Keresés

Részletes keresés

Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61812

Köszönöm, rákérdezek a boltban. Persze ha annál is gond a nedves környezet, akkor megette a fene.

Én most kénytelen vagyok időzített fotomechanikai:) metódussal védekezni (elemlámpa + csigaosztó célszerszám, sötétedés után és hajnalban induló kampány...). A saját állomány el is jelentéktelenedett, de két szomszédom is tojik rá, és már régóta felőlük jön az áradat, alkalmanként több száz, ujjnyi példányok... Tavaly kínomban már azt is csináltam, hogy ötvenes PVC csövet hosszában félbevágtam, ágyások köré meg kerítés tövébe letettem, aztán sós vizet vagy levéltrágyát bele - hatott, de azért érezni, hogy ez nem az igazi megoldás, főleg ha elered az eső, és a szaporulatot sem igazán fékezi... Meg nem is keríthetsz be mindent. A permetezhető csigariasztók semmire nem voltak jók, legalábbis nálam nem működött eddig egyik sem. A dögök idén még a meggyfára is felkúsztak, bele is zabáltak - rajtakaptam őket!

Előzmény: selgir (61810)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61811

Az előirt elektródahézag=0,5mm.

Előzmény: Törölt nick (61785)
selgir Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61810

van az a kék granulátum, csigák ellen! nálunk most elvétve sem találni belőlük... pedig rengeteg volt :)

Előzmény: Homo mirabundus (61806)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61809

akkor nem, ha bent van.

Előzmény: Törölt nick (61808)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61808

Passz. Egy szűrőt tudok, h van bent, ilyen kalap vagy milyen formájú, az bent van.

Előzmény: kacsaXD (61807)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61807

Nem a finomszűrő????

Előzmény: Törölt nick (61805)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 1 61806

Valami otthonszerető pekingi kacsa köll, mert a téglaszín (spanyol? francia?) pucér csigából fene nagy a felesleg. A biológiai védelmet viszont nem tálalja föl az ember:). Tényleg Sanyi, te nem bajolsz velük? Az Akasztón is van sok háborítatlan terület...

Kerítésből legfeljebb a (jó sűrű és szúrós) sövény működik, az csak a vaddisznót nem fogja meg, de minden mást igen. Amennyiből kijönne egy olyan dróthálós, ami öt év múlva is áll, abból házat -no jó, csak egy kisebbet, de akkor is!- lehetne építeni... Errefelé a villanypásztor a menő (mondjuk azt a kacsa kiröhögné - tud egyáltalán röhögni?), és az is többnyire a behatolóktól véd, nem a benntartás miatt van (lásd: vadkár, amit az erdőgazdaság-vadásztársaság nagyon nem szeret megtéríteni). Nem vicc, inkább a termőföldeket kerítik -néha valódi kerítéssel is, kint, a nagy semmi közepén!-, az udvart-telket meg ott és csak akkor, ha út fut előtte. Még két "telek" között is a "valahol erre köll légyön a mezsgye" dívik! Ez ún. szeres vidék, eleve olyan a hagyományos településszerkezet, hogy nem nagyon értelmezhető egy kerítés - funkciótlan, csak útban lenne, mint egy tanyán a puszta közepén.

Ez a felezés vagy lehatárolás viszont nagyon igéretesen hangzik; megvallom, eszembe sem jutott, pedig mennyire kézenfekvő, köszönöm! A birka nyála amúgy is tartalmaz valami enzimet, ami gátolja a lerágott zöld növekedését, tehát a kurzusváltás:) sem annyira kritikus az éppen békén hagyott részen, ha amúgy elég nekik a terület.

Az akol elhelyezése is inkább csak az uralkodó széljárás kérdése:), no meg hogy ne kelljen hidegélelem, ha felkeresi az ember. Megoldható, a teljes terület bármely pontja beépíthető, akár az erdősült rész is - de ez még családi viták tárgya.

Egyet nem tudok igérni: birkapörköltet. Mint jeleztem, a kézreálló szerszámot nem zabálom és nem szolgálom föl:).

De hogy ne távolodjak el végleg a topik témájától: az erdős rész, valamint egy jókora, szintén fás-bokros-gazos rézsű valódi kihívás egy "hivatásosnak" is, de ha valakinek először lenne a kezében a bozótirtó, akkor is szakértővé válna a végére:(. Sztem nem is egy azonnal és egyben abszolválandó program, és egészen biztosan nem nyár közepén kell elkezdeni. Ki kell várnom, amíg letakarodik a lomb, eldől a dudva, megdermed a kullancs, utána helyet csinálni a kaszával - a maradéknak meg fejsze és fűrész jár. Ezt már jól begyakoroltam máshol:), működött, ebből gondolom, hogy nem vészesen hibás a megközelítés...

Bocsánat, sztem túlzottan "beleptem" a topikot - csendben maradok egy darabig.

Előzmény: Gypsy56 (61801)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61805

Karbi közepébe fuvókába vagy nemtom, mi az a fekete? Sikerült kifujatnom belölle, de a gép ugyanúgy működik.

http://kepkuldes.com/images/eef3e4dce90e81800d4f5a6c32fbd308.jpg

Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61804

:) Nofene! Minket meg egyik oldalon a Huszászi-patak határol a kis hátrányos helyzetű Farkasfán! Sándor, "szomszédok" leszünk! Bár arrafelé még a mobilnet is gázos...

Van még másfél évem, hogy végre úgy ugorhassak neki, ahogy azt illik tenni. Addig is rákészülök, amennyire csak lehet!

Előzmény: Rőth Sándor (61803)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61803

Kozel vagyunk egymashoz, en az Akaszto dombon kaszalgatok.

Előzmény: Homo mirabundus (61797)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61802

Nem a csalan lenne megoldva, hanem a szomszed lakomaja. Lesz kerites, azutan johet a liba, a birka. 

Előzmény: Gypsy56 (61800)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.27 0 2 61801

Nagyon finom sütve a csalán, csak meg kell várni, míg kacsa lesz belőle.

Előzmény: Gypsy56 (61800)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61800

Csinálj egy mobil kerítést, bele pár kacsát, és a csalán meg is van oldva.

Előzmény: Rőth Sándor (61795)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61799

Svájcban láttam ezt működő módon egy kb hektáros területen. Körbe volt kerítve, valamint két félre osztva. Egyik felében 4 birka. Pár hét múlva megint arra mentem, akkor a másik felében voltak, a derék bürger elmondása szerint így nem rágják foltosra, mert amint mondtad, ha finomabbat, egyszerűbbet találnak akkor csak az kell, viszont a szükség nagy úr, ha elfogyott, jó lesz a másik is..

Előzmény: Homo mirabundus (61794)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61798

Elmondtad a tervemet...

A csalánnal az a gond, hogy gyökérről (is) terjed, annak valóban a gyomirtó az igazi. Az aranyvesszővel az a gond, hogy amikor már géppel rá lehetne menni, életbe lép a kaszálási tilalom, és amikor azt feloldják, akkorra már derékig, vagy fentebb ér. Ha nem lenne olyan drága a kétszikű gyomirtó... Igaz, van ott olyan is, amit sajnálnék, a párom mindenféle gyógygezemicéket talált (nekem csak dudva volt...). Be kellene szántatni az egészet, tiszta lappal kezdeni - még úgy is rengeteg alvó mag ébredne fel, mert évtizedes elmaradásban vagyok...   

Előzmény: Rőth Sándor (61795)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61797

Én-e? Mé tenném mán?

Szentgotthárd alatt, egy toldalékfaluban, a hármashatár egy nagyobb gyalogtúra. Arra még embör a zembör, a kapuk meg az ajtók nyitva maradhatnak. És nem vissza-, hanem előre köszönnek (ha bamba vagy és hagyod), valamint nyoma sincs a polkorrekt beszélynek. VAN még ilyen, megyek én is őrizni!

Lesz ott még nagy fotózás is, nem csak gaz- meg birkanyírás:) Évtizedes szerelem, pedig az Alföld volt mindig a gyengém. Az születési hiba, ez meg lett.

A jelszavam: a hosszú élet titka túlélni saját hülyeségeinket!

Előzmény: Rőth Sándor (61796)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61796

Ne izejj man! Vendvidek hun? 

Előzmény: Homo mirabundus (61794)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61795

Elso korben lenyomatnam szarzuzoval ezt a gezemicet. Azutan vagy ketszer lekaszalnam, meg mielott ujra erore kap a kanadai aranyvesszo. Kozben talan megerosodik kozte a fu, amit igen eroteljesen elnyom ez a betolakodo. Ennyi munkat igenyelne az elokeszites, hogy azutan atvegyek a nehezet a barmok. Pontosan nem lehet kidekazni hany joszag hany negyzetmetert fog lenyirni, fugg a novenyzettol, meg allatzattol. Osztol tavaszig kiegeszito takarmany kell nekik, meg valami hodaly. Kurva budosek, es az egesz teruleten erezni a szagukat. Talan szektorokra kellene osztani a teruletet, es egy-egy reszt lenyomatni veluk, azutan at a kovetkezore. Konnyebben kalkulalhato lenne a kapacitasuk, meg kiderulne mire van leginkabb gusztusuk. Ez a kecskre nem vonatkozik, azok a homokot is megeszik. 
Hozzam is belopozott az aranyvesszo, amit kaszalni is csak vagolappal tudtam, mert hagytam megerosodni, de mar adtam a pofajanak. Egy reszt pedig a csalan vett birtokba, ami egyre erosebb lett a kaszalastol. Az osszel megkinaltam gyomirtoval, es gynyoruen visszahohokolt. 

Előzmény: Homo mirabundus (61792)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61794

Az sok. Mármint nekem.

Ez nem egy vállalkozás, hanem a "végre azt csinálhatom és ott, amit és ahol mindig is szerettem volna" projekt. A korlát tehát én vok, no meg nyilván a pénz is:(, külöben vennék egy nagyobb használt traktort és adj neki, a kérdés nem is volt.

Az információt viszont köszönöm, nyilván tapasztalatból ered - ezennel téged is előléptetlek hivatkozási alappá!

Hosszú, érdektelen...

A terület egy része amúgy is kaszáló kellene legyen (saját célra), bár ezzel még vannak gondok. Vendvidék, a kaszálhatóságot a vadvédelem miatt terminusokhoz kötik, hiába belterület, ami nincs semmiféle termelésbe bevonva - bár ha pannon ősgyepet:) alakítok ki, akkor talán más az elbírálás is. Nem tudom, megmondani sem tudták, de legalább nem a nemzeti park része - viszont határos vele.

Amúgy a talaj pihent, de szomorúan gyenge (főleg az alföldi feketével összevetve), erősen és mélyen agyagos (ezen méterek tucatját kell érteni), mint bárhol ezen a környéken, ami nem árterület (a fazekasság, a tégla- és cserépgyártás ősidők óta honos a vidéken, az erdők révén volt is mivel fűteni). Ebből a szempontból a belső-ázsiai legeltető állattartás közelebb lehet ahhoz, ami lehetséges, mint az alföldi pásztorkodás:), vsz a hatékonyság is az előbbivel lenne összevethető. Vágnivaló így is szakadásig akadna, de hát én nem angolparkot akarok, hanem belátható, kezelhető (=nem elhagyatottnak látszó) területet, amire a vad is csak erősen gyanakodva lép.

Kecskével szóba nem állok, mióta a tyúkól tetejéről zabálták le az almafa még zöld gyümölcsét, többnyire ágastól. Duda formában már jobban kijönnék vele:).

A képen látható utat amúgy egy kis, öreg Ryobi 330-cal kezdtem -ami becsülettel cincált ugyan, de nem eléggé vehemensen, és kirázta a lelkemet is. Jó, bírós is, csak nem pont erre alkalmas. Így aztán néhány tankolás után egy kölcsön Stihl 450-nel, háromágú késsel fejeztem be a csatát - mert az volt, nem munka. Akkor döntöttem úgy, hogy tetszik vagy sem az árfekvés, nagyon alább nem adhatom, még ha soha nem is lesz kereseti forrás a profibb gép, mert mással próbálkozva mindig is a természet győzne. Azóta abból is kettő van, mert mit lehessen tudni:), de az újabb még bejáratós, mostanában issza a harmadik lityi benzint és kezd igazán erőre kapni. A gaz meg térdre borul előtte, ahogy az illik.

Tehát a barik a napi általános karbantartást végeznék (mindig a legjobb, legkönnyebben hozzáférhető falatokat keresnék, ezért konyhakert bekerítve), én meg a "maradékot" kezelném, és amikor estére hajolna az idő, a gazdi elégedetten paskolgatná meg a hátukat, miközben kutyái lustán elnyúlva heverésznének a lábánál:).

Ez az elmélet; aztán majd eldől, hogy ki mennyivel bír, és akkor trimmeljük az álláspontot. Ne nevessetek ki, mindenki elkezdte valahogy...

Nem a terveimet akartam megosztani, hanem biztosan akadnak még itt néhányan, akik hasonlóval állnak szemben - hátha nekik is hasznos.

Előzmény: lyuko (61793)
lyuko Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61793

13 darab per hektár.  Ha jó kövér a föld többet is elbír. Húsz már sok jó földön is, seperc alatt tarra legelnek mindent. Lehet köztük pár kecske is, amit a birka nem legel le azt lerágja a kecske. Kecskéhez viszont jó kutya kell! Nem nagyon félnek a kutyától, a bakok meg hamar felkenik a kutyát a kerítésre. :)

Előzmény: Homo mirabundus (61792)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61792

Ajjaj, az szép... Bőven "önfenntartó" állomány, sztem valahol a felével kezdem majd, de más választásom nincs - legfeljebb magam is átszokom a gyapjúöltözékre:) A szakmabéli pumik már megvannak, a komondor most készül:), tehát a folyamatos felügyelet is megoldottnak tűnik (ásott kútból, úgy huszonöt méterről víz is van elég, de azt még nem bízhatom rájuk...). A kezdés a messze legnagyobb kihívás; csak hogy érzékeltessem, itt az alábbi kép, mint "szomorú jelen". Úgy harmada ha látható, az ösvény majd' egy napi munka volt, igaz, az elhordással együtt... Az itteni olvtársaknak, akik gyakorta szembesülnek hasonlóval, egészen biztosan nem az irigykedés lesz az első rekaciója:). A lejtésből látszik, hogy kistraktorból sem akármilyen kellene hozzá, pedig van ennél meredekebb rész is - szóval beeeee!

Előzmény: Gypsy56 (61791)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61791

Szerintem 10-12 db már kellő hatásfokkal tudna üzemelni.

Előzmény: Homo mirabundus (61790)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61790

Bocs, Gypsy - hirtelen Rőth Sanyi stílusát véltem felismerni - de a +1 és az indoklás akkor is áll!

Előzmény: Homo mirabundus (61789)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61789

:)

Iíííígen!

Segítsetek: nagyjából két (egybefüggő) hektárnyi rétre + negyedakkora erdőaljára hány birkaerős kasza kell majd nekem? Mert eleve ebben gondolkodom, ekkora terület azért nem az FS 460 és főleg nem az én karácsonyfadísz-mivoltom kategóriája, nagygépre/kistraktorra meg nem szándékozom beruházni. Az sem zavar, hogy nincs katalizátor a kipufogójukon, amúgy sem túl kövér az a föld.

Utoljára kisiskolásként volt közöm hozzájuk, akkor ketten egy fél holdat vidáman rendben tudtak tartani, még gömbölyödtek is, de itt nagyságrendi a különbség.

Sanyi, neked mindig akad hasznos tanácsod, +1!

Előzmény: Gypsy56 (61787)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61788

Beerka Consolidated LTD a jövő záloga !

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61787

Ezek csak pótcselekvések. A birka nagy hírű cég terméke, rendkívül takarékos, és innovatív. Csak körültolod az udvaron, fejlett szenzorai felismerik a zöldnövényt, és maradéktalanul eltávolítja mindet. Zajhatása kicsi, várható generál (csere újra) hosszú idő. Ráadásul a lefutott alkatrészek hasznosítása pörköltként bejáratott. Nem kell hozzá semmilyen kezelői vizsga, akár a teljes automataként alkalmazás is megoldható. Keresse a juhászoknál, BIRKA! A TERVEZHETŐ JÖVŐ! (esetleg menő is ...)

Előzmény: Homo mirabundus (61786)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61786

Igazából magaddal vívódsz, nem a is lehetőségeket/feltételezéseket mérlegeled:). Ismerős, vajon honnan is...

Öt-tíz év nagy idő egy udvar vagy kert életében is, a zasszonynak támadnak ötletei, a gyerekeknek fürdő/hinta kell, egy plusz kocsinak csinálsz beállót és még mittudomén mi történhet még, pl. igényesebb leszel az eredeti elképzeléseidhez képest:) Csupa olyan dolog, ami szegélynyíróért kiált, meg amúgy is ott van a kerítés töve, esetleg a bokorrá+fává cseperedett sarjadék. Amiket megsajnáltatok és meghagytatok, ők meg csak nőnek-nőnek, kerülgetni kell őket. No (meg nem említetted, de lehet) ott még utcafront is, amit vidéken ugye magadnak kell "rendben" tartanod. Erre nagyon harap a hivatal, a dudva csak közparkban viríthat ezerrel.

A villanydróttól ne tarts, azt is meg lehet szokni (nagyon sokaknak profin sikerült), bár ha ritkán ápolod az udvart, akkor így is, úgy is kalandszámba megy majd ezirányú ténykedésed:). A kutya ne szokjon rá a rágcsálására, mert csak egyszer próbálkozhat:(. Esőben meg úgysem dolgozol  (bár lehet, csak nagyon nem érdemes).

A vacak az vacak, akár akku, akár benzin hajtja. Lehet szerencséd is, de azt nem véletlenül szokták hírré tenni. A fordítottját egy vacak holmi esetén nem szokták pechként emlegetni, ekkor az eszköz ára átlényegül tanulópénzzé...

A "karbantartás" -főleg ha ritkán használod- azt jelentené, hogy minden használat után gondosan letakarítasz mindent, az utolsó cseppig kipöfögteted az üzemanyagot (hosszú ideig lesz tárolva, a keverék néhány hetet bír ki...), ellenőrzöd a gyertyát, folyásokat, csörgéseket, lazulásokat, kopásokat stb., és az elhasználódás vagy rendellenesség legkisebb jelére már bütykölöd (még haladóknak sem egyértelműen tanácsos), vagy rohansz vele a szervizbe (ahol vagy lelkiismeretes a szaki, vagy nem, de így is, úgy is sok idő és sok pénz). A ritka használat mellett szinte bizonyosan garancián túli időben fogja bemondani az unalmast. Ja, és a zaj: azzal számolnod kell, hogy az ilyen jellegű otthoni melókra a legtöbb településen adnak egy időablakot, ugyanúgy, mint gazégetésre stb. Akár fűgyűjtős az eszközöd, akár gerebjézel, egy komposztálóval is számolnod kell (ekkora területhez nem kell túl nagy), amiből aztán komposzt származik, de azt hasznosítani is akarod - uff, nincs ennek vége...

Szóval ez egy "életforma", amit egy született urbánus polgár elképzelni sem nagyon tud, aztán kinek sajnos, kinek nem; az egyiknek hadakozás, a másiknak élvezet, a harmadiknak egy tétel a sok elvégzendő között. Ha van ennyid "játékra", ne tartson vissza a mi ellenkezésünk és/vagy maximalizmusunk, mert a szórakozáson túl rengeteget tanulhatsz általa, egyáltalán nem lesz kidobott pénz, ha erre fogékony vagy - de mindenképpen szerezz be mellé egyszerű, olcsó villanyos fű- és szegélynyírókat, hogy amikor tényleg kell, legyen mivel dolgozni.

No szép napot!

Előzmény: Vikusz1977 (61782)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61785

Mennyinek kell vagy kellene lennie a hézagnak?

Előzmény: Fec7 (61784)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.27 0 0 61784

Sziasztok, a Demonrol egy szöszenet, miután gyertya hézagon állitottunk jól indul, de a hozzá kapot damilfej minősithetetlenül gyenge (tegnap robbant szét) a kés gyenge, vékony, (ismim idézve:-Mi ez bádog? ) ovatosan vágok vele :) Szóval ezeket cserélni kell, meg alapon nem áll meg damilfej,kés, állitottunk karburátoron és lassabban pörög, mindenesetre tegnap délután levágtam egy rendes területet damilal kezdtem s késsel fejeztem be, szerintem jól birta :)

Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61783

Ha ki tudod ugy alakitani a szegelyt, hogy a funyiro elerjen minden fuszalat, akkor nem kell szegelynyiro gep. Ekkora teruletre boven eleg egy egyszeru, olcso elektromos funyiro, ha van a kozelben halozati csatlakozasi lehetoseg.  800-1200 Watt megteszi. 
Ketfele modszer van, vagy osszegyujtod a nyesedeket, vagy ott hagyod, ami visszaforog a tapanyagellatasba. Ez ketfele iskola, ketfele filozofia, mindkettohoz van megfelelo gep.

Előzmény: Vikusz1977 (61774)
Vikusz1977 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61782

Ez a kis kasza: Dolmar (szegről-végről, vagy teljesen: Makita), ami elvileg azért nem egy rossz márka. Csak azért írom, mert mondtad, hogy nem nézted meg, de általában ezek szarok.

