Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Igen, mar probaltam volna ezt a megoldast. De a legtelenito csavart levéve latom, hogy csak a legnagyobb okozatban indul el a szivattyu. I és II fokozatban nem inul el. Tavasszal csere lesz. De lehet, hogy hamarabb.
Ha a megkerülő ágon és a megkerülten is nyitva vannak a csapok a szivattyú csak ott azon a kis részen fogja forgatni a vizet mert előre tol hátulról szív így nem nagyon van értelme. Azért jó, hogy benne van mert alacsonyabb előremenő is elég és a a radiátorok is egyenletesen melegednek alul-felül .Állítsd a szivattyút I-re és zárd el a karos golyóscsapot, igaz ilyenkor áramszünet esetén nem lesz mi keringtesse a vizedet!! Nézd meg így, majd próbáld ki II-es fokozatban is, hasonlítsd össze a kettőt!
A segítségeteket szeretném kérni kazán vezérlés ügyben.
Volna nekem egy vegyes tüzelésű Celsius 25-29kw-os lemezkazánom, hozzá egy 1000L puffertartály illetve egy 200L-es bojler/indirekt tároló (nyáron villany, télen a kazán fűtené), radiátorok.
Ez a rendszer össze van rakva, csak a vezérlés hiányzik, de az nagyon.
Sajnos én ehhez abszolút sült hal vagyok, és szakembert sem ismerek aki direkt ilyennel foglalkozik itt felénk Aki meg kijött villanyszerelő az inkább elmenekült, mondván ezt ő nem vállalja.
Esetleg tudna valaki tippet adni, hogy egy ilyen rendszerhez milyen vezérlés az ajánlott?
Tényleg ennyire nehéz bekötni egy ilyen vezérlést?
Áramlási probléma ami graviba mutatkozik azért olyan meleg az előremenő és a visszatérő közötti hőkülönbség! A szivattyú megoldja ezt. Így nem lesz olyan meleg az előremenő de a visszatérőd sem 35 fok lesz majd!
most már én is egyre inkább erre az kémény elzáródásra gondolok... nemsokára kiderül...
A tüzelést tanulnom kell, mert biztos,hogy nem jól csinálom... Emelni fogom az előremenőt...
Így vettük házat. Van rajta szigetelés, de csak 5cm... szóval nemsokat ér... Természetesen az átalakítás során újra lenne szigetelve és legalább 10cm-es kerülne fel... Újra kell az egész házat kábelzenem is.. és mivel a gáz a telken sincs rajta... ezért igyekszem én is jól dönteni,hogy infrapaneles vagy gázos fűtés legyen... vagy mennyire lenne drága a napelem kiegészítés... vagy egyéb megoldás...
Sok tényezős a megoldás igen: jó lenne elmozdulni egy kicsit ebből,mert a jelenleg 1 órával előbb kelek,hogy begyújtsak a családnak.. ha elmegyünk otthonról elaludhat a tűz.. stb... Igyekszem kikupálni magam a fűtési lehetőségekről addigra..
Próbáltam visszaolvasni, amiket írtál, nekem ezek után egy kérdés jutott az eszembe: nem kerülhetett valami a kéményedbe? Mert ha korábban jó, jobb volt és egy tisztítás után rosszabb lett, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy pl. egy leváló korom darab részben elzárta a kémény belső keresztmetszetét.
Amúgy a kátrányosodás megelőzésében tényleg csak a megfelelő tüzelés segít (és itt most nem a különféle adalékszerek - konix, tisztító hasáb...... használatára gondolok). Ha valaki nem megfelelően használja a kazánját, akkor adhat hozzá bármit, kb. semmi haszna nem lesz. Jó lenne ha az előremenődet fel tudnád emelni 80 °C körülire, mert az magával hozza a magasabb visszatérő vízhőfokot is.
A teljes ház átalakításnál szigetelést is tervezel? Most van? Jó pár éve szerettem volna fűtést korszerűsíteni úgy, hogy szigeteletlen a házunk. Szerencsére erről le tudtak beszélni, mert előbb van a szigetelés.
