Szoval lényegében azon filozok, hogy nekem talan erdemes lenne valami tapadosabb gumit vennem, lehet, hogy nalam nem is fog annyira kopni... Mire szamitsak? 😊
Fiat Linea? Szerintem a Linea gyári méreteiben (185/65R15) nincs nagy választék, a gyártók többnyire csak egy-egy tipikus eco- vagy túragumit kínálnak.
"A másik tényező, hogy az online gumivásárlások miatt a műhelyek egyre inkább elesnek a gumiértékesítésből származó árrésektől, ezt pedig munkadíjból kell pótolni."
Vagy online boltból.
Azért ez nem ilyen egyszerű. Webáruházat tervezni, online-marketinget tolni, gyors reagálású árfigyelő algoritmusokat programozni (meg egyáltalán, az egész online kereskedelmi mechanizmust átlátni) teljesen más tudást, tapasztalatot és képességeket igényel, mint egy három beállásos gumis műhelyt vezetgetni.
A gumis webáruházaknak csak csekély százaléka éri meg a harmadik születésnapját.
Az Apolló nyári gumikról van valakinek tapasztalata?
Feleségem Toyota-ján használjuk ugyanebben a 175/65R14 méretben, nyáriban. Kellemes meglepetés, komolyan mondom tök jó gumi. Tavalyi szezont végig járta vele, panasz semmi. Most kerül majd fel újra. Csendes, jól tapad, ára is rendben.
Az előző felkeményedett Bridgestone-okhoz képest nagyságrendekkel jobb, bár az egy elég régi gumi volt.
Nyilván nem UHP gumi (ebben a méretben talán egyik sem az), de szerintem nem kell félni tőle.
Vagy ha vállalható akkor milyen gumit ajánlanál ami bírja a nagy súlyt és lóerőt ha ki van használva olykor olykor. Vehetek 16-os felnit is csak gondoltam ezzel beljebb vagyok anyagilag hisz már megvan meg a kommersz méret.
Nehéz ügy.
Ha a gyári méret a 195/65R15 ehhez az 1640 kilós, 190 lóerős autóhoz, akkor az biztosan "jó" hozzá.
Más kérdés, hogy így a leírás alapján tényleg virslinek tűnik, pláne, ha - ahogy írod - oda is lépnél neki néha. A 195/65R15 méret tipikus autói az átlagosan motorizált alsó-közép autók, Astrák, Golfok, Mégane-ok, tipikusan 100-120 lóerős motorokkal, és a tiédnél jó 20 százalékkal kisebb súllyal.
Én nem csak azért választanám a helyedben a 205/55R16 méretet, mert szélesebb a futófelülete (a friss havon kívül minden más útfelületen előnyösebb), és mert alacsonyabb az oldalfala (jobb kanyartulajdonságok, pontosabb kormányreakciók), hanem mert ebben a méretben már vannak UHP téligumik is. Kedvenc Hankook márkám a 195/65R15-ben csak a W452-t ajánlja, a 205/55R16-ban már van W320 is. A Continak már van P-sorozatú abroncsa is (P = Perfomance).
A felni nincs Mo-on, előleget kérnek a rendeléshez, ezért nem tudom felpróbálni...
Az autó típusa Peugeot 508 SW 2.0 2014-es remélem ebből már tudnak a szakik közelebbi adatokat mondani, nagyon várom.
ET számhoz csak ennyit fűznék hozzá: B*aszki!!! nem biztos, hogy megér nekem ennyit a 0,5" szélesítés!?!?!?!!!?!?!!!?!?!
Az autót hosszú évekig tervezem használni és nem kívánok többlet terhelés miatt alkatrészeket előbb cserélni (nem a lehetséges többlet kiadás aggaszt, hanem mert egyszerűen nem vagyok oda az alkatrészek túlzott terheléséért, mivel a biztonság híve vagyok, s nem értek az autókhoz inkább maradok a gyári adatoknál, feltéve, ha az általad leírtak jól megválasztott ET és egyéb esetén nem lépnek fel ;-) ).
A felnikalkulátoruk alapján így nézne ki az autó ezzel a felnivel, szerintem nekem nagyon teccene! :))))
Nyári gumi vásárlással kapcsolatban lennének kérdéseim.
Toyo nanoenergy 3 175/65 R14 -es nyári gumival kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
A gumiteszt.com oldalt nézegettem, van aki dicséri, van aki a nedves tapadást kifogásolja. Érdemes venni ilyen gumit? Végignéztem az adac teszteket, de erről nem találtam tesztet.
Az Apolló nyári gumikról van valakinek tapasztalata?
Két gumisnál érdeklődtem, egyiknél az elöbb emlitett Toyo 14ezer Ft- ért van és Apolló lenne olcsóbban.
Másiknál Vredestein T-track 2 13 ezer Ft-ért, Hankook K425 12-ért lenne, de állitólag a Hankook gyorsabban kopik, nem olyan tartós.
Érdemes a Toyot választani, vagy legyen Vredestein? Esetlek keressek valami prémium márkát?
Az autó súlyát nem a kerékrögzítő csavarok tartják, hanem a felni közepe, abba a "lyukba" illeszkedik a kerékcsapágyazás vége. Ha nagyobb a felni belső átmérője, akkor kell egy közdarab, ami biztosítja, hogy a csapágyazás kimenete szépen fel tudjon feküdni a felni közepére.
Én nem vennék ilyen felnit, mert macerásabbnak tartom, de tartani nem kell tőle, a közdarabbal műszakilag egyenértékű megoldást kapsz. Ennek megfelelően természetesen nem is viselkedik másként az autó tőle. :)
akkor a 7,5X17-es felni befér alá?
Ezt így tuti nem lehet megmondani, esetleg típus, modell alapján tudhatja valaki hozzáértő... A másik a próba cseresznye. Felrakod aztán kiderül. :)
Az ET számmal ilyenkor lehet/kell/muszáj játszani?
Majd jól megmondják az okosok, addig is csak amit mechanikából hozzá tudok tenni:
Ha csak szélesebb lesz a felni, de a középvonala a helyén marad, akkor ok. (Előfordulhat, hogy ehhez másik ET szám is kell, azt ki kell szaszerolni.)
Ugyanakkor, a kerék kormányzásának van egy forgástengelye, ez normál esetben a gumi felfekvési felületének a középvonalában döfi a talajt. Ez azért fontos, hogy fékezéskor a kerék kormányzása semleges maradjon (a fékezőerő hatásvonala metszi a forgástengelyt, így nem tudja a kereket se jobbra, se balra csavarni).
Na most ha szélesítjük a nyomtávot, változatlan kormányzási forgástengely mellett, akkor a döféspont marad, a felfekvési felület viszont kijjebb kerül, tehát fékezéskor a kereket a fékezőerő kifelé csavarja. A kormányzásban ez nem fog megnyilvánulni, mert a két oldalon ellentétes irányú a csavarás, és nem fognak persze "terpeszteni" sem az első kerekek, mert a kormányszerkezet a helyükön tartja őket, de az összekötő rudazatban és járulékaiban oda nem való erők keletkeznek így.
Tehát a gömbcsuklók, stb. idő előtti kopására lehet számítani.
Alu felnit szeretnék venni és a Brock B24-el szemezek.
Magával a márkával kapcsolatban van itt valakinek véleménye?
Akár ilyen akár olyan is megteszi.
Ma beszéltem a forgalmazóval és azt mondta, hogy ennek felninek az agy átmérője 72mm nekem meg 65mm kellene és adnak hozzá valamilyen szűkítőt vagy mit. Ez mi? Mennyiben különbözik egy olyan felnitől, aminek a méretei megegyeznek? Kell-e tartani tőle? Másként viselkedik így az autó mint olyan felnövekvő, ami megfelelő méretű?
Másik kérdésem is volna, ha azaz autó gyári felnije 7x17 ET45 akkor a 7,5X17-es felni befér alá? Az ET számmal ilyenkor lehet/kell/muszáj játszani?
Kinőtték ezt a fórumot. Mostanra inkább viszonteladókat szolgálnak ki, 1-1 garnitúra gumival már kevésbé foglalkoznak. Kapcsolatban vagyok velük ergo az áru ugyanaz.
"A másik tényező, hogy az online gumivásárlások miatt a műhelyek egyre inkább elesnek a gumiértékesítésből származó árrésektől, ezt pedig munkadíjból kell pótolni."
Ha ez a 195/65R15 gyári méret, akkor az ajtóban ott lesznek az adatok hozzá. Ha megfelelő súlyindexű gumit veszel, az tökéletesen elboldogul majd a relatív magas tömeggel.
Elhangzik /-zott tobbszor is hogy egyes modellek, szériák jobban/kevesbe kopnak.
(Tipikusan ugye, hogy a sportos, tapadosabb gumik gyorsabban kopnak, vagy ilyesmik, hogy "... de sajnos nagyon kopik...")
Na most tudnatok esetleg szamszerusiteni, hogy mit jelent a "gyorsan"?
Eleg békésen vezetek, es nem is tul sok az evi km (<20.000), es meg oszlik is ketfele (teli/nyari szett) a gyakorlatban hamarabb oregszenek nalam a gumik, mint amennyire kopnak...
Egy gumis embertől hallottam meg sok evvel ezelott, hogy persze, Ladan jo volt a kemeny gumi, el lehetett vele menni 80e km-t is, csak megállni nem nagyon lehetett vele. Na most ugyanakkor azt latom, hogy kb. 80e-ret én is siman elmegyek egy mai gumival, nem kell ehhez az orosz keménység. :)
(Nem kopasjelzoig, kb. 3-4 mm volt a nyári, amikor 2 szezonnal ezelott 6 évesen csereltem oket. (Azt nem tudom milyen jellegű volt, Fiat linea első felszerelés, valami Pirelli.)
Szoval lényegében azon filozok, hogy nekem talan erdemes lenne valami tapadosabb gumit vennem, lehet, hogy nalam nem is fog annyira kopni... Mire szamitsak? 😊
Lett egy 1640kg-os elsőkerekes 190 lovas kocsi a családban 15-ös felnin érkezett téligumival alufelnin és elég kopott.195/65R15.Vettem hozzá már nyári szettet 17-es méretben.
Az lenne a kérdésem hozzád,hogy szép a a 15-ös felni,tetszik is és nem is néz ki nagyon rosszul az autón és a gumimérete alapján gombokért lehet rá majd ősszel gumit venni de a "nagy súly"nem kezdi e ki idejekorán a 195-ös /keskeny/ új téligumikat?
Vagy ha vállalható akkor milyen gumit ajánlanál ami bírja a nagy súlyt és lóerőt ha ki van használva olykor olykor.
Vehetek 16-os felnit is csak gondoltam ezzel beljebb vagyok anyagilag hisz már megvan meg a kommersz méret.
Flottás tapasztalatok alapján, amíg megtartják az autókat, nem kell jeladót cserélni egyik márka autóin sem (max 5 év/200e km).
A Renault Laguna fórum tapasztalatai alapján a 7-8 éves jeladók még simán működnek. Azokban a jeladókban hivatalosan nem lehetséges az akkumulátort kicserélni, de van valami módszer, amivel mégis.
A telefon és az autó akku ciklikus akkumulátor, az más. A TPMS-ben lévő akku úgy nevezett gombelem, ez soha nincs töltve, ezért az élettartama jobban behatárolható. Úgy tudom, amikor nincs a kerék autón, nem ad jelet, de gondolom azért ilyenkor is merül.
Elfogadta a Marso a garanciális igényemet, egy rossz szavam nem lehet rájuk, amit a honlapjukon írnak - a Nokianra teljes élettartam garancia - azt tartják is. :)
Ugyanitt 2 db nullkilométeres 235/40R18 Laufenn S Fit EQ LK01 XL eladó! 19 000/db, csak egyben 38 ezerért.
4 db egyforma abroncsot szeretnék, és a Marso sajnos nem forgalmazza a Laufennt, így Matador Hectorra 3 lesz helyettük.
Jobban jársz vele szerintem. A középkategóriában is sokszor jó akciókat lehet kifogni, és az utóbbi évek fejlesztéseinek hála, egész vállalhatóak is vannak közöttük. (Pl. a baráti körömben sokan kedvelik a Firestone abroncsokat)
Mióta a tükörjég jobb tapadásúnak bizonyult a felkeményedett Falken gumi - vizes út kombónál, én nem kísérleteznék több éves gumival. Szerencsére nem vagyok túlzottan ijedős, így mindenhol sikerült úrrá lenni a táncoló autón :)
Abban kernek tanácsot, hogy ha keves penzbol akarna az ember gazdálkodni, akkor mi a jobb megoldas:
kicsit hasznalt prémium gumi, vagy olcsobb, de új abroncs?
Totalcaron ugy emlekszem az uj gumit preferaltak, de hallottam "okosoktol", hogy egy par eves prémium (pl. Michelin, Conti PremiumContact) azert csak jobb az olcsonal...
Egyébként ezt én sem értem. Nálunk vidék, maszek egyszemélyes gumis.
Odaviszek neki utánfutóval 4 gumit, meg 4 baktériummentes tisztára eltakarított, elmosott alufelnit, és ugyanannyit kér, mintha az autóról kellett volna akár kalapáccsal leverni a felnit, utána lekapargatni róla a súlyokat, levenni a gumit, valami félig tiszta felületet generálni, amin megragad az új súly, visszarakni a kereket.
Nem igazán értem, hogy egy ezressel miért nem lehet "díjazni", hogy fele annyit időt vesz igénybe a dolog.
Apósom az előbb mesélte,hogy új gumit vett és fel akarta szereltetni az üres felnire és a gumis annyit akart kérni érte mintha a kocsiról vette volna le a kerekeket,majd a gumit a felniről és végül ráteszi az újat. [...] Mondjuk ezt én sem értem,hogy miért kérnek annyit kevesebb munkáért. Biztos van itt gumis aki majd megvédi a mundért :-)
Tipikus negatív gondolkodás :-)
A gumi felszerelése az üres felnire X ezer forint. De annak, aki gumit szereltet felnire, ajándékba adják mellé a régi gumi leszerelését, és az autóra szerelést :-)
Ez a gumis is ajánlgatta a gumikat,de drágák voltak ahhoz képest amilyen ajánlatokat kaptam..Mondtam neki hogy eladás miatt kell levenni.Aztán meg azt mondja itt hagyod a gumikat? Kérdeztem tőle,ha nem kell akkor minek vetetném le? Eladtam 20 ezerért a 4 gumit,ami így csak 16 ezer volt.
Mondjuk attól tartok,hogy ez náluk bevett szokás.Úgy általában a gumisoknál.Nekem nem kellett csak simán gumit levetetni hanem mindig rakták is rá a másikat.
Apósom az előbb mesélte,hogy új gumit vett és fel akarta szereltetni az üres felnire és a gumis annyit akart kérni érte mintha a kocsiról vette volna le a kerekeket,majd a gumit a felniről és végül ráteszi az újat.Otthagyta a picsába.Gondolom majd holnap visszamegy ha kidurrogta magát vagy keres másikat ugyanannyiért.
Mondjuk ezt én sem értem,hogy miért kérnek annyit kevesebb munkáért.
Biztos van itt gumis aki majd megvédi a mundért:-)
Nem is megyek.Bár az a furcsa hogy voltam már ott jó párszor.A céges kocsikat is oda hordtam kerékcserékre.Akkor nem voltak ilyen durva árak.Eladtam a gumikat a felniről,így nem nagyon volt időm googlét olvasgatni.Így is munkaidőben szöktem ki a legközelebbi gumishoz.Ezután egy távolabbiba megyek :)
Nekem múlthéten Budapesten 4 ezer forintért vettek le 4 gumit az alufelnikről. Semmi le-fel rakás.Kivettem a csomagtartóból a kerekeket hogy vegyék le a gumikat és ennyi.
