicsit minősíti a HÖR-ség infómenedzsmentjét! Noha a MH készenlétének fokozása valóban nem volt nyilvános, de ennek ellenére a nyitott szemmel járó soros HÖR-öknek is fel kellett tűnnie pár dolognak. Pl. nem igazán lehetett belső körökben álcázni, hogy katonák képeztik ki a frissen felállított határvadász századokat gyalogsági harcászatra, pct.rakéták, SZPG-k használatára. A mi katonáink jól együtt tudtak működni a helyi HÖR-ökkel még közvetlenül a határövezetben is. Az tény, hogy az igazán komoly erők a határtól megfelelő távolságra kijelölt bázislaktanyákban várakoztak. A "felderítő rendszergyakorlat" elemei viszont közvetlenül a határnál települtek.

Mindenesetre elég sokunkat érintett az akkori készenlét különböző formákban és helyeken.

Előzmény: Kuruc71 (40922)
tuzer Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40926

Esküszegők voltak mind.

Részleteznéd? Köztársasági elnöktől  Orbánon keresztül a határőrkatonáig bezárólag?

Jeges Pista is (isten nyugtassa), aki a besorolt Konkursz osztálya élén napokig a parancsra várt éjjel-nappal?

Gyulla is, aki éjjel-nappal szervezte és vezette a bevont erő összekovácsolását?

Előzmény: Éhesló (40923)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40925

Szervusz Éhesló!

Abban igazat adok Neked, hogy ezekről az eseményekről ma még nem lehet kellő részletességgel beszélni, de arra nem veszek mérget, hogy az unokáink megítélése ugyanaz lesz, mint a Tiéd!

Üdv: Hamburger

Előzmény: Éhesló (40924)
Éhesló Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40924
Hali,
a tényleges támadásokról, fegyveres átcsapásokról, kalandozásokról, légtérsértésekről, aknásításról és az ehhez kapcsolódó "válaszokról" majd 60-80 év elteltével olvashatnak unokáink. Addig a néhány nem eltussolható esetről tudhatunk (véletlenül).
Még ma is van elaknásított és nem mentesített terület arrafelé, amit csak a helyiek ismernek és azért nem kerül mentesíytésre, mert akkor megtudná az ország mi történt anno.

Éhesló
Előzmény: belic (40918)
Éhesló Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40923
Nem csak a parancs hiányzott. A politikai akarat és az ehhez szükséges becsület és kurázsi is.
Esküszegők voltak mind.
Előzmény: tuzer (40910)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40922
A dologban az volt a bosszantó hogy semmit de abszolute semmit nem tudtunk tudtak a fiuk rólatok és olyan érzés volt hogy a cca 200 km es határon elszórva lévő 6000 HŐR nek egyedül felvenni a küzdelemet. Akkoriban nagyon nem voltak népszerűek a nyuszik nállunk. Idönként egy egy kopter elcsattagott de pl még arról sem tudtunk hogy Molnaszecsődre kitelepült egy lokátoros egység. A nulla komunikáció miatt az örs rámozdított egy RICS-et. Aztán hogy az egyenruha meg a nyelv ugyan az volt és a titkos jelet is ismerték ( réparázásra heves anyázás ) így minden tisztázódott.

Előzmény: tuzer (40920)
Yoshi Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40921
hál istennek, hogy nem lettek alkalmazva!

utóbbi évek történelmének talán egyetlen bölcs döntése volt, hogy nem ültünk fel a folyamatos, komoyl provokációknak - valahogy kibírom azt, hogy nem sodródtunk bele a környék egyetlen, de azért világviszonylatban is elég véresnek mondható (polgár)háborújába
Előzmény: tuzer (40920)
tuzer Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40920
Igen, ti voltatok elől, de ez volt a rend. Mögöttetek viszont elég komoly erők sunnyogtak és folyamatosan készültek az alkalmazásukra.
Előzmény: Kuruc71 (40919)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40919
"És még erő is volt. Emlékeztetőül: ugyanekkor az osztrákok 30000 katonát vezényeltek a határukra, a jugó felháborodásra annyit válaszoltak, hogy rakjanak maguknál rendet, és ne azzal foglalkozzanak, mi van Ausztriában.

