Az én szörnyetegem 3cm és olyan vastag mint egy neonhal, eltűnt, és a szűrő belsejében volt, ma megnéztem szintén ott csipegetett belül, nem értem a buborékoktól hogy mert bemenni, egyszer még ottveszik.
Nekem is ilyen mintáju van én sem tudom pontosan mi ez, néhány álatkereskedö szerint Pleco valaki szerint óriás buldog fejü algaevö. Majd ha tudok én is rakok fel képet de most bujkál.
Igen? Köszi a választ. Akkor ezek nem csak 12-13 cmre nőnek. De az azért elkéspesztő, hogy a boltban sem tudták anno megmondani. Köszönöm szépen a segítségeteket.
Egyébkén vmiféle algaevő. Mikor vettem kb 2 éve akkor pár cm-el kisebb volt. Attól félek, hogy vmi nagy állat lesz belőle ilyen 50cm -es űber algafaló. :-) Egyébként leginkább az ancihoz hasonlít, de nem tudom... Kép:
Topik lakók. Beazonosítási kérelemmel fordulok hozzátok. :-) A képen látható hal mérete kb 12-15 cm. De nem tudom beazonosítani. Sajnos jobb fotót nem nagyon tudok róla mert mindíg ezen a helyen kempel és csak éjjel jön elő.
Ahogy gondolod. Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy én nem tenném.
A réz méreg minden élő szervezetre. Ha úgy döntesz, hogy használod vigyázz az adagolásra. Utána aktívszénnel szűrd ki a vegyszermaradékot, vagy cserélj vizet.
A megdöglött csigákat próbáld eltávolítani, ne rohadjanak bele a vízbe.
Gondolj arra is, hogy a méreg a "víztisztító" baktériumokat is károsítja.
Sügerek, harcsák, kistestű lazacok érzékenyebbek a rézre, figyeld nem károsítja-e őket.
régóta nem volt a szűrő letörölve. kb egy hónappal ezelőttig az akvárium üvege is komoly algásodott. akkor lekapartam, azóta kb nulla alga van az üvegen.
váááo, olyan leszel mint az a két feketeruhás fickó a filmben? aztán egy villanás és senki nem emlékezik a csigának álcázott hódítókra... hasta la vista und ahoj poblacsek snail...
hát végülis lehet, hogy ufo. brit tudósok szokták mondogatni, hogy simán lehet köztünk "idegenek" egyszerűbb létformákban, idepottyantak vhogy :) na, akkor ki fogja ezeket csinálni a sera csigamentesítő oldat.
ha nem ufo-k , amit kizárni azért nem lehet, és ha elfogadjuk, hogy a félkagylók inkább csak vandálok által megrongált telefonfülkékben vannak, akkor minden kétséget kizárva :- csigák :-)))
ezek ilyen szegény rokonok, nem tellett nekik olyan puccos pecóra, csak egy ilyen egyszerű kunyhóra, de ettől még csigák..., pajzscsigák a javából... a gombáknak sincs mindig gombaformájuk...
Nem, mindenképp le akarom nyúzni, meg kifőzni, hogy ne éljen, mert úgy olvasom, hogy az élő rügyezhet, meg begyökerezi az egész akváriumot, és ez nem feltétlenül jó.
Házuk hasonlít a sapkacsigákéhoz, de laposabb pajzs alakú. A kicsiny csúcs felülről nézve a pajzs hátsó két harmadában van, kissé balra tolódva. Végbelük és ivarjárataik a jobb oldalon nyílnak, s itt vannak a pótkopoltyúik is.
Acroloxus lacustris - pajzscsiga. A 7-7,5 mm hosszú, vékony házú csiga álló- és lassúfolyású vizekben, rendszerint növényekre tapadva él.
Én rákerestem. Ezek alapján talán el tudod dönteni jól tippeltem-e.
Olvasgatok valami fűzfa fórumot, olyanokat írnak, hogy bazi tömény sós vízben felforralni, majd hagyni 1 napig, aztán leönteni róla, és sima forró vízben áztatni, aztán naponta cserélni ezt a forró vizet, huh, most hirtelen nem is tudom mennyi ideig (hetekig asszem). Így elvileg tartósabb, és kiírt mindent a fáról.
Az még nem világos, hogy ehhez szárított fadarbbal kell-e kezdeni, vagy folyómederből kihorgászott jól átázott fával. Egyszer ezt írják, egyszer azt. Máskor meg azt, hogy jó a sima levágott ág. 'Szal nem lesz egyszerű, na. De gondolom megéri. Majd meglátjuk, az eredményt felteszem ide :)
sajna magyarul nem sok minden van, de más nyelvű akvarista oldalakon is inkább olyanok vannak, amit direkt teszünk az akváriumba, ez inkább tudományos oldalakon lehet, ahhoz meg kellene tudni a latin nevét..., nekem rémlik, hogy már nekem is volt ilyesmi, csak nem szaporodott el..., a lényeg, hogy bajt nem okoz, szerintem mindent úgy lehet "csinálni" mint egyéb csigák esetében...
a meztelen csiga az azért más "tészta"... :P mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy mi ez. akár csiga, akár nem. ezer helyen rákerestem "akváriumi csigák" illetve "akváriumi élősködők" szavakkal, de ilyesmiről egy szó sincs sehol.
szerintem.... de be kell áztatni, hogy süllyedjen, és hogy később már ne gombásodjon, mert benőheti a penész... szóval ez türelemjáték... az udvaron egy hordóban, ilyesmi...
Páromban felmerült a kérdés, hogy birsalma-fa ágai jók lennének-e, merthogy jó göcsörtös, meg úgyis mostanában fogja megnyírni. Igazából bármi jó? Max szétmállik?
a szőlőtőke elég szép, de ránézve femerül az emberben a kérdés, hogy kerül szőlő az amazonaszba, vagy egy thaiföldi patakba? a fűz természetesebb, vízparti növény...(vigyázat, tovább is élhet az akváriumban...) de jó más gyökér is.... virágboltokban látni élő bambuszt is...
ezt a kört már sokszor lefutottuk másokkal, de én eléggé irreálisnak érzem, hogy egy olyan élőlény lenne csiga, aminek nincs csigaháza, semmilyen nyúlványa, és szabad szemmel láthatóan nem mozog (egyébként igen, de nagyon lassan). tehát hogy egy ennyire nem csigának kinéző valami csiga legyen. de ha van erre vmi forrásod, akkor megnézném.
vannak ilyen formájú csigák, amit már láttam, ugyanilyen forma, csak nagyok, színesek és drágák... ez bizony csiga..., talán egy növénnyel kerültek be....
Esetleg az a hullámos fűzfa-szerű? A nevét persze nem tudom. Kérgét le szokták hántani, és akkor szép fehér, gyönyörű hullámos... húsvéti tojásfának is használják. Növény gondolom azon is megtapad...
amint látjátok, nem csiga, inkább kifejezetten kagylószerűek, attól eltekintve, hogy alul úgy tapadnak, mint a csigák. a felső részük kemény is, de nagyon könnyen összenyomható.
már más fórumban is próbálkoztam, sajnos senki sem tudott segíteni. esetleg itt felismeri vki, hogy mik ezek a kis elszaporodott izék az akváriumomban?
az igazság az, hogy én ezzel teríteném le az asztalt mikor jönnek a hétvégi vendégek, és ha hajnalra annyi lyuk lenne rajta mint a terítőn szokott, akkor remek...
ez csak egy humorosnak szánt bárgyú utalás volt részemről arra, hogy elég könnyen lehet lyukatütni a legmakacsabb szúnyoghálóra is akár egy olyan forrasztó izéval is..., de talán még egy kihegyezett cerucával is..., szerintem nem kell túl sok, hiszen az lenne a jó, ha a mohák idővel maguk nőnék be a cuccot....
ha fűtőt egyenlőre nem is, de egy kis hőmérőt tehetnél bele, hogy lásd hány fokos a víz... igaz, hogy afrikai, de 2000 m magasan is előfordul, nem olyan kényes ez a békuci, de azért legalább figyelni kéne a hőfokot...
Igen, ezért kérdeztem azt a képet, azon a fán valami páfránynak tűnő növény van, szerintem nagyon passzolna ehhez a háttérhez. Fákat is néztem, el is keseredtem, minimális választék, borsos áron :(( Inkább vágok valamit SK, megnézem neten hogy mi az ami jó ilyesmire (úgy olvastam hogy pl szőlőtőke, de nem hiszem hogy bárki hagyná hogy csak úgy megszabadítsam egy tőkétől...), valamit találok majd. De komolyan elkeserítően nincs választék errefelé. Azon gondolkodok hogy átruccanok Hévízre, hátha ott van díszhal bolt. Épp ezt keresgélem neten.
Kár hogy cigizést abbahagytam lassan 3 éve :))) De az ötlet jó, kollégáim között tuti van aki cigizik :))) LOL elképzeltem amint beállítok munkahelyre, hónomalatt a hálóval, hogy valaki égesse már ki nekem :DDDDD
a kosárkában ugye már nem a gyapot van? (az csak addig kell, míg a repülőgépen elutazik thaiföldről, törvény tiltja, hogy földben utazzon, de itthon már el kell a növényeket ültetnünk...)
a vízinövényekkel mindig az a helyzet, hogy egy részük beválik, szereti az akváriumunkat, a másik része akkor sem, ha mindent megteszünk... ki kell próbálni mindenféle mohát, páfrányt, törpe anubiast...
ja, értem... kettő közé, ez elég jól hangzik... akkor jó is, hogy a hátsó jó sűrű..., gondolom kissé ferdén kell betenni, hogy "erre"-felé nőjenek... erős dohányos ismerős percek alatt éget rá pont méretes lyukakat :-)
így kívülről viszont mehetne egy vékony faág meg egy szép páfrány megtörni a "falszerűséget"...
Próbálkoztam keresgélni vaktában, ott ragadtam le hogy christmas moha (vagy mifene).
Nem átdugni akartam - az az oldal úgy írta, hogy két réteg háló között legyen a moha, hálókat összerögzíteni, azt' jólvan. Azt mondod damillal "rászőni" a mohát...? Hmmm... végülis hétvége jön, időm lesz... vagyis a fenét, hisz nincs mohám elég :))) Vazze... majdnem elfelejtettem :)))
erre mérget nem vennék, de talán bolbitis féle, bár az szerintem nagyobb és sötétebb, nemigazán tudom kivenni, vannak hasonló mohák és páfrányok... van egy oldal: - tropica ők a királyok vízinövényben... de jó ötlet beírni a keresőbe:- aquarium moss, fern
hogy a te növényednek mi kell: vesicularia dubyana...
(ha firefoxot használsz böngészőnek és nem explorert akkor jobban jársz...)
Ó igen, Hévízről már hoztunk békalencsét, csigákat, hínárszerű növénykét, volt hogy külön hévízi apróhalas akváriumot is üzemeltettünk :)))
Ez a háló milis lyukkal rendelkezik, gyakorlatilag akkora mint valami szúnyogháló. Nem hiszem hogy átfér rajta a növényke... vagy mégis? Csak azért akartam 8 miliset, mert az a weblap amit mentettem ennyit írt. Én meg tapasztalatlan vagyok ahhoz, hogy csak úgy variáljak rajta.
Tippeket köszi :)) Ennyire ismerős vagy errefelé? Közelben lax?
még nem csináltam ilyen hálós cuccot, de nem igazán értem miért nem mindegy mekkora lyukak vannak rajta..., szerintem egy a fontos, hogy a halak ne férjenek mögé sehol...
- pedig régen a keszthelyi osztálytársaim nagy akvaristák voltak...
- arrafelé van bőven termálvíz, sümegen vki a saját melegvizű tavában szaporította az akváriumi növényeket... szerintem a hévízi tó is tele lehet jó kis növényekkel...
-másféle mohák is jók, egyedül a forrásmoha nem túl jó, mert inkább a hideg vizet szereti..., jó lehet ide még a keskenylevelű vízipáfrány is és a bolbitis stb...
- veszprémben általában jó a kínálat, pl a volt black mollyban, a piactértől nem messze a vasútállomás irányába....(mostanában nem voltam ott)
- hamár dunántúl : balatonalmádi környékén vörös a föld a terra rosa-tól, ennél jobb nem is kell a vízinövényeknek, és a halaknak is jót tesz...., a kabhegy alatt, öcsi tó melett az erdőben, pedig nagyon frankó fekete bazaltköveket lehet gyűjteni, ha valaki arra jár....)
Ahol kaptam, ott valami műanyag apró cserép-szerűségbe van telepítve, a cserépben valami szivacsos massza. Gyanítom azért, hogy ne hulljon szerteszét, és így be volt dobva az akváriumba. Egy nagy gomolyag az egész, nincs különálló szára, de hirtelen ez a szó ugrott be, hogy "tő". De nincs neki gyakorlatilag :)))
Valami lyukasztó készülék. Ha nem megy, hát nem megy, ez legyen a legkevesebb. Azt nem csinálhatom, hogy az egyik fele ez a sűrű háló, a másik, víz felé forduló része meg hajháló? Mert ugye ha kilyuggatja a kedves a felét, és elb*ssza, a másik fél még használható, és talán így megoldható... Nem mintha sürgős lenne, hisz moha sincs még elég mennyiségben, vazze, max elmegyek a megyeszékhelyre, hátha ott találok mindent :))))
Épp a hazai kereskedőket éltetitek? Ez akkor tetszeni fog:
Hazaértünk a bevásárlásból, és örömmel jelentem, hogy volt benne pozitívum is. A kisállat kereskedők TUDJÁK, mi az a jávai moha. SŐT, 1 egész tövet sikerült szereznem, néhol 1, néhol 2 hét várakozási idő, mire lesz. Javítok, mire JÖN a növényes emberke. Hogy lesz-e nála moha, az más kérdés. Háló: mezőgazdasági boltban kedves mosollyal átirányítottak egy barkácsbolt-jellegű áruházba. Ahol is nincs műanyag háló, egyáltalán. Itt már kissé feszültebb voltam, bevallom, de párom mentette a helyzetet, 8 mm-es lyukátmérő helyett vettünk egészen apró lyukút, neki van valami fúrószerű kézikészüléke, azt ígérte szépen egyenletesen kilyuggatja nekem. Hurrá. Viszont tapadókorong volt. Fénypontként. Úgyhogy nem adom fel, növény addig is burjánzik, ha tud, néhány hónapon belül csak lesz még valamelyik boltban... vagy addigra lesz nekem is annyi, hogy telepíthetem ezt a hátteret. Ha kész lesz, tuti feldobom ide.
Ja, ez Keszthelyen. Még csak nem is valami eldugott hely.
ezen a képen is törpe karmosbékák vannak... kb 4cm... azért más kaja is kell nekik, szerencsére nem válogatósak..., a kis guppikat is levadásszák, lemezes tápot, granulátumot, nagyon ritkán tubifexet stb..., apró rovarokat stb, de az elpusztult halat is, vagy összetört csigát..., növények is legyenek az akváriumban, csigával... persze olyan keveset eszik egy db béka, hogy a legkisebb dobozos tápnak is lejár a szavatossága mire elfogy, úgy hogy valami mást kell kitalálni... a panelban elég meleg lehet, ez így jó, de ha hideg van mégis vmiért, egy ilyen pici aksi hamar lehűl, erre azért figyelni kell...
már megint a bótosok... ha ez egy afrikai törpe karmosbéka, hymenochirus, akkor bizony nem árt a tetőüveg... annakidején az én békáim kb egy évig elvoltak a vízben a nyitott akváriumban, aztán az egyik éjjel alig hallhatóan halkan "brekegni" kezdtek, és mind kimászott... nem ugrik, de kimászik... gondolom ez az ivaréréssel függ össze... a vizüket külön nem fűtöttem, de a szoba levegője nem ment soha 24 foknál lejjebb... szereti a társaságot... lehetne egy kicsit nagyobb aksiban.... hasonlítsd össze a neten található fényképekkel... pl:- hymenochirus, vagy occidozyga
Vettem ma egy kis békát (kb. 1,5 cm) kis 11 literes akváriumban lesz.
Az a kérdésem hogy a kis békucinak kell melengetni a vízét? Mert ezt nem említette az eladó, csak, hogy nem kell levegőztető és nem kell tető, mert nem ugrik ki.
Még azt sem tudom, milyen békák ezek csak annyira megtetszett. ( 500 Ft volt ) Tündéri ahogy uszizik a vízben.
sokféle van... vízalatt is fejlődnek..., a gyökere a természetgyógyászatban gyógynövény, eddig nem sok szerencsével jártam velük, pedig jól néznek ki, vannak pár centistől a 30 centisig, még csíkos is van...