Én ezt értem, de sajna vidéken ez is csak elméleti síkon van így. Kevés az ember de akkor sem fizetnek többet. Saját magamat tudnám felhozni példának, de mások is ezt tapasztalják.
Egyébként az O2-n felniken van a gumi ezért azt már csak a sarki gumisig viszem el, ott 4000-ből meg van a kerék le-felszerelés és a centrírozás is (mindig megkérem őket hogy pörgessék meg és ellenőrizzék) és tavaly tavasszal sem volt drágább.
15-ös lemezfelnire szerelték fel tavaly ősszel a téli gumikat és 8000 Ft-ot kértek ezért Debrecenben! Tavaly tavasszal még 6000 volt ugyan ez a meló.
Miután az értelmes és dolgozni akaró honfitársaink egy jelentős része már nem játszik a magyar munkaerőpiacon, a maradékért valóságos fizetés licit folyik. Az AKH központjában, a Fehérvári úton, ahol van egy kb. 10 beállásos szerelőműhely, és ahonnan a viszonteladók is hordják el a gumikat, teljesen mindennapos, hogy ezek a viszonteladók fizetési ajánlatot tesznek a műhelyben dolgozó embereknek.
Ez a fajta munkaerő-hiány óhatatlanul a szolgáltatások árának növekedéséhez vezet.
A másik tényező, hogy az online gumivásárlások miatt a műhelyek egyre inkább elesnek a gumiértékesítésből származó árrésektől, ezt pedig munkadíjból kell pótolni.
a normál téli/nyári Michelin gumikhoz képest ezek a gumik több súlyt kérnek majd. Vélhetően a megerősített oldalfalnak tudható ez be. Ez a tapasztalatuk. XL-es gumik ezek.
Én már itt egy kicsit furcsán néztem. Én ugyan nem tudok arról, hogy a CC-t az átlagosnál több súllyal lehetne csak kiegyensúlyozni, de hát mindent én sem tudhatok :-) :-) :-)
Az viszont tutti biztos, hogy annak a ténynek, hogy a gumi XL-es, semmi köze nincs ahhoz, mennyi súllyal kellene kiegyensúlyozni.
Már rögtön az első keréken a gumi elsőre 70 gr súlyt kért kívül, belül. Aztán a harmadik elforgatásra sikerült lemenni 35 gr súlyra. Ez már maradt. A másik három kerék is ilyen "trükközéssel" lett megszerelve és 25-35 gr közötti súlyok vannak a többi három keréken is.
Fontos megérteni, hogy ha egy kerék ki van centrírozva, akkor függetlenül a felhasznált súlyoktól, az tökéletesen fut. Semmi, de semmi különbség nincs aközött, hogy egy kereket 10, 30 vagy 70 grammal sikerül kiegyensúlyozni.
Ha extrém sok súlyt kellene feltenni, az persze probléma: a gumi vagy a felni hibáját, deformációját vagy anyaghiányát jelzi.
Az összesen (kívül + belül) 70 gramm ugyan nem kevés, de nem is extrém érték. Függően a kerék méretétől amolyan határeset.
Tudom, hogy egy világ fog összedőlni benned, de ennek a forgatásos sztorinak van egy másik olvasata is. A keréknek mindegy, mennyi súllyal balanszírozod ki, de a gumisnak nem! Az ólom súlyok betiltása után spéci súlyokat szabad csak felhasználni (cinkkel bevont acél), és ez marha drága. A számításom szerint a műhely nagyjából egy ezrest fogott azon, hogy elpöcsöltek a kerekekkel. Ha csak napi 10 autón csinálják ezt meg, az napi 10 ezer forint, havi 200-250 ezer.
Nyilván ezt csak akkor éri meg ilyen aprólékosan végigvinni, ha egyébként nem állnak sorban a kuncsaftok. Ha október végén csinálnánk ugyanebben a műhelyben egy tesztvásárlást, nem biztos, hogy akkor is háromszor forgatnák át ugyanazt a gumit :-)
A magam részéről én fontosabbnak érzem, hogy a műhelyben használjanak:
- felnivédőt (alufelni szereléséhez)
- furatvédős légkulcsot (alufelnihez)
- nyomatékkulcsot
- pontos (kalibrált) műszereket
plusz a gáztöltés a négy kerékbe, kerekenként 400 Ft
Most vettem 17"-os felnit. A felnin van Michelin primacy 225/45 91y gumi. Rámértem a futófelületen min 4,5mm-es profi van. A gumi kb 5-6 éves. Évente kb 6-7000 km-t teszek még vele. Meddig használhatom még ezeket a gumikat?
Skoda SuperB-re keresnék Nyári gumit [...] A három gyermek miatt nálam döntő tényező az lenne, hogy vész esetén ne a gumin és mondjuk pár ezer forint beruházáson múljon! [...] 225/55 r16
Ha a biztonság ennyire kiemelten fontos a számodra (amit csak támogatni tudok), akkor az első az, hogy a gyári méretet használd. A Skoda Superb gyári mérete a 205/55R16.
lehetőleg jó száraz tapadás mellett. (logikus h a vizes is nagyon fontos, de tudom h Magyarországon kevés a nedves napok száma)
Én azt javaslom, elsősorban a vizes tulajdonságokra koncentrálj. Olyan ez, mint a lányok öltözete. Ritkábban látod őket fehérneműben, de akkor fontosabb, hogy jól nézzenek ki >-)
Nem tudom h picivel olcsóbb, és inkább kopósabb gumi legyen, amelyiknek netán jobb a tapadása,
vagy drágább, de több kilométert elfutó nevesebb gumi.
A jobban tapadó gumik alapvetően mindig drágábbak, függetlenül a futásteljesítménytől - az egy másik számegyenesen mozog.
Nálam most ezek a legjobb ajánlatok a 205/55R16 méretben:
Hankook K125 Ventus Prime 3 91H 15.700
Vredestein Sportrac 5 91H 15.990
Vredestein Ultrac Satin 91W 17.500
Goodyear EfficientGrip Performance 91H 18.990
Michelin Primacy 3 91V 22.990
A tapadás/ár aránya a Vredestein új (tavaly a szezon közepén bemutatott) Ultrac Satinjának a legjobb. A Goodyear EGP hasonló karakterisztikájú, de tartósabb, a Misi P3 pedig extrém sokáig bírja (a magas ár ellenére a ft/km aránya kiváló). A két olcsóbb gumi kizárólag az anyacégek magyar piacon folyó akrobatikus árversenye miatt ennyire olcsó, minőségben hajszálnyival maradnak csak el a prémiumok mögött.
Átlagban 4 évente esedékes a csere nálam, és vegyes használatban van.
Ellenpélda: Jópár éve bartell keretében hozzájutottam egy garnitúra Firestone SZ80 szetthez. Nem túl sokat mentem vele, de ezalatt brutális igénybevételt kapott... 200 lovas elsőkerekes autó, minden hétvégén gyorsulási versenyek, pályanapok. Sok volt az autópálya is, néha 250-260-nel... Emellett hetente egyszer, rendszeresen zúzottköves úton kb 2 km-et kellett megtennem. Arra figyeltem, hogy az előre hátra cserék meglegyenek meg évente a centírózás. 4-5mm kopásnál már gondoltam érdemes lenne a biztonság kedvéért lecserélni, elboltoltuk a haverommal aki évekig ezzel járt majd lekoptatta 2mm-re és nagyon elégedett volt vele, (pedig előtte valami drágább Michelinje volt, de az pár év után megdöbbentően kikeményedett és elridegedett.)
Második Firestone Sz80 szett is beszerzésre került, hasonló igénybevétel, ugyanígy bírta. Semmi kagylósodás, kirepedezés, kikeményedés, fűrészfogasodás, tapadásvesztés vagy hasonló. Teljesen egyenletesen kopott. Annyi volt, hogy ahogy csökkent a mintázat, úgy romlott vízen, de az érthető.
Skoda SuperB-re keresnék Nyári gumit, lehetőleg jó száraz tapadás mellett. (logikus h a vizes is nagyon fontos, de tudom h Magyarországon kevés a nedves napok száma)
Nem tudom h picivel olcsóbb, és inkább kopósabb gumi legyen, amelyiknek netán jobb a tapadása,
vagy drágább, de több kilométert elfutó nevesebb gumi.
Természetesen nem olcsó kinai" gumit keresnék hanem számomra a lehető legjobb minőséget, és ár érték arányt.
Átlagban 4 évente esedékes a csere nálam, és vegyes használatban van.
A három gyermek miatt nálam döntő tényező az lenne, hogy vész esetén ne a gumin és mondjuk pár ezer forint beruházáson múljon!
Megtörtént az új gumikra a váltás. Önmagában ez még nem lenne indok, hogy megírjam, mert nem kiemelkedő a téma, de a szerviz hozzáállása az 5++ csillagos a részemről. Ezért gondoltam, hogy mégis csak megírom.
Kedden történt az új gumik felszerelése a fiam autójára, amit nemrégen vettünk. (Ford Fiesta-2007-es) Michelin Crossclimate lett végül is a választás. Bár a gumiszerviz is forgalmazza ezt a típust (is), mint kijelölt forgalmazó, de mi máshol vettük meg a gumikat, nagyon kedvező áron. (Virovitica-Viroexpo volt nemrégen és ott vettük a hazai árakhoz képest 2/3 áron, vásári akcióban és 0317DOT számúak, ott végeztünk logisztikai szolgáltatást)
Amikor bementünk szerelésre, időpontot nem kértünk, csak oda mentünk, a munkafelvételen azt mondta az úr, hogy bár ezek nagyon jó gumik, és a gyártó is kiváló, de a normál téli/nyári Michelin gumikhoz képest ezek a gumik több súlyt kérnek majd. Vélhetően a megerősített oldalfalnak tudható ez be. Ez a tapasztalatuk. XL-es gumik ezek. Ezért ezeket a gumikat a felnin el fogják forgatni addig, amíg a legkevesebb súly kell rájuk. (acélfelnikre lettek felszerelve a gumik). Mivel ez így több időt igényel majd mint egy átlagos szerelés, ezért előre is elnézésünket és türelmünket kérik, de igyekeznek mindig a lehető legjobbat kihozni. Már ekkor volt egy futurisztikus érzésem, hogy ... jó helyen járok én...? Ez nem is Magyarország...
Kint vártunk az ügyfélváróban, egy kávé mellett, de én bementem a műhelybe(megengedték) az első gumi felszerelését végig nézni. Már az elején meglepetés ért, mert a használt gumi levétele után a felni üresben is meg lett forgatva, mielőtt a gumi rákerült volna. Azt mondta a szerelő, hogy új gumi felrakásakor mindig meg szokták előtte forgatni üresen is a felniket, hogy milyen állapotú a felni. Én 20 éve Autó Klub tag vagyok és ott szereltetem a gumikat is, de eddig ilyet ott sosem tapasztaltam még. Már rögtön az első keréken a gumi elsőre 70 gr súlyt kért kívül, belül. Aztán a harmadik elforgatásra sikerült lemenni 35 gr súlyra. Ez már maradt. A másik három kerék is ilyen "trükközéssel" lett megszerelve és 25-35 gr közötti súlyok vannak a többi három keréken is. Mindegyiken kellett forgatni a felniken a gumikat, amíg a legjobb eredmény lett. (közben a munkafelvételis többször is bent volt a szerelőnél és amikor kijött a váróba mondta nekünk, hogy hol tart éppen a munka folyamat) Én 25 éve autózok, de ilyen pozitív hozzáállással még nem találkoztam. Távozáskor kifizettük a számlát, és nem számoltak fel többlet költséget! Csak a 4 normál felnire szerelése, a 4 db új szelep, a súlyok, és a négy kerék centrírozás, ez volt 5800 Ft és plusza gáztöltés a négy kerékbe, kerekenként 400 Ft.
Távozáskor a munkafelvételis megkért bennünket, hogy ha gondoljuk és van időnk, akkor 3 nap múlva szívesen látnak egy keréknyomás ellenőrzésre, új gumi felszerelése után ajánlott és a kerékanyák ellenőrzésére. Tegnapi nappal ez meg is történt.
Nincs olyan, hogy "egyetlen igaz és megbízható" információforrás.
És pusztán a végeredmény (gumiknál ~"első lett a Conti") alapján nem szabad dönteni.
El kell olvasni az összes témába vágó adatot, meg kell próbálni megérteni, hogy azon belül milyen szempontok, milyen eredményhez vezetnek, és azokat a saját precedencia alapján kell kezelni.
Ha valamilyen paraméterre több forrásból nagyon ellentmondó értékek érkeznek, akkor azt a szempontot meg kell próbálni kihagyni a döntésből.
Ha nem lehet kihagyni, akkor meg további infógyűjtés kell.
Vagy persze lehet vásárolni pusztán a helyezés alapján is, csak akkor nem kell utólag köpködni, hogy milyen átbaxás ez.
Ugyanakkor, akinek a templomban mondják meg, hogy mit kell hinni, az nyugodtan választhat a lista alapján is, nem fog csalódni, sőt lelkesen fogja ünnepelni amit megvett.
Nincs ebben semmi fura :( Más volt a szponzor, gondolom ...
Az ADAC teszteknek nincs szponzora. Az ADAC a német autóklub, a tagdíjakból és a fizetős szolgáltatásaiból fenntartott non-profit alapítvány. A tesztelt gumikat kereskedelmi forgalomban vásárolják meg, ráadásul különböző forrásokból.
Az ADAC-tesztek egyetlen "csalása," hogy a méréseket a Continental hannoveri, illetve a Bridgestone aprilai tesztpályáján mérik, így ezek a gumik elvileg előnyben vannak: ugyanazon az útfelületen mérik őket, amin a fejlesztések folynak.
Azért fura, hogy a #96980-ban linkelt adac-eredmélnyek és ezek mennyire eltérőek mondjuk a Hankook VentusPrime3 esetében...
Azt kéne eldönteni, melyik "a" legokosabb gyerek az osztályban. Az egyik teszten csak biológiából vannak a kérdések, a másikon irodalomból és kémiából, a harmadikon logikai feladatokat kapnak, amiket viszont fejjel lefelé lógatva kell megválaszolniuk.
Az 1 éves repedezett nyári volt,a málló téli,de az is 2 éves,pontos típust nem jegyeztem meg,csak a Nokian márkát.Pedig akkor én is olyat vettem volna ha épp gumicsere lett volna,mert jó árban adták.
Azóta bővült a nemmegvenni márkák száma a Nokiannal.Semperit,Kumho és az Ecogumik...
A másik autónkon Nokian W+ van, közel egyidősek, gyakorlatilag azonos a használati mód és a befutott utak, minimális sérülések láthatók, de közelébe sem jönnek a fényképen mutatottaknak. Mindkét Nokian utálja a nedves utat - pedig cseppet sem forszírozott üzemben használjuk őket, mégis, sokszor teljesen váratlanul csúsznak. Azaz: Nokian-t többet azt gondolom, még ingyen sem teszek fel !
Egy collal kisebb méretet is jobb már, de szvsz 2-vel kisebb meretnél érezhető jelentősebb javulás. Az utóbbi években nyári 18-cal és téli 16-tal jártam.
Mióta tavaly láttam DOT 2015 gyártási évvel Nokian gumit 7mm mintával szétrepedezve,másik szintén Nokiant 2 szezonosat lehulló mintával,már nem csodálkozom.
attól még lehet márkafüggő is, de amik vannak mostanában budapesten, rengeteg felmart útszakasz, simán lehet, hogy a gumi és az utak összjátéka az oka.
Szerintem drámai amit az útépítők megengednek maguknak, hogy hetekig hagyják az utat felmarva, nem nyúlnak hozzá és közben erősen koptatja a gumikat. Mi kárt okoznak az autósoknak, főleg azoknak akik úgy kuporgatják össze a gumik árát.
