Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
(1) Aki katonák között az elöljáró, a parancs vagy általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget szít, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha
a) a bujtogatást szolgálat teljesítése közben követik el,
b) a bujtogatásból a szolgálatra vagy a fegyelemre jelentős hátrány származik.
Megiscsak tudsz szlovakul? Akkor miert tagadod?:)))) Vagy pedig nem tudsz, mert a cikk arrol szol, hogy az alkotmany bizonyos ertelmezese szerint az elorehozott valasztasokert kiirt nepszavazas alkotmanyellenes volt Szlovakiaban. Viszont kiirtak, es ugyebar az alkotmanybirosag nem kaszalta el. Akkor?
A jognak annyi ertelmezese van, hogy tenyleg csak nagyobb kenopenzzel lehet fenyt gyujtani a sotetben. :)))))
Nem allitottam egyebbkent , hogy Szlovakia olyan mintaskandinav lenne. De azert legyunk bizakodok, legyunk EMO-sok. :)))
csak ezek érdekesek: a szolgálati rendet és a fegyelmet sérto nyilatkozatot nem tehet, a sajtónyilvánosság igénybevételével hivatalos eljárásban magánvéleményt nem nyilváníthat.
A véleménynyilvánítás szabadsága 21. § (1) A hivatásos állomány tagja nem lehet tagja pártnak, párt nevében vagy érdekében - az országgyulési, az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon jelöltként való részvételt kivéve - közszereplést nem vállalhat. (2) A szerzodéses állomány tagjának párttagságát szolgálatteljesítése alatt fel kell függesztenie. (3) Az állomány tagja a részére kiadott parancsot, intézkedést - a 76. § esetét kivéve - nem bírálhatja, azokról a jog- és érdekérvényesíto tevékenysége körén kívül véleményt nem mondhat, a szolgálati rendet és a fegyelmet sérto nyilatkozatot nem tehet, a sajtónyilvánosság igénybevételével hivatalos eljárásban magánvéleményt nem nyilváníthat. (4) A szolgálati rendet és a fegyelmet veszélyezteto sajtóterméket az állomány tagja nem állíthat elo, és nem terjeszthet, ilyen tartalmú plakátot, hirdetményt vagy emblémát nem függeszthet ki. (5) Az állomány tagjai érdek-képviseleti szerveinek a tevékenységi körébe eso hirdetményei a helyben szokásos módon nyilvánosságra hozhatók.
ahogy nézem igazán csak az a különbség, hogy a katonai ügyészség jár el, illetve a polgári bíróságoknál létrehozott katonai tanácsok adják a bírót, de nem hiszem, hogy jelentős eltérések lennének pl abban hogy kit választasz védőnek... ...egyébként 2000. március 1-ig civil bíróság járt el katonai ügyekben is, ekkor adták vissza újra a katonai tanácsoknak az eljárást lebonyolítását...
359. § Aki elöljárói hatalmával visszaélve alárendeltjét a) fegyelmi fenyítéssel sújtja, b) panaszjogának gyakorlásában korlátozza, c) járandóságában megrövidíti, vagy anyagilag megterheli, d) magáncélra igénybe veszi, e) a többiekhez képest előnyösebb vagy hátrányosabb bánásmódban részesíti, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
tehát a honv belül (gondolom) panaszkodást nem lehet korlátozni!!
nem semmi mik vannak a törvényben: Szolgálati tekintély megsértése
356. § (1) Aki a) az elöljáró, b) a szolgálatát teljesítő feljebbvaló, őr vagy más szolgálati közeg tekintélyét más előtt vagy feltűnően durván megsérti, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. (2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt több katona előtt vagy egyébként nyilvánosan követik el.
mi van ha igazat mond, de a tekintélyt ezáltal tényleg megsérti????
egyébként ezt nagyon nem kellene hagyni, remélem az ombudsmanok mozdulnak erre, de még Hága is befigyelhetne. (mellesleg nagyon be kell vallani, hogy az adott személy írta, az nem elég, hogy a neve megjelent a fórumon. Ezért mondtam, ha valakit megkeresnek, akkor tagadni kell, bizonyítani a vádnak kell, hogy az valójában te voltál, de még az ip címet is megtámadnám, de még a komputert is, vagy a billentyűzet sem egyértelmű (pl a gyerekem írta helyettem))
szóval tagadni, tagadni!!
(de ez persze nem állapot, bár tény hogy katonák(?rendőrök) véleménynyilvánítási lehetőségei korlátozottabbak!)
ezt inkább ne. 1990 óta kb évente lenne előrehozott választás minden kormányunknak (még a Fidesz is, ha esetleg errejárna tacsk0) a köztes időszakban voltak gyenge pillanatai...
Ugy nezz ki, hogy egyre jobban veti le Magyarorszag a demokracia alcajat.
