Szerintem a meki-kaja penészedés szimplán a víz/páratartalom kérdése. A legtöbb összetevő (hamburgerzsömle, hús, sajtszerű készítmény) eléggé száraz, egy átlagos amerikai háztartásban (légkondi v. központi fűtés) pikk-pakk kiszárad, akkor meg hiába támadnák már a gombák meg. Ha locsolgatnák néha, szerintem az is megpenészedne.
Sült krumpliból meg a 200-220 fokon sütéssel meg aztán végképp eltűnik a nedvesség legnagyobb része.
Mézeskalács házikók is elállnak hónapokig penészedés nélkül, nem?
Tényleg hamar ki kell dobálni mindent, mivel a kihűlt szendvicset, sültkrumplit nem szabad már vevőnek odaadni.
Ha veszel mekis krumplit próbálni, a szomszéd tányérra tedd a sajátodat. Szerintem egy-két nap alatt ropogósra szárad, utána pedig már nehéz penészednie.
Ja, Vándorköszörűs mesélte, hogy ő meg olyan cikket olvasott, amelyben azt írták, hogy az amerikai temetőkben azt vették észre (gondolom a lejárt sírok áttelepítésénél), hogy sokkal lassabban bomlanak a testek az utóbbi években, mert már annyira tele vannak tartósítóval az emberek. :)
Meg beszélgettem emberrel, aki dolgozott mekiben, ő arra panaszkodott, milyen gyorsan megbüdösödnek a szendvicsek, és hány perc után kell őket kidobálni.
Vannak mindenféle legendák. Lehet, hogy most már valóban veszek egy adag krumplit, és megvárom, mi lesz.
És egyébként továbbra is eszem sajtburgert, mert szeretem.
Hetente legalább kétszer-háromszor ettem a mekiben,senki nem tudott lebeszélni róla,kedvencem a Fish Mac volt.Olvastam egy cikket,ami egyáltalán nem a meki ellen íródott,de akkor szoktam le róla:
Egy újságíró csaj le akarta fotózni hogy hogyan romlik meg egy menü.Három nap múlva se szaga semmi,de ugyanúgy néz ki.Hónapokig ment ez a figyelgetés,fél év elteltével is ugyanúgy nézett ki a sajtburger is,és a sültkrumpli is,csak egy kicsit szárazabb és fényesebb lett.Kilenc hónap után sem történt semmi,sőt alig egy év elteltével is maradt minden a régiben kinézetileg,ekkor a csaj feladta,nem akarta fényképezni,azóta már csak kíváncsiságból is várja hogy mi fog történni.
New Yorki városi legenda hogy egy emberke 11 évig(!) őrzött meg egy hambit épségben.
Erre reflektálva kimutatták hogy egy darab hambiban 68 féle összetevő van,nem tudom milyen ,nem is akarom.Azóta csak nagyon kevés mekis kaját eszem,pedig q.rva finom!
Talán Iglo vagy Findus, bár én annyira béna vagyok, hogy nekem még ezek is teljesen olajosak lettek, így hosszú évekkel ezelőtt kiiktattam a halrudakat. Van viszont olyan sütőben süthető elkészített "tonhal" pl. provance-i vagy mandulás jellegű borítással, amit régebben gyakran ettem. Csak beteszed a sütőbe a dobozt és kész.
Az igazi szezon előtt felviszik az árát, hogy legyen honnan "akciózni". Például ma 500g-os Rama akármit láttam leakciózva 4xx-ről 339-re. Soha nem volt 400 felett a valós ára, általában 359-ért lehet kapni, de néha akcióban kettő együtt 300/db.
Láttam Milka szaloncukrot is, tényleg 1590 helyett 1390 Ft, viszont csokis a Váci úton nem volt, csak mogyorókrémes, mandulakrémes és egy harmadik fajta (joghurtos?). Mivel most van akcióváltás, a holnapi árak már mások lehetnek.
A natúr hal témában nincs probléma, most az a szitu, hogy a cégnél van mélyhűtő, és néha beviszek valamit, és ha a) nem vittem kaját, b) nem rendeltem, c) nem is megyek le a kisvendéglőbe, akkor hirtelen főzök/sütök valamit (esetleg reggel vettem hozzá friss salit). Na és akkor a natúr hekkel nem szórakozok, natúr tonhal meg azért aranyárban van..
