Számomra nagyon szimpatikus és örömteli a tiszaújvárosiak hozzáállása a csapathoz és a kézilabdához. Remélem nem csak egyszeri fellángolásról van szó!
Érdekesség, hogy a most igazolt játékosaik közül Keller és Császár Timi évről-évre más-más NB I/B-s csapatokban bukkannak fel, nekem kissé mosolyfakasztó módon.
Mondjuk Császár Tímea érkezésének szerintem minden helyen örülnek..., mert aki látta azokat a gyönyörű zöld szemeit például...:))
Ma elég bő a felhozatal a helyi lapok kézis cikkeiből!
Edzőváltás történt Túrkevén
Bán Tibor szerint nem tisztelik majd vetélytársaikat
Női kézilabda
A legfelsőbb osztály újonca, a Túrkevei VSE-Kevehús hölgykoszorúja is hozzálátott a felkészüléshez, méghozzá az új edző, Bán Tibor vezetésével, aki az „aranycsapat” mesterét Ajtony Ákost váltotta a kispadon.
Mint azt dr. Vajda István, a TVSE szakosztályvezetője is megerősítette, az elkövetkező bajnokságban Bán Tibor irányítja a szakmai munkát soraikban, aki a tavalyi évadban az NB I/B-s tiszaföldvári férfi csapatnál ténykedett. — Fiatal, ambiciózus szakemberről van szó, Tibor bizonyította rátermettségét Földváron, mindössze három ponttal elmaradva, a feljutó Békéstől szerzett csapata bronzérmet. Reméljük, vezérletével sikerül megkapaszkodnunk az NB I-ben. Jelenleg 15 játékosból álló keret készül a szeptember 11-i Fradi elleni bajnoki rajtra. Új szerzeménynek számít a bosnyák származású Danica Nikics, a jobb átlövő derecskei színekben az NB I/B Keleti csoport gólkirályának bizonyult. A másik átlövő posztra a szlovák Renata Jancarovát Hódmezővásárhelyről igazoltuk. Irányító szerepkörre Zelei Bernadett Medgyesegyházáról érkezett. Tárgyalunk egy balkezes szélsővel, vele is napokon belül megtörténhet a megállapodás. Rossz hír, hogy Erdei Andrea bokasérülést szenvedett, így ő egyelőre könnyített munkát végezhet — tudtuk meg szakosztályvezetőtől.
Bán Tibort, a kevi lányok új trénerét a tegnap délelőtti edzést követően kaptuk telefonvégre. — Elöljáróban köszönetet mondok a tiszaföldvári vezetőknek, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy Túrkevén magasabb osztályban folytassam pályafutásomat. Nehéz volt váltás, mert jól éreztem magam előző klubomban, de ezt a lehetőséget nem hagyhattam ki. Mindenki tudja, hogy óriási kihívás előtt állunk, a kezdeti tapasztalataimról annyit, hogy a lányokkal öröm együtt dolgozni, akik roppant lelkiismeretesen oldják a meg rájuk háruló feladatokat. Tudjuk, hogy nagyon erős a mezőny, azt megígérhetjük, hogy különösen hazai pályán senkit nem fogunk tisztelni. Nehéz a sorsolásunk, hiszen a bajnokság elején a tavalyi évad legjobbjaival találkozunk, nem baj, legalább gyűjtjük a tapasztalatokat.
Jelenleg szabad téren és konditeremben folyik a erőgyűjtés, szép lassan majd a labda kapja a fő szerepet. Első előkészületi mérkőzésünkre augusztus 7-én Gyomaendrődön kerül sor, ahol a korosztályos világbajnokságra készülő juniorválogatottal találkozunk — újságolta a szakember.
-------
A legnehezebb vb-csoportbanKézilabda
Lisszabonban, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) versenybizottsága Peter Mühlematter elnök irányításával elkészítette a Portugáliában 2003. január 20-tól február 2-ig rendezendő férfi kézilabda-világbajnokság sorsolását, amelyen a 24 válogatott között ott lesznek a magyarok is. A csoportok első négy helyezettje jut tovább, a mieink a C csoportba kerültek. Alábbiakban egykori honi világklasszis kézilabdázóktól (ők több világversenyen képviselték a magyar színeket) kértünk véleményt a magyar válogatott esélyeiről.
Simó Lajos volt világválogatott: – Hát belehúztunk, mert a mi csoportunk a legnehezebb, sokkal könnyebb lett volna akár az A vagy a B csoport is. Nem tudni, hogy a „nagy” csapatok, Franciaország, Oroszország és Horvátország milyen válogatottal szerepel majd, ám ettől függetlenül kötelező a továbbjutás.
Marosi László sokszoros válogatott, hatszoros gólkirály: – A nagy nevektől nem kell mindjárt hanyatt esni. Én figyelem az európai válogatottak szereplését és látható, hogy több nagynevű gárda is eléggé felhígult, a játékosaik zöme külföldön játszik, és már nem tartja elsődlegesnek a legjobbak közé mindenáron bekerülést. A csoportból mindenképpen tovább kell jutni, és jó felkészüléssel Pásztorék kellemes meglepetéseket okozhatnak a kézilabdabarátok számára.
Kontra Zsolt háromszoros világválogatott: – Úgy gondolom, a csoportmérkőzések után kezdődik igazából a válogatottunk számára a világbajnokság. Az a sorozat jó ráhangolást jelenthet a további mérkőzésekre. Ez azt jelenti, hogy a csoportból tovább kell jutni, és utána egységes csapattal tovább kell menetelni.