Ha jol tudom, Magyarorszagon nem lehet nepszavazast kiirni az elorehozott valasztasokkal kapcsolatban. Ha igy van, akkor mitol lenne demokracia Magyarorszagon?
kedves katonák: -csak nicknéven írj keményet -ha mégis összekötik veled, akkor tagadd, hogy te írtad (valaki feltörhette a bejelentkezésedet, és helyetted írta)
,,MERT MELYIK SEREGBEN szabad olvasni?!?! ez mindenütt renitens magatartás!!"
Jól van, na. Mondjuk nekem is a szolgálati szabályzatról levált borítóba Carl von Clausewitz volt berakva (akit gyakran helyettesített a szó szerint fedőlap alatt hol Klembovskij, hol meg valami irodalmi mű). No de kérem, még a szabályzatban, a katona kötelmei között is az áll (Orosz szabályzat 65. pontja, első bekezdés (erre még fejből emlékszem!:)), hogy, aszondja: ,,Az Orosz Föderációs haderő katonájának kötelessége legjobb tudása szerint ellátni a Haza védelmének nemes és megtisztelő feladatát, köteles alávetni magát elöljárói és szakmai vezetői utasításainak és parancsainak, folyamatosan tökéletesíteni katonai és fegyvernemi szakmai képzés terén, és erre ösztönözni katonatársait, személyes példaadással és baráti ráhatással, melyben a Föderációs Haderő MINDEN, beosztásától és rangjától független tisztje és szakmai elöljárója köteles támogatni, segíteni, és időt, illetve lehetőséget és körülményeket biztosítani az adott önművelés végrehajtásához." Ha jól emlékszem, a magyar szolgálatiban is van hasonló.:) Nem hiába súlykolták a katonába anno, hogy ,,tanulja meg betéve a szolálati szabályzatot". Sok hülyeségen kívül TÉNYLEG szinte minden benne van. AMi meg nincs benne, az megtalálható a helyőrségiben, a ruházkodási utasításban, fegyelmiben, táboriban és harctéri szabályzatban. Pontosabban minden olyan dolog, ami megkönnyíti a katona életét és szinte lehetetlenné teszi a fölösleges ugráltatást. Ahogyan az MH-ban mondogatták: ,,A kopter nem attól kopter, mert hülye, hanem attól, hogy nem ismeri a szabályokat.";)
szia! ezen nem csodálkozom -- MERT MELYIK SEREGBEN szabad olvasni?!?! ez mindenütt renitens magatartás!! persze az CA ban Lenin összes művei ???de csak oroszul! máshol meg más : Ben Gurion -ÉLETEM. de azért megjegyzések vannak/voltak...
Istenem, hogy mit-mit, de az ágyazást gyűlöltem világ életemben. Eddig három féle módon tanultam meg beáyazni.:) Eredmény nulla.:) A szekrényem pedig körletszemléken komoly dilemmát és gondot okozott, ugyanis tele volt könyvekkel meg jegyzetfüzetekkel, amik elméletileg sem szerepelnek a szekrényrendben. A konzervekről már nem is beszélve (mert valaki abszolute jogosan kitalálta, hogy élelem nem lehet a szekrényben, de nem tért ki arra, hogy ELKÉSZÍTETT ÉTELRŐL van szó, és nem pedig a ,,páncélosokról", így állandóan belekötött valamely túlbuzgó feldmájer abba, hogy mit keresnek a konzervek a szekrényemben. ,,Eszem őket, amikor van rá időm." - mi mást válaszolhattam? Fenéket fogok én 24 órás őrségbe vagy kapuügyeletbe vonulni avval a minimummal, amit ,,bőkezűen" kiosztanak ilyen alkalmakkor. Bezzeg ugyan ez a mócsing azért csorgatta a nyálát a fazékba, amikor kapun összedobtam a srácoknak egy jó kis tejfölös paprikást meg csilit, hogy azért valami meleg kaját is egyenek meg házi kosztot.Amikor zabálta befele valamely szolgálatban lévőnek az általam főzött adagját és nem győzte dicsérni, akkor nem volt gond a szekrényrenddel?:((( Vagy ha terepre kellett menni, akkor is inkább én válogatom össze, hogy mit egyek, és mit vigyek, mint hogy a hadtápos olyan gyíkhúst vágjon hozzám, amit még a kóborkutya sem volt hajlandó megenni. Meg voltak még ilyen ,,apróságok". Például ,,no, fiam, fusson el a kantinba, és hozzon nekem két doboz cigarettát." (Fiaaaam? Egy év különbség van köztünk, és az is az én javamra szolgál, ÖCSI. Apropo, a szolgálati szabályzat szerint: a). nem vagyok köteles teljesíteni a tiszt úr személyes parancsait, mivel ilyen jellegű parancsot tiszt a