No fel vannak szerelve a zsír új gumik, Continental Prémiumn Contact 7, profilmélységet csak őskori collstokkal tudtam mérni, mert a digitális a garázsban van, én meg attól kicsivel messzebb.
Ca. 7mm biztosan van, de majd kiderül.
Gumis 3 bárra fújta fel a gumikat, de mégsem volt fakerék érzésem, az első alkalommal visszaengedtem 2.8-ra, ennyivel szoktam kb járni.
A két középső vizelvezető árok olyan széles, hogy simán belefér a kisujjam.....nem véletlen a vizes úton futása A-s besorolású.
Valóban. Gyártófüggő. Van aki csak egy méretet ír ki a matricára van aki felsorolja az összeset. A "legjobb" az gyártó amelyik biztosra megy és nem ragaszt fel semmilyen matricát.
A matrica eszembe se jutott, bar azon sokszor csak az a meret van, amivel kijott a gyarbol, es lehet gyariban is tobb meret, ami nyugodtan hasznalhato.
"honnan kellene tudnom és miért ? Betéve kellene tudnom az összes létező jogszabályt, mindenhez és mindenhez IS értenem kellene ?"
Mint ahogy előttem is írták az autónak van egy kezelési útmutatója ahol fel vannak sorolva a felszerelhető gumi és felni méretek. Legtöbbször a a kocsi b oszlopán vagy a tanksapka fedelén is szerepelnek ezek az adatok.
Ha ezektől el akarsz térni akkor ezt úgy lehet megtenni, hogy egy megfelelő minősítéssel rendelkező felnit kell vásárolni, majd egy külön eljárás keretében beíratni a forgalmiba. Ha mostani felninek nincs minősítése, akkor szereltesd le és add el. Mert ezt nem lehet legalizálni.
A megoldásnak két útja van. Gyárilag engedélyezett felni és gumiméret. Vagy Tüv minősítéssel rendelkező felni vásárlása és az arra való gumi beszerzése. (még az is lehet, hogy a mostani gumi maradhat). Majd a forgalmi engedélybe való bejegyeztetése.
Tájékozódni, kérdezni mindig a vásárlás előtt kell. A tudatlanság nem mentesít a következményektől.
Azt azert hozza kell tenni, hogy az autonak van hasznalati utasitasa, es abban le van irva, milyen parameteru gumit, felnit lehet felszerelni.
Tudnod sem kell, hogy mit jelentenek a szamok, csak olyan legyen.
Ez most draga buli volt. Venned kell olyat, ami megfelel ra (vagy vidd olyan helyre, ahol elnezobbek, de attol meg lehet, hogy egy eletveszelyes kombinacioban ulsz). De pontos tipus, evjarat, es meretek nelkul ezt sem tudjuk megmondani. Mert igen nagy elteres is elferhet, es igen kis elteres is okozhat gondot.
van egy barátom, vett egy használt új tipusú A6-ost Allroad-ot, 21-es felnikkel (rettenetesen lépi). Defektűrő kreténség, pótkerék nincs. Ritka az a gumis, aki le tudja varázsolni az abroncsot a felniről.
Az 100e km alatt vagy 4x cserélt az oldalán kihasadt gumit.
A kocsi hibrid dízel, nehéz, nem bírják a gumik a gödröket.
A TPMS-nek jeleznie kellett volna, ha leeresztet, nem?
Covid alatt sokat állt az autóm, 5 hetente mentem egy kört vele, de akkor országúton. Csak 60 km után derült ki, hogy a 2,1-es érték helyett 1,1 bar körül volt benne. 2005-ös Octavia2-ben nincs TPMS, és érdekes módon nem vettem észre, pedig minden rezdülést, hangot észre veszek az autókon - sajnos.
Fel lett fújva, a felni pereméről a rozsda letakarítva előtte gumisnál, és lekezelve. Az autó új gazdája is használta még egy ideig. Szóval ha annyira leeresztett, hogy szétment az abroncs akkor az talán jóval 1 bar alá csökkent, de akkor a TPMS miért nem jelzett?
Nem vagyok szakértő nem is akarok az lenni főként minden esetleges témakörben amely minimálisan érinti az életemet.