GTI, ez nagyon ott van ez az oldal! Köszi!!! (a fás tippeket is kössz) Jól át is böngészem, míg le nem bukok a főnököm előtt...
Balkanboy, gondolhatod, labeónk már van, 1 fehér és 1 fekete :))) Vagyis mindkettőnek vörösek az uszonyai. Nagyon szépek, nálam nincs gond velük. Talán mert a legtöbb halunk kisebb náluk :) A tetra csak nyomokban fekete, kb a hal fele asszem, nem igazán tetszett. Viszont van valamiféle csigaevőm (a nevét sajna nem tudom), ez szürke alapon fekete tarka mintás. Kettő van belőlük is, no ott a nagyobbik elég agresszív, de szerencsére sok a búvóhely ahhoz, hogy ne okozzon gondot. Viszont felzabálták az összes olyan csigát, ami nem bújt meg a homok alatt, pedig ott voltak feketék is :)) Kifejezetten rajhalat akartunk feketébe, de azért nem őszülünk bele, ha nincs ilyesmi :)
én tartottam fekete labeot és nem volt vele probléma, csak egy másik labeoval, egy vörösúszójúval balhéztak, de ez sem volt annyira vészes, a karcsú díszmárnákat nem szívelte, de egyébként a nála kisebb halak nem érdekelték, a nála nagyobb halakat néha megkergette, de bántani nem bánt semmit, csak erődemonstráció... ha van tér, ami fel van osztva növénnyel stb, és van búvóhelye, nincs vele gáz... a labeó az, ami tényleg matt fekete, piros farokkal...("algaevő")
a fekete tetra elég fekete, de idősebb korára fényesedik...
talán garnéla van fekete, vagy csiga? könnyen lehet, mintha már láttam volna...
No cucc kinyomtatva, párom izzítva, hogy délután beszerezzük a szükséges dolgokat. Még nem árultam el neki, hogy mit mondtatok, azt mondtam hogy gyönyörű hátteret találtatok ki nekünk :))) A többi meglepi lesz.
Fa nincs az akváriumban, csak 1 fél kókusz. Meg kövek (közeli, kiszáradt folyómederből guberálva), meg a növények. Egy gömbmohánk is van. De ez a fára futtatás is nagyon szép, gyanítom előbb-utóbb lesz ilyen is... irtó dekoratív, nagyon jól mutat!!! Most első nekifutásra a hátteret akarom "eltűntetni". A fa milyen fajta legyen majd, hogy ne málljon szét?
Balkanboy, írtam (csak gondolom átsiklottál), hogy nekem is a mollyt ajánlották, de én is utánajártam, hogy nem ebbe a vízbe való. Mivel neonjaink, lazacaink, dánióink vannak, ilyesmi külsejű és igényű halat szeretnénk, feketébe. De úgy tűnik nincs :(( Csak olyan, amiben van fekete minta IS. Olyanunk meg van :))
Igen! Egy vastag, vízszintesen kúszó szára van amelyből vékonyabb gyökerek állnak ki. A növény nagyon hasonlít ehez az acorus-hoz csak kisebb és víz alatt fejlődik.
szerintem is a fa az igazi..., kövekből és gyökerekből összeállítva, úgy, hogy alul kis barlangok, árnyékos helyek vannak, ezeken ahol nagy az áramlás ott bolbitis, és anubias, máshol microsorium és két három féle moha..., ekkor nem olyan egyenes mint a sima mohafal....
Van egy sáshoz hasonlító víz alatti növényem aminek nem tudom a nevét, ha ebben tudnátok segíteni aszt megköszönném!Talán az még segíthet hogy amikor ültettem a sérült gyökerei erős (egyben fura) szagot árasztottak. És hogy ez nem árt-e a halaknak?
van a black molly pl..., nem igazán ebbe az akváriumba illik... (jobb neki a sózott víz) van még a labeo bicolor, kb 10 cm-es moszatevő márna, de ebből csak egy példányt 200 literenként, egyes más márnákat és pontyokat is megkergethet, búvóhelyekre van szüksége... inkább a pontylazacok között vannak még ha nem is fekete, de sötét színű halak, fekete tetra, fekete neon, fantom stb...
Ó, értem már. Hát azt a linket a mohásításról lementettem, kinyomtatom, hazaviszem, hétvégén meg vadászok a boltban jávai mohát (ez a neve ugye?), meg hálót, tapadókorongokat (damil az van, párom nagy pecás), és szerintem meg is alkotom ezt a szépséget. Ez a mohás képed teljesen lebilincselő. Sosem láttam még ilyet. Borzasztóan tetszik, valami fantasztikusnak tartom. Nagyon köszönöm mindannyiótoknak!!!!!!!!!
ezek vízi mohák... van sok féle... (még a gömbmohát - ami alga - is szét lehet teríteni), nézd meg a neten pl: jávai moha, (java moss), vagy még vízipáfrány, bolbitis...
És ezt belülre rakhatom? A moháknak nem kell levegő...? Bocs hogy ilyen hülyéket kérdezek, de azt hittem ehhez valami spéci moha kell, valami vizi cucc, merthogy ezek eredetileg szárazföldi növények. A drót miből legyen, hogy ne akarjon bekavarni oxidáció és társai? (he-he, műanyag, tessék ennyi eszem van...)
azok a nagy, magas növények, még ha a halboltos szerint aponogetonok is, azok hólyagos vízikelyhek,
de lehet mohával is, szép is és hasznos is.... olyat is láttam, hogy egy műanyag rácsra volt "ráfuttatva " a moha... egy két szép fára is rá lehet rögzíteni a különböző mohákat, vízipáfrányokat, bolbitis-eket, vagy anubiasokat... nagyon szép háttér, és hasznos is...
anubiasok fán és lávakövön, cryptocorine aponogetifolia, mohás háttér....
A hátfal méretére vágsz egy viszonylag közepes méretű lyukakkal rendelkező drót hálót. Mögé jávai mohát vagy hasonló tulajdonságú növényt teszel és a hátfalhoz rögzíted valahogy. (tapadó korong esetleg)
A moha megfelelő feltételek mellett gyorsan benövi a rácsot/dróthálót és szép zöld élő hátteret biztosít.
Vastagabb VOLT. Van 3 páncélos harcsám, akik valami oknál fogva imádnak a gyökerek között fötörni, túrni-fúrni, kopoltyúig eltűnni a homokban. Komolyan, a kopoltyúk között köpik ki hátra a homokot... esélytelen a magasságot belőni. Próbáltuk, aztán feladtuk. A díszleteket is aláássák időről-időre. Ja, és imádnak "megrekedni" a növények szárai között - persze szándékosan gabalyodnak bele, irány a süreje... óriási pofák, nem is hittem volna :))
A lakás mondjuk 22 fokos. Az akvárium is ennyi ha átveszi a lakás hőmérsékletét. De ha világítani kezdesz, akkor egy idő után felmehet 24-26 fokra is a víz hőmérséklete. (Feltéve, ha zárt rendszert használsz és a tetőben megreked a fénycsövek és a trafók hője.) A világítást kikapcsolva éjszaka a víz ismét lehűl a lakás hőmérsékletére. (20-22 fok kinek mennyi éjszakánként)
Persze a nagyobb víz nagyobb hőtehetetlenséget is jelent, így nehezebben is melegszik fel és nehezebben is hűl ki. tehát stabilabb a hőmérséklet.
Steve, a poszteren is filóztunk, de még nem találtunk olyat, ami tetszene. De az ötlet jó.
Balkanboy, vízikelyhek nálunk...? Tuti nekem akartad írni? De amúgy ez a növényes hátlap-elfedés most megragadta a fantáziámat. Mohafélét nem lehet így, ugye? Vagy valami apró levelű zöldet...? Az sem lenne utolsó, ha az egész hátfal egy burjánzó zöld lenne... huh, elképzeltem, szerintem óriási!!! Melyik növénnyel valósítható ez meg?
Ó, és eszembe jutott még egy kérdés, ti ugye elég jól ismeritek a halfajtákat. Egy ilyen neon-dánió jellegű akváriumba, ilyesmi típusú/igényű hal, de fekete színű, létezik? Boltban lelkesen ajánlották a molly-t, dehát azok nem is hasonlítanak, és az igényük is más...
jobban megnéztem a fényképedet, és igen, jó kis aksi lesz ez..., talán csak annyit tennék hozzá, hogy ha hátul vastagabb lenne a talaj, legalább 7-8 cm vagy helyenként több, akkor lenne helye a cryptók gyökerének, és ez a lejtés optikailag is jó.....
ha süllyesztenél egy husszúkás edényt hátra a fal elé a homokba, benne tápdús talajjal, azok a vízikelyhek hamar eltakarnák az egész hátfalat, estleg egy szép fát is lehetne függőlegesen odatenni..., vagy vízszintesen, hogy tartsa a "teraszt"..... régebben kevertem az ugyanilyen növényeimnek talajt amiben kaktuszföld, kvarchomok, apró kavics, és tőzeg is volt, egy tőből hamar megszámlálhatatlanul sok lett, másfél méteresre nőttek, a felesleget az akvarista boltba hordtam becserélni... teljesen eltakarta a hátsó üveget... ráadásul ez a régi aksim teljesen helytelenül működött, brutálkemény sima csapvíz, co2 nélkül, és még csak akváriumi fénycső sem volt... ha van talajuk elképesztően tudnak nőni...
Ezt nem értem! Mért lenne a víz 1-2°C-kal hidegebb, mint a levegő? Az eddigi fizikai ismereteim szerint, a víznek fel kéne vennie a jóval nagyobb mennyiségű és 22°C-ra fűtött levegő hőmérsékletét. Maximum a párolgás hűthetné. De ahhoz is szabad vízfelszínnek kellene lennie (tető nélküli akvárium) és ventilátorral kéne fújni, hogy elég gyors ütemben párologjon ahhoz, hogy ennyi hőt vonjon el. Valaki legyen szíves magyarázza el nekem a fenti fizikai problémát, ha én értek félre valamit!
Akkor jó. :) Kíváncsi vagyok, hoz-e majd termést, magot, vagy valamit. Majd beporozgatom a virágokat. Amúgy nálam is a víz tetején burjánzik, hasonlóan mint a képen. A hátsó fénycsövet teljesen körbenőtte már a leveleivel, indáival. Néha ritkítanom is kell, hogy az akváriumban lévő növényekhez is jusson le elég fény.
Fene tudja, lehet. Nem akartunk az akvárium belsejébe építeni hátfalat, inkább kívülre... de a kőfal az egy belső cucc. Erre még alszunk :)) De köszönöm a tippet!
Segítségeket tőletek kaptunk hozzá, ezúton is köszönöm. Háttérnek nagy hülyeség lenne egy tükör? Pont akkora, mint az akvárium hátfala...? Nagyon tetszene, de igazából félünk hogy a fények megzavarnák a halakat, algákat, stb... Szerintetek?
bár indulna az alga ,ma délben debütált a produkció. Az algaevő harcsám a tiszta üvegfalat nyalja. Fent a víz tetején nem evett a többi hallal, adok nekik lemezes tápot, de kiköpte a xifóm a vörösszúnyoglárvát meg zabálták.
Jobb ha megmarad legalább az éjjel a halaknak,pihenni! Gondolj bele, hogy ahonnan származnak ott sem megy "NON-STOP" a napsütés és éjjelente szintén pár fokot hűl a víz!
Ez teszi otthonossá nekik az akváriumot (mármint a hazájukban lévő feltételek megteremtése)
Köszönöm a dicséreteket :) Azért adom el, mert sajnos az iskolai teendők mellett már nem jut rá annyi időm, mint szeretném. Az akvárium sajnos csak egyben eladó, de köszönöm az érdeklődést. Üdv: Vöge
Én olvastam erről. A nagyok is eszenk viszont ha jól laknak az általad adott étellel utána már nem kell nekik az alga. Azt is írták, hogy este éhesen célszerű őket berakni az aksiba. Reggelre jól laknak az algával és a reggeli etetéskor már nem fogják kérni a beszórt kaját. Szóval szerintem vedd ki őket egy nap koplalásra egy másik aksiba -persze ha van rá lehetőséged- és a leírtak szerint helyezd vissza őket. De az is megoldás lehet ha 1-2 napig koplaltadod őket. Egyrészt semmi bajuk sem lesz, -sőt könyvek írják is a jó étvágy megörzése érdekében- máűsrészt meg hátha rákapnak a kis "dögök" az algádra. :-)
2 meglévő sziámi algaevő mellé be tudok tenni kicsit? Nagyok bántani fogják a kicsit? Mellette csak neonok vannak. Próbálok küzdeni az alga ellen, s mint írtátok a kisebbek esznek csak algát, illetve ők esznek inkább algát.
kipróbáltam, fényes siker. a garnélás akvárium túlszaporodott-túlnőtt hólyagcsigáit mikor fent jártak a felszínen kikaptam, két újjal megroppantottam és bedobtam a halas akváriumba, amit eddig elkerült a csiga-vész. A cory-k imádják, de a plattik is belekóstolnak a csemegébe.
A nagy harcsák megzabálják a kisebb halakat, kivéve a páncélosokat. Amikor megvettem a pandákat, kb 1 cm-esek lehettek, de a 20x-szor akkor hátonúszó feléje sem nézett. Amúgy a páncélosnak kellene még minimum 5 társ.
KOMPLETT AKVÁRIUM ELADÓ! 112 literes akvárium, minden tartozékával, halakkal, növényekkel, berendezéssel együtt eladó. Méret (HxSZxM): 80x35x40 cm, 112 liter (6-os üvegből, színtelen szilikonnal ragasztva, nem ereszt, néhány apró, alig észrevehető karc van rajta)
Technika: - Aqua-el PAP-80 műanyag tető 2x18 W-os új Osram fénycsövekkel, új Osram gyújtókkal, digitális időkapcsolóval (használati útmutatóval) - Eheim Pick-up 2010 belső szűrő max. 500 l/h (még garanciális, eredeti dobozzal, használati útmutatóval, levegőztet is) - Jäger 3604 100W-os automata fűtő (még garanciális, használati útmutatóval, eredeti dobozzal) - Sera Air 110 levegőztető (még garanciális, eredeti dobozzal, használati útmutatóval, visszacsapó szeleppel, elzáró csappal, porlasztókővel) - Sera akvárium porszívó (takarítás és vízcsere együtt) - Sera akvárium porszívó (takarítás vízcsere nélkül, cserélhető szivaccsal, levegőztetőre köthető, eredeti dobozában) - Hőmérő - Mágneses algakaparó
Berendezés: - 15 kg kvarchomok aljzat - 1 db kerámia sarokbújkáló - 1 db mangrowe gyökér - 1 db kerámia fatörzs-bújkáló - növények (jól fejlettek, gyorsan növők és szaporodók): o 2 tő Széleslevelű vízilándzsa Anubias barteri var. nana o 1 tő Széleslevelű vízilándzsa (nagy) Anubias barteri o több tő Csillós vízikehely Cryptocoryne ciliata o több tő Hólyagos vízikehely Cryptocoryne aponogetifolia - halak (jól megvannak egymással, egészségesek): o 7 db fekete tetra Gymnocorymbus ternetzi o 5 db ékfoltos razbóra Rasbora heteromorpha o 3 db páncélosharcsa Corydoras aeneus o 4 db sávos díszcsík Botia striata o 1 db anci Ancistrus sp. o 1 db díszesszárnyú márna Epalzeorhynchus kallopterus o + 2 db Amano-garnéla Caridina japonica
Igény szerint folyékony Sera Florena növénytápot, ill. Sera és Neptun haltápot is adok! Mindez egyben: 45.000 forint Az akvárium Székesfehérváron található, szállítást sajnos nem tudok vállalni. Érdeklődni e-mailben: vorosmarty.gergo@gmail.com Képet tudok adni!
Amennyi erővel össze tudod nyomni a csigát, annyi erővel hetente egyszer a mulmszívóval ösze tudud szedni a csigaházat is, ha nagyon zavar.
A másik meg az, hogy a csigaház más formában tárolja a meszet, mint pl a mészkő. Mire a csigaházból kioldódik egy károsanyagnyi mész, addig erősen el tudsz porlasztani egy húszkilós mészkősziklát morzsánként az akiban.
A garnélák meg tudják enni a csigaházat, ha nagyon akarják, de az sem gyors folyamat.
