Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Kedves Urak! nem nagyon akarok beleszólni a nagyok dolgába, mert nem feltétlen értek hozzá, mármint a képzéshez. Én csak középsulis matek terén szoktam kontárkodni, most épp egy katona srác (magamban csak keménytökűnek nevezném, mert volt a 88-asoknál is) is megy érettségizni, január elején volt egy nem egészen teljes, de közepes általános iskola 8. osztályos matektudása... Ha minden igaz, meglesz az az érettségi, na nem ötös, de azért minden emberi számítás szerint illene majd görbülnie... hamarosan kiderül. Szóval lehet azt magyarázni, hogy mit mennyi ideig tart megtanítani, de mindig szeretem fenntartani a jogot a különvéleményemre. Ha a kedves tanoncok motiváltak, akkor az se számít, ha nem egészen alkalmasak... Ez a 25 napos mizéria. István, te nem olvastad Josic könyvét, Horvát Háború Hősei és én címmel??? Plieur, Te biztos olvastad! Emlékeim szerint két hét alatt csinált motivált srácokból diverzánsokat. Utána bevetés, a többit meg menet közben megtanulták. 14 naphoz képest a 25 (ha hétvégén is megy a képzés) majdnem a duplája. Szóval ha horvát legényekből lehet katonát faragni 14 nap alatt, akkor a magyarokból csak lehet 25 nap alatt...
Szerintem becsülendő ez a hozzáállás.A seregnek megvannak a maga problémái,de vagyunk páran,akik vállalják a szolgálatot,sőt,büszkék arra,hogy katonák....
Nagyon tiszteletreméltó, amiket írsz. (Elolvastam a többit is). Jók a "paramétereid" is. Nos, amikor még aktív toborzó voltam, néha keresett fel bennünket csak képzett jelentkező. Akkor is (most is) azt mondom, hogy gondold át. Nem biztos, hogy akkor teszed jól, ha szerződéses legénységhez kéred felvételedet, kezded a 0-ról. Remélem a toborzó irodán elmondják az összes lehetőséget - vagyis akár a tiszthelyettesi, akár a tiszti szerződéses katonai állás-lehetőségeket (már ha jelenleg van). Véleményem szerint a megszerzett tudást hasznosítani kell, bárhol is kezded. A katonaéletről én nem beszéllek le. Szerintem nincs olyan munkahely, ahol csak szép dolgok vannak. A honvédségnél is lehet értelmes dolgokat alkotni, tenni. Csak a hozzáállás (is) legyen meg. Azt se tagadjuk le, hogy egyre többen vannak a jól képzett, fiatal, ambíciózus ht tisztek. Persze kérdés: milyen beosztásra pályázol? Szóval: elég összetett a dolog. Sok sikert kívánok.
Ez szerintem azt jelenti, hogy a jelenlegi fizetesed sem eleg szamodra; ha elmegy gazdasagi tisztnek, akkor sokkal kevesebbet fogsz keresni (mikozben tovabbra is az idod 99%-aban egy iroasztal mogott ulsz), ha szerzodeses honvednek, akkor pedig sokkal-sokkal kevesebbet fogsz keresni.
Köszi az őszinte véleményed. Jelen pillanatban hetente 1500km-t ingázok kocsival, bár lett volna választásom, a munka izgalmasnak ígérkezett. Ez nem lenne újdonság és rendszeresen külföldre kell mennem, régen az USA-ba, mostanában Anglia, Hollandia. A feleségem megszokta, neki már az is jobb lenne ha az országon belül maradnék többet ha nem is mindig egy helyen vele :)
Még egyszer mondom, vonatkoztassunk el a pénztől. Tegyük fel, hogy nyertem a lottón. Mondjatok más okot amiért ne.
Gyöki köszönöm! "helyettük képzett/tapasztalt/profi katonák irányítanak" Nekem ez jó hír! Hiszen ez azt jelenti, hogy szakma lett, hivatás. Ami pedig hivatás azt lehet profi szinten csinálni.
A versenyszférában is ki tudsz fogni olyan főnököt, hogy sírva próbálod neki 100x elmagyarázni miért nem jó ahogy ő szeretné, majd amikor bebizonyosodik, rád akarja kenni :)
Lejátszák a kápolnai csatát korhű jelmezekben, az hagyományőrzés. Honfoglaláskori tábort rendeznek, az hagyományőrzés. Ha valaki nemezsapkában és tarsolylemezzel az oldalán rázza a kossuth téri kordon rácsát, az nem hagyományőrző, hanem majom. Szerintem.
