Keresés

Részletes keresés

mcpie Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41305

A  kb. 40év alatti korosztály tagjai alkalmatlanak voltak őrnek, azért mert "katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak"

A napi tapasztalatom az, hogy sok mai fiatal magában is beszélget. (headset/telefon nélkül)...

Előzmény: Mud Rider (41301)
Könyves80 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41304
Előzmény: Törölt nick (41302)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41303
Üdv!
A csákánynyél a gumibot helyi változata. Nem halálos (általában) rendteremtő eszköz.
Előzmény: M.I. (41299)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41302

nem jól adja be a linket.

szokott ilyet csinálni...

Előzmény: Könyves80 (41300)
Mud Rider Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41301
Nem voltam légiós, de biztos, hogy igazat mondott!
Kérdezz meg hazai biztonsági cégek illetékeseit a kérdésről, ugyanezt panaszolták.
A kb. 40év alatti korosztály tagjai alkalmatlanak voltak őrnek, azért mert "katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak. Nem tudtak 5 percig állni mocorgás és pofázás nélkül"

Előzmény: M.I. (41299)
Könyves80 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41300
Sziasztok!

Inkább csak olvasgatni szoktam, hozzászolni a dolgokhoz ritkán, de ma olyat olvastam, hogy csak na:
http://www.honvedelem.hu/cikk/3/14709/bajnai_gordon_latogatas.html
Szóval, nincs miért aggodni :)
M.I. Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41299
Ez érdekes.
Az Aszódi laktanya ahol én voltam, szerintem nem különösebben nagy, és volt 6 őrtorony + 2 a laktanyán kívül lévő lőszerraktárnál. Az 14 őrkatona + őr pk és két felvezető, össz 17 fő.
Ahol te voltál az vagy kisebb laktanya, vagy teljesen másként szervezték az őrzését.
Az is furcsa, hogy, ha jól értem az őröknél nem volt lőszer. Mi 3x30 lőszerrel ücsörögtünk kint.
A csákánnyél mi a francnak kellett?

Néhány éve a neten olvastam egy sztem angol csóka visszaemlékezéseit a légiós éveire. Azt írta, a 90es évek elején sok kelet európai jelentkezett, de katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak. Nem tudtak 5 percig állni mocorgás és pofázás nélkül. Mit gondolsz? Igazat mondott, vagy csak rühellte a keletieket?
Előzmény: Dobri (41295)
M.I. Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41298
Abba lukba kellett belenyúlni amelyiken keresztül az elsőnek berakott töltény talpát lehetett látni amikor teli volt a tár?
Mondhattad volna ezt '85-ben is! :)
Előzmény: Volt tüzér (41290)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41297

Már megbocsáss, de a sorkatonaságnak mi a f@sz köze van a Magyar Gárdához meg az árpádsávos kölkökhöz? És mikor volt utoljára ütőképes hadseregünk, hogy "megint"-et írsz? Az a kommunizmusban (meg a többi diktatúrában) volt az elfogadott, hogy a hadsereggel szétlövetjük az önszerveződő tüntetőket, mert nem tetszik amit mondanak... A honvédség külső ellenség feltartóztatására van, nem a belpolitika eszköze. A MG-ról vagy mondj szakmait, vagy menj a polidilibe agitálni.

Előzmény: M47-1239 (41272)
M.Zoli Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41296

Udv.

Egy kis ujdonsag cseh berkekbol.

A kormany megegyezett az EADS-al 4db  C 295 M taktikai szallito repulogep vasarlasarol ( kb. 120 milla euro ertekben ). 100%-os Offsetre. Azonkivul az egyik gepet barterelik belole, megpedig 3 db egyuleses L159-re, meg 2db ketuleses L159T-re. Ezek a gepek maradnak majd az EADS tulajdonaban, es a spanyol legierot fogjak veluk kepezni.

Udv.

Dobri Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41295

Üdv!

Franciában így működött.

Nincs őrszakasz.Az ezred minden szolgálatát egy század adja hétfő reggel 06.00-tól a következő hétfő reggel 06.00-ig.1 őrparancsnok(őrmi) helyettese(tizedes)1 trombitás,9 őr,2 cserejátékos a századszinten.