Maradjunk annyiban, hogy a csigaház nem bomlik magától olyan könnyen. A tengerben hogy maradnak meg a kagylók?
Nekem a legjobb csigairtó szerem a két kezem. Van itt németeknél kapható kisügyes hosszú fogó, cirka 1, vagy kettő, mindegy. Nos, amikor látok egy csigát, és tudom, hogy most nagyon sokan vannak. akkor fogóval odababrálok, és szétnyomom az üvegen/ összenyomom a fogóval.
Holokausztimádók ne olvassák tovább.
Tehát szétnyomtam, és basztam kivenni. Előnyök: egy csiga mínusz. vegyszermentes. a halak megeszik, élő volt nemrég, tehát friss kaja. Ha minden nap szétnyomok 2 csigát a rajomnak, akkor nem etetek túl, és fogynak a csigák is (olyan gyorsan nem szaporodnak, ahogy én nyomok... :)) A maradék csigaházat hasznosítják a garnélák. Kevesebb drága műkaja fogy, bár ez csak egy akármilyen szempont...
Mindennap vadászok kicsit, és esetleg vadászat közben azt is észreveszem, amit amúgy nem.
követi a csigákat a puha homokban, ahová el is ássa magát..., szívó szervével kajál, fő tápláléka a csiga... a nagyobb csigákat békénhagyja, az almacsigát, a gyönyörű és nem túl olcsó neritina és tylomelania vagy clithon nagyobb példányai biztonságban vannak... a kifejlett melanoides - el még elbánnak... pont jó, mert az összes csigát úgy sem tudják elkapni, mindig marad annyi, amennyi kell...
úgy tudom, egymást nem eszik meg, de nem is szaporák, havonta 1db pete...
Hűha! Kicsit utánagondoltam, és eszembejutott még néhány jó példa. Volt egy Kőbányán a PAtaki művház környékén. Sajnos mexűnt. Nála még a daphniák között se találtam döglöttet, pedig ez igazán ritka. Másik üdítő kivétel a Veres Péter úton kifelé. Valami Beó, ha jól emlékszem. Az is egy kultúrált boltos, és jó szívvel ad tanácsokat is.
Igen, nekem is van ilyesféle agybajom. Egészen addig, amíg azt nem olvastam, hogy amelyik boltban beteg (netán döglött) halat látok a medencékben, ott ne vegyek halat. Nos, mindegyik boltban láttam ilyet. Tán a Zsilinél nem. Úgyhogy sajnos alább kellett adnom az igényeimet, ha halazni akartam.
előbb el szoktam velük beszélgetni, kérdezgetni ezt azt, pl.: jaj de szép növény, mi ez, microsorium?, mibe kell ültetni? - hát talajba, azt is tudok adni...már húzok is tovább, hiszen ha tényleg kérdezni akarok vmit, arra milyen baromságot fog mondani? ilyenkor hamar kiderül, hogy akvarista e az illető, vagy csak kényszervállalkozó..., csak egy példa: a kis garnélák elég egyformák, amíg nem színesek, tudja a kutyakajás boltos a latin nevét? vagy malawi sügérivadékoknak? stb stb..., ilyenkor vegyek zsákbamacskát? majd egyszer kiderül mit vettem?
No, ez érdekelne engem is. Tudniillik annyira elszaporodtak a maláj csigáim, hogy nem is tudom. Gondoltam valami csigairtó szerre, de azt meg talán a bóciák is megsínylenék. Miféle ragadozó csigával lehetne ezeket féken tartani? A ragadozó csigát is megeszik a bóciák?
Biztos jó is nekik. Hagyjuk már, hogy egy két "halasnál", vagy akvarisztikai "szak"üzletben miben vannak a halak. Néha annyira értenek csak hozzá, hogy leolvassák a cucc árát, amit meg akarsz venni. Ahol azt látom, hogy szar körülmények vannak a halaknak, ott én nem veszek semmit, inkább autózok máshová, de nem támogatok semmilyen módon állatkínzó kereskedéseket. Vásárlással sem.
-talán a díszmárnák kevesebbet csipkelődnek pl a bettát, ha többen vannak... - igazából a botiák is szeretnek bandázni, egy db. nem túl szerencsés.., viszont elég nagyra nőnek, akár 30 cm-re is, mondjuk itt kb. 15-20cm..., ettől már a neonok parázhatnak rendesen... - hátonúszó is van többféle, van amelyik eléggé megnő... - a corydorasból nagyon nem szerencsés az egy darab, talán ezen kéne segíteni..., meg talán a dániókon hasonlóan... - neonból 15, ez már sokkal jobban hangzik... - a dominó harcsa még nem ette meg a neonokat? talán még nincs 12 cm?
Úgy néz ki hogy a hareszok még fiatalok, ha van 15 db neon meg, a betta :D A kisebb halaknak, meg a bettának szerintem külön aksi kell. A panda maradhat :)
nem olyan bonyolult és macerás ám ez, ahogy elsőre tűnhet... , ha nem választasz túl kényes élőlényeket, és nem telepíted túl a halakat, csak arra kell figyelni, hogy ezek a paraméterek a két szélsőséges érték között maradjanak...
sok halnak és növénynek megfelel a csapvíz a drága fordított ozmózis készülék nélkül is, lakóhelyedtől függ... nálam brutálisan kemény kb 30nk... de még ebben is virulnak, méteresre nőnek pl a hólyagos vízikelyhek, és szaporodnak pl a dániók, bóbitás márnák...
pl az ázsiai kisméretű pontyfélék (dániók, márnák,) közül sokan bírják a kissé hűvösebb vizet, és a nyári meleget is, nem túl érzékenyek a kemény magyar vízre, ph általában jó úgy ahogy van, legfeljebb tőzegen kicsit átszűrheted, megeszik a műkaját is amikor nem jutsz hozzá máshoz, helyes telepítés mellett nem is agresszívek (van kivétel de az sem vészes...)...
vágj bele nyugodtan...
- legyen világítás, két fénycső ami átéri az akváriumot, mondjuk hátul egy növényes cső, előrébb egy daylight (a közönséges fénycsöveket felejtsd el), ezek sem olyan drágák... egy watt kb 75 lumen, és egy liter vízre kell kb 30-50 lumen[ függ a növény igényétől, a víz magasságától stb.] de így nagyjából jó, a kék fénytől széltében, a vöröstől hosszában nőnek a növények..., neked kb 3 darab az akváriumot átérő csőre van szükséged, kb 90 watt, úgy hogy két olcsó mechanikus időkapcsoló kapcsolja a két fenti csövet egy kis időeltolással, míg egy másik kapcsol egy harmadik csövet a déli órákban... estleg kék led is lehet éjszakai fénynek ... ehhez kell "trafó" gyújtó, foglalat.... ez sem drága, hiszen T8-as csövekről beszélünk
a T5-ös csövek valamivel drágábbak, és ezekhez drága elektronikus előtét kell, igaz, sokkal jobban is világítanak és nem vibrálnak...
a lámpát belülről kibélelheted alufóliával, így nő a hatásfoka
kell még egy autómata fűtő, ez sem olyan drága, kicsit nagyobb mint a szükséges, úgy is csak akkor fog működni ha a szoba (ill a víz) hőmérséklete a beállított érték alá esik... (állítsd kb 24 fokra, ha nincsenek ennél többet igénylő halak), a legjobb lenne talaj alatti fűtőszálas a növények és a talaj szempontjából, azt gondolom ez drágább a külön szabályzó és mérő miatt...
nagyon fontos még egy jó szűrő... ennek a feladata nem csak annyi, hogy kiszűrje a látható szennyződést, hanem elsősorban a biológiai szűrés, amit a szűrőközegeken elszaporodó hasznos baktériumok végeznek, átalakítják a nitrogén vegyületeket kevésbbé károsra... ezért nem az a fontos a szűrőválasztásnál, hogy mekkora a teljesítménye, hanem hogy nagy legyen a szűrőfelület..., nem jó, ha túl gyors az átfolyás a hangzatos reklámdumával ellentétben... egy kis szivacsdarabka tehát nem sok, de jobb mint a semmi, ha van sok valódi vízinövény (ezek a levelükkel táplálkoznak, pl Elodea) sokat segítenek ezen..., + a szűrő mozgatja a vízfelszínt, ahol nem alakul ki filmréteg (baktériumok), és megkötődik a levegő oxigénje...
a talajnak legjobb talán az apró, sötét, barnásszínű kavics, esetleg hozzáadva finom homok. 3-4 cm vastagságban, ott ahol vízinövények vannak természetesen vastagabb, ahol pedig mocsári növények vannak (a legtöbb akváriumi növény igazából ilyen, csak megélnek vízalatt is) ott már szükség lehet némi büükfaerdei földre, agyagra, tőzegre, terra rosa (vörösföld), vagy ezek helyett vagy mellett készen kapható akváriumi talajra ami egy finom barnás homokszerű cucc, nem olyan mint a sera floredepot, de kavicsnak az is nagyon jó..., ültetheted őket kis virágcserepekbe is, az égetett agyag inkább hasznos...
először tehetsz két három maláji tornyoscsigát a kész akváriumba, ezek elszaporodnak, és lazítják a talajt... (ragadozó csigával később féken lehet őket tartani, de kézzel is le lehet szedni a felesleget..)
adj időt a kész akváriumnak, hogy kialakuljanak a biológiai folyamatok, a növények rögzülnek, a bacik szaporodnak a szűrőben (amit soha ne kapcsolj ki éjszakára sem... ezért jó ha halk), és csak ha már ez rendszer beérett, akkor jöjjenek az első halak....
ez így elég egyszerű, nincs sok pepecselés, ha jóval kevesebb és kisebb halat telepítesz, mint amennyit elvileg lehetséges lenne, akkor ennek baj nélkül működnie kell....
sok sikert... (ha menetközben valamiben elakadsz, dobj e-mailt, ha tudok segítek...)
El is mentettem egy word-file-ban, hogy később is kéznél legyen, jó olvasni olyan írását, aki tényleg szakértően segít :)
Vannak könyveim, igaz régiek, 80-as évek elejéről, de neten is mindent meg lehet találni. Hát nem egyszerű, úgy látom nagyon sok függ a víz keménységétől, kémiai/fizikai tulajdonságától. Alaposan elmélyülök a témában ismét és ha úgy érzem, minden megfelelő, akkor belevágok.
Ezek a kemikáliák és víztesztelő indikátorok ugye nem kerülnek egy vagyonba? Gondolom ezt folyamatosan ellenőrizni kell...
ja, és nincs az az akvárium, amibe minden belefér ami megtetszett... sokkal természetesebb a hatás, ha némely növényből több van csoportban, mintha mindenből van egy két db, és az sem szép, ha nyüzsögnek benne a mindenféle halak...
a kevesebb néha több...
ha lehet, akvarista szaküzletben vásárolj, és ne a kékhomokos hajóroncsos illúzióromboló kirakatakváriumos... kutyakaja boltban, mert ott a legtöbb eladó annyit tud neked segíteni az akvarisztikában kb mint a bkv ellenőr az űrkutatásban...
nézd meg a ph-t, lehet hogy túl alacsony? ph 7 - 7.1 a legtöbb csigának, a megfelelő nk mellett, persze tudom, a pontylazacok jobban örülnek a 6,8 -nak, talán a pont 7,0 mindenkinek jó....
feltétlenül érdemes... minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebben boldogulsz vele... a lényeg, hogy előtte olvass a témáról akár itt a neten, de ne csak fórumokban, hanem a szakirodalomban... a firefox egy kiegészítővel le is fordítja úgy ahogy a honlapokat... nézegess fényképeket... ha vmi megtetszik, írd be a keresőbe a latin nevét, pl bolbitis heudelotii, vagy apistogramma borelli, és olvasd el az igényeit... több helyen is, nehogy félrevezessen egy rossz infó...
alaposan tervezd meg..., válogasd össze a lakókat igényük szerint, nem muszáj azonos biotópból..., de erre figyelj: azonos nk, ph, hőmérséklet, sótartalomm ha brakkvízi, lassúvíz, gyorsfolyású stb..., bántja e a növényeket, agresszivitás, egyedül, párban, vagy rajban, (rajhalból ne tarts csak 4-5 db-ot, hanem többet)..., megeszi e a műkaját, vagy csak az élő eleséget stb, stb....
ha ez megvan, tervezd meg a technikát: - polc, szűrők, világítás, fűtés esetleg ha szép növényeket akarsz co2, (ez lehet olcsó élesztős sufnituning is), ha szeretsz barkácsolni fillérekből összehozható egy hatékony alsópolcos szűrő, barkács bio-denitrátor stb...[bugyborékoltató nem kell ha jól tervezted meg az aksit, legfeljebb a nyitott külső szűrőbe] ha nem akarsz ilyesmivel bajlódni elegendő egy jó belső szűrő is... (a talajszűrőt nem ajánlom...)
ha már fejben, és papíron minden megvan, nyugodtabban hozzáláthatsz a megvalósításhoz... amikor majd bemész a boltba, céltudatos vevő leszel, aki tudja mit akar, nem kell kérdezősködni és improvizálni... ne vegyél meg vmit, akármennyire is megtetszett hirtelen felindulásból ha nem ismered pontosan, a boltban már ne ötletelj...
állvány, arra egy hungarocell vagy más efféle, rá a medence, összerakod a technikát, feltöltöd csapvízzel, kipróbálod... (nem ereszt, nem csöpög, minden frankón működik), víz leereszt..., jöhet a talaj és a dekoráció (spec akváriumi táptalaj növényeknek az aljára, vagy cserepekbe stb, homok, sötét kavics, lávakő, fák, gyökerek, rengeteg ötlet pl a netről...), feltöltöd félig, kétharmadig most már előkészített vízzel, nk!, a többi paramétert feltöltés után is beállíthatod... (indikátorfolyadékkal méred nk, ph, vízkezelő szerekkel pl blacwater ph minusz, úgy ahogy azt már jó előre eltervezted a kezdetekkor..., járasd a technikát világítás nélkül hogy ne algásodjon egy két napig, újra mérj, hogy nem oldódik e valami pl mész a talajból, savak a dekorációból, stb..., ha tuti, jöhetnek a növények, előbb azokat érdemes betelepíteni, amik "bejáratják" a medencét, gyorsan növő valódi vízinövények, hínárfélék stb...,[úgy ahogy a tervrajzodon van...] (nekik folyékony tápsó, módjával), érdemes egyszerre elég sokat betelepíteni, hogy már az elején határt szabjunk az algásodásnak..., ezután jöhetnek a kényesebb gyökeres növények, nekik tápsó tablettát adhatunk a gyökér mellé, de ez még ráér ha használtál spec aljzatot..., ismét várunk, majd mérünk, ha minden paraméter rendben, a növények jól érzik magukat, vízelőkészítő a halaknak és jöhetnek a lakók...
mindez persze így édeskevés, minden témának külön utána kell nézned, ha egy jól megtervezett szép akváriumot szeretnél, kudarcok és csalódások nélkül...
Van egy problémám. Az almacsigák háza idővel töredezni kezdett majd elpusztultak. Arra hondolok, hogy a víz "felvette" a bennük lévő meszet. Ekkor még volt vitorlásom is, lehet támadták őket? Most ponty-lazacaim, guppyk, dániók, tetrák, törpe harcsák, 2x legyezőujjú garnéla és algaevők vannak. Mit gondoltok erről?
10l-ben is lehet szép akváriumot csinálni, fõleg növényekkel és ahogy írták red cherry garnélákkal. Így lesz benne élet is, és mégsem lesz túlterhelve (nekem is 10l-ben vannak a red cherry-k, most kb. 50-en).
A 100l-est sem nehezebb karban tartani, ott ritkábban kell, viszont több vizet kell cserélni, drágább az indulás, de nagyobb a pufferkapacitás a hibák ellen. A 10l-nél könnyen elszállhat valami, és akkor pillanatok alatt gond lehet. Persze ilyen elõfordulhat a 100l-esnél is, de az kicsit többet kibír.
Szerintem csináld meg a 10l-est növényes-garnélásnak, és ha pár hónapig jól mûködik, akkor nekiállsz a 100l-esnek. Úgyis hamar fogod igényelni a nagyobb aksit.
Hát köszi az eddigi hozzászólásokat! Kicsit elszontyolódtam, de ti biztos jobban értetek a dologhoz, mint én, és én nem akarok értelmetlenül belekezdeni.
Csak az afurcsa nekem, hogy még gyerekkoromban is vígan éltek ugyanebben az akváriumban, mindenféle halak, még neon is, és ha jól emlékszem 8-10 éve skorom körül még szaporodtak(!)is.
