Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Kipiszkáltad a legfelsőt, majd a már kivett lőszer hegyével benyúltál a tár hátulján lévő lukba, kiakasztottad az egészet. Esetleg szögből lehetett egy célszerszámot készíteni. Utána már csak ki kellett önteni, majd egy harsány csattanással befejezni.
Nem bizony. Az én kanálkészletem még ugyanabban az állapotban van meg, ahogy 1981-ben vettem. Természetesen jó párat vettem azóta, amíg lehetett kapni, de az mindig ajándékba kellett.
Akkor is vallottam, azóta is vallom, hogy egy "magyar királyi honvédtiszt bicska, körömolló, dugóhúzó és sörnyitó nélkül csupán félkarú óriás". És ez áll a rendőrre is, meg az összes egyenruhásra. Ennek megfelelően a vonulókészletben mindig ott vannak ezek az eszközök. És természetesen nem egyben, egy gagyi svájci bicska formájában, hanem külön - külön.
Hát így kb 10 percig volt kitárazva naponta :) Mi kitáraztunk, leléptünk, a Senkik meg már táraztak is befelé.
Szerintem valami olyan oka lehetett, hogy így látszik, hogy megvan minden skulo. Ha töltött tárakkal adtuk volna át, az őrszobát, akkor előbb utóbb elfogytak volna az éleslőszerek a tárakból.
Inkább olyasmi lehetett volna a megoldás, ha mindegyik alakulat a saját cuccával jön őrködni.
Aki volt más országok seregeinél őrségben! Kérem, írjon pár mondatot, ott hogyan zajlott a laktanyai őrség adása, átadása? Köszönöm
" Mivel zárt tér, előbb-utóbb már nincs hová tágulni ezért megnövekszik a gázok nyomása, A megnövekedett nyomás miatt van, hogy egy kis lukból, elemi erővel tör ki minden és lővel a plafonig. "
Az szerencsétlen konzerv nem egy sima gáztartály. Benne van még a káposzta is, meg paprikás szmötyi is, meg faggyús birkahús is.
Zárjuk le ezt az akdémiai vitát. Az a lényeg, hogy belül a kaja belsejében egy csomó üres hely lesz. A külső részeken meg túl kevés a hely, ott nyomortanya van. Azzal, hogy a földhoz vered, rázod, rugdosod nem csinálsz mást mint összekevered a kettőt és megnyugszik a gáz mert lesz elég helye tágulni és így lecsökken a nyomása.
ÖÖ, ne haragudj, de nem értem a mi a probléma. Végig olvastad? Vagy csak ez első mondat után lecsaptál, hogy mekkora egy kapitális marhaság? Olvasd el a második mondatot is.
El ne kerűlje senki figyelmét, hogy a konzerv, -addig amíg belé nem vered a hegyes, avagy tompa végű késedet, esetleg a csorbakanálgép-konzervnyitódat- zárt tér...és ha azt melegíted..., bár igaz a konzervdoboz kicsinyt puposodik, vagyis kicsinyt nő a térfogat...mert ugyi pölö babkonzerv esetén gondolj csak arra a mérhetetlen mennyiséggé szaporodó bélgázra ami majdan belőled a szabadba keres utat, mekkora nyomás is rejtődzik benne...
No, innen lehet tovább kombinálni elméleti eszmefuttatásotokat! :-DD
Melegítés hatására a konzervben lévő gázok nyomása lecsökken (térfogatuk megnő), így belülről ahol még hidegebb elindul a mozgásuk külső meleg részek felé. Mivel zárt tér, előbb-utóbb már nincs hová tágulni ezért megnövekszik a gázok nyomása, A megnövekedett nyomás miatt van, hogy egy kis lukból, elemi erővel tör ki minden és lővel a plafonig. A földhöz verés vagy jó alapos rázás, (mi néha fociztunk is vele, ha nagyon unatkoztunk) azt éri el, hogy a gázok ki tudják tölteni a konzerv belsejében lévő üres helyeket, így lecsökken a nyomás és nincs ami kihajtsa a konzervból a cuccost.