Kaló Sándor sokszoros válogatott, volt szövetségi kapitány, a kuvaiti bajnokcsapat jelenlegi edzője: – Valóban nehéz csoportba kerültünk, de a továbbjutásra van esély, bár az Európán kívüli országokat sem szabad lebecsülni. Az A csoportba került Kuvait válogatottja, amelyben az általam irányított bajnokcsapatból is lesznek játékosok. Az jóval könnyebb csoport, mint a magyaroké, így még nekik is van esélyük a továbbjutásra.
-------A borsodi lapban két külön cikk is foglalkozik a Tiszaújvárossal-------
Új edző, új játékosok az újonc újvárosiaknál
Tiszaújváros (ÉM - PA) - A Tiszaújvárosi SC NB I/B-s újonc női kézilabdacsapatánál nem sokáig ültek örömünnepet a bajnoki cím felett, hiszen a gárda már az elmúlt héten megkezdte a felkészülést az új idényre. Az edzéseket az új trénerrel, az NB I-es múlttal is rendelkező Berzsenyi Máriával végzik a játékosok, akik között több új arcot is felfedezhetnek majd a szurkolók. Az NB II-es együttes magja egyébként együtt marad, hozzájuk csatlakozott Molnár Bea és Császár Tímea Győrből, Hollóné Hoffman Anita Miskolcról, Vakarcs Krisztina Kisvárdáról és Keller Andrea Kecskemétről.
- A jelenlegi keret 90 százalékát nagyon jól ismerem hiszen dolgoztak már a kezem alatt, tehát tudom mire képesek - mondta Berzsenyi Mária. - Egy nagyon szimpatikus együttest ismertem meg az újvárosiban, és ez nemcsak a játékosokra, hanem a vezetőkre is igaz. Nem rövid távra tervezünk, hiszen szeretnénk felépíteni egy erős utánpótlásbázist, amelyre a jövőben támaszkodhatna a csapat. A TSC amolyan "űrbetöltő" is lenne a város életében, ugyanis női csapatsportág még nem működik itt. Újoncként a másodosztályban az a célunk, hogy stabil együttest alkossunk.
Nem lesz állóvíz a kézilabdásoknál
A felnőttek mellett az utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektetnek a TSC női csapatánál
Tiszaújváros (ÉM - PA) - A Tiszaújvárosi SC női kézilabdacsapata magabiztos teljesítménnyel, hét pontos előnnyel nyerte meg az NB II-es pontvadászatot, és jogot szerzett az NB I/B-s szereplésre. A csapat nem átutazó szeretne lenni a másodosztályban, és hogy ezt komolyan is gondolják annak már most számos kézzelfogható jele van.
Az egyik, hogy már nagyon korán, július 15-én megkezdték a felkészülést az új idényre, a másik, hogy a kézilabdás berkekben is elismert szakembert, Berzsenyi Máriát sikerült megnyerniük az edzői posztra. De nem csak a tréner személye új, hanem több igazolással is megerősítették a játékoskeretet. Berzsenyi Mária legutóbb két éve, a miskolci női gárda kispadján ült utoljára, és akkor a második helyen zárt a Honvéd az NB I/B-s bajnokságban.
- Hogy hiányzott-e az edzői munka? Az első másfél évben nem mondhatnám, még a televízióban sem néztem meg a mérkőzéséket - mondta Berzsenyi Mária. - Aztán persze egyre inkább. Mielőtt idejöttem, több helyről is volt ajánlatom, de számomra csak Miskolc és Tiszaújváros jöhetett szóba. Mivel ez utóbbi helyről is megkerestek a kapcsolatunk egyezséggé érett. Nagyon szimpatikus együttest ismertem meg az újvárosiban, ráadásul a játékosok 90 százalékával dolgoztam már együtt korábban, tehát tudom mire képesek.
Az NB II-es együttes mag- ja egyébként együtt marad, hozzájuk csatlakozott Molnár Bea és Császár Tímea Győrből, Hollóné Hoffman Anita Miskolcról, Vakarcs Krisztina Kisvárdáról és Keller Andrea Kecskemétről.
- Ami biztos, hogy nem rövid távon tervezünk, hiszen az a célunk, hogy a városban - mivel még nincs - megerősítsük egy női csapatsportág, a kézilabda alapjait - jelentette ki Berzsenyi Mária. - Egyértelmű cél, hogy felépítsük az utánpótlást, amelyre utána bátran támaszkodhat az csapat. Ehhez persze szükségünk lesz a város támogatására is, és bízunk benne, hogy akiknek kell, azok az ügy mellé állnak. Aki ismer az tudja, hogy nem szeretem az állóvizet, és az elvégzett munkában hiszek. Az első évben a másodosztályban is stabil csapatot szeretnénk kialakítani, és azért dolgozunk keményen, hogy ez sikerüljön.
Büszkeség
- Nagy büszkeség ez a remek eredmény a klub számára, de egyben nagy teher is, ugyanis meg kell teremteni a magasabb osztály anyagi feltételeit - mondta dr. Kébel Zsolt, a Tiszaújvárosi SC elnöke. - Azon vagyunk, hogy ez sikerüljön és ennek érdekében a tárgyalások gőzerővel folynak. Mint azt az edzőnő is elmondta: egy jól működő felmenő rendszert szeretnénk létrehozni, amelyben a helyi fiatalokra támaszkodnánk, azaz a felnőttek mellett az utánpótlást is meg kívánjuk erősíteni. Én úgy gondolom, hogy ha van a városban egy sikeres felnőtt csapat akkor az vonza magához a fiatalokat is, és mivel Tiszaújvárosban női csapatsportág nincs, ezt az űrt töltheti be a kézilabda. Remélem, hogy a város sportszerető közönsége és a városvezetés segíteni fog nekünk ebben, mert mi azért fogunk dolgozni, hogy tovább öregbítsük Tiszaújváros hírnevét.
