Tudna valaki nekem segítení?
Van egy OleoMac Sparta-26-s fűkaszám. Kellet vennem egy új damilfejet, mert a régi már tönkre ment és csak már az új fajtát lehet kapni hozzá és ez folyamatosan széthúzza a kuplungot, mert nehezebb. Legalábbis szerintem ez a hiba oka. Mit lehet tenni házilag, mert semmi kedvem minden egyes használat után 2000 forintot költeni a javítatására. Újra pedig nincs kb. 100 000 Ft-m!
Köszönöm, rákérdezek a boltban. Persze ha annál is gond a nedves környezet, akkor megette a fene.
Én most kénytelen vagyok időzített fotomechanikai:) metódussal védekezni (elemlámpa + csigaosztó célszerszám, sötétedés után és hajnalban induló kampány...). A saját állomány el is jelentéktelenedett, de két szomszédom is tojik rá, és már régóta felőlük jön az áradat, alkalmanként több száz, ujjnyi példányok... Tavaly kínomban már azt is csináltam, hogy ötvenes PVC csövet hosszában félbevágtam, ágyások köré meg kerítés tövébe letettem, aztán sós vizet vagy levéltrágyát bele - hatott, de azért érezni, hogy ez nem az igazi megoldás, főleg ha elered az eső, és a szaporulatot sem igazán fékezi... Meg nem is keríthetsz be mindent. A permetezhető csigariasztók semmire nem voltak jók, legalábbis nálam nem működött eddig egyik sem. A dögök idén még a meggyfára is felkúsztak, bele is zabáltak - rajtakaptam őket!
Valami otthonszerető pekingi kacsa köll, mert a téglaszín (spanyol? francia?) pucér csigából fene nagy a felesleg. A biológiai védelmet viszont nem tálalja föl az ember:). Tényleg Sanyi, te nem bajolsz velük? Az Akasztón is van sok háborítatlan terület...
Kerítésből legfeljebb a (jó sűrű és szúrós) sövény működik, az csak a vaddisznót nem fogja meg, de minden mást igen. Amennyiből kijönne egy olyan dróthálós, ami öt év múlva is áll, abból házat -no jó, csak egy kisebbet, de akkor is!- lehetne építeni... Errefelé a villanypásztor a menő (mondjuk azt a kacsa kiröhögné - tud egyáltalán röhögni?), és az is többnyire a behatolóktól véd, nem a benntartás miatt van (lásd: vadkár, amit az erdőgazdaság-vadásztársaság nagyon nem szeret megtéríteni). Nem vicc, inkább a termőföldeket kerítik -néha valódi kerítéssel is, kint, a nagy semmi közepén!-, az udvart-telket meg ott és csak akkor, ha út fut előtte. Még két "telek" között is a "valahol erre köll légyön a mezsgye" dívik! Ez ún. szeres vidék, eleve olyan a hagyományos településszerkezet, hogy nem nagyon értelmezhető egy kerítés - funkciótlan, csak útban lenne, mint egy tanyán a puszta közepén.
Ez a felezés vagy lehatárolás viszont nagyon igéretesen hangzik; megvallom, eszembe sem jutott, pedig mennyire kézenfekvő, köszönöm! A birka nyála amúgy is tartalmaz valami enzimet, ami gátolja a lerágott zöld növekedését, tehát a kurzusváltás:) sem annyira kritikus az éppen békén hagyott részen, ha amúgy elég nekik a terület.
Az akol elhelyezése is inkább csak az uralkodó széljárás kérdése:), no meg hogy ne kelljen hidegélelem, ha felkeresi az ember. Megoldható, a teljes terület bármely pontja beépíthető, akár az erdősült rész is - de ez még családi viták tárgya.
Egyet nem tudok igérni: birkapörköltet. Mint jeleztem, a kézreálló szerszámot nem zabálom és nem szolgálom föl:).
De hogy ne távolodjak el végleg a topik témájától: az erdős rész, valamint egy jókora, szintén fás-bokros-gazos rézsű valódi kihívás egy "hivatásosnak" is, de ha valakinek először lenne a kezében a bozótirtó, akkor is szakértővé válna a végére:(. Sztem nem is egy azonnal és egyben abszolválandó program, és egészen biztosan nem nyár közepén kell elkezdeni. Ki kell várnom, amíg letakarodik a lomb, eldől a dudva, megdermed a kullancs, utána helyet csinálni a kaszával - a maradéknak meg fejsze és fűrész jár. Ezt már jól begyakoroltam máshol:), működött, ebből gondolom, hogy nem vészesen hibás a megközelítés...
Bocsánat, sztem túlzottan "beleptem" a topikot - csendben maradok egy darabig.
:) Nofene! Minket meg egyik oldalon a Huszászi-patak határol a kis hátrányos helyzetű Farkasfán! Sándor, "szomszédok" leszünk! Bár arrafelé még a mobilnet is gázos...
Van még másfél évem, hogy végre úgy ugorhassak neki, ahogy azt illik tenni. Addig is rákészülök, amennyire csak lehet!
Svájcban láttam ezt működő módon egy kb hektáros területen. Körbe volt kerítve, valamint két félre osztva. Egyik felében 4 birka. Pár hét múlva megint arra mentem, akkor a másik felében voltak, a derék bürger elmondása szerint így nem rágják foltosra, mert amint mondtad, ha finomabbat, egyszerűbbet találnak akkor csak az kell, viszont a szükség nagy úr, ha elfogyott, jó lesz a másik is..
A csalánnal az a gond, hogy gyökérről (is) terjed, annak valóban a gyomirtó az igazi. Az aranyvesszővel az a gond, hogy amikor már géppel rá lehetne menni, életbe lép a kaszálási tilalom, és amikor azt feloldják, akkorra már derékig, vagy fentebb ér. Ha nem lenne olyan drága a kétszikű gyomirtó... Igaz, van ott olyan is, amit sajnálnék, a párom mindenféle gyógygezemicéket talált (nekem csak dudva volt...). Be kellene szántatni az egészet, tiszta lappal kezdeni - még úgy is rengeteg alvó mag ébredne fel, mert évtizedes elmaradásban vagyok...
Szentgotthárd alatt, egy toldalékfaluban, a hármashatár egy nagyobb gyalogtúra. Arra még embör a zembör, a kapuk meg az ajtók nyitva maradhatnak. És nem vissza-, hanem előre köszönnek (ha bamba vagy és hagyod), valamint nyoma sincs a polkorrekt beszélynek. VAN még ilyen, megyek én is őrizni!
Lesz ott még nagy fotózás is, nem csak gaz- meg birkanyírás:) Évtizedes szerelem, pedig az Alföld volt mindig a gyengém. Az születési hiba, ez meg lett.
A jelszavam: a hosszú élet titka túlélni saját hülyeségeinket!
Elso korben lenyomatnam szarzuzoval ezt a gezemicet. Azutan vagy ketszer lekaszalnam, meg mielott ujra erore kap a kanadai aranyvesszo. Kozben talan megerosodik kozte a fu, amit igen eroteljesen elnyom ez a betolakodo. Ennyi munkat igenyelne az elokeszites, hogy azutan atvegyek a nehezet a barmok. Pontosan nem lehet kidekazni hany joszag hany negyzetmetert fog lenyirni, fugg a novenyzettol, meg allatzattol. Osztol tavaszig kiegeszito takarmany kell nekik, meg valami hodaly. Kurva budosek, es az egesz teruleten erezni a szagukat. Talan szektorokra kellene osztani a teruletet, es egy-egy reszt lenyomatni veluk, azutan at a kovetkezore. Konnyebben kalkulalhato lenne a kapacitasuk, meg kiderulne mire van leginkabb gusztusuk. Ez a kecskre nem vonatkozik, azok a homokot is megeszik. Hozzam is belopozott az aranyvesszo, amit kaszalni is csak vagolappal tudtam, mert hagytam megerosodni, de mar adtam a pofajanak. Egy reszt pedig a csalan vett birtokba, ami egyre erosebb lett a kaszalastol. Az osszel megkinaltam gyomirtoval, es gynyoruen visszahohokolt.
Ez nem egy vállalkozás, hanem a "végre azt csinálhatom és ott, amit és ahol mindig is szerettem volna" projekt. A korlát tehát én vok, no meg nyilván a pénz is:(, külöben vennék egy nagyobb használt traktort és adj neki, a kérdés nem is volt.
Az információt viszont köszönöm, nyilván tapasztalatból ered - ezennel téged is előléptetlek hivatkozási alappá!
Hosszú, érdektelen...
A terület egy része amúgy is kaszáló kellene legyen (saját célra), bár ezzel még vannak gondok. Vendvidék, a kaszálhatóságot a vadvédelem miatt terminusokhoz kötik, hiába belterület, ami nincs semmiféle termelésbe bevonva - bár ha pannon ősgyepet:) alakítok ki, akkor talán más az elbírálás is. Nem tudom, megmondani sem tudták, de legalább nem a nemzeti park része - viszont határos vele.
Amúgy a talaj pihent, de szomorúan gyenge (főleg az alföldi feketével összevetve), erősen és mélyen agyagos (ezen méterek tucatját kell érteni), mint bárhol ezen a környéken, ami nem árterület (a fazekasság, a tégla- és cserépgyártás ősidők óta honos a vidéken, az erdők révén volt is mivel fűteni). Ebből a szempontból a belső-ázsiai legeltető állattartás közelebb lehet ahhoz, ami lehetséges, mint az alföldi pásztorkodás:), vsz a hatékonyság is az előbbivel lenne összevethető. Vágnivaló így is szakadásig akadna, de hát én nem angolparkot akarok, hanem belátható, kezelhető (=nem elhagyatottnak látszó) területet, amire a vad is csak erősen gyanakodva lép.
Kecskével szóba nem állok, mióta a tyúkól tetejéről zabálták le az almafa még zöld gyümölcsét, többnyire ágastól. Duda formában már jobban kijönnék vele:).
A képen látható utat amúgy egy kis, öreg Ryobi 330-cal kezdtem -ami becsülettel cincált ugyan, de nem eléggé vehemensen, és kirázta a lelkemet is. Jó, bírós is, csak nem pont erre alkalmas. Így aztán néhány tankolás után egy kölcsön Stihl 450-nel, háromágú késsel fejeztem be a csatát - mert az volt, nem munka. Akkor döntöttem úgy, hogy tetszik vagy sem az árfekvés, nagyon alább nem adhatom, még ha soha nem is lesz kereseti forrás a profibb gép, mert mással próbálkozva mindig is a természet győzne. Azóta abból is kettő van, mert mit lehessen tudni:), de az újabb még bejáratós, mostanában issza a harmadik lityi benzint és kezd igazán erőre kapni. A gaz meg térdre borul előtte, ahogy az illik.
Tehát a barik a napi általános karbantartást végeznék (mindig a legjobb, legkönnyebben hozzáférhető falatokat keresnék, ezért konyhakert bekerítve), én meg a "maradékot" kezelném, és amikor estére hajolna az idő, a gazdi elégedetten paskolgatná meg a hátukat, miközben kutyái lustán elnyúlva heverésznének a lábánál:).
Ez az elmélet; aztán majd eldől, hogy ki mennyivel bír, és akkor trimmeljük az álláspontot. Ne nevessetek ki, mindenki elkezdte valahogy...
Nem a terveimet akartam megosztani, hanem biztosan akadnak még itt néhányan, akik hasonlóval állnak szemben - hátha nekik is hasznos.
13 darab per hektár. Ha jó kövér a föld többet is elbír. Húsz már sok jó földön is, seperc alatt tarra legelnek mindent. Lehet köztük pár kecske is, amit a birka nem legel le azt lerágja a kecske. Kecskéhez viszont jó kutya kell! Nem nagyon félnek a kutyától, a bakok meg hamar felkenik a kutyát a kerítésre. :)
Ajjaj, az szép... Bőven "önfenntartó" állomány, sztem valahol a felével kezdem majd, de más választásom nincs - legfeljebb magam is átszokom a gyapjúöltözékre:) A szakmabéli pumik már megvannak, a komondor most készül:), tehát a folyamatos felügyelet is megoldottnak tűnik (ásott kútból, úgy huszonöt méterről víz is van elég, de azt még nem bízhatom rájuk...). A kezdés a messze legnagyobb kihívás; csak hogy érzékeltessem, itt az alábbi kép, mint "szomorú jelen". Úgy harmada ha látható, az ösvény majd' egy napi munka volt, igaz, az elhordással együtt... Az itteni olvtársaknak, akik gyakorta szembesülnek hasonlóval, egészen biztosan nem az irigykedés lesz az első rekaciója:). A lejtésből látszik, hogy kistraktorból sem akármilyen kellene hozzá, pedig van ennél meredekebb rész is - szóval beeeee!