Azt nem mondtam, hogy van egy 100 L-es akkváriumom is, de parázok, hogy nekem az már túl nagy lenne. Szerintetek érdemes lenne belevágnom? Nem nagy feladat egy félig kezdő számára? Azt olvastam, hogy egy nagyobb akkvárium vizének könnyebb fenntartani az egyensúlyát. Hát nem is tudom. A bátyám annyit szívott vele, mindíg bealgásodott és a vize is zavaros lett 1-2 hónap után. Igazán nagy dolgo lenne számomra, bár biztos izgalmakkal teli, és a lehetőségek is szinte kimeríthetetlenek, nagyon sok féle halat és növényt lehet tartani...
igaz, egy db betta hím is elél egy ilyenben..., de gondolom ennek akkor van igazán értelme, ha mellette van akvárium is... vagy ha valaki bettákat szaporít...
hát igen, ezt ilyen parányi térben is gyönyörűen meg lehet csinálni... a net tele van ilyen "nano aquarium" képekkel..., mindenkinek ajánlom aki ilyet tervez, előbb ezeket nézegesse át... nem fogja megbánni...
A halasnál a betták ennél kisebb lyukakban éldegélnek. Poharakban, zacskókban, meg mittudomén. No nem mintha védeném a 10 literes ötletet, csak úgy megemlítem.
olvass el néhány könyvet... ezekre a kérdésekre egy fórumon lehetetlen válaszolni... de:- ne tegyél halakat ebbe a 7 liter vízbe! ez olyan nekik, mintha neked az ágy alatt kellene leélned az életed... ebből a 10 literesből például egy gyönyörű kis nyitott nanoakváriumot lehet csinálni, törpe növényekkel, egy kiálló fára kapaszkodó mohákkal stb... halak nélkül...
Életre szeretném kelteni 10 L-es akváriumomat. Sajnos időm nem engedte, hogy foglalkozzak vele az elmúlt 1-2 évben, de most újra úgy érzem, tudok eleget foglalkozni vele.
Régebben egy ciklon hajtotta porlasztós levegőztető volt benne, semmi más, kb. negyedévente tisztítottam az egész akváriumot, utólag most már tudom, hogy nagyon nem úgy, ahogy azt megkívánta volna. :( Ennek ellenére többször szép kis életközösség alakult ki benne, néha még az elevenszülő guppik is sokasodtak, amikor jól érezték magukat. Legutoljára black mollyk voltak a lakók, de elpusztulásuk óta üresen áll.
Szeretném ha segítenétek, mik azok a legfontosabb dolgok, amiket ne felejtsek el, az "újraélesztés" során. A lakókat még nem döntöttem el, először szeretném, ha összeállna a lakótér és felkészülne a fogadásra! Csapadékvíz felfogása megoldott, úgy tudom azzal kell feltölteni/pótolni az akvárium vizét, mert természetesebb, mint a csapvíz.
szűrőböl én ezt néztem ki (ár fontos szempont), nem tudom, hogy mennyivel számít /jobban érné meg hosszútávon egy ilyen ?
Azzal sem vagyok tisztában, hogy mennyire fontos a fűtő, 1000 ft körül már árulnak automatát, gondolom azért biztos jobban tetszik a kicsikéknek, ha a szobahőmérsékletnél melegebb vízben lubickolhatnak.
Közepes, élő növénymennyiséget tervezek, hogy az eleve kis akkváriumból nem foglaljanak el sok helyet. Világítás a növényzethez alakítva, nem tudom egyáltalán kell-e mondjuk egy kis fény, terasztajtótól kb 1 m-re van az akvárium, elé jók a fényviszonyok, ha nem borult az idő.
ugyanaz mint a belső szűrő, nincs különösebb tudnivaló róla, az egyetlen külömbség, hogy ez kívül van..., ill. ha elég nagy, többféle szűrőanyagot tehetsz bele... ha kisméretű élőlényeid vannak, a szivócsőre szivacsot kell tenned... (nekem átment a szűrőn, a motorján is egy kb 5 cm-es leopárdcsík, és nem lett semmi baja...) eléggé magasan fel kell tölteni az akváriumot, hogy ne csobogjon...
Nekem egy Millenium 2000 akasztós szűrőm van. Teljesen jó. Az akvárium 100-egynéhány literes. Egy kissé túltelepített. A szívócsövére szivacsot raktam, a tartályba pedig csak Sera Biopur Forte-t tettem. Illetve még benne van a gyári műanyagrács is. Nem vagyok rá büszke, de vizet nem cserélek az akváriumban, mindig csak a hiányt pótlom. Na jó, néha merek ki egy-két liter ivóvizet a kígyóknak. Mire vagy kíváncsi?
Vasarnap kerdeztem par dolgot szuro temakorben, illetve tanacsot kertem akasztos szuro ugyben. Ha valakinek van ideje, kedve, valaszoljon legyen kedves...Koszi :)
Ember!Irigy és rosszindulatú véleményen csak nevetni tudok.Azért kösz a kritikát.Légyszi mutasd már meg a Te akváriumodat.Kiváncsi lennék mire képes a Te sivár ízlésed.A továbbiakban nem fogok reagálni a negatív véleményekre.Ennyi.Üdv
Kék talaj, műnövény: természetellenes. Dekoráció: én nem szeretem ezeket a mű dekorációkat. Halak: kicsi nekik ekkora kuckó, a Julidochromisnak talán elég. A papagájsügér tartása egy külön kérdéskör, ebbe most nem mennék bele.
Köszi a hozzászólásodat.Végre valaki nem támad,ami ezen a fórumon ritka.Érdekes,hoyg felraktam ezt a linket egy angol nyelvű oldalra és ott tetszett az akváriumom.Mindegy más téma.Hál'Istennek nem volt még problémám ezekkel a halakkal.Már majdnem mindegyik hal megvan kb. 2 éve és nem volt probléma velük.Nem bántják egymást.A fajtársak kergetik néha egymást,de ennél több nem szokott történni.A Stendhal-ok már ikráztak,ugyanúgy mint a papagájsügérek.A yellow-k is rendszeresen szaporodnak,bár ezeket megeszik a többiek,ami nem probléma,mert ennyi hal elég.A torpedósügérből is egy pár van.
Minden esetre érdekes. A társítással lehet, hogy lesz problémád a jövőben. Stendhal-halból egynél többet nem szoktak egy akváriumba tenni, mert a fajtársaival agresszív. A julidochromis (csak egyet láttam - de ettől még lehet több) ha párba áll eléggé agresszív területvédő, neki fog menni a papagájoknak és a yellow-knak is. A porcelánok meg az egész akváriumot fogja a sarokba állítani ha leívnak, nem fogja zavarni őket, hogy 2x akkorák a papagájok, meg hogy a yellowk is területvédők, és hogy a julidochromisok is tanganyika taviak. Aztán lehet, hogy nem így lesz.
Már ne haragudj! Megint nekem kell a kötekedőnek lennem! Mi ez? Kék talaj, giccses berendezés (amfora, vagy korsó, meg valami várrom, tengeri díszítőelemek édesvízben, azok is műk), agyontelepítve halakkal, minden tájról. Műanyag növények, ha jól látom! Ezt én nem nevezném akvarisztikának. Te ezt komolyan gondoltad.! Valami elborzasztó! Térj magadhoz ember!
Konkrét adatot nem tudok, de ha jól meg van csinálva, évtizedekig. (ld. az alábbi 30 éves példát.) Én használok bazalt zúzalékot a külső szűrőben. Most is azzal megy az egyéb (különböző szivacsok, perlonvatta, kerámiagyűrű) töltetek mellett.
Vettem egy használt 60cmes íves sarokakváriumot. Beruháztam hozzá egy EHEIM Classic külső szűrőt. Ennek a szűrőnek a használati utasítása azt írja, hogy legalulra (a vízáram legelejére) kerámiacsövecskék kellenek, utána nagylyukú kék szivacs, végül fehér vatta. A mellékelt rajzon viszont legalul van a kék szivacs, fölötte a kerámiagyűrű. Mi az igazság?
Ugyan nem építészmérnök vagyok, de 1000kg azért nem olyan borzalmasan nagy súly. Gondolj bele, egy autó tömege! Vagy ha pl házibulit, összejövetelt rendezel és bejön a nagyszobába egyszerre 13-14 átlagos testtömegű ember. Attól még nem fog összeomlani a ház! Persze nem buzdítani akarok senkit, hogy a panelházban tartson ekkora akváriumot, de elvileg közvetlenül fő tartófal mellett ennél nagyobb trhet is le kell viselnie egy vasbeton födémnek károsodás nélkül. Amúgy nálam a 480 literes mellett ott volt a szekrénysor is tele könyvekkel. Úgyhogy igaz, hogy nagyobb felületen, de ott is közelített a súly az egy tonnához. Külső főfal mellett volt. 7 évig, amíg ott laktam soha semmilyen probléma nem volt emiatt.
Éjszakai vécétartály vízbevezetőcső eldurranás nálam is volt. Én szerencsére elég éberen alszok, úgyhogy rögtön felébredtem rá, így csak pár liter víz folyt ki. Azt feltöröltem gyorsan. Az alattam lakó semmit nem vett észre az egészből. A felettem lakók viszont a 7 év alatt 3-szor áztattak el. Szóval átlagosan 2 évente egyszer. Még jó, hogy nálunk is volt biztosítás. A másodiknál amúgy, mikor a fal megszáradt nem volt olyan vészes a dolog, ezért a szobát ki se festettem, mert tudtam, hogy úgyis leáztatnak még párszor. És a vicc az egészben, hogy igazam lett! :D Hála istennek, már nem lakok ott. Amúgy itthon is volt akváriummal baleset. Egyszer egy 120 literes akvárium élénél engedett el a ragasztás. Éjszak a csobogásra ébredtem. Itt is csak kb 5-6 liter folyt ki. Kb. félig gyorsan leszívtam az akváriumot, hogy ne follyon, feltöröltem, aztán aludtam tovább. Másnap persze leengedtem az egészet, halakat átmertem egy másik aksiba. Aztán szétvágtam minden élnél a ragasztást és újraragasztottam az egészet. Azóta nem volt ilyen probléma. Itt sem volt szerencsére komolyabb kár, mert ez családi ház. Itt max a pincét áztathattam volna el, de meg se látszott semmi. Sőt, még a parketta sem szívta magába a vizet. Egyedül a szőnyeget kellett kivinni megszárítani. Szerencsére nyár volt, úgyhogy kint hamar megszáradt. :) Nekem ilyen sztoriaim vannak "eldurranás"-ügyileg. :)
1000kg terhelés a panelben, nem statikusi, hanem elmeorvosi vélemény kellene oda. 3-on laktam, a hálószoba plafonja keresztben meg volt repedve, pedig csak 2,7m volt a fesztáv. Nekünk ott volt a franciaágy lehet a fölöttünk lakó leejtette felnyitás után. A 300L aksis haver a szomszéd felett lakott, hajnal 2 kor eldurrant a vécétartály vízbevezetőcsöve, fél collos csövön jött a víz 4- 1 ig minden elázott, úgy mentek fel nekik szólni zárják már el a vizet ( aludtak), náluk is bokáig ért, még jó hogy volt biztosítás.
Egy ideig panelban laktam és nekem is volt ott 480literes akváriumom. :D Igaz én csak az elsőn laktam, így maximum alattam, a földszinten lakót és a pincét áztathattam el volna. Olyan konkrét esetről is tudok, hogy valaki 1000literes tengeri akváriumot tartott a lakótelepi lakásában. (Nem tudom hányadikon.) Ekkora méretnél már mindenképp elkel egy statikusi szakvélemény és az sem mindegy hol helyezi el az ember. Általában közvetlenül főfal mellé ajánlott. Viszont az is igaz, hogy én még nem hallottam olyan esetről, hogy túlterhelés miatt leszakadt volna a födém. Azért elég masszív a vasbeton. :)
Ez 300 l/h teljesitmenyu, viszont amit talalok akasztos es kulso szuroben, az mind nagyobb. Pl: Eheim Liberty 2040 ami 40-60 literes aksihoz jo, es 380 l/h forgat. Es mar regota nezegetem hogy a kis guppik es coryk neha rendesen kuzdenek az aramlattal, es a coryk sokszor el is bujnak. Vagy nekik ilyen a termeszetuk egyebkent? Szoval akinek van javaslata szuro ugyben, nagyon varom...Koszi
Jelenleg a tó igencsak be van fagyva. Szóval ha most dobnám be őket, akkor az a végüket jelentené. Így ha élni akarnak akkor vagy kibírják a 20 literesbe, vagy mehetnek a 30-as medencébe még 7 társukhoz. Szerintem ezt egyik sem akarná. Nem én hoztam őket, apám tette, így én csak ennek a háromnak tudok helyet adni. A nagy aksi lassan be lesz üzemelve, abba nem is lesz aranyhal! Tartok benne garnélát és rajban úszó lazacokból majd valamilyent.
Hopp, megtalaltam a szuro mereteit. :) Ha valakinek van esetleg tapasztalata akasztos szurovel kapcsolatban, akar markanevvel egyutt, szivesen vennem...:)
Valaki, akinek van Eheim 2008 belso szuroje, meg tudna mondani a mereteit? Neten sajnos nem talaltam, es szeretnem tudni, mekkora helyet foglalna el az aksiban. Koszonom...
nagy általánosságban: - a békés mindenevő halak azt nézik tápláléknak, ami könnyen befér a szájukon... - a ragadozókkal már ennél egy fokkal rosszabb a helyzet... - az agresszív halak (lehetnek akár növényevők is) vagy csak a fajtársaikat nem tűrik meg, de vannak amik náluk nagyobb halakat is halálra gyötörnek... - a túl nagy méretkülönbség puszta látványa is halálra stresszelheti a kisebb halakat...
az, hogy nem eszi meg, még nem azt jelenti, hogy ez így rendben van... de nem csak a halak felől lehet megközelíteni a témát, hanem az ember felől is, az akvárium egyik legfőbb jó tulajdonsága, hogy tetszik a gazdájának, nekem nem tetszik például a diszkoszos akváriumban folyton menekülő vörösneon raj... (ha mondjuk 5 méter hosszú lenne, az egyik felén sokkal magasabb talaj, tele növénnyel, mint egy folyópart, akkor más lenne a helyzet, a különböző halak alig találkoznának egymással..., de hát sajnos az ilyesmi legtöbbünknek álom marad, ezért amit tehetünk, kellő megfontoltsággal telepítjük be az akváriumot)
soha ne vásároljunk ötletszerűen élőlényt mert megtetszett a boltban, mindig jó előre tervezzük meg, hogy mit, miért, mennyit veszünk, előbb tanyulmányozzuk a szakirodalmat stb...
Köszi a segitséget, a cápák kb 10 centisek látszolag jol elvanak már több mint fél éve összeszokot társaság mert akármilyen halat rakok be hozájuk szinte kivétel nélkül mind nekimegy mert idegen. A terának és a vitorlásnak azért nincs párja mert az elözö kimult az ujakat meg nem türik meg. Ezért szeretnék garnélát csak nem todom hogy ki bántaná vagy kitt bántana. A vitrlás lassan menifog mert az a legagreszivabb.