Jogosítvány: Én már sajnos az "új" generációból származom, kevesebb mint 10 éve van jogosítványom a KRESZ vizsgára már applikációval készültem és végeztem el.
Alkatrész: Vásároltam az autómra egy nyári szett felnit, egy "neves" ,de mint utóbb kiderült sokak által kritizált márkáról van szó, a webshop-al előzetes levélváltást (tanácsot kérve) kiválasztottam az áhított felnit.
Beszerelés: Elvittem a legközelebbi gumishoz, megbíztam, hogy X összeget szeretnék a gumiabrocsra szánni, rendeljen egyet, szerelje fel és használom.
Műszaki vizsga: Eljött a következő esedékes műszaki vizsga (3 hónappal vagyunk a vásárlásomtól kezdve) a szerelő azonnal jelezte, hogy ezzel nem fog átmenni a műszaki vizsgán, szerencsémre egy nagyok jóindulatú ember.
Hiba: Laikusként csak arra figyeltem, hogy gyári 18-as méretű legyen a felni és azzal kompatibilis a gumiabroncs.
Nem estem pánikba, de az elkövetkezendő 2 hét alatt a következő lépéseket tettem az ügyben:
Felkerestem a webshop-ot, kértem Tüv tanúsítványt (nem tudnak adni)
Felkerestem a gyártót, ők sem tudtak adni, bár az egyik sales azt írta fel fogja tölteni (valamikor)
Felkerestem a Tüv Rheinland-ot állítsanak ki ők, viszem a felnit és fizetem.
Felkerestem egy autó mérnököt, hogy segítsen, mert elakadtam az ügyben.
Felkerestem már egy igazságügyi szakértőt is végső elkeseredésemben.
Szeretném a hivatalos utat kijárni, tudom már, hogy ezt nem így kell, de ki készített fel erre, honnan kellene tudnom és miért ? Betéve kellene tudnom az összes létező jogszabályt, mindenhez és mindenhez IS értenem kellene ? Sajnos abban a helyzetben vagyok, hogy nem kellett sosem tudom mi az az ET szám nem kellett törődnöm azzal, hogy 215 vagy 235 egy gumiabroncs.
Az, hogy valójában mi volt az oka sosem fog kiderülni, igazából teszek is rá, a lényeg, hogy sem személyi sérülés sem pedig az autó nem sérült a szétdurrant abroncs miatt, ez a lényeg.
Az pedig, hogy nem bírta ki őszig a Hankook 5mm-es profillal ahogy terveztem, hát így jártam, az új garnitúra ( megrendelve, raktáron+ szerelés+hulladékgumi )már vár rám amit nem jövőre hanem most a héten fogom megvenni.
Ja, hogy miért éppen az addig 500 km megtétele, és a második kiállás (pipi+kafé) után szakadt szét a Hankook valószínűleg örökké rejtély marad, ráadásul bal hátul, mikor megyek az autóhoz épp látom a bal hátsót is...semmi nem tűnt fel, pályára felhajtás után néhány km-el jött a vibráció/hanghatás....stb.
Legutóbb a 90-es évek végén volt durrdefektem, akkor is "szerencsém" volt mert éppen ahol mentem 100-as korlátozás volt a pályán így akkor sem mentem gyorsan, akkor is a gumi oldalfala szakadt ki.
30 évente egy defekt belefér......persze csak úgy ha nem borul fel miatta az autó...
Igazabol egy ilyen utan mar nem mondod meg, hogy melyik volt az, ahol elment a levego, es melyik keletkezett attol, hogy mentel nem keveset levego nelkul.
Nekem utoljára (nagyon rég) egy Renault 19 (2 literes szívó benzin) volt egy esetem egy éjjel, a csomagtartója nagyon meg volt pakkolva és behajtottam egy mellékúton egy éles szélű gödörbe. De kb. 10-15km/h volt a sebességem.
A gyári gumi peres volt, asszem 40-es. Volt pókerék, de a csomagtartó alá volt felrögzítve. Éjjel a sötétbe tapogatózva.... asszem elég hideg is volt.
Az jó, ha neked gyakrabban van, mert úgy jőn ki a statisztika, hogy akkor nekem ritkábban :-)
De, hogy ne legyek annyira irigyelt: Múlt héten a belvárosban kaptam első defektet motorral.