beosztottjának nem adhat ki, mivel ez már szolgálati helyzettel való visszaélésnek minősül; b). közvetlen szolgálati elöljárómnak vagyok alárendelve, aki magasabb rangban és beosztásban van, mint ön, így tőle kell kérnie engedélyt arra, hogy engem utasítson, mivel az általa megállapított feladatkört látom el jelenleg; c). a beosztási és szolgálati helyemet nem hagyhatom el, mivel ezt szabja meg a beosztási előírás, elenben kérvényezheti a laktanya biztonsági tisztjétől és törzsfőnökétől a szolgálati helyemről történő elmozdításomat abban az esetben, ha előtte rendelkezett megfelelő szakmai képesítéssel és engedéllyel rendelkező helyettesítő személyről, akit a törzsfőnöknek és a biztonsági tisztnek jóvá kell hagyatniuk a laktanya pékánál, majd írásban továbbítani egy példányt a közvetlen szolgálatvezetőmnek, és egy másik példányt pedig a törzs ügyvezetőjének.... Szóval, ha az ember nagyon dühös volt, elő lehetett mindezt adni Svejkes, idiotizmussal párosuló eltökéltségtől sugárzó ,,katonás" tekintettel és feszes, határozott, katonás példaadással, hogy a továbbiakban az illető többé ne kérjen ilyen szivességeket. (Mibe halt bele az előző csicskása, cigiért rohangált?) Természetesen teljesen más volt a helyzet, ha jött a szakmai péká: ,,Pityu, ebéd után benézel a kantinba? - Igen, alez úr, valszeg megiszok egy kávét. - Ha megkérlek, tudnál hozni két doboz cigit? - Még szép, semmi akadálya. - Köszönöm. - Szívesen, máskor is."
Szia! ezzel a marháskodással mindenütt találkoztam--kivéve az izraeli sereget ott ugyanis NEM VOLT ágyunk-sem !!munkaidőben jártunk "dolgozni". a pihenőt meg az őrségnél használatos fapriccsen lehetett eltölteni. de a seregek nem változnak --ha a nagyapám-apám -saját emlékeim veszem alapul, csak a szereplők nevei térnek el....
Az emberiség - evvel együtt a hadseregek - sokezer éves történelme során minden elvesztett csata, ütközet és háború legfőbb - és mindmáig egyetlen tudományosan feltárt - oka a rosszul feltekert kapca, a rendetlenül bevetett ágy, a nem kellően fényes bakancs (nadrág, tekintet - mindenki válassza ki a neki tetszőt!), a reggeli borotválkozás, fókázás minősége = vagyis a külcsín..... A belbecs sehol, soha nem lehet ok.... Persze, ott, ahol a hiányát élvezik, nem is tudják, mi az.
"Nagy hadsereg fegyverkezik, kis hadsereg (k)öltözködik."
A "rigóképzői" megrögzülések sem voltak a Te idődben újkeletüek. Gondolok itt arra, hogy a rendesen megnyúlt sodronyú ágyakból,, és a "szamárfészkes" afrikos matracokból hosszas gyakorlással természetesen nekünk is a rigóképzőben "skatulyát úgy kell csinálni, hogy a lapok találkozási éle, mint a borotva, és az egész sík legyen, mint a szerkesztett téglalap, mert maguk tisztnövendékek, és tanúlják meg azt hogyan kell csinálni, ha majd a magukra bízott sorkatonáktól maguk is ezt követelik!" Követelték tőlünk, és a követelményt többé-kevésbé hoztuk!
Én az emeletes ágyat az ország-világ előtt nagyban hangoztatott "VÁLTOZÁS" példájaként idéztem ide! Mintha már a harmadik évezredet írnánk! Jó, én a második végén voltam katona. A MÁSODIKBAN!
Hát nem tom. A frissen bevonuló reménybeli harcos ágya egy kissé már az induláskor rendetlen. Ha ilyen a kezdet? ... Ha az enyém nézett volna így ki Szentendrén a rigóképzőben a reggeli szemlén vszleg a napom sok-sok futással telt volna a délutáni kiágy-beágy gyakorlásig. És még jó, hogy csak az enyém és nem az egész körleté. De ezek a friss harcosok mán du. hazamehettek.
""a katonaság, csendőrség egyesített ereje" na ez az, ami miatt nálunk is szükség lehet újból a csendőrségre. Vagy ha a név kompromittáló, akkor nekem mindegy minek hívjuk"
Akkor legyen Gendarmerie! Azt hiszem eredetileg is az volt a minta. Zsandár.
Nem . Egyik barátom is 70-es. Nagyon értelmes és becsületes az illető. De van olyan bajtársam is akinek azt mondták épp a Delfin szintjét eléri. :-) Pedig most érettségizett.