Ettől függetlenül persze lehet még ipari hulladék.

Ahogy nézem, külföldön, kb: 50 ezerért adják, úgy nézem, kifutó modell.

De igazatok van szerintem is, hogy egy fűgyűjtős fűnyíró lenne (lesz) az ésszerű választás.

Viszont még  gyerekesen kapaszkodom a gondolatba, hogy szegélynyíróként megvegyem:), meg ugye, hogy "féláron" van, megjelentek a dollárjelek is a szememben:D

Ahogy nézem,a  noném villanyos szegélynyírók vannak kb 10 ezerért, azoknál talán jobb minőség, tartósabb.

Persze nem tudom, hogy mennyi karbantartást igényel egy ilyen kis benzinmotor, ha megy évente összesen egy órát.

Előzmény: Homo mirabundus (61776)
Vikusz1977 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61781

Egy véleményt kaptam egy fórumtárstól a másik topicban,  szóval, gondoltam meghallgatok azért más gondolatokat is.

Igen, a gereblyézés az kérdés. Fél óra az mondjuk nem lenne vészes szerintem, de valóban, én sem vágyom rá annyira:)

Ezt, hogy lelapítja a fűszálakat a kasza, nem tudtam.

Ha viszont fűnyírót veszek, a zsinórral való szarakodással vannak komoly aggályaim. Akkus nem tudom mennyire erős, későbbi akkucsere zsebbenyúlós, vagy barkácsolós.

Lehet, hogy egy kicsi, de megbízható benzines fűnyíró lenne jó? 

Vajon, kevés használat mellett (kb évi 10*20perc) mennyi karbantartást igényel?

Előzmény: csabika11 (61775)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61780

Huncut vagy nagyon ! Azért még én is tudom, hogy A japán GDP 3,3, vagy a német 2,9 százaléka értékben messze van a Kínai 2,1 százaléktól, vagy az amcsi 2,8-tól.

Előzmény: kacsaXD (61778)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 1 61779

Hát pedig pont abban jeleskedik. Elég megnézni hol állnak elektronikában, számtechben, de árulkodó az is, amikor egyre újabb amerikai csoda kutatási eredményeket ismertető kutatásvezető nyilatkozik, és kínai. Nem tudnak csúcs fűrészt csinálni vagy autót? Nem volt rá igény. Hogy Európában egyesek kiröhögik a fűrészüket? Kínában ez a szint is elég, nekik a kínai piac mellett Európa lepkefing. Annyit vesznek két nagyobb városukban, mint Európában.

Előzmény: kacsaXD (61778)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61778

Kína egy fejlődő ország és van hova fejlődnie. Főleg társadalmilag, politikailag a gazdaságot ne is említsük. A nemzeti össztermékük nagyon magas, viszont egy főre vetítve elég csekély, kb. fele mint a magyaroké.

Nem gondolom, hogy egy ilyen ország pont hightecben fog jeleskedni és nem is kell nekik. 

Végül is megtudnák csinálni biztos egy területet, de arra irgalmatlan pénzeket kell költeni és nem biztos az eredmény.

Van helye máshol is a pénzüknek.

Egyébként azt kellene megnézni, hogy kutatásra a GDP hány százalékát költi Kína és az USA. Szerintem meglepő eredmény jönne ki, aki azt gondolja, hogy a két ország partiban van egymással ezen a téren.

Megnéztem:

A rangsor:

3,3% Japán

2,9% Német

2,8% USA 

2,1% Kína 

Kína az utóbbi 5 éveben 71%-al növelte a kutatásra fordított GDP-ít, tehát ezért nem látszanak még az eredmények, de előbb vagy utóbb fognak.

Előzmény: Gypsy56 (61777)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61777

Na most ezzel mit kezdjünk? Ez hogy bizonyítja Kína elmaradottságát?

Előzmény: kacsaXD (61773)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61776

Nem szentírás, de csak figyeld: a többiek sem fognak nagyon mást javasolni. Ezeket anélkül írom, hogy akár a konkrét típust megnéztem volna, de az ilyen árkategóriájú kis gyaszatolók általában vagy gyenge minőségűek, vagy egyenesen ipari hulladékok már a (kínai) gyárból való kikerüléskor. Tisztelet a kivételnek, de csodák nincsenek...

Egy ekkora, ráadásul rendszeresen karbantartani szándékozott területre egyértelműen fűnyíró kell. Abból is elég az egyszerűbb villanyos, annak legfeljebb a kését kell néha élezned, meg a kábelt kell javítanod, ha rámégy:). Esztétikai és gazdasági szempontból is ez a logikus, a mérethez a fűkasza ágyúval verébre jellegű megoldás.

A maradó szegélyekhez (lesz ott még más kerülgetnivaló is...) pedig elég egy szintén villanyos szegélynyíró, másfeles-kettes damillal. Tizenezres tétel, ha jobbat veszel.

Ha szeretsz játszani, a kis, olcsó gépekről elég sok információt találsz az előzőekben. Mivel csak ritkán és kis igénybevétellel menne, inkább csak a "beépített" hibákkal kell számolnod, viszont a karbantartás-igénye ettől még ugyanaz marad, a benzint nem tárolhatod stb. Játékra szívesen költ az ember, de ha többnyire bosszúsággal fűszerezett kötelezettségekkel jár, az el tudja rontani az örömet... Javasolhatnék elektromos (akkus) változatot, de az sem olcsó, és az akkuja törődés-igényes - nem tudom, hogy mi lesz vele mondjuk öt év után. Valószínűleg kuka (persze a szelektív gyüjtőben:)).

Szerintem...

csabika11 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61775

Szerintem már megválaszolták Neked a "Fűnyírót milyet vegyek?" fórumon. Lehet játszadozni ezzel a kis szegélyvágóval, de amikor már a 3. alkalommal kell fél-egy órát gereblyézéssel tökölni (amit én nagyon utálok) és gereblyézés után rondább lesz a fű, mint kaszálás előtt, mert a lelapuló gazokat - amiket a szegélynyíróval nem tudtál rendesen lekaszabolni - felborzolod és kezdheted a kaszálást elölről, hogy valahogy nézzen is ki jól a kertecskéd, akkor vágyakozni fogsz egy fűgyűjtős fűnyíróra, amivel kb. 10-15 perc alatt végeztél volna. Ilyen kicsi területre viszont egy tök olcsó elektromos (akár akkus) szegélynyíró is megtenné - kizárólag csak a szegélyvágásra - a fűnyíró mellé.

Szerintem.  

Vikusz1977 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61774

Sziasztok!

Kb 130m2-es (leendő) fűfelülethez szeretnék venni valamit, a fű nyírására (nem pázsit, öntözetlen, „átlagos” kis pestkörnyéki kertrész).
A talaj nem minőségi, van benne kavics, enyhén homokos, inkább laza, mint tömör.

Egy ilyen kis gépet nézegetek: Dolmar LT-27. Tudom, hogy nem egy erőmű, nem komoly gazra való, de nekem nem is arra kéne, hanem, hogy mondjuk, két hetente-havonta levágjam vele a füvet ezen a 130m2-en.
Mennyire elvetemült ez az ötlet szerintetek? Gondolom gereblyézni is kell utána (fűgyűjtős fűnyíróval meg nem kéne), az mennyi időt vehet igénybe egy ekkora területen?

https://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=12960_Dolmar-LT-27-benzinmotoros-fukasza

https://www.gepdepo.hu/fukasza/fukasza-bozotvago/dolmar-lt-27-2-utemu-benzinmotoros-fukasza-lt-27.html

Valószínűleg egy sima fűnyíró ajánlottabb megoldás lenne, csak nem volt még ilyen benzines szerkentyűm, és úgy játszanék vele. Vagy ezt a játékot hamar megunnám?:)

Az is eszembe jutott, hogy ha nem jó megoldás egy ekkora területre (mert ez ugye inkább szegélynyíró, mint kasza), akkor csak szegélynyírónak használnám, és vennék mellé majd valami „sima” fűnyírót. Ilyen célra (szegélynyírás) kis kertben van értelme tartani egy 25-30 ezres gépet? Nem értek a kerthez, van kb 30 méter járda-terasz melletti rész, ahol gondolom maradna egy  fűnyíróval nyírás után pár cm széles vágatlan fű, amihez hasznos lehetne egy szegélynyíró.

Előre is kösz a segítséget!

Viktor

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61773
Előzmény: Gypsy56 (61763)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61772

Valószínű, hogy membrán, amelyik a tűszeleppel ellentétes oldalon van. Esetleg lyukas, benzincső vagy a szűrő is lehet eltömődött.

Előzmény: Törölt nick (61771)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61771

Fec7

Köszi.

Vajon egyértelmű membrán gond-e ha csak beöntésre indul?

s51es Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61770

Egy 5-7 cm-el még ezt is  lejjebb tudom szabni. Meglátom mi lesz a nyerő.

Előzmény: s51es (61769)
s51es Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61769

Jogos! Igazgattam elég sokáig hogy kézre álljon az osztott kormány.

Eddig valami görbe stilfélét keresgéltem, de igen, lehet az lesz az igazi! Kösz az észrevételt!

Előzmény: FŰKASZAARÉNA (61766)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61768

Azokat az ukránoknál lehet kapni.

Előzmény: paledog (61767)
paledog Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61767

Kiváncsiságból végignéztem a jofogas kínálatát nagyobb stihl fs gépekből. Érdekes, hogy főleg a keleti régióban hirdetnek bontatlan régi kocka fs gépeket 250-300-350stb. Mennyire lehetnek ezek eredeti gépek? Nekem valahogy szúrja a szemem. Vagy csak az agyam bizsereg, hogy átbaszás lehet. 

FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61766

Nagyon magas a kormány, kényelmetlen lesz!

Próbálj meg 545-ös kormányt is szerezni hozzá!

Előzmény: s51es (61765)
s51es Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61765

"Remélem egyszer lesz majd profi csillapított zenoah motoros husqvarna kasza is a felső kategóriában...."

Taaadáám!!Kis barkácsolással.

Előzmény: fefe73 (52095)
studiod1 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61764
Előzmény: Homo mirabundus (61762)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61763

Hosszú idő után. És vajon meddig? Azért a második hely sem rossz egy elmaradott országtól.

Előzmény: Homo mirabundus (61762)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61762
Előzmény: Gypsy56 (61760)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61761

Előzmény: Gypsy56 (61759)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61760
Előzmény: kacsaXD (61744)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.26 0 3 61759

Előzmény: Papapapapapa (61758)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.26 -3 0 61758

"Na itt van a bibi

Irtad ezt nagy büszkén ...bárhol bárkinek!!!!!"

Légy szíves idézd be, ahol szó szerint ezt írtam "nagy büszkén"!

Jaaaa, hogy olyan nincs, vagy hogy megint csak rágalmazol, kevered a fekáliát, becsületsértéseket követsz el, stb.!

Az, hogy privátban áskálódsz ellenem, hamis információkat közölsz velem kapcsolatban topiktársakkal, sem túl etikus, de ez amit itt is művelsz, már túl meggy egy bizonyos tűrés-határon!

Vigyázz, olyan dolgokkal rágalmazni, amik nem történtek a BTK szerint is becsületsértés!!!!!!!!

Mi lenne, ha leakadnál rólam és kötözködés, értelmetlen szarkeverés helyett, megpróbálnál normálisan is fórumozni és hagynád, hogy más is ezt tegye????????????????????

Előzmény: dr.szertelen (61714)
965HD Creative Commons License 2018.06.26 0 0 61757

Fűkaszálás kicsit másképp: https://www.youtube.com/watch?v=cH0kPuBH6eg

paca76 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61756

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Van egy Gama Garden 4 ütemű fűkaszám, nagyon kevés üzemórával.(4 éves, évente max 3-4 óra használat)

A  jelenség a következő a gép nagyon szépen indul, majd mikor 5-8 perc után eléri az üzemi hőfokot, nem pörög fel. Gázadásra alacsony fordulaton pörög, de hiába adok neki több gázt nem pörög fel...

Kompresszió igaz csak érzetre, de jónak tűnik

Túlmelegedhet(5-6 perc után?), esetleg a karburátor ad sok benzint és azért nem pörög fel rendesen, az üzem meleg motor?????

Köszi előre is!

Laci

Fec7 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61755

Nekem Demon van, hidegen nem indul azonnal :) Kell 4-5 biztatás neki :D Megjegyz: a gyertya hézagon ismim állitott azóta jobban, gyorsabban indul, most majd karburátort piszkáljuk meg.

Előzmény: Törölt nick (61751)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.25 0 1 61754

Valamiért sokat higult a keverék ami a motorba jut

Azért pörög sokkal jobban meg lényegesen kevesebbet.is fogyaszt

De ennek nem bizti hogy jó vége lesz hosszútávra....szerintem.

Előzmény: lyuko (61748)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61753

Talán mostanra tömődött el a benzinszűrő kissé így az eddig dús keverék optimálisabb lett. A jobban pörgésből gondolván. Most a kipufogó sem olajos trutymós?

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61752

Talán jó lesz, egy pár évig...

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61751

Sziasztok.

Hányadik rántásra indul hidegen a kínai kaszátok?

Van egy régi gardens bestem az 2.3.ra

Most hozzám került egy megsütött Demon

Cseréltem hengert belével együtt ez  7-9. re indul csak el hidegen, melegen elsőre.

dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.25 0 1 61750

Hogy mik történnek......beszarás:DDDDDDDDD

Sok sikert...problémmentes üzemórákat!!

dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61749

A Foma 1 kinai gumin szaladgál

Tudtad hogy a pirelli kinai tulajdon??????

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pirelli

lyuko Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61748

A Master szárnyal!!! :) Nem tudom mi lett vele, Télen is csapattam vele a kökényest, tavasz óta szinte minden nap használom. Megy, teszi a dolgát, de! úgy egy hete megtáltosodott, kirobbanó erőben van, és egy tank benzinnel egy órát, sőt még többet is dolgozik az eddigi 45  50 perc helyett....  Pedig nem kímélem, most sok lila virágú bükköny van, rátekeredik a háromágú késre alig birja leszaggatni magáról. Ezt hívják kaszanyügnek.

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61747

Igazából még Amerikában se sok van.

Előzmény: Gypsy56 (61746)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61746

Ha mondanál komoly angol, japán, francia, vagy német vetélytársat a Huaweynek ... Vagy ezek is fejlődő országok?

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61745

Látod ezt nem kellett volna, mert mindkét sport KÖZVETÍTÉSÉBEN élen járnak.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.25 0 1 61744

Megnézhetjük a technikai sportokat, hogy vannak kínaiak?????

Majd ha forma 1-ben vagy moto gp-ban alkotnak valamit utána érdemes róluk beszélni.

Előzmény: Zoltán Kocsis (61739)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61743

Ez így messze nem igaz. Az összes élvonalbeli gyártó lenyomható lenne ilyen tiltással, már messze az az idő, amikor valaki csak saját alkatrészeket használt. Na meg ez a kibaszósdi se véletlen, az amcsik pont a konkurenciától vannak megrettenve.

Előzmény: kacsaXD (61740)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.25 -1 0 61742
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.25 -1 0 61741
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61740

Most ez mi akar lenni, hogy kínai jobb, mint a nyugati?????

A kínaiak a hitech világában nincsenek az élvonalban.

A ZTE telefongyárnál megy sírás, rívás, mivel jön a cocom lista és legújabb fejlesztéseket nem kapják meg. Pár év múlva nem lesznek versenyképesek a nyugat europai piacon.

Előzmény: Zoltán Kocsis (61739)
Zoltán Kocsis Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61739

Érdekességképpen az akku technológiáról: Elektromos buszok

1. A Mercedes saját fejlesztésű elektromos busza max haótávolsága 140 km!
  2. A volvo saját fejlesztésű elektromos busza tud 165km-t
  3. A Kínai BYD, ami nemrég nyitott komáromban üzemet, 320 km-t megy el, és vállalnak 10 év garit az akkukra!!!
Előzmény: Zoltán Kocsis (61738)
Zoltán Kocsis Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61738

Remélem azt tudjátok, hogy ez a beszélgetés nem más, mint fingreszelés! Kábelest/akkust csak otthonra, saját udvarba, minden másra ott a benzines!!!!! Jelenleg nincs jobb alternatíva!!! 

Majd talán 8-10 év múlva lessz annyira fejlett az akku technológia, hogy beszélgethetünk komolyabb akkus kaszákról!

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61737

Van benne logika, amit írsz, ahogy gondolkozol.

Viszont én még várok egy pár évet, évtizedet az elektromos fűkasza vásárlással.

Előbb vagy utóbb feltalálják vagy fejlesztik, hogy kábel nélkül lehessen használni az elektromos berendezéseket és ha ez meglesz, elterjed, akkor telepíteni az aggregátort a  és mehet a kaszálás, persze egy bizonyos távolságon belül.

Előzmény: Papapapapapa (61733)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61736

7-8000

Előzmény: Isti betyár (61734)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 -1 1 61735

Én nem vitatkoztam, hanem véleményeztem.

Előzmény: Papapapapapa (61733)
Isti betyár Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61734

Szerintetek egy kínai 42/52ccm-es fűkasza motorja mennyit foroghat max?

A stihl 12 ezret is megy, de a kínai biztos meg se közelíti ezt a fordulatot. A porspektus leírásuk meg megint kamu.

Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.25 -1 0 61733

Épp ezt írtam Én is!

Elektromosban jól látható a különbség közel azonos teljesítményű gépeknél a videó alapján!

Viszont az akkumulátorosnak ott vannak a hátrányai, amiket felsoroltam.

Egy vezetékesnél ezek már nincsenek jelen, kivéve a vezeték jelenlétét, esetleges akadályoztatását.

A vezetékes csak előnyökkel bírhat a benzinessel szemben (nincs újratöltikézés, nincs közvetlen környezet-szennyezés, jóval kisebb hangterhelés, stb.)

Egy vezetékesnél a hatásfok még jobb, hiszen ki van iktatva az akkumulátor töltésénél és használata közbeni veszteség.

A gond az, hogy a legtöbb helyen, ahol komoly munkára kell fogni egy fűkaszát, nincs lehetőség gazdaságosan az elektromos hálózat biztosítására!

Talán ez az egyik oka, hogy a gyártók nem nagyon fejlesztik a nagyobb teljesítményű elektromos fűkaszákat.

Előzmény: Gypsy56 (61729)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 -1 1 61732
Előzmény: Rőth Sándor (61731)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.25 0 0 61731

Előzmény: Gypsy56 (61730)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 -1 1 61730

Csodaszép lenne egy kasza, ami bivalyerős, mint egy benzines (Husqvarna 165R), olcsó a működtetése, mint egy Hecht madzagos, könnyű, mint egy Husqvarna 128R, és végtelen ideig műxik, mint egy FS400. Na ez az utópia. Addig marad az olcsó (elektromos), vagy a használható (benzines).

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.25 -1 1 61729

Azért ezzel óvatosan kéne bánni. Azt a sokkal jobb hatásfokot egységesen kéne nézni, kezdve onnan, hogy mekkora hatásfokkal állítod elő az áramot, mennyi energiába kerül a kurva nehéz akksi hurcolása. Aztán az elektromos gép egyenletes nyomatéka lófütty, tekintve, hogy egy kasza normál esetben szinte "digitális". Nem finomkodunk, megy/nem megy. Egy benzinest pár másodperc alatt újratöltök, a villanyost meg ... És akkor még ott van az is, mennyit bír újratöltésből a nagyon nem olcsó akku.

Előzmény: Papapapapapa (61728)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.25 -1 0 61728

Ez szvsz akkor lenne mérvadó és igazságos, ha a damilfej és a damil is azonos volna mindkét gép esetében.

Az egyértelmű, hogy megfelelő teljesítmény esetén a nyomaték-görbéje sokkal jobb és egyenletesebb egy hasonló teljesítményű elektromosnak, jobb a hatásfoka, gazdaságosabb, stb.!

Az akkumulátorosoknál azért lényeges szempont lehet a megfelelő teljesítményhez szükséges nagy kapacitású akkumulátor súlya/mérete.

Azért ilyen 1,5-2 KW környéki tartós teljesítmény-leadáshoz már kell egy kis szufla akkumulátor részről!

Egy ilyen teljesítményű, hordozható méretű és súlyú akkumulátor nem bír túl hosszú ideig táplálni egy ilyen teljesítményű motort. Sűrűn kell cserélni, vagy töltögetni.

Előzmény: pintérjani (61721)
apii Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61727

Hát zöld! :-)

Vásárolhatsz 2. kategóriás vegyszert, esetleg raktárkezelő is lehetsz, vagy eladó, a végén még ki is juttathatod az 1. kategóriába tartozó vegyszert. Röviden erre jó.

M.g. zöld könyv is zöld, de az másra jó.

Előzmény: kacsaXD (61724)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61726

Tisztázzuk: az Mvt 87/9 elsősorban a munkavédelmet hivatott szabályozni, így előírásai szükségszerűen feltételeznek munkaadót és alkalmazottat:). Ja, és az egész buli nem a pohos lelkét nyomja, részben sokkalta korábbra -a kilencvenes évek elejére-, részben az EU-ba való benyalódásunk időszakára datálódik:(.
Konkrétan:
"...a veszélyes munkafolyamatoknál, technológiáknál a veszélyek megelőzése, illetve károsító hatásuk csökkentése érdekében a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, rendeltetésszerű használatukra a munkavállalókat ki kell oktatni és az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatát meg kell követelni.