Idén vagy talán jövőre nálam is meg fog történni a fűtési rendszer teljes átalakítása - de kizárólag a szigetelés után. Jelenleg egy 30 éves lemezkazánom van, vastag csöves, gravitációs rendszerben. Most 99%, hogy nem vegyes kazánnal fogok a jövőben fűteni, max egy légtérfűtéses kandallót fogok betenni a házba. Egyelőre még nem tudom mi lesz a befutó, de valószínű kondenzációs gázkazán. Infrapanelek beépítésén gondolkoztam még, de amennyire jók voltak a számok úgy kb. azt látom, hogy ugyan annak az energiának az előállítása gázzal kb. a fele, harmada a villanyhoz képest. Persze ha van pl. napelemed, akkor az megint más. Elektromos árammal való fűtés véleményem szerint kizárólag nagyon jól szigetelt házban éri meg. Sajnos én nem tudom olyan jól leszigetelni a házamat az adottságai miatt.
Kiépíteni az infapaneles rendszert a legolcsóbb és igazából annak nincs karbantartása. Az én esetemben szinte a nulláról kéne kiépíteni az új fűtési rendszert. Ahogy számolgattam most azt látom, hogy a vegyes (faelgázosító lenne) és gáz nagyjából ugyan annyiba kerülne. De lehet, hogy a vegyes nálam még drágább, mert a mostani kéményem kicsi egy faelgázosító kazánnak. 130-as béléscső megy bele maximum. Így kéne egy új szerelt kémény építenem a házon kívülre kb. 12 m magasat. Ráadásul elég drágán tudom fához jutni. Bp-en lakom, az erdészet a legolcsóbb és legmegbízhatóbb, de már ott is 26.000.- Ft egy erdei m3.
Szóval nagyon soktényezős a dolog és mindenkinél más és más.
Ugyan ez a celzius kazánunk van. De ilyen brutál baj nem volt vele. ez szerintem -is- egyértelműen elmenő füst baj.
A huzatszabályzót is érdemes lenne kitekerni tisztítani ellenőrizni mert lehet hogy az sem százas.
A padlásteres kémény tisztító ablakot kinyitod zseblámpát belógatod és lentről egy tükörrel belenézel, ha van tégla befordulva vagy baj van akkor látod.
Persze ez nappal délben jóval egyszerűbb lámpa nélkül.
Az elmenő füstöd nem jó azt nézd végig. Ez este is csinálható zseblámpával, pikk pakk megvan.
Ha én lettem volna otthon,akkor nem fizettem volna neki azért a "munkáért". De a feleségem nem állt neki vitatkozni,úgyhogy a 3 hónapos kisbabánk meg bent volt egyedül,amíg ő kint segédkezett annak a balf@sznak....
Sajnos várnom kell szombat reggelig, mert minden nap este érek haza és sötétben nem tudom kint takarítani+kell a fűtés mert kisbabánk van. De akkor majd kitakarítom ismét. Habár érdekes lesz felmászni a külső kémény tetejéhez ,ami 6-7 méter... de valahogy muszáj lesz... A kazánt is kitakarítom majd.
Amúgy tavasszal az a terv,hogy közelebb teszem a kazánt a kéményhez. Teljesen a fal mellé, így a vízszintes szakasz szinte teljesen eltűnik majd.
A szivattyúnál most kicsit elbizonytalanodtam,hogy melyik ágon van. Ha haza megyek csekkolom.
Annyi biztos,hogy 30°-ra van állítva a csövön az érzékelő,hogy annál kapcsoljon be.
Köszönöm a tanácsokat!!!
(kb 5 év múlva teljesen ház átalakítás lesz és akkor cserélem a komplett fűtésrendszert (is), agyalok is rengeteget,hogy mi legyen majd... gázfűtés, villany? Ebben is szívesen vennék tanácsokat :) )
A begyújtás 20-22 kg hasíték (cser) és 10-15 gyűrt papír, 2 kg fabrikett, 6-10 gyújtós. Felülről begyújtva. Nyitott primerrel. A láncos 70-75 közé állítva. A gbegyulladásig résnyire nyitott tűztér ajtó (szekundernek). A füstcső pillangója gyújtáskor olyan 30 fokot zárva (0 fok a teljesen nyitott 90 fok a zárt).
Ahogy figyeltem olyan 51-53 fok körül kapcsolt a keringtető.
Kinti hőmérséklet -6 celsius, a kazánház 12 celsius.
Szépek ezek a grafikonok csak semmit nem mondanak. Ebből nem derül ki mennyi fa volt benne? Mikor raktál rá? mennyi volt a külső hömérséklet? Mennyi a belső hömérséklet? Az mindenesetre biztos hogy így nem jó. Első körben vedd vissza a szivattyút a legalacsonyabb fokozatra. Próba képpen emeld 10-15 fokkal a szivattyú indítását. Legfeljebb szakaszos lesz a működése egy darabig(amíg át nem fordul a víz a radiátorokban)
Én azt vettem észre, hogy ha a keringtető (nálam a visszetérő ágban van) az elmenő hőfok 50 fok fölé viszem, akkor a visszetérő víz, amikor megindul a szivattyű (kb 20 fokos) annyira visszahűti az elmenő részt, hogy az visszamegy kb 50 celsiusra. És nem is képes újra felfűteni 70-re.