Aki Milka szaloncukor lelőhelyen jár, nézzen már rá légyszi az árára. Kíváncsi vagyok, hol mennyibe kerül. Illetve keresem a legolcsóbbat. :) Eddig 1750-ért és 1550-ért láttam, ha jól emlékszem.
Nem tudja véletlenül valaki, hogy Budapesten H vagy S (azaz G20 vagy G25.1) típusú földgázt szolgáltatnak? Egy weblapon azt találtam, hogy 37.8MJ/m3 felett H, ezek alapján S (34MJ/m3), de a szomszéd esküszik, hogy mindene H-ra van állítva.
Én a múltkor találtam a céges telefonkönyvben egy statikus menedzsert. Bár ez nem hangzik annyira komplex hülyén, azért eléggé meglepődtem: circa két évtizede úgy tudtam, hogy a dinamikus menedzser a menő.
én meg azt gondoltam, hogy egy feldarabolt, rég elfeledett családtag, aki a vidéki szövetiparban dolgozott, csak a gyatra szóvirágjai miatt likvidálták.... NCH
Paradicsomleves, csirkemell gombamártással, rizs. Epres zöldtea. Az irodában többünknek a vérsütemény szintje kritikusan alacsony értéket mutat, úgyhogy még előfordulhat valami folytatás. :)
Lidl édességek(csokidrazsé, nyalóka, choko-lolly, meglepi tojás), Kinder Bueno, mandarin + saját készítésű mézeskalács minden kölöknek az óvodai jelével szintén sk dekorálva. Ez utóbbi tartott k...a sokáig, de bezsebeltem rengeteg gratulát értük :)
Gombakrémleves, Stroganoff valami, petrezselymes krumpli. És az étterem ajándéka egy narancs. A reggel talált szaloncukorról pedig kiderült, hogy joghurtos Milka. Epres zöldtea.
Nálam az ovis mikuláscsomag-készítés (na, bakker, eztet, hogy köll helyesen leírni?!) töltötte ki a tegnapomat, így esélyem nem volt erre járni, nem hogy írni .....
Valami rendetlen Mikulás teleszórta a laptopomat szaloncukrorral, meg Merci csokival. :) Most próbálom a marcipánosat elcserélni mandulásra, de az senkinél nincs, úgy tűnik, a krampuszok is azt szeretik. :)
Mezőföldi Mikulás jó tempóban behúzva. Ebben sokat segített a 0 fok alatti hőmérséklet (nem volt sár, pedig különben bőven lehetett volna dagonyázni). Útközben a forralt bor finom volt, szerencsére efemm vállalta a vezetést:)
Cartographia kupa díjátadó bő két óra alatt behúzva :-) Jó hangulatban, sok ismerőssel találkoztam - a végén 2-9 darab szendvics illetve pogácsa elfogyasztva.
Ha minden igaz, jövőre is várható egy hasonló "országjáró" kupasorozat, de erről majd az illetékesek nyilatkoznak.
Jó reggelt! :) De rég volt már ilyen, hogy körbealudtam az órát. És jó reggelit: saját keverésű müzli. Mazsolát nem találtam itthon, így az kimaradt. :)
A tegnapi kőművesmunka után végremár volt értelme kitakarítani a fürdőt. Így hát ezzel foglalkoztam ma. És végre a nagyszoba sem úgy néz ki, mont egy mosókonyha, hazataláltak a mindenféle pipereholmik.
Viszont úgy tűnik, kissé meggyötörtem a kezem a mindenféle súrolással, fertőtlenítéssel: most bekentem, és egy tized tubus kézkrémet úgy beszívott, hogy csak néztem...
A Bakonyi Mikulást behúztam. 5:17 alatt a 12 km-es távot. :) Kicsit technikás volt az Ördög-árok és a Kő-árok, a rengeteg kidőlt fa miatt a hegyoldalban fel-le közlekedtünk. Egésznap napsütés volt a Bakonyban és 25cm-es hó, úgyhogy ideális túridő és túraterep. Zircről 300, Csesznekről 150 résztvevő volt, és elég sok le-nevező.
ez érdekes volt. A harcsa szimplán ki volt sütve pici lisztben (de irtó sósan), és mellé olyan galuska volt, amit elkevertek tejfölös gombapaprikással. Végül is nem volt rossz.
