Keresés

Részletes keresés

Plieur Creative Commons License 2009.04.22 0 0 41315

Olyan Svejk-i küzdőszellem ....:)

Most hogy egymásra mutogatnak, nem vett még senki elő olyasmit hogy írásos parancs? Illetve döntéshozók, stb., stb. "folyamatábrája"?

Előzmény: M.Zoli (41313)
Éhesló Creative Commons License 2009.04.22 0 0 41314
Köszi.
A politika lényege pont ez.
A felelősség áthárítása, elkenése.
Ez régi történet: Belizár élettörténete is erről szólt. 1500 évvel ezelőtt.
Előzmény: M.Zoli (41313)
M.Zoli Creative Commons License 2009.04.22 0 0 41313
Udv.

Az, hogy ha nem jeloli ki a politika vilagosan a jatszoteret, akkor konnyen elofordulhat az a szituacio, hogy vagy a szovetsegesek ragnak be, mert ok ugy gondoltak nagyobb a jatszoter, vagy pedig a katonak csellengenek olyan teruletre, ahova mar nem kellett volna nekik.

Egyszerubben: Ha a politika olyan "vilagosan" fogalmazza meg a katonak feladatat, ( mivel jo politikus szokas szerint elsosorban a sajat segget kivanja fedezni ), mint ahogy jelenleg a cseh peldanal tunik, az tobbfele keppen kepes magat megbosszulni. Es sajnos ez a katonakra hat vissza termeszetesen.

Amugy mar 3 szemelycsere megtortent.

Udv.
Előzmény: Éhesló (41312)
Éhesló Creative Commons License 2009.04.22 0 0 41312
Zoli,
mi itt a tanulság a "vonakodó szövetséges" számára?
Nekem nem jött le az általad idézett cikkből.
Vagy csak fáradt vagyok?

Éhesló
Előzmény: M.Zoli (41311)
M.Zoli Creative Commons License 2009.04.22 0 0 41311

Udv.

Botrany a cseheknel!

Az afganisztanban bevetett SOG lehet, hogy fel lesz oszlatva. Ok:

Az eredetileg a brittekkel egyutmukodo kulonleges egyseg tobb harchelyzetben egyszeruen pakolt es szarban hagyta a szovetsegeset. Tovabbi esetek voltak, amikor az egyuttmukodesre valo felkerest azzal utasitottak vissza, hogy a bevetes tul veszelyes, illetve a katonak elmentek szabadsagolni, ezert bevethetetlenek.

A brittek, akik elotte nagyra ertekeltek a cseh egyseget, inkabb atengedtek oket a danoknak, akik aztan mar csak orzo feladatokra osztottak be oket.

Az egyseg egyik altisztje visszaadja a misszioert kapott erdemkeresztjet, ezzel tiltakozik a parancsnokai tenykedese ellen.

A vedelmi miniszter asszony meg van dobbenve, hogy ilyesmi tortenhetett, es hogy csak azert ertesult errol, mivel az egyik Kabulban inspekcion levo cseh tabornok kerdore vont egy britt katonat, hogy miert gyalazza a cseh katonakat. Allitolag akkor hallotta a SOG nem eppen bajtarsias tenykedeserol.

Egyelore ugy nezz ki, hogy a Fekete Peter az egyseg tisztikaranak a kezeben marad, mivel ezeket a botranyokat az o parancsaik ( ok rendeltek vissza, illetve nem engedtek kockazatosabb kuldetesre a katonaikat. A katonak egyebbkent elegge letortek allitolag, es szegyellik a kepuket, csakhat a parancs az parancs ) okoztak.

Az egyseg vezetese azzal vedekezik, hogy nem kaptak egyertelmu eligazitast a miniszteriumtol, hogy mekkora kockazatokat vallalhatnak, illetve hogy milyen jellegu feladatok ellatasara van mandatumuk.

Szoval mindenki a masikra mutogat.

Perszonalis cserek nyilvanvaloan lesznek, kerdes ( bar valoszinusitheto ), hogy feloszlatjak-e az egyseget?

Sajat velemeny:

Valoszinuleg az igazsag megincsak valahol kozeputt lesz. Nem tartom valoszinunek, hogy az egyszeru katonak, tisztesi, altiszti allomany lenne felelos, bar nekik is lehettek stiklijeik. Ugy gondolom, hogy a miniszterium valoszinuleg kellokeppen "vallalhato" utasitasokat adott ki. Egeszen pontosan olyanokat, hogyha sulyos vesztesegek ernek a csapatot, akkor ok el tudjak haritani magukrol a felelosseget, es ra tudjak kenni a szart a helyszini parancsnokokra, mint tulbuzgoakra. A helyszini vezetes pedig valoszinuleg politikailag eleg kepzett lehetett ahhoz, hogy felmerje ki kapja a seggberugast, ha borul a bili, ezert semmittevessel fedeztek a segguket.