--------
Nem keresnek új kapust
Debrecen (HBN - K. Z.) - Bár Irina Szamozvanova visszavonulásával kapusposzton veszteség érte a DVSC-Valdor női kézilabdacsapatát, a piros-fehérek vezetői nem tervezik új hálóőr leigazolását.
Miután a sok nagy sikert megélt Szamozvanova bejelentette, hogy anyai örömök elé néz, a Lokinál ugyanaz a három kapus - a sérülés után lábadozó Szász Mária, Deák Melinda és a fiatal Kolsofszki Noémi - maradt, akikkel a csapat a tavalyi bajnokságot is elkezdte. A kiváló képességekkel megáldott Szamozvanova távozása ellenére a debreceni csapat szakvezetői nem akarnak új kapust szerződtetni. A hazai mezőnyben ugyanis nincs olyan szabadon igazolható hálóőr, aki komoly erősítést jelentene, míg külföldről azért nem igazolhat a Loki, mert Orbán Annamária és Mariana Trbojevic megszerzésével betelt a DVSC-Valdor légióskontingense.
A debreceni csapatnak egyébként még mindig nem végleges a felkészülési programja, egyelőre csupán az biztos, hogy a szeptember 11-i bajnoki rajt előtt (a nyitányon az együttes a Vasast fogadja) három héttel Michalovcén vendégszerepelnek Váczi Sándor tanítványai. Mint arról már korábban is beszámoltunk, az EHF-kupában augusztus 6-án sorsolnak, ahol a Loki a vele együtt a második körbe sorolt húsz csapat a selejtező három továbbjutója, illetve a Bajnokok Ligája első fordulójának nyolc vesztese közül kaphat majd ellenfelet.
---------
Kiss személyében nagy ember érkezett
Hat új játékost tudhat soraiban a Szabolcs KSE kézilabdacsapata
Nyíregyháza (KM - K. T.) - A Szabolcs KSE NB IB-s férfi kézilabdacsapatának elöljárói alapos munkát végeznek. Ennek kézzel fogható eredménye, hogy tovább "izmosodott" a már egyébként sem piskóta gárda.
Kárászi Zoltán ügyvezető elnök bejelentette, hogy nagy embert igazolt a vezetőség. Ennek fele sem tréfa, mivel Kiss János szálfatermetű férfiú: a beállós 192 centiméteres magasságból tekint a világra.
Márpedig tekintettel arra, hogy a huszonnyolc esztendős játékos korábban megfordult az akkor még élvonalban jegyzett Tiszaföldvár körletében, míg legutóbb a második vonalban törzstagnak számító Gyöngyöst segítette - elmondható, hogy Kiss megszerzésével nagy fogást hajtott végre a egylet.
Emígyen igazán acélos keret áll Bartha Dénes edző rendelkezésére, hisz a nyáron Braun Brunó, Kovács Attila, Lencsés József, Medve Róbert és Varga Zsoltot is sikerült a nyíregyházi legénység soraiba csábítani.
--------
Jugoszláviai edzőtábor
A Pick Szeged NB I-es férfi kézilabdacsapata ezen a héten itthon készül az új bajnokságra. Dragan Djukics edző gondolt egy merészet, s a tréningek nagy részét a Móravárosi Kinizsi Horgosi úti pályájának zöld gyepén tartja.
– Hétfőn azonban áttesszük az edzés helyszínét a jugoszláviai síparadicsomba, Kopaonikba. A kétezer felett lévő edzőtáborban egy hétig dolgozunk, s augusztus 4-én érkezünk vissza. Majd két és fél hétig itthon készülünk. Valamennyi játékos velünk tart, hiszen igyekeznünk kell, mert amennyiben összejön a Közép-európai Férfiliga (MEHL) küzdelme, akkor augusztus 22-én már pályára kell lépnünk – mondta Dobozi Iván technikai vezető. Kővári Árpád klubelnök elárulta, hogy augusztus 10-én ül össze a MEHL-be nevezett 14 csapat (időközben a horvát Metkovics és a szlovén Celje is jelentkezett) vezetője, hogy véglegesítse a programot, a menetrendet, s a még tisztázásra váró anyagi dolgokat. Az már most látszik, hogy nem lesz egyszerű elhelyezni a bajnokságon, a hazai és a nemzetközi kupákon túl belépő 26 találkozót. De mint a résztvevők hangsúlyozzák, mindent elkövetnek az egyezség érdekében, hiszen ez az új játéklehetőség elsősorban a csapatok felkészülését és formában tartását szolgálja. A gyenge színvonalú hazai bajnoki találkozók mellett magas színvonalú találkozók lesznek. A hazai liga kijelölte azokat a játékvezetői párosokat, amelyek szerepet kapnak a MEHL-mérkőzéseken: Klucsó, Lekrinszki; Horváth, Marton; Cserepes, Jancsó; Serfőző (szegedi), Bonifer.