Nincs gond a kerekek beállításával - ugyan nem mértem, de mind a négy keréken nem lehet probléma, mikor az előző gumi (Continental TS 850) semmi problémát nem mutatott, míg egy sunyi szegélykő ki nem hasította az egyik oldalát. Ekkor cseréltem Nokian-ra, épp kezdődött volna a téli szezon.
Én nem vagyok se gumis, se tapasztalt, pláne nem tapasztalt gumis, de pl. nálam a nyári /45 után a téli /50 érezhetően jobb komfortot adott, úgy, hogy az autóm ezen szériája köztudottan kemény futóművel van megáldva.
Ezek szerint az aszfalt valamilyen adalékanyaga megtámadja a gumit ? Szép lenne ... Én azt hittem, gyártási probléma, mert a Citroen C4GP nem alkalmas semmiféle 'lendületes' autózásra, aminek következtében gumidarabok szakadnának ki a felületből.
Nekem ugyanilyenek voltak a DUNLOPjaim. Szerintem ez nem a gumi, hanem az út miatt van.... ÉN azt gondolom, hogy inkább az útkezelőknek kellene fizetniük nekünk, hogy használjuk az utakat...
"Nekem egyébként volt a saját autómon annak idején, és nekem tetszett, nem is kopott túl gyorsan, ezért nem értettem, hogy sokan viszont kifejezetten a gyors kopás miatt panaszkodtak."
Én is használtam anno több SP 01-es garnitúrát nekem bevált, 2-3 szezont bírtak, én pedig nagyon sokat megyek éves szinten.
Dunlop SP Sport 01-ről van valakinek tapasztalata?
Elég régen kifutott gumi, már az utóda is kipörgött (SP Fastresponse)... De mivel rövid időn belül többen is kérdezik, előfordulhat , hogy újra gyártottak belőle, mint az ER300-as Brigiből?
Nekem egyébként volt a saját autómon annak idején, és nekem tetszett, nem is kopott túl gyorsan, ezért nem értettem, hogy sokan viszont kifejezetten a gyors kopás miatt panaszkodtak.
Continental Contiecocontact 5, 215/55R17-es új nyári gumi szalonautóról leszedve, 4db 3 áráért eladó130.000Ft . Az ár irányár, alkudni lehet. sziki1@freemail.hu ..
Ismerősöm Kia Ceed-jén (2005ös Ceed) ez a Dunlop nagyon gyorsan kopott. De első évben nagyon dícsérte, ám mikor kopni kezdett vizes úton már vigyázni kellett vele, ami részben érthető is.
Sziasztok! Adott egy egységes, kicsivel 7mm alatti gumiszett. Az egyik kuka lett(oldalfali sérülés). Elég egy újat vennem, vagy 2db-ot illene? Ha 1db, akkor hova tegyem?
És akkor helyzettől függően keresek:
Bridgestone Turanza T001 225/45R17 91Y 1 vagy 2db-ot, újat.
A Firestone RoadHawk-ról van már esetleg valami tapasztalat? Olvasom, h nagyon új minta, nem tudom adtál-e már el belőle. Azért merem kérdezni, mert a WinterHawk3-mal nagyon elégedett voltam.
Garanciális ügyintézés nem tudom milyen, mert szerencsére a Firestone-nal nem volt gondom, pont ezért mernék megint ilyet venni. ( A másik gumi, amiben bízok az a Michelin:)
Brock B24-es felniről (7,5*17 ET45), vagy csak a gyártótól milyen tapasztalatokkal rendelkeztek? Érdemes ezt megvenni? Peugeot 508SW-re menne, 215/55 R17-es gumikkal.
Most acélfelni van rajt, 5x100 15 6j et43 lemez felni, 14-es hankook gumikkal. Alufelnit szeretnék venni rá, de nem tudom milyen is kellene, a nyári gumi már adott, 185/55 R15 82 V
Ez a gyári méret:
185/55R15 5x100 6Jx15 ET42 középfurat: 57.1 mm
Az utángyártott felniknél a legfontosabb, hogy legyen az autóhoz típusengedélye, műbizonylata. Ezt egyrészt kérik a műszakin, másrészt ez garantálja, hogy a kerék beférjen az autó alá.
A csavarkiosztáson kívül fontos a felni szélessége + az ET-szám kombinációja, illetve a középfurat. Ha a felni középfurata nagyobb 57 mm-nél, akkor lehet gyártani közdarabot, de az pénzbe kerül. Ha kisebb a középfurat, akkor inkább keress más felnit.
Sziasztok! Lassan aktuális a nyári gumi vásárlás. Új szettet szeretnék venni, ki melyik márkát ajánlja? Biztonsági és megfizethetőségi szempontok is érdekelnének.
Segítséget szeretnék kérni, mert eléggé be vagyok zavarodva.
Mazda 6-os kocsimhoz szeretnék alufelnit venni. A kocsi 2009-es GH modellű 5 ajtós 2.2. Eddig 16"-os téli gumi volt rajta, most 17"-os nyárit szeretnék rátenni, de fogalmam sincs, hogy milyen felnit vegyek.
Amit kinéztem az egy OZ felni. Osztókör 114,3 a furatok száma 5, ET45, agyátmérő a felnin 64-es (Mazdáé 67-es, ez átalakítóval azt mondják ezt megtudom oldani), a felni szélessége 8-as.
Kérdésem: jó a 8-as felni szélesség vagy inkább 7-t vegyek. Van aki azt mondja, hogy a 8-as szétrázza a futóművet. Igaz ez? Ez univerzális felni, akkor ezen tényleg megoldható az agyátmérő növelés? 67-es átmérőjű átalakított találtam 8000-ért.
Telefonáltam délelőtt a Marso központi garanciális ügyintézőjének, az ő tanácsára elvittem a legközelebbi Marso Pontra. Ott megállapították, hogy a másik kettő abroncs is (6,5 mm-esek, a hátsó tengelyen futottak) életveszélyes - elkezdtek szétjönni, bár még kevésbé látványosan, mint a fotón szereplő példány.
Először kicsit kioktató stílust kaptam; de nem szokásom hagyni, hogy hülyének nézzenek; így ő is beszélt telefonon a központtal, majd leszerelték az hibás abroncsokat, elküldik a központba vizsgálatra.
Előzetesen azt az infót kaptam, hogy amennyiben megállapítják az abroncsok gyártási hibáját, úgy levásárolhatom az értéküket. Feltételezem, hogy avultatják az új és a 6,5 mm-es abroncs (-1,6 mm) arányában.
Minimum egy hét; némileg bizakodom a pozitív kimenetelben; addig nem vásárolok újabb pár gumit.
2 kerdesem lenne: Evi 10-12e km-re ajanlanatok 2 szett gumit vagy esetleg erdemes beprobalkozni egy 4 evszakossal?
A meret 185/55 R16. Igen, sajna eleg ritka... Mit ajanlanatok ra ha nem szivesen ternek el a merettol? (a kocsi nem tul izmos igy nem szivesen szelesitenek 195-re ha nem muszaj)
Van 4db eladó 215/60 R17-es nyári Bridgestone gumim 8mm-es profilmélységgel teljesen hibátlan szinte új állapotban. A fekete leves most jön: 2007-es dot számmal. Semmilyen öregedés nyom nem látszik rajta, végig hűvös garázsban volt. Szerintetek mire számíthatok? Mennyiért eladható?
A Conti PC6-ról valóban csak jósolni lehet, ők azt ígérik hogy az 5-ös szériát 15%-ban múlja felül strapabírásban. az 5-ös széria viszont brutálisan gyorsan kopik. A 6-os tudása csúcsdöntögető a többi gumihoz képest, csak valószínűsítem hogy ilyen értékeket csak nagy kopás mellett lehet produkálni.
Goodyear-ból az EffGrip Performance szerintem nagyon jó gumi, nem kopik nagyon és zseniálisan viselkedik. Jelenleg is használom másik kocsin 205/55r16 méretben. Viszont sajnos az én méretemben nincs a performance hanem csak a "régi" Efficientgrip minta, amit szinte mindenki fikáz.
Néhány példa az ADAC teszt hitelességére: az Efficient Grip Performance és a Conti PremiumContact5 ugyanolyan értéket kapott kopásra, ami egy vicc, mert a PC5 egy híresen pillanatok alatt elkopó gumi, az EffGrip Performance pedig nem. Vagy: a p7 Cinturato-t (205/55r16) agyon istenítették először, asszem tesztgyőztes is lett. Vettem ilyet, vízes úton életveszély volt ahogy csúszott. A következő ADAC tesztben már csak a középmezőny jutott neki...
A Vredestein azért tetszik, mert egyrészt jó áron van, másrészt jók az értékei. Csak következtetni tudok a leírásokból hogy a Satin túrásabb gumi mint pl a Vorti, talán tovább is tart.
Jelen pillanatban a klasszikus Pzero van az autón, azzal vettem. Különösebb bajom nincs vele, csak már félidősek.
Ha tudsz, kérlek küldj elérhetőséget a horvbazsi kukac gmail pont com-ra, holnapra kitalálom és akkor meg is rendelném ha lehet.
A Conti PremContact 6-ot pont a gyors kopás miatt nem merem bevállalni
A Conti PC6 annyira új gumi, hogy én még nem is láttam :-) A napokban jönnek be majd az első szállítmányok. Szóval szerintem egyelőre nem bölcs kijelenteni ezt a "gyors kopás" dolgot.
A Primacy3 rohadt jó gumi és sokáig tart, de vizes fékúton elég gyenge.
Eddig egy komolyabb tesztben vizsgálták a P3-at, de speciel a vizes fékezéssel egyáltalán nem voltak gondok.
Na, az speciel pont ugyanolyan sportgumi, mint a Misi PS4 vagy a Conti SC5. A Goodyear túragumija az Efficientgrip Performance. Nekem tavaly az volt a saját autómon, szerettem. De idén nem forgalmazzuk.
A Vredestein Satin amit ajánlottál az pl. szimpatikus és jókat is írnak róla, de van rá tapasztalat hogy mennyire kopik gyorsan?
Nagyon új még a minta, a tavalyi szezon közepén volt a bemutatója. Az első visszajelzések mindenesetre pozitívak.
Volt korábban Cinturato P7-m is, de vizen az se volt valami jó (az is lehet hogy rossz évjáratot fogtam ki belőle :D ). Ilyet is néztem pl. hogy GoodYear F1 Assy 3. A Vredestein Satin amit ajánlottál az pl. szimpatikus és jókat is írnak róla, de van rá tapasztalat hogy mennyire kopik gyorsan?
Kifejezett sportgumit a gyors kopás miatt nem is akarok (ps4, sportcontact), inkább túrásabbat.
Tűréshatáron nem nagyon autózom, ezért szimpatikusabbak a tartósabb gumik. tudom hogy a jó tapadást szárazon-vizen meg a tartósságot nem könnyű összehozni, csak közelíteni lehet. A Conti PremContact 6-ot pont a gyors kopás miatt nem merem bevállalni, A Primacy3 rohadt jó gumi és sokáig tart, de vizes fékúton elég gyenge. Volt korábban Cinturato P7-m is, de vizen az se volt valami jó (az is lehet hogy rossz évjáratot fogtam ki belőle :D ). Ilyet is néztem pl. hogy GoodYear F1 Assy 3. A Vredestein Satin amit ajánlottál az pl. szimpatikus és jókat is írnak róla, de van rá tapasztalat hogy mennyire kopik gyorsan?
Hallgatok a tapasztalatra, és fentiek alapján szívesen veszem Tőled azt amit Te ajánlanál egy ilyen nagy - inkább túrázósabb - autóra, nem az ár fog dönteni.
Szia Stevie 13! A6 Allroad Audira milyen nyárit ajánlanál? 245/45R18 a méretem, nem egy sportkocsi, de a jó vizes tapadáshoz ragaszkodnék. Inkább autópályán-autóúton használom.
245/45R18
Apollo (by Vredestein) Aspire 4G Y XL 25.990
Hankook K125 Ventus Prime 3 W XL 35.990
Hankook K117 S-1 EVO-2 Y XL 38.990
Vredestein Ultrac Satin Y XL 38.990
Continental Premium Contact 6 W 45.990
Continental Sport Contact 5 Y 45.990
Michelin Primacy 3 W XL 48.500
Michelin Pilot Sport 4 Y XL 51.500
A K125-ös Hankookot is nyugodtan bevállalhatod, de a legjobb kompromisszum talán a Vredestein Ultrac Satin.
A Misi P3 nem olcsó, de sokat elmegy, így a ft/km aránya meglepően jó lehet.
A legjobb tapadást a Misi PS4 és Conti SC5 tudja, nekik ez a dolguk. A mellékhatás viszont a viszonylag gyors kopás, pláne autópályás használat esetén.
A Marsonál csak az időmet pazarolom a garanciális igénnyel? (Nincs számla a gumikról)
Egy próbát megér.
Viszont ez a sérülés nekem a fénykép alapján egyértelmű mechanikai sérülésnek tűnik. Más kérdés, hogy nem normális, amennyire körülötte ki van repedezve a gumi.
A számla hiánya nem akkora probléma (szerintem), inkább az, hogy négy éves gumira már tényleg nem vonatkozik semmilyen szavatosság sem. Esetleg valami méltányosság, ami azt jelentheti, hogy kedvezményesen vásárolhatsz Nokian gumikat - mondjuk nagyker áron. A nagyker árat úgy kapod meg, hogy az Árukeresővel kikeresed a legjobb árat a gumidra olyan boltban, ahol raktáron is van, és abból levonsz 2-3 százalékot.
Szóval ez az én tippem, kíváncsi vagyok, bejön-e a valóságban :-)
Nekem ez volt az első élményem a Nokiannal, többet nem kérek belőle. :-( Hozzád képest kezdő vagyok, 28 éve autózom - ~900 ezer km- semmi hasonlót nem tapasztaltam eddig.
Most feleségem autójára keresek 195/65 nyári méretet. Nézegetem a teszteket, s nekem furcsa, hogy az egyik teszten egy gumi, ami méretben még nem is annyira eltérő a másiktól ( 195/65 R15 és 185/65 R15 ) az egyik tesztet nyeri, a másikban meg igencsak a középmezőnyben végez...Vredestein Sportrac 5 tesztgyőztes.
Az ADAC-tesztek problémáiról többször is írtam a blogomban, talán érdekesnek találod:
Én soha többet Nokian gumit sem nyárit, sem télit nem veszek, az biztos. Teszek fel fényképeket a WRD4-ről, óvatosan fogalmazva is rémítő, ahogy kinéz, EGY SZEZON UTÁN ! Tény, hogy melegebb időben is fent volt az autón, de az autózással eltelt mintegy 37 év alatt ilyet még nem tapasztaltam, pedig volt már egy pár gumi az autóimon ...
Nincs kedved cserélni? A gumik tegnap felnire lettek szerelve, de az autóra nem kerültek fel, mert az egyik felnit görgőzni szükséges. 2 db 235/40r18 Laufenn, és kéne nekem 4 db 225/45r18. :)
Nem feltétlenül zárkóznék el, de sajnos pont a Laufenn márka az, amivel ezt nem merem megcsinálni. A Hankooknál úgy látják ezt a márkát, mint a legtőkeerősebb és legbátrabb viszonteladók jutalmazásának eszközét, nem pedig mint terméket.
Ez már a harmadik szezon, hogy az előrendelési időszak után a gumijaik nem elérhetőek. Aki berendelt egy szortimentet, annak van, aki most rendelne 4 ilyet vagy 4 olyat, annak már nem jut, magasabb áron sem.
Tehát egyáltalán nem tudom garantálni, hogy tudok szerezni négy Laufenn gumit a szükséges méretben, és azt sajnos még kevésbé, hogy a meglévő két gumidat ki tudom egészíteni komplett szetté, ha valaki négyesével vinné (ami a tipikus).