Segítsetek: nagyjából két (egybefüggő) hektárnyi rétre + negyedakkora erdőaljára hány birkaerős kasza kell majd nekem? Mert eleve ebben gondolkodom, ekkora terület azért nem az FS 460 és főleg nem az én karácsonyfadísz-mivoltom kategóriája, nagygépre/kistraktorra meg nem szándékozom beruházni. Az sem zavar, hogy nincs katalizátor a kipufogójukon, amúgy sem túl kövér az a föld.
Utoljára kisiskolásként volt közöm hozzájuk, akkor ketten egy fél holdat vidáman rendben tudtak tartani, még gömbölyödtek is, de itt nagyságrendi a különbség.
Ezek csak pótcselekvések. A birka nagy hírű cég terméke, rendkívül takarékos, és innovatív. Csak körültolod az udvaron, fejlett szenzorai felismerik a zöldnövényt, és maradéktalanul eltávolítja mindet. Zajhatása kicsi, várható generál (csere újra) hosszú idő. Ráadásul a lefutott alkatrészek hasznosítása pörköltként bejáratott. Nem kell hozzá semmilyen kezelői vizsga, akár a teljes automataként alkalmazás is megoldható. Keresse a juhászoknál, BIRKA! A TERVEZHETŐ JÖVŐ! (esetleg menő is ...)
Igazából magaddal vívódsz, nem a is lehetőségeket/feltételezéseket mérlegeled:). Ismerős, vajon honnan is...
Öt-tíz év nagy idő egy udvar vagy kert életében is, a zasszonynak támadnak ötletei, a gyerekeknek fürdő/hinta kell, egy plusz kocsinak csinálsz beállót és még mittudomén mi történhet még, pl. igényesebb leszel az eredeti elképzeléseidhez képest:) Csupa olyan dolog, ami szegélynyíróért kiált, meg amúgy is ott van a kerítés töve, esetleg a bokorrá+fává cseperedett sarjadék. Amiket megsajnáltatok és meghagytatok, ők meg csak nőnek-nőnek, kerülgetni kell őket. No (meg nem említetted, de lehet) ott még utcafront is, amit vidéken ugye magadnak kell "rendben" tartanod. Erre nagyon harap a hivatal, a dudva csak közparkban viríthat ezerrel.
A villanydróttól ne tarts, azt is meg lehet szokni (nagyon sokaknak profin sikerült), bár ha ritkán ápolod az udvart, akkor így is, úgy is kalandszámba megy majd ezirányú ténykedésed:). A kutya ne szokjon rá a rágcsálására, mert csak egyszer próbálkozhat:(. Esőben meg úgysem dolgozol (bár lehet, csak nagyon nem érdemes).
A vacak az vacak, akár akku, akár benzin hajtja. Lehet szerencséd is, de azt nem véletlenül szokták hírré tenni. A fordítottját egy vacak holmi esetén nem szokták pechként emlegetni, ekkor az eszköz ára átlényegül tanulópénzzé...
A "karbantartás" -főleg ha ritkán használod- azt jelentené, hogy minden használat után gondosan letakarítasz mindent, az utolsó cseppig kipöfögteted az üzemanyagot (hosszú ideig lesz tárolva, a keverék néhány hetet bír ki...), ellenőrzöd a gyertyát, folyásokat, csörgéseket, lazulásokat, kopásokat stb., és az elhasználódás vagy rendellenesség legkisebb jelére már bütykölöd (még haladóknak sem egyértelműen tanácsos), vagy rohansz vele a szervizbe (ahol vagy lelkiismeretes a szaki, vagy nem, de így is, úgy is sok idő és sok pénz). A ritka használat mellett szinte bizonyosan garancián túli időben fogja bemondani az unalmast. Ja, és a zaj: azzal számolnod kell, hogy az ilyen jellegű otthoni melókra a legtöbb településen adnak egy időablakot, ugyanúgy, mint gazégetésre stb. Akár fűgyűjtős az eszközöd, akár gerebjézel, egy komposztálóval is számolnod kell (ekkora területhez nem kell túl nagy), amiből aztán komposzt származik, de azt hasznosítani is akarod - uff, nincs ennek vége...
Szóval ez egy "életforma", amit egy született urbánus polgár elképzelni sem nagyon tud, aztán kinek sajnos, kinek nem; az egyiknek hadakozás, a másiknak élvezet, a harmadiknak egy tétel a sok elvégzendő között. Ha van ennyid "játékra", ne tartson vissza a mi ellenkezésünk és/vagy maximalizmusunk, mert a szórakozáson túl rengeteget tanulhatsz általa, egyáltalán nem lesz kidobott pénz, ha erre fogékony vagy - de mindenképpen szerezz be mellé egyszerű, olcsó villanyos fű- és szegélynyírókat, hogy amikor tényleg kell, legyen mivel dolgozni.
Sziasztok, a Demonrol egy szöszenet, miután gyertya hézagon állitottunk jól indul, de a hozzá kapot damilfej minősithetetlenül gyenge (tegnap robbant szét) a kés gyenge, vékony, (ismim idézve:-Mi ez bádog? ) ovatosan vágok vele :) Szóval ezeket cserélni kell, meg alapon nem áll meg damilfej,kés, állitottunk karburátoron és lassabban pörög, mindenesetre tegnap délután levágtam egy rendes területet damilal kezdtem s késsel fejeztem be, szerintem jól birta :)
Ha ki tudod ugy alakitani a szegelyt, hogy a funyiro elerjen minden fuszalat, akkor nem kell szegelynyiro gep. Ekkora teruletre boven eleg egy egyszeru, olcso elektromos funyiro, ha van a kozelben halozati csatlakozasi lehetoseg. 800-1200 Watt megteszi. Ketfele modszer van, vagy osszegyujtod a nyesedeket, vagy ott hagyod, ami visszaforog a tapanyagellatasba. Ez ketfele iskola, ketfele filozofia, mindkettohoz van megfelelo gep.
Ez a kis kasza: Dolmar (szegről-végről, vagy teljesen: Makita), ami elvileg azért nem egy rossz márka. Csak azért írom, mert mondtad, hogy nem nézted meg, de általában ezek szarok.
Ettől függetlenül persze lehet még ipari hulladék.
Ahogy nézem, külföldön, kb: 50 ezerért adják, úgy nézem, kifutó modell.
De igazatok van szerintem is, hogy egy fűgyűjtős fűnyíró lenne (lesz) az ésszerű választás.
Viszont még gyerekesen kapaszkodom a gondolatba, hogy szegélynyíróként megvegyem:), meg ugye, hogy "féláron" van, megjelentek a dollárjelek is a szememben:D
Ahogy nézem,a noném villanyos szegélynyírók vannak kb 10 ezerért, azoknál talán jobb minőség, tartósabb.
Persze nem tudom, hogy mennyi karbantartást igényel egy ilyen kis benzinmotor, ha megy évente összesen egy órát.
Egy véleményt kaptam egy fórumtárstól a másik topicban, szóval, gondoltam meghallgatok azért más gondolatokat is.
Igen, a gereblyézés az kérdés. Fél óra az mondjuk nem lenne vészes szerintem, de valóban, én sem vágyom rá annyira:)
Ezt, hogy lelapítja a fűszálakat a kasza, nem tudtam.
Ha viszont fűnyírót veszek, a zsinórral való szarakodással vannak komoly aggályaim. Akkus nem tudom mennyire erős, későbbi akkucsere zsebbenyúlós, vagy barkácsolós.
Lehet, hogy egy kicsi, de megbízható benzines fűnyíró lenne jó?
Vajon, kevés használat mellett (kb évi 10*20perc) mennyi karbantartást igényel?
Huncut vagy nagyon ! Azért még én is tudom, hogy A japán GDP 3,3, vagy a német 2,9 százaléka értékben messze van a Kínai 2,1 százaléktól, vagy az amcsi 2,8-tól.
Hát pedig pont abban jeleskedik. Elég megnézni hol állnak elektronikában, számtechben, de árulkodó az is, amikor egyre újabb amerikai csoda kutatási eredményeket ismertető kutatásvezető nyilatkozik, és kínai. Nem tudnak csúcs fűrészt csinálni vagy autót? Nem volt rá igény. Hogy Európában egyesek kiröhögik a fűrészüket? Kínában ez a szint is elég, nekik a kínai piac mellett Európa lepkefing. Annyit vesznek két nagyobb városukban, mint Európában.
Kína egy fejlődő ország és van hova fejlődnie. Főleg társadalmilag, politikailag a gazdaságot ne is említsük. A nemzeti össztermékük nagyon magas, viszont egy főre vetítve elég csekély, kb. fele mint a magyaroké.
Nem gondolom, hogy egy ilyen ország pont hightecben fog jeleskedni és nem is kell nekik.
Végül is megtudnák csinálni biztos egy területet, de arra irgalmatlan pénzeket kell költeni és nem biztos az eredmény.
Van helye máshol is a pénzüknek.
Egyébként azt kellene megnézni, hogy kutatásra a GDP hány százalékát költi Kína és az USA. Szerintem meglepő eredmény jönne ki, aki azt gondolja, hogy a két ország partiban van egymással ezen a téren.
Megnéztem:
A rangsor:
3,3% Japán
2,9% Német
2,8% USA
2,1% Kína
Kína az utóbbi 5 éveben 71%-al növelte a kutatásra fordított GDP-ít, tehát ezért nem látszanak még az eredmények, de előbb vagy utóbb fognak.
Nem szentírás, de csak figyeld: a többiek sem fognak nagyon mást javasolni. Ezeket anélkül írom, hogy akár a konkrét típust megnéztem volna, de az ilyen árkategóriájú kis gyaszatolók általában vagy gyenge minőségűek, vagy egyenesen ipari hulladékok már a (kínai) gyárból való kikerüléskor. Tisztelet a kivételnek, de csodák nincsenek...
Egy ekkora, ráadásul rendszeresen karbantartani szándékozott területre egyértelműen fűnyíró kell. Abból is elég az egyszerűbb villanyos, annak legfeljebb a kését kell néha élezned, meg a kábelt kell javítanod, ha rámégy:). Esztétikai és gazdasági szempontból is ez a logikus, a mérethez a fűkasza ágyúval verébre jellegű megoldás.
A maradó szegélyekhez (lesz ott még más kerülgetnivaló is...) pedig elég egy szintén villanyos szegélynyíró, másfeles-kettes damillal. Tizenezres tétel, ha jobbat veszel.
Ha szeretsz játszani, a kis, olcsó gépekről elég sok információt találsz az előzőekben. Mivel csak ritkán és kis igénybevétellel menne, inkább csak a "beépített" hibákkal kell számolnod, viszont a karbantartás-igénye ettől még ugyanaz marad, a benzint nem tárolhatod stb. Játékra szívesen költ az ember, de ha többnyire bosszúsággal fűszerezett kötelezettségekkel jár, az el tudja rontani az örömet... Javasolhatnék elektromos (akkus) változatot, de az sem olcsó, és az akkuja törődés-igényes - nem tudom, hogy mi lesz vele mondjuk öt év után. Valószínűleg kuka (persze a szelektív gyüjtőben:)).
Szerintem már megválaszolták Neked a "Fűnyírót milyet vegyek?" fórumon. Lehet játszadozni ezzel a kis szegélyvágóval, de amikor már a 3. alkalommal kell fél-egy órát gereblyézéssel tökölni (amit én nagyon utálok) és gereblyézés után rondább lesz a fű, mint kaszálás előtt, mert a lelapuló gazokat - amiket a szegélynyíróval nem tudtál rendesen lekaszabolni - felborzolod és kezdheted a kaszálást elölről, hogy valahogy nézzen is ki jól a kertecskéd, akkor vágyakozni fogsz egy fűgyűjtős fűnyíróra, amivel kb. 10-15 perc alatt végeztél volna. Ilyen kicsi területre viszont egy tök olcsó elektromos (akár akkus) szegélynyíró is megtenné - kizárólag csak a szegélyvágásra - a fűnyíró mellé.
Kb 130m2-es (leendő) fűfelülethez szeretnék venni valamit, a fű nyírására (nem pázsit, öntözetlen, átlagos kis pestkörnyéki kertrész). A talaj nem minőségi, van benne kavics, enyhén homokos, inkább laza, mint tömör.
