Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Off: A napokban egy kiváló politikusunkkal (ilyen is van) volt egy beszélgetés. A kérdező azzal kezdte a beszélgetést, hogy van-e olyan kérdés, amit nem szeretnél, ha feltennék. Amire a vicces válasz a következő volt: "A, nyugodtan kérdezz bármit, nincs olyan kérdés, amit ne tudnék megkerülni."
A munkafüzet folyamatosan bővülő, több ismétlődő és változó tételből összeálló nettó adatot gyűjt egyetlen cellába, ami a kapcsolódó munkalapokon kiinduló tételként jelenik meg, és munkalaponként más és más szempont szerint rendeződik, igény szerint, egy munkalapon akár 10 féle műveletet is végrehajtva. Nem vagyok nagy excel spiller, csak igen lelkes felhasználó, így tudtam kitalálni, biztosan lenne más módszer is. Eddig biztonságosan működött, évek óta. Hm..... idén új műveletet is beépítettem....ez terhelhette meg? De hát egy excel ennél sokkal bonyolultabb dolgokra is képes! Az biztos, hogy a lezárt intervallum adatai már csak a archiválás miatt kellenek, számítást már ne is végezzen az a rész, amit javasolsz, megoldja ezt is.
Azok az adatok amelyek már hónapok/évek óta nem változnak, de még mindig képlettel számolod ki az értéküket, maradhatnak ugyanazon a helyen ahol voltak, csak értékké átalakítva (ahogy írtam, kijelölöd, másolás, ugyanabba a cellába/tartományba irányított beillesztés értéket). Természetesen így az adott képlet el fog veszni, de gondolom ez már nem bír jelentőséggel.
Másrészt viszont továbbra is kiváncsi lennék rá, hogy az =szum('fájlneve'!T103) mit és hogyan összegez?
Szia, ez is jól hangzik, holnap megpróbálom. Ugyanazon a munkalapon belül? Vagy pakoljam át egy új munkalapra sorban a már nem használt, de a visszakereshetőség miatt megőrzendő részeket? Jobb volna, ha ott maradhatna, a használt munkalapon.
Bocs, ne haragudj, elsodort a munka, most jöttem vissza. Igazad lehet, azonnal megcsinálom.
Hogy állandóan a kezdő sorokban legyenek az aktuális adatok, (más is dolgozik vele) minden váltáskor (kéthetente) a munkalap elejére szúrok be sorokat és oda másolom az előző részt, amit az aktuális munkafüzet adatokkal (másik cella) frissítek. Igen, lehet, hogy ez sok....egész évben kéthetente elmászik az a cella, ami adja az aktuális adatot..... bár idáig rendesen működött. Köszi és még egyszer bocs!
Van egy feladatom, amit nem megengedett makróval megoldanom, mert egy könyvvizsgálónak is értenie/látnia kell minden számítást a munkafüzetben. Tehát muszáj függvényt használnom, de azzal nem megy...
-tól -ig időpontok alapján kell kiszámolnom a 18:00-06:00 közé eső órák darabszámát (fél órás pontossággal)
"A" oszlop "B" oszlop eredmény oszlop
02:00:00 09:00:00 4 óra
19:00:00 22:00:00 3 óra
22:00:00 09:00:00 8 óra
0:00:00 09:30:00 6 óra
06:30:00 19:00:00 1 óra
16:00:00 1:30:00 7,5 óra
08:00:00 16:00:00 0 óra
12:00:00 0:00:00 6 óra
5:30:00 18:30:00 1 óra
A nehézséget nem csak az okozza, hogy 2 nap is érintett lehet (éjfélt átlépve), hanem az is, hogy az éjfél matematikailag egyenértékű az üres cellával (0). És meg kell tudnom különböztetni az üres cellákat is a függvénnyel.
Makróval is bénácska módszert találtam ki (felírtam 2*24 órát egymás alá fél órás bontásban, majd megjelöltem az első 24-ben a kezdő és -szükség szerint a 2. 24-órás listában a végső időpontot). A releváns időpontokat léptékenként, fél órás darabolással összeadogatva írtam be az eredményt... Szóval nem voltam elragadtatva... De ezen a vonalon nem mehetek tovább az elején írtak miatt.
