Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Az, hogy ha nem jeloli ki a politika vilagosan a jatszoteret, akkor konnyen elofordulhat az a szituacio, hogy vagy a szovetsegesek ragnak be, mert ok ugy gondoltak nagyobb a jatszoter, vagy pedig a katonak csellengenek olyan teruletre, ahova mar nem kellett volna nekik.
Egyszerubben: Ha a politika olyan "vilagosan" fogalmazza meg a katonak feladatat, ( mivel jo politikus szokas szerint elsosorban a sajat segget kivanja fedezni ), mint ahogy jelenleg a cseh peldanal tunik, az tobbfele keppen kepes magat megbosszulni. Es sajnos ez a katonakra hat vissza termeszetesen.
Az afganisztanban bevetett SOG lehet, hogy fel lesz oszlatva. Ok:
Az eredetileg a brittekkel egyutmukodo kulonleges egyseg tobb harchelyzetben egyszeruen pakolt es szarban hagyta a szovetsegeset. Tovabbi esetek voltak, amikor az egyuttmukodesre valo felkerest azzal utasitottak vissza, hogy a bevetes tul veszelyes, illetve a katonak elmentek szabadsagolni, ezert bevethetetlenek.
A brittek, akik elotte nagyra ertekeltek a cseh egyseget, inkabb atengedtek oket a danoknak, akik aztan mar csak orzo feladatokra osztottak be oket.
Az egyseg egyik altisztje visszaadja a misszioert kapott erdemkeresztjet, ezzel tiltakozik a parancsnokai tenykedese ellen.
A vedelmi miniszter asszony meg van dobbenve, hogy ilyesmi tortenhetett, es hogy csak azert ertesult errol, mivel az egyik Kabulban inspekcion levo cseh tabornok kerdore vont egy britt katonat, hogy miert gyalazza a cseh katonakat. Allitolag akkor hallotta a SOG nem eppen bajtarsias tenykedeserol.
Egyelore ugy nezz ki, hogy a Fekete Peter az egyseg tisztikaranak a kezeben marad, mivel ezeket a botranyokat az o parancsaik ( ok rendeltek vissza, illetve nem engedtek kockazatosabb kuldetesre a katonaikat. A katonak egyebbkent elegge letortek allitolag, es szegyellik a kepuket, csakhat a parancs az parancs ) okoztak.
Az egyseg vezetese azzal vedekezik, hogy nem kaptak egyertelmu eligazitast a miniszteriumtol, hogy mekkora kockazatokat vallalhatnak, illetve hogy milyen jellegu feladatok ellatasara van mandatumuk.
Szoval mindenki a masikra mutogat.
Perszonalis cserek nyilvanvaloan lesznek, kerdes ( bar valoszinusitheto ), hogy feloszlatjak-e az egyseget?
Sajat velemeny:
Valoszinuleg az igazsag megincsak valahol kozeputt lesz. Nem tartom valoszinunek, hogy az egyszeru katonak, tisztesi, altiszti allomany lenne felelos, bar nekik is lehettek stiklijeik. Ugy gondolom, hogy a miniszterium valoszinuleg kellokeppen "vallalhato" utasitasokat adott ki. Egeszen pontosan olyanokat, hogyha sulyos vesztesegek ernek a csapatot, akkor ok el tudjak haritani magukrol a felelosseget, es ra tudjak kenni a szart a helyszini parancsnokokra, mint tulbuzgoakra. A helyszini vezetes pedig valoszinuleg politikailag eleg kepzett lehetett ahhoz, hogy felmerje ki kapja a seggberugast, ha borul a bili, ezert semmittevessel fedeztek a segguket.
Csak eppen kiborult a bili, igaz maskeppen.
Mindenesetre ez egy jo tanulsag minden vonakodo szovetseges szamara.
Nemhogy lőszer nem volt nálunk,de még lőfegyver se!A fegyvertartóban volt lelakatolva az őrszobán.Csak egy szurony volt az oldalunkon.Csákánnyéllel nagyon f.szát lehet ütni.:)
Itt a laktanya kordinátái:
43°50'48.69"N 4°22'16.96"E
A laktanya alsó fele volt a miénk,az északi a hadosztály ellátó ezredének a területe.
A miénkel szemben van a telephelyünk.
Az alakuló-terünk közepén van egy sötét csík,majdnem K-Ny irányú.Ezt a tolóajtót eltólva lehet lejutni az alakuló-tér alatt lévő lőszerraktárhoz.