Egy ilyen kis gépet nézegetek: Dolmar LT-27. Tudom, hogy nem egy erőmű, nem komoly gazra való, de nekem nem is arra kéne, hanem, hogy mondjuk, két hetente-havonta levágjam vele a füvet ezen a 130m2-en. Mennyire elvetemült ez az ötlet szerintetek? Gondolom gereblyézni is kell utána (fűgyűjtős fűnyíróval meg nem kéne), az mennyi időt vehet igénybe egy ekkora területen?
Valószínűleg egy sima fűnyíró ajánlottabb megoldás lenne, csak nem volt még ilyen benzines szerkentyűm, és úgy játszanék vele. Vagy ezt a játékot hamar megunnám?:)
Az is eszembe jutott, hogy ha nem jó megoldás egy ekkora területre (mert ez ugye inkább szegélynyíró, mint kasza), akkor csak szegélynyírónak használnám, és vennék mellé majd valami sima fűnyírót. Ilyen célra (szegélynyírás) kis kertben van értelme tartani egy 25-30 ezres gépet? Nem értek a kerthez, van kb 30 méter járda-terasz melletti rész, ahol gondolom maradna egy fűnyíróval nyírás után pár cm széles vágatlan fű, amihez hasznos lehetne egy szegélynyíró.
Kiváncsiságból végignéztem a jofogas kínálatát nagyobb stihl fs gépekből. Érdekes, hogy főleg a keleti régióban hirdetnek bontatlan régi kocka fs gépeket 250-300-350stb. Mennyire lehetnek ezek eredeti gépek? Nekem valahogy szúrja a szemem. Vagy csak az agyam bizsereg, hogy átbaszás lehet.
Légy szíves idézd be, ahol szó szerint ezt írtam "nagy büszkén"!
Jaaaa, hogy olyan nincs, vagy hogy megint csak rágalmazol, kevered a fekáliát, becsületsértéseket követsz el, stb.!
Az, hogy privátban áskálódsz ellenem, hamis információkat közölsz velem kapcsolatban topiktársakkal, sem túl etikus, de ez amit itt is művelsz, már túl meggy egy bizonyos tűrés-határon!
Vigyázz, olyan dolgokkal rágalmazni, amik nem történtek a BTK szerint is becsületsértés!!!!!!!!
Mi lenne, ha leakadnál rólam és kötözködés, értelmetlen szarkeverés helyett, megpróbálnál normálisan is fórumozni és hagynád, hogy más is ezt tegye????????????????????
Van egy Gama Garden 4 ütemű fűkaszám, nagyon kevés üzemórával.(4 éves, évente max 3-4 óra használat)
A jelenség a következő a gép nagyon szépen indul, majd mikor 5-8 perc után eléri az üzemi hőfokot, nem pörög fel. Gázadásra alacsony fordulaton pörög, de hiába adok neki több gázt nem pörög fel...
Kompresszió igaz csak érzetre, de jónak tűnik
Túlmelegedhet(5-6 perc után?), esetleg a karburátor ad sok benzint és azért nem pörög fel rendesen, az üzem meleg motor?????
Nekem Demon van, hidegen nem indul azonnal :) Kell 4-5 biztatás neki :D Megjegyz: a gyertya hézagon ismim állitott azóta jobban, gyorsabban indul, most majd karburátort piszkáljuk meg.
Talán mostanra tömődött el a benzinszűrő kissé így az eddig dús keverék optimálisabb lett. A jobban pörgésből gondolván. Most a kipufogó sem olajos trutymós?
A Master szárnyal!!! :) Nem tudom mi lett vele, Télen is csapattam vele a kökényest, tavasz óta szinte minden nap használom. Megy, teszi a dolgát, de! úgy egy hete megtáltosodott, kirobbanó erőben van, és egy tank benzinnel egy órát, sőt még többet is dolgozik az eddigi 45 50 perc helyett.... Pedig nem kímélem, most sok lila virágú bükköny van, rátekeredik a háromágú késre alig birja leszaggatni magáról. Ezt hívják kaszanyügnek.
Ez így messze nem igaz. Az összes élvonalbeli gyártó lenyomható lenne ilyen tiltással, már messze az az idő, amikor valaki csak saját alkatrészeket használt. Na meg ez a kibaszósdi se véletlen, az amcsik pont a konkurenciától vannak megrettenve.
Most ez mi akar lenni, hogy kínai jobb, mint a nyugati?????
A kínaiak a hitech világában nincsenek az élvonalban.
A ZTE telefongyárnál megy sírás, rívás, mivel jön a cocom lista és legújabb fejlesztéseket nem kapják meg. Pár év múlva nem lesznek versenyképesek a nyugat europai piacon.
Remélem azt tudjátok, hogy ez a beszélgetés nem más, mint fingreszelés! Kábelest/akkust csak otthonra, saját udvarba, minden másra ott a benzines!!!!! Jelenleg nincs jobb alternatíva!!!
Majd talán 8-10 év múlva lessz annyira fejlett az akku technológia, hogy beszélgethetünk komolyabb akkus kaszákról!
Viszont én még várok egy pár évet, évtizedet az elektromos fűkasza vásárlással.
Előbb vagy utóbb feltalálják vagy fejlesztik, hogy kábel nélkül lehessen használni az elektromos berendezéseket és ha ez meglesz, elterjed, akkor telepíteni az aggregátort a és mehet a kaszálás, persze egy bizonyos távolságon belül.
Csodaszép lenne egy kasza, ami bivalyerős, mint egy benzines (Husqvarna 165R), olcsó a működtetése, mint egy Hecht madzagos, könnyű, mint egy Husqvarna 128R, és végtelen ideig műxik, mint egy FS400. Na ez az utópia. Addig marad az olcsó (elektromos), vagy a használható (benzines).
Azért ezzel óvatosan kéne bánni. Azt a sokkal jobb hatásfokot egységesen kéne nézni, kezdve onnan, hogy mekkora hatásfokkal állítod elő az áramot, mennyi energiába kerül a kurva nehéz akksi hurcolása. Aztán az elektromos gép egyenletes nyomatéka lófütty, tekintve, hogy egy kasza normál esetben szinte "digitális". Nem finomkodunk, megy/nem megy. Egy benzinest pár másodperc alatt újratöltök, a villanyost meg ... És akkor még ott van az is, mennyit bír újratöltésből a nagyon nem olcsó akku.
Ez szvsz akkor lenne mérvadó és igazságos, ha a damilfej és a damil is azonos volna mindkét gép esetében.
Az egyértelmű, hogy megfelelő teljesítmény esetén a nyomaték-görbéje sokkal jobb és egyenletesebb egy hasonló teljesítményű elektromosnak, jobb a hatásfoka, gazdaságosabb, stb.!
Az akkumulátorosoknál azért lényeges szempont lehet a megfelelő teljesítményhez szükséges nagy kapacitású akkumulátor súlya/mérete.
Azért ilyen 1,5-2 KW környéki tartós teljesítmény-leadáshoz már kell egy kis szufla akkumulátor részről!
Egy ilyen teljesítményű, hordozható méretű és súlyú akkumulátor nem bír túl hosszú ideig táplálni egy ilyen teljesítményű motort. Sűrűn kell cserélni, vagy töltögetni.
Vásárolhatsz 2. kategóriás vegyszert, esetleg raktárkezelő is lehetsz, vagy eladó, a végén még ki is juttathatod az 1. kategóriába tartozó vegyszert. Röviden erre jó.
Tisztázzuk: az Mvt 87/9 elsősorban a munkavédelmet hivatott szabályozni, így előírásai szükségszerűen feltételeznek munkaadót és alkalmazottat:). Ja, és az egész buli nem a pohos lelkét nyomja, részben sokkalta korábbra -a kilencvenes évek elejére-, részben az EU-ba való benyalódásunk időszakára datálódik:(. Konkrétan: "...a veszélyes munkafolyamatoknál, technológiáknál a veszélyek megelőzése, illetve károsító hatásuk csökkentése érdekében a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, rendeltetésszerű használatukra a munkavállalókat ki kell oktatni és az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatát meg kell követelni.
A rendelet a munkavédelemről szóló törvényben foglalt felhatalmazás alapján került kiadásra, így hatálya az Mvt 87. § 9. pontja szerint a szervezett munkavégzés keretében végzett tevékenységekre, illetve az e tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatásokra, valamint ezen tevékenységeket és szolgáltatásokat végző (munkaviszony jellegű jogviszonyban lévő) munkavállalókra terjed ki."
Ha (egyszemélyes, bejelentett) vállalkozóként nyiszálod a dudvát, döntöd a fát, akkor elküldheted a pokolba a hivatalt (végre hazatalál:)). Ha van alkalmazottad is, aki veled gürcöl, már ők a nyerők! Meg akkor is, ha páleszt párolsz papír nélkül, mert köztudott, hogy az fontosabb alkotóelem, mint a cefre:(.
Mindegy, ha már így van, ez hasznos lehet: TEÁOR 8130: Zöldterület-kezelés
Ebbe a szakágazatba tartozik: - az alábbiak telepítése, gondozása, fenntartása: - parkok és kertek: - magán- és bérházaknál - köz- és közösségi épületeknél (iskolák, kórházak, közigazgatási épületek, templomok stb.) - közterületeknél (parkok, zöld területek, temetők stb.) - autópálya, közlekedési pályák zöldesítésénél (utak, vasúti és villamos vonalak, vízi utak, kikötők) - ipari és kereskedelmi épületeknél - növényzet: - épületeknél (tetőkertek, homlokzati növényzet, télikert) - sportpályáknál (futball, golf stb.), játszótereknél, napozópázsitnál és egyéb szabadidős parkoknál - álló- és folyóvíznél (medencék, alternáló vizes területek, tavak, uszodák, csatornák, vízpályák, szennyvíztelep) - zaj, szél, erózió, vakítás elleni védő-, takarónövényzet
Ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés: - a kertek és parkok telepítése, gondozása és fenntartása háztartásoknál
Nem ebbe a szakágazatba tartozik: - az üzleti, értékesítési célú növénytermesztés, növény- és faültetés eladási célra - a faiskola és erdei faiskola, lásd: 01.30, 02.10 - a mezőgazdasági földterületek környezeti állapotának megóvása - a tájrendezési célú építési tevékenység, lásd: F nemzetgazdasági ág - a tájtervezés és tájépítészeti tevékenység
a stiga kaszakrol kawasaki motorral szerelve van vknek velemenye, konkretan a SBC 635 KD-rol lenne szo, amit most mifelenk ugy 290€-t kinalnak megvetelre.
Felizgultam, mint a mámi, ha késik a nyögdíj, és elkezdtem nézegetni-keresgetni a "gépesített kutyagumi- és csigaterelés" képzettségi követelményeit, vagy bármiféle jogi feltételeit.
Not mit találtam? Én magam sem hittem volna, de SEMMIT!
Ahol szervezett munkavégzés keretein belül történik a művelet, ott van egyféle elvárás, tanfolyami és vizsgakötelezettség. Annak viszont szinte egyértelműen csak az a célja, hogy ha (munkával összefüggően) balhét csinál a "skilled human resource" (felgyújt-leéget stb.), avagy balesetet okoz/szenved, akkor lehessen mondani: pedig hogy ki lett okítva, el lett neki mondva, papírja is van róla... Ártani nem használ, mert még a normálisa is meghülyülhet két éhomra fogyasztott hajnali feles után, de ez az egész mégis inkább az alkalmazói oldal "mi mossuk a kezeinket" eszköze. Ezért is az előírás.
Hogy kicsit erősebb gépeket is említsek: a szabályozás szerint -úgy tűnik- még egy kombájnra is felülhetsz mindenféle engedély/vizsga meg ilyesféle trükközés nélkül, csak maradj vele birtokon (vagy más birtokán) belül, de ha az országútra kimégy vele, akkor nyilvánvaló és érthető okoból azért kell egyéb, hivatalosan tanúsított ismeretekkel is bírnod (jogsi munkagép kategóriára).
Ha tehát magánzóként (tehát nem alkalmazottként), de vállalkozóként kaszabolod a kiscsibéket a fűben, abból lehet baj (megver a tulaj), ámde ha csak a füvet nyírod - hát segítsetek, mert az én figyelmemet elkerülhette az a fél sor, ami ehhez bármiféle képzettséget ELŐÍRNA.
