Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40956
Megvígasztallak, a barna színű legénységi bakkancs is ugyanazt csinálta volna a sárga linóleummal, mint a rendőr bakkancs. Mertz annak is fekete gumi volt a talpa. Sőt, hogy nehogy véletlenül elkeseredj: Annak idején nekem barna talpú (tiszti?) surranóm volt, de az ottani sárga linóleumot ugyanúgy összefogta, mint a másik. Nem győztük súrolni. De szívesen súrolnám még most is!
Előzmény: Kuruc71 (40951)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40955

Ügyes!

Előzmény: J Dagain (40953)
Dobri Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40954

Üdv!

Nem a légvédelmisek vagy a tüzérek hordanak piros barettet?

Előzmény: J Dagain (40953)
J Dagain Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40953
Szia Hamburger!

Nem láttalak Debrecenben. Ha esetleg nem láttad a fellépésünket akkor itt van:

http://biztonsagportal.extra.hu/viewpage.php?page_id=18
http://biztonsagportal.extra.hu/viewpage.php?page_id=19

Tudom nem egy Silent Drill de azért nem vészes ahhoz képest ,hogy heti 1-2 órát gyakoroljuk.
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40952
Nekem 91 augusztusig van személyes és 92 februárig hiteles de közvetett infóm az eseménekről.
Előzmény: Hamburger2 (40949)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40951
No még annyit hogy "castronak" a HŐR nél a fekete surranót hívták. 1990 re a disznóbőr csatos utászcsizma egy két örsöt leszámítv szinte teljesen eltünt. Egségesen a fekete bakancsot használtuk. Valamelyik agyament kitalálta hogy a HŐR körletei linóleummal legyenek burkolva. Mondjuk szép világos okkersárgával. Ady-n meg Ferihegyen az volt. No gondold el mit csinált a sok sok fekete gumitalpú bakancs ezekkel a felületekkel egy nap alatt nem hogy egy hét alat. Minden csütörtökön szemletakarítás volt a pénteki szemlére ahol egy foltnak sem volt szabad látszania. A kissebb surlódásokat vietnámi gumipapucccsal lehetett radírozni de ha valaki dúrván és gyorsan húzta végig a bakancsát akkor az beleégett, ott csak a pengézés segített.

Láttál már cca 30 kg os HŐR őrbundát ?
Előzmény: Maz (40944)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40950
Túúúdom túúúúdom ötven fekvőtámasz.

Megérdemlem , lenyomom virtuálisan.

:)))
Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40949
A lövészek talán 92 elején "települtek át" és kezdték meg a kiképzést. A "felderítő rendszert" szerintem már előző év nyara könyékén aktivizálták. Az én szd-mat is "könnyűesítették" és HCLDT-ként adtunk készültséget 20 perces indulási készséggel, napi ellenőrző riasztásokkal, amelyről mindig csak a berakókörletben derült ki, hogy éles riasztás-e, vagy sem.
Előzmény: Kuruc71 (40940)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40948
Emlékezetem szerint a debreceni pct-k is Silósra mentek kiképzőnek.
Előzmény: kovacsgyula44 (40939)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40947
Megspróroltál nekem egy hosszabb hsz-t! :)
Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 40946
NL?
Előzmény: kovacsgyula44 (40945)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40945

Helyesen: ...a felderítő zászlóalj akkori parancsnoka....

gyula

Maz Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40944
Ajjaj, egyenruhaképzést kell tartanom :-)

65 M hadi- gyakorló öltözet volt a sima zöld alapja. (A vászonsildes Bocskai sapka már 75 M, aztán voltak 82-ben, 85-ben és 87-ben is változtatások egyes elemeknél)
87 M a 3 szín nyomású (Rába mintás).
Ha a Castrot a lábatokon hordtátok, akkor jóhogy átázott, mivel az a Bocskai sapka elődje volt :-) A munkásőrsapkára hasonlít kicsit. Amire szerintem gondolsz, az az árkász csizma / utász csizma a bokánál egy pánttal.

OFF

Ezt már régebben is írni akartam: Ha esetleg nosztalgiázni akarnál(tudom, te korábban voltál határőr), akkor az Ex RB-59-07 2000 évjáratú NIVA-t fel tudom ajánlani a célra.
Előzmény: Kuruc71 (40940)
Maz Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40943
Bátyámék Nagybajomban laknak, a sógora (rendőr) nemrég még örsparancsnok volt ott.
Kb 10 éve kérdeztem mi igaz ezekből a híresztelésekből.
Nos a háború után valóban sok akna volt (Ercsi helyőrség történetéről szóló könyvet ajánlom a témában, ottaniak végezték az aknamentesítést), de mára összefüggő aknamező nem maradt. Persze biztos vannak még elszórtan lőszerek, aknák - mint minden hadszintéren - a fűrész meg néha szikrázik a fában, ha repeszt ér, de eléggé átvizsgálták az egész környéket. Mint megjegyezte ma már a viperáktól jobban kell félni, mert az viszont kezd szaporodni a környéken.
Előzmény: Kuruc71 (40931)
swordmanus Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40942
Vagy akár hozzám is írhatna, ha a Népszabi nem meri/akarja/engedik neki nyomtatásba adni.
Olyan iskolapélda lenne ez, amiből érdemes lenne okulni a későbbiekben, úgy gondolom. Egy dolog, hogy ne provokáljuk az egyébként viszketőkezű és provokációra vágyó szomszédot, más dolog, hogy ennek címén felelőtlenül bánunk a ránk bízott emberanyaggal.
Előzmény: tuzer (40941)
tuzer Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40941