"

A Határőrség OFF ( nyulaknak répa berázva ) ON már 1991 ben ( miután a Desert Storm nagyjából február végéig március elejéig lecsengett ) folyamatosan küldte le a megerősítéseket a déli határra. Az bázis HMS volt az ottani HŐR laktanya. Nyakig szarban voltunk mert akkor 91 augusztusában volt terveben a pápalátogatás amire mint BM es alakulat 600 fő volt tervezve Bp re. Ennek megfelelően csontra kijáratták a személyi állományt. Bezizzent a 6/2/1 sokaknak. Azaz hathonapig kéthavonta egy eltáv. Persze ehez találtak valami fenyítésre alkalmas dolgot de anno alig alig ment haza valaki 91 már - aug között mégis alig voltunk a laktanyában. Az Ady ligeti HŐR ezred volt hogy 3200 fős étkezési létszámmal bírt. ( mint híradósok az ingyenesen kapcsolt telefonvonalak feletti hatalom álltal a konyhásokkal igen jó kapcsolatban voltunk. Soha annyi Csabai kolbászt nem ettem azóta sem ) No ekkoriban a HŐR ezred étkezési létszáma 900-1200 között változott és ennek a különbözetnek cca fele 2/3 a déli határon volt.

Nekem két vezénylést sikerült "elnyernem" egyet Ferihegyre ( király volt. Majd meg fagytunk az átmeneti ruházatban a -28 fokban ) míg a másikat Pakson. Ez utóbbi nagyon kulturált volt.

A "nyulak" csak ezután jöttek. Akkor is csak a hátunk mögé.

:-)))
Előzmény: tuzer (40910)
belic Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40918
Helo!

És amilyen az elmúlt 64 évben érte? Arra fel lenne készülve?

Szerintem orultseg lenne olyan hadsereget fentartani, ami kepes megvedeni az orszagot. Egyszeruen azert, mert a jelenlegi hadsereg 200-szorosa szerintem nem eleg egy uj Szovjetunio ellen, es erre dupla koltseghatekonysag mellett is elmenne az orszag altal megtermelt osszes ertek (GDP) 117%-a.

Erre NEM katonailag, hanem politikailag kell keszulni, es az egyetlen ertelmes lepest (NATO tagsag) megtette az orszag.

Szerintem azt lenne realis elvarni a honvedsegtol, hogy a szerb hadsereggel szemben valodi (onallo) vedelmet legyen kepes nyujtani haboruban es bekeidoben a nemzetkozi kotelezettsegeinket teljesiteni (termeszetesen en is ugy latom, hogy okosan beosztva kb a mostani penz eleg lehetne erre, mikozben messze gyengebb ennel a honvedseg).

(1/b: az aknavető üteggel támadás mikor és hol volt?)

Itt (index forum) olvastam regen, epp ures hataror allasokat lottek szet. Tehat kozvetlenul a szerb hatar mellett, 90-es evek elejen, de pontosabbra nem emlekszek.

Bel
Előzmény: Törölt nick (40904)
tuzer Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40917
Küldd őket hozzám, Nem lesz több problémájuk.
Előzmény: Törölt nick (40916)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40916
Már megkerestek engem is, de nem vállaltan el! :)))))))))
Előzmény: Mud Rider (40913)
Mud Rider Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40915
Talán pont a Palik Lacinak és Bockor Gabinak köszönhetjük, hogy megelőztük ezt a pár országot!
Előzmény: M.I. (40914)
M.I. Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40914
De akkor ebbe beleszámoltad a katonazenészeket is és az összes léhűtőt.
Azt nem nagyon lehet kiszámolni, hogy a harcra alkalmas bevethető katonákra mennyit költenek egyes országokban per fő.
Előzmény: Némedi László __ (40899)
Mud Rider Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40913
harpet79 for prezident!

Sajnos nagyon igazad van.
Előzmény: Törölt nick (40888)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40912
Akkor is a torok a legfaszabb!
Előzmény: Mud Rider (40911)
Mud Rider Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40911
érdekes lenne egy olyan grafikon ami a valóban haditechnikai célra fordított összegek / valódi katona értéket mutatnák.
Előzmény: Némedi László __ (40896)
tuzer Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40910

Ezen kívül a légtér megsértések, bombázás (gondolom Barcsra gondoltál), elaknásítás, csapatátvonulás ellen a honvédség semmit nem tett a lapításon kívül, mert nem volt rá képes.