Köszönöm a kiegészítéseidet. Én elsősorban a gárda nagyháborús feladatairól írtam. Ha előveszed mondjuk az ARMY évente kiadott Green Bookját, ott a haderőnem aktív komponensének felsorolása után a Nemzeti Gárda egységeinek és magasabbegységeinek a felsorolása következik harcoló, harci támogató, harci kiszolgáló támogató sorrendben:igazgató, műveleti légi szállító parancsnokság, hét gyaloghadosztály, egy páncélos hadosztály, tizenöt gyalog dandár, kettő SF group, négy pc dd, kettő cavalry dd, tü hdt, tizenhat tü dd, három létü dd, rep dd, vv dd, mű dd, négy mű dd, kettő eü dd, hírszerző dd, három kat r dd, három hir dd, száll dd.
Ezt követi a Tartalék Parancsnokságok és Egységek felsorolása:tartalék személyi központ, tartalék támogató központ, három tartalékos parancsnokság, kilenc regionális támogató parancsnokság, tizennégy kiképző ho, hat eü dd, hir dd, kettő mű dd, öt katonai kórház.
A fentiek azt igazolják, hogy a gárda elsősorban a haderőnemnek van alárendelve, azt egészíti ki háborús létszámra. Ennek van alárendelve a szakmai kiképzése. Ennek megfelelő a részvétele is az aktiv komponens bevetése során a béke kikényszerítő, béke támogató műveletekben. Ezek szövetségi feladatok. Ezek elsődlegessége mellett az a befogadó államnak van lehetősége igénybe venni a területén diszlokált különféle haderőnemekhez tartozó NG és más tartalék elemeket előre elkészített tervek szerint a legkülönbözőbb feladatokra, váratlan feladatokra is: Los Angelesi zavargások felszámolása, 0911 következményeinek felszámolása, stb.
Ezen felül a gárda egy csomó funkciót teljesít, kat előképzés, toborzás támogatása, hagyományőrzés, veteránokkal foglalkozás, kegyeleti feladatok stb.
Ahoz, hogy a Magyar Honvedseg megsemmisult, nem sok hozzafuzni valom van. Nekem mar csak emlek, raadasul az ido mindent megszepit:-) A sorkatonasag sok emberre rafert, igaz, nem kellett volna 2 ev, de javaban tombolt a hideg ha- boru, meg lehet erteni. Azert 3 honap jobb lett volna. A kikepzessel kapcsolatban: 4 het keves, legfeljebb a fe- gyelem szoktatasahoz eleg. Mivel radiotavirasz voltam, a ki- kepzesunkkel kapcsolatban elmondanam, hogy az oreg katonak 2 honap alatt ugy megtanitottak velunk a morzet, hogy kepesek voltunk onalloan forgalmazni, Labe es Levendula szolgalatot adni. Mikor oregkatona lettem, visszajott a hirszakasz pa- rancsnok, egy torzsorm., akinek a modszerevel az ujoncok meg 4 honap mulva sem tudtak onallo szolgalatot adni. Ez a torzs jo ember volt amugy, a javito muszere egy csavarhuzo volt, o csak cikroszkopnak hivta: ha rovidre zart valamit, es volt szikra, akkor minden rendben volt. Az, hogy neha elegett a csa- varhuzo, nem volt ujdonsag. En a sorkatonai szolgalatom alatt utaltam meg az egyenruhat, pedig meg tiszti iskolara is jelentkeztem erettsegi utan. Kato- na csaladban nottem fel, megboldogult Apam a Horty hadseregben is hivatasos volt. 3 ev hadifogsag utan az elsok kozott jelent- kezett a Nephadseregbe, es a Honved Kossuth Akademia tuzer sza- kat elvegezve mint uteg- majd osztalypk h. tenykedett 56-ig. 57 - tol 63-ig a halasi pct. tuzer ezrednel volt, a parancsnokkal (igen, a Czarral) egyutt vegeztek a Kossuthot. Kozben elvegezte az ETI-t, es mint hadtapos fotiszt szolgalt nyugdijazasaig.
En pedig kalandvagybol "emigraltam" 83-ban, azota is csavarogva
Ha már 7főn úgyis beszélsz az őrnagy úrral, kérdezz rá az Önkéntes Tartalékos Rendszerre. Pont most volt róla szó itt a topicban, kíváncsi vagyok mit mondanak róla hivatalosan.