Ha meggondolom, ez logikus is. Az égvilágon senki nem kér(het)i számon, hogy egy kis fűnyíró traktorral rodeózol otthon, traktoros-diploma nélkül:). Egy fűkasza mitől lenne már gyilkosabb eszköz a kistraktornál? Vagy főleg egy hagyományos kézikaszánál? Ám ha más tulaj területén teszed ugyanezt, akkor akár pénzért csinálod, akár nem (mert ugye ez nem bizonyítható...), már számon kérhetik a vállakozásod meglétét, de ez csak az adózás miatt van...
Mit gondolsz miért lett? Tudod, NEM ADÓ, de aki dolgozik nehogy már jól járjon! Nem tellene stadionra. Vagyis hát arra mindig lenne, legfeljebb az orvosok fizetésére nem maradna. Bár akkor meg beírnák a tákolmányba, hogy minden orvos KÖTELES társadalmi munkában dolgozni.
Gondolkodtam, hogy kiváltom a vállalkozóit másodállásban és kaszálgatok, de így azért meggondolom.Most akkor adjak ki százhetvenezret egy papírért, hogy dolgozhassak?
A jó hír neked az hogy nem adtál túl sokat érte.Kínai a hitványabb fajtából,inkább szegélyvágó mint fűkasza , kb 1 lovas.Amire szeretnéd használni arra valszeg nem alkalmas,de hajrá.DDDD
Na, megnéztem: zöldterületi kisgép-üzemeltető a neve a tanfolyamnak.
A kérdés már csak az, hogy enélkül a papír nélkül megbüntetnek, ha kaszálsz?
Ha most indítok egy vállalkozást az OKJ-s fakitermelői végzettségemmel, beleveszem a vállalkozás tevékenységébe a fűkaszálást, akkor el kell végezzem ezt a tanfolyamot?
Nem akarlak elkeseríteni, de pont tegnap nézelődtem a neten, találtam egy fs 80-ast, 50 ezerért.
A kép alapján nem sokat ment. Szerintem a videon látható habverő, ahhoz képest játékszer. Persze nem is egy kategória a két gép, de az áruk hasonló. (használtan értve a fs 80-ast)
Most akkor képzeld magad elé, hogy a cégünknél utcaseprőket, akik megállókat takarítanak köteleztek takarító tanfolyamra. Mert lett volna bünti jogosulatlan seprőhasználatért. :-)))))
Egy fenét vagyok túlképzett, akik vágták fűvet kaszával egy-két hónapig ezerszer többet tudnak. Ez arrol szólt van papir bőgethessem gépet.Mindennap szinte tanulok vén rókáktol újat munka közben.
Nekünk az oktató mondta a tanfolyamon, portás kiment cég épület előtt fűvet vágni s valami 400ezres bűntetés lett belőle hogy nem volt papirja zöld övezeti kisgép üzemeltetésről :D Ha nem igaz engem is átvertek)
Próbáltam papa :) Melegedett motor rágyújtottam s addig pihent, aztán toltam tovább :)Lesz pénzem komoly gépre olyant veszek, addig ez van, megjegyzem nincs rá panaszom eddig :)
Üdv! Ma vettem egy Al-ko BC 41-25fűkaszát, 13.000ft volt, szerintem jó üzlet volt, a gép indul megy, minimális csörgés hallható a motorból, valamint karburátort kell takarìtani, beállìtani, mert gázadásra ledadog. Hajtás feszes, jó állapotú. A gépről kinek milyen tapasztalata van? Kìnai? Kést lehet rá tenni? Elhanyagolt placcra kéne, kb 2* 1500m2 , nádas füves gazos területre.Látom ma is van belőle új, 50 ezer Ft körül.gondolom alkatrész ellátása rendben van
Azért az ismeretségi körömben ez nem jellemző,nekem tízen évet ment egy AM 162,permetező,és még mindig működik,valahol.Az olaj/itt már sokan leírták,pro-és kontra/sokat számít szaharai forróságban láttam besülni Stihl 450-s kaszát piros Stihllel ment 1/50-ben.Szinte minden márkára van ilyen példa.Ne felejtkezzünk meg a rejtett gyári hibáról sem.....
Azért azt megkel jegyezni,hogy féltek az emberek,az alkatrész ellátottságtól,nehéz hozzá beszerezni vidéken ezt azt.A Piterláncf.is forgalmaz Maruyama kaszát,nem is akár milyet a BCV5020-t,de nem hiszem,hogy nagyon kapkodnák...Pedig nem rossz,bár az ára is majd a két"nagy"közelében van.Meg az említett kasza akkor sem volt olcsó,és szerintem a rezgéscsillapítása......,egy pontos volt.
Az nem mindegy, hogy a legkozelebbi vasboltban is tudsz egy gephez alkatreszt venni, vagy a gyongyosi szakszerviznek kell megrendelni, es eljuttatni hozzad. Egy draga gep nem feltetlen attol draga, hogy az kulonleges anyagbol van, hanem az araba benne van a globalis szerviz es alkatresz ellatas. Eleg veletlenul osszegyurni egy legszurot, aztan szegre lehet akasztani egy par napra a kaszat, mire megjon hozza a cucc. A par nap meg pont annyira eleg, ha olyan az ido, hogy a damil mar keves lesz a gazhozhoz.
Honda boltok forgalmazták a shindaiwát akkor hozták be konténerszámra de nem volt rá kereslet és nem érte meg több száz gépet behozatni. Valamiért (egyszer elmondták de nem emlékszem) darabonként nem tudnak behozni de alkatrész ellátottságban a gyöngyösi Honda szakszervíz bármien alkatrészt tud rendelni. Mellesleg a tulajnak is van egy ilyen kaszája :) De az árán mai napig csodálkozom hengerbe meg mindenhol dombornyomott japan felirat.
Írta fec7, hogy szeretne majd egy használható kaszát de nem mindenki teheti meg első körben hogy 200+EFT adjon ki egy gèpre.Az első kaszám nekem is egy mtd-bc smart 33 volt.Ès én voltam a világ legboldogabb embere:))))
Azon gondolkodtam, miben is tudnék segíteni a pohosnak, mert úgy látom, lassan kifogy az ötletekből. Lássuk csak. Lehetne csavarhúzó kezelő, ásó kezelő (emelt szintű temetkezési), kukorica címerező szakmunkás, pókhálótlanító, bicikli kerék légfújó referens. Így elsőre.
Te jófej vagy, átlátod dolgokat :D Mindenesetre én örülök hogy elkezdtem fűkaszázni :) Azt nem felejtem el, oktatonk mondta első nap, Önök felnőttekm első nap végére megtanitannám mindenre őnöket, átvehessék papirt, de van egy megadott óraszám, tehát 3 hétig be kell járniuk :D
Amikor ezt a pohos kitalálta, a cégünknek hirtelen kellett vagy 400 ilyen papír. Hát vettek. Miután úgy adták, hogy nem volt darabhoz kötve, így az ügyvezetőtől a raktárosig mindenkinek lett ilyen. :-))))
Nem éreztem kötekedésnek :) Á, itt oapir azért kellett, ellenőrzésnél fellehessen mutatni, állitólag szokott lenni. tanfolyamra járni azért kelett papir legyen, aztán meló közbe tanuljuk meg dolgokat :D
Nem, dehogy, ez úgy indult 3 tanfolyam közül lehetett választanni. Eszembe se jutott hogy ennyire jó fűkaszával dolgozni :) Azért mentem erre cégnél 2 ember van fűkaszára s meggyőztek végezzem ezt el, mostmár örülök is neki :) Maszek melók meg véletlen jöttek, voltam szivességből vágni fűvet s láttak meló közbe, idősek, elfoglalt emberek s kérdezték náluk vágnám e. Eszem ágába se volt hogy én maszekoljak) Még árat se tudom mennyit illik kérni.
Halkan jegyzem meg, elvégeztem egy tanfolyamot, de 2 nap alatt meló közben a rutinos vén rókáktol több trükköt, technikai dolgot tanultam mint egész tanfolyamon.
Sziasztok, elkezdtem ide-oda járni Demon-omal. Kezd úgy tűnni erős gép,de pl kést cserélni fogom olyan gyenge anyagnak tűnnik, damildob-al meg bizonytalan lettem, mióta zsinort rendesen feltudom tekerni (többnyire) és koppintom is műkszik :) De azért gyors töltös dob még tervbe van. Szóval én elvagyok Demonnal, persze azért nézegettem komolyabb gépeket :)
Nem fog elterjedni, mert évek óta nem kapható, öt éve még volt, akkor picit DRÁGÁBB VOL, mint a Komatsu 5010, ami rezgéscsillapítós, egyebekben meg biztos állja az összehasonlítást. De ha ilyen kaliberű gépre vágyik valaki, annak ott a Husqvarna 553RS. Mellesleg ha lenne most Shindaiwa, biztosan nem lenne olcsóbb, mint a husi 553. Akkor meg?
azt hiszem husqvarna lesz, a szervizeles miatt is jobb lenne de elkezdtem nezegetni a gepeket.
135r-re azt irjak hogy farmer felhasznalasra valo, az 525rx meg profi de gyengebb picit.
valoszinuleg eleg lenne a kissebb teljesitmenye csak arra lennek kivancsi, hogy ez a 2 kategoria mennyivel masabb, strapabirobb-e a kissebb profi, vagy jobb anyagokbol van osszerakva?
Ha ezt korábban tudom, hogy van ilyen kasza ennyi penzért, akkor valószínű nem az Oleo 746-ost vettem volna. A Nikkari is gondolkodóba ejtett ha korábban tudok róla. Nem mindegy, hogy 46ccm 2.6 le, vagy 53ccm és 3.1 le. Az alkatrészellátottsága milyen?
Egyszer láttam dolgozni egy ilyen kaszát. Nagyon tetszett ki is ment a fejemből. De most mivel vásárlás előtt vagyok gondolkodóba estem. Forgalmazza ezt a márkát még valaki az országban? A hivatalos oldalukon 2010-es az árlista.
Itthon nem is fog elterjedni, mert itt ollllyan kib@szott csőlátás van mint az állat! Csak a S meg a H, a többi......az nem is létezik! ;-))
Fűrészeim között van egy Shindaiwa 490 is, úgy gondolom, h a maga kategóriájában kiváló gép, pöcc-röff mindig, arra a célra amire választottam, úgy tapasztalom, h faxa.
Szal én nem csodálkozom, h Neked is bejött a Shindi!
Shindaiwa B530 53cc 3.1LE. 5 éve vásároltam újonnan. Kollégám favágó és shindaiwa fűrészei vannak egykezestől a nagyobbakig. Napi! használatban inkább a burkolatuk kopik el mint a fűrész. Innen jött az ötlet és az akkori ára 160.000ft hogy ilyet vettem.
Használhatóságra kezelésre Husqvarna 545rx-hez hasonlítanám de motorja pattogósabb pörgősebb. A szöghajtása nagyobb már szinte alapjáraton susog a damil. Ezért is írtam, hogy félgázzal szoktam füvet vágni. 2.7-es damillal kb 55cm átmérőre van kihúzva. Teljes gázzal nem tudtam még használni mert nem lehet utána menni. Ha sűrű magas füvet vágok akkor meg feltekeri. Fogyasztása átlagos. Rezgéscsillapítása kiváló. Heveder kényelmes viszont tankolva 10kg ami egy idő után nehéz. Télen elővéve 2 rántás szívatóval 1 anélkül és már pattog is. Szó szerint mint valami cross motor kibelezett kipufogója. Amire használtam havonta 7000 m2 akácos, 5000m2 egyéb területek. Mára már kerítések mentén és fák körül használom mert leváltotta egy Dakr Tekton dobkasza.Hibája kopó alkatrész csere semmi nem volt! A kuplung csúszott 2 hete, szétszedtem és valami poros olajos valami volt a kuplung házban amit féktisztító lehozott. Ha így megy tovább akkor inkább a benzincső, pumpa, műanyag dolgok stb. fognak elöregedni minthogy a motor tönkremenjen. Azt nem értem, hogy Kanadában a nagy márkák mellett van a shindaiwa de itthon 100.000ft-al olcsóbb hasonló teljesítményű kaszákhoz képest és mégse terjedt el.
Ha megnyújtod a rugót, azzal a rugóerőn nem növelsz,hanem csökkentesz, egységnyi rugóerő jut nagyobb munkaútra! Alátétet szoktunk alá rakni, és akkor erősebb lesz a rugó, mert egységnyi erő jut kisebb útra!
Én még csak második éve használom a Fuxtec nagyobb kaszáját (FX-PS152), nem 4000, hanem inkább kevesebb mint 1000m2-en. Pöccre indult tavasszal. Egyelőre tényleg erősnek tűnik, kicsit nehéz is, eddig átgázolt mindenen. Pl ujjnyi vastag ecetfa sarjadékokon is + térd fölé érő gaz.