Az őrség díszegyenruhában van 18.00 óráig.Ennek kivasalása 1,5 óra alatt megvan a rutinosoknak.A fegyverek leplombálva.

Reggel 06.00-kor történik a váltás trombita szóval kísérve az odamenetelés.Parancsnokok és helyetesei átadják a dolgokat.Az őrség lőszerkészlete mindig az őrszobán van,állandó.Fejenként 1 tár 20db lőszerrel.Fegyvertartóba bekerülnek a fegyverek és lezárva,tárak meg egy lőszeresládába,lelakatolva.Csak a kapunál áll fel az őr,szurony az oldalán.

7,45-kor az őrség trombitaszó kiséretében felhuzza a zászlót.

10,00-kor az ezredparancsnok őrszemlét tart.Feláll az őrség a kapuval szembe.Elbeszélget mindenkivel,hogy van,minden rendben,a közeljövőben milyen tanfolyamokra megy,stb?

Ezután csak 3 őr marad lent az őrszobán,akik a kapun adnak majd szolgálatot.

17,45-kor zászlólevonás.

Többiek csak 17,30-ra mennek vissza,gyakorlóban,kepiben,az éjszakai szolgálatra.Az egyik a telephelyen(laktanyával szemben),másik pedig a laktanya hátsó részén.Ők nem felállított,hanem mozgó,járkáló őrök.Van nála egy szurony,rádió és egy csákánnyél.2 óra őrségben,4 az őrszobán.

Egy másik szakaszból egy raj pedig egy készenléti rajd ad.Ha esetleg csinálni kell valamit.

1997nyara.Én vagyok az első,majd togoi,magyar,francia és ismét magyar.Ez a kép az ezredes őrszemléjén készült.Meg egy 2006-ban franciában kiadott dvd tokján is ez a fénykép van.
Előzmény: Mud Rider (41285)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41294
hmmm, nálunk (emlékeim szerint) nem volt készenlét, csak őrség-alvás ciklus, az is 2-4 óránként. Én kitárazásra sem emlékszem, csak a teli tárakat ellenőriztük, amit őrség elején kaptunk.
Egy idő után én csak felvezető voltam, ezért nem vagyok biztos :))
Előzmény: Plieur (41292)
Maz Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41293
"Természetesen jó párat vettem azóta, amíg lehetett kapni"

Nekem van 2009-es gyártású :-)

Igaz már nem az MH feliratú, hanem a kínában gyártott keresztbe puskás címerpajzsos.
Előzmény: Volt tüzér (41289)
Plieur Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41292

No lássuk csak lőszerszempontból:

örség zászlónál, őrszoba, 5 éles

repgéppark, hangár, stb. 10 éles

Lőszer, üzemanyag, fegyverraktár: 60 éles.

A lőszer nem volt hogy elvesszen, ugyanis a kitárazáskor elébed raktak egy deszkalapot amelyben volt 10-30-60 db. 12mm-es mélyedés befúrva, amikor pld. 60-at táraztál ki, akkor egy ilyen 60-as kefe megtelt, lőszer beleállitva heggyel felfelé, azonnal látszott a hiány... Ha lyuk üres maradt, jaj. :)

Véletlen lövés örségben, kitárazáskor, kopaszra nyírás és fogda. Ha kár keletkezett, akkor verés+fogda+nyírás. Nem vicc.

Az örség klasszikus 3 óra örhely-3 készenlét+3 óra alvás, volt aki egyhuzamban ebben a ritmusban 4-5-6 hónapig volt örségben.

Örség átadás: a felvezető tisztessel ( caporal de schimb), pecsétek ellenörzése, stb., ez az elmélet, de a gyakorlat nagyon vad volt:)

A kitárazás többnyire az AK tár rögzítő sarkantyújával volt végezve, két tár lefektetve az asztalon, aztán kézimunka:)