Ja. Vettem én is márványrákot, azóta van 9 neonom, mert előtte 16 volt. Kiirtotta a növényeimet, leszedte a legnagyobb cory-m bal első úszóját, és kinyírt 6 neont (1 magától múlt ki). Elsóztam cimbire, azóta az agresszív rákocska egy nagyon pici ékszerteknőssel vívja a harcát. Megteheti, nálam nagyon megnőtt, amikor cimbi elvitte, majd 8 centi hosszú volt. :))
Most garnélák vannak, abból egy sem lesz 3 centinél hosszabb... :))
egy labeo boldogan elvan egyedül, de vannak halak, amelyeknek sokan kell lenni..., ezért is haragszom a lelkismeretlen kutyakajaboltosokra, akik bármilyen halat szónélkül odaadnak a vevőnek, nekik minden mindegy... láttam, amikor rá akarta sózni egy kisgyerekre a kis játékaksiba a 20 centire növő kis harcsákat, és azt állította, hogy a kékrákok nem bántják a legkisebb halakat sem, amikor ott a boltban a szemem láttára kapott el egy fantomlazacot, és még pár centis volt a rák...
mindenkinek azt tudom javasolni, hogy ha teheti, akvarista szaküzletben vásároljon...
nem sok, hanem inkább nem összeillő... némely lakónak 300 liter is kicsi..., egyedül neki, pl cápamárna 20 cm, a cápaharcsa meg fogja kajálni a pontylazacokat, de már a méretük miatt is stresszt okoznak a többinek, a vitorlást zavarhatják a száguldozó halak..., a neonhalak és tetrák társas halak, raj nélkül stresszelnek, stb... nagyon régen nekem is voltak egy kétszázliteresben sziámi pontyok (cápamárnák), békés halak, a bóbitás márnák folyton kergették őket, nem bántották a növényeket sem, de mégis örültem amikor megszabadultam tőlük, pedig csak kis 15cm es példányok voltak... túl nagyok és túl gyorsak voltak az 1 méter hosszhoz...
hát ez az..., tegnapig biztos voltam ebben..., de olvastam hogy valakinek régóta így van... régen nekem is volt mindegyik de már nemigen emlékszem hogy együtt voltak e... a karmosbékák kis pici halakkal voltak erre emlékszem, meg voltak a békák a gőtékkel is, ezzel sem volt gáz... talán ha jól ki tudom választani a garnélát... az üveggarnéla lehet, hogy már túl nagy, a kettő között kellene vmi..., az a tapasztalatom, hogy megfelelő táplálás mellett ritkább az ilyen .... malőr....
Szerintetek ez sok mert van egy 40 literes aksim és raknák át belölük nem nagyok és kényelmesen uszkál mindegyik "szerintem" Semmi alga nincs a vizben csak kb 1,5 hét után bezöldül a viz. Most 50%-os vizcsere után szép de szerintem tuletetem öket folyamatosan de most csak anyit adok nekik amit 10 perc alat megesznek heti egy nap koplalás. A sok kaja miat zöldülhet a viz? Szeretnék bele garnélát de félek hogy sokan lenének vagy valakivel nem férne össze. Elöre is köszönöm a segitséget.
Azért párszor már lebeszéltük, hogy hajlamos vagy erősen túlzsúfolni az állományt. esetedben a kevesebb=több.
A helyedben megtartanám a garnélákat teljes létszámban. Slussz.
Aranyhalnak 20 literben semmi keresnivalója (akármekkora), pláne hogy hidegvizes, a garnélák meg nem.
Aranyhalakat (3db) min 50 liter, és 3 garnéla, vagy 2 cory. Nem szabad túlzsúfolni, miért olyan nehéz ezt felfogni?
Az aranyhalnak hely kell, 20 literben nincs hely. Szerintem itt vitának helye nincs, csak dumának. Abból meg folyik elég a tévéből.
Ne vedd sértésnek, de én a halakkal vagyok. Az, hogy még nem fordultak fel, nem azt jelzi, hogy kibaszott hepaj az életük. Bocsi, de ezt már le kellett írnom. :(
én is ezt tenném bele, persze nem üveggarnélát, ami még a neonhalat is levadássza, hanem pl amano, red cherry stb... , néhány leopárdcsíkot talán, vagy néhány 3-4 cm es halat...ha kell bele egyáltalán valami... most egy 3 méter hosszú nanón töröm a fejem, ezt tervezgetem, nano, mert bár hosszú, de csak 30 cm a vízoszlop, fölötte 60 cm légtér, partoldallal, nagy gyökerekkel, vízből kinövő és virágzó mocsári növényekkel, a fákon broméliák, mohák stb..., műsziklán lefolyó víz stb... és ebben is főleg ilyen apró élőlények lesznek, garnélák, színes csigák, törpe karmosbéka és tűzhasú gőte (?), karcsú díszmárna, délamerikai törpesügerek, leopárdcsíkok, szívóharcsák, végre lehet egy medencében több labeóm (rengeteg búvóhely, gyökerek, barlangok), fecskendező pontylazac, egy csapat együtt úszó rajhal, a szárazon levelibékák stb... még csak terv...és még sok mindent nem döntöttem el...
Én 20 literes akváriumban tartok: - 3db olyan 3-3,5cm-es aranyhalat, - 5db red cherry-t, - 1db amano garnélát (szeretnék még 3-at mellé) - 2db red nose garnélát.
Az üveg garnélát kitelepítettem.
Két vasfa van betéve, fehér ajzat jelenleg, két növény és 4 csomó jávai moha van a fákra kötözve.(1 csomóval kezdtem, de úgy nő mint a bolondgomba)
Fűtés nem kell, mert állandóan 22-24 fok között van a hőmérséklet, ritkán egészen 26-ig is felmegy. (a lakás hőjét tartja, csak a világítás miatt ingadozik) A legkisebb szivacs szűrőm van, ennek a teteje le van operálva így közvetlenül felfelé nyomja a vizet. Ezzel nem kelt túl nagy áramlást az akváriumban, amit a garnélák miatt kell csinálnom.
A fény csak a halakat zavarja, a garnélák egész nap mozognak, és kajálnak. El csak ritkán bújnak, bár van rengeteg hely ahova a halak nem férnek be, de ők igen.
Maga az akvárium a domború üveggel igen látványos, és a berendezés miatt szebb is mint a nagyobb aksink.
Szóval a 20 literessel is lehet szépen szórakozni.
20 literbe én akkor is 5-6-10 darab garnélát tartok a legjobb ötletnek. Igaz, nem annyira látványos, de ha rájönnek, hogy egyedül vannak, akkor nappal is kijárnak legelni.
Mikor lesz nagyobb akira lehetőség, akkor a jól felnevelt garnélák mehetnek a nagy térbe, dolgozni... :)))
ez tuti... veszel egy kis primkó szivacsszűrőt, olyat ami nincs műanyag házban szal nem kínai gagyi, hanem csak szivacs, pl tetra... + egy darab műa. cső, ugyanaz mint a porlasztóhoz, összedugod vele a kettőt és kész... beteszed a szűrőt valahová hátra, olyan hosszú legyen csöve mint kb a vízmagasság, eléteszel egy követ (nem mészkövet), ültetsz elé süllőhínárt vagy más effélét, (de úgy rejtsd el, hogy néha azért ki kell venni...), ez végülis levegőztet is... a fűtő ne fix értékű legyen, mert ezt a 15 liter vizet hamar felforralhatod... a xifó akkor sem való ebbe..., van szinte ugyanolyan elevenszülő kisebb is... páncélos harcsában is van törpe corydoras pigmaeus ha jól emlékszem a nevére...
lesz benne talaj, mondjuk 5 centi, ebbe csak vízinövényt lehet, a tetején elhagysz négy centit az üveg alatt (az legyen, mert kiugranak a halak), alig marad víz... ebbe xifót... még egy 100 literesben is bénaság..., ez egy nagy, és gyors úszású hal, ráadásul több kell belőle.. (enyhén brakk vízben),és még guppikat? meg harcsát?évente? kéthetente?
miért pont nagy halakat?
tehetsz bele vasfát, jávai mohát, gömbmohát (ami alga, csak mohának hívják), hínárféléket, nerite csigát, szép sötét aljzatot, néhány bazaltdarabot, kiseebb microsoriumot, mondjuk 5 db törpe corydorast... nézz körül a neten milyen frankó kis halak vannak...
nos a halak (eltekintve néhány esettől) nem szoktak teherbe esni, hanem ikráznak, egy hím és egy nőstény... együtt... tehát egyedül miért kéne külön tenni?
Nekem működött régen ez az akvárium, érdekes de a 25 éves ciklon légpumpa ma bekapcsolva nyomta a levegőt, az még igazi magyar termék.Ha jól értem a szivacsszűrőn ez nyomja át a vizet a levegő segítségével, én is a legkisebb fűtőre gondoltam. A halak tudom ez szentségtörésnek hangzik, ha kell pótlom őket évente nem nőnek úgy az ember szívéhez mint egy kutya, ebben egyetértünk remélem. nem célom a kínzásuk, barátomnál 300L akv. van a 4ik-en bátor vállalkozás, ha eldurran még az elsőn is úsznak.Az övében akkora halak vannak hogy halászlébe is elmenne, a szoba dísze. A növények alá teszek sódert tetejére kavicsot, régen volt metilénkék, és malachitzöld, kis üvegben árulták, tisztítás, haltelepítés előtt ettem egy kicsit a vízbe. Etetni csak ésszel etettem ami elfogy , ne ülepedjen le a víz aljára. Lehet később lesz egy nagy akvárium, annak tartóállvány kell majd.
A hozzáértőket kérdezném, hogy a Fekete tetra -Gymnocorymbus ternetzi szaporodásáról mit érdemes tudni? Barátnőmnek van 3 db ebből 1 nőstény 2 hím. A nőstény szemből nézve alul-oldalt kidudorodik, sejtésem szerint terhes.
kb. mekkorára duzzad meg, mikor kell kivenni külön akváriumba?
Akkor ok az 50-60 liter, ha nincs megzsúfolva, és inkább kevesebb a hal, és több a növény. Én nemrég csinálom, de 100 liter alá elvből nem mentem. Így is akad vele bajom elég, mert azért kezdőnek számítok még, de a nagyobb aki megbocsájtóbb, és nagyobb a hibatűrése.
Hozzáteszem, mielőtt megvettem az edényt, már jó sokat tanultam a fellelhető irodalomból, tehát elméletben már tudtam, az aki indításával jött a "gyakorlat".
Viszont aki nem olvas/tanul előre, az nagyon megszívhatja... Minél kisebb aksival, annál nagyobb a bukta és a csalódás.
minél nagyobb szűrőközeg...sajnos általában ezzel a teljesítmény is nő, (l/h), e két adat között kell valahogy egyensúlyba hozni... azzal nem sokra mész, ha óránként húszszor átforgatja egy parányi szivacson a vizet, inkább kevesebbszer nagyobb felületen... (a felületet növelni lehet spec szűrőanyaggal, pl kerámia)
...mindezt azért mertem neked leírni, mert úgy kb 30 éve, pont egy kis 22 literes aksim volt, (előtte egy ötliteres befőttesüveg négy guppival, süllőhínárral és maláji tornyoscsigákkal), ebben nekem is voltak xifók, guppik, márnák, dániók... emlékszem nagyon örültem neki, de ma már tudom, az élőlények kevésbé voltak "boldogok"... sok kudarcon kellett keresztül menni... olvasd el a Horn - Zsilinszky akvárium című könyvet, nagyon régi, helyenként túlhaladott, de még mindig a legjobb egy kezdő akvaristának... a ma divatos fényképek helyett igazi információk vannak benne... (ezért olcsóbb is...)
Véleményem szerint pár darab kisebb testű halnak, főleg ha a körülmények nem engednek nagyobb akváriumot, 50-60literes is lemegy minimális méretnek. Annak idején én is ekkorával kezdtem.
Én még nem kereten ilyen, viszonylag kisebb méretű akváriumhoz külső szűrőt, ezért konkrét típust nem tudok ajánlani. Sok gyártónak van ilyen 60-120 literig kategóriában külső szűrője (ha jól emlékszem). Általában ez a legkisebb méret. Körül kell nézni ár, fogyasztás, vízforgatás, szűrőtérfogat, esetleg hozzá járó töltet, stb. szempontjából.
így felvértezve inkább neki se állj... előbb olvass el néhány könyvet a témáról, jobban jársz te is, és az élőlények is... annyira az alapoknál kellene kezdeni, hogy azt itt leírni lehetetlen... egyébként manapság van ilyen divat, hogy ilyen kis akváriumot készítenek, ha beírod a keresőbe hogy nano aquarium olvashatsz róla... egy ilyen méretű akváriumot sokkal nehezebb gondozni, mint egy jóval nagyobbat, több munkával és odafigyeléssel jár, minél nagyobb, annál egyszerűbb... - nem tudom mit értesz fertőtlenítés alatt, de bármit is, azt inkább felejtsd el... - a növények szerepe nem pusztán annyi, hogy oxigént termeljenek, éjjel egyébként is megfordul ez a folyamat..., díszítenek, nem úgy mint a műnövény (műhal ?), biztonságot adnak, felszívják az oldott nyomelemeket stb stb..., ha nincs egy aksi túltelepítve, a levegőztető szerintem teljesen felesleges, zavaró buborékok, berregés, csúnya is... de!: a szűrés viszont nagyon fontos... ezekszerint van egy légpumpád, erre rákötsz egy kis filléres szivacsszűrőt és kész is...(ez nem szippantja be az élőlényeket, és nem keveri nagyon a vizet) a növényzet az, ami gátat szab az algák elszaporodásának.... - az sem mindegy milyen az alakja annak a húszliteresnek, ha inkább lapos, nagyobb a vízfelszín, több oxigént képes megkötni, stb stb....ne literben számolj inkább, hanem vízfelszín négyzetcentiméterben...
ha nem tudlak erről lebeszélni, akkor előljáróban néhány gondolat, ami nem helyettesíti azt, hogy utána kellene olvasnod...
- alaposan kimosod az edényt, vízzel, tiszta vízzel, semmi fertőtlenítő... - teszel alá pl egy hungarocell lemezt, mert enélkül elrepedhet (kb 25 kg, a polc stb bírja?) - talaj... először is el kell tervezni, hogy mit akarsz elültetni..., a legtöbb kapható vízinövény valójában inkább mocsári növény, emers formában található a természetben és főleg a gyökerével veszi fel a tápanyagot, gondolj a szobanövényekre, azok sem kavicsban élnek... pl a hínárok csak submersen élnek és a levelükkel táplálkoznak, nekik elég a homok és a kavics... a nano aksikban a kövekre és fákra telepített mohák, páfrányok nagyon jól mutatnak, ezeket nem is jó a talajba dugni mert megrothadnak..., az aljára, a talajba ültethetsz előre alacsony ill jelen esetben törpe növésű növényeket pl marsilea sp... a talajt pl kavicsot, homokot szintén tiszta vízzel mossuk.... - a növényeket táplálni szokás folyékony, vagy a gyökerek mellé dugható tablettás tápsókkal..., szükségük van co2-re, ami ilyen kis méretnél szódavízzel is megoldható..., és megfelelő megvilágításra kb 12 órán át, de nem akármilyen fénnyel, hanem spec... (ez hosszú, olvass utána) - a növényeknek is mint a halaknak igen eltérő igényeik vannak, aminek utána kell olvasnod: nk fok, ph fok, hőmérséklet stb... - ha nem akarod fűteni, találhatsz olyan élőlényeket is, amiknek jó a szobahőmérséklet, de ekkor sem árt egy hőszabályozós fűtő a biztonság kedvéért.. - ilyen kevés vízben igen kényes az egyensúly, egy kis eleségmaradék és már annyi is..., sok odafigyelést igényel... erre lenne jó néhány kisnövésű garnéla.. - a vízbe se tegyél "fertőtlenítőt" (vízelőkészítőt tehetsz, már csak a klór miatt is) - a guráminak melegebb víz kell mint az elevenszülőknek, plusz légtér, hogy "levegőt tudjanak venni", a vízigényük is eltérő..., ekkora aksiba "xifót"?- ezt ne! de inkább guppit se... harcsát? - jó lelkiismerettel semmilyen halat nem tudnék ajánlani, de ha nagyon muszáj, akkor esetleg törperazbórát, vagy karcsú díszmárnát, néhány mini garnélát, harcsának meg esetleg otocinctus-t...
a nanoakváriumban a lényeg maga a medence, a kő, a fa, és a növényzet harmóniája, nem is annyira a halak... ez egy szép dísz (is lehet...), ha inkább halakat akarsz tartani, nagyobb cucc kell.... a neten nagyonszép nanofotókat találhatsz, amik ötletet adhatnak...
de! - a legfontosabb: sok csalódástól kíméled meg magad, ha utánaolvasol (sokat, több helyen), és ne hallgass olyanokra, hogy a józsibácsi szomszéd is 16 literes aksiban tartja a xifókat "jójaz", mert ez állatkínzás..., és neked sem jó...
Sziasztok! 98 lieteres akváriumhoz szeretnék venni egy külső szűrőt. Ha valaki tudna valami jót ajánlani azt megköszönöm. Vagy legalább, hogy mire kell, hogy figyeljek a választásnál...
a neon halak némelyikén, értsd hogy tizenegynáhány egyedből 3-4 esetben a szemen megjelent valami. A fekete közepén egy pötty, ami kiemelkedik, hasonló egy fém gombostűfejhez, szürke színű, a közepén egy kis fekete pont. Nagysága egyedenként eltérő. Ez valami fertőzés? Hogyan gyógyítható? Az elmúlt időszakban semmi nem változott, mindössze az utolsó 1-2 vízcsere (1-2 hét) maradt el idő hiányában.