Használat után még mindig égett műanyag szaga van :)
Ennek ellenére 4000m2-re valami komolyabbat vennék. Gyengébbet semmiképpen.
Ha 3-4 evente 100 000 alatt maradsz, akkor par ev alatt tobbet koltesz a szarokra, mint egyszer egy jo gepre. En nem sokat lamentaltam, amikor vasaroltam, nem is ismertem a markakat, csak egyet, olyat vettem, es nem okozott semmi csalodast. A legnagyobb meglepetest tavasszal okozza, amikor pont ugy indul poccre, ahogy osszel letettem. Ahogy olvasgatom, mindig vannak ketelkedok, es kiserletezo kedvuek, de a vegen mindenki a ket bevalt markanal kot ki, akinek a nyakara no a fu.
Akkor veszek bele új rúgót is. Valamint a t45x-et szeretném rárakni sokkal több köröm van rajta és erősebbnek néz ki. Csak a gépemen M10-es menet van. A betétcsavart lehet cserélgetni benne? Ahogy elnéztem nem csak a furat, hanem az anya mérete is nagyobb... Vagy csak esztergáltatni lehet?
Nem szorul meg, hanem a rugó túl nagy ereje miatt leszakítja a körmöket. A Husqvarna elég jól megtervezte, nem biztos, hogy érdemes "továbbfejleszteni".
És az nem lehet, hogy laza szerkezetű a talaj, mondjuk homok. Belesüllyed a koppintó és nem teljesen emelkedik meg és így forog? Én is jártam már így és én erre tudok gondolni. Nem tudom hogy van-e benne igazság. Üdv
Szerintem ez nem pont olyan. Ezeken az látszik, hogy valamiért nem nyomta ki a rugó teljesen a koppantót, és úgy megforgott. Bár hogy őszinte legyek azt nem tudom miért szorult meg. Lehet, hogy tényleg sokkal jobb az X végű fej csabágyas koppantója. Vagy fene tudja.
Nagyon jólelkű lehetett a szervizes, mert a mi általunk használt T45X pont ilyen, és normálisan használva nem jön le. Annyira nem, hogy miután elkopott a fedél meg az orsó, a régi alaplapra vettem újat, azzal ment.
Nos, hát ez az. Full gázon kéne kopogtatni, mert kis gázon nincs mi kitolja a damilt. Meg úgy kaszálni se kéne. Aztán meg gyanítom azt elfelejtetted megírni, hogy túl könnyen engedte a damilt, ezért nyújtottál a rugón. Persze csak szerintem.
Van egy Husqvarna t35 damilfejem második 2 hónap alatt. Otthoni felhasználásra, mindig elkopik a koppantóban az a 4 pöcök és szétugrik gázadásra a damil. Alacsony fordulaton koppintok félgázon vágom a füvet mint a hímestojást és mégis elkopik. 2.7-es damillal shindaiwa 50cc főkaszával. Mindenki több üzemórát dolgozik ilyen damilfejjel én meg alig merek füvet vágni vele.
Köszi, lehet kipróbálom.Azon az oldalon elég pénztárcabarát árak vannak.Onnan rendeltem én isva 2.7-es piros kör keresztmetszetűt a 350-esbe.Abban műkődött is, az 545 nagyon ette.
Ma sikerült kipróbálni a Bradas 5 szögű 2,7mm-es, két komponensű damilját, és nekem nem vált be. A zsenge füvet nagyon jól viszi, de amire én használom, arra kevés sajnos. Nagyon szakadt, a vastagszárú kórókat nem bírta.
Ha valakit érdekel írjon, 9e Ft-ért odaadom az egész dobot, kb 20 métert használtam el belőle. Postázni tudom.
Én már ott tartok arcvédő, szemüveg, porálarc ! A fűben sok minden más is van ami ártalmas ! Pl a bélgilisztákat légzés útján is el lehet kapni ,a fűben azért van állati ürülék is sokféle !
Szerencsére nincs gondom a pollenekkel, egy növényt kivéve:ez a vérrehulló fecskefű.Ha ebből lekaszálok 3 tövet, marja, csípi a torkom, az orrnyálkahártyát és légszomjam van.Ellenben a parlagfüvet simán kiröhögöm...
Ilyen nekem is a szöghajtás ahogy írod.Harmatos nedves fűben gőzölögni szokott.Na a Husqvarna damilt tegnap fèlrebasztam!Szőlő soralját kaszáltunk,tele volt azzal a szúrós erősszárú növènyel mèterenkènt szakaszt tőbe!!Aluporos damil amilböl 6500ft Majd 200 mèter sokkal jobb volt!Igaz így is cumi volt az 555-ös egy tank benzin kètszeri damilcsèvèlès!!Kèssel nem lehetett a sok fiatal vessző vègett!
Ma ismét használtam a Hq 545rx kaszát.Az első tank 50 percig tartott ki.Egy kertet kaszáltam, térd alá és combközépig érő növényzet volt az ellenfél, helyenként kissé fás szárú, magas gaz, helyenként combközépig érő csalán és volt ahol sűrű szőrfű bujkált.
Kezdem megszokni a szórásvédőt, most már csak párszor akadt el a vakondtúrásban és egyéb helyeken.
A szürke Hq Xforce 3.0 mm damillal kapcsolatban azt vettem észre, hogy nem szereti, ha a damilvágóig ki van engedve a szál.Ilyenkor hamar elkopik, majd egész jól tartja magát, miután lerövidült a damilvágó által maximalizált hossz kb. 60-70%-ára.
A szöghajtást most még kicsit melegnek érzem, kézzel hozzáérve kellemetlenül meleg.Az 545-nek ilyen a szöghajtása vagy a használat, bejáratás során ez változni fog?Amikor kaszáltam eleredt az eső, megálltam damilt utántölteni és gőzölgött a nedvesség a szöghajtáson.A Stihl FS350 esetében nem vettem észre ilyet.Zsír van a szöghajtásban elég.
Többnyire olvasgatom a fórumot és sok okosságot találtam már, talán a következőre is tudtok valami jó megoldást.
Van egy kaszám, amin fix rögzítésű a kormány. 4 drb torx csavar rögzíti a 2 tagú kormány pozícióját. A szarvak előre-hátra billenthetőek csak. A könnyebb szállíthatóság miatt jó lenne egyszerűen és oldalirányban is elfordítható kormány. Bilincs/rögzítő cserén agyalok, ami egy központi füles csavarral nyitható-zárható. Az is előnyös lenne, ha némi rezgéscsillapító hatással párosulna. A mostaninak nincs. A szár átmérője 28, a szarvaké 20mm.
A stihl fs 240,260-n láttam ilyesmit, de annak ára elég húzós. Használt bontottat eddig nem találtam.
Létezik az olcsóbb kategóriások között ilyen tartóval szerelt? Esetleg elérhetőség a beszerzésére?
Csak annyit, hogy én már sok éve rockzenekarban hammondozok, és finoman szólva is szokva vagyok a hangerőhöz, de a Husim kipufogója komolyan próbára teszi a fülemet. Ebben igazat adok! De ez szerintem nem szempont, tudod már elég rég feltalálták a hallásvédőt, és nem olyan drága! Nekem nem derogál használni, te se szégyelld!;))))))
Ha csak ennyi a baj, ne hezitálj, bár gondolom a STIHL-re sem Lakatos Alehandró írja meg a garancialevelet, biztos nem lősz azzal se mellé!;))
Mindkettőre hallani pro és kontra is.Mindkettőt használják nagy cégek, önkormányzatok, közútkezelő, stb.
Én nem adnék a 460-ért 40-50 ezerrel többet, mondom ezt úgy, hogy a 460-at nem ismerem.
Az én döntésemben nagy szerepet játszott a két márka eladóinak a hozzáállása.FS350-em volt, nem volt vele gondom sosem, de meg sem fordult a fejemben, hogy újra Stihl-t vegyek.Itt-ott megkérdeztem, hogy Hq 545rx vagy Stihl 460, de magamban azért drukkoltam, hogy a megkérdezettek az 545rx-et ajánlják.
Kár hogy nem tudom kiprobálni csak a dolmar t mert az van most nállam kölcsönbe.Nekem pont elég az ereje de ha azt mondod hogy a mcculloch érezhetöen erösebb akkol az lessz.Az ajánlat az nem érdekel mert 52000ft most ingyen postával.Ha irsz jobb ajánlatot lehet érdekel.
Van egy ilyen Dolmarom, ha érdekel 50.000 Ft-ert eladó 3 év garanciával, 2 damilfejjel, ajándék olajjal, dobozában tartozékokkal.
Egyszer használt, de már javított, sajnos bejáratás közben, egy pihenő után (2 doboz sör), többször nem indult, nem volt szikra, gy.tek. hiba, csere.
Egy hónapig volt szervízbe, a gép egy napos volt, neten rendeltem.
Nyugodtan halgass a tapasztaltabb előttem szólokhoz.
Makita gép a Dolmar (papíron 1.2 Le) de a kis 1 lovas habverőkhöz képest is harmatgyenge. Több fűkaszám van, de ez szegélynyírónak is gyengusz, a kis görbe szárú Sthil fs 45 sokkal nyomatékosabb gép.
A telken 12 éve nyúzok egy fs 450-est, több hektáron, de nem akartam hazahozni a házhoz, a gyümölcsfák alá bujkálni.
Vettem egy Dolmart, de minek, szerintem ebbe a kategóriában egy Husqvarna 128r, McCulloch b28b, Oleo Sparta 250, Fs 55 sokkal jobb gépek.
A Husqvarna alkatrész üzemág jobban műxik mint a Makita. Ha két egyforma teljesítményű gépből az egyik jóval nagyobb köbcentis, akkor az nyomatékosabb.
2,7-s,és 2,4-s damilból 10,m-t,a 3,-sból mint api írta.Az után gyártott damilfej szinte mint az eredeti csak feliratokban külömbözik,legalábbis a Péterláncfírésznél kapható ilyen.
Kb. 2x4 m 2,7-es damilt szoktam a 40-2 fejbe tolteni, a lentebb megenekelt Tornado nagyon jol szerepelt benne, minden hokuszpokusz, aztatas, olajozas nelkul.
A Te tanácsodra vettem meg én is a 343-s szórásvédőjét, ami ugyan nem volt olcsó..., de tényleg sokkal jobb vele dolgozni mint a gyárival. A gyárija állandóan elakadt az egyenetlen terepen, ez sokkal jobban használható. Sőt még a damilt is kb. 2 cm-el nagyobbra engedi.
A két szórásvédő cseréje, meg tényleg csak egy perc a kombikulccsal:-)
Stihl-be AutoCut 40-2 és az újabb 46-2-be, 2x2 kéztől-kézig távolság( nálam kb 6,3m multor lemértem 2,7mm de még 3mm damil is. Ez egy 8 órás melóra még cserjés területen is elég szokott lenni nekem. A husqvarna forgó csapágyas feje tényleg jónak tűnik és szerintem ennek is köze lehet a sokkal jobb pörgösséghez , mivel stihlen vissza fogja a föld és a kopás. lehet meghackelem a husqvarna fejet és teszek bele egy fs120 valót :D
Stihl fejet használók! nektem nem ég bele a nem stihl 2,7mm-es damil az új 46-2 fejbe? nekem mióta megjelent állandóan, a régi 40-2 fej nem volt ennyire allergiás a nem stihl damilra.
Vagy ez valami ficsőr, hogy stihl damilt vegyen a nép? Vagy a megnövekedett felülett és ez által nagyobb hő miatt éghet bele? Majd rakok fel képet az orsóról elájultok majd,
Kedves mindenki!Keresek megvételre MF 70 t. géphez, szárzúzó/fűnyíró adaptert, olyant amilyen a képen is van.Lehet hiányos, nem fontos, hogy No.1 állapotú legyen.
A 343 szórásvédője nagyságrendekkel jobb,egyszer ha lesz lehetőséged próbáld ki,főleg árkozásnál,sok vakondtúrásos helyen sem akad annyira,egy az egyben passzol a545-re.
"Egyébként lehet, hogy kicsit túl van lihegve ez a bejáratás dolog:sokan megveszik, használják egyből és nincs gondja a kaszának...."