Hát ha szereted a kalandokat, akkor feltétlenül lepd meg az ovit betűcsokival :), én egy picit már megbántam...az a baj, hogy egy helyen nem lesz meg az összes, mi végül 5-6 helyről szedtük össze (22 gyerek, sok Lili :))
Vicces volt, tegnap este 4 anyuka műholdas kapcsolat segítségével vadászta össze a maradék pár betűt. És akkor este 9-kor kisült, hogy egy F-fel több van, viszont egy N hiányzik. És most vittem be L(!)evi csomagját az iskolába, amit reggel itthonfelejtettünk, mert egy másik L ugyan hiányzott, de neki rózsaszín szalag van a csomagján, mivel Luca. És most eszem egy aszprirint. :)
Én meg olyan jót mosogattam reggel, hogy nem is lettem éhes. Viszont a cégnél én voltam az első, ezt olyan 20 perc hólapátolással ünnepeltem meg, úgyhogy mindjárt megyek is müzlit enni.
Nemhinném, bár magamnak én se szoktam többet főzni. Viszont nemrég rájöttem, hogy fölösleges sok kicsibe öntögetni, jó egy nagyba is, úgyis én eszem meg :)
Annyira nem ismerem az ízlésedet, ezért bátorkodtam leírni ami eszembe jutott káposztábul :) Az édeskáposztával és szőlőlevéllel készült töltött káposzta szerintem elég ütős cucc, az se jön be?
Kipróbáltam a chilis és a zöldfűszeres tésztabundás földimogyorót. Mindkettő klassz volt, utóbbit a jótékonysági futós csapat zabálta fel amíg a pizzára vártunk :)
Káposztás tészta, paradicsomos káposzta, erdélyi töltött káposzta, káposztaleves, káposztasaláta, káposztás rétes, .....bár ha tényleg csak egy kis fej én inkább elrágcsálnám.
Az orvos mézes káposztát írt a bokámra. Ami oké is, csak éppen két levél elég lett rá. Ha esetleg holnap vagy holnapután megismétlem a kezelést, akkor még mindig maradt egy kis fej káposztám.
Mit lehet csinálni egy kis fej káposztából, ami még nekem is ízlik?
megnyugodtam, hogy nem csak én vagyok szétcsúszva, hogy ilyen alapvetéseket elfelejtsek :)
egyébként ma igen jó dolgom volt egy kis fejtágításért cserébe: saláták, hideg előételek egy-egy kanányi mennyiségben (sonka, görög s, tonhal s.), erőleves, valamilyen halfilé ázsiai szószban vadrizsel és spárgával, sajtok dióval és körtével.
De fegyelmezetten nem zabáltam szét magam, úgyhogy már éhes vagyok :)
A hétvégén Mézes zserbót és Csülköt pékné módra készítettem és van itthon házi kolbi is...Bár őszintén szólva az utóbbi kettőre én semmi féle veszélyt nem jelentek..:-)
Köszi mindenkinek az ötleteket, más megyébe most nem nagyon tudok elmenni, mert délutánra kell. :)
CBA negatív, Matchban valaki talált egy Zs-t :), REÁL itt nincs, a Lidlt, Shellt délután megnézem. Kezd kissé misszió jelleget ölteni az osztálymikulás-beszerzés. :)
végülis egy zokni-zacskó-zokni kombót próbáltam ki, meglepően jó hatásfokkal
bal lábon egy sima, pogis zacskó versenyzett egy jobblábas, masszívabb, szendvicsboltos zacsival
előbbi vesztésre állt, mert kb. 6 kilinél, a Cinkotai útnál léket kapott. viszont már a ház előtt egy benézett latyakos gigapocsolya kettős leléptetést eredményezett :-)
Az a betűcsoki, aminek a csomagolásán adott betű és egy figura van, ami azzal a betűvel kezdődik?
Ha igen, akkor valami Match-ban nézz körül. Nem tudom, Budapesten hol lehet kapni, de az Írottkő túrára menet, a szombathelyi vasútállomás melletti téren egy Csemege-Match boltban leltünk ilyen csokira. :) Próba-cseresznye.
Ja tényleg, a regisztálós email címemet letiltottam (amúgy már nem is használom), azt hittem, beírtam valahova a gmailest is, de nem baj. :)
Elküldtem a képeket, szólj, ha valami miatt mégsem érkezne meg, mostanában előfordul.
