Keresés

Részletes keresés

Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41372
Éhesló Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41371
Hali,
elolvastam.
Dr. Kendével kapcsolatban lovagias megoldást választottál. Ő sokkal kevésbé szokott volt az lenni:(.
Szerintem a Bős-Nagymaros nem ez az 1(?)-2(?) példányban megépített rendszer volt, a gépjárműprogramra például nagyságrendekkel többet költöttek, hasonlóan kétséges "eredményekkel". Az Árpád kétségtelenül nem sikertörténet, de a hadiipari elektronikában és szoftverben nehéz is lenne, és nagyon is nehéz volt a helyzet. 1985 és 1995 között olyan mértékű változások zajlottak le, amit sem a sereg sem a világ nem volt képes követni. Ezt írod le nagyon szépen és ebben egyetértünk.

Amit nem írsz ilyen világosan le, de ott van: a harcászati követelmények teljes hiánya. Pedig a fejlesztések alapdokumentuma az anyagnemfelelős által összeállított Alapkövetelmények, és a Harcászati-műszaki követelmények voltak anno.
Magyarán: a harcászati alkalmazási elvek tisztázása és pontosítása-véglegesítése után lehet egy rendszer tervezését és fejlesztését végrehajtani.
Ez nem történt meg, leírva, jóváhagyva sem lett.

Visszatérve a gjmű. programra: ott ezek az anyagok elkészültek. Már a tendereljárás során kiherélték őket a BH-ban, majd a szállítási szerződésekben rögzítettek még az eljárásban megmaradtakat is alulmúlták. Ezt követte a járművek szállítása.
A vizsgálataikat gyakorlatilag kinullázták. Az állatorvosi ló itt leginkább a H25 és a GWagen.

Tízmilliárdokért. Mutyizva.

Éhesló

Előzmény: kovacsgyula44 (41369)
Plieur Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41370

:)))))

Előzmény: swordmanus (41364)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41369

Éhesló!

Örülnék ha elolvasnád a Kalasnyikovon lévő cikkemet, és véleményt mondanál róla, különös tekintettel arra, hogy amikor megtudtam, hogy Kende Gyuri ebből készíti az MTA doktoriját, ezt a tanulmányt átadtam neki. Nem reagált, ott voltam a védésen, nem kértem szót.

gyula

Előzmény: Éhesló (41351)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41368
Klaszikus múvik a témában:
Lawrence:
http://www.youtube.com/watch?v=IDF0at7sC0M&feature=related

Algériai csata:
http://www.youtube.com/watch?v=Ca3M2feqJk8&feature=related

Közeli ellenségem:
http://www.youtube.com/watch?v=LO26gkYljAE&feature=related
Előzmény: Zicherman Istvan (41367)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41367
Én a helyükben Abdelkerimmel kezdeném, a marokkói, algériai, Mahdi-háborúkkal, az angol-egyiptomi Szudáni-expedícióval, Rommellel, Montgomeryvel és Arádiai Lawrenccel, a Scorpion, Sivatagi Járőrszolgálat és Ramke-csoportról szóló irodalommal bővíteném a könyvtárukat...
Hasznosabb.
Előzmény: swordmanus (41365)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41366

Hát bizony!

Bár a kokain inkább nyugat-európában divatos, ill. hazánk "felsőbb" rétegei juthatnak hozzá!

:-(

Előzmény: swordmanus (41364)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41365
Ontopik
magyar katonák mehetnek 2011-től Afrikába, százfőnyi létszámról szólnak a hírek. Ezt már tavaly ilyenkor is rebesgették.
Szóval lehet kezdeni olvasgatni Rejtő Jenőt... :-)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41364
ÁÁÁÁ, Bolívia könnyen csapást mérhetne ránk: a hatóságaik által nemrég lefoglalt kokómennyiségekből elküldenek ide egy konténernyit, és szétosztják ingyen. Mindenki megkapja az első pár adagot. Majd kiplakátolják az elérhetőségüket, meg a tarifákat.:-)
Előzmény: HUNTERKILLER (41363)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41363

Magyarország megtámadja Boliviát?