A rendelet a munkavédelemről szóló törvényben foglalt felhatalmazás alapján került kiadásra, így hatálya az Mvt 87. § 9. pontja szerint a szervezett munkavégzés keretében végzett tevékenységekre, illetve az e tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásokra, valamint ezen tevékenységeket és szolgáltatásokat végző (munkaviszony jellegű jogviszonyban lévő) munkavállalókra terjed ki."

Ha (egyszemélyes, bejelentett) vállalkozóként nyiszálod a dudvát, döntöd a fát, akkor elküldheted a pokolba a hivatalt (végre hazatalál:)). Ha van alkalmazottad is, aki veled gürcöl, már ők a nyerők! Meg akkor is, ha páleszt párolsz papír nélkül, mert köztudott, hogy az fontosabb alkotóelem, mint a cefre:(.

Mindegy, ha már így van, ez hasznos lehet:
TEÁOR 8130:      Zöldterület-kezelés

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az alábbiak telepítése, gondozása, fenntartása:
     - parkok és kertek:
       - magán- és bérházaknál
       - köz- és közösségi épületeknél (iskolák, kórházak, közigazgatási épületek, templomok stb.)
    - közterületeknél (parkok, zöld területek, temetők stb.)
    - autópálya, közlekedési pályák zöldesítésénél (utak, vasúti és villamos vonalak, vízi utak, kikötők)
    - ipari és kereskedelmi épületeknél
     - növényzet:
        - épületeknél (tetőkertek, homlokzati növényzet, télikert)
        - sportpályáknál (futball, golf stb.), játszótereknél, napozópázsitnál és egyéb szabadidős parkoknál
       - álló- és folyóvíznél (medencék, alternáló vizes területek, tavak, uszodák, csatornák, vízpályák, szennyvíztelep)
     - zaj, szél, erózió, vakítás elleni védő-, takarónövényzet

Ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés:
- a kertek és parkok telepítése, gondozása és fenntartása háztartásoknál

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- az üzleti, értékesítési célú növénytermesztés, növény- és faültetés eladási célra
- a faiskola és erdei faiskola, lásd: 01.30, 02.10
- a mezőgazdasági földterületek környezeti állapotának megóvása
- a tájrendezési célú építési tevékenység, lásd: F nemzetgazdasági ág
- a tájtervezés és tájépítészeti tevékenység

"Hasznos" linkek:

http://www.cegalapitas.net/teaor08-tevekenysegi-korok.html
http://www.teaorszamok.hu/8130/Z%C3%B6ldter%C3%BClet-kezel%C3%A9s/

Egy szösszenet: https://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&csatid=&topicid=251755
valamint https://www.pbkik.hu/hu/letoltes/16386/d6b4a - ez egy lista arról, mely tevékenységek végezhetők képesítéshez kötötten (a zöldterület-kezelőnek se híre, se hamva...)
A listák talán tartalmazzák a választ kacsaXD vegyszeres kérdésére is.
No, ezzel leakadtam a témáról, remélem, lesz, aki nem csak szid miatta.

Laci_SK Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61725

urak,

a stiga kaszakrol kawasaki motorral szerelve van vknek velemenye, konkretan a SBC 635 KD-rol lenne szo, amit most mifelenk ugy 290€-t kinalnak megvetelre.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61724

Milyen zöldkönyv a vegyszeres?

Előzmény: pintérjani (61718)
s51es Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61723

Nem lenne az akksis annyira rossz dolog, ha lenne egy napra való akkuszett.

Vagy, alternatíva egy aggregátor ami folyamatosan tölt 3-4-5 tartalékot....

Mert a villanymotor, na az nem butaság :)

Előzmény: s51es (61719)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61721

Azt akarják bemutatni, hogy ugyanolyan körülmények között az adott akksis gép erősebb, mint az adott benzines.

Előzmény: Isti betyár (61715)
apii Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61720

Fát kitermelni biztosan, de mezőgazdaságba szerintem nem.

Előzmény: pintérjani (61718)
s51es Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61719

szkanderezés

HUSQVARNA 525RX versus akku-s HUSQVARNA 536LiRX

Előzmény: Isti betyár (61715)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61718

Zöld könyv az van, de "fakitermelő" részszakképesítés van beleírva.Az is jó?

Előzmény: apii (61716)
apii Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61717

Ezt kérték elsőnek ellenőrzéskor.Meg a fülkében lévő szerszámot keresték.

Aztán az összes gépészt megvágták, mert nem volt kardán záró fedél a traktoron pótkocsizáskor. Van benne igazság, de nem életszerű.

Előzmény: apii (61716)
apii Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61716

Ha magadnak gépezel nem kell hozzá semmi. Ha másnak, zöld könyv, szakirányú végzettségre adják meg.Tudtommal.

Előzmény: kacsaXD (61704)
Isti betyár Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61715

Sziasztok!

Ez milyen teszt akarna lenni szerintetek?

https://www.youtube.com/watch?v=Qwzu8h0jawg

dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61714

Na itt van a bibi

Irtad ezt nagy büszkén ...bárhol bárkinek!!!!!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147869561&t=9128440

Aztán rájöttél hogy óriási hiba volt részedröl

Mert ugy kiderülne a személyed:DDDDDD

Most meg már kihátrálsz...puliként terelsz

Ha donciként válaszolsz akkor is ok:!!!!!!!!!!!!

Paaapavál kezdtem ki lesz a vége???:DDDDDD

Van még a tarsolyodban böven...Hiii Hiiii:..::DDDDDDD

Előzmény: Putyika007 (61711)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61713

Azt hiszem ezentul vizsgaval sem lehet valaki hajlektalan.  ??????????

Előzmény: Papapapapapa (61708)
Homo mirabundus Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61712

Hali és hoppá...

Felizgultam, mint a mámi, ha késik a nyögdíj, és elkezdtem nézegetni-keresgetni a "gépesített kutyagumi- és csigaterelés" képzettségi követelményeit, vagy bármiféle jogi feltételeit.

Not mit találtam? Én magam sem hittem volna, de SEMMIT!

Ahol szervezett munkavégzés keretein belül történik a művelet, ott van egyféle elvárás, tanfolyami és vizsgakötelezettség. Annak viszont szinte egyértelműen csak az a célja, hogy ha (munkával összefüggően) balhét csinál a "skilled human resource" (felgyújt-leéget stb.), avagy balesetet okoz/szenved, akkor lehessen mondani: pedig hogy ki lett okítva, el lett neki mondva, papírja is van róla... Ártani nem használ, mert még a normálisa is meghülyülhet két éhomra fogyasztott hajnali feles után, de ez az egész mégis inkább az alkalmazói oldal "mi mossuk a kezeinket" eszköze. Ezért is az előírás.

Hogy kicsit erősebb gépeket is említsek: a szabályozás szerint -úgy tűnik- még egy kombájnra is felülhetsz mindenféle engedély/vizsga meg ilyesféle trükközés nélkül, csak maradj vele birtokon (vagy más birtokán) belül, de ha az országútra kimégy vele, akkor nyilvánvaló és érthető okoból azért kell egyéb, hivatalosan tanúsított ismeretekkel is bírnod (jogsi munkagép kategóriára).

Ha tehát magánzóként (tehát nem alkalmazottként), de vállalkozóként kaszabolod a kiscsibéket a fűben, abból lehet baj (megver a tulaj), ámde ha csak a füvet nyírod - hát segítsetek, mert az én figyelmemet elkerülhette az a fél sor, ami ehhez bármiféle képzettséget ELŐÍRNA.

Ha meggondolom, ez logikus is. Az égvilágon senki nem kér(het)i számon, hogy egy kis fűnyíró traktorral rodeózol otthon, traktoros-diploma nélkül:). Egy fűkasza mitől lenne már gyilkosabb eszköz a kistraktornál? Vagy főleg egy hagyományos kézikaszánál? Ám ha más tulaj területén teszed ugyanezt, akkor akár pénzért csinálod, akár nem (mert ugye ez nem bizonyítható...), már számon kérhetik a vállakozásod meglétét, de ez csak az adózás miatt van...

Előzmény: Papapapapapa (61708)
Putyika007 Creative Commons License 2018.06.24 -2 0 61711

Akkor még egyszer, mielőtt végleg elgurul a gyógyszered!:-)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148113795&t=9128440

Vágod?????

Előzmény: dr.szertelen (61710)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61710

Probálnék veled normálisan kommunikálni......vágod?????

Előzmény: Papapapapapa (61706)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61709

Most bármit firkálok neked mind....mind kötözködés

Itt nyiltan felvetettétek a probát

Priviben beszéltetek.....a ti dolgotok

Én csak simán éerdeklödtem.....normálisan.....érthetöen

Hogy áll a találka?????

Ennyi semmi több!!!!!!

Előzmény: Papapapapapa (61706)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.24 -1 0 61708

Manapság már a hajléktalansághoz is OKJ-s vizsga kell, különben jön a bírság!:-((((((((((((((

Előzmény: Rőth Sándor (61705)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61707
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.24 -2 0 61706

Te most kötözködsz, piszkálódsz, más topikban vélt sérelmek miatt, vagy tényleg képtelen vagy értelmezni hozzászólások tartalmát?

Segítségként, a gyengébbek kedvéért, de tényleg csak a gyengébbek kedvéért, mert a többiek "vágják", vágod??????:-DDD

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148113795&t=9128440

Előzmény: dr.szertelen (61686)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61705

Jogos a vizsga, nehogy ekevel menjen valaki buzat aratni.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61704

Még a traktorhoz is kell valamilyen vizsga, ha az ember munkagéppel dolgozik. Nem elég a jogosítvány.

Előzmény: kacsaXD (61703)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61703

És ki ellenőrzi????

Munkavédelem???

Előzmény: pintérjani (61701)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61702

Baj.

Előzmény: pintérjani (61701)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61701

A kérdés az, ha kapsz egy ellenőrzést, akkor mi lesz a vége?

Előzmény: kaszatibi1979 (61700)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61700

Èn is másodállásban vállalok fűkaszállást egyéni vállalkozókènt ès nem kellett hozzá semmilyen kerti kisgèp kezelői papír.

Előzmény: aszfaltszaggató (61699)
aszfaltszaggató Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61699

Ez nem túl jó hìr. Hìmestojásként bánok vele amikor csak lehet, sűrűn pihentetem, faxa olajat kap aztán csak lesz valami. Azért köszi

Előzmény: Uaz08 (61695)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61698

Ja még. És ha kifizetnéd és elvégeznéd még mindig járhatnál úgy, mint a targoncások, munkagépesek.

Előzmény: pintérjani (61696)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61697

Mit gondolsz miért lett? Tudod, NEM ADÓ, de aki dolgozik nehogy már jól járjon! Nem tellene stadionra. Vagyis hát arra mindig lenne, legfeljebb az orvosok fizetésére nem maradna. Bár akkor meg beírnák a tákolmányba, hogy minden orvos KÖTELES társadalmi munkában dolgozni.

Előzmény: pintérjani (61696)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61696

Gondolkodtam, hogy kiváltom a vállalkozóit másodállásban és kaszálgatok, de így azért meggondolom.Most akkor adjak ki százhetvenezret egy papírért, hogy dolgozhassak?

Előzmény: Gypsy56 (61691)
Uaz08 Creative Commons License 2018.06.24 -1 0 61695

A jó hír neked az hogy nem adtál túl sokat érte.Kínai a hitványabb fajtából,inkább szegélyvágó mint fűkasza , kb 1 lovas.Amire szeretnéd használni arra valszeg nem alkalmas,de hajrá.DDDD

Előzmény: aszfaltszaggató (61675)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61694

Én nem fizettem érte, cég küldött, akkor kellett volna fizetnem érte ha megbukok s meg kell ismételni. 

Előzmény: apii (61684)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61693

Különben 3 hét a tanfolyam, oktatók meg irtó rendesek. 

Előzmény: pintérjani (61689)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.24 0 0 61692

Köszi szépen :) Persze hogy vigyázok gépre, tegnap pl azt néztem alapjáraton is pörög kés,damildob. Valamit elrontottam összeszerelésnél.

Előzmény: Kapa bácsi (61688)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.24 0 1 61691

Természetesen nem, csak ha munkaként, tehát cégesként kaszálsz.

Előzmény: pintérjani (61690)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61690

Na, megnéztem: zöldterületi kisgép-üzemeltető a neve a tanfolyamnak.

A kérdés már csak az, hogy enélkül a papír nélkül megbüntetnek, ha kaszálsz?

Ha most indítok egy vállalkozást az OKJ-s fakitermelői végzettségemmel, beleveszem a vállalkozás tevékenységébe a fűkaszálást, akkor el kell végezzem ezt a tanfolyamot?

pintérjani Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61689

Milyen papír kell fűkaszáláshoz?Mi a hivatalos megnevezése?

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 1 61688

Kívánom a vágyad mielőbb teljesüljön,legyen pénzed!Addig is jó munkát,és vigyázz a gépre,sokan kezdték így.

Előzmény: Fec7 (61676)
NyiMisi Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 61687

Nagyon helyes, higiéniai szakasszisztens bizonyítvány nélkül nem lehet csak úgy megállókat seperni.

Előzmény: Gypsy56 (61681)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61686

Itt a forumon beszéltétek meg nyilvánosan

semmit nem lehet elárulni az egészböl

Megbeszéltem telon az illetékessel hogy kb 2-3hét mulva.......például

ilyenekre gondolnék

Előzmény: Papapapapapa (61680)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61685

Nem akarlak elkeseríteni, de pont tegnap nézelődtem a neten, találtam egy fs 80-ast, 50 ezerért. 

A kép alapján nem sokat ment. Szerintem a videon látható habverő, ahhoz képest játékszer. Persze nem is egy kategória a két gép, de az áruk hasonló. (használtan értve a fs 80-ast)

Persze azért a vételkor ki kellene próbálni.

Előzmény: Papapapapapa (61680)
apii Creative Commons License 2018.06.23 0 2 61684

Tudod egyszer 200 000 kivágtam egy tanfolyamra. Aztán 10 év múlva érvénytelen lett. Most újra 200 a tanfolyamra! A jó édes any-kat! Ilyen is van!

Ez jutott eszembe a tanfolyamról!Nem a te hibád, de le kellett írni!

Előzmény: Fec7 (61652)
selgir Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61683

arra viszont jó a papír, hogy mégis lássák, tettél valamit az ügy érdekében! ellenben a veszélyes munkagépekhez kell papír! lásd: láncfűrész

Előzmény: Fec7 (61677)
selgir Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61682

szoktak olykor rémhíreket terjeszteni olyanok, akiknek piszkos anyagi érdekükben áll :)

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 61681

Most akkor képzeld magad elé, hogy a cégünknél utcaseprőket, akik megállókat takarítanak köteleztek takarító tanfolyamra. Mert lett volna bünti jogosulatlan seprőhasználatért. :-)))))

Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61680

Az illetékessel tartjuk privátban a kapcsolatot ez ügyben!:-)

Addig is a kíváncsiskodóknak:

https://www.youtube.com/watch?v=fM83WolBM-o

https://www.youtube.com/watch?v=c-AEJ4zz-pE

Előzmény: dr.szertelen (61678)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61679

Egy fenét vagyok túlképzett, akik vágták fűvet kaszával egy-két hónapig ezerszer többet tudnak. Ez arrol szólt van papir bőgethessem gépet.Mindennap szinte tanulok vén rókáktol újat munka közben.

Előzmény: Gypsy56 (61657)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61678

Hogy álltok?

Lesz proba??.....sokan várnánk kiváncsian?:)))
Engem is érdekelne a villany Hecht teljesitménye.

Előzmény: Papapapapapa (61495)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61677

Nekünk az oktató mondta a tanfolyamon, portás kiment cég épület előtt fűvet vágni s valami 400ezres bűntetés lett belőle hogy nem volt papirja zöld övezeti kisgép üzemeltetésről :D Ha nem igaz engem is átvertek)

Előzmény: selgir (61667)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61676

Próbáltam papa :) Melegedett motor rágyújtottam s  addig pihent, aztán toltam tovább :)Lesz pénzem komoly gépre olyant veszek, addig ez van, megjegyzem nincs rá panaszom eddig :)

Előzmény: Kapa bácsi (61659)
aszfaltszaggató Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61675

Üdv! Ma vettem egy Al-ko BC 41-25fűkaszát, 13.000ft volt, szerintem jó üzlet volt, a gép indul megy, minimális csörgés hallható a motorból, valamint karburátort kell takarìtani, beállìtani, mert gázadásra ledadog. Hajtás feszes, jó állapotú. A gépről kinek milyen tapasztalata van? Kìnai? Kést lehet rá tenni? Elhanyagolt placcra kéne, kb 2* 1500m2 , nádas füves gazos területre.Látom ma is van belőle új, 50 ezer Ft körül.gondolom alkatrész ellátása rendben van

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61674

Azért az ismeretségi körömben ez nem jellemző,nekem tízen évet ment egy AM 162,permetező,és még mindig működik,valahol.Az olaj/itt már sokan leírták,pro-és kontra/sokat számít szaharai forróságban láttam besülni Stihl 450-s kaszát piros Stihllel ment 1/50-ben.Szinte minden márkára van ilyen példa.Ne felejtkezzünk meg a rejtett gyári hibáról sem.....

Előzmény: kacsaXD (61673)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61673

Nálam az oleo 430 tl simán besült.

Az önkormányzatnál van egy nagy maruyama, még damilvágó sincs rajta és kutya baja.

Előzmény: Kapa bácsi (61671)
jukika Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61672

Valóban az alkatrész ellátottság időintervalluma a gyenge pontja ezeknek a kaszáknak.

Előzmény: Rőth Sándor (61670)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61671

Azért azt megkel jegyezni,hogy féltek az emberek,az alkatrész ellátottságtól,nehéz hozzá beszerezni vidéken ezt azt.A Piterláncf.is forgalmaz Maruyama kaszát,nem is akár milyet a BCV5020-t,de nem hiszem,hogy nagyon kapkodnák...Pedig nem rossz,bár az ára is majd a két"nagy"közelében van.Meg az említett kasza akkor sem volt olcsó,és szerintem a rezgéscsillapítása......,egy pontos volt.

Előzmény: jukika (61669)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61670

Az nem mindegy, hogy a legkozelebbi vasboltban is tudsz egy gephez alkatreszt venni, vagy a gyongyosi szakszerviznek kell megrendelni, es eljuttatni hozzad. Egy draga gep nem feltetlen attol draga, hogy az kulonleges anyagbol van, hanem az araba benne van a globalis szerviz es alkatresz ellatas. Eleg veletlenul osszegyurni egy legszurot, aztan szegre lehet akasztani egy par napra a kaszat, mire megjon hozza a cucc. A par nap meg pont annyira eleg, ha olyan az ido, hogy a damil mar keves lesz a gazhozhoz. 

Előzmény: jukika (61669)
jukika Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61669

Honda boltok forgalmazták a shindaiwát akkor hozták be konténerszámra de nem volt rá kereslet és nem érte meg több száz gépet behozatni. Valamiért (egyszer elmondták de nem emlékszem) darabonként nem tudnak behozni de alkatrész ellátottságban a gyöngyösi Honda szakszervíz bármien alkatrészt tud rendelni. Mellesleg a tulajnak is van egy ilyen kaszája :) De az árán mai napig csodálkozom hengerbe meg mindenhol dombornyomott japan felirat.

Előzmény: gaborka888 (61635)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 61668

Szerencsére nem csak 20 és 200 E Ft-ért lehet fűkaszát vásárolni, közte is bárki megtalálhatja számára a megfelelőt árban, minőségben.

Előzmény: kaszatibi1979 (61665)
selgir Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61667

de megnézném ezt a jogszabályt... :)

Előzmény: Fec7 (61656)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61666

Kétségtelen igazad van,ebben.Meg 100,négyzet méterre nem biztos,hogy egx Hq 555,vagy Stihl 510-560 kéne.

Előzmény: kaszatibi1979 (61665)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.23 0 1 61665

Írta fec7, hogy szeretne majd egy használható kaszát de nem mindenki teheti meg első körben hogy 200+EFT adjon ki egy gèpre.Az első kaszám nekem is egy mtd-bc smart 33 volt.Ès én voltam a világ legboldogabb embere:))))

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61664

Sajnos gyenge ahhoz a gyomrom.

Előzmény: Gypsy56 (61663)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61663

Szerintem neked komoly esélyed van jó állásra a NAV kebelén belül.

Előzmény: Kapa bácsi (61660)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 61662

Na most vájár mán ! Ez nem a science fiction fórum ! ?-)

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 -1 0 61661

Természetesen a bicikli, motorkerékpár(kicsi és nagy kategória), személyautó, és teher külön kategória lenne !!!

Előzmény: Gypsy56 (61658)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61660

Szabad strandon pénztári ellenőr,+nap fűtés ellenőr.........

Előzmény: Gypsy56 (61658)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61659

Próbáltad már a Démont mellig érő fűben 3-4,órán át használni?Az lehet a gladiátor játék......

Előzmény: Fec7 (61656)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61658

Azon gondolkodtam, miben is tudnék segíteni a pohosnak, mert úgy látom, lassan kifogy az ötletekből. Lássuk csak. Lehetne csavarhúzó kezelő, ásó kezelő (emelt szintű temetkezési), kukorica címerező szakmunkás, pókhálótlanító, bicikli kerék légfújó referens. Így elsőre.