Igen, en is ezt csinaltam, es kizarolag tovig gazzal hasznalom, gond nelkul, a legnagyobb elegedettseggel. Persze egy kicsit melegitem az elso inditas utan. Nem vagyok muszaki ember, de paraszti esszel egy belsoegesu motornak, ha jo a hutese nem kell piheno, sot ellenkezoleg, az az elllensege. A hules-melegedes feszultseget kelt az anyagban, az egyenletes uzemi homersekleten jaratassal szemben. Ezt tapasztalom a kocsiknal is, ket verdat hasznalok oriasi futasteljesitmennyel. Azokat sem kimelem, viszont legtobbszor hosszu tavokat futok veluk.
Úgy gondolom, hogy nem vicceltem el.Az üzletben azt mondták, hogy mehet nyugodtan a gép, pihentessem az elsőnpár tankolás között.Elsőnek csak beindítottam, üzemmeleg lett, párszor megpörgettem fű nélkül, majd hagytam kihűlni.Utána a bolt által beletöltött kb.2-3 dl keveréket kaszáltam el, majd pihi.A következő már teletank volt, amit két részben használtam el.Ezután már nem volt tervezett megállás, de kettőt mégis sikerült beiktatni:damilorsó csere, majd később damilfej cseréje dikics késre.Hétfőn lesz egy 500-600 m2-es melóm térdig érő fűvel, az szintén tökéletes a bejáratás folytatásához, szerintem.
Azt gondolom, hogy ennél óvatosabban nem kell bejáratni, de természetesen mindenki úgy csinálja, ahogy neki teszik és ahogy gondolja.
Egyébként lehet, hogy kicsit túl van lihegve ez a bejáratás dolog:sokan megveszik, használják egyből és nincs gondja a kaszának....
Köszi.Koppintó nekem nem akadt el, inkább a szórásvédő.Véleményem szerint túl alulra nyúlik.Arra tudok gondolni, az az oka, hogy kevesebb cuccot tudjon a damil a kaszás ember felé csapni.
Fogantyúval nincs gondom, a heveder meg egyszerűen tökéletes.Mármint a Balance XT, nekem az van.
Bocsánat hogy közbe pofázok, de Demon-nál én se tettem fel damil vágot, most várom futár kihozza új pajzsot, dob fölé, damil szétverte ami alapbol fent volt. Ha ott a damilvágó használd szerintem.
Nálam az első 10 liter keverék, csak 2,4-es damillal ment. Az első két tankot 5 perc -30 perc (kaszálás-pihentetés) intervallumokkal csináltam. Majd rátértem 10-30 intervallumokra. Olyan 7 liter után kezdtem fél tankot egy menetben elfüstölni.
Nekem jobban tetszik a Stihl damilfej, stabil a damiladagolása és nem akad a koppintó a gödrökbe, vakondtúrásokba. Damildob koppintórésze vastag műanyag, sokat kibír és 3300-3600Ft (eredeti). A stihl fogantyúja is jobban kézre áll nekem, de a HQ hevedere sokkal kényelmesebb.
Hibamentes üzemórákat a géppel!Szeretni fogod, főleg az erőtöbblet miatt.Nem mindegy az ember csak nyöszörög, köszörül a géppel, vagy érezhetően halad is vele a munka.Az egyik beosztottam mondta még anno az elkopott kalapácsokkal dolgozó darálóra, hogy "Főnök, a gép megyen, de a munka nem halad! :-D
Ma végre sikerült használatba vennem a hétfőn megvásárolt Hq 545rx-et.Nézzétek el nekem, de csak a Stihl fs350-hez tudom hasonlítani.Igen tudom, nem egyforma a hengerűrtartalom, így nem almát hasonlítok az almával, de ez van.
Mivel az 545 nagyobb hengerűrtartalmú, így erősebb is, mint a 350-es, ezt éreztem is a használat során.Sokat jelent az a 0.6 lóerő.
A gép könnyen indul, de ugye ez alap egy új gépnél.
Amiket tapasztaltam:volt itthon még a 2.7-es damilból, amit a 350-eshez használtam, azzal kezdtem el használni az 545-öt, gondoltam kezdésnek megteszi.Nem úgy lett.Úgy szaggatta, hogy nem akartak hinni a szememnek.A 350-es egész tűrhetően muzsikált vele, az 545-ös elszaggatta.A fukaszadamil.hu-ról rendelt piros kör keresztmetszetű damil volt, beáztatva.Tekertem fel Hq Xforce 3-as damilt, azzal már más lett a tapasztalat, de többet vártam ettől a damiltól.Ez a damil is be volt áztatva és azért kellett koppintani gyakran a fejet annak ellenére, hogy nem túl sűrű, lágyszárú fű/gyom volt az ellenfél.
Jóval több damil fér a t45x fejbe mint az autocut 40-2-be, így ritkábban kel megállni damilt tölteni.A ritkább megállást segíti az 545-ös nagyobb tankja is, persze tapasztalatom szerint kicsit többet is fogyaszt, viszont erősebb is, így gyorsabban végzek.Az első egész tank 55 percig tartott, "kellemesen kaszálható" fűben és terepen.(Kb. 1 hónapja-5 hete kaszált kert)
Eleinte a damil adagolása kicsit döcögős volt, de később ráéreztem a technikára és nem volt probléma.Más, mint a Stihl autocut 40-2 fej, de használat közben nincs gond vele.Talán annak lehet jobb gazdaságilag aki sokat kaszál és sűrűbben kell a fejre költeni:nem mindegy, hogy orsót kell venni az elkopott koppintó rész miatt (Stihl autocut 40-2) vagy csak egy kupakot(Hq t45x).
A másik dolog, amihez hozzá kellett szoknom, az a sokak által kritizált szórásvédő.Valóban kicsit lejjebb ér az alja, mint azt a használati gyakorlat indokolná, ehhez hozzá kell szokni.Nem tudom azt mondani, hogy az fs350-é jobb volt, mert arról még pár hónaposan levettem a szálvágó gallért, így az egyértelműen nem ért annyira le, mint az 545-é most, amin még rajta van a szálvágó a gallérral együtt.Meg kell szokni, hogy kicsit egyenetlenebb terepen elakad, vagy magasabb tarlót kel hagyni.Most magamnak kaszáltam, így inkább szoktam a használatát. :-)
Szórásvédő terén ami az fs350 előnyére írható az az, hogy könnyebb volt tisztán tartani.Gondolom ez sokak számára nem szempont, viszont én kénytelen vagyok a Scenic-ben szállítani, így munka után muszáj eltakarítanom a gépet a lehetőségekhez mérten a legjobban.A 350-esnél egy gyakorlatilag sima felületű szórásvédő volt, az 545-ösé viszont gazdagon cizellált, sűrűn helyezte el rajta a mérnökök merevítőket, mélyedéseket. Qrva nehéz úgy eltakarítani, hogy kocsiba rakható legyen.Ennek a problémának a megoldására azt találtam ki még a 350-es idejében, hogy a fejre húzok egy "szövet" tápos zsákot.
Az 545-öt könnyebb fel, illetve leakasztani a hevederről, ezt elleshetnék a Stihl mérnökei.
Ennyi tapasztalat után is úgy gondolom, hogy ezt a gépet venném megint.Gyakorlatilag a kategóriatársai Stihlben (fs410-460?) huszon-harmincezrekkel drágábbak, ami pedig Stihlben annyiba kerül, mint az 545(fs310) az pedig fél lóerővel gyengébb.Az előbb említett Stihl gépeket nem volt szerencsém próbálni, de az áraik és a kereskedők hozzáállása segített abban, hogy HQ gépet vegyek, de ezt mondhatnám úgy is , hogy a Hq kedvezőbb árai és a kereskedők pozitív, vevőbarát megnyilvánulásai döntötték el a vétel kimenetelét.
Egyelőre ennyi, élvezem az erőtöbbletet a 350-eshez képest, remélem legalább addig, amíg a 350-essel sikerült.
Ma végre kaszabolhattam a Komatsu 4000-el, 2 tank keveréket füstöltem el, szóval még bejáratva sincs.
Óvatosan toltam neki, nem pörgettem ezerrel. A damilvágót fel sem tettem. Jóval haladósabb, mint a 323 Husi, persze nem egy kategória.
Olyan szerszámot még nem láttam, amivel jó lenne dolgozni, de legalább ezzel a szenvedés faktor ki lett iktatva. Magabiztosan, erősen nyír, amire vettem arra úgy látom jó választás volt.
Nem akarok már másnak kaszálni. Találtam más prosperálóbb másodállást. Viszont nagy és nagyon gazos a közvetlen környezetem, ami a Hecht-nek köszönhetően reménytelen, hogy mikor lesz rendbetéve...
Tavaly ugyanilyen elégedett voltam én is. Viszont hanyag nemtörődöm a központi szerviz is. Ezért nem akarok tovább küszködni velük. Akinek szerencséje van, az kifog egy tökéletes kínait. Akinek pedig nincs szerencséje, az szopik mint én.
Kérdezem, hogy a szerviz ugyan mit próbálhatott ki? Üzem melegen elmegy a kompresszió? Komolytalan, nagyképű társaság a Hecht. Persze a termékek ára tavalyhoz képest jól megemelkedett, hiszen nincs normális gép ebben az ársávban.
Gondolkozok, hogy mit vegyek, de mindenképpen bizonyított bevált gép lesz.
Hát nincs mese verni kell az asztalt, mert ez is azt bizonyítja, hogy 90.000Ft -ért a Hecht 163 nem tartós jószág az ereje és nagy cm3 és a profinak kikiáltott kategóriába sorozása ellenére.
Örülők, hogy inkább Sthil fs120 vettem helyette.
Fs260c-e is egy fasza kasza, most láttam 3-is jófogáson 130-ért, kár hogy akkor nem volt mikor vettem a fs120-at de szinte 2-öt is tudtam volna venni akkor az árából.
De ha új kell a Nikari se tűnik rosznak, csak kérdés a tartóssága.
ezt is ki kell fogni :) ma épp 2 órán át vágtam damil-kés kombóval egy 1000nm-es portát, elvadult gaz, tavalyi kaszálék ott hagyva, rézsűs, és persze a fű lefelé dől...
A helyi parasztbotba nem sikerult ezekbol az ajanlott pedigres damilokbol venni, igy vettem egy narancssarga, csavart, aluminiummal erositett Tornado markaju damilt. Nem tudom az aluminium erosites mit jelent, maga a fem nem latszik benne. A lenyeg, nagyon klassz ez a damil is, csak ajanlani tudom. 6200 forint volt egy ca. 60 m-es adag. Ilyen jo damillal meg nem volt dolgom. Tobb tankolast is kibirt egy-egy adag, pedig sikerult most is parszaz vakondturast felszantani vele. Kapott agat, foldet, tuskot, ugyanugy, mint a tobbi, de nem tort, nem szakadt, es nem szorult meg a dobban. A hoseget es a pocsik legyet sajnos ez sem tartja tavol.
Arrol fogalmam sincs mit takar motor hibája, de hallgatok rátok ha szerintettek necces igy venni, inkább részletre veszek egy erős közepes szintűt, addig meg Demon-t nyűvőm.
Sokan elégedetten használjátok a Hecht 163 profinak mondott fűkaszát. A sajátomat 10 nappal a leadást követően kaptam vissza a központi szervizből azzal, hogy kijavították a kipufogó hibáját és beállították a porlasztót. Többszöri próba során állítólag náluk hibátlanul üzemelt. Azért, hogy biztosra menjek vettem a Hecht-nél saját 2T olajat. Kiöntöttem otthon a korábban használt olajat és benzint. Vettem 10 liter friss 95 benzint a Shell kúton és a Hecht 2T olajjal kevertem be a 40:1 arányt. Ezt követően ma kb 15 percet dolgoztam és a kasza megadta magát. Most már elfogyott a türelmem, mert ezt nem lehet félremagyarázni a Hecht részéről sem. Be is vittem Csepelre nekik a gépet minden tartozékkal. Remélem, hogy nem kell sok jogi csűrcsavar, hogy a tavalyi áron visszavegyék ezt a csodát. Az utódja szerintem Nikkari lesz...
Azért nézz utána,mennyi lenne a motor felújítása.A kasza többi része milyen,megéri-e a ráfordítást,az időt amit ráfordítanál.Kétségtelen egy könnyű erős,kényelmes gép,könnyű elcsábulni.
Emberek, lehet moho kezeim ráteszem egy sthil 410-re, motor hibás, szóval új motort kell vennem, esetleg fizetnem a vacak gépért, szerintettek mennyit fizessek érte? Beleszerettem 410-esekbe))
Ha szeretnél normálisan fórumozni, akkor miért csak ezt a szart tolod? Szerinted az általad is bevallott saját csillió kamunickeddel névre pontosan kéne kommunikálni ? Te még zakkantabb vagy, mint elsőre látszik. Aszondod megy utánad piszkálni? Tudod csak a hozzászólásaidat kell megnézni.