Neked azért lenne ez a jobb megoldás, mert a jelenlegi munkád, családod és kiépített egzisztenciád mellett ÖT-ként kiképeznének, részt vehetnél katonai kiképzésben, időszakonként gyakorolnod kellene a katonai beosztással járó feladatokat és adott esetben misszióban is részt vehetnél. A tv-i háttere megvan, a topictársakat pedig érdekel mi a valóság, szóval várjuk a beszámolódat.
Mivel idealistának tűnsz, szerződéses katonaként gyorsan úgy járhatnál, mint JD, aki egy képzett lövészkatona, de nem arra használják, amire kiképezték és a 7köznapi feladatok gyorsan felőrölnék az álmaidat.
Az apukád korából való katonák már többniyre eltűntek, helyettük képzett/tapasztalt/profi katonák irányítanak, de hülyék mindenhol vannak, bár új katonaként neked minden "vicc" új és a mindenki tapasztaltnak tűnik... :-)
Nem adok tanacsot, viszont elmondom, hogy a te helyedben en mit tennek.
En is 28 vagyok, illetve nem sokara leszek. Gyerek, feleseg meg nincs, hitel van, de nem sok, kevesebb, mint betet. En mar most sem mennek katonanak Magyarorszagon. A technikai jellegu problemat leszamitva sem ( nem vagyok m. allampolgar ). Tul sokat guriztem, es szivtam, es eleg sok mindent eldobtam azert, hogy a sajat szakmamba odaig jussak, ahol most vagyok. Gondolom te is talpaltal felfele a szamarletran. Mondjuk az en szakmamban, ha elmennek nyulnak, akkor 3 ev mulva pl. kezdhetnem elolrol a szakmamban a gurit, mert addigra rengeteget felejtenek, meg egy kicsit tovabb menne a technika is.
Na, a te helyedben kolcsonnel, es 2 gyerekkel, csak nagyon szar szituban dontenek a sereg mellett ( gyakorlatilag ha mas valasztas mar nem igen akad ). Egyreszt azert, mert bakakent annyit sem keresnel meg, ami a csaladodnak kajara, rezsire eleg, nemhogy meg torlesztore. Masreszt meg jo esellyel esne szet a csaladod. Amikor Hamburgban dolgoztam, ott a kollegak kb. 80 %-anak ment tonkre a kapcsolata ( baratno - enyem is, jegyes, feleseg ). Azota asszem romlott meg a statisztika. Meglehetosen ritka az olyan kapcsolat, ami huzamos tavolletet kibir. Gondolom ezekutan eleg vilagos, hogy nalam a csaladnak magas a prioritasa. Tehat en ezert nem mennek bele az ilyen dologba. En kotelessegemnek tartanam, hogy a csaladomnak minnel jobb felteteleket biztositsak.
Szoval nem adok tanacsot, csak elmeseltem, hogy milyen szempontok miatt nem valasztanam ezt az utat, ha a te helyzetedben lennek. De nem vagyok a te helyedben, ezert vedd ugy, hogy hangosan gondolkodtam, es esetleg kozben elhangzott olyan szempont amit neked is meg kellenne fontolnod.
Azért nálunk nem brunyált bele senki, de azért voltak ,,vidám" pillanatok. P.l. ha valaki elszundított, akkor Bral szerzsánt jelezte a többieknek, hogy kuss, lassan odalopakodott az érintetthez és öt centiméternyi távolságból belebámult az alvó arcába, széles farkasvigyorral az arcán odasúgta az illetőnek, hogy ,,bon zsúúúúúr". A nebuló ilyenkor kinyitotta a szemét, majd vad ordítás közepette akkorát ugrott helyből, hogy azt még Bubko is megirigyelhette volna:) Röhögni senki sem mert. Nem sok embernek volt kedve pitonozni a többórás ücsörgéstől elgémberedett végtegokkal.
Biztosan olvasni fog, mivel egyike annak a kevés embernek, aki veszi a fáradságot és végigböngészi a hozzászólalásokat. Ha úgy gondolja - majd megadja elérhetőségét. Gondolom nem veszed rossz néven, ha nem adom meg (nem vagyok erre felhatalmazva, sorry).
"Még a francia farmon is az oktatóterem előtt ott állt a stokin a vödör hideg víz, hogy amennyiben valaki úgy érzi, hogy fárad - menjen oda és öntse le a fejét, hogy el ne aludjon az osztályteremben, mert az már ,,Achtung!"."
................................................