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61657

Egy nagyon életre való, a dolgokat jól átlátó oktatótól tanultál. :-)))

Az lebegjen a szemed előtt, hozzád képest túlsúlyban levő piacos kasza szerű izével egyéni próbálkozókhoz képest kétségbeejtően túlképzett vagy. ;-)

Előzmény: Fec7 (61655)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61656

Az hogy van papirpd arrol hogy tudsz fűkaszázni nem hátrány, kemény bűntetéseket szabnak ki ha képesités nélkül vágod fűvet :)

Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61655

Te jófej vagy, átlátod dolgokat :D Mindenesetre én örülök hogy elkezdtem fűkaszázni :) Azt nem felejtem el, oktatonk mondta első nap, Önök felnőttekm első nap végére megtanitannám mindenre őnöket, átvehessék papirt, de van egy megadott óraszám, tehát 3 hétig be kell járniuk :D 

Előzmény: Gypsy56 (61654)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 2 61654

Tudom. Sőt, nekem is van ilyen papírom. :-)))

Amikor ezt a pohos kitalálta, a cégünknek hirtelen kellett vagy 400 ilyen papír. Hát vettek.  Miután úgy adták, hogy nem volt darabhoz kötve, így az ügyvezetőtől a raktárosig mindenkinek lett ilyen. :-))))

Előzmény: Fec7 (61653)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61653

Ám vicces, mert mi tanfolyamunkkal párhuzamosan ment takaritó nő tanfolyam, szóval nálad a pont :D

Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61652

Nem éreztem kötekedésnek :) Á, itt oapir azért kellett, ellenőrzésnél fellehessen mutatni, állitólag szokott lenni. tanfolyamra járni azért kelett papir legyen, aztán meló közbe tanuljuk meg dolgokat :D

Előzmény: Gypsy56 (61650)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 1 61651

Félreértetted. A paraszt nem jelző, hanem munka.

Előzmény: Fec7 (61649)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61650

Hát, sok sikert! Én már nem vagyok ennyire lelkes. :-)))))))))))

Nem téged akartalak piszkálni, de a pohos (gyengébbeknek MINISZTERELNÖK ÚR) teljesen meghülyült már ezekkel a "szakmai képzésekkel" .

Felkészül: szakképzett sintér, trágyakezelő, és újságárus.

Előzmény: Fec7 (61648)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61649

Én vállalom a paraszt jelzőt :)

Előzmény: Gypsy56 (61647)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61648

Nem, dehogy, ez úgy indult 3 tanfolyam közül lehetett választanni. Eszembe se jutott hogy ennyire jó fűkaszával dolgozni :) Azért mentem erre cégnél 2 ember van fűkaszára s meggyőztek végezzem ezt el, mostmár örülök is neki :) Maszek melók meg véletlen jöttek, voltam szivességből vágni fűvet s láttak meló közbe, idősek, elfoglalt emberek s kérdezték náluk vágnám e. Eszem ágába se volt hogy én maszekoljak) Még árat se tudom mennyit illik kérni.

Előzmény: Gypsy56 (61646)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 1 61647

Pedig Istenem, de szép is ez, szakképzett takarítónő, meg diplomás paraszt. Nem?

Előzmény: Gypsy56 (61646)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61646

A kötelező szakképzettség mégis jobban szól, mint az "Ide az összes pénzt!"

Előzmény: Gypsy56 (61645)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.23 0 2 61645

A tanfolyam nem azért van, hogy valamit is tanulj, hanem hogy PAPÍROD LEGYEN !!! És a papír mire kell? Hogy legyen indok pénzt kérni tőled.

Előzmény: Fec7 (61644)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61644

Halkan jegyzem meg, elvégeztem egy tanfolyamot, de 2 nap alatt meló közben a rutinos vén rókáktol több trükköt, technikai dolgot tanultam mint egész tanfolyamon.

Fec7 Creative Commons License 2018.06.23 0 0 61643

Sziasztok, elkezdtem ide-oda járni Demon-omal. Kezd úgy tűnni erős gép,de pl kést cserélni fogom olyan gyenge anyagnak tűnnik, damildob-al meg bizonytalan lettem, mióta zsinort rendesen feltudom tekerni (többnyire) és koppintom is műkszik :) De azért gyors töltös dob még tervbe van. Szóval én elvagyok Demonnal, persze azért nézegettem komolyabb gépeket :) 

csííbe Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61642

Értem,utána nézek.Köszönöm.

Előzmény: Gypsy56 (61638)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61641

Köszönöm !

Előzmény: jukika (61626)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61640

Én is vettem volna tőlük de nem is forgalmazza senki sem !

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61639

Nem fog elterjedni, mert évek óta nem kapható, öt éve még volt, akkor picit DRÁGÁBB VOL, mint a Komatsu 5010, ami rezgéscsillapítós, egyebekben meg biztos állja az összehasonlítást. De ha ilyen kaliberű gépre vágyik valaki, annak ott a Husqvarna 553RS. Mellesleg ha lenne most Shindaiwa, biztosan nem lenne olcsóbb, mint a husi 553. Akkor meg?

Előzmény: ak.negyvenhet (61631)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61638

Ez a tünet a felakadt tűszelepre emlékeztet.

Előzmény: csííbe (61634)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.22 0 1 61637

Hát ... azért az 525RX nem picit gyengébb. Én nem félnék attól, hogy a 135R nem bírja. Akárhova is sorolták be a mániákus beskatulyázók.

Előzmény: kosmoo81 (61636)
kosmoo81 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61636

azt hiszem husqvarna lesz, a szervizeles miatt is jobb lenne de elkezdtem nezegetni a gepeket.

135r-re azt irjak hogy farmer felhasznalasra valo, az 525rx meg profi de gyengebb picit.

valoszinuleg eleg lenne a kissebb teljesitmenye csak arra lennek kivancsi, hogy ez a 2 kategoria mennyivel masabb, strapabirobb-e a kissebb profi, vagy jobb anyagokbol van osszerakva?

Előzmény: kacsaXD (61619)
gaborka888 Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61635

Ha ezt korábban tudom, hogy van ilyen kasza ennyi penzért, akkor valószínű nem az Oleo 746-ost vettem volna. A Nikkari is gondolkodóba ejtett  ha korábban tudok róla. Nem mindegy, hogy 46ccm 2.6 le, vagy 53ccm és 3.1 le. Az alkatrészellátottsága milyen? 

csííbe Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61634

Tiszteletem.

Kis segítségre volna szükségem.

Vásároltam egy Einhell bg-bc-43 as fűkaszát,kéz alól,viszont nagyon keveset volt használva.Akkor is kímélve.

Két évig állt,de harmadik rántásra indult.Szépen ment is.

Kiürítettem egy negyed tankot,elsőre annyit raktam bele.Majd ki cseréltem a tömlőket,szivató gumit,mert el voltak rehülve.

Újra töltöttem a tankot 40-es keverékkel,s most az istenért sem indul.

Ki szedtem a gyertyát,szikra van.És a gyertya nem tiszta hanem csupa benzin.

S amikor be akarom rántani fröcsög az olaj-benzin a kipufogóból.

Jobban még nem szedtem szét,gondoltam nem lehet nagy baja,mert szépen ment(egy darabig)

Volna valakinek ötlete hogy mi lehet a hiba?

Köszönöm

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61633

A  maruyama se rossz a japánok tényleg tudnak valamit.

Előzmény: dr.szertelen (61630)
paledog Creative Commons License 2018.06.22 0 0 61632

Egyszer láttam dolgozni egy ilyen kaszát. Nagyon tetszett ki is ment a fejemből. De most mivel vásárlás előtt vagyok gondolkodóba estem. Forgalmazza ezt a márkát még valaki az országban? A hivatalos oldalukon 2010-es az árlista.

ak.negyvenhet Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61631

Hi!

Gratula a géphez! ;-)

Itthon nem is fog elterjedni, mert itt ollllyan kib@szott csőlátás van mint az állat! Csak a S meg a H, a többi......az nem is létezik! ;-))

Fűrészeim között van egy Shindaiwa 490 is, úgy gondolom, h a maga kategóriájában kiváló gép, pöcc-röff mindig, arra a célra amire választottam, úgy tapasztalom, h faxa.

Szal én nem csodálkozom, h Neked is bejött a Shindi!

;-)

dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61630

SZERINTEM!

Nagyszerü géped van....   grat jól választottál

Én szintén zenész a komatsuimmal

Ez sem terjedt el:)))

Ugy látszi ezek a dzsapán valamik tényleg használhatók:)))

FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61629

Szerintem a T45 bőven elég oda...

Előzmény: kacsaXD (61618)
jukika Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61628

Bocs lemértem 35cm-re van a damil kiengedve. kb 1000-1200m2-en eszik 1 litert 1 hónapja vágott fűben.

Törölt nick Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61627

A rugóút ugyan annyi marad benn  a helyén. Erősebb lesz ha megnyújtja.

Előzmény: Zoltán Kocsis (61623)
jukika Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61626

Shindaiwa B530 53cc 3.1LE. 5 éve vásároltam újonnan. Kollégám favágó és shindaiwa fűrészei vannak egykezestől a nagyobbakig. Napi! használatban inkább a burkolatuk kopik el mint a fűrész. Innen jött az ötlet és az akkori ára 160.000ft hogy ilyet vettem.

Használhatóságra kezelésre Husqvarna 545rx-hez hasonlítanám de motorja pattogósabb pörgősebb. A szöghajtása nagyobb már szinte alapjáraton susog a damil. Ezért is írtam, hogy félgázzal szoktam füvet vágni. 2.7-es damillal kb 55cm átmérőre van kihúzva. Teljes gázzal nem tudtam még használni mert  nem lehet utána menni. Ha sűrű magas füvet vágok akkor meg feltekeri. Fogyasztása átlagos. Rezgéscsillapítása kiváló. Heveder kényelmes viszont tankolva 10kg ami egy idő után nehéz. Télen elővéve 2 rántás szívatóval 1 anélkül és már pattog is. Szó szerint mint valami cross motor kibelezett kipufogója. Amire használtam havonta 7000 m2 akácos, 5000m2 egyéb területek. Mára már kerítések mentén és fák körül használom mert leváltotta egy Dakr Tekton dobkasza.Hibája kopó alkatrész csere semmi nem volt! A kuplung csúszott 2 hete, szétszedtem és valami poros olajos valami volt a kuplung házban amit féktisztító lehozott. Ha így megy tovább akkor inkább a benzincső, pumpa, műanyag dolgok stb. fognak elöregedni minthogy a motor tönkremenjen. Azt nem értem, hogy Kanadában a nagy márkák mellett van a shindaiwa de itthon 100.000ft-al olcsóbb hasonló teljesítményű kaszákhoz képest és mégse terjedt el.

Előzmény: kavicsos64 (61625)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61625

Mondhatnál valamit azért a gépedről nem sokan kaszálnak olyannal !

Előzmény: jukika (61615)
Stabilmotor 007 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61624

Ebben az elméletben valami nem stimmel ! :-)

Előzmény: Zoltán Kocsis (61623)
Zoltán Kocsis Creative Commons License 2018.06.21 0 1 61623

Ha megnyújtod a rugót, azzal a rugóerőn nem növelsz,hanem csökkentesz, egységnyi rugóerő jut nagyobb munkaútra! Alátétet szoktunk alá rakni, és akkor erősebb lesz a rugó, mert egységnyi erő jut kisebb útra!

Előzmény: jukika (61608)
stukov1 Creative Commons License 2018.06.21 0 1 61622

Én még csak második éve használom a Fuxtec nagyobb kaszáját (FX-PS152), nem 4000, hanem inkább kevesebb mint 1000m2-en. Pöccre indult tavasszal. Egyelőre tényleg erősnek tűnik, kicsit nehéz is, eddig átgázolt mindenen. Pl ujjnyi vastag ecetfa sarjadékokon is + térd fölé érő gaz.

Használat után még mindig égett műanyag szaga van :)

Ennek ellenére 4000m2-re valami komolyabbat vennék. Gyengébbet semmiképpen.

Előzmény: Rőth Sándor (61621)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.21 0 1 61621

Ha 3-4 evente 100 000 alatt maradsz, akkor par ev alatt tobbet koltesz a szarokra, mint egyszer egy jo gepre. 
En nem sokat lamentaltam, amikor vasaroltam, nem is ismertem a markakat, csak egyet, olyat vettem, es nem okozott semmi csalodast. A legnagyobb meglepetest tavasszal okozza, amikor pont ugy indul poccre, ahogy osszel letettem. Ahogy olvasgatom, mindig vannak ketelkedok, es kiserletezo kedvuek, de a vegen mindenki a ket bevalt markanal kot ki, akinek a nyakara no a fu. 

Előzmény: kosmoo81 (61617)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.21 0 1 61620

Szia!

Makitat sztem,nevegyel.Volt bcs 5700-asom 3-ev es kuka.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.21 0 1 61619

Szerintem 135r, ne spórolj, mert a vége lehet több lesz.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61618
Előzmény: kacsaXD (61613)
kosmoo81 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61617

sziasztok

fukasza vasarlas elott allok.

volt egy zipperem de 1 even belül másodszor van szervízben, ha visszajön megszabadulok tőle.

4000m2 a terület ahol használom, de nagy részét fűnyíróval le tudom vágni.

ezekre gondoltam:

https://kertmotor.hu/shop/oleo-mac-sparta-38-t-sparta-380-bozotvago-fukasza/02-050000-0010

https://www.gepdepo.hu/fukasza/fukasza-bozotvago/makita-em3400u-benzinmotoros-fukasza-em3400u.html

https://www.gepdepo.hu/fukasza/fukasza-bozotvago/dolmar-ms-27u-2-utemu-benzinmotoros-fukasza-makita-em2600u-ms-27u.html

gondolkodtam stihl fs 56-70en vagy husqvarna 135r, de szeretnék 100ezer környékén maradni.

ti melyiket ajánlanátok?

kb 2 órás művelet lenne alkalmanként.

köszi a tanácsokat

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61616

Arra a gépre én a helyedben egy Stihl Autocut 40-2 fejet vennék. Igaz, annak is kell anyát esztergálni, de az biztosan nem megy szét.

Előzmény: jukika (61615)
jukika Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61615

Nekem a shindaiwa 53cc 3 lóerős. Volt már rajta piaci garden fej is kb 1 órát és darabokra tört.

Előzmény: kacsaXD (61614)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61614

Csak hát a közcsavarral kell játszani...

Előzmény: jukika (61612)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61613

https://www.husqvarna.com/hu/alkatreszek-es-kiegeszitok/damilfejek/damilfej-t35/578446301/

30 köbcentis motorhoz ajánlják

Nálam a tx45 nagyon tartós.

Előzmény: jukika (61612)
jukika Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61612

Akkor veszek bele új rúgót is. Valamint a t45x-et szeretném rárakni sokkal több köröm van rajta és erősebbnek néz ki. Csak a gépemen M10-es menet van. A betétcsavart lehet cserélgetni benne? Ahogy elnéztem nem csak a furat, hanem az anya mérete is nagyobb... Vagy csak esztergáltatni lehet?

Előzmény: Gypsy56 (61611)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.21 -1 0 61611

Nem szorul meg, hanem a rugó túl nagy ereje miatt leszakítja a körmöket. A Husqvarna elég jól megtervezte, nem biztos, hogy érdemes "továbbfejleszteni".

Előzmény: jukika (61608)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61610

Nem tudom, lehet.

Előzmény: 965HD (61609)
965HD Creative Commons License 2018.06.21 0 0 61609

És az nem lehet, hogy laza szerkezetű a talaj, mondjuk homok. Belesüllyed a koppintó és nem teljesen emelkedik meg és így forog? Én is jártam már így és én erre tudok gondolni. Nem tudom hogy van-e benne igazság. Üdv

Előzmény: Gypsy56 (61606)
jukika Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61608

Igen valóban nyújtottam a rúgón mert egy kis talaj egyenletlenségen már engedte a damilt. Ezért szorulna meg?

Előzmény: Gypsy56 (61599)
apii Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61607

Stihlnél egy kaszás tudta az összeégést produkálni, azóta senki. Arra sem jöttem rá mitől lehetett.

Ez sem könnyebb eset.

Előzmény: Gypsy56 (61606)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61606

Szerintem ez nem pont olyan. Ezeken az látszik, hogy valamiért nem nyomta ki a rugó teljesen a koppantót, és úgy megforgott. Bár hogy őszinte legyek azt nem tudom miért szorult meg. Lehet, hogy tényleg sokkal jobb az X végű fej csabágyas koppantója. Vagy fene tudja.

Előzmény: apii (61605)
apii Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61605
Előzmény: apii (61604)
apii Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61604

Már megvan a sztori, új fej volt, de nem garis.

Előzmény: Gypsy56 (61603)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61603

Nagyon jólelkű lehetett a szervizes, mert a mi általunk használt T45X pont ilyen, és normálisan használva nem jön le. Annyira nem, hogy miután elkopott a fedél meg az orsó, a régi alaplapra vettem újat, azzal ment.

Előzmény: apii (61601)
apii Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61602

Nem gariba cserélték!

Mert nem volt garis! :-)

Előzmény: apii (61601)
apii Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61601

Ez a jelenség ezzel a fejjel előferdült már másnál is.Azt még gariba cserélték.

Előzmény: jukika (61596)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61600

Ezekre gondoltam én is. :-))))))))))

Előzmény: Törölt nick (61598)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61599

Nos, hát ez az. Full gázon kéne kopogtatni, mert kis gázon nincs mi kitolja a damilt. Meg úgy kaszálni se kéne. Aztán meg gyanítom azt elfelejtetted megírni, hogy túl könnyen engedte a damilt, ezért nyújtottál a rugón. Persze csak szerintem.

Előzmény: jukika (61596)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.20 -1 0 61598

Az Ertéeles szerződése már nem engedte.

Vagy már sok a sikerdíja.

:)))

Előzmény: Gypsy56 (61593)
jukika Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61597

jukika Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61596

Üdv mindenkinek!

Van egy Husqvarna t35 damilfejem második 2 hónap alatt. Otthoni felhasználásra,  mindig elkopik a koppantóban az a 4 pöcök és szétugrik gázadásra a damil. Alacsony fordulaton koppintok félgázon vágom a füvet mint a hímestojást és mégis elkopik. 2.7-es damillal shindaiwa 50cc főkaszával. Mindenki több üzemórát dolgozik ilyen damilfejjel én meg alig merek füvet vágni vele.

Fec7 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61595

Ne tudjátok meg mit szoptam FŰKASZA DAMILFEJVÉDŐ BURKOLAT SZÓRÁSVÉDŐ vásárlással

Fec7 Creative Commons License 2018.06.20 0 0 61594

Sziasztok, szabad véleményeznem Demon D-RQ680-as fűkaszát?  :)

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.20 -2 1 61593

Mi van már, a bánki Győzike már nem vállalta a reklámot? A Főnök úrnak kellett? :-))))

Előzmény: Törölt nick (61592)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.20 -2 1 61592

Ez már nem rossz:

https://www.youtube.com/watch?v=sG6LVQjIaP8

Nem én vagyok forgalmazó !

Ide is leírom.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61591

Köszi, lehet, hogy kipróbálom ezt is.

Előzmény: Uaz08 (61588)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61590

Köszi, kipróbálom, de minimum a 3 mm vastagot.

Előzmény: Rőth Sándor (61587)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.19 -1 0 61589

Köszi, lehet kipróbálom.Azon az oldalon elég pénztárcabarát árak vannak.Onnan rendeltem én isva 2.7-es piros kör keresztmetszetűt a 350-esbe.Abban műkődött is, az 545 nagyon ette.

Előzmény: FŰKASZAARÉNA (61586)
Uaz08 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61588

Szerintem ez a kertmotoros aluporos nem rossz,kiengedőszemet kicsit eszi,árban nem rossz.

https://kertmotor.hu/shop/fukasza-damil-3-0mm-negyelu-alukevert-135-meter/30-060700-0001

Előzmény: pintérjani (61578)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61587

2,7-es Tornado, csavart.

Előzmény: pintérjani (61581)
FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61586

Aluporos damil sajna már nem olyan mint régen. Nem tartós.

A www.fukaszadamil.hu oldalról rendeltem 3mm - kocka damilt, elég szívósnak bizonyult a nagy ökörfarkkóróval szenben.

Előzmény: pintérjani (61578)
gaborka888 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61585

Ma sikerült kipróbálni a Bradas 5 szögű 2,7mm-es, két komponensű damilját, és nekem nem vált be. A zsenge füvet nagyon jól viszi, de amire én használom, arra kevés sajnos. Nagyon szakadt, a vastagszárú kórókat nem bírta.

Ha valakit érdekel írjon, 9e Ft-ért odaadom az egész dobot, kb 20 métert használtam el belőle. Postázni tudom.

Email címem publikus

kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61584

Én már ott tartok arcvédő, szemüveg, porálarc ! A fűben sok minden más is van ami ártalmas ! Pl a bélgilisztákat légzés útján is el lehet kapni ,a fűben azért van állati ürülék is sokféle !

Előzmény: pintérjani (61583)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.19 -1 1 61583

Szerencsére nincs gondom a pollenekkel, egy növényt kivéve:ez a vérrehulló fecskefű.Ha ebből lekaszálok 3 tövet, marja, csípi a torkom, az orrnyálkahártyát és légszomjam van.Ellenben a parlagfüvet simán kiröhögöm...