Pont az angolok beszélnek.:)Tapasztalatom szerint az utobbi az igaz.
Nem voltam légiós, de biztos, hogy igazat mondott! Kérdezz meg hazai biztonsági cégek illetékeseit a kérdésről, ugyanezt panaszolták. A kb. 40év alatti korosztály tagjai alkalmatlanak voltak őrnek, azért mert "katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak. Nem tudtak 5 percig állni mocorgás és pofázás nélkül"
Ez érdekes. Az Aszódi laktanya ahol én voltam, szerintem nem különösebben nagy, és volt 6 őrtorony + 2 a laktanyán kívül lévő lőszerraktárnál. Az 14 őrkatona + őr pk és két felvezető, össz 17 fő. Ahol te voltál az vagy kisebb laktanya, vagy teljesen másként szervezték az őrzését. Az is furcsa, hogy, ha jól értem az őröknél nem volt lőszer. Mi 3x30 lőszerrel ücsörögtünk kint. A csákánnyél mi a francnak kellett?
Néhány éve a neten olvastam egy sztem angol csóka visszaemlékezéseit a légiós éveire. Azt írta, a 90es évek elején sok kelet európai jelentkezett, de katasztrófálisan fegyelmezetlenek voltak. Nem tudtak 5 percig állni mocorgás és pofázás nélkül. Mit gondolsz? Igazat mondott, vagy csak rühellte a keletieket?
Abba lukba kellett belenyúlni amelyiken keresztül az elsőnek berakott töltény talpát lehetett látni amikor teli volt a tár? Mondhattad volna ezt '85-ben is! :)
Már megbocsáss, de a sorkatonaságnak mi a f@sz köze van a Magyar Gárdához meg az árpádsávos kölkökhöz? És mikor volt utoljára ütőképes hadseregünk, hogy "megint"-et írsz? Az a kommunizmusban (meg a többi diktatúrában) volt az elfogadott, hogy a hadsereggel szétlövetjük az önszerveződő tüntetőket, mert nem tetszik amit mondanak... A honvédség külső ellenség feltartóztatására van, nem a belpolitika eszköze. A MG-ról vagy mondj szakmait, vagy menj a polidilibe agitálni.
A kormany megegyezett az EADS-al 4db C 295 M taktikai szallito repulogep vasarlasarol ( kb. 120 milla euro ertekben ). 100%-os Offsetre. Azonkivul az egyik gepet barterelik belole, megpedig 3 db egyuleses L159-re, meg 2db ketuleses L159T-re. Ezek a gepek maradnak majd az EADS tulajdonaban, es a spanyol legierot fogjak veluk kepezni.
Nincs őrszakasz.Az ezred minden szolgálatát egy század adja hétfő reggel 06.00-tól a következő hétfő reggel 06.00-ig.1 őrparancsnok(őrmi) helyettese(tizedes)1 trombitás,9 őr,2 cserejátékos a századszinten.
Az őrség díszegyenruhában van 18.00 óráig.Ennek kivasalása 1,5 óra alatt megvan a rutinosoknak.A fegyverek leplombálva.
Reggel 06.00-kor történik a váltás trombita szóval kísérve az odamenetelés.Parancsnokok és helyetesei átadják a dolgokat.Az őrség lőszerkészlete mindig az őrszobán van,állandó.Fejenként 1 tár 20db lőszerrel.Fegyvertartóba bekerülnek a fegyverek és lezárva,tárak meg egy lőszeresládába,lelakatolva.Csak a kapunál áll fel az őr,szurony az oldalán.
7,45-kor az őrség trombitaszó kiséretében felhuzza a zászlót.
10,00-kor az ezredparancsnok őrszemlét tart.Feláll az őrség a kapuval szembe.Elbeszélget mindenkivel,hogy van,minden rendben,a közeljövőben milyen tanfolyamokra megy,stb?
Ezután csak 3 őr marad lent az őrszobán,akik a kapun adnak majd szolgálatot.
17,45-kor zászlólevonás.
Többiek csak 17,30-ra mennek vissza,gyakorlóban,kepiben,az éjszakai szolgálatra.Az egyik a telephelyen(laktanyával szemben),másik pedig a laktanya hátsó részén.Ők nem felállított,hanem mozgó,járkáló őrök.Van nála egy szurony,rádió és egy csákánnyél.2 óra őrségben,4 az őrszobán.
Egy másik szakaszból egy raj pedig egy készenléti rajd ad.Ha esetleg csinálni kell valamit.