Csak eppen kiborult a bili, igaz maskeppen.

Mindenesetre ez egy jo tanulsag minden vonakodo szovetseges szamara.

Udv.

Yoshi Creative Commons License 2009.04.22 0 0 41310
isten látja lelkem, én iylet nem láttok... arról van hyradás, hogy 700 szerződésest kívánnak toborozni, de hogy anyni lenen az öszlétszám?

Hamburger, hol vagy amikor a fórumnak szüksége lenne rád??!
Előzmény: J Dagain (41309)
J Dagain Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41309
Igen... lehet egy nap azt is megérjük :

700 KATONÁT TART MEG A TÖBBI MELLETT AZ 5. BOCSKAI DANDÁR.

ÉS ÍGY ...ÁÁÁ HAGYJUK..........
Előzmény: MagyarországKatonái (41308)
MagyarországKatonái Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41308

Szekeres Imre beszédéből pár mondat:

"...stabilitást teremtettünk..."

"...Magyar Honvédség rendelkezésére áll a megfelelő létszámkeret..."

"...költségvetési feltételek adottak, a Magyar Honvédség fegyelmezett gazdálkodást folytat..."

"...a Magyar Honvédség alakulatai rendelkeznek minden szükséges anyagi és technikai feltétellel..."

Na és a legtutibb a cikk címe:

"A Magyar Honvédség feladata magaslatán áll"

Elbizonytalanodtam.

Lehet, hogy ebben a topicban csak hisztériakeltés folyik és tényleg minden ennyire rendben van?

Viszont elismerésemet kell kifejeznem a HM kommunikáció felé, mert ahogy a 3000 fős hiányt "eladják", az példaértékű.

Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41307
egy ismerős név :))

link
Dobri Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41306

Üdv!

Nemhogy lőszer nem volt nálunk,de még lőfegyver se!A fegyvertartóban volt lelakatolva az őrszobán.Csak egy szurony volt az oldalunkon.Csákánnyéllel nagyon f.szát lehet ütni.:)

Itt a laktanya kordinátái:

43°50'48.69"N 4°22'16.96"E

A laktanya alsó fele volt a miénk,az északi a hadosztály ellátó ezredének a területe.

A miénkel szemben van a telephelyünk.

Az alakuló-terünk közepén van egy sötét csík,majdnem K-Ny irányú.Ezt a tolóajtót eltólva lehet lejutni az alakuló-tér alatt lévő lőszerraktárhoz.

Pont az angolok beszélnek.:)Tapasztalatom szerint az utobbi az igaz.

Előzmény: M.I. (41299)
mcpie Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41305

A  kb. 40év alatti korosztály tagjai alkalmatlanak voltak őrnek, azért mert "katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak"

A napi tapasztalatom az, hogy sok mai fiatal magában is beszélget. (headset/telefon nélkül)...

Előzmény: Mud Rider (41301)
Könyves80 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41304
Előzmény: Törölt nick (41302)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41303
Üdv!
A csákánynyél a gumibot helyi változata. Nem halálos (általában) rendteremtő eszköz.
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41302

nem jól adja be a linket.

szokott ilyet csinálni...

Előzmény: Könyves80 (41300)
Mud Rider Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41301
Nem voltam légiós, de biztos, hogy igazat mondott!
Kérdezz meg hazai biztonsági cégek illetékeseit a kérdésről, ugyanezt panaszolták.
A kb. 40év alatti korosztály tagjai alkalmatlanak voltak őrnek, azért mert "katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak. Nem tudtak 5 percig állni mocorgás és pofázás nélkül"

Könyves80 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41300
Sziasztok!

Inkább csak olvasgatni szoktam, hozzászolni a dolgokhoz ritkán, de ma olyat olvastam, hogy csak na:
http://www.honvedelem.hu/cikk/3/14709/bajnai_gordon_latogatas.html
Szóval, nincs miért aggodni :)
M.I. Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41299
Ez érdekes.
Az Aszódi laktanya ahol én voltam, szerintem nem különösebben nagy, és volt 6 őrtorony + 2 a laktanyán kívül lévő lőszerraktárnál. Az 14 őrkatona + őr pk és két felvezető, össz 17 fő.
Ahol te voltál az vagy kisebb laktanya, vagy teljesen másként szervezték az őrzését.
Az is furcsa, hogy, ha jól értem az őröknél nem volt lőszer. Mi 3x30 lőszerrel ücsörögtünk kint.
A csákánnyél mi a francnak kellett?