-----
Dózsás lányok sikeres svéd tornája
Tatabánya
A 15 évesekből álló Dózsa-iskola együttese a nagyon értékes harmadik helyen végzett a svédországi vb-n
Mint arról lapunkban már beszámoltunk, Svédországban, a Göteborgtól nem messze fekvő Partille-ben 38. alkalommal rendezték meg a nem hivatalos diák kézilabda-világbajnokságot, amelyen a tatabányai Dózsa-iskola három leánycsapattal vett részt. 47 ország 757 együttese küzdött több korcsoportban a földkerekség legnagyobb létszámú és kitűnő színvonalú eseményén.
A tatabányaiak 11 évesekből álló csapata a 3. helyen végzett. A 12 évesek a vigaszágon, az úgynevezett B-kisvilágbajnoki döntőben aranyérmet szereztek, míg a 15 évesekből álló Dózsa-iskola tagjai bronzérmet vehettek át.
A fiatalok a sport mellett rengeteg szép élménnyel lettek gazdagabbak Svédországban. Erről beszélt az együttesek néhány tagja.
Kiss Adrien (15 évesek csapata): – Másodszor voltam a svédországi vb-n, és most is nagyon jól éreztem magamat. Pedig rossz időben voltak a meccseink, többnyire műfüves pályákon. Egy iskolában szállásoltak el bennünket, kulturált körülmények között laktunk. Nagy élmény volt számunkra, hogy találkozhattunk Magnus Vislanderrel, az elmúlt évszázad legjobb kézilabdázójával. Ő nagyon sok mér-közést, köztük a mi meccseinket is megtekintette. Csodálatos volt a vb megnyitó ünnepsége. A szpíker hangosan így üdvözölt bennünket: Isten hozott puszta, gulás.
Balogh Anita (15 évesek csapata): – Jól éreztük magunkat, és jó eredményeket is értünk el Partille-ben. Meglepő volt, hogy svéd ellenfeleink mennyire erős fizikai felépítésűek. A pályán kőkemény ellenfelek, de az életben állandóan mosolyognak. A hoszszú haj nekik szokatlan, rendre mégis simogatták fejünket, miközben nagyokat csodálkoztak. A meccsek kemények és fárasztóak voltak, de mi nem strandolni mentünk Partille-be.
Ferenczi Zsófia (15 évesek csapata): – Nagyon fárasztó volt a vb, mivel napi 2–3 meccset játszottunk. Ráadásul egymás találkozóin szurkoltunk, amikor csak tehettük. Társaim nevében is mondhatom, hogy csodálatos napokat töltöttünk Svédországban.
Gerstmár Szilvia (15 évesek csapata): – Én is csak azt mondhatom, örök élmény marad számomra a vb. Az utazásnak is voltak felejthetetlen részei. A tíz emeletnyi és mintegy nyolcvan méter hosszú kompon három órán át tartózkodtunk, és ezen a hatalmas létesítményen még bevásárlóközpont is volt.
A világbajnokságon részt vevő tatabányai lányok névsora: Bánfalvi Vivien, Baranyai Szabina, Imeli Eszter, Matusnyák Nóra, Negyelszki Ágnes, Pál Andrea, Szabó Dóra, Szabó Fanni, Szőlősi Patricia, Tóth Viktória, Varga Mónika, Besszer Fanni, Dalmadi Andrea, Fitos Csilla, Fitos Noémi, Haducsek Klaudia, Hegedüs Alexandra, Horváth Marietta, Imeli Eszter, Pál Andrea, Schwarz Erika, Szőlősi Patricia, Balogh Alexandra, Balogh Anita, Bodányi Renáta, Ferenczi Zsófia, Gertsmár Szilvia, Iharos Krisztina, Járóka Adrienn, Kiss Adrienn, Kutasi Gabriella, Lakatos Eszter, Pápai Timea, Raffai Mónika, Sáry Kitti, Takács Zsanett és Tóth Andrea. Edző: Gyurkovics István.
Van sportorvos, aki megkérdezi "hogy van?" és már pesétel is.
Nem kérdezi meg, mert egyszerre vagy tucatnyi pecsétet kell kiosztania... :-/ Nem kívánom megnevezni a csapatot, de tudom, hogy az egyik NB1/B-s (!) csapat valamelyik ifistája rendre lepecsételteti minden csapattársa kartonját. Mellesleg ahova a fent említett srác ját, ott sem tüdőszűrés, EKG pedig végképp nem üzemel...
Ilyen előzmények után semmin nem szabad meglepődnünk.
Játékvezetöként TUDOM hogy minél alacsonyabb szinten nézzük a sportorvosikat, annál több a hamisítvány... Sajnos minden ötödik csapat egy játékosának van sportorvosi pecsétje és o "rendel". Nincs annál viccesebb, mint amikor egy Bp.I. osztályú meccsen, mind a 12 játékosnak ugyanaznapra datálódik a sportrvosi pecsét...
Van sportorvos, aki megkérdezi "hogy van?" és már pesétel is. Én az összevont IV-XIII kerületibe járok : EKG, tüdoszurés, labor, plusz vizsgálat. Ez korrekt.
Aki sportol, az szerintem csak jol jár vele egészségileg.
Véleményem szerint alaptalan következtetést vonsz le ezekből a – valóban rendkívül tragikus – esetekből. Szerintem - a kis Dárdai eseténél például egyértelműnek tűnik - ezek a tragédiák nem azért történtek, MERT sportoltak, hanem ANNAK ELLENÉRE estek meg, hogy sportolókról van szó.