Előzmény: analógfotós (61582)
analógfotós Creative Commons License 2018.06.19 0 1 61582

Én még a műtős papírmaszkot sem tartom utolsó sorban kerülendőnek a pollenek miatt. :-)

Persze ha nem akarod a fűkaszálást végig prüszköléssel tölteni vörös szemmel, és folyó orral... :-))

Előzmény: pintérjani (61575)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.19 -1 0 61581

Megnyugtattatok a szöghajtás melegedésével kapcsolatban, köszi.

Arról az aluporos damilról tudsz mondani vastagságot, nevet?

Előzmény: kaszatibi1979 (61580)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61580

Ilyen nekem is a szöghajtás ahogy írod.Harmatos nedves fűben gőzölögni szokott.Na a Husqvarna damilt tegnap fèlrebasztam!Szőlő soralját kaszáltunk,tele volt azzal a szúrós erősszárú növènyel mèterenkènt szakaszt tőbe!!Aluporos damil amilböl 6500ft Majd 200 mèter sokkal jobb volt!Igaz így is cumi volt az 555-ös egy tank benzin kètszeri damilcsèvèlès!!Kèssel nem lehetett a sok fiatal vessző vègett!

Előzmény: pintérjani (61576)
ali kis Creative Commons License 2018.06.19 -1 0 61579

Ha zajos a géped, barkácsolj hangtompítót!

https://www.youtube.com/watch?v=EEPWAsvZkdc

Ha ez nem tetszik, itt a sztereó:

https://www.youtube.com/watch?v=RXmV_QY9-jw

pintérjani Creative Commons License 2018.06.19 0 0 61578

Oké, rendben.Köszi! ;-)

Valami jó masszív, tartós, szívós damilt nem sikerült találnod?

Előzmény: FŰKASZAARÉNA (61577)
FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61577

Igen, meleg a szöghajtás nekem is, de ez üzemmeleg állapot.

Elvégre van ott fordulat bőven.

Zsírt figyeld, hogy legyen benne.

Előzmény: pintérjani (61576)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61576

Ma ismét használtam a Hq 545rx kaszát.Az első tank 50 percig tartott ki.Egy kertet kaszáltam, térd alá és combközépig érő növényzet volt az ellenfél, helyenként kissé fás szárú, magas gaz, helyenként combközépig érő csalán és volt ahol sűrű szőrfű bujkált.

Kezdem megszokni a szórásvédőt, most már csak párszor akadt el a vakondtúrásban és egyéb helyeken.

A szürke Hq Xforce 3.0 mm damillal kapcsolatban azt vettem észre, hogy nem szereti, ha a damilvágóig ki van engedve a szál.Ilyenkor hamar elkopik, majd egész jól tartja magát, miután lerövidült a damilvágó által maximalizált hossz kb. 60-70%-ára.

A szöghajtást most még kicsit melegnek érzem, kézzel hozzáérve kellemetlenül meleg.Az 545-nek ilyen a szöghajtása vagy a használat, bejáratás során ez változni fog?Amikor kaszáltam eleredt az eső, megálltam damilt utántölteni és gőzölgött a nedvesség a szöghajtáson.A Stihl FS350 esetében nem vettem észre ilyet.Zsír van a szöghajtásban elég.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.18 -1 0 61575

Az arc és hallásvédő az alap dolog kaszáláskor annyira, mint amikor vizelni akarsz akkor előveszed a f....d.  :-D

Előzmény: sustain (61572)
selgir Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61574

jó az a 460!

fele annyiért meg nagyon jó a nikkari...

Előzmény: arpadszo (61571)
s51es Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61573

Szép estét!

Többnyire olvasgatom a fórumot és sok okosságot találtam már, talán a következőre is tudtok valami jó megoldást.

Van egy kaszám, amin fix rögzítésű a kormány.  4 drb torx csavar rögzíti a 2 tagú kormány pozícióját. A szarvak előre-hátra billenthetőek csak. A könnyebb szállíthatóság miatt jó lenne egyszerűen és oldalirányban is elfordítható kormány.  Bilincs/rögzítő cserén agyalok, ami  egy központi füles csavarral nyitható-zárható.  Az is előnyös lenne, ha némi rezgéscsillapító hatással párosulna. A mostaninak  nincs. A szár átmérője 28, a szarvaké 20mm.

A stihl fs 240,260-n láttam ilyesmit, de annak ára elég húzós. Használt bontottat eddig nem találtam.

Létezik  az olcsóbb kategóriások között ilyen tartóval szerelt? Esetleg elérhetőség a beszerzésére?

Köszönöm a válaszokat/meglátásokat előre is.

sustain Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61572

Csak annyit, hogy én már sok éve rockzenekarban hammondozok, és finoman szólva is szokva vagyok a hangerőhöz, de a Husim kipufogója komolyan próbára teszi a fülemet. Ebben igazat adok! De ez szerintem nem szempont, tudod már elég rég feltalálták a hallásvédőt, és nem olyan drága! Nekem nem derogál használni, te se szégyelld!;))))))

Ha csak ennyi a baj, ne hezitálj, bár gondolom a STIHL-re sem Lakatos Alehandró írja meg a garancialevelet, biztos nem lősz azzal se mellé!;)) 

Előzmény: arpadszo (61571)
arpadszo Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61571

Nem viccelek. 3 gép között vacillálok. Mindenképpen újat veszek. Nem akarok többé kompromisszumokat kötni.

Nikkari Sxd-55n 

Husi 545RX

Stihl FS 460

A Nikkari esetén félek a hosszútávú kopóalkatrészek (pl. légszűrő szivacs, szórásvédő stb) elérhetőségétől.

A husi egy ordítógép.

Stihl gép sosem volt a kezemben. 

Előzmény: Gypsy56 (61568)
arpadszo Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61570

Annyiba kerül, mit az 545RX. Nem mernék kísérletezni vele....

Előzmény: Törölt nick (61569)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61569

Az új 550 Masteron nem gondolkodtál?

Vegyen már valaki itt a fórumon, jöjjenek a tapasztalatok.

Előzmény: arpadszo (61564)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.18 -1 0 61568

Ezt most komolyan kérdezted?

pintérjani Creative Commons License 2018.06.18 -1 1 61567

Jó kérdés!  ;-)

Mindkettőre hallani pro és kontra is.Mindkettőt használják nagy cégek, önkormányzatok, közútkezelő, stb.

Én nem adnék a 460-ért 40-50 ezerrel többet, mondom ezt úgy, hogy a 460-at nem ismerem.

Az én döntésemben nagy szerepet játszott a két márka eladóinak a hozzáállása.FS350-em volt, nem volt vele gondom sosem, de meg sem fordult a fejemben, hogy újra Stihl-t vegyek.Itt-ott megkérdeztem, hogy Hq 545rx vagy Stihl 460, de magamban azért drukkoltam, hogy a megkérdezettek az 545rx-et ajánlják.

Uaz08 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61566

Hosszútávon mindkettő jó,azt vedd amelyik tetszik.

apii Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61565

Állítólag mindegyik jó.

Az igaz hogy husit még nem láttam! :-)

arpadszo Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61564

A központi szerviz ma írt emailt. A teljes vételárat vissza fogják utalni. Remélem gyorsak lesznek.

Ha félretesszük a vételárat, akkor melyik a jobb vétel hosszú távon: 545RX vagy FS 460 C-EM?

Előzmény: arpadszo (61501)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61563

Igazad van. Szetkaptam es valoban vannak nyilasok, amiket sosem figyeltem. 

Előzmény: apii (61562)
apii Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61562

40 2 fejen is működnie kell.Így is , úgy is. :-)

Előzmény: apii (61560)
m.zsolt01 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61561

Privátban ment az ajánlatom.

Előzmény: /suhanc78/ (61559)
apii Creative Commons License 2018.06.18 -1 0 61560

Amit a képen látsz az  C 25 2-é.

Felfűzés a lényeg. :-)

Ehhez nagyon hasonló tied. K.B. pont ilyen csak nagyobba. :-)

Előzmény: pintérjani (61548)
/suhanc78/ Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61559

Kár hogy nem tudom kiprobálni csak a dolmar t mert az van most nállam kölcsönbe.Nekem pont elég az ereje de ha azt mondod hogy a mcculloch érezhetöen erösebb akkol az lessz.Az ajánlat az nem érdekel mert 52000ft most ingyen postával.Ha irsz jobb ajánlatot lehet érdekel.

Előzmény: m.zsolt01 (61557)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61558

Mi bajod az alternálóval? Nekem van ilen szárzúzó, nagyon kis keskeny pöcs.

Előzmény: Törölt nick (61544)
m.zsolt01 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61557

Van egy ilyen Dolmarom,  ha érdekel 50.000 Ft-ert eladó 3 év garanciával, 2 damilfejjel, ajándék olajjal, dobozában tartozékokkal.

Egyszer használt, de már javított, sajnos bejáratás közben, egy pihenő után (2 doboz sör), többször nem indult, nem volt szikra, gy.tek. hiba, csere. 

Egy hónapig volt szervízbe, a gép egy napos volt, neten rendeltem.

Nyugodtan halgass a tapasztaltabb előttem szólokhoz.

Makita gép a Dolmar (papíron 1.2 Le) de a kis 1 lovas habverőkhöz képest is harmatgyenge. Több fűkaszám van, de ez szegélynyírónak is gyengusz, a kis görbe szárú Sthil fs 45 sokkal nyomatékosabb gép. 

A telken 12 éve nyúzok egy fs 450-est, több hektáron, de nem akartam hazahozni a házhoz, a gyümölcsfák alá bujkálni.

Vettem egy Dolmart, de minek, szerintem ebbe a kategóriában egy Husqvarna 128r, McCulloch b28b, Oleo Sparta 250, Fs 55 sokkal jobb gépek.

Előzmény: /suhanc78/ (61555)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61556

A Husqvarna alkatrész üzemág jobban műxik mint a Makita. Ha két egyforma teljesítményű gépből az egyik jóval nagyobb köbcentis, akkor az nyomatékosabb.

Előzmény: /suhanc78/ (61555)
/suhanc78/ Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61555

mcculloch hoz jobban van alkatrész?A dolmar az makita.A 1ik az 27ccm a másik az 33ccm de lóeröre egyforma.Van külömbség füvágás közbe?

Előzmény: Gypsy56 (61554)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61554

Szerintem a Dolmart inkább ne. Nem azért mert nem jó, hanem a rossz és drága alkatrész ellátás miatt.

Előzmény: /suhanc78/ (61553)
/suhanc78/ Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61553

Üdv mindenkinek.Kis fükaszát szeretnék venni.Dolmar ms-27u vagy McCulloch B33B?Arban ugyan az.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61552

Dobozban volt és valószínűleg adapteres. (csak felet rajta csavarni)

2007-es évjáratú, lehet bele fészkelt valami bogár vagy pók.

Előzmény: Derrikkmanus (61551)
Derrikkmanus Creative Commons License 2018.06.18 0 0 61551

Akár a megvenni szándékozók is elállítgathatják simán még a boltban.

Előzmény: SNAKe (61393)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61550

A 40-2 fejben teljesen elkulonul a ket orso. 

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61549

Nekem sem ilyen van benne,ez valszeg 25-2,orsó lehet.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61548

Nekem nem ilyen orsó volt a 40-2 fejben gyárilag.

Előzmény: apii (61538)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.17 -1 0 61547

2,7-s,és 2,4-s damilból 10,m-t,a 3,-sból mint api írta.Az után gyártott damilfej szinte mint az eredeti csak feliratokban külömbözik,legalábbis a Péterláncfírésznél kapható ilyen.

Előzmény: gospipa (61543)
apii Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61546

Én 2,7-ből k.b. 8,9 métert, 3-ból 6,7-et.

Épen ahogy sikerül. :-)

Előzmény: gospipa (61543)
[tamkov] Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61545

Köszönöm. Csak még az 1600Ft-os postát meg kell emésztenem :(

Előzmény: ali kis (61498)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61544

De ott arany áron vannak ezek, sufniban felejtett is jó nekem... :)

Előzmény: Gypsy56 (61533)
gospipa Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61543

milyen hosszú damilt  vágtok, 2.7 és 3-as esetén?

köszi a választ

apii Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61542

Husi fejet nem ismerem, gépet is kölcsönzőbe egyszer láttam közelről. Komolyan!

Előzmény: Gypsy56 (61539)
apii Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61541

Gyári damildobra rá megy az egyben is.

Utángyártottat még nem láttam, azt nem tudom. :-)

Előzmény: pintérjani (61540)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61540

Ami orsó volt nekem a 40-2 fejben azt nem lehetett egyben feltekerni a szálat, csak egyenként a szálakat külön.

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.17 -1 0 61539

A husi meg eleve így van kitalálva. ;-)

apii Creative Commons License 2018.06.17 -1 0 61538

Nem muszáj szálanként felcsavarni. Így a végén egyben kidobja a szálat és felszedhető.

Plusz infó annak aki nem ismerte. :-)

Előzmény: pintérjani (61536)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61537

Kb. 2x4 m 2,7-es damilt szoktam a 40-2 fejbe tolteni, a lentebb megenekelt Tornado nagyon jol szerepelt benne, minden hokuszpokusz, aztatas, olajozas nelkul. 

Előzmény: Halkow (61534)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 -1 0 61536

Én a Stihl 40-2 fejbe szálanként 3 kéztől kézig mennyiséget szoktam feltekerni a 2.7-es damilból, de akkor már majdnem kilóg a damil az orsó síkjából.

Előzmény: Halkow (61534)
WendelkeS Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61535

A Te tanácsodra vettem meg én is a 343-s szórásvédőjét, ami ugyan nem volt olcsó..., de tényleg sokkal jobb vele dolgozni mint a gyárival. A gyárija állandóan elakadt az egyenetlen terepen, ez sokkal jobban használható. Sőt még a damilt is kb. 2 cm-el nagyobbra engedi.

A két szórásvédő cseréje, meg tényleg csak egy perc a kombikulccsal:-)

Előzmény: Uaz08 (61527)
Halkow Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61534

Stihl-be AutoCut 40-2 és az újabb 46-2-be, 2x2 kéztől-kézig távolság( nálam kb 6,3m multor lemértem 2,7mm de még 3mm damil is. Ez egy 8 órás melóra még cserjés területen is elég szokott lenni nekem. A husqvarna forgó csapágyas feje tényleg jónak tűnik  és szerintem ennek is köze lehet a sokkal jobb pörgösséghez , mivel stihlen vissza fogja a föld és a kopás. lehet meghackelem a husqvarna fejet és teszek bele egy fs120 valót :D

Stihl fejet használók! nektem nem ég bele a nem stihl 2,7mm-es damil az új 46-2 fejbe? nekem mióta megjelent állandóan, a régi 40-2 fej nem volt ennyire allergiás  a nem stihl damilra.

Vagy ez valami ficsőr, hogy stihl damilt vegyen a nép? Vagy a megnövekedett felülett és ez által nagyobb hő miatt éghet bele? Majd rakok fel képet az orsóról elájultok majd,

Előzmény: pintérjani (61524)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61533

A jászberényi iparosnak van. Felújítva.

Előzmény: Törölt nick (61532)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61532

Kedves mindenki!Keresek megvételre MF 70 t. géphez, szárzúzó/fűnyíró adaptert, olyant amilyen a képen is van.Lehet hiányos, nem fontos, hogy No.1 állapotú legyen.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61531

Köszi a tippet!

Uaz08 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61530

Én nem nagyon használok pengét,de igen szoknya nélkül vissza a gyári,egy csavar rögzíti kb 1 perc a csere.

Előzmény: kacsaXD (61529)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.17 -1 0 61529

Pengéhez, meg vissza a régit, mert ezen nem lehet a"szoknyát" levenni?????

Uaz08 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61528

Kipróbáltam az 545-ön a nylon légszűrőt,5 tank után már látszik rendesen hogy a finom zöld port átengedi,szerintem damilozáshoz nem jó.

Uaz08 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61527

A 343 szórásvédője nagyságrendekkel jobb,egyszer ha lesz lehetőséged próbáld ki,főleg árkozásnál,sok vakondtúrásos helyen sem akad annyira,egy az egyben passzol a545-re.

Előzmény: pintérjani (61516)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.17 0 1 61526

"Egyébként lehet, hogy kicsit túl van lihegve ez a bejáratás dolog:sokan megveszik, használják egyből és nincs gondja a kaszának...."

Igen, en is ezt csinaltam, es kizarolag tovig gazzal hasznalom, gond nelkul, a legnagyobb elegedettseggel. Persze egy kicsit melegitem az elso inditas utan.
Nem vagyok muszaki ember, de paraszti esszel egy belsoegesu motornak, ha jo a hutese nem kell piheno, sot ellenkezoleg, az az elllensege. A hules-melegedes feszultseget kelt az anyagban, az egyenletes uzemi homersekleten jaratassal szemben. Ezt tapasztalom a kocsiknal is, ket verdat hasznalok oriasi futasteljesitmennyel. Azokat sem kimelem, viszont legtobbszor hosszu tavokat futok veluk.

Előzmény: pintérjani (61523)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 -1 1 61525

Növényzetfüggő is, hogy mennyi az elég, de szerintem a nagyobb tank miatt tovább bírja időben.

Előzmény: Kapa bácsi (61522)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61524

Métert nem tudok mondani.3-asból úgy tettem rá, hogy a kifeszített kér karom távolsága, ebből öt .Ez kényelmesen ráfért.

Előzmény: Kapa bácsi (61522)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 -1 1 61523

Úgy gondolom, hogy nem vicceltem el.Az üzletben azt mondták, hogy mehet nyugodtan a gép, pihentessem az elsőnpár tankolás között.Elsőnek csak beindítottam, üzemmeleg lett, párszor megpörgettem fű nélkül, majd hagytam kihűlni.Utána a bolt által beletöltött kb.2-3 dl keveréket kaszáltam el, majd pihi.A következő már teletank volt, amit két részben használtam el.Ezután már nem volt tervezett megállás, de kettőt mégis sikerült beiktatni:damilorsó csere, majd később damilfej cseréje dikics késre.Hétfőn lesz egy 500-600 m2-es melóm térdig érő fűvel, az szintén tökéletes a bejáratás folytatásához, szerintem.

Azt gondolom, hogy ennél óvatosabban nem kell bejáratni, de természetesen mindenki úgy csinálja, ahogy neki teszik és ahogy gondolja.

Egyébként lehet, hogy kicsit túl van lihegve ez a bejáratás dolog:sokan megveszik, használják egyből és nincs gondja a kaszának....

Előzmény: kacsaXD (61519)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61522

Mennyi megy a T45X fejre?Az autocatra 2,7 mm-s 12,m 3,mm-s ből 9,m kel ennél több?

pintérjani Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61521

Köszi.Koppintó nekem nem akadt el, inkább a szórásvédő.Véleményem szerint túl alulra nyúlik.Arra tudok gondolni, az az oka, hogy kevesebb cuccot tudjon a damil a kaszás ember felé csapni.

Fogantyúval nincs gondom, a heveder meg egyszerűen tökéletes.Mármint a Balance XT, nekem az van.

Előzmény: sasa0955 (61518)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61520

Bocsánat hogy közbe pofázok, de Demon-nál én se tettem fel damil vágot, most várom futár kihozza új pajzsot, dob fölé, damil szétverte ami alapbol fent volt. Ha ott a damilvágó használd szerintem.

Előzmény: SNAKe (61515)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.17 -1 1 61519

Hmm....!!!!

Szerintem a bejáratást nem lehet elviccelni.

Nálam az első 10 liter keverék, csak 2,4-es damillal ment. Az első két tankot 5 perc -30 perc (kaszálás-pihentetés) intervallumokkal csináltam. Majd rátértem 10-30 intervallumokra. Olyan 7 liter után kezdtem fél tankot egy menetben elfüstölni.

sasa0955 Creative Commons License 2018.06.17 0 0 61518

Nekem jobban tetszik a Stihl damilfej, stabil a damiladagolása és nem akad a koppintó a gödrökbe, vakondtúrásokba. Damildob koppintórésze vastag műanyag, sokat kibír és 3300-3600Ft (eredeti). A stihl fogantyúja is jobban kézre áll nekem, de a HQ hevedere sokkal kényelmesebb.

Gratula az új géphez.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.16 -1 0 61517

Hibamentes üzemórákat a géppel!Szeretni fogod, főleg az erőtöbblet miatt.Nem mindegy az ember csak nyöszörög, köszörül a géppel, vagy érezhetően halad is vele a munka.Az egyik beosztottam mondta még anno az elkopott kalapácsokkal dolgozó darálóra, hogy "Főnök, a gép megyen, de a munka nem halad!  :-D

Hány lóerős a gép?Mekkora damillal használtad?

Előzmény: SNAKe (61515)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.16 -1 0 61516

Sziasztok!

Ma végre sikerült használatba vennem a hétfőn megvásárolt Hq 545rx-et.Nézzétek el nekem, de csak a Stihl fs350-hez tudom hasonlítani.Igen tudom, nem egyforma a hengerűrtartalom, így nem almát hasonlítok az almával, de ez van.

Mivel az 545 nagyobb hengerűrtartalmú, így erősebb is, mint a 350-es, ezt éreztem is a használat során.Sokat jelent az a 0.6 lóerő.

