En csinaltam 200-as kg csobol egy ~50cm hosszu hengert, korben kifurva 6-os 10cm hosszu betonvasaknak, a kozepebe egy cso tengelynek, utana a belsejebe beton. Szaradas utana a kozepebe a csobe egy vasrud, fogantyu hozza es kesz.
1 bajom van/volt vele: tul konnyu, ill. tul sok tusket tettem bele. 8 oszlopban van 9-9 tuske. Tegnap levagtam minden masodikat, ill. kihegyeztem/megeleztem a benne maradokat. Igy mar eleg jol belemegy a nalam szintem agyagos, tomor foldbe, csak tobbszor at kell huzni egy teruleten. Elmeletben 32kg a sulya.
Ma neztem meg eppen a 250-os kg csovet, 1m belole a legrovidebb es az ara tobb mint 6e ft. Szoval ennyit nem szivesen adnek erte, foleg hogy fele meg is maradna... :-/ Ez elvileg 50kg-os lenne.
október elején vetettünk a szomszédban Finesse-t, holnap lefényképezem, szép, elegáns, vékonyszálú, még kicsit ritkás, főleg az árnyékos helyeken. Nekem kicsit világos árnyalatú, a sűrűségéről sem tudok még nyilatkozni, bár már naponta nyírja hengerkésessel, szerintem egy hónap múlva már többet mutat.
Valaki ebből meg tudná mondani, hogy mi ez? Tavaly szeptemberi vetés a fű és tele van ezzel. Nem tudom, hogy ez a fűmagban volt-e, esetleg nádképű csenkesz? EP vagy Talpas Muhar bár annak vörösebb a szára. A fűmagnak meg nem találom az összetételét. Előre is köszi a segítséget.
Ahogy gyomirtóból meg mindenből van gazdaságos/"közületi" kiszerelés, hangyairtóból van ilyen? A házat körbefújkálni raid/akármi szerrel egy vagyon, tud valaki valami olcsóbb megoldást? (kívül, lehet "durva" is)
Ezekről a szerekről mit mondanak a szakembereink? Működhetnek? Be tudja szerezni a földi halandó?
A magról kelő egyéves muharfajok (Setaria spp.) és a kakaslábfű [Echinochloa crus-galli (L.) P. B] vagy az áttelelő egyévesek, mint az egynyári perje (Poa annua L.) ellen eredményes lehet az időben végzett megelőző herbicid kezelés. A nemzetközi gyakorlatban jó eredményt értek el az S-metolaklór (DUAL GOLD 960 EC), a pendimetalin (PENDIGAN 330 EC, STOMP 330), valamint az etofumezát (ACORD 500 SC) hatóanyagú készítmények alkalmazásával. Javasolt alkalmazási idő április vége, szeptember eleje. A kezelés után felülvetés nem végezhető, csak az alkalmazást követő három-négy hónap múlva.
Köszi a tippeket! Előtte gondolom érdemes belocsolni a területet (?), mert ahol száraz a föld, ott szerintem még a vasvillát sem tudnám belenyomni a földbe, olyan kemény :-) Ezért nem akar a fű megmaradni rajta. A lyuggatást gondolom homokkal elég beszórni és máris alakul a talaj szerkezete?
Annyira érdemes beöntözni, hogy le lehessen nyomni a villát, de amikor meghúzod, hogy megemelkedjen a gyep, akkor ne legyen olyan sár hogy nem repedezik meg a terület talaja. Mehet a homok is rá és idővel javul a talaj szerkezete.
Javaslom a nyírásnál a mulcsra vágást és így a talajtfelszínt fedő fűnyesedék nedvesen tartja a talajt és nem tud annyira gyorsan kiszáradni. Fontos hogy olyan rövidre vágd, hogy a nyesedék a fű közé szóródjon és ne maradjon a gyep tetején foltokban, mert alatta kipusztulhat a fű.
Semmi rendkívüli, csak a fotón úgy láttam, hogy ha gyepszőnyeg, akkor elbírna egy késes szellőztetést a sok barnás szál miatt akkor is, ha nincs még egy éves a telepítés.
Remélem azóta a sárgás részek is beindultak és szép lett a gyeped.
Az everris vagy most már ICL gyomirtós műtrágyája jól dolgozik. Érdemes május elején kezelni és augusztus végén szept elején megismételni a nyáron magról kikelt gyomok ellen.
Colombus-t VENNÉK! 2 decitől 1 litert is akár. Esetleg aki itt van zöld könyves, és tud segíteni a beszerzésében, persze vmi ellenérték fejében kérem keressen. 30/6347123 tabiakos@gmail.com
Amennyiben ez itt nem megengedett, elnézést kérek az admintól! nyugodtan töröld :)
Ok, köszi. Apcinak is! Valami bútortologató kézikocsit szerzek addigra és azon fogjuk szerintem rossz bútorlapokon (pallókon hátratolni) - sajnos talicskába nem fér bele szerintem, vagy ha igen, nincs fogása ezeknek a dögöknek, hogy ki is vegyük belőle
Nekem az utcafronti részbe téved bele néha egy két állat személyautós. A talaj nedvességétől függően 5-10 centis nyomot csinál. A fűnek nem lesz semmi baja, de lesz egy árok, amivel nem tudsz mit kezdeni. Egy 3 tonnás teherautó megpakolva már kész katasztrófát csinálna. Én is Apci által említett deszkázást csinálom és talicskázok. A talicskát csak száraz talajon és maximum 60 kg-ig pakolva engedem rá a fűre. A kőművesem sem nagyon akarta megérteni, hogy miért csak 15 db nagyméretű téglát toljanak hátra a füvön, mikor háromszor annyi is belefér a talicskába... Illetve a mindig más nyomvonalon tolást is nehezen vette .-)
Szóval gondold végig, hogy némi jattot adsz-e, vagy újrafüvesítesz.
Na ez a probléma nálam is előjött térkövezéskor! Végigment a kocsi a füvön, szépen kitolatott én meg 2 év múlva már nem bírtam tovább nézni a kátyút és felrotáltam az egészet. Azóta ha be kell valamit vinni, akkor pallódeszkákat fektetek le és betalicskázom. Ez ritkán esett meg eddig. Szerintem a talaj még egy személyautót sem bírna el most nálam, olyan puha a nedvességtől meg a kiengedett fagytól.
Sziasztok. Véleményeteket kérem: rakománnyal együtt közel 3tonnás platós kisteherautó jön hozzám pénteken. Nem lenne mindegy, hogy az egyenként 90 kg-os betontömböket, amik érkeznek 20m-en, vagy 3 méteren keresztül kell cipelnünk. Szerintetek ráengedjem a fűre a kocsit, kinyírja, megsüppedhet alatta?