Mondtam, hogy gyula benne volt nyakig.

ECCER MÁR ERRŐL IS ÍRHATNÁL A NÉPSZABIBA, GYULA!

(Hátha ijedtükben csinálnának egy igazi /mindegy milyen/ dandárt .)

Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40940
Szervusz Gyulabátyám

Csak hogy hab legyen tortán anno a HŐR nél ha lent volt örsön vagy kerületnél az az határon akkor már nagy részt a terepszínű ( ne kérdezd a rendszeresítési számát ) egyenruha volt. Mi pöstiek csak csurgattuk a nyálunkat a régi zöld 67M zsávolyokban. Ráadásúl olyan szakadtak voltunk mint egy rossz munkás. No szóval mikor beszélgettünk a kollégákkal elmondták hogy ők meg a mi ruháinkat irigyelik !!!!!! Kérdeztük miért . Mint kiderült anno eladtunk több tételben a HŐR nél FÖLÖSLEGES terepszinű ruhákat a Horvátoknak és így a Magyar Hőr ök meg a Horvátok egy része azonos ruhában cirkulált egymástól pár száz tíz méterre. A vállapra felvartak egy nemzetiszín csíkot meg a karon is volt de hát ez a majdnem szart se ér kategóriába tartozott.

A pk állományunk vegyes volt voltak felkészültek motiváltak és voltak csonthülyék. Volt amelyik megkövetelte a hóban való járőrözést az út mellett mert az közelebb van a kerítéshez és így nagyobb az elrettentés. ( cca 1,5 méterrel ) a castrónk ( surci csak fekete ) átázott mint atom és a lábunk lefagyott.

Viszont sorállomány szinten a harci hangulat csapatszellem nagyon jó volt erre emlékszem.

Amúgy mikor volt ez a nagy nyuszi hörcsög együttműködés pontosan ?

kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40939

Emberek!

Furcsa nekem ezeket olvasnom, mert nálunk a Baranya háromszögben - ami talán végig a legveszélyesebb volt - normális volt az együttműködés a határőr igazgatósággal. Volt egy határvadász század Siklóson, egy Pécsett, volt olyan veszélyeztetettnek vélt időszak, amikor ezen felül is volt határőr erő. A kaposvári parancsnokság részéről ki volt jelölve a szombathelyi felderítő zászlóaljtól a pécsi laktanyában elhelyezett BMP-1-es század (ezt vezettem volna én OPCSOP parancsnokként egy BRM1K-ból) a tü. dd.-tól egy "könnyű lövész"-nek átképzett század, egy bajai valódi lövészszázad és egy lentii lövészzászlóalj, a tü. dd.-tól egy tüzér üteg, ami osztállyá volt bővíthető néhány óra alatt, kerepesi útról megfelelő rendőri erők. A határvadász századok felkészítése a mi gyakorlótereinken és lőterünkön folyt, a mi szakmai segítségünkkel, már azért is, mert pl. a pécsi határvadász század parancsnoka a Zalkán elhelyezési szakon végzett, tőlünk dezertált főhadnagy volt. Magam is meglepődtem, hogy az ízig vérig link kollégából az éles helyzetben milyen hamar katonát faragtam. A határőr igazgatóságon ennek a csapatnak alkalmazói megbeszélése volt több alkalommal. Egyik ilyen megbeszélésen mondta Wekerle vőrgy., "hja kérem, a háborúban halnak meg katonák!", amikor a csapatomnak kevlár sisakot, meg golyóálló mellényt követeltem. Az aknavető lőszerek becsapódási helyeit magam is láttam, amikor azt a vádat vizsgáltuk ki, hogy egy magyar T-55-ös a teljes lőszerkészletét kilőtte a torjánci karolára. Határőr állások nem voltak, sőt semmilyen állások nem voltak előkészítve, amit én ezen az alkalmazóin bőszen kifogásoltam, az osztrák példára hivatkozva, ahol a konfliktus elején azonnal század támpontokat építettek ki. Szemben úgynevezett "fa-föld erődítés"-ekben élvezkedtek a szerbek, szállt a füst a dobkályhákból, hordták nekik a pálinkát, stb., a mi határőrjeink, felderítőink meg a puszta földön dekkoltak órákon át a minuszokban. Emlékszem, mennyit kellett a kaposváriakkal veszekedni, hogy engedélyezzék, hogy a katonák Ilocskán, Oldon, vagy Kásádon bemehessenek a házakba, és a padláson alakíthassák ki poszjaikat.Nagyjaink azzal indokolták az erődítések elmaradását, hogy nem akarjuk provokálni a szerbeket. A felderítő század akkori parancsnoka egy-két év múlva már mint a ZMKA tanára, írt egy cikket a valódi történésekről az Új Honvédségi Szemlébe. Kiadás előtt bezúzták az adott számot, annyira kompromitáló lett volna az akkori katonai és politikai felső vezetásre. Természetesen államtitok sértésre hivatkoztak. Azóta is ez az alkalmatlanság a Magyar Köztársaság legfontosabb államtitka.