A vízcserét sűrítettem, vitamin kapnak pluszban, bekerült egy bioszűrő (Juwel Cirax), de semmi változás. Valakinek nincs mégis ötlete?
Az állomány 2/3-a már ebben szenved, bár stagnál. A mai napon az egyik neon hasa egyik oldalon "véraláfutásos" lett, farkán egy kisebb szürke folt. Ma voltam boltban, ahol már korábban jó tanácsokat kaptam: - szerintük vízprobléma, de nem pH és keménység, hanem inkább nitrit vagy nitrát, várjak egy hónapig. Amit még csinálok: - addig is kevesebb kajáltatás - nitrát szűrő cseréje (ez most volt aktuális, Juwel - 6 hetente) - heti egyszeri 20% vízcsere mint eddig, hét közepén plusz talajtisztítás, víz tetején a filmréteg eltávolítása - amit még ki kellett tisztítanom, az a levegőztető, kevés levegőt adok nekik - a növények is egy kicsit csúnyábbak, tehát valami "globális" probléma van szerintem.
Ötleteket még mindig várok ;)
A neonhalak állapota nem változott. Viszont megjelent barna és zöldalga (legalábbis a szine alapján). Amit eddig nem írtam, hogy felkerült a neoncsőre a Juwel "reflektorlap", ami a leírás szerit megkétszerezi a fényt. Most azon gondolkodom, hogy ezt leszedem és beszerzek egy sziámi algaevőt. (kettő van, de már nagyok, s korábban ti is írtátok, hogy már ilyen korban nem esznek algát.)
Kis gyerekek vannak és magasra kell tennem az akváriumot, mert minden érdekli Őket, lehet hogy kifogdosnák a halakat mert olyan szépek. Tisztában vagyok a nagy akvárium stabilitásával, de ez nem ragasztott egyben van, nincs árvízveszély, nem tenyérnyi diszkoszhalakat vennék bele csak pár aprót.
Ha neked lennék, a 20 literest elpasszolnám gyorsan, ha van helyem nagyobbra. Az akvarisztikában minél kisebb egy aki, annál több vele a baj. Hatványosan értendő. :))
20 liter garnélacsapatnak jó méretileg. Na jó, elvan benne 2-3 guppi is, de több nem. Viszont sok vele a gond, sűrű vízcserék, hőmérséklet nagyon ingadozhat, ha baj van, akkor nincs átmenet, hanem baj van, mint egy pohár vízben a vihar.
Ha igazán halazni akarsz, akkor 100 literes alatt ne vágj bele, ha van helyed. Nincs vele annyi szívás, könnyebb rendbentartani, stabilabb az egész.
Ha csak a 20 literesre van helyed/kereted, akkor kezdj garnélával, valami egyszerűvel.
A költségek:
A 20 lityishez elég a legkisebb belsőszűrő, meg a legkisebb fűtőke. A 100 liter körülihez már szépen be lehet ruházni, de az akváriumnak a megtérülését nem pénzben számoljuk... :))
20 literes az nagyon picike. Ekkorába maximum 2-3 guppit raknék, több halat semmiképpen sem. Nekik is szűkös lesz a hely, de legalább eléldegélnek benne. Általában 25 fokos víz megfelelő a legtöbb trópusi díszhalnak. A bolti kavicsit fertőtleníteni nem kell. Átmosni ajánlatos, hogy ne llegyen zavaros tőle a víz. Addig mosd, amíg nem lesz piszkos az a víz, amit leöntesz róla. Általában 2-3 alapos átöblítés elég szokott lenni. Az élő növény szerintem szebb, mint a műnövény. Ezen kívül pedig a vízben lévő bomlástermékeket (pl. halak ürüléke) hasznosítani tudják. De ez nem váltja ki a rendszeres vízcsere szükségességét! Ha élő növényt teszel bele, rendszeres világításról se feledkezz meg! A vizet nem kell fertőtleníteni. Csak akkor van erre szükség, ha valamilyen probléma (halbetegség) jelentkezik. Az aljára az élő növények általában jobban szeretik a sódert, mint a nagyobb kavicsokat. De vannak olyan fajok is, mint pl az anubias, microsorium, mohafajok, amiknek nem kell sóder. Páncélosharcsákat lehet tartani az általad említett fajokkal, de az akvárium kis mérete miatt én nem ajánlom.
Lehet, hogy én értek valamit félre, nem olvastam végig az előzményeket. Nekem is vannak redjeim és úgy tapasztalom és millió helyen olvastam már hogy a red cherry garnélának csak a nősténye piros, a hím szürkés színű. Tehát ha Neked az 5-ből 3 piros, 2 szürke, az teljesen természetes. Inkább örülnöd kéne neki, mert valószínűleg szaporodni is fognak, mint a nyulak.
kb. 20 literes egybe öntött falú szögletes akvárium. Hány fokos víz kell bele, ha gurámi xifó, guppi halakat tennék bele. A bolti kavicsot át kell-e fertőtleníteni, mosni? kell-e növény bele ha van levegőztető, vagy elég a műnövény is? Milyen fertőtlenítőt tegyek a vízbe? Az aljára finom sóder is kell, vagy elég a nagyobb díszkavicsok, tisztító harcsa elvan-e a fent említett halakkal?
Egyébként 120Ft környékén, de max 150-ért lehet szép piros red cherry-ket kapni magán tenyésztőtől.
A szürke vagy kevésbé pirosak 40-60Ft/db áron mennek. Tehát a bolti 380Ft azért egy kicsit eltúlzott az időnként csak rózsaszín garnélákért. (nekem 5-ből csak 3 piros, a másik kettő inkább szürkés)
Hello! Lenne pár kérdésem a dkh és ph-ról. 1: milyen ph tesztet javasoltok nem baj ha olcsó 2: hogy növeljem akváriumom dkh értékét jelenleg 6 dkh (5-10ig jó szeretném középre állítani) 3:és hogy állítsam be a pht? (társas aki neon+dánio+ növény) Lehet buta kérdések de a Serra teszt csak dkh-ról beszél mi mennyi nem tudom lehet egy és ugyanaz a Ph-val?
Na ma betértem a kedvenc ám közel sem a legolcsóbb állatkereskedésembe.
Nézelődtem mindenfelé, majd egy kisi akváriumban talán karmos békák között felfigyeltem egy garnélára! Egy növényen gubbasztott és rögtön tudtam, hogy bizony amano garnéláról van szó!!!
Odahívtam az eladó srácot, és mondta, hogy kb: fél éve rengeteg amanojuk volt és ezt az egy példányt ma találta az egyik szűrőben takarítás közben. Mindvégig bújkált és igen szép méretre nőtt azóta. Ára ne nagyon volt így 380Ft-ért elhoztam. (Lehet, hogy drága volt, de eddig élő amanot még nem láttam sehol.)
Körbenéztem és találtam még két Indian Red Nose garnélát. Őket is elhoztam hasonló áron.
Most van: -5db Red cherry -2db Red Nose -1db Amano -1db Üveggarnéla
Az üveggarnéla lassan túl nagy lesz így sajnos ki kell paterolnom, de a társait a másik akváriumban megették az aranyhalak. (3db volt)
Sajnos itt sincs a közelben. De tervezek egy debreceni utat ott az e-petben szokott lenni. De sztem 8-10 db alatt felesleges vele próbálkozni. olvastam, hogy etetés után kell őket berakni, hogy éhesek legyenek. Reggelre jól laknak akkor meg a többi halat kell etetni. :-)
Szerencsére kicsi az akvárium és a hal nem növi ki, így akkorák, hogy a garnélákat nem bántják. De ha végre nem lesz ilyen hideg és a kerti tavak felolvadnak akkor megy mind a három a tóba vissza!
Nem nagyon kedvelem az aranyhalat, de azt el kell ismerni, hogy nagyon strapabíróak! A neonok gondolom a túltenyésztés miatt úgy hullottak mint a legyek!
Ecsetalga. Igen nehéz tőle megszabadulni. Nekem fekete van. Több megoldás létezik. Éppen most taglaltuk. Én most a Happy Life Algin Regularral próbálkozom. Ma ment be a második adag.
Segítségeteket kérném, nem igazán tudom beazonosítani, mi jelent meg a növényeimen, mivel lehetne megszüntetni. Még nincs sok, de terjed. 60 l-es, kéthetente a víz 1/4-ét cserélem.
Nekem JUWEL van. Gyakori hiba volt nálam, hogy a diffuzornak a lyukja (amin beszívja a levegőt) elkoszolódott. Nagyon pici lyuk, tán még 1 mm sincs. Ezt pucolgattam egy darabig, és jó lett. Aztán megúntam és beraktam egy sima habkövet +légpumpát.
Létezik fényerőszabályzó fénycső áramkör. Olyan 10kFt környékén van. Én a Holuxnál láttam annó. Sajnos nem lehet korrektül szabályozni a fényerőt, csak egy gombbal működik. Nyomom -föl, nyomom -le. Nem lehet a sebességet, se a végleges fényerőt egzaktul beállítani. Ígyhát vettem egy elektronikus áramkört ugyanott (kb 3kFt), és azt építettem be a fedélbe a gyújtó+tekercs helyébe. Most nem villog bekapcsoláskor, hanem kb 1 perc alatt felfűti a csövet, és utána sem vibrál (nem rontja a szemet), mert valami 1kHz-el hajtja a csövet. Szerintem megérte.
Egy belső diffúzorom van szűrővel egybeépítve! /eheim/
Ma megtisztítottam, viszont nem fúj oxigént csak sima vizet! A szivacsból kinyomkodtam a levegőt a víz alatt! Mitől lehet ez??? Mindig is így csináltam és jó volt! Segítsen vki! köszi
Úgy néz ki, hogy bő 1 hét alatt túlesett az akváriumom a darakóron.
Sajnos az összes (6db) neonhalamat és 1 kicsi aranyhalat is elvesztettem közben.
A garnélák jól bírták.
Az akvárium talaját is kicseréltem fehér zúzott kőre és kvarc homokra (természetesen a víz nagy részének megtartása mellett), lemostam a növényeket és a fákat is.
Most szeretnék néhány amano garnélát venni a jelenlegi 5db red cherry és 1db üveg garnéla mellé. (utóbbi még csak kb:4cm-es és jól megvan a red cherrykkel)
Esetleg Bp-en illetve a környéken nincs valakinek eladó amano garnélája??? Vagy hol tudok biztosan amanokat venni? Felénk csak red illetve üveg garnélát láttam.
szerintem nyáron simán, sőt, remekül érezné magát...(ha az egyéb feltételek is stimmelnek), de ahogy hidegre fordulna az idő, kampec..., nem fagyok, csak néhány fokkal hidegebb.... de: léteznek hasonló mérsékelt övi növények....
Szerintem nem kell ennyire sarkosan venni a dolgot. Legyen az első szabály, hogy a halaknak (és egyéb akvárium-lakóknak) egészséges környezetet biztosítsunk. Ha bújós természet, legyen hova mennie, ha úszós, legyen tere, stb.
Ezenk kívül, hogy az egy vérprofi, teljesen természetazonos "biotóp", vagy van benne bubikat eregető búvár, már nem igazán lényeges. Az én afrikai sügeresemben van bíbor, páva, vörös torkú és jópár egyéb sügér, narancs móri (tropheus sp. black), négy dél-amerikai algaevő (glibbiceps), két Standahl-hal, pala és tufa és éj-fekete bazalt aljzat, és pár tő anubias. Elég jól néz ki, és aki nem ért hozzá, meg nem mondaná, hogy nem természetes, a halvérű akvaristák viszont a hajukat tépnék, ha látnák :-)
Olyan sokféle led van manapság, színben is, hogy keveréssel ellehet érni egy napkelte hatású színárnyalatot. Vagyis én arra gondolok, hogy az egészen kék-fehér színű ledet lágyítani kell és akkor a hatás is lágyabb lesz azaz nem lesz annyira világos.
A LED ebből a szempontból viszont jó alany. A gyújtó feszültség elérése után a max feszültségig terhelhető fokozatosan. Kérdés, hogy a gyújtó feszültségen használva nem lesz-e már eleve túl nagy a LED fényereje?
Egyet értek veled. Én sem tennék az akváriumba mű cuccokat. De ha ettől több akvarista lesz és még többen lehetnek boldogok egy akváriummal/tól akkor áldás reá! :-)
Én sem szeretem a mű dolgokat, de egy valami pozitív bennük. Rengeteg emberhez közelebb hozta az akvarisztikát. Ezek miatt többen tartanak otthon akváriumot és halakat. Nekik így szép, örömüket lelik benne. És ez jó dolog.
Az más kérdés, hogy a boltok ilyen cuccokkal vannak tele, és vasfát, mangrove gyökeret, természetes kiegészítőket vadászni kell. De én akkor is örülök neki, hogy egyre többen tartanak halakat.
Van valakinek tapasztalata házilagos kivitelezésű műgyantás vízlágyítóval? Több helyen is olvastam már műanyag üdítőspalackos, harisnyás változatokról, de miért nem lehet egy kisméretű külső szűrőbe tenni a töltetet, és a fő szűrő mellé közvetlenül bekötni az akváriumba? Ez azért valamivel egyszerűbb lenne, kisebb helyet foglalna, igaz a külön szűrő miatt valószínűleg drágább is.
Egy radikálisan egyszerű megoldás: A Conradnál veszel egy hatos elosztót, meg 5-6 darab kis digitális kapcsolóórát, és és tetszés szerint beállítod őket egyenként. Mondjuk a fényerőt nem fogja fokozatosan szabályozni, ahhoz már kicsit komolyabb elektronika kell, de ügyesen tervezve megoldható a dolog.
köszi, elég nehéz ügy, de még a nagy palu is csak terv, van időm kitalálni vmit.... nem akarom, hogy giccses legyen... egyébként is elég bonyolult egy nagy palu megvilágítása, ha 50 cm vízoszlop fölött van még 50 cm légtér...jó ötlet ez a nyomtatott áramkör, még mindig sokkal olcsóbb lehet mint az aqua medic computer ketyerék...
Nekem van nagy ancim és azt vettem észre hogy amit a nagyvárosi boltban veszek az lassabban nő mint amit itthon veszek. Nem tudom miért pedig ugyan ott van ahol a másik volt.
Köszi a tanácsot, még kezdő vagyok, de megvan bennem az igyekvés ! De hoggy valami jót is mondjak, volt egy ancim, egészen picinek vettem kettőt, és egyik pillatok alatt megnőt kb.10 cm-re, a másik visszamaradt a fejlődésben. Úgy ítéltem meg, hogy a nagy ancinak már kicsi az akvárium, ezért odaadtam valakinek akinek nagyok aksija volt, és láss csodát, utána már a másik is gyorsabban nőtt !!! Ugylátszik a halak között is van "elnyomás"....
Természet darabja?! Gömb molly, albínó algaevő,osztottfarkú teliszkópszemű fehér aranyhal?????? Csak hogy néhány példát mondjak sztem ez már túllép a "természeten".
Hát ja, ízlések és pofonok ! Ha nem lennének ilyen vevők mint én, akkor felesleges lenne ennyi giccseset árulni. Na de ezt félretéve volt nekem az akváriumban táptalaj is, de azzal az volt a baj, hogy eléggé zavarossá tette a vizet mikor kiszivattyúztam az halürüléket... Az is igaz hogy volt rajta kismennyiségben sima folyami kavics, de a felkavart víz miatt a szűrő is hamar eldugult, és ugye azt nem jó túl sokat sem tisztítani, mert az jó baktériumokat kimosod belőle, ha jól tudom. Szerencsére sok halam még nem pusztult el, sőt kishalaim is voltak, de volt mindig egy-két kajás nagyobb, ami megeszi némelyiket. Azokon már túladtam, vagy cseréltem. Ilyen volt a gurámim is.
Én az ilyen dolgokat, mint hajó, meg kincsesláda, meg buborékot eregető búvár... giccsnek tartom. Ugyanígy a nem természetesen színes köveket, meg üvegbogyókat, kék/piros/lila/egyéb mű kavicsokat, ilyesmit. Szerintem nincs helye egy komoly akváriumban.
Komolytalant meg elvileg nem szabadna csinálni...
Lehet, hogy túl konzervatív vagyok, és tulképp a halaknak tökmindegy, hogy mit kerülgetnek az aljzaton, de a szemlélőnek nem mindegy.
Az akvárium egy kis szelete a természetnek, ennélfogva csak természetes dolgoknak kellene benne lenni.