Én úgy érzem, hogy ezek az esetek nincsenek a sporttal összefüggésben, csak éppen a sport sem tudta megakadályozni, hogy bekövetkezzenek. Nem hiszem, hogy a játékstílus megváltozásának ilyen messzemenő hatása lenne, legalábbis az összefüggés szerintem kimutathatatlan. A sportolás közben szerzett esetleges végzetes sérülések szerencsére olyan ritkák, hogy elhanyagolható a gyakoriságuk a sport egyéb általános előnyeivel szemben. A sportorvosi vizsgálat? Aki sportolt, az tudja mennyit ér az. De ha alapos vizsgálat lenne, akkor is: az orvostudomány se mindenható.
Tehát igenis, továbbra is bíztassuk a fiatalokat, gyerekeinket, magunkat az aktív, sportos életre, hogy – ha teljes bizonyossággal nem is garantálható, hogy elkerülhető legyen, de legalább - csökkentsük az esélyét az ilyen tragikus híreknek.
Nagyon megdöbbentő a fiatal sportolók halála! Vajon lehet oka ennek a játékstílus megváltozása? Esetleg nem elég alapos a sportorvosi vizsgálat?
Szomorú lesz ezektől a hírektől az ember! Állandóan azt mondjuk - nem alap nélkül - hogy a gyerekek nem mozognak eleget, közben ilyen dolgokat hall az ember! Lehetséges-e ezt elkerülni úgy, hogy természetesen a gyerekek,fiatalok és kevésbé fiatalok - mindannyiunk örömére - ne hagyják abba a sportot?!
Üdv. mindenkinek!
Találtam egy cikket a megyei lapban, íme:
Földvárról küldi a játékvezetőket
Balatonföldvár
A balatonföldvári Andorka Sándort az Európai Kézilabda Szövetség salzburgi kongresszusán öt jelölt közül a játékvezetők kijelöléséért felelős vezetőnek választották. Ezáltal bekerült a szövetség versenybizottságába is. Mindez óriási sportdiplomáciai siker.
– Az a feladatom, hogy az összes európai kézilabdaversenyt illetően javaslatot tegyek a játékvezetők jelölésére – mondta Andorka Sándor. – Ezenkívül a feladatkörömbe tartozik a tagországok játékvezető bizottságainak elnökével való kapcsolattartás, a játékvezetők képzésének figyelemmel kísérése, s a kiöregedettek pótlása tehetséges fiatalokkal. A játékvezetők a figyelem előterébe kerültek a nemrég véget ért futball-világbajnokság révén; szerintem nem minden honnan, hanem azokból az országokból célszerű játékvezetőket foglalkoztatni nagy tornákon, ahol magas nívójú a bajnokság. Sportpolitikai kérdés ugyanakkor, hogy a kevésbé fejlett kézilabdázással bíró országokból is kerüljenek tehetséges játékvezetők a nemzetközi vérkeringésbe, s komoly feladatokat is rájuk lehessen bízni. Andorka Sándor úgy gondolja: megválasztásával vége szakadhat annak a jelenségnek, hogy a pálya az idegenben játszó magyar csapatok számára kedvezőtlenül lejt. S ugyanakkor ha okos menedzseléssel elkezdik szorgalmazni a tehetséges magyar játékvezetők mielőbbi feljutását az európai élvonalba, akkor ők már a következő olimpián meccset vezethetnek.
– Negyedévente három napot Bécsben, a szövetség székhelyén kell majd töltenem, ahol végigbeszéljük a feladatokat az érintett kollégáimmal – mondta Andorka Sándor. – A játékvezető-küldéseket el tudom intézni itthonról, Balaton-földvárról is. Az biztos, hogy a személyes tapasztalatok megszerzése érdekében megpróbálok ott lenni a legtöbb versenyen. Finnországban, Lengyelországban és Dániában lesznek az idén Európa Bajnokságok, junior fiúk és lányok, illetve nők számára. A legfőbb törekvésem az, hogy olyan korrektül tudjam végezni a munkámat, hogy ne érhesse a gyanú árnyéka sem a játékvezető-küldést. Andorka Sándor egyébként a balatonföldvári Fesztivál szálloda igazgatója.
Választott munkája és hobbija egyáltalán nem zavarja egymást; amíg ugyanis a turizmusban nyáron, addig a kézilabdában a többi évszakban van a fő szezon.
Czene Attila
Andorka Sándor 57 éves. Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát valamint szálloda- és vendéglátó felsőfokú szakmai képesítéssel rendelkezik. Oroszul, németül és angolul beszél. 297 nemzetközi mérkőzést, és 445 hazai első osztályú meccset vezetett. Felesége testnevelés szakos pedagógus.
Mariana Trbojevic két évre a Lokié
A Radnicski Belgrádból érkezett játékos nagy hasznára lehet a csapatnak
Debrecen (HBN - K. Z.) - Ami már napok óta valószínűsíthető volt, kedden végleg eldőlt: Mariana Trbojevic, a Radnicski Belgrád 22 esztendős irányító-átlövője két esztendőre aláírt a DVSC-Valdor kézilabdacsapatához.
A Hajdúnánásáról érkezett Orbán Annamária után tehát újabb játékost igazolt a Loki, s Váczi Sándor vezetőedző szerint mindkét kézilabdázó nagy hasznára lehet majd a fiatal debreceni együttesnek. A szerb Trbojevic, aki a belső posztok mindegyikén bevethető, az eddigi edzéseken nagyon jó benyomást tett a piros-fehérek szakvezetőire. Sajnos újabb távozó is van, Szabó Valéria ugyanis egyetemi tanulmányai miatt - a szélső Szegeden lesz joghallgató - elhagyja a cívisvárost, s Hódmezővásárhelyen folytatja pályafutását. Nem dőlt még el Jeddi Mária sorsa sem, a rutinos kézilabdázó egy héten belül dönt arról, hogy munkahelyi kötelezettségei mellett is segítségére tud-e lenni a Lokinak.