gyula   

Előzmény: Kuruc71 (40922)
Belka Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40938

Ezzel a témával szerintem inkább a Polidilin próbálkozz. Ott egyébként már szóba került.

Előzmény: degenerator (40935)
Belka Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40937

Az ilyen feltételezések tán inkább a bulvársajtónak valók, nem pedig ide. Dobd fel nekik, hagy csemegézzenek. De ha nem vagy teljesen biztos bizonyos dolgokban, akkor inkább ne találgass.

Előzmény: Éhesló (40924)
swordmanus Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40936
Erre van egy külön topik az indexen. Ott ez ON, de itt OFF.
Előzmény: degenerator (40935)
degenerator Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40935
Előzmény: Python24 (40933)
Python24 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40934
Szia!!
Nem hiszem,hogy erre válaszolhatnék,de vannak tel.számok,amin ezt megteszik..!!
Előzmény: Kuruc71 (40931)
Python24 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40933
Szia!!
Az "úgy 10 éve" nem igazán fedi a "mai napig" meghatározást..
Előzmény: degenerator (40932)
degenerator Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40932
egy ilyen urban legend felrobbantott az őrségben egy tehenet úgy 10 éve egy ismerősnél.

és ebben a topikban is elhangzott egy 6000 hektáros adat, úgy egy éve.
Előzmény: Python24 (40930)
Kuruc71 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40931
Szia

Tisztelettel érdeklődnék hogy a Somogy megyei Nagybajom térségében lévő máig megmaradt "aknamezők" mennyire valósak ? Nállatok hogy van "elkönyvelve" a térség ?

Előzmény: Python24 (40930)
Python24 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40930
Szia!!

"Még ma is van elaknásított és nem mentesített terület arrafelé, amit csak a helyiek ismernek és azért nem kerül mentesítésre, mert akkor megtudná az ország mi történt anno."

Konkrétan merre is vannak ezek???Szerintem én "hivatalból" tudnék róluk...

Már csak azért is,mert hiába tudja a lakosság,hogy merre vannak azok az állítólagos aknamezők,balesetek óhatatlanul előfordulnának.Emberek,haszonállatok robbannának fel,amit manapság már lehetetlen eltitkolni..
Urban legend...
Python24 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40929
Szia!!
Irakban szlovák műszakiak voltak a táborban,aknamentesítő járművekkel,stb-vel.Nem igazán dolgoztunk velük,párszor kísértük őket,de a mindennapi kapcsolat egyáltalán nem volt rossz velük.Még magyarul is hajlandóak voltak beszélni..:)
Előzmény: M.Zoli (40891)
tuzer Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40928

Még ma is van elaknásított és nem mentesített terület arrafelé, amit csak a helyiek ismernek és azért nem kerül mentesíytésre, mert akkor megtudná az ország mi történt anno.

Ha tudsz ilyet, nosza egy telefon a bulvársajtónak, lesz itt akkora paláver, hogymég!

Ha meg nem, hát....

Hamburger2 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 40927

Ez a fajta "tudatlanság" egy kicsit minősíti a HÖR-ség infómenedzsmentjét! Noha a MH készenlétének fokozása valóban nem volt nyilvános, de ennek ellenére a nyitott szemmel járó soros HÖR-öknek is fel kellett tűnnie pár dolognak. Pl. nem igazán lehetett belső körökben álcázni, hogy katonák képeztik ki a frissen felállított határvadász századokat gyalogsági harcászatra, pct.rakéták, SZPG-k használatára. A mi katonáink jól együtt tudtak működni a helyi HÖR-ökkel még közvetlenül a határövezetben is. Az tény, hogy az igazán komoly erők a határtól megfelelő távolságra kijelölt bázislaktanyákban várakoztak. A "felderítő rendszergyakorlat" elemei viszont közvetlenül a határnál települtek.

Mindenesetre elég sokunkat érintett az akkori készenlét különböző formákban és helyeken.

Előzmény: Kuruc71 (40922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!