Ez sajnos mindig csak utólag derül ki - akik nagy hangon hirdetik a boraik évtizedes "érlelési potenciálját", azoknak a borai gyakran szétesnek.
Saját tapasztalatból Szentesi Józsi borait merem ajánlani, a Velence küvé pl. simán remek 10 évesen, meg később is, és 4-10 éves kora között határozottan szebb is lesz. Jóskabácsiék pinója (Házler 2013) is kiváló jelenleg, 9 évesen. A régi Weninger-vörösök (Frettner, Spern Steiner 2000-2008) is simán átéltek 10 évet, ami az újabbakról aligha mondható el, illetve azok már fiatalon is vacakok. Sopronból Luka Enikő borainak szavaznék bizalmat, bár soha nem tároltam be belőlük.
A déli (villányi/szekszárdi) "nagyborászainkban" általában nincs bizodalmam, de Gere Kopárja állóképes volt, amíg volt rajta ékezet (az újabbakkal nincs tapasztalatom).
Köszi a tippeket. Infusiot még nem próbáltam, sem étteremben/bárban, sem nem vettem.
Amit @kovitom és @loading mondtok, erről emlékszem volt sok eltérő vélemény, talán BZoli és Hepci is írtak erről (sorry ha rosszul emlékszem), hogy vajon van-e olyan hazai vörös, ami valóban szignifikánsan jobb lesz 8-10 évesen, mint van 5 évesen, vagy azt kockáztatjuk, mint amit loading is a régi Agnusról írt. Eléggé affelé tartottak a vélemények, hogy 5 év fölött egyre neccesebb a dolog.
Volt egy Agnus itthon, amelyet a párom hosszú évekig pihentetett, mondván alkalom kell és hát sokat kibír. Mikor kibontottuk (~10 éves volt), akkor a szokásos "2 éve kellett volna" mondatok hangzottak el (a 2 év behelyettesíthető más számmal is, soha nem derül ki).
Kiss Gábor Signal és Heimann Barbár, Franciscus. És a Kopar 5-6 évesen.
@csalapet: kb. 3 hete nyitottunk egy palackkal a legutolsó kapható évjáratból (nem emlékszem és már nincs meg a palack) és nem volt rossz, de nem vertünk magunkat a földhöz az élménytől. Egy Lelovits Csudabogár 2019 ~1800Ft-ért majdnem akkora élmény.
Számomra ez teljességgel érthetetlen, hogy lehet az, hogy egy csúcsbor 5 év után elkezd lefelé menni, vagy hogy bontás után pár nap után kikönyököl. Egy ilyen árfekvésű bornak simán bírnia kellene 10 évet minimum. A nem megfelelő alapanyag, vagy hogy vegyészkedtek a borral, túlkezelték lehet ok. Majd tíz éve borászkodom, de a saját boraim közül a régiek még állnak. Kíméletes beavatkozás, kiváló, hozamkorlátozott alapanyag a kulcs.
A napokban bontottam ha nem is egy Kopart, de egy Heimann Agnus 2017-et (Merlot). Erről a borról megoszlottak a vélemények a blogokon, volt, aki szerint most kell bontani, a következő években már a lejtőre, majd a padlóra kerül. Voltak viszont, akik még "simán" adtak neki 5 évet. Most így öt évesen a tanninok már szépen beépültek, hozza is a bor az alapvetően málna, szilva dominálta jegyeket (én is inkább azt gondolom, hogy innen már nem jut feljebb); a gond az árával van: 9000 HUF volt, amikor megjelent (hetek alatt el is fogyott), namost nekem legalábbis sem összetettségben, sem ízben nem adott ennyit. Ráadásul 3 napig volt nyitva, és az utolsó napon már ehem-ehem, nem azt hozta, amit vártam (volna).
Melyik az a magyar vörösbor, ami ebben a mondjuk 8-10000 kategóriában utazik, és ami után azt mondtátok, hogy igen, ez nem a 4-5000 kategória, ezért érdemes kiadni ennyi pénzt?
Megnéztük a balatonfüredi bordzsemborit. Meglepetésemre a váltakozó intenzitású eső ellenére rengetegen voltak szombat este.
Csak pletykákat hallottam, hogy mennyibe kerül ott egy stand (házikó) 3 hétre, de biztos sok lehet, mert a borászok a pinceárakhoz képest kétszeres áron adják még a palackot is, a decizős árak meg számos pincénél olyanok, mint egy étteremben.
Így aztán keveset ittunk: a deciket szétöntöttük háromfelé, és kb. 10 tételt kóstoltunk összesen.