Igen, a szólánc igazi agypárbaj volt, főleg így, hogy nem beszéltünk meg előre, mi legyen a cél. Folytathatnánk örökké is akár (vagy amíg ki nem ürül a magyar szótár). Emlékszem, a Micimackó volt az utolsó szó. :)
tegnap este mikor hazaértem, még úgy volt, hogy lemegyek kocogni...
aztán lezuhanyoztam a kölköket, segítettem vacsorát adni nekik, majd ledőltem Benedek mellé és megnéztük az "Alfa és Omega" c farkasos rajzolatot.
Aztán nyóc körül ágyba tereltük a kölköket, Nóra nem akart aludni, és ennek hangot is adott, kicsit megdajkáltam, majd ledőltünk a nagyágyra, itt követtem el az óriási hibát...11 körül a párom ébresztett, Nórát betette a rácsos ágyába, én meg aludtam tovább a nagyágyon, NO SZPORT....1 óra körül Nóra felsírt, így visszaraktam magam mellé, kb. kettő órakor a cumiját kellett megkeresni...szóval TKV és tepis pogi
Nem, merthogy hiszti sincs :-) csak megjegyeztem, hogy nem vagyok én olyan, hogy ilyen apróság miatt cserét kérjek, pláne, hogy secperc meg is oldottam a problémát :)
A túrát köszi, már látom a jövő évi dilemmámat - ütközik a Nagybörzsönyi négylevelűvel, ha jól tévedek - de addig még alhatok rá párat :-)
Köszi, hogy ennyire bénának teccccik tartani :-P Megfogalmazni meg leírni tovább tartott a megoldást, mint megcsinálni - pöpecül sikerült, úgyhogy ha te kérnéd, hogy cseréljük ki, akkor sem adnám :-))
Sajnos nem. De a nem szétesős van többségben. Viszont jobbára már a gyártáskor-pakoláskor szétestek, vagy a díjazós asztalon. A többit meg utólag pótoljuk, ha kréi bárki. Pl. ZE.
Az enyém is kettétört, ráadásul a teteje el is veszett, úgy tűnik. :(
Találtam egy igen kitűnő hamburgerest a Szentendrei úton. Feltétlenül próbáljátok ki, ha erre van dolgotok, Magic Burger, pszichedelikus mintázatú lakókocsi egy közért (Penny?) tövében. Nagyon tuti.
Az én teljesítői kitűzőm is szétpergett, de a fóliát celluxszal rögzítve, majd a kitűző két felét egymásba pattintva, és a külsejének a szélét picit megütögetve (hogy ráhajoljon rendesen a másik felére) már nem akar szétesni.
Nyami, nagyon szép, a piros színezést mivel csináltad? Ételfesték?
Gyerekek, reggel majdnem elájultunk, amikor beültünk a kocsiba (benne vannak a Tanúhegyes bödönök - elmosva! Nem számít! :)). Irtóztató, rettenetes, nekem egyáltalán nem kényes a gyomrom, de a sulitól visszafele csutkáig lehúzott ablakokkal jöttem és még így is esélyes, hogy hányni fogok. :D
Lefele a 15 kiló savanyúság smafu volt ehhez képest, bár annak is volt bukéja rendesen...
És köszi mindenkinek a szombati társaságot, remekül éreztük magunkat, szuper hétvége volt! Teljesen felöltődtem élményekkel, jövőre is jövünk!
Lencseleves kolbásszal (bár nekem inkább virslinek tűnt), barackos csirkemell. Rizs lett volna még hozzá, de az nem tetszett. Adhatnának néha menüben is valami zöld dolgokat az állandó sült krumpli, rizs helyett, vagy mellett.
Fent voltam a Szent György-hegyen, a háznál/házban. Amíg a futók jöttek kint voltam kb. 2 órát, aztán 1 óra körül bementem az "irodába" okleveleket írni.
Az hogy lehet? Szépjuhászné felé még fél 5-kor se volt sötét. Vagyis nem tudom, mennyire volt, mert a hóviharban befagyott szemekkel alig érzékeltem. :)
A pénteki rendezői értekezletről nagyon hiányoltam mgruber kollégát, így viszonylag hamar nyugovóra tértem. Szombaton a pontőrködés rendben zajlott,
az esti seprés után ma pihenés volt, de agyilag még mindig viseletes vagyok. Ám igyekszem csak a szépre emlékezni, a havas panoráma a Bazaltorgonák melletti kilátópontról pazar volt, és jó volt találkozni és beszélgetni túratársakkal.