Ami a többieket illeti, szerencsére minden a legnagyobb rendben van a csapat háza táján. A sérültek közül Kereki Edina és Sütő Mariann már teljes értékű munkát végez, míg Szász Mária és Rácz Emese egyelőre még külön edz. A lányok egyébként az elmúlt napokban délelőttönként atlétikai tréningeken, illetve kondicionáló termi foglalkozásokon vettek részt, míg délután többnyire a labdáé volt a főszerep. Váczi Sándor teljes mértékben elégedett az eddig elvégzett munkával, a mester csupán azt fájlalja, hogy a gárda egyik legjobbja, Szűcs Gabriella válogatottbeli kötelezettségei miatt még nem tudott bekapcsolódni a felkészülésbe. Még az elmúlt idénynyel kapcsolatos érdekesség, hogy a sportszerűségi versenyben a lokisták 184 percnyi kiállítással a bajnok FTC (182) mögött a második helyen végeztek, míg az azóta Vásárhelyre igazolt Kocsik Viktória 78 értékesített büntetővel a negyedik legjobb hétmétereslövőnek bizonyult.
-----
Ezüstszemet talált a Vaktyúkok
Tiszavasváriból a győztesek jutottak a strandkézi fináléjába
Tiszavasvári (H. A.) - A hét végén a tiszavasvári strandfürdő területén kialakított speciális homokpályán bonyolították le a strandkézilabda régiódöntőt.
A tét nem volt kicsi, hiszen az augusztus 10-11-én, Siófokon esedékes fináléba jutásért hadakozó csapatok közül, korcsoportonként az első helyezettek léptek tovább. A kézilabdát kedvelő szurkolók számára is különleges volt ez a játék, hiszen a labdát nem lehetett pattogtatni, viszont mindeki szívesen dobta el magát a homokba, ami természetesen jóval puhább a parkettánál, a műanyag borításnál
A negyvennégy együttest mozgósító eseményt mindvégig nagy küzdelem jellemezte. A férfiaknál például a végső győzelmet megszerző, Medve Róberttel és Simák Györggyel felálló nyíregyházi főiskola még a csoportmérkőzések során kikapott a Diósgyőrtől, a folytatásban viszont már nem talált legyőzőre.
Eredmények.
Nők, felnőtt: 1. Balmazújváros, 2. Vaktyúkok Tiszaújváros, 3. Debreceni DSI, 4. D. Medikus
Ifjúság 1. Debreceni DSI-MÁV.
Serdülő: 1. Debreceni DSI-MÁV.
Gyermek, 4. korcsoport (7-8. osztályosok): 1. Balmazújváros. 3. korcsoport (5-6. osztályosok): 1. Balmazújváros.
Nem szoktam javítani, mert akkor arról szólna az egész napom (...), de Harta Béla nevének elírása most baromira zavart.
Nem igazán találok arra magyarázatot, hogy miért ilyen felületes jónéhány újságíró. De inkább nem is bosszankodom!
A Makai Máté halála számomra megdöbbentő, ha jól tudom, volt egy komoly sérülése, de utána visszatért a pályára, vezettem is neki meccset. Talán ősszel volt, de akkor semmi nem látszott rajta.
Az Interliga résztvevői:
Magyarok: Győri Graboplast ETO; Cornexi
Horvátok: Podravka Koprivnica; Tresnjevka Zagreb; Koka Varazdin
szlovák: Duslo Sala
Osztrák: Hypo A; Hypo B
Program:
SALA
08.03.
Hypo A - Tresnjevka
Duslo Sala - Hypo B
Bruno
Te javítod a bemásolt cikkeket?
Most irtam DN-nek a hibáktól hemzsegő cikkért. Vártam is, hogy mikor másolod be, és itt is javítom, de egy névelírás már javitva van!
Tehát,
Harta Béla neve már jól van ide írva, de:
Csorba Gábor jobbszélső és nem bal
Killinger Gábor neve helyesen Kilvinger Bálint
És jobbátlövő nem pedig bal
És Simontornyán játszott nem Gyönkön
Weisz Gábor úgyszintén ott szerepelt
És tudtommal a csütörtöki edzőmeccsre nem érkezik Veszprémből próbajátékos, de Ózdról igen
A faterom mondta, hogy az NS-ben azt olvasta, hogy meghalt egy Makai nevü Ceglédi kézissrác. Ez az a Makai, aki volt a Tromosban, szolnokban is ? Kb 25 lehetett, tud valaki valamit erröl ?
Más: valaki írja már be az all-star csapatot, hagy mazsolázzam jobban ki ezt a Pálffy-Lovász esetet. Köszi
Új csoportbeosztások, sok új csapat
Debrecen (HBN - F. L.) - Miközben az NB I. B-s kézilabdacsapatoknál lassacskán megkezdik vagy esetleg már meg is kezdték a felkészülést, a Magyar Kézilabda-szövetségben is javában folyik a készülődés a következő, 2002-2003-as bajnoki évre.
Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a sportág irányítói elkészítették a soron következő bajnokság csoportbeosztásait, illetve a sorsolást.