Az örszoba jellegzetessége volt hogy ágyak csak a személyzet 1/3-nak voltak, a többi úgyis örségben vagy készenlétben. Az örségbe lépéskor vitted a saját táraidat, fegyveredet, és ragaszkodtál is hozzá. Mert az örszobán volt tartalékban 10 tár/fő, ezeket időnként kitárazták, megszámolták, lenyúlták a kevésbé fáradt rugóval rendelkező tárakat:( Volt még 1 PKM is lőszerrel, vegyvédelmik, ilyesmik. A norma riadókor 3 perc lett volna, ezt megfelelő baxogatással levitték 1,5 percre, azaz ennyi idő alatt a teljes bentlévő örszemélyzet karácsonyfa díszben felsorakozva. Sötétben is, de ezt könnyű volt összehozni a gyakori áramszünetek miatt. Amikor örségbe léptél akkor átkerültél a reptéri örszázadba, természetesen ideiglenes áthelyezéssel. Ezért mindenki kerülte az örszolgálatot mint ördög a tömjént, sosem lehetett tudni mikor szabadúlsz. Az ok: a létszámhiány. Kellett volna legyen 180 baka + 460 altiszt/műszaki/ tiszt  az egységben, valójában a reptéren 75-en voltunk, a többi egyéb kiszolgáló+"örszázad". :)

A létszámhiány oka: a különböző "népgazdasági bevetésekre " elvezényeltek.  

Volt tüzér Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41291
Ezt hogy csináltátok? Mikor te kitáraztál, addigra, akinek be kellett táraznia, már régen szolgálatban volt. Hiszen őrségváltáskor az új őrség betárazva lépett be, a régi meg betárazva lépett le. Az ÜTI-nél két garnitúra lőszernek kellett volna lennie, hacsak az egyik nem lett volna folyamatosan őrségben.
Volt tüzér Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41290
Kipiszkáltad a legfelsőt, majd a már kivett lőszer hegyével benyúltál a tár hátulján lévő lukba, kiakasztottad az egészet. Esetleg szögből lehetett egy célszerszámot készíteni. Utána már csak ki kellett önteni, majd egy harsány csattanással befejezni.
Előzmény: M.I. (41268)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41289

Nem bizony. Az én kanálkészletem még ugyanabban az állapotban van meg, ahogy 1981-ben vettem. Természetesen jó párat vettem azóta, amíg lehetett kapni, de az mindig ajándékba kellett.

Akkor is vallottam, azóta is vallom, hogy egy "magyar királyi honvédtiszt bicska, körömolló, dugóhúzó és sörnyitó nélkül csupán félkarú óriás". És ez áll a rendőrre is, meg az összes egyenruhásra. Ennek megfelelően a vonulókészletben mindig ott vannak ezek az eszközök. És természetesen nem egyben, egy gagyi svájci bicska formájában, hanem külön - külön.

Előzmény: swordmanus (41269)
Mud Rider Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41288
Bocsi, hülyeséget mondtam.
A saját tárainkba táraztunk, úgyhogy a skuló volt szabad levegőn 10 percet naponta :)
Előzmény: belic (41286)
Cs_ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41287
Végtelenül tisztelek, és nem akarlak megbánatni, de a gázoknál a nyomáskülöbség számít, a nagyobból megy a kisebb felé, ha hadják.  
Előzmény: Princ of Carpatia (41284)
belic Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41286
Hello!

Hát így kb 10 percig volt kitárazva naponta :)

Ugyanabba taraztatok vissza?

Bel
Mud Rider Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41285
Hát így kb 10 percig volt kitárazva naponta :)
Mi kitáraztunk, leléptünk, a Senkik meg már táraztak is befelé.

Szerintem valami olyan oka lehetett, hogy így látszik, hogy megvan minden skulo.
Ha töltött tárakkal adtuk volna át, az őrszobát, akkor előbb utóbb elfogytak volna az éleslőszerek a tárakból.

Inkább olyasmi lehetett volna a megoldás, ha mindegyik alakulat a saját cuccával jön őrködni.

Aki volt más országok seregeinél őrségben!
Kérem, írjon pár mondatot, ott hogyan zajlott a laktanyai őrség adása, átadása?
Köszönöm
Előzmény: swordmanus (41278)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41284

Kedves CS!

Igen, végigolvastam. És ha már kipiszkáltad belőlem, akkor most megkérdem:

A fizika tanítása szerint a hideg áramlik a meleg felé, avagy a meleg áramlik a hidegebb felé? :-D

Elfogadom az ajánlatot: ezennel befejeztem a fizikázást! :-D

Öreg Csóka

Előzmény: Cs_ (41281)
Cs_ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41283

Én se mondok mást!!!