Az évek óta változatlan, hogy Figula a többiek fölé nő - a rendezvényen különösen, mert a potenciális riválisok közül többen nincsenek ott, a tavaly izgalmas dolgokat mutató egyes pincék új tételei pedig fakóbbak (pl. Dobosi).
A legjobb kóstolt olaszrizling a Figula Száka 2019 volt. A 2020-as Szilénusz (chardonnay-olasz-furmint) kevésbé jött be, ezt ugyanis legalább 16 fokosan adták ki Figuláék, ráadásul eléggé elnyomja még a hordó is a beltartalmat. Egyéb fajtából Dobosiék 2020-as kéknyelűje halvány (citromlé), a Gyukli pince kétféle Solarisa (2021 száraz és 2020 édes) viszont ütött, az utóbbi aszúkhoz hasonlító beltartalommal és robbanó trópusi gyümölcsösséggel rendelkezik.
Olaszrizlingből tetszett még a pécselyi Balogh pince Baricska dűlős 2021-es darabja és a Schieszl Nagykútja (ez 2020, ha jól emlékszem), a tavaly kiváló Dobosi Nivegy (2020) viszont lényegesen egyszerűbb, mint az előző évjárat.
Ittunk "otthon" (a barátom csopaki háza) is: a Figula Lőcze 2018 még mindig remek, a Zelna 2021-es Balatonja pedig egyszerűbb darab, de a maga árkategóriájában nagyon kellemes.
Ez egy olyan bor, ami elvileg nem tetszik nekem: rozé, magas az alkoholja és ráadásul maradékcukros (félszáraz). Aztán kinyitva "pincehidegen" (ez kb. 14-15 fok jelenleg nálunk) tényleg nem tetszik, de hűtőben normálisan lehűtve már igen.
Nem tuttifruttis és felismerhető benne a kékfrankos, a 10+ gramm cukor pedig nem írja felül a jelentős beltartalmat és a jó savakat.
Figulasága miatt voltam rá kiváncsi inkább, nem lévén nagy rozérajongó.
Paprikás illattal üt, aztán átmegy egy erős fehérboros jellegbe, száraz, mint a sivatag, kevés pezsgés, a vége kissé csipós izű. Nem rossz, aki nem a tuttifruttis rozévonalat keresi, annak ajánlott.
Pár napja ezzel boroztunk (elsősorban) egy budai balkonon.
Összetett illat, amiben inkább a mineralitásnak nevezett valami dominál: vasas-gyógyvizes buké fedi le a virágokat-gyümölcsöket.
Ízben telt, csontszáraz és hasonló karakterű (szinte somlóias), némi mandulás kesernyével, kezdődő palackérettséggel, minimális koravén/oxidatív benyomással - ilyn szempontból szinte egykorúnak tűnik a pár hete bontott 2018-as Sóskúttal (ami azért ennél nekem vonzóbb ma is).
Érdekes, tartalmas, de (nekem) jelenleg szimpla borozás céljából nem túl vonzó olaszrizling.
Sauska SM 2021 3. napra varatlanul öszerakta magat es egy tök sima 4p-ra felkapaszkodott
Legli O Landord CH: vegre egy jo bor: stilusgyakorlat, de annak nagyon erös. 6,5p es 12 EUR-ert jo vetel.
Legli O SB 2021: korrekt, elvezetes technobor. 5p alja, 7 EUR-ert Nemetorszagban is versenykepes lenne.
Legli O Gesztenyes R: nem ertem ezeket a borokat. Rohadt vastag meg eröteljes, megis valahogy kasztralt. Nem ertem ezt a stilust (a Pannonhalmi apatsagi is valami hasonlot probalt, 5000 forintos aron). En nem mondom hogy szolgaian masolni kell a nemet rieslinget, de hogy miert kell kb minden elkepzelhetö dimenzioban a szöges ellentetet megvalositani, raadasul ugy, hogy a vegeredmenyben egyetlen milligramm öröm nincs, azt nem tudom. En a magyar rajnai rieslingekkel valo kiserletezest befejeztem; ez egy zsakutca.
Szaszi OR 2020: ihato, ugyanakkor teljesen izgalommentes is. 4p platoi ideaja.
Kb egy tucat magyar bor es nem vagyok lenyügözve. 1 igazan elvezetes (Landord), 1 tovabbi, komolyan vehetö versenyzö (Figula Soskut), 2-3 korrekt, valamennyi elvezetet nyujto alkotas, es sok meglehetösen vagy nagyon gyenge produkcio.