Nekem úgy rémlik, hogy valami "zendülés" ellenes felhangja is volt a dolognak, azon kívül hogy így bírtál elszámolni a lőszerrel( esetleges fegyverszoba feltörésnél ne legyen betárazott lőszer, ezzel is lassítva egy akciót)
Úgy emlékszem, hogy kitárazni villámgyorsan tudtunk, inkább a lőszerek tálcára pakolása, meg a betárazás volt a macerásabb. Nálunk vagy egy másik tárat használtunk a kilökdöséshez, vagy volt a tárazó szobában csavar az asztalban és azon húzogattuk a tárat, hogy kilökdösse a skulókat.
De sosem értettem, miért nincs értelmesebb megoldás mint hogy ki- betárazgassunk.
Remélem egyszer még újraéled a sorkatonaság, és újra ütőképes hadseregünk lesz. Túl sok árpádsávos kölök rohangál az utcán. Ja meg ott a sok holokauszttagadó gárdista. Magyar Gárda=Magyar Trágya. Legyen sok katonánk.
Ha van rá igény akkor elmondom, hogy miért segített a földhöz verés.
Hegyes kés. Igen olyan nem volt, de ez nem volt gond. Nálunk konzervnyító sem volt soha, ami kanálgépen volt, az vagy letört már vagy 20 éve, vagy olyan fajta volt, ami mindenra jó volt csak konzervetnyitni nem. A tompa kést simán belelehtett ütni a konzerv fedelébe bakanccsal/stokival/éppen ami kéznél volt, utána meg körbe nyisza a nem túl éles késsel :)
Érdekes módon soha nem hallottam másoktól azt a kitárazási módot, ahogyan mi ürítettük az AK tárakat a seregben. Mindenhol azt hallottam, hogy egy skulóval kilökdösték a többit a tárból. Mi azt csináltuk, hogy legugolt az ember, letette a sapkáját a földre a bakancsa orrához, és elkezdte a tárat odaütögetni a bakancsa orrához. A töltények súlya összenyomta a rugót és mire megint elkezdett nyomni, 2-3 töltény belepottyant a sapkába. Nagyon gyorsan lehetett így üríteni a tárat, és nem sérült sem a lőszer, sem a tár. Ti ismertétek ezt a módszert?
Cascabelnek: Rohadt protekciós! Kétféle menü az étkezdében? Nálunk az egyféle menüről rendszeresen jelentette a KÖJÁL, hogy felnőtt embernek kevés, emberi fogyasztásra alkalmatlan! Volt, hogy egy hétig nem voltam az étkezdében, a kopaszokkal hozattunk kenyeret, és azt ettünk amit tudtunk szerezni. Háborúba úgy mentünk, hogy loptunk a tiszti konyháról pár fagyasztott csirkét, azt elcseréltük krumplira, hagymára és üveges zöldborsó konzervre.
Volt Tüzérnek: "Na most képzeld el, hogy te egy szabályosan felszerelt katona vagy, és nincs nálad hegyes kés, csak a kanálkészlet. Abban ugyebár sok minden van, csak hegyes kés nincs. Na akkor mit csinálsz?" Első dolgom volt amikor a konyhaszolgálat során találkoztam a köszörűvel, hogy hegyet köszörültem a hadtápkésre.
Szállítás közben ráragad a cucc a konzerv belsejére. Ha simán kinyitod, a gőz kinyomja az összes trutyit a lukon keresztöl. Ha odavered az asztalhoz a sűrűje a doboz alsó felébe kerül és csak a gőz marad fölül.
Na most képzeld el, hogy te egy szabályosan felszerelt katona vagy, és nincs nálad hegyes kés, csak a kanálkészlet. Abban ugyebár sok minden van, csak hegyes kés nincs. Na akkor mit csinálsz? Összességében véve ez a kenyeres - hegyes késes buli nem rossz, de én sose láttam, sose hallottam.