Mondjuk, egy szép formájú vasfa, vagy nagyobb kavics dekoratívabb lehet, mint az ilyen műizék.
Azt ugyan miért ? Mikor még normálisan nézett ki az akvárium, a növény is több volt, nagyon jó mutat benne.Mivel vakuval csináltam a képet, az tényleg ront egy kicsit rajta. De semmi gond, lesz ez még jobb is ! Szerintem ha az alga nem akar kipusztulni, úgyis teljes kitakarítás lesz. na akkor majd megnézheted. volt nagy dunai kavicsból buvóhelyük a halaknak, a kavics is rögtön elkezdett algásodni, a hajó például egyáltalán nem algás. Lehet hogy azoknak sem tetszik ahogy neked sem ? Na jó, köszi, minden építő jellegű kritikát szívesen fogadok.
Hát ez nemigaz, lemaradt a kép, pedig tallóztam, feltöltöttem, és elküldtem ! Mi a csudát csináltam rosszul ? http://imgfrm.index.hu/imgfrm/2/9/3/5/THM_0005562935.jpgecsetalgák
Sziasztok ! Köszönöm mindenkinek az infót. Valószínűleg tényleg az lehet a baj egyrészt, hogy valamivel behoztam, mert előtte másfél évig még hírből sem volt, másrészt, kb. 2 hónapja folyékony Sera növénytápot adok a növényeknek. És tényleg mintha attól gyorsabban szaporodnánkak. Mindenesetre ha nyárig nem javul a helyzet, megint kőcsere és növénycsere lesz, szerencsére sok növényem ninincs, a háttérről pedig majd leszárítom. Addig átteszem a halakat másik akváriumba. ha sikerül a képfeltöltés akkor láthatjátok, hogy mennyi tele van az akvárim algával. Ha nem sikerül a fotó, akkor bocsi, még kezdő vagyok.
Nekem igazából régen van ecsetalgám, de senki sem tudott semmi megnyugtatót mondani. Jelenleg a HAPPY LIFE - ALGIN REGULAR-t adagolom. Négy héten át, heti 25ml/100l kell az aksiba. Én múlt héten kezdtem el, gyakorlatilag 5 nap telt el az első adag óta. Nem látszik még eredmény. A sziámi algaevő állítólag eszegeti, de nem komoly megoldás ahogy én hallottam. Ezt kifejezetten ajánlották két helyen is. Meglátjuk. Egyébként anno ajánlották a szakasos világítást. Mióta szakaszosan nyom nem nagyon szaporodik. Viszont egyszer raktam a vízbe folyékony tápot. Na azt nem kellett volna. :-) Nyáron meg behátterezem az aksit, akkor ki lesz pakolva. Ha addig nem szűnik meg akkor jön a körömkefe és az ecetes áztatás. De mindenképpen beszámolok majd itt, hogy használt e a szer.
Az ecset alga igen makacs! A könnyen kivehető dolgokról körömkefével érdemes folyó víz alatt leszedni. A növényeket én ecetes vízbe is bele szoktam mártani (a gyökerüket nem, csak a levelüket és a szárukat)olyan fél percre. Ez láthatóan megöli az algát, de a növénynek nem árt. Utána természetesen le kell mosni őket.
A folyékony algaölők nem nagyon használnak nálam, inkább csak jobban fejlődik tőlük.
Az igazi sziámi algaevő megeszi az ecset algát, de feltételezem, hogy nem töménytelen mennyiségben, így biztos, hogy segíteni kellene nekik.
Mindenképpen kéne csökkenteni a vízből felvehető táplálék mennyiségét!
Hosszadalmas a kiirtása, és azt vettem észre, hogy ha megint kedvező feltételek teremtődnek az aksiban, akkor újra erőre kap.
egy paludárium világítását szeretném megoldani napfelkeltével, napnyugtával, oly módon, hogy az éjszakai kék led-ek, fokozatosan átmenjenek fehér, majd piros és sárga led fénybe, majd bekapcsolódjanak a t8 és a t5 csövek, majd délben két órára a fémhalogén, este vissza az egész.... szerintetek ez megvalósítható... azt tudom, hogy a fénycsövekhez kapható (jó drágán persze) elektronikus előtét 20 perces idővel, plusz kapcsoló óra, de mi a helyzet a led diódákkal és a fémhalogénnel...? tudja vki, hogy lehetne ezeket időre és fokozatosan kapcsolni?
nehéz ügy... a legtöbb algairtó pont az ecsetalga ellen nem jó, csak a réztartalmúak, a réznek viszont semmi keresnivalója az akváriumban...ez csak a legvégső elkeseredett lépés lehet... valamiért ezek az algák jól érzik ott magukat, jut nekik tápanyag..., ne adj a vízbe folyékony növénytápsót, csak tablettát a gyökerek mellé a talajba (ha szükséges), az is inkkább csak vastartalmú legyen..., a növények legyűrhetik az algát, ha elszívják előlük a tápanyagot.. ami mozdítható, ki lehet venni túl nagy bolygatás nélkül, azt "künnyű" lepucolni..., vasfáról körömkefével, sóval, nagynehezen sikerült...(van aki fehérítőt használ) a sziámi algaevő állítólag megeszi az ecsetalgát is, erről tapasztalatom nincs.... szóval ez nem egy kétnapos küzdelem, de a háború hosszútávon nyerhető...
felesleges a túl nagy teljesítmény, hacsak nem vmi gyors folyású patak biotópot szeretnél utánozni..., még ártalmas is lehet... ami sokkal fontosabb, a minél nagyobb szűrőfelület..., olyat válassz, ami a lehető legnagyobb, és még nem túl nagy teljesítményű.... ha szeretsz barkácsolni, csak egy kis pumpát kell venned és egy kis üvegaksit, vagy műanyag tartályt stb..., ezt összekötöd a medencével egy u alakú csővel, (közlekedő edény) ebbe rengeteg szőrőanyag belefér... a szűrést igazából a baktériumok végzik....
lehet fölötte is, ekkor a pumpa szívóágán van a cső..., lehet alatta is, ekkor a nyomóágon van a cső, az akváriumból egy túlfolyón át megy a víz (megoldódik a vízfelszín tisztítása is..., + állandó vízszint...) ezekhez mondjuk igaz, hogy hely kell...
ha csak veszel egyet, azt nézd, hogy nagy legyen a szűrőfelület, ne azt, hogy óránként hányszor megy át rajta a víz....
lehet kapni viszonylag olcsóbb és jó hatásfokkal működő vödrös szűrőket...
Sziasztok ! Még új forumózó vagyok nézzétek el, ha valami olyan kérdezek ami már lerágott csont. A bajom az, hogy van 120 literes akváriumom, kb. 30 db. hal van benne, és három üveggarnélám. Nyáron volt az akvárium teljesen újratelepítve, akvárim tisztítás, vízszere, új kavics bele stb. A halak, növények a régiek benne. A viz kristálytiszta, viszont valószínűleg valamilyen növényel amit még novemberben vettem, belehoztam az akváriumban ecsetalgát, ahogy a te fotodón is látni. Hát nemcsak a növények, hanem a háttér és televan vastagok ezzel a fekete ecsetalgával. Hogy lehet teljesen kiírtani őket ? Mert nagyon gyorsan szaporodik ! Van olyan szer ami a halaknak nem árt, de algát pusztítja ? Kérek szépen valami segítséget ! Köszönettel.:sierranevada
60 literesbe tök felesleges egy külső szűrő, persze ha van rá 16-20 ezret akkor miért is ne. De ha csak annyi a gondod hogy visszafolyik vegyél egy Eheim belső szűrőt mondjuk ebbe a 2008-as jó. 4-5 ezer Ft, és nem folyik vissza, sőt az egész szűrőt sem kell kiemelni ahhoz hogy tisztísd. Pár hónapja nekem is 60 literes volt, hasonló szűrő gondokkal, most 112 literes van Eheim 2010-el.
Vízvirágzáshoz: Ott valami gond lehet, túletettél, vagy gyenge a szûrésed, vagy egyéb más. Lámpa le, etetés nulla, és/vagy UV, ahogy csináltad. Az UV azonban csak a végeredményt szünteti meg, az okot nem.
Csak akkor használd újra, ha visszajön a zöld víz.
Vízvirágzás problémám szépen alakul, vegyszerezés helyett beruháztam egy 11W-os UV szűrőbe, ez fél nap alatt teljesen kiirtotta a lebegő algákat a 180 literből. Abban vagyok még bizonytalan, hogy ezután milyen rendszerességgel működtessem az UV-t, hogy részben tiszta legyen a víz, másrészt viszont ne gyengítsem le a halaim immunrendszerét. Van valakinek ötlete?
Hát... Nekem az adagolás abból állt, hogy beraktam a kezdő adagot, bár nekem inkább fonalalgáim voltak, másnapra már kicsit fonnyadtabbnak tűntek, és az algaevők lassan el is fogyasztották. Többet nem is tettem bele, jelenleg már nincs ilyen algám, csak néhány pontalga az üveg falán.
Most átolvastam tüzetesen a fajokat is. Valószínűleg hamarosan "megtöltöm" még pár garnélával az akváriumot. Csak az a gáz, hogy Debrecenbe kell utazzak értük innen Gyuláról, ami kb 110km. de ahogy jobb idő lesz megejtem tuti. Beillesztünk a programba egy állatkerti látogatást is a családdal. :-) Egyébként nagyon jó az oldal, le a kalappal.
természetesen az akksiban szaporodnak, semmi különös nem kell nekik "csak"! hogy jól érezzék magukat (amit a színük jól mutat) és csak várni kell és keresgetni a növények sűrűjében a kicsiket... :)
én lassan csökkentem a halaim számát és inkább valami növényes garnélás akváriumot próbálok összehozni.
a kicsi garnélák beköltöznek a szűrőbe a növények közti védett részbe és csak mikor megnőnek akkor portyáznak bátran a halak között is a nyilt részeken.
Én is szeretnék majd garnélákat még. 3 darab van jelenleg. Ez a piroska kifejezetten tetszik. Azt írod, hogy szaporodnak. Az aksidban vagy veszed őket?
engem egyre kevésbé zavar, a csigámon is megtelepedett és olyan mint egy hendrix rajongó. viszont a garnéláim szépen lakomázzák bár még az ecsetalga a győztes de rohamosan szaporodnak a garnélák és tuti legyőzi őket, bár táanyagnak nem utolsó szerintem szépek tőle a jószágjaim.
Nekem is 2213-as van. Nincs vele gond, nem hangos, lehet tőle aludni (nekem a hálószobában van).
Én sűrűbben pucolom, majdnem másfél hetente, de nem szívok mulmot.
Van most 4 pici guppi (1 teljesen világos már most is, meg három szinte fekete, kb 1 hetesek), van 3 felnőtt, ebből 1 fiú. 9 neon, 3 cory, egy anci, egy mandarin-, meg egy tigriscsíkos garnéla.
Meg a fekete pokolalga, de most megállt a szaporodásuk. A növényeimnek is. Szerintem az uccsó növénnyel valamit behurcolhattam, mert azóta van alga, és döglenek a növények.
Az EHEIM Classic külső szűrő családból nem tudom pontosan melyik a legkisebb, talán a 2213-as. Ez 440 liter/órát tud, könnyű kezelni, és neked kb 2 havonta kellene takarítani. Többrekeszes, praktikus, egyszerű, én személy szerint nagyon szeretem. Az egyetlen baj az lehet vele hogy nem tudod állítani a teljesítményt, így igen kavarhatja a vizet. Ajánlom neked. Várom a többiek véleményét :)
Nagyon elgondolkodtam a szurom sorsan. Jelenleg belso szurom van a 60 literes akimhoz. (600 l/ h) Igazabol ugy erzem jol mukodik, csak amikor kivesszuk hogy kitisztitsuk, sok koszos cucc visszafolyik a vizbe. Vagy nektek van erre valamilyen rafinalt technikatok, hogy megakadalyozzatok?
A masik: riadalmat is keltek az akvarium lakoi kozott, amit szeretnek elkerulni.
Szoval szeretnek egy kulso szurot. Olyat ami max 100 literig ajanlott, es viszonylag egyszeru a hasznalata, tisztitasa. Van tanacsotok, hogy milyen markat valasszak, es mire figyeljek a vasarlasnal? Mi a velemenyetek az akasztos szurokrol? Igaz, nem hiszem hogy azt fogom valasztani, mert az aksimnak van teteje.
Sanzistift, Groowe es GTI4ever! Ti segitettek nekem az elejen tanacsokkal, par info a jelenlegi allapotokrol. Indultunk 2 ancival, 2 coryval es 6 guppival. Ugy sikerult hogy ez egyik guppi kismama volt es mar a legelso nap le is babazott. Nem tettuk kulon a kicsiket ( se hely, se ido ) Jelenleg 12 kicsi van, lassan mar egy honaposak lesznek:) Ami teljesen meglepo volt, hogy a felnott guppik kivetel nelkul "elusztak az orok vizekre":( Visszamentunk az uzletbe, de rengeteg beteg, doglott halat, es kezeles alatt allo aksijuk volt. Megvolt a miertre a valasz. A kicsik, ancik, coryk rendben vannak, kutya bajuk azota is..... :)))))) Ime ket kep az aksirol, igaz itt meg lakok nelkul...:)
A leírtak szerint adagoltad, igaz? Szóval a mennyiség és az intervallum is a leírtak szerint ment? Csak azért kérdezem mert van, hogy tapasztalat szerint el kell térni az utasítástól.
Én nem láttam a jelleggörbét hanem az eladó faszi mondta. Ezek közül igen. A Hydor-t cseréltem le az EHIEIM-re. De megérte. Kristály tiszta a víz. A Hydor-t 3-4 hetente tisztítottam. Most majd meglátjuk ezt mennyi időnként kell. :-) Köszi a tippeket egyébként. :-)
Sziasztok! Lenn egy kérdésem. Régóta karbantartok egy akváriumot és újkeletű problémával állok szembe, amivel eddig még nem talákoztam. Az van, hogy viszonylag sok most a növény benne, egész jól érzik magukat de valamiért elkezdett zavarosodni a víz, ilyen homyálos tejfölössé válik. Lecseréltem a vizet, kimostam a kaviscsokat, minden, de egy hét alatt megint zavaros lesz. Eheim külső szűrő van benne, eddig nem volt gond, kicsit több a hal mint szokott, de elférnek nem sok az akváriumhoz képest. 250 liter. Mi lehet ez szerintetek?
A puffer jelen esetben az akváriumvíz azon képessége, hogy "ellentáll" a ph csökkentési kísérleteknek. Tartja magát egy darabig, aztán hirtelen zuhan le, és akkor jön a pH sokk!
Köszi! Mandulalevéllel próbálkoztam, nem sok sikerrel. Csinálok egy részleges vízcserét,aztán megpróbálom az Algin Regulart. Ecsetalgák ellen már bevált. Előbb-utóbb azt hiszem nem úszom meg egy uv szűrő telepítését. Ja és mi az pufer?
Szevasz! Nekem korábban bevált, 4 db sziámi algaevővel karöltve tökéletesen kiirtotta az ecsetalgát az akváriumból. Az aquadepósok szerint még az érzékeny diszkoszok sem allergiásak rá.
Más. Valaki használt már ecsetalga ellen HAPPY LIFE ALGIN REGULAR-t? Az előírásnak megfelelően adagolom épp tegnapelőtt ment be az első adag 1/3-os vízcserével. A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő elteltével kezdenek pusztulni az ecsetalgák? Gondolom nem két nap alatt hiszen akkor nem kellene 4 héten át alkalmazni. Viszont érdekel mások tapasztalata. :-)
Én tartottam vitorlást, de mostanság ráálltam a kisebb testű halakra. Nálam jól érezték magukat. Rendszeresen ikráztak a levelekre. Mim érdekelne? Hátha tudok segíteni.
A zöld víz nem infúzória, hanem vízvirágzás! Ez azt jelenti, hogy rengetek mikroszkopikus alga lebeg a vízben. A vízcsere általában nem hatásos. Próbáéd meg előbb, mindenféle vegyszer helyett, hogy savanyítod a vizet. Tőzeggel, tőzegkivonattal, esetleg valamilyen pH mínusszal. Esetleg, ha van otthon analítikai tisztaságú foszfor savval, bár ezt nem minden lény szereti. Vigyázz a puferra!!!!
...még vmi. :-) Előtte egy Hydor Prime 30 volt, 900l/óra. Viszont az Eheim jellegörbéje jobb. Az Eheim 1.8m -en is tudja a 600l/órát a Hydor meg csak 1m -ig a 990l/órát. Vagy még azt sem.