Akkor téged nagyon utálhatnak, hisz még az privát elérhetőségedet sem mered publikussá tenni!
Bezzeg annó privátban tudtál mocskolódni, fenyegetőzni, stb, csak nehogy itt kiderüljön milyen is vagy igazából!
Kár, hogy akkor bíztam benned és ahogy megbeszéltük kitöröltem mindent, az elérhetőségeiddel együtt, ahogy te is ígérted!
Az Én privát elérhetőségem kezdetektől fogva publikus!
Ja és még valamit!
Ha X nickkel van gondod, ne Y,Z,M, vagy akármelyik más nickkel akard megbeszélni!
Aztán tényleg jobb lenne, ha leszállnál rólam és a sunyi piszkálódásaid, uszításaid helyett a fórum témájával foglalkoznál és másokat is hagynál, hogy fórumozhassanak!:-)
Nem szeretnék itt tovább OFF-olni miattad sem!
Tényleg szeretnék itt normálisan fórumozni, ha hagynátok!
Ismeri valaki a Solo 154 fűkaszát? Gondolkodom a vásárlásán, de azt láttam több webshopban is, hogy a kisebb teljesítményű 142-nél olcsóbb. Mi lehet ennek az oka? Lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet, vagy csak így van és kész?
A szerviz leírás ( fénykép) szerint a Z azon oldala a jó, ami a fényképeden felül van. Vagyis a párhuzamos oldalaknak az a fele amelyiken kis befelé nyilazás van.
Előljáróban annyit leírnék, hogy van egy benzines szegélynyíróm(jelenleg üzemképtelen) és két fűkaszám. Az egyik egy két éves de alig használt kínai csoda, ami a kersztségben a Champion CP160 nevet kapta, a másik egy Kawasaki TD40.
Előbbit ajándékba kaptam, utóbbit egy barátomtól mentettem meg kidobás elől.
A Kawa sokat lett használva mindenféle karbantartás és gondoskodás nélkül, így egy ideig eltart, míg használatba vehetem. A beindításon túl vagyok, szép egyenletes az alpjárata, viszont nyitott karburátornál nagy gázon fullad, illetve nem reagál miníg ugyanúgy amikor húzom neki. Közepes gázon van, hogy veszi a fordulatot, és felpörög, van, hogy nem, illetve elég vékony a hangja magas fordulaton.
Gondolom nem kap elég anyagot. A karburátort még nem tudtam szétszedni idő hiányában, de ez lesz a következő feladat.
Amíg a Kawát rendbe hozom, a kínait kellene használnom. Ahogy írtam is, ajándékba kaptam két éve. Használva gyakorlatilag alig volt. Egy év után a karburátortól a tankba futó gumicsövek tönkrementek állásukban, illetve maga a tankba vezető ömítés is. Ezek cseréje után könnyen indult a gép.
Az eredeti kormány nagyon szűk volt, így ezt ma lecseréltem egy szélesebb, és jobb fogású, tartósabbnak tűnő markolatokkal ellátott darabra.
Amiket kérdezni szeretnék az a következő lenne. Stihl olajat használva milyen keveréket keverjek?
Jelenleg 1:25-ös keverék van a tankban, de erősen füstöl, és a kínai is hasonló dolgot produkál, mint a Kawa, amit ugyanezzel a keverékkel használtam. Teljesen nem lehet kinyitni a karbit üzemmeleg motornál sem, mert leáll. Így az alapjárat elég magas. Ha húzom neki a gázt, akkor még inkább zárni kell a karbinál a szelepet, különben lefullad. Kicsivel fél állás fölé beállítva lehet vele nyírni.
Lehet, hogy a túl sok olaj okozza mindezt, és a Kawa is ezért nem reagál megfelelően gázadásra?
A másik kérdésem az lenne, hogy a motor és a vágófej egy síkban kell legyen? Nálam vízszintes felületre letett motornál a vágófej nem áll vízszintesen. Nem én raktam össze a fűkaszát, már így kaptam. Ellenőriztem, a szöghajtás és a motor felfogatás pozíciónáló csavarjai a száron lévő furatokban vannak. Lehet, hogy rosszul vannak elhelyezve a furatok?
Amit még észrevettem különbséget az fs350 és az 545rx között az az, hogy a légszűrő pontosan ellentétesen van a két gép esetében.A Stihlnél a nagyobb légszűrő felület néz kifele és a kisebb befelé, a Hq-nál viszont fordítva:a kisebb légszűrő felületet látni kívül és befelé néz a nagyobb felület.Érdekes...
Jó lett volna veled tisztázni, férfiasan egy-két dolgot (hiszen mindig ezt emlegeted), de te bujkálsz, titkolódzol, még az e-amil-ed is titkos(biztos megvan rá az okod, hogy bujkálsz), de akkor meg ne fröcsögj, szép csendesen húzd be e farkad a titkos e-mail-ed és elérhetőséged mögé és ne firtasd a megbeszélni valókat!
Van egy heveder, ami bal oldalról a hónalj alatt jön el, narancssárga színű.Férfiaknál azt abba a szürke csatba kell kötni, ami a két vállhevedert is összefogja.Nők esetében ezt a narancssárga hevedert abba a kis szürke csatba kell kötni, ami a narancssárga hevederen van, ami megy lefele a comb felé, amin a kasza beakasztási lehetősége van.
Szeretnék vásárolni MF 70 kaszálógéphez szárzúzó adaptert, de a környéken nem találok sehol elérhető áron ilyen adaptert. Ha tudtok olyan embert vagy nektek van ilyenetek eladó, ne tartsátok magatokban :)
A Balance X,is nagyon jó heveder,a különbség a háttámlában van+ a patentok meg az,hogy az XT unisex,van női csatolási lehetősége,mint tudod a tiédről,az X-n a háttámla fix.Te melyik poziciót használod a háttámlánál?
Úgy tudom, hogy a Hq 545rx-hez a Balance X jár.Nekem Balance XT van.Én nem próbáltam a Balance X-et, de állítólag az is nagyságrendekkel jobb bármelyik másiknál.
Jó ötlet elkérni és használni egy fél napig, bár jó kell beállítani.Nézz róla videót a youtube-on, mert nem annyira egyszerű, mint amilyennek a Stihl heveder beállítása.
Nem tudom másként írni:kibaszottul kurvára tökéletes!Amíg nem oróbáltam, addig el sem tudtam képzelni, hogy mekkora a különbség.Első nap végén nem találram szavakat...
A röhej az hivatalbol elvégeztem egy tanfolyamot, de fűnyirásrol élesben minimális ismereteket szereztünk, technikai dolgokrol viszont pengék lettünk, kedvenc szövegem az volt, tanfolyam után fönők:Ne már most gépet szerelni tanultál meg? :D
Ez lehet hülyeség, de én most tanulom technikát, gépem se szuper menő (de én szeretem) Szóval mikor zsinórt benyeli hihetetlen modon elkezd rezonálni gázadagoló oldali szarv :) Olyankor stopp s megátkozom damildobot.Légyszives össze ne vesszettek, irtatok eddig irtó hasznosakat :)
Az létezhet, hogy a zsír új Komatsu karbija rosszul van beállítva? Gondoltam ma végre beröffentem legalább egy próba erejéig. Indul is, alapjárat ok, ellenben közepes gázadásra fulladgat (nyélgázon persze pörög mint a veszedelem). Ki gondolta volna, hogy ezt is beállítással kell kezdeni? Japán jómunkás emberek szánhattak volna rá egy kis időt ott az üzemben...
Milyen kaszád van, hogy ilyen szakmai észrevételeket teszel????
A kaszák hosszában jelentős a különbség. Például a 430tl vagy 10 centivel hosszabb mint az 545 rx.
Mindegyiknek van előnye hátránya.
Feltételezzük, hogy tanultál fizikát és akkor egyértelmű, ha oldalirányú mozgásokat végzel egész nap és a damilfej közelebb van hozzád, kisebb az erőkar...
Nekem sem szokott fajni a hatam, csak a combom, de nem a dorzsolestol, hanem a nyomastol. Sokszor tartom a gepet a labammal, egyenetlen, meredek helyeken.
Amit meg megfigyeltem, -es lehet tenyleg egyeni hiszti- par nap utan akkor is erzem az orromban a kipufogo szagat, amikor mar regen nem kaszalok. Sajnos nalam nagyon ritka a szel, allandoan a gep fustjeben vagyok.
Mikor kell vizezni? Feltekereskor, vagy a tarolas alatt? Egyszer vettem egy damilt, amit valamilyen szilikonos lottyben adtak, de nem vettem eszre semmi kulonbseget, olyan volt, mint a tobbi.
Az utobbi idoben feltekereskor be szoktam fujni az orsot szilikonolajjal, hogy ne szoruljon meg a tekercs, ugy tunik hasznal neki.
Persze, mert még életedben nem vettél fel a földről 130-150 kg-os terhet derékból. Vagy valami terminátor vagy van eszed és nem vágod agyon a gerinced.
Ezen én nevetek ! Nekem még a hátam sosem fájt ! Volt már hogy a térdem a kis lépésektől és a forgástól megfájdult délutánra de a hátam még sosem fájt ! Olyan is volt hogy a jobb combomat feldörzsölte a gép mert a tartó párnázata lepottyant róla és az nélkül használtam ,de már megint elkopott róla csak egy gumi van helyette ,de ez érdekes módon még nem dörzsölt fel ! A hátfájást a nem súlypontban lévő gép okozza ,mert mindig emeled a gépet hogy a fej ne menjen a földön ! Még ha nem is veszi senki észre de ez azért van ,mert a bekötési pontra nem ügyel senki elcsúszik hátra ,vagy nincs is beállítva ! A gépek is mind fej nehéz már amiket próbáltam ,nem is lehet belőni hogy a beakasztott gép vizszintesen álljon ha a kormányt nem fogja az ember !
De igy maguk alatt vágják a fát ! Azért 3-4 évente nem vesz senki új gépet ha elromlik rajta valami ! Nem élünk még olyan jól hogy 200 ezreket ne vennénk észre !
400-ast hasznalok gyari hevederrel, sokszor nagyon rossz terepen, a masodik, harmadik nap faj a combom tole. Ahol a heveder parnaja felfekszik a labamra nyomja.
Vettem egy fs 350 est amit három évig nyúztak az északerdőnél, utána én használtam tíz évig! Az Fs350 hevedere egy primitív házibarkács hevedernek néz ki! De! egész napos munka után is viszonylag rendben van az ember. Most egy oleo mastert használok, gyári hevederrel, három-négy órai munka után mintha mozsárban törték volna össze az embert.... a S hevedere játékszernek néz ki,de valahogy mégis működik. H hevedert még nem használtam, lehet jobb mint a S fs 350-é de akkor valamit nagyon el kellett találni benne.
Még nem tudom, hogy jó-e, mert még nem tudtam kipróbálni.Szépnek szép, találtam pár praktikus megokdást Hq részről, amit a 350-esnél nem láttam.Az X-balance hevedert ott hagytam, helyette válogattam össze pár cuccot.Nem rég vettem Balance XT-t, az kiváló.Ahhoz képest a Stihl hevedere játékszer.
Nyugodj meg!A másik "nagy"márka sem különb!Ott is csak az új vásárlásra hajtanak,alkatrész meg a leggyakrabban keresett cikkekből van csak.A lényeg itt nálunk,hogy nagy lóvé az új gép vásárlásában van,arra hajtanak,ez nem márka,hanem kereskedő függő,de igazi kereskedő az ritka ma.
Van még pár hiba, de ezeket én nem tartom jelentősnek.:-)
Gázbovden cserék, kormány markolatrögzítő csavar eltörése, tegnap egy újnál is kiszakadt a műanyag házból az anya.Gázrudazat visszahúzó rugójának rendszeres törése, főleg kopott karbis gépeknél,gyertyapipa rugójának kiszakadása, régieknél kopása belül, gumibakok nyúlása főleg a mellé öntött benzintől.Hirtelen ennyi.
Szöghajtás soha nem adta meg magát, csak damillal vágnak.