Néhány éve a neten olvastam egy sztem angol csóka visszaemlékezéseit a légiós éveire. Azt írta, a 90es évek elején sok kelet európai jelentkezett, de katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak. Nem tudtak 5 percig állni mocorgás és pofázás nélkül. Mit gondolsz? Igazat mondott, vagy csak rühellte a keletieket?
Előzmény: Dobri (41295)
M.I. Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41298
Abba lukba kellett belenyúlni amelyiken keresztül az elsőnek berakott töltény talpát lehetett látni amikor teli volt a tár?
Mondhattad volna ezt '85-ben is! :)
Előzmény: Volt tüzér (41290)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41297

Már megbocsáss, de a sorkatonaságnak mi a f@sz köze van a Magyar Gárdához meg az árpádsávos kölkökhöz? És mikor volt utoljára ütőképes hadseregünk, hogy "megint"-et írsz? Az a kommunizmusban (meg a többi diktatúrában) volt az elfogadott, hogy a hadsereggel szétlövetjük az önszerveződő tüntetőket, mert nem tetszik amit mondanak... A honvédség külső ellenség feltartóztatására van, nem a belpolitika eszköze. A MG-ról vagy mondj szakmait, vagy menj a polidilibe agitálni.

Előzmény: M47-1239 (41272)
M.Zoli Creative Commons License 2009.04.21 0 0 41296

Udv.

Egy kis ujdonsag cseh berkekbol.

A kormany megegyezett az EADS-al 4db  C 295 M taktikai szallito repulogep vasarlasarol ( kb. 120 milla euro ertekben ). 100%-os Offsetre. Azonkivul az egyik gepet barterelik belole, megpedig 3 db egyuleses L159-re, meg 2db ketuleses L159T-re. Ezek a gepek maradnak majd az EADS tulajdonaban, es a spanyol legierot fogjak veluk kepezni.

Udv.

Dobri Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41295

Üdv!

Franciában így működött.

Nincs őrszakasz.Az ezred minden szolgálatát egy század adja hétfő reggel 06.00-tól a következő hétfő reggel 06.00-ig.1 őrparancsnok(őrmi) helyettese(tizedes)1 trombitás,9 őr,2 cserejátékos a századszinten.

Az őrség díszegyenruhában van 18.00 óráig.Ennek kivasalása 1,5 óra alatt megvan a rutinosoknak.A fegyverek leplombálva.

Reggel 06.00-kor történik a váltás trombita szóval kísérve az odamenetelés.Parancsnokok és helyetesei átadják a dolgokat.Az őrség lőszerkészlete mindig az őrszobán van,állandó.Fejenként 1 tár 20db lőszerrel.Fegyvertartóba bekerülnek a fegyverek és lezárva,tárak meg egy lőszeresládába,lelakatolva.Csak a kapunál áll fel az őr,szurony az oldalán.

7,45-kor az őrség trombitaszó kiséretében felhuzza a zászlót.

10,00-kor az ezredparancsnok őrszemlét tart.Feláll az őrség a kapuval szembe.Elbeszélget mindenkivel,hogy van,minden rendben,a közeljövőben milyen tanfolyamokra megy,stb?

Ezután csak 3 őr marad lent az őrszobán,akik a kapun adnak majd szolgálatot.

17,45-kor zászlólevonás.

Többiek csak 17,30-ra mennek vissza,gyakorlóban,kepiben,az éjszakai szolgálatra.Az egyik a telephelyen(laktanyával szemben),másik pedig a laktanya hátsó részén.Ők nem felállított,hanem mozgó,járkáló őrök.Van nála egy szurony,rádió és egy csákánnyél.2 óra őrségben,4 az őrszobán.

Egy másik szakaszból egy raj pedig egy készenléti rajd ad.Ha esetleg csinálni kell valamit.

1997nyara.Én vagyok az első,majd togoi,magyar,francia és ismét magyar.Ez a kép az ezredes őrszemléjén készült.Meg egy 2006-ban franciában kiadott dvd tokján is ez a fénykép van.
Előzmény: Mud Rider (41285)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41294
hmmm, nálunk (emlékeim szerint) nem volt készenlét, csak őrség-alvás ciklus, az is 2-4 óránként. Én kitárazásra sem emlékszem, csak a teli tárakat ellenőriztük, amit őrség elején kaptunk.
Egy idő után én csak felvezető voltam, ezért nem vagyok biztos :))
Előzmény: Plieur (41292)
Maz Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41293
"Természetesen jó párat vettem azóta, amíg lehetett kapni"

Nekem van 2009-es gyártású :-)

Igaz már nem az MH feliratú, hanem a kínában gyártott keresztbe puskás címerpajzsos.
Előzmény: Volt tüzér (41289)
Plieur Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41292

No lássuk csak lőszerszempontból:

örség zászlónál, őrszoba, 5 éles

repgéppark, hangár, stb. 10 éles

Lőszer, üzemanyag, fegyverraktár: 60 éles.