Az előbbiben jó néhány változás van úgy a férfi, mint a női mezőnyben. Az előző évad Keleti csoportjának csonka, tizenhárom csapatos férfibajnokságából tíz gárda maradt. Az NB I-be jutott Békési FKC mellett kiesőként búcsúzott az Abony és a Kecskemét. Helyükre az élvonalból kiesett Csömör, valamint három NB II-es bajnok, a Mezőtúr (délkelet), a Salgótarján (észak) és a Mezőkövesd (északkelet) érkezett. Ezúttal tehát teljes lesz a tizennégy csapatos mezőny, amely a következő: Újkígyós-Csaba KC, Hajdúböszörmény, Tiszavasvári, Szabolcs KSE Nyíregyháza, Mezőtúr, Kiskőrös, Csömör, Ózd, Makó, Salgótarján, Tiszaföldvár, Mezőkövesd, Fehérgyarmat, Gyöngyös.
A nők előző évi tizennégy csapatából mindössze kilenc maradt tagja a Keleti csoportnak. Az első osztályba jutott Túrkeve mellett búcsúzott a két kieső, a Jászberény és a Kispest, a Tököl gárdáját átsorolták a Nyugati csoportba, míg a Medgyesegyháza nem vállalta a szereplést. Így az NB I-ből kiesett Békéscsaba mellett négy NB II-es bajnok nyert ide besorolást: a Tiszaújváros (északkelet), a Szeghalom (délkelet), a Csömör (észak) és a kissé fura nevű Ceglédi Kék Cápák (dél). Az előző pontvadászatból megmaradt együttesek: Hajdúnánás, Derecske, Kiskunhalas, Kecskemét, Bőcs, Szeged, FTC-ETC, Göd, Mátészalka.
A bajnokság a versenykiírás értelmében szeptember 21-én kezdődik.
----
A kitűzött cél változatlan
Megkezdte bajnoki felkészülését a Pick Szeged
Tegnap délelőtt klubvezetői tájékoztatóval, majd orvosi vizsgálattal megkezdte az új bajnokságra való felkészülését a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Délután már a gyakorlati foglalkozás játszotta a főszerepet.
Hagyománnyá vált a Pick Szeged kézilabdásainál, hogy az első edzésen Kővári Árpád klubelnök beszél az elvárásokról, bemutatja az új játékosokat.
– Remélem, mindenki kipihente magát az elmúlt öt hétben, s ezután teljes erejét és figyelmét a minél jobb felkészülésre tudja fordítani – kezdte a beszédét az elnök, majd így folytatta: – Már elöljáróban felhívom mindenki figyelmét, hogy a Közép-európai Liga által szervezendő mérkőzések miatt a 2002/2003-as bajnoki évben lényegesen nagyobb teher hárul mindenkire. A 16-os keret valamennyi játékosának sokkal több lesz a szereplési lehetősége. A célunk nem tér el a korábban megfogalmazottaktól, szeretnénk letaszítani a trónról a Fotexet, mind a bajnokságban, mind pedig a hazai kupában. A KEK-ben pedig minél messzebb eljutni, öregbítve a városunk, a szponzoraink és a klub hírnevét.
Miután Kővári Árpád bemutatta az új játékosokat, Kotormán Attilát, Habuczki Tamást, Nenad Puljezevicset és Norris Yuniert, Lele Ambrus, a közelmúltban kinevezett sportigazgató szólt: – Arra kérek mindenkit, hogy profi módon éljen és dolgozzon. Valamennyien egy felé húzzuk a csapat szekerét, mert csakis összefogással lehet eredményesen szerepelni – hangsúlyozta az újdonsült sportvezető.
Dragan Djukics edző a megnövekedett mérkőzésszám miatt kialakult helyzettel kapcsolatban megjegyezte, hogy nem tart kevesebb foglalkozást, azonban az edzéseken belüli terhelés és a munka minősége más lesz. Felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos lesz a jó időbeosztás, mert csak úgy lehet két edzés, mérkőzés között megfelelően regenerálódni, ha megfelelő pihenőt iktatnak be.
A délelőtti foglalkozás második részében súlyfelmérés és vérvétel következett. Délután pedig már sportszerelésben megkezdődött a fizikai munka, amelyen mindenki épen és egészségesen vett részt. Perger Zsolt kapus a több hónapos kihagyás után már teljes értékű munkát végez. Ugyancsak bekacsolódott az edzésekbe Buday Dániel is, azonban a Pick válogatottja csak október környékén léphet pályára.
------
Öt felnőttel kezdett a Bányász
Komló
Tegnap délután a Komlói Bányász NB I-es férfi kézilabdacsapata is megkezdte a felkészülést a bajnokságra. Fenyvesi Károly edző – bár számított rá – szomorúan tapasztalta, hogy mindössze öt felnőtt játékos jelentkezett az első tréningre.
Valószínűleg ennél jobb szezonkezdetre számítottak a vezetők, ám Péter Szabó Zoltán technikai vezető és az edző is igyekszik nem tragikusan fölfogni a helyzetet, amely szerint az első edzésre jelentkező kézisek zöme az utánpótlás köréből kerül ki. A fogyatkozáshoz ugyanis a szünetben szép lassan hozzászokhattak. Játékosaik javarésze alacsonyabb osztályú külföldi klubokhoz igazolt, a minőségi cseréért a hírek szerint nem egy esetben háromszoros fizetéssel kárpótolva magát. Kalocsay Attila és Szilovics József a német harmadosztályt választotta, Alekszander Csopics Izraelbe, Harta Béla Olaszországba távozott. Kékesi Szabolcs Veszprémbe igazolt, míg Frey Tamás a testvérét követve az Elektromoshoz távozott.