Szia Lubnyi! Kipróbáltam az infuzóriák ellen a baktopuros kezelést, holnap kellene adagolnom a második adagot, de már nem nagyon látok be az akiba annyira átláthatatlan a zöld víz. Hajlok a vízvirágzás diagnózisa felé, ez esetben mivel, milyen algaölővel próbálkozzak?
Én tettem az akváriumba sót, de csak 1 evőkanálnyit 60 litereshez. (Lehet kicsit sok a 10 literhez 1 evőkanál). Most, hogy bele gondolok azóta senkinek semmi baja az aksimban.
Ha kevés és kistestű hal van benne, akkor jó lehet. Egyébként nem hazudik az Eheim, de alapvetésnek veszi, hogy egy (általa ajánlott )belső szűrőt is teszel az akváriumba.
Érdekes, hogy más gyártók 350l akváriumba 1000-1200l/h-s, és 6-10l tartályú szűrőket ajánlanak.
Nem tudom, esett-e már szó itt a topikban a víz sózásáról, ill. annak jótékony hatásáról. Több helyütt is olvastam a 10L/1 evőkanálnyi só adagolásáról. Baktérium, és gombagátló szerepe lenne. Mi a véleményetek erről? És a halak vajon mit szólnának hozzá? :))
Réz-szulfáttal ki lehet írtani őket, bár az a csigákat is a fenékre küldi és néhány halfaj érzékenyebb rá. Réz-szulfát helyett jó ellenük még a réztartalmú algagátló tabletta, bár mellékhatásai hasonlóak.
HA ténylag hidra, akkor a régebbi szakirodalomban le van írva, hogyan lehet egy elem némi drót segítségéval irtani. Bár ma már biztosan vannak ehhez ajánlott mérgek is.
akkor ha lecsenget irány az aquadepo most 90 FT ért volt neonhal
ecseréltem az Aquarel fénycsövemet mert kezdett döglödni vettem helyette egy Opti naturalt hát ég és föld ráadásul 1800 Ft volt szóval nem drága - volt sziámi algaevő meg red cherry is red cherryt nem veszek mert felzabálják a vitorlások:))
Szevasz! Nagyon tetszik a növényes aksid, csak nem tudom elképzelni, hogy hogyan lehet egy ilyet alkalom adtán takarítani. Pl. egy aljzatisztítás a sűrűn ültetett növények körül. Nálam egy egyszerű aljzatporszívózás után kijön az aljzatból a gyökerek fele, nem győzöm visszatömködni az aljzat alá. Arról nem beszélve, hogy ha még táptalaj is van alatta, akkor felkeveredhet az egész. Szóval hogy lehet ezt az ilyen növényes akváriumcsodáknál kivitelezni? Komolyan érdekelne, mert lehet, hogy én is belefognék!
Ez a parakill igen jó anyag lehet, mert kinyírta az összes neonhalamat! Mind a 6 reggelre a szűrőre volt feltapadva. Illetve az egyiket az üveg garnéla cipelte ide-oda.
Remélem, hogy a darakort is kinyírja, mert már az egyik aranyhalam is a végét járja.
Beüzemeltem az Eheim 2215-öt. 330 l-es az aksi, de ez kb olyan 320 l nettót jelent. Itt van 30l plusz a szűrő javára.:-) Először 2217et akartam venni de lebeszéltek mondván, hogy az Eheim nem ír kamut a paraméterekben ezért felesleges a nagyobb. Ezt megelőzően egy Hydor Prime 30-am volt. Nos azt kell mondjam, hogy az elvileg kisebb 2215 -igaz vmivel vékonyabb csövön- nagyobb áramlást csinál az akváriumban. Mondjuk nem használom az esőztetőjét. Egyébként mik a tapasztalataitok valóban elbír egy 2215 egy 320 l-es (netto) aksit?
Nekem is ekkora akim van, a gyárilag hozzá adott belső szűrő sajnos kevés, pedig nem is vannak sokan a lakók. Azóta külső szűrőt használok. Ég és föld.
- Ezen felül rendszeres víz csere kell. (Mondjuk hetente 10%)
- Ne etessél túl sokat (Csak amennyit megesznek a halak majdhogynem rögtön), a belső szűrőt rendszeresen takarítsad(kinyomkodni leszívott akvárium vízben).
- az alga ha már megtelepedett a növényeken, akkor azt folyó víz alatt egy körömkefével el lehet távolítani róluk.
- alkalmazhatsz alga irtót is.
- ha nagyon megtelepedett a növényeken, akkor úgy 3liter vízhez öntsél olyan 1-2dl ecetet, és csak a fertőzött növény levelét merítsed bele olyan fél percig. ezután én szoktam még várni olyan 2 percet a szárazon, majd leöblítem folyó íz alatt. (lehet, hogy a többiek ezt nem tanácsolják majd, de nálam bevált)
Talán egy külső szűrő beszerzése sem lenne kidobott pénz.
Ja, és magát a szűrőt én vízkőoldóval szoktam takarítani! Pillanatok alatt megbarnítja az algát, és utána szépen ki lehet mosni a szűrőből. (a szivacsot természetesen nem kezelem így) a kicsi, nehezen hozzáférhető részeket meg fülpucolóval takarítom.
Kb. két éve vettem egy akváriumot, de mivel nem nagyon értettem hozzá és az időm is kevés volt a munka miatt bevallom kicsit elhanyagoltam őket. Sajnos meglátszik, hogy valami nem jó nekik. Eddig nagyon algásodott, egy csomó zöld volt folyamatosan. Azt tanácsolták vegyek új csövet. Vettem. utána azt mondták túl sok a fény így az egyik csövet kivettem. Most a barna alga jön elő (gondolom mert kevés a fény). A másik gondom h. nem igazán szaporodnak szegények, pedig van benne elevenszülők is. :( Gondolom van valami bajuk. A ph az jó azt mérem mindig. Fűtés rendben... Egy 98 literes akváriumról van szó. A hozzá csomagba adott gyári szűrő és levegőztető van hozzá. Lehet h. az gyenge, hogy így algásodik? Ha ez a baja akkor segítsetek milyen szűrőt vegyek hozzá vagy mit tegyek? Az algaevők se nagyon bírnak vele. A köveket is minden alkalommal kiveszem és átmosom, főzöm azt mondták az segít. A növényekre is teljesen rátelepedett már...
Hát nem nagyon tudunk róla képet csinálni, már próbáltuk, de nem sikerült. Annyira kicsik, hogy üvegen keresztül nem lehet. Ha kiveszem a vízből pl a növényt, akkor meg nem látszanak.
Akváriummal kapcsolatban szeretnénk segítséget, tanácsot kérni. Van egy 54 literes akváriumunk. Pár héttel ezelőtt kb 30-35 halunk pusztult el, mindenféle előjel nélkül. Teljes akvárium tisztítást csináltunk, és újraindítottuk.Pár nappal később az akvárium falán, jobban mondva az élekben később a növényeken és a vasfán aprócska "állatok" jelentek meg, amit úgy próbálnék leírni, hogy úgy néztek ki, mint a pitypang "pihéjének" felső "bojtos" része. kb. 1-2 mm nagyságúak, és nagyon úgy tűnt, mintha mozogtak is volna, nemcsak a víz hullámzása mozgatta őket. A kisállat kereskedésben először azt mondták, hogy csináljuk ismét akváriumtisztítást. Kifőztük a kavicsokat, vasfát ..... , újraindítottunk mindent. Kb. 1hét telt el, és ismét megjelentek. Rengeteg Sera terméket kaptunk már. Baktopur illetőleg direct majd múlt pénteken a Sera Med-et is kipróbáltuk. Kevesebb lett ez az állatka, de a növényeken és az akvárium éleiben ma ismét felfedeztük őket. Kisállat kereskedésben azt mondták, mintha gyapjas levéltetű lenne. Teljesen tanácstalanok vagyunk.
Ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönnénk.
Sziasztok! Van valakinek öves díszcsikja? Most vettem két darabot, mert nagyon elszaporodtak a csigák! Ha tud valaki mondani róla valami egyedit a tartásával kapcsolatban azt megköszönöm!
Jah és a fátyolos szifóról is megköszönnék, mert nem találok a neten semmit róla. Gondolom ezek nagyobbak,mint a natúr szifók, mert ezek majd 10 cm-esek, a hím pedig valami eszméletlen szép!
annyi változott az előző hozzászólásom óta, hogy az összes hal az algaevőkön kívül elpusztult, 3-3 black molly, sárga molly és guppi, rossz volt nézni szegényeket, ahogy kínlódnak... hol fel voltak gyorsulva (kapkodva úsztak, állandóan a víz tetején "levegőztek", hol pedig lesüllyedtek az aljzatra... aztán meg egyszer csak felfordultak és nem mozdultak többet... annyi furcsaságot vettem észre, hogy szinte zihálva vettek "levegőt" még akkor is, amikor lent voltak, és hófehér volt az összesnek a kopoltyúja...
Kösz! Azt hiszem baktopurral fogok kezdeni. A halak jól vannak, nem fog nekik ártani? A szűrő biológiai újraindítása pontosan mit jelent? Tegyek bele indítóbaktérium készítményt?
Etetés után nem marad fölösleges eleség, a torokátumok mindent eltávolítanak az aljzatról. Én is infuzóriára gyanakodtam, de létezik, hogy részleges vízcsere után egy nappal újra zavaros lesz a víz? Fagyasztott artemiával etetek leginkább, és csak kevés JBL szárazzal. A szívóágat rejtő akváriumrekesz alján barna zsemlemorzsa szerű törmelék gyűlik össze, amit gumicsővel le szoktam szippantani. Ami engem zavar, hogy ilyen lebegő szennyeződéseket nem kéne a külsőszűrőnek megszűrni, legyen az infuzória, vagy lebegő alga? Kicsit valóban zöldes a köd, ami algára vall, de nem változott a világítás erőssége az indítás óta. Az egész két hete kezdődött, amikor az első nagyobb vízcserét végeztem, némi aljzatporszívózással összekötve. Most nem tudom, hogy baktopurral, vagy algin regularral támadjam a ködöt. Addig is kétnaponta 30% vízcserével múlatom az időt, és színesítem halaim hétköznapjait...
Nehéz így biztosat mondani, de szvsz infuzóriák szaporodtak el a vízben.
Legjobb lenne UV lámpás szűrést alkalmazni.
Ha nincs Uv-d akkor a műgyantát vedd ki a szűrőből, és tegyél az aksiba vagy Neptun Dezinfektet, vagy /jobb/ Sera baktopurt /folyékony/. Kb 3 napig ne etess, egy grammot sem. Addigra ki kell tisztulnia a víznek. Ekkor visszateheted a regenerált műgyantát.
Hasznos lenne a gyanta behelyezése után egy nappal biológiailag újraindítani a szűrőt.
A mohán lévő lepedék mégiscsak túletetésre utal. Etetés után nem húznak "kábelt" maguk után a halak?
Viszont ma visszatettem a rendes világítást, és felfedeztem, hogy a halaimat megtámadta a darakor.
Eddig az elmúlt kb: 10 év során nem volt dolgom vele, így most utána olvastam a dolognak. Nagyon úgy néz ki, hogy a vízililiom vagy mi hozta be az akksiba. (Hiába mostam) Ráadásul dobálja is a leveleit, szóval nem kicsit vagyok mérges rá.
Tehát most elkezdtem a Malachit-zöld-es gyógykezelést. Viszont az időtartalmát nem igazán tudtam eldönteni. Egyes helyeken 48 órát írtak máshol 3 napot és volt ahol 1 hetet.
azt hiszem itt egy kicsi kepzavar van ;) lehet hogy mi emberek szeretjuk ha a nap melegit is, az akvariumban ennek semmilyen szerepe sincs.
egyetlen dolog szamit. a fenyero es tartomany olyan legyen ami a halakat nem zavarja, illetve a novenyek fotoszinteziset segiti.
az a fajta LED technologia amit tolunk nyugatabba egy ket ceg gyart BARMIKOR felveszi a versenyt a T5-os lampakkal sott azokat sok dolog miatt felulmulja.
korabban irtam nem a takolt LED az amit az akvarisztikaban LED-es vilagitaskent emlegetnek. Az akvariumi LED-es vilagitas a jelenleg elerheto legfejlettebb technologia.
alacsony fogyasztas, tokeletes fenyero, koncentralt feny, nincs hotermeles, nincs evenkenti cso csere, az elektronika pedig kepes akar fokozatosan szabalyozva mukodni. azaz szimulalni a napfelkeltet naplementet.
de ne keverjuk ossze a barmilyen LED-es megoldasokkal, mert LED es LED kozott oriasi diferencia van.
nezd meg az angol TMC-t. angol akvarisztikai forumokon jarva es szaklapok tesztjeit nezve a vilagitas tokeletes.
egyenlore draga ez az egyetlen hatranya. legalabbis ez a nagy teljesitmeny akvarisztikaban hasznalatos LED-es megoldas.
en a magam reszerol varom mikor el el elerheto kozelsegbe. es mikor cserelhetem le a jelenlegi 220wattos vilagitasomat... ;)
az esti etetésnél vettem észre, hogy a 3-ból 2 guppim (1 hím, 1 nőstény) elpusztult, eltűnt a pár napos black molly (egyáltalán nem evett semmi, pedig neki kimondottan ivadéknak való kaját adtam, de rá se hederített), pedig fél óránként, óránként rájuk nézek, és semmi jele nem volt annak, hogy bajuk lenne... :-( a többi halnak látszólag szintén semmi bajuk enni kapnak rendesen, naponta 3x annyit, amit egyszerre megeszik a 9 hal, szűrő-levegőztető folyamatosan megy, víz nem koszos, 25°C-os, van benne pár db növény, nevet ne kérdezzetek nem jegyeztem meg :-), és pár napja néhány csiga is előkerült van 2db algaevő is, azok is elég mozgékonyak
sziasztok! egy kis segítséget szeretnék kérni.a legszebb nőstény mollym ma furcsán viselkedik,úszik a hal,majd megáll és a fejével felfelé elfordul 90 fokot függőlegesen ,majd lebeg egy ideig és visszaáll normál helyzetbe.vki találkozott már ilyennel?mitől lehet?
Ja és mégegy dolog, a látható állapot előtt egy nappal végeztem egy 30 %-os vízcserét, egy hete már két naponta cserélem a vizet, de csak fél napig tisztább, aztán újból megjelenik. A halak egyébként jól érzik magukat.
Két hónapja indított 180 literes akimban az utóbbi két hétben az alábbi homályos, lebegő szennyeződés ütötte fel a fejét. Csak oldalról tűnik ilyen zöldesnek, szemből csak homályos. Egy 700 liter/órás külső szűrő, és egy kisebb belső szivacsszűrő működik benne. Nagyon apró kis lebegő szennyeződések látszanak benne, a szivacsszűrőn, és a jávai mohákon finom barnás üledék. A külső szűrőben kerámiagyűrű, lávakő, durva és finomszivacs, perlonvatta, és nitrátmentesítő műgyanta is van. miért nem szűrődnek ki vajon ezek a lebegő valamik? Van benne két szavannafa, és egy kisebb vasfa, ez utóbbi csak egy hete, kicsit eresztett is na de ennyire fogna? Vagy lehet, hogy a többi fa porladna? Egy sima és egy növényes fénycső világít, ez még nem okozhat vízvirágzást? A szűrőnek ki kellene ezeket a koszokat szedni, mondjuk rejtve vannak a háttér mögé, de nincs vízpangás, az egyik oldal a szívó, a másik a nyomóág. Nem etetek túl, csak amennyit azonnal megesznek. Tanácstalan vagyok!
Maga a napfény eléggé összetett dolog. 5500K-től egészen 10000K-ig is képes terjedni időjárástól és tengerszint feletti magasságtól függően. Sőt, alkonyatkor és napkeltekor 3300K környékétől indul.
A LED simán képes 5500K-re.
Az igazán nagy probléma az, hogy nem tud elég nagy fényt produkálni. A fehér fényben a növények jobban néztek ki, a halak is érdekesebbek voltak, sőt a vízfelszín fodrozódása is látványos árnyékot vetett a talajra, ez mind szép volt. A halaknak fényre nem igen van szükségük, az a növényeknek kel, meg nekünk, hogy lássunk. A halak sötétben is elvannak, sőt jobban kedvelik a nem túl erős fényt, és nem ijednek meg a lámpa felkapcsolásakor sem.