Sajnos a rendszer örökölt most. A szezon végén valószínű ESBE szelep segít.
Ez tényleg kemény, nem irigyellek! Igazuk van a hozzá szólóknak. Ha ez előtt is ilyen fával mentél és nem tapasztaltál semmit, akkor én is arra tok gondolni, hogy belekerült valami a füst útjába! Ahogy írod mikor ki nyitod pár másodperc és láthatóan jobb az égés. Nem kap elég levegő, de inkább az lehet, hogy valami oknál fogva nehezebben talál ki a füstgáz az égéstérből. Ennek lehet oka, hogy már a kazán belső részén elzárja valami az útját pl.: pillangó szelep. Illetve, hogy a füstcsőbe v. a kéménybe került valami ami szűkíti a keresztmetszetet, rontva a huzatot!
Nem szerencsés, hogy ilyen távol van a kazi a kéménytől, de ha már így van akkor valóban a vízszintes részen emelj, de ne csak 10 % -ot, amennyit lehet. Érdemes még kivitelezni. A "van-ból" tudsz elvenni de a kicsihez már nehezebb hozzá tenni gondolok itt a huzatra! A füstcsövet áramlásnak megfelelően raktad össze? Nézd meg a tisztítót is nehogy ott szívjon farsot!!
Hamár füstelvezetés átalakítás , akkor lehet drasztikusabban módosítanám a vízszintes szakaszt. pl kazán csatlakozótól ferdén egyből a kéménycsatlakozó felé.
Plusz a kazántól (kazánban is) átnézni, kitakarítani a füstjáratot egészen a kéménykalapig.
Csak tanulságként:
Édesapámnál nem füstölt be a kazán a kazánházba, de a lakáson keresztülmenő kéményből szivárgott a füst, be a lakótérbe (csak szaga volt, füstöt nem lehett látni). Mindent kitakarítottunk amit tudtunk, de nem javult. (kazán, Vinyiszto)
Ezért ki lett hívva a kéményseprő, aki a tetőn kívüli részt kitakarította. Elmondta, hogy egy teniszlabda méretét sem érte el a szabad füstnyílás, pedig tükörrel nézve láttuk az eget előtte a kazánházi tisztítónyíláson. A kémény ettől megjavult. egyébként egytéglás járattal épült 12X25 cm-es, és legalább 10 méter magas
Nekem az a furcsa, hogy a tűztér ajtó kinyitásakor a füst nem befelé, hanem szembe jön. A csukott ajtóknál is szivárog a füst. Az égés nem is indul be teljesen.
Valami miatt a kémény felé nem megy a levegő!
Én is örökölt rendszert kell üzemeltessek. Sajnos én is "vizes" ősszel vett fával vagyok kénytelen fűteni, de ennyire nem kátrányosodom.
Ha az előre menő vized ilyen alacsny, akkor mennyi a visszatérő?
Milyen a rendszer? Nekem is hanygon hasonló a kazánom!
A kémény takarítása után takarítottad a füstcső vízszintes szakaszát? Vagy előtte?
az a keringető induljon kicsit később... mondjuk 70 fok körül!
most képzeld el, hogy 30-nál indul. tekeri a kazánba a 20 fokos vizet (kátránygyár 1), majd megy fel a hőmérséklete mondjuk 50 fokra. jön vissza a 40 fokos víz (kátránygyár 2). olyan 70 előremenő kellene minimum, hogy harmatpont alatt legyen:)
szánd rá az időt, figyeld, ülj kicsit mellé, menni fog
Hétvégén átnézem a teljes rendszert megint. Lehet a kéményem legfelül van eldugulva...
Borzasztóan bosszantó, nem értem az előző lakó miért így csinálta... Tavasszal átalakíttatom...
A keringtető szivattyú nem a visszatérőn van. (30°-ra van állítva)
A másik bosszantó,hogy a kéményseprő kijön is szarik kitakarítani rendesen. kb 3 hete volt kint. Fizetek érte, úgyhogy a felségem segít neki,mert egyedül béna volt... Szóval elég gáz... és még utána én takarítom megint..