Vacsora: Ződpaprika, cipó, 2-9 darabka kolbász. Utána megkívántam a vargabélest, amire viszont ismét kellett ennem egy kis kolbászt. Most egy kis ráadás gépsonka maradék cipóval, fényképező betárazva, szörpike szintén, napsütés 8:00-tól Badacsony körzetében megrendelve. Banán!
A háztartási gépeknél hosszú évek óta defláció van a technológiai fejlesztések (nem fehérárunál inkább ugrások) ellenére. Az alul fagyasztós, nagy hűtőszekrényem 1998-ban emlékeim szerint 95 e Ft-ba került. Szüleim nagy mikroja a 90-es évek közepén kb. 50 e Ft volt, videot is akkortájt kb. 40 e Ft-ért vettek.
Nálam ez két hátizsák, ebből az egyik egy kitömött katonai :-) És akkor még a kis szüttyő, amiben van egy kis, a hegyre szánt abárolt szalonna + kolbász, nincs is a listában, hanem a hűtőben. Jaj, itt ne hagyjam, már a monitorra is tettem egy matricát, magyarul posztit, hogy kaja a hűtőben.
Szerencsére a 12 év alatt a gép méretének specifikációja sem változott, és pont ugyanúgy milliméterre fér el a kinyitott teteje a kazán alatt, mint az előzőé.
Meglepő, ámde nem mulatságos: mosógépcsere zajlott ma le, a régit elvitték, előkerestem a papírjait (használati utasítás, garancialevél, számla). 1998-ban édesanyám többet fizetett az akkor se top-end gépért, mint én most a közepesen top-end gépért. Hanyattesés.
Reálértékben kb. félmillióba kerülne most egy mosógép.... Ha nem lennének a szorgos kicsi kínai kezek, ugye...
az imént előneveztem a jövő vasárnapi Mikulásfutásra, 11,5 km, hát még a bércek, kapaszkodás a Naszályra a szerpentinen, jaj, nem tudom, jó ez nekem? :-) Még Waszlawik Gazember László is nevezett a nagytávra! Lesz ám vigasság!
A te közeli boltod nekem valószínűleg igen távoli, ne aggódj :)
Ha már itt tartunk, ma felfedeztem ( a sarki kisboltban) MAGYAR gyártmányú, finom szaloncukrot, melynek sem az árától, sem az összetevők listájától nem kaptam szívrohamot! Zemplén Csokoládé elnevezésű, szép csomagolású cucc, gyártó Sárospatak-Hungária Édesipari Kft, Sárospatak. Nohát!
Az se most volt... :) S talán dobozos Löwenbraut ittunk, ha jól emlékszem... bár, érdekes lesz 0 fokban, hóesésben fehér pinot noirt kortyolgatni a szőlőlugas alatt... :)
2007-ben G(Dzsí) kollégával a Hanák Koloson ahol tudtunk, belekocogtunk, azért, hogy Galyatetőn és Ágasváron sörözhessünk elmélyülten. S úgy is lett. Azaz akár most is működtethető ez a verzió :-)
Tavaly a Tanúhegyes seprűkollégával is meg-megfutottunk szakaszokat, bár ott nem a cefre, hanem a szalag- és feltételesepétenger tartott vissza :-)
Érdeklődnék, nincs-e arról info, hogy a 20A távon szombaton, a kitűnő Szászi pince esetleg nyitva lenne a kék mellett, mint feltételes e.p.? Ha nem, szívesen telefonálok nekik, hogy legyenek nyitva, mert arra megyek - többek között - s innék egy-két fröccsöt felfelé menet a kulcsosházba. Esetleg a hidegre tekintettel adhatnának ttúrázó kedvezményt, pl . elvitelre :)
péntek, utazás Felsőtárkányba, ahol nem esett az eső, Bedekkel meg 1 óra úszós horgászat-akasztva 1 fenyőfa, meg még egy lombos is.
szombat, jön az erősítés Vándorköszi, Rita, Maku, személyében, gyors reggeli, majd családilag kivonulunk bozótirtásra, Z+ Csókás Lápa szakasz fazonigazítva.