Ez így messzemenőkig nem igaz. A vastagított helyett a helyes szöveg: mert nem kapott rá parancsot.

De: rendkívűl magas fokra emelték a harckészültség szintjét, pl. a kiskunhalasi páncéltörők besorolva, lőszerrel-rakétával feltöltve várták a harcparancsot, igaz, a laktanyában. De kérdezz rá az itt jelenlevő gyullára, aki egyik aktív vezetője volt a határmenti készültségnek, már sokat írt itt is erről.

És még erő is volt. Emlékeztetőül: ugyanekkor az osztrákok 30000 katonát vezényeltek a határukra, a jugó felháborodásra annyit válaszoltak, hogy rakjanak maguknál rendet, és ne azzal foglalkozzanak, mi van Ausztriában.

off

akkor itt a most aspiráns Kárpát-medencében gondolkodók regnáltak, min. ennyit megtehettek volna, ennyi erő még volt. Talán kevesebb magyar ház dőlt volna össze, a puszta jelenlét miatt. Ezt már soha nem fogjuk megtudni.

on

Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40909
köszönöm.
Előzmény: Miocsó (40908)
Miocsó Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40908
Üdvözletem!

A Pilóta rovatban a "Repülőszerencsétlenségek" vagy a "Legnagyobb repülő élményem" címeknél érdeklődj. Ott valamelyikben kb. egy éve foglalkoztak vele. Talán Trikó olvtárs.
Előzmény: Kuruc71 (40907)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40907
Valamikor a 90 es évek elején a "Dunaiban" amit azóta fel is szántotak. Volt egy kísérleti helikopter összeszerelés. Valami amaerika tipus volt. Nem tudja valaki ennek mi lett a sorsa ?

mcpie Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40906

"Ha mindenki az ellenséget látja bennünk, akkor nem tudom, miért vagyunk elégedettek egy operetthadsereggel, ami semmire se jó."

Mert körmönfont módon gazdaságilag tesszük tönkre őket! :) Ők sokkal többet költenek a nem valós magyar inváziós veszély ellensúlyozására, mint mi az ellenük való védekezésre... :)

Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40905
Nem gondoltam volna, hogy Görögo. és Lengyelo. mögöttünk van.
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40904

Szia Belic!

Nyilván túloztam. És kihagytam a következő lépést: egy új alapokon, új vezetőkkel szervezett haderő megteremtését. :)

Komolyra fordítva a szót, a válaszaim:

1. És amilyen az elmúlt 64 évben érte? Arra fel lenne készülve?

Milyen támadás érte Hollandiát, Belgiumot, Németországot, Svédországot az elmúlt 50 évben? - ugyanúgy semmilyen, még olyan se, mint minket. Mégsem építik le a hadseregeik képességeit pótlás nélkül, mint mi. (Azért, mert idén még nem nyomták fel a kocsimat, attól még bezárom azt a parkolóban...) Ezen kívül a légtér megsértések, bombázás (gondolom Barcsra gondoltál), elaknásítás, csapatátvonulás ellen a honvédség semmit nem tett a lapításon kívül, mert nem volt rá képes. Csak akkor lépett volna, ha a csetnikek már Szegedet és az ottani lakosságot lövik, és akkor is szánalmas lett volna a fellépésük. (És ezzel nem az átlag bakát akarom szidni!) Nincs és nem is lesz világbéke. A mostani világgazdasági válság simán újabb háborúkat indíthat el. Mind Oroszország, mind Kína növeli hadi kiadásait, a válság ellenére. Akár mikor borulhat a bili. Ha már meg tudjuk mondani, hogy ki és mikor fog támadni, akkor rééégesrég késő.

(1/b: az aknavető üteggel támadás mikor és hol volt?)