Belsős gumi, lépésben elvánszorogtam az első kútig (remélve, hogy ha felfújom, hazáig kibírja)
Hát nem , úgy eresztett, hogy hallatszott.
Telefon a vejemnek, gumiragasztó, szerszámlista leadása. és várakozás. Valamint reménykedés, hogy ne a szelep nyakánál eresszen, ahol nem tudom megragasztani. (este 7-kor meg már gumis is kevés van) Végül megérkezett, kb. 20-30 perc alatt megcsináltuk kerék, és gumi szerelés ragasztással.
Persze, ha ez az opció nincs, akkor nekem is maradt volna a tréler.
Ja, és jó helyen volt a lyuk, majdnem szemben a szeleppel, valami kiszúrta, de a külső belsejében nem találtunk semmit.
Lesz.rom a teszteket, volt anno tesztgyőztes prémium téligumim,sosem volt még olyan sz.r abroncsom, hóban szinte használhatatlan volt az én autómon....a Hankook-ból ahogy írtam ez a harmadik nyári garnitúrám, ugyanennyi volt/van téliből is, nem tudom hogyan szerepelt teszteken, nálam jól teljesített mind a téli, és a nyári is, attól függetlenül, hogy nem prémiumgumiról van szó.
Azért lett anno Hankook mert a jóval drágább misi hamar elkopott, ahelyett lett a Hankook, nagyon sokat mentem velük, sosem volt semmi gondom velük.
Nyilvánvaló Hankook soha többé......elég volt, utódja már megvan, pénteken délután szerelik fel, ma késő délután intéztem, a gumik megvannak raktáron/üzletben, de szerelés csak pénteken lesz előbb nem, igaz a szervíz is csak 17 óráig vállal szerelést, én meg nem mindig érek rá.
Ennek szétszakadt szó szerint a belső oldala attól függetlenül, hogy XL-es gumi tehát erősített oldalfalu.
(DOT 3920 )
Természetesen volt originál sosem használt pótkerekem originál gyári gumival....ezer éves sosem használt, ettől függetlenül az van rajta, tegnap felraktam, emelő sem volt használva sosem, szerencse, hogy a rövid gyári kerékkulcssal le tudtam szedni a csavarokat, de ez is csak azért van mert minden gumiszervízben járás után otthon fellazítom az ottani légkulcssal ca. 1500 Nm-el meghúzott csavarokat, és meghúzom saját nyomatékkulcssal 110 Nm-el.
Jó, hogy volt /van pótkerék, mit csinálsz vasárnap este anélkül ha defekted van, hívsz autómentőt/autóklubbot...stb...attól még aznap nem lesz megjavítva vagy kicserélve a gumid.
Ja, ráadásul még szivargyújtós kompresszorom is volt, mert kevés volt a nyomás a pótkerékben így azt is fel tudtam fújni, így mentünk a következő benzinkútig ott leellenőriztem a nyomást, és már csak max. 120-al mertünk menni mivel öreg igaz sosem használt a pótkerék.
Belső oldala totál szétszakadva, a külső nem, és a futófelület is teljesen ép:
"A durrdefekt már ritkább, mint a fehér holló (szgk-nál), még a defekt is olyan, hogy átlagban 3-5 évente van egy, ezért is spórolják le a gyártók a pótkereket."
Tavaly kaptam durrdefektet, ~4 centis szakadás volt az oldalfalon, pótkerék gyárilag nem volt a kocsiban, csak defektjavító, végül tréler lett belőle.
Az előző kocsimmal is kaptam defektet, abban volt pótkerék, helyszínen megoldottam.
Az azt megelőző kocsimmal is volt defektem.
Szóval évek óta olvasom, hallom, hogy nagggyon ritka a defekt, de engem valahogy rendszeresen megtalál. :-)
És nem túlhordott, sz@r gumikról van szó, a keréknyomást is rendszeresen ellenőrzöm.
(A mostani kocsimhoz megint nincs pótkerék, állítólag nem is rendelhető, kíváncsi vagyok, megszívom-e, vagy megszakad az évek óta tartó rossz szériám.)