Előszőr is köszönöm az eddigi válaszokat. Választás előtt állok és tanácsot szeretnék kérni. Szoftvert fogok vásárolni.
Alaprajazal mellékelt virtuális túrát szeretnék készíteni. Ahogy nézegettem a tourveawer és a pano2vr amiből szeretném kiválasztani a jobbat. Az easypano terméke könnyebben kezelhető de sajnos a standard árért elég sok kompromisszumot kell kötni. Értem itt ezalatt, hogy az easypano logo bent marad és hasonlók.
A Pano2vr pedig egy kicsit nehézkesebb bár biztos meg lehet oldani azzal is.
Itt pl az volt a problémám, hogy az alaprajzot mindenképpen rárakta a panoráma ablakra, tehát nem mellé.
Van valakinek tapasztalata ezekkel a programokkal? Főleg ez utóbbival?
A Sigma 10-mm-es obival(ami nem halszem!) 8 kép vízszintesen 45 fokonként, 4-4 kép +/-45 fokban döntve 90 fokonként és zenitet nem fotózok, mert azt a képek bőven lefedik. Nadir szoktam, de vagy kézből ( kültér) vagy állványról de úgy hogy az állvánnyal elállok a fotózás helyéről és megdöntött géppel csinálom. Egyik módszerrel készült képet sem vonom be a PTGui feldolgozásba, hanem az összerakott panorámába rakom be. A PTEditor-ral vayh a 6 lapra bontással kapott nadir képbe retusálok, vagy ide 'vágom be' az álvány által takart rész ezekből a képekből.
A grafikus kártya a színmélységben nem szignifikáns sokkal nagyobb a színtere mint a monitorodnak. a színhelyesség meg a monitor és kártya együttese határozza meg plusz hozzáadva a külső környezet fényviszonyait.
Bocs hogy egyből nem válaszltam, nem bunkóságból, csak éppen most jutottam egy géphez és még azt is ki akartam próbálni.
Szóval egy fuji s9500 egy halszm előtéttel (0,16x) ami a szélén életlenedett... körpaborámát elég szépet tudtam vele csinálni, de a gömbpanoráma nem lett az igazi.. http://centrumelnoki.med.unideb.hu/szokokut.swf de még pontosan nem is tudom hogyan lehet jó gömbpanorámát csinálni. A PTGUI val probálkozok és a PANO2 VR el készítem a flasht.
Az új gépem egy Canon 550d egy középkategóriás fisheye-al, ami már teljesen éles képet ad (ennyi pénzért el is várom) panafejem nincs, de álványról kis ügyességgel egész pontosan lehet fotót csinálni.
Kérdés: A nadirt és a zenit-et minden egyes képkockával kézzel kell összepontozni?
Én is eszköznek tartom, de óriási különbségek vannak egy-egy 3d panoráma között.Én főleg a virtuális túrában látom a fantáziát. Ingatlanos célokra fogom használni.
Úgy néz ki a mostani gépem kevés ehhez a panorámafózási feladathoz. A kérdésem az lenne hozzátok, hogy milyen videókártyát érdemes venni. Itt főleg a színhelyesség színmélység lenne fontos. Persze a sebesség is.Fotós célokra kéne elsősorban.
Eizo monitorral használom digitális csatlakozással.
Na kipróbáltam és sikerült is flash file-t generálnom. Viszont sajna ez is hasznavehetetlen, mert telehánnya az egész képet "pano2vr" felirattal. Ehhez is meg kell venni a programot, hogy használni is tudjam.
Még nem jöttem rá teljesen hogyan kell használni, több esetben szaggat lejátszás közben. Mi lehet a gond? A frame/sec beállításon kell változtatni? Mekkora az ideális file-méret?
A samyangot megrendeltem. Terveim vannak vele, mert a helyi plébánia évkönyvéhez szeptemberre a templombelsőről szeretnék fotókat csinálni.
Ahogy olvasgatom ezeket az oldalakat, rátaláltam ezekre a körülforgós képekre. Nem tudom, mi a nevük. Az eklézsia oldalára szeretnék ilyen file-t is betenni. Olvasom, hogy nem egy egyszerű dolog, de azért majd megpróbálom...
A semmi art pont a te műfajod, ha jól emléxem. Szerintem a megrendelőid egy csomó $$$$-al honorálnák, ha a "hagyományos" fotó mellé kapnának tőled egy két jó panorámát is...