Ez a módszer tökéletesen működik.Nekünk a fejünket kellet belemártani,akinek meg dobnia kellet a sárgát,az is mehetett a vödörbe.:)Pár óra előadás után,már senki se akart eladludni.:)
Köszönöm! nem értelek ne haragudj, tehát akkor most amiket leírtál az van ma vagy az nincs ma? Úgy sejtem hogy az nincs, de akkor mi van?
Nekem is etetnem kell két gyereket és hitelt kell fizetni, nyilván nem szamaritánus misszióban szeretném csinálni, de nyilván fontos, hogy legyen célja, legyen értelme, legyen karrier pálya és legyen kihívás benne. Persze ez most is megvan, csak éppen úgy érzem magam - ahogy előttem fogalmaztak - mint aki most van gyöngyként a disznók közt. :) Természetesen nem érzem, hogy gyöngyszem lennék, de gondolom amit mondani akarok az átmegy.
Amikor apámmal beszéltem erről - ő volt katona még 80 környékén 3 évig - akkor azt mondta, hogy szerinte én nem fogom elviselni, hogy néha hozzá nem értő emberek fele annyi iskolával fogják megmondani nekem, hogy mit tegyek. én mondtam, hogy ma ugyanezt csinálom. Ordít az inkompetencia néhány felettesről - pedig én sem vagyok "rangon aluli" és megőrülök az értelmetlen döntésektől. Csakhogy ezt sosem akartam magamnak, egyszerűen erről fújta a szél a pénz szagát és kellett pár év mire rájöttem, a pénz szart sem ér.
és ha már a szakmámnál tartunk, engedtessék meg egy idézet :)
"A banki szervezetek veszélyesebbek mint a képzett hadseregek" Néha úgy érzem, hogy a szakmámból átsétálni a parlamentbe a "korrupt" politikusokhoz kimondott felüdülés lenne ;-) bocsánat ha ezzel valakit megsértenék.
a mai magyar honvédségben én látok problémákat számodra, aki elhivatott vagy. Ha mázlid van és jó pk-k közé kerülsz, akkor szerintem a katonai szakmán kívül más nagy szívás nem ér (pénz kivéve :))), tehát nyugodtan jelentkezz, viszont kerülhetsz rossz kezekbe, akkor a motivációd problémát jelenthet. Idegen hadseregben persze nagyobb esélyed van "szép" dolgokkal foglalkozni, viszont az nem Mország...
Tisztázzuk! Nincs zsold, hanem illetmény van. Jó ha tudod, a zsold sokkal több.
Szerintem nincs perspektíva már ebben a hivatásban. Mikor engem hajdan felavattak a Kossuth téren, akkor tudtam, hogy hová megyek, milyen beosztásba, mennyi lesz a fizetésem (Na ez akkor kivételesen nem jött be, mert mire az elsőt megkaptam, sokkal több lett.) hol fogok lakni és milyen lesz a várható előmenetel. Tudtam azt is, hogy ha netán áthelyeznek valahová más alakulathoz, akkor ott is hasonló körülmények fogadnak, lesz mit ennem nekem és a családomnak, és lesz fedél a fejem felett. Ráadásul ott volt előttem a feladat, meg kellett tanulnom a technikámat, fel kellett készülnöm az egy év múlva következő éleslövészetre, és meg kellett felelnem az addig nem tapasztalt elvárásoknak. Akkor még nem volt előttem a lehetőség, hogy hamarosan külszolgálatba megyek, mert abban az időben ez még nem volt divat. Viszont volt feladat idehaza is bőven.
Na most manapság ezeket a dolgokat tapasztalod, mint kezdő katona? Mert ha igen, akkor vágj bele!
akinek az e-mail címe rejtett. De köszi, hátha majd olvassa és tud segíteni. Igazából pont erre lenne szükségem. Dumálni valakivel, valakikkel akik bent vannak és nem egy haverjk mondta, hogy a szomszédjuk látta....
Nem az a kérdés, hogy melyik a jobb. Nehéz összehasonlítani egy még versenyszférában is magas fizetést egy katona zsoldjával. Ahogy irtam, nem a pénz motivál, úgy érzem most még nem késő váltanom és eddig is katona szerettem volna lenni. Elhivatottság van bennem, nem vagyok sem finnyás sem kényes és nem büdös a szaros meló sem. Azért jutottam el ide a civil életben. Nehéz ezt megmagyarázni, még az sem értette aki ismer, hogy mondjam el annak aki se nem ismer, se fizikai valómban nem lát...
ha csak azért szopás mert nem fizet jól, akkor örülök. Én arra lennék kíváncsi miért még...