A gép könnyen indul, de ugye ez alap egy új gépnél.

Amiket tapasztaltam:volt itthon még a 2.7-es damilból, amit a 350-eshez használtam, azzal kezdtem el használni az 545-öt, gondoltam kezdésnek megteszi.Nem úgy lett.Úgy szaggatta, hogy nem akartak hinni a szememnek.A 350-es egész tűrhetően muzsikált vele, az 545-ös elszaggatta.A fukaszadamil.hu-ról rendelt piros kör keresztmetszetű damil volt, beáztatva.Tekertem fel Hq Xforce 3-as damilt, azzal már más lett a tapasztalat, de többet vártam ettől a damiltól.Ez a damil is be volt áztatva és azért kellett koppintani gyakran a fejet annak ellenére, hogy nem túl sűrű, lágyszárú fű/gyom volt az ellenfél.

Jóval több damil fér a t45x fejbe mint az autocut 40-2-be, így ritkábban kel megállni damilt tölteni.A ritkább megállást segíti az 545-ös nagyobb tankja is, persze tapasztalatom szerint kicsit többet is fogyaszt, viszont erősebb is, így gyorsabban végzek.Az első egész tank 55 percig tartott, "kellemesen kaszálható" fűben és terepen.(Kb. 1 hónapja-5 hete kaszált kert)

Eleinte a damil adagolása kicsit döcögős volt, de később ráéreztem a technikára és nem volt probléma.Más, mint a Stihl autocut 40-2 fej, de használat közben nincs gond vele.Talán annak lehet jobb gazdaságilag aki sokat kaszál és sűrűbben kell a fejre költeni:nem mindegy, hogy orsót kell venni az elkopott  koppintó rész miatt (Stihl autocut 40-2) vagy csak egy kupakot(Hq t45x).

A másik dolog, amihez hozzá kellett szoknom, az a sokak által kritizált szórásvédő.Valóban kicsit lejjebb ér az alja, mint azt a használati gyakorlat indokolná, ehhez hozzá kell szokni.Nem tudom azt mondani, hogy az fs350-é jobb volt, mert arról még pár hónaposan levettem a szálvágó gallért, így az egyértelműen nem ért annyira le, mint az 545-é most, amin még rajta van a szálvágó a gallérral együtt.Meg kell szokni, hogy kicsit egyenetlenebb terepen elakad, vagy magasabb tarlót kel hagyni.Most magamnak kaszáltam, így inkább szoktam a használatát. :-)

Szórásvédő terén ami az fs350 előnyére írható az az, hogy könnyebb volt tisztán tartani.Gondolom ez sokak számára nem szempont, viszont én kénytelen vagyok a Scenic-ben szállítani, így munka után muszáj eltakarítanom  a gépet a lehetőségekhez mérten a legjobban.A 350-esnél egy gyakorlatilag sima felületű szórásvédő volt, az 545-ösé viszont gazdagon cizellált, sűrűn helyezte el rajta a mérnökök merevítőket, mélyedéseket. Qrva nehéz úgy eltakarítani, hogy kocsiba rakható legyen.Ennek a problémának a megoldására azt találtam ki még a 350-es idejében, hogy a fejre húzok egy "szövet" tápos zsákot.

Az 545-öt könnyebb fel, illetve leakasztani a hevederről, ezt elleshetnék a Stihl mérnökei.

Ennyi tapasztalat után is úgy gondolom, hogy ezt a gépet venném megint.Gyakorlatilag a kategóriatársai Stihlben  (fs410-460?) huszon-harmincezrekkel drágábbak, ami pedig Stihlben annyiba kerül, mint az 545(fs310) az pedig fél lóerővel gyengébb.Az előbb említett Stihl gépeket nem volt szerencsém próbálni, de az áraik és a kereskedők hozzáállása segített abban, hogy HQ gépet vegyek, de ezt mondhatnám úgy is , hogy a Hq kedvezőbb árai és a kereskedők pozitív, vevőbarát megnyilvánulásai döntötték el a vétel kimenetelét.

Egyelőre ennyi, élvezem az erőtöbbletet a 350-eshez képest, remélem legalább addig, amíg a 350-essel sikerült.

SNAKe Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61515

Ma végre kaszabolhattam a Komatsu 4000-el, 2 tank keveréket füstöltem el, szóval még bejáratva sincs.

Óvatosan toltam neki, nem pörgettem ezerrel. A damilvágót fel sem tettem. Jóval haladósabb, mint a 323 Husi, persze nem egy kategória. 

Olyan szerszámot még nem láttam, amivel jó lenne dolgozni, de legalább ezzel a szenvedés faktor ki lett iktatva. Magabiztosan, erősen nyír, amire vettem arra úgy látom jó választás volt.

joskabacsi Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61514

Ez: https://www.husqvarna.com/hu/termekek/fukaszak/153r/965147704/

Utoljára úgy emlékszem 160e-ért láttam, az egy picivel több csak.

Előzmény: arpadszo (61511)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61513

Csak a japán márkák vannak ebben az árban ! 45cm3 körülieket nézd !

Előzmény: arpadszo (61511)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61512

Szerintem is.Nagyon megkel nézni.

Előzmény: Gypsy56 (61500)
arpadszo Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61511

A Nikkarin kívül mit érdemes még megfontolni 150e forint magasságában?

Az erő fontos. Volt 543rs gépem, azzal is elégedett voltam.

arpadszo Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61510

Nem akarok már másnak kaszálni. Találtam más prosperálóbb másodállást. Viszont nagy és nagyon gazos a közvetlen környezetem, ami a Hecht-nek köszönhetően reménytelen, hogy mikor lesz rendbetéve...

Előzmény: selgir (61508)
selgir Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61509

made for garden..., azt hiszem ez van a dobozán :)

egyébként meg ekkora motorhoz mehetett volna vastagabb szár

Előzmény: Halkow (61506)
selgir Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61508

szerintem hq vagy stihl... ez a nikkari sem tűnik rossznak! ha van melód, akkor bármelyik gép hamar behozza az árát :)

nekem két nagy hecht van, egy itthon, és egy a vállalkozásban. mindegyik pöcc-röff! csak a redvás szöghajtás ne lenne tele csavarral

Előzmény: arpadszo (61507)
arpadszo Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61507

Tavaly ugyanilyen elégedett voltam én is. Viszont hanyag nemtörődöm a központi szerviz is. Ezért nem akarok tovább küszködni velük. Akinek szerencséje van, az kifog egy tökéletes kínait. Akinek pedig nincs szerencséje, az szopik mint én. 

Kérdezem, hogy a szerviz ugyan mit próbálhatott ki? Üzem melegen elmegy a kompresszió? Komolytalan, nagyképű társaság a Hecht. Persze a termékek ára tavalyhoz képest jól megemelkedett, hiszen nincs normális gép ebben az ársávban. 

Gondolkozok, hogy mit vegyek, de mindenképpen bizonyított bevált gép lesz.

Előzmény: selgir (61505)
Halkow Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61506

Hát nincs mese verni kell az asztalt, mert ez is azt bizonyítja, hogy 90.000Ft -ért a Hecht 163 nem tartós jószág az ereje és nagy cm3 és a profinak kikiáltott kategóriába sorozása ellenére.

Örülők, hogy inkább Sthil fs120 vettem helyette.

Fs260c-e is egy fasza kasza, most láttam 3-is jófogáson 130-ért, kár hogy akkor nem volt mikor vettem a fs120-at de szinte 2-öt is tudtam volna venni akkor az árából.

De ha új kell a Nikari se tűnik rosznak, csak kérdés a tartóssága.

selgir Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61505

ezt is ki kell fogni :) ma épp 2 órán át vágtam damil-kés kombóval egy 1000nm-es portát, elvadult gaz, tavalyi kaszálék ott hagyva, rézsűs, és persze a fű lefelé dől...

zokszó nélkül vitte a hecht...

egy tank nem is fogyott el :)

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61504

Nem pereskednek azok, hanem fizetnek, mint a katonatiszt...

Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61503

A helyi parasztbotba nem sikerult ezekbol az ajanlott pedigres damilokbol venni, igy vettem egy narancssarga, csavart, aluminiummal erositett Tornado markaju damilt. Nem tudom az aluminium erosites mit jelent, maga a fem nem latszik benne. 
A lenyeg, nagyon klassz ez a damil is, csak ajanlani tudom. 6200 forint volt egy ca. 60 m-es adag. Ilyen jo damillal meg nem volt dolgom. Tobb tankolast is kibirt egy-egy adag, pedig sikerult most is parszaz vakondturast felszantani vele. Kapott agat, foldet, tuskot, ugyanugy, mint a tobbi, de nem tort, nem szakadt, es nem szorult meg a dobban. 
A hoseget es a pocsik legyet sajnos ez sem tartja tavol.

Előzmény: Péter Láncfűrészalkatrész (61358)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61502

Arrol fogalmam sincs mit takar motor hibája, de hallgatok rátok ha szerintettek necces igy venni, inkább részletre veszek egy erős közepes szintűt, addig meg Demon-t nyűvőm.

arpadszo Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61501

Sokan elégedetten használjátok a Hecht 163 profinak mondott fűkaszát. A sajátomat 10 nappal a leadást követően kaptam vissza a központi szervizből azzal, hogy kijavították a kipufogó hibáját és beállították a porlasztót. Többszöri próba során állítólag náluk hibátlanul üzemelt. Azért, hogy biztosra menjek vettem a Hecht-nél saját 2T olajat. Kiöntöttem otthon a korábban használt olajat és benzint. Vettem 10 liter friss 95 benzint a Shell kúton és a Hecht 2T olajjal kevertem be a 40:1 arányt. Ezt követően ma kb 15 percet dolgoztam és a kasza megadta magát. Most már elfogyott a türelmem, mert ezt nem lehet félremagyarázni a Hecht részéről sem. Be is vittem Csepelre nekik a gépet minden tartozékkal. Remélem, hogy nem kell sok jogi csűrcsavar, hogy a tavalyi áron visszavegyék ezt a csodát. Az utódja szerintem Nikkari lesz...

https://youtu.be/78FYK5ADOxk

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.16 -1 1 61500

Gyári alkatrészekkel otthon kérdéses, lehet jó, és lehet nullszaldós, szervizben csináltatva bukó. Szerintem.

Előzmény: Kapa bácsi (61499)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.16 -1 1 61499

Azért nézz utána,mennyi lenne a motor felújítása.A kasza többi része milyen,megéri-e a ráfordítást,az időt amit ráfordítanál.Kétségtelen egy könnyű erős,kényelmes gép,könnyű elcsábulni.

Előzmény: Fec7 (61496)
ali kis Creative Commons License 2018.06.16 0 1 61498
Előzmény: [tamkov] (61493)
selgir Creative Commons License 2018.06.16 -1 1 61497

ha nem indul be, nem tudod kipróbálni... 

mit takar a motorhiba? megragadt? elektronika?

Előzmény: Fec7 (61496)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61496

Emberek, lehet moho kezeim ráteszem egy sthil 410-re, motor hibás, szóval új motort kell vennem, esetleg fizetnem a vacak gépért, szerintettek mennyit fizessek érte? Beleszerettem 410-esekbe))

Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.16 -1 0 61495

Mostanság nagyon be vagyok havazva, de Pest-megyében van rá esély, hogy összehozzuk még az idén.

Részleteket inkább privátban, ha aktuálissá válik.:-)

Előzmény: FŰKASZAARÉNA (61492)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.16 -1 0 61494

Keress a karburátoron feliratokat, márkanevet, sorozatszámot, stb.!

Ezek alapján könnyebb a beazonosítás.

Előzmény: [tamkov] (61493)
[tamkov] Creative Commons License 2018.06.16 0 0 61493

Sziasztok!

Kínai kaszákhoz szeretnék membránkészletet venni, de nem tudom hogyan keressem, többféle néven léteznek.

Az egyik 43ccm a másik 32.5ccm, mindkettő tes*o-ból van.

Milyen karburátorhoz keressek?

FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61492

Szia Papapa.

Volna most egy kis időm már végre, volna kedved akkor bemutatni a Hecht géped?

A múltkor megígérted és mivel én is Pest megyei vagyok, találkozhatnánk egy videó erejéig.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=147869561&t=9128440

Üdv.

Bandi.

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61491

OK!

Előzmény: Gypsy56 (61489)
SNAKe Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61490

Köszi!

Előzmény: kacsaXD (61449)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61489

Nem lesz semmi baja, benne maradhat.

Előzmény: kacsaXD (61487)
rókafegyver Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61488

Milyen jó lett volna egy ilyen 78-ban a seregben ugye?

Előzmény: Papapapapapa (61476)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61487

A karburátorban a pillangószelep tengelyt és a rugót bent lehet hagyni? Nem lágyítja ki a rugót???

Előzmény: Gypsy56 (61486)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61486

Nekem is valami ilyesmi van az Aldiból. Mondjuk az még 5.400 Ft volt.

Előzmény: kacsaXD (61484)
Szagértőőő Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61485

Mindkettő jó, meg még egy csomó másik is. Pl ez.

https://www.arumania.hu/ultrahangos-tisztito-30w-50w-bk-9050-p214359

Előzmény: kacsaXD (61484)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61484
Előzmény: kacsaXD (61483)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61483
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61482

Ha rajta lenne a tippmixen megjátszanám a választ:DDDDDDDDD

Előzmény: dr.szertelen (61481)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61481

Küldök neked emilt a nevemmel teloszámommal lakcimemmel

És te utána viszont a sajátjaidat

Na vállalod???? meg ezáltal magadat is

Én is kitöröltem a levelezésünket!

Előzmény: Papapapapapa (61475)
Trump Lee Creative Commons License 2018.06.15 -1 2 61480

Ez a hivatásos uszító és feljelentő már tényleg soha nem tűnik el a picsába??????

Pedig már mindenki utálja, a francnak se hiányzik!

Előzmény: Gypsy56 (61478)
Zoltán Kocsis Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61479

Gyertya kiszerel, berántózsinórt a hengerbe dugsz, hogy kitámassza a dugót, aztán lelazítod a csavart! 

Előzmény: saincz (61444)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.15 -1 2 61478

Ja! Szaladj gyorsan feljelenteni a modikhoz, már hiányolnak. ;-)

Előzmény: Gypsy56 (61477)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.15 -1 1 61477

Ha szeretnél normálisan fórumozni, akkor miért csak ezt a szart tolod? Szerinted az általad is bevallott saját csillió kamunickeddel névre pontosan kéne kommunikálni ? Te még zakkantabb vagy, mint elsőre látszik. Aszondod megy utánad piszkálni? Tudod csak a hozzászólásaidat kell megnézni.

http://forum.index.hu/Search/searchUserArticle?u=1698214

Elsőre is látszik, hogy nincs sehol, viszont te belekötsz mindenhol valakibe.

Előzmény: Papapapapapa (61475)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.15 -1 0 61476

Ha kifogod, pár szezont végig fog dolgozni, hobbi szinten.

Ennek függvényében kedvező az ára. Némi barkácsolási hajlamot/érzéket igényel az ilyen kínai szerkezet és több törődést, mint az ipari márkák.

Ez tükröződik az árában.

Előzmény: Móncsa (61474)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.15 -3 2 61475

Akkor téged nagyon utálhatnak, hisz még az privát elérhetőségedet sem mered publikussá tenni!

Bezzeg annó privátban tudtál mocskolódni, fenyegetőzni, stb, csak nehogy itt kiderüljön milyen is vagy igazából!

Kár, hogy akkor bíztam benned és ahogy megbeszéltük kitöröltem mindent, az elérhetőségeiddel együtt, ahogy te is ígérted!

Az Én privát elérhetőségem kezdetektől fogva publikus!

Ja és még valamit!

Ha X nickkel van gondod, ne Y,Z,M, vagy akármelyik más nickkel akard megbeszélni!

Aztán tényleg jobb lenne, ha leszállnál rólam és a sunyi piszkálódásaid, uszításaid helyett a fórum témájával foglalkoznál és másokat is hagynál, hogy fórumozhassanak!:-)

Nem szeretnék itt tovább OFF-olni miattad sem!

Tényleg szeretnék itt normálisan fórumozni, ha hagynátok!

Előzmény: dr.szertelen (61464)
Móncsa Creative Commons License 2018.06.15 0 0 61474
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.15 -3 0 61473

Inkább beteges!

De jön utánam topikról topikra piszkálódni!

Előzmény: Törölt nick (61463)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61472

Bocsánat, STIHL elirtam nevét :)

Fec7 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61471

Meló helyen dolgoztam Stjhl 410-es géppel....Nahát azért az nagyon ott van, azóta Demon-omra enyhe elnézéssel tekintek :D

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61470
Előzmény: Gypsy56 (61466)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61469

Ha karburátoron a pillangó szelep tengelye lóg 1-2 millimétert az attól még jó lehet? Vagy már túl sok fals levegőt szív???

kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61468

A baj akkor fog kezdődni ha alkatrész kell hozzá ! Én már futottam pár kört a solo láncfűrésszel és még mindig nem jó !

Előzmény: GyA81 (61467)
GyA81 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61467

Sziasztok!

Ismeri valaki a Solo 154 fűkaszát? Gondolkodom a vásárlásán, de azt láttam több webshopban is, hogy a kisebb teljesítményű 142-nél olcsóbb. Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet, vagy csak így van és kész?

Köszönöm ha tudtok segíteni: Attila

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61466

Az aljával.

Előzmény: kacsaXD (61454)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61465

Nem szeretik...:))))))))))))

Előzmény: dr.szertelen (61464)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61464

Hát ez járja Borsodban

Ne szeretik a sunyi vamzereket:))))))

Előzmény: Törölt nick (61463)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61463

Csodálom az elszántságod!

Ennyi energiát befektetni egy halott ügybe...

ON

Előzmény: dr.szertelen (61462)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61462

Na még valami

Ugy emlékszem az emilváltáskor leirta nevem teloszámom

De ha tévednék a papának küldöm ha kéri

Na de putypapa is ugyszintén megnyilvánul:))))))

Na itt kezdödik a fennforgás:))))))

Előzmény: dr.szertelen (61457)
ali kis Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61461

Sajnos ebben nem tudok segíteni. Eddig csak tűszelepet cseréltem.

Előzmény: kacsaXD (61460)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61460

tűszelep fészek

Előzmény: kacsaXD (61459)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61459

Köszi!

Hogy Te miket tudsz!!

Tűszelep cserénél csak a tűszelepet kell cserélni vagy az alsó részét is amibe mozog-zár?

Előzmény: ali kis (61456)
D-zoli Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61458

Még egy kérdés eszembe jutott.

A Kawa elvileg két lóerős.

A kínai mennyi lehet?

Előzmény: D-zoli (61455)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.14 -1 0 61457

Tök igazad van:)))

De ez a fórumos egy igazi hazafi!!:DDDD

Belekavarodik a sok nicknevében....kikér magának...hazudik mint a vizfolyás..tagad másik fórumon meg már mást ír:))...és még büszke is rá!!!

Ráadásul panaszkodik az illetékeseknek ....több a hsz ott..mint a fórumban

Szemtöl szembe nem mer nézni magát SOHA DE SOHA nem vállalja

Érvel pár félreütött billentyüvel..netán helyesirással..ennyi

Szánalmas ....gyerekes...:))))

Sok sok évvel ezelöt az ilyeneket ledobálták egy hegyröl kiskorában mikor kiderültek a dolgok

Ez van:DDDDD

Számomra DÖBBENET ...de tény hogy ilyen élölények élnek...de ÉLNEK

El kell hogy fogadjuk:))))

Előzmény: NyiMisi (61453)
ali kis Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61456

A szerviz leírás ( fénykép) szerint a Z azon oldala a jó, ami a fényképeden felül van. Vagyis a párhuzamos oldalaknak az a fele amelyiken kis befelé nyilazás van.

http://www.zamacarb.com/page/disassembly_servicing_1

Előzmény: kacsaXD (61454)
D-zoli Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61455

Üdvözlök Mindenkit!

Először írok ide, mindjárt kérdezni is szeretnék.

Előljáróban annyit leírnék, hogy van egy benzines szegélynyíróm(jelenleg üzemképtelen) és két fűkaszám. Az egyik egy két éves de alig használt kínai csoda, ami a kersztségben a Champion CP160 nevet kapta, a másik egy Kawasaki TD40.

Előbbit ajándékba kaptam, utóbbit egy barátomtól mentettem meg kidobás elől.

A Kawa sokat lett használva mindenféle karbantartás és gondoskodás nélkül, így egy ideig eltart, míg használatba vehetem. A beindításon túl vagyok, szép egyenletes az alpjárata, viszont nyitott karburátornál nagy gázon fullad, illetve nem reagál miníg ugyanúgy amikor húzom neki.  Közepes gázon van, hogy veszi a fordulatot, és felpörög, van, hogy nem, illetve elég vékony a hangja magas fordulaton.

Gondolom nem kap elég anyagot. A karburátort még nem tudtam szétszedni idő hiányában, de ez lesz a következő feladat.

Amíg a Kawát rendbe hozom, a kínait kellene használnom. Ahogy írtam is, ajándékba kaptam két éve. Használva gyakorlatilag alig volt. Egy év után a karburátortól a tankba futó gumicsövek tönkrementek állásukban, illetve maga a tankba vezető ömítés is. Ezek cseréje után könnyen indult a gép.