Vajon melyik megyénket adjuk át jóvátételképpen miután jól elpáholtak minket?

Javaslom nográdot! Az ottani indián lakosság miatt!

Bár lassan minden megyénkre elmondható ugyanez a helyzet!

Na de elég a rasszizmusból!

Előzmény: Törölt nick (41362)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41362

Egyre súlyosbodik a bolíviai helyzet. Már egy 17 fős magyar zsoldosokból álló csapatot emlegetnek a Bolíviai hatóságok és kettőt ebből (állítólag) már el is fogtak. Eközben Tóásó nem tud arról, amit RFE-ék terveztek, csak programozó munkákat végzett nekik. Az odavezényelt nagykövet szerint a helyi média hathatós munkájának is köszönhetően odaát kezdenek egyenlőségjelet tenni a terrorista és a magyar szavak között.

Ezen felbuzdulva megnéztem az amúgy tökszegény (alig 1100 dollár feletti GDP/fő)Bolívia haderejét a wikin. Persze szigorúan elméleti síkon - még ők is felaprítanának minket, pedig létszámban nem sokkal nagyobbak, csak hát ugye felszerelésben.... (osztrák hk-k, amerikai PSZH-k, a mienknél komolyabb tüzérség) (ld: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bol%C3%ADvia_hadereje)

Szégyen, hogy ideáig jutottunk.

swordmanus Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41361
Köszi szépen, feliratoztam a képet!
Előzmény: belic (41359)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41360
tettem fel honv statisztikákat a blogomba:

blog
belic Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41359
Szia!

153

Bel
Előzmény: swordmanus (41357)
Cs_ Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41358

"A sorálomány csökkenő létszáma szerintem nagyrészt már a megszüntetés szándékának a következménye volt."

Részben. A szolgálati idő csökkentése is belejátszott, illetve ott van még a társadalmi elutasítottsága. Azért végén már lasszóval kellett fogni a sorosokat, Budapest ifjúságának 80%-ka vagy mennyi, papíron hikomat volt.

Magában a seregben érdemi munka nem történt, egy átlagos pesti hajléktalan jobban öltözött/felszerlet volt mint egy sorkatona, meg a közöny és az érdektelenség.  

Előzmény: M.I. (41353)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41357
Élesebb szeműek átnézhetnék a HTI múzeumának fotóit, és egy sorszámmal párosítva jelezhetnék, melyik képen látható. (ha látható)
Előzmény: Törölt nick (41356)
Törölt nick Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41356

Üdvözletem Gyula!

Fent van a cikk, olvastam is, köszönöm. De ha jól emlékszem, az M2 változatra nem tér ki, csak az M1-re. Mostanában meg M2-t emlegetnek, ezért gondoltam, hogy továbbra is fejélesztik valahol a rendszert.

Előzmény: kovacsgyula44 (41349)
swordmanus Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41355
Jelentem, VAN!
Előzmény: kovacsgyula44 (41349)
M.I. Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41354
Sőt! Alaszkánál a kontinentális területeik is kb 50 Km távolságra vannak (Tüzérék sztem egy rendesebb csővel át tudnának lőni) de ettől még az USA érzékeny testrészei marha messze vannak Szergejéktől.
Előzmény: Atis57 (41348)
M.I. Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41353
A sorálomány csökkenő létszáma szerintem nagyrészt már a megszüntetés szándékának a következménye volt.

Egyébként nagyjából ugyanazt gondoljuk.
Vagy akarsz vitatkozni róla? :-)
Előzmény: Némedi László __ (41345)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41352
Éhesló Creative Commons License 2009.04.24 0 0 41351
A HTI jubileumi évkönyvében is benne van.
Nem Bős-Nagymarosként.

Előzmény: Törölt nick (41339)
ballack89 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41350

Sziasztok lenne egy furcs kérdésem talán ti tőbbet értetek hozzá mint én. Most ápri 29-én bevonulok vagy is alkalmassági felvételire megyek de van egy kis bökkenő

ANTIBIOTIKUM ÉS PENICILIN ÉZÉKENY VAGYOK! emiatt lehetséges hogy alkalmatlan vagyok  sportos ember vagyok jó erölétnek örvedhetek csak ez ahátrányom.