A forró vízből frissen kiszedett páncélost lapjával néhányszor határozottan földhöz kellett csapni vigyázva arra, hogy a kezed ne égesd meg, meg a doboz ne horpadjon össze, és már lehetett is bontani. De hogy miért, azt ne kérdezd. Sose jutottam el odáig, hogy ilyen kardinális kérdéseken törjem a fejem. Azt tudom, hogy a lőtérre menet a vonaton számtalanszor alkalmaztuk, de a kaja leve sose kötött ki a plafonon.
És kérek csak egy példát a fritz :) jóslataiból...:)
Mert amik itt elhangzottak ( meg egyéb topicban is ) azok tulajdonképpen egy lehetséges és elvégezhető fejlesztés irányai:
-kis háborúra felkészülés
-egy skandináv mintára -pld. svéd mintára-szervezett és felkészitett légierő: túlélőképesség a jelszó.
-a hazai terepviszonyokat maximálisan kihasználó felkészités/felszereltség: hegyi csapatoktól a páncéltörő kapacitásig.
Sorolhatnánk a T. fórumtársak ötleteit és elméleteit,elnézést hogy nem emlitek meg mindent/mindenkit, de ha valaki ezeket szépen egymásutánba rakja, kikörvonalazódik egy új honvédelmi doktrina alapja.
Még Red Flag Opfor is van, lásd négylábú fórumtársunkat...:)
Mi egyszerubb modjat valasztottuk a forro konzerv felbontasanak: egy lehetoleg vastag szelet kenyeret tettunk a konzervre, es a fel- nyitas muvelete elott hegyes kessel a kenyeren at gyors mozdulattal nyilast utottunk. A nyomas alatt levo dobozbol kiszabadulo forro zsirt es folyadekot a kenyer nem engedte a plafonra ill. a baka pofajaba jutni. Plusz a szaftos kenyer is fogyaszthato volt.
végy egy serpenyőt, tégy bele olajat (zsirt), dinsztelj meg benne vagy két fej apróra vágott hagymát. Rakd hozzá a konzervet, üss hozzá étvágytól függően 15-20 tojást. A végén piszkáld ki a konzervet és add a kutyának, a rántottához pedig jó étvágyat.
Igen-igen, persze, politikusok meg gonosz vízfejek, stb. Egy jó ideje mindannyian itt verjük a nyálunkat és az asztalt a témában, így mondhatni - már megszokott napirutin. No de azért hoztam fel a német cimborámat, mert egy: a. Nem hallásból ismeri a hadsereget, ugyanis a bundeszeknél frontfelderítő-műveleti analitikus lett volna. Magyarán nem egy mezei ejtőernyős őrmester, és nem egy ejtőernyő-hajtogató technikus. Valőszínüleg teljesen más mértékben és más távlatokban végzi magában a ,,felmérést". (Mindenképpen hasznos dolgokat mondott.) b. Friss szem, ráadásul olyan embernél, aki nem vesz részt napi szinten magyar haderőt érintő vitákban, többet lát, és feltételezhetően másképp; c. Teljesen idegen ember, magyar viszonylatban, így nem lehet megvádolni sem szimpátiával, sem pedig antipátiával a magyarokkal szemben. d. A CDU tagja, így van rálátása a politikai életre, azaz az ok-okozati rendszerre. e. Jogász, így ismeri az EU-n belüli jogi szabályozást. f. Több nyelven beszél (németen kívül: orosz, spanyol, francia, angol), így több dologról ,,első kézből" tájékozódik, és nem a német média ,,interpretációit" kénytelen emésztgetni.
(Ha valamikor lenne valamilyen cégem, én biztosan Hartwigot alkalmaznám technikai főnöknek (ami gyakorlatilag az üzleti hírszerzésnek felel meg a biznicszférában).