Amit én tapasztaltam 10 év alatt.Igaz nem 8 órás műszakokba nyomták naponta.Régi szériás 400, 450, ezek mára lassan kikopnak. 1 kuplung harang törés,illetve csapágy beállása többször is,stop gomb néha megadta magát, berántó szerkezet egy adta meg magát, inkább kezelő hibára fognám, rúgótórés volt többször, üzemanyag csövek szivárgását én megengedem 1500 óra után, és a tengely nyúlását is.Membrán csere működhet, ha nem is iszonyat stabilan de mennek a régivel is sokáig.
410-460 új széria.Szétcsúszás, és szorító elrepedése létezik felénk is,szöghajtás tengelye a szétcsúszástól szokott ledarálódni, időbe kell észrevenni :-).
Gyújtás még soha nem adta meg magát a 15 vegyes stihl gépnél emlékeim szerint.
Motorhiba nem volt, csak végelgyengülésből való megállás.
Valószínűleg elkormoltad . 40-es keverék szintetikus olajjal, teljes gázon kiég a korom- amúgyis így szoktam - szoktak vele dolgozni. Dobbol nekem mindíg van tartalék. Többet majd vki profi....
Ismim egy 6-7 hónapos garanciával rendelkező husqarnát emlitett 40k körüli áron, Elég hihetetlen, Tipus-t nem tudom mert anyagi csődben vagyok, nem tudnám megvenni)
Vastag, rostos szalas fure, szederre, csalanra, erosebb gazra van valami bevalt damil tipus 2,7-es meretben? Olyan kellene, ami nem torik konnyen, nem szorul egymasra a fejben.
Időközben kiderült hogy hülyébb vagyok mint saccoltam, mert 3.0 mm-es zsinórt erőltettem, miközben leirás is 2,4-est javasol :) Meg nem ártott volna rendesen feltekerni) Komolyan szinte többet tanulok itt mint tanfolyamon tanultam.
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Oleo sparta 25 fűkaszám és a tank kivezető csatlakozójánál ereszti a benzint.
Mit lehetne vele tenni? Lehet bele tömítést kapni vagy cserélni kell az egész tankot? Egyenlőre próbáltam, de nem tudtam a csatlakozót a tankból kiszedni, ezért kérdezem hogy egyáltalán ki lehet-e szedni vagy egybe van a tankkal.
Lassan körvonalazódik, hogy 100 alatt nem úszom meg a dolgot, úgyhogy azt a kategóriát el is hagytam. 100-130 között szeretném megúszni a dolgot. Ez is sok egy picit most ház vásárlás után. Rengeteg apró dologra folyik el a pénz. :( Még használtat is vennék de csak biztos forrásból. Az meg elég ingoványos talaj. Amit találtam jót az tőlem irdatlan messze. Ezért inkább az újakat nézem. Persze tudom, hogy olyan gép nincs ami nem romlik el. De ha már áldozok rá akkor olyat veszek ami azért használható is arra amire gyártották. Szoporollerből van itthon elég más. Nem kell mégegy, ráadásul pénzé pláne nem. :)
Az én fs 80 bizony már okádja valahol az olajat de nagyon.Talán 14 éves lehet.Viszont stabilan ketyeg még mindig!Egy gázbovdenre emlékszek, és egy szárra, amit a vaskereskedésbe vettem. Kezelő hibából adódóan eltört. :-)
Végre sikerült megvennem a Hq 545rx kaszát!Nagy az öröm!
Sajnos még nem tudtam kipróbálni.Első tapasztalatok:nehezebb, mint a Stihl FS350 volt, de hát nem is egy kategória.Átgondolt, praktikus megoldásokat látok eddig a gépen, ebből a szempontból a Stihl előtt járnak.A többit meg majd meglátjuk...
Sziasztok. A dilemma elérte a tetőfokát a fejemben. Szóval adott egy 0,35ha telkem. A telek elég tagolt és egyenetlen. Szóval mindent nem tudok tologatóssal és trakesszal rendbetartani. Kiegészítésnek szeretnék egy fűkaszát. Nem hinném, hogy profi kategória amire nekem szükségem van, de szeretnék egy megbízható gépet. Hogy hol gyártják a legkevésbé sem érdekel és ha rózsaszín azt is nagyívben.... A fene nagy interneten mindenkinek van véleménye így elég nehéz kiszűrni az objektív véleményeket. Ismerek olyant aki a bolhapiacon 15 ért vásárolt láncfűrésznek hasonlító kacattal aludt aznap este. És hangosan prédikált ha leszarozzák a kicsikéjét. Mert azzal ő már egy kocsi fát felvágott. Tapasztalataim szerint a leghangosabbak ilyenek. Nézegettem Hecht, Kasei, stb rengeteg márkát. Tetszett volna de annyira megoszlanak a vélemények, hogy tanácstalan lettem egyenlőre. Meg elriasztanak azok a hozzászólások, hogy nem érdemes tele tankolni mert nem tud egy tankot végigdolgozni mert túlmelegszik. Nincsenek nagy elvárásaim, csak ne rázza szét a belem, meg ne kelljen 20 percenként megállni, félórás cigiszünetet tartani, hogy hüljön. Nem is dohányzom, meg maszatolgatni sem szeretek. A vásárlás nem sürgős. Van kölcsönbe mindig egy FS400-as, de a jószándékkal sem szeretnék visszaélni. Tudom, hogy a karbantartás fontos és erősen függ a felhasználótól is a tartósság. Tegyük fel, hogy gondos gazdája lennék, aki mindent idejében megad neki és vigyázni is tud a gépre. Szóval akinek volt ereje végigolvasni a bajomat és tud bármi hasznos tanácsot adni, ne tartsa magában. Köszönöm előre is
Azt nem viszi ((::!! De nem is tesz benne kárt ha véletlen hozzá érsz ,csak ciripel ,ha durván neki lököd meg megáll és ellöki a szárat ,vagy lefogja a gépet ! Én találtam már vaskarót is meg tuskókat vele ,köveket, betondarabot , gáznak a elzárócsap fedelét ,olyan kis lebetonozott aknafélét a magas fűben az árok szélén ! A véknyabb drótokat elvágja a vastagat viszont fajául magára tekeri ! Meg a bálamadzagot is !
Abból is 1 van a közeli városban de az eszembe se jutott ! Most talán már megoldódott ! De azért van oregon pont ,van 2 husi bolt szervizzel a közelben és a husi kaszához még sincs egy egyszerű benzin cső ! Úgy hogy a márka gondozása valahogy a béka segge alatt van ! Az oregon fél mm-es átmérő lépcsőkkel gyárt csövet néhány száz forint métere hát akkor tartok ha már szervíz vagyok ,gondolom nem csak nekem ment tönkre eddig az a nyamvadt cső !
Rendelni nem tudok mert az időm véges ,nem tudom mikor tudnék érte menni ,de a gépem gyakori féle gép nem ritkaságszámba menő ! Most is az eső miatt álltam azért volt időm körbe menni ! Ez talán már jó lesz mert nem folyt ki a benzin belőle ,pedig fejre fordítottam vagy egy órára ! Az építést meg úgy gondoltam megnézni hogy, eleve kizárom a szárra húzott tankot a motor alá szerelt tank a jobb megoldás de a jobb japán gépeken is ott van ,sőt a kinai is ezt alkalmazza ,bár az után gyártott ! A túlzott karburátor beburkolás is egy hátrány mert nagyon nehézkes a szerelése . A kínai gépek előnye az alig burkolt motorja ,ha baj van az látható honnan ered ,míg az enyémen ha baj van csak azt látod hogy valamiért folyik a benzin de az agyon burkolás miatt nem látni mi történt ,megszerelni meg csak műhelyben tudod !
Nem tudom, hogy a benzineseken milyen damilfej van, de az elektromos 1445-é nagyon jó. Könnyen adagol, ám mégsem szórja fölöslegesen a damilt, könnyű szétszedni, tölteni, de csak 2,7 mm-es damilig jó.
Igaz, csak hobbi szinten és csak 2 szezont ment eddig nálam, felváltva más fejekkel.
A Fuxtec damilfej hobbi felhasználásra kiváló, esetleg érdemes egy plusz alátétet betenni a rugó alá, ha könnyen adagol, vagy pocsékol.
Ezt csak mint hobbi felhasználó írom, több éves hobbi tapasztalat során!
Eddigi legnagyobb munkám a Fuxival egy kb. 1000 négyszögöles gazos, akác, mogyoró, stb. cigeretta vastagságú sarjas telek volt és el is voltam vele reggeltől estig. Meg is pusztultam fizikailag rendesen, pedig többéves küzdősport múltam van!:-DDDDDDDDDDD
Valahogy más ez a terhelés, le a kalappal a tűző napon kaszálok előtt!
Hogyan veszed figyelembe a gép építését?Nem kapsz robbantott rajzot akkor,hogy?Hol laksz,hogy ilyen nehezen boldogultál a csővel?Nem lehetett rendelni gyári alkatrészt?Na kérdeztem néhányat.....
Köszönöm szépen :) Egyenlőre nem cserélhetem kaszát, bár kezdek gyanakodni én is hogy elsiettem vásárlást. Tanulni jó lesz, aztán valami bevált márkát megszavazok magamnak (nem több százezrest). Damilfej úgy kuka ahogy van, gyors töltös-t szeretnék rá :) zsinór javaslatért örök hálám.
volt már róla szó, beszéltünk is róla, hogy 100 emberből jó ha akad 5-6, aki valóban tud kaszálni, "érzi a gépet"...
aki nem érzi, az 10 méter betonárok pucolása után elfogyaszt 3-4 méter damilt, nyélgázon bőgeti a gépet, próbál a jobb szélével kaszálni, és a koptatón felül a fejet is a betonhoz érinti...
hiába magyarázod neki, hátrálva kaszálja a 20 centis füvet. megy az árok szélén, kissé lenyúl jobbra (ez már fél siker!!!), és hiába mondom neki, hogy fejezze már be, mert odab@ssza az árkosnak a füvet, megmagyarázza, hogy a kasza balra szór... félgázzal indít, a kocsit teleszórja kaviccsal. tocsog a padló, ha tankol, mert mellé borít pár decit, utána egész nap benzinszagú a járgány. balra lefelé kaszálja az árok peremét, mert nem baj ha csíkoz, jó az úgyis... megmagyarázza, hogy az otthoni piacos szar azért nem indul, mert csak... egyébként menne fusizni a lopott benzinnel és damillal :) csévélés előtt a kettévett damil egyik végét nem hagyja hosszabbra, inkább levág belőle 10 centit. panaszkodik, hogy szegélykő mellett összeveri a kavics, de hiába mondom, hogy jobb széllel magától elfelé kaszáljon, elfelejti másnapra. de ha meg is ragad benne valami, akkor másnap már jobbra kaszál...
ha egy ilyen ember kezébe prémium gépet adsz, az is műhelyes lesz hamar...
Ha volna ! Ma bejártam Egert és visszafelé még beugrottam Füzesabonyba is, és ott találtam egy kis boltban 5,5 csövet ! Három városban, egy kis mezőgazdasági boltban sikerült venni csövet. Ez szégyen és kettő husi márkabolt vagy mi ! Eztán még a gép építését is figyelembe veszem, ha új gépet veszek !
A sorok közt olvasni is tudni kell és akkor az embernek más jön le. Nagyon kevés embernek van Hechtje és kevés a vélemény, főleg olyanoké, akik elérték a 100 üzemórát.
Annyit tudok, hogy a fs 80 és 430 tl terhelhetőség szempontjából köszönő viszonyban sincs egymással. Pedig az egyik csak szegélynyíró.
Az is igaz, hogy az fs 80 élég drága volt. (2001-ben ,130 ezer)
Nézd a "kútban lakó béka nem tudja milyen a tenger"szokták mondani,azért nem rossz gép,aki csak hétvégén kaszálgat a saját telkén,+néha egy-két meló beugrik annak nagyon jó.Nem szar kínai nekem a markolatok sem kényelmetlenek,mint a többi kínai csodánál.A damilfej az kicsit gagyi rajt,de az érték,ár aránya verhetetlen mostanság.....
Nem vettem a munkahelyemen van,és néha kaszálok vele.Csak úgy levezetésnek,a hevederét nem használtam még Stihl hevederrel használtam,otthon,meg a Stihlt Hq Balance XT-vel használom.
az újabbik nagy hechtben lassan úgy 100 üzemóra van... vágtunk már vele nagy füvet, pázsitot, és késsel küzdöttünk vele órákig. továbbra is, köszöni szépen, egyben van a gép :)
mivel ugye szar kínai, van egy garnitúra csapágy és szimering itthon, bármikor gyorsan ki lehet majd cserélni jó minőségűre.
nem eszik sokat! nem rossz választás..., egy stihlhez képest persze más világ.