Az eredeti kormány nagyon szűk volt, így ezt ma lecseréltem egy szélesebb, és jobb fogású, tartósabbnak tűnő markolatokkal ellátott darabra.

Amiket kérdezni szeretnék az a következő lenne. Stihl olajat használva milyen keveréket keverjek?

Jelenleg 1:25-ös keverék van a tankban, de erősen füstöl, és a kínai is hasonló dolgot produkál, mint a Kawa, amit ugyanezzel a keverékkel használtam. Teljesen nem lehet kinyitni a karbit üzemmeleg motornál sem, mert leáll. Így az alapjárat elég magas. Ha húzom neki a gázt, akkor még inkább zárni kell a karbinál a szelepet, különben lefullad. Kicsivel fél állás fölé beállítva lehet vele nyírni.

Lehet, hogy a túl sok olaj okozza mindezt, és a Kawa is ezért nem reagál megfelelően gázadásra?

A másik kérdésem az lenne, hogy a motor és a vágófej egy síkban kell legyen? Nálam vízszintes  felületre letett motornál a vágófej nem áll vízszintesen. Nem én raktam össze a fűkaszát, már így kaptam. Ellenőriztem, a szöghajtás és a motor felfogatás pozíciónáló csavarjai a száron lévő furatokban vannak. Lehet, hogy rosszul vannak elhelyezve a furatok?

Minden választ nagyon köszönök előre is!!!

kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61454

Fs 80 fűkasza, C1Q karburátor a sablon melyik felével állítjuk a tűszelep emelő himba magasságát?? Tudja valaki?

NyiMisi Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61453

Hagy a p...ába ezt a faszit, nem kell vele foglalkozni.

Előzmény: dr.szertelen (61445)
NyiMisi Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61452

Tescoban láttam, feltűnően jól néz ki. Ha sikerül venni légy szíves írd meg milyen!

Előzmény: Törölt nick (61407)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61451

Majd fogod látni, mikor koszolódik. 

Előzmény: pintérjani (61450)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61450

A karburátor felől?

Előzmény: kacsaXD (61448)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61449
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61448

Mert belülről szívja a levegőt.

Előzmény: pintérjani (61447)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61447

Amit még észrevettem különbséget az fs350 és az 545rx között az az, hogy a légszűrő pontosan ellentétesen van a két gép esetében.A Stihlnél a nagyobb légszűrő felület néz kifele és a kisebb befelé, a Hq-nál viszont fordítva:a kisebb légszűrő felületet látni kívül és befelé néz a nagyobb felület.Érdekes...

dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61446

Javitok.....mielött ebbe kötsz bele:DDDDD

És még azt SEM irtál egy üzenet  után se hogy jani!!!!! példul

Előzmény: dr.szertelen (61445)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61445

Hihetetlen!!

Mintha nem tudnád ez emilemet........elképesztö

Most igy lehet kötekedni...Hmmmmm????

Az emilem takarja a nevemet.....mikor leveleztünk le is irtam neked

Ellenben a TE emilcimed xerzcfhgdn nonem fickacim ahogy a nickjeid is

És még az irtad egy üzenet  után SEM hogy jani!!!!! példul

Elképesztö magas lovon ülsz meg mit képzelsz magadról vagy 10nicknév mögött!!!!

A másikon azért rágtam le mert büszkén irtad hogy soha nem tagadtad a több nickedet:)))))

Na na hogy is van ez?????

Előzmény: Papapapapapa (61436)
saincz Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61444

Sziasztok!

Tizenéves Husqvarna 125r fűkaszámat az egyik napról a másikra nem tudom berántani.

Csak elforog...

Leszereltem a burkolatot,és úgy tűnik a képen látszó rész belsejéven lévő rugó tört el.

Viszont ezt nem tudom szétszedni,hogy kicseréljem.Próbáltam a közepén lévő imbuszcsavart kihajtani,de nem indul meg.

Mi a trükkje?

pintérjani Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61443

Már én is!   ;-)  Úgy érzem, sosem lesz szombat....csak eső ne essen.  :-D

Előzmény: Gypsy56 (61438)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61442

Persze, nekem is az fs350 lógott rajta eddig.

Előzmény: Rőth Sándor (61434)
ali kis Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61441

Valóban nem mindegy. Akkor maradnak a vásárok.

http://www.vasarokfesztivalok.eoldal.hu/cikkek/orszagos-vasarok--a---k-/

Előzmény: Törölt nick (61440)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61440

Nem, ez a Stihl Copy.

De van amit kerestem:

https://szerszamx.hu/straus-st-heveder-szurke-parnazott-bor-heveder-5pontos-csatlakozas-fukaszahoz-uj-699

De szállítással már közel 8000 Ft.

Vásárban 5500 Ft volt.

Előzmény: ali kis (61408)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61439

Kényelmesebb gép mint a stilé !

Előzmény: pintérjani (61421)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.14 0 0 61438

Kíváncsi vagyok az első véleményre. ;-)

Előzmény: pintérjani (61429)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.14 -1 0 61437

Látom, csak nem nyugszol, megint kezded a piszkálódást. Most nem mész zokogni a modikhoz hogy alig várják, hogy beléd köthessenek? 

Előzmény: Papapapapapa (61436)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.14 -1 0 61436

Jó lett volna veled tisztázni, férfiasan egy-két dolgot (hiszen mindig ezt emlegeted), de te bujkálsz, titkolódzol, még az e-amil-ed is titkos (biztos megvan rá az okod, hogy bujkálsz), de akkor meg ne fröcsögj, szép csendesen húzd be e farkad a titkos e-mail-ed és elérhetőséged mögé és ne firtasd a megbeszélni valókat!

Az ilyen stílus nem vall egyenes emberre!!

Vágod?????????

Előzmény: dr.szertelen (61425)
Putyika007 Creative Commons License 2018.06.14 -1 0 61435

:DDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: pintérjani (61430)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61434

Most nem nyilatkoznek a mellemrol, inkabb arra vagyok kivancsi ezekre a kanadai mellenyekre ramegy a nemet kasza?

Előzmény: pintérjani (61433)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61433

Természetesen ide tartoznak a közepes cicik és a picicicik is....

Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61432

dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.13 -4 0 61431

pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 4 61430

Egyetértünk, a nagy cicik másra valók....  ;-)  :-)  :-D

Előzmény: Stabilmotor 007 (61428)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -3 2 61429

Köszi!Legalább addig menjen és hibamentesen, mint az FS350.  ;-)

Előzmény: dr.szertelen (61427)
Stabilmotor 007 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61428

Ha azon nem is, de a következőn már látom !

Akármilyen jó konstrukció, azért a nagy ciciket nem kaszáláshoz találták ki ! :-))

https://www.youtube.com/watch?v=XQv4L4sPrsg

Előzmény: pintérjani (61426)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.13 -4 0 61427

Ja amugymeg GRAT a gépedhez

Sok év problémamentes kaszálást!!!:)))

Előzmény: pintérjani (61424)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -3 1 61426

Nézd meg a dr.szertelen által linkelt videót, meg fogod érteni.

Előzmény: Stabilmotor 007 (61423)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.13 -4 0 61425

Minden OK lesz!

Ne izgasd fel magad.....karbi hangolás..és rendben!

Előzmény: SNAKe (61422)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -3 1 61424

Jó segítség, érthető, szemléletes.

Előzmény: dr.szertelen (61418)
Stabilmotor 007 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61423

Köszönöm ,  ebben az esetben így a csípőt terheli inkább, de az még mindig nem világos, hogy van összekötve a váll- mell-csípőheveder !

Előzmény: pintérjani (61416)
SNAKe Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61422

Holnap délelőtt szakítok rá időt, el vagyok havazva így nyár elején...:)

Előzmény: dr.szertelen (61412)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61421

Köszi!Egy Hq 545rx lett a Stihl FS350 helyett.

Előzmény: kavicsos64 (61419)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61420

Jászberényben van egy ürge azt kérdezd nem-e elküldi postán !

Előzmény: Törölt nick (61410)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61419

Néha lemaradok mostanában sok a meló ! Milyengép ? Gratulálok hozzá !

Előzmény: pintérjani (61404)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.13 -4 0 61418

Én is kinlódtam vele eleinte

a 182 magasságommal hátul a középsö ami bejött

Ez segitett....azóta király:DDD

https://www.youtube.com/watch?v=Kd_b2rSpFec

Előzmény: pintérjani (61413)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61417

Nem bizony, mert már agyon van és vigyáznom kell vele !

Előzmény: kacsaXD (61384)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -3 0 61416

A felső lehetőség a férfi és ahova a képen akasztja, az a női.A mellek alatt megy el a heveder.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61415

Hazaértem este majd teszek fel képet.

Előzmény: Stabilmotor 007 (61411)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61414

Van egy heveder, ami bal oldalról a hónalj alatt jön el, narancssárga színű.Férfiaknál azt abba a szürke csatba kell kötni, ami a két vállhevedert is összefogja.Nők esetében ezt a narancssárga hevedert abba a kis szürke csatba kell kötni, ami a narancssárga hevederen van, ami megy lefele a comb felé, amin a kasza beakasztási lehetősége van.

Előzmény: Stabilmotor 007 (61411)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61413

Mivel 185 cm körüli a magasságom, így a legfelső lehetőséget választottam.

Előzmény: Kapa bácsi (61409)
dr.szertelen Creative Commons License 2018.06.13 -4 0 61412

Hány évig is porosodott raktárban a zsir uj??

Az enyém 7évig

Szintén zenész

Karbit állitottam...és láss csodát

A japán jómunkás nem hiszem hogy évekre állitotta...szerintem:))))

Egy hozzáértö tekerget a karbin...és fülig fog érni a szád:DDDDDD

Nyugi rendben lesz.

Az L csavaron tekerj kifelé egy felet!

Igy távba.

Stabilmotor 007 Creative Commons License 2018.06.13 0 2 61411

Erről a női alkalmazásról tudnál valami bővebbet ?  Esetleg "kézzel foghatót" ??  :-)))

Nagyon lelkes lótartó hölgyismerősnek dús keblei vannak, és nem igazán kényelmes Neki a hám !

Előzmény: Kapa bácsi (61409)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61410

Sziasztok!

Szeretnék vásárolni MF 70 kaszálógéphez szárzúzó adaptert, de a környéken nem találok sehol elérhető áron ilyen adaptert. Ha tudtok olyan embert vagy nektek van ilyenetek eladó, ne tartsátok magatokban :)

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61409

A Balance X,is nagyon jó heveder,a különbség a háttámlában van+ a patentok meg az,hogy az XT unisex,van női csatolási lehetősége,mint tudod a tiédről,az X-n a háttámla fix.Te melyik poziciót használod a háttámlánál?

Előzmény: pintérjani (61406)
ali kis Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61408
Előzmény: Törölt nick (61407)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61407

Van a Husi Copy Straus heveder, idén akartam venni, de sehol nem találtam. Tavaly tele volt velük a vásár. :(

pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61406

Úgy tudom, hogy a Hq 545rx-hez a Balance X jár.Nekem Balance XT van.Én nem próbáltam a Balance X-et, de állítólag az is nagyságrendekkel jobb bármelyik másiknál.

Jó ötlet elkérni és használni egy fél napig, bár jó kell beállítani.Nézz róla videót a youtube-on, mert nem annyira egyszerű, mint amilyennek a Stihl heveder beállítása.

Előzmény: lyuko (61405)
lyuko Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61405

Van a közmunkásoknak ilyen kaszájuk, majd elkérem a hevedert pár órára.

Előzmény: pintérjani (61403)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61404

Köszi.Eddig még a hangját sem hallottam, de majd szombaton....

Előzmény: apii (61396)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61403

Nem tudom másként írni:kibaszottul kurvára tökéletes!Amíg nem oróbáltam, addig el sem tudtam képzelni, hogy mekkora a különbség.Első nap végén nem találram szavakat...

Előzmény: lyuko (61376)
Péter Láncfűrészalkatrész Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61402

Péter Láncfűrészalkatrész Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61401

Tároláskor. De használat előtt fél nappal mindenképp.

Van bennük szivacs elég azt bevizezni, elég neki a nedves párás levegő is a dobozban. Ilyenek a Flexiblade, Techniblade, Nylsaw, damilok.

A dobozaikon fel is van tüntetve a kancsósvizes jel :)

A logika szerintem abban van, hogy többkomponensű műanyag és a víz hatásáram beindulnak benne szilárdító/szakítószilárdságnövelő folyamatok.

A szilikon jó összetapadás ellen az olcsóbb damiloknál, de az nem hat a copolymer anyagára, csak keni.

Előzmény: Rőth Sándor (61385)
selgir Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61400

12*1,5

Előzmény: selgir (61399)
selgir Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61399

asszem 10*1,5

de a husi 45x stimmel rá pl.

Előzmény: Babo1985 (61398)
Babo1985 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61398

Sziasztok!

Tudom elegetek van már a témából, de a hecht 163 ra milyen adatokkal rendelkező damilfej megy rá?

Köszi

apii Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61397

Tárold egy vödör vízbe és meg van oldva.

Előzmény: Rőth Sándor (61385)
apii Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61396

Gratula a géphez! :-)

Előzmény: pintérjani (61373)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61395

A röhej az hivatalbol elvégeztem egy tanfolyamot, de fűnyirásrol élesben minimális ismereteket szereztünk, technikai dolgokrol viszont pengék lettünk, kedvenc szövegem az volt, tanfolyam után fönők:Ne már most gépet szerelni tanultál meg? :D

Fec7 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61394

Ez lehet hülyeség, de én most tanulom technikát, gépem se szuper menő (de én szeretem) Szóval mikor zsinórt benyeli hihetetlen modon elkezd rezonálni gázadagoló oldali szarv :) Olyankor stopp s megátkozom damildobot.Légyszives össze ne vesszettek, irtatok eddig irtó hasznosakat :)

SNAKe Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61393

Sziasztok!

Az létezhet, hogy a zsír új Komatsu karbija rosszul van beállítva? Gondoltam ma végre beröffentem legalább egy próba erejéig. Indul is, alapjárat ok, ellenben közepes gázadásra fulladgat (nyélgázon persze pörög mint a veszedelem). Ki gondolta volna, hogy ezt is beállítással kell kezdeni? Japán jómunkás emberek szánhattak volna rá egy kis időt ott az üzemben...

selgir Creative Commons License 2018.06.13 0 1 61392

mosás tényleg árt, szoktuk utána beindítani, megjáratni kicsit... ha meg már a gyújtás is vizes, akkor sajnos csak másnap :)

és igen, kuplungrugók hébe-hóba...

Előzmény: apii (61365)
*Steve Creative Commons License 2018.06.13 -1 0 61391

Szerintem rossz emberbe próbàlsz belekötni...

Előzmény: kacsaXD (61389)
Zoltán Kocsis Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61390

Ezt azért mondta kavicsosnak, mert tíz centit levágott a husija szárából... :)

Előzmény: kacsaXD (61389)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61389

Milyen kaszád van, hogy ilyen szakmai észrevételeket teszel????

A kaszák hosszában jelentős a különbség. Például a 430tl vagy 10 centivel hosszabb mint az 545 rx.

Mindegyiknek van előnye hátránya.

Feltételezzük, hogy tanultál fizikát és akkor egyértelmű, ha oldalirányú mozgásokat végzel egész nap és a damilfej közelebb van hozzád, kisebb az erőkar...

Előzmény: *Steve (61383)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61388

"beakasztott gép vizszintesen álljon ha a kormányt nem fogja az ember "

Aki sokat kaszál előbb vagy utóbb rájön, hogy orrnehézre talán könnyebb a kaszálás.

Előzmény: kavicsos64 (61382)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61387

Nekem sem szokott fajni a hatam, csak a combom, de nem a dorzsolestol, hanem a nyomastol. Sokszor tartom a gepet a labammal, egyenetlen, meredek helyeken. 

Amit meg megfigyeltem, -es lehet tenyleg egyeni hiszti- par nap utan akkor is erzem az orromban a kipufogo szagat, amikor mar regen nem kaszalok. Sajnos nalam nagyon ritka a szel, allandoan a gep fustjeben vagyok. 

Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61386

OK.  Koszonom, kiprobalom oket.

Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61385

Mikor kell vizezni? Feltekereskor, vagy a tarolas alatt?
Egyszer vettem egy damilt, amit valamilyen szilikonos lottyben adtak, de nem vettem eszre semmi kulonbseget, olyan volt, mint a tobbi. 

Az utobbi idoben feltekereskor be szoktam fujni az orsot szilikonolajjal, hogy ne szoruljon meg a tekercs, ugy tunik hasznal neki.

Előzmény: Péter Láncfűrészalkatrész (61380)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61384

Persze, mert még életedben nem vettél fel a földről 130-150 kg-os terhet derékból. Vagy valami terminátor vagy van eszed és nem vágod agyon a gerinced.

*Steve Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61383

Tuti a te titkos 10 centis leesztergàlàsodban rejlik valami.

kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61382

Ezen én nevetek ! Nekem még a hátam sosem fájt ! Volt már hogy a térdem a kis lépésektől és a forgástól megfájdult délutánra de a hátam még sosem fájt ! Olyan is volt hogy a jobb combomat feldörzsölte a gép mert a tartó párnázata lepottyant róla és az nélkül használtam ,de már megint elkopott róla csak egy gumi van helyette ,de ez érdekes módon még nem dörzsölt fel ! A hátfájást a nem súlypontban lévő gép okozza ,mert mindig emeled a gépet hogy a fej ne menjen a földön ! Még ha nem is veszi senki észre de ez azért van ,mert a bekötési pontra nem ügyel senki elcsúszik hátra ,vagy nincs is beállítva ! A gépek is mind fej nehéz már amiket próbáltam ,nem is lehet belőni hogy a beakasztott gép vizszintesen álljon ha a kormányt nem fogja az ember !

Előzmény: lyuko (61379)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61381

De igy maguk alatt vágják a fát ! Azért 3-4 évente nem vesz senki új gépet ha elromlik rajta valami ! Nem élünk még olyan jól hogy 200 ezreket ne vennénk észre !

Előzmény: Kapa bácsi (61369)
Péter Láncfűrészalkatrész Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61380

Tartósabb lesz. A profi damilok nagy részét vizezni kell.

Előzmény: Uaz08 (61362)
lyuko Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61379

Ez valami egyéni érzékenység lesz, mert nekem a hátam meg a derekam adja a negatív jeleket, de úgy álltalában mindenkinél a hátfájás a gond.

Előzmény: Rőth Sándor (61377)
965HD Creative Commons License 2018.06.13 0 0 61378

Na ha legközelebb is vágni kell akkor lehet beszerzek majd egyet, de előbb a rezgéscsillapítás.

Előzmény: kavicsos64 (61334)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61377

400-ast hasznalok gyari hevederrel, sokszor nagyon rossz terepen, a masodik, harmadik nap faj a combom tole. Ahol a heveder parnaja felfekszik a labamra nyomja.

Előzmény: lyuko (61376)
lyuko Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61376

Vettem egy fs 350 est amit három évig nyúztak az északerdőnél, utána én használtam tíz évig! Az Fs350 hevedere egy primitív házibarkács hevedernek néz ki! De! egész napos munka után is viszonylag rendben van az ember. Most egy oleo mastert használok, gyári hevederrel, három-négy órai munka után mintha mozsárban törték volna össze az embert.... a S hevedere játékszernek néz ki,de valahogy mégis működik. H hevedert még nem használtam, lehet jobb mint a S fs 350-é  de akkor valamit nagyon el kellett találni benne.

Fec7 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61375
FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61374

Hát az XT, az világbajnok!

pintérjani Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61373

Még nem tudom, hogy jó-e, mert még nem tudtam kipróbálni.Szépnek szép, találtam pár praktikus megokdást Hq részről, amit a 350-esnél nem láttam.Az X-balance hevedert ott hagytam,  helyette válogattam össze pár cuccot.Nem rég vettem Balance XT-t, az kiváló.Ahhoz képest a Stihl hevedere játékszer.

Előzmény: FŰKASZAARÉNA (61371)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61372

Köszönöm, remélem meglesz.

Előzmény: Kapa bácsi (61370)
FŰKASZAARÉNA Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61371

Ugye, hogy jó?

Ha majd vágsz vele az x balance hevederrel.....

Előzmény: pintérjani (61340)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61370

Gratulálok a gépedhez,legyen benne sok örömöd!

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61369

Nyugodj meg!A másik "nagy"márka sem különb!Ott is csak az új vásárlásra hajtanak,alkatrész meg a leggyakrabban keresett cikkekből van csak.A lényeg itt nálunk,hogy nagy lóvé az új gép vásárlásában van,arra hajtanak,ez nem márka,hanem kereskedő függő,de igazi kereskedő az ritka ma.

Előzmény: kavicsos64 (61332)
lyuko Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61368

Ma / is / kaszáltam  /volna / de az eső hazazavart. Itt még /már nem esik.

https://www.youtube.com/watch?v=uEguwoWBbPo&feature=youtu.be

Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61367

Kérdeztem.Szerintem azt értesz néha mások hozzászólásaiból amit akarsz....