Benedek Maku segítségével köveket gyűjt, de győz az apai szigor...de még így is
1 kisvödör követ hoztunk haza. a Szálláson összerittyentünk egy fazék paprikás krumplit, és közös ebéd.
Vasárnap a helyi horgász egyesület csuka horgászatot tart, Benedeknek is megengedik hogy rablózzon, első dobásra megakasztunk 1 hatalmas fát...
kb. 1,5 órán keresztül kitartóan dobál a kölök, közben cserélgetjük a csalikat, és a helyeket...aztán UV zöld twisterre rabol a csuka, de leforog a horogról, visszaesik a vizbe. Miközben izgatottan beszéjük a történteket Benedekel, észreveszem, hogy a csuka még a partközelben keresi a "halat" bedobjuk elé a csalit, és hatalmas rablással ráveti magát a csuka, ezúttal sikeres az akasztás, és rajta marad a horgon, háló alá, és már a parton is van BENEDEK ELSŐ CSUKÁJA.
Szép példány, gyors fotó /remélem átküldik/ és mehet vissza a vízbe. A nagy öreg helyi horgászok, gratuláltak, megkérdezték hogyan fogta, a fiam szinte repdes....Még dobált a kölök 1 órácskát, eredmény két beszakított twistwer :-))
Hétfő esik, rövid séta a tó körül : "Anya nézd itt akasztottam a csukát", elköszönünk a tótól, a fűtőháztól...Felsőtárkánytól, az első csukától...
Jaaaaa, akkor tudom! Szombat reggeli kiruccanásra kicsit távoli, néha vasárnap este szoktam áthaladni arra rendszeres városátszelő túránk keretében, akkor meg már élő embert nem látni ott...
Ez pl. nagy tapasztalat volt a stoppoláskor. Az emberek 99%-a, sőt több nem akar erőszakot alkalmazni, mert nem olyan. Ha valaki határozott, és látszik, hogy lelki ráhatással nem lehet nála semmit elérni, akkor visszavesz, és letesz bármi rossz szándékról. Már ha van neki olyanja. De alapvetően még csak az sincs, az emberek jók.
*Legfeljebb alkalmi tolvaj. De az ellen kis figyelemmel lehet védekezni.
ja, most arra gondoltam, h tegnap a budai pógár című heti/kéthetilap apróhirdetéseit böngésztem.. Már új generáció vagyok, nekem jobban bejön, ha odaírják a honlapra, hogy itt a bót, és mi vagunk a szervíz.
De hát azért szoktak nálatok ilyen népek járni, nem? Az ablakot is kicserélték valahogy.
Hozzánk most épp az ytongos munkas jött, amit féltek a maltertól, elraktam, és kedvesen-keményen közöltem az igényeimet a munka minőségére vonatkozólag.
a desszertfelhozatal igen erős volt, ezért ez már délutánra csúszott: szedres-málnás joghurttorta, diós-mascarponés-csokis répatorta kétféle verzióban. Ez volt a mai legütősebb eledel!
csodák-csodája már nem volt igényem a vacsorára :)
Városközponti piac a Kelenföld Városközpontban levő, aminek van egy állandó, de kicsi piaca és egy szuper szombat délelőtti komoly piac kiadása. A ronda nagy retro épületegyüttes hátában.
Ezt nem bírom kihagyni,a világ legjobb hamburgerét ettük fiammal a tési Erdei Büfében,délután 3-tól este 8-ig összesen 10 db-ot ketten,így ma reggel mikor megint kértünk kettőt-kettőt akkor már azt mondták hogy sajnos elfogyott!Vajon mér??:-)
Aha! A titok a nagyon vékony tészta, és az, hogy érdemes 2-3 napot pihentetni hűvös kamrában fogyasztás előtt, akkor l megszívja magát és "rágósabb" lesz (klasszikus lagzi-süti, simán elkészíthető egy héttel előre). Legalábbis nagymamámnál mindig a kamrában volt.
Az ánizst én egyszer Ausztriában vettem (Kotányi), mert itthon vadásztam rá, és nem volt sehol (kb.5-6 éve). Most már talán télen lehet találni Spar/Kaisers méretű helyeken.
Tegnap csapatépítettünk a Gastl...d M1 nevű hotelben, az M1 22-es kilométerénél. Az ebéd során olyan megrázkódtatás ért, amit okulásul - úgy gondolom - a topic közönsége elé kell tárnom.