A lőszer nem volt hogy elvesszen, ugyanis a kitárazáskor elébed raktak egy deszkalapot amelyben volt 10-30-60 db. 12mm-es mélyedés befúrva, amikor pld. 60-at táraztál ki, akkor egy ilyen 60-as kefe megtelt, lőszer beleállitva heggyel felfelé, azonnal látszott a hiány... Ha lyuk üres maradt, jaj. :)

Véletlen lövés örségben, kitárazáskor, kopaszra nyírás és fogda. Ha kár keletkezett, akkor verés+fogda+nyírás. Nem vicc.

Az örség klasszikus 3 óra örhely-3 készenlét+3 óra alvás, volt aki egyhuzamban ebben a ritmusban 4-5-6 hónapig volt örségben.

Örség átadás: a felvezető tisztessel ( caporal de schimb), pecsétek ellenörzése, stb., ez az elmélet, de a gyakorlat nagyon vad volt:)

A kitárazás többnyire az AK tár rögzítő sarkantyújával volt végezve, két tár lefektetve az asztalon, aztán kézimunka:)

Az örszoba jellegzetessége volt hogy ágyak csak a személyzet 1/3-nak voltak, a többi úgyis örségben vagy készenlétben. Az örségbe lépéskor vitted a saját táraidat, fegyveredet, és ragaszkodtál is hozzá. Mert az örszobán volt tartalékban 10 tár/fő, ezeket időnként kitárazták, megszámolták, lenyúlták a kevésbé fáradt rugóval rendelkező tárakat:( Volt még 1 PKM is lőszerrel, vegyvédelmik, ilyesmik. A norma riadókor 3 perc lett volna, ezt megfelelő baxogatással levitték 1,5 percre, azaz ennyi idő alatt a teljes bentlévő örszemélyzet karácsonyfa díszben felsorakozva. Sötétben is, de ezt könnyű volt összehozni a gyakori áramszünetek miatt. Amikor örségbe léptél akkor átkerültél a reptéri örszázadba, természetesen ideiglenes áthelyezéssel. Ezért mindenki kerülte az örszolgálatot mint ördög a tömjént, sosem lehetett tudni mikor szabadúlsz. Az ok: a létszámhiány. Kellett volna legyen 180 baka + 460 altiszt/műszaki/ tiszt  az egységben, valójában a reptéren 75-en voltunk, a többi egyéb kiszolgáló+"örszázad". :)

A létszámhiány oka: a különböző "népgazdasági bevetésekre " elvezényeltek.  

Volt tüzér Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41291
Ezt hogy csináltátok? Mikor te kitáraztál, addigra, akinek be kellett táraznia, már régen szolgálatban volt. Hiszen őrségváltáskor az új őrség betárazva lépett be, a régi meg betárazva lépett le. Az ÜTI-nél két garnitúra lőszernek kellett volna lennie, hacsak az egyik nem lett volna folyamatosan őrségben.
Volt tüzér Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41290
Kipiszkáltad a legfelsőt, majd a már kivett lőszer hegyével benyúltál a tár hátulján lévő lukba, kiakasztottad az egészet. Esetleg szögből lehetett egy célszerszámot készíteni. Utána már csak ki kellett önteni, majd egy harsány csattanással befejezni.
Előzmény: M.I. (41268)
Volt tüzér Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41289

Nem bizony. Az én kanálkészletem még ugyanabban az állapotban van meg, ahogy 1981-ben vettem. Természetesen jó párat vettem azóta, amíg lehetett kapni, de az mindig ajándékba kellett.

Akkor is vallottam, azóta is vallom, hogy egy "magyar királyi honvédtiszt bicska, körömolló, dugóhúzó és sörnyitó nélkül csupán félkarú óriás". És ez áll a rendőrre is, meg az összes egyenruhásra. Ennek megfelelően a vonulókészletben mindig ott vannak ezek az eszközök. És természetesen nem egyben, egy gagyi svájci bicska formájában, hanem külön - külön.

Előzmény: swordmanus (41269)
Mud Rider Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41288
Bocsi, hülyeséget mondtam.
A saját tárainkba táraztunk, úgyhogy a skuló volt szabad levegőn 10 percet naponta :)
Előzmény: belic (41286)
Cs_ Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41287
Végtelenül tisztelek, és nem akarlak megbánatni, de a gázoknál a nyomáskülöbség számít, a nagyobból megy a kisebb felé, ha hadják.  
Előzmény: Princ of Carpatia (41284)
belic Creative Commons License 2009.04.20 0 0 41286
Hello!

Hát így kb 10 percig volt kitárazva naponta :)

Ugyanabba taraztatok vissza?

Bel

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!