Ez tipikusan a sok képlet gond. Lehet, hogy van egy vagy több olyan képleted, aminek az eredménye "frissítés" (pl. ilyen az indirekt hivatkozás). Ez azt jelenti, hogy valahányszor egy cella értéke módosul, ez a képlet újraszámoltatja az egész munkalapot.
Ezért javasoltam az automatikus számolás kikapcsolását.
Azt hiszem feladom, a másolás sem működik, de csak ezen a munkalapon van gond. Felépítem egy új lapra az idei adatokat. Köszi, hogy foglalkoztál velem.
Bocs, nem voltam egyértelmű (éppen egy fél órája várok arra, hogy beszúrjon 20 sort a munkalapba), de tényleg munkafüzetről és munkalapokról van szó. Már a gördítés is gondot okoz. Újabban, ha be akarom zárni ilyenkor, a ""program nem válaszol" üzenetet adja. Ez a szánalmasan kevés feladat nem foghat ki egy excelen, mégha 2003-as is. Rápróbálok a javaslatodra, köszi, mindjárt jelzem, mi a helyzet.
Megpróbálhatod azt, hogy beszúrsz egy új munkalapot, és arra átmásolod a lassú munkalap összes celláját mindenestül, aztán törlöd a régi munkalapot, az újat pedig átnevezed arra a névre, ahogy a régit hívták.
Ha ez nem segít, akkor mit értesz táblázat alatt? Értelmezési gondjaim vannak ezzel a mondattal:
"Excel táblázat, több munkalappal, a munkalapok a táblázattól kapnak adatokat, amikkel aztán tovább dolgoznak."
A korrekt elnevezések ezek lennének:
munkafüzet: az Excel fájl maga
munkalap: a munkafüzet lapjai, amiket Munka1, Munka2, stb. néven nevez a rendszer
táblázat: egy munkalap jól definiált, körülhatárolt része.
Az idézett mondat értelmében mondhatnánk, hogy táblázat = munkafüzet, és akkor egy munkafüzetről van szó több munkalappal. De máshol meg úgy hivatkozol a táblázatra, mintha az egy másik fájl lenne. Ha a "táblázat" tényleg másik fájl, akkor meg mit jelent a "Excel táblázat, több munkalappal" kifejezés?
milyen excel verziót használsz (2003,2007,2010,2013?)
=szum('fájlneve'!T103) egy cellát miért kell összegezni?
a fájlneve egy munkalapnév az adott munkafüzetben?
Valószínűleg túl sok a számolandó cella és ezért lassult be. Ilyenkor célszerű az automatikus újraszámolást átállítani csak kérésre. Az adatok bevitele után az F9 újraszámolja a cellákat. (Beállítások, számítási beállítások , munkafüzet újra számolása csak kérésre.)
Excel táblázat, több munkalappal, a munkalapok a táblázattól kapnak adatokat, amikkel aztán tovább dolgoznak. Az egyik munkalap olyan mértékig lelassult, hogy akadályozza a használatot, iszonyú lassan hagyja magát bővíteni, sorokat beilleszteni, másolni. Egyetlen ilyen parancsa van: =SZUM('fájlneve'!T103), a többi az erre, a táblázatból kapott adatra épülő feladatokat tartalmazza, némi formázással, háttérszín kiemeléssel. Ez a táblázatban kijelölt hely viszont kéthetente más cella.
A táblázat működése változatlan, gyorsan reagál, stb. Előre is köszönöm a segítséget!
Csináltam egy excel lapot, kinyomtatva havi szintű naplózásra szolgál. az első kockába írt dátumot használva kiinduló adatként, az első oszlop adja a napi dátumot, ez az aktuális hónap napjain kívül a hét napját is mutatja. Próbálkoztam azzal hogy a vasárnap valahogy első pillantásra jól elkülönüljön a hét többi napjától, háttérszínnel, vagy bármi más feltűnő módon (hogy a heteket gyorsan tudjam egy rápillantással előre hátra számolni).
Ebbe tört bele a bicskám, a help sem segített, nehezen hinném, hogy nincs rá megoldás. Próbákoztam az OpenOfice-val is.