A választott menü palóclevessel kezdődött... Legalábbis kiírás szerint. Merthogy a levesben a krumpli és a zöldbab mellett - oh, magasságos Lucullus! - az ürühús helyett füstölt kolbász volt. Kevesebb, mint egy héttel a hollókői palócleves után ilyen borzalom... Túltéve magam az elnevezés hibáján azért elfogyasztottam, mint ahogy a férfitenyérnyi roston pulykamellet is. (bár a köretként tálalt röstiburgonya inkább identitászavaros krokettnek tűnt...). A desszert gyanánt kaptt somlóiről már így is hosszabban elmélkedtem, mint amennyi időbe a kényelmes elfogyasztása telt, úgyhogy vigyázat, nem minden az arrafelé, aminek nevezik.
Legalábbis ebéd/menü esetében.
A vacsi ugyanis eléggé korrekt, tartalmas nasivá sikeredett (lehet, hogy délután/este más séf dolgozott?) Sült kacsacomb, sült csülök, sült... szóvan jópár olyan dolog, amit - gondolom - a topic törzsközönsége is nasiként szivesen fogyaszt :)
Ebből aztán sikerült egész baráti módon csipegetni, szerencsére azért az esti desszertként szolgáló tökös-mákos rétesnek is jutott hely.
Konklúzió: Palóclevest ott soha többé. Malacsültet, sült kacsacombot, csülköt, hagymáskrumplit, ilyesmit azért igen...
Lábatlan bejáráson voltunk Padlerrel, mivelhogy a túra naptán a rajt-cél vittük, nekem meg kell a pont a TTMR-be. A 15-ös távot, ami az itiner szerint is 17, csak 20km-ből tudtuk kihozni. Buncsu-kút felé vadászat volt, úgyhogy a Koldusszállásnak kerültünk majd kékeztünk. Padler éppen elért egy buszt Vértestolnán, úgyhogy bónuszként visszagyalogolhatott Tatabánya am-től a Turulhoz, az autóhoz. Én visszajöttem a piros sávon, és még így is hagytam 1 percet a 6 órás Lábatlan szintidőben. Sár az aladt, a Vértestolnai műút előtti dózer előtt elég komoly. Az idő viszont kiváló volt.
Na lesütöttem ebből két tepsit levezetésnek a 4 tepsi sajtos pogácsa mellé. Én se vagyok egészen normális. :) Most nyammog rajta egy szekérderék gyerek.
Elég poros lett a tésztája a Non plus ultrának, ennek ilyennek kell lennie? Vagy nem vajjal kellene csinálni, hanem Ramaval? Vagy keresni kéne egy jobb linzertésztareceptet? Milyen az etalon?
Pygmea, szerintem a városközponti hétvégi piac zseniális, csak a hét közbeni soványka. De hétvégén bármit be lehet szerezni, én szerettem.
Így jártam. Akkor marad mostanra az ALDI, ott legalább tuti mindig van és oda csak 15 km-t kell autóznom, a Fehérvári út 60 lenne, talánra nem indulok neki.
Itt a kéthetenkénti falupiacon nem volt Iklódbördöcéről való, pedig mostanra már ígérték, ezért elhasználtuk az előző adagot :(
Nem a hely, a frissesség miatt. 33négyzetméteren is megtalálnám a módját, hogy a lehetőségekhez képest friss cucc legyen :) Fűszerek esetében ez egy mozsárnyi, esetleg pár cserép vagy balkonláda. De persze mindenkinek ami bejön:)
No, de valaki említett itt valami ánizsos sütit. Recept is lesz hozzá? :P
Ha máshol nem, Culináris. Vagy az indiai bolt a körúton, valahol a Király u magasságában. Nekem egyenesen Jordániából jött egy adag és még bőven van belőle. Imádom az illatát, de kajákban valahogy mégis ritkán jön be.
A Kékes Turista Egyesület minden évben szokott szervezni szilveszter éjszakai túrát. Már többször is voltam rajta, jó volna máshova elmenni. Tudtok más által szervett szilveszter éjszakai túráról? Biztos volna Bp környékén is igény rá.
Valahogy sejtettem, hogy ettől nem fog felpörögni a topik...
Viszont az elmúlt napokban már annyiszor hallgattam FürElise-t, hogy ezentúl javasolni fogom hívásvárakoztatónak a Rammstein: Ich will című relaxációs zenét :).