20éves vagyok! És nagyon szeretnék katona lenni mi a véleményetek szeretném ah mielöbbi válaszokat vagy tanácsokat kapnék előre is köszönőm mindenkitől

kovacsgyula44 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41349

Swordmanus honlapján van (volt?) egy szamizdat cikkem" ÁRPÁD, illúziók és valóság" cimmel, abból mindent megtudhatsz az Árpádról. Ha ott nem találod, és érdekel a dolog, küldd a címedet és küldöm az anyagot. Röviden összefoglalva a cikk lényegét: az ÁRPÁD a magyar tüzérség Bős-Nagymarosa.

gyula

Előzmény: Törölt nick (41339)
Atis57 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41348
szia!
"A számbajöhető ellenfelek ráadásul mind több ezer kilométerre vannak más kontinenseken."
akkor ezek szerint Oroszorzág nem számit?
mert valoban más kontinenes -de az ALEUT szigetcoportnál határosak!!!1,5km a távolság....
Előzmény: M.I. (41344)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41347
sorallomány létszáma (a végén nem teljesen pontos - többet mutat, mert a legénység és a sorállomány összesített létszámát mutatja).

Előzmény: Némedi László __ (41346)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41346
nekem nem nyitja meg a képet, de remélem ez csak nálam probléma... :((
Előzmény: Némedi László __ (41345)
Némedi László __ Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41345
nem feltétlenül vitatkoztam veled, de azt ugye tudtad, hogy milyen kevés volt a sorállomány mielőtt megszűntették. Szerintem ennek az erőnek a minősége majdnem összevethető lenne a mostani "profi" hadseregünkkel (ha lennének eszközeik :))

ha viszont a tartalékos rendszer problémáit jelezted, akkor azzal teljesen egyet tudok érteni. Kellenek kiképzett emberek, akiknek a helye meglenne háborús esetre, ezeket nyilván kellene tartani, stb...

Előzmény: M.I. (41344)
M.I. Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41344
Ha a svájciakra, svédekre, németekre gondolok, nem a tömeghadsereg kifejezés jut eszembe. Lehet ezt jól csinálni.

Mekkora hivatásos hadseregre gondolsz?
Az amcsik ha jól emléxem kb 1% ot tartanak fegyverben.
De ők rendelkeznek a világ legerősebb légi és hadi flottájával, atom ütőerejével, a legtöbb számbajöhető ellenségnél nagyobb a hadseregük létszáma, és minden lehetséges ellenféllel szemben jelentős minőségi fölényben vannak.
A számbajöhető ellenfelek ráadásul mind több ezer kilométerre vannak más kontinenseken.
Így elég nekik az 1%
Én nem hiszem, hogy 100 ezer fős hivatásos hadsereg elég lenne Mo-nak ha a szomszédaink komolyan akarnak vmit.
És sorkatonaság nélkül mire eldöntjük kik lennének alkalmasak arra, (ffi, nő? van keze, lába?) hogy kiképezzük őket a profi hadseregünk létszámának növelésére, addigra vége a háborúnak.
Előzmény: Némedi László __ (41336)
M.I. Creative Commons License 2009.04.23 0 0 41343
"A végefelé a sorkatonaság eljutott arra a szintre, amikor már jobb volt azt megszüntetni."
Ez a gyerek fürdővízzel való kiöntésének tipikus példája!
Lehet azt a sorkatonaságot jól is csinálni.

A sorkatonaság megszüntetésével az az intézmény szűnt meg amely jó esetben lehetővé tette volna a békelétszám igen gyorsan háborús létszámmá duzzasztását.
Nyilván még egy jól képzett és felszerelt sorhadsereg színvonala sem olyan magas mint egy kis létszámú elit alakulaté, de nincs is szükség minden feladathoz SAS-re.

A honvédelem (És minden más közös ügy) támogatásának a hiánya abból a gondolkodásból fakad, hogy csak az egyéni érdeket nézzük, nem fogjuk fel, hogy az egyéni boldogulásunk alapja, háttere a csapatmunka lenne.
Előzmény: swordmanus (41331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!