" Mivel zárt tér, előbb-utóbb már nincs hová tágulni ezért megnövekszik a gázok nyomása, A megnövekedett nyomás miatt van, hogy egy kis lukból, elemi erővel tör ki minden és lővel a plafonig. "

Az szerencsétlen konzerv nem egy sima gáztartály. Benne van még a káposzta is, meg paprikás szmötyi is, meg faggyús birkahús is.

Zárjuk le ezt az akdémiai vitát. Az a lényeg, hogy belül a kaja belsejében egy csomó üres hely lesz. A külső részeken meg túl kevés a hely, ott nyomortanya van. Azzal, hogy a földhoz vered, rázod, rugdosod nem csinálsz mást mint összekevered a kettőt és megnyugszik a gáz mert lesz elég helye tágulni és így lecsökken a nyomása.   

Előzmény: Törölt nick (41282)
Cs_ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41281
ÖÖ, ne haragudj, de nem értem a mi a probléma. Végig olvastad? Vagy csak ez első mondat után lecsaptál, hogy mekkora egy kapitális marhaság? Olvasd el a második mondatot is.
Előzmény: Princ of Carpatia (41280)
Princ of Carpatia Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41280

...Melegítés hatására a konzervben lévő gázok nyomása lecsökken...(?)

Hűha...!!!

Ajánlanám mindenki figyelmébe az alábbi linket:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Van_der_Waals_egyenlet#Kapcsol.C3.B3d.C3.B3_sz.C3.B3cikkek

Aztán, ha a problema értelmezése helyére kerűl...

El ne kerűlje senki figyelmét, hogy a konzerv, -addig amíg belé nem vered a hegyes, avagy tompa végű késedet, esetleg a csorbakanálgép-konzervnyitódat- zárt tér...és ha azt melegíted..., bár igaz a konzervdoboz kicsinyt puposodik, vagyis kicsinyt nő a térfogat...mert ugyi pölö babkonzerv esetén gondolj csak arra a mérhetetlen mennyiséggé szaporodó bélgázra ami majdan belőled a szabadba keres utat, mekkora nyomás is rejtődzik benne...

No, innen lehet tovább kombinálni elméleti eszmefuttatásotokat! :-DD

Öreg Csóka

Előzmény: Cs_ (41279)
Cs_ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41279
Melegítés hatására a konzervben lévő gázok nyomása lecsökken (térfogatuk megnő), így belülről ahol még hidegebb elindul a mozgásuk külső meleg részek felé. Mivel zárt tér, előbb-utóbb már nincs hová tágulni ezért megnövekszik a gázok nyomása, A megnövekedett nyomás miatt van, hogy egy kis lukból, elemi erővel tör ki minden és lővel a plafonig. A földhöz verés vagy jó alapos rázás, (mi néha fociztunk is vele, ha nagyon unatkoztunk) azt éri el, hogy a gázok ki tudják tölteni a konzerv belsejében lévő üres helyeket, így lecsökken a nyomás és nincs ami kihajtsa a konzervból a cuccost.    
Előzmény: swordmanus (41275)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41278
Ha folyamatosan be van tárazva, kigyengül a tárrugó, s lőn elakadás.
Előzmény: Mud Rider (41276)
yoggi Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41277
Nekem úgy rémlik, hogy valami "zendülés" ellenes felhangja is volt a dolognak, azon kívül hogy így bírtál elszámolni a lőszerrel( esetleges fegyverszoba feltörésnél ne legyen betárazott lőszer, ezzel is lassítva egy akciót)
Előzmény: Mud Rider (41276)
Mud Rider Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41276
Úgy emlékszem, hogy kitárazni villámgyorsan tudtunk, inkább a lőszerek tálcára pakolása, meg a betárazás volt a macerásabb.
Nálunk vagy egy másik tárat használtunk a kilökdöséshez, vagy volt a tárazó szobában csavar az asztalban és azon húzogattuk a tárat, hogy kilökdösse a skulókat.

De sosem értettem, miért nincs értelmesebb megoldás mint hogy ki- betárazgassunk.
Előzmény: M.I. (41268)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41275
Engem érdekel. Sok készételkonzervet pusziltam be anno, de a titkára sose jöttem rá.
Előzmény: Cs_ (41271)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!