Itt a katonák is le fognak beszélni, bár kisebb vehemenciával. A toborzó iroda őrnagyának az elnyúló arcán ne lepődj meg, amikor majd kitálalod neki, hogy ki vagy, honnan jöttél, és mi szeretnél lenni.
Csak akkor menj, ha tényleg érzel valami elhivatottságot.
Érdekelne a katonai élet, de eddig akárkivel beszéltem - egyik sem katona - mindenki olyan vehemenciával beszélt le róla, hogy ilyet még nem láttam. Ha azt mondtam volna, hogy be akarok állni homoszexuális prostinak, tuti nem botránkoztak volna meg ennyien.
Tényleg ennyire rossz a helyzete a magyar szerződéses katonának?
Egy nagyon jól kereső állásom van most, de nem ez motivál. Egyszerűen nem látok semmilyen perspektívát a mostani munkámban, nem élvezem és mindig is vonzott a katonai pálya. Hétfőn megyek egy őrnaggyal egyeztetni a Toborzó Irodába, de nyilván ott nem a negatívumokkal fogják kezdeni.
Felsőfokon beszélek angolul, 28 éves vagyok, a civil életben bank szektorban dolgozom. Biztos teljesen bekattantam amiért ezt akarom hivatásul, de ez van.
Most akkor reménytelen eset vagyok vagy azért 2009-ben mégis lehet valami értelme szerződéses katonának lenni?
Ide is írhattok: midship.roundabout.spyder@gmail.com
Részemről csak példa volt (amúgy a szabályzatok ismeretét fontos dolognak tartom, ugyanis nagyon sok olyan is van bennük, ami NAGYON hasznos, és amit a katona általában nem tud, mivel lusta volt kinyitni, illetve senki sem mondta neki, hogy nem kevésbé hasznos olvasmány, ráadásul élvezetesebbé is teheti az életét, mint a ,,Nagy dudák" magazin aktuális száma.:)
De ott van a lőoktatás... Azsem egy egyszerű folyamat. Előbb az elmélet, részletekre menően szájbarágósan. Utána a gyakorlat: kispuska (sok lövészettel), rengeteg vaklőszer (alapvetően szoktatás, p.l. hogy az illető ne rángassa a fegyvert), utána szintén rengeteg lőtérrel. Ezenkívül MINDEN lövészkatonának nem csak elméletileg, de a gyakorlatban is kéne ismerni, alapokban, a pisztolyt, géppisztolyt (ha van rendszeresítve), a mesterlövész fegyvereket, géppuskát, RPG-t, fegyvercső-alatti gránátvetőt (ha van rendszeresítve) és sok-sok kézigránátdobás (a gépkarabély után a második legfontosabb eszköz). Ésmindezt úgy, hogy az egész lőoktatás ideje alatt (egy-két-három-négy hét) a fegyverről a hordszíj lekerül, és az illető MINDENHOVÁ magával viszi. Még a zuhany alá is, és az ágyba, vagy ha vécézni megy (oldja meg).
Harci szoktatásnál is, hozzá kell szoktatni a binom-rendszerhez (vagy body, kinek hogy tetszik jobban; legyen páros). Az egész képzés ideje alatt szokja meg - a társa szarik, ő fedez; a társa étkezik - ő fedez; a társa bakancsot pucol, takarít a körletben, zuhanyozik - ő fedez (és fordítva, felváltva). A társa baromságot csinál - ketten felelnek érte. A társa legyengült, nem bírja az iramot - ő köteles segíteni neki. Még ha az elájult a terepen vagy meghalt - akkor is köteles behozni. Még ha eszkimó gyerekek potyognak az égből. A párban mindenki felel a másikért, egy raj felel a párosokért, ha egy raj követel baromságot - az egész szakasz; ha szakasz - az egész század. (Aki nem oda való - nagyon gyorsan kikopik.)
Az elméleti oktatás is kell, és a katonának meg kell tanulnia jegyzetelni. Egyrészt megtanulja az ügyvezetés alapjait (ráadásul bővíti szókincsét), ezenkívül pedagógusok által bizonyított tény, hogy a leírt információ jobban rögzül az agyban.
...és ami a legfontosabb - kizárólag olyan tisztek és tiszthellyettesek kerüljenek a harcoló alakulatok élére (illetve kiképzőkeretekbe), akik meg tudják csinálni azt, amit oktatnak, és amit másoktól megkövetelnek.