Az érkezők listája egyelőre nem ilyen illusztris és széles: Csorba Gábor (Kecskemét, balszélső), Killinger Gábor (Gyönk, balátlövő) és Weisz Gábor (Gyönk, kapus) személyében három egyetemista írt alá egyelőre. Ám a vezetők szerint aggodalomra semmi ok, hiszen a kéziseknél február végéig lehet igazolni, és ők egyrészt máris próbajátékra invitáltak több játékost, köztük a junior válogatott Nagy Zoltánt a Dunaferrtől, valamint egy veszprémi és egy csömöri fiatalembert. A keresés azonban velük sem merül ki, hiszen a jobb oldal megerősítése továbbra is égető kérdésnek számít, ha a csapat komolyan gondolja a kitűzött célt, ami egyelőre a bentmaradásra korlátozódik.
A játék mellett javarészt dolgozókból, tanulókból álló együttes egyelőre napi egy tréninggel indít, majd előbb fakultatív módon kettőre növelik az adagot, és csak augusztus közepén vár a keretre egy kéthetes kötelező hazai „edzőtábor”.
-----
Tréningeznek a tatabányai kézisek
Tegnap délután Kanyó Antal edző irányításával megkezdte a szeptember közepén kezdődő NB I-es bajnoki szezonra felkészülését az újonc Tatabánya Carbonex KC együttese. A tréning előtt köszöntötte a 23 játékost – köztük az új fiúkat, Jano Pétert, Jano Pált (szlovák válogatottak) dr. Borsos Attilát, Kuzma Norbertet, Himer Zoltánt, Lengyel Pétert, Pulay Gábort — Bódi Dezső és Németh Ferenc, a klub két társelnöke. Igazoltan egyedül Törő Szabolcs volt távol.
A játékosok a kézbe vett edzéstervet látva szembesültek a rájuk váró kemény munkával. A felkészülési időszakban augusztus 2-án és 3-án Érsekújváron vesz részt a csapat nemzetközi tornán, augusztus 9-én Győrben játszanak két felkészülési mérkőzést, aminek viszonzásaként május 14-én Tatabányán lépnek pályára az ETO ellenében. Augusztus 16-18-án Keszthelyen szerepelnek nívós viadalon a tatabányai fiúk, majd augusztus 31-én és szeptember 1-jén a Bányásznap tiszteletére a megyeszékhelyen rendezendő emléktornán a Carbonex Kupáért lépnek pályára Sibalinék.
Az előző évi bajnokságban jól szerepelt tatabányai csapatból egyedül Szotyori István igazol külföldre, míg Sibalinék mellett rutinos volt felnőtt- és juniorválogatottakkal erősödött a TCKC.
Egy ilyen all star csapat összeállításánál mindig is lesznek viták, szoktak vitás posztok lenni, de hogy ilyen egetverő hülyeséget csináljon valaki... Ráadásul az egyik legolvasottabb médiumban. Szerintem még maga Pálffy sem hiszi, hogy ő volt a jobb. Egyszerűen járt a pozíció a Dferrnek és kész. Felejtsük el inkább az egészet...
Ebben azért nem értünk egyet: sajna a kézit inkább csak azok olvassák akik járnak is meccsre, és a hülyeséget ők észre is veszik semmilyen mélyebb ismeret nem kell hozzá. Bevallom nekem a férfi all starral is van problémám, csak érzelmileg nem érint annyira, mint ez a mostani.
"...a "hallgatóság" egy része befogja a fülét, másrésze meg hangosan szidalmazza..."
Szvsz az átlag sportlap-olvasónak általában nincsenek olyan mély ismeretei egyes sportágakban, hogy meg tudjon itélni egy all-star névsor jogosságát. A nevek egy részét esetleg nem is ismeri, és összességében mindent el is hisz a "szakírónak". Ezért tulajdonképpen veszélytelen egy ilyen csapatnévsorral múlatni az uborkaszezont, ezt nyilván tudják a NS-nál is.
Ja és a másik: én sem Siti Esztit jelöltem volna oda, de zért közte és Görbe között nem volt igazán különbség, de Pállfy és Lovász között... És hát nem az egyébként kifejezetten csinos - legalábbis nekem tetszik - Pállfy javára.
Mondjuk én olyan vagyok, hogy ha rájövök, hogy nem megy a "pengetés" nem erőltetem. Igaz valószínűleg Simon helyében - túl jó pozícióban van - én sem törődnék vele, hogy a "hallgatóság" egy része befogja a fülét, másrésze meg hangosan szidalmazza. Bár asszem én legalább többet gyakorolnék.Csak nem élesben...
Adom, hogy a Simon furcsa firkász, és ezek a dolgok tényleg pukkasztják az olvasót. Nagy kár, hogy ennyire szubjektívek az írások. De -amint azt a DK-beli szavazás is bizonyította- embere válogatja. Pl. Te is tudod, hogy én nem a Sitit tettem volna irányítóba... Megint más kérdés, hogy Simon véleményét az egyedüli sportnapilap publikálja.
Minderről eszembe jut 1 mondás: Hiába adott a Jóisten sarkanytyúscsizmát, ha nem tudsz vele pengetni.
A baj az, hogy egy dilettáns hülye állítja össze ezt az all start, ami nem is lenne gond, ha csak magának tenné, de sajnos ezt az egyetlen sportnapilban teszi.
Ha 1 picit továbbmegyünk, akkor Pálffy és Mraviková között is ég és föld - legalábbis az idei szezont figyelembe véve. Annak azért örüljünk, hogy nálunk ilyen játékosok ülnek az all-star csapat padján...