1997nyara.Én vagyok az első,majd togoi,magyar,francia és ismét magyar.Ez a kép az ezredes őrszemléjén készült.Meg egy 2006-ban franciában kiadott dvd tokján is ez a fénykép van.
hmmm, nálunk (emlékeim szerint) nem volt készenlét, csak őrség-alvás ciklus, az is 2-4 óránként. Én kitárazásra sem emlékszem, csak a teli tárakat ellenőriztük, amit őrség elején kaptunk. Egy idő után én csak felvezető voltam, ezért nem vagyok biztos :))
A lőszer nem volt hogy elvesszen, ugyanis a kitárazáskor elébed raktak egy deszkalapot amelyben volt 10-30-60 db. 12mm-es mélyedés befúrva, amikor pld. 60-at táraztál ki, akkor egy ilyen 60-as kefe megtelt, lőszer beleállitva heggyel felfelé, azonnal látszott a hiány... Ha lyuk üres maradt, jaj. :)
Véletlen lövés örségben, kitárazáskor, kopaszra nyírás és fogda. Ha kár keletkezett, akkor verés+fogda+nyírás. Nem vicc.
Az örség klasszikus 3 óra örhely-3 készenlét+3 óra alvás, volt aki egyhuzamban ebben a ritmusban 4-5-6 hónapig volt örségben.
Örség átadás: a felvezető tisztessel ( caporal de schimb), pecsétek ellenörzése, stb., ez az elmélet, de a gyakorlat nagyon vad volt:)
A kitárazás többnyire az AK tár rögzítő sarkantyújával volt végezve, két tár lefektetve az asztalon, aztán kézimunka:)
Az örszoba jellegzetessége volt hogy ágyak csak a személyzet 1/3-nak voltak, a többi úgyis örségben vagy készenlétben. Az örségbe lépéskor vitted a saját táraidat, fegyveredet, és ragaszkodtál is hozzá. Mert az örszobán volt tartalékban 10 tár/fő, ezeket időnként kitárazták, megszámolták, lenyúlták a kevésbé fáradt rugóval rendelkező tárakat:( Volt még 1 PKM is lőszerrel, vegyvédelmik, ilyesmik. A norma riadókor 3 perc lett volna, ezt megfelelő baxogatással levitték 1,5 percre, azaz ennyi idő alatt a teljes bentlévő örszemélyzet karácsonyfa díszben felsorakozva. Sötétben is, de ezt könnyű volt összehozni a gyakori áramszünetek miatt. Amikor örségbe léptél akkor átkerültél a reptéri örszázadba, természetesen ideiglenes áthelyezéssel. Ezért mindenki kerülte az örszolgálatot mint ördög a tömjént, sosem lehetett tudni mikor szabadúlsz. Az ok: a létszámhiány. Kellett volna legyen 180 baka + 460 altiszt/műszaki/ tiszt az egységben, valójában a reptéren 75-en voltunk, a többi egyéb kiszolgáló+"örszázad". :)
A létszámhiány oka: a különböző "népgazdasági bevetésekre " elvezényeltek.
Ezt hogy csináltátok? Mikor te kitáraztál, addigra, akinek be kellett táraznia, már régen szolgálatban volt. Hiszen őrségváltáskor az új őrség betárazva lépett be, a régi meg betárazva lépett le. Az ÜTI-nél két garnitúra lőszernek kellett volna lennie, hacsak az egyik nem lett volna folyamatosan őrségben.
Kipiszkáltad a legfelsőt, majd a már kivett lőszer hegyével benyúltál a tár hátulján lévő lukba, kiakasztottad az egészet. Esetleg szögből lehetett egy célszerszámot készíteni. Utána már csak ki kellett önteni, majd egy harsány csattanással befejezni.
Nem bizony. Az én kanálkészletem még ugyanabban az állapotban van meg, ahogy 1981-ben vettem. Természetesen jó párat vettem azóta, amíg lehetett kapni, de az mindig ajándékba kellett.
Akkor is vallottam, azóta is vallom, hogy egy "magyar királyi honvédtiszt bicska, körömolló, dugóhúzó és sörnyitó nélkül csupán félkarú óriás". És ez áll a rendőrre is, meg az összes egyenruhásra. Ennek megfelelően a vonulókészletben mindig ott vannak ezek az eszközök. És természetesen nem egyben, egy gagyi svájci bicska formájában, hanem külön - külön.