És sajnos vannak garanciális problémák is. Nyáriban a HS51 rázott mint a fene, sőt el is húzta az autót az egyik irányba. Bevizsgálták és visszakaptam az árát. Téliben ilyen gondom nincs (WinterCraft), nagyon szépen megy, de nagy fékezéseknél vigyázni kell vele. (Ami sajnos pont a téli guminak egyik lényege :).
Most feleségem autójára keresek 195/65 nyári méretet. Nézegetem a teszteket, s nekem furcsa, hogy az egyik teszten egy gumi, ami méretben még nem is annyira eltérő a másiktól ( 195/65 R15 és 185/65 R15 ) az egyik tesztet nyeri, a másikban meg igencsak a középmezőnyben végez...Vredestein Sportrac 5 tesztgyőztes.
A 3. nyomorom, hogy azért vettem 235/40r18-ast, hogy csak 2 gumit kelljen cserélni, ilyenek voltak az autón mikor vettem; a gyári méret 225/45r18 lenne.
Nincs kedved cserélni? A gumik tegnap felnire lettek szerelve, de az autóra nem kerültek fel, mert az egyik felnit görgőzni szükséges. 2 db 235/40r18 Laufenn, és kéne nekem 4 db 225/45r18. :)
Hát, azzal a repedezettséggel nem éppen úgy néz ki mint egy 3-4 éves gumi! Amúgy valakinél épp itt volt téma régebben, hogy a Nokian-okra jellemző a "korai halál", szóval nem meglepő.
Garancia? Felejtős. Egy kopó alkatrésznél hogy bizonyítod a megfelelő használatot? Ráfogják, hogy UV fényben pácoltad. De ez csak az én szerény véleményem.
Tegnap átszereltettem két abroncsotl mert az egyik szálszakadt volt, igy vettem az autót januárban. A szervizben egyből kibökték, hogy a párja is kuka, fotó:
Nem tudom, hogy nem vettem észre.
Ma megnéztem itthon a maradék kettőt is, azok is elkezdtek szétrepedezni, 6,5 mm a profiljuk, 2013-as és 2014-es DOT, Nokian zLine. A belső oldaluknál jönnek szét.
Ennyire még nem jöttek széjel, mint a fotón, de nem merem használni őket. Van ezekre még garancia?
Milyen nyári gumit ajánlanátok 235 /40 R18 -as méretben? 7 éves VW Passat-ra kellene, csak felnivédős érdekel.Minőségi gumit akarok, kis család utazik a kocsival.
235/40 R18
Vredestein Ultrac Satin Y XL 29.990 (sport-túra)
Hankook K125 Ventus Prime 3 W XL 31.990 (túra)
Hankook K117 S-1 EVO 2 Y XL 31.990 (sport)
Continental Sport Contact 5 Y 39.990 (sport)
Continental Premium Contact 6 Y 39.990 (túra)
Michelin Pilot Sport 4 Y XL 42.990 (sport)
Ha a biztonság (tapadás) és a tartósság isnszempont nyugodtan választhatod a Vredesteint is. A Hankook K125 egy picit tartósabb, a K117 egy kicsit még jobban tapad.
Pont a héten vettem egy garnitúrát belőle, de tapasztalatom nincs mert nem rakattam még fel. Tesztek alapján nagyon jó, engem meggyőztek. Ár jó, tapadás szintén, meglátjuk mit mutat élesben.
Mozaik-R Kft. Budapest III. kerület., Szentendrei útnál. Házszámot nem tudok sajna, google keresd ki. Anno Mazda-n kellett egyszer görgőztetnem, jól megcsinálták. Árra már nem emlékszem, de úgysem érnél vele semmit mert kb 2007-ben volt... De még most is aktív, oda járok gumiztatni.
Stevie jóvoltából megjöttek a Vredestein Ultrac Satin gumik, amik ma felkerültek.
Kevés tapasztalat 205/55 r16 méretben. Gumisnak nagyon tetszett, súly alig kellett rá, 15 és 30g között.
Peremvédős, de épp csak eltakarja a 6.5 collos felnit (a téli Good Year peremvédője kb. 1cm-re kijjebb volt a felni sikjától). Szép csendesen fut - picit tartottam tőle, hogy a sportgumiság miatt hangos lesz. Családdal a kocsiban további tapasztalat nem volt szerezhető.
Tegnap tennék fel a nyári kerekeket, erre centrirozáskor kiderül, hogy kettőből az egyik felniben tojás van (a másik kettőt még nem nézték, azokra nem kellet új gumi).
Tudtok ajánlani Bp. környékén (első sorban budai oldal és 20 km-es környéke) hozzáértő szakembert?
Milyen nyári gumit ajánlanátok 235 /40 R18 -as méretben? 7 éves VW Passat-ra kellene, csak felnivédős érdekel.Minőségi gumit akarok, kis család utazik a kocsival.
Amit eddig néztem: Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 38.600 FT/db
Continental Conti Sport Contact 3 41.500 FT/db
ez már jó drága de esetleg Michelin Pilot Sport 3 46.500 FT/db
Ezek jók, vagy van valami más tipp ebben a kategóriában?
Van egy garnitúrám a 048-ból, megvettem vagy 5-6 éve, hogy milyen jó lesz pályán, fel is szereltettem felnikre, de soha nem használtam.
Szerintem az utcán max 1000km-t menne el. Meg is nézem, hogy használható-e utcán, aztán fel is rakom kipróbálni, ha az, mielőtt végérvényesen elöregszik.
Egy kicsit megnyugodtam. Én nem mertem bevállalni a 048-at, de gondoltam te talán bátrabb vagy. :) Mondjuk a 048-al biztosra elhinném, hogy nem volt még olyan gumid ami jobban tapadt. Az AD08R is közel áll hozzá.
Én sem gondoltam, hogy létezik első kerekes autóban olyan, aminek gyárilag szélesebb a hátsó gumija, mint az első.
Legalább a hátsó felni is szélesebb?
Mi 2 garnitúra Kumhot használtunk el 225/55R19 méretben , ez volt gyári szerelés a kocsin és nem gyártott más ilyen méretet, mikor először cseréltük. Teljesen rendben voltak, jól tapadtak, halkak voltak, kb 60 000-et ment el a 2 garnitúra, és kb 5mm-el adtam el őket.
Én Yokohama Advan A048-at használok városi kis kocsin, ilyen jól tapadó gumim még soha nem volt. Kis esőben is kiválló, ameddig nem áll a viz az úton. Ezt a kocsit nem használom pályán, ott lehet, hogy szakadó esőben gondban lenne, családi járgányra nem venném meg.
Sziasztok.Komolyan érdekelne új alufelni garnitúra a következő paraméterekkel. 16 coll átmérő,6.5 széles,ET 45, 60.1 agyméret, 5x114.3 lyukosztás, vagyis amint látszik japán suv-ról van szó.Köszönöm. 70 3360193
Következő felnibeszerzésben kérném a segítségeteket: 1 db RIAL Le Mans (Le757) 7,5x17H2 ET38 KBA 45186 típusú könnyűfém felnit szeretnék beszerezni a meglévő 3 db mellé. Segítségeteket előre is köszönöm!
Azért mert 17"-ban az a legelterjedtebb, legtöbbet gyártott méret. Mindenki gyártja, ezért egyrészt nagy az árverseny, továbbá mivel óriási a gyártási volumen a költségek eloszlása darabonként, így a költséghatékonyság is megfelelő.
Azon agyalok, hogy kipróbálom a középmezőny gumijait Egyelőre eme kettő között vacillálok:
Hankook Ventus V12 Evo2
Kumho Ecsta KU39
A Hankook K120 már kifutott/kifutóban lévő modell, utóda a K117 S-1 EVO2. Inkább abban gondolkozz, ha sportos gumit választanál. Illetve ott a K125 Ventus Prime 3, ami rendes túragumi, azaz nem fog túl gyorsan kopni, de az AutoBild fékezési tesztjén 60 mintából lett a második legjobb.
A Kumhót csak nagyon áttételesen ismerem. Az mindenesetre elmond a magyar forgalmazó komoly szándékairól, hogy nincs kumho.hu, sem pedig más magyar nyelvű Kumho honlap.
Ez nem feltétlenül csoda. A téli guminak ugyan sűrűbb a mintázata, de a mintaelemek méretezésével, az élek lekerekítésével elég jól kontrollálható a mintaelemek gördülés közbeni földet érésekor keletkező zaj. Viszont a téli guminak lényegesen lágyabb gumikeveréke, és itt előnybe kerül a nyárival szemben. Mondjuk úgy, hogy más karakterű a tipikus téli- és a tipikus nyári gumi zaj, és az átlagos fül a nyárit hallja kellemetlenebbnek.
A gördülési zaj ráadásul messze nem csak a gumitól függ: ez egy akusztikai kérdés. A karosszéria úgy viselkedik, mint a gitár teste, bizonyos frekvenciájú hangokat felerősít, másokat csillapít - és ez autónként más és más. Előfordulhat, hogy gumi X autón W sebességnél csendes (mert a keletkező zaj frekvenciáját pont csillapítja az autó karosszériájának kialakítása), de Y autón Z sebességnél meg "hangos," mert annak a karosszériának meg pont ott van egy saját rezonanciája, ami nemhogy tompítja, de felerősíti azt a frekvenciát.
Eljött az ideje a nyári gumi vásárlásnak. 3 éve vettem a Bridgestone potenzákat egy húzott Touranra, de nem igazán vagyok vele megelégedve. mind tapadásilag, mind zajilag sem. A kopásából kiindulva többet vártam tapadásban, viszont hangosabb volt mint a téli gumi szettem. Szóval sportos, lendületes vezetéshez keresnék nyári gumit, figyelembe véve azt is, hogy családi autó, nem lenne gond ha halk is tudna lenni. gyárilag előre 215/50 hátulra 235 /45 / 17 méret kellene. nyilván nem R888 és társai gumiban gondolkodnék. Tudtok ajánlani ilyesmi kategóriákat? esetleg árral és beszerzési hellyel együtt? van esetleg olyan bolt, webáruház, ahol barátságos árat kaphatok?
(5) Gépjárművön, mezőgazdasági vontatón, lassú járművön és pótkocsin az azonos tengelyen lévő kerekekre csak olyan gumiabroncsok szerelhetők, amelyeknek mérete, szerkezete, teherbírása, mintázati jellege (nyári, téli, illetőleg országúti, terep) azonos.
Közben most reggel érdeklődtem néhány gumisnál, és szinte azonos válaszokat kaptam. Egymásra fektetve tárolják az eladásra szánt új gumikat. Általában 8 db-ot tesznek egymásra, mert 4-4 db egy szett, de van amikor 12 db vagy akár 16 db is egymáson van. Állítólag nem okoz gondot a gumiknak az ilyen tárolás.
Az ilyen irányú illúzióim akkor foszlottak szerte amikor bementem az egyik gumimárka hivatalos forgalmazójának raktárába és megláttam, hogy 8-10 gumi fekszik egymáson és csak ilyen "tornyokkal" van tele a raktár. És akkor még azt nem is tudom, hogyan szállítják a gumikat a kereskedésbe de vannak elképzeléseim.
Én kettőt teszek egymásra a felni nélküli gumikból és simán négyet a felnisből de utóbbiaknak végül vettem egy állványt.
Egy kevéske segítséget kérnék a szakiktól. Megvannak az új gumik. Tegnap hoztuk őket. Valamikor április közepe körül lesznek majd felszerelve. Addig hogyan jobb tárolni ezeket? Egymás mellé állítva vagy elfektetve? Garázs van, fektetve is elférnek egymás mellett, nem lennének egymásra rakva, hogy ne nyomják össze egymást.
Erre gondoltam én is, hogy átmérőtől független ezért is hoztam fel a 8" széles 18-ast. Maximum egy 16-os felnit szeretnék rá 205/55 gumikkal nyárra. A gyári alufelnikből sajnos nem tettszik egy sem ezért lenne jó tudni melyik felniszélességnél mekkora et megy még el.
Sajna nem gyári alufelnikből még talán egyet sem láttam, ami ET50-es lenne. ET38 meg hegyekben áll a boltokban.
A felniket jobb helyeken műbizonylattal árulják. Azaz a felni gyártója igazolja, hogy az adott felni az adott autóhoz passzol. Ezt gyakran mindenféle tehermentesítőkkel, központosító gyűrűkkel oldják meg, de megoldják.
Nehezen tudom elképzelni, hogy a 18-as felnit a mezítlábas Golf-ra találták ki!
Octavia2-ből kiindulva: 17-es felnit simán lehetett ikszelgetni autó rendeléskor de 18-as az csak az Octavia RS-hez volt. Aminek a futóműve (de legalábbis a beállításai biztosan) köszönő viszonyban sem voltak az 1.6-os O2-m fűtóművével. Más futómű, más kormányzás, más geometria = más futómű hangolás, amihez passzolhat az ET50 egy 8 coll széles 18-as felninél is.
Más magyarázatot nem tudok arra, hogy 18-as felninél is ET50 van meg 16-os felninél is.
Gondolom azt a felnit a GTI-re vagy R32-re találták ki. Akkor viszont nem szabad viszonyítani hozzá semmit.
Lehet, az autó viselkedésből fog majd egyszer kiderülni a 12mm-es ET különbség.
Remélem, akkor épp nem lesz senki a közeledben vagy csak annyi lesz a tapasztalat hogy a kerékcsapágyak hamarabb feladják.
Én maradnék annál amit a gyáriak kitaláltak, nyilván meg volt az oka az 50-nek és nem egy gumi.akármi.hu oldal mögött álló kereskedő az okosabb, aki bármilyen ET számú felnit elad amit fel lehet csavarozni 5*112/57-es helyre.
Golf 6-ra (műszakilag kb. azonos a Golf 5-tel) tettem anno 7x16 ET45 felnit (Passat 6 gyári felnije), szépen állt rajta, síkban volt elől, nem lógott ki.
Találtam egy olyan 18-as felnit a listán (8x18 ET 50) aminek az ET szám alapján a felni külső síkja 51,6 mm-re van a kerékagy felfekvési pontjától. Ez az érték a gyári lemezfelninél (6x15 ET 47) 29,2 mm míg a kérdéses alufelninél (6,5x16 ET 38) 44,55 mm. Lehet rossz gondolat ha az a 18-as felmegy rá akkor a kevésbé kilógó 16-os is felfér.
Nem, ez az oldal azt mutatja, hogy milyen alufelnik vannak nekik (nem tudom kiknek) ehhez a típushoz. Rendszerint mindenféle más ET számú.
Nyilvánvaló, hogy a gyár nem tól-ig ET számot ad meg, minden váltóméretnek meg van az egzakt ET száma.
15"-nál ET47
16"-nál ET50
17"-nál ET54
Ha megnézed, akkor a legelső érték mindig az amit én is írok. Az a gyári méret és az annak megfelelő Alcar lemezfelni kódját is kiírja.
A gyári alufelnik mérete tökéletesen megegyezik a lemezfelniével, lapozz fel bármilyen Golf5 prospektust vagy ha van még a VW oldalán tartozék listában Golf 5 alufelni, ott is látni fogod, mi a gyári méret. Nem véletlenül van ez így, a tól-ig ET számokkal nem hiszem, hogy kijön a gyáriak által kitalált legördülési sugár - erről az itteni szakértők majd mesélnek.
Nem szép dolog ez attól az oldaltól... Simán csúsztatnak és megvezetik a vásárlót, mert az infók alapján gyakorlatilag bármilyen alufelni jó az autóra...
Még egy dolog, itt van egy gyári alkatrész katalógus, ott a 15-ös és 16-os felni méret is (a Golf Plus-t választottam ki mert Golf-ot csak 1998-ig találtam, a Plus-t viszont az 5-ösből csinálták)
Sajna nem gyári alufelnikből még talán egyet sem láttam, ami ET50-es lenne. ET38 meg hegyekben áll a boltokban. Nekem végül ezért lett lemezfelni (meg mert 60e Ft-ért a használt gyári alufelni szettek még egészen gyatra állapotban voltak - Octavia 2-ről van szó de a két autó ugyan az).