2. NATO tagság: Igaz, segített leállítani Milosevicet, ezzel nem vitatkozom. Nyilván az ukránok, szerbek, albánok stb. országok is ezerszer megondolnák, hogy belénk kössenek-e az általad leírt okokból. Csak az a baj, hogy ezzel hátradőlünk a székünkben és elintézettnek tekintjük az ország szuverenitásának kérdését, holott a történelemben eddig egyik katonai szövetség sem volt örök életű, és ezt mindenki fel is ismeri rajtunk kívül. Mind a mai napig az ellenséget látják bennünk a szomszédaink: a szlovák viszonyt nem kell ecsetelnem. a románt sem. (érdekes ugye, hogy amikor kitört odaát a forradalom, akkor a román hadsereg komoly gondot fordított arra, hogy ki tartóztason fel minket, ha megindulnánk (aminek nyilván hazulról nézve semmi realitása nem volt, de ők mégis készültek rá, mert az ellenséget látják bennünk.) Szerbiában amikor most télen az orosz ukrán gázvita kapcsán elzárták a gázt, a szerb lapok első nap azt közölték, hogy Magyarország (!)zárta el a Szerbiába irányuló csapokat, mert szintén az ellenséget látják bennünk. (ld. index vonatkozó cikke). Ha mindenki az ellenséget látja bennünk, akkor nem tudom, miért vagyunk elégedettek egy operetthadsereggel, ami semmire se jó.

Előzmény: belic (40894)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40903
csinálok egy összehasonlító táblázatot "ha lesz időm" :))
Előzmény: Yoshi (40902)
Yoshi Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40902
kéne ere egy árszinvonalas viszonyszám, meg mondjuk hoszabb időszakot nézni... meg a flotta méretétől is lehetne egy módosító... meg...

najo

azért ne akarjunk sokat :)

de azért érdekes
M.Zoli Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40901

Udv.

Nekik valamilyen merteku tengereszetre is kell kolteni, azonkivul nagy projektjuk amirol olvastam, az Pandur II.-esek beszerzese, koztuk keteltuek is.

Magyarorszagot veluk lehet osszevetni, vagy Csehorszaggal. Belgiummal inkabb ne, mert az nagyon, de nagyon rossz fenyt vetne az itthoni allapotokra ( he lehet meg fokozni ). Ket eve katonai paraden Brusszelben csak neztem, amikor athuzott felettunk ( a lakasunk felett - az EU parlament kozeleben laktunk akkoriban ) egy ezred ( 40 gep ) F 16-os, egy AWACS, meg asszem tankergepek, meg szallitogepek vegyesen. A szarazfoldiek a kiralyi palota elott vonultak, ott voltak a disztribunok. Oda eselyem sem volt bejutni-nagy tomeg. Ugyhogy tv-n neztem egy reszet. Aztan mentunk gokartozni. :)))

Annak idejen a 2006-os berlini repulonapokrol sajnos lemaradtam. De azert megneztem a kepeket, amiket a kollegak keszitettek.

Udv.

Előzmény: Némedi László __ (40899)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40900
A Torok minta az idealis!
Némedi László __ Creative Commons License 2009.03.27 0 0 40899
(pontosan ezt csináltam)

nem feltétetlenül akartam vele bármit is mondani, csak mutatni akartam adatot. Pl ebből az látszódik számomra, hogy a portugálok teljesítménye összevethető a miénkkel. Tehát megnézhetnénk, ők kb ugyanannyiból (ráadásul kb az életszínvonal is valahol hasonló), mennyit tudtak kihozni.
Máris lenne egy adatunk a benchmarkoláshoz...
Előzmény: ambasa (40898)
ambasa Creative Commons License 2009.03.26 0 0 40898
Szia Laci!

ezzel az adatsorral csak az a probléma, hogy (ha jól gondolom) egyszerűen elosztotta a katonai költségvetést a hadsereg létszámával. Ezért lehetséges az, hogy a pl a lengyelek kevesebbet költenek egy katonára mint mi, mégis egy sokkal ütőképesebb hadseregük van, csak ők a 48 db F-16-osuk beszerzési és rendszerbe állítási költségei nem a védelmi költségvetés részei, nem úgy, mint nálunk a Gripen program. És feltételezem más államok esetében is lehetnek ilyen turpisságok.

Mondjuk (ami régi vesszőparipám) itt látható, hogy a szlovákok sem költenek sokkal többet, mégis, ha nem túl nagy de belső szerkezetében (gondolok itt a fegyvernemre és szakcsapatokra, és tágabban a haderőnemekre is) egy sokkal kiegyenlítettebb haderőt tudtak kiépíteni és fenntartani.

TG

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!