Előzmény: Papapapapapa (61326)
lyuko Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61366

Csak dikiccsel vágok és a szöghajtás még soha nem adta meg magát. :)

Előzmény: apii (61364)
apii Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61365

Ami a kedvencem, kuplung összerohadás a sok mosástól.Na ezért nem mosok én kormánytól fölfele. :-)

Előzmény: apii (61364)
apii Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61364

Van még pár hiba, de ezeket én nem tartom jelentősnek.:-)

Gázbovden cserék, kormány markolatrögzítő csavar eltörése, tegnap egy újnál is kiszakadt a műanyag házból az anya.Gázrudazat visszahúzó rugójának rendszeres törése, főleg kopott karbis gépeknél,gyertyapipa rugójának kiszakadása, régieknél kopása belül, gumibakok nyúlása főleg a mellé öntött benzintől.Hirtelen ennyi.

Szöghajtás soha nem adta meg magát, csak damillal vágnak.

Előzmény: apii (61363)
apii Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61363

Amit én tapasztaltam 10 év alatt.Igaz nem 8 órás műszakokba nyomták naponta.Régi szériás 400, 450, ezek mára lassan kikopnak. 1 kuplung harang törés,illetve csapágy beállása többször is,stop gomb néha megadta magát, berántó szerkezet egy adta meg magát, inkább kezelő hibára fognám, rúgótórés volt többször, üzemanyag csövek szivárgását én megengedem 1500 óra után, és a tengely nyúlását is.Membrán csere működhet, ha nem is iszonyat stabilan de mennek a régivel is sokáig.

410-460 új széria.Szétcsúszás, és szorító elrepedése létezik felénk is,szöghajtás tengelye a szétcsúszástól szokott ledarálódni, időbe kell észrevenni :-).

Gyújtás még soha nem adta meg magát a 15 vegyes stihl gépnél emlékeim szerint.

Motorhiba nem volt, csak végelgyengülésből való megállás.

Szerintem! :-)

Előzmény: selgir (61360)
Uaz08 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61362

Mi értelme van vizezni a fogas damilt?

selgir Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61361

és az 500-as széria évek óta hibátlan, legalábbis nem tudok róla, mert egy másik banda használja

Előzmény: selgir (61360)
selgir Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61360

válogatás és üzemóra nélkül, mert ezek már régen le vannak írva :)

6 db stihl, 350-560, egy része júzerhiba!

kuplungharang törése: 2x

membrán megadja magát: elvétve, mondjuk 3 évente

szöghajtás bordástengelye (damilfej felől) torzul: 2 db

gyújtáshiba: 2db

üzemanyagcsövek szivárognak (gyári!): olykor... :D

szétcsúszó szár: 1-2 példánynál néha, ha bozótirtás van

stop-gomb elhalálozás: 1x

berántószerkezet: 2-3 példánynál

hirtelen ennyi...

szóval fődarab még eddig talán 1x ha cserés volt :)

Előzmény: apii (61343)
apii Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61359

Általában a több olaj nagy problémát nem okoz pár tankig, sőt utána is csak évek alatt tud lerakódni a motorba.

Damil orsó alja szokott elkopni, ilyenkor már nehézkes a koppintás. Mert mélyen ül a dob.

Rázkódás mástól lehet, rosszul felcsavart damil a legegyszerűbb magyarázat.

Előzmény: SZLreka (61339)
Péter Láncfűrészalkatrész Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61358

https://www.peterlancfuresz.hu/lancfuresz-hu/Damilok-c5-224-3-htm

A Vortexet javaslom, mehet 3mm is belőle , nincs olyan teljesítmény igénye, erős és zajcsökkentett.

vagy

Nylsaw 3mm ben, fűrészfogas damil, vizezni kell használat előtt.

Előzmény: Rőth Sándor (61355)
András52 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61357

Valószínűleg elkormoltad . 40-es keverék szintetikus olajjal, teljes gázon kiég a korom- amúgyis így szoktam - szoktak vele dolgozni. Dobbol nekem mindíg van tartalék.  Többet majd vki profi....

Előzmény: SZLreka (61339)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61356

Ismim egy 6-7 hónapos garanciával rendelkező husqarnát emlitett 40k körüli áron, Elég hihetetlen, Tipus-t nem tudom mert anyagi csődben vagyok, nem tudnám megvenni)

Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61355

Vastag, rostos szalas fure, szederre, csalanra, erosebb gazra van valami bevalt damil tipus 2,7-es meretben? Olyan kellene, ami nem torik konnyen, nem szorul egymasra a fejben.

Fec7 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61354

Időközben kiderült hogy hülyébb vagyok mint saccoltam, mert 3.0 mm-es zsinórt erőltettem, miközben leirás is 2,4-est javasol :) Meg nem ártott volna rendesen feltekerni) Komolyan szinte többet tanulok itt mint tanfolyamon tanultam.

paledog Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61353

Majd a fele traktor. Kissebb parcelláit tologatossal. Úgy sacc max 1/3ára jutna a kasza de lehet sokat is mondok. 

Előzmény: kaszatibi1979 (61348)
paledog Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61352

Azt a gépet csak örökölni lehet :) 

Előzmény: Rőth Sándor (61349)
Róbert Pötös Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61351

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (61350)
Törölt nick Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61350
Előzmény: Róbert Pötös (61347)
Rőth Sándor Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61349

Tegyel egy ajanlatot a 400-asra. Ha megszoktad es tetszik, mas nemigen fog izleni. 

Előzmény: paledog (61338)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61348

135eft körűl mozog a 135r. Ha 3500m2 nagy rèszèt trakival vágod akkor szerintem jó lessz az a gèp.

Előzmény: paledog (61346)
Róbert Pötös Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61347

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy Oleo sparta 25 fűkaszám és a tank kivezető csatlakozójánál ereszti a benzint.

Mit lehetne vele tenni? Lehet bele tömítést kapni vagy cserélni kell az egész tankot? Egyenlőre próbáltam, de nem tudtam a csatlakozót a tankból kiszedni, ezért kérdezem hogy egyáltalán ki lehet-e szedni vagy egybe van a tankkal.

Üdv!

Erről lenne szó!

Előzmény: paledog (61346)
paledog Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61346

Lassan körvonalazódik, hogy 100 alatt nem úszom meg a dolgot, úgyhogy azt a kategóriát el is hagytam. 100-130 között szeretném megúszni a dolgot. Ez is sok egy picit most ház vásárlás után. Rengeteg apró dologra folyik el a pénz. :( Még használtat is vennék de csak biztos forrásból. Az meg elég ingoványos talaj. Amit találtam jót az tőlem irdatlan messze. Ezért inkább az újakat nézem. Persze tudom, hogy olyan gép nincs ami nem romlik el. De ha már áldozok rá akkor olyat veszek ami azért használható is arra amire gyártották. Szoporollerből van itthon elég más. Nem kell mégegy, ráadásul pénzé pláne nem. :) 

Előzmény: kaszatibi1979 (61342)
apii Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61345

Az én fs 80 bizony már okádja valahol az olajat de nagyon.Talán 14 éves lehet.Viszont stabilan ketyeg még mindig!Egy gázbovdenre emlékszek, és egy szárra, amit a vaskereskedésbe vettem. Kezelő hibából adódóan eltört. :-)

Előzmény: kacsaXD (61321)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61344

Szószerkesztő ismèt megszivatott!:)))

Előzmény: kaszatibi1979 (61342)
apii Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61343

Írd le nyugodtan a stihl hibákat, mi is tanulhassunk belőle. Az sem baj ha üzemórát is írsz. :-)

Előzmény: selgir (61318)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61342

Mennyi az a pènz amit számát rá? Egy husqvarnat 135 R jó választás lehet.Az jó ideig kiszolgálna.

Előzmény: paledog (61338)
kaszatibi1979 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61341

Jó döntès!Gratula hozzá.

pintérjani Creative Commons License 2018.06.12 -1 0 61340

Sziasztok!

Végre sikerült megvennem a Hq 545rx kaszát!Nagy az öröm!

Sajnos még nem tudtam kipróbálni.Első tapasztalatok:nehezebb, mint a Stihl FS350 volt, de hát nem is egy kategória.Átgondolt, praktikus megoldásokat látok eddig a gépen, ebből a szempontból a Stihl előtt járnak.A többit meg majd meglátjuk...

SZLreka Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61339

Sziasztok, amatőrként van hozzátok kérdésem.

Van egy ALCO kaszám második nyáron használom, eddig semmi gond nem volt vele, simán indult minden alkalommal, szépen dolgozott.

A kérdésem az lenne, hogy elméreteztem az olajat és többet tettem a benzinhez mint kellett volna, három tankkal ment el belőle.

Létezik, hogy a több olajtól hangosabb lesz a gép és jobban rázkódik mint előre?

Más problémát nem tapasztaltam, tegnap másfél órát használtam szépen dolgozott csak hangosabb volt mint eddig.

Amikor végeztem szabályosan éreztem a rezgést a kezemben tovább percekig.

Másik kérdésem, hogy a damil tartó dob kopását mi jelzi, mikor kell esetleg cserélni?

üdv

Laci

paledog Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61338

Sziasztok. A dilemma elérte a tetőfokát a fejemben. Szóval adott egy 0,35ha telkem. A telek elég tagolt és egyenetlen. Szóval mindent nem tudok tologatóssal és trakesszal rendbetartani. Kiegészítésnek szeretnék egy fűkaszát. Nem hinném, hogy profi kategória amire nekem szükségem van, de szeretnék egy megbízható gépet. Hogy hol gyártják a legkevésbé sem érdekel és ha rózsaszín azt is nagyívben.... A fene nagy interneten mindenkinek van véleménye így elég nehéz kiszűrni az objektív véleményeket. Ismerek olyant aki a bolhapiacon 15 ért vásárolt láncfűrésznek hasonlító kacattal aludt aznap este. És hangosan prédikált ha leszarozzák a kicsikéjét. Mert azzal ő már egy kocsi fát felvágott. Tapasztalataim szerint a leghangosabbak ilyenek. Nézegettem Hecht, Kasei, stb rengeteg márkát. Tetszett volna de annyira megoszlanak a vélemények, hogy tanácstalan lettem egyenlőre. Meg elriasztanak azok a hozzászólások, hogy nem érdemes tele tankolni mert nem tud egy tankot végigdolgozni mert túlmelegszik. Nincsenek nagy elvárásaim, csak ne rázza szét a belem, meg ne kelljen 20 percenként megállni, félórás cigiszünetet tartani, hogy hüljön. Nem is dohányzom, meg maszatolgatni sem szeretek. A vásárlás nem sürgős. Van kölcsönbe mindig egy FS400-as, de a jószándékkal sem szeretnék visszaélni. Tudom, hogy a karbantartás fontos és erősen függ a felhasználótól is a tartósság. Tegyük fel, hogy gondos gazdája lennék, aki mindent idejében megad neki és vigyázni is tud a gépre. Szóval akinek volt ereje végigolvasni a bajomat és tud bármi hasznos tanácsot adni, ne tartsa magában. Köszönöm előre is  

Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61337

Mellesleg a kínai kaszák őse nem Mitsubishi, hanem Tanaka.

Előzmény: Vakegérke (61333)
Gypsy56 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61336

Kínából ...

kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61335

Gondolom már nem gyártják azért gyártja a kínai !

kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61334

Azt nem viszi ((::!! De nem is tesz benne kárt ha véletlen hozzá érsz ,csak ciripel ,ha durván neki lököd meg megáll és ellöki a szárat ,vagy lefogja a gépet ! Én találtam már vaskarót is meg tuskókat vele ,köveket, betondarabot , gáznak a elzárócsap fedelét ,olyan kis lebetonozott aknafélét a magas fűben az árok szélén ! A véknyabb drótokat elvágja a vastagat viszont fajául magára tekeri ! Meg a bálamadzagot is !

Előzmény: 965HD (61330)
Vakegérke Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61333

A kinai csodák őse egy Mitsubishi motor, nagyonj ó japó szerkezet.

Előzmény: kavicsos64 (61331)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61332

Abból is 1 van a közeli városban de az eszembe se jutott ! Most talán már megoldódott ! De azért van oregon pont ,van 2 husi bolt szervizzel a közelben és a husi kaszához még sincs egy egyszerű benzin cső ! Úgy hogy a márka gondozása valahogy a béka segge alatt van ! Az oregon fél mm-es átmérő lépcsőkkel gyárt csövet néhány száz forint métere hát akkor tartok ha már szervíz vagyok ,gondolom nem csak nekem ment tönkre eddig az a nyamvadt cső !

Előzmény: Papapapapapa (61328)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61331

Rendelni nem tudok mert az időm véges ,nem tudom mikor tudnék érte menni ,de a gépem gyakori féle gép nem ritkaságszámba menő ! Most is az eső miatt álltam azért volt időm körbe menni ! Ez talán már jó lesz mert nem folyt ki a benzin belőle ,pedig fejre fordítottam vagy egy órára ! Az építést meg úgy gondoltam megnézni hogy, eleve kizárom a szárra húzott tankot a motor alá szerelt tank a jobb megoldás de a jobb japán gépeken is ott van ,sőt a kinai is ezt alkalmazza ,bár az után gyártott ! A túlzott karburátor beburkolás is egy hátrány mert nagyon nehézkes a szerelése . A kínai gépek előnye az alig burkolt motorja ,ha baj van az látható honnan ered ,míg az enyémen ha baj van csak azt látod hogy valamiért folyik a benzin de az agyon burkolás miatt nem látni mi történt ,megszerelni meg csak műhelyben tudod !

Előzmény: Kapa bácsi (61325)
965HD Creative Commons License 2018.06.12 0 0 61330

És a földből kiálló, alig látszó beton oszlop darabok?

Előzmény: kavicsos64 (61296)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 61329

Nem tudom, hogy a benzineseken milyen damilfej van, de az elektromos 1445-é nagyon jó. Könnyen adagol, ám mégsem szórja fölöslegesen a damilt, könnyű szétszedni, tölteni, de csak 2,7 mm-es damilig jó.

Igaz, csak hobbi szinten és csak 2 szezont ment eddig nálam, felváltva más fejekkel.

A Fuxtec damilfej hobbi felhasználásra kiváló, esetleg érdemes egy plusz alátétet betenni a rugó alá, ha könnyen adagol, vagy pocsékol.

Ezt csak mint hobbi felhasználó írom, több éves hobbi tapasztalat során!

Eddigi legnagyobb munkám a Fuxival egy kb. 1000 négyszögöles gazos, akác, mogyoró, stb. cigeretta vastagságú sarjas telek volt és el is voltam vele reggeltől estig. Meg is pusztultam fizikailag rendesen, pedig többéves küzdősport múltam van!:-DDDDDDDDDDD

Valahogy más ez a terhelés, le a kalappal a tűző napon kaszálok előtt!

Előzmény: Zoltán Kocsis (61299)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 61328

Ne csak kisgép, vagy kertigép boltokban keresd!

Motoros/robogó alkatrész boltokban meglepően nagy választékot találhatsz!

Előzmény: kavicsos64 (61322)
Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.11 -1 0 61327

Szvsz nem lennél kiátkozva azok részéről, akik reálisan tudnak gondolkodni és nem elvakultak valamelyik termék mellett, valamilyen okból kifolyólag!

Aki meg elfogulatlanul olvas és gyűjti az információt, minden egyes beírásból profitálhat!

Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.11 -2 0 61326

Szerinted????

Állítottad, vagy kérdezted?

Nem most, az előző hozzászólásodban!:-)

Előzmény: Kapa bácsi (61316)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.11 -1 0 61325

Hogyan veszed figyelembe a gép építését?Nem kapsz robbantott rajzot akkor,hogy?Hol laksz,hogy ilyen nehezen boldogultál a csővel?Nem lehetett rendelni gyári alkatrészt?Na kérdeztem néhányat.....

Előzmény: kavicsos64 (61322)
Fec7 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61324

Köszönöm szépen :) Egyenlőre nem cserélhetem kaszát, bár kezdek gyanakodni én is hogy elsiettem vásárlást. Tanulni jó lesz, aztán valami bevált márkát megszavazok magamnak (nem több százezrest). Damilfej úgy kuka ahogy van, gyors töltös-t szeretnék rá :) zsinór javaslatért örök hálám. 

Előzmény: Zoltán Kocsis (61299)
selgir Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61323

volt már róla szó, beszéltünk is róla, hogy 100 emberből jó ha akad 5-6, aki valóban tud kaszálni, "érzi a gépet"...

aki nem érzi, az 10 méter betonárok pucolása után elfogyaszt 3-4 méter damilt, nyélgázon bőgeti a gépet, próbál a jobb szélével kaszálni, és a koptatón felül a fejet is a betonhoz érinti...

hiába magyarázod neki, hátrálva kaszálja a 20 centis füvet. megy az árok szélén, kissé lenyúl jobbra (ez már fél siker!!!), és hiába mondom neki, hogy fejezze már be, mert odab@ssza az árkosnak a füvet, megmagyarázza, hogy a kasza balra szór... félgázzal indít, a kocsit teleszórja kaviccsal. tocsog a padló, ha tankol, mert mellé borít pár decit, utána egész nap benzinszagú a járgány. balra lefelé kaszálja az árok peremét, mert nem baj ha csíkoz, jó az úgyis... megmagyarázza, hogy az otthoni piacos szar azért nem indul, mert csak... egyébként menne fusizni a lopott benzinnel és damillal :) csévélés előtt a kettévett damil egyik végét nem hagyja hosszabbra, inkább levág belőle 10 centit. panaszkodik, hogy szegélykő mellett összeveri a kavics, de hiába mondom, hogy jobb széllel magától elfelé kaszáljon, elfelejti másnapra. de ha meg is ragad benne valami, akkor másnap már jobbra kaszál...

ha egy ilyen ember kezébe prémium gépet adsz, az is műhelyes lesz hamar...

Előzmény: kacsaXD (61320)
kavicsos64 Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61322

Ha volna ! Ma bejártam Egert és visszafelé még beugrottam Füzesabonyba is, és ott találtam egy kis boltban 5,5 csövet ! Három városban, egy kis mezőgazdasági boltban sikerült venni csövet. Ez szégyen és kettő husi márkabolt vagy mi ! Eztán még a gép építését is figyelembe veszem, ha új gépet veszek !

Előzmény: Zoltán Kocsis (61300)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61321

Az fs 80 csak gázbowdent cseréltem talán 3x és egyszer a kuplungban a kis rugókat.

A többi az kezelői hiba bolt. 

És azt még tegyük hozzá, hogy a légszűrű nem papír volt.

Előzmény: pintérjani (61319)
kacsaXD Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61320

A sorok közt olvasni is tudni kell  és akkor az embernek más jön le. Nagyon kevés embernek van Hechtje és kevés a vélemény, főleg olyanoké, akik elérték a 100 üzemórát.

Annyit tudok, hogy a  fs 80 és 430 tl terhelhetőség szempontjából köszönő viszonyban sincs egymással. Pedig az egyik csak szegélynyíró.

Az is igaz, hogy az fs 80 élég drága volt. (2001-ben ,130 ezer)

Előzmény: Papapapapapa (61315)
pintérjani Creative Commons License 2018.06.11 -1 0 61319

Írd le nyugodtan, én nagyon kíváncsi vagyok.Meg az elvakultak talán kicsit megvilágosodnak....  ;-) :-) :-D  :-D

selgir Creative Commons License 2018.06.11 -1 0 61318

mondjuk olyanoktól is hallani véleményt, akiknél beszart a gép...

de most ha leírnám, hogy melyik stihl milyen hibákkal került műhelybe a héten, akkor is ki lennék átkozva? :)

selgir Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61317

én kényelmetlennek tartok, túl vastag :) meg a szöghajtáson sok a csavar, beleakad a fű... egyébként semmi baja...

nem hobbira van használva, viszik ki a fiúk terepre, reggeltől délutánig.

Előzmény: Kapa bácsi (61314)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61316

Ezt vetted ki a mondataimból?/Hogy a Stihlnél jobb a Hecht?/

Papapapapapa Creative Commons License 2018.06.11 -1 0 61315

Mert az jobb!

Legalábbis egy-két hozzászólásból úgy tűnik!

Egy szakmai fórumon miért is ne adna az ember a hozzászólók véleményére, hiszen azért téved ide, hogy korrekt, mérvadó véleményeket kapjon!:-)

Előzmény: kacsaXD (61311)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61314

Nézd a "kútban lakó béka nem tudja milyen a tenger"szokták mondani,azért nem rossz gép,aki csak hétvégén kaszálgat a saját telkén,+néha egy-két meló beugrik annak nagyon jó.Nem szar kínai nekem a markolatok sem kényelmetlenek,mint a többi kínai csodánál.A damilfej az kicsit gagyi rajt,de az érték,ár aránya verhetetlen mostanság.....

Előzmény: selgir (61312)
Kapa bácsi Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61313

Nem vettem a munkahelyemen van,és néha kaszálok vele.Csak úgy levezetésnek,a hevederét nem használtam még Stihl hevederrel használtam,otthon,meg a Stihlt Hq Balance XT-vel használom.

Előzmény: kacsaXD (61311)
selgir Creative Commons License 2018.06.11 0 0 61312

az újabbik nagy hechtben lassan úgy 100 üzemóra van... vágtunk már vele nagy füvet, pázsitot, és késsel küzdöttünk vele órákig. továbbra is, köszöni szépen, egyben van a gép :)

mivel ugye szar kínai, van egy garnitúra csapágy és szimering itthon, bármikor gyorsan ki lehet majd cserélni jó minőségűre.

nem eszik sokat! nem rossz választás..., egy stihlhez képest persze más világ.

Előzmény: Kapa bácsi (61310)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!