Megvan benne a ráció, közelít a valósághoz, persze azért kicsit idealizált a dolog. Pl szerintem a 7mm-es szett nem kel el 60 ezerért, ami újan 80 ezer. Ezzel persze nincs is gond, de teljesen érthető, mit akar mondani az írásod.
Egyszer már levezettem a saját példám, hogy felszerelve 56 ezrembe került egy 14-es szett, majd 5,5mm-esen eladtam 22 ezerért. Ez annyit tesz, hogy ha szerencséje van, ugyanannyi km-t fog menni a gumival mint én. Nekem 34 ezrembe került az akció, neki 26-ba. (22+4 szerelés). Azaz kemény 8 ezer Ft-omba került hogy új gumim volt félkopott használt helyett.
Persze nagy guminál már más a szitu. 215/50 R17-es Michelin újan 160 ezer körül van, most 5mm-esen és 5 évesen 44-ért nem nagyon ugrálnak érte.
Dehogynem! De a felnin fent van ez a 225/50r17-es, kb. 3000km-t futott, 8mm-es gumiszett. Azon agyaltam, hogy használhatnám-e vele a felnit az Astrán....
De ezen kívül okozhatna valami galibát a /45 helyett a /50?
A nagyobb átmérő miatt beleérhet valamibe. Pláne ha a felni ET-száma is eltér a gyári értéktől.
A beleérést nem álló helyzetben, terheletlen autónál kell nézni, hanem mondjuk a teljes terheléshez közel, lejtőn fékezve, esetleg alászedett kormánnyal....
Srácok! Valakinek tapasztalata a Kumho KU39 ECSTA LE SPORT XL 225/50 R17 98Y gumival? Vennék egy szép MAK Nitro5 Ice titan felnit és ez van rajta. Egy Opel Astra H 1.7 cdti 125LE 6 sebességes kocsira lenne. Mondjuk ennek a gyári mérete, amivel kijött az 225/45R17 volt. Tudom, hogy így az óra kevesebbet mutatni, mint amivel megyek (100km/h-t mutat és 103,7km/h-val megyek). De ezen kívül okozhatna valami galibát a /45 helyett a /50?
Egy akkora kocsin, ami van neked, esztétikai kínzás a 15-ös felni, hiába gyári ajánlás. Ebből ugyanúgy következtethet valaki arra, hogy csóró vagy.
Engem nem zavar, én nem is tartalak emiatt csórónak, te dolgod, mindenki azzal jár amivel akar, tud. De te írtad, hogy nem akarsz csórónak látszani. Én meg erre írtam azt, amit.
Nem akarok vitázni, de a kommentedből adta magát a kissé irónikus válasz. A Peugeot 206-osom nekem 14-es felni van. Pont illik is hozzá. :))
Mire gondolsz?Igénytelenség?8-10 milliós bmw-ket látok az Auchannál tankolni.A másik,hogy szinte új XC 90-es Volvón Debica gumi. Na ezt akarom elkerülni.
Ha sorrendet kellene felallitanod ezek kozul, az hogy nezne ki?
A Pirellit nem ismerem, viszont az idei ADAC-teszten nagyon jól szerepelt, igaz, egy tök másik méretben. A Hankook kiegyensúlyozott túragumi, a Vredestein hasonló, de egy picit sportosabb. A Brigi régi, jól bevált versenyző, szintén kiegyensúlyozott tulajdonságokkal.
Stevie-13, nagyon szépen köszönöm a részletes és kimerítő választ! Kis probléma, hogy teljesen elbizonytalanítottál, mert a Goodyear tényleg korrekt ajánlatnak tűnik számára, különösen annyiért, amennyiért írtad. Egyeztetek az Öreg Sassal, majd Ő eldönti, melyiket is választja.
ebben a méretben ez a gumi ugye nem felnivédős? Azért lényeges a kérdés, mert dísztárcsa mellett lesz használva, a kettő pedig úgy tudom, kizárja egymást.
Egyáltalán nem zárja ki egymást. Sőt, a peremvédő a dísztárcsát is védi.
Michelin-t preferált volna alapból, mert ez volt az első szerelés az autón, amivel elégedett volt, de eco sz@rságot nem szeretnék rásózni [...] márpedig úgy látom, Michelin erre indult el.
Lássunk tisztán. A Misi a világ második legnagyobb gumis cége (a Brigi a legnagyobb), simán megteheti, hogy egyszerre több úton indul el. A Misi eco-vonulata az Energy Saver, de van az ellenkező végleten is gumi, lásd Misi Super Sport, Misi Super Cup, de akár a normál autókra is józan áron választható Pilot Sport-sorozat (most éppen a Pilot Sport 4 a legújabb).
Amit néztem, az a BridgeStone T001 Evo lenne, szerintem ez megfelel az Ő nyugisabb stílusának.
A Brigi T001 remek gumi, évek óta bizonyított. Az EVO ellenben új változat. Egyelőre nem tudjuk hová tenni. A Brigi honlapja nem tud róla. A Brigi sem tartott még fejtágítót.
Először MC Primacy 3-at néztem a preferált márka miatt, de nem tűnik kiemelkedőnek
...leszámítva talán, hogy az egyetlen tesztet, amibe beválogatták, azt speciel elég nagy fölénnyel megnyerte.
Mindenképpen olyat szeretnék neki ajánlani, amivel autópályatempónál sem esik le az útról esőben, mert elég sokat vezet, és ennek egy jelentősebb szelete pályán történik. A kopásállóság szintén preferált tulajdonság.
A tapadás és a futásteljesítmény paraméterek sajnos egymás ellen játszanak. A Brigi T001 nem rossz kompromisszum, de a Misi P3 sem (ne az árát nézd, hanem a ft/km arányt).
Érdekes választás lehet a Vredestein UHP-gumija (Ultra High Performance), az Ultrac Satin, ami a méretben meglepően olcsón kapható (nálunk 16.990), ellenben olyan sportgumi, ami képes viszonylag magas futásteljesítményre is.
Hasonlót tud a Goodyear Efficientgrip Performance is: meglepően jól tapad, miközben meglepően kevéssé kopik. Mint korábban írtam, tavaly a saját autómon is ez volt. A méretben 19.990 az ára.
A Brigi T001 (EVO nélkül) nálunk 18.990, a Misi P3 22.990.
Ti mivel kezelitek időnként a gumikat? Szépek, újszerűek legyenek és védjenek UV sugárzás ellen...stb. Gumiápoló spray/folyadék...ilyesmikre gondolok. Ha engedi a fórumszabályzat akár pontos márkát/márkákat is mondhattok.
Oh, még valami (kár, hogy nem lehet szerkeszteni a hozzászólást, na mindegy): ebben a méretben ez a gumi ugye nem felnivédős? Azért lényeges a kérdés, mert dísztárcsa mellett lesz használva, a kettő pedig úgy tudom, kizárja egymást.
Én pl. Michelin Primacy 3-ból kifogtam egy olyan szettet, ami kiegyensúlyozhatatlan, szóval felszereléskor arra figyelj oda, hogy ne rázzon be már az elején, még egy kicsit sem. Egyébként viszonylag jól tapad, és tényleg kevéssé kopik, de semmiben nem nyújt kiemelkedőt.
Köszi mindenkinek! A Fleva-t csak jokerként dobtam be neki, Ő nem kanyarvadász már, de néha odalép a vasnak, mert siet, ilyenkor is jó lenne biztonságban tudni. A T001 Evo ellen szól bármi is? A Michelin Privacy 3 oldalán ha jól értettem néhány kommenttel lejjebb, maximum a futásteljesítményt hozhatnám fel, minden másban a Bridgestone a jobb?
Semperit speed-Life nyàri gumim van ebben a mèretben (ami talàn max közèpkategória), szinte csak pàlyàn használom, ès mèg nem csùsztam le róla soha. 4. nyarat kezdi (talàn az utolsót, 5mm körül vagyok), de 20 ezer km körül teszek bele nyaranta.
Ismét a tanácsotokat kérném, de ezúttal más autó, és más típus a kiszemelt: Édesapám VW Jetta (2008) 1.9 TDI sárkányára kellene egy jó szett abroncs, 205/55 R16-ig. Michelin-t preferált volna alapból, mert ez volt az első szerelés az autón, amivel elégedett volt, de eco sz@rságot nem szeretnék rásózni (ezért esett ki a BlueResponse is a meccsből), márpedig úgy látom, Michelin erre indult el. Amit néztem, az a BridgeStone T001 Evo lenne, szerintem ez megfelel az Ő nyugisabb stílusának. Először MC Primacy 3-at néztem a preferált márka miatt, de nem tűnik kiemelkedőnek, cserébe még drága is. Hankook kiesett, mert nem az utolsó forint is számít alapon keres gumit, és amúgy sem nagy a bizalom a márka irányában. Mindenképpen olyat szeretnék neki ajánlani, amivel autópályatempónál sem esik le az útról esőben, mert elég sokat vezet, és ennek egy jelentősebb szelete pályán történik. A kopásállóság szintén preferált tulajdonság. Zaj, fogyasztás kevésbé lényeges.
Szerintetek ezen kívánalmaknak megfelel a T001 Evo? Hajlana még a Yokohama Advan Flava-ra is (amit ugye én választottam, csak még nem kaptam kézhez), de látatlanban is úgy gondolom, az azért jóval jobban kopik majd, mint a Bridgestone.
:D Hozsanna nem volt persze, de ha jól emlékszem a takarékos kategória talán legjobb gumija az Apollo mellett. Apollo-t használunk kis autóinkon, azok tök jók komolyan mondom.
Amúgy valamivel jobb áron tudom, igen, ezért gondolkodom rajta.
Na szóval a Hankook, nem egyáltalán nem biztos hogy sport gumi kell, egyre nyugisabban vezetek. De tetszik az ára és ha még bitang jól is tapad, hátránynak nem mondanám. Ez az árad viszont jónak tűnik. :)
Az ER300 valóban kifutott, de néhány méretben újra gyártották, feltehetően egy autógyár kérésére, első szerelésű gumiként, és a gyár - ha már be voltak állítva a gépsorok - legyártott még pár tízezer darabot. Korábban volt már ilyenre példa, pár éve a Pirelli réges régen kifutott P5000 gumija a 195/50R15 méretben pl. pont ugyanez volt.) Ezeknek a gumiknak 2016-os DOT-ja van.
Az "új" ER300-asok elvileg nagyon olcsók, gyakorlatilag az utód T001 sem drága, és az egy masszívan jó, kiegyensúlyozott, sokat bizonyított gumi.
Stevie-13, van egy kérdésem, ami a korábbiakból adódik. Ez tényleg az utolsó.
A felni szélessége (most a régi, nagyon régi számozásra gondolok, azaz a 60-70-es évekbõl) mennyire felel meg, vagy térhet el a futófelület, vagy a gumi teljes szélességétõl?
Na most arra gondolok hogy a már korábban említett 825 (8.25) és 650 (6.5) esek szélessége úgy kábé 21 cm és 16,5cm. Ennyi lehetne a futófelulet is?
Mert ha ez így van akkor a nyomtáv is keskenyebb (persze a felni ET számától függõen, most feltételezve az Ik31 és a Robur felni egyezõ ET számát, ami persze egyáltalán nem biztos...) 4,5 cm-el. A busz magassága meg 4,5 cm-el változik (a fél átmérõkülönbség).
Érdekes lesz kiszámolni az eredeti Ikarus 31 nyomtávméreteivel, mit is jelent(ene) ez a Robur felni.
Mégegyszer köszönöm!
További kellemes napot mindenkinek!
Üdv G. László
ui. Miért fontos ez, kérdezhetik a kedves topiktársak? Az én szempontomból csak a készítendõ rajz kinézete miatt. Különösen azért mert nem állnak rendelkezésemre a jármûrõl tervrajzok és méretek sem. Ki kell találni a helyeseket. Fényképek vannak de ott is idõnként eltérõ gumiméretekkel. Esztétikailag szerintem jobban néz ki a kisebb kerekkel, egyébként meg praktikusabb a nagyobbakkal.
Lehet hülye kérdés. Fölraknátok már a nyárit? Tudom, egyikőtök sem meteorológus, csak kíváncsi vagyok. Nekem nyáriból 2 van, így próbálom a télit kímélni amennyire lehet.
csak arra figyeljetek, hogy 4-5 hétig még ne rakjátok fel, mert annyira frissek, hogy a természetes, gyártás utáni gumikötés-térhálósodás még nem fejeződött be a karkaszon, ezért könnyen elnyalódhatnak 10 fok felett !!!
( Nem is értem, hogyan kerülhettek ki a boltokba....(
Ezzel egy probléma van, hogy nem igaz... Az 1995-1998 közötti 1.6-16v, amik nem Cd vagy CDX felszereltségűek voltak, ezzel a 185/70r15-gyel jöttek ki. És az akkoriban egy igencsak drága modell volt.
Az 1.6 75LE jött ki 175/70R14-gyel
Csak a Comfort Editionnál lett 195/65 r15 , de az is csak 1997-től
Felröhögtem, de nekem úgy tűnik, ez van, mondjuk tényleg teljesen alap kivitel, bár a hollandoktól jött, talán a napfénytető az egyetlen extra benne. Hiszek Neked, és így már érthető is a méretbeli eltérés, de ami érdekes, hogy délután nézegettem a verdát, és a hátsó keréknél nem tudom, van-e egyáltalán akkora hely, hogy oda beférjen az a plusz 1 centi. Nem viccelek, szemre határeset, nagyon közel van az ajtó alsó sarkában lévő karosszéria csücsök, ráadásul íves is az idom a kerékjárat mentén húzódó perem miatt, rohadtul gyanús, hogy nagyobb huplinál beleverne. De ez már nem ide tartozik, ellátogatok a szakfórumba, a tanácsaitokat pedig ezúton is köszönöm!
Még valami: végül a Yokohama mellett döntöttem, a 205/55 R16 méetben bőven bele is fér a rászánt keretbe.
Úristen! Ilyen elöregedett, kivénhedt szarokat akarnak rád sózni? Eszedbe ne jusson! Életveszély! Fúj fúj fúj!!!!
Köszönöm a választ. Ezek szerint nem érdemes ilyen öreg gumikat megvenni, csak a frisseket. Ráadásul még tavalyiak is.
Akkor most olyat fogok keresni amelyeknek a DOT száma 0717 vagy 0817 vagy ennél magasabb és még le sem gyártották. Azok biztosan frissek és ropogósak lesznek majd. :)
Hálásan köszönöm stevie-13! Elnézést, elkerülte a figyelmemet. Köszönöm, ez sokmindent megmagyaráz. A Robur fórumoldalt is megtaláltam s a kérdést ott is feltettem.
Még egyszer köszönöm! Most lehet számolgatni. De legalább egy tuti szám lesz (a tengelytávon kívül) amiből ki tudok indulni a rajzhoz. Látsd még egy témában az Ikarus Fan Club fórumon a topikjaimat. A rajzot természetesen majd kiteszem de kis türelmet kérek hozzá. Üdv G. László
5016 DOT szám található. Utána néztem, hogy ezek a számok mit jelentenek. Tavaly december végén lettek gyártva a DOT szám alapján. Ezeket meg is vehetjük akár már most is?
Úristen! Ilyen elöregedett, kivénhedt szarokat akarnak rád sózni? Eszedbe ne jusson! Életveszély! Fúj fúj fúj!!!!
Azt nem is tudtam, hogy utólag is lehet ezzel babrálni, de ez jó hír, ugyanis láttam már olyat, aki hallott róla, hogy van valaki, akinek van OP-COM a birtokában! ;)
Egy konkrét kérdésem még lenne, de most ezzel a DOT számmal kapcsolatban. Sajnos nagyon nem értek a gumikhoz így kérdeznem kell néha.
A kérdéses gumikon amiket kinéztünk (most akciósban lennének - 3000 Ft az eredeti árhoz képest) 5016 DOT szám található. Utána néztem, hogy ezek a számok mit jelentenek. Tavaly december végén lettek gyártva a DOT szám alapján. Ezeket meg is vehetjük akár már most is? Akcióban lennének a héten még, vagy várjunk kicsit még és hátha már majd lesznek frissebb, 2017-es DOT-os gumik is és abból vegyünk inkább?
Elnézést mindenkitől ha nagyon butácskák a kérdéseim.
Ez speciel pont, hogy Opel Vectránál biztos nem igaz, fel vannak programozva, az átmérő mm-ként állítható OpCommal és gyárilag ahhoz van állitva, amivel szerelték.
Köszönöm a válaszaidat! Ha a megjelenést nézem, nem is az az 1 centi különbség a lényeg, hanem az, hogy az oldalfal magasságából ered, tehát 2 x 1 centiméter gumi adódik a felni méretéhez, így jóval kevésbé peresnek hat, de igazából ez teljesen mindegy, a gumi választásakor számomra nem a látvány az elsődleges. Azért forszírozom ezt a méretet, mert a gyári 185/70 R14-hez képest itt 0% az eltérés, a 205/50 R16-tal viszont 4%. Hogy gyárilag miért nem ezzel szerelték, az szerintem maximum a komfort és a költségtakarékosság miatt lehetett, de mindegy is, mert ami eleve R16-tal gurult le a szalagról, annak gondolom, az óráját is az új mérethez állították, szemben az enyémmel, ami innentől még a mostaninál is jobban csalna 90 környékén (most legalább 50-nél pontos).
A BFGoodrich-et azért vetettem el, mert nincs miért ragaszkodjak hozzá. Ez egyrészt már nem V mintás (ami érv lenne), ráadásul az euro tanúsítványok szerint az adott ársávban más gyártók jobban teljesítenek nála. A Toyo-val esetleg nincs tapasztalatod?
A kis 90 lóerős 1.2-es Corsánkra anno én is 185-ös gumit raktam és amellett, hogy nem fogta vissza érezhetően a kocsit, sokkal, de sokkal stabilabb lett a futása, nem csak kanyarban. Nem kérdés, hogy felraknám-e megint. Mondjuk egy 60 lóerős változatra már nem raktam volna fel, ott biztosan érezhető lett volna, hogy visszafogja a 60 pónit. :)
Tudja e valaki hogy a 825/20-as és a 650/20-as (Robur) teherautó/busz gumiknak mekkora az oldalfalmagassága és a teljes átmérõje, szélessége? Ha valaki azt is meg tudná mondani hogy ha ezek eredeti felniken vannak, akkor mekkora a teljes kerékszélesség, az lenne a legszuperebb (ET szám?). A futófelület szélessége gondolom 21, és 16,5 cm.
Egy 3D rajzprojekthez kellenének ezek a kerékméret adatok.
Kinek (kiknek) a hozzászólása tántorított el ettől a gondolattól? Fabia kombi 1.9sdi-n használjuk a 185-ös méretet 13éve minden gond nélkül. Felszereltségtől függően 165/70-től 185/60-ig szerelték. A mérnökök esetleg nem jól tudják, mi való rá? :-)
A felni 5,5" széles. Találtam táblázatot a neten és az alapján megfelelő lenne bele a 185-ös szélességű gumi is.
De most olvasva a válaszokat, nem tudom jó gondolat volt-e ez az eggyel szélesebb méret. Lehet hogy mégis csak marad a nyári guminak is a gyári 175/65-ös méret. Március közepéig van időnk gondolkozni rajta. Akkor lesz rá az új gumi.
Elsősorban az a véleményem, hogy felejtsd el ezt a baromságot a /50-es gumival. Hidd el, hogy nem fog kinézni dögösebbnek, mint a /55, sőt, mert azt az 1 centi különbséget az átmérőben az emberi szem nem érzékeli egy autóméretű tárgy esetén. Ne felejtsd el, a Vectra B tervezésekor a 205/50R16 gumiméret már fel volt találva, ha a mérnökök azt akarták volna használni, akkor azt használták volna.
Másodsorban, ha van egy jól bevált gumid, amit szeretsz - miért nem maradsz annál?
Én nem forgalmazom a BF Goodrich márkát, de sokan igen:
Nekem ugyanez volt az 1.3-mas E101-es corollán és megbántam. Nagyon keménynek éreztem a pesti kátyúkon a 185/60-ast és érezhetően jobban le is fogta a teljesitményt, picit többet is evett 0.2-0.3 decivel mint a 175/65-assal. Ugyanakkor nem volt akkora a teljestimény, hogy szükség lett volna a peresebb gumira.
Inkább azt javaslom, hogy 175/65-ben vegyél nyárra egy jó mintázatot, a kollégák majd javasolnak valamit frankót.
Egy ideje már olvasgatom ezt a topikot, de most be kellett regisztrálnom, hogy kérdezni is tudjak.
Most a napokban vettünk a fiamnak egy használt autót. 2008-as 1.25-ös Ford Fiesta. A papírmunkák zajlanak jelenleg, és pár nap múlva lesz a mienk/nálunk az autó.
Az autón 175/65 R14-es gumik vannak acélfelnin és ez a gyári Ford gumi méret is, de eléggé viseltesek (nyári gumik) így minden képpen csere érettek. A kérdésem a következő lenne és ebben kérek segítséget. Ennek a méretnek a váltómérete a gumiabroncs váltóméret kalkulátor szerint és szintén 14"-ban a 185/60 R14. Tegyünk fel ilyen eggyel szélesebb méretet? Van értelme? Talán a 10 mm-el szélesebb méret miatt kicsivel jobb lesz a tapadás és az úttartás? Nyári gumi mérete lenne majd ez, ha ezt javasoljátok. Télinek maradna az eredeti 175/65 R14-es gumi méret. Nagyobb átmérőjű felnit nem akarunk.
Volt vele negatív tapasztalatod? Kátyút hogy bírta? Defektet sikerült vele szerezni? Megmondom őszintén, nekem alapból nagyon isszimpatikus volt ez az abroncs, mert ez hasonlít leginkább a részemre nagyon jól bevált BFG G-Force Profiler-re, de olyan savat kaptam a nyakamba már csak az említése miatt is, hogy ihajj. Pedig, ha jól tudom, a V gumiknak száraz körülmények között jobb a tapadása, mint a klasszikus hosszbordás típusoknak, egyedül esőben kell velük vigyázni a felúszás miatt (persze javítsatok ki, ha hülyeséget írok). ha a fogyasztásra teszek, akkor ez a típus ajánlható, vagy már lelépte annyira a konkurencia, hogy b@szhatom a V mintát?
Az általad ajánlott Uniroyal-t megnéztem, de nem jön be, nem bízom valamiért a gyártóban. S13 kolléga által másoknak ajánlottGoodyear Efficientgrip Performance még beleférhet a keretbe, az 5 év garancia meggyőző, kérdés, hogy a kátyút hogy bírja, vagy van-e valami negatívuma, amivel számolnom kellene (a vételáron felül, természetesen).
Feldobod a napomat az 1.6 gyalázással, de sebaj, valahol igazad van, persze! ;) Na akkor, komolyra terelve a szót: ha már az RT gyorsan kopik, a BR pedig amellett, hogy gyorsan kopik, még a defektet is szereti, Ti mit ajánlanátok ebben a méretben, 30 ezredes / darabárig bezárólag? Még egyszer, a lényeg: álljon meg, ha kell, tapadjon be a kanyarba jól, és lehetőleg bírjon ki 40.000 kilométert konszolidált vezetési stílus mellett (ez nálam cirka 3 szezont jelent). Nem taposom egész nap a gázt, inkább papásan vezetek, de jó tudni és néha érezni is, hogy nem hagy cserben az abroncs, ha úgy hozza az élet. Ha emellett még halk is, az már csak hab a tortán.
(Anno néztem Toyo T1R-t is, de arról azonnal lebeszéltek, pedig a V minta elég jól bejött a G-Profilernél. Szerintetek az tényleg ipari hulladék, ahogyan írták más helyeken?)
Hát, a 205/55R16-ban a gumik nagy része már nem peremvédős. Amiről 100% biztonsággal tudom állítani, hogy peremvédős, az csak a K125 és a Misi P3. A Goodyear EFI-P szinte biztosan nem az :-)
A neten találtam 17-18 ezer körül Good Year eff performance-ot (205/55R16)
Ezekről az álomárakról szokott kiderülni, hogy ár ugyan van, de raktárkészlet nincs mögötte. (Ezen a ponton megjegyzem, hogy nekünk is csak külföldről van minden Goodyear és Dunlop gumink, kb egy hét a rendelés átfutása.)
lassabban öregedő gumi előnyben
Mivel 4-5 évet még a kifejezetten gyorsan öregedő gumik is bírni szokták, a 3-4 éves modellváltási ciklusok miatt egyetlen forgalomban lévő gumiról sem lehet megmondani, meddig bírja.
Az mindenesetre biztosan meghosszabbítja a gumi életét, ha nyáron napközben kevés UV-éri (garázs, de legalább árnyék, extrém esetben keménypapírból készült gumitakaró), télen pedig szakszerűen van tárolva.
néha kicsi hülyüléssel, kevés autópálya [...] kb. 6-8 ezer km jut évente a nyári szezonra
Szerintem a sportgumikat neked találták ki! A K117 S1EVO2 Hankook ára ugyanúgy 15.600 forint, illetve értelmes választás a Vredestein UHP-gumija (Ultra High Performnace), az Ultrac Satin is 17 ezer környékén. A legszívesebben mégis a Misi Pilot Sortot ajánlanám, a legújabb, 4-es generáció már létezik a méretedben (Y XL), egy nagyságrenddel drágább, 27 ezer körül van, de az tényleg a csúcs, amit ez a műfaj adhat.
Igen, Te tényleg nem, csak már nem tudtam szerkeszteni a kommentemet. Hajjajj, ezek szerint egyik sem igazán jó választás. Nokian zLine-tól indultam annó, esetleg arról van valami véleményetek? télinek nagyon bejött a WR D3.
Jó is lenne egy nagymotoros i500, de sajnos nem azt dobta a gép! :) Lehet, hogy túllövés mindkét gumi ehhez az autóhoz, ha csak a teljesítményt nézed. Ha azt, hogy nem szeretnék rá sz@rt venni, akkor szerintem kevésbé az. Ahogyan írták is, a a maximális biztonság lenne a fontos, akkor is, ha néha túltolom.
stevie-13, Neked is köszönöm a választ! Annyiban vitatkoznék Veletek, hogy a Vectra B-t gyárilag valóban 205/55 R16-tal szerelték (már azt a keveset, aminél ezt egyáltalán kérni lehetett), ugyanakkor, az én autómon alapból 185/70 R14 volt, ennek pedig "tökéletesebb" váltómérete a 205/50R16, ilyennel használtam eddig is. Például a kilométeróra sem csal így (annyit), 50-nél például kifejezetten pontos. Tisztában vagyok vele, hogy a másik méretben jóval olcsóbban megúszhatom, de tetszik rajta a /50, nincs mit tenni.
Akkor ha jól értem, mindketten azt javasoltátok, hogy legyen a BR. Most már csak remélni tudom, hogy esőben sem annyira rossz.
Ráadásul a SportMaxx RT az régebbi, az utód-modell az RT2, amit sok szempontból javitottak a Dunlop szerint,
A 100 lovas B Vectra egy kifejezetten nyomatékszegény autó (nekem volt kettő is...) , szóval vagy tegyél bele egy 3.2-es motort vagy felejtsd el ezeket a gumikat.
Hozzászólásaid és személyes tapasztalatod alapján nálam a H K125 Prime 3 és a Good Year eff performance szimpatikus (az alany egy Lexus IS200 SC, néha kicsi hülyüléssel, kevés autópálya, főleg helyben és országút). A neten találtam 17-18 ezer körül Good Year eff performance-ot (205/55R16), ami valszeg nem peremvédős.
A hasonló ár mellett gondolom a GY lenne jobb. De miben jobb? Figyelemmel arra, hogy kb. 6-8 ezer km jut évente a nyári szezonra - tehát lassabban öregedő gumi előnyben.
Ha a B-Vectra az, amire gondolok, akkor annak 205/55R16 a mérete. Ami nagy szerencse, mert az egy sokkal olcsóbb méret. Nézz utána az autód kezelésijében, esetleg a tanksapkára vagy az A- vagy B-oszlopra ragasztott matricán.
két típusra korlátozódott a potenciális jelöltek köre: Dunlop Sport BlueResponse, vagy Dunlop SportMaxx RT (tehát nem RT2).
Lefordítva: egy almára és egy körtére.
A BluResponse a Dunlop ekogumija. Lényege az alacsony gördülési ellenállás és a hosszú élettartam. Cserében kevésbé tapad jól, különösen nedves úton.
A Sport MAXX ugyanannak a márkának a kifejezett sportgumija, ott a lényeg a tapadás és a pontos irányíthatóság a lényeg, lemondva a jó gördülési ellenállásról és a hosszú futásteljesítményről.
Ha takarékos, hosszú életű gumit szeretnél: BluResponse. Ha néha megtolod neki valami izgalmasabb, kanyargós úton, vagy egyszerűen csak a maximális biztonságot várod el, akár azon az áron is, hogy a gumid 40-50 százalékkal kevesebb kilométert fut el (és egy kicsit kényelmetlenebb), akkor válaszd a Sport MAXX-ot.
Ha kicsit lejjebb görgetsz, nem sokkal régebben leírtam néhány gumiról a tapasztalatomat, köztük a BluResponse-ról is, illetve néhány alternatívájáról.
A 205/55R16 méretben tudok adni BluResponse-t is, és sok mást is.
205/50 R16 méretben keresek nyári abroncsot, és hosszas olvasgatás után két típusra korlátozódott a potenciális jelöltek köre:
Dunlop Sport BlueResponse, vagy Dunlop SportMaxx RT (tehát nem RT2).
Mindkét abroncs nagyjából azonos árban van most. Az autó egy százlovas Vectra B, tehát nem a teljesítmény az, ami mondjuk szűk keresztmetszetet képezne a BR esetében, valahogy mégsem tudom eldönteni, megfelelne-e az igényeimnek. Mivel majdnem minden teszten előkelő helyen végzett ez az abroncs, továbbá több másik fórumon, mint kvázi Szent Grált ajánlják a tulajdonosok, adná magát, de van vele néhány problémám:
Elég vékony az oldalfala, ami miatt tempósabb kanyarokban többen azt írják, bizonytalanabb az autó viselkedése. Sajnos azt már senki nem definiálja, mi a tempósabb kanyar, ahogyan azt sem, mennyire érződik instabilnak mindettől az autó.
Sérülésállóság. Javítsatok ki, ha tévedek, de a vékonyabb oldalfalból én azt szűröm le, hogy kevésbé bírja a kátyúzást, márpedig felénk ebből jut bőven. Persze kérdés, hogy az RT mennyivel bírja jobban, ha jobban bírja, egyáltalán?
Kopás. Sokan írják, hogy nagyon lassan kopik a BR, szemben az RT-vel, amiből kihozni akár 3 évet is kihívás. Utóbbi gumi valóban ennyire keményen kopna?
Ahogyan az a fentiekből is látszik, elsősorban olyanok tanácsára, véleményére lenne szükségem, akinek van egyik, vagy másik típus, esetleg rálátása van mindkét változatra. Az eszem a BR, a szívem pedig az RT felé húz. Fontos lenne, hogy ne legyen visszalépés a korábban használt gumihoz képest (BFGoodrich G-Profiler), aminél imádtam a csendességét, és azt, hogy olan szinten stabil volt vele az autó száraz körülmények között, hogy sokkal inkább voltam én, vagy az autó a szűk keresztmetszet egy-egy tempósabb visszafordítóban, mint az. Egyébként nem vezetek kifejezetten gyorsan, vagy sportosan, de szeretek rövid féktávokat venni, és ha kanyargósabb útra tévedek, szeretem kiélvezni a lehetőségeket.
Nyitott fórum. Azt írok amit akarok, és arra a hozzászólásra válaszolok amire akarok. Amennyiben úgy gondolod ignore-re kell tenni valakit előtted áll a lehetőség.
vagy hagyni kéne a fenébe a 4 évszakost, és járni egész télen (egy új) nyárival, és CSAK amikor hó vagy jég van, akkor letenni ezt az adott kocsit?
mert bármit reklámoznak, azért csontszáraz -5 fokban nem olyan gáz a nyári. (Nem mondom, a téli jobb, de alig csúszik meg, nem farol ki, stb. pedig nem vagyok kis lábú.)
Ha pedig - a tesztek szerint - fagypont feletti "nedvességben" is jó a nyári, akkor...
akkor nekem minek is a téli(re hajazó négyévszakos?)
Ezt láttam, köszi, és ha igaz, hogy műgyanta = jég, akkor engem nem zavar, hogy a MCC ebben speciel nagyon rossz.
akkor hadd kérdezzem úgy, hogy ezen mondat alapján:
száraz és vizes úton − fagypont felett − az újszerű nyári és a Michelin CrossClimate remekelt
helyes az a megállapítás, hogy kb. 2-5 fokos nedves időben a MCC "remekel"?
mert azért azt tudjuk, hogy a kifejezetten "vizes" út sokszor biztonságosabb, mint az épphogy nedves, ködös, stb, főleg mindez Budapesten, ahol ugye minden poros is.
szóval mielőtt kiadok 40 rongyot 1 szem gumira (meg még 120-at még 3-ra :), azért érdekelne, vajon hogyan viselkedik a fővárosban mostanában jellemző "őszies, télies" útviszonyokon (amin az én téli gumim már elvérzik.)
(mellesleg kifejezett hóban még egész használható volt az öreg téli gumim, mert profilmélysége az speciel van, de hó nagyon keveset van... )
visszakerestem egy kicsit a Cross Climate-re, és (többek közt) ezt találtam stevie-től:
bár a száraz és nedves részeken kifejezetten jól tejesített, a csúszós pályán csak vergődött, mint egy hátára fordult svábbogár.
hadd kérdezzem meg, mi minősül "csúszós" pályának?
mert az én (egyik) téli szettem a vége felé jár, és pont az ilyen ködös - nyálkás időben , ami mostanában sokat van, már nem elég biztonságos, nem a profilmélysége, hanem a kora, és ridegsége miatt...
és mivel a nyári is a végét járja, egy évi 5000-6000 km-t futó autóra "kissé ésszerűbb" lenne 1 db 4 évszakos garnitúra, mint 8 db új gumi, és 2 felnigarnitúra...
a fokozott kopás tehát nem érdekel.
az is fontos, hogy hóban, jégben, ónos esőben az autó nem megy.
ellenben nyálkás, ködös, őszi - téli, kicsit pluszos időkben azért (a tervek szerint) igen, és ráadásul hátsókerekes és 170 lovas E39...
Mivel úgy tettél mintha sose hallottál volna ilyesmiről, így teljesen jogos volt a felvilágosításod.
A többiről meg annyit, hogy úgy viselkedsz mint az ötéves gyerek. Menet közben mindig kitalál valamit amivel változnak a játékszabályok.
Ha most mondanék egy gumit ami vizesen is jobban tapad mint az említett Bridgestone akkor meg azzal jönnél, hogy oké, de havon a brigi sokkal jobb. Persze ennek meg a vizes kanyarodásnak szintén semmi köze az eredeti állításhoz (mint ahogy az sem változtatja meg egy gumi paramétereit, hogy mióta foglalkozol gumival meg autókkal), de hogy nézne már ki ha elismernéd, egyszer hogy bocs, rosszul fogalmaztam....
Azért, miután a második szett RE002-t használom (az elsőt eladtam, mert az autót letettem), annyival árnyalnám a képet, hogy messze nem szupersportgumi, viszont cserébe nem is kőkemény és nem is annyira kényelmetlen. Kopni sem kopik annyira, mint előtte a Dunlop TT Max-om, de azért nem is ecogumi. A méret: 205/55R16. Szóval szerintem ha a gyorsabb kopás nem gond, akkor vállalható, egyáltalán nem egy kőkemény slick, vizen tényleg jó, szárazon sem rossz, kb. 3 évet kibír.
Tanulságos a Misi Super Cup 2 saját, gyári weboldala:
A MICHELIN Pilot Sport CUP 2 olyan versenypálya-gumiabroncs, amely megfelel az országúti használatra vonatkozó jogszabályi követelményeknek. A gumiabroncs speciálisan száraz pályán való használatra van optimalizálva. Nedves pályán vagy közúton, ahol fennáll az aquaplaning veszélye, ennek megfelelően kell megválasztani a vezetési stílust, csökkentve a sebességet és bekapcsolva hagyva a biztonságot és vezetést segítő rendszereket.
egyszerűen keress arra rá, hogy strrel vagy road legal semi slick
Tisztelj már meg azzal, légy oly kedves, hogy feltételezed rólam, hogy hallottam már ezekről a kategóriákról :-)
Amúgy nyilván egy Toyo R888-cal vagy egy Misi Super Cup-pal baromi jól lehet kanyarodni - ez utóbbival van is bőven személyes tapasztalatom. De ez a gyors kanyar leginkább száraz úton tud összejönni.
Ebből egyik pont sem irányul a problémára. Koncentrálj.
Szerintem egyszerűen keress arra rá, hogy strrel vagy road legal semi slick, és mondjuk ebben a méretben 4 gumit is fel tudok sorolni ami meglépi azt a követelményt, hogy gyorsabban kanyarodsz vele. Természetesen olyat ami Magyarországon is kapható.
Azt azért sietve hozzátenném, hogy a Tread Wear index értéke minden más megközelítésnél (EU-matrica, ADAC-teszt, szomszéd véleménye) kevésbé modellezi a valóságot. Igazából elég nehéz bármilyen összefüggést találni a valós tapasztalatok és az ún. UTQG (Uniform Tyre Quality Grade) értékek között.
Ezt csak azért írom, hogy előre elhárítsak bármilyen kérdést ezzel kapcsolatban, mert nem, nem fogom megnézni semmilyen guminak a TW indexét, mivel teljesen értelmetlen és életszerűtlen.
A sztori úgy teljes, hogy az újabb P7-es szett is ott van egy teljesen típus azonos kocsin, így azt is ki tudom próbálni. Gumiszerelő gép is van. A kereskedő, pedig régi ismerős, szóval a csere lehetőség ezért van.
Erre nyugodtan megadhatjuk a 300 lóerőt így jogos amit írsz.
Német és japán gyártók erősebben méretezik a futóművet és féket, azt gondolom ott az említett erős vagy annál bikább autókra nem menne fel, de ez abszolút nem volt kitétel igy csak szimplán igazad van 😉
És mi garantálja, hogy a most rajta lévő gumival nem ugyanaz a helyzet? A kockázata ugyanaz a két guminak akkor meg már az újabb, kevésbé kopott a jobbik választás.
A fent lévő gumival lehet próbakört menni. A fűrészfogas kopás egyből kiderül (hangra), de a gumi vázszerkezetének esetleges komolyabb deformációi is. Ez tehát egy járt út, amit nem nulla kockázattal lehet a járatlan útra cserélni.
650x20-as (6.5 ?) keréknek mekkorák a méretei mm-ben, azaz teljes átmérõ, teljes szélesség, futófelület szélesség és oldalfal magasság.
A kérdés nem válaszolható meg pontosan.
De azért megpróbálom :-)
A mai gumiabroncs-méret kódolás (pl. 205/55R16) a hetvenes évekre terjedt csak el. Az új kódolás a futófelület szélességét (mm-ben), a futófelület/oldalfal méreteinek arányát (százalékban), illetve a felni méretét jelenti (hüvelykben, azaz inchben, zollban). (Illetve az R-betűt, mint a radiál abroncs felépítésre utal.)
A régi rendszerben a gumi mérete valójában a felni méretét jelentette. Azaz a 650x20-as gumiméret bármilyen olyan gumit jelenthetett, ami felment egy 6.5" széles, 20" átmérőjű felnire.
A futófelület szélessége egyáltalán nem szerepel ebben a rendszerben.
A futófelület/oldalfal méretének aránya azonban rejtetten igen: ezeknek a gumiknak mindig ugyanolyan magas az oldalfaluk, mint amilyen széles a futófelületük. (Azaz gyakorlatilag /100-as gumik.)
A veterán autókat kiszolgáló katalógusokban minden egyes guminál külön megadják a futófelület szélességét. Találtam például egy ilyen Firestone tehergumit, ennél 5.2" a futófelület, azaz alig 13 centi. Ennek a másik teherguminak ellenben 18 centi a futófelülete. Ez nem könnyíti meg a munkádat, mert így a kerék teljes átmérőjében akár 10 centi is lehet a különbség, ami azért igencsak látványos.
Abban sajnos nem tudok segíteni, hogy gyárilag mivel szerelték a Roburt (én annál sokkal fiatalabb vagyok), de volt itt az Index Fórumon egy Robur-topik, ott biztosan tudnak segíteni.
Majd egy képet betehetnél az elkészült modellről :-)
És mi garantálja, hogy a most rajta lévő gumival nem ugyanaz a helyzet? A kockázata ugyanaz a két guminak akkor meg már az újabb, kevésbé kopott a jobbik választás.
Viszont lehetőségem van helyben, ingyenesen cserélni egy szett Pirelli P7 Cinturato 205/55R16 szettre, ami 2015-ös és olyan 7 mm-es futófelülete van.
Én nem hiszek az ingyen dolgokban.
A gumiknak rengeteg bajuk lehet, rendellenes kopások (köztük a rettegett fűrészfogas kopás), a vázszerkezet deformációja ("tojás" vagy "nyolcas"), a peremhuzal-karika levegőtartása. Hogy korábbi sérülések szakszerű- vagy kevésbé szakszerű javításairól ne is beszéljünk. Szóval használt guminál érdemes óvatosnak lenni, és felszerelés előtt gumisnak megmutatni, centrírozó gépen megforgatni, nyomáspróbázni.
Oké, értem én, hogy a jobb gumi ez esetben a kereskedő "ajándéka" lenne, de a dolog kockázata nem nulla.
Ja, elfelejtettem megkérdezni hogy a 825x20-as gumi rámegy e az eredeti Robur felnire? Vagy a felni mérete is eleve más, keskenyebb? Magyarán mégha a hátsó tengelyen duppla kerék is van, a nyomtáv szükségszerûen kisebb ugye? Mennyivel?
Új vagyok ezen a részen és sajnos nem tudok eleget a felnik-gumik világáról.
Ezért ha van valaki aki járatos a fõleg régebbi kerék és felniméretekben, kérem segítsen! Egy 3Ds projekthez kellenének adatok.
650x20-as (6.5 ?) keréknek mekkorák a méretei mm-ben, azaz teljes átmérõ, teljes szélesség, futófelület szélesség és oldalfal magasság. Ez a gumi egy tipikus Robur-gumi, de más jármûveken is elõfordult.
A másik kérdés: 825x20 (8.25 ?) és szintén a fenti méreteket szeretném tudni. Szerintem ez utóbbi magasabb és szélesebb is, de szintén elõfordult Robur felniken. A 20 collt, azaz hüvelyket jelent és 51 cm átmérõ/felniméret?
Jövő héten vehetem át névre írva az Astra H 1.7 cdti 125LE kocsimat. Jelenleg egy Bridgestone T001 205/55R16 szett van rajta, ami 2013-as és olyan 5mm-es futófelülete van. Viszont lehetőségem van helyben, ingyenesen cserélni egy szett Pirelli P7 Cinturato 205/55R16 szettre, ami 2015-ös és olyan 7 mm-es futófelülete van. Jól gondolom,hogy inkább a P7-et válasszam? Bár olvastam itt, hogy a T001 nagyon jó gumi, de ezesetben idősebb 2 évvel és használtabb is....
2012-es Dodge Durango 3,6. Forgalmi szerint 296 LE, bár emlékeim szerint 290LE a gyári adat. Egy 2013-as Jeep Grand Cherokee alapváltozatának gyári 17-es kereke fér el rajta (utángyártottban nem találtam olyat, ami elfér) Itt is kb 2 mm van a fék és a felni között.
Nagy fék van rajta, de elfér a 17-es kerék alatt. Ezt magyarázom, hogy a 17 -es alatt is elfér "nagy fék".
Ez előző generációs ML/X5/Q7 SUVok is mind voltak 17-es kerékkel, persze nem a V8asok.
Porsche 911 ből a 997-en is elfért még a 17-es kerék.
Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 91W 21.990 (DOT2015) A treadwear értéke mennyi?
Tudja a fene. Nem is túl lényeges. Szupersport gumi, nyilván kopik, mint a fene. Illetve iszonyú merev az oldalfala, meg irgalmatlanul nehéz is. Komfort nulla, rugózatlan tömeg az egekben.
Ellenben tapad, mintha csirizzel lenne vastagon lekenve az út, és nem nagyon lehet más gumival nála gyorsabban kanyarodni.
Ez a kategória erről szól ;-)
Aki sokat megy, az válasszon másik gumit.
Aki keveset megy, annak viszont nem rossz ötlet egy ilyen, még ha nem is akar kanyarvadász lenni.
Hetek óta levelezünk itt a fórumban meg magánban. Én ugyan gondosan csatolom a telefonszámomat, de soha nem hívtál fel, csak írásban kérdeztél. Én meg igyekeztem értelmesen és részletesen válaszolni, szintén írásban.
Kaptál tőlem árlistákat is. Részben ugyanilyen, részben jobb árakkal - már amennyiben a 225/45R17 méretről beszélünk (pl. Hankook S1 EVO2 19.990 ft).
Ezek alapján egyáltalán nem értem ezt az újabb "megrendeléses" kérdésedet.
Vagy ez most egy teljesen új projekt, és semmi köze a turbós Merivához?
De akkor is, ha ez egy tök más projekt, más méret, mittudomén, ha már tényleg hetek óta levelezünk, miért nem kérsz tőlem (is) árakat?
(Egyébként ezen az árszinten a T001 a legjobb vétel. A K125 is remek, de a T001 jobb, pláne, hogy olcsóbb is. Az S1 jobban tapad a K125-nél, de kisebb a futásteljesítménye.)
195/55R16 méretben leszűkült ezekre a választásom.a szakértő uraktól kérdezném,hogy melyik milyen:
Dunlop bluresponse - sok teszten jól szerepel, de igazából ecogumi, azzal a kis trükkel, hogy meglepően gyorsan kopik. Az utóbbi idők egyik olyan gumija, ahol nagyon nagy különbséget tapasztalunk a tesztek és a saját tapasztalatok között. (Rendelhető, 27.500 ft.)
Continental ecocontact5 - erről is sokat írtam: teszteken szintén jól szerepelt, aminek leginkább az alacsony tömege az oka. Ezt papírvékony oldalfallal érik el. Elvileg lehetne vékony oldalfalból is erőset csinálni, de az EcoContact 5-nél ezt nem sikerült megoldani. Annyi kátyúproblémánk volt ezzel a gumival, hogy egy időre össze is vesztünk a magyar forgalmazóval. (Rendelhető, 24.990 ft.)
Continental premium contact5 - ez is egy picit sérülékeny gumi, de nem annyira gáz, mint az EC5. Viszont ez is képes meglehetős ütemben fogyni, holott ez is túragumi. (Rendelhető, 22.990 ft.)
Pirelli cinturato - itt még kell lennie egy kódnak, valószínűleg P1 ("Verde"). Pirellivel régen nem foglalkozunk a saját flottáinkon, ezeket passzolom. (Rendelhető, 21.990 ft.)
Az én saját javaslataim:
Brigi T001 - rettenetesen kiegyensúlyozott, teljesen problémamentes gumi. Rengeteget használunk belőlük, semmi, de semmi gond nem fordult elő velük, sokat bírnak. A sofőrök nem panaszkodnak. (Nálam ebben a méretben most nem rendelhető.)
Misi Primacy 3 - kezdjük az árával: magasan a legdrágább, nálam 29.990 forintért rendelhető. Ugyanakkor csodálatos módon nem kopik, a ft/km aránya egészen kedvező. A gumik Mercedes E-Klasséja. Semmilyen paraméterében nem ő a legjobb, legkülönlegesebb (csak a kopás), de mindenben ott van a legjobbak között, egészen ellentétes követelményeknek képes egyszerre megfelelni. Például az alacsony kopás mellett egész jól fogja az utat is.
Goodyear Efficientgrip Performance - nem tudom, létezik-e ebben a méretben, de valószínűleg igen. (Mi nem forgalmazzuk.) Tavaly használtam a saját autómon (Volvo S60 D5, 205/50R17), és egészen meglepően bevált. Van valami fölényes a reakcióiban, már városi használatban is érezhető, hogy milyen jól irányítható az autó. A szezon végén aggódva nézegettem, mennyi minta maradt - ekkor jött az újabb elképedés: alig kopott. Igazi flottás tapasztalat nincs vele, csak a saját autóm kb 15 ezer kilométere, de ez alapján kiváló vétel.
A 235/45 oldalfala is magasabb: 225x0,45=101,25 mm helyett 235x0,45=105,75 mm, így a kerék átmérője is.
Azt vedd, amelyik az előírt méret az autódra, vagy az előírt méret váltómérete. Akkor váltóméret, ha a kerék átmérője nem (sokat) változik.
Árban a 225/45 jóval olcsóbb, nem a szélessége, hanem az elterjedtsége miatt. Rengeteget gyártanak belőle rengeteg autóra, jó eséllyel a választék is szélesebb.
XL akkor kell, ha az autód gyártója előírta. Tippre azt mondanám, hogy nem, de biztosat a kézikönyv tud.
Nem írtad, hogy milyen Saab, csak hogy 2006-os. Ha 9-3, annak a gyári 16-osa 6,5x16 ET41 (5x110).
Jó lesz rá az Opel felni, én is Vectra C felnit tettem rá, az 6,5x16 ET37, 4 mm-rel kijjebb van, semmi gond. Az Astra H (5 csavaros!) felnijének ET-jét nem vágom, de hasonló lesz, 41 fölé nem mennék.
Már csak annyit,hogy megengedett valamennyi eltérés az ET számban vagy pedig csak a nulla?
Köszönöm.
Egyik felni sincs előttem /természetesen 5 lyukúak/ de családon belül vannak csak próbálok valamit kihozni a családban lévő autókon.Megnézem majd az ET számot vagy még ki is lehet próbálni,hogy passzol e.
Gyere el, nézd meg valamikor! Budapest XIV. kerületben dolgozom, ott van a raktárban. Felezzük meg a különbséget, és odaadom 24-ért a négyet, ha tetszik.
Ősszel mikor megvettem feltettük 1 hétre kb, nem volt rossz. Picit zajosabb mint amit én kedvelek, de tapadás oké volt, elég merev, inkább sportos guminak mondanám. Mindezek ellenére én szívesebben áldoznék több pénzt, hogy maradjak a Hankook/Brodgeston párosnál, de ha valakinek olcsó kell...
2,5 tonnás 300 lóerős autón ne lenne nagy fék?! 😂 Csak kíváncsiságból kérdezem feleségednek milyen az az autó? Élek a gyanúval hogy nem lesz az 300 LE...
Pl utoljára most ősszel vettem felnit. Egy két OZ eléggé tetszett, és volt megfelelő méretben megfelelő lyukkörrel megfelelő sőt kicsivel kisebb ET-vel (Mi azt illeti sokkal kisebbel is ennek még szerepe lesz.
Gyárilag az autó ezen változata csak és kizárólag 19-es felnivel kapható. Viszont tudom, hogy melyik másik változatán van ugyanez a fék és azok kaphatóak 17-el is.
Oké, a nyári marad 19 télre jobb a 17. Irány a bót, felpróbáljuk a 17-es OZ-kat - kétfélét is. Nem megy fel legalább 3 centi híja van. Wattafak? Na mindegy jöjjön a 18". Az sem! Nem fér el a nyeregtől. Próbáljuk már meg a 18-ast sokkal kisebb ET-vel azzal kintebb vannak a küllők. Na az sem fért el, legalább egy centiméter kellett volna még.
Baxa meg. Úgyhogy vettem egy 18-as gyári felnit. És ha már ott voltam felpróbáltunk egy 17 colosat is. Az is tökéletes lett volna csak nem tetszett..
Úgyhogy mielőtt ítéletet mondanál az a véleményem, hogy a felni geometriát is nézd meg. Mert simán lehet hogy a kisebb is simán elfér nem csak az amivel a gyár hivatalosan árulja.
Próbáltuk 2mm marad a fék és a felni pereme között,félelmetes látvány köszi nem....nem is gondolkoznék,17-es téli még olcsóbb is lenne,már rég akkor 17-es lenne a téli garnitúrám.
Nem kínlódnék állandó gumiszerelessel ,de sajnos nem megy.
Attól, hogy 20-as kerék van rajta gyárilag, még nincs rajta akkora fék, hogy ne lehetne kisebbet tenni rá.
Feleségemnek is 265/50R20 van rajta gyárilag. Van még 265/60 R18-al szerelve ugyan ez a kocsi , de tudtam rá tenni 17-est is, amin a terepgumik vannak.
Én csak prémiumot vennék,lefele csak hankook-ig mennék nagyon jó gumik,viszont gyorsabban kopik mint pl a misi,nekem 205 lovas 450 NM nyomatékos autóm van eszembe nem jutna budget gumit venni.
Nem mindegy a fékút sem gyorsan gyorsul de gyorsan meg is kéne állni!
Gumi van olyan fontos mint egy jó prémium féktárcsa,betét.Biztonságon nem szabad spórolni.
Volt hankook-om előző autómon 225/50,17-ben k115 ventus nekem nagyon bejött,a mostanin téli nyári is misi van 235/45/18-ban szintén nagyon elegedett vagyok vele,télivel tirolba járok van hó bőven,még áprilisban is.
Egyszer próbáltam egy olcsó radar dimaxot 225/50/17-ben oldalfala puhának tűnt és az autón is úgy nézett ki mintha kicsit mindig lapos lett volna.Mikor új volt jól tapadt,de mikor mivel gyorsan kopott,indult a buli elkezdett csúszni mászott vele az autó,nem éreztem biztonságosnak.Pl a misi hp most 3evés úgy tapad mint újkorában,nem érzek változást,ami drágább az azért drágább mert jobb.
Tudom szar kérdés de nagyon gáz új Kormorán gumit venni 225/45R17-es méretben?
Vagy jobb azon az áron venni egy használt prémiumot 6-7mm-esen?
Hozzám került egy remek autó nagyon jó áron amit fent tudok tartani minden gond nélkül,de a gumiárakat nézve akár még racionális is lehet egy ilyen gumi.
De milyen kompromisszumokat kell kötnöm egy budget kategóriával?
Jobban kopik?
Esőben szart sem ér mert annyira csúszik?
Ár-érték arányban mi lehet a legjobb megoldás egy 190 lovas elsőkerekesre?
300 lovas 2,5 tonnás SUV-ok sokkal inkább 19-20-as (gyárilag), olykor-olykor pedig 21-22-es kerekeken gurulnak mint 17-eseken. 17-es kerék ma már egyáltalán nem kiemelkedő.
Gyárilag ezzel az alufelnivel lett vásárolva az autó, lecserélni nem szeretném mert nagyon szép meg ezt a 225/45-t írja a könyve mint méret. Télre amúgy 15-ös van hozzá, de őszinte leszek nem vettem észre hogy nagyon fürgébb lenne. Igaz nem szoktam nagyon rohangálni általában betartom a határokat.
Csak már meg van a 235/45/18-as gumi ,ha más nem alufelni lesz a pót kerék........picsába....ha meg magasságra nem fér el vehetek 17-coll és marad a cserélgetéses megoldás defekt esetén.
Végül úgy döntöttem egy vadi új minta mellett döntök és most két alternatívát néztem ki 225/45 R17:
-Fulda Sportcontrol 2 XL -Firestone Roadhawk
Szerintetek mindenféle teszt és tapasztalatok alapján mivel vadi új mindkettő melyik lenne szerintetek a bombabiztosabb választás amivel nem nyúlna tuti mellé az ember? Én a Fulda-ra gondoltam, mert a korábbi Sportcontrol sem volt rossz gumi pedig már 7 éves konstrukció. Firestone meg szerintem eléggé középszerű lett az utóbbi 10 évben, így én kevésbé bíznék benne. Szerintetek? Ti melyiket vennétek?
Szemeztem a Hankook Prime 3-mal is nem is lenne vészesen drágább de az csak 2016 eleji és annyit meg nem megyek ezek meg talán 17 elejiek lennének mivel most jelent meg (igaz nem 100%).
üdv mindenkinek. Érdeklődnék nincs e esetleg valakinek HankookWinter ICept RS W442 185/65 R15 88T gumilya 1 db kellene. ha esetleg valakinek akad egy itt az e mail cimem abo993@freemail.hu
Ez TTID, a dupla turbós, gyárilag 180 le, nincs tuningolva.
Hadd kérdezzem meg, mennyit megy a Tiéd végre? (óra szerinti adat is OK)
Nem vagyok állat; de picit zavar, hogy ez 6.-ban leszabályoz 4000-es fordulat előtt, ez kb. 215 óra szerint. Elvileg jövő héten vinném kiíratni belőle a szabályzást, egy enyhe finomhangoláson még gondolkozom, de elég jól megy így is. (és feleslegesen sem akarok költeni rá)
Az autóban defektjavító készlet van ,viszont a kasztniban gyárilag van hely a pótkeréknek csak egy félkört kell még pluszban kivágni a kárpitból és már meg is van a helye...egyedül rögzítő csavar + menet nincs előkészítve ,de az nem zavar.
Így vennék lemez felnit.
Viszont bajban vagyok mert a gyári felni méret 5/108/65 18x ET37 a gumi már meg van 235/45R18
Pótkeréknek vennék kissebbet is csak az első fékek miatt 18 coll-nál nem megy fel kissebb ( másik gyári mérete 19 coll ,de az felejtős ,olyat semmiképpen sem szeretnék)
Lehet kapni ilyen méretben 5/108/65 18x ET37 egyálltalán lemezfelnit?
De ha a fejembe veszek valamit, akkor olyan könnyen nem adom fel; végül rendeltem Ausztriában, osztrák címre szállítva. Bízom abban, hogy ők kevésbé kutyaütők és ha azt írják, hogy azonnal szállítható, akkor tényleg létező gumit árulnak. :)
Mit tanácsolsz - tudván, hogy ez nem egy világbajnok abroncs - ezt szereljem előre vagy inkább hátra? A másik pár az egy 2014-es sütésű Nokian zLine, 7 mm profillal - szintén nem világklasszis; az autó Saab 9-3 TTID (elsőkerekes, 180 le, 400 Nm).
Az alufelni típus szerinti kalkulátora ajánlja a méretet az autóra,de szeretnék töb ízből megbizonyosodni hogy nem feleslegesen dobom ki a pénzt!
Ha adnak műbizonylatot a felni mellé az adott autóhoz, akkor nyugodtan megveheted. Ezt vizsgán amúgy is kérik. Amúgy fél collal (1.3 centivel) szélesebb felni PLUSZ 7.5 mm ET-eltérés már erősen határeset.
A gyári méret 5X108 6.5 széles R16 ET52.5 mm. A kinézett felni mérete 5X108 7 széles R16 ET40 mm.
Mennyire vészes az eltérés,nyugodtan megmerjem venni? Az alufelni típus szerinti kalkulátora ajánlja a méretet az autóra,de szeretnék töb ízből megbizonyosodni hogy nem feleslegesen dobom ki a pénzt!
nincs, majd március közepén lesz, az árat nem tudják. :D
Bárcsak minden jövendölésem ennyire bejönne... :-( "a Laufenn nem lenne rossz ötlet, de amit 17-21 körül láthattál a neten, az inkább csak ár lehet, raktárkészlet nélkül"
Gondolkodtam az elején amúgy Hankookban, támogatom a magyar ipart, stb. Továbbra sem zárom ki, és kedvező az ajánlatod.
Ha lesz 17-ért Laufenn, akkor azt viszont nem hagyom ki, nem zavar az sem, ha 2 éves a DOT.
Év végéig 95% az esélye, hogy eladom az autót; gyorsan kellett valami autót vennem amivel tudok haladni - fél napom volt rá - nem hosszú távra választottam.
Kérek szépen szakértő tanácsot, esetleg ajánlatot, köszönöm!
235/40R18 méretben 32 ezer nálam a Hankook K125 Ventus Prime 3. Amikor arról van szó, hogy 26 ezerért Barum, Apollo vagy Sava, vagy 32-ért egy "rendes" gumi, akkor szerintem megéri ezt a felárat a másfél-két kategóriával magasabb minőség.
Amúgy a Laufenn nem lenne rossz ötlet, de amit 17-21 körül láthattál a neten, az inkább csak ár lehet, raktárkészlet nélkül - ez még a tavalyi ár, de egy ponton a Hankooknál rájöttek, hogy túlnyerték magukat (a Laufenn a Hankook másodmárkája), és leálltak a kiszállítással, idénre pedig jelentős áremeléssel jöttek ki, gyakorlatilag felzárkózva a 25-26 ezres árak közvetlen közelébe, lásd https://www.arukereso.hu/gumiabroncs-c3615/laufenn/s-fit-eq-lk01-xl-235-40-r18-95y-p332731629/
A Hankook K125 mintája egyébként hasonlít a Nokian Z-re:
Kikérem magamnak, nem idióta méret, az enyémen is ilyen a gyári ;-))))
Szerintem azt a gumit ved meg, ami a rendelkezésre álló "Nokian ZLine" profiljára a legjobban hasonlit. Mivel ez valami erősebb autó, szerintem semmiképpen se ne legyen nagy eltérés a profilok kialakítása között.
Nemrég vettem egy autót átmeneti használatra - valószínű, hogy még az ősszel eladom, bár téligumim van hozzá normális (Dunlop 4D).
A nyári gumikból viszont egy szálszakadt, egy pár nagyon jó, 7 mm-es. 235/40r18 Nokian ZLine, elég idióta méret.
Mivel rövid távra tervezek és nem szeretnék nagyobb bukót, ezért valami gazdaságos megoldást keresek:
- nem kell tartós gumi, feldobom a hátsó tengelyre, 15-20 ezer km alatt csak nem kopik el :)
- kínait sem szeretnék rá, mert nem bízom bennük, ill. nem szeretném rontani az autó eladhatóságát egy nagyon gagyi gumival
- azért legyen biztonságos erősebb autópálya-tempónál is (tartós 160-180)
Amiben gondolkozom (235/40r18):
- először néztem rá Nokiant, hogy teljes legyen a szett, de nincs 37-38 ezer/ db alatt, ennyire meg nem jó gumi, a párja kb. 5-5,5 mm-es, így gondolgom nem jó ötlet 1 db-ot venni (?)
- Apollo Aspire 4G - 25-26 ezer
- Laufenn nem tudom mennyire gagyi? (17-21 ezer)
- Barum 26 ezer
- megnéztem egy használtat is, csalódás volt :( illetve az "újszerű", neves használtak 20 ezer körül mennek.
Kérek szépen szakértő tanácsot